Συνεχίζω λοιπον...
Όπως είπα πιο πάνω πολλά λεφτά που έπρεπε να πέσουν σε πρωταρχικές ανάγκες ώστε να βγούνε τα χωριά απο την απομόνωση, ξοδεύτηκαν σε άχρηστα έργα. Σίγουρα η επικοινωνία μεταξύ των χωριών είναι ζωτικής σημασίας, όμως έτσι δεν γίνεται άρση της απομόνωσης. Πρωταρχικός στόχος πρέπει να είναι η δημιουργία σύγχρονου οδικού δικτύου που θα ενώνει τα χωριά με τις μεγάλες πόλεις. Εξάλου το δίκτυο επικοινωνίας μεταξύ των χωριών προυπήρχε και μια συντήρηση θα ήταν αρκετή (αν λάβουμε υπόψιν μας το πόσο λίγο χρησιμοποιούνται) αλλά εδώ μιλάμε για χοντρά λεφτά που δόθηκαν για διαπλατύνσεις και ασφαλτοστρώσεις.
Σε όλα αυτά προσθέτουμε και τους εκατοντάδες νέους κτηνοτροφικούς δρόμους που διανοίχτηκαν με το πρόσχημα να γίνει πιο εύκολη η ζωή των κτηνοτρόφων. Λές και η κτηνοτροφία σήμερα πεθαίνει γιατί δεν έχουν δρόμο να περάσουν τα γίδια... Έλεος. Άλλα πεταμένα λεφτά.
Κανένας απο τους αρμόδιους όμως δεν αναφέρεται σε αυτά. Αντίθετα όλοι καμαρώνουν σαν παγώνια στα εγκαίνια των νέων δρόμων και εμφανίζονται κλαμμένοι με την πρώτη κακοκαιρία.
Εκτός απο το πρόγραμμα ΠΙΝΔΟΣ πολλά "μεγάλα έργα" έγιναν και με χρηματοδοτήσεις της Νομαρχίας αλλά και απο άλλα προγράμματα. Και εδώ τα ίδια. Καμία μέριμνα για τα βασικά. Και ότι έγινε προχειροδουλειά. Σκεφτείτε οτι προχειροδουλειές έγιναν στην ΕΓΝΑΤΙΑ που θεωρείται ένας δρόμος διεθνών προδιαγραφών, φανταστείτε τι έγινε εκεί πάνω.
Άλλο ένα τρανταχτό παράδειγμα τέτοιου "έργου" το οποίο πρέπει να αποτελεί και παγκόσμια πρωτοτυπία είναι το ορειβατικό καταφύγιο Πραμάντων. Πρέπει να είναι το μοναδικό ορεινό καταφύγιο στον κόσμο όπου η άσφαλτος φτάνει έξω απο την πόρτα του. Βέβαια πώς θα πάει ο άλλος με το πανάκριβο Cayenne του στα βουνά. Σίγουρα το έργο αυτό διευκόλυνε πολύ τη ζωή και την πρόσβαση των Πραμαντιωτών στο χωριο τους και σίγουρα απογείωσε τον τουρισμό της περιοχής και τον έφτασε σε αριθμούς Άλπεων! Ρε είμαστε σοβαροί;
Οι ευθύνες των αρμοδίων δεν σταματούν εδώ. Δεν έγινε καμία ενέγεια για περιορισμό των φαινομένων αυτών. Μα καλά ρε Gkore, θα μου πείτε, είσαι τρελός, τι θα κάνουν θα τα βάλουν με τη φύση;
Όχι. Όμως είναι γνωστό, και οι επιστήμονες Γεωλόγοι το τεκμηριώνουν, οτι βουνά δασωμένα υφίστανται πολύ λιγότερες κατολισθήσεις και καθιζήσεις απο βουνά "γυμνά". Χαρακτηριστικά μερικά απο τα πιο ακραία φαινόμενα συνέβησαν σε περιοχές όπου τα βουνά είναι "καραφλά": Στο δρόμο για το Σκλούπο, στο Παλαιοχώρι, στην Ανατολική και αλλού.
Αντίθετα, σε δρόμους οι οποίοι διέρχονται δια μέσω δασωμένων πλαγιών τα φαινόμενα είναι λιγότερο έντονα και κυρίως οφείλονται σε αστάθεια του ίδιου του εδάφους, παρά σε φαινόμενα λόγω κακοκαιρίας . Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο δρόμος Πετροβούνι-Ποτιστικά-Παλαιοχώρι, ο οποίος διέρχεται δια μέσω πυκνόυ πευκόδασους στην αρχή (Πετροβούνι) και στη συνέχεια πυκνού ελατόδασους (Ποτιστικα). Ποτέ ο δρόμος αυτός δεν έκλεισε απο ζημιές. Ναι, όλο και κάποια κοτρώνα θα βρείτε πεσμένη, ειδικά μετά απο πολύ βροχή, όμως ποτέ ο δρόμος δεν κόπηκε στη μέση και ποτέ δεν έφυγε στο γκρεμό. Και είναι εξίσου παλιός ο δρόμος. Και όσοι έχουν περάσει ξέρουν οτι η περιοχή αυτή κρατάει τα χιόνια περισσότερο απο οπουδήποτε αλλου τριγύρω λόγω του ανήλιου προσανατολισμού του, και οτι οι καιρικές συνθήκες είναι πολλές φορές ακράιες. Λίγο πιο κάτω, όπου το βουνό γίνεται γυμνό (Παλαιοχώρι) ο δρόμος εξαφανίστηκε.
Επαναλαμβάνω, αυτά δεν είναι τίποτα τρελά. Αρκέι να πάει κάποιος στα μέρη αυτά και να το δεί και να ακούσει τι λένε οι ειδικοί.
Ένα μέτρο που λαμβάνεται σε τέτοιες περιπτώσεις είναι η δενδροφύτευση περιοχών ευάλωτων σε τέτοια φαινόμενα. Είναι μια λύση αποτελεσματική φθηνή και 100% οικολογική μιας και παράλληλα αυξάνονται και οι πνεύμονες οξυγόνου. Στον Νομό μας, μάλλον κάτι τέτοιο έγινε πριν απο κάμποσα χρόνια στο δρόμο προς Τσεπέλοβο, στα Ζαγοροχώρια, όπου φυτεύθηκαν πεύκα. Αν περάσετε θα καταλάβετε αμέσως οτι πρόκειται για δενδροφύτευση, καθώς όλα τα δέντρα είναι σχετικά νεαρά σε ηλικία (πολύ μικρά σε σχέση με το μέγεθος ενός γέρικου πεύκου). Έχει δημιουργηθέι ένα πολύ ωραίο δάσος τώρα εκεί και παράλληλα τα φαινόμενα έχουν ελαχιστοποιηθεί. Αν ξέρει τίποτα παραπάνω κάνας ζαγορίσιος ας πεί...
Αντίθετα με τα παραπάνω, οι αρμόδιοι προχωρούν σε συρίκνωση των δασικών εκτάσεων στην αποψίλωση αυτών με την διάνοιξη νέων δρόμων μέσα απο αυτά (αυτά που λέγαμε πρίν). Χαρακτηριστικό παράδειγμα στο Μέτσοβο όπου για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα στάθμευσης ο δήμος θέλησε να κάνει σιάδι μέρος του δάσους που υπάρχει πάνω απο το χωριό, το οποίο αποτελεί προιόν δενδροφύτευσης του Αβέρωφ, για να κάνει πάρκινγκ! Τελικά με τη δημοσιοποίηση του θέματος, δεν προχώρησε.
Επίσης σημαντικό παράγοντα παίζουν και οι φωτιές οι οποίες κατατρώγουν τα δάση μας αλλά και η αλλόγιστη κτηνοτροφία.
Καμία ενέργεια απο τους αρμόδιους και εδώ. Λές και δεν ακούνε αυτά που λενε οι επιστήμονες. Λές και ζούνε σε δικό τους κόσμο.
ΠΑΡΕΝΘΕΣΗΜε τα παραπάνω, σχετικά με τα δάση, ελπίζω να καταλάβατε όλοι την αξία, πέραν της αισθητικής, του δάσους το Φρόντζου (το οποίο παρεπιμπτόντως αποτελεί προιόν δενδροφύτευσης). Ένας γυμνός λόφος θα έφερνε τρελές ποσότητες νερού προς τα κάτω και τρελές ποσότητες μάζας, κοινώς πέτρες. Ειδικά κάτι περιοχές Μεγάλου Αλεξάνδρου, Σπύρου Λάμπρου, Πλατεία Πάργης κτλ, δεν θα τις έβλεπα καλά. Και δεν είναι και σπάνιο φαινόμενο οι κατακλυσμοί στην πόλη μας έτσι;
Εμείς εδώ ζ'ν Καλούτσιαν' μπορεί και να γλιτώναμαν (βέβαια είμαστε πιο ευάλωτοι σε λιμνίσια τσουνάμια εμείς).
Τέλος παρένθεσηςΕπίλογος.
Σας τα έπρηξα, αλλά δεν πράζ'.
Την επόμενη φορά λοιπόν κύριε Νομάρχα και κύριοι Δήμαρχοι που θα βγείτε στην τηλεόραση να τα βάλετε με τη φύση, σκεφτείτε λίγο και τις δικές σας ευθύνες. Σκεφτείτε τα λεφτά που πετάξατε για άχρηστα "έργα" και επιτέλους ανοίξτε τα μάτια σας και δείτε τι πραγματικά χρειάζεται ο τόπος σας, τι χρειάζονται οι ορεινοί οικισμοί. Το να ζείς στα βουνά είναι απο μόνο του δύσκολο και πάντα θα είναι. Αυτή εξάλλου είναι η μαγεία του βουνού, η αίσθηση της απομόνωσης του απρόσιτου. Μην την κάνετε πιο δύσκολο]η για τους (λίγους) κατοίκους που έχουν απομείνει με την αδιαφορία σας.
Η αμέλεια για την ασφαλή και χωρίς πολλές ταλαιπωρίες πρόσβαση στα ορεινά χωριά (βασικό για να επιστρέψει κάποιος και να μείνει εκεί) είναι απλώς ένα δείγμα της πολιτικής των ορεινών δήμων. Η κακοδιαχείριση κάνει την εμφάνιση της και σε άλλους τομείς, όπως στη χρήση του υδάτινου δυναμικού των περιοχών, στις ανεξέλεγξτες χωματερές που υπάρχουν, στη μόλυνση του περιβάλλοντος απο αλλογιστες δραστηριότητες (χοιροστάσια, κοτοστάσια) και σε άλλα.
Αλλά όπου πανηγύρι και εκδήλωση, πρώτοι πρώτοι μπρόστά στις κάμερες