Αποστολέας Θέμα: 30η Ιουλίου: Παγκόσμια Ημέρα κατά της Εμπορίας Ανθρώπων  (Αναγνώστηκε 1271 φορές)

Αποσυνδεδεμένος ΛΑΜΙΑ FANS

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 21.914
  • ΠΑΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΛΑΜΙΑ!
    • Προφίλ
Παράθεση
Ποιοι είναι όμως οι διακινητές; Σύμφωνα με τη δεύτερη έκθεση προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε ποσοστό 25% είναι γυναίκες και 75% άνδρες, ενώ 13% από αυτούς είναι πολίτες της ΕΕ και 87% από χώρες εκτός της ΕΕ.

Οι έμποροι συνεχίζουν να προσαρμόζουν τον τρόπο λειτουργίας τους: Τόσο το προφίλ των θυμάτων όσο και το πλαίσιο εντός του οποίου διακινούνται, μεταβάλλονται. Οι αναδυόμενες τάσεις περιλαμβάνουν:

Εμπορία και μετανάστευση: Τα ποινικά δίκτυα επωφελούνται από τις προκλήσεις της μετανάστευσης, στοχεύοντας δυσανάλογα τις γυναίκες και τα κορίτσια που διακινούνται μέσω της οδού της Κεντρικής Μεσογείου για σεξουαλική εκμετάλλευση.
Ο ρόλος του Διαδικτύου: Η εμπορία για σεξουαλική εκμετάλλευση χαρακτηρίζεται όλο και περισσότερο από τη χρήση ζωντανών δικτυακών καμερών και τη μαζική εξ αποστάσεως σεξουαλική κακοποίηση παιδιών. Οι διακινητές χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να εκμεταλλευτούν τα θύματα.

Εσωτερική εμπορία: Η παράνομη διακίνηση στην επικράτεια ενός κράτους- μέλους αναφέρεται επίσης ότι αυξάνεται, καθώς 22% των θυμάτων είναι πολίτες της ΕΕ που έχουν καταγραφεί ως θύματα στη χώρα τους.

Εμπορία παιδιών: Τα νεότερα θύματα γίνονται όλο και περισσότερο στόχος.

Εμπορία ανθρώπων με αναπηρίες: Οι διακινητές στοχεύουν όλο και περισσότερο τους ανθρώπους με αναπτυξιακές και σωματικές αναπηρίες, που συχνά τους χρησιμοποιούν για καταναγκαστική επαιτεία ή σεξουαλική εκμετάλλευση.

Παρά την πρόοδο που σημειώνεται, το επίπεδο των διώξεων (5.979) και των καταδικαστικών αποφάσεων (1.927) παραμένει χαμηλό, γεγονός που δείχνει ότι η εμπορία ανθρώπων εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται από ατιμωρησία για τους δράστες και για όσους εκμεταλλεύονται τα θύματα.

Σύμφωνα με την ΕΕ, τα κράτη μέλη πρέπει να:

Ποινικοποιήσουν τη δράση όσων χρησιμοποιούν εν γνώσει τους υπηρεσίες που παρέχονται από θύματα εμπορίας ανθρώπων, προκειμένου να καταπολεμηθεί η ατιμωρησία, εξασφαλίζοντας ότι όσοι εκμεταλλεύονται και καταχρώνται τα θύματα προσάγονται στη δικαιοσύνη.

Λάβουν μέτρα που να αντιμετωπίζουν όλες τις πτυχές της αλυσίδας εμπορίας ανθρώπων.

Αντιμετωπίσουν όλες τις μορφές εκμετάλλευσης και να εξασφαλίσουν ότι όλες οι κατηγορίες θυμάτων βρίσκονται στην πρώτη γραμμή δράσης και λαμβάνουν την ίδια προσοχή.

Διασφαλίσουν ότι τα μέτρα ευαισθητοποίησης και κατάρτισης στοχεύουν και επιτυγχάνουν συγκεκριμένα αποτελέσματα, ιδίως όσον αφορά την πρόληψη.

Ενισχύσουν τη διασυνοριακή επιβολή του νόμου και της δικαστικής συνεργασίας, εντός και εκτός της ΕΕ.

Ενισχύσουν την ικανότητα αναγνώρισης των θυμάτων.

Παράσχουν στα θύματα ειδική βοήθεια και προστασία κατά φύλο και ηλικία.

Βεβαιωθούν ότι υπάρχουν εργαλεία για τη διεκδίκηση αποζημίωσης από τα θύματα.

Αντιμετωπίσουν την εμπορία ανθρώπων στο πλαίσιο της μετανάστευσης, συμπεριλαμβανομένης της αντιμετώπισης των ειδικών αναγκών των γυναικών και των κοριτσιών που διακινούνται για σεξουαλική εκμετάλλευση στην ΕΕ.

Διαθέσουν επαρκείς πόρους, χρησιμοποιώντας στον μέγιστο βαθμό τη διαθέσιμη χρηματοδότηση σε επίπεδο ΕΕ.

