Αποστολέας Θέμα: Γερμανικό ποδόσφαιρο  (Αναγνώστηκε 7322 φορές)

Αποσυνδεδεμένος fon7

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 26.293
    • Προφίλ
Απ: Γερμανικό ποδόσφαιρο
« Απάντηση #50 στις: Τετ 05 Απρ 2023 22:36 »
Πανηγυρίζοντας γκολ στο 95' που κάνει το 1-2, ολοκληρώνει μεγάλη ανατροπή μέσα στο Μόναχο (στο οποίο δεν είχες κερδίσει ποτέ ξανά), αφήνει τη Μπάγερν εκτός Κυπέλλου και σε στέλνει ένα βήμα πριν τον δεύτερο τελικό στην ιστορία σου.

Το σημερινό βράδυ ανήκει στη Φράιμπουργκ.


Η Φράιμπουργκ είναι μια από τις ελάχιστες πλέον ομάδες της Μπουντεσλίγκα που έχει παραμείνει συνειδητά αθλητικός σύλλογος. Δηλαδή το 100% των μετοχών της ανήκει στα 35.000 μέλη που αποφασίζουν για τα πάντα, γιατί "το ποδόσφαιρο δεν γίνεται να ανήκει σε έναν άνθρωπο, το ποδόσφαιρο ανήκει σε όλους μας". Το βίντεο από τον περσινό χαμένο τελικό: https://www.facebook.com/sombrerogr/videos/596893708124018
El Sombrero

Αποσυνδεδεμένος fon7

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 26.293
    • Προφίλ
Απ: Γερμανικό ποδόσφαιρο
« Απάντηση #51 στις: Δευ 01 Μάι 2023 16:45 »
Η Φορτούνα Ντίσελντορφ, που - ενημερωτικά - μαζεύει 30.000 θεατές κατά μ.ο. στη 2η κατηγορία, ανακοίνωσε σήμερα το νέο της πλάνο που ονομάζεται «Φορτούνα για όλους». Ένας από τους μεγαλεπήβολους στόχους του είναι να αντικαταστήσει τα έσοδα από τα εισιτήρια με έσοδα από νέους χορηγούς που θα συνεργαστούν με το σύλλογο γι'αυτόν ακριβώς το σκοπό: Για να επιτρέψουν δηλαδή σε όλους τους οπαδούς, ανεξαρτήτως οικονομικής κατάστασης, να βλέπουν την ομάδα τους τζάμπα!
Σύμφωνα με τον CEO της, η Φορτούνα έχει ήδη βρει κάποιους χορηγούς που θέλουν να στηρίξουν αυτό το επαναστατικό εγχείρημα και σκοπεύει να το δοκιμάσει για πρώτη φορά τη νέα σεζόν με 3 παιχνίδια που θα είναι ελεύθερα για όλους. Ο μεγάλος στόχος είναι να προσελκύσει έτσι κι άλλους χορηγούς και να καθιερώσει τη δωρεάν είσοδο σε όλα τα εντός έδρας ματς μέσα στα επόμενα χρόνια!


Μιας και όλοι λογικά έχουμε τις ίδιες απορίες, δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμα πώς θα λειτουργήσει το σύστημα στους αγώνες με δωρεάν είσοδο. Η Φορτούνα έχει ένα γήπεδο 54.000 θέσεων και κοντά στα 27.000 μέλη αυτή τη στιγμή, που πιθανόν θα έχουν κάποια προτεραιότητα σε περιπτώσεις που η ζήτηση είναι μεγαλύτερη. Ίσως έτσι αυξηθεί ραγδαία και ο αριθμός των μελών, με ότι αυτό συνεπάγεται για τη δυναμική του συλλόγου.
El Sombrero

Αποσυνδεδεμένος fon7

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 26.293
    • Προφίλ
Απ: Γερμανικό ποδόσφαιρο
« Απάντηση #52 στις: Δευ 29 Μάι 2023 22:45 »
ο Αμβούργο φτάνει μια ανάσα από την άνοδο στη Μπουντεσλίγκα αλλά με κάποιο κωμικοτραγικό τρόπο κάθε φορά αυτή χάνεται στο φινάλε.
Σήμερα η κατάρα έμοιαζε επιτέλους να σπάει. Mε νίκη εκτός έδρας και γκέλα της Χαϊντενχάιμ θα κέρδιζε την απ'ευθείας άνοδο. Ήταν σοβαρό εξ αρχής, προηγήθηκε στο 3' και κατάφερε να πάρει το ματς και να μην τα σκατώσει πάλι.
Με το άλλο ματς στο 92' και τη Χαϊντενχάιμ πίσω στο σκορ με 2-1 οι οπαδοί του Αμβούργου πίστεψαν ότι είχε φτάσει η μέρα της λύτρωσης και μπήκαν στο χόρτο να πανηγυρίσουν ενώ ο εκφωνητής του γηπέδου τους έδινε συγχαρητηρια για την άνοδο. Τη συνέχεια την έχετε καταλάβει όλοι...
Η Χαϊντενχάιμ ισοφάρισε στο 93', έκανε το 2-3 στο 99' και ανέβηκε στη Μπουντεσλίγκα για πρώτη φορά στην ιστορία της! Το Αμβούργο θα παίξει για άλλη μια φορά στα πλέι οφ ανόδου.


Αυτός που καταράστηκε το Αμβούργο με αυτόν τον τρόπο πρέπει να είναι ο πιο μερακλής σαδιστής του κόσμου. Αυτή δεν είναι απλή κατάρα της στιγμής, είναι μελετημένο βασανιστήριο που κανονικά θα έπρεπε να απαγορεύεται από την Οικουμενική Διακήρυξη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του ΟΗΕ.


El Sombrero

Αποσυνδεδεμένος fon7

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 26.293
    • Προφίλ
Απ: Γερμανικό ποδόσφαιρο
« Απάντηση #53 στις: Κυρ 18 Ιούν 2023 14:44 »


Όλα από αγάπη: πώς μια πανκ μπάντα έσωσε την αγαπημένη της ομάδα (αρκετές φορές)
Η σχέση ποδοσφαίρου και μουσικής είναι πολυεπίπεδη. Από μεγάλους καλλιτέχνες που είναι φανατικοί οπαδοί ομάδων όπως ο Στιβ Χάρις των Iron Maiden κι ο Έλτον Τζον που αγόρασε την αγαπημένη του ομάδα μέχρι ποδοσφαιριστές που έκαναν παράλληλη καριέρα ως τραγουδιστές, όπως ο δικός μας “Μόνο” Μπούργος, ή ο “μεταλάς” Νταρίο Ντουμπουά που κατέβαινε να παίξει με βαμμένο πρόσωπο λες και πήγαινε σε συναυλία, οι ιστορίες είναι πολλές. Καμία όμως ίσως, δεν έχει μια τόσο έντονη σχέση όσο η ιστορία αγάπης ανάμεσα στο διάσημο γερμανικό συγκρότημα Die Toten Hosen και την αγαπημένη τους ομάδα, τη Φορτούντα Ντίσελντορφ.

Γερμανία, δεκαετία του 1980. Στο Ντίσελντορφ, μια πόλη κοντά στο εκατομμύριο που ανήκει όμως στην ευρύτερη μητροπολιτική περιοχή της Ρηνανίας-Ρουρ με ένα σωρό πόλεις σε κοντινή απόσταση, όπως Λεβερκούζεν, Γκελζενκίρχεν, Βόννη, Ντόρτμουντ, Κολωνία, Μένχενγκλάντμπαχ, Ντούισμπουργκ που φτιάχνουν ένα κέντρο περίπου 11 εκατομμυρίων κατοίκων σήμερα, η πανκ ροκ σκηνή ζει και αναπνέει στο μπαρ Ράτινγκεν Χοφ. Εκεί, το 1982, θα στηθεί μια μπάντα αυτοδίδακτων μουσικών με το όνομα Die Toten Hosen που στην κυριολεξία σημαίνει “τα πεθαμένα παντελόνια”, αλλά κάνει λογοπαίγνιο στα γερμανικά με το “δεν γίνεται τίποτα/παίζει βαρεμάρα”. Δεν θα σταθώ στο γερμανικό χιούμορ, αλλά θα σταθώ στο γεγονός ότι αυτή η μπάντα έχει κλείσει πλέον τα 40 χρόνια ζωής. Μια μπάντα που παρά τον γερμανικό στίχο της, κατάφερε να ξεπεράσει τα όρια της χώρας της, να συνεργαστεί με αρκετά ξένα συγκροτήματα, να παίξει support στους U2 στη τουρνέ τους Zoo, να ανοίξει πριν τους Rolling Stones, να παίξει μπροστά σε δεκάδες χιλιάδες κόσμο τόσο στην Ευρώπη, όσο και στην Ν. Αμερική. Όπως φαντάζεται κανείς, η θεματολογία τους έχει να κάνει με τα αντίστοιχα ζητήματα που απασχολούν τη συγκεκριμένη μουσική σκηνή, με ιδιαίτερη έμφαση στην άνοδο του ναζισμού και της ξενοφοβίας, αλλά και ένα σωρό άλλα κοινωνικά θέματα. Πέρα από τις κοινωνικές τους ανησυχίες και την αγάπη για τη μουσική, υπάρχει κάτι ακόμα που ενώνει τα μέλη του συγκροτήματος (που σε πολύ μεγάλο βαθμό παραμένουν τα ίδια από τότε). Η λατρεία για την τοπική ομάδα, τη Φορτούνα, οι Die Toten Hosen ενσαρκώνουν με τον καλύτερο τρόπο το αγγλικό “support your local team”.


Όσο πιο ολντ-σκουλ γίνεται

Η Φορτούνα του Ντίσελντορφ μπορεί να μην είναι η πιο μεγάλη ομάδα της Γερμανίας, έχει όμως τη δική της σημαντική ιστορία. Ένα πρωτάθλημα Γερμανίας, δύο κύπελλα και μια συμμετοχή στον τελικό του Κυπελλούχων του 1979, όταν στη Βασιλεία της Ελβετίας έπαιξε ένα σπουδαίο ματς απέναντι στην Μπαρσελόνα του Ρέσακ. Οι Καταλανοί προηγήθηκαν δυο φορές, οι Γερμανοί ισοφάρισαν άλλες δύο και οδήγησαν το ματς στην παράταση. Εκεί το έργο παραλίγο να επαναληφθεί, οι μπλαουγκράνα σκόραραν δύο φορές, η Φορτούνα μείωσε, αλλά δεν πρόλαβε να σκοράρει ξανά και τελικά υπέκυψε με 4-3. Η ιστορία του συλλόγου έχει μεγάλα σκαμπανεβάσματα, με την ομάδα να παίζει σε όλες τις κατηγορίες της χώρας, να γνωρίζει καλές και κακές εποχές, με τις τελευταίες να συνοδεύονται και από εξωαγωνιστικά ζητήματα.

Στα τέλη της δεκαετίας του 1980 η Φορτούνα Ντίσελντορφ αντιμετωπίζει σοβαρότατα οικονομικά προβλήματα. Τα μέλη του συγκροτήματος δεν μπορούν να παραμείνουν αμέτοχα στο δράμα της αγαπημένης τους ομάδας. Αποφασίζουν ένα μέρος των εσόδων από τα εισιτήρια των συναυλιών τους να πηγαίνουν στην ομάδα. Ένα μάρκο για τη Φορτούνα. Φυσικά αυτό μπορεί να αρέσει πολύ στον κόσμο του Ντίσελντορφ, αλλά δεν σημαίνει ότι είναι τόσο εύπεπτο για κατοίκους άλλων πόλεων που υποστηρίζουν τις δικές τους ομάδας. Ο μπασίστας του συγκροτήματος Αντρέας Μιούρερ (η προφορά ελέγχεται) θυμάται τον κόσμο σε αρκετά live να γιουχάρει, με αποκορύφωμα το κοινό στην Κολωνία. Αυτά τα 35 χιλιόμετρα περίπου που χωρίζουν τις δύο πόλεις δεν είναι χιλιόμετρα αμοιβαίας αγάπης προς τον γείτονα, είναι χιλιόμετρα τοπικής ποδοσφαιρικής κόντρας. Το συγκρότημα δεν πτοείται πάντως και δεν αλλάζει το σχέδιό του.


