Σωστός ο ΛΟΚΟΣ η "Ελευθερία" με 12 ψήφους σε όλη την Ελλάδα είναι η μόνη νικήτρια των εκλογών!
Πάμε λίγο στα σοβαρά:
- Νικητής μαθηματικά είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν υπάρχει αμφιβολία και δεν το αμφισβητεί κανείς αυτό. Αύξησε τη διαφορά του από την Ν.Δ. διατηρώντας τις δυνάμεις του. Καθαρή πρωτιά λοιπόν. Αλλά στην Κουμουνδούρου πρέπει να προσέξουν. Ναι μεν βγήκαν πρώτοι, αλλά το ποσοστό του δεν αυξήθηκε από τος Εθνικές Εκλογές του 2012, παρά το ότι οι συγκυρίες ήταν άκρως ευνοϊκές για αυτούς. Δείχνει ο ΣΥΡΙΖΑ ότι λίγο - πολύ αυτό είναι το "ταβάνι", ότι δεν έχει άλλη δεξαμένη ψηφοφόρων να αντλήσει. Και με αυτό το ποσοστό (130 έδρες με ενισχυμένη αναλογική) δεν μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση. Τις πταίει; Η πολυγλωσσία του ΣΥΡΙΖΑ, η αδυναμία χειρισμού καταστάσεως κόμματος του 26 % και όχι του 3%, η αποφυγή καταδίκης φαινομένων που ξενίζουν τον ελληνικό λαό, η μεταφορά του παλιού και σάπιου ΠΑΣΟΚ στον ΣΥΡΙΖΑ (Φωτόπουλοι κ. λπ.).
Επίσης έχασε τις περισσότερες Περιφέρειες και Δήμους. Γιατί ακόμα δεν έχει στελέχη αναγνωρισμένα από τις τοπικές κοινωνίες και ο κάτοικοι συνεχίζουν να εμπιστεύονται τους γαλαζοπράσινους υποψηφίους. Για αυτό και η αντίφαση πρωτιάς στις Ευρωεκλογές αλλά ήττα στις Αυτοδιοικητικές.
- Η Ν.Δ. είναι η μεγάλη ηττημένη των εκλογών. Κατάφερε να συντριβεί και να σώσει ελαχίστως τα προδχήματα μη πέφτοντας κάτω από το 20% (που εκεί θα μιλάγαμε για διάλυση και για πτώση της κυβέρνησης). Την έσωσε και σχετική της νίκη στις Αυτοδιοκητικές εκλογές, εκλέγοντάς "δικούς της" ή "σχεδόν δικούς της" στα τοπικά πόστα.
- Ξεχάσαμε την Χ.Α. Δυστυχώς η άνοδος των ποσοστών της συνεχίστηκε. Με τις ευλογίες Σαμαρά - Βενιζέλου - Μπαλτάκου - Βορίδη - Άδωνι κ.λπ. ηρωποιήθηκε στα μάτια κάποιου και φάνηκε ως αντισυστυμική. Αλλά και αυτοί δεν είναι ικανοποιημένοι με το ποσοστό τους, έφτασαν και αυτοί στο εκλογικό τους "ταβάνι" όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ. Μιλούσαν για 17 - 18 %, μιλούσαν για δεύτερο κόμμα, αλλά τελικά περιορίστηκαν στους + 40.000 ψηφοφόρους από τις Εκλογές του 2012. Ο κόσμος έδειξε ότι έχει δημοκρατικά αντανακλαστικά.
- Η περιβόητη Ελιά που βαφτίστηκε έτσι από ΠΑΣΟΚ για να μην κάνουν κακό συνειρμό στον κόσμο, τραβόντας μαζί της και κάτι Λοβέρδους και κάτι Μπίστηδες και ξανάγινε ΠΑΣΟΚ, αφού ο Έλληνας δεν τους αφάνισε από τον πολιτικό χάρτη. Έχασε παραπάνω από το 1/3 των ψηφοφόρων του 2012, αλλά παρόλα αυτά συνεχίζουν να είναι ικανοποιημένοι. Γιατί απλά δεν εξαφανίστηκαν και συνεχίζουν να φυτοζωούν. Ο εκβιασμός Βενιζέλου περί αποχώρησης του από την Κυβέρνηση εάν αυτή έπαιρνε χαμηλά ποσοστά φαίνεται ότι έπιασε και από την άλλη ο μεγάλος στρατός των βολεμένων που έφερε την Ελλάδα στο σημερινό χάλι έδωσε την ΕΛΙΑ αυτό το άκρως τιμητικό για αυτή ποσοστό.
- Το "Ποτάμι". Κόμμα; τριών μηνών, χωρίς ιδεολογική ταυτότητα, χωρίς πρόγραμμα, χωρίς θέσεις, χωρίς στελέχη, χωρίς οργάνωση, με έναν αρχηγό γνωστό για την επαγγελματική του σχέση με μεγαλοεπειχηρηματίες πήρε το 6,6% του ψηφισάντων. Ψήφοι που προήλθαν από την αηδία του κόσμου για όλα τα υπόλοιπα κόμματα, από την γοητεία του άγνωστου, από το χαλαρό lifestyle που λάσναρε έξυπνα ο Θεοδωράκης (σάκιδιο, σπόρ ντύσιμο, αμερικονόφερτος τρόπος ομιλίας στον κόσμο, σποτάκι με την ......πρώτη φόρα) δεν ήθελε και πολύ να γοητευτεί ο έτσι και αλλιώς απογοητευμένος και μη πολιτικά σκεπτόμενος Έλληνας.
- Το ΚΚΕ είναι ενισχυμένο. Αναγνώρισαν πολλοί την σταθερότητα του στις απόψεις και ότι δεν είναι "κόμμα - αερόστατο¨που φουσκώνει και ξεφουσκώνει. Ξέρει ο κόσμος τι να περιμένει από το ΚΚΕ, από τους άλλους (ΑΝΕΛ, ΔΗΜΑΡ κ.λπ.) δεν ξέρει. Καλά τα πήγε και στις αυτοδιοικητικές εκλογές.
- Μεγάλη ήττα για την ΑΝΕΛ. Το δίλλημα Μνημόνιο - Αντιμνημόνιο που βασίστηκε από τον αρχηγό του η δημιουργία αυτού του κόμματος φαίνεται ότι είναι ξεπερασμένο ήδη. Έχω την υποψία ότι θα έχει την τύχη όλων των άλλων αρχηγοκεντρικών - προσωποκεντρικών φιλελεύθερων κομμάτων του παρελθόντος (ΔΗΚΚΙ, ΠΟΛΑΝ, ΚΕΠ, ΔΗΣΥ κ.λπ.) που από το προσκήνιο βρέθηκαν πολύ εύκολα στην αφάνεια.
- Ο ΛΑΟΣ επίσης από τους μεγάλους κερδισμένους των εκλογών. Από τον αφανισμό και από εκεί που θεωρούσαν τον Καρατζαφέρη πολιτικά τελειωμένο βρέθηκε στο αξιοπρόσεκτο 2,7%. Γιατί; Ο Καρατζάφερης λανσαρίστηκε από τα ΜΜΕ ιδιαιτέρως τις τελευταίες εβδομάδες για να χρησιμοποιηθεί ως ανάχωμα στην Χ.Α., κόβοντας τις ψήφους. Και όπως φαίνεται το κατάφερε. Επιπλέον η στάση της Χ.Α. έκαναν τον Καρατζαφέρη να μοιάζει πιο soft από ότι θεωρούνταν στην αρχή. Χρειάστηκε και ο ίδιος να παρουσιαστεί πιο διαλλακτικός. Ίσως τον ωφέλησε η απομάκρυνση ανθρώπων σαν τον Άδωνι, τον Βορίδη, τον Πλεύρη, τον Ανατολάκη από το κόμμα.
- Η ΔΗΜΑΡ, πολιτικά τελείωσε. Το μαγαζί αργά ή γρήγορα κλείνει. Οι ναύτες πηδάνε ένας από το καράβι, άλλος για ΣΥΡΙΖΑ, άλλος για ΠΑΣΟΚ, άλλος για Οικολόγους Πράσινους. Μένει να δούμε τι θα κάνει ο καπετάνιος. Ο κόσμος τιμώρησε τον Κουβέλη για την συνεργασία του με Σαμαρά και Βενιζέλο, δείχνοντας και πάλι ότι είναι πιο σκληρός σε όσους συνεργάζονται με Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ πάρα με αυτούς τους δύο αυτούς καθαυτούς.
Υ.Γ. Πολύ χάρηκα τις ήττες Σγουρού στην Αττική και Ιωαννίδη στην Κεντρική Μακεδονία.
Υ.Γ. 2 Για γέλια και για κλάματα η εκλογή Μώραλη, Μπέου, Μαρινάκη, Κόκκαλη, Ζαγοράκη, Ψινάκη.
Υ.Γ. 3 Αξίζει προσοχής και ερμηνείας η πρωτιά σε Ροδόπη (κυρίως) και Ξάνθη του Κόμματος Ειρήνης Φίλιας και Ισότητας που εκφράζει την εκεί μειονότητα. Δεν ξέρω τι συμβαίνει ακριβώς στην περιοχή αλλά πρέπει να προσεχθεί η επιλογή του εκλογικού σώματος.