Είμαι εντελώς άσχετος. Ξέρω αυτά που διαβάζω τώρα εδώ και κάνω απλώς κάποιες παρατηρήσεις:
- Εκλέγονται 350 βουλευτές στην Ισπανία. Μια χώρα με σχεδόν 5πλάσιο πληθυσμό απ' τον αντίστοιχο δικό μας, εκλέγει μόλις 50 βουλευτές περισσότερους. Μήπως εμείς πληρώνουμε πολλούς για τα δεδομένα μας;
- Με βάση τα ποσοστά και τις έδρες των κομμάτων, διαπιστώνω οτι ισχύει η απλή αναλογική. Έτσι λοιπόν, ακόμα και το κόμμα του 0,33%, κατακτά μια έδρα. Με έναν πρόχειρο υπολογισμό, διακρίνω μια μικρή ενίσχυση στο πρώτο κόμμα και από εκεί και πέρα, στα κόμματα που κατατάσσονται από την 5η θέση και μετά. Μήπως αυτό είναι πιό έντιμο;
- Ο "φεντεραλισμός" μου αρχίζει και τελειώνει στη Γιουγκοσλαβία, η ιστορία δείχνει οτι αλλού δουλεύει (π.χ. Ελβετία) κι αλλού όχι και τόσο
Πάντως, χωρίς να αποτελεί επίσημα ομόσπονδο κράτος (παρά τα ξεχωριστά κοινοβούλια) κάθε περιοχή στην Ισπανία έχει και το δικό της "εθνικό" κόμμα, με όχι και τόσο νορμάλ τίτλους (π.χ. Αριστερά - Καταλανικός εθνικισμός). Μέχρι και τα Κανάρια Νησιά. Σαν να είχαμε στην Ελλάδα κόμμα Ηπειρωτών κεντρώων ή αριστερών, κόμμα Κρητών φιλελεύθερων ή εθνικιστών, κόμμα Μακεδόνων σοσιαλιστών κ.λπ.
- Οι Podemos μπορούν να συνεργαστούν με τους σοσιαλιστές και τα μικρότερα κόμματα των Καταλανών και των Βάσκων (και ούτε καν με όλα) και να παρατήσουν και το Ραχόι και το δικομματισμό και το ΣόιΜΠΛΕ και γενικά... να γίνει της Δουλτσινέα.
Υ.Γ. Μάλλον υπάρχει κάποιο λάθος στα στοιχεία, καθώς δε γίνεται με μικρότερο ποσοστό να έχεις περισσότερες έδρες, στο κατά τ' άλλα ορθολογικό σύστημα, αν ισχύουν βέβαια τα υπόλοιπα.
Βασκικό Εθνικιστικό Κόμμα (Κέντρο - Κεντροδεξιά - Βασκικός εθνικισμός): 1,20% - 6 έδρες
Ενωμένη Αριστερά - Λαϊκή Ενότητα (Αριστερά): 3,67% - 2 έδρες
Ενότητα Βασκικής Χώρας (Αριστερά - Βασκικός εθνικισμός): 0,87% - 2 έδρες