Ο τραγουδιστής “Καμπίνο” (αριστερά) με τον κόουτς της Φορτούνα Ντίσελντορφ

Το ποσό που συγκεντρώνεται είναι αρκετά σημαντικό, περίπου κοντά στα 200 χιλιάδες γερμανικά μάρκα. Η Φορτούνα τα χρησιμοποιεί για δύο παίκτες, τη μεταγραφή του Γκανέζου αμυντικού Άντονι Μπαφόε που έρχεται από τη γειτονική Φορτούνα της Κολωνίας και θα παίξει μπαλίτσα για τρία χρόνια στον σύλλογο, πριν συνεχίσει την καριέρα του στη Γαλλία και τις Μετς και Νις. Ο δεύτερος είναι ο ταλαντούχος επιθετικός Όλιβερ Γκενς για τον οποίο χρειάζονται χρήματα ώστε να υπογράψει το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο. Μια τουρνέ, δύο παίκτες. Καθόλου άσχημα.

Μερικά χρόνια αργότερα, στις αρχές αυτού του αιώνα, η Φορτούνα ζει τις πιο δύσκολες στιγμές της. Φτάνει να παίζει στο τοπικό της Ρηνανίας-Βεστφαλίας (μιας ποδοσφαιρομάνας περιοχής της χώρας), στην 4η κατά σειρά κατηγορία της ιεραρχίας του γερμανικού ποδοσφαίρου. Η πορεία είναι ασορτί με την οικονομική κατάσταση του συλλόγου. Όπως φαντάζεται κανείς, μια πανκ μπάντα δεν είναι και πολύ υπέρ του καταναλωτισμού και των διαφημίσεων. Αλλά οι Toten Hosen κάνουν την καρδιά τους πέτρα, καθώς η ομάδα απειλείται με λουκέτο και απώλεια της άδειάς της. Ουσιαστικά με διάλυση. Και ξέρετε στη Γερμανία είναι σχετικά αυστηροί σε αυτά τα θέματα. Η καθοδική πορεία του συλλόγου από το 1980 και μετά φτάνει στο αποκορύφωμά της και είναι η μουσική που θα σταματήσει τον κατήφορο.


Η ιστορική φανέλα του 2001

Η μπάντα «συνεδριάζει» και το παίρνει απόφαση. Η σωτηρία της Φορτούνα έρχεται πάνω από όλα. Τα μέλη της αποφασίζουν να γίνει το συγκρότημα χορηγός του συλλόγου. Για να το κάνουν αυτό επικοινωνούν και έρχονται σε συμφωνία με τη ζυθοποιία της περιοχής Ντίμπελς, που ίσως κάποια γεροντοπαλίκαρα αναγνώστες μας να την ξέρουν α) γιατί έχουν πιει κάποιο προϊόν της ή β) επειδή τη θυμούνται να είναι σπόνσορας της Μπορούσια Γκλάντμπαχ. Το συγκρότημα δεν έχει δεχτεί ποτέ κάποιον σπόνσορα σε τουρνέ του, είναι κάτι εντελώς αντίθετο στην κουλτούρα του, αλλά αυτή τη φορά το κάνει. Η χορηγία της τουρνέ φέρνει αρκετά χρήματα και όλα πάνε για τη σωτηρία της ομάδας. Αλλά η μπάντα δεν μένει εκεί. Βάζει το όνομά της (το σήμα της για την ακρίβεια) στη φανέλα του συλλόγου για δυο σεζόν. Κάτι που δεν φέρνει μόνο πωλήσεις από τον κόσμο της ομάδας, αλλά και στο πολύ ευρύτερο κοινό που αγαπά τα πανκ ροκ τραγούδια που βγάζουν οι Toten Hosen (προφανώς εξαίρεση αποτελούν οι φίλοι της Κολωνίας και οι φίλοι άλλων ομάδων, αλλά η μπάντα αφ’ ενός είναι δημοφιλής και εκτός Γερμανίας και παράλληλα ένα σημαντικό κομμάτι των θαυμαστών της δεν ασχολείται με την μπάλα, αλλά σίγουρα θέλει μια αναμνηστική φανελίτσα με το όνομα του συγκροτήματος). Οι φανέλες μοσχοπουλάνε. Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ της εποχής, το ποσό που χαρίζει η μπάντα στην ομάδα είναι περίπου στο 1 εκατομμύριο. Η Φορτούνα σώζεται χάρη στα παλικάρια των Toten Hosen.


Το πάρτι ανόδου του 2018 γίνεται παρέα με την μπάντα

Η ομάδα βελτιώνεται σταδιακά, θα επιστρέψει και στα σαλόνια της Μπουντεσλίγκα. Το 2012 το συγκρότημα γίνεται επίτιμο μέλος της ομάδας. Τα προβλήματα βέβαια πάντα θα υπάρχουν και το συγκρότημα θα είναι πάντα εκεί. Το 2019 ο σύλλογος έχει ανάγκες και αποκτά εκ νέου μια φανέλα Die Toten Hosen. Μία νέα συνεργασία προκύπτει. Η ομάδα βγάζει ειδική φανέλα χωρίς σπόνσορα, μόνο με το σήμα του συγκροτήματος και τον τίτλο ενός τραγουδιού τους. Είναι για μια ακόμα φορά για καλό σκοπό, για να βοηθήσει το κλαμπ. Το γεγονός ότι κάνει ντεμπούτο σε αγώνα με την Μπάγερν, δίνει ακόμα μεγαλύτερη χαρά στο συγκρότημα που δεν χωνεύει καθόλου τους Βαυαρούς μόνιμους πρωταθλητές Γερμανίας. Τα χρήματα πηγαίνουν στις ακαδημίες του συλλόγου και η φανέλα γράφει πάνω “όλα από αγάπη”. Η φανέλα εξαντλείται σε ελάχιστες ημέρες. Ο σύλλογος φτιάχνει μια συλλογή-συνεργασία και ξαναβγάζει την ιστορική φανέλα του 2001, καθώς και άλλα προϊόντα με τα έσοδα να συνεχίζουν να πηγαίνουν στις ακαδημίες της ομάδας. Η φανέλα του 2019 είναι πραγματικά υπέροχη:



Οι Die Toten Hosen δεν είναι απλά κάποιοι διάσημοι οπαδοί ενός συλλόγου. Αποτελούν κομμάτι της κουλτούρας του, της ταυτότητάς του, αλλά και της ίδιας της πόλης, αφού έχουν βοηθήσει και την τοπική ομάδα χόκεϊ. Και η αγάπη τους για την μπάλα είναι πολύ μεγάλη. Το 2000 βγάζουν το τραγούδι “Μπάγερν” και πριν αρχίσει κανείς να τους κατηγορεί για “glory hunters”, ενημερώνουμε ότι το τραγούδι είναι εναντίον της πιο επιτυχημένης γερμανικής ομάδας. Οι στίχοι λένε “Πολλά πράγματα μπορούν να συμβούν, πολλά πράγματα μπορούν να γίνουν. Αλλά ένα πράγμα γνωρίζω σίγουρα. Δεν θα πάω ποτέ στην Μπάγερν“, ενώ καταφέρονται και κατά του Ούλι Χένες (που φυσικά απαντά με όχι κολακευτικά λόγια για την μπάντα). Όπως παραδέχτηκε και ο τραγουδιστής Καμπίνο το 2012, από την κυκλοφορία εκείνου του άλμπουμ και μετά, οι πωλήσεις του συγκροτήματος στα νότια μειώθηκαν πολύ, οι οπαδοί της Μπάγερν δεν συγχωρούν. Μεταξύ μας, δεν νομίζουμε ότι νοιάζει πολύ το συγκρότημα. Στο γήπεδο της Φορτούνα τα τραγούδια των Toten Hosen παίζουν συνέχεια, ενώ εδώ και αρκετά χρόνια τα γκολ της ομάδας συνοδεύονται στην οθόνη του γηπέδου με το τραγούδι τους Strom:


sombrero.gr

Αποσυνδεδεμένος fon7

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 26.293
    • Προφίλ
Απ: Γερμανικό ποδόσφαιρο
« Απάντηση #54 στις: Σαβ 08 Ιούλ 2023 15:16 »


Σήκωσέ το με τη ρόμπα!
Όλα καταλήγουν σε ένα μισοάδειο και παγωμένο γήπεδο, με κάτι Ιταλούς να καίνε μαυροκόκκινες σημαίες στην κερκίδα -για να ζεσταθούν; από αγανάκτηση;- και ποδοσφαιριστές με μπλε-άσπρο σορτσάκι και φανέλα και μία ρόμπα στους ώμους να πανηγυρίζουν δίπλα σε διοπτροφόρους γραφειοκράτες.

Για να εξηγήσουμε τι συμβαίνει, θα χρειαστεί να κάνουμε μια μικρή περίληψη για τους νεαρούς φίλους του Σομπρέρο. Μια φορά και έναν καιρό, η Ευρώπη ήταν μεν χωρισμένη στα δύο, με μια νοητή γραμμμή να διασχίζει την Ευρώπη και ένα καθόλου νοητό τείχος να διχοτομεί το Βερολίνο, αλλά διέθετε, για τους ρέκτες της γεωγραφίας (εσείς ξέρετε σε ποια χώρα βρίσκεται το Μαλίν; το Ζάμπζε;) και των ποδοσφαιρικών εκπλήξεων, το πιο απολαυστικό τουρνουά, το Κύπελλο Κυπελλούχων. Το Κύπελλο που γεννήθηκε λίγους μήνες πριν αρχίσει να υψώνεται το Τείχος του Βερολίνου και έζησε δέκα χρόνια μετά την πτώση του, απαξιωμένο ήδη, θύμα του γιγαντισμού του Τσάμπιονς Λιγκ. Στις 39 σεζόν που παιζόταν επέτρεψε σε ομάδες ηρωικές και άγνωστες να πρωταγωνιστήσουν, έστω για μία ή δύο βραδιές, στα ευρωπαϊκά γήπεδα. Σήμερα μιλάμε για μία από αυτές.



Η 1. FC Magdeburg, είναι η ποδοσφαιρική ομάδα της πόλης του Μαγδεβούργου, μιας γραφικής ιστορικής πόλης -ιδρύθηκε από τον Καρλομάγνο τον 9ο αιώνα- πρωτεύουσας του κρατιδίου που σήμερα ονομάζεται Σαξονία-Άνχαλτ.

Και η ομάδα είναι ιστορική, καθώς ιδρύθηκε το 1896, και είχε στο παρελθόν, αλλά το πολύ μακρινό, αρκετές επιτυχίες. Στις μέρες μας παίζει στην 2. Bundesliga -ανέβηκε πέρσι και κατάφερε να παραμείνει και φέτος με αρκετή ευκολία.

