Στο θέμα "Ιστορική έρευνα για τον Αλή Πασά" αυτηνής εδώ της ενότητας είχε τονιστεί ιδιαίτερα ο 18ος αιώνας (εποχή αλή πασά), όπου κατά γενική ομολογία ήταν η περίοδος της μεγαλύτερης ακμής της πόλης μας.
ΗΤΑΝ ΌΝΤΩΣ?Εδώ ο lemorsero θα παραθέσει κάποια στοιχεία όπου φαίνεται ότι υπάρχει ανταγωνισμός στον 18ο αιώνα από την
εποχή 1630-1670 για τον άτυπο τίτλο της μεγαλύτερης ακμής των Ιωαννίνων!
Από την εποχή αυτή του 1600 ελάχιστα στοιχεία έχουμε. Σημείο αναφοράς εκείνης της εποχής ήταν το 1611, όταν η αποτυχία της επανάστασης του Διονυσίου του Φιλοσόφου (Σκυλόσοφου) έχει ως συνέπεια να εκδιωχθεί ο χριστιανικός πληθυσμός από το Κάστρο. Ψάχνοντας διάφορα, βρήκα σε κάποιες ιστορικές αναφορές από επίσημα έγγραφα του Δήμου Ιωαννιτών, το παρακάτω κείμενο:
"
Το 1670, ο Τούρκος περιηγητής Εβλιά Τσελεμπή, βρίσκει τα Γιάννενα σε μεγάλη ακμή. Την εποχή αυτή τα Γιάννενα έχουν 4.000 σπίτια και περίπου 20.000-25.000 κατοίκους. Στο Κάστρο κατοικούν μόνο μουσουλμάνοι, χωρισμένοι σε τέσσερις συνοικίες, οι αρχές της πόλης και του Σαντζακίου (Νομού). Η πόλη έχει 37 συνοικίες: 18 μουσουλμανικές, 14 χριστιανικές, 4 συνοικίες Εβραίων και μια συνοικία Γύφτων. Τα σπίτια, μικρά μεγάλα είναι λιθόκτιστα και σκεπασμένα με κεραμίδια. Από πολλούς ταξιδιώτες – περιηγητές δίνονται πληροφορίες για τη μεγάλη έκταση της πόλης, που είναι δυσανάλογη με τον πληθυσμό της, καθώς και για τη θέση και την πυκνότητα των «μαχαλάδων». Μια πρώτη εξήγηση είναι η μεγάλη επιφάνεια των οθωμανικών οικοπέδων, σε συνδυασμό με την επίσης μεγάλη έκταση που κατείχαν τα διάσπαρτα στην πόλη οθωμανικά νεκροταφεία. Υπάρχουν επίσης αρκετοί υπαίθριοι χώροι: πλατείες, σταυροδρόμια με δημόσια πηγάδια, τζαμιά με ευρύ περίβολο."
Από το παραπάνω προκύπτει ότι η πόλη τότε είχε ΜΕΓΑΛΗ ΑΚΜΗ. Ψάχνοντας στοιχεία για άλλες πόλεις, μόνο προσεγγιστικά μπορούμε να πούμε για τον πληθυσμό τους. Γύρω στο 1650 στην Αθήνα κατοικούσαν περίπου 60.000 κάτοικοι και στη θεσ/νίκη περίπου 35.000. Στα Γιάννενα από τα παραπάνω προκύπτουν
25.000 κάτοικοι. Το νούμερο είναι ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΟ για την εποχή αν αναλογιστεί κανείς τη δύσκολη προσβαση στην περιοχή μας και ότι τότε οι οικισμοί ήταν κυρίως κοντά σε θάλασσα. Επίσης οι άλλες πόλεις ήταν ανύπαρκτες τότε με πληθυσμό κάτω από 10.000. Κάτι πάτρες και λάρισες δεν υπήρχαν και το ηράκλειο μπορεί να λεγότανε ακόμα χάνδακας. Έλα μωρε τώρα με τους ανύπαρκτους!
Επίσης εκείνη η εποχή έχει αφήσει άπειρα αρχοντικά στο ζαγόρι, το μέτσοβο, καλαρρύτες, συρράκο, που ανακατασκευάστηκσν μετά από 200 και 300 χρόνια κοντά στο 1900. Ακόμα και τα πέτρινα σπίτια στα γιάννενα έχουν χτιστεί στα θεμέλια των σπιτιών του 1600-1700. Αλλά είπαμε από τότε δεν έχουμε πολλά έγγραφα και τα ιστορικά στοιχεία έχουν καταστραφεί
Γιαυτό μην είστε τόσο σίγουροι για την περίοδο της μεγαλύτερης ακμής...
Άλλη μια ιστορική εποχή για την πόλη μας είναι αυτή του "δεσποτάτου της ηπείρου" περίπου στα 1200 όπου κουμάντο κάνανε οι παπάδες αποκλειστικά και μόνο. Επίσης περίοδος ακμής με όποια θετικά και τα αρνητικά.
Γιαυτή την εποχή έχουν τραγουδήσει τα δικά μας παιδιά οι
spider kickers στο έξοχο σινγκλ "the kingdom of epirus"...