Αποστολέας Θέμα: F1 2024  (Αναγνώστηκε 2219 φορές)

Αποσυνδεδεμένος ΛΑΜΙΑ FANS

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 21.780
  • ΠΑΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΛΑΜΙΑ!
    • Προφίλ
F1 2024
« στις: Σαβ 02 Μάρ 2024 13:41 »
ΚΕΡΚΙΔΑ ΚΑΘΑΡΗ ΑΠΟ ΛΑΜΟΓΙΑ!!!

Αποσυνδεδεμένος ΛΑΜΙΑ FANS

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 21.780
  • ΠΑΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΛΑΜΙΑ!
    • Προφίλ
Απ: F1 2024
« Απάντηση #1 στις: Σαβ 02 Μάρ 2024 13:42 »
ΚΕΡΚΙΔΑ ΚΑΘΑΡΗ ΑΠΟ ΛΑΜΟΓΙΑ!!!

Αποσυνδεδεμένος ΛΑΜΙΑ FANS

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 21.780
  • ΠΑΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΛΑΜΙΑ!
    • Προφίλ
Απ: F1 2024
« Απάντηση #2 στις: Δευ 04 Μάρ 2024 14:35 »
Παράθεση
FORMULA 1
Χωρίς αντίπαλο και το 2024 ο Μαξ Φερστάπεν, απόλυτος κυρίαρχος στο GP του Μπαχρέιν

ΠΑΝΟΣ ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ

Ο Μαξ Φερστάπεν συνεχίζει ακάθεκτος και επιβλητικός την περσινή του κυριαρχία και στο φετινό πρωτάθλημα της Formula 1. "Περίπατος" του Ολλανδού στο εναρκτήριο φετινό GP στο Μπαχρέιν, 1-2 για την διαστημική Red Bull RB20 με τον Σέρτζιο Πέρεζ, εντυπωσιακός ο Κάρλος Σάινθ κέρδισε τη μάχη του βάθρου.

Χωρίς να απειληθεί ποτέ και από κανέναν, ο Μαξ Φερστάπεν κυριάρχησε από τα πράσινα φώτα μέχρι την καρό σημαία του εναρκτήριου φετινού GP της Formula 1 στο Μπαχρέιν, επιβεβαιώνοντας τα προγνωστικά ότι είναι φέτος το απόλυτο φαβορί για την κατάκτηση του -τέταρτου διαδοχικού του- παγκόσμιου πρωταθλήματος.

Παράλληλα, ο Σέρτζιο Πέρεζ βρήκε τον παλιό καλό του εαυτό και σημείωσε με άνεση το 1-2 της Red Bull με τη νέα RB20, ενώ και η Ferrari επιβεβαίωσε τα προγνωστικά καθώς ήταν η δεύτερη ταχύτερη ομάδα. Ο Κάρλος Σάινθ κέρδισε τη μάχη του βάθρου με τον Σαρλ Λεκλέρ, έπειτα από ορισμένα προβλήματα που αντιμετώπισε αρχικά ο Μονεγάσκος με τα φρένα της SF-24.

Ένα πρόβλημα με τη μονάδα ισχύος της Mercedes W15 δεν επέτρεψε στον Τζορτζ Ράσελ να αντιμετωπίσει τις Ferrari εντέλει για τη μάχη του βάθρου, αλλά ο Βρετανός κατάφερε να μείνει μπροστά από τον Λάντο Νόρις, τον Λιούις Χάμιλτον, τον Όσκαρ Πιάστρι και τις Aston Martin των Φερνάντο Αλόνσο και Λανς Στρολ που έκλεισαν την πρώτη δεκάδα.

Τα κύρια στοιχεία του αγώνα:

Ο Μαξ Φερστάπεν κυριάρχησε από την εκκίνηση μέχρι τον τερματισμό.
Όλοι οι οδηγοί έκαναν δύο πιτ-στοπς και χρησιμοποίησαν τη μαλακή-σκληρή-σκληρή γόμα στα τρία stints, με εξαίρεση τις δύο Red Bull που έβαλαν φρέσκια μαλακή στο τέλος.
Ο Σέρτζιο Πέρεζ εκμεταλλεύτηκε τον ανώτερο αγωνιστικό ρυθμό της Red Bull RB20 και σύντομα ανελίχθηκε από την 5η θέση της εκκίνησης στη 2η.
Ο Κάρλος Σάινθ πέρασε δύο φορές τον Λεκλέρ και μία τον Ράσελ για να κερδίσει εντυπωσιακά τη θέση στο βάθρο που απέμεινε.
Ο Σαρλ Λεκλέρ αντιμετώπισε προβλήματα στα φρένα στην αρχή και έχασε την επαφή του με τον Σάινθ και τον Ράσελ.
Ο Τζορτζ Ράσελ είχε προβλήματα με τη μονάδα ισχύος της Mercedes και εντέλει έχασε την 4η θέση από τον Λεκλέρ, που έλυσε στο μεταξύ τα προβλήματα της Ferrari SF-24.
O Λιούις Χάμιλτον δεν είχε τον ανταγωνιστικό ρυθμό που ήλπιζε, και αντιμετώπισε μια σειρά προβλημάτων που δεν του επέτρεψαν να είναι ανταγωνιστικός.
Η McLaren επιβεβαίωσε ότι η πίστα του Μπαχρέιν δεν ταιριάζει στην MCL38.
Η Aston Martin εντελώς απρόσμενα δεν είχε τον αγωνιστικό ρυθμό που ήλπιζε ότι θα είχε και ο Αλόνσο ποτέ δεν ήταν σε θέση να μαχηθεί για κάτι καλύτερο από την θέση πίσω από τις McLaren.
FORMULA 1
GP Μπαχρέιν 2024, Αποτελέσματα FORMULA 1

Η εξέλιξη του αγώνα

Εκκινώντας καθαρά, ο Μαξ Φερστάπεν αμύνθηκε στην επίθεση του Λεκλέρ στην πρώτη στροφή και έκτοτε δεν κοίταξε ποτέ πίσω, οικοδομώντας πολύ γρήγορα απόσταση ασφαλείας, την οποία διεύρυνε με απόλυτη άνεση μέχρι τα πρώτα πιτ-στοπς. Έκτοτε, κατέβασε το ρυθμό του και έκανε έναν μοναχικό αγώνα την κορυφή.

Οι πρώτοι γύροι ήταν πολύ ενδιαφέροντες στη μάχη για τη δεύτερη θέση. H Ferrari του Λεκλέρ δεν έδειχνε καμία συγκρότηση στα φρένα κι έτσι ο Μονεγάσκος δέχθηκε στον 4ο γύρο την προσπέραση από τον Ράσελ. Αλλά ήδη ο Φερστάπεν είχε οικοδομήσει διαφορά άνω των 3 δευτερολέπτων, και ο Άγγλος δεν είχε τον ρυθμό να τον καταδιώξει.

Στο μεταξύ, ο Πέρεζ πέρασε στην εκκίνηση τον Σάινθ και σύντομα κατάφερε να περάσει και τον Λεκλέρ, για να ανέβει στην 3η θέση. Με τον ανώτερο ρυθμό της RB20 έφτασε και πέρασε και τον Ράσελ, στον 14ο γύρο, διαμορφώνοντας το άνετο αποψινό 1-2 της Red Bull Racing.

Ο Πέρεζ, ωστόσο, μετά το πρώτο πιτ-στοπ (όπου όλοι άλλαξαν τη μαλακή γόμα της εκκίνησης με τη σκληρή) έδειχνε ακόμα ευάλωτος από τους Ράσελ-Σάινθ. Όμως, η μάχη αυτή τελείωσε χάρη στην ευφυή επιλογή της RBR να περισώσει ένα σετ μαλακής γόμας την Παρασκευή, στις ελεύθερες δοκιμές.

Red Bull Content Pool
Ο Μαξ Φερστάπεν με τη Red Bull RB20 στο GP του Μπαχρέιν 2024 RED BULL CONTENT POOL
Έτσι, στο δεύτερο πιτ-στοπ οι Φερστάπεν και Πέρεζ είχαν την πολυτέλεια ενός φρέσκου σετ μαλακών ελαστικών, την ώρα που όλοι οι άλλοι έβαλαν ξανά τη σκληρή. Και παρότι θα περίμενε κανείς να πέσει η απόδοση αυτής της γόμας, που έπρεπε να βγάλει τους τελευταίους 20 γύρους, κάτι τέτοιο δεν συνέβη.

Έτσι, ο Πέρεζ ποτέ δεν απειλήθηκε από τον Σάινθ στο τέλος, που κατάφερε να περάσει τη Mercedes του Ράσελ εξαιτίας και ενός μικρού προβλήματος της μονάδας ισχύος της Mercedes. Όσο κι αν ο Ισπανός ήλπιζε ότι θα έπεφτε η απόδοση των μαλακών ελαστικών του Πέρεζ και θα είχε ο ίδιος καλύτερη πρόσφυση στους τελευταίους γύρους για να τον απειλήσει, κάτι τέτοιο δεν συνέβη ποτέ.

Με τη σκληρή γόμα, και με ορισμένες ρυθμίσεις στο σύστημα πέδησης, η Ferrari του Λεκλέρ ήταν πιο συγκροτημένη και αποδοτική στο δεύτερο μισό του αγώνα, κι έτσι ο Μονεγάσκος κατάφερε να περάσει τον Ράσελ για να φέρει τη δεύτερη Ferrari σε σχηματισμό πίσω από τον Σάινθ.

Ο Ράσελ κατάφερε να ελέγξει το πρόβλημα της W15 για να κρατήσει πίσω του τον Λάντο Νόρις της McLaren, ενώ ο Χάμιλτον με μια σειρά από προβλήματα έμεινε 7ος, χωρίς να βιώσει τον αγωνιστικό ρυθμό στον οποίο τόσο αισιόδοξα πίστευε μετά τις δοκιμές κατάταξης - έχοντας επιλέξει ρυθμίσεις εστιασμένες για τον αγώνα.

Μετά το πρώτο φετινό GP στο Μπαχρέιν, η F1 συνεχίζεται με το δεύτερο φετινό της αγώνα το αμέσως επόμενο τριήμερο με το GP Σαουδικής Αραβίας. Θυμίζουμε πως και ο αγώνας της Τζέντα θα διεξαχθεί Σάββατο, στις 9 Μαρτίου, διότι την 10η Μαρτίου ξεκινά το ραμαζάνι στην αραβική χώρα.

από Sport 24.gr
ΚΕΡΚΙΔΑ ΚΑΘΑΡΗ ΑΠΟ ΛΑΜΟΓΙΑ!!!

Αποσυνδεδεμένος ΛΑΜΙΑ FANS

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 21.780
  • ΠΑΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΛΑΜΙΑ!
    • Προφίλ
Απ: F1 2024
« Απάντηση #3 στις: Σαβ 09 Μάρ 2024 23:42 »
Παράθεση
Χωρίς αντίπαλο ο Φερστάπεν, νέος "περίπατος" του Ολλανδού στο GP της Τζέντα

ΠΑΝΟΣ ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ

Δύο στα δύο για τον Μαξ Φερστάπεν στο φετινό πρωτάθλημα της Formula 1: ο Ολλανδός κυριάρχησε ολοκληρωτικά στο GP Σαουδικής Αραβίας, σε άλλο ένα επιβλητικό 1-2 της Red Bull με τη δεύτερη θέση του Σέρτζιο Πέρεζ. Στην τρίτη θέση του βάθρου ο Σαρλ Λεκλέρ, εντυπωσιακή 7η θέση του rookie Όλι Μπέρμαν με την έτερη Ferrari.

Ο Μαξ Φερστάπεν έφτασε στις 9 συνεχόμενες νίκες στη Formula 1 κυριαρχόντας ολοκληρωτικά και χωρίς καμία πίεση στο GP Σαουδικής Αραβίας, 2ο φετινό αγώνα της Formula 1, εμπρός από τον ομόλογό του Σέρτζιο Πέρεζ που συμπλήρωσε άλλο έναν θρίαμβο της Red Bull με την ανίκητη RB20.

Όπως αναμενόταν, η Ferrari ήταν η δεύτερη σε δυναμική ομάδα και σε αυτόν τον αγώνα, και ο Σαρλ Λεκλέρ το εκμεταλλεύτηκε για να ανέβει στο βάθρο εμπρός από τον Όσκαρ Πιάστρι της McLaren που είχε το πάνω χέρι από τις Aston Martin του Φερνάντο Αλόνσο και τη Mercedes του Τζορτζ Ράσελ, που έκλεισαν το βάθρο.

Όμως, οδηγός του αγώνα αναδείχθηκε ο μόλις 18χρονος Όλι Μπέρμαν, που κλήθηκε μόλις χθες να αντικαταστήσει τον Κάρλος Σάινθ -που υπεβλήθη χθες σε εγχείρηση σκωληκοειδίτιδας- στο κόκπιτ της Ferrari. Ο Βρετανός πρωταγωνιστής της F2 εκκίνησε από την 11η θέση αλλά κατάφερε να τερματίσει στην 7η, κερδίζοντας τον Λάντο Νόρις της McLaren και τον Λιούις Χάμιλτον της Mercedes.

Ο Νόρις και ο Χάμιλτον, βεβαίως, επέλεξαν λίγο ανορθόδοξη στρατηγική: ήταν οι μόνοι που δεν εκμεταλλεύτηκαν το όχημα ασφαλείας στον 8ο γύρο για το ατύχημα -χωρίς σοβαρές συνέπειες- του Λανς Στρολ της Aston Martin, έμειναν στην πίστα και αναγκάστηκαν να κάνουν προς το τέλος το πιτ-στοπ τους, χάνοντας αρκετές θέσεις.

Τα κύρια στοιχεία του GP Σαουδικής Αραβίας:

Ο Μαξ Φερστάπεν ήταν επικεφαλής από την εκκίνηση μέχρι τον τερματισμό, με μόνη εξαίρεση λίγους γύρους στα πιτ-στοπς του 8ου γύρου.
Τα πιτ-στοπς πυροδότησε η έξοδος του οχήματος ασφαλείας για το ατύχημα του Λανς Στρολ στον 8ο γύρο.
Ο Στρολ έσπασε τον εμπρός αριστερό τροχό στην εσωτερική μπαριέρα της στροφής 22, και προσέκρουσε στην απέναντι μπαριέρα με σφοδρότητα, αλλά χωρίς σοβαρές συνέπειες.
Οι μόνοι από τους πρωτοπόρους που δεν μπήκαν για αλλαγή ελαστικών στον 8ο γύρο (και δεν εκμεταλλεύτηκαν το όχημα ασφαλείας) ήταν οι Νόρις και Χάμιλτον.
Οι Νόρις, Χάμιλτον έκαναν προς το τέλος το πιτ-στοπ τους, βγήκαν στην 8η και 9η θέση, αλλά παρότι έβαλαν την ταχύτερη μαλακή γόμα δεν κατάφεραν να πλησιάσουν για να απειλήσουν τον 7ο Όλιβερ Μπέρμαν.

Ο μόλις 18χρονος Μπέρμαν κέρδισε την 7η θέση στο ντεμπούτο του στη Formula 1, όντας ο πρώτος rookie που έκανε ντεμπούτο με τη Ferrari μετά το 1972.

Η εξέλιξη του GP Σαουδικής Αραβίας
Το σιρκουί της Τζέντα προέβαλλε λίγο διαφορετικές συνθήκες για τις ομάδες -ρυθμίσεις χαμηλής άντωσης, χαμηλότερη φθορά των ελαστικών- όμως δεν άλλαξε η ισορροπία στην κορυφή: η Red Bull παρέμεινε σε άλλο γαλαξία, η Ferrari παρέμεινε δεύτερη δύναμη του σπορ, και η μόνη διαφορά ήταν πως σε ρυθμό αγώνα εδώ η McLaren είχε ένα μικρό προβάδισμα από τις Aston Martin και Mercedes.

Στην εκκίνηση -όπου σχεδόν όλοι είχαν τη μέση γόμα, πλην του Μπέρμαν που ξεκίνησε με τη μαλακή- δεν άλλαξε τίποτα: ο Φερστάπεν διατήρησε την πρώτη θέση από τα φώτα μέχρι την πρώτη στροφή, ενώ ο Λεκλέρ αμύνθηκε από την επίθεση του Πέρεζ. Όμως, στον 4ο γύρο ο Μεξικανός της Red Bull αξιοποίησε το DRS για να περάσει τη Ferrari για τη δεύτερη θέση, ενώ λίγο νωρίτερα ο Πιάστρι πέρασε τον Αλόνσο για την 4η θέση.

Στον 8ο γύρο, από τους 50, ο Λανς Στρολ χτύπησε με τον αριστερό εμπρός τροχό την εσωτερική μπαριέρα της στροφής 22, έσπασε την ανάρτηση και έμεινε επιβάτης της Aston καταλήγοντας στην απέναντι μπαριέρα. Ο Καναδός βγήκε υγιής από το κόκπιτ, αλλά φυσικά ήρθε στην πίστα το όχημα ασφαλείας για να καθαριστεί η πίστα από το κατεστραμμένο πράσινο μονοθέσιο.

Φυσικά ακολούθησε καταιγισμός σχεδόν όλων των οδηγών στα πιτς, για να εκμεταλλευτούν το όχημα ασφαλείας ώστε να κάνουν με ελάχιστο κόστος χρόνου τη μία και μοναδική τους αλλαγή ελαστικών για απόψε. Οι μόνοι από τους πρωτοπόρους που δεν το έκαναν ήταν οι Λάντο Νόρις και Λιούις Χάμιλτον.

Ως αποτέλεσμα, ο Νόρις έμεινε για λίγους γύρους επικεφαλής του αγώνα, πριν αρχίσει να χάνει θέσεις λόγω της φθαρμένης μέσης γόμας του σε σχέση με τη φρέσκια σκληρή των υπόλοιπων, που έβαλαν στον 8ο γύρο. Αντίστοιχα ο Χάμιλτον έμεινε για λίγο στην 3η θέση, αλλά άρχισε επίσης να πέφτει στην κατάταξη.

Έτσι, οι Πέρεζ, Λεκλέρ, Πιάστρι και Αλόνσο καθιερώθηκαν στις θέσεις πίσω από τον Φερστάπεν, όλοι με ίδια στρατηγική. Όταν πια οι Νόρις και Χάμιλτον έκαναν το πιτ-στοπ τους, περίπου 12 γύρους πριν το τέλος, ήλπιζαν ότι με τη μαλακή γόμα θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν την ανώτερή τους πρόσφυση και να ανελιχθούν στην κατάταξη.

Δεν συνέβη. Στο σιρκουί της Τζέντα η μαλακή γόμα απλώς δεν απέδιδε, κι έτσι οι Νόρις και Χάμιλτον έμειναν στην 8η και 9η θέση στις οποίες επέστρεψαν μετά το πιτ-στοπ τους. Βεβαίως, χρειάστηκε και ο Μπέρμαν να κάνει έναν αλάνθαστο αγώνα στην 7η θέση, ειδικά όταν ο Νόρις αύξανε το ρυθμό και την πίεσή του στον 18χρονο.

Μετά από τη δυάδα των πρώτων φετινών GP της Formula 1 στην Αραβία, στο Μπαχρέιν και τη Σαουδική Αραβία, τώρα το σπορ θα περάσει ένα κενό Σαββατοκύριακο πριν ταξιδέψει στην Αυστραλία για τον 3ο φετινό γύρο του, στις 22-24 Μαρτίου.

από Sport 24.gr
ΚΕΡΚΙΔΑ ΚΑΘΑΡΗ ΑΠΟ ΛΑΜΟΓΙΑ!!!

Αποσυνδεδεμένος ΛΑΜΙΑ FANS

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 21.780
  • ΠΑΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΛΑΜΙΑ!
    • Προφίλ
Απ: F1 2024
« Απάντηση #4 στις: Κυρ 24 Μάρ 2024 11:06 »
Παράθεση
F1, Αυστραλία: Ο Σάινθ νίκησε και έσπασε τη μονοκρατορία του Φερστάπεν

Ο Κάρλος Σάινθ έδωσε στη Ferrari την πρώτη φετινή της νίκη με τον Σαρλ Λεκλέρ να συμπληρώνει το 1-2.

Στον τρίτο φετινό αγώνα της Formula 1, το Grand Prix Αυστραλίας, είχαμε έναν νέο νικητή. Ο Κάρλος Σάινθ εκμεταλλεύτηκε την ταχύτητα της Ferrari και την εγκατάλειψη του Φερστάπεν και πήρε μια μεγάλη νίκη, την τρίτη στην καριέρα του, μπροστά από τον Σαρλ Λεκλέρ, με τη Scuderia Ferrari να κάνει ένα ανέλπιστο 1-2. O Λάντο Νόρις της McLaren συμπλήρωσε το βάθρο με την 3η θέση στον αγώνα.

Εκκίνηση
Κάτω από ένα λαμπρό ήλιο στη Μελβούρνη, 18 μονοθέσια πήραν τις θέσεις τους στο grid του Αλμπερτ Παρκ. Ως γνωστόν, ο Λόγκαν Σάτζεντ δεν έτρεξε στην Αυστραλία, αφού η Williams έδωσε το μονοθέσιό του στον Άλεξ Άμπον, και ο Γκουάνγιου Ζου ξεκίνησε τον από το pit lane, επειδή η Sauber άλλαξε την εμπρός πτέρυγα στο μονοθέσιό του μετά τις κατατακτήριες.

Τα κόκκινα φώτα έσβησαν και ο Φερστάπεν ξεκίνησε αρκετά καλά για να διατηρήσει την πρωτιά από τον Σάινθ. Το ίδιο συνέβη και λίγο πιο πίσω με τους Νόρις και Λεκλέρ, που επίσης διατήρησαν τις θέσεις τους, όπως και ο Πιάστρι στην 5η θέση. Ο Ράσελ έκανε πολύ καλή εκκίνηση και ανέβηκε στην 6η θέση, μπροστά από τον Πέρεζ, με τους Στρολ και Τσουνόντα να ακολουθούν.

Το δράμα του Φερστάπεν
Ο Μαξ Φερστάπεν έχασε την πρωτιά ήδη στο δεύτερο γύρο, όταν τον πέρασε ο Κάρλος Σάινθ και μάλιστα σχετικά εύκολα. Κι ενώ όλοι όσοι έβλεπαν τον αγώνα έξυναν το κεφάλι τους για το πώς συνέβη αυτό, η Red Bull του Ολλανδού άρχισε να βγάζει λευκό καπνό από το πίσω μέρος, λόγω προβλήματος στα φρένα. Ο Φερστάπεν αναγκάστηκε να εγκαταλείψει για πρώτη φορά μετά από σχεδόν δύο χρόνια και ο Σαινθ έμεινε μόνος του στην κορυφή.

Έτσι, οι οδηγοί των Ferrari και McLaren βρέθηκαν στη θέση να διεκδικούν τη νίκη, με τον Πέρεζ στην 5η θέση. Ο Νόρις ήταν δεύτερος, αλλά βρισκόταν υπό πίεση από τον Λεκλέρ, ο οποίος βρισκόταν στο DRS του και δεν τον άφηνε να ανασάνει.

Pit stop
Τα πρώτα pit stop ήρθαν πολύ νωρίς, με τον Χάμιλτον να ανοίξει το χορό μόλις στον 8ο γύρο του αγώνα. Στους επόμενους γύρους ακολούθησαν και άλλοι, με τον Λεκλέρ να σταματά επίσης πολύ νωρίς, προσπαθώντας να κάνει το undercut στον Νόρις, στρατηγική που ακολούθησε και ο Πιάστρι πίσω του. Όλοι όσοι σταμάτησαν άλλαξαν στη σκληρή γόμα των ελαστικών της Pirelli, που στο φετινό αγώνα στην Αυστραλία έφεραν μία βαθμίδα μαλακότερη γόμα από πέρυσι.

Οι Σάινθ, Νόρις, Πέρεζ και Αλόνσο ακολούθησαν διαφορετική στρατηγική και παρέμειναν στην πίστα, επεκτείνοντας το πρώτο τους stint για να αποκτήσουν με αυτόν τον τρόπο το πλεονέκτημα. Ο Λεκλέρ επέστρεψε στην πίστα στην 5η θέση, πίσω από τον Αλόνσο, τον οποίο πλησίαζε με γρήγορο ρυθμό.

Λίγους γύρους αργότερα μπήκαν στα pit οι Νόρις και Πέρεζ, και επέστρεψαν στην πίστα πίστα ο Νόρις πίσω από τους Λεκλέρ και Πιάστρι και ο Πέρεζ αρκετά πιο πίσω, στη 10η θέση. Ο Σάινθ έκανε το δικό του pit stop λίγο αργότερα και με άνεση κράτησε τη θέση του μπροστά από τον Λεκλέρ.

Χάμιλτον out
Κι ενώ συνέβαιναν όλα αυτά, ο κινητήρας της Mercedes στο μονοθέσιο του Λούις Χάμιλτον «παρέδωσε πνεύμα» και ο Βρετανός αναγκάστηκε να σταματήσει στην άκρη της πίστας. Το Εικονικό Αυτοκίνητο Ασφαλείας έκανε την εμφάνισή του και ο Αλόνσο, που είχε (ξε)μείνει στην πρώτη θέση βρήκε την ευκαιρία να κάνει ένα «φθηνό» pit stop και να επιστρέψει στην πίστα πίσω από τον Νόρις στην 5η θέση.


Έτσι, στις δύο πρώτες θέσεις βρέθηκαν οι δύο Ferrari, με τον Σάινθ μπροστά από τον Λεκλέρ και τον Λεκλέρ ακριβώς πίσω του να προσπαθεί να τον πλησιάσει αρκετά για να τον απειλήσει. Ακολουθούσαν οι δύο McLaren με τον Πιάστρι μπροστά από τον Νόρις, και πιο πίσω οι Αλόνσο και Ράσελ. Ο Ράσελ δεν έμεινε για πολύ στην 6η θέση, καθώς τον προσπέρασε ο Πέρεζ και τον έριξε στην 7η, ενώ ακολουθούσαν οι Στρολ, Τσουνόντα και Άλμπον.

Ferrari σε σχηματισμό
Η μάχη που περιμέναμε ανάμεσα στις δύο Ferrari δεν ήρθε, καθώς ο Σάινθ, με τη βοήθεια των πιο φρέσκων ελαστικών, άρχισε να μεγαλώνει τη διαφορά από τον Λεκλέρ. Ο Μονεγάσκος επίσης έπρεπε να προσέχει και για τις δύο McLaren που τον ακολουθούσαν, ενώ στο ασύρματο με την ομάδα παραπονιόταν για την ισορροπία του μονοθεσίου.

Πολύ γρήγορα κινούταν ο Σέρχιο Πέρεζ, ο οποίος αφότου «ξεφορτώθηκε» τον Ράσελ έφτασε μέσα σε λίγους γύρους πίσω από τον Αλόνσο και τον πέρασε εύκολα για να ανέβει στην 5η θέση.

Η McLaren πήρε μια απόφαση που σίγουρα δεν πρέπει να άρεσε ιδιαίτερα στους Αυστραλούς φιλάθλους, καθώς οι οδηγοί της πήραν εντολή ναλλάξουν θέσεις μεταξύ τους. Η απόφαση αυτή ήταν λογική, καθώς ο Νόρις ήταν ταχύτερος με πιο φρέσκα ελαστικά και είχε μεγαλύτερες πιθανότητες να απειλήσει τον Λεκλέρ, ο οποίος εχανε διαρκώς έδαφος από τον Σάινθ.

Η κίνηση του Λεκλέρ
Υπό τον κίνδυνο του Νόρις, η Ferrari κάλεσε στα pit τον Σαρλ Λεκλέρ για να δεύτερη φορά στον αγώνα, για να του βάλει άλλο ένα φρέσκο σετ σκληρών ελαστικών. Το pit stop ήταν άψογο και ο Λεκλέρ κατάφερε να επιστρέψει στην πίστα μπροστά από τη μάχη Πέρεζ-Αλόνσο και να μη χάσει πολύ χρόνο. Το ερώτημα ήταν τι θα γινόταν όταν ο Νόρις θα έκανε το δικό του pit stop.

Όλα αυτά ελάχιστα απασχολούσαν τον Κάρλος Σάινθ, ο οποίος σε αυτόν τον αγώνα είχε «ντυθεί Φερτάπεν» και έλεγχε απόλυτα τον αγώνα από την πρώτη θέση, έχοντας φτιάξει διαφορά άνω των 10 δευτερολέπτων από τον Νόρις. Πολύ πιο πίσω, ένα από τα highlight του αγώνα ήταν για άλλη μία φορά τα προβληματικά pit stop της Sauber, που στέρησαν από τον Μπότας τη δυνατότητα να διεκδικήσει κάτι καλύτερο από την προτελευταία θέση.

Όταν και οι Νόρις και Σάινθ έκανε το δεύτερο pit stop τους, η στρατηγική του Λεκλέρ φάνηκε να έχει κάποιο αποτέλεσμα, αφού ο Μονεγάσκος βρέθηκε στη 2η θέση πιο μακριά από τον οδηγό της McLaren και πιο κοντά στον πρωτοπόρο του αγώνα. Απέμεναν όμως άλλοι 15 γύροι και οι Σάινθ και Νόρις είχαν σαφώς πιο φρέσκα ελαστικά από τον Λεκλέρ.

Ο Πιάστρι είχε μείνει πίσω από τον Νόρις, ο Πέρεζ ήταν άνετα 5ος και ο Αλόνσο βρισκόταν στην 6η θέση, με τον Ράσελ αρκετά κοντά του για να μην αισθάνεται απόλυτα άνετα. Οι Στρολ, Τσουνόντα και Χούλκενμπεργκ συμπλήρωναν τη 10άδα.

Το ηχηρό «παρών» του Σάινθ
Μέχρι το τέλος ο Κάρλος Σάινθ δεν αμφισβητήθηκε και έφτασε σε μια πολύ μεγάλη νίκη. Ο Ισπανός, παρά τα προβλήματα που αντιμετώπισε με τη σκωληκοειδίτιδα, έκανε τέλειο αγώνα και έγινε ο μοναδικός οδηγός που δεν οδηγεί Red Bull και έχει κερδίσει μετά το 2022. Παρότι έχει χάσει τη θέση του στη Ferrari για το 2025, ο Σάινθ έδειξε ότι παραμένει οδηγός κορυφαίου επιπέδου και ανέβασε ακόμα περισσότερο τις μετοχές του στη Formula 1.

Ο Σαρλ Λεκλέρ τερμάτισε στη 2η θέση και συμπλήρωσε το ονειρικό 1-2 της Ferrari ενώ στο βάθρο ανέβηκε και ο Λάντο Νόρις με τη McLaren, που τερμάτισε στην 3η θέση, μπροστά από τον τοπικό ήρωα, τον Όσκαρ Πιάστρι, που ήταν 4ος. Ο Πέρεζ έμεινε στην 5η θέση ενώ για την 6η δόθηκε σκληρή μάχη στους τελευταίους γύρους ανάμεσα σε Αλόνσο και Ράσελ, που έληξε υπέρ του Ισπανού, όταν ο Βρετανός είχε έξοδο στον τελευταίο γύρο και «κάρφωσε» τη Mercedes στις μπαριέρες. Έτσι, ο Στρολ πήρε την 7η θέση και ακολούθησαν οι Τσουνόντα, Χούλκενμπεργκ και Μάγκνουσεν.

Επόμενος αγώνας είναι το GP Ιαπωνίας στη Σουζούκα σε δύο εβδομάδες, το 3ήμερο 5-7 Απριλίου.

από Gazzetta.gr
ΚΕΡΚΙΔΑ ΚΑΘΑΡΗ ΑΠΟ ΛΑΜΟΓΙΑ!!!

Αποσυνδεδεμένος ΛΑΜΙΑ FANS

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 21.780
  • ΠΑΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΛΑΜΙΑ!
    • Προφίλ
Απ: F1 2024
« Απάντηση #5 στις: Κυρ 21 Απρ 2024 14:45 »
Παράθεση
FORMULA 1

Τέταρτη φετινή νίκη του Φερστάπεν, κέρδισε ακόμα και τα οχήματα ασφαλείας στην Κίνα

ΠΑΝΟΣ ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ

Ο Μαξ Φερστάπεν δεν δυσκολεύτηκε να κερδίσει στο GP Κίνας την 4η φετινή του νίκη σε 5 αγώνες και την 58η της καριέρας του, σε έναν αγώνα που έγινε απρόβλεπτος με δύο διαδοχικά οχήματα ασφαλείας στο μέσον του και επέτρεψε στον Λάντο Νόρις με την εξαιρετική του στρατηγική και απόδοση της McLaren να μπει ανάμεσα στον Ολλανδό και στον Σέρτζιο Πέρεζ στο βάθρο.


Ο Μαξ Φερστάπεν κέρδισε άλλη μία από τις απόλυτα κυρίαρχες νίκες του των τελευταίων 2,5 ετών στην επιστροφή της Formula 1 στην Κίνα μετά από 5 χρόνια, παραμένοντας στην κορυφή παρότι ο αγώνας της Σαγκάης είχε δύο περιόδους οχήματος ασφαλείας, που εκμηδένισαν τη διαφορά του στην κορυφή. Ο Λάντο Νόρις και ο Σέρτζιο Πέρεζ στις πλευρικές θέσεις του βάθρου, καθώς οι Άγγλοι κέρδισαν τη στρατηγική μάχη από τον Σαρλ Λεκλέρ και τη Ferrari.

Οι Σαρλ Λεκλέρ και Κάρλος Σάινθ ακολούθησαν κλείνοντας την πρώτη πεντάδα, καθώς οι δύο οδηγοί της Scuderia και ο Νόρις ήταν οι μοναδικοί που έκαναν μόνο ένα πιτ-στοπ σήμερα - εκμεταλλευόμενοι τις δύο διαδοχικές εισόδους του οχήματος ασφαλείας στον 24ο και 27ο γύρο για το μηχανικό πρόβλημα της Sauber του Βάλτερι Μπότας και έπειτα για την εγκατάλειψη του Γιούκι Τσουνόντα με κλατάρισμα της RB έπειτα από σύγκρουση.

Ο Τζορτζ Ράσελ εκμεταλλεύτηκε την παράξενη στρατηγική τριών πιτ-στοπς της Aston Martin και του Φερνάντο Αλόνσο, που περιορίστηκαν στην 7η θέση εμπρός από τους Όσκαρ Πιάστρι, Λιούις Χάμιλτον και Νίκο Χούλκενμπεργκ που έκλεισαν τη βαθμολογούμενη πρώτη δεκάδα.

Τα κύρια στοιχεία του GP Κίνας 2024

Ο Μαξ Φερστάπεν κέρδισε παρότι έκανε δύο πιτ-στοπς, έναντι ενός των Νόρις, Λεκλέρ και Σάινθ.
Στον αγώνα μπήκε δύο φορές το όχημα ασφαλείας, στον 24ο και στον 27ο γύρο επειδή ακινητοποιήθηκαν στην άκρη της πίστας η Sauber του Βάλτερι Μπότας και η RB του Γιούκι Τσουνόντα με μηχανικό πρόβλημα και κλατάρισμα αντίστοιχα.
Οι Λεκλέρ, Νόρις έκαναν το ένα και μοναδικό τους πιτ-στοπ εκμεταλλευόμενοι το πρώτο (εικονικό, αρχικά) όχημα ασφαλείας. Ο Σάινθ είχε κάνει το δικό του λίγο νωρίτερα, οπότε έχασε την ευκαιρία να μπει στη μάχη αυτή.
Οι άλλοι πρωταγωνιστές έκαναν δύο πιτ-στοπ, με εξαίρεση τον Αλόνσο που έκανε τρία. Τα δεύτερα πιτ-στοπς έγιναν όλα υπό το δεύτερο όχημα ασφαλείας.
Αυτό σήμαινε ότι ο Φερστάπεν πέρασε τον Νόρις στην πίστα για να ανακτήσει την 1η θέση, ενώ ο Πέρεζ έκανε αρκετές προσπεράσεις για να ανέβει ξανά 3ος, αλλά δεν ήταν σε θέση να απειλήσει τον Νόρις.
Ο Ράσελ τερμάτισε εμπρός από τον Αλόνσο, όταν ο Ισπανός έκανε το τρίτο του πιτ-στοπ μετά τη μαλακή γόμα που (μάλλον αναγκαστικά) έβαλε στο δεύτερό του.
Ο Πιάστρι ήταν 8ος με ζημιά που έγινε χωρίς να φταίει στην καραμπόλα Στρολ-Ρικιάρντο, που ανάγκασε τον οδηγό της RB να εγκαταλείψει.
Ο Χάμιλτον ανελίχθηκε από την 18η στην 9η θέση, με έντονα παράπονα στον αγώνα για την αίσθηση και την έλλειψη ταχύτητας της Mercedes W15.

Όλοι οι πρωτοπόροι εκκίνησαν με τη μέση γόμα, ενώ μακριά στην ουρά ο Χάμιλτον ξεκίνησε με τη μαλακή. Στο τέλος του πρώτου γύρου ο Φερστάπεν είχε ήδη βγει από το DRS της Aston με διαφορά 1,6'' και την οικοδόμησε περαιτέρω, στα περίπου 5'', όταν πια ο Αλόνσο αναγκάστηκε να δώσει τη δεύτερη θέση στον Πέρεζ για να μην φθείρει περαιτέρω τα ελαστικά του. Έπειτα, άφησε και την 3η θέση στον Λεκλέρ, αλλά έμεινε μπροστά από τους Νόρις, Πιάστρι και Σάινθ.


Ο Χάμιλτον ήταν, με τη μαλακή του γόμα, ο πρώτος που αναγκάστηκε να μπει στα πιτς στον 11ο γύρο, ενώ ακολούθησαν οι Αλόνσο, Ράσελ στον 12ο. Στον 14ο μπήκαν μαζί οι δύο πρωτοπόροι, Φερστάπεν και Πέρεζ, ενώ οι Πιάστρι και Σάινθ μπήκαν στον 17ο και 18ο αντίστοιχα.

Ο Λεκλέρ και η Ferrari διερευνούσαν την ευκαιρία ενός πιτ-στοπ, και αποδείχθηκε ότι το ίδιο έκανε και ο Νόρις με τη McLaren. Έτσι, ο Μονεγάσκος και ο Άγγλος είδαν με μεγάλη χαρά το Εικονικό Όχημα Ασφαλείας που έφερε η εγκατάλειψη του Βάλτερι Μπότας με μηχανικό πρόβλημα, στον 20ό γύρο. Μετά από δύο (!) γύρους με κίτρινη σημαία, περάσαμε σε καθεστώς VSC στον 23ο και έπειτα σε κανονικό Όχημα Ασφαλείας στον 24ο.

Πρώτα ο Λεκλέρ και έπειτα ο Νόρις μπήκαν, έτσι, για το ένα και μοναδικό τους πιτ-στοπ υπό το Εικονικό Όχημα Ασφαλείας (VSC), αποκομίζοντας τεράστιο όφελος χρόνου. Όταν ο αγώνας επανεκκίνησε, μια επαφή του Γιούκι Τσουνόντα της RB με τον Κέβιν Μάγκνουσεν της Haas άφησε τον Ιάπωνα ακινητοποιημένο στην άκρη της πίστας, κι έτσι αμέσως ήρθε -στον 27ο γύρ- η δεύτερη περίοδος του Οχήματος Ασφαλείας.

Η διαφορά που είχε φτιάξει εκ νέου ο Φερστάπεν στην κορυφή μηδενίστηκε, και τότε όλοι οι οδηγοί είδαν την ευκαιρία να κάνουν το δεύτερό τους πιτ-στοπ υπό το όχημα ασφαλείας, βάζοντας τη σκληρή γόμα για να τερματίσουν με αυτήν.

Μετά από τον καταιγισμό των πιτ-στοπς, η κατάταξη που προέκυψε ήταν Νόρις-Φερστάπεν-Λεκλέρ-Πέρεζ στον 28ο γύρο, μιας και οι Νόρις, Λεκλέρ δεν μπήκαν τη δεύτερη φορά, και όλοι τους είχαν φρέσκια (ή 1-2 γύρων) σκληρή γόμα. Οπότε θα ήταν μια ευθεία μάχη τους, χωρίς άλλο πιτ-στοπ, μέχρι την καρό σημαία, από τον 32ο γύρο που έφυγε το όχημα ασφαλείας μέχρι τον τερματισμό στον 56ο.
Σε αυτό το δεύτερο μισό του αγώνα ο Μαξ δεν είχε κανένα πρόβλημα να περάσει τον Νόρις και να ανοίξει και πάλι τη διαφορά του στην κορυφή μετά τη δεύτερή του άρτια επανεκκίνηση, ενώ ο Νόρις εξεπλάγη με την ικανότητα της McLaren να ακολουθήσει τόσο καλό ρυθμό αγώνα με τη σκληρή γόμα ώστε να κρατήσει διαφορά ασφαλείας από τον Πέρεζ - που πέρασε νωρίς τον Λεκλέρ για την 3η θέση. Ο Άγγλος της McLaren κατάφερε να τερματίσει 5,3'' μπροστά από τον Τσέκο.

Ο Σάινθ ήταν λίγο άτυχος γιατί μπήκε στα πιτς για την πρώτη του αλλαγή 4 γύρους πριν το VSC, κι έτσι έκανε έναν μοναχικό αγώνα στην 5η θέση, παρότι έκανε και εκείνος μόνο ένα πιτ-στοπ (το “Plan D” που έλεγαν οι μηχανικοί της Ferrari στους οδηγούς της στη διάρκεια του αγώνα), διαλέγοντας τη σκληρή γόμα στη στάση του.

Ο Ράσελ θα μπορούσε να είχε απειλήσει τον Σάινθ αν δεν άρχιζαν να παραδίδουν το πνεύμα τα ελαστικά του, αλλά κατάφερε να μείνει στο τέλος εμπρός από τον Φερνάντο Αλόνσο που είχε διαλέξει στο δεύτερο πιτ-στοπ (κατά το δεύτερο όχημα ασφαλείας) να ρισκάρει με τη μαλακή γόμα, πιθανώς για να κερδίσει θέσεις στην επανεκκίνηση.

Δεν δούλεψε το πλάνο για τον Ισπανό, κι έτσι επέστρεψε για τρίτη φορά στα πιτς 12 γύρους πριν από το τέλος. Σε αυτούς, με τη φρέσκια μέση γόμα, έκανε μια σειρά άνετων προσπεράσεων, μέχρι και τον Πιάστρι, αλλά η Mercedes ήταν αρκετά μπροστά στο δρόμο.


Ο Πιάστρι είχε αρκετή ζημιά στο δάπεδό του μετά από το συμβάν της πρώτης επανεκκίνησης. Ο Αλόνσο έχασε τα φρένα στην πρώτη στροφή, και πίσω του οι Πιάστρι και Ρικιάρντο φρέναραν οριακά, αλλά όχι και ο Στρολ. Ο Καναδός χτύπησε με την Aston την ουρά της RB του Ρικιάρντο, και ο τελευταίος σε μικρότερο βαθμό τη McLaren του νεαρού του συμπατριώτη.

Έτσι, με σπασμένο δάπεδο στην ουρά των μονοθεσίων τους, ο Πιάστρι δεν μπορούσε να ακολουθήσει το ρυθμό του Νόρις και ο Ρικιάρντο εγκατέλειψε, χάνοντας την ευκαιρία σε μια πολύ καλή του εμφάνιση να κερδίσει βαθμούς και τις εντυπώσεις στο περιβάλλον της Red Bull, που τόσο έχει ανάγκη.

Το επόμενο GP της Formula 1 έρχεται τις μέρες του Ορθόδοξου Πάσχα, στις 3-5 Μαΐου. Θα είναι άλλο ένα τριήμερο με αγώνα Sprint, στην πίστα του Μαϊάμι των ΗΠΑ.

από Sport 24.gr
ΚΕΡΚΙΔΑ ΚΑΘΑΡΗ ΑΠΟ ΛΑΜΟΓΙΑ!!!

Αποσυνδεδεμένος ΛΑΜΙΑ FANS

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 21.780
  • ΠΑΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΛΑΜΙΑ!
    • Προφίλ
Απ: F1 2024
« Απάντηση #6 στις: Δευ 29 Απρ 2024 00:48 »
Το καθάρισε ο Φερσταπεν και φέτος.
ΚΕΡΚΙΔΑ ΚΑΘΑΡΗ ΑΠΟ ΛΑΜΟΓΙΑ!!!

Αποσυνδεδεμένος ΛΑΜΙΑ FANS

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 21.780
  • ΠΑΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΛΑΜΙΑ!
    • Προφίλ
Απ: F1 2024
« Απάντηση #7 στις: Δευ 06 Μάι 2024 12:13 »
Παράθεση
FORMULA 1

Η τύχη στο Μαϊάμι ήταν με τον δυνατό Λάντο Νόρις, για την πρώτη του νίκη στη F1

ΠΑΝΟΣ ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ

Ο Λάντο Νόρις της McLaren περίμενε περισσότερο καιρό από όσο άξιζε για την παρθενική του νίκη στη Formula 1, αλλά επιτέλους την κατέκτησε στο GP του Μαϊάμι - κερδίζοντας τον Μαξ Φερστάπεν με μια ασύλληπτη εμφάνιση και ένα μεγάλο δώρο από το όχημα ασφαλείας στο πιτ-στοπ του. Στην 3η θέση του βάθρου ο Σαρλ Λεκλέρ της Ferrari.

Η πρώτη νίκη του Νόρις, από τις πολλές που όλοι θεωρούν σίγουρο ότι θα ακολουθήσουν, ήρθε στο GP του Μαϊάμι -6ο φετινό αγώνα της Formula 1- με μια άποψη εμφάνιση του Βρετανού, που αξιοποίησε το δώρο του τέλειου χρονισμού του πιτ-στοπ του με το όχημα ασφαλείας στον 30ό από τους 57 γύρους και μετά από αυτό εκμεταλλεύτηκε τις δυσκολίες του Μαξ Φερστάπεν με τη διαχείριση των ελαστικών του, που άφησαν τον Ολλανδό στη δεύτερη θέση.

Η νίκη αυτή του Νόρις, πρώτη της McLaren μετά τη Μόντσα το 2021, για την οποία τον συνεχάρη θερμά ο Φερστάπεν στο παρκ-φερμέ, ήρθε στα ίσα απέναντι στην ανίκητη μηχανή της Red Bull Racing, καθώς η αγγλική ομάδα έγινε η πρώτη που κατάφερε να εκμεταλλευτεί ένα προβληματικό τριήμερο της RBR στη διαχείριση των ελαστικών.

Ο Νόρις, αλάνθαστος, έκανε την τέλεια στρατηγική και εκμεταλλεύτηκε το όχημα ασφαλείας στον 30ό γύρο για τη σύγκρουση των Λόγκαν Σάρτζεαντ και Κέβιν Μάγκνουσεν. Η στιγμή αυτή άλλαξε κάθετα τη μοίρα του αγώνα, καθώς ο Νόρις ήταν ο μόνος οδηγός που δεν είχε κάνει μέχρι τότε το πιτ-στοπ του - και εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία.

Μαζί με τους Νόρις και Φερστάπεν, το βάθρο έκλεισε ο Σαρλ Λεκλέρ -με μια Ferrari που αποδείχθηκε ότι δεν είχε το ρυθμό αγώνα της McLaren- ενώ στην πρώτη εξάδα μπήκε τόσο ο Κάρλος Σάινθ και ο Σέρτζιο Πέρεζ, όσο και ο Λιούις Χάμιλτον με τον καλύτερο φετινό ρυθμό αγώνα της Mercedes W15.

Ο Όσκαρ Πιάστρι, με την έτερη McLaren MCL38, ήταν εξαιρετικά άτυχος καθώς μπήκε για το πιτ-στοπ του (όπως και ο Σάινθ) έναν γύρο πριν το όχημα ασφαλείας κι έτσι έπεσε εκτός βάθρου – πριν σπάσει την εμπρός του πτέρυγα αργότερα στη μάχη του με τον Ισπανό της Ferrari.

Οι κύριες στιγμές του GP Μαϊάμι

Όλοι οι πρωτοπόροι εκκίνησαν με τη μέση γόμα, πλην των Χάμιλτον, Αλόνσο που είχαν τη σκληρή, και έκαναν μόνο ένα πιτ-στοπ.
Ο Μαξ Φερστάπεν διατήρησε την πρωτοπορία στην εκκίνηση και μέχρι το πρώτο του πιτ-στοπ.
Όταν ο Ολλανδός μπήκε στα πιτς, οι Πιάστρι, Σάινθ, Νόρις κράτησαν για αρκετούς γύρους τις τρεις πρώτες θέσεις.
Στον 29ο γύρο οι Πιάστρι, Σάινθ μπήκαν μαζί για το πιτ-στοπ τους, αλλά όχι και ο Νόρις.
Στον 30ό γύρο η σύγκρουση Σάρτζεαντ-Μάγκνουσεν έφερε το όχημα ασφαλείας.
Ο Νόρις είχε περάσει την έξοδο των πιτς πριν μπει στην πίστα το όχημα ασφαλείας, και εκμεταλλεύτηκε τον αργό ρυθμό των άλλων για να κάνει το πιτ-στοπ του και να επιστρέψει πρώτος, εμπρός από τον Φερστάπεν.
Μετά την αποχώρηση του οχήματος ασφαλείας, ο Νόρις με πιο φρέσκια σκληρή γόμα και καθαρό αέρα μπροστά του ήταν σταθερά ταχύτερος του Φερστάπεν, και άνοιγε διαρκώς τη διαφορά του από τον Ολλανδό μέχρι τον τερματισμό.
Οι Πιάστρι, Σάινθ πλήρωσαν ακριβά το πιτ-στοπ πριν το όχημα ασφαλείας και έπεσαν εκτός μάχης του βάθρου, ενώ η επαφή τους στη μάχη τους άφησε τον Αυστραλό με σπασμένη εμπρός πτέρυγα, που τον ανάγκασε σε αλλαγή της στα πιτς.
Ο Λεκλέρ είχε κάνει πρώτος από τους πρωτοπόρους το πιτ-στοπ του, κι έτσι βρέθηκε ανάμεσα στους Φερστάπεν και Πιάστρι-Σάινθ.
Ο Χάμιλτον πέτυχε το καλύτερό του φετινό αποτέλεσμα, μπαίνοντας στην εξάδα, με την πρώτη φορά που η Mercedes W15 έδειξε καλό ρυθμό αγώνα, ανταγωνιστικό του Πέρεζ.
Η McLaren έφερε στο Μαϊάμι την πρώτη από τις τρεις μεγάλες φετινές αναβαθμίσεις της MCL38.
Το επόμενο GP είναι της Εμίλια Ρομάνια, στην Ίμολα, στις 17-19 Μαΐου.

H εξέλιξη του αγώνα

Ο αγώνας που έβαλε τέλος στο αρνητικό ρεκόρ του Νόρις ως του οδηγού με τα περισσότερα βάθρα στη F1 χωρίς νίκη ξεκίνησε εντελώς αντιδιαμετρικά για τον Βρετανό της McLaren. Στην εκκίνηση έπεσε στην 6η θέση, καθώς επηρεάστηκε από το πολύ αργό φρενάρισμα του Πέρεζ - που για χιλιοστά γλίτωσε την πρόσκρουση με την έτερη Red Bull του Φερστάπεν στην πρώτη στροφή.

Έτσι, ο Φερστάπεν παρέμεινε στην πρωτοπορία μετά την πρώτη στροφή, ενώ η εισβολή του Πέρεζ στην πρώτη στροφή παρέσυρε εκτός γραμμής τον Σάινθ και τον Νόρις. Έτσι, από την πρώτη στροφή βγήκαν οι Φερστάπεν, Λεκλέρ και Πιάστρι στις τρεις πρώτες θέσεις.

Ο Ολλανδός ανέπτυξε ένα μικρό προβάδισμα, ενώ ο Πιάστρι πίσω του κατάφερε να περάσει τον Λεκλέρ για τη 2η θέση. Ο Αυστραλός κατάφερε, στη συνέχεια, να μείνει χωρίς πρόβλημα μπροστά από τις δύο Ferrari -παρά το DRS- μέχρι τα πιτ-στοπς.

Πιο πίσω, ο Πέρεζ κρατούσε την 5η θέση από τον Νόρις, αλλά όταν ο Άγγλος άρχισε να απειλεί τον Μεξικανό της Red Bull ο τελευταίος μπήκε για την αλλαγή ελαστικών του -ο πρώτος από τους πρωτοπόρους- στον 17ο γύρο.

Ο Λεκλέρ, υπό την απειλή του Σάινθ πλέον, μπήκε στον 19ο γύρο, ενώ στην κορυφή οι μπελάδες του Φερστάπεν με τη μέση γόμα -με την οποία όλοι οι πρωτοπόρου είχαν εκκινήσει- φάνηκαν όταν παρέσυρε το πλαστικό κολονάκι στο εσωτερικό της στροφής 16.

Για να απομακρυνθεί το κολονάκι υπήρξε μια σύντομα περίοδος εικονικού οχήματος ασφαλείας, αλλά ο Φερστάπεν μπήκε για να αλλάξει ελαστικά μετά από αυτήν, στο τέλος του 23ου γύρου. Τότε ο Πιάστρι τέθηκε επικεφαλής, εμπρός από τους Σάινθ και Νόρις, καθώς οι τρεις τους δεν είχαν μπει ακόμα στα πιτς.

Φοβούμενος το undercut ο Πιάστρι μπήκε στο τέλος του 28ου γύρου, και ο Σάινθ τον ακολούθησε κατά πόδας - αλλά όχι και ο Νόρις, που ααπέκτησε έτσι την πρωτοπορία του αγώνα. Όμως, όλα έμελλε να αλλάξουν έναν γύρο μετά για την έκβαση του αγώνα.

Η επαφή των Σάρτζεαντ και Μάγκνουσεν στη στροφή 2 έστειλε τη Williams του Αμερικανού στη μπαριέρα, και αυτή τη φορά, έναν γύρο αργότερα, μπήκε στην πίστα το όχημα ασφαλείας. Άμεσα ο Νόρις κλήθηκε από τη McLaren στα πιτς για να εκμεταλλευτεί τον αργό ρυθμό του οχήματος ασφαλείας, που είχε μπει στην πίστα αφότου ο Βρετανός είχε περάσει την έξοδο των πιτς!

Το ΟΑ είχε πιάσει τον Φερστάπεν και τους υπόλοιπους οδηγούς πίσω του, κι έτσι ο Νόρις επέστρεψε από τα πιτς έχοντας διατηρήσει την πρωτοπορία του αγώνα. Ο αγώνας επανεκκίνησε στον 33ο γύρο, κι αφότου ο Νόρις αμύνθηκε στην επίθεση του Ολλανδού στις πρώτες στροφές, έπειτα σταδιακά και σταθερά γύρο με τον γύρο αύξανε τη διαφορά του από τη Red Bull.

Ο Λεκλέρ πλησίασε αρκετά τον Φερστάπεν αρχικά αλλα στη συνέχεια έχασε την επαφή με τον Μαξ, και εκεί ήταν που έληξαν όλα για τη μάχη του βάθρου - καθώς ο Νόρις είχε και πιο φρέσκια σκληρή γόμα (κατά 6 γύρους), και καθαρό αέρα μπροστά του για να την προστατεύει.

Μέσα σε λίγους γύρους αύξησε τη διαφορά του στα 3,5'' από τον Φερστάπεν, και έπειτα ακόμα περισσότερο, καθώς ο πρωταθλητής χαρακτήρισε την απόδοση της RB20 με τη σκληρή γόμα “σκέτη καταστροφή”.

Η μάχη των Σάινθ-Πιάστρι που ακολούιησε βρήκε νικητή τον Ισπανό, και άφησε τον Αυστραλό με σπασμένη εμπρός πