Αποστολέας Θέμα: Έφυγε από τη ζωή ο Λάμπρος Μάλαμας  (Αναγνώστηκε 3670 φορές)

Αποσυνδεδεμένος New

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 13.652
  • 0
    • Προφίλ
Έφυγε από τη ζωή ο Λάμπρος Μάλαμας
« στις: Πεμ 16 Φεβ 2012 00:14 »
Δευτέρα, 13 Φεβρουάριος 2012

Έφυγε από τη ζωή ο ποιητής και συγγραφέας Λάμπρος Μάλαμας.



Βιογραφία
 
Ο Λάμπρος Μάλαμας γεννήθηκε στο Γραμμένο Ιωαννίνων το 1928.
Το πραγματικό του όνομα ήταν Ρωμύλος Τσάρας.
Ποιητής, διηγηματογράφος, στοχαστής, κριτικός, μυθιστοριογράφος, ιστορικός, δοκιμιογράφος, δραματουργός και δημοσιογράφος, δημιούργησε σε όλα τα είδη του έντεχνου λόγου.
Ο Λάμπρος ήταν ιδεολόγος αριστερός, γνωστός για τους αγώνες του τις δύσκολες εκείνες εποχές της χώρας. Ήταν πολυγραφότατος, συγχρόνως αυτοδίδακτος και γι’ αυτό το έργο που άφησε πίσω του έχει τη δική του σημασία.
Τον θυμούμαστε στην αίθουσα της ΕΗΜ να μιλάει κι ακόμη μας έμεινε αυτό που είχε πει τότε επιγραμματικά:  «Η ζωή κι ο θάνατος είναι ένα, όπως ο ποταμός κι η θάλασσα είναι ένα».

«Οσους φίλους βρίσκω ηθικούς,συνεπείς και πιστούς,τίμιους και ειλικρινείς,δε θέλω να τους χάνω.Δεν έγειρα ποτέ το κεφάλι μου σε δουλεία,σε αδράνεια και σε λιποψυχία.Ενοιωσα πολλές στιγμές χαράς κι αδελφοσύνης. Ομως λιγότερες απ’ την εξ αίματος συγγένεια και περισσότερες από φιλίες αδελφικές ψυχές, εκλεχτικής συγγένειας .»  (Λάμπρος Μάλαμας)

Εργογραφία

Ο Λάμπρος Μάλαμας    έχει 265 δημοσιευμένα έργα εκ των οποίων τα 45 είναι θεατρικά. Αρκετά έργα του μεταφράστηκαν σε ξένες γλώσσες, ενώ επί σειρά ετών εξέδιδε το λογοτεχνικό περιοδικό «Ελεύθερο πνεύμα».
Mesites: Komodia ethon apo te synchrone zoe (Historia kai techne) by Lampros Malamas (1976)

Na poia ein he Amerike: Ereuna kai melete : taxideuontas Ioules Augoustos, 1978 (Historia kai techne) by Lampros Malamas (1978)

Μεταφρασμένα έργα του (ενδεικτικά)

"Mesites: Komodia ethon apo te synchrone zoe (Historia kai techne)" by Lampros Malamas (1976)
"Na poia ein he Amerike: Ereuna kai melete : taxideuontas Ioules Augoustos, 1978 (Historia kai techne)" by Lampros Malamas (1978)
"Anaphora sten Alvanike logotechnia, 1500-1986" by Lampros Malamas (1987)
"Hellada, morphes kai eidola",  by Lampros Malamas
"Polemontas tous nazedes: Diegemata apo ten Ethnike Antistase, 1943-1944 (Eleuthero pneuma)" by Lampros Malamas (1984)



Το συγγραφικό του έργο απέσπασε σημαντικά βραβεία (ενδεικτικά)
 
Έπαινος Διηγηματογραφίας Φιλολ. ΓΕΣ
Έπαινος Διηγηματογραφιας Ε.Ν.Ε.Λ.
Α’ βραβείο Φιλολογικού Παρνασσού
Α’ βραβείο Πεζογραφίας Σ.Ε.Λ
Α’ βραβείο Ταξιδιωτικής Λογοτεχνίας
Α’ βραβείο «Χρυσό Τριαντάφυλλο» Λ.Δ. Βουλγαρίας
Α’ βραβείο Τουριστικής Λογοτεχνίας
Α’ βραβείο Αργυρό Μετάλλιο Παν. Συνομοσπονδίας Ελλάδας
Χρυσό Μετάλλιο Κρατ. Συμ/λιου Λ.Δ. Βουλγαρίας
Βραβείο Ποίησης Δελφικής Αμφικτιονίας

Από τα τελευταία του έργα ήταν το «Όραμα του Λυτρωμού», ένα ιστορικό δράμα που αναφερόταν στις τελευταίες σκληρές μάχες του Μπιζανίου και στην αγωνία ενός σκλαβωμένου λαού, και το οποίο είχε παρουσιαστεί σε συνεργασία με το Μουσικό Σχολείο Ιωαννίνων.
http://www.proinanea.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=34112:l---r------&catid=25&Itemid=2


Ο  Κυριάκος Διακογιάννης για τον Λ. Μάλαμα:

