Υπέρ ενός «πάρκου ανοικτής τεχνολογίας»
Κατά του «πάρκου υψηλής τεχνολογίας» και υπέρ ενός «πάρκου ανοικτής τεχνολογίας» διάκεινται οκτώ νέοι επιστήμονες, που καταθέτουν τις δικές τους θέσεις και απόψεις για το φιλόδοξο εγχείρημα της περιφέρειας Ηπείρου.
Πρόκειται για επιστήμονες που μελετούν την καινοτομία και τον αντίκτυπό της στις τοπικές κοινωνίες, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι αυτό που χρειάζεται η περιφέρεια, είναι πάρκα «ανοικτής τεχνολογίας», ώστε να διοχετεύεται η γνώση στην τοπική κοινωνία.
«Η περιφέρεια Ηπείρου σκοπεύει να συνεισφέρει εκατομμύρια ευρώ και στρέμματα γης για τη δημιουργία ενός “πάρκου υψηλής τεχνολογίας”. Δηλαδή, ενός χώρου στέγασης εταιριών πληροφορικής και “υψηλής τεχνολογίας” για την ανάπτυξη συνεργασιών μεταξύ τους», σημειώνουν και προσθέτουν πως το ζητούμενο δεν είναι η υψηλή τεχνολογία, αλλά η βέλτιστη αξιοποίηση των «υψηλών» και «ήπιων» τεχνολογιών, φέρνοντας ως παράδειγμα τον έξυπνο φωτισμό.
«Δηλαδή, αντί για “έξυπνες λάμπες”, υπάρχει η δυνατότητα για έξυπνο σχεδιασμό του κτιρίου και πλήρη αξιοποίηση του φωτός της ημέρας», όπως αναφέρουν και συνεχίζουν πως για να είναι δυνατό το «πάντρεμα» των «υψηλών» και «ήπιων» τεχνολογιών, η τεχνολογική ανάπτυξη πρέπει να είναι ανοιχτή. «Όχι πίσω από κλειστές πόρτες και πατέντες. Όχι για τους λίγους και για τη μεγιστοποίηση του χρηματικού κέρδους. Η τεχνολογία, που τόσο καθορίζει τις ζωές μας, πρέπει να εκδημοκρατιστεί. Και ένα “πάρκο ανοικτής τεχνολογίας” μπορεί να βοηθήσει», σημειώνουν.
Σε ό,τι αφορά τις θέσεις εργασίας, θεωρούν ότι π.χ. στο Πάρκο Υψηλής Τεχνολογίας μια εργαζόμενη μπορεί να δουλεύει για μια ξένη εταιρία πληροφορικής που την πληρώνει 1200 ευρώ, ενώ παράγει αξία 10.000 ευρώ, με την εταιρία να καρπώνεται την υπεραξία. Σε ένα δεύτερο παράδειγμα, μια εργαζόμενη μπορεί να δουλεύει για έναν τοπικό συνεταιρισμό, όπου είναι συμμέτοχος στη λήψη αποφάσεων ή να δουλεύει για μια τοπική επιχείρηση που παράγει ανοιχτές τεχνολογίες, οι οποίες δεν εγκλωβίζονται πίσω από αυστηρή πνευματική ιδιοκτησία.
«Η περιφέρεια διαχειρίζεται χρήματα φορολογουμένων με σκοπό τη μεγιστοποίηση του δημοσίου συμφέροντος. Το πώς θα δημιουργηθεί ένα τέτοιο “πάρκο” δεν είναι ουδέτερη απόφαση. Εμπεριέχει συγκεκριμένο πολιτικό πρόσημο. Επιδιώκεται η μεγιστοποίηση του δημοσίου συμφέροντος ή όχι;», διερωτώνται οι συντάκτες της ανοιχτής επιστολής και καταθέτουν τη δική τους πρόταση, με στόχο τη μεγιστοποίηση του δημόσιου συμφέροντος.
Όπως σημειώνουν, μέσα από ένα πάρκο ανοικτής τεχνολογίας μπορούν να παραχθούν τεχνολογίες αξιοποιήσιμες από την τοπική κοινωνία. «Τα εγχειρήματα αυτά υπάρχουν και είναι οικονομικά βιώσιμα. Εγκαινιάζουν επιχειρηματικά μοντέλα που προωθούν την τοπική ευημερία. Δίνουν θέσεις εργασίας. Μεγιστοποιούν το δημόσιο συμφέρον. Και νοηματοδοτούν τις ζωές των νέων που παράγουν», τονίζουν.
Την ανοικτή επιστολή υπογράφουν οι δρ. Χρήστος Γιωτίτσας, δρ. Βασίλης Κωστάκης, δρ. Βασίλης Νιάρος, δρ. Άλεξ Παζαϊτης, δρ. Αλέκος Πανταζής, δρ. Χριστίνα Πριάβολου και οι υποψήφιοι διδάκτορες Μίνα Κουβάρα και Νικηφόρος Τσιούρης.
agon.gr