Αποστολέας Θέμα: 21 Απριλίου 1967-Η Ελλάδα στον γύψο  (Αναγνώστηκε 2573 φορές)

Αποσυνδεδεμένος ΛΑΜΙΑ FANS

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 21.910
  • ΠΑΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΛΑΜΙΑ!
    • Προφίλ
21 Απριλίου 1967-Η Ελλάδα στον γύψο
« στις: Τετ 21 Απρ 2010 19:47 »
43 χρονια συμπληρωνονται σημερα αποτην εγκαθιδρυση της δικτατοριας των συνταγματρχων, απο εκεινο το βραδυ που μια παρεα παρανοϊκων ανθρωπων κατελαβε την εξουσια με το"ετσι θελω" και εβαλε την δημοκρατια στο γυψο!

Τι να πρωτογραψουμε για εκεινη την εποχη; Για τα νασανιστηρια των Ε.Α.Τ. - Ε.Σ.Α., για την Γυαρο,για την Μακρονυσο,γιατις εκτελεσεις των "αντιφρονουντων", για την στερηση της ελευθεριας και για πολλα, πολλα αλλα....

Να δουμε ομως τι μας αφησε ως λαο η δικτατορια:
Ενα "αντι - δεξιο" συνδρομο, καθοτι ειχαμε ενα καθεστως προερχομενο απο τα δεξια! Ενω τα υπολοιπα βαλκανια βιωνανε κομμουνιστικα καθεστωτα (Χοτζα - Αλβανια, Τιτο - Γιουγκοσλαβια, Τσαουσεσκου - Ρουμανια).

Μας εκανε σοφοτερους ομως ως λαο;

Θα ελεγα ως ενος σημειου ΝΑΙ! Κατι εκανε!

Αλλα πειτε μου μια χωρα που βιωσε ολα αυτα,πως γινεται λιγα χρονιααργοτερα να εχει αρχιεπισκοπο τον Χριστοδουλο καιμητροπολιτη Θεσσαλονικης τον Ανθιμο, αποδεδειγμενοι συνεργατες της χουντας εκεινη την περιοδο!

Μια χωρα που βιωσε το"ΠΑΤΡΙΣ - ΘΡΗΣΚΕΙΑ - ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ" και το "ΕΛΛΑΣ - ΕΛΛΗΝΩΝ - ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ", να ψηφιζει πολιτικους σαν τον καρατζαφερη που αποκαλει το πραξικοπημα "επανασταση" και υμνει με τον δικο του ξεχωριστο τροπο τα "κατορθωματα" και την "προσφορα" της χουντας; Που εβγαινε το 1992 και ζητουσε να δωσουμε υπουργεια στην ΕΠ.Ο.Ν.;

Αναρωτιεμαι πως γινεται να υπαρχουνε ανθρωποι που ον ενστερνιζονται,τον πιστευουνε και τον ψηφιζουνε;Ακομα και μεσα σε αυτο εδω το φορουμ!!

Δεν σκεφτονται οτι εννοιες οπως η "πατριδα" και το "εθνος", που της θεωρουνε υπερτατες αξιες τι σκοπους εξυπηρετουνε διαχρονικα αλλα και στην συγκεκριμενη περιπτωση; Στο ονομα της "πατριδας" τους βασανιστηκαν και εκετελεστηκαν ανθρωποι!

Να λοιπον ενα παραδειγμα για το τι ενοουσα οταν μιλαγα για κοινωνικη κατασκευη αυτων εννοιων και γιατο ποιος ειναι ο σκοπος και ο λογος υπαρξης τους;    

Υ.Γ. Πολυ καλοβιβλιο του Θεμελη "Γιαννινα 1967 - 1974", που αναφερεται στην περιοδο και αναφερει προσωπα και καταστασεις για την πολη! Καποια απο αυτα τα γνωστα ονοματα ειναι πολυ γνωστα σε ολα τα Γιαννινα!!!
ΚΕΡΚΙΔΑ ΚΑΘΑΡΗ ΑΠΟ ΛΑΜΟΓΙΑ!!!

Αποσυνδεδεμένος New

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 13.652
  • 0
    • Προφίλ
Απ: 21 Απριλίου 1967-Η Ελλάδα στον γύψο
« Απάντηση #1 στις: Τετ 21 Απρ 2010 22:19 »
Αγαπητέ ΛΑΜΙΑ FANS

   Αξιέπαινη και ουσιαστική η μνεία σου καθώς και οι βιβλιογραφικές παραπομπές σου και όλα σου τα γραφόμενα για τη συμπλήρωση των 43 χρόνων από την εγκαθίδρυση της αμερικανοστήριχτης δικτατορίας των συνταγματαρχών, της παρέας όπως λες των «παρανοϊκων ανθρωπων που κατελαβε την εξουσια με το"ετσι θελω" και εβαλε την δημοκρατια στο γυψο!»

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ:
http://www.sansimera.gr/articles/250

Χαίρε φίλε μας ΛΑΜΙΑ FANS

Aπό
k.s.p. Pas et al
* ο ΜΟ τριών δεξιών μπακ είναι 27 έτη, των τριών αριστερών μπακ(αγιόκων) 32,5 έτη και 2 κεντρικοί 20 και 24 ετών για τις “χρεώσεις” των γιόκων ... Χόρχε ο 1ος, Okan o 2oς

Αποσυνδεδεμένος ΛΑΜΙΑ FANS

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 21.910
  • ΠΑΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΛΑΜΙΑ!
    • Προφίλ
Απ: 21 Απριλίου 1967-Η Ελλάδα στον γύψο
« Απάντηση #2 στις: Κυρ 21 Απρ 2013 15:04 »
47 χρονια μετα απο την εγκαθιδρυση της Χουντας των Συνταγματαρχων.

Σαν σημερα μια παρεα στρατιωτικων επεβαλε δικτατορια στην χωρα μας, με την βοηθεια της Αμερικης βεβαιως. Η Χουντα επεσε το 74 και οι εγκληματιες τιμωρηθηκαν και σαπισαν στην φυλακη οπως τους αξιζε.

Και ηρθε η μεταπολιτευση., με ονειρα, με ελπιδες για τον λαο, μια μεταπολιτευση,κακα τα ψεματα ελεγχομενη καθ΄ ολοκληρια και αυτη απο την περα πλευρα του Ατλαντικου. Δασκαλεμενοι και καθοδηγουμενοι πρωθυπουργοι που επαιρναν το χρισμα του εκαστοτε Προεδρου. Η χωρα ηταν προσχεδιασμενο και βεβαιο οτι θα κατεληγε στη σημερινη κατασταση και ο λαος σαν πιονι σε μια παρτιδα σκακι. Τι δυναμη μπορει να εχει ενα πιονι; Τι κινηση μπορει να κανει απο μονο του; Τιποτα! Αυτος που το κουναει, καινει τα παντα, ο παιχτης! Και οι παιχτες ήταν ολοι καλοι και ηξεραν πως επαιζαν!

Υ.Γ. Το εχω ξαναγραψει εδω μεσα....πρεπει επιτελους να τιμωρηθουν και οι εγκληματιες της μεταπολιτευσης για οσα εχουν κανει.
"'
Υ.Γ. 2 Ειναι ΝΤΡΟΠΗ να πιστευει καποιος κοσμος οτι "Με την Χουντα ηταν καλυτερα απο οτι τωρα..." ΑΛΛΑ ειναι μεγαλυτερη ΝΤΡΟΠΗ το οτι οι δικτακτορες της μεταπολιτευσης κατορθωσαν να ξεφτιλισουν την εννοια της δημοκρατιας! 
ΚΕΡΚΙΔΑ ΚΑΘΑΡΗ ΑΠΟ ΛΑΜΟΓΙΑ!!!

Αποσυνδεδεμένος drakos

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 908
    • Προφίλ

Αποσυνδεδεμένος ΛΑΜΙΑ FANS

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 21.910
  • ΠΑΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΛΑΜΙΑ!
    • Προφίλ
Απ: 21 Απριλίου 1967-Η Ελλάδα στον γύψο
« Απάντηση #4 στις: Τρι 21 Απρ 2015 15:00 »
Παράθεση
Οι ΗΠΑ οργάνωσαν το πραξικόπημα της απριλιανής χούντας

Κοντεύει πια μισός αιώνας. Παιδί τότε ακόμη, θυμάμαι τον τρόμο που μας είχε καταλάβει όταν από τα χαράματα της 21ης Απριλίου 1967, ο ραδιοφωνικός σταθμός των Ενόπλων Δυνάμεων άρχισε να μεταδίδει τη φρικτή ανακοίνωση: «Λόγω της δημιουργηθείσης εκρύθμου καταστάσεως, από του μεσονυκτίου ο στρατός ανέλαβε την διακυβέρνησιν της χώρας»! Το πραξικόπημα είχε γίνει, λοιπόν. Χωρίς να κατορθώσει να διαφύγει ούτε ένας, ολόκληρη η πολιτική ηγεσία της χώρας είχε συλληφθεί με καταπληκτική ευκολία. Ακόμη και η ΕΔΑ διασύρθηκε. Κατά τραγική ειρωνεία η «Αυγή» δημοσίευε τρία προγραμματισμένα άρθρα υπό τον τίτλο «Γιατί δεν πρόκειται να γίνει δικτατορία»!!! Είχαν δημοσιευθεί ήδη τα δύο πρώτα, αλλά το τρίτο έμεινε στο τυπογραφείο τη νύχτα του πραξικοπήματος των συνταγματαρχών...
 
Στο βιβλίο του «Η δημοκρατία στο απόσπασμα», ο Ανδρέας Παπανδρέου δεν μασάει τα λόγια του για τη φύση του πραξικοπηματικού καθεστώτος και τη σχέση του με τις ΗΠΑ και την αμερικανική πολιτική: «Οι υπεύθυνοι για την αμερικανική πολιτική στην Ελλάδα αποφάσισαν πως η Ελλάδα θα μπορούσε να περισωθεί για το ΝΑΤΟ μόνο με δικτατορία» γράφει ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ χωρίς περιστροφές και συνεχίζει: «Αφού απέτυχε ο Τάλμποτ (σ.σ. πρόκειται για τον Αμερικανό πρεσβευτή στην Αθήνα εκείνη την εποχή) να μαγειρέψει πολιτική λύση, είχε έλθει η ώρα να πάρει στα χέρια του τα πράγματα ο κλάδος Σχεδίων και Επιχειρήσεων της CIA...

Ο Παπαδόπουλος και οι συνεργάτες του στην Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών ήταν κυριολεκτικά άνθρωποι της CIA και θα μπορούσε να τους εμπιστευθεί η CIA την εκτέλεση διαταγών... Ο βασιλιάς και οι στρατηγοί (σ.σ. οι οποίοι οργάνωσαν άλλο, διαφορετικό, δικό τους πραξικόπημα, ανεξάρτητο από εκείνο των συνταγματαρχών του Παπαδόπουλου) δεν είχαν καμία ελπίδα να εξουδετερώσουν τη λαϊκή αντίδραση και να δημιουργήσουν λαϊκή βάση. Είχαν συνταυτισθεί με ένα διεφθαρμένο κατεστημένο» υπογραμμίζει ο Ανδρέας, εξηγώντας γιατί οι Αμερικανοί, οι οποίοι ήταν πίσω και από τα δύο προετοιμαζόμενα πραξικοπήματα, επέλεξαν τελικά τους συνταγματάρχες και όχι τους στρατηγούς. Από αποχαρακτηρισθέντα έγγραφα των ΗΠΑ μετά την πάροδο 30 ετών, διαπιστώνουμε ότι στις 21 Απριλίου ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Γουόλτερ Ραστόου στέλνει στον Αμερικανό πρόεδρο Λίντον Μπράιαν Τζόνσον σημείωμα στο οποίο τονίζει μεταξύ άλλων: «Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ υποστηρίζει ότι θα πρέπει να αποφύγουμε οποιοδήποτε σχόλιο σήμερα το πρωί για να μην ενθαρρύνουμε βίαιες ενέργειες εναντίον της κυβέρνησης των πραξικοπηματιών...
Εχουν δώσει διαβεβαιώσεις για την πίστη τους στο ΝΑΤΟ»! Στις 24 Απριλίου ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Ελλάδα Φίλιπ Τάλμποτ επιχειρηματολογεί προς το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εναντίον κάθε ενθάρρυνσης του βασιλιά Κωνσταντίνου (ο οποίος ετοίμαζε το δικό το πραξικόπημα με τους στρατηγούς) να προβάλει οποιασδήποτε μορφής αντίσταση κατά της χούντας. Στις 27 Απριλίου 1967, ο Νταν Μπρούστερ, υπεύθυνος για τις ελληνικές υποθέσεις στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, πιέζει με απόρρητη αναφορά του για μια τυπική, εικονική διαφοροποίηση των ΗΠΑ από τη χούντα των συνταγματαρχών. «Είναι συμφέρον για μας να ενισχύσουμε την εντύπωση πως δεν είχαμε ενημερωθεί προηγουμένως για το πραξικόπημα, ότι δεν το εγκρίναμε όταν υλοποιήθηκε και ότι έπειτα από πολλούς δισταγμούς αποφασίσαμε να συνεργαστούμε με την κυβέρνηση...», γράφει εννοώντας τη χούντα. Δεν εισακούεται. Στις 28 Απριλίου, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ντιν Ρασκ κάνει δημόσιες δηλώσεις: «Νιώθω ικανοποίηση διότι η Ελλάδα θα συνεχίσει τη σταθερή υποστήριξή της προς το ΝΑΤΟ» αναφέρει μεταξύ άλλων, όπου δεν υπάρχει απολύτως καμία καταδικαστική ή επικριτική λέξη για το πραξικόπημα και τη χούντα!

Ενα εξαιρετικό βιβλίο του συναδέλφου Διονύση Ελευθεράτου, που κυκλοφόρησε αυτές τις μέρες («Λαμόγια στο χακί», εκδόσεις Τόπος) αποδομεί πλήρως τον μύθο που έχει δημιουργηθεί λόγω των δεκαετιών που έχουν παρέλθει από τη χούντα ότι δήθεν οι πραξικοπηματίες άσκησαν τουλάχιστον χρηστή διοίκηση στα οικονομικά! «Η οικονομία του 1974 ήταν κούκλα» διατεινόταν σε τηλεοπτική εκπομπή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Αδωνις Γεωργιάδης, τον Οκτώβριο του 2011, αποκαλύπτει ο συγγραφέας. Τόσο... «κούκλα» ήταν η οικονομία το 1974, ώστε ο «Οικονομικός Ταχυδρόμος» της 3ης Ιανουαρίου 1974 έγραφε πανικόβλητος: «Η Ελλάς ετέθη επικεφαλής με... 23,2% (!) από πλευράς ανόδου του τιμαρίθμου μεταξύ όλων των χωρών του ΟΟΣΑ... Η αύξηση προήλθε κυρίως εκ της ανόδου των τιμών διατροφής κατά 31%»! Ούτε να φάει δεν είχε ο κοσμάκης καθώς η χούντα διήνυε τους τελευταίους μήνες πριν καταρρεύσει.

Αναδημοσιεύση του άρθρου του Γιώργου Δελαστίκ από το ΕΘΝΟΣ

από alfavita.gr

ΚΕΡΚΙΔΑ ΚΑΘΑΡΗ ΑΠΟ ΛΑΜΟΓΙΑ!!!

Αποσυνδεδεμένος ΛΑΜΙΑ FANS

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 21.910
  • ΠΑΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΛΑΜΙΑ!
    • Προφίλ
Απ: 21 Απριλίου 1967-Η Ελλάδα στον γύψο
« Απάντηση #5 στις: Σαβ 21 Απρ 2018 19:53 »
Παράθεση
21η Απριλίου 1967: Η ημέρα που η Δημοκρατία "μπήκε" στον ...γύψο

Στρατιωτικό κίνημα, που εξερράγη τα ξημερώματα τις 21ης Απριλίου 1967, με επικεφαλής τον ταξίαρχο Στυλιανό Παττακό και τους συνταγματάρχες Γεώργιο Παπαδόπουλο και Νικόλαο Μακαρέζο. Κατέλυσε το δημοκρατικό πολίτευμα στην Ελλάδα και επέβαλλε μία στυγνή δικτατορία, που διήρκεσε επτά χρόνια.

Η χώρα την εποχή εκείνη βρισκόταν ουσιαστικά σε προεκλογική περίοδο. Οι εκλογέςείχαν προκηρυχθεί για τις 28 Μαΐου και την εξουσία ασκούσε από τις 3 Απριλίου η ΕΡΕ, με πρωθυπουργό τον αρχηγό της Παναγιώτη Κανελλόπουλο, έχοντας τη συναίνεση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γεωργίου Παπανδρέου και του Βασιλιά Κωνσταντίνου.

Διάχυτη ήταν η πεποίθηση ότι τις επερχόμενες εκλογές θα κέρδιζε η Ένωση Κέντρου και θα επανερχόταν θριαμβευτικά στην εξουσία υπό τον Γεώργιο Παπανδρέου. Πολλοί ήλπιζαν ότι θα ετίθετο ένα τέλος στη διετή πολιτική ανωμαλία, που έμεινε στην ελληνική ιστορία ως «Αποστασία» και σηματοδοτήθηκε με την παραίτηση του λαοπρόβλητου πρωθυπουργού Γεωργίου Παπανδρέου (είχε λάβει το 52,2% στις εκλογές του 1964) στις 15 Ιουλίου 1965, μετά τη σύγκρουσή του με τον βασιλιά Κωνσταντίνο.

Στα δεξιότερα του πολιτικού φάσματος, ένα τμήμα της ΕΡΕ ζητούσε ένα «λοχία» για να σώσει τη χώρα από τον αναρχοκομμουνισμό. Για τη μετεμφυλιακή Δεξιά της προδικτατορικής περιόδου, κομμουνιστές ήταν εν ευρεία εννοια και οι κεντρώοι και οπωσδήποτε ο απρόβλεπτος Ανδρέας Παπανδρέου, που ήταν το ανερχόμενο αστέρι στην πολιτική σκηνή και εκινείτο αριστερότερα από το κόμμα του, την Ένωση Κέντρου.

Οι στρατηγοί, το Παλάτι, κάποιοι πολιτικοί της Δεξιάς και οι Αμερικανοί καλόβλεπαν μία μικρής διάρκειας συνταγματική εκτροπή, που θα επανέφερε την πολιτική κατάσταση στη σωστή ρότα, δηλαδή στην εναλλαγή στην εξουσία της Δεξιάς και ενός μετριοπαθούς Κέντρου. «Η Χούντα των Στρατηγών» έμεινε στα σχέδια, καθώς τους πρόλαβαν με το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου οι μικροί αξιωματικοί, με πρόσχημα τον κομμουνιστικό κίνδυνο. Τέτοια περίπτωση δεν διαφαινόταν στον ορίζοντα, καθώς η ΕΔΑ, που εκπροσωπούσε την κομμουνιστική Αριστερά (το ΚΚΕ ήταν εκτός νόμου), κινούνταν στο 11,80% των ψήφων στις εκλογές του 1964, σε σχέση με το 24,43% του 1958.

Το πραξικόπημα, «Επανάσταση» για τους θιασώτες του, εκδηλώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της 21ης Απριλίου. Λίγες ώρες πριν, είχε ολοκληρωθεί η συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου και τα μέλη του αποχώρησαν για τα σπίτια τους, χωρίς να έχουν ιδέα για το τι θα επακολουθούσε. Ανάμεσά τους και ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Παναγιώτης Παπαληγούρας.

Η τριάδα των Παπαδόπουλου, Παττακού και Μακαρέζου, μπορεί να ήταν άσοι στη συνωμοσία, αλλά εκμεταλλεύτηκαν τον βαθύ ύπνο των δημοκρατικών κυβερνήσεων και φρόντισαν να τοποθετήσουν στις πιο νευραλγικές θέσεις του στρατεύματος ανθρώπους μυημένους στα σχέδιά τους. Τους βοήθησε, επίσης, το γεγονός ότι μέσα στην Αθήνα υπήρχαν μεγάλες μάχιμες μονάδες, όπως το Κέντρο Εκπαιδεύσεως Τεθωρακισμένων, που βρισκόταν στη σημερινή Πολυτεχνειούπολη, με διοικητή τον ταξίαρχο Παττακό.