Οδοιπόρος μοναχικός στα σκοτεινά σοκάκια της έρημης πολιτείας ενός ημιθανούς δημόσιου λόγου, ο Λάμπρος Μάλαμας, αυτός ο αγέραστος Κέδρος ελληνολαλιάς, αγωνίζεται να ρίξει φως για να δώσει ανάσα στην ελληνική σκέψη, να την προεκτείνει ζωντανή στ’ ακροδάχτυλα των περιφρονεμένων γραφιάδων, να γίνει η σκέψη λόγος, ο λόγος ποίηση, η ποίηση ήθος, αρετή, αγάπη, ανθρωπιά κι όλα τούτα μαζί, να γεννούν αλήθεια, η αλήθεια της ελληνικής διανόησης που χιλιάδες χρόνια φωτίζει πρώτη και αξεπέραστη τα «άνω θρώσκοντα» δίποδα, όντα. Αν ο Διογένης μ’ ένα φανάρι στο χέρι έψαχνε το καταμεσήμερο ν’ ανταμώσει κάποιον άνθρωπο, ο Λάμπρος Μάλαμας σήμερα από τα ιστορικά Ιωάννινα αγωνίζεται με τα κείμενά του να δείξει σ' εκείνους που γνωρίζουν ανάγνωση, πως η ελληνική γλώσσα είναι η τελευταία ελπίδα στον κόσμο τον σημερινό, για τον άνθρωπο τον σημερινό, όρθιος να παραμείνει, με τα δύο πόδια του να μετακινείται, γιατί αλλιώς, αν της γλώσσας της ελληνικής τα νάματα αγνοήσει, αν τα νάματα της γλώσσας της ελληνικής απωλέσει, ο άνθρωπος νομοτελειακά θα επιστρέψει στην... έρπουσα υπόσταση, όταν πρωτοσύρθηκε πάνω στην φλούδα του πλανήτη σαν τις σαύρες και τα υποδέλοιπα ερπετά! Καμαρώνω το έργο, την ζωή και την προσφορά του Λάμπρου Μάλαμα κι αφορμή για το σημερινό μου αφιέρωμα σε αυτόν τον υπεράξιο Ηπειρώτη λογοτέχνη και πατριώτη, μου έδωσαν τρία έργα του που μου χάρισε προχθές κοινός φίλος Αθηναίος και θαυμαστής του. Τα τρία αριστουργηματικά κείμενα του Λάμπρου Μάλαμα είναι: «Συναντήσεις και συνομιλίες» - πρόκειται για διάλογους, συζητήσεις με σημαντικές προσωπικότητες Βαλκανικών χωρών. Το δεύτερο έργο έχει τίτλο: «Τα ευφρόσυνα» ! Πρόκειται για μία ανθολογία ρητών, παροιμιών, αποφθεγμάτων και ρητών, σοφισμάτων και σκωπτικών παρατηρήσεων που δεν αφήνουν κανένα των πολλών και ποικίλων απατεώνων αστιγμάτιστο! Πρόκειται για κείμενα σπαραξικάρδια. Το τρίτο έργο του Λάμπρου Μάλαμα έχει τίτλο: «Ο Καπετάν Γούλας»! Σε αυτό το έργο, μάλλον με αυτό το έργο, ο Λ. Μάλαμας ανεβαίνει άνετα στην κορυφή της σύγχρονης, ελληνικής λογοτεχνίας. Στις μέρες μας καθώς η ελληνική γλώσσα αργοπεθαίνει με τα δηλητήρια που της χύνουν στις φλέβες οι εθνοκτόνοι βρυκόλακες γηγενείς και αλλογενείς, στις μέρες μας: όπου οι τηλεοπτικές χωματερές αδειάζουν με τα φορτηγά τα... «λογοτεχνικά», «μπεστ σέλλερ» στους δρόμους και στις βιτρίνες, τα έργα του Λ. Μάλαμα, είναι οι μόνες, αχτίδες φωτός κυρίως για τους Νέους. Πρώτοι στ’ άρματα, στα φλουριά και στα γράμματα, ας είναι περήφανοι οι Ηπειρώτες που και σήμερα πρωτεύουν».

Παράθεση
Απόπειρα απόδοσης οφειλόμενου χρέους σε συμπολίτες μας για πράξεις αντίστασης στη δικτατορία της 21ης Απριλίου 1967
Γράφει ο Δημοσθένης Κωσταράς*
http://www.2682.gr/%CE%94%CE%B9%CE%AC%CF%86%CE%BF%CF%81%CE%B1/43-xronia-diktatorias-sthn-ellada.html
Πρώτο έκτακτο Στρατοδικείο Ιωαννίνων 16 Μαΐου 1967
(…)
30. Ρωμύλος Τσιάρας ή Μάλαμας
(…)

Παράθεση
Η Βυθομέτρηση της Δρακόλιμνης(Λάμπρος Μάλαμας)
http://apeirosgaia.wordpress.com/2011/12/15/%ce%b7-%ce%b2%cf%85%ce%b8%ce%bf%ce%bc%ce%ad%cf%84%cf%81%ce%b7%cf%83%ce%b7-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%b4%cf%81%ce%b1%ce%ba%cf%8c%ce%bb%ce%b9%ce%bc%ce%bd%ce%b7%cf%82/

Εικόνες από τη Φούρκα του 1954(Λάμπρος Μάλαμας)
http://apeirosgaia.wordpress.com/tag/%CE%BB%CE%AC%CE%BC%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%82-%CE%BC%CE%AC%CE%BB%CE%B1%CE%BC%CE%B1%CF%82/
« Τελευταία τροποποίηση: Πεμ 16 Φεβ 2012 00:23 από New Pas. Pas »
* ο ΜΟ τριών δεξιών μπακ είναι 27 έτη, των τριών αριστερών μπακ(αγιόκων) 32,5 έτη και 2 κεντρικοί 20 και 24 ετών για τις “χρεώσεις” των γιόκων ... Χόρχε ο 1ος, Okan o 2oς