Την εποχή της νοητής γραμμής που χώριζε την Ευρώπη και τη Γερμανία σε Ανατολική και Δυτική, η Σαξονία-Άνχαλτ βρέθηκε στην από εκεί μεριά, δηλαδή στη Λαοκρατική Δημοκρατία της Γερμανίας (ΛΔΓ). Με την αδελφή αλλά άσπονδη εχθρό Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας ή Δυτική Γερμανία, μοιράζονταν την περίκλειστη πόλη του Βερολίνου και μια διακαή επιθυμία να αποδείξουν ότι η μία ήταν καλύτερη της άλλης, δηλαδή ότι ο από εδώ για την καθεμιά κόσμος -της σοβιετικής επιρροής ή της αμερικάνικης- ήταν ανώτερος από τον από εκεί.


Από τον τελικό με τη Μίλαν

Σε αυτόν τον διαρκή και πανταχού παρόντα ανταγωνισμό, ο αθλητισμός υπήρξε ένα από τα πιο προνομιακά πεδία. Η ΛΔΓ, πολύ πιο μικρή σε έκταση και με σχεδόν το ένα τέταρτο του πληθυσμού της Δ. Γερμανίας, κέρδισε διπλάσιο αριθμό ολυμπιακών μεταλλίων. Το ποδόσφαιρο δεν ήταν όμως το δυνατό σημείο της ΛΔΓ. Ίσως γιατί η αριθμητική υπεροχή του εχθρού τον έκανε ασυναγώνιστο στα ομαδικά αθλήματα, ίσως γιατί η κανονική βιομηχανία παραγωγής αθλητών που διέθεταν οι Ανατολικοί δεν είχε τεχνογνωσία για ποδοσφαιριστές, καθώς το ποδόσφαιρο απαιτεί αυτή τη σπίθα παραπάνω, πέρα από τα καθαρά αθλητικά προσόντα. Ίσως γιατί οι προπολεμικές καλές τους ομάδες τους διαλύθηκαν, συγχωνεύθηκαν, εντάχθηκαν σε αθλητικούς συλλόγους που υπάγονταν κάθε φορά σε μία κρατική υπηρεσία ή βιομηχανία: Ντιναμό, οι ομάδες της αστυνομίας και του Υπ. Εσωτερικών, Λοκομοτίβ οι ομάδες των σιδηροδρομικών, Σταλ οι ομάδες των χαλυβδοβιομηχανιών κλπ.

Πάντως, τα απόλυτα αουτσάιντερ, τα παντελώς άγνωστα πιτσιρίκια του Μαγδεβούργου (Μ.Ο. όρο ηλικίας 22 χρόνια) στις 8 Μαΐου 1974, νίκησαν στο Ρότερνταμ, στον τελικό του Κυπελλούχων, τη Μίλαν. Στη Μίλαν του Τραπατόνι τότε έπαιζαν ο μεγάλος Τζάνι Ριβέρα, ο Καρλ-Χάιντς Σνέλινγκερ -και ο Αλμπέρτο Μπιγκόν. Εντάξει, δεν διένυε την πιο δοξασμένη της περίοδο αλλά ήταν ήδη μία ομάδα με πολύ βαριά φανέλα και κάτοχος του τίτλου, έστω μετά από τον επεισοδιακό τελικό του 1973 κόντρα στη Λιντς, στον οποίο πρωταγωνίστησε ο διαιτητής, το πατριωτάκι μας Χρήστος Μίχας.


Με την Σπόρτινγκ έγινε μάχη

Οι Ιταλοί είχαν αποκλείσει πριν φτάσουν στο Ρότερνταμ, την ισχυρή τότε Μπορούσια Μένχενγκλάντμπαχ (και τον ΠΑΟΚ). Οι Ανατολικογερμανοί, μεταξύ άλλων, το φαβορί Σπόρτινγκ, μετά από έναν ηρωικό ημιτελικό στη Λισαβόνα όπου ο Βόλγκφαγκ Άμπραχαμ, 36 χρόνια πριν τον Λουίζ Σουάρεζ, έπαιξε με αυτοθυσία βόλεϊ μπροστά από τον τραυματία τερματοφύλακά του ο οποίος στη συνέχεια απέκρουσε το πέναλτι.

Τόσο δεδομένη ήταν η νίκη της Μίλαν σε αυτόν τον άνισο τελικό Δαβίδ-Γολιάθ, που οι φίλαθλοί της δεν έκαναν καν τον κόπο να ταξιδέψουν μέχρι την Ολλανδία -οι θεατές ήταν λίγο πάνω από 4,5 χιλ., αρνητικό ρεκόρ. Ανάμεσά τους ο Ρίνους Μίχελς που ήρθε να δει πιθανούς αντιπάλους ενόψει του επερχόμενου Παγκόσμιου Κύπελλου. Όσο για τους οπαδούς του Μαγδεβούργου; Κάποιες εκατοντάδες, αυστηρά επιλεγμένοι, κατάφεραν να βρεθούν στο γήπεδο αλλά δεν ήταν ακριβώς αρρωστάκια με την ομάδα -“Ρωτούσαν ποια από τις δύο ομάδες ήταν η ανατολικογερμανική” θυμάται ένας παίκτης. Το ματς δεν είχε καν προγραμματιστεί να μεταδοθεί στην τηλεόραση της ΛΔΓ, το πρόγραμμα άλλαξε κυριολεκτικά τις τελευταίες ώρες.


Ο τελικός

Αν η Μίλαν είχε στον πάγκο τον Τραπατόνι, το Μαγδεβούργο είχε έναν σπουδαίο προπονητή, τον Χάιντζ Κρούγκελ, που ίσως συνέβαλε όσο κανείς άλλος στη σύντομη αναλαμπή του ανατολικογερμανικού ποδοσφαίρου εκείνη την άνοιξη και το καλοκαίρι.

Ο Κρούγκελ, που πέρασε για λίγο από τον πάγκο της Εθνικής της ΛΔΓ το 1959, με πολύ φτωχά αποτελέσματα, αναλαμβάνει το Μαγδεβούργο το 1966, στη Β΄ κατηγορία. Ανεβαίνουν την πρώτη χρονιά, και καταφέρνουν γρήγορα να καθιερωθούν στις υψηλές θέσεις της κατηγορίας. Κερδίζουν πρωτάθλημα το 1972, το 1974 και το 1975 και δύο κύπελλα. Αυτή η γρήγορη βελτίωση είναι ακόμη πιο δύσκολη από όσο φαίνεται, καθώς στο Μαγδεβούργο έπαιζαν αποκλειστικά παίκτες που γεννήθηκαν σε μία ακτίνα 50. χλμ. από την πόλη -μία υποχρέωση εντοπιότητας που ίσχυε για τις περισσότερες ομάδες της ΛΔΓ. Ούτε θεαματικές μεταγραφές ούτε μεγάλα ονόματα που θα ανέβαζαν επίπεδο μία ομάδα, εκτός αν αυτή ήταν προστατευόμενη του καθεστώτος, όπως πχ. η Ντιναμό Βερολίνου, μεγάλη αγάπη του ηγέτη της Στάζι Έριχ Μίλκε. Το κλειδί στο Μαγδεβούργο ήταν το δέσιμο που είχαν οι παίκτες μεταξύ τους, μέσα και έξω από το γήπεδο – οι περισσότεροι, θεωρητικά ερασιτέχνες, “δούλευαν” στο τοπικό εργοστάσιο της Schwermachinenbau Kombinat Ernst Thälman, για τους φίλους SKET, ώστε να μπορούν να πληρώνονται, και πήγαιναν παρέα στις προπονήσεις με ποδήλατο.


Ο κόουτς στον αέρα, μαζί με ένα αρκετά λαοκρατικό κύπελλο

Και βέβαια ο Κρούγκελ. Ο προπονητής που στο πρώτο ευρωπαϊκό ματς τη χρονιά του θριάμβου, με την Μπρέντα, στο ίδιο γήπεδο του τελικού, γύρισε και είπε στους παίκτες του: “Τον Μάιο θα το πάρουμε εδώ μέσα”.

Ψυχολόγος, απαιτητικός με τους ποδοσφαιριστές του αλλά και κοντά σε αυτούς, κατάφερε να οδηγήσει όχι μόνο την ομάδα του σε επιτυχίες αλλά και την Εθνική: από το 1969 ως το 1974, το Μαγδεβούργο έβγαλε εννιά διεθνείς, τρεις εκ των οποίων θα συμμετείχαν το καλοκαίρι του 1974 στον “αδερφικό θρίαμβο”, την ιστορική νίκη επί της Δυτικής Γερμανίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο που αυτή διοργάνωσε και τελικά κέρδισε. Ένας από αυτούς, ο Γιούργκεν Σπάρβασερ, θα έβαζε το μοναδικό γκολ της νίκης που επέτρεψε στη ΛΔΓ να πάρει την πρώτη θέση στον όμιλό της.

Ξαναγυρίζουμε όμως στο Ντε Κάιπ, τη γνωστή Μπανιέρα, το βράδυ της 8ης Μαΐου 1974. Οι Ανατολικογερμανοί κερδίζουν μάλλον άνετα και πειστικά, με έναν διαρκώς απειλητικό Σπάρβασερ, με ένα όμορφο γκολ του Βόλφγκανγκ Σέγκουιν και ένα λιγότερο όμορφο αυτογκόλ του Λάντζι. Ο Κρούγκελ βγάζει από το μανίκι του τον συνήθως αναπληρωματικό Χέλμουτ Γκάουμπε, στον οποίο αναθέτει να φρουρεί τον Ριβέρα: ” Κύριε Γκάουμπε, είστε διπλωματούχος καθηγητής Φυσικής Αγωγής. Ο Ριβέρα; Δε νομίζω να έχει καν πάει στο Πανεπιστήμιο”.

Η βροχή, το ψοφόκρυο, οι άδειες κερκίδες; Τίποτα δε μετριάζει τη χαρά των πρώτων στα γράμματα-πρώτων στους αγώνες Ανατολικογερμανών αλλά οι αξιωματούχοι που τους συνοδεύουν, και οι οποίοι, αν κρίνουμε από το καπέλο, πρέπει να ήταν τουλάχιστον αντιστράτηγοι, τους λυπούνται που τουρτουρίζουν στην απονομή και τους ρίχνουν στις πλάτες αυτές τις άσπρες ρόμπες/ μπουρνούζια να μην πουντιάσουν. Έτσι θα περάσουν στην αιωνιότητα.Έτσι  θα πάνε στα αποδυτήρια να το γιορτάσουν με ένα φτηνό αφρώδες κρασί που αγόρασε ο βοηθός προπονητής στο αεροδρόμιο “για καλό και για κακό”, ενώ τους περίμενε, βέβαια, το συγχαρητήριο τηλεγράφημα του Γ.Γ. του ΚΚ της Ανατολικής Γερμανίας, Έριχ Χόνεκερ. Δεν το ξέρει, αλλά δε θα ξαναδεί ομάδα της χώρας του να κερδίζει ευρωπαϊκό τίτλο και ας πλησίασαν δυο-τρεις.

Η επιστροφή στο Μαγδεβούργο είναι λιγότερο θριαμβευτική από ό,τι θα περίμενε κανείς. Τα λεφτά του πριμ από την ΟΥΕΦΑ θα πάνε για βελτίωση των αθλητικών εγκαταστάσεων της Εθνικής, η υποδοχή θα είναι σεμνή και ταπεινή και μόνο για όσους δε φύγουν αμέσως στη Σουηδία για προετοιμαστούν για το Παγκόσμιο Κύπελλο ενώ οι θριαμβευτές θα κερδίσουν το προνόμιο να μπορούν να αποκτήσουν αυτοκίνητο χωρίς να μπουν στη λίστα αναμονής.


Λουλούδια από τον κόσμο στης ομάδας με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση του κόουτς

Το χειρότερο ίσως ήταν ότι η ονειρεμένη αναμέτρηση για το Σούπερκαπ, ανάμεσα στους Ανατολικογερμανούς και τους Δυτικογερμανούς θριαμβευτές του Πρωταθλητριών, δηλαδή την Μπάγερν, δε θα γίνει. Η Ομοσπονδία της ΛΔΓ ισχυρίστηκε ότι δε βρέθηκαν ημερομηνίες αλλά όλοι, ίσως και η ΟΥΕΦΑ όπως θα δούμε, κατάλαβαν πως φοβήθηκαν αφενός το ταξίδι στη Δ. Γερμανία και αφετέρου μία συντριπτική ήττα από τους πανίσχυρους Βαυαρούς. Όμως, έκπληξη! Η κλήρωση (;) της ΟΥΕΦΑ την επόμενη σεζόν βγάζει αντίπαλες στο β΄ γύρο του Πρωταθλητριών τις δύο ομάδες. Λίγο πριν το ματς στο Μαγδεβούργο, η Στάζι δίνει στον Κρούγκελ κάτι κασέτες με “χρήσιμες πληροφορίες” σχετικά με την τακτική των αντιπάλων: τα αποδυτήρια της Μπάγερν ήταν παγιδευμένα με μικρόφωνα -να μία κυριολεκτική χρήση του όρου “κατάσκοπος” στο ποδόσφαιρο! Ο Κρούγκελ αρνείται να τις ακούσει. Το φαβορί λογικά θα προκριθεί αυτή τη φορά, με 3-2 και 2-1. Λίγους μήνες αργότερα ο Λούνγκε θα απομακρυνθεί από τη 1. FC Magdebourg με την πρόφαση ότι δεν βελτίωσε αρκετά τους διεθνείς παίκτες της. Η ομάδα, που εκείνη τη χρονιά βγήκε τρίτη, δε θα ξαναγνωρίσει ποτέ τις υψηλές θέσεις της βαθμολογίας. Ο Κρούγκελ, για τον οποίο είχε ακουστεί μετά τον τελικό ότι τον ήθελε η Γιουβέντους και πρόσφερε 4.000.00 μάρκα στη ΛΔΓ για να πάρει αυτόν και τον Μάρτιν Χόφμαν, θα πεθάνει το 2008. Οι φίλοι του Μαγδεβούργου, αφού προσπάθησαν εις μάτην, να δώσουν το όνομά του στο γήπεδο της ομάδας μπορούν πλέον να βλέπουν το άγαλμα του ιστορικού τους προπονητή να κοσμεί τον εξωτερικό του χώρο. Η Εθνική της Ανατολικής Γερμανίας θα κερδίσει το 1976 στο Μόντρεαλ το χρυσό μετάλιο στο τουρνουά ποδοσφαίρου.
sombrero.gr

Αποσυνδεδεμένος fon7

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 26.293
    • Προφίλ
Απ: Γερμανικό ποδόσφαιρο
« Απάντηση #55 στις: Πεμ 21 Δεκ 2023 21:41 »
Δυο γκολ από τη Γκλάντμπαχ, δυο γκολ από τη Βέρντερ, αρκετές φάσεις, πάνω από 50.000 οπαδοί και των δυο αντιπάλων που σε όλο τον αγώνα τραγουδούσαν για την ομάδα τους αλλά στα πρώτα 12' ήταν ενωμένοι σε μια κοινή σιγή ως μέτρο αντίδρασης στην απόφαση της λίγκας να συνεργαστεί με ξένα funds.

Ένας ωραίος τρόπος για να περάσεις το βράδυ της Παρασκευής.


Στο instagram μας (όπου, σημειωτέον, τρέχει ακόμα διαγωνισμός για μια φανέλα εθνικής Αγγλίας) μπορείτε να δείτε περισσότερες φωτογραφίες και βίντεο από τη χθεσινή επίσκεψη στo γήπεδο της Γκλάντμπαχ: https://www.instagram.com/p/C05AybRNyXT/
El Sombrero

Αποσυνδεδεμένος ΛΑΜΙΑ FANS

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 21.906
  • ΠΑΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΛΑΜΙΑ!
    • Προφίλ
Απ: Γερμανικό ποδόσφαιρο
« Απάντηση #56 στις: Δευ 08 Ιαν 2024 18:48 »
Παράθεση
Πέθανε ο θρύλος του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, Φραντς Μπεκενμπάουερ

Ο θρυλικός «κάιζερ» Φραντς Μπεκενμπάουερ έφυγε τη Δευτέρα (8/1) από τη ζωή σε ηλικία 78 ετών.
Ο Γερμανός θρύλος του παγκόσμιου ποδοσφαίρου άφησε εποχή, καθώς ήταν ένας από τους παίκτες που άλλαξαν το ποδόσφαιρο, καθώς εξέλιξε τη θέση του αμυντικού.

Ο Κάιζερ έχει κερδίσει το Μουντιάλ ως παίκτης το 1974 και ως προπονητής της Εθνικής Γερμανίας το 1990 στα γήπεδα της Ιταλίας.

Έχει δύο Χρυσές Μπάλες και υπήρξε ίσως ο σπουδαιότερος αμυντικός στον κόσμο.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της οικογένειας Μπεκενμπάουερ:

Με βαθιά θλίψη ανακοινώνουμε ότι ο σύζυγός και πατέρας μας, Φραντς Μπεκενμπάουερ, πέθανε ειρηνικά στον ύπνο του χθες, Κυριακή, περιτριγυρισμένος από την οικογένειά του. Σας ζητάμε να μας επιτρέψετε να θρηνήσουμε με σιωπή και να απέχετε από όλες τις ερωτήσεις.

Πηγή: Reporter.gr
ΚΕΡΚΙΔΑ ΚΑΘΑΡΗ ΑΠΟ ΛΑΜΟΓΙΑ!!!

Αποσυνδεδεμένος PAS and stale bread

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 3.039
    • Προφίλ
Απ: Γερμανικό ποδόσφαιρο
« Απάντηση #57 στις: Πεμ 22 Φεβ 2024 23:05 »
Απίθανο! Οι ομάδες της Bundesliga έκοψαν λιγότερα εισιτήρια από εκείνες της δεύτερης κατηγορίας

Ένα απίθανο ρεκόρ σημειώθηκε στην περασμένη αγωνιστική του γερμανικού ποδοσφαίρου, εκεί όπου οι ομάδες της Bundesliga έκοψαν λιγότερα εισιτήρια από εκείνες της δεύτερης κατηγορίας.


Την περασμένη Κυριακή, η Μπάγερν Μονάχου ηττήθηκε από τη Μπόχουμ και έτσι έμεινε ακόμα πιο μακριά από την κούρσα της κορυφής. Εντούτοις, το αποτέλεσμα του συγκεκριμένου αγώνα δεν ήταν το μοναδικό πράγμα που ξεχώρισε στο γερμανικό ποδόσφαιρο.

Αυτό διότι το περασμένο ΣΚ σημειώθηκε ένα ρεκόρ, το οποίο αναμένεται να γραφτεί στην ιστορία του ποδοσφαίρου της χώρας. Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε η σελίδα FIAGO, για πρώτη φορά οι ομάδες της Bundesliga 2 έκοψαν περισσότερα εισιτήρια, από εκείνες της Bundesliga.

«Το περασμένο Σαββατοκύριακο στη Γερμανία ήταν η πρώτη φορά στην ιστορία που η 2η κατηγορία τράβηξε περισσότερους φιλάθλους στα γήπεδά της από την 1η κατηγορία. Συμπτωματικά, στην Bundesliga εντός έδρας έπαιξαν οι μικρότερες ομάδες, αλλά παραμένει κάτι ξεχωριστό», ανέφερε συγκεκριμένα η σελίδα στο Twitter.





Γιατί διακόπτουν τα ματς οι Γερμανοί οπαδοί πετώντας μπαλάκια του τένις

Ξεσηκωμός επικρατεί στις τάξεις των Γερμανών οπαδών και η κατάσταση στη Bundesliga έχει ξεφύγει. Το ματς της Χόφενχαϊμ με την Ουνιόν Βερολίνου διεκόπη στο 37’ για περίπου ένα τέταρτο, διότι οπαδοί της φιλοξενούμενης ομάδας πέταξαν μπαλάκια του τένις στον αγωνιστικό χώρο. Μία γνωστή πλέον μορφή διαμαρτυρίας.

Ποιος είναι ο λόγος, όμως, που αντιδρούν οι φανατικοί οπαδοί στη Γερμανία; Σύμφωνα με τα γερμανικά και αγγλικά ΜΜΕ, η αιτία είναι η πώληση εσόδων σε έναν όμιλο, που θα δίνει βάση στους τηλεθεατές κι όχι στους οπαδούς που είναι παρόντες στο γήπεδο.




Την περασμένη εβδομάδα υπήρξε διακοπή στο ματς της Μπορούσια Ντόρτμουντ και της Φράιμπουργκ. Οι οπαδοί του Αμβούργου έβαλαν λουκέτο σε μία εστία στο παιχνίδι με το Ανόβερο για τη δεύτερη κατηγορία και το παιχνίδι κράτησε συνολικά 2 ώρες και 40 λεπτά!

Σύμφωνα με τον «Guardian», οι διαμαρτυρίες γίνονται εξαιτίας των πλάνων που υπάρχουν από τον Δεκέμβριο για την πώληση μεριδίου των εσόδων σε έναν επενδυτή ιδιωτικού μετοχικού κεφαλαίου, έναντι γενναίας προκαταβολής.

Οι ομάδες θα παίρνουν πάγια ένα ποσό προκαταβολικά και θα παραχωρήσουν μέρος από διάφορα έσοδα. Οι οπαδοί αντιδρούν διότι φοβούνται ότι το πρωτάθλημα θα δεχθεί πιέσεις από τον επενδυτή, ώστε να αλλάξει η δομή του και θα δοθεί προτεραιότητα στους τηλεθεατές κι όχι στους οπαδούς που είναι παρόντες στα γήπεδα.

Στον πρόσφατο αγώνα του Αμβούργου με το Ανόβερο, υπήρχαν πανό που στόχευαν απευθείας στις εταιρίες CVC και Blackstone, τους δύο υποψήφιους αγοραστές στην επενδυτική συμφωνία για το πρωτάθλημα.

Μία από τις πιο ομάδες της Bundesliga που αντιδρούν έντονα η Ουνιόν Βερολίνου. Ο πρόεδρος του συλλόγου Ντιγκ Ζίνγκλερ εξήγησε ότι στη Γερμανία οι περισσότεροι σύλλογοι ελέγχονται από τα μέλη τους και με το νέο καθεστώς κινδυνεύει να χαθεί αυτή η ιδιαιτερότητα και θα οδηγηθεί σε μια μάταιη προσπάθεια να ανταγωνιστεί οικονομικά τους πλούσιους ιδιοκτήτες συλλόγων σε άλλες χώρες.


Χαρακτηριστικά ανέφερε: «Η πολιτιστική σημασία και η κοινωνική ρίζα του ποδοσφαίρου μας είναι τα πιο πολύτιμα πράγματα που έχουμε. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να τα διαφυλάξουμε όσο το δυνατόν περισσότερο».

https://www.sportal.gr/podosfairo/article/bundesliga-apithano-rekor-oi-omades-tis-deyteris-katigorias-ekopsan-perissotera-eisitiria-2024021920360820071

Αποσυνδεδεμένος fon7

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 26.293
    • Προφίλ
Απ: Γερμανικό ποδόσφαιρο
« Απάντηση #58 στις: Τρι 05 Μάρ 2024 17:27 »
Στη νέα σεζόν της αγαπημένης μας ποδοσφαιρικής κωμωδίας, το Αμβούργο άφησε πίσω του το περσινό αδιανόητο πατατράκ (και το προπέρσινο και το προπροπέρσινο και το προπροπρο... οκέι, μάλλον το πιάσατε το νόημα) και ξεκίνησε και φέτος το πρωτάθλημα φουριόζο. Σχεδόν σε όλο το πρώτο μισό της χρονιάς βρισκόταν στις πρώτες δυο θέσεις που σε στέλνουν απ'ευθείας στη Μπουντεσλίγκα.
Κάπου εκεί στη διακοπή του χειμώνα οι αισιόδοξοι οπαδοί του (και οι εννιά) σίγουρα θα σκέφτηκαν "είναι υπερβολικά καλό για να είναι αληθινό, ας διπλασιάσω την παραγγελία από την κάβα" ενώ οι απαισιόδοξοι θα το πήγαν ένα βήμα παραπέρα, "είναι υπερβολικά καλό για να είναι αληθινό, ας τριπλασιάσω την παραγγελία από το φαρμακείο". Και φυσικά δεν έπεσαν έξω.
Μέσα σε λίγες εβδομάδες μετά την επανεκκίνηση του πρωταθλήματος έχασε δυο σερί εντός έδρας ματς με 3-4. Τη δεύτερη φορά μάλιστα κατάφερε να ισοφαρίσει σε 3-3 στο 87', ίσα-ίσα για να αγγίξει το ξενέρωμα στην κερκίδα μυθικές διαστάσεις όταν μπήκε το γκολ της ήττας στο 98'!
Σε μια απέλπιδα προσπάθεια να μην τους πάρει ξανά ο κατήφορος, οι υπεύθυνοι άλλαξαν αμέσως μετά προπονητή. Ο νέος τεχνικός ξεκίνησε με νίκη και αυτήν την αγωνιστική είδε όλους τους υπόλοιπους διεκδικητές για την άνοδο να γκελάρουν. Το Αμβούργο είχε μια χρυσή ευκαιρία και να ανέβει ξανά στη 2η θέση και να ξεφύγει από τους από κάτω. Το μόνο που είχε να κάνει ήταν να κερδίσει μπροστά σε 57.000 οπαδούς του την ουραγό Όσναμπρικ. Μια ομάδα που σε 23 ματς ως τώρα είχε κερδίσει μόνο 2 και η οποία βρέθηκε να παίζει τα τελευταία 15-20' με παίκτη λιγότερο.
Δεν χρειάζεται να σας πούμε τη συνέχεια.
[ΤΗΕ ΕND]

El Sombrero

Πάλι καλά υπάρχει το Αμβούργο και λες ότι υπάρχουν και χειρότερα.Μια ομάδα που έχει σηκώσει πρωταθλητριών και κυπελλούχων.

Αποσυνδεδεμένος fon7

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 26.293
    • Προφίλ
Απ: Γερμανικό ποδόσφαιρο
« Απάντηση #59 στις: Κυρ 07 Απρ 2024 13:35 »
Η ιστορική Καϊζερσλάουτερν, που λίγα χρόνια πριν βρέθηκε κοντά στην οικονομική καταστροφή αλλά σώθηκε σε μεγάλο βαθμό χάρη στους οπαδούς της που έβαλαν βαθιά το χέρι στην τσέπη, κατάφερε την Τρίτη να βάλει τέλος στο φετινό παραμύθι της Ζααρμπρίκεν και να πάρει αυτή το εισιτήριο για τον τελικό του κυπέλλου.
Την ίδια ώρα βέβαια στο πρωτάθλημα της 2ης κατηγορίας, όπου και αγωνίζεται, τα βρίσκει σκούρα, αφού παλεύει για την παραμονή. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει σοβαρή πιθανότητα στα τέλη Μάιου ο κόσμος της να ζήσει μια σουρεάλ εμπειρία: Μεσοβδόμαδα θα έχει το άγχος του πρώτου μπαράζ παραμονής στη Μπουντεσλίγκα 2, το Σάββατο θα κουβαλήσει πάνω από 35.000 οπαδούς στο Βερολίνο για να αντιμετωπίσει την καλύτερη ομάδα της χώρας φέτος (τη Λεβερκούζεν) και λίγες μέρες μετά θα έχει τον δεύτερο αγώνα για τη σωτηρία απέναντι σε έναν αντίπαλο 3ης κατηγορίας!
Εκτός αυτού, είναι πιθανό και το σενάριο του χρόνου να αγωνίζεται τα σ/κ στην 3η κατηγορία και μεσοβδόμαδα να παίζει σε ευρωπαϊκή διοργάνωση!

Εκτός από αυτούς που ακολούθησαν την ομάδα στον εκτός έδρας ημιτελικό, άλλοι 17.000 πήγαν στο γήπεδο της για να δουν τον αγώνα σε γιγαντοοθόνες.
El Sombrero (φωτογραφίες)

Αποσυνδεδεμένος fon7

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 26.293
    • Προφίλ
Απ: Γερμανικό ποδόσφαιρο
« Απάντηση #60 στις: Δευ 06 Μάι 2024 22:59 »


Αμβούργο-Ζανκτ Πάουλι: Πάντα υπάρχουν και χειρότερα

“Ανεξάρτητα από το πόσο άσχημα είναι τα πράγματα, μπορούν πάντα να γίνουν χειρότερα”

Το Αμβούργο υποβιβάστηκε από τη Μπουντεσλίγκα για πρώτη φορά στην ιστορία του το 2018. Όπως γνωρίζουν καλά όσοι διαβάζουν συστηματικά το Σομπρέρο, η συνέχεια αποδείχτηκε πολύ πιο μαρτυρική από τον υποβιβασμό. Τα τελευταία έξι χρόνια η ομάδα από τη βόρεια Γερμανία έχει καταφέρει να χάσει την άνοδο με κάθε πιθανό και απίθανο τρόπο, με τρόπους που πιθανόν θα καταδίκαζε ακόμα και η Επιτροπή για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων του ΟΗΕ.

Το αποκορύφωμα ήταν πέρσι. Η επιστροφή στη Μπουντεσλίγκα έμοιαζε τόσο κοντινή και σίγουρη που στο φινάλε του τελευταίου παιχνιδιού οι φίλαθλοι μπήκαν στον αγωνιστικό χώρο σε εκτός έδρας αγώνα για να πανηγυρίσουν ενώ ο εκφωνητής του γηπέδου τους έδινε συγχαρητήρια. Χάρη σε δυο γκολ στις καθυστερήσεις σε ένα άλλο γήπεδο τα πανηγύρια έγιναν σύντομα δάκρυα και φέτος, για άλλη μια φορά, το Αμβούργο αγωνίζεται στη 2η κατηγορία. Κι εκεί που λες πως δεν γίνεται να υποφέρουν περισσότερο αυτοί οι οπαδοί, το ποδόσφαιρο αρχίζει να γελάει ασταμάτητα.

Την Παρασκευή το Φόλκσπαρκσταντιον ίσως ζήσει επιτέλους ένα πάρτι ανόδου μετά από τόσες αποτυχημένες προσπάθειες. Το τραγικό της όλης υπόθεσης για το Αμβούργο είναι ότι αν τελικά συμβεί, το γλέντι αυτό θα το χαρούν μέσα στο σπίτι του οι μεγάλοι αντίπαλοι του, οι «εχθροί» της Ζανκτ Πάουλι! Το ακόμα πιο τραγικό (ναι, υπάρχει) είναι ότι με ένα διπλό οι φιλοξενούμενοι και ανεβαίνουν κατηγορία και ουσιαστικά τελειώνουν τις λίγες ελπίδες των γηπεδούχων για να παίξουν έστω στα μπαράζ ανόδου. Ο ορισμός του εφιάλτη ή της ονείρωξης, ανάλογα με την πλευρά που υποστηρίζεις.



Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή. Για ακόμα μια φορά το Αμβούργο ξεκίνησε φέτος το πρωτάθλημα φουριόζο. Σχεδόν σε όλο το πρώτο μισό της χρονιάς βρισκόταν στις πρώτες δυο θέσεις που σε στέλνουν απ’ευθείας στη Μπουντεσλίγκα. Κάπου εκεί στη διακοπή του χειμώνα οι αισιόδοξοι οπαδοί του (και οι εννιά που έχουν απομείνει) σίγουρα θα σκέφτηκαν “είναι υπερβολικά καλό για να είναι αληθινό, ας διπλασιάσω την παραγγελία από την κάβα” ενώ οι απαισιόδοξοι θα το πήγαν ένα βήμα παραπέρα, “είναι υπερβολικά καλό για να είναι αληθινό, ας τριπλασιάσω την παραγγελία από το φαρμακείο”. Φυσικά δεν έπεσαν έξω.

Μέσα σε λίγες εβδομάδες μετά την επανεκκίνηση του πρωταθλήματος έχασε δυο σερί εντός έδρας ματς με 3-4. Τη δεύτερη φορά κατάφερε να ισοφαρίσει σε 3-3 στο 87′, ίσα-ίσα για να αγγίξει το ξενέρωμα στην κερκίδα μυθικές διαστάσεις όταν είδε να μπαίνει το γκολ της ήττας στο 98′! Το πάθημα των προηγούμενων χρόνων όμως είχε γίνει μάθημα. Σε μια απέλπιδα προσπάθεια να μην τους πάρει ξανά ο κατήφορος, οι υπεύθυνοι αποφάσισαν αυτή τη φορά να αλλάξουν τακτική και να δράσουν πριν συμβεί το μοιραίο. Γι’αυτό μετά το δεύτερο 3-4 απέλυσαν με συνοπτικές διαδικασίες τον προπονητή.


“Ανεξάρτητα από το πόσο απεγνωσμένα προσπαθείτε, το μεγαλείο μας είναι γραμμένο σε πέτρα”
(Ένα παλιότερο μήνυμα των φίλων του Αμβούργου προς τους συμπολίτες τους)

Η αλλαγή ψυχολογίας που προκαλείται από μια τέτοια κίνηση σε συνδυασμό με την αύρα του νέου τεχνικού αρκούν συνήθως σε μια ομάδα για να κάνει ένα θετικό σερί και να ανακάμψει. Αυτό πιθανόν να έφτανε στο Αμβούργο για να ολοκληρώσει τη σεζόν στην πρώτη τριάδα, αφού βρισκόμασταν ήδη κοντά στα τέλη Φεβρουαρίου. Αυτά τα φυσιολογικά όμως άλλου, εδώ είναι Αμβούργο, που θα έπρεπε να λέει και το σύγχρονο σλόγκαν του συλλόγου. Από τη μέρα που απέλυσε τον… αποτυχημένο προπονητή της, η ομάδα έκανε σε 10 παιχνίδια μόνο 4 νίκες και έχασε ακόμα και την τρίτη θέση που οδηγεί στα πλέι οφ ανόδου. Τρεις αγωνιστικές πριν το φινάλε, η Φορτούνα Ντίσελντορφ, που της έκλεψε την τρίτη θέση, βρίσκεται τέσσερις βαθμούς πιο ψηλά, κάτι που κάνει επιτακτική την ανάγκη να κερδηθούν όλα τα εναπομείναντα παιχνίδια. Και πρώτα από όλα το επόμενο που τυχαίνει να είναι το ντέρμπι της πόλης με τη Ζανκτ Πάουλι.

Σε πλήρη αντίθεση με τους γείτονες της, η Ζανκτ Πάουλι ζει φέτος ένα όνειρο. Έχει καπαρώσει την κορυφή της βαθμολογίας στο μεγαλύτερο μέρος της σεζόν, έχει κάνει μόνο 4 ήττες σε 31 παιχνίδια και είναι μια ανάσα μακριά από το να επιστρέψει στην πρώτη κατηγορία, εκεί που έπαιξε για τελευταία φορά το 2011. Το πιο πιασάρικο επίτευγμα στα μάτια του κόσμου όμως είναι άλλο: Για πρώτη φορά στην ιστορία της Μπουντεσλίγκα θα τερματίσει πιο ψηλά από την μεγάλη της αντίπαλο! Οι ρόλοι αντιστράφηκαν και η «αδύναμη» ομάδα της πόλης πήρε φέτος κεφάλι.



Όπως αρκετά από τα στοιχεία που συνοδεύουν τον συγκεκριμένο καλτ σύλλογο, έτσι και η επιτυχία αυτή δεν θα μπορούσε να μην έχει κάτι το αξιοπερίεργο. Στη συγκεκριμένη περίπτωση αυτό εντοπίζεται στον πάγκο της. Η φετινή εξαιρετική πορεία οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε έναν 31χρονο γεννημένο στο Τέξας. Ο Αμερικανογερμανοελβετός Φάμπιαν Χέρτζελερ, που μετακόμισε στη Γερμανία όταν ήταν παιδί, ανέλαβε την ομάδα στα μισά της περσινής σεζόν, όταν βρισκόταν στις τελευταίες θέσεις και όδευε προς την 3η κατηγορία. Με ένα απίθανο σερί 10/10 νικών αμέσως μετά τη διακοπή λόγω Μουντιάλ, η Ζανκτ Πάουλι ανάσανε αρχικά, προσπέρασε μετά τις μισές και βάλε ομάδες του βαθμολογικού πίνακα και αν η σεζόν είχε λίγα παιχνίδια ακόμα πιθανόν να προλάβαινε να διεκδικήσει ακόμα και την άνοδο! Κι όλα αυτά χάρη σε ένα πιτσιρίκι, για τα προπονητικά δεδομένα, που τότε δεν είχε ακόμα το κατάλληλο δίπλωμα προπονητικής.

Ό,τι πάντως δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει πέρσι, το κάνει φέτος. Τρία παιχνίδια πριν το φινάλε, οι παίκτες του Χέρτζελερ έχουν εξασφαλίσει τη θέση τους στην πρώτη τριάδα και θέλουν μια νίκη για να σφραγίσουν και μαθηματικά την απ’ευθείας άνοδο. Κάποιοι πιθανόν θα έλεγαν πως το ιδανικό μέρος για να το γιορτάσουν αυτό θα ήταν η έδρα τους. Κάποιοι άλλοι όμως σίγουρα θα σκέφτηκαν πως δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να συνδυάσεις γιορτή και πικάρισμα που θα μνημονεύεται για χρόνια από το να πανηγυρίσεις αυτό που οι αντίπαλοι σου στερούνται με τόσο βασανιστικό τρόπο μέσα στο σπίτι τους. Και να, που το πρόγραμμα τους έδωσε αυτή τη δυνατότητα, ορίζοντας το ντέρμπι του Αμβούργου λίγες εβδομάδες πριν το φινάλε.



Έτσι όπως έχουν έρθει τα πράγματα, το μεγάλο παιχνίδι της Παρασκευής έχει όλα τα φόντα για να μείνει αξέχαστο σε πολλούς ντόπιους. Η αγωνιστική κυριαρχία του Αμβούργου όλες τις προηγούμενες δεκαετίες αποτυπώνεται και στα στατιστικά των ντέρμπι, αφού σε 110 αναμετρήσεις έχει επικρατήσει στις 69, ενώ η Ζανκτ Πάουλι έχει φύγει χαρούμενη μόνο στις 24. Τα τελευταία χρόνια όμως τα δεδομένα έχουν αλλάξει. Από τότε που οι δυο σύλλογοι ανταμώθηκαν ξανά στη 2η κατηγορία η ομάδα με σύμβολο τη νεκροκεφαλή έχει περισσότερες νίκες (5 έναντι 3).

Κι αν όλα τα παραπάνω δεν αρκούν για να πείσουν κάποιον πως το πολύπαθο Αμβούργο κατάφερε να μπλέξει σε μια ακόμα πιο άσχημη και άβολη κατάσταση από αυτή που μας είχε συνηθίσει το τελευταίο διάστημα, να προσθέσουμε και μια ακόμα περίεργη παράμετρο. Την ώρα που θα διεξαχθεί το παιχνίδι στο Φόλκσπαρκσταντιον, στο Ντίσελντορφ η άλλη διεκδικήτρια της τρίτης θέσης Φορτούνα θα υποδεχτεί τη Νυρεμβέργη. Για να διατηρήσει τις ελπίδες του για άνοδο ζωντανές, το Αμβούργο θέλει εκτός από νίκη στο ντέρμπι και γκέλα της Φορτούνα. Το, ας το πούμε, πρόβλημα είναι ότι αν η ευχή τους πραγματοποιηθεί και η Φορτούνα ηττηθεί, η Ζανκτ Πάουλι θα πανηγυρίσει την άνοδο μέσα στο σπίτι του ακόμα και με δικό της στραβοπάτημα! Μια δύσκολη εβδομ… χρον… εξαετία για να είσαι φίλος του Αμβούργου.
blog.stoiximan.gr
El Sombrero

Αποσυνδεδεμένος fon7

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 26.293
    • Προφίλ
Απ: Γερμανικό ποδόσφαιρο
« Απάντηση #61 στις: Κυρ 12 Μάι 2024 15:45 »
Το 1995 εντάχθηκε στις ακαδημίες της Φράιμπουργκ ως προπονητής νέων. Το 2007 προβιβάστηκε σε ρόλο βοηθού προπονητή και στις αρχές του 2012 έγινε αυτός το αφεντικό στον πάγκο.
Μετά από 12 χρόνια στο ίδιο πόστο ο Κρίστιαν Στράιχ έζησε εχθές το τελευταίο του εντός έδρας παιχνίδι. Παρέλαβε μια ομάδα που τα προηγούμενα 15 χρόνια από αυτόν ήταν μεταξύ 1ης και 2ης κατηγορίας (με μεγαλύτερο κατόρθωμα μια ξέμπαρκη 9η θέση) και την έβγαλε 4 φορές στην Ευρώπη (ίσως 5, αν τα καταφέρει και φέτος) ενώ έφτασε στους '16' του Γιουρόπα και στον πρώτο τελικό κυπέλλου στην ιστορία του συλλόγου.
Για πολλούς πλέον ο Στράιχ είναι η Φράιμπουργκ και η Φράιμπουργκ είναι ο Στράιχ. Σύμφωνα με τον Νάγκελσμαν θα μπορούσε να προπονήσει οποιαδήποτε ομάδα στην Ευρώπη, σύμφωνα με τον Χίτσφελντ θα έπρεπε να ψηφίζεται ως ο καλύτερος προπονητής στη χώρα κάθε σεζόν που η ομάδα του αποφεύγει τον υποβιβασμό. Όλα τα παραπάνω τα πέτυχε χωρίς επικίνδυνες οικονομικές υπερβάσεις. Προτίμησε να στηρίξει όσο περισσότερο μπορεί τους νέους από τις ακαδημίες, τις οποίες άλλωστε ήξερε σαν την παλάμη του.
Εξίσου σημαντικό (ίσως και περισσότερο για κάποιους) είναι ότι κατάφερε να κερδίσει τον σεβασμό και την εκτίμηση σχεδόν όλων των ποδοσφαιρόφιλων στη Γερμανία με τη στάση ζωής του, τις δηλώσεις του και τις θέσεις που δεν φοβήθηκε ποτέ να πάρει για σοβαρά κοινωνικά ζητήματα αλλά και την κακή πλευρά του ποδοσφαίρου. Παρά τις αγωνιστικές επιτυχίες και την εξαιρετική φήμη που απέκτησε δεν ενδιαφέρθηκε ποτέ να συζητήσει με άλλη ομάδα, πηγαίνει στο γήπεδο πάντα με το ποδήλατο του και ουκ ολίγες φορές σε συνεντεύξεις τύπου αφήνει στην άκρη τη μπάλα για να μιλήσει για το πρόβλημα του ρατσισμού και του σεξισμού, την άνοδο της ακροδεξιάς και για διάφορα άλλα θέματα, από την ανησυχητική επιρροή του ίντερνετ μέχρι τη σχολική εκπαίδευση των παιδιών των ακαδημιών.
Στο χθεσινό εντός έδρας φινάλε του με αντίπαλο την Χαϊντενχάιμ, δάκρυσαν μέχρι και τα δοκάρια στο Φράιμπουργκ. Το όνομα του βρισκόταν γραμμένο σε αμέτρητα μικρά πανό, τα οποία συνήθως κατέληγαν με τη φράση «Ευχαριστούμε Κρίστιαν». Όταν ο διαιτητής σφύριξε για τελευταία φορά δεν έφυγε κανένας από τη θέση του. Μετά από μια σύντομη ευχαριστήρια ομιλία από το κέντρο του γηπέδου έκανε μια τελευταία βόλτα στο δεύτερο σπίτι του, υποκλίθηκε σε όλες τις κερκίδες και αποθεώθηκε από τους πάντες.
Κάποια στιγμή έφτασε μπροστά από τη γωνία του πετάλου που ήταν αναρτημένα τρία πανό που έλεγαν "Το να είσαι πιστός και ειλικρινής είναι δυστυχώς σπάνιο. Στο καλό κύριε Στράιχ". Όταν κοντοστάθηκε μπροστά τους, όλοι σηκώθηκαν και τον χειροκρότησαν. Η συγκεκριμένη κερκίδα δεν είχε φίλους της Φράιμπουργκ. Είχε οπαδούς της Χαϊντενχάιμ!



"Αν δεν αντιδράσεις τώρα, τότε μάλλον δεν έχεις καταλάβει τι συμβαίνει και δεν έχεις μάθει τίποτα από την ιστορία που έκανες στο σχολείο. Είμαστε 5' πριν τα μεσάνυχτα. Όλοι στη χώρα πρέπει να πάρουμε ξεκάθαρη θέση και στο σπίτι μας και στο χώρο της δουλειάς μας και παντού."
(Η δήλωση που έκανε τον Ιανουάριο, λίγες μέρες πριν από τις διαδηλώσεις στη Γερμανία κατά της ανόδου της ακροδεξιάς)

"Υπάρχουν σύλλογοι που έχουν 80-90 παίκτες και στο τέλος το πανηγυρίζουν γιατί έβγαλαν κέρδος. Δεν μιλάμε πλέον για αθλητισμό ή οικονομική ισορροπία. Θέλουν απλώς να βγάζουν χρήματα, δανείζοντας παίκτες και μετά πουλώντας τους για το κέρδος..."

“Όταν είπα κάποτε στους ανθρώπους της Άστον Βίλα ότι οι παίκτες μας που είναι 17-18-19 ετών πηγαίνουν σχολείο 34 ώρες την εβδομάδα μου είπαν ότι τους κοροϊδεύω και ότι δεν γίνεται αυτό, δεν βγαίνουν οι ώρες. Τους εξήγησα τότε ότι δεν μπορείς να κόβεις ώρες από την εκπαίδευση των παιδιών γιατί τα περισσότερα εξ αυτών δεν θα καταφέρουν ποτέ να γίνουν επαγγελματίες. Θα πρέπει να ψάξουν για μια άλλη δουλειά. Το σχολείο είναι σημαντικότερο από το ποδόσφαιρο. Εμείς στη Φράιμπουργκ τους δίνουμε μια ευκαιρία να γίνουν ποδοσφαιριστές αλλά πρέπει να φροντίσουμε και αυτούς που τελικά δεν θα τα καταφέρουν”

Η Χαϊντενχάιμ ήταν μάλλον η ιδανική αντίπαλος για αυτό το τελευταίο παιχνίδι. Καθόλου τυχαία ο προπονητής της, Φρανκ Σμιτ, έδωσε μια ολόκληρη σακούλα με δώρα στον Στράιχ.
El Sombrero

Αποσυνδεδεμένος fon7

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 26.293
    • Προφίλ
Απ: Γερμανικό ποδόσφαιρο
« Απάντηση #62 στις: Σαβ 25 Μάι 2024 17:57 »


«Φορτούνα για όλους»: Το πείραμα με τα δωρεάν εισιτήρια

Στο τέλος της προηγούμενης σεζόν η διοίκηση της Φορτούνα Ντίσελντορφ ανακοίνωσε την πρόθεση της να δοκιμάσει κάτι που δεν έχουμε ξαναδεί ποτέ, τουλάχιστον σε τόσο υψηλό επίπεδο. Το πρότζεκτ ονομάστηκε «Fortuna für alle» (Φορτούνα για όλους) και η βασική ιδέα του είναι πολύ απλή: Να μπορούν όλοι οι φίλαθλοι, ανεξαρτήτως οικονομικής κατάστασης, να βλέπουν την ομάδα τους τζάμπα. Το σκεπτικό είναι απλοϊκό αλλά οι  ερωτήσεις που προκύπτουν είναι αμέτρητες. Μπορεί πράγματι να γίνει κάτι τέτοιο; Πώς θα αντικατασταθούν τα έσοδα από τα εισιτήρια; Πώς θα επιλέγονται αυτοί που θα μπουν στο γήπεδο; Πώς, πώς πώς…

Οι συνεντεύξεις που ακολούθησαν με τον εμπνευστή της ιδέας, τον CEO του συλλόγου, Αλεξάντερ Τζομπστ, έλυσαν κάποιες από αυτές. Σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό, τα χρήματα από τα χαμένα εισιτήρια θα αντικατασταθούν από έσοδα νέων χορηγών που θα θελήσουν να διαφημιστούν σε μια τόσο επαναστατική ιδέα, με τόσο άμεσο αντίκτυπο στον κόσμο. Το πρώτο βήμα του σχεδίου έλεγε πως τη σεζόν 2023-24 θα γίνουν πιλοτικά τρία παιχνίδια με αυτό το σύστημα ενώ απώτερος στόχος είναι σε μερικά χρόνια ο κόσμος να μπαίνει δωρεάν σε όλα τα ματς.



Η ανακοίνωση της ιδέας προκάλεσε αντιδράσεις σε όλο τον κόσμο. Οι περισσότερες ήταν θετικές αλλά δεν έλειψαν και οι προβληματισμοί. Ακόμα και οι ίδιοι οι άνθρωποι της Φορτούνα δεν ήταν σίγουροι ότι αυτό που έχουν στο μυαλό μπορεί να υλοποιηθεί με επιτυχία σε ένα χώρο σαν αυτόν του σύγχρονου επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Αυτό για το οποίο ήταν βέβαιοι όμως ήταν πως ήθελαν να το δοκιμάσουν και η φετινή σεζόν, στην οποία η ομάδα θα έπαιζε για τέταρτη σερί χρονιά στη Μπουντεσλίγκα 2, ήταν μάλλον το ιδανικό περιβάλλον για να το επιχειρήσουν.

Τα τρία εντός έδρας παιχνίδια που επιλέχθηκαν για να ξεκινήσει το πείραμα ήταν απέναντι στην Καϊζερσλάουτερν τον Οκτώβριο, τη Ζανκτ Πάουλι τον Ιανουάριο και την Άιντραχτ Μπράουνσβαϊγκ τον Απρίλιο. Οι αγώνες θα έπρεπε να έχουν απόσταση ο ένας από τον άλλον, ώστε να υπάρχει αρκετός χρόνος ενδιάμεσα για να διορθωθούν οποιαδήποτε θέματα προκύψουν.

Ένα χρόνο μετά το λανσάρισμα του πρότζεκτ, η πρώτη φάση του έχει ολοκληρωθεί. Τις προηγούμενες εβδομάδες, ο Αλεξάντερ Τζομπστ έκανε ένα πέρασμα από διάφορα γερμανικά ΜΜΕ που ήθελαν να μάθουν πώς έχει εξελιχθεί το εγχείρημα ως τώρα. Σύμφωνα με τον Γερμανό CEO, οι αιτήσεις για τα τρία αυτά παιχνίδια ξεπέρασαν τις 340.000. Οι κάτοχοι διαρκείας κρατούσαν κανονικά τις θέσεις τους, οπότε η διαδικασία αφορούσε όλες τις υπόλοιπες. Τα μέλη του συλλόγου είχαν προτεραιότητα στην κλήρωση αλλά πάντα έμεναν στο τέλος αρκετές χιλιάδες θέσεις και για τους υπολοίπους, καθώς το γήπεδο χωράει περισσότερους από 54.000 θεατές.



Μετά από κάθε αγώνα οι θεατές καλούνταν να απαντήσουν σε ένα ερωτηματολόγιο που σχετίζεται με το πείραμα. Αν και τα αποτελέσματα μαζί με τα ολοκληρωμένα συμπεράσματα από την πρώτη αυτή χρονιά θα ανακοινωθούν μάλλον το καλοκαίρι, ο Τζομπστ αποκάλυψε από τώρα κάποια πολύ ενθαρρυντικά στοιχεία που προέκυψαν. Από τους φιλάθλους που πήγαν στο γήπεδο πρώτη φορά το 86% πέρασε τόσο καλά που δήλωσε πως σίγουρα θα παρευρεθεί και σε άλλο παιχνίδι, ακόμα και με εισιτήριο. Το 73% αυτών που πηγαίνουν στο γήπεδο σπάνια είπε πως θα αυξήσει τη συχνότητα γιατί του άρεσε η ατμόσφαιρα που έζησε. Τα μέλη από 27.000 έγιναν μέσα σε λίγους μήνες 30.000, που είναι αριθμός ρεκόρ στην ιστορία του συλλόγου, και αναμένεται να αυξηθούν κι άλλο το επόμενο διάστημα. Τα έσοδα από τα μαγαζιά εντός γηπέδου αυξήθηκαν θεαματικά ενώ η μπουτίκ έκανε χρυσές δουλειές. Για παράδειγμα, οι πωλήσεις της φανέλας παρουσίασαν αύξηση 46% σε σχέση με πέρσι, που δεν ήταν και καμιά κακή χρονιά καθώς η Φορτούνα τερμάτισε 4η.

Τι γίνεται όμως με αυτούς που κληρώνονται αλλά τελευταία στιγμή αποφασίζουν να μην πάνε, αφού έτσι κι αλλιώς δεν έχουν την έγνοια των χαμένων χρημάτων; Ο Τζομπστ απαντάει: “Αυτό ήταν ένα από τα μεγάλα ερωτηματικά και για μένα. Αρκετοί άνθρωποι λειτουργούν κάποιες φορές με τη λογική «αν κάτι δεν κοστίζει τίποτα, δεν αξίζει και τίποτα». Παρ’όλα αυτά υπολογίσαμε ότι μόνο το 12% δεν εμφανίστηκε. Στα κανονικά παιχνίδια το ποσοστό των φιλάθλων που έχουν αγοράσει εισιτήριο (ή διαρκείας) και δεν έρχονται είναι αρκετά υψηλότερο.”



Σύμφωνα πάντα με τους ανθρώπους της Φορτούνα, το εγχείρημα αποδεικνύεται για την ώρα πολύ πετυχημένο. Η ομάδα ολοκλήρωσε το πρωτάθλημα με ένα μέσο όρο θεατών που άγγιξε τις 40.000. Αν αφαιρέσουμε τα τρία παιχνίδια που το γήπεδο γέμισε λόγω της απουσίας εισιτηρίου, ο μ.ο. πέφτει στις 36.000 αλλά παραμένει πολύ υψηλός για τα δεδομένα της δεύτερης κατηγορίας αλλά και για τα στάνταρ του συλλόγου. Στην περσινή σεζόν στο γήπεδο έδιναν το παρών 29.500 θεατές ανά αγώνα. Το πρόγραμμα «Φορτούνα για όλους» με όλα τα παρακλάδια του (εκτός από τα δωρεάν εισιτήρια η ομάδα προχώρησε και σε αρκετές μικρότερες πρωτοβουλίες, από τη δημιουργία νέων χώρων αναψυχής μέσα ή δίπλα στο γήπεδο μέχρι και την εξαγγελία ενός φιλικού το καλοκαίρι απέναντι σε οποιαδήποτε τοπική, ερασιτεχνική ομάδα θέλει να ζήσει αυτή την εμπειρία) φαίνεται να έφερε πιο κοντά στο σύλλογο όλη την περιοχή αλλά και ανθρώπους που δεν είχαν τόσο μεγάλο πάθος για το ποδόσφαιρο ή δεν είχαν και τόσο ισχυρό δέσιμο με την ομάδα.

Σε αυτό το σημείο, οι δημοσιογράφοι υπενθυμίζουν στον Τζομπστ ότι η αύξηση στην προσέλευση του κόσμου πιθανόν να οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην καλή αγωνιστική πορεία. Η ομάδα του Χρήστου Τζόλη, που τέλειωσε το πρωτάθλημα στην πρώτη θέση των σκόρερ, κατάφερε να τερματίσει στην 3η θέση της βαθμολογίας και τις επόμενες μέρες θα διεκδικήσει την άνοδο στη Μπουντεσλίγκα στα πλέι οφ απέναντι στη Μπόχουμ.


30 συμμετοχές, 22 γκολ και 6 ασίστ
Ένας από τους βασικούς λόγους που η Φορτούνα είναι αυτή τη στιγμή στα πλέι οφ

Ο Τζομπστ έχει απάντηση και σε αυτό: “Πράγματι, η απόδοση μπορεί να επηρεάσει την προσέλευση. Ωστόσο, αν συγκρίνουμε τον αριθμό των θεατών με μια αντίστοιχη, καλή σεζόν, για παράδειγμα αυτή του 2017/18 που τερματίσαμε πρώτοι στη Μπουντεσλίγκα 2 και ανεβήκαμε κατηγορία, έχουμε στην πραγματικότητα 27% περισσότερους ανθρώπους στο γήπεδο. Η επίδραση του προγράμματος είναι οφθαλμοφανέστατη”.

Οι χορηγίες που εξασφαλίστηκαν χάρη σε αυτή την πρωτοποριακή ιδέα δίνουν για την ώρα τη δυνατότητα να συνεχίσει το πρόγραμμα. Σε αντίθεση μάλιστα με τις κοινές χορηγίες των περισσότερων ομάδων 2ης κατηγορίας, που έχουν διάρκεια 1-2 έτη, οι τρεις μεγάλες χορηγίες-πυλώνες της συγκεκριμένης προσπάθειας έχουν 5ετη διάρκεια και υπολογίζεται να φέρουν στα ταμεία ένα ποσό της τάξης των 45 εκατομμυρίων ευρώ. Η διοίκηση της Φορτούνα δεν είναι ακόμα σε θέση να ανακοινώσει πόσα παιχνίδια της νέας σεζόν θα έχουν δωρεάν είσοδο, καθώς περιμένει τα αποτελέσματα των μπαράζ, αλλά έχει επιβεβαιώσει ήδη ότι το πρόγραμμα θα συνεχιστεί κανονικά ακόμα κι αν επιτευχθεί η άνοδος στη Μπουντεσλίγκα.

Αν και κανένας δεν μπορεί να πει ακόμα με σιγουριά ότι αυτό το μεγαλεπήβολο πρότζεκτ θα μπορέσει κάποτε να υλοποιηθεί στο έπακρον, ο Τζομπστ δηλώνει αισιόδοξος και εξηγεί για άλλη μια φορά τη βάση του σκεπτικού του: “Θέλουμε να δώσουμε την ευκαιρία σε ανθρώπους, ανεξάρτητα από το εισόδημά τους ή από ποιο κοινωνικό περιβάλλον προέρχονται, να βιώσουν την ατμόσφαιρα ενός γεμάτου γηπέδου και την αξία μιας ποδοσφαιρικής εμπειρίας. Στην τελική, το ποδόσφαιρο είναι το πιο δημοφιλές άθλημα παγκοσμίως. Γιατί να μην είναι δωρεάν για όλους;”
blog.stoiximan.gr
El Sombrero

Αποσυνδεδεμένος fon7

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 26.293
    • Προφίλ
Απ: Γερμανικό ποδόσφαιρο
« Απάντηση #63 στις: Κυρ 11 Αύγ 2024 12:42 »
Όπως κάθε χρόνο, μερικές ώρες πριν το πρώτο παιχνίδι οι φίλοι της Κολωνίας πήγαν στον (πολύ επιβλητικό) καθεδρικό ναό της πόλης και τραγούδησαν τον ύμνο της ομάδας για να ξεκινήσει καλά η σεζόν.
Στη συνέχεια γέμισαν το γήπεδο και λίγο πριν τη σέντρα ανέβασαν ένα ωραίο κορεό με ένα πανό στη βάση που έλεγε «Από την Κολωνία δεν περνάει κανείς».
Μετά έχασαν από το Αμβούργο με 1-2.


Εδώ το βίντεο από τη μάζωξη μέσα στον καθεδρικό ναό:
https://x.com/sombrerogr/status/1819667327383752887
El Sombrero

Αποσυνδεδεμένος fon7

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 26.293
    • Προφίλ
Απ: Γερμανικό ποδόσφαιρο
« Απάντηση #64 στις: Δευ 26 Αύγ 2024 12:40 »
Για τη γερμανική οπαδική σκηνή τα έχουμε πει πολλές φορές. Σε έναν κόσμο που κυριαρχεί η λογική «λεφτά να'ναι κι από όπου να'ναι» ώστε να στηριχθεί η άλλη αγαπημένη ιδέα «η ομάδα να κερδίζει κι όλα τα άλλα δεν έχουν σημασία», αρκετοί Γερμανοί οπαδοί επιμένουν να στηρίζουν μια διαφορετική προσέγγιση στο ποδόσφαιρο.
Στα τέλη Μάϊου η διοίκηση της Ντόρτμουντ πρόσθεσε ξαφνικά στους χορηγούς της τη γερμανική εταιρεία κατασκευής όπλων Rheinmetall, μια εταιρεία που προμηθεύει όπλα και εκτός Γερμανίας τα οποία κάποιες φορές συμβάλλουν σε παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων (έχουν καταγραφεί πρόσφατα τέτοιες περιπτώσεις στην Υεμένη και τη Γάζα).
Χάρη στη συμφωνία αυτή η ομάδα θα λάβει για τα επόμενα τρία χρόνια ένα ποσό που θα ξεπεράσει τα 20 εκατομμύρια ευρώ. Οι οργανωμένοι οπαδοί της Ντόρτμουντ όμως δεν συμφωνούν με όλο αυτό. Οι αντιδράσεις ξεκίνησαν τις πρώτες μέρες μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας και συνεχίστηκαν εχθές, στο πρώτο παιχνίδι τους στη Μπουντεσλίγκα.
Το πέταλο γέμισε με δεκάδες πανό που τα βάζουν με τη διοίκηση γιατί προδίδει τις αξίες του συλλόγου. Κάποια από αυτά έλεγαν: "Τα λεφτά πρώτα, οι αξίες δεύτερες", "Οι αξίες μας καταπατήθηκαν από το τανκ", "20Μ γεμάτα αίμα", "Η Μπορούσια ενώνει, η Rheinmetall σκοτώνει". Όπως έγινε γνωστό οι αντιδράσεις δεν θα σταματήσουν, αφού εκτός των άλλων οι οπαδοί κατηγορούν τη διοίκηση ότι έκλεισε τη συμφωνία χωρίς να ζητηθεί η άποψη των εκπροσώπων των οπαδών και καταπάτησε και τον «Κώδικα Βασικών Αξιών» που είχε ψηφιστεί πριν λίγα χρόνια.
H ανακοίνωση τους καταλήγει: "Απορρίπτουμε κατηγορηματικά την προθυμία των υπευθύνων του συλλόγου να χρησιμοποιήσουν την αύρα της Μπορούσια Ντόρτμουντ για να βελτιώσουν τη δημόσια εικόνα μιας εταιρείας κατασκευής όπλων, ρίχνοντας ταυτόχρονα τις δικές μας αξίες στη θάλασσα."


(Παλιότερο ποστ)
Στην ετήσια γενική συνέλευση που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, οι οπαδοί-μέλη της Ντόρτμουντ αποφάσισαν, μεταξύ άλλων, ότι από εδώ και πέρα το 50% των συνδρομών τους θα καλύπτει (εφόσον χρειάζεται) τα έξοδα των μικρότερων τμημάτων του συλλόγου.
Επίσης, συμφώνησαν στη δημιουργία ενός «Κώδικα Βασικών Αξιών» σύμφωνα με τον οποίο κανένας δεν θα μπορεί στο μέλλον να αλλάξει το όνομα, τα χρώματα και το σήμα, οι τιμές εισιτηρίων θα πρέπει να είναι πάντα προσιτές για τον κόσμο, ο σύλλογος θα υπερασπιστεί με κάθε τρόπο το μοντέλο "50+1" της Γερμανίας και δεν θα δεχτεί να παίξει κάποιο εντός έδρας παιχνίδι σε άλλη πόλη ή χώρα.
Στον ίδιο κώδικα αναφέρεται ότι η διοίκηση δεσμεύεται να παλέψει για «μια κοινωνία χωρίς ρατσισμό, αντισημιτισμό, ομοφοβία, σεξισμό, βία και διακρίσεις».

Έξω από το γήπεδο εμφανίστηκε κι αυτό το τανκ:

El Sombrero

μοδάτοι ντορτμουντάρες

Αποσυνδεδεμένος fon7

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 26.293
    • Προφίλ
Απ: Γερμανικό ποδόσφαιρο
« Απάντηση #65 στις: Παρ 04 Οκτ 2024 18:51 »
Για την Ουνιόν Βερολίνου έχουμε γράψει πολλές φορές. Μια μικρή ομάδα που ανέβηκε για πρώτη φορά στην ιστορία της στη Μπουντεσλίγκα το 2019 και μέσα σε τέσσερα χρόνια έφτασε να παίζει στο CL. Η περσινή απογοητευτική σεζόν ήταν ένα αγωνιστικό πισωγύρισμα αλλά αυτό δεν φαίνεται να επηρέασε ιδιαίτερα πολλούς φίλους της. Μιλάμε άλλωστε για ένα σύλλογο που έτρωγε τέσσερα γκολ και οι οπαδοί του τραγουδούσαν το “Always Look on the Bright Side of Life” των Μόντι Πάιθον.
Εχθές η Ουνιόν, που ανήκει 100% στον κόσμο της, είχε γενική συνέλευση μελών. Εκεί παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά εικόνες από το πώς θα δείχνει το γήπεδο της όταν ανακαινιστεί. Ένα γήπεδο που υπενθυμίζουμε ότι ανακατασκευάστηκε από τους ίδιους τους οπαδούς και τους ανήκει, καθώς η πλειοψηφία των μετοχών του αγοράστηκε από αυτούς για να μην μπορεί ποτέ κανένας περίεργος πρόεδρος να το χρησιμοποιήσει όπως θέλει. Χάρη σε αυτή την ιδιαιτερότητα στο σχέδιο ανακαίνισης του είχαν τυπικά λόγο όλοι όσοι κατέχουν μετοχές. Με απλά λόγια, το νέο γήπεδο σχεδιάστηκε βάσει της επιθυμίας των οπαδών. Γι'αυτό είναι και τόσο διαφορετικό από τα υπόλοιπα.
Σε μια εποχή που όλες οι ομάδες φτιάχνουν ψιλό-ίδια μοντέρνα γήπεδα που έχουν ως πρωταρχικό στόχο να προσφέρουν όλες τις σύγχρνες ανέσεις στους φιλάθλους-πελάτες και να προσελκύσουν νέους επισκέπτες, στην Ουνιόν φαίνεται να είπαν (ξανά) «Χεστήκαμε για τους πελάτες και τους τουρίστες, εμείς είμαστε οπαδοί και το γήπεδο είναι δικό μας. Και τι γουστάρουμε εμείς; Κερκίδα και ατμόσφαιρα. Απλά τα πράγματα.»
Το μεγαλεπήβολο σχέδιο περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός σύγχρονου προπονητικού κέντρου, ενός κτιρίου για το σύλλογο που θα έχει και μαγαζιά για τους οπαδούς και ενός νέου άνετου πάρκινγκ. Κάποια από αυτά έχουν ξεκινήσει ήδη. Αυτό που ξεχωρίζει όμως είναι άλλο. Όταν ολοκληρωθεί η ανακαίνιση το γήπεδο θα μπορεί να φιλοξενήσει περίπου 40.000 θεατές (από 22.000 που χωράει τώρα). Τα 3/4 των κερκίδων θα είναι θέσεις ορθίων! Πιο συγκεκριμένα, (σχεδόν) όλα τα πέταλα και το κάτω μέρος της μιας κεντρικής εξέδρας θα είναι θέσεις για όρθιους.
Ο πρόεδρος της Ουνιόν έκλεισε την παρουσίαση με αυτά τα λόγια: "Το σημαντικό είναι ότι όλα όσα κατασκευάζονται εδώ θα διαμορφώσουν τον σύλλογό μας για τις επόμενες δεκαετίες. Ακόμα πιο σημαντικό όμως είναι ότι όλα βρίσκονται στα δικά μας χέρια. Όσο περισσότεροι άνθρωποι αισθάνονται υπεύθυνοι για το γήπεδό τους, επειδή πραγματικά τους ανήκει, τόσο πιο σίγουρο είναι ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να ωφελήσει καλύτερα την κοινότητα."


«Αυτό που προβληματίζει και ανησυχεί περισσότερο τον κόσμο της Ουνιόν είναι να μην αλλοιωθεί ο χαρακτήρας του συλλόγου. Να μην αλλάξει ο περίφημος κανόνας του 50+1 που ισχύει στη Γερμανία και επιτρέπει στους οπαδούς να κρατάνε στα χέρια τους τις τύχες της ομάδας τους. Να μην χαλάσει η αγαπημένη τους ρουτίνα του να πηγαίνουν στο γήπεδο, να βλέπουν τους γνωστούς τους, να κατεβάζουν τις μπύρες και τα λουκάνικα τους και να τραγουδάν για την καψούρα τους ανεξαρτήτως του σκορ ή της κατηγορίας...»

Εδώ και το βίντεο με ένα εικονικό τουρ στις νέες εγκαταστάσεις:


Μια πανοραμική εικόνα του πώς θα μοιάζει η περιοχή του γηπέδου:

El Sombrero