Βελτιώσουν τη συλλογή δεδομένων για καλύτερη παρακολούθηση και χάραξη πολιτική.     
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                     

πηγή : cnn.gr
ΚΕΡΚΙΔΑ ΚΑΘΑΡΗ ΑΠΟ ΛΑΜΟΓΙΑ!!!

Αποσυνδεδεμένος ΛΑΜΙΑ FANS

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 21.914
  • ΠΑΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΛΑΜΙΑ!
    • Προφίλ
Παράθεση
Προάσπιση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων - Καταπολέμηση Εμπορίας Ανθρώπων (Τrafficking)

Το ΚΜΟΠ είχε ανέκαθεν στο επίκεντρο της δραστηριότητάς του την προσπάθεια για εξάλειψη των ανισοτήτων, την προώθηση των δικαιωμάτων των γυναικών και των παιδιών και την πρόληψη και καταπολέμηση όλων των μορφών βίας κυρίως σε βάρος ευπαθών κοινωνικά ομάδων. Βασικό πυλώνα των δράσεων του ΚΜΟΠ αποτελεί η συμμετοχή στο διεθνή αγώνα εναντίον της εμπορίας ανθρώπων (Human Trafficking), με ιδιαίτερη έμφαση σε ό,τι αφορά στην εμπορία παιδιών.

Για την καταπολέμηση του συγκεκριμένου φαινομένου, το ΚΜΟΠ δραστηριοποιείται σε 4 κατευθύνσεις: στην υλοποίηση ενημερωτικών εκστρατειών, στην παροχή υποστηρικτικών υπηρεσιών, στην ανάπτυξη καινοτόμων εργαλείων και μεθοδολογιών μέσω διεθνών συνεργασιών και στην παροχή υπηρεσιών τεχνικής υποστήριξης / εμπειρογνωμοσύνης.

Ειδικότερα, το ΚΜΟΠ διαθέτει σημαντική εμπειρία στο σχεδιασμό και την υλοποίηση ενημερωτικών εκστρατειών, καθώς οι σχετικές του δράσεις ξεκίνησαν πριν από 15 χρόνια, όταν το 2002 υλοποίησε μια ευρεία ενημερωτική εκστρατεία σε 3 χώρες (Ελλάδα, Τουρκία, Κύπρο) για την πρόληψη του φαινομένου του trafficking σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού. Πιο πρόσφατα, το 2014 υλοποιήθηκε στοχευμένη ενημερωτική εκστρατεία για την εμπορία ανθρώπων σε συνεργασία με το Κέντρο Προάσπισης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΚΕΠΑΔ) με στόχο την ενημέρωση και κινητοποίηση κυρίως των νέων απέναντι στο φαινόμενο. Η εκστρατεία είχε σαν κεντρικό μήνυμα «Μη γυρνάς την πλάτη – Μάθε την αλήθεια – Μη μένεις αμέτοχος», ενώ περισσότεροι από 250.000 νέοι προσεγγίστηκαν μέσω πληθώρας δράσεων δημοσιότητας και ενημερώθηκαν.

Συμπληρωματικά, το ΚΜΟΠ υλοποίησε κατά την περίοδο 2015 – 2016, το ΚΜΟΠ υλοποίησε μια ολοκληρωμένη δράση στην περιοχή της Θεσσαλονίκης με στόχο την υποστήριξη εν δυνάμει θυμάτων trafficking στην περιοχή. Η δράση χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα «Είμαστε Όλοι Πολίτες» του Ιδρύματος Μποδοσάκη (EEA Grants) και περιελάμβανε τη λειτουργία ενός Κέντρου Υποδοχής στη Θεσσαλονίκη (Drop-in Center), σε συνδυασμό με την υλοποίηση παρεμβάσεων στο δρόμο (outreach), με στόχο την προσέλκυση των εν δυνάμει θυμάτων. Παράλληλα, υλοποιήθηκαν και δράσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης της τοπικής κοινότητας. Αξίζει να αναφερθεί πως κατά τη διάρκεια υλοποίησης του προγράμματος εντοπίστηκαν περισσότερα από 500 άτομα στο δρόμο, για τα οποία υπήρχε υποψία εκμετάλλευσής τους από κυκλώματα εμπορίας ανθρώπων, 80 από τα οποία επισκέφθηκαν τελικά το Κέντρο Υποδοχής.

Αναφορικά με τις σχετικές διεθνείς συνεργασίες του ΚΜΟΠ, κατά την περίοδο 2011 – 2015, συμμετείχε ως επικεφαλής εταίρος σε 3 προγράμματα ευρείας κλίμακας, χρηματοδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Πιο συγκεκριμένα, οι εν λόγω δράσεις περιελάμβαναν τρία διεθνή ερευνητικά προγράμματα σε θέματα εμπορίας και εκμετάλλευσης ανηλίκων, τα οποία χρηματοδοτήθηκαν από την EC/DG "Home Affairs" μέσω του προγράμματος ISEC (GATE: "Guardians Against child Trafficking and Exploitation", IMPACT: Improving and Monitoring Protection systems Against Child Trafficking and exploitation","Resiland: Participation, Capacities and Resilience of Children on the Move against Trafficking and Exploitation").

Τέλος, σε ό,τι αφορά στην παροχή υπηρεσιών τεχνικής υποστήριξης / εμπειρογνωμοσύνης, το ΚΜΟΠ ολοκλήρωσε το Νοέμβριο του 2013 ένα έργο στρατηγικής σημασίας για λογαριασμό της Κυβέρνησης του Κοσσόβου αναφορικά με την ενδυνάμωση θεσμών, εργαλείων και ανθρώπινων πόρων που σχετίζονται με την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων. Ειδικότερα, το ΚΜΟΠ ανέλαβε το 2011 ως επικεφαλής εταίρος διεθνούς σχήματος  την τεχνική υποστήριξη του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών και Εθνικού Συντονιστή για την Καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων (Trafficking in Human Beings) στο Κόσσοβο, με στόχο τη μείωση των φαινομένων εμπορίας και διακίνησης ανθρώπων, την προστασία ατόμων που έχουν υποστεί εμπορία και των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας και την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος. Το έργο χρηματοδοτήθηκε από την Αναπτυξιακή Βοήθεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

https://www.kmop.gr/el/%CF%84%CE%BF%CE%BC%CE%B5%CE%AF%CF%82-%CE%B4%CF%81%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%B7%CF%81%CE%B9%CF%8C%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%B1%CF%82/%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B1%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%AD%CE%BC%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CE%B5%CE%BC%CF%80%CE%BF%CF%81%CE%AF%CE%B1%CF%82-%CE%B1%CE%BD%CE%B8%CF%81%CF%8E%CF%80%CF%89%CE%BD-trafficking
ΚΕΡΚΙΔΑ ΚΑΘΑΡΗ ΑΠΟ ΛΑΜΟΓΙΑ!!!

Αποσυνδεδεμένος ΛΑΜΙΑ FANS

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 21.914
  • ΠΑΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΛΑΜΙΑ!
    • Προφίλ
Παράθεση
Παγκόσμια Ημέρα κατά της Εμπορίας Ανθρώπων

Η 30η Ιουλίου έχει καθιερωθεί από το 2013 ως Παγκόσμια Ημέρα κατά της Εμπορίας Ανθρώπων («World Day against Trafficking in Persons»), με πρωτοβουλία του ΟΗΕ, για να αναδείξει την ανάγκη για πιο αποτελεσματικά μέτρα στην πρόληψη και καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων, ενός από τα ειδεχθέστερα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Η εμπορία ανθρώπων, γνωστή και με τον αγγλικό όρο trafficking, έχει ως αντικείμενα κυρίως την εξαναγκαστική εργασία στην ιδιωτική οικονομία, τη σεξουαλική εκμετάλλευση και την αφαίρεση οργάνων και ιστών του σώματος. Είναι μια διεθνοποιημένη επικερδής επιχείρηση, με τζίρο 24 δισεκατομμυρίων ευρώ τον χρόνο.

Στόχος εμπορίας γίνονται γυναίκες και άνδρες, κορίτσια και αγόρια, που βρίσκονται σε ευάλωτη θέση. Πρόκειται για μία διεθνική μορφή εγκλήματος, η οποία συμβαίνει σε κάθε χώρα και ήπειρο. Η Παγκόσμια Βάση Δεδομένων για την εμπορία ανθρώπων υπολογίζει πως στην αλυσίδα του φαινομένου εμπλέκονται 164 χώρες και άνθρωποι 175 διαφορετικών εθνικοτήτων.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μεταξύ 2017 και 2018, υπήρχαν πάνω από 14.000 καταγεγραμμένα θύματα εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τον πραγματικό αριθμό να υπολογίζεται σημαντικά υψηλότερος, καθώς πολλά θύματα δεν καταγράφονται. Σχεδόν τα τρία τέταρτα (72%) όλων των θυμάτων στην ΕΕ και το 92% των θυμάτων εμπορίας για σεξουαλική εκμετάλλευση είναι γυναίκες και κορίτσια. Σχεδόν το ένα στα τέσσερα θύματα εμπορίας ανθρώπων είναι παιδί.

Το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας κατά της Εμπορίας Ανθρώπων για το 2022 είναι: ««Χρήση και κατάχρηση τεχνολογίας». Το φετινό θέμα εστιάζει στον ρόλο της τεχνολογίας ως εργαλείο που μπορεί να επιτρέψει και να εμποδίσει την εμπορία ανθρώπων

Πηγή: https://www.sansimera.gr/worldays/515
ΚΕΡΚΙΔΑ ΚΑΘΑΡΗ ΑΠΟ ΛΑΜΟΓΙΑ!!!