21 Απριλίου 1967: Τα τανκς της χούντας στους δρόμους της Αθήνας

Από εκεί βγήκαν τα πρώτα τανκς στις 2 τα ξημερώματα, για να καταλάβουν όλα τα στρατηγικά σημεία της πρωτεύουσας (Βουλή, Υπουργεία, ΕΙΡ, ΟΤΕ, Ανάκτορα). Την ίδια ώρα, ο συνταγματάρχης Ιωάννης Λαδάς εξαπέλυε πιστές στο κίνημα δυνάμεις για να συλλάβουν το σύνολο της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας. Οι πραξικοπηματίες έβαλαν σε εφαρμογή το ΝΑΤΟικό σχέδιο «Προμηθεύς», για την αντιμετώπιση του κομμουνιστικού κινδύνου, με αποτέλεσμα να κινηθούν όλες οι στρατιωτικές μονάδες της Αττικής. Μεγάλη ήταν η συμβολή του διοικητή της Σχολής Ευελπίδων, Δημήτρη Ιωαννίδη, ο οποίος κινητοποίησε το τάγμα της σχολής και τη Στρατιωτική Αστυνομία (ΕΣΑ).

Μία από τις πρώτες ενέργειες των συνωμοτών ήταν να συλλάβουν τον αρχηγό του ΓΕΣ αντιστράτηγο Σπαντιδάκη και να τον αντικαταστήσουν με τον ομοιόβαθμό του Οδυσσέα Αγγελή, που ήταν μυημένος στο κίνημα. Ο νέος αρχηγός του Στρατού έδωσε εντολή σε όλους του μεγάλους στρατιωτικούς σχηματισμούς να εφαρμόσουν το σχέδιο «Προμηθεύς» κι έτσι να εξασφαλισθεί η υπακοή του στρατεύματος σε όλη τη χώρα.

Η μοναδική ενέργεια για να αντιμετωπιστεί εγκαίρως το πραξικόπημα έγινε από την πλευρά του Υπουργού Δημόσιας Τάξης, Γεωργίου Ράλλη, ο οποίος προσπάθησε να επικοινωνήσει με τον ταξίαρχο Ορέστη Βιδάλη για να κινητοποιήσει το Γ' Σώμα Στρατού στη Θεσσαλονίκη. Δεν πρόλαβε, αφού το σχέδιο «Προμηθεύς» είχε ήδη τεθεί σε εφαρμογή, με αποτέλεσμα ο ταξίαρχος Βιδάλης να μην λάβει ποτέ το σήμα του Γεωργίου Ράλλη.

Ο αιφνιδιασμός ήταν πλήρης και στις 3:30 τα ξημερώματα της 21ης Απριλίου το στρατιωτικό κίνημα είχε επικρατήσει και μάλιστα αναίμακτα. Νωρίς το πρωί, το ραδιόφωνο ΕΙΡ έπαιζε εμβατήρια και δημοτικά άσματα και οι αγουροξυπνημένοι Έλληνες άκουγαν τα πρώτα «Αποφασίζομεν και Διατάζομεν» των δικτατόρων, που ήταν η απαγόρευση των συγκεντρώσεων άνω των τριών ατόμων. Με συντακτική πράξη κατά τη διάρκεια της ημέρας ανεστάλησαν οι διατάξεις του Συντάγματος και ματαιώθηκαν οι εκλογές της 28ης Μαΐου 1967.

Αιφνιδιασμένοι από τις εξελίξεις φαίνεται να ήταν και οι Αμερικανοί, που δεν περίμεναν την κίνηση του Παπαδόπουλου. Τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αθήνα Φίλιπ Τάλμποτ ξύπνησε ο ανιψιός του πρωθυπουργού Κανελλόπουλου, Διονύσης Λιβανός, και του ανακοίνωσε την είδηση. Όταν μετά από λίγες μέρες ο Τάλμποτ είπε στο σταθμάρχη της CIA στην Αθήνα, Τζακ Μέρι, ότι το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου ήταν ο βιασμός της Ελληνικής Δημοκρατίας, αυτός του απάντησε κυνικά: «Μα, πως είναι δυνατόν να βιάσεις μία πόρνη;..»

H ορκομωσια της κυβέρνησης Κωνσταντίνου Κόλλια

Μόνο δύο πρωινές εφημερίδες πρόλαβαν να περιλάβουν στην ύλη τους την εκδήλωση του πραξικοπήματος. Η «Καθημερινή» στην πρώτη της σελίδα είχε ένα μονόστηλο με τίτλο «Την 2αν πρωινήν εξερράγη στρατιωτικόν κίνημα. Συνελήφθησαν πολιτικοί άνδρες», ενώ η «Αυγή» πάνω από τον τίτλο της έγραφε: «Συνελήφθησαν από στρατιωτικούς οι Μ. Γλέζος, Λ. Κύρκος, Α. Παπανδρέου. Ασυνήθιστες κινήσεις στρατιωτικών και αστυνομικών δυνάμεων».

Στις 7 το πρωί, η ηγεσία των πραξικοπηματιών επισκέφθηκε στα Ανάκτορα του Τατοΐου τον Κωνσταντίνο και του ζήτησε να ορκίσει την κυβέρνησή τους. Η περιοχή ήταν περικυκλωμένη από τανκς για να μην υπάρξει περίπτωση δυναμικής αντίδρασης από τον άνακτα. Ο βασιλιάς, παρά την προτροπή του συλληφθέντα πρωθυπουργού Παναγιώτη Κανελλόπουλου να αντισταθεί, συμβιβάστηκε μαζί τους «για να μην χυθεί αίμα ελληνικό» και αργά το απόγευμα όρκισε την κυβέρνηση, με πρωθυπουργό τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Κωνσταντίνο Κόλλια. Επρόκειτο βέβαια για πρωθυπουργό - μαριονέτα, αφού τα νήματα κινούσε ο ισχυρός άνδρας του κινήματος, συνταγματάρχης Γεώργιος Παπαδόπουλος. Ο συλληφθείς και αποπεμφθείς αρχηγός του ΓΕΣ Γρηγόριος Σπαντιδάκης, άνθρωπος του βασιλιά, όπως και ο Κόλλιας, προσχώρησε στους κινηματίες και ανέλαβε Υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Την ίδια μέρα άρχισαν και οι συλλήψεις απλών πολιτών, ενώ είχαμε και τα πρώτα θύματα. Τα όργανα της Χούντας δολοφονούν στον Ιππόδρομο, που είχε μετατραπεί σε στρατόπεδο συγκέντρωσης, το στέλεχος της ΕΔΑ Παναγιώτη Ελή, ενώ ένας στρατιώτης πυροβολεί τη νεαρή Αθηναία Μαρία Καλαυρά, γιατί δεν υπάκουσε στις διαταγές του. Δέκα ημέρες αργότερα, η Χούντα ανακοίνωσε ότι οι συλληφθέντες ανέρχονταν σε 6509 άτομα, στη συντριπτική τους πλειονότητα αριστερών πεποιθήσεων.

Η Ελλάδα από την 21η Απριλίου 1967 μπήκε στο «γύψο», κατά την έκφραση του Παπαδόπουλου, για 7 χρόνια, 3 μήνες και 3 μέρες. Η Δικτατορία κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος στις 23 Ιουλίου 1974, μετά το εγκληματικό πραξικόπημα στην Κύπροκαι την τουρκική εισβολή στη Μεγαλόνησο. Η κατάργηση των στοιχειωδών ελευθεριών, οι φυλακές, οι εξορίες και τα βασανιστήρια, οι δολοφονίες των αντιπάλων του καθεστώτος, ο πνευματικός και πολιτιστικός μεσαίωνας, αλλά και η Κυπριακή τραγωδία, καταγράφουν τη Χούντα των Συνταγματαρχών ως μία από τις μελανότερες στιγμές της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας.

http://tempo24.news/eidisi/175762/21i-aprilioy-1967-i-imera-poy-i-dimokratia-mpike-ston-gypso
ΚΕΡΚΙΔΑ ΚΑΘΑΡΗ ΑΠΟ ΛΑΜΟΓΙΑ!!!

Αποσυνδεδεμένος pastakis

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 4.908
    • Προφίλ
Απ: 21 Απριλίου 1967-Η Ελλάδα στον γύψο
« Απάντηση #6 στις: Σαβ 21 Απρ 2018 20:14 »

Αποσυνδεδεμένος drakos

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 908
    • Προφίλ
Απ: 21 Απριλίου 1967-Η Ελλάδα στον γύψο
« Απάντηση #7 στις: Κυρ 22 Απρ 2018 09:40 »
ΟΜΟΦΟΒΙΚΟ σχόλιο τοῦ pastakis θίγει τὰ προσωπικὰ δεδομένα ! παρακαλῶ τοὺς διαχειριστὲς νὰ διαγραφῇ πάραυτα (τό σχόλιο)!

Αποσυνδεδεμένος GIWRGIS

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 2.121
    • Προφίλ
Απ: 21 Απριλίου 1967-Η Ελλάδα στον γύψο
« Απάντηση #8 στις: Κυρ 22 Απρ 2018 13:01 »
 :) :)) :P

Αποσυνδεδεμένος ΛΑΜΙΑ FANS

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 21.910
  • ΠΑΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΛΑΜΙΑ!
    • Προφίλ
Απ: 21 Απριλίου 1967-Η Ελλάδα στον γύψο
« Απάντηση #9 στις: Πεμ 17 Νοέ 2022 17:58 »
Παράθεση
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Εξέγερση του Πολυτεχνείου

Η Εξέγερση του Πολυτεχνείου το Νοέμβριο του 1973 ήταν η κορυφαία αντιδικτατορική εκδήλωση και ουσιαστικά προανήγγειλε την πτώση της Χούντας των Συνταγματαρχών.

Η Εξέγερση του Πολυτεχνείου το Νοέμβριο του 1973 ήταν η κορυφαία αντιδικτατορική εκδήλωση και ουσιαστικά προανήγγειλε την πτώση της Χούντας των Συνταγματαρχών, η οποία από τις 21 Απριλίου 1967 είχε επιβάλλει καθεστώς στυγνής δικτατορίας στη χώρα.

Η αντίστροφη μέτρηση ξεκίνησε στις 14 Φεβρουαρίου 1973, όταν ξεσηκώθηκαν οι φοιτητές της Αθήνας και συγκεντρώθηκαν στο Πολυτεχνείο. Ζητούσαν την κατάργηση του Ν.1347, ο οποίος προέβλεπε την υποχρεωτική στράτευση όσων ανέπτυσσαν συνδικαλιστική δράση κατά τη διάρκεια των σπουδών τους. Η αστυνομία, παραβιάζοντας το πανεπιστημιακό άσυλο, εισήλθε στο χώρο του ιδρύματος, συνέλαβε 11 φοιτητές και τους παρέπεμψε σε δίκη με την κατηγορία της «περιύβρισης αρχής». Οι 8 καταδικάστηκαν σε διάφορες ποινές, ενώ περίπου 100 άλλοι αναγκάστηκαν να διακόψουν τις σπουδές τους και να ντυθούν στο χακί.

Κατάληψη στο κτίριο της Νομικής
Επτά ημέρες μετά τα πρώτα γεγονότα του Πολυτεχνείου, στις 21 Φεβρουαρίου οι φοιτητές κατέλαβαν το κτίριο της Νομικής σχολής στην Αθήνα, προβάλλοντας τα συνθήματα «Δημοκρατία», «Κάτω η Χούντα» και «Ζήτω η Ελευθερία». Η αστυνομία επενέβη και πάλι για να καταστείλει την εξέγερση, αλλά η βίαιη εκδίωξη των φοιτητών από το κτίριο της Νομικής ενίσχυσε ακόμη περισσότερο την αγωνιστικότητά τους.

Η εξέγερση που ξεκίνησε στις 14 Νοεμβρίου του 1973 επρόκειτο να αποτελέσει την κορύφωση των αντιδικτατορικών εκδηλώσεων. Το πρωί εκείνης της ημέρας οι φοιτητές συγκεντρώθηκαν στο προαύλιο του Πολυτεχνείου και αποφάσισαν την κήρυξη αποχής από τα μαθήματα, με αίτημα να γίνουν εκλογές για τους φοιτητικούς συλλόγους τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους και όχι στα τέλη του επόμενου χρόνου, όπως είχε ανακοινώσει το καθεστώς.

Ακολούθησαν συνελεύσεις φοιτητών στην Ιατρική και στη Νομική σχολή. Μάλιστα, οι φοιτητές της Νομικής εξέδωσαν ψήφισμα, με το οποίο ζητούσαν την ανάκληση των αποφάσεων της Χούντας για τη διεξαγωγή των φοιτητικών εκλογών, εκδημοκρατισμό των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, αύξηση των δαπανών για την παιδεία στο 20% του προϋπολογισμού και ανάκληση του Ν.1347 για την αναγκαστική στράτευση των φοιτητών.

Όσο περνούσε η μέρα άρχισαν να μαζεύονται ολοένα και περισσότεροι φοιτητές στο Πολυτεχνείο, αλλά και άλλοι που πληροφορήθηκαν το νέο. Η αστυνομία αποδείχθηκε ανίκανη να εμποδίσει την προσέλευση του κόσμου. Το απόγευμα πάρθηκε η απόφαση για κατάληψη του Πολυτεχνείου. Οι πόρτες έκλεισαν και από τότε άρχισε η οργάνωση της εξέγερσης. Το πρώτο βήμα ήταν η εκλογή Συντονιστικής Επιτροπής, στην οποία μετείχαν 22 φοιτητές και 2 εργάτες, με σκοπό να καθοδηγήσει τον αγώνα. Επιπλέον, δημιουργήθηκαν επιτροπές σε όλες τις σχολές για να οργανώσουν την κατάληψη και την επικοινωνία με την ελληνική κοινωνία.
Ο ραδιοφωνικός σταθμός
Για το σκοπό αυτό άρχισε να λειτουργεί ένας ραδιοφωνικός σταθμός, αρχικά στο κτίριο του Χημικού και αργότερα στο κτίριο των Μηχανολόγων, με εκφωνητές τη Μαρία Δαμανάκη και τον Δημήτρη Παπαχρήστου. Επιπλέον, στο Πολυτεχνείο εγκαταστάθηκαν πολύγραφοι, που δούλευαν μέρα - νύχτα, για να πληροφορούν τους φοιτητές και τον υπόλοιπο κόσμο για τις αποφάσεις της Συντονιστικής Επιτροπής και των φοιτητικών συνελεύσεων. Συγκροτήθηκαν συνεργεία φοιτητών, που έγραφαν συνθήματα σε πλακάτ, σε τοίχους, στα τρόλεϊ, στα λεωφορεία και στα ταξί, για να τα γνωρίσουν όλοι οι Αθηναίοι. Στο Πολυτεχνείο οργανώθηκε εστιατόριο και νοσοκομείο, ενώ ομάδες φοιτητών ανέλαβαν την περιφρούρηση του χώρου, ξεχωρίζοντας τους ενθουσιώδεις και δημοκράτες Αθηναίους από τους προβοκάτορες.

Η πρώτη αντίδραση του δικτατορικού καθεστώτος ήταν να στείλει μυστικούς πράκτορες να ανακατευθούν στο πλήθος που συνέρρεε στο Πολυτεχνείο και να ακροβολήσει σκοπευτές στα γύρω κτίρια. Στις 16 Νοεμβρίου μεγάλες αστυνομικές δυνάμεις επιτέθηκαν εναντίον του πλήθους που ήταν συγκεντρωμένο έξω από το Πολυτεχνείο, με γκλομπς, δακρυγόνα και σφαίρες ντουμ-ντουμ. Οι περισσότεροι διαλύθηκαν. Όσοι έμειναν έστησαν οδοφράγματα ανατρέποντας τρόλεϊ και συγκεντρώνοντας υλικά από νεοανεγειρόμενες οικοδομές, και άναψαν φωτιές για να εξουδετερώσουν τα δακρυγόνα. Αργότερα, η αστυνομία έκανε χρήση όπλων, χωρίς όμως να πετύχει το στόχο της, την καταστολή της εξέγερσης.

Τα άρματα μάχης
Ο δικτάτορας Παπαδόπουλος, όταν διαπίστωσε ότι η αστυνομία αδυνατούσε να εισέλθει στο Πολυτεχνείο, αποφάσισε να χρησιμοποιήσει το στρατό. Κοντά στο σταθμό Λαρίσης συγκεντρώθηκαν τρεις μοίρες ΛΟΚ και μία μοίρα αλεξιπτωτιστών από τη Θεσσαλονίκη. Τρία άρματα μάχης κατέβηκαν από του Γουδή προς το Πολυτεχνείο. Τα δύο στάθμευσαν στις οδούς Τοσίτσα και Στουρνάρα, αποκλείοντας τις πλαϊνές πύλες του ιδρύματος και το άλλο έλαβε θέση απέναντι από την κεντρική πύλη. Η Συντονιστική Επιτροπή των φοιτητών ζήτησε διαπραγματεύσεις, αλλά το αίτημά τους απορρίφθηκε.


Στις 3 τα ξημερώματα της 17ης Νοεμβρίου το άρμα που βρισκόταν απέναντι από την κεντρική πύλη έλαβε εντολή να εισβάλλει. Έπεσε πάνω στην πύλη και την έριξε, παρασέρνοντας στο διάβα του μία κοπέλα που ήταν σκαρφαλωμένη στον περίβολο κρατώντας την ελληνική σημαία. Οι μοίρες των ΛΟΚ, μαζί με ομάδες -μυστικών και μη- αστυνομικών, εισέβαλαν στο Πολυτεχνείο και κυνήγησαν τους φοιτητές, οι οποίοι πηδώντας από τα κάγκελα προσπάθησαν να διαφύγουν στους γύρω δρόμους. Τους κυνηγούσαν αστυνομικοί, πεζοναύτες, ΕΣΑτζήδες. Αρκετοί σώθηκαν βρίσκοντας άσυλο στις γύρω πολυκατοικίες, πολλοί συνελήφθησαν και μεταφέρθηκαν στη Γενική Ασφάλεια και στην ΕΣΑ.
Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Αστυνομίας, στις 17 Νοεμβρίου συνελήφθησαν 840 άτομα. Όμως, μετά τη Μεταπολίτευση, αξιωματικοί της Αστυνομίας, ανακρινόμενοι, ανέφεραν ότι οι συλληφθέντες ξεπέρασαν τα 2400 άτομα. Οι νεκροί επισήμως ανήλθαν σε 34 άτομα. Στην ανάκριση που διενεργήθηκε το φθινόπωρο του 1975 εναντίον των πρωταιτίων της καταστολής εντοπίστηκαν 21 περιπτώσεις θανάσιμου τραυματισμού. Ωστόσο, τα θύματα πρέπει να ήταν πολύ περισσότερα, διότι πολλοί βαριά τραυματισμένοι, προκειμένου να διαφύγουν τη σύλληψη, αρνήθηκαν να διακομιστούν σε νοσοκομείο.

Ο δικτάτορας Γεώργιος Παπαδόπουλος κήρυξε στρατιωτικό νόμο, αλλά στις 25 Νοεμβρίου ανατράπηκε με πραξικόπημα. Πρόεδρος ορίστηκε ο αντιστράτηγος Φαίδων Γκιζίκης και πρωθυπουργός της νέας κυβέρνησης ο Αδαμάντιος Ανδρουτσόπουλος. Όμως ο ισχυρός άνδρας του νέου καθεστώτος ήταν ο διοικητής της Στρατιωτικής Αστυνομίας, ταξίαρχος Δημήτριος Ιωαννίδης, που επέβαλλε ένα καθεστώς σκληρότερο από εκείνο του Παπαδόπουλου.

Η δικτατορία κατέρρευσε στις 23 Ιουλίου του 1974, αφού είχε ήδη προηγηθεί η τουρκική εισβολή στην Κύπρο. Ο Γκιζίκης και ο αντιστράτηγος Ντάβος, διοικητής του Γ' Σώματος Στρατού, κάλεσαν τον Κωνσταντίνο Καραμανλή να επιστρέψει στην Ελλάδα για να επαναφέρει τη δημοκρατική διακυβέρνηση.

Ποιήματα εμπνευσμένα από την Εξέγερση του Πολυτεχνείου
Μικρός Τύμβος (17 Νοεμβρίου 1973) (Νικηφόρος Βρεττάκος)
Φοβάμαι (Μανώλης Αναγνωστάκης)
Εδώ Πολυτεχνείο (Φώτος Γιοφύλλης)
Κοίτα με στα μάτια (Νίκος Γκάτσος)
Κωνικός Νοέμβρης (Έκτωρ Κακναβάτος)
Κίνδυνος στην πόλη (Γιάννης Κοντός)
Ο Έφηβος των Αθηνών (Γιάννης Κουτσοχέρας)
Πολυτεχνείο 79 (Αργύρης Μαρνέρος)
Εν Έτει 2000 (Φαίδρος Μπαρλάς)
Στους σκοτωμένους σπουδαστές του Νοεμβρίου (Λένα Παππά)
Βεργίνα 1977 μ.Χ. (Γιάννης Πατίλης)

Πηγή: https://www.sansimera.gr/articles/190

© SanSimera.gr
ΚΕΡΚΙΔΑ ΚΑΘΑΡΗ ΑΠΟ ΛΑΜΟΓΙΑ!!!

Αποσυνδεδεμένος RASTA

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 3.384
    • Προφίλ
Απ: 21 Απριλίου 1967-Η Ελλάδα στον γύψο
« Απάντηση #10 στις: Παρ 21 Απρ 2023 15:22 »
    Χούντα καθαρμάτων ηλίθιων κ λαμογιων     
  https://www.imerodromos.gr/21h-apriliou-chounta-katharmaton-hlithion-kai-lamogion-2/
" Ανυποχώρητος: σημαίνει να είναι το κεφάλι σου μέσα στο στόμα του λύκου κι εσύ να του λες άντε γαμήσου... "

Fidel Castro

Αποσυνδεδεμένος fon7

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 26.306
    • Προφίλ
Απ: 21 Απριλίου 1967-Η Ελλάδα στον γύψο
« Απάντηση #11 στις: Σαβ 22 Απρ 2023 14:29 »

Μεγαλοπρεπές φωτογραφικό πορτρέτο του Κωνσταντίνου Ασλανίδη. Πίσω του το κάδρο με τον Γ.Παπαδόπουλο και το "πουλί" της χούντας

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΣΛΑΝΙΔΗΣ
Ο σκληρός χουντικός που εξουσίασε την αθλητική Ελλάδα
Για πέντε χρόνια έπαιζε μόνος του, εξουσιάζοντας τα πάντα γύρω από τον ελληνικό αθλητισμό. Η χούντα είχε επενδύσει πάρα πολλά στα σπορ και ο Κωνσταντίνος Ασλανίδης έχει μια ιδιαίτερα ξεχωριστή ιστορία στη χώρα του "αποφασίζομεν και διατάσσομεν"

Το ξημέρωμα της 21ης Απριλίου 1967 ο Αντισυνταγματάρχης Πεζικού Κωνσταντίνος Ασλανίδης, διοικητής των ειδικών δυνάμεων κινητοποιούσε τα ΛΟΚ και τα οδηγούσε στην κατάληψη και τον έλεγχο του Πενταγώνου. Αργότερα βρέθηκε στο Μπογιάτι, για να επιβλέψει τις προσαγωγές των πολιτικών κρατουμένων, ανάμεσά τους και ο Ανδρέας Παπανδρέου.

Ο γεννημένος στην Κωνσταντινούπολη, επίορκος αξιωματικός, ήταν τότε 50 ετών και δεν τον ήξερε κανείς, πλην βέβαια της ομάδας των πραξικοπηματιών, στην οποία τον είχε μυήσει ο "σκληροπυρηνικός" συνταγματάρχης Λαδάς.

Σύμφωνα με την (ανεπίσημη) βιογραφία του είχε "ανανήψει" νωρίς από τις ... μιαρές κομμουνιστικές ιδέες που ασπάστηκε σαν μαθητής στον Πολύγυρο Χαλκιδικής, όταν συνελήφθη "επέδειξε πνεύμα συνεργασίας" (προφανώς κατέδωσε ό,τι και όποιους ήξερε) και ακολούθησε καριέρα στρατιωτικού, φοιτώντας στην Σχολή Ευελπίδων. Μέλος του περιβόητου ΙΔΕΑ (Ιερός Δεσμός Ελλήνων Αξιωματικών) είχε θεωρηθεί προσωπικός φίλος του δικτάτορα Παπαδόπουλου, αν και αργότερα στη διάρκεια της χούντας, συντάχθηκε με τους λεγόμενους "σκληρούς", διαφώνησε με τη "λύση Μαρκεζίνη" και παραιτήθηκε υπερασπιζόμενος "τα ιδανικά της επαναστάσεως"

Άγνωστος -όπως όλοι οι "σωτήρες" του εθνους- τον Απρίλιο του 67, μέσα σε λίγους μήνες θα μετατρεπόταν σε έναν από τους πιο ισχυρούς και πολυφωτογραφημένους παράγοντες της δικτατορίας. Αναλαμβάνοντας Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού, έκανε κουμάντο σε ένα απόλυτα νευραλγικό κομμάτι, διαχειριζόμενος απίστευτα ποσά και προπαγανδίζοντας -καλύτερα από τον καθένα- τα "επιτεύγματα" του καθεστώτος.

Ο αθλητισμός ήταν ένα πεδίο δράσης για τη χούντα για να ελέγξει σωματεία, νεολαία, φιλάθλους αλλά και να αποκτήσει καλή έξωθεν μαρτυρία, καθώς σταδιακά η διεθνής κοινότητα την απομόνωνε -με αποκορύφωμα την καταδίκη και την αποβολή της από το Συμβούλιο της Ευρώπης- ενώ ο αντιδικτατορικός αγώνας συγκέντρωνε πολλές φωνές διεθνούς διαμαρτυρίας.

Η δικτατορία, όπως όλα τα ολοκληρωτικά καθεστώτα, οικειοποιήθηκε κάθε είδους αθλητική επιτυχία. Πρώτα το παγκόσμιο ρεκόρ του Χρήστου Παπανικολάου στο άλμα επι κοντώ, μετά η κατάκτηση του Κυπέλλου Κυπελλούχων στο μπάσκετ από την ΑΕΚ και βέβαια η πορεία του Παναθηναϊκού μέχρι το Γουέμπλεϊ, ήταν γεγονότα που οι συνταγματάρχες θέλησαν να εκμεταλλευτούν για να προβάλλουν την Ελλάδα της ευημερίας και της αθλητικής ανάπτυξης.

Η απάντηση στις κατηγορίες για βασανιστήρια, εκτοπισμούς και καταπάτηση όλων των ελευθεριών, ήταν η "Ελλάδα που παίζει μπάλα και διασκεδάζει". Το ποδόσφαιρο, το σπορ με τη μεγαλύτερη δημοφιλία, ήταν από τις πρώτες μέρες στο στόχαστρο των δικτατόρων.

Η χούντα κυνήγησε με πάθος (και άφθονο χρήμα) τις διεθνείς διοργανώσεις. Το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στίβου το 1969, έγινε στο ανακαινισμένο Στάδιο Καραϊσκάκη, με τους χουντικούς να μην έχουν κανένα πρόβλημα από την παρουσία των αθλητών και την ανάκρουση των εθνικών ύμνων από τις χώρες του υπαρκτού σοσιαλισμού, οι οποίες από την πλευρά τους πήραν κανονικά μέρος στη "φιέστα".


Με τον Στυλιανό Παττακό μιλάνε σε ξένους δημοσιογράφους στη διάκρεια των πανευρωπαϊκών αγώνων στίβου το 1969, στο Στάδιο Καραϊσκάκη

Αλλά δεν ήταν μόνοι οι πανευρωπαϊκοί του στίβου. Στα 7 χρόνια του "γύψου", η Ελλάδα διοργάνωσε δυο φορές τους Βαλκανικούς Αγώνες στίβου (διοργάνωση εξόχως σημαντική εκείνες τις δεκαετίες), δυο τελικούς Κυπέλλου Κυπελλούχων στο ποδόσφαιρο (Ρεάλ-Τσέλσι το 1971, Μίλαν-Λιντς το 1973), ένα Παγκόσμιο Πρωτάθλημα εφήβων κωπηλασίας στα Γιάννενα και βέβαια τον τελικό ΑΕΚ-Σλάβια στο μπάσκετ, με τους Τσέχους να φιλοξενούνται δωρεάν στην Αθήνα για μια εβδομάδα (συν τα έσοδα ενός φιλικού, υπό την αιγίδα της ΑΕΚ).

Μέσω των σπορ η χούντα έψαχνε διέξοδο προς το εξωτερικό. Ο Στυλιανός Παττακός πόζαρε περιχαρής με τους θριαμβευτές μπασκετμπολίστες της ΑΕΚ, η Δέσποινα Παπαδοπούλου και σχεδόν ολόκληρη η κυβέρνηση πήγαινε στα επίσημα της Λεωφόρου για να δει τους αγώνες του Παναθηναϊκού στο Κύπελλο Πρωταθλητριών. Της αποστολής, άλλωστε, των "πρασίνων" για το Λονδίνο ηγήθηκε αυτοπροσώπως ο Κωνσταντίνος Ασλανίδης, στο ... απόγειο της δόξας του.

Η πογηδέτηση της νεολαίας δεν ήταν τόσο εύκολη υπόθεση. Η χούντα ήξερε ότι είχε προηγηθεί μια σημαντική εκπαιδευτική μεταρρύθμιση από την κυβέρνηση της Ε.Κ, με σημαντικά βήματα προόδου, ενώ οι Λαμπράκηδες είχαν αγκαλιάσει ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της νεολαίας, με αποτέλεσμα μια εν γένει άνθηση του πολιτισμού, που για τους Απριλιανούς ... μύριζε κομμουνισμό.

Ο αθλητισμός έγινε ένα όχημα επιβολής της κουλτούρας των δικτατόρων, που μιλούσαν και μια περέργη γλώσσα, μια διαστροφική καθαρεύουσα η οποία έχει αποτυπωθεί και στα παραληρήματα του Παπαδόπουλου στις δημόσιες εμφανίσεις και λόγους του.

Δεν είναι τυχαίο ότι στις αθλητικές εφημερίδες της εποχής, δημοσιεύονταν (υποχρεωτικά, φυσικά) δελτία υποτιθέμενης ... ελεύθερης έκφρασης για προτάσεις των πολιτών, οι οποίες θα συμπεριλαμβάνονταν στο χουντικό σύνταγμα του 1968. Έχει γούστο η ... πρόσκληση μέσω της "Αθλητικής Ηχούς" που προτείνει στους αναγνώστες "πείτε ελεύθερα τη γνώμη σας".


Συμμετοχή στην σύνταξη του Συντάγματος, μέσω της ... Αθλητικής Ηχούς. Πείτε ελεύθερα τη γνώμη σας, για τα ατομικά δικαιώματα. Πάρτο αυγό και κούρευτο

Σάμπως και να την έλεγε κανείς ελεύθερα (τη γνώμη του), θα την έπαιρνε κανείς υπόψη; Το σύνταγμα είχε κοπεί και ραφτεί στα μέτρα των ... πρόθυμων συνταγματολόγων να ενισχύσουν τη νομιμότητα των πραξικοπηματιών

Αργότερα, μετά το ελεγχόμενο δημοψήφισμα για το σύνταγμα, οι αθλητικές εφημερίδες υπενθύμισαν από τι μας έσωσε η "Επανάστασις". Πήγαινες, δηλαδή, στο περίπτερο να αγοράσεις την "Αθλητική" για να διαβάσεις τι έγινε στο τρίτο μπαράζ ανάμεσα στον ΟΦΗ και τον Πανελευσινιακό το 1968, ή ποιος προπονητής αναλαμβάνει την ΑΕΚ και πάνω-πάνω υπήρχε το σύνθημα "Η Επανάστασις απέτρεψε τον εμφύλιον πόλεμον".


Το φύλλο της Αθλητικής Ηχούς για τον θρίαμβο του ΟΦΗ επί του Πανελευσινιακού στον τρίτο αγώνα μπαράζ των δυο ομάδων για την άνοδο στην Α Εθνική. Πάνω-πάνω, μαθαίνουμε από τι μας έσωσε η Επανάστασις

Μη τυχόν και ξεχαστούμε και δεν μάθουμε το ... ποιηματάκι. Η δικτατορία ήθελε άρτο και θεάματα. Προέβαλλε τα σπορ, με την τηλεόραση σιγά-σιγά να μεταδίδει ζωντανούς ποδοσφαιρικούς αγώνες, ενώ στο Καλλιμάρμαρο γίνονταν οι περίφημες γιορτές της Αρετής των Ελλήνων, με διάφορα σκετς από τις μάχες των Αρχαίων στις Θερμοπύλες και στη Σαλαμίνα, μέχρι τη "νίκη στον Συμμοριτοπόλεμον".

Οι Λαμπράκηδες και η πολιτιστική ανάταση σε όλη τη χώρα της τετραετίας 1963-67, με ανοιχτές συναυλίες σε γήπεδα, μελοποιήσεις ποιητώ, το "νέο κύμα" και ένας διαφορετικός ελληνικός κινηματογράφος έπρεπε να ξεχαστούν. Τώρα, ήταν η ώρα του Τζέιμς Πάρις και του φεστιβάλ ελληνικού τραγουδιού, με τον Άλκη Στέα να μας προτρέπει: Ευτυχείτε.

ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΟΛΑ ΥΠΟ ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ ΤΟΥ
Αρχικά η χούντα κατάργησε την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, για να την επαναφέρει στις 12 Μαΐου του 1967 με επικεφαλής τον Κωνσταντίνο Ασλανίδη, που είχε τον πρώτο και τελευταίο λόγο. Οι εξουσίες του διευρυμένες και τα χρήματα ... απεριόριστα.

Ο προϋπολογισμός της ΓΓΑ αποσυνδέθηκε με τα υπόλοιπα κρατικά κονδύλια και ο Γενικός Γραμματέας μοίραζε τα εκατομμύρια κατά το δοκούν. Έξτρα χρηματοκιβώτιο τα έσοδα από τον ΟΠΑΠ, τον οποίο ο ίδιος επέκτεινε στην Κύπρο και γενικά η χούντα προώθησε με κάθε μέσο, αφού το ΠΡΟ-ΠΟ υποσχόταν κέρδη, προβλέποντας σωστά τα 13 σωστά σημεία...

Ο Ασλανίδης έπιασε αμέσως το νόημα της προπαγάνδας μέσω του αθλητισμού. Ιδιαίτερα φιλόδοξος και φίλος της δημοσιότητας, έμοιαζε να βρίσκεται παντού. Πρώτα απ' όλα, βέβαια, θέλησε να ελέγξει τον χώρο, όσο πιο ασφυκτικά γινόταν. Η πρώτη του δουλειά ήταν να καταργήσει το γνωμοδοτικό συμβούλιο αθλητισμού και το επταμελές συμβούλιο των σπορ κι άρχισε σταδιακά να ξηλώνει τις διοικήσεις των ποδοσφαιρικών ενώσεων και των ίδιων σωματείων. Κάθε σύλλογος είχε υποχρεωτικά ένα κυβερνητικό επίτροπο, ως επί το πλείστον στρατιωτικό.

Ο λοχαγός των ΛΟΚ, Μιχάλης Κίτσιος έγινε πρόεδρος του Παναθηναϊκού, με πρώτη δουλειά την εκκαθάριση του μητρώου του συλλόγου. Δηλαδή τον εξοβελισμό όσων δεν συμβάδιζαν με τα ... ιδεώδη του ελληνοχριστιανικού πολιτισμού της δικτατορίας. Αργότερα, το 1973 πρόεδρος του ΠΑΟ, εκλέχθηκε ο Σπύρος Ανέστης- "άνθρωπος" του Ιωαννίδη, τελευταίου δικτάτορα της χώρας-όπως αποκάλυψε αργότερα ο Αντώνης Μαντζεβελάκης.

Ο πανίσχυρος ΓΓΑ, τον Δεκέμβριο του 1967 ξήλωσε τη διοίκηση του Γιώργου Ανδριανόπουλου, στον Ολυμπιακό. Στη θέση του προέδρου διορίστηκε ο γενικός διευθυντής της ΔΕΗ, Κώστας Μπουζάκης, όμως τον πρώτο λόγο είχε ο επίτροπος, αντισυνταγματάρχης Δημήτρης Παπαποστόλου. Προερχόμενος κι αυτός από τα ΛΟΚ ζητάει την παραίτηση του Μάρτον Μπούκοβι και αρχίζει να κάνει κουμάντο στους "ερυθρόλευκους" φτάνοντας στο σημείο να απειλήσει με περίστροφο τον Βασίλη Μποτίνο, με τον οποίο είχε έρθει ουκ ολίγες φορές σε προστριβή.

Αργότερα, όπως γράφει ο Διονύσης Ελευθεράτος, στο βιβλίο του "Λαμόγια στο Χακί", ο Παπαποστόλου "ανέλαβε καθήκοντα διοικητή των ελληνικών δυνάμεων καταδρομών στην Κύπρο, όπου εξελίχθηκε σε εγκέφαλο απόπειρας δολοφονίας του Μακαρίου (1970-71). Οι δολοπλοκίες και οι ίντριγκες του, όπως τις αποκάλυψε ο δημοσιογράφος Μ.Δρουσιώτης στο βιβλίο του "Η "εισβολή" της χούντας στην Κύπρο", θυμίζουν σενάρια επιστημονικής φαντασίας"

Έχοντας εκ του νόμου το δικαίωμα να ανεβάζει και να κατεβάζει διοικήσεις, ο Ασλανίδης απέκτησε επί της ουσίας τον έλεγχο των πάντων. Ακόμη και της Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων. Έλεγχε τα πάντα και είχε λόγο για τα πάντα. Συγκεντρώνοντας κάθε είδους αθλητική εξουσία, από κάποια στιγμή και μετά τίποτε δεν μπορούσε να γίνει στα σπορ, χωρίς τη δική του έγκριση.

Στο τέλος με τη βοήθεια και του ευφάνταστου αθλητικού Τύπου, θα έπρεπε να πιστέψουμε ότι στις μεγάλες νίκες ... έπαιζε κιόλας.


Το πρωτοσέλιδο της "Αθλητικής Ηχούς" μετά τον θρίαμβο της ΑΕΚ κόντρα στη Σλάβια. Στους πρώτους τίτλους και ειδική αναφορά στον Ασλανίδη, που χαρακτηρίζεται πρωτεργάτης της νίκης και "δίκαια απεθεώθη". Μάλλον θα είχε πάρει πολλά ... ριμπάουντ

Η δημιουργία ενός προφίλ "αθλητικού πατερούλη" ήταν βασικό μέλημα του. Βρισκόταν παντού.

✑ Αποφάσιζε αν ο Κούδας θα πήγαινε ή όχι στον Ολυμπιακό, προτείνοντας στον πρόεδρο του ΠΑΟΚ, Γιώργο Παντελάκη ακόμα και τη συμβιβαστική λύση να ... μοιραστεί ο παίκτης μεταξύ των δυο ομάδων (αλλά όταν είδε πως μια αποχώρηση του διεθνή άσου θα δημιουργούσε τεράστιο πρόβλημα και αντιδράσεις στη Β.Ελλάδα "γύρισε" τον παίκτη στον ΠΑΟΚ).

✑ Καθαιρούσε -εν μια νυκτί- τον προπονητή της Εθνικής Ομάδας, Κώστα Καραπατή, επειδή τόλμησε να κάνει παρατήρηση στη σύζυγο του Λούλα και στην φίλη της, σύζυγο του προέδρου της ΕΠΟ Γιώργου Δέδε, όταν άναψαν τσιγάρο μέσα στο πούλμαν που μετέφερε το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα.

✑ Ερχόταν σε απευθείας σύγκρουση με τον Μίμη Δομάζο, όταν ο "στρατηγός" αποκλείστηκε από την Εθνική, με απόφαση του Νταν Γεωργιάδη (διάδοχος τους Καραπατή) παραμονές του κρίσιμου αγώνα για την πρόκριση στα τελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 1970 εναντίον της Ρουμανίας, επειδή δεν φορούσε το πάνω μέρος της φόρμας του κι ενώ κατέβαινε να πάρει πρωινό. "Εγώ σε πήρα από τις παράγκες και σε έκανα άνθρωπο" είπε στον Δομάζο, μαζί με άλλα κοσμητικά επίθετα, που εξόργισαν τον διεθνή άσο. Ο αστικός μύθος μάλιστα θέλει τον "κοντό" να αρπάζει από το λαιμό τον πανίσχυρο ΓΓΑ που λίγο έλειψε να τραβήξει περίστροφο! Ο Δομάζος δεν έπαιξε στο ματς με τη Ρουμανία, η οποία πήρε την βολική γι αυτόν ισοπαλία (2-2) και ταξόδεψε στο Μεξικό. Αργότερα, στην εποχή του Γουέμπλεϊ, σε μια από τις τελευταίες προπονήσεις του ΠΑΟ ο Ασλανίδης φώναζε στο Δομάζο "είσαι ο γιος μου, είσαι το παιδί μου", για να λύσει και την παρεξήγηση.

✑ Αποφάσιζε να μοιράσει σε Ολυμπιακό και Εθνικό το πρωτάθλημα του πόλο, όταν την ημέρα του μπαράζ (25/9/1969) σκοτώθηκε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα ο διορισμένος πρόεδρος των "ερυθρολεύκων" Κώστας Μπουζάκης. Στο ερώτημα "και πως θα γίνει ο διαχωρισμός για τα Κύπελλα Ευρώπης", ο Ασλανίδης θυμόταν τον τρόπο που κρίθηκε ο Κυπελλούχος στο ποδόσφαιρο την ίδια σεζόν (ο Παναθηναϊκός υπερίσχυσε του Ολυμπιακού στο στρίψιμο της δεκάρας, αφού δεν προβλεπόταν πέναλτι μετά την ισοπαλία σε κανονική διάρκεια και παράταση) και απάντησε: "Με κλήρωση..."

✑ Έδινε υποχρεωτική μεταγραφή στον Παναθηναϊκό στις δυο κορυφαίες αθλήτριες του πινγκ πονγκ, αδερφές Μαρία και Ματίνα Λουκα,πρωταθλήτριες το 1970 αλλά με τα χρώματα του "αριστερού" ΑΟ Προφήτη Ηλία από τον Πειραιά...

Με αυτόν τον τρόπο στην πενταετή του θητεία ως επικεφαλής του αθλητισμού, ο Ασλανίδης έχτισε ένα ηγετικό προφίλ, γνωρίζοντας ταυτόχρονα και ένα απίστευτο λιβανιστήρι από τον Τύπο:


Τελειώνει το 1969 και η "Ηχώ" το ανακηρύσσει σε "έτος Ασλανίδη"!

Τέτοια προβολή δεν είχε κανένα από τα στελέχη της δικτατορίας. Ούτε καν οι τρεις "αδερφοί" Παπαδόπουλος, Παττακός και Μακαρέζος. Ο Κωνσταντίνος Ασλανίδης είχε χτυπήσει φλέβα χρυσού!

ΟΙ ΦΑΝΤΑΡΟΙ ΕΙΣΒΑΛΛΟΥΝ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ
Ο ασφυκτικός έλεγχος των σωματείων ήταν ευθύς εξ αρχής ο στόχος της δικτατορίας. Οι ανεπιθύμητοι -λόγω πολιτικών πεποιθήσεων- παράγοντες (ενίοτε και αθλητές) έπαιρναν πόδι ενώ εκείνοι σύλλογοι που είχαν αποδεδειγμένα σύνδεση με την αριστερά οδηγούνταν στην εξαφάνιση. Η απλή μέθοδος των συγχωνεύσεων, μαζί με τις κατά το δοκούν, αναδιαρθρώσεις των κατηγοριών, ήταν ο τρόπος.

Το δόγμα Ασλανίδη για την ύπαρξη μιας ισχυρής ομάδας, ανά πόλη, ή μεγάλο αστικό κέντρο, στη θεωρία στόχευε στον ανταγωνισμό, επί της ουσίας όμως, εξυπηρετούσε τα σχέδια να φύγουν από τη μέση τα "μιαρά σωματεία".

Ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Κώστας Χαλέμος στο βιβλίο του "Το ταξίδι του Ίκαρου" περιγράφει την στρατιωτική επιχείρηση στα Γραφεία του ΠΑΟ Καλογρέζας, λίγο μετά το πραξικόπημα.

Δυο "τζέιμς" σταμάτησαν στην οδό Ανδρέα Δημητρίου, επικεφαλής έδωσε τη διαταγή και αμέσως μετά οι φαντάροι εισέβαλαν στα Γραφεία και σάρωσαν τα πάντα. Χαρτιά, σφραγίδες, αθλητικό υλικό, μέχρι και τα έπιπλα πήραν μαζί τους. Μόνο τα μετάλλια από την πρόσφατη κατάκτηση του πανελληνίου πρωταθλήματος Νέων γλίτωσαν, επειδή τα είχε φυλάξει ένας φίλος της ομάδας σε παρακείμενο καφενείο!

"Ο ΠΑΟ Καλογρέζας ήταν μια αρκετά δυνατή ομάδα της Νέας Ιωνίας, που είχε κερδίσει την άνοδό της στην Β Εθνική. Είχε, βέβαια, αριστερό μπακγκράουντ κι αυτό δεν άρεσε καθόλου στη χούντα, που ουσιαστικά "εξαφάνισε" το κλαμπ, υποχρεώνοντας το σε συγχώνευση με την Σαφράμπολη. Ο Ασλανίδης επέμενε πολύ στη συγχώνευση κι όταν οι παράγοντες των δυο ομάδων τον ρώτησαν πως θα ονομάσουμε το νέο σύλλογο, πέρασε από μπροστά του ένας σμηνίτης. Θα τον πείτε Ίκαρο... " σημειώνει ο Κ.Χαλέμος.

Μια άλλη ομάδα προϊόν συγχώνευσης ήταν η Καλλιθέα. Όχι λόγω των διαταγών του Ασλανίδη, αλλά χάρη στην ιδέα που είχε ο αείμνηστος Δήμαρχος της πόλης Γιάννης Γάλος (συνελήφθη και εξορίστηκε από τους Απριλιανούς) που συνένωσε όλα τα τοπικά σωματεία σε μια σπουδαία -όπως αποδείχθηκε- στη συνέχεια ομάδα.

Ο Θανάσης Σκρουμπέλος, στο βιβλίο του, "Το μπαράζ. Καλλιθέα, αγάπη μου", εξιστορεί τα γεγονότα μέχρι τον ιστορικό αγώνα-μπαράζ στη Χαλκίδα, για την άνοδο στην Β Εθνική, όπου η Καλλιθέα νίκησε 1-0 το Κορωπί που είχε ... καλές σχέσεις με το καθεστώς. Στο βιβλίο του, αλλά και στη συνέντευξη του στον Θεοδόση Μίχο, ο συγγραφέας τονίζει ότι αυτό το ματς αποτέλεσε μαζική πράξη αντίδρασης προς τη χούντα, ενώ κάπως έτσι είδε την παλαϊκή υποδοχή στην Καλλιθέα της θριαμβεύτριας ομάδας και το BBC!

Για να μη μείνει παραπονεμένο, ωστόσο, το Κορωπί ο Ασλανίδης -μετά τη νίκη της Καλλιθέας- έκανε αναδιάρθρωση της κατηγορίας, ξεχείλωσε τον αριθμό των κατηγοριών σαν ακορντεόν και συμπεριέλαβε στη Β Εθνική της σεζόν 1969-70 και τον ηττημένο του μπαράζ!

Ο Εργοτέλης ήταν επίσης μια ομάδα που κυνηγήθηκε ανηλεώς από τη δικτατορία. Λίγους μήνες πριν βγουν τα τανκς στους δρόμους, η κρητική ομάδα είχε παραχωρήσει το "Μαρτινένγκο" στον Μίκη Θεοδωράκη για δυο λαϊκές συναυλίες που άφησαν εποχή. Πριν από δυο χρόνια, τέτοια μέρα, είχαμε κάνει το σχετικό αφιέρωμα στο NEWS 247.

Στο βιβλίο του "Σπορ και κοινωνικές αντιστάσεις", ο δημοσιογράφος Νάσος Μπράτσος, καταγράφει αρκετά παρόμοια περιστατικά. Στον Ανταγόρα Κω, παρότι είχε κερδίσει την άνοδο του στη Β Εθνική, απαγορεύτηκε να παίξει στην κατηγορία, επειδή οι παράγοντες του έλαμψαν δια της απουσίας τους από την επίσκεψη του Στυλιανού Παττακού στο νησί. Σχεδόν όλα τα μέλη του Προφήτη Ηλία διαγράφτηκαν, ενώ ό,τι έπαθε ο Ανταγόρας Κω συνέβη και με τον Αστέρα Ζωγράφου. Απαγορεύτηκε η συμμετοχή του στη Β Εθνική και οι περισσότεροι παίκτες έπαιρναν μεταγραφή χωρίς την συγκατάθεση του συλλόγου.

Τη διάλυση της Θύελλας Πατρών διηγείται στον Ν.Μπράτσο, ο Νίκος Αραβατινός, παράγοντας του πατραϊκου συλλόγουμ ενώ στο βιβλίο υπάρχουν συνεντεύξεις του Κώστα Μανταίου και Γιάννη Ξαρχουλάκου, που όταν ξέσπασε η δικτατορία έπαιζαν μπάσκετ (στους Αμπελόκηπους) και ποδόσφαιρο (στην πολύ δυνατή ανεξάρτητη ομάδα του ΠΟΑΛ) αλλά ήταν και δραστήρια μέλη της Νεολαίας Λαμπράκη. Συνελήφθησαν και φυλακίστηκαν (ανήκουν αμφότεροι στον Σύνδεσμο Φυλακισμένων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών) για τα πιστεύω τους.

Ο Κώστας Πολίτης που τότε έπαιζε μπάσκετ στον Παναθηναϊκό και προερχόταν από την "κομμουνιστική" Καισαριανή υποχρεώθηκε να φύγει από τον ΟΤΕ, ενώ ο Τάσος Βασιλείου, ποδοσφαιριστής της ΑΕΚ, τόλμησε να διαμαρτυρηθεί για τον εκτοπισμό του πατέρα του στη Γυάρο. Όταν μάλιστα ανακοίνωσε ότι δεν παίζει στην Εθνική Ομάδα, η χούντα απαίτησε τον παραγκωνισμό του από την ενδεκάδα της ΑΕΚ, με αποτέλεσμα να πάρει μεταγραφή για τον Ιωνικό.

Ο Ασλανίδης έκανε παιχνίδι με τα σωματεία τις αναδιαρθρώσεις, όπως ήθελε και τον εξυπηρετούσε, της πολύπαθης Β Εθνικής, τις μεταγραφές και διεύρυνε την εξουσία του. Ταυτόχρονα διαχειριζόταν ένα πακτωλό εκατομμυρίων για την ανέγερση αθλητικών εγκαταστάσεων. Το σύνθημα της χούντας "κάθε πόλη και γήπεδο, κάθε χωριό και γυμναστήριο" κυριάρχησε στην προπαγάνδα της για την πολιτική της στον αθλητισμό.

Στάδια και γήπεδα κατασκευάστηκαν. Και κολυμβητήρια και ... κέντρα νεότητας, βεβαίως, όπου ο ΓΓΑ ήθελε να στεγάσει τις προσκοπικές οργανώσεις, ιδιαίτερα τους "Άλκιμους" τους οποίους μαζί με τον Λαδά ήθελαν να μετατρέψουν στα πρότυπα της ΕΟΝ του Μεταξά. Πιο πολλές φορές εμφανιζόταν με το μυστρί ο Ασλανίδης, παρά ο ... μετρ του είδους, Στ.Παττακός. Ο τελευταίος πάντως έβαλε το θεμέλιο λίθο στο περιβόητο γήπεδο του Ολυμπιακού, που θα ήταν χωρητικότητας 100-120.000 θεατών (!) στην περιοχή του Ρέντη.


Ο Κωνσταντίνος Ασλανίδης εξηγεί την ... μακέτα του σταδίου του Ολυμπιακού. Ανάμεσα στους επιβλέποντες και ο Παττακός

Τελικά έμεινε μόνο ο λίθος, οι μακέτες και τα παχιά λόγια για τα έργα που θα ξεκινούσαν σύντομα και τα χρήματα που κατά καιρούς θα δίνονταν στους "ερυθρόλευκους". Ο Παττακός σε μια ... τρελή συνέντευξη του στο ΦΩΣ είχε προτείνει -μετά την κατασκευή του γηπέδου- την μετονομασία του Ολυμπιακού σε "Οικουμενικό", με τις διοικήσεις πάντως του πειραϊκού συλλόγου μετά τη χούντα να αναζητούν την διαδρομή των όποιων επιχορηγήσεων έγιναν (αν έγιναν) για το έργο-φάντασμα!

Κανείς δεν έδινε λογαριασμό σε κανέναν, ωστόσο. Ο ΓΓΑ διαχειριζόταν το μπάτζετ της Γραμματείας και του ΟΠΑΠ όπως ο ίδιος επιθυμούσε. Του άρεσαν τα αποθεωτικά σχόλια των εφημερίδων, αλλά και τα διάφορα "Ασλανίδεια" γυμναστήρια που ξεφύτρωναν σε όλη την Ελλάδα!

ΜΕ ΤΟ ΜΕΡΟΣ ΤΩΝ "ΣΚΛΗΡΩΝ"
Ο Ασλανίδης άφησε την ΓΓΑ το 1972 (τον διαδέχθηκε ο Γεώργιος Βλαδίμηρος), για να γίνει υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, ενώ αργότερα έγινε και υφυπουργός παιδείας (μέχρι τον Σεπτέμβριο του 1973). Στην διάρκεια της δικτατορίας οι συνταγματάρχες και οι λοιποί πραιτωριανοί δεν ήταν πάντα ενωμένοι. Οι μεταξύ τους ανταγωνισμοί δεν σταμάτησαν ποτέ, υπήρξαν πολλές (συνήθως υπέρμετρες) φιλοδοξίες και τα στρατόπεδα του Παπαδόπουλου από τη μια και των "σκληρών" από την άλλη (με επικεφαλής τον Λαδά) στην οποία συμμετείχε πάντοτε ο Ασλανίδης.

Το 1970, σύμφωνα με την επιστολή του Αλ. Λυκουρέζου στον αυτοεξόριστο ταξίαρχο Βιδάλη, που είχε πάρει μέρος στο "κίνημα του βασιλιά", ο Μιχ.Ρουφογάλης, δντης της ΚΥΠ, κατασκόπευε τους πάντες και τα πάντα. Ο αντισυνταγματάρχης επικεφαλής της Υπηρεσίας Πληροφοριών, διαρρέει σε αξιωματιούς σκάνδαλα του Μακαρέζου αλλά και του Ασλανίδη.

Ο Παπαδόπουλος στέλνει ορκωτούς λογιστές στη ΓΓΑ και ο πανίσχυρος Γενικός γίνεται έξω φρενών. Υπέβαλε μάλιστα την παραίτηση του σε ένδειξη διαμαρτυρίας, αποδεχόμενος τον έλεγχο μόνο αν επεκτεινόταν σε όλες τις υπηρεσίες...

Στην αυτοβιογραφία του ο Στέφανος Καραμπέρης, από τους πρωταγωνιστές της απριλιανής χούντας (καταδικάστηκε σε κάθειρξη δεκαπέντε ετών στη δίκη των πρωταιτίων) αλλά και ηθικός αυτουργός της στυγερής δολοφονίας του βουλευτή της ΕΔΑ Γιώργου Τσαρουχά το 1968, όπως αποδέχθηκε το Μικτό Κακουργιοδικείο Θεσσαλονίκης (1977) περιγράφει τις ταραγμένες μέρες του 1970, όταν ο Παπαδόπουλος ήρθε σε άμεση αντιπαράθεση με το γκρουπ των σκληρών, το περιβόητο "Επαναστατικό Συμβούλιο" λίγο έλειψε να σπάσει στα δύο, όταν ο Δημήτρης Ιωαννίδης με διάφορους ελιγμούς αλλά και την απειλή σύλληψης των πάντων, κατάφερε να πείσει ότι δεν υπήρχε άλλη λύση, εκτός από τον "εμπνευστή" της δικτατορίας. Ο "σκύλος της ΕΣΑ" περίμενε υπομονετικά τη δική του ώρα, τρία χρόνια αργότερα.

Σύμφωνα με τον Καραμπέρη, μετά την "αναταραχή" ο Παπαδόπουλος παρέμενε κουμπωμένος στις συναντήσεις με τους αμφισβητίες του και ο Ασλανίδης δεν άντεξε λέγοντας: "Μα τι θέλεις για να μας συγχωρήσεις; Να αυτοκτονήσουμε μπροστά σου;"


Η παραίτηση Ασλανίδη και Μπαλόπουλου σε δεύτερο πλάνο από την αντίστοιχη του Μακαρέζου που διαφώνησε με τον "πρόεδρο" (Παπαδόπουλο). Από την εφημερίδα Μακεδονία

Η αντιπαράθεση κορυφώθηκε με την κυβέρνηση Μαρκεζίνη, που είχε προκρίνει (σαν "πρόεδρος της Δημοκρατίας") ο Παπαδόπουλος στα πλαίσια της "φιλελευθεροποίησης" του καθεστώτος. Ο Κωνσταντίνος Ασλανίδης μαζί με τον Μιχάλη Μπαλόπουλο (πρωταγωνιστής στο σκάνδαλο με τα κρέατα ... Ροδεσίας, που έπαιρναν άλλη "εθνικότητα" και πωλούνταν σε πενταπλάσιες τιμές) ακολούθησαν τον Νικόλα Μακαρέζο υποβάλλοντας τις παραιτήσεις τους στις 27 Σεπτεμβρίου 1973. Η δήλωση του πρώην αφεντικού του ελληνικού αθλητισμού έκανε λόγο για "προδοσία των αρχών και των στόχων της Επαναστάσεως"

ΤΟ' ΣΚΑΣΕ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ (ΚΑΙ ΚΑΤΕΛΗΞΕ ΣΤΗ ΒΡΑΖΙΛΙΑ)
Η πτώση της χούντας, μετά το Πολυτεχνείο, το νέο πραξικόπημα Ιωαννίδη και την τραγωδία της Κύπρου, τον βρήκε αρκετά ανήσυχο. Η κλήση του σε απολογία έγινε στις 27 Ιανουαρίου 1975, όταν παρουσιάστηκε στον ανακριτή Βολτή και ζήτησε ολιγοήμερη προθεσμία ώστε να προετοιμάσει την απολογία του. Θα εμφανιζόταν στις 3/2, αλλά ήδη το είχε σκάσει πρώτα για την Ελβετία και εν συνεχία για την Ιταλία. Οι ελληνικές αρχές εξέδιδαν διεθνές ένταλμα συλλήψεως και το βράδυ της 20ής Ιουνίου 1975 οι καραμπινιέροι τον σταμάτησαν στην πόλη Πορτοφίνο για έλεγχο στοιχείων.

Δεν πρόλαβε να το σκάσει εκ νέου, καθώς την επόμενη μέρα συνελήφθη στη βίλα "Σαντα Μαργκερίτα". Κλείστηκε στις φυλακές Μαράσσι της Γένοβας, ζήτησε πολιτικό άσυλο, με το εφετείο της ιταλικής πόλης να αναβάλλει την απόφαση περί έκδοσής του στην Ελλάδα, επειδή ο πρώην ΓΓΑ είχε προσκομίσει βεβαίωση των ποδοσφαιριστών του Παναθηναϊκού ότι είχαν εισπράξει το πριμ, για το οποίο κατηγορούταν πως είχε καταχραστεί.


Η σύλληψη Ασλανίδη, πρώτο θέμα στην εφημερίδα "Μακεδονία"

Τελικά το εφετείο της Γένοβας απέρριψε το αίτημα για εκδοσή του με το επιχείρημα μιας πιθανής καταδίκης του σε θάνατο, λόγω των σοβαρών πολιτικών εγκλημάτων για τα οποία τον κατηγορούσαν! Τον Ιούλιο του 1976 ο Ασλανίδης έβγαινε από τη φυλακή και κατέφευγε στην Βραζιλία, όπου έκανε διάφορες δουλειές για να επιβιώσει. Ασθένησε σοβαρά από καρκίνο και το 1984 έκανε αίτημα επιστροφής στην Ελλάδα. Πέθανε στις 29/11/1984 σχεδόν ξεχασμένος, δεκαπέντε χρόνια μετά, την απόλυτη δόξα του, όταν τον προσκυνούσε ολόκληρος ο ελληνικός αθλητισμός.

Ο Θανάσης Σκρουμπέλος γράφει εύστοχα στο βιβλίο του για την Καλλιθέα, ότι οι πρωτεργάτες της δικτατορίας ζητούσαν πάντα ένα είδος "συμφωνίας" με το λαό. Να τα βρουν μαζί του: "Να τα ταιριάξουν με κάθε μέσο, οι αταίριαστοι. Είχαν καταλύσει τη Δημοκρατία, είχαν χρησιμοποιήσει τον Στρατό, από φρουρό της εναντίον της. Γι αυτό και το τέλος τους ήταν άθλιο. Η εξοδός τους τραγική-παρέδωσαν την Κύπρο. Πούλησαν εθνικό ζωτικό χώρο. Λαδιά ανεξίτηλη στη χακί στολή. Τραγικές φιγούρες και οι ίδιοι. Οι περισσότεροι πέθαναν στη φυλακή. Ο ΓΓΑ, όπως ήδη σας είπα, κατάντσε πένης, αυτοεξόριστος στη Βραζιλία και επέστρεψε με καρκίνο για να πεθάνει στα πάτρια εδάφη. Ο αθλητισμός ήταν ένα εργαλείο, που προσπάθησαν να το δουλέψουν πολύ προς όφελος τους οι χουνταίοι. Με άτσαλο, άκομψο και πολυδάπανο τρόπο. Ο ΓΓΑ σκόρπισε πολλά λεφτά για γήπεδα και ομάδες. Άλλες ευνοήθηκαν κι άλλες όχι απ' αυτό τον ευκαιριακό και χωρίς σχεδιασμό έργων και ξόδεμα χρημάτων. Ήταν εμφανής η αγωνία τους να αρπαχτούν από τον αθλητισμό"

Και να τον βάλουν, όπως όλη την Ελλάδα, στο γύψο...
news247.gr

Αποσυνδεδεμένος fon7

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 26.306
    • Προφίλ
Απ: 21 Απριλίου 1967-Η Ελλάδα στον γύψο
« Απάντηση #12 στις: Σαβ 22 Απρ 2023 16:02 »
ΠΑΟ Καλογρέζας: Η πρώτη ομάδα που διαλύθηκε από τη δικτατορία



Καλά – καλά δεν είχε κωπάσει ο θόρυβος από τις ερπύστριες των τανκς και οι μηχανές από δύο στρατιωτικά καμιόνια, ακούστηκαν στους δρόμους της Καλογρέζας. Οι πραξικοπηματίες της 21ης Απριλίου του 1967 ξεκινούσαν και την εφαρμογή των σχεδίων τους για τον έλεγχο του αθλητισμού. Πρώτη “στάση” Καλογρέζα. Στους δρόμους που κάποτε οι Γερμανοί και οι συνεργάτες τους έστηναν το Μπλόκο της Καλογρέζας, 23 χρόνια μετά η χούντα έκανε “ποδαρικό” στις αθλητικές της παρεμβάσεις με έφοδο και κατάσχεση υλικού από τα γραφεία του ΠΑΟ Καλογρέζας.

Μαζί μας είναι ο Θεοδόσης Σπυράτος, γιός του Τρικούπη Σπυράτου, ποδοσφαιριστή της Καλογρέζας και μετέπειτα σημαντικού διοικητικού στελέχους.

-Επισήμως η ομάδα εντάχθηκε στη δύναμη της ΕΠΣΑ το 1949, αλλά υπήρχε μερικά χρόνια νωρίτερα. Φαντάζομαι ότι οι πρώτες διηγήσεις προήλθαν από το οικογενειακό περιβάλλον.

-Βέβαια, ο θείος του πατέρα μου ήταν ο επικεφαλής του ΕΑΜ και της ΕΠΟΝ στην περιοχή και μάλιστα τη βραδιά του Μπλόκου (15 Μάρτη 1944), θάβανε στο χώμα προκηρύξεις και άλλα υλικά για να μην τα βρουν οι Γερμανοί, γεγονός που θα σήμαινε περισσότερες συλλήψεις και περισσότερα θύματα.



-Σε ποια ηλικία ήταν τότε ο Τρικούπης Σπυράτος;

-Ήταν γύρω στα 12-13 και μαζί του ήταν και άλλοι που μετέπειτα έγιναν παίκτες της Καλογρέζας, όπως ο Γιώργος ο Μεταλλόπουλος, ο Σπύρος ο Τσάβος, ο Βαγγέλης ο Πανάκης που μετά πήγε και στον Παναθηναϊκό.

-Άρα η πρώτη αθλητική εικόνα είναι το ποδόσφαιρο αλάνας, μέσα σε δύσκολες εποχές και παράλληλα, γιατί  παιδιά ήταν ήθελαν και να παίξουν, στήριζαν και με όποιο τρόπο μπορούσαν τις αντιστασιακές δραστηριότητες. Φεύγουν οι Γερμανοί, αρχίζει πάλι η συγκρότηση της αθλητικής δραστηριότητας σε όλη τη χώρα, ποια ήταν η εξέλιξη στην περιοχή της Καλογρέζας;

-Το 1945 δημιουργήθηκε ένα ανεπίσημο σωματείο η Αθλητική Ένωση Καλογρέζας και ακολούθως το 1949 αναγνωρίστηκε από την ΕΠΣΑ. Δεν έπαιζε στο σημερινό γήπεδο της Νέας Ιωνίας, αλλά σε ένα γήπεδο που υπήρχε στο Παναιτώλιο, που βρίσκεται στη συνοικία της Αλσούπολης. Έτσι η Καλογρέζα που ονομάστηκε ΠΑΟ Καλογρέζας, είχε μία ανοδική πορεία και μέσα σε λίγα χρόνια ανέβηκε από τη δόκιμη κατηγορία της ΕΠΣΑ στην Α΄ κατηγορία της ΕΠΣΑ.

-Ο Τρικούπης ο Σπυράτος σε ποια θέση έπαιζε;

-Ήταν αριστερό μπακ. Είχε συμπαίκτη το Βαγγέλη τον Πανάκη που είχε ξεκινήσει σαν τερματοφύλακας, επίσης συμπαίκτες του ήταν ο Γιώργος ο Μεταλλόπουλος, ο Σπύρος ο Τσάβος.

-Εκείνα τα χρόνια που η διασκέδαση του κόσμου ήταν πολύ διαφορετική από τη σημερινή εποχή, ποια ήταν η συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας στο γήπεδο;

-Πολύ μεγάλη συμμετοχή, ήταν το μεγάλο γεγονός της Κυριακής, πήγαινε όλος ο κόσμος γιατί η Καλογρέζα μέχρι και πριν λίγα χρόνια ήταν μία γειτονιά, ο ένας γνωρίζει τον άλλον. Πήγαιναν όλοι και γυναίκες και παιδιά για να δουν τους δικούς τους ανθρώπους να παίζουν ποδόσφαιρο.



-Μιλάμε πάντα για ερασιτεχνικό αθλητισμό, ούτε καν ημιεπαγγελματικό.

-Βέβαια ερασιτεχνικά. Να πούμε ότι γίνονταν και εκδρομές σε άλλες περιοχές και αργότερα όταν η ομάδα ανέβηκε στη Β’ Εθνική και σε άλλες πόλεις.

-Στις αρχές της δεκαετίας του ’60 που βρίσκεται η Καλογρέζα;

-Είναι στην Α’ Αθηνών και προσπαθεί να ανέβει στη Β’ Εθνική, κάνει πρωταθλητισμό και μαζεύει και κόσμο στο γήπεδο και παίζει στο χώρο που είναι σήμερα το δημοτικό στάδιο της Νέας Ιωνίας.

-Φτάνουμε στο πραξικόπημα της 21ης Απριλίου, όπου ξέρουμε ότι η δικτατορία είχε σχέδια για τον αθλητισμό και τα εφαρμόζει. Μεταξύ αυτών ήταν και η διάλυση ομάδων. Ο ΠΑΟ Καλογρέζας ήταν η πρώτη ομάδα που διαλύθηκε. Ποιο ήταν το κριτήριο για την επιλογή αυτή;

-Η Καλογρέζα είχε θεωρηθεί ομάδα αριστερών καταβολών, αγωνιστικά είχε ανέβει το 1964 στη Β’ Εθνική. Το ίδιο βράδυ του πραξικοπήματος ήρθαν δύο στρατιωτικά φορτηγά (ΡΕΟ) με 20 φαντάρους και πήραν τα πάντα από το γραφεία της ομάδας, αθλητικό υλικό, έπιπλα, τα πάντα, μόνο κάτι μετάλλια της ομάδας των νέων δεν πήραν, μπορεί να μην τα βρήκαν.

-Ποια ήταν η επόμενη μέρα για τη διοίκηση της Καλογρέζας;

-Τους φώναξε ο γενικός γραμματέας αθλητισμού της χούντας ο Ασλανίδης, μαζί με τη διοίκηση της Σαφράμπολης (γειτονιά της Νέας Ιωνίας με ομώνυμη ομάδα). Η διοίκηση της Καλογρέζας δεν ήθελε, αλλά με εξαναγκασμό και διάφορες πιέσεις 3-4 άτομα, συν τα μέλη της Σαφράμπολης, έκαναν τη νέα ομάδα, που ονομάστηκε Ίκαρος. Πήρε τα χρώματα πράσινο και μπλε (η Καλογρέζα είχε κυανόλευκα και η Σαφράμπολη άσπρο και πράσινο).

-Οι ποδοσφαιριστές τι έκαναν, λογικά δεν χωρούσαν όλοι στο ρόστερ της νέας ομάδας.

-Εντάχθηκαν όσοι ήταν οι καλύτεροι από κάθε ομάδα και διοικητικά πρόεδρο κάνανε έναν Παπασταματίου.

-Το ποδοσφαιρικό δημιούργημα της χούντας στηρίχτηκε από τον κόσμο της περιοχής από προσέλευση στο γήπεδο και πριν τη χούντα ήταν φίλοι είτε του ΠΑΟ Καλογρέζας, είτε της Σαφράμπολης;

-Πιο πολύ στηρίχθηκε από τη Σαφράμπολη, γιατί η Καλογρέζα ήταν πάντα αντίθετη με τις συγχωνεύσεις. Πριν τη χούντα είχε γίνει το 1965 μια προσπάθεια συγχώνευσης με πρωτοβουλία του Γιάννη Δομνάκη του δημάρχου της Νέας Ιωνίας και είχε αντιδράσει η Καλογρέζα που ήταν η ομάδα της περιοχής με την πιο σπουδαία πορεία.



-Τα μέλη της διοίκησης και ο Τρικούπης ο Σπυράτος, που δεν ακολούθησαν αυτό το νέο ποδοσφαιρικό δημιούργημα, είχαν άλλη ποδοσφαιρική ενασχόληση στα χρόνια της χούντας;

-Καμία, το θεωρούσαν κάτι ξένο γι΄αυτούς, δεν τους έκφραζε καθόλου, πήγαιναν στο γήπεδο, ποδοσφαιράνθρωποι ήταν αλλά όχι στη συγκεκριμένη ομάδα που δημιούργησε η χούντα για να διαλύσει την Καλογρέζα. Ο Ίκαρος είχε καλή πορεία, κόντεψε να ανέβει στη Α΄Εθνική, αλλά τελικά τα κατάφερε ο κύριος ανταγωνιστής του που ήταν η ομάδα της Καλαμάτας, που όπως λένε οι μαρτυρίες της εποχής, ήταν πιο κοντά στη χούντα.

-Στη μεταπολίτευση ξαναφτιάχτηκαν αρκετές ομάδες που είχε διαλύσει, ή συγχωνεύσει η δικτατορία. Η Καλογρέζα τι έκανε;

-Το 1975-76 επανήλθε και ζήτησε να παίξει στη Β’ Εθνική εκεί που τη βρήκε το πραξικόπημα και μπήκε στην τότε ερασιτεχνική κατηγορία, αντίστοιχη της Γ’ Εθνικής, δεν μπόρεσε να κρατηθεί και έπεσε για να πρωταγωνιστήσει τα επόμενα χρόνια στο αθηναϊκό ποδόσφαιρο, μέχρι που το 1988 συγχωνεύτηκε και εδώ με απόφαση που πάρθηκε με μόλις μια ψήφο διαφορά. Και τα χρόνια εκείνα, στην ομάδα έπαιζαν μεγάλοι ποδοσφαιριστές.

-Ο κόσμος της γειτονιάς επανήλθε στο γήπεδο;

-Βεβαίως και αριθμητικά και από διάθεση.

-Μετά τη συγχώνευση του 1988 συνέχισε ο κόσμος να υποστηρίζει το εγχείρημα;

-Για αρκετό καιρό ναι, αλλά το ότι η ομάδα δεν απέκτησε κάποιο σημαντικό ρόλο, οδήγησε στη σταδιακή απομάκρυνση.

-Σήμερα το όνομα ΠΑΟ Καλογρέζας, λέει κάτι στις νέες γενιές της περιοχής;

-Όσοι είναι παλιοί κάτοικοι τους λέει κάτι, αλλά όσοι ήρθαν στην περιοχή μετά όχι δεν το ξέρουν, εδώ δεν ξέρουν ότι σήμερα η περιοχή εκπροσωπείται από τον Α.Ο. Νέας Ιωνίας.

-Στους παλιούς και στον Τρικούπη τον Σπυράτο, τι έχει μείνει πίκρα που η ομάδα συγχωνεύθηκε ή περηφάνια για την πορεία της ομάδας μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες;

-Υπάρχουν και τα δύο γιατί μιλάμε για μία ομάδα που όταν έχανε την Κυριακή ήταν λυπημένη για μία βδομάδα μία ολόκληρη γειτονιά, ενώ όταν κέρδιζε και γυρίζαμε από το γήπεδο με τα πόδια, γιατί ήταν κοντά, ήταν χαρούμενη  για μία βδομάδα και πικρία γιατί διαλύθηκε η καλύτερη ομάδα του Δήμου για να φτιαχτεί μία υποτίθεται καλύτερη, που όμως δεν είχε την ανάλογη πορεία. Και φυσικά από την άλλη υπάρχει περηφάνια γιατί έκανε αυτή την πορεία και είχε παίκτες γηγενείς και στην πρώτη περίοδο μέχρι τη δικτατορία και μετά με την επανίδρυση το 1975 και υπήρχε η αγάπη προς το σύλλογο. Την πρώτη της χρονιά στη Β’ Εθνική, με ομάδες όπως η Παναχαϊκή, ο ΟΦΗ, ο Αστέρας Τρίπολης, ομάδες της Ρόδου, ήρθε πέμπτη και είχε τον πρώτο σκόρερ της κατηγορίας τον Αποστόλη τον Πανάκη, αδελφό του Βαγγέλη Πανάκη, τη δεύτερη χρονιά ήρθε όγδοη και τη χρονιά του πραξικοπήματος είχε ήδη συγκεντρώσει τόσους βαθμούς, που αν και μετά τη διάλυσή της την μηδενίζαν, στο τέλος στην τελική βαθμολογία ήταν κάτω από τη γραμμή του υποβιβασμού μόλις για ένα πόντο. Και στην περίοδο μετά τη δικτατορία είχε παίκτες με μεγάλη πορεία σε Α’ και Β’ εθνική, όπως οι Μάγγος, Αλβέρτος, Κροντηράς, Χριστοφορίδης, επίσης ο Βαγγέλης Κυρίτσης που ήταν μεγάλο ταλέντο, ενώ υπήρξε ποδοσφαιριστής της Καλογρέζας και ο Νίκος ο Μπογιόπουλος ο δημοσιογράφος.

-Να ευχαριστήσω για τη συζήτηση που είχαμε και να ευχηθώ κάθε επιτυχία στα ποδοσφαιρικά πράγματα της περιοχής.

-Μακάρι να υπάρξει μία ομάδα που να εκπροσωπήσει το Δήμο αν όχι στη Β’ τουλάχιστον στη Γ’ εθνική γιατί είναι κρίμα μία ποδοσφαιρομάνα περιοχή να έχει ερασιτεχνικά σωματεία που να φυτοζωούν.

Συνέντευξη: Νάσος Μπράτσος
ertnews.gr

Αποσυνδεδεμένος fon7

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 26.306
    • Προφίλ
Απ: 21 Απριλίου 1967-Η Ελλάδα στον γύψο
« Απάντηση #13 στις: Κυρ 23 Απρ 2023 20:31 »
Ένας ιστορικός απαντά σε 9 ανιστόρητες ερωτήσεις για τη Χούντα
Ο Κωστής Παπαϊωάννου, ιστορικός, διευθυντής του Σημείου για τη μελέτη και τη αντιμετώπιση της ακροδεξιάς αποδομεί θέσεις που βρίσκουν ακόμα και σήμερα χώρο στο δημόσιο λόγο.

Περισσότερο και από μια γενική αίσθηση, πρόκειται τελικά για μια πραγματικότητα: Όλο και λιγότερο συζητάμε για τη μαύρη επέτειο της επιβολής της στρατιωτική δικτατορίας στη χώρα. Με το πρόσχημα ότι αφορά μια συζήτηση που έχει πλέον κλείσει, η 21η Απριλίου σταδιακά γίνεται «μία οποιαδήποτε μέρα». Φυσικά και δεν είναι έτσι. Αφενός, η συζήτηση δεν έχει κλείσει, όπως προκύπτει από πολλές τοποθετήσεις, απόψεις και παρανοήσεις οι οποίες βρίσκουν σταθερά χώρο στο δημόσιο λόγο, με τις οποίες επιχειρείται μια συνολικότερη αναθεώρηση  του στρατιωτικού καθεστώτος μέσα από μια συγκαταβατική ματιά στα έργα και της ημέρες των συνταγματαρχών. Παράλληλα, και σαφώς πιο απενοχοποιημένα, αμφισβητείται η σημασία της εξέγερσης του Πολυτεχνείου μέσα από τη διάδοση ψευδών και ανυπόστατων φημών, αλλά και συνολικά η περίοδος της Μεταπολίτευσης.

Με αφορμή την 56η επέτειο από την επιβολή της Χούντας, απευθυνθήκαμε στον Κωστή Παπαϊωάννου, εκπαιδευτικό, διευθυντή του Σημείου για τη μελέτη και αντιμετώπιση της ακροδεξιάς. Του θέσαμε 9 ανιστόρητες ερωτήσεις σχετικά με τη Χούντα, οι οποίες ωστόσο αναπαράγονται με τον έναν ή άλλο τρόπο, σε διαφορετική ένταση και με διαφορετική συμβολική ισχύ: από τα σχόλια στα κοινωνικά δίκτυα μέχρι τις ομιλούσες κεφαλές στα τηλεοπτικά πάνελ και από εκεί στα έδρανα του κοινοβουλίου. Ο συγγραφέας του «Άγρια ιστορία για μεγάλα παιδιά» αποδομεί αυτές οι θέσεις μέσα από τεκμηριωμένες απαντήσεις.

1. Η πολιτική ηγεσία της χώρας αιφνιδιάστηκε από το πραξικόπημα των συνταγματαρχών στις 21 Απριλίου 1967. Ήταν όντως κάτι που δεν το περίμενε κανείς;

Το πραξικόπημα δεν έπεσε από τον ουρανό, ήταν γέννημα της ιστορικής περιόδου, σάρκα από τη σάρκα του μετεμφυλιακού κράτους. Η 20ετία από το τέλος του εμφυλίου μέχρι τη χούντα δεν ήταν μια ανέφελη περίοδος. Ήταν μια καχεκτική δημοκρατία, όπως προσφυώς την χαρακτήρισε ο πρόσφατα χαμένος Ηλίας Νικολακόπουλος, ένα «κράτος των νικητών», ένα «εθνικόφρον» κράτος που καταδίωκε όποιον θεωρούσε εχθρό. Σήμερα θα τη λέγαμε ανελεύθερη δημοκρατία. Ακόμα και οι κεντρώοι θεωρούνταν «ύποπτων πολιτικών φρονημάτων». Λειτουργούσε παρακράτος που φλερτάριζε με την εκτροπή και τη βία. Η δολοφονία του βουλευτή της ΕΔΑ Γρηγόρη Λαμπράκη ήταν έργο αυτών των παρακρατικών μηχανισμών. Στο στρατό η ακροδεξιά συνωμοτική οργάνωση ΙΔΕΑ προετοίμασε την επιβολή της δικτατορίας του Γ. Παπαδόπουλου. Υπήρχαν και άλλες κινήσεις για την κατάλυση του πολιτεύματος. Σε κάποιες είχε ανάμιξη ο ίδιος ο βασιλιάς. Όλα αυτά γίνονταν στο όνομα της αποτροπής του κομμουνιστικού κινδύνου. Αυτό είναι αστείο, γιατί εκείνοι που κυρίως πιάστηκαν στον ύπνο ήταν κάποιοι ηγέτες και στελέχη της αριστεράς που υποτίθεται ότι «δρούσαν αντεθνικώς». Πότε έγινε το πραξικόπημα; Έναν μήνα πριν από τις εκλογές που είχαν ήδη προκηρυχθεί. Το ενδεχόμενο να κερδίσει η Ένωση Κέντρου ήταν ισχυρό, κάτι που έπρεπε να αποτραπεί πάση θυσία. Τις εβδομάδες εκείνες μέχρι το πραξικόπημα ακροδεξιές ομάδες όπως η Εθνική Κοινωνική Οργάνωση Φοιτητών (ΕΚΟΦ) έκαναν βίαιες πράξεις κατατρομοκράτησης, διέλυαν μαζί με την αστυνομία συγκεντρώσεις, τραυμάτιζαν φοιτητές. Άρα, το σκηνικό ήταν έτοιμο για την εκτροπή.

2. Αν δεν τους ήθελε ποτέ ο λαός, τότε γιατί οι Συνταγματάρχες έμειναν για 7 χρόνια στην εξουσία;

Κοιτάξτε, μιλάμε για στρατιωτική δικτατορία. Η χώρα κηρύσσεται σε «κατάσταση πολιορκίας», αναστέλλονται άρθρα του Συντάγματος, ο στρατός διοικεί, δικάζει, καταδικάζει. Τις πρώτες μέρες συλλαμβάνονται, εκτοπίζονται, φυλακίζονται πάνω από 8 χιλιάδες πολίτες. Το καθεστώς της δικτατορίας αξιοποιεί την προηγούμενη «θεσμική τεχνογνωσία» από τη δικτατορία Μεταξά και το μετεμφυλιακό κράτος για τη δίωξη του εσωτερικού εχθρού. Άνθρωποι προσάγονται, βασανίζονται, απειλούνται. Όλα αυτά γεννάνε φόβο. Αλλά να είμαστε ειλικρινείς: ο φόβος δεν αρκεί για να εξηγήσει την αδράνεια, την παθητικότητα μεγάλου μέρους της κοινωνίας. Σήμαινε αναγκαστικά υποστήριξη του καθεστώτος αυτή η παθητικότητα; Όχι, σε ένα βαθμό ήταν αρνητική στάση που δεν εκδηλωνόταν ανοιχτά. Ωστόσο σεβαστό μέρος του κοινωνικού σώματος τηρούσε θετική στάση. Παραδοσιακοί δεξιοί, ιδίως σε περιοχές με τέτοιο παρελθόν από τον Εθνικό Διχασμό και μετά στον Εμφύλιο, καλωσόρισαν την αποτροπή του κομμουνιστικού κινδύνου, την «τάξη και ασφάλεια». Αρκετοί ήταν και οι ευνοημένοι του καθεστώτος, είτε στον ιδιωτικό είτε στον δημόσιο τομέα, με προσδοκίες και ευκαιρίες κοινωνικής και οικονομικής ανέλιξης. Σε κάθε αυταρχικό καθεστώς η πολιτική ταυτότητα, οι σχέσεις με τους κατάλληλους ανθρώπους, η νομιμοφροσύνη άνοιγαν πόρτες, έδιναν δουλειά, ανέβαζαν στην ιεραρχία. Στα χρόνια της χούντας κυριαρχεί το πνεύμα της ιδιώτευσης, της ατομικής οικονομικής ευμάρειας. Βασιλεύει ο κομφορμισμός και η προσαρμογή. Το έγραψε εξαιρετικά ο Μάριος Χάκκας:

Λευτεριά της αυλής, του ούζου και του ταβλιού,
παρέα με τον μπατζανάκη μου,
εσένα προσκυνάω.
Λευτεριά της βδομαδιάτικης δουλειάς και της κυριακάτικης εκδρομής,
εσένα λατρεύω.
Λευτεριά, μ’ ένα οικοπεδάκι σ’ εξαγόρασα
κι ένα βιβλιάριο καταθέσεων.
Λευτεριά, τ’ αυτοκίνητό μου τρέχει μ’ εκατόν είκοσι την ώρα,
μεγάλη η ταχύτητα,
ούτε τα δέντρα δεν προλαβαίνω να κοιτάξω,
πού να διακρίνω χέρια κι αλυσίδες.

3. Αν δεν έμπλεκες με τα πολιτικά δεν κινδύνευες. Δεν είναι αλήθεια αυτό;

Αυτό μου θυμίζει μια φράση που άκουσα πρόσφατα με τις υποκλοπές: «Αν δεν έχεις κάτι να κρύψεις, τι σε νοιάζει αν παρακολουθούν το τηλέφωνό σου;» Είναι το ίδιο μοτίβο, μια μορφή κοινωνικής και πολιτικής οργάνωσης που εγγυάται ασφάλεια σε ανθρώπους απενεργοποιημένους, πολιτικά νεκρούς. Τι σημαίνει «μπλέκω με τα πολιτικά»; Σημαίνει λέω τη γνώμη μου, διαβάζω την εφημερίδα που θέλω, γράφω ό,τι θέλω, σχολιάζω φωναχτά στο καφενείο ή στη δουλειά, μαζευόμαστε σε ένα σπίτι να κουβεντιάσουμε, οργανώνω ανεξάρτητο σύλλογο φοιτητών στη σχολή μου.

Η δικτατορία ήταν πολιτική και πολιτιστική υποχώρηση για τη χώρα. Βασανιστήρια, αυθαί­ρετες συλλήψεις, λογοκρισία, εξορία δημοκρατικών πολιτών και κατάργηση κάθε έννοιας δικαιοσύνης. Δεν ήταν μόνο οι διώξεις. Ήταν και η πνευματική μετριότητα και στασιμότητα, η δίωξη κάθε ελεύθερου πνεύματος. Κυριάρχησε η κακογουστιά και το εθνικιστικό κιτς.

Απέναντι σε αυτά υπήρξαν φυσικά και αντιδράσεις, υπήρξε και αντίσταση. Όχι τόσο εκτεταμένη όσο θέλαμε να πιστεύουμε. Αλλά υπήρχαν πολλές διαβαθμίσεις αντίθεσης. Υπήρχε σε ευρέα στρώματα διάθεση γελοιοποίησης του καθεστώτος, υπήρξαν αντιδικτατορικές ενέργειες, υπήρξε και δυναμική αντίσταση. Ξεχωρίζουν βέβαια η απόπειρα δολοφονίας του Παπαδόπουλου το 1968 από τον Αλέκο Παναγούλη, το Κίνημα του Ναυτικού το 1973 και, βέβαια, οι φοιτητικές εξεγέρσεις της Νομικής και μετά του Πολυτεχνείου.

4. Μα πώς κυνηγούσαν τους κομμουνιστές αφού είχε καταργηθεί το πιστοποιητικό κοινωνικών φρονημάτων από το 1971;

Το καθεστώς μιλούσε για «παραθεριστές» που περνούσαν πολύ καλά όταν καταγγέλλονταν εκτοπίσεις σε νησιά. Όταν δημοσιογράφοι του Stern και του Paris Match πέταξαν πάνω από τη Γυάρο με ελικόπτερο και φωτογράφισαν τη φυλακή, έγινε γνωστή σε όλη την Ευρώπη η κατάσταση. Το ίδιο και όταν μίλησαν στο Συμβούλιο της Ευρώπης τα θύματα βασανιστηρίων. Αυτά οδήγησαν στον αποκλεισμό της Ελλάδας από το Συμβούλιο της Ευρώπης λόγω καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Όσο για την κατάργηση του πιστοποιητικού, μια απλή απάντηση είναι η εξής. Στο Youtube βρίσκει κανείς ένα μικρό απόσπασμα από το ντοκιμαντέρ «Μαρτυρίες» του Νίκου Καβουκίδη. Είναι συγκλονιστικές σκηνές, μανάδες αγκαλιάζουν  τα παιδιά τους, πατεράδες βλέπουν τα παιδιά τους μπορεί και για πρώτη φορά. Τα πλάνα είναι από την επιστροφή του πλοίου Σκίρων στη Ραφήνα με τους τελευταίους 44 εξόριστους της Γυάρου. Ξέρετε πότε γύρισαν; 25 Ιουλίου 1974. Μια μέρα μετά την πτώση της Χούντας. Άρα διώξεις γίνονταν ως το τέλος και ιδίως μετά την άνοδο του Ιωαννίδη στην εξουσία.

5. Μπορεί να μην ήταν εκλεγμένοι και να πήραν την εξουσία με πραξικόπημα, όμως κατά την περίοδο αυτή λέγεται -ακόμα και σήμερα- ότι δεν υπήρχε διαφθορά και η οικονομία αναπτυσσόταν. Δηλαδή τίποτα θετικό δεν προσέφεραν;

Πρέπει να δει κανείς σε ποιο βαθμό η όποια ανάπτυξη ήταν Ελληνική ή απότοκο της διεθνούς συγκυρίας. Ποιοι ήταν οι άξονες της οικονομικής πολιτικής της δικτατορίας; Διακηρυγμένος ρόλος του κράτους να «ενισχυθούν παντοιοτρόπως οι δυνάμεις της ελεύθερης αγοράς». Το κράτος περιορίζεται κυρίως στη δημόσια τάξη, τον ιδεολογικό φρονηματισμό, την άμυνα. Οι κοινωνικές δαπάνες για παιδεία και υγεία πέφτουν. Αναλυτές έχουν υποστηρίξει πως στην Ελλάδα εφαρμόστηκε «πρωτονεοφιλελεύθερη» πολιτική, πριν και από την Χιλή του Πινοσέτ. Κι όμως, οι δημόσιες δαπάνες εκτινάχθηκαν και ο δημόσιος δανεισμός ξεπέρασε κάθε προδικτατορικό όριο. Τα συνδικάτα ελέγχονται ή απαγορεύονται. Και αφού τα δυο πρώτα χρόνια της δικτατορίας η μεγέθυνση του ΑΕΠ πέφτει συγκριτικά με την προδικτατορική περίοδο, οι Συνταγματάρχες στράφηκαν στον υπέρογκο δανεισμό τουρισμού, οικοδομής και ναυτιλίας. Δηλαδή, ενισχύθηκαν οι πιο αντιπαραγωγικοί κλάδοι και προικοδοτήθηκε το εφοπλιστικό κεφάλαιο. Αποτέλεσμα; Εκτοξεύτηκε ο εσωτερικός δανεισμός με έκδοση ομολόγων. Το δημόσιο χρέος υπερδιπλασιάστηκε, το εμπορικό έλλειμμα πενταπλασιάστηκε, οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων μειώθηκαν, ο πληθωρισμός κάλπαζε, οι φοροαπαλλαγές των επιχειρήσεων αυξήθηκαν εξωφρενικά, κάποτε ήταν τρεις φορές μεγαλύτερες από τους φόρους που κατέβαλαν. Οι μικροί φορολογούμενοι πλήρωναν πάνω από το 90% των φορολογικών εσόδων. Εντούτοις, η προπαγάνδα  για το “οικονομικό θαύμα της Χούντας” ήταν πολύ ισχυρή. Οι δε περιπτώσεις διαφθοράς αποσιωπούνταν, λόγω έλλειψης ελευθεροτυπίας. Και ο ίδιος ο Παπαδόπουλος εμπλεκόταν προσωπικά σε οικονομικά σκάνδαλα, όπως στη διαχείριση χρημάτων που συγκεντρώθηκαν στον έρανο για το «Τάμα του Έθνους».

6. Επίσης, υπήρξαν και περιστάσεις όπου επέδειξαν πατριωτικό φρόνημα υπερασπιζόμενοι την ακεραιότητα της χώρας. Θα πρέπει και αυτό να το αποκρύψουμε;

Τι πατριώτες είναι όσοι καταλύουν το Σύνταγμα και παίρνουν την εξουσία με τη βία; Όσοι προκαλούν την αποβολή της χώρας από το Συμβούλιο της Ευρώπης για βασανιστήρια; Αν ήταν πατριώτες, γιατί αποσιωπούν οι νοσταλγοί της δικτατορίας την τραγωδία της Κύπρου;

Διότι είναι το πιο κραυγαλέο τεκμήριο έλλειψης πατριωτισμού των χουντικών. Τι ήθελαν να κάνουν; Να ανοίξουν «υποκατάστημα» της χούντας στην Κύπρο. Χούντα “franchise”. Ανέτρεψαν λοιπόν τον νόμιμο ηγέτη Πρόεδρο Μακάριο με πραξικόπημα. Έτσι έδωσαν τη μεγάλη ευκαιρία στην Τουρκία να εισβάλει στο νησί. Τι προέβλεπε ο βλακώδης σχεδιασμός τους; Ταραχές, ανατροπή του Μακάριου, επέμβαση της Ελλάδας για να αποκατασταθεί η τάξη, ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα. Επέδειξαν μνημειώδη έλλειψη στρατηγικής, παρέβλεψαν τον παράγοντα Τουρκία.

Οι πραξικοπηματίες ενέπλεξαν τη χώρα σε μια στρατιωτική αναμέτρηση, τις συνέπειες της οποίας δεν είχαν καν φανταστεί. Παρέδωσαν ουσιαστικά την Κύπρο στην Τουρκία. Ήταν η μεγαλύτερη τραγωδία του νεότερου ελληνισμού. Ήταν τέτοιο το μέγεθος της τραγωδίας ώστε το χουντικό καθεστώς κατέρρευσε χωρίς να πέσει ένας πυροβολισμός. Εξευτελισμένοι, κατάπτυστοι, δε βγήκαν από τα σπίτια τους. Παρέδωσαν την εξουσία στην πολιτική ηγεσία. Ο πατριωτισμός δεν είναι πατριδοκαπηλία με τσάμικα στα στρατόπεδα. Μόνο σε αυτά αποδείχθηκαν καλοί.

7. Το 1973 το σχέδιο φιλελευθεροποίησης που είχε εμπνευστεί ο Παπαδόπουλος βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη. Τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς είχε διοριστεί πολιτική κυβέρνηση υπό τον Σπύρο Μαρκεζίνη, ενώ λίγους μήνες αργότερα, στις 10 Φεβρουαρίου 1974 θα πραγματοποιούνταν βουλευτικές εκλογές. Μήπως η εξέγερση του Πολυτεχνείου ανέκοψε μια διαδικασία πολιτικής ομαλοποίησης; Και εντέλει, υπήρξαν νεκροί στο Πολυτεχνείο ή και αυτό είναι ένα ακόμα αφήγημα που εδραίωσε η Αριστερά μετά το 1974;

Έχει τεράστια συμβολική δύναμη το Πολυτεχνείο και ενοχλεί. Δεν ενοχλεί μόνο το ίδιο το γεγονός, η φοιτητική εξέγερση κατά της δικτατορίας. Συνεχίζει, παρά τις δεκαετίες και τις γενιές που πέρασαν, παρά το εντελώς διαφορετικό κοινωνικό και πολιτικό περιβάλλον και τη φθορά που υπέστη, να αποτελεί ορόσημο δημοκρατικών αγώνων. Εξακολουθεί να ενοχλεί ο πυρήνας του, η πράξη μαζικής αντίστασης. Είναι το πιο οικείο ιστορικό γεγονός, νιώθουμε εγγύτητα χρόνου, χώρου και περιεχομένου. Και πώς εκδηλώνεται αυτή η αμφισβήτηση του Πολυτεχνείου; Άλλοτε χρεώνεται όλα τα δεινά, το πραξικόπημα Ιωαννίδη, την τραγωδία της Κύπρου. Λες και πιστεύει κανείς στα σοβαρά ότι, αν συνέχιζε ο Παπαδόπουλος, θα παρέδιδε την εξουσία σε μια κανονική δημοκρατία και όχι σε ένα πολιτειακό Truman Show, μια επίφαση δημοκρατίας με τους συνταγματάρχες στα παρασκήνια, όπως έγινε και αλλού.

Παράλληλα, επιχειρείται να απομυθοποιηθεί και ο πυρήνας του συμβάντος. Αρνούνται την ύπαρξη θυμάτων ή υποστηρίζουν πως δεν υπήρξαν θύματα μέσα στο Πολυτεχνείο. Είναι όμως αποδεδειγμένος ο θάνατος τουλάχιστον 24 ανθρώπων από πυροβολισμούς στην Αθήνα εκείνες τις μέρες. Το έχει αποδείξει ακράδαντα ο ιστορικός Λεωνίδας Καλλιβρετάκης σε έρευνα του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών. Η δολοφονία 24 άοπλων ανθρώπων από ελεύθερους σκοπευτές, αστυνομία και στρατό, είναι η πιο πολύνεκρη επιχείρηση μετά τη λήξη του Εμφυλίου. Μόλις το στρατιωτικό καθεστώς κλονίστηκε από μια κινητοποίηση κατέφυγε σε δολοφονίες.

8. Οι χουντικοί κρίθηκαν από τη δικαιοσύνη και πλήρωσαν για τις πράξεις τους. Αντίθετα, σήμερα νυν και πρώην βουλευτές και υπουργοί, οι οποίοι βαρύνονται ή θα έπρεπε να βαρύνονται με αδικήματα κυκλοφορούν ελεύθεροι. Είναι αυτό Δημοκρατία;

Νομίζω πως δεν πρέπει να συγκρίνουμε ανόμοια πράγματα. Οι πρωτεργάτες του πραξικοπήματος όπως και κάποιοι από τους υπεύθυνους για τα βασανιστήρια δικάστηκαν και καταδικάστηκαν στις δύο μεγάλες δίκες μετά τη χούντα. Αυτό σημαίνει ομαλή μετάβαση από τη δικτατορία στη δημοκρατία. Μάλιστα η Ελλάδα είναι μία από τις λίγες χώρες που συντεταγμένα δίκασε τους υπευθύνους για εγκλήματα κατά της δημοκρατίας.

Η δημοκρατία φυσικά, όπως λειτουργεί στη χώρα μας, έχει τεράστια προβλήματα: ζητήματα λογοδοσίας, διαφάνειας, διαφθοράς, αυθαιρεσίας. Αυτά όμως δεν μπαίνουν στη ζυγαριά με εγκλήματα κατά του πολιτεύματος. Τα προβλήματα της δημοκρατίας αντιμετωπίζονται με περισσότερη δημοκρατία, με κράτος δικαίου, με κανόνες. Όχι με νοσταλγία αυταρχικών εκτροπών. Και για να απαντήσω άμεσα στην ερώτησή σας: ναι αυτό είναι δημοκρατία. Μπορεί κακή δημοκρατία, μπορεί άδικη, αλλά δημοκρατία. Και ενοχλούμαι και από την ευκολία με την οποία κάποιοι μιλάνε για χούντα όποτε μια κυβέρνηση δεν τους αρέσει ή είναι αυταρχική. Ας λέμε ό,τι θέλουμε για μια εκλεγμένη κακή κυβέρνηση αλλά χούντα δεν είναι.

9. Το πολιτικό προσωπικό της μεταπολίτευσης προήλθε και από τις τάξεις της γενιάς του Πολυτεχνείου. Παρόλα αυτά, ούτε η ανεπάρκεια ούτε η διαφθορά ή τα σκάνδαλα έλειψαν, ενώ λόγω της χρεοκοπίας οι πολίτες της χώρας γνώρισαν μια άνευ προηγουμένου φτωχοποίηση μέσω των πολιτικών λιτότητας. Δηλαδή πόσο χειρότερα θα ήταν με ένα Παπαδόπουλο;

Αυτή η γενιά του Πολυτεχνείου, πόσα έχει ακούσει. Και η Μεταπολίτευση επίσης, το περίφημο «πνεύμα της Μεταπολίτευσης» που φταίει για όλα. Ξέρετε, οι δήθεν πολέμιοι της Μεταπολίτευσης προσποιούνται πως λησμονούν το προηγούμενο στάδιο, το «πνεύμα της δικτατορίας». Ο λόγος κατά της Μεταπολίτευσης κατασκευάζει ένα νοητικό σχήμα που συνδέει τη Μεταπολίτευση με την «υπερβολική δημοκρατία», με την χρεοκοπία, με τα σκάνδαλα. Και ακόμα και τώρα, καταγγέλλονται συλλήβδην τα κεκτημένα και οι ιδέες της Μεταπολίτευσης, με στόχο την αποδιάρθρωση των κεκτημένων δικαιωμάτων που επιβιώνουν. Το ίδιο ισχύει και με τις επιθέσεις στη «γενιά του Πολυτεχνείου». Αυτό δεν είναι μόνο ανιστόρητο και παράλογο γιατί καμιά γενιά δεν έχει συλλογική ευθύνη. Είναι και προκλητικό. Ακούμε για παράδειγμα τον κ. Βορίδη να δηλώνει:  «Οι ψευδοαξίες της γενιάς του Πολυτεχνείου ενταφιάστηκαν». Τι χρεία άλλη έχουμε μαρτύρων; Αυτός ο λόγος από αυτά ειδικά τα χείλη αποτυπώνει ακριβώς το φιλοδικτατορικό μένος και την προσπάθεια αναθεώρησης της ιστορίας.

Ξέρετε, κρατάω πάντα μια φράση του Νορμπέρτο Μπόμπιο για την αξία της δημοκρατίας, ακόμα και της πιο ξεχαρβαλωμένης, όπως η δική μας, που δεν μπορεί ποτέ να συγκριθεί με τον φασισμό και τον ρατσισμό. Όσοι επιτίθενται στη γενιά του Πολυτεχνείου (και συνεκδοχικά στη Μεταπολίτευση) επιλέγουν να μιλάνε μόνο για το ξεχαρβάλωμα και να αδιαφορούν για τη δημοκρατία. Και όσοι εφορμούν με το σύνθημα «να τελειώνουμε με τη Μεταπολίτευση» κλείνουν το μάτι στους ηττημένους της Μεταπολίτευσης του 1974.
provocateur.gr

Αποσυνδεδεμένος fon7

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 26.306
    • Προφίλ
Απ: 21 Απριλίου 1967-Η Ελλάδα στον γύψο
« Απάντηση #14 στις: Κυρ 23 Απρ 2023 20:48 »
Πώς η χούντα εξόντωσε τον Εργοτέλη για τη συναυλία του Μίκη Θεοδωράκη στο Μαρτινένγκο, που ξεσήκωσε το Ηράκλειο


Μια (διπλή) συναυλία του Μίκη Θεοδωράκη στο γήπεδο του Εργοτέλη, ήταν το γεγονός του καλοκαιριού στο Ηράκλειο το ταραγμένο 1966. Οκτώ μήνες μετά η χούντα εκδικείτο τον ιστορικό σύλλογο, διαλύοντας τη διοίκησή του και αποφασίζοντας τον υποβιβασμό του στο τοπικό πρωτάθλημα. Μια ιστορία, που μοιάζει εν τέλει με τη συνολική πορεία της Ελλάδας προς τη δικτατορία…
Γράφει ο Γιάννης Φιλέρης- news247.gr

Η επιβολή της στρατιωτικής δικτατορίας τον Απρίλιο του 1967, σαν σήμερα δηλαδή πριν από 54 χρόνια, προκάλεσε απανωτά σοκ στην ελληνική κοινωνία. Δεν ήταν μόνο οι διώξεις, τα βασανιστήρια και οι δολοφονίες των πολιτών που αντιτάχθηκαν στους συνταγματάρχες, το δόγμα «ησυχία, τάξις και ασφάλεια» που διατράνωνε στους σχεδόν παρανοϊκούς μονολόγους του ο Παπαδόπουλος. Η εφτάχρονη χούντα ξερίζωσε βίαια ένα πολιτιστικό κίνημα που αναπτυσσόταν στη δεκαετία του 60 και την εποχή των μεγάλων αναζητήσεων από τη νεολαία όλου του κόσμου, η «Ελλάς έμπαινε στο γύψο».

Ο αθλητισμός ήταν ένα πεδίο δράσης των συνταγματαρχών. Ένα πρωτοπαλίκαρο του πραξικοπήματος άλλωστε, ο αντισυνταγματάρχης και καταδρομέας, Κωνσταντίνος Ασλανίδης, έγινε το αφεντικό του ελληνικού αθλητισμού μέχρι το 1974.

O απόλυτος έλεγχος των σωματείων, η εξαφάνιση των ενοχλητικών «αντιφρονούντων», ο διορισμός διοικήσεων και κυβερνητικών επιτρόπων, η εξυπηρέτηση των ημετέρων, σε μια αλλοπρόσαλλη πολιτική, που ήθελε να εκμεταλλευτεί οποιαδήποτε επιτυχία, σε οποιοδήποτε σπορ. Η ΑΕΚ του 68, ο Χρήστος Παπανικολάου και το Παγκόσμιο ρεκόρ, αργότερα ο Παναθηναϊκός και το Γουέμπλεϊ, έγιναν αντικείμενα σφοδρής εκμετάλλευσης από τη χούντα, που είχε στομφώδη συνθήματα όπως το «κάθε πόλη και στάδιο, κάθε χωριό και γυμναστήριο».


 «ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ 1929-2009. ΨΗΦΙΔΕΣ ΤΗΣ ΑΘΛΗΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΕΝΟΣ ΦΙΛΟΠΡΟΟΔΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ», ΓΙΑΝΝΗΣ ΖΑΪΜΑΚΗΣ

Στην πραγματικότητα η δικτατορία ήθελε ελεγχόμενα από την ίδια σωματεία, διοικήσεις και κατ’ επέκταση αθλητές (γι αυτό και διέδωσε σημαντικά τα σπορ των ενόπλων δυνάμεων). Με απανωτά διατάγματα και νόμους, αναδιάρθρωνε κατά το δοκούν τις εθνικές κατηγορίες, διέταζε συγχωνεύσεις σωματείων και υποβίβαζε συνήθως εκείνα των οποίων οι διοικήσεις δεν είχαν πιστοποιητικά εθνικοφροσύνης.

Ο «κομμουνιστικός κίνδυνος» μπορεί να ελλόχευε στα γκολπόστ, στα καλάθια και στα φιλέ, ή στα Γραφεία των συλλόγων, όπως ο Αστέρας Τρίπολης, η Προοδευτική, ο Τύρναβος στη Λάρισα, ο Διαγόρας Ρόδου, ο Παναιγιάλειος, ο Διαγόρας Ρόδου, είναι μερικές από τις ομάδες που κυνήγησε η χούντα.

Πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο Εργοτέλης, τον οποίο το δικτατορικό καθεστώς είχε στοχεύσει ευθύς εξ’ αρχής, λόγω της φιλοξενίας του Μίκη Θεοδωράκη και της ορχήστρας του, σε δυο ιστορικές συναυλίες στο «Μαρτινένγκο», το καλοκαίρι του 1966. Ο σύλλογος της Κρήτης, υποχρεώθηκε από την Β Εθνική στην οποία αγωνιζόταν να επιστρέψει στα τοπικά πρωταθλήματα.

Αυτή την ιστορία θα προσπαθήσουμε να ξετυλίξουμε σήμερα, ψηλαφώντας και τη διαδρομή της Ελλάδας προς την δικτατορία

Πολύτιμος βοηθός το βιβλίο του καθηγητή κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης Γιάννη Ζαϊμάκη, «Εργοτέλης 1929-2009. Ψηφίδες της Αθλητικής και Κοινωνικής Ιστορίας ενός φιλοπρόοδου σωματείου», που έχει ασχοληθεί επισταμένως με τα γεγονότα εκείνης της εποχής…


Ο μεγάλος συνθέτης στην εκδήλωση του Εργοτέλη το 2012, με τον αείμνηστο πρόεδρο της κρητικής ομάδας, Απόστολο Παπουτσάκη  MIKISTHEODORAKIS.GR

Ο Εργοτέλης στη δεκαετία του ’60
Η δεκαετία του 60 βρήκε τον Εργοτέλη στη νεοσύστατη Β Εθνική κατηγορία. Ένα χρόνο πριν ήταν πρωταθλητής Κρήτης για τρίτη φορά στην ιστορία του και έδειχνε ικανός να πρωταγωνιστήσει, αν δεν έπεφτε θύμα των πειραματισμών της ΕΠΟ που κάθε χρόνο άλλαζε το σύστημα διεξαγωγής. Η τρίτη θέση στη Β Εθνική της σεζόν 1960-61, πίσω από τον Ατρόμητο Πειραιά και τον Πανελευσινιακό είχε ενθουσιάσει και το κοινό της ομάδας.

Ο Εργοτέλης, που ιδρύθηκε το 1929, είχε ευρύτατο λαϊκό έρεισμα στο Ηράκλειο και το Μαρτινένγκο γέμιζε από κόσμο. Υπήρχε ενθουσιασμός, πάθος αλλά και ένταση όπως στο ντέρμπι της επόμενης χρονιάς εναντίον του ΟΦΗ, με τον διαιτητή του ματς να ξεφεύγει τρέχοντας μέσα στα χωράφια.

Παρά την τρίτη θέση του 1961, η ΕΠΟ ανεβοκατέβαζε τις ομάδες με βάση τις … φαεινές ιδέες κάθε καλοκαιριού, κάνοντας τα πρωταθλήματα ακορντεόν, συνδέοντας τις τοπικές με τις εθνικές κατηγορίες, μέσα στην ίδια σεζόν. Αχταρμάς…

Το 1964 η προσφυγική ομάδα είχε επιστρέψει στην Β Εθνική, κατατάχτηκε ένατη και με βάση την προκήρυξη του πρωταθλήματος παρέμενε στην κατηγορία. Όχι όμως και για τους εγκεφάλους της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας που αποφάσισε τότε τη δημιουργία και της Γ Εθνικής, που θα είχε καθαρά ερασιτεχνικό χαρακτήρα. Η Β Εθνική γινόταν ημιεπαγγελματική, καθεστώς που υπήρχε στο ποδόσφαιρο μέχρι το 1979. Ο Εργοτέλης βρέθηκε στην ερασιτεχνική κατηγορία.

Κι εκεί, πάντως, δεν τα πήγε άσχημα. Η νεανική ομάδα που είχε δημιουργηθεί πρωταγωνίστησε στην κατηγορία και στο τέλος ισοβάθμησε με τον ΠΑΟ Σαφράμπολης. Οι λογαριασμοί τους θα λύνονταν στο μπαράζ της Ρόδου. Οι Κρήτες βολεύονταν και με ισοπαλία και μπροστά σε 1.000 οπαδούς τους που είχαν ταξιδέψει από το Ηράκλειο, κράτησαν το μηδέν στην άμυνα και πανηγύρισαν την άνοδό της στην Β Εθνική. Το καλοκαίρι του 1966 μπορούσαν να κάνουν σχέδια για το μέλλον τους σε μια Ελλάδα που έβραζε και σε οκτώ μήνες θα έμπαινε στον γύψο…


Ο Μίκης Θεοδωράκης και οι ερμηνευτές των συναυλιών του 1966 στην Κύπρο. Διακρίνονται ο Λάκης Καρνέζης, ο Δημήτρης Μητροπάνος, η Ελένη Ροδά και η Μαρία Φαραντούρ  MIKISTHEODORAKIS.GR

“Θεοδωράκη Βούλγαρε”
Το 1966 είχε ξεκινήσει με πρωτοχρονιάτικο διάγγελμα του βασιλιά Κωνσταντίνου, που κατακεραύνωνε το κομμουνιστικό βδέλυγμα. Η χώρα μετά την αποστασία των βουλευτών της Ένωσης Κέντρου είχε μπει σε μια μακρά περίοδο πολιτικής αστάθειας. Το Παλάτι είχε ουσιαστικά εξωθήσει τον Γεώργιο Παπανδρέου σε παραίτηση και την κήρυξη του ανένδοτου αγώνα.

Οι βραχύβιες κυβερνήσεις των αποστατών δεν είχαν τύχη, ενώ η Αριστερά δυνάμωνε το λαϊκό κίνημα μέσα από τη μαχητική νεολαία Λαμπράκη και την ΕΔΑ.

Τρία χρόνια μετά τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη στη Θεσσαλονίκη, άρχισαν να κυκλοφορούν και φήμες για την επιβολή δικτατορίας. Κανείς δεν ήθελε να τις πάρει στα σοβαρά, αν και οι συνωμότες συνταγματάρχες, επικουρούμενοι από την CIA, έδιναν αγώνα δρόμου με τους στρατηγούς του Κωνσταντίνου για το ποιοι θα έβγαζαν πρώτοι στους δρόμους τα τανκς.

Ο Μίκης Θεοδωράκης ήταν τότε 41 ετών, βουλευτής της ΕΔΑ, πρόεδρος της Δημοκρατικής Νεολαίας Λαμπράκη μα πάνω απ’ όλα ένας ηφαιστειώδης μουσουργός. Η λάβα από τις νότες του, έβγαινε κάθε τόσο παρέα με τους στίχους ποιητών, υπογράφοντας στην ουσία ένα μεγαλειώδες κεφάλαιο του νεοελληνικού πολιτισμού.

Ο Επιτάφιος του Γιάννη Ρίτσου, το Άξιον Εστί του Οδυσσέα Ελύτη, το Τραγούδι του Νεκρού Αδελφού, είχαν ήδη κυκλοφορήσει, τα τραγουδούσαν οι παρέες, κυρίως της αριστεράς, αλλά δεν τα έπαιζε το (κρατικό) ραδιόφωνο.

Ο Θεοδωράκης ήταν απαγορευμένος. Την ώρα που ο βασιλιάς Κωνσταντίνος εξαπέλυε μύδρους κατά του κομμουνισμού, η ραδιοφωνία δεν μπορούσε σε καμιά περίπτωση να παίζει Θεοδωράκη. Οι λογοκριτές, ωστόσο, δεν σταματούσαν στον Μίκη. Στο τραγούδι του Μάνου Χατζιδάκι (από το «Παραμύθι Χωρίς Όνομα») κατακρεούργησαν τους στίχους του Ιάκωβου Καμπανέλλη.

«Κι ήταν που λέτε μια φορά οπού `χαμε ένα βασιλιά,

καλό ανθρωπάκι.

Έτσι μας άφησ’ η χαρά

κι έτσι μας ήρθε η συμφορά και το φαρμάκι» ήταν ό,τι απέμεινε στον δίσκο.

Για δείτε τι έκοψαν (λέγεται ότι υπήρξε εντολή της Φρειδερίκης, για το ψαλίδι):

«Κι ήταν, που λέτε, μια φορά

όπου είχαμε ένα βασιλιά

καλό ανθρωπάκι.

Βαριά του ερχόταν η δουλειά

κι ήταν τα ζώα μου αργά

καλό ανθρωπάκι.

Απ’ το να τρέχει δω κι εκεί

Κάλλιο είχε μάσα και πιοτί

κι ένα υπνάκι.

Έτσι μας άφησε η χαρά

κι έτσι μας ήρθε η συμφορά

και το φαρμάκι.

Στο «Βιετνάμ» του Σαββόπουλου, ο στίχος «τα αεροπλάνα αν δεν έκαιγαν καλύβια» έγιναν η «βροχούλα», ενώ χέρι μπήκε και στο «Εγερτήριο» (ήλιε-ήλιε αρχηγέ) αλλά και στα «Κορίτσια»

Ο Λευτέρης Παπαδόπουλος και ο Σταύρος Ξαρχάκος είδαν να πετσοκόβεται ολόκληρο τετράστιχο από το «Σαββατόβραδο στην Καισαριανή»

«Γνώριζες τα βήματα, ξέκρινα τους ήχους

και μπογιές ’τοιμάζαμε με σβηστή φωνή

τις βραδιές συνθήματα γράφαμε στους τοίχους

πέφταμε φωνάζοντας «κάτω οι Γερμανοί»

Ήταν μια πολυδιάστατη εποχή για το ελληνικό τραγούδι. Οι μεγάλοι συνθέτες βρίσκονται στην ακμή τους, άλλοι όπως ο Μάνος Λοΐζος κάνουν τα πρώτα τους βήματα, ένα «νέο κύμα» αναπτύσσεται μέσα από τις μπουάτ, ο στίχος παίζει πλέον σημαντικό ρόλο, όσο κι αν μαίνεται η λογοκρισία, τα τραγούδια φτάνουν στο ευρύ κοινό. Εν τω μεταξύ η κοινωνία εξακολουθεί να βρίσκεται σε αναβρασμό.

Στις 6 Ιανουαρίου 1966, ο εορτασμός των Θεοφανείων στον Πειραιά φέρνει τον βασιλιά και τους λοιπούς επισήμους στο Τουρκολίμανο, με τον Γεώργιο Παπανδρέου και στελέχη της ΕΔΑ στο λιμάνι. Ο Θεοδωράκης φτάνει στις 11 το πρωί.

Την ώρα του αγιασμού οι χιλιάδες συγκεντρωμένοι αρχίζουν να φωνάζουν συνθήματα: «Κάτω το διάγγελμα» (του Κωνσταντίνου), «1-1-4» και «Δημοκρατία». Ο εορτασμός μετατρέπεται σε διαδήλωση που διαλύει η αστυνομία.

Ένας χωροφύλακας φωνάζει «Βούλγαρε Θεοδωράκη» και ορμάει στον ευδιάκριτο λόγω ύψους Μίκη, που από τα χτυπήματα ματώνει.


Η εφημερίδα “Εθνος” μετά τα επεισόδια της 6ης Ιανουαρίου του 1966  «ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ 1929-2009. ΨΗΦΙΔΕΣ ΤΗΣ ΑΘΛΗΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΕΝΟΣ ΦΙΛΟΠΡΟΟΔΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ», ΓΙΑΝΝΗΣ ΖΑΪΜΑΚΗΣ

Η Ρωμιοσύνη, το Μαουντχάουζεν και οι συναυλίες
Αναστατωμένος, όσο και εξοργισμένος, φεύγει για το σπίτι του στη Νέα Σμύρνη. Πάει κατευθείαν στο πιάνο και βρίσκει μπροστά του, χειρόγραφα του Γιάννη Ρίτσου τα οποία ο ίδιος ο ποιητής είχε διαλέξει και είχε εμπιστευτεί σε γυναίκες πολιτικών κρατουμένων, που με τις σειρά τους τα είχαν δώσει στον Μίκη.

Μέσα του η λάβα είναι έτοιμη να ξεχυθεί και πάλι, διαβάζοντας τους πρώτους στίχους του Ρίτσου: «Αυτά τα δέντρα δεν βολεύονται με λιγότερο ουρανό». Σε μια ώρα και ενώ η οικογένεια τον περιμένει στο τραπέζι για φαγητό, γράφοντας και σβήνοντας πυρετωδώς, λερωμένος από τα αίματα και τις λάσπες των επεισοδίων, συνθέτει τα οκτώ από τα εννιά τραγούδια της Ρωμιοσύνης.

Στο βιβλίο του «Μελοποιημένη Ποίηση» ο ανυπέρβλητος συνθέτης γράφει: «Όταν την άλλη μέρα την άκουσε ο Ρίτσος, έμεινε άφωνος. Ποτέ άλλοτε δεν τον είδα τόσο χαρούμενο, τόσο συγκλονισμένο όσο τη μέρα που στο ‘Κεντρικό’ που ήταν γεμάτο με αντιστασιακούς, ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης τραγούδησε τη Ρωμιοσύνη».

Το 1966, είναι μια άκρως δημιουργική χρονιά για τον Μίκη, καθώς ολοκληρώνει και το «Μαουτχάουζεν», βασισμένο στους στίχους του Ιάκωβου Καμπανέλλη που έζησε την κόλαση του γερμανικού στρατοπέδου συγκέντρωσης. Και τα δυο έργα παρουσιάζονται από τον συνθέτη, αλλά δεν παίζουν ποτέ στο ραδιόφωνο, αφού από τις 12 Ιανουαρίου έχει απαγορευτεί επισήμως η μετάδοση οποιουδήποτε τραγουδιού του Θεοδωράκη.

«Οι σκοτεινές δυνάμεις της υποτέλειας σπεύδουν να υλοποιήσουν το βασιλικό διάγγελμα του μίσους. Όμως, ό,τι και να κάνουν δεν θα μπορέσουν ποτέ να πείσουν έστω και έναν Έλληνα ότι τα τραγούδια μου είναι… μίασμα. Αν είχαν και ελάχιστη ιστορική μνήμη θα έβλεπαν ότι και κάποιοι άλλοι με διάλεξαν για στόχο τους, όμως η δίωξή μου δεν τους έφερε… γούρι» είναι η οργισμένη απάντηση του συνθέτη που αφήνει αιχμές και για τον ευρισκόμενο πλέον στο Παρίσι, Κωνσταντίνο Καραμανλή.

Καθώς ο Σταύρος Ξαρχάκος και ο Μάνος Χατζιδάκις συντάσσονται με τον Θεοδωράκη φέροντας στο προσκήνιο το θέμα της απαράδεκτης λογοκρισίας, ο Μίκης βρίσκει τον τρόπο να φτάσει με την μουσική του εκεί που θέλει. Στον ίδιο το λαό. Διοργανώνει μια σειρά λαϊκών συναυλιών σε όλη την Ελλάδα, σε ανοιχτά γήπεδα, αγκαλιάζοντας όσο το δυνατόν ευρύτερες μάζες. Η Ρωμιοσύνη και το Μαουτχάουζεν ταξιδεύουν σε όλη τη χώρα και φτάνουν μέχρι την Κύπρο.

Η διοργάνωση των συναυλιών δεν είναι εύκολη υπόθεση. Ο «στιγματισμένος» συνθέτης μοιάζει με πονοκέφαλο για τις τοπικές αρχές. Σε αυτό το πλαίσιο και πολιτικό κλίμα, ο σύλλογος Κρητών σπουδαστών, παίρνει την πρωτοβουλία να καλέσει τον Μίκη στο νησί για συναυλίες στο Ηράκλειο, στα Χανιά και στο Ρέθυμνο, το τριήμερο 6.7 και 8 Αυγούστου 1966.


Το εξώφυλλο της Ρωμιοσύνης

Η διπλή συναυλία στο Μαρτινένγκο
Ο σύλλογος στον οποίο δραστηριοποιούνται κυρίως Λαμπράκηδες και νεολαίοι της ΕΔΗΝ (η νεολαία της Ένωσης Κέντρου) πλευρίζει τον Εργοτέλη, γνωρίζοντας ότι στους κόλπους του συλλόγου υπήρχαν μέλη και ψηφοφόροι της ΕΔΑ, ενώ ο πρόεδρος Μανόλης Φαρσάρης ήταν και γραμματέας της ΕΔΗΝ, με σπουδαία αντιδικτατορική δράση στη συνέχεια.

Οι φοιτητές ζητούν την παραχώρηση του «Μαρτινένγκο», του γηπέδου δηλαδή του Εργοτέλη για τη διεξαγωγή της συναυλίας. Ο σύλλογος σε συνεδρίαση του ΔΣ αποδέχεται ομόφωνα την πρόταση και παραχωρεί το γήπεδο για τη συναυλία, με την απόφαση να παραμένει γραμμένη (μάλλον σκοπίμως) στα πρόχειρα πρακτικά του συμβουλίου.

Η απόφαση του Εργοτέλη προκαλεί αναταραχή στις επίσημες αρχές της πόλης. Η νομαρχία και ο στρατός αντιδρούν, εναντιώνονται στη διεξαγωγή της συναυλίας, ενώ ο λοχαγός Γιάννης Μανουσάκης, μέλος του ΔΣ του Εργοτέλη με επίσημη επιστολή προς τον σύλλογο ζητά την ακύρωσή της, διότι το συμβούλιο «εξηπατήθη», δίνεται «πολιτική χροιά στην εκδήλωση» και «υπάρχει κίνδυνος πολιτικού στιγματισμού».

Ο σύλλογος, όμως, παρά τις σφοδρές αντιδράσεις εμμένει στην παραχώρηση του γηπέδου και στις 6 Αυγούστου ο Μίκης Θεοδωράκης δίνει όχι μία, αλλά δυο (συνεχόμενες) συναυλίες στο καυτό (από τη ζέστη αλλά και τον ενθουσιασμό) Ηράκλειο. Η απόφαση για διπλή συναυλία (μία στις 7:30μμ και αμέσως μετά στις 10:30 μμ) είχε παρθεί λόγω της τεράστιας ζήτησης των εισιτηρίων.

Στις συναυλίες, όπου παρουσιάζονται η Ρωμιοσύνη και το Μαουτχάουζεν, συμμετέχουν ο Χρήστος Λεοντής, η Ελένη Καραΐνδρου, λαϊκή ορχήστρα με σολίτ στο μπουζούκι τους Λάκη Καρνέζη και Κώστα Παπαδόπουλο. Τραγουδούν η Μαρία Φαραντούρη, ο Δημήτρης Μητροπάνος, ο Γιάννης Πουλόπουλος και η Ελένη Ροδά.

Στην Αυγή της 17ης Αυγούστου, η Ειρήνη Λεβεντάκη, μεταφέρει το κλίμα των συναυλιών και το πάθος μέσα στο Μαρτινένγκο, από την ορχήστρα και τους τραγουδιστές, τον ίδιο τον Θεοδωράκη και τον κόσμο. Παρότι κάποιοι δεν μπόρεσαν καν να καθίσουν «για όλες τις ταλαιπωρίες, για την ορθοστασία, την αναμονή, αποζημίωση στάθηκε η ίδια η συναυλία, που άρχισε μέσα σε ένα πανζουρλισμό χειροκροτημάτων…. Νιώθαμε πως αυτό το τεράστιο κοινό ζούσε στιγμές ευτυχισμένης συνεννόησης. Εκεί όμως που η συνεννόηση άγγιξε τα όρια της ομαδικής υστερίας ήταν στα τραγούδια του «Μαουντχάουζεν» και της «Ρωμιοσύνης». Στα πρώτα χαρήκαμε τη ζεστή και άφταστη σε εκφραστική λιτότητα φωνή της Μαρίας Φαραντούρη. Τη Ρωμιοσύνη τραγούδησε ο σεμνός νέος, αξιόλογος τραγουδιστής, Δ.Μητροπάνος» έγραφε η εφημερίδα, προσθέτοντας: «Αλήθεια, τι κριτική θα μπορούσε να γράψει κανείς για τον συνθέτη και τα τραγούδια του, όταν η μόνη και γνήσια κριτική, υψωνόταν η φωνή χιλιάδων ανθρώπων που τραγουδούσαν μαζί με τον ερμηνευτή «ένα το χελιδόνι» ή «βρέχει στη φτωχογειτονιά».


Η ενθουσιώδης κριτική της “Αυγής” για τη διπλή συναυλία στο Ηράκλειο  «ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ 1929-2009. ΨΗΦΙΔΕΣ ΤΗΣ ΑΘΛΗΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΕΝΟΣ ΦΙΛΟΠΡΟΟΔΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ», ΓΙΑΝΝΗΣ ΖΑΪΜΑΚΗΣ

Ο ίδιος ο Μίκης με επιστολή του στο «Κρητικό Φως» ευχαριστούσε όσους συνέβαλαν για τη διοργάνωση και την τεράστια επιτυχία των συναυλιών καθώς την ώρα «που οι γραικύλοι χτυπούν με λύσσα το ελληνικό τραγούδι» ο «λαϊκός πολιτισμός θριαμβεύει» και «η απάντηση στα σχέδια των ξενόδουλων γεγέδων είναι η Ρωμιοσύνη»

Η εφημερίδα «Δημοκρατία» του Ηρακλείου αναφέρει τη συναυλία ως σταθμό στις καλλιτεχνικές εκδηλώσεις της πόλης και η «Πατρίδα» γράφει για «τη μεγαλύτερη δόξα που γνώρισε το γήπεδο του Εργοτέλη». Κάποιοι, όμως, δεν ξεχνούν…

Αποφασίζομεν και διατάσσομεν
Η επιβολή της στρατιωτικής δικτατορίας τον Απρίλιο του 1967, βρήκε τους υπηρέτες της χούντας, έτοιμους να απομονώσουν (αν όχι να εξοντώσουν) τα αντεθνικά στοιχεία. Μια από τις πρώτες ενέργειες του διοικητή της ΣΕΑΠ, Τζουβελέκου, ήταν να καλέσει τρία μέλη του ΔΣ του Εργοτέλη, ζητώντας εξηγήσεις για τη συναυλία Θεοδωράκη, οκτώ μήνες πριν. Ο αξιωματικός απειλεί ότι θα πάρει γήπεδο από το σύλλογο και θα το μετατρέψει σε οικισμούς για τον στρατό. Το σωματείο μπαίνει αμέσως στο στόχαστρο, καθώς θεωρείται άντρο κομμουνιστών. Τον Ιούνιο του 67, με το κλασικό «αποφασίζομεν και διατάσσομεν» το χουντικό καθεστώς απολύει από το ΔΣ του Εργοτέλη, έξι μέλη, κατά σύμπτωση όλα προερχόμενα από την αριστερά ή την Ένωση Κέντρου. «Παρέκκλιναν του σκοπού για τον οποίο εξελέγησαν και μετέτρεψαν το σωματείο εις όργανο εξυπηρέτησης πολιτικών και ενίοτε αντεθνικών σκοπών…» γράφει η απόφαση, με τα ιδιότυπα ελληνικά των χουνταίων.

Ο πρόεδρος Μανόλης Φαρσάρης οδηγείται στην Ασφάλεια, ο Μιχάλης Λογαριαστάκης εξορίζεται στο Παρθένι της Λέρου, η Δέσποινα Σκαλοχωρίτου διαγράφεται και διαφεύγει στο εξωτερικό, όπου ανέπτυξε αντιδικτατορική δράση, ενώ ο Μανόλης Γούργος, που είχε παίξει και πρωταγωνιστικό ρόλο στη διοργάνωση της συναυλίας του Μίκη, παίρνει δυσμενή μετάθεση για τα Κύθηρα, όπου αργότερα πέθανε από την καρδιά του. Αργότερα η χούντα επιχειρεί γενικό ξεκαθάρισμα καθώς ξηλώνει όλο το μητρώο των μελών και ζητά επανεγγραφή με προτεραιότητα στους εθνικόφρονες πολίτες. Ελλάς, Ελλήνων, Χριστιανών.


Η χούντα αποφασίζει και διατάσσει να διαλύσει το εκλεγμένο ΔΣ του Εργοτέλη  «ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ 1929-2009. ΨΗΦΙΔΕΣ ΤΗΣ ΑΘΛΗΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΕΝΟΣ ΦΙΛΟΠΡΟΟΔΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ», ΓΙΑΝΝΗΣ ΖΑΪΜΑΚΗΣ

Υποβιβασμός και αρπαγή 5 παικτών…
Το σχέδιο Ασλανίδη, εν τω μεταξύ, για τον ασφυκτικό έλεγχο των αθλητικών σωματείων σε όλη την Ελλάδα, μπαίνει σε εφαρμογή. Ο Εργοτέλης υποχρεώνεται να ακολουθήσει τον δρόμο είτε της συγχώνευσης με τον ΟΦΗ, είτε της επιστροφής στο τοπικό πρωτάθλημα, αφού η χούντα οραματίζεται μια ισχυρή ομάδα σε κάθε μεγάλη πόλη της περιφέρειας. Οι αναδιαρθρώσεις των κατηγοριών γίνονται με αλλοπρόσαλλα κριτήρια και καθαρά … χουντικούς συλλογισμούς.

Η συγχώνευση, πάντως, δεν προχωράει, αφού και τα δυο σωματεία αντιτίθενται σε μια τέτοια προοπτική. Ο Εργοτέλης δεν έχει άλλη επιλογή από το να επιστρέψει στις τοπικές κατηγορίες. Ο ΟΦΗ, μάλιστα, βρίσκει την ευκαιρία και του παίρνει πέντε από τους καλύτερους ποδοσφαιριστές της ομάδας (Δ.Παπαδόπουλος, Κ.Θεοδωράκης, Μ.Σταυρουλάκης, Κ.Ζουράρης, Γ.Σκανδαλάκης) οι οποίοι μάλιστα φυγαδεύονται σε αγροτικές περιοχές έξω από το Ηράκλειο, ώστε να μην ανανεώσουν με τον Εργοτέλη!

Ακολουθεί μια δικαστική μάχη με την παρέμβαση και του Ασλανίδη, ο Εργοτέλης κερδίζει στην αρχή την υπόθεση, όμως στο τέλος οι παίκτες πηγαίνουν οριστικά στον ΟΦΗ…

Σχεδόν τριάντα χρόνια έκανε ο Εργοτέλης να επιστρέψει στις εθνικές κατηγορίες. Το 1995 ανέβηκε στην Δ Εθνική και εκεί ξεκίνησε ο δρόμος προς τα πάνω. Το 2002, μετά την άνοδό του στην Γ Εθνική, υπέγραφε τον Πάτρικ Ογκουνσότο και δυο χρόνια αργότερα, στο μπαράζ με τον Ακράτητο, κέρδιζε μια θέση στην Super League. Πολλά είχαν αλλάξει από την εποχή της χούντας, ο Εργοτέλης έμεινε στην Α Εθνική οκτώ χρόνια. Από το Μαρτινένγκο, μετακόμισε στο Παγκρήτειο, όπου σε αγώνα εναντίον του Ολυμπιακού, έκοψε 21.000 εισιτήρια. Ο σύλλογος δεν ξέχασε την ιστορία του. Τίμησε τον Μίκη Θεοδωράκη, δυο φορές. Μία το 2009, στα 80χρονα από την ίδρυσή του, κι άλλη μία τρία χρόνια αργότερα με συναυλία στην οποία έδωσε το παρών και ο ίδιος ο μεγάλος συνθέτης. Στην πρώτη, είχε στείλει επιστολή, με την οποία ζητούσε συγγνώμη για τον υποβιβασμό της ομάδας, τονίζοντας: «Παρά το ότι πέρασαν τόσα χρόνια από τότε, στη σκέψη μου παραμένει ολοζώντανη εκείνη η μοναδική μέρα με τον τόσο ενθουσιασμό, το τόσο πάθος και πλήθος, που θυμάμαι πως δεν είχα χώρο να διευθύνω την ορχήστρα και τους τραγουδιστές.

Άλλωστε, δεν υπάρχει λόγος να το κάνω, δεδομένου ότι τραγουδούσαν όλοι μαζί τόσο δυνατά και τόσο ωραία, που δικαίως η εξουσία και τα όργανα της τάξεως αφηνίασαν και στη συνέχεια ξέσπασαν στον Εργοτέλη»

Οι φίλοι της ομάδας, απάντησαν τραγουδώντας Μάνο Λοΐζο και παραφράζοντας τον Δρόμο: «Ο Έργο έχει τη δική του ιστορία, κάποιοι τη γράψανε το ’68, κι είναι μια λέξη μοναχά ‘Δημοκρατία’, κι είμαστε όλοι υπερήφανοι γι’ αυτό»

Γιάννης Ζαϊμάκης: “Τα ίχνη της ιστορίας…”
Το βιβλίο του Γιάννη Ζαϊμάκη, αποτέλεσε την κυρίαρχη πηγή για το άρθρο που διαβάζετε. Περιγράφει με λεπτομέρειες και ντοκουμέντα όλα τα γεγονότα του 1966 και την μεταχείριση του Εργοτέλη από τη χούντα, έχοντας κάνει μια σημαντικότατη, όσο και σπάνια για τα ελληνικά δεδομένα, έρευνα.



«Η πορεία του Εργοτέλη διακόπηκε βίαια, καθώς ήταν μια ομάδα Β Εθνικής και μαζί με τον ΟΦΗ εκπροσωπούσαν το Ηράκλειο σε μια εθνική κατηγορία, κάτι πολύ σημαντικό εκείνη την εποχή για το ποδόσφαιρο μιας επαρχιακής πόλης…» λέει στο News247 ο συγγραφέας και απαντώντας σε ένα θεωρητικό «τι θα γινόταν αν» τονίζει: «Τα αν δεν γράφουν την ιστορία, σίγουρα, όμως, η διαδρομή της ομάδας θα ήταν διαφορετική, γιατί βρέθηκε ξαφνικά στο τοπικό πρωτάθλημα και ταλαιπωρήθηκε πάρα πολλά χρόνια, μέχρι να ξαναβγεί στο αγωνιστικό προσκήνιο. Ταυτόχρονα ο ΟΦΗ ο οποίος είχε πάρει και τους 5 καλύτερους ποδοσφαιριστές του Εργοτέλη, την επόμενη χρονιά κέρδισε την άνοδό του στην Α Εθνική και δημιουργούσε, πλέον, μια διαφορετική δυναμική, σε καιρούς που η περιφέρεια διψούσε για σπουδαίες αθλητικές διακρίσεις».


ο βιβλίο του Γιάννη Ζαϊμάκη. Εργοτέλης 1999-2009, Ψηφίδες της αθλητικής και κοινωνικής ιστορίας ενός φιλοπρόοδου σωματείου, που κυκλοφόρησε το 2009 από τις εκδόσεις Αλεξάνδρεια

-Γιατί η χούντα θέλησε να ελέγξει τόσο ασφυκτικά τα αθλητικά σωματεία;

«Η δικτατορία είχε κατά νου τη λογική των φασιστικών καθεστώτων. Ήθελε τον απόλυτο έλεγχο των διοικήσεων και μια στρεβλή άποψη για την ανάπτυξη του αθλητισμού και του ποδοσφαίρου. Θεωρούσε θέσφατο ότι κάθε πόλη έπρεπε να έχει μια «υπερομάδα» όπως έλεγε, ευνοούσε τις συγχωνεύσεις και αποφάσιζε υποβιβασμούς με το έτσι θέλω. Προωθούσε, επίσης, τις συγχωνεύσεις των σωματείων, αν και στην περίπτωση των δυο συλλόγων της Κρήτης κανείς δεν αποδέχθηκε αυτή τη λύση.

Σαφώς έπαιζαν ρόλο σε όλα αυτά οι καταβολές κάθε σωματείου. Σε όποιον σύλλογο τα μέλη των διοικήσεων προέρχονταν από την αριστερά, υπήρξαν διαγραφές και διώξεις, όπως συνέβη και με ανθρώπους της διοίκησης του Εργοτέλη.

Μετά τη Μεταπολίτευση, έγινε μια προσπάθεια να αποκατασταθεί η αδικία, χωρίς όμως αποτέλεσμα, κάτι που στοίχισε και σε εσωτερικές διαμάχες και διοικητικές ανακατατάξεις…»

-Πενήντα πέντε χρόνια μετά, πόση είναι η απήχηση, πλέον αυτών των γεγονότων;

«Ο παλιότεροι φίλαθλοι τα μνημονεύουν ακόμα. Είναι μέρος της ιστορίας του συλλόγου, που πάντα διακρινόταν για την προοδευτική του κατεύθυνση. Μιλάμε για ένα σύλλογο που ιδρύθηκε το 1929 και είχε στη διοίκησή του την πρωτοπόρα Ελένη Λελεδάκη, η οποία είχε ιδρύσει τμήμα γυναικών στο βόλεϊ. Είναι επίσης ένα σωματείο, που στηρίχθηκε τόσο στο προσφυγικό στοιχείο, όσο και στους γηγενείς. Σίγουρα, με την πάροδο του χρόνου, πολλά πράγματα ξεθωριάζουν, μένουν όμως τα ίχνη της ιστορίας τα οποία μένουν ανεξίτηλα. Βεβαίως, οι εποχές αλλάζουν, ο αθλητισμός δεν είναι ίδιος, υπάρχει εμπορευματοποίηση, επαγγελματισμός, κάτι που επηρέασε και την συνολική πορεία του Εργοτέλη, ο οποίος αν ήθελε να έχει διακρίσεις, έπρεπε να προσαρμοστεί σε αυτή την πραγματικότητα, χωρίς να ξεχνάει και την παράδοσή του, να βγάζει παίκτες από τις υποδομές του. Θα πρόσθετα μάλιστα ότι είναι πολύ ενθαρρυντικό να βλέπουμε και παραγωγή παιδιών μεταναστών, που φτάνουν μέχρι την πρώτη ομάδα…»
candiadoc.gr

https://sociology.soc.uoc.gr/z/
https://www.politeianet.gr/books/9789602215036-zaimakis-giannis-alexandreia-ergotelis-1929-2009-171255
Το βιογραφικό του συγγραφέα.Έκατσε και ασχολήθηκε με τον Εργοτέλη γράφοντας ένα βιβλίο που από ότι καταλαβαίνω,μιας και δεν το έχω διαβάσει,αντιμετωπίζει τον σύλλογο από διάφορες μεριές.Άντε κάποια στιγμή και στα δικά μας.Να γραφτούν βιβλία και για εδώ πέρα.

Αποσυνδεδεμένος pextempalla

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 2.168
    • Προφίλ
Απ: 21 Απριλίου 1967-Η Ελλάδα στον γύψο
« Απάντηση #15 στις: Τρι 25 Απρ 2023 08:45 »
Πάντως το σκεπτικό της χούντας να έχει κάθε περιφερειακή πόλη μια "υπερομάδα" δεν ήταν καθόλου κακό.

Αποσυνδεδεμένος fon7

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 26.306
    • Προφίλ
Απ: 21 Απριλίου 1967-Η Ελλάδα στον γύψο
« Απάντηση #16 στις: Τρι 25 Απρ 2023 16:40 »
Ο σκοπός δεν ήταν οι υπερομάδες αλλά να εξαφανίσουν τις μιαρές ομάδες για αυτούς και όσες μείνουν μα τις ελέγχουν.