Εμφάνιση μηνυμάτων

Αυτό το τμήμα σας επιτρέπει να δείτε όλα τα μηνύματα που στάλθηκαν από αυτόν τον χρήστη. Σημειώστε ότι μπορείτε να δείτε μόνο μηνύματα που στάλθηκαν σε περιοχές που αυτήν την στιγμή έχετε πρόσβαση.


Μηνύματα - psaroloukas

Σελίδες: [1]
1
Και καθώς συζητάμε για μικρές και μεγάλες 'απώλειες' παικτών, μια ξαφνική απώλεια ήρθε να μας θυμίσει το βάρος της λέξης και να μας νοτίσει στο υγρό γκρίζο των εικόνων του. Καλό ταξίδι...

ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ - NEW STAR

υ.γ. φίλοι ηπειρώτες, ήθελα να σας το στείλω από προχθές, μα κάτι συνέβαινε με το σάιτ του φόρουμ. Ένα μεγάλο κομμάτι του θεμέλιου λίθου του αγγελοπουλικού έργου είναι στοιχιωμένο από τις πέτρες και τις φωνές σας.

Και για τους υπόλοιπους
Καραΐνδρου Ελένη - (Ulysses' Theme) Ulysses' Gaze - Theo Angelopoulos

2
Όντως είδα μετά ότι του καταμαρτυρείτε περισσότερα, κι απ' όσα γνώριζα. Προφανώς ενόχλησε ότι έθιξε τον πρόεδρό σας, κι όχι εσάς, κάποιος ξένος, κάποιος εχθρός. Λυπάμαι γι αυτό.
την άλλη φορά ΄ψάξτε για συμμάχους στον Πανθρακικό.

Η θέση μου είναι για ένα ποδόσφαιρο όπου τα όριά του, οικονομικά και ηθικά,  θα καθορίζονται από το πλήθος και την όποια ποιότητα των φιλάθλων και συμ-μετόχων του και όχι από προέδρους 'πατερούληδες', σωτήρες ή καπάτσους που αργά ή γρήγορα θα κρεμάσουν κι εσένα και το ποδόσφαιρο.

Δε χρειάζεται να αντιμετωπίζετε ό,τι γράφω εξ αρχής με αρνητική διάθεση.

Όσο για τον Βαρδινογιάννη, η ωμή πραγματικότητα είναι η εξής. Πήρε την ομάδα στην 6η θέση της Α' Εθνικής το 1976 και την παρέδωσε θέλοντας και μη στη Β' Εθνική το 2009. Τον πληρώσαμε και με το παραπάνω...Τη στιγμάτισε αγωνιστικά, ηθικά, αισθητικά. Τώρα αν η όποια προσπάθεια γίνεται από 4000 ενεργούς οικονομικά μετόχους της ομάδας απαξιώνεται από σένα επειδή θέλεις το μοντέλο Βαρδινογιάννη για νάχεις να λες, αυτό είναι ζήτημα δικό σου

Και να σας πω ότι σας αξίζει μια ομάδα με συμμετοχή δική σας. Αυτή είναι η λύση και όχι προεδρικά μοντέλα, τύπου Χριστοβασίλη.

Δεν κατάλαβα. Εσένα εκεί στο νησί τι σε ενόχλησε ο Χριστοβασίλης;;; Το είδαμε και εμείς εδώ το έργο παλιά με τη δική μας συμμετοχή, με εράνους κλπ, στη Γ' πήγαμε και ελέω Δούρου!!! Το είδατε κι εσείς με τη δική σας συμμετοχή με Νικολάτση Μαχλά, Κουρα(δα)κη κλπ λαμόγια που χρωστάτε σε όλον τον Ο.Η.Ε. Και σας έδωσε και ο πατερούλης με τα φρύδια μισό μύριο εεεεεε για να μην ξαχνάμε τις παλιές συνήθειες. Και για να έρθετε εδώ να παίξετε στον Α' γύρο πήρατε και μια 40άρα από τον Μαρινάκη (ρε πόσο ανεξάρτητοι είστε!!). Για τον ΧΒ μπορεί να του καταλογίζουμε όσα θέλουμε, αλλά τουλάχιστον στα 3 χρόνια που είναι εδώ δεν χρωστά πουθενά. Και να είσαι σίγουρος, πως και 1 ευρώ να χρωστούσε, εμάς ήδη θα μας είχανε ρίξει στη Δ'!!!!

3
Τα 60 εκ. προφανώς, αναφέρονται στην αξία του προπονητικού κέντρου, πολύ μεγάλη έκταση με 3 γήπεδα και εγκαταστάσεις, σε τουριστική περιοχή, και το ιδιόκτητο γήπεδο μέσα στην πόλη.

Από την άλλη θα πρέπει να αποφασίσετε για το που θέλετε να ανήκει ο ΟΦΗ. Στο Βαρδινογιάννη, το Μαρινάκη, τον Πιλάβιο ή σε όλους μαζί?

Παράξενο που με τη συγκέντρωση τόσων υπερδυνάμεων δεν καταφέρνει 2 χρονιές να βγει από τη Β' Εθνική?

4
Αγαπητοί φίλοι, γεια χαρά.
Επικοινωνώ με ανάμικτα συναισθήματα μαζί σας. Με χαρά για την άνοδό σας, με πίκρα για την ανείωτη και άδικη ταλαιπωρία της δικής μου ομάδας. Αλλά κυρίως, με οργή και απόγνωση για το χάλι του ποδοσφαίρου, που είναι σε αντιστοιχία με αυτό της ελληνικής κοινωνίας. Νομίζω, δε μας αξίζουν ούτε τέτοιο ποδόσφαιρο, ούτε τέτοια κοινωνία. Αφού σας ευχηθώ, να προχωρήσετε με καθαρότητα στο νέο πρωτάθλημα, να ευχηθώ αυτό το πρωτάθλημα να μην είναι πλήρως νοθευμένο όπως και το εφετινό. Και να σας πω ότι σας αξίζει μια ομάδα με συμμετοχή δική σας. Αυτή είναι η λύση και όχι προεδρικά μοντέλα, τύπου Χριστοβασίλη.
Σας παραθέτω κι ένα κείμενό μου (πριν μία εβδομάδα), στον τοπικό τύπο, αλλά και αλλού
www.sambrakos.com

ΠΟΛΙΤΙΚΗ και ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ, 2 πτώματα και 2 πλατείες

Την προηγούμενη Τετάρτη, δύο συγκεντρώσεις ελάμβαναν χώρα στην πόλη μας. Η συγκέντρωση των αγανακτισμένων πολιτών στην πλατεία Ελευθερίας και η συγκέντρωση των αγανακτισμένων ομιλιτών, φίλων του ΟΦΗ, στην πλατεία των Λιονταριών. Πέρασα και από τις δύο. Στην πλατεία Ελευθερίας τα πρόσωπα πιο γελαστά, φωτεινά και χαρούμενα έφεραν πέρα από τη διαμαρτυρία την ευφρόσυνη διάθεση απ΄ αυτήν καθαυτή την αίσθηση της  κοινότητας. Στα Λιοντάρια, τα πρόσωπα λίγο πιο ζόρικα, σκοτεινά κι αγριεμένα. Εδώ η κοινότητα φαινόταν πως υπήρχε από καιρό (ειδικά τα τελευταία δύο χρόνια), αλλά είχε δεχτεί τόσα απανωτά χτυπήματα από τη ζούγκλα του ποδοσφαίρου, που η χαρά που συναντούσα συχνά στο γήπεδο τον τελευταίο καιρό, κινδύνευε να χαθεί και να αντικατασταθεί από την κούραση, την αηδία και την επιθετικότητα.
Οι της Ελευθερίας αγανακτούσαν για το έγκλημα των πολιτικών τα τελευταία 30 χρόνια. Ένα έγκλημα που έφερε τη χώρα στη μεγαλύτερη οικονομική κρίση των τελευταίων 100 χρόνων. Μια οικονομική κρίση που είναι απλά το μετρήσιμο μέγεθος μιας βαθιά αξιακής, πολιτισμικής και ηθικής κρίσης (ή κατ’ άλλους πολιτικής). Οι των Λεόντων αγανακτούσαν εναντίον των ποδοσφαιρικών ηγετών, για την επαναλαμβανόμενη αδικία εναντίον της ομάδας τους, εναντίον του ποδοσφαιρικού στάτους των τελευταίων 30 χρόνων, που δημιούργησε ένα ποδόσφαιρο που κείται πέραν κάθε νομιμότητας, με καταστρατηγημένους όλους τους κανόνες παιχνιδιού, που διοικείται με τον πιο ωμό και μαφιόζικο τρόπο από τα εκλεκτότερα λούλουδα του νεοελληνικού μπαξέ, από τις πιο τυπικές του μορφές.
Για πολλούς το ποδόσφαιρο, όπως έχει καταντήσει, δεν είναι παρά ένας κοινωνικός παρίας, που όσο λιγότερο ασχολείσαι μαζί του και όσο λιγότερο το αγγίζεις, τόσο λιγότερο λερώνεσαι. Κοινωνικά και αισθητικά. Για μένα αποτελεί την πιο οδυνηρή επιτομή της νεοελληνικής πραγματικότητας και κρίσης, τον πιο διεφθαρμένο και φθαρμένο και συνάμα κρυστάλλινο καθρέπτη της. Όσες φορές έγραψα, υπό αυτήν την οπτική έγραψα, όχι βέβαια για να διασκεδάσω τα αμήχανα ή υποτιμητικά βλέμματα όσων απορούν με όσους καταπιάνονται ή ‘λερώνονται’ με την μπάλα, αλλά γιατί ένιωθα πως δεν μπορείς να μένεις αμέτοχος σε ένα σημαντικό κομμάτι της δημόσιας σφαίρας, που συνεχώς παράγει διαφθορά, αρνητικό καθαρό αλλά πλουσιοπάροχο ‘μαύρο’ οικονομικό αποτέλεσμα για ολίγους, εκμαυλισμό και φαυλότητα, βία και παρανομία. Που κοινωνικοποιεί με το χειρότερο τρόπο ένα σημαντικότατο μέρος νέων και λιγότερο νέων, που όσο κι αν το αποφεύγεις το συναντάς μπροστά σου, συχνά με τον πιο απεχθή και αντικοινωνικό τρόπο.
Όσο κι αν υπάρχουν διαφορές, όσο κι αν ενέχει κινδύνους η μεταφορά σχημάτων από την πολιτική στο ποδόσφαιρο ή η προσπάθεια ιδεολογικοποίησης του ποδοσφαίρου, δεν μπορεί κάποιος να μην παρατηρήσει τις ανατριχιαστικές ομοιότητες και να μη συσχετίσει συνειρμικά.
Και στο χώρο της Πολιτικής και σ’ αυτόν του Ποδοσφαίρου, κυριάρχησε ένα διπολικό μοντέλο (2 κόμματα εξουσίας, 2 κυρίαρχες ομάδες, η ίδια καταστροφή). Και οι 2 πόλοι κυριάρχησαν, διαχειρίστηκαν το κράτος και το ποδόσφαιρο σαν τσιφλίκι τους, πήραν την εξουσία και τους τίτλους/κυβερνήσεις, δημιούργησαν στρατούς ή στρατιές προστασίας, κύκλους εξουσίας με στελέχη δικά τους, ομάδες-δορυφόρους, Μέσα και δημοσιογράφους, παρέβησαν νόμους και δημιούργησαν σκάνδαλα παντελώς ατιμωρητί, εκμαύλισαν και παθητικοποίησαν τον κόσμο στην κερκίδα του τηλεοπτικού καναπέ. Ο κόσμος απομακρύνθηκε αργά αλλά σταθερά από το Δρόμο, την Αγορά, την Εξέδρα, τη χαρά και τη συμμετοχή και κατέληξε μπροστά στην Τηλεόραση να καταναλώνει ένα εν γνώσει του στημένο θέαμα, ειδήσεων, πολιτικών συζητήσεων και αγώνων ποδοσφαίρου. Στο τέλος, η μεν Πολιτική άφησε μια  χώρα κατεστραμμένη οικονομικά αλλά με κάποιους πάμπλουτους από μαύρο πολιτικό χρήμα και μίζες, μια χώρα που δεν παράγει τίποτε πλέον, με διερρηγμένο κάθε κοινωνικό ιστό, με ανοιχτά εθνικά και αιμάσσοντα κοινωνικά θέματα, με μηδενική εμπιστοσύνη των πολιτών σε οποιονδήποτε θεσμό. Το δε επαγγελματικό Ποδόσφαιρο κατέληξε ένας άνομος βάλτος, με ομάδες χρεοκοπημένες αλλά παράγοντες πλούσιους, με αισθητική και θέαμα σκυλάδικου εθνικής οδού (Β’ Εθνική και μικρότερες κατηγορίες) ή σκυλάδικου παραλιακής (σούπερ λίγκα- τα βαρύγδουπα ονόματα μας μάραναν, τρομάρα μας)οι θεατές μετατράπηκαν σε οχλοκρατούμενα αδηφάγα πλήθη που ζουν από τους τίτλους, έτοιμοι στρατοί να υποστηρίξουν το αφεντικό-πατερούλη σε οποιαδήποτε δραστηριότητά του ή να ζητήσουν το αίμα του αν τυχόν αποτύχει να τους φέρει στη Γη της Επαγγελίας. Τα γήπεδά του κατάντησαν χώροι τέλεσης κάθε παρανομίας, κατάργησης κάθε κανόνα παιχνιδιού ή ποινικού νόμου, χώροι που η πλειονότητα των αγώνων καθορίζεται από το στοίχημα, από πονηρούς διαιτητές και επιβλητικούς παράγοντες. Πρόεδροι, προεδράρες, παράγοντες, μπράβοι, πούρα, στοιχηματίες, πλυντήρια χρήματος, προσωπικοί ή οργανωμένοι στρατοί, αδηφάγο και ανθρωποφαγικό πλήθος που τρέχει πίσω και θρέφεται από το αίμα της επιτυχίας, σκοποί που αγιάζουν όλα τα μέσα, διαιτητές ακροβάτες ή χειρουργοί, με οσφυικά προβλήματα και όρασης, θεσμικοί παράγοντες σε ...παραγκουπόλεις, πολιτειακοί παράγοντες που είτε δεν λερώνουν τα χέρια τους ή συνεργούν με τον πιο φαύλο τρόπο για ίδιο όφελος. Ανώκοσμος και υπόκοσμος χέρι με χέρι. Προσθέστε κι ένα πλήθος ενδιάμεσων, παράμεσων και λαμογιών, ανακατέψτε το μίγμα και πετάξτε το στην πιο άγρια αρένα, χωρίς κανένα νόμο και κανόνα. Πασπαλίστε το με ζάχαρη, λάσπη και στρας, φωτίστε το και δώστε το στα Μέσα (και τι μέσα), εφημερίδες και κανάλια να μας το σερβίρουν.
Και από την άλλη, θεσμικοί φορείς που λειτουργούν σαν τζουτζέδες, υπηρέτες ή συνένοχοι. Ποδόσφαιρο που όταν οι υπεύθυνοι της ΟΥΕΦΑ για τον παράνομο στοιχηματισμό, ανακοινώνουν ότι ‘όλα ξεκίνησαν από την Ελλάδα’, οι υπεύθυνοι εδώ θεωρούν ότι αναφέρονται στη… Φιλοσοφία και αφήνουν τους αρχιερείς της μαφίας του στοιχήματος να πρωταγωνιστούν διοικητικά και πειθαρχικά. Το λυπηρό είναι πως βλέπεις ακόμα και προοδευτικούς –κατά τ’ άλλα-  πανεπιστημιακούς και πολιτικούς να πανηγυρίζουν στα γήπεδα ή να γράφουν και άρθρα υπέρ των 2 μεγάλων ομάδων-βιαστών του ελληνικού ποδοσφαίρου, που διαμόρφωσαν αυτό το αποκρουστικό, ποδοσφαιρικά και κοινωνικά, μοντέλο.
Τώρα, καθώς τα ψέματα για όλους μας τελειώνουν, όσο κι αν αποστρέφουμε το πρόσωπο, δεν μπορούμε να υποκριθούμε ότι δεν βλέπουμε τα 2 πτώματα. Το πτώμα της Ελλάδας, μιας Έρημης Χώρας και το πτώμα του Ποδοσφαίρου. Ετεροβαρής η συσχέτιση αλλά  κοινή η νόσος και οι υπεύθυνοι. Και ο κόσμος μαζεύεται αγανακτισμένος, αμήχανος και ανήσυχος στις πλατείες.
Αγανακτισμένος, γιατί τριάντα χρόνια μετά, με το πιστοποιητικό θανάτου μιας χώρας εκδοθέν …υπό των εγκυροτέρων οίκων αξιολόγησης και αυτοψίας ανά χείρας, με το σώμα της να κείται άχαρο, κακοντυμένο, πασαλειμμένο με φτηνό μέικ απ, βιασμένο, μωλωπισμένο και τα μάτια να χάσκουν, τριγυρίζει και αναρωτιέται. Πώς είναι δυνατόν να υπάρχει το έγκλημα, το τεκμήριό του (δηλ. το πτώμα) να γνωρίζουμε τους κατά τεκμήριο ενόχους( 2 κόμματα εξουσίας)  και να μην τιμωρείται κανείς;
Μα με τον ίδιο τρόπο, που στην επικράτεια του ποδοσφαίρου συμβαίνουν τα αντίστοιχα. Δηλ. έχουμε το έγκλημα και το πτώμα, το σώμα του ποδοσφαίρου, τους κατά τεκμήριο ενόχους (2 κυρίαρχες ομάδες, το εξάρτημά τους ΕΠΟ και το Υπ.Πολιτισμού-Αθλητισμού).
Ένα πτώμα σε αποσύνθεση που παράγει διαρκώς φαυλότητα και διαφθορά, αρνητικό καθαρό οικονομικό αποτέλεσμα –πλούσιο και μαύρο, μόνο για ορισμένους, στρεβλή και επικίνδυνη κοινωνικοποίηση για χιλιάδες νέους, τραγικό κοινωνικό και αισθητικό παράδειγμα. Συγνώμη, μπερδεύτηκα. Μα για το ποδόσφαιρο ξαναμιλώ τώρα ή για τη χώρα.
Αμήχανος, γιατί το παλαιό έχει χρεοκοπήσει και το νέο δεν υπάρχει έτοιμο (αλλά πρέπει να γεννηθεί). Αμήχανος, γιατί βλέπει  με απορία και έκπληξη τους βασικούς ενόχους (που όλοι τους ξέρουμε) να κρατούν ακόμα στα χέρια τους το μαχαίρι του εγκλήματος και όχι μόνο να μην τιμωρούνται, όχι μόνο να μην έχουν το σθένος της αυτοκτονίας, όχι μόνο να μη ζητούν έστω μια καθαρή συγνώμη ή έστω να αποσύρονται διακριτικά ελπίζοντας στη λήθη( λίγοι ‘έξυπνοι’ το επιχειρούν), αλλά να μαλώνουν –όταν δεν χαριεντίζονται, για το ποιος κατάφερε τα πιο θανάσιμα χτυπήματα και να επιχειρούν ξανά(!) να μας σώσουν. Αμήχανος, γιατί οι μη βασικοί ή οι καθόλου υπεύθυνοι, πέρα από την αντίδρασή τους, αρνούνται να διατυπώσουν καθαρά την πρότασή τους.
Και όταν ζητάς από τους υπεύθυνους το λόγο, όταν η Ουέφα λέει ότι το ελληνικό είναι το πιο στημένο πρωτάθλημα, αναφέροντας τούς αγώνες, αμφότεροι απαντούν με τον ίδιο ή παρόμοιο τρόπο: ναι, αλλά έχουν παραγραφεί, δεν έχουμε απτές αποδείξεις, όποιος έχει ας πάει στον εισαγγελέα, ο διαιτητής έκανε ανθρώπινα λάθη, εσείς κάνατε χειρότερα κ.λπ.
Εν τω μεταξύ, καταντάει για γέλια και για κλάματα να συσκέπτονται για λύση οι φορείς του προβλήματος (ΠΑΣΟΚ,ΝΔ και λοιποί επίδοξοι σωτήρες για να σώσουν τη χώρα και Πιλάβιος, Μπέος, Μαρινάκης, Μπιτσαξής για να σώσουν το ποδόσφαιρο από τη βία…)
Ανήσυχος, γιατί ως ιστορικός λαός, διαισθάνεται ότι μια τέτοια βαθιά κρίση δεν γίνεται να καταλήξει χωρίς τραγωδία. Κοινωνική, οικονομική, εθνική. Με τεχνάσματα δεν γυρνάει η κατάσταση, ούτε η αναγκαία για αναγέννηση συμπεριφορά του κόσμου. Δυστυχώς ή ευτυχώς, για να επανεκκινήσουμε πρέπει να φτάσουμε στο σημείο μηδέν κι αυτό μόνο μία τραγωδία το καταφέρνει. Φοβάμαι ότι το σημείο μηδέν θα είναι οδυνηρό, αλλά αναγκαίο.

Καθαρές προτάσεις για λύσεις είναι αλήθεια δεν πολυακούγονται, κυρίως ακούμε προτάσεις για το τι ΔΕΝ είναι λύση. Για να μην πολιτικολογήσω, ας μου επιτραπεί να μιλήσω λίγο για το ζήτημα του ΟΦΗ και του Ποδοσφαίρου…
Ο ΟΦΗ, το Ποδόσφαιρο και μία Λύση

Για το ποδόσφαιρο και την ‘αδράνεια’ της Πολιτείας, είχα ξαναγράψει και πέρυσι, θεωρώντας ότι η επίκληση του Αυτοδιοίκητου του ποδοσφαίρου δεν είναι παρά η δικαιολογία για την απουσία βούλησης να ρυθμίσει στοιχειωδώς την πιο άνομη κοινωνική και οικονομική επικράτεια της χώρας (Μ.Τσελεντάκης: Η ελληνική Πολιτεία, το αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου και… η χαμένη βούληση, 4/7/2010, http://www.cretalive.gr/new/2339/synergates ) όπου πρότεινα πολλά που θα μπορούσε να κάνει η πολιτεία, αλλά και ο Δήμος Ηρακλείου, για να οδηγήσει, ειδικά σε εποχή ΔΝΤ, προς τη νομιμότητα χωρίς να σκοντάφτει στο αυτοδιοίκητο. Τελείως παραθετικά, κάποια από αυτά
- εξονυχιστικός φορολογικός και οικονομικός έλεγχος, των κατά συρροή παρανομούντων ΠΑΕ και μεγαλοϊδιοκτητών ( πλαστές ενημερότητες, διπλά ή μηδενικά συμβόλαια, διπλά ΑΦΜ ή χρήση ΑΦΜ άλλων ομάδων, πόθεν έσχες, ξέπλυμα μαύρου χρήματος, κ.λπ.)
- να μη διαθέσει ούτε ένα ευρώ στον επαγγελματικό αθλητισμό και ειδικά στο ποδόσφαιρο. Ούτε απευθείας, ούτε μέσω ΟΠΑΠ ή άλλων κρατικών εταιρειών, ούτε μέσω τηλεόρασης. Όταν μισθοί περικόπτονται αγρίως, όταν ασφαλιστικά δικαιώματα εξαφανίζονται εν μία νυκτί, όταν άνθρωποι απολύονται είναι αστείο να μιλάμε για επιχορηγήσεις επαγγελματικού ποδοσφαίρου και μάλιστα αυτής της ποιότητας και προσφοράς… Εκτός αν είναι αυτό ακριβώς που θέλουν.
- σαν Πολίτης και σαν Δημότης, που πλήρωσα και πληρώνω για την κατασκευή των σταδίων και για τη συντήρησή τους, ΑΠΑΙΤΩ ή ΖΗΤΩ αν θέλετε, ΝΑ ΜΗΝ ΞΑΝΑΔΟΘΟΥΝ ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΑΥΤΟΙ ΧΩΡΟΙ, που είναι για να προάγουν τον αθλητισμό και τον πολιτισμό, ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ, ΠΟΥ ΠΡΟΑΓΕΙ ΤΗ ΒΙΑ, ΤΗΝ ΑΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ.
Ζητώ από το Δήμο, στον οποίο ανήκει πλέον το Παγκρήτιο Στάδιο, να μην παραχωρηθεί σε δραστηριότητες που ουσιαστικά είναι έξω από το πνεύμα για το οποίο κατασκευάστηκαν.
Τώρα στα στάδια, τελούνται παράνομες και αξιόποινες πράξεις, παράγεται αποδεδειγμένα βία και κοινωνικοποιούν με τον χειρότερο τρόπο τη νεολαία. Ας σταματήσει αυτό, γιατί είμαστε και μεις συνυπεύθυνοι.
- ας μην ξαναδιαθέσει η Πολιτεία, την αστυνομία και την πυροσβεστική, για τη διεξαγωγή αγώνων ιδωτικών εταιρειών, οι υπεύθυνοι των οποίων(παράγοντες, διαιτητές, παρατηρητές κ.λπ.) τους καθοδηγούν μάλιστα, στο τι πρέπει να κάνουν μέσα και έξω από το γήπεδο. Ας μην συσκέπτεται το καθ’ ύλιν αρμόδιο υπουργείο με τους ίδιους τους βιαστές του ποδοσφαίρου, για το πώς θα επιβάλλει τη νομιμότητα γύρω και μόνον γύρω από τον άνομο κήπο του ποδοσφαίρου. Το πρόβλημα δε βρίσκεται γύρω, αλλά στον πυρήνα. Κι ας ελπίσουμε ότι πλησιάζει η τήξη του…
Αν λοιπόν η Πολιτεία και η Αυτοδιοίκηση δεν θέλει να καταντάει η ευνομία σαχλό αστείο ή άσκηση επί χάρτου, αν θέλει να πράξει κάτι στην εξυγίανση του ποδοσφαίρου, έχει τρόπους που δε σκοντάφτουν στο περιβόητο αυτοδιοίκητο. Και θα δείτε για πότε συμμορφώνονται άπαντες. Ακόμα κι αυτοί που ζουν αποκλειστικά από το στήσιμο αγώνων.

Όσον αφορά τον ΟΦΗ τώρα και το ιδιαίτερο του εγχειρήματος των τελευταίων 2 ετών είχα γράψει σχετικά πέρυσι (Μ.Τσελεντάκης: ΟΦΗ, a case for study, 7/10/2010, http://www.cretalive.gr/new/9087/synergates/M.Tselentakis__OFI,_a_case_for_study ). Όσο κι αν το ποδόσφαιρο αποτελεί ένα ναρκοθετημένο και υπονομευμένο χώρο και το να είναι κάποια ομάδα απόλυτα νόμιμη, είναι τελείως αδύνατο, ο ΟΦΗ τον τελευταίο καιρό επιχειρεί κάτι σχεδόν μοναδικό για τα ελληνικά πρότυπα. Δεν ανήκει στο άρμα κάποιου ισχυρού, δεν εμπλέκεται σε στημένους αγώνες, δεν έχει ανθρώπους στα κέντρα αποφάσεων, δεν έχει κάποιον προστάτη ή κάποιον μεγαλοϊδιοκτήτη, προσπαθεί να είναι απόλυτα νόμιμη.
Μετά από χρόνια ανομίας, ποδοσφαιρικής, ηθικής και  αισθητικής απαξίωσης και παρακμής και μετά από ένα σημαντικό αγώνα των φίλων του για καθαρότητα και περηφάνια, η ομάδα ‘απελευθερώθηκε’ και βρίσκεται στον μεγαλύτερο ιστορικά βαθμό στα χέρια του κόσμου της. Ξέρω πολλοί θα χαμογελάσετε ειρωνικά, θα αναφερθείτε στην πραγματικότητα του ελληνικού ποδοσφαίρου που σχεδόν σε υποχρεώνει να κυλιστείς στη λάσπη για να επιβιώσεις, σε παιχνίδια πολιτικών και παραγόντων, σε αδιαφανείς ή γκρίζες ζώνες, σε κάποιες ενέργειες οπαδών, σε, σε,...
 
Όλα αυτά όμως δεν μπορούν να ακυρώσουν ότι  ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ένας πρόεδρος σωτήρας ή πατερούλης, μία ‘αόρατη’ χειρ ή ένας αχυράνθρωπος, μία πηγή χρημάτων που προσφέρει μεν, ορίζει-διορίζει- περιορίζει δε και κρατά το φίλαθλο μπουκωμένο ή αηδιασμένο στον καναπέ της κερκίδας.
 
ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ, στην ιστορία του ΟΦΗ νιώθουν οι φίλοι τους να τους ΑΦΟΡΑ, με τέτοιο έντονο τρόπο, η ομάδα ΤΟΥΣ. Οι αγώνες του ΟΦΗ στο Γεντί Κουλέ ήταν πέρυσι ένα πανηγύρι, πανηγύρι χαράς και ελευθερίας. Φέτος είναι κάτι σημαντικότερο. Πανηγύρι χαράς, ευθύνης και συμμετοχής. Πρώτη φορά τόσοι άνθρωποι από τον πιο ενεργό πυρήνα του ΟΦΗ, έβαλαν την κεφαλή τους στο ντορβά. Άνθρωποι, παιδιά από αυτούς που ριζοσπαστικοποιήθηκαν με τα αιτήματα της νομιμότητας και της περηφάνιας, μετέχουν ενεργά στη διοίκηση. Με μπροστάρη την πιο εμβληματική, ποδοσφαιρικά, μορφή της ομάδας, το Νίκο Μαχλά, προσφέρουν ΑΜΙΣΘΙ, απίστευτο έργο. Γύρω τους συνειδητοποιημένοι φίλαθλοι που συνεχώς αυξάνονται προσφέρουν εθελοντικά, όπου και όπως μπορούν, στήριξη και ιδέες.
 
Προσπαθούν στην κυριολεξία να μετακινήσουν ένα βουνό. Τα τρέχοντα προβλήματα τεράστια, κληρονομηθέντα χρέη, σκοτεινές δυσλειτουργίες του παρελθόντος, άγνωστα μονοπάτια και διάφορα κοράκια που παρακολουθούν από απόσταση. Παρόλα αυτά, προσπαθούν να ρίξουν φως, να βρουν λύσεις. Με αξιοπρέπεια και χωρίς να χάσουν την ηθική βάση, τη μόνη που έχουν να πατήσουν στη νέα εποχή του ΟΦΗ.
Σε εποχές μάλιστα ισχνές οικονομικά, υπάρχει ένας διευρυμένος πυρήνας 2000-3000 απλών φίλων της ομάδας που τα τελευταία 2 χρόνια, έχουν διαθέσει ο καθένας τους από 1.500-2.000 ευρώ, αποδεικνύοντας ότι είναι εφικτό το πείραμα μιας πολυμετοχικής ομάδας (ειδικά αν δεν βαρύνεται από απεχθή χρέη του παρελθόντος). Κι αυτό γιατί επιθυμούν μια ομάδα καθαρή και δική τους, μια ομάδα που θα ξεκολλήσει από το κοινωνικό περιθώριο του ποδοσφαίρου και θα αποτελέσει ένα ζωντανό και υγιές κομμάτι της πόλης. Σίγουρα, το πλήθος μιας ομάδας μαζικής είναι ετερογενές και ποικιλόμορφο και κανείς στο ποδόσφαιρο δεν μπορεί να μιλάει με όρους ενός πούρου μικρού κλαμπ, ωστόσο πολλές κινήσεις της διοίκησης και του κόσμου είναι ελπιδοφόρες (η προώθηση των κρητικών προϊόντων στις άλλες ομάδες και περιοχές, η αφιλοκερδής , κοινωνική προσφορά, δράση  και προβολή σε οργανισμούς και Μ.Κ.Ο., η τοποθέτηση μεγάλων φωτογραφιών των Ξυλούρη, Καζαντζάκη, Ρασούλη στο γήπεδο, η απρόσμενη για μένα συμπεριφορά και υπευθυνότητα ενός ολόκληρου γηπέδου κατά τη διάρκεια του ιδιαιτέρως τεταμένου αγώνα με τον ΠΑΣ Γιάννινα, κ.ά. πολλές)  και αποτελούν ένα μικρό φως για ένα πείραμα που μπορεί να είναι κάτι παραπάνω από ποδοσφαιρικό.
Από την άλλη, υπάρχει ένα απολύτως διαβρωμένο και διεφθαρμένο σύστημα εξουσίας στο κέντρο του ποδοσφαίρου, που εντελώς κυνικά καθορίζει τύχες και πορείες ομάδων. Πέρυσι, του στέρησε την άνοδο με μεθοδεύσεις καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς και όταν αυτές δεν αποδείχτηκαν αρκετές με ωμή επίδειξη δύναμης στον τελευταίο αγώνα, ακυρώνοντας κανονικό γκολ. Φέτος η μεθόδευση ήταν διαφορετική. Δεν του επιτρέπουν καν να αγωνιστεί για την άνοδο μέσω των πλέι οφ (αν και βρίσκεται στην πλεονεκτικότερη θέση όλων), μη αδειοδοτώντας τον, τελείως παράνομα, παράτυπα και καταργώντας κάθε έννοια ισονομίας (σχετικά κείμενα πληροφόρησης,
http://www.athleticradio.gr/ofi/41401-edwse-apantiseis-se-ola-o-xr-mixalopoulos
http://www.athleticradio.gr/ofi/41437-epaggelmatiki-sxesi-me-tin-epo-o-k-smailis
Παράνομη απόφαση κατά ΟΦΗ http://www.ofi.gr/home.aspx)
Ο ΟΦΗ λοιπόν και οι φίλοι του διαμαρτύρονται και οι εντόπιοι πολιτικοί και σύμβουλοι πρωθυπουργού… προστρέχουν. Δεν ξέρω τι θα καταφέρουν. Οι πολιτικοί όμως δεν θα έπρεπε να προστρέχουν για να εξυπηρετήσουν ή να βοηθήσουν εν είδει ρουσφετιού τον ΟΦΗ (άσχετα αν το αίτημά του είναι εμφανώς δίκαιο), αλλά θα έπρεπε να είχαν βοηθήσει, χρόνια τώρα, στην εξυγίανση και στη δημιουργία περιβάλλοντος ευνομίας στο δημόσιο χώρο. Αντ’ αυτού, τρέχουν πάντα να εξυπηρετήσουν συγκεκριμένα ζητήματα, αλλά ποτέ να επιλύουν με οριστικό τρόπο, καταστάσεις. Ανανεώνοντας διαρκώς το φαύλο κύκλο μιας ρουσφετολογικής αντίληψης της πολιτικής, αλλά ποτέ ουσιαστικής επίλυσης, ανανεώνοντας διαρκώς την πιο ταπεινή εξάρτηση του πολίτη από τον πολιτικό.
Τέλος πάντων, δεν ξέρω αν ο ΟΦΗ δικαιωθεί και τι είδους δικαίωση θα είναι αυτή, ωστόσο το ποδόσφαιρο με αυτούς τους όρους που λειτουργεί στην Ελλάδα δεν είναι βιώσιμο και λειτουργικό. Είναι παράνομο κι επικίνδυνο. Είτε δικαιωθεί λοιπόν είτε όχι, αυτό που θα πρότεινα εγώ, θα ήταν η δημιουργία ενός άλλου πρωταθλήματος. Ενός πρωταθλήματος που θα μετείχαν ομάδες με κόσμο (και όχι ομάδες σφραγίδες), που δεν ανήκουν στο σκληρό πυρήνα της διαφθοράς του ελληνικού ποδοσφαίρου (είπαμε απόλυτα νόμιμες δεν υπάρχουν, είτε γιατί δεν μπορούν, είτε γιατί σύρονται σε άρματα και ενέργειες για λόγους επιβίωσης), κι αν είναι δυνατόν ομάδες με δικά τους γήπεδα. Ομάδες που θα ήθελαν να κάνουν μια νέα υγιή αρχή, να στηριχτούν μόνο στον κόσμο τους οικονομικά. Το πρωτάθλημα αυτό δεν θα είχε υποβιβασμούς, παρά μόνο πρωταθλητή και κυπελλούχο. Δεν θα είχε προνομιούχες θέσεις για Ευρώπη, μια και ούτως ή άλλως με τα τωρινά δεδομένα και όσοι πάνε Ευρώπη, πάνε για τουριστικούς λόγους.
Οι νέες ομάδες επειδή θα είχαν διαλυθεί πριν, δεν θα έφεραν χρέη του παρελθόντος, θα πλήρωναν μόνο όσα χρέη θεωρούν ηθικά και δίκαια (π.χ. τις υποχρεώσεις απέναντι στους φετινούς παίκτες), θα ήταν υποχρεωτικά πολυμετοχικές, θα στηρίζονταν σε χαμηλούς προϋπολογισμούς, σύμφωνα με την οικονομική δύναμη του κόσμου τους, θα είχαν σίγουρα τηλεοπτικά δικαιώματα (ως λαοφιλείς ομάδες) και θα εκκινούσαν ένα ποδόσφαιρο χωρίς άρρωστο ανταγωνισμό και βία. Φανταστείτε ένα πρωτάθλημα με ΟΦΗ, ΑΡΗ, ΠΑΟΚ, Λάρισα, Ηρακλή, Πανιώνιο, Ατρόμητο, Δόξα Δράμας, Καρδίτσα, Παναχαϊκή κ.ά. Ομάδες που θα εκπροσωπούσαν πόλεις και κόσμο. Νομίζω ένα πρωτάθλημα 10 ομάδων θα ήταν εφικτό. Έτσι, δεν θα πάλευαν απέναντι σε κάτι τόσο σάπιο συνεχώς, θα απελευθερώνονταν υγιείς δυνάμεις, και θα αφαιρούσαν κυριολεκτικά το έδαφος κάτω από τα πόδια των κυρίαρχων και διαχειριστών. Ας παίζουν μεταξύ τους οι Ολυμπιακός, ΠΑΟ, ΑΕΚ, Βόλος, Καβάλα κ.λπ. Αν και δεν βρίσκονται όλες οι λεπτομέρειες ενός τέτοιου εγχειρήματος εδώ, σίγουρα χρειάζεται κάτι που δεν θα δικαιώνει απλά τον ΟΦΗ, αλλά θα προσφέρει μια διέξοδο στο ποδόσφαιρο, το τόσο ελεγχόμενο, καθημαγμένο και βίαιο. Θα έλυνε το οικονομικό, ηθικό και κοινωνικό του πρόβλημα.
Θα μπορούσαν πολλοί να πουν, γιατί ο ΟΦΗ να μη διαλυθεί και να εκκινήσει υγιής και χωρίς χρέη από τη Δ’ Εθνική. Αυτό θα ήταν ίσως επιθυμητό πριν 2 χρόνια (τώρα πάρα πολλοί έχουν δώσει χρήμα και κόπο), αλλά και πάλι δεν θα απαντούσε στο βασικό πρόβλημα. Τι νόημα έχει αυτό όταν κάποια στιγμή, αργά ή γρήγορα, θα ερχόταν αντιμέτωπη με τη μαφία του ποδοσφαίρου. Το πρόβλημα δεν είναι η θέση του ΟΦΗ, αλλά το καθεστώς του ποδοσφαίρου.
Τώρα αν ο ΟΦΗ δεν δικαιωθεί, έστω την ύστατη στιγμή, φοβάμαι ότι η μπάλα θα πάρει πολλούς, δικαίους και αδίκους. Κι αυτό γιατί βλέπω ότι υπάρχει πολύς κόσμος που βρίσκεται πολύ καιρό στους δρόμους. Κάποιοι 7-8 χρόνια, οι περισσότεροι τα τελευταία 3. Αγωνιζόμενοι για ελευθερία και νομιμότητα, μετά για ισονομία και τήρηση στοιχειωδών κανόνων. Τα τελευταία δε 2 χρόνια, πολύς κόσμος αγωνιά ΚΑΘΕ ΜΗΝΑ, ΚΑΘΕ ΒΔΟΜΑΔΑ, ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ, και τώρα έφτασαν ΚΑΘΕ ΩΡΑ και ΛΕΠΤΟ, χειμώνα καλοκαίρι, για χίλιους δυο λόγους. Το στόμα συνέχεια στη στάχτη, βρίσκοντας διαρκώς δόλο κι απάτη…

Αυτός ο κόσμος λοιπόν είναι ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΦΟΡΤΙΣΜΕΝΟΣ και αν χάσει τη γη κάτω από τα πόδια του, κανείς δεν ξέρει πως θα αντιδράσει και από που θα ξηλώσει το πουλόβερ (χώρια που το υπέδαφος της κοινωνίας βράζει από μόνο του). Να ευχηθώ να συγκρατηθεί και να σκεφτεί ουσιαστικές εναλλακτικές λύσεις.

Μια συνάντηση που κόβει την ανάσα…για δύο πτώματα
Όπως διάβασα προ ημερών, αναμένεται επιτέλους συνάντηση του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου και του προέδρου της ΕΠΟ Σ. Πιλάβιου. ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ. Είναι συγκινητικό.
Χρειάστηκαν σχεδόν 30 χρόνια οι κορυφαίοι θεσμοί και πυλώνες της χώρας, πολιτική και ποδόσφαιρο, να συναντηθούν υπό το βάρος μιας κρίσης και 2 πτωμάτων, να αναζητήσουν λύση, να παρουσιάσουν μια έσχατη παράσταση, να συνεχίσουν να αναδεικνύονται ως το άλλοθι μιας εύρυθμης λειτουργίας. Θεσμών, επιτροπών, νομιμότητας, ποδοσφαίρου, κράτους. Όλα κατ’ επίφαση, όλα σε αφασία.
Όσοι λοιπόν γυρνάτε, γυρνάμε τις πλατείες τον τις τελευταίες μέρες, είτε για τη χώρα είτε για το ποδόσφαιρο, δεν έχουμε μεγάλες διαφορές. Για το ίδιο πράγμα αγανακτούμε. Μπορεί τα πτώματα μπροστά μας να διαφέρουν, όμως οι ένοχοι είναι οι ίδιοι. Και αυτό που μοιραζόμαστε είναι μία κοινότητα, αυτή της οδύνης. Για το που φτάσαμε, ανεπαισθήτως…
Μπορεί οι πορείες να προσέγγισαν αλλά να μην ενώθηκαν τις προάλλες, τα πτώματα όμως κείτονται το ένα πλάι στο άλλο. Και όσο κι αν προσπαθούν/με να τ’ αναστήσουν/με, δεν ανασταίνονται. Φοβάμαι, πως το μόνο που μας μένει είναι να το πάρουμε απόφαση και να τα θάψουμε. Μόνο έτσι θα λυτρωθούμε και θα μπορούμε να ξεκινήσουμε ξανά.
Καμιά φορά, ο αγώνας για Ελευθερία σε κάνει Λιοντάρι…


Ηράκλειο, 29/5/2011

5
...2/2...συνέχεια του προηγούμενου

Με εκτίμηση σας αφιερώνω ένα κείμενο (του Οκτώβρη) που αφορά το φετινό εγχείρημα του ΟΦΗ, με την πεποίθηση ότι απευθύνομαι σε φίλους –αντιπάλους που θέλουν να κατανοήσουν κι όχι εχτρούς που θέλουν να &αμήσουν οι έρμοι. Το εγχείρημα επειδή ακριβώς είναι ενδιαφέρον και διαφορετικό, είναι πιο πιθανό να αποτύχει παρά να επιτύχει. Είπαμε τη ζωή πρέπει να τη ζεις με τον τρόπο που της αξίζει… Το κείμενο δημοσιεύτηκε στη μεγαλύτερης κυκλοφορίας τοπική εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ, στην ιστοσελίδα www.cretalive.gr και στο φόρουμ των φίλων του ΟΦΗ www.snakes4.com . Αν υπάρχει κάτι να μας διαφωτίσει για την προσπάθεια του ΠΑΣ, ευχαρίστως θα το διάβαζα και θα το φιλοξενούσα. Με την ουτοπική ελπίδα  ότι ένα άλλο ποδόσφαιρο είναι εφικτό, ότι ειδικά επαρχιακές ομάδες μπορούν να μοιράζονται πράγματα,  να συναιρούν δυνάμεις και ν’ αποτελούν διακριτό πόλο κόντρα στο κυρίαρχο μοντέλο, σας εύχομαι ένα πιο υγιές και συμμετοχικό μοντέλο, έναν πιο καθαρό ηπειρώτικο ήχο. Με εκτίμηση.
   
   


ΟΦΗ, a case for study


Να πω προκαταβολικά, πως το παρόν ίσως να αφορά μόνον όσους βλέπουν στο ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο την πιο οδυνηρή επιτομή της νεοελληνικής πραγματικότητας και κρίσης, τον πιο διεφθαρμένο και φθαρμένο καθρέπτη της. Όσες φορές έγραψα, υπό αυτήν την οπτική έγραψα, όχι βέβαια για να διασκεδάσω τα αμήχανα ή υποτιμητικά βλέμματα όσων απορούν με όσους καταπιάνονται ή ‘λερώνονται’ με την μπάλα, αλλά γιατί ένιωθα πως δεν μπορείς να μένεις αμέτοχος με ένα σημαντικό κομμάτι της δημόσιας σφαίρας, που συνεχώς παράγει διαφθορά, αρνητικό ή ‘μαύρο’ οικονομικό αποτέλεσμα, εκμαυλισμό και φαυλότητα, βία και παρανομία. Που κοινωνικοποιεί με το χειρότερο τρόπο ένα σημαντικότατο μέρος νέων και λιγότερο νέων, που στον μπαξέ του συναντώνται όλα τα λούλουδα της νεοελληνικής χλωρίδας. Πρόεδροι, προεδράρες, παράγοντες, μπράβοι, πούρα, στοιχηματίες, πλυντήρια χρήματος, προσωπικοί ή οργανωμένοι στρατοί, αδηφάγο και ανθρωποφαγικό πλήθος που τρέχει πίσω και θρέφεται από το αίμα της επιτυχίας, σκοποί που αγιάζουν όλα τα μέσα, διαιτητές ακροβάτες ή χειρουργοί, με οσφυικά προβλήματα και όρασης, θεσμικοί παράγοντες σε ...παραγκουπόλεις, πολιτειακοί παράγοντες που είτε δεν λερώνουν τα χέρια τους ή συνεργούν με τον πιο φαύλο τρόπο για ίδιο όφελος. Ανώκοσμος και υπόκοσμος χέρι με χέρι. Προσθέστε κι ένα πλήθος ενδιάμεσων, παράμεσων και λαμογιών, ανακατέψτε το μίγμα και πετάξτε το στην πιο άγρια αρένα, χωρίς κανένα νόμο και κανόνα. Πασπαλίστε το με ζάχαρη, λάσπη και στρας, φωτίστε το και δώστε το στα Μέσα (και τι μέσα), εφημερίδες και κανάλια να μας το σερβίρουν. Για γεύση ή αισθητική ούτε τολμώ να μιλήσω. Σκυλάδικου παραλιακής η Super League, σκυλάδικου εθνικής οδού η Football League…τρομάρα τους, τα βαρύγδουπα ονόματα μας μάραναν.

ΠαρΟΛΑ αυτά, κάτι πεισματικά διασώζεται. Κάποιοι αξιοπρεπείς προπονητές πριν εκπέσουν, κάποιοι δημοσιογράφοι που αρθρώνουν ένα διαφορετικό λόγο πριν κουραστούν, κάποιοι ποδοσφαιριστές που αντιστέκονται στην αφυδάτωση του ταλέντου τους, το πάθος ενός κόσμου που προσπαθεί να μην ξοδευτεί χαχόλικα, μια περίτεχνη ενέργεια που αρκεί να σε κάνει να ξεχαστείς έστω για μια στιγμή. Σπαράγματα μιας πανάρχαιας λειτουργίας που χάνονται, σβήνουν, ακυρώνονται ή διαστρέφονται κάτω από το βαρύ άρμα του νεοελληνικού καρνάβαλου, του ποδοσφαίρου.

Γι’ αυτό όταν κάτι σαλεύει, όταν κάτι λαμπυρίζει στο βούρκο, αξίζει ν’ ασχοληθούμε μαζί του. Οτιδήποτε τραβάει το ποδόσφαιρο από το περιθώριο της κοινωνίας, στο οποίο λιμνάζει. Οτιδήποτε μπορεί να κάνει το ποδόσφαιρο κομμάτι που να αφορά με θετικό τρόπο την κοινωνία και την πόλη, αξίζει την προσοχή μας και γιατί όχι τη συμμετοχή μας. Ακόμα κι αν νιώθουμε πως δεν είναι παρά ένα ξέφτισμα ζωής, μια δονκιχωτική προσπάθεια που θα συντριβεί στους κυνικούς ανεμόμυλους της κοινωνικοπολιτικής πραγματικότητας της χώρας.

Ένα τέτοιο σάλεμα, ένα μικρό φωσάκι, είναι θαρρώ η φετινή προσπάθεια του ΟΦΗ. Μετά από χρόνια ανομίας, ποδοσφαιρικής, ηθικής και αισθητικής απαξίωσης και παρακμής και μετά από ένα σημαντικό αγώνα των φίλων του για καθαρότητα και περηφάνια, η ομάδα ‘απελευθερώθηκε’ και βρίσκεται στον μεγαλύτερο ιστορικά βαθμό στα χέρια του κόσμου της. Ξέρω πολλοί θα χαμογελάσετε ειρωνικά, θα αναφερθείτε στην πραγματικότητα του ελληνικού ποδοσφαίρου που σχεδόν σε υποχρεώνει να κυλιστείς στη λάσπη για να επιβιώσεις, σε παιχνίδια πολιτικών και παραγόντων, σε αδιαφανείς ή γκρίζες ζώνες, σε κάποιες ενέργειες οπαδών, σε, σε,...

Όλα αυτά όμως δεν μπορούν να ακυρώσουν ότι ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ένας πρόεδρος σωτήρας ή πατερούλης, μία ‘αόρατη’ χειρ ή ένας αχυράνθρωπος, μία πηγή χρημάτων που προσφέρει μεν, ορίζει-διορίζει- περιορίζει δε και κρατά το φίλαθλο μπουκωμένο ή αηδιασμένο στον καναπέ της κερκίδας.

ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ, στην ιστορία του ΟΦΗ νιώθουν οι φίλοι τους να τους ΑΦΟΡΑ, με τέτοιο έντονο τρόπο, η ομάδα ΤΟΥΣ. Πέρυσι, οι αγώνες του ΟΦΗ στο Γεντί Κουλέ ήταν ένα πανηγύρι, πανηγύρι χαράς και ελευθερίας. Φέτος είναι κάτι σημαντικότερο. Πανηγύρι χαράς, ευθύνης και συμμετοχής. Πρώτη φορά τόσοι άνθρωποι από τον πιο ενεργό πυρήνα του ΟΦΗ, έβαλαν την κεφαλή τους στο ντορβά. Άνθρωποι, παιδιά από αυτούς που ριζοσπαστικοποιήθηκαν με τα αιτήματα της νομιμότητας και της περηφάνιας, μετέχουν ενεργά στη διοίκηση. Με μπροστάρη την πιο εμβληματική, ποδοσφαιρικά, μορφή της ομάδας, το Νίκο Μαχλά, προσφέρουν ΑΜΙΣΘΙ, απίστευτο έργο. Γύρω τους συνειδητοποιημένοι φίλαθλοι που συνεχώς αυξάνονται προσφέρουν εθελοντικά, όπου και όπως μπορούν, στήριξη και ιδέες.

Προσπαθούν στην κυριολεξία να μετακινήσουν ένα βουνό. Τα τρέχοντα προβλήματα τεράστια, κληρονομηθέντα χρέη, σκοτεινές δυσλειτουργίες του παρελθόντος, άγνωστα μονοπάτια και διάφορα κοράκια που παρακολουθούν από απόσταση. Παρόλα αυτά, προσπαθούν να ρίξουν φως, να βρουν λύσεις. Με αξιοπρέπεια και χωρίς να χάσουν την ηθική βάση, τη μόνη που έχουν να πατήσουν στη νέα εποχή του ΟΦΗ. Σηκώνουν τεράστιο βάρος και ίσως κάποια στιγμή πρέπει να μιλήσουν, για τα ...απίστευτα που συναντούν. Ώστε ο κόσμος να μάθει, να γίνει ακόμα πιο συνειδητός και συμμέτοχος, να μοιραστεί το βάρος σε περισσότερους, να σηκωθεί πιο εύκολα.

Ο ΟΦΗ τούτη την ώρα έχει 2 πυλώνες για να πατήσει. Τον κόσμο του και την Κρήτη. Δεν έχει ούτε κάποιον προστάτη, ούτε μπορεί να θέλξει κόσμο και πόρους από τις ποδοσφαιρικές του επιτυχίες. Παρόλα τα πέτρινα χρόνια διατήρησε και αύξησε τον κόσμο και το πάθος του, ριζοσπαστικοποίησε μια κρίσιμη μάζα του με τα αιτήματα για λευτεριά και νομιμότητα. Συγχρόνως αποτελεί ακόμα την ομάδα ταύτισης με την Κρήτη, λόγω ιστορίας και πλήθους. Επιζεί πεισματικά στη Β’, ενώ άλλες ομάδες στην Α’ με το μοντέλο προέδρου χρηματοδότη δεν μπορούν να κινητοποιήσουν, δημιουργήσουν, συν-κινήσουν κόσμο. Είπαμε, το ποδόσφαιρο είναι παράξενο πράγμα...

Και αυτοί οι 2 πρέπει να είναι οι στρατηγικοί ζωτικοί χώροι που θα αντλήσει ζωή και κατεύθυνση. Το νέο μυθολογικό του φορτίο. Κάποτε ήταν η ωραία μπάλα, οι επιτυχίες, η Κρήτη. Τώρα είναι ο αγώνας του για τη ‘λευτεριά’ και η Κρήτη. Και εξηγούμαι. Από τη μια τη νέα ηθική του εκκίνηση πρέπει αφενός να την επικοινωνήσει (κάτι που δεν έγινε καθόλου πέρυσι) και αφ’ ετέρου να την κάνει βάση παρουσίας του στα ελληνικά ποδοσφαιρικά δρώμενα. Σε μια εποχή που, ελπίζω, αργά ή γρήγορα θα μετατοπίσει πάγιες καταστάσεις και δυσμορφίες, που το αίτημα για νομιμότητα είναι ευρύτερο κοινωνικά, ο ΟΦΗ πρέπει να πιέσει προς εκκαθάριση του κόσμου του ποδοσφαίρου, προς καθαρούς κανόνες παιχνιδιού. Είναι εξάλλου νωπή ακόμα η ωμή επίδειξη ισχύος του παρασκηνίου πέρυσι. Δεν έχει κανένα νόημα να στοιχηθεί, να λουφάξει ή να συνεργαστεί. Πρέπει επίσης, να ανοιχτεί και να γίνει μια υπόθεση της πόλης, μια υπόθεση της Κρήτης. Συχνότατα στο ενδιαφέρον φόρουμ των φίλων snakes του ΟΦΗ (www.snakes4.com), γράφουν άνθρωποι με ανοιχτά μυαλά, που βλέπουν την ομάδα και το ποδόσφαιρο με ένα κοινωνικό πρίσμα και όχι το σύνηθες οπαδικό που απαντάται συχνά σε τέτοια φόρουμ. Διαθέτουν εξωστρέφεια και εξαιρετικές ιδέες (π.χ. προτάσεις για ένα άλλο μοντέλο ομάδας, ενεργοποίηση φιλάθλων για σβήσιμο συνθημάτων από μνημεία, παρεμβάσεις για ενίσχυση κοινωνικών ομάδων με ανάγκες- εράνους για Αϊτή, αιμοδοσίες, προβολή κρητικών προϊόντων, συναντήσεις για βελτίωση συμπεριφοράς φιλάθλων, κ.ά. πολλά). Αυτή τη στιγμή, παιδιά με αρχές και ιδέες βρίσκονται και στο Δ.Σ. και στο σύλλογο μετόχων. Καμιά φορά όμως είναι δύσκολο να πάρουν ανάσα σε μια σαιζόν που η επιτυχία θεωρείται κρίσιμη. Που τα προβλήματα τρέχουν από μέρα σε μέρα, από Κυριακή σε Κυριακή. Προσπαθούν να αγοράσουν χρόνο, που στην Ελλάδα αγοράζεται μόνο με την επιτυχία, βλέπω όμως αργά αλλά σταθερά να διορθώνουν πράγματα.

Και έρχομαι στο δίπολο ΟΦΗ-Κρήτη. Που όσο ισχυρό και αν φαντάζει, όσο αυτονόητο κι αν είναι, όσο κι αν εκτός Κρήτης αυτά τα 2 είναι ταυτισμένα, ακόμα και στην πιο χυδαία συνθηματική εκδοχή (ΟΦΗ κ******, γ*** την Κρήτη όλη), τόσο σαθρό αποδείχτηκε και αποδεικνύεται. Ναι μεν ο ΟΦΗ, αποτελεί τη μεγαλύτερη σε φιλάθλους ομάδα και από τις μεγαλύτερες στην Ελλάδα, ωστόσο σε πολλά μέρη της Κρήτης αποτελεί δεύτερη ή τρίτη ομάδα επιλογής, ακόμα και μισητό εχθρό. Οι λόγοι μπορεί να είναι πολλοί, ο χρόνος προβολής των ‘μεγάλων’ ομάδων από τα μήντια, η ηθική μομφή περί ‘τσάτσων’ που μέχρι πέρυσι κηλίδωνε την ομάδα, η ποδοσφαιρική της παρακμή, η χρόνια ανικανότητα των διοικούντων, οι τοπικιστικές εντάσεις της Κρήτης, ακόμα και η υπερβολική καμιά φορά ‘επιθετικότητα’ κάποιων από τους φίλους του ΟΦΗ, φορτισμένων από ένα μίγμα ‘μεγαλοιδεατισμού’ και χρόνιας αγανάκτησης από τα εσωτερικά, σχιζοφρενικά προβλήματα που πέρασε η ομάδα. Κάποιες από αυτές όμως τις αιτιάσεις πλέον δεν ισχύουν και η ομάδα πρέπει να επικοινωνήσει το νέο της πρόσωπο σε αντιδιαστολή με αυτό του παρελθόντος, τον αγώνα για καθαρότητα παντού, το πανηγύρι του Γεντί Κουλέ.

Παράλληλα και το πιο σημαντικό, πρέπει να γίνει ένα παράθυρο της Κρήτης στον κόσμο και για τον κόσμο. Μέσω του ΟΦΗ θα προβάλλεται, δωρεάν, οτιδήποτε έχει σχέση με την φυσική και πνευματική παραγωγή του νησιού. Έτσι μόνο θα μπορέσει να απευθυνθεί στην Κρήτη και σε όλους τους Κρήτες εντός και εκτός νησιού. Ας προτείνω μερικά συγκεκριμένα βήματα (κεφαλαιώνοντας και προτάσεις που πολύ συχνά ακούγονται διάσπαρτες στο φόρουμ των snakes).

- Η φανέλα του ΟΦΗ, μπροστά, εκεί που συνήθως υπάρχει ο κεντρικός χορηγός, δεν θα έχει ιδιωτική χορηγία, παρά μόνο την Κρήτη ή κάτι που θα αναφέρεται στην Κρήτη. Φανταστείτε μια φανέλα με την Κρήτη στο κέντρο ή μ’ ένα σύνθημα π.χ. Επισκεφθείτε την Κρήτη ή Visit Crete, ή με το Δίσκο της Φαιστού ή Ανακαλύψτε την Κρήτη ή το Μινωϊκό ανάκτορο. Φανταστείτε συνθήματα που μπορούν να εναλλάσσονται ανά δίμηνο, όπως Οίνος Κρήτης – Wines of Crete ή Έλαιον Κρήτης – Olive oil of Crete. Χωρίς να διαφημίζουν συγκεκριμένη φίρμα παρά προϊόντα της Κρήτης. Φανέλα που θα εμφανίζει εκ περιτροπής και από ένα νομό της Κρήτης. Φανέλα που σε ισχυρές πνευματικές επετείους μπορεί να έχει το όνομα ενός Ελ Γκρέκο ή ενός Καζαντζάκη. Δεν βαρεθήκατε πια τα ΟΠΑΠ, Πάμε Στοίχημα ή άλλα εταιρικά ονόματα στις φανέλες. (...σκεφτείτε μόνο πως η Μπαρτσελόνα και ο ...ΟΦΗ θα έχουν κάτι εναλλακτικό )
- Φανταστείτε αν ο ΟΦΗ επανέλθει στην Α΄ και παίξει Ευρώπη, τι ισχυρή διαφήμιση θα ήταν για την Κρήτη.
- Παντού, όπου υπάρχει εικόνα από ΟΦΗ ή το γήπεδό του θα βγαίνει μια άλλη πρόταση, από την πεπατημένη. Ας πούμε, στις συνεντεύξεις τύπου, όπου υπάρχουν εικονίδια των χορηγών, εκεί εκτός από τις εταιρείες που θα έχουν προσφέρει, θα υπάρχουν δωρεάν και θα προβάλλονται όλα τα πνευματικά ιδρύματα του νησιού. Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, ΙΤΕ (αφήστε με να φαντασιώνομαι μια φανέλα με το Ι Τ Ε ), Θαλασσόκοσμος, Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, Βικελαία κ.ά.
- Όπου πηγαίνει ο ΟΦΗ θα προβάλλει και θα προσφέρει κάτι από την πνευματική και φυσική παραγωγή του νησιού.

Όλα αυτά με την προϋπόθεση ότι ο ΟΦΗ και ο κόσμος του θα αποφασίσουν και θα στραφούν σε μια διαφορετική θεώρηση του ποδοσφαίρου και της ομάδας τους. Ενός ποδοσφαίρου που δεν θα είναι ένας κοινωνικός παρίας, με αρνητικό πολιτισμικό και κοινωνικοποιητικό ρόλο, αλλά μία ομάδα που θα αφορά την πόλη και το νησί, θα έχει φίλους συμμέτοχους, υλικά και πνευματικά, και όχι καταναλωτές του καναπέ της εξέδρας, που θα έχει ένα κοινωνικό πρόσωπο και ρόλο να παίξει, με συμμετοχή, ευθύνη και παρέμβαση. Που θα τιμά και δεν θα ντροπιάζει.

Τέτοιες κι άλλες προτάσεις μπορούν να υπάρξουν. Σε μια σχέση σύζευξης με την κοινωνία, σε μια σχέση win-win, που θα έλεγαν και οι διπλωμάτες. Και θα δείτε μακροπρόθεσμα πως και οι άλλοι νομοί θα νιώσουν δική τους την ομάδα (σημ.οι πιο πιστοί που ξέρω είναι από άλλους νομούς) και ανταπόκριση θα βρίσκεις σε συμ-μετοχή από πολλούς Κρητικούς, από την ένωση ξενοδόχων, από συνεταιρισμούς παραγωγών, από συλλόγους Κρητών ανά την Ελλάδα. Και πιστέψτε με , δεν είναι μια συμφεροντολογική ανάγκη μιας ομάδας αλλά μια στοιχειωδώς λειτουργική αναγκαιότητα μιας κοινωνίας, όπως η κρητική, που έχει προ πολλού χάσει κάθε ιστό και κάθε κοινό τόπο.

Αυτές οι προτάσεις, σαν βάση συζήτησης, είναι γνωστές σε κάποια μέλη της διοίκησης εδώ και καιρό. Ξέρω ότι τις συμμερίζονται και ότι βρίσκονται από την ίδια πλευρά του ποταμού. Για ένα διαφορετικό μοντέλο ομάδας και ποδοσφαίρου. Βέβαια σηκώνουν τ΄ αγκωνάρια της σκληρής πραγματικότητας των τρεχουσών ασφυκτικών αναγκών και προσπαθούν σιγά σιγά να βρουν χώρο και χρόνο και για τ’ άλλα. Ο ΟΦΗ, όμως μετά από χρόνια έχει κάνει τον κόσμο του να ονειρεύεται και να τραγουδά ‘ έχουμε σαλτάρει με τη λευτεριά...’ και να κατεβάζει ιδέες, ακόμα και δονκιχωτικές. Είναι δε η μόνη ομάδα που έχει τη δυναμική, τον κόσμο και το πλαίσιο αναφοράς να κάνει κάτι τέτοιο. Το πιθανότερο βέβαια είναι τ’ αγκωνάρια να πλακώσουν κάποιους, οι Μήδοι τελικά να διαβούνε , αλλά πάλι δεν πειράζει. Αρκεί να παίζεις στο γήπεδο κι όχι να βρίζεις από την κερκίδα ή να χαυνώνεις μπροστά στην τηλεόραση, αρκεί όταν παίζεις, το παιχνίδι σου να είναι ενδιαφέρον. Μέχρι να σφυρίξει ο διαιτητής...

Η λύση που αξίζει ο ΟΦΗ είναι σε αντιστοίχιση με αυτή που αξίζει και έχει ανάγκη η κοινωνία. Η ορθή και η δύσκολη. Η πολυμετοχικότητα και το άνοιγμα στην Κρήτη και την κοινωνία. Υπάρχει η δυνατότητα για μια υγιή οικονομικά και μοντέρνα λύση, που θα είναι και μια ‘πολιτισμική’ πρόταση. Η συμμετοχικότητα και η ευθύνη και όχι η σωτηρία από έναν πρόεδρο σωτήρα ή πατερούλη. Γιατί η συμμετοχή είναι χαρά και ζωή ενώ ο καναπές θάνατος.

Υ.Γ.1. Χαίρομαι, που μετά από ενεργοποίηση και πρόταση των φιλάθλων, που εισακούστηκε άμεσα από τη διοίκησή τους, υπάρχει η Κρήτη στη φανέλα της ομάδας και μια ρετρό ασπρόμαυρη εμφάνιση.


Υ.Γ.2. Η παράπλευρη ουσία της προσπάθειας του ΟΦΗ, μόνος, χωρίς μεσάζοντες, χωρίς κεράσματα, χωρίς δόξα και χρήμα για διαφόρους, και με εθελοντισμό χαλάει αρκετές πιάτσες. Από τις μικρές έως τις μεγαλύτερες. Όταν προσφέρεις εθελοντικά, χωρίς να απαιτείς ή να βγάζεις χρήμα, κυριολεκτικά μπλοκάρει το σύστημα.. Δεν παράγει χρήμα, μόστρα ή δόξα για κάποιους. Κι αυτός είναι ένας σημαντικός παράπλευρος κίνδυνος για το εγχείρημα του ΟΦΗ. Πολλοί θα ήθελαν την αποτυχία, πολλοί θα ήθελαν ο κόσμος να αποτραβηχτεί στην κερκίδα...

3/10/2010

Υ.Γ. Χαίρομαι που η διοίκηση λίγες μέρες μετά - με ευαισθησία, όραμα και αντανακλαστικά, ανάρτησε πάνω από τις θύρες 3-7 2 τεράστια φωτοπορτρέτα των Καζαντζάκη και Ξυλούρη (από τις εμβληματικότερες μορφές της Κρήτης). Ήδη, συνεργάζεται και προωθεί αφιλοκερδώς το έργο οργανισμών όπως ΚΕΘΕΑ και Ελπίδα. Επίσης, υποδέχεται κάθε αποστολή αντίπαλης ομάδας με καλάθια που περιέχουν κρητικά προϊόντα.Και ακολουθούν κι άλλα..

Με εκτίμηση

6
1/2

ΠΕΤΡΟΛΟΥΚΑΣ vs ΨΑΡΑΝΤΩΝΗΣ….

(Τώρα πια, που ο ΠΑΣ νίκησε, η διαιτησία τον αδίκησε όπως φοβόσαστε, και όλα βαίνουν καλώς…μπορούμε νομίζω να συζητήσουμε πιο σοβαρά. Το παρακάτω το έστειλα, 2-3 μέρες πριν τον αγώνα, στα οπαδικά φόρουμ, αλλά δεν αναρτήθηκε, έτσι το έστειλα και στην εφημερίδα Ηπειρωτικός Αγών αργότερα, όπου επίσης δεν αναρτήθηκε-δημοσιεύθηκε. Ελπίζω τώρα να το αναρτήσετε. Δεν ξέρω αν άφταιγε το μέγεθος, μια και και τα 2 κείμενα ήταν αρχικά 1 :-?)
   
Αγαπητή εφημερίδα ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ,
Επιτρέψτε μου με την ευκαιρία του αγώνα ΠΑΣ – ΟΦΗ, τη Δευτέρα στην πόλη σας, να απευθύνω την παρακάτω επιστολή, ως μια, δονκιχωτική έστω, προσπάθεια καταλλαγής και αποστασιοποίησης από ένα ιδιαίτερα φορτισμένο κλίμα. Ένα κλίμα γύρω από έναν ποδοσφαιρικό αγώνα, που δυστυχώς αποτελεί τον κυρίαρχο τρόπο που αντιμετωπίζουμε όλα τα ζητήματα της δημόσιας σφαίρας στη χώρα μας. Απλά είναι κρίμα σ΄ έναν αγώνα 2 επαρχιακών ομάδων, με τη δική της ιστορία η καθεμιά και με το φορτίο ενός ολόκληρου πολιτισμού των περιοχών που εκπροσωπούν, να ακούγονται ένθεν και ένθεν οι κραυγές ενός οπαδικού μιμητισμού που αντιστοιχεί σε κυρίαρχα ποδοσφαιρικά μοντέλα, μοντέλα που αποτέλεσαν την επιτομή και τον πιο οδυνηρό καθρέπτη της ελληνικής παθογένειας και διαφθοράς. Σας αποστέλλω την παρακάτω λοιπόν επιστολή, και παρακαλώ να τη δημοσιεύσετε ολόκληρη, με την παράλογη ελπίδα πως μπορεί να υπάρξει ένα άλλο βλέμμα, κατανόησης ακόμα και συνοδοιπορίας-αν μιλάμε για υγιείς προσπάθειες, αναγκαίο όχι μόνο για το ποδόσφαιρο, αλλά και για την κοινωνία. (την απέστειλα και σε 2 οπαδικά φόρουμ του ΠΑΣ, www.pas.gr   και www.bluevayeros.gr , αλλά δεν αναρτήθηκε- υποθέτω προσωρινά)

Ηράκλειο, 7/1/2010
Προσοχή, αγαπητοί φίλοι του ΠΑΣ. Το παρόν δεν απευθύνεται σε αυτούς που ο μόνος τρόπος  να υπάρξουν είναι να αφανίσουν άλλους, σε αυτούς που διαρκώς και μόνον ετεροπροσδιορίζονται, σε αυτούς που βλέπουν καλούς και κακούς, μπλε και μαύρους, σε αυτούς που εζήλωσαν δόξα και συμπεριφορά των κυρίαρχων οπαδικών όχλων του ελληνικού ποδοσφαίρου, σε αυτούς που ζουν με το όνειρο να γ…σουν τη  Δευτέρα κάποιους μακρινούς και τρομερούς εχθρούς, σ’ αυτούς που η δικαίωσή τους θάναι να φύγουν από το βάλτο της Β’ και να βουτήξουν στην κινούμενη άμμο της Α’, σε αυτούς που αποτελούν την κομπαρσαρία της νεοελληνικής καφρίλας, όποια ομάδα κι αν υποστηρίζουν…
Αντιθέτως, απευθύνεται σε όσους αντιλαμβάνονται το ποδόσφαιρο ως την πιο οδυνηρή επιτομή του νεοελληνικού μας βίου, ως τον πιο διεφθαρμένο καθρέπτη της ελληνικής κοινωνίας, ως ένα χώρο που αξίζει να ασχολείσαι μόνο αν οι σκέψεις και οι πράξεις παραπέμπουν και έξω από τον μικρό αυτό κύκλο, στον ομόκεντρο κύκλο της κοινωνίας, απευθύνεται σε όσους δεν τους φτάνει η αυτιστική πλήρωση της επιτυχίας της ομαδάρας τους (…κι όλοι οι άλλοι να πάνε να ….θούνε), σε αυτούς που πιστεύουν πως η οπαδική καφρίλα δεν έχει χρώμα, σε αυτούς που θεωρούν ότι το ποδόσφαιρο δεν μπορεί ν΄ανήκει αποκλειστικά σε χέρια ανθρώπων του υποκόσμου ή του ανωκόσμου, σε συμμορίτες του στοιχήματος, σε Χοντρούς σβέρκους και Πνευμονοπαθείς με πούρα, σε προέδρους ή προεδρούληδες ‘σωτήρες’, σε επαρχιακούς μικρομαγαζάτορες ή λαμόγια που γλείφουν, εκμαυλίζουν, εκμεταλλεύονται έναν ολόκληρο κόσμο (μικρό ή μεγάλο), έναν κόσμο-θηρίο που γουστάρει, καυλώνει, βρίζει, φοβερίζει, τρέφεται από την επιτυχία και κάνει μόκο ή περιμένει την αποτυχία για να βρει κάποιον να ξεσκίσει. Απευθύνεται σε όσους πιστεύουν ότι η χαρά και η ουσία βρίσκονται στη συμμετοχή και όχι στον καναπέ της κερκίδας, σε όσους πληγώνονται και χαίρονται από τους αγώνες της ομάδας ΤΟΥΣ και επιθυμούν το παιχνίδι να παίζεται μα καθαρούς όρους (φαιδρό αστείο στη χώρα μας), που επιθυμούν να υπάρχει αγώνας, ένταση, άμιλλα, δύναμη χωρίς καφρίλα. Σε όσους πιστεύουν ότι οι ομάδες τους θα έπρεπε να εκπροσωπούν τους ίδιους, την πόλη τους, την περιοχή τους και να διαχέονται δημιουργικά και κοινωνικά οι μεν στους δε κι όχι ν’ αποτελούν τους παρίες της κοινωνίας. Απευθύνεται σ΄αυτούς που γελούν με τους θλιβερούς πολιτικούς που ασχολούνται να σβηστούν τιμωρίες, να εγκριθούν άδειες, να προστατεύσουν ομάδες (και που ποτέ δεν έκαναν κάτι για στοιχειώδη νομιμότητα στο ίδιο το ποδόσφαιρο) αναπαράγοντας διαρκώς έναν φαύλο (κι ελπίζω τελειωμένο) κύκλο συναλλαγής, πελατειακής σχέσης, διαφθοράς και αναπαραγωγής τέτοιων σχέσεων και ΠΟΤΕ λύσης.
Ήθελα κάποια από αυτά να τα γράψω καιρό, από τότε που μικρές σπίθες υποδαυλίζουν ένθεν και ένθεν έναν ανταγωνισμό καφρίλας, πρόκλησης, αδιέξοδης κι επικίνδυνης μαλα%ίας. Κι αν στον αγώνα της Δευτέρας μπορεί να υπάρξει νικητής, στον άλλο αγώνα δεν μπορεί. Απλά αλλεπάλληλοι, διαδοχικοί ρέκορντμεν… Προφανώς δεν ανήκω σ’ αυτούς τους λίγους, που θυμούνται ανά τακτά διαστήματα να &αμάνε τον ΠΑΣ και τα Γιάννενα στο Γεντί Κουλέ. Προφανώς θα θελα, και είμαι σίγουρος, ότι απευθύνομαι σε αντίστοιχους φίλους του ΠΑΣ. Κι αν στέλνω αυτήν την επιστολή είναι για να τους πω, πούμε ότι υπάρχουμε κι ΕΜΕΙΣ. Κι ότι έχουμε κι εμείς να μοιραστούμε μια παρηγορητική κοινότητα. Κι ας είναι της οδύνης.
Επειδή λοιπόν τούτη την ώρα που γράφω, ακούω Πετρολούκα Χαλκιά (Μοιρολόι με γυρίσματα, Μοιρολοι με γυρίσματα ΠΕΤΡΟΛΟΥΚΑΣ ΧΑΛΚΙΑΣ ) και μ’ ακουμπάει χρόνια τώρα, όσο οι ρυτίδες κι η πετρωμένη μνήμη στα πρόσωπα των Ηπειρωτών μανάδων, όσο η ρυτιδιασμένη γη και η ομίχλη στα τοπία του Μπαλάφα, επειδή δε γουστάρω κανείς να με τοποθετεί απέναντι για να με ‘λιθοβολήσει’ κι εγώ να μη μιλάω ή να πρέπει να κρυφτώ πίσω απ΄τους δικούς μου για να γλιτώσω, επειδή πιστεύω πως υπάρχουν αντίστοιχοι Ηπειρώτες που γουστάρουν τα αντίστοιχα συμβολικά, μεταφυσικά, ζώντα τοπία της Κρήτης, επειδή η φυσική και η πνευματική γεωγραφία ενός τόπου ανήκει σε όλους όσοι τη σέβονται, την αναγνωρίζουν ή τη ζουν ασυνείδητα και όχι μόνο σε όσους την ενδύονται σαν ταυτότητα, για να υπάρξουν, ελλείψει άλλης .
Επειδή εν κατακλείδει, ακόμα και σ΄ένα αγώνα ποδοσφαίρου έπρεπε να συγκρούονται ομάδες, να υπάρχουν οπαδοί και φίλοι και των 2 ομάδων να τα δίνουν όλα χωρίς να σκοτώνονται, και να συναντώνται πολιτισμοί και προτερήματα όπου υπάρχουν, θάθελα να πιστεύω ότι κάποτε θα ’φτανα στα Γιάννενα με φίλους, λύρες, ρακές, παξιμάδια και τυριά, θα τάπινα με Γιαννιώτες και μετά θα μπαίναμε στο γήπεδο. Και αντίστοιχα εδώ.


Και μια και όσο με συγκινεί ο Ψαραντώνης (psarantonis dias   και  ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΠΑΕ ΟΦΗ 2010-11 )με συγκινεί και ο Πετρολούκας εγώ αντί για την καφρίλα της Δευτέρας θα θελα μια κοινή συναυλία των 2, οργανωμένη από τους ‘εχθρούς του λαού’.  Δεν είναι δυνατόν σ’ αυτό το Νεοελληνιστάν, σ’ αυτό το ποδόσφαιρο κάποιοι να ζηλεύουν ακόμα το οπαδικό μοντέλο των καταστροφέων του ελληνικού ποδοσφαίρου παοσφπ. Δεν είναι δυνατόν όταν κυρίαρχα μοντέλα γύρω μας καταρρέουν (άλλα δικαίως άλλα αδίκως), εμείς να επιμένουμε αταβιστικά στην πιο αδιέξοδη, επικίνδυνη, αφόρητη, επαρχιακή μπαναλιτέ, στην πιο χαμηλή  και κακόηχη οπαδικά και κοινωνικά αντιπαράθεση. Το να ασχολείσαι με το ελληνικό ποδόσφαιρο της β’ εθνικής (κάθε λέξη κι ένας ομόκεντρος κύκλος διαφθοράς) σίγουρα απαιτεί παράλογο θάρρος, γι αυτό ας το κάνουμε με έναν τρόπο που να αξίζει τουλάχιστον τον κόπο. Διαφορετικά καταντά ασυγχώρητο.
Αφελής δεν είμαι και γνωρίζω καλά το τι και το πώς κάποιων πραγμάτων. Δεν αντέχω όμως ν’ ακούγονται μόνο κάποιοι. Ξέρω ότι υπάρχουν κι οι άλλοι. Όσο για τους αμετανόητους, να ζητήσω συγνώμη για τον κόπο τους και να ομολογήσω …Α, ξέχασα μιλάμε για ποδόσφαιρο μωρέ, για μπαλίτσα και για Ελλάδα. Βουρ στη λάσπη λοιπόν. Και πολύ μείναμε απέξω.

Υ.γ. Περιμένω έστω κι έναν να σηκωθεί τη Δευτέρα να χειροκροτήσει όταν χαιρετήσει ο ΟΦΗ. Εγώ αυτό θα κάνω την τελευταία αγωνιστική.

7
σε συνέχεια του προηγούμενου...

Με εκτίμηση σας αφιερώνω ένα κείμενο (του Οκτώβρη) που αφορά το φετινό εγχείρημα του ΟΦΗ, με την πεποίθηση ότι απευθύνομαι σε φίλους –αντιπάλους που θέλουν να κατανοήσουν κι όχι εχτρούς που θέλουν να &αμήσουν οι έρμοι. Το εγχείρημα επειδή ακριβώς είναι ενδιαφέρον και διαφορετικό, είναι πιο πιθανό να αποτύχει παρά να επιτύχει. Είπαμε τη ζωή πρέπει να τη ζεις με τον τρόπο που της αξίζει… Το κείμενο δημοσιεύτηκε στη μεγαλύτερης κυκλοφορίας τοπική εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ, στην ιστοσελίδα www.cretalive.gr και στο φόρουμ των φίλων του ΟΦΗ www.snakes4.com . Αν υπάρχει κάτι να μας διαφωτίσει για την προσπάθεια του ΠΑΣ, ευχαρίστως θα το διάβαζα και θα το φιλοξενούσα. Με την ουτοπική ελπίδα  ότι ένα άλλο ποδόσφαιρο είναι εφικτό, ότι ειδικά επαρχιακές ομάδες μπορούν να μοιράζονται πράγματα,  να συναιρούν δυνάμεις και ν’ αποτελούν διακριτό πόλο κόντρα στο κυρίαρχο μοντέλο, σας εύχομαι ένα πιο υγιές και συμμετοχικό μοντέλο, έναν πιο καθαρό ηπειρώτικο ήχο. Με εκτίμηση.
   



ΟΦΗ, a case for study


Να πω προκαταβολικά, πως το παρόν ίσως να αφορά μόνον όσους βλέπουν στο ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο την πιο οδυνηρή επιτομή της νεοελληνικής πραγματικότητας και κρίσης, τον πιο διεφθαρμένο και φθαρμένο καθρέπτη της. Όσες φορές έγραψα, υπό αυτήν την οπτική έγραψα, όχι βέβαια για να διασκεδάσω τα αμήχανα ή υποτιμητικά βλέμματα όσων απορούν με όσους καταπιάνονται ή ‘λερώνονται’ με την μπάλα, αλλά γιατί ένιωθα πως δεν μπορείς να μένεις αμέτοχος με ένα σημαντικό κομμάτι της δημόσιας σφαίρας, που συνεχώς παράγει διαφθορά, αρνητικό ή ‘μαύρο’ οικονομικό αποτέλεσμα, εκμαυλισμό και φαυλότητα, βία και παρανομία. Που κοινωνικοποιεί με το χειρότερο τρόπο ένα σημαντικότατο μέρος νέων και λιγότερο νέων, που στον μπαξέ του συναντώνται όλα τα λούλουδα της νεοελληνικής χλωρίδας. Πρόεδροι, προεδράρες, παράγοντες, μπράβοι, πούρα, στοιχηματίες, πλυντήρια χρήματος, προσωπικοί ή οργανωμένοι στρατοί, αδηφάγο και ανθρωποφαγικό πλήθος που τρέχει πίσω και θρέφεται από το αίμα της επιτυχίας, σκοποί που αγιάζουν όλα τα μέσα, διαιτητές ακροβάτες ή χειρουργοί, με οσφυικά προβλήματα και όρασης, θεσμικοί παράγοντες σε ...παραγκουπόλεις, πολιτειακοί παράγοντες που είτε δεν λερώνουν τα χέρια τους ή συνεργούν με τον πιο φαύλο τρόπο για ίδιο όφελος. Ανώκοσμος και υπόκοσμος χέρι με χέρι. Προσθέστε κι ένα πλήθος ενδιάμεσων, παράμεσων και λαμογιών, ανακατέψτε το μίγμα και πετάξτε το στην πιο άγρια αρένα, χωρίς κανένα νόμο και κανόνα. Πασπαλίστε το με ζάχαρη, λάσπη και στρας, φωτίστε το και δώστε το στα Μέσα (και τι μέσα), εφημερίδες και κανάλια να μας το σερβίρουν. Για γεύση ή αισθητική ούτε τολμώ να μιλήσω. Σκυλάδικου παραλιακής η Super League, σκυλάδικου εθνικής οδού η Football League…τρομάρα τους, τα βαρύγδουπα ονόματα μας μάραναν.

ΠαρΟΛΑ αυτά, κάτι πεισματικά διασώζεται. Κάποιοι αξιοπρεπείς προπονητές πριν εκπέσουν, κάποιοι δημοσιογράφοι που αρθρώνουν ένα διαφορετικό λόγο πριν κουραστούν, κάποιοι ποδοσφαιριστές που αντιστέκονται στην αφυδάτωση του ταλέντου τους, το πάθος ενός κόσμου που προσπαθεί να μην ξοδευτεί χαχόλικα, μια περίτεχνη ενέργεια που αρκεί να σε κάνει να ξεχαστείς έστω για μια στιγμή. Σπαράγματα μιας πανάρχαιας λειτουργίας που χάνονται, σβήνουν, ακυρώνονται ή διαστρέφονται κάτω από το βαρύ άρμα του νεοελληνικού καρνάβαλου, του ποδοσφαίρου.

Γι’ αυτό όταν κάτι σαλεύει, όταν κάτι λαμπυρίζει στο βούρκο, αξίζει ν’ ασχοληθούμε μαζί του. Οτιδήποτε τραβάει το ποδόσφαιρο από το περιθώριο της κοινωνίας, στο οποίο λιμνάζει. Οτιδήποτε μπορεί να κάνει το ποδόσφαιρο κομμάτι που να αφορά με θετικό τρόπο την κοινωνία και την πόλη, αξίζει την προσοχή μας και γιατί όχι τη συμμετοχή μας. Ακόμα κι αν νιώθουμε πως δεν είναι παρά ένα ξέφτισμα ζωής, μια δονκιχωτική προσπάθεια που θα συντριβεί στους κυνικούς ανεμόμυλους της κοινωνικοπολιτικής πραγματικότητας της χώρας.

Ένα τέτοιο σάλεμα, ένα μικρό φωσάκι, είναι θαρρώ η φετινή προσπάθεια του ΟΦΗ. Μετά από χρόνια ανομίας, ποδοσφαιρικής, ηθικής και αισθητικής απαξίωσης και παρακμής και μετά από ένα σημαντικό αγώνα των φίλων του για καθαρότητα και περηφάνια, η ομάδα ‘απελευθερώθηκε’ και βρίσκεται στον μεγαλύτερο ιστορικά βαθμό στα χέρια του κόσμου της. Ξέρω πολλοί θα χαμογελάσετε ειρωνικά, θα αναφερθείτε στην πραγματικότητα του ελληνικού ποδοσφαίρου που σχεδόν σε υποχρεώνει να κυλιστείς στη λάσπη για να επιβιώσεις, σε παιχνίδια πολιτικών και παραγόντων, σε αδιαφανείς ή γκρίζες ζώνες, σε κάποιες ενέργειες οπαδών, σε, σε,...

Όλα αυτά όμως δεν μπορούν να ακυρώσουν ότι ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ένας πρόεδρος σωτήρας ή πατερούλης, μία ‘αόρατη’ χειρ ή ένας αχυράνθρωπος, μία πηγή χρημάτων που προσφέρει μεν, ορίζει-διορίζει- περιορίζει δε και κρατά το φίλαθλο μπουκωμένο ή αηδιασμένο στον καναπέ της κερκίδας.

ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ, στην ιστορία του ΟΦΗ νιώθουν οι φίλοι τους να τους ΑΦΟΡΑ, με τέτοιο έντονο τρόπο, η ομάδα ΤΟΥΣ. Πέρυσι, οι αγώνες του ΟΦΗ στο Γεντί Κουλέ ήταν ένα πανηγύρι, πανηγύρι χαράς και ελευθερίας. Φέτος είναι κάτι σημαντικότερο. Πανηγύρι χαράς, ευθύνης και συμμετοχής. Πρώτη φορά τόσοι άνθρωποι από τον πιο ενεργό πυρήνα του ΟΦΗ, έβαλαν την κεφαλή τους στο ντορβά. Άνθρωποι, παιδιά από αυτούς που ριζοσπαστικοποιήθηκαν με τα αιτήματα της νομιμότητας και της περηφάνιας, μετέχουν ενεργά στη διοίκηση. Με μπροστάρη την πιο εμβληματική, ποδοσφαιρικά, μορφή της ομάδας, το Νίκο Μαχλά, προσφέρουν ΑΜΙΣΘΙ, απίστευτο έργο. Γύρω τους συνειδητοποιημένοι φίλαθλοι που συνεχώς αυξάνονται προσφέρουν εθελοντικά, όπου και όπως μπορούν, στήριξη και ιδέες.

Προσπαθούν στην κυριολεξία να μετακινήσουν ένα βουνό. Τα τρέχοντα προβλήματα τεράστια, κληρονομηθέντα χρέη, σκοτεινές δυσλειτουργίες του παρελθόντος, άγνωστα μονοπάτια και διάφορα κοράκια που παρακολουθούν από απόσταση. Παρόλα αυτά, προσπαθούν να ρίξουν φως, να βρουν λύσεις. Με αξιοπρέπεια και χωρίς να χάσουν την ηθική βάση, τη μόνη που έχουν να πατήσουν στη νέα εποχή του ΟΦΗ. Σηκώνουν τεράστιο βάρος και ίσως κάποια στιγμή πρέπει να μιλήσουν, για τα ...απίστευτα που συναντούν. Ώστε ο κόσμος να μάθει, να γίνει ακόμα πιο συνειδητός και συμμέτοχος, να μοιραστεί το βάρος σε περισσότερους, να σηκωθεί πιο εύκολα.

Ο ΟΦΗ τούτη την ώρα έχει 2 πυλώνες για να πατήσει. Τον κόσμο του και την Κρήτη. Δεν έχει ούτε κάποιον προστάτη, ούτε μπορεί να θέλξει κόσμο και πόρους από τις ποδοσφαιρικές του επιτυχίες. Παρόλα τα πέτρινα χρόνια διατήρησε και αύξησε τον κόσμο και το πάθος του, ριζοσπαστικοποίησε μια κρίσιμη μάζα του με τα αιτήματα για λευτεριά και νομιμότητα. Συγχρόνως αποτελεί ακόμα την ομάδα ταύτισης με την Κρήτη, λόγω ιστορίας και πλήθους. Επιζεί πεισματικά στη Β’, ενώ άλλες ομάδες στην Α’ με το μοντέλο προέδρου χρηματοδότη δεν μπορούν να κινητοποιήσουν, δημιουργήσουν, συν-κινήσουν κόσμο. Είπαμε, το ποδόσφαιρο είναι παράξενο πράγμα...

Και αυτοί οι 2 πρέπει να είναι οι στρατηγικοί ζωτικοί χώροι που θα αντλήσει ζωή και κατεύθυνση. Το νέο μυθολογικό του φορτίο. Κάποτε ήταν η ωραία μπάλα, οι επιτυχίες, η Κρήτη. Τώρα είναι ο αγώνας του για τη ‘λευτεριά’ και η Κρήτη. Και εξηγούμαι. Από τη μια τη νέα ηθική του εκκίνηση πρέπει αφενός να την επικοινωνήσει (κάτι που δεν έγινε καθόλου πέρυσι) και αφ’ ετέρου να την κάνει βάση παρουσίας του στα ελληνικά ποδοσφαιρικά δρώμενα. Σε μια εποχή που, ελπίζω, αργά ή γρήγορα θα μετατοπίσει πάγιες καταστάσεις και δυσμορφίες, που το αίτημα για νομιμότητα είναι ευρύτερο κοινωνικά, ο ΟΦΗ πρέπει να πιέσει προς εκκαθάριση του κόσμου του ποδοσφαίρου, προς καθαρούς κανόνες παιχνιδιού. Είναι εξάλλου νωπή ακόμα η ωμή επίδειξη ισχύος του παρασκηνίου πέρυσι. Δεν έχει κανένα νόημα να στοιχηθεί, να λουφάξει ή να συνεργαστεί. Πρέπει επίσης, να ανοιχτεί και να γίνει μια υπόθεση της πόλης, μια υπόθεση της Κρήτης. Συχνότατα στο ενδιαφέρον φόρουμ των φίλων snakes του ΟΦΗ (www.snakes4.com), γράφουν άνθρωποι με ανοιχτά μυαλά, που βλέπουν την ομάδα και το ποδόσφαιρο με ένα κοινωνικό πρίσμα και όχι το σύνηθες οπαδικό που απαντάται συχνά σε τέτοια φόρουμ. Διαθέτουν εξωστρέφεια και εξαιρετικές ιδέες (π.χ. προτάσεις για ένα άλλο μοντέλο ομάδας, ενεργοποίηση φιλάθλων για σβήσιμο συνθημάτων από μνημεία, παρεμβάσεις για ενίσχυση κοινωνικών ομάδων με ανάγκες- εράνους για Αϊτή, αιμοδοσίες, προβολή κρητικών προϊόντων, συναντήσεις για βελτίωση συμπεριφοράς φιλάθλων, κ.ά. πολλά). Αυτή τη στιγμή, παιδιά με αρχές και ιδέες βρίσκονται και στο Δ.Σ. και στο σύλλογο μετόχων. Καμιά φορά όμως είναι δύσκολο να πάρουν ανάσα σε μια σαιζόν που η επιτυχία θεωρείται κρίσιμη. Που τα προβλήματα τρέχουν από μέρα σε μέρα, από Κυριακή σε Κυριακή. Προσπαθούν να αγοράσουν χρόνο, που στην Ελλάδα αγοράζεται μόνο με την επιτυχία, βλέπω όμως αργά αλλά σταθερά να διορθώνουν πράγματα.

Και έρχομαι στο δίπολο ΟΦΗ-Κρήτη. Που όσο ισχυρό και αν φαντάζει, όσο αυτονόητο κι αν είναι, όσο κι αν εκτός Κρήτης αυτά τα 2 είναι ταυτισμένα, ακόμα και στην πιο χυδαία συνθηματική εκδοχή (ΟΦΗ κ******, γ*** την Κρήτη όλη), τόσο σαθρό αποδείχτηκε και αποδεικνύεται. Ναι μεν ο ΟΦΗ, αποτελεί τη μεγαλύτερη σε φιλάθλους ομάδα και από τις μεγαλύτερες στην Ελλάδα, ωστόσο σε πολλά μέρη της Κρήτης αποτελεί δεύτερη ή τρίτη ομάδα επιλογής, ακόμα και μισητό εχθρό. Οι λόγοι μπορεί να είναι πολλοί, ο χρόνος προβολής των ‘μεγάλων’ ομάδων από τα μήντια, η ηθική μομφή περί ‘τσάτσων’ που μέχρι πέρυσι κηλίδωνε την ομάδα, η ποδοσφαιρική της παρακμή, η χρόνια ανικανότητα των διοικούντων, οι τοπικιστικές εντάσεις της Κρήτης, ακόμα και η υπερβολική καμιά φορά ‘επιθετικότητα’ κάποιων από τους φίλους του ΟΦΗ, φορτισμένων από ένα μίγμα ‘μεγαλοιδεατισμού’ και χρόνιας αγανάκτησης από τα εσωτερικά, σχιζοφρενικά προβλήματα που πέρασε η ομάδα. Κάποιες από αυτές όμως τις αιτιάσεις πλέον δεν ισχύουν και η ομάδα πρέπει να επικοινωνήσει το νέο της πρόσωπο σε αντιδιαστολή με αυτό του παρελθόντος, τον αγώνα για καθαρότητα παντού, το πανηγύρι του Γεντί Κουλέ.

Παράλληλα και το πιο σημαντικό, πρέπει να γίνει ένα παράθυρο της Κρήτης στον κόσμο και για τον κόσμο. Μέσω του ΟΦΗ θα προβάλλεται, δωρεάν, οτιδήποτε έχει σχέση με την φυσική και πνευματική παραγωγή του νησιού. Έτσι μόνο θα μπορέσει να απευθυνθεί στην Κρήτη και σε όλους τους Κρήτες εντός και εκτός νησιού. Ας προτείνω μερικά συγκεκριμένα βήματα (κεφαλαιώνοντας και προτάσεις που πολύ συχνά ακούγονται διάσπαρτες στο φόρουμ των snakes).

- Η φανέλα του ΟΦΗ, μπροστά, εκεί που συνήθως υπάρχει ο κεντρικός χορηγός, δεν θα έχει ιδιωτική χορηγία, παρά μόνο την Κρήτη ή κάτι που θα αναφέρεται στην Κρήτη. Φανταστείτε μια φανέλα με την Κρήτη στο κέντρο ή μ’ ένα σύνθημα π.χ. Επισκεφθείτε την Κρήτη ή Visit Crete, ή με το Δίσκο της Φαιστού ή Ανακαλύψτε την Κρήτη ή το Μινωϊκό ανάκτορο. Φανταστείτε συνθήματα που μπορούν να εναλλάσσονται ανά δίμηνο, όπως Οίνος Κρήτης – Wines of Crete ή Έλαιον Κρήτης – Olive oil of Crete. Χωρίς να διαφημίζουν συγκεκριμένη φίρμα παρά προϊόντα της Κρήτης. Φανέλα που θα εμφανίζει εκ περιτροπής και από ένα νομό της Κρήτης. Φανέλα που σε ισχυρές πνευματικές επετείους μπορεί να έχει το όνομα ενός Ελ Γκρέκο ή ενός Καζαντζάκη. Δεν βαρεθήκατε πια τα ΟΠΑΠ, Πάμε Στοίχημα ή άλλα εταιρικά ονόματα στις φανέλες. (...σκεφτείτε μόνο πως η Μπαρτσελόνα και ο ...ΟΦΗ θα έχουν κάτι εναλλακτικό )
- Φανταστείτε αν ο ΟΦΗ επανέλθει στην Α΄ και παίξει Ευρώπη, τι ισχυρή διαφήμιση θα ήταν για την Κρήτη.
- Παντού, όπου υπάρχει εικόνα από ΟΦΗ ή το γήπεδό του θα βγαίνει μια άλλη πρόταση, από την πεπατημένη. Ας πούμε, στις συνεντεύξεις τύπου, όπου υπάρχουν εικονίδια των χορηγών, εκεί εκτός από τις εταιρείες που θα έχουν προσφέρει, θα υπάρχουν δωρεάν και θα προβάλλονται όλα τα πνευματικά ιδρύματα του νησιού. Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, ΙΤΕ (αφήστε με να φαντασιώνομαι μια φανέλα με το Ι Τ Ε ), Θαλασσόκοσμος, Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, Βικελαία κ.ά.
- Όπου πηγαίνει ο ΟΦΗ θα προβάλλει και θα προσφέρει κάτι από την πνευματική και φυσική παραγωγή του νησιού.

Όλα αυτά με την προϋπόθεση ότι ο ΟΦΗ και ο κόσμος του θα αποφασίσουν και θα στραφούν σε μια διαφορετική θεώρηση του ποδοσφαίρου και της ομάδας τους. Ενός ποδοσφαίρου που δεν θα είναι ένας κοινωνικός παρίας, με αρνητικό πολιτισμικό και κοινωνικοποιητικό ρόλο, αλλά μία ομάδα που θα αφορά την πόλη και το νησί, θα έχει φίλους συμμέτοχους, υλικά και πνευματικά, και όχι καταναλωτές του καναπέ της εξέδρας, που θα έχει ένα κοινωνικό πρόσωπο και ρόλο να παίξει, με συμμετοχή, ευθύνη και παρέμβαση. Που θα τιμά και δεν θα ντροπιάζει.

Τέτοιες κι άλλες προτάσεις μπορούν να υπάρξουν. Σε μια σχέση σύζευξης με την κοινωνία, σε μια σχέση win-win, που θα έλεγαν και οι διπλωμάτες. Και θα δείτε μακροπρόθεσμα πως και οι άλλοι νομοί θα νιώσουν δική τους την ομάδα (σημ.οι πιο πιστοί που ξέρω είναι από άλλους νομούς) και ανταπόκριση θα βρίσκεις σε συμ-μετοχή από πολλούς Κρητικούς, από την ένωση ξενοδόχων, από συνεταιρισμούς παραγωγών, από συλλόγους Κρητών ανά την Ελλάδα. Και πιστέψτε με , δεν είναι μια συμφεροντολογική ανάγκη μιας ομάδας αλλά μια στοιχειωδώς λειτουργική αναγκαιότητα μιας κοινωνίας, όπως η κρητική, που έχει προ πολλού χάσει κάθε ιστό και κάθε κοινό τόπο.

Αυτές οι προτάσεις, σαν βάση συζήτησης, είναι γνωστές σε κάποια μέλη της διοίκησης εδώ και καιρό. Ξέρω ότι τις συμμερίζονται και ότι βρίσκονται από την ίδια πλευρά του ποταμού. Για ένα διαφορετικό μοντέλο ομάδας και ποδοσφαίρου. Βέβαια σηκώνουν τ΄ αγκωνάρια της σκληρής πραγματικότητας των τρεχουσών ασφυκτικών αναγκών και προσπαθούν σιγά σιγά να βρουν χώρο και χρόνο και για τ’ άλλα. Ο ΟΦΗ, όμως μετά από χρόνια έχει κάνει τον κόσμο του να ονειρεύεται και να τραγουδά ‘ έχουμε σαλτάρει με τη λευτεριά...’ και να κατεβάζει ιδέες, ακόμα και δονκιχωτικές. Είναι δε η μόνη ομάδα που έχει τη δυναμική, τον κόσμο και το πλαίσιο αναφοράς να κάνει κάτι τέτοιο. Το πιθανότερο βέβαια είναι τ’ αγκωνάρια να πλακώσουν κάποιους, οι Μήδοι τελικά να διαβούνε , αλλά πάλι δεν πειράζει. Αρκεί να παίζεις στο γήπεδο κι όχι να βρίζεις από την κερκίδα ή να χαυνώνεις μπροστά στην τηλεόραση, αρκεί όταν παίζεις, το παιχνίδι σου να είναι ενδιαφέρον. Μέχρι να σφυρίξει ο διαιτητής...

Η λύση που αξίζει ο ΟΦΗ είναι σε αντιστοίχιση με αυτή που αξίζει και έχει ανάγκη η κοινωνία. Η ορθή και η δύσκολη. Η πολυμετοχικότητα και το άνοιγμα στην Κρήτη και την κοινωνία. Υπάρχει η δυνατότητα για μια υγιή οικονομικά και μοντέρνα λύση, που θα είναι και μια ‘πολιτισμική’ πρόταση. Η συμμετοχικότητα και η ευθύνη και όχι η σωτηρία από έναν πρόεδρο σωτήρα ή πατερούλη. Γιατί η συμμετοχή είναι χαρά και ζωή ενώ ο καναπές θάνατος.

Υ.Γ.1. Χαίρομαι, που μετά από ενεργοποίηση και πρόταση των φιλάθλων, που εισακούστηκε άμεσα από τη διοίκησή τους, υπάρχει η Κρήτη στη φανέλα της ομάδας και μια ρετρό ασπρόμαυρη εμφάνιση.


Υ.Γ.2. Η παράπλευρη ουσία της προσπάθειας του ΟΦΗ, μόνος, χωρίς μεσάζοντες, χωρίς κεράσματα, χωρίς δόξα και χρήμα για διαφόρους, και με εθελοντισμό χαλάει αρκετές πιάτσες. Από τις μικρές έως τις μεγαλύτερες. Όταν προσφέρεις εθελοντικά, χωρίς να απαιτείς ή να βγάζεις χρήμα, κυριολεκτικά μπλοκάρει το σύστημα.. Δεν παράγει χρήμα, μόστρα ή δόξα για κάποιους. Κι αυτός είναι ένας σημαντικός παράπλευρος κίνδυνος για το εγχείρημα του ΟΦΗ. Πολλοί θα ήθελαν την αποτυχία, πολλοί θα ήθελαν ο κόσμος να αποτραβηχτεί στην κερκίδα...

3/10/2010

Υ.Γ. Χαίρομαι που η διοίκηση λίγες μέρες μετά - με ευαισθησία, όραμα και αντανακλαστικά, ανάρτησε πάνω από τις θύρες 3-7 2 τεράστια φωτοπορτρέτα των Καζαντζάκη και Ξυλούρη (από τις εμβληματικότερες μορφές της Κρήτης). Ήδη, συνεργάζεται και προωθεί αφιλοκερδώς το έργο οργανισμών όπως ΚΕΘΕΑ και Ελπίδα. Επίσης, υποδέχεται κάθε αποστολή αντίπαλης ομάδας με καλάθια που περιέχουν κρητικά προϊόντα.Και ακολουθούν κι άλλα..

8
ΠΕΤΡΟΛΟΥΚΑΣ vs ΨΑΡΑΝΤΩΝΗΣ….

(Τώρα πια, που ο ΠΑΣ νίκησε, η διαιτησία τον αδίκησε όπως φοβόσαστε, και όλα βαίνουν καλώς…μπορούμε νομίζω να συζητήσουμε πιο σοβαρά. Το παρακάτω το έστειλα στα οπαδικά φόρουμ, αλλά δεν αναρτήθηκε, έτσι το έστειλα και στην εφημερίδα Ηπειρωτικός Αγών αργότερα, όπου επίσης δεν αναρτήθηκε-δημοσιεύθηκε. Ελπίζω τώρα να το αναρτήσετε.)
   
Αγαπητή εφημερίδα ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ,
Επιτρέψτε μου με την ευκαιρία του αγώνα ΠΑΣ – ΟΦΗ, τη Δευτέρα στην πόλη σας, να απευθύνω την παρακάτω επιστολή, ως μια, δονκιχωτική έστω, προσπάθεια καταλλαγής και αποστασιοποίησης από ένα ιδιαίτερα φορτισμένο κλίμα. Ένα κλίμα γύρω από έναν ποδοσφαιρικό αγώνα, που δυστυχώς αποτελεί τον κυρίαρχο τρόπο που αντιμετωπίζουμε όλα τα ζητήματα της δημόσιας σφαίρας στη χώρα μας. Απλά είναι κρίμα σ΄ έναν αγώνα 2 επαρχιακών ομάδων, με τη δική της ιστορία η καθεμιά και με το φορτίο ενός ολόκληρου πολιτισμού των περιοχών που εκπροσωπούν, να ακούγονται ένθεν και ένθεν οι κραυγές ενός οπαδικού μιμητισμού που αντιστοιχεί σε κυρίαρχα ποδοσφαιρικά μοντέλα, μοντέλα που αποτέλεσαν την επιτομή και τον πιο οδυνηρό καθρέπτη της ελληνικής παθογένειας και διαφθοράς. Σας αποστέλλω την παρακάτω λοιπόν επιστολή, και παρακαλώ να τη δημοσιεύσετε ολόκληρη, με την παράλογη ελπίδα πως μπορεί να υπάρξει ένα άλλο βλέμμα, κατανόησης ακόμα και συνοδοιπορίας-αν μιλάμε για υγιείς προσπάθειες, αναγκαίο όχι μόνο για το ποδόσφαιρο, αλλά και για την κοινωνία. (την απέστειλα και σε 2 οπαδικά φόρουμ του ΠΑΣ, www.pas.gr   και www.bluevayeros.gr , αλλά δεν αναρτήθηκε- υποθέτω προσωρινά)

Ηράκλειο, 7/1/2010
Προσοχή, αγαπητοί φίλοι του ΠΑΣ. Το παρόν δεν απευθύνεται σε αυτούς που ο μόνος τρόπος  να υπάρξουν είναι να αφανίσουν άλλους, σε αυτούς που διαρκώς και μόνον ετεροπροσδιορίζονται, σε αυτούς που βλέπουν καλούς και κακούς, μπλε και μαύρους, σε αυτούς που εζήλωσαν δόξα και συμπεριφορά των κυρίαρχων οπαδικών όχλων του ελληνικού ποδοσφαίρου, σε αυτούς που ζουν με το όνειρο να γ…σουν τη  Δευτέρα κάποιους μακρινούς και τρομερούς εχθρούς, σ’ αυτούς που η δικαίωσή τους θάναι να φύγουν από το βάλτο της Β’ και να βουτήξουν στην κινούμενη άμμο της Α’, σε αυτούς που αποτελούν την κομπαρσαρία της νεοελληνικής καφρίλας, όποια ομάδα κι αν υποστηρίζουν…
Αντιθέτως, απευθύνεται σε όσους αντιλαμβάνονται το ποδόσφαιρο ως την πιο οδυνηρή επιτομή του νεοελληνικού μας βίου, ως τον πιο διεφθαρμένο καθρέπτη της ελληνικής κοινωνίας, ως ένα χώρο που αξίζει να ασχολείσαι μόνο αν οι σκέψεις και οι πράξεις παραπέμπουν και έξω από τον μικρό αυτό κύκλο, στον ομόκεντρο κύκλο της κοινωνίας, απευθύνεται σε όσους δεν τους φτάνει η αυτιστική πλήρωση της επιτυχίας της ομαδάρας τους (…κι όλοι οι άλλοι να πάνε να ….θούνε), σε αυτούς που πιστεύουν πως η οπαδική καφρίλα δεν έχει χρώμα, σε αυτούς που θεωρούν ότι το ποδόσφαιρο δεν μπορεί ν΄ανήκει αποκλειστικά σε χέρια ανθρώπων του υποκόσμου ή του ανωκόσμου, σε συμμορίτες του στοιχήματος, σε Χοντρούς σβέρκους και Πνευμονοπαθείς με πούρα, σε προέδρους ή προεδρούληδες ‘σωτήρες’, σε επαρχιακούς μικρομαγαζάτορες ή λαμόγια που γλείφουν, εκμαυλίζουν, εκμεταλλεύονται έναν ολόκληρο κόσμο (μικρό ή μεγάλο), έναν κόσμο-θηρίο που γουστάρει, καυλώνει, βρίζει, φοβερίζει, τρέφεται από την επιτυχία και κάνει μόκο ή περιμένει την αποτυχία για να βρει κάποιον να ξεσκίσει. Απευθύνεται σε όσους πιστεύουν ότι η χαρά και η ουσία βρίσκονται στη συμμετοχή και όχι στον καναπέ της κερκίδας, σε όσους πληγώνονται και χαίρονται από τους αγώνες της ομάδας ΤΟΥΣ και επιθυμούν το παιχνίδι να παίζεται μα καθαρούς όρους (φαιδρό αστείο στη χώρα μας), που επιθυμούν να υπάρχει αγώνας, ένταση, άμιλλα, δύναμη χωρίς καφρίλα. Σε όσους πιστεύουν ότι οι ομάδες τους θα έπρεπε να εκπροσωπούν τους ίδιους, την πόλη τους, την περιοχή τους και να διαχέονται δημιουργικά και κοινωνικά οι μεν στους δε κι όχι ν’ αποτελούν τους παρίες της κοινωνίας. Απευθύνεται σ΄αυτούς που γελούν με τους θλιβερούς πολιτικούς που ασχολούνται να σβηστούν τιμωρίες, να εγκριθούν άδειες, να προστατεύσουν ομάδες (και που ποτέ δεν έκαναν κάτι για στοιχειώδη νομιμότητα στο ίδιο το ποδόσφαιρο) αναπαράγοντας διαρκώς έναν φαύλο (κι ελπίζω τελειωμένο) κύκλο συναλλαγής, πελατειακής σχέσης, διαφθοράς και αναπαραγωγής τέτοιων σχέσεων και ΠΟΤΕ λύσης.
Ήθελα κάποια από αυτά να τα γράψω καιρό, από τότε που μικρές σπίθες υποδαυλίζουν ένθεν και ένθεν έναν ανταγωνισμό καφρίλας, πρόκλησης, αδιέξοδης κι επικίνδυνης μαλα%ίας. Κι αν στον αγώνα της Δευτέρας μπορεί να υπάρξει νικητής, στον άλλο αγώνα δεν μπορεί. Απλά αλλεπάλληλοι, διαδοχικοί ρέκορντμεν… Προφανώς δεν ανήκω σ’ αυτούς τους λίγους, που θυμούνται ανά τακτά διαστήματα να &αμάνε τον ΠΑΣ και τα Γιάννενα στο Γεντί Κουλέ. Προφανώς θα θελα, και είμαι σίγουρος, ότι απευθύνομαι σε αντίστοιχους φίλους του ΠΑΣ. Κι αν στέλνω αυτήν την επιστολή είναι για να τους πω, πούμε ότι υπάρχουμε κι ΕΜΕΙΣ. Κι ότι έχουμε κι εμείς να μοιραστούμε μια παρηγορητική κοινότητα. Κι ας είναι της οδύνης.
Επειδή λοιπόν τούτη την ώρα που γράφω, ακούω Πετρολούκα Χαλκιά (Μοιρολόι με γυρίσματα, Μοιρολοι με γυρίσματα ΠΕΤΡΟΛΟΥΚΑΣ ΧΑΛΚΙΑΣ ) και μ’ ακουμπάει χρόνια τώρα, όσο οι ρυτίδες κι η πετρωμένη μνήμη στα πρόσωπα των Ηπειρωτών μανάδων, όσο η ρυτιδιασμένη γη και η ομίχλη στα τοπία του Μπαλάφα, επειδή δε γουστάρω κανείς να με τοποθετεί απέναντι για να με ‘λιθοβολήσει’ κι εγώ να μη μιλάω ή να πρέπει να κρυφτώ πίσω απ΄τους δικούς μου για να γλιτώσω, επειδή πιστεύω πως υπάρχουν αντίστοιχοι Ηπειρώτες που γουστάρουν τα αντίστοιχα συμβολικά, μεταφυσικά, ζώντα τοπία της Κρήτης, επειδή η φυσική και η πνευματική γεωγραφία ενός τόπου ανήκει σε όλους όσοι τη σέβονται, την αναγνωρίζουν ή τη ζουν ασυνείδητα και όχι μόνο σε όσους την ενδύονται σαν ταυτότητα, για να υπάρξουν, ελλείψει άλλης .
Επειδή εν κατακλείδει, ακόμα και σ΄ένα αγώνα ποδοσφαίρου έπρεπε να συγκρούονται ομάδες, να υπάρχουν οπαδοί και φίλοι και των 2 ομάδων να τα δίνουν όλα χωρίς να σκοτώνονται, και να συναντώνται πολιτισμοί και προτερήματα όπου υπάρχουν, θάθελα να πιστεύω ότι κάποτε θα ’φτανα στα Γιάννενα με φίλους, λύρες, ρακές, παξιμάδια και τυριά, θα τάπινα με Γιαννιώτες και μετά θα μπαίναμε στο γήπεδο. Και αντίστοιχα εδώ.


Και μια και όσο με συγκινεί ο Ψαραντώνης (psarantonis dias   και  ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΠΑΕ ΟΦΗ 2010-11 )με συγκινεί και ο Πετρολούκας εγώ αντί για την καφρίλα της Δευτέρας θα θελα μια κοινή συναυλία των 2, οργανωμένη από τους ‘εχθρούς του λαού’.  Δεν είναι δυνατόν σ’ αυτό το Νεοελληνιστάν, σ’ αυτό το ποδόσφαιρο κάποιοι να ζηλεύουν ακόμα το οπαδικό μοντέλο των καταστροφέων του ελληνικού ποδοσφαίρου παοσφπ. Δεν είναι δυνατόν όταν κυρίαρχα μοντέλα γύρω μας καταρρέουν (άλλα δικαίως άλλα αδίκως), εμείς να επιμένουμε αταβιστικά στην πιο αδιέξοδη, επικίνδυνη, αφόρητη, επαρχιακή μπαναλιτέ, στην πιο χαμηλή  και κακόηχη οπαδικά και κοινωνικά αντιπαράθεση. Το να ασχολείσαι με το ελληνικό ποδόσφαιρο της β’ εθνικής (κάθε λέξη κι ένας ομόκεντρος κύκλος διαφθοράς) σίγουρα απαιτεί παράλογο θάρρος, γι αυτό ας το κάνουμε με έναν τρόπο που να αξίζει τουλάχιστον τον κόπο. Διαφορετικά καταντά ασυγχώρητο.
Αφελής δεν είμαι και γνωρίζω καλά το τι και το πώς κάποιων πραγμάτων. Δεν αντέχω όμως ν’ ακούγονται μόνο κάποιοι. Ξέρω ότι υπάρχουν κι οι άλλοι. Όσο για τους αμετανόητους, να ζητήσω συγνώμη για τον κόπο τους και να ομολογήσω …Α, ξέχασα μιλάμε για ποδόσφαιρο μωρέ, για μπαλίτσα και για Ελλάδα. Βουρ στη λάσπη λοιπόν. Και πολύ μείναμε απέξω.

Υ.γ. Περιμένω έστω κι έναν να σηκωθεί τη Δευτέρα να χειροκροτήσει όταν χαιρετήσει ο ΟΦΗ. Εγώ αυτό θα κάνω την τελευταία αγωνιστική.

Σελίδες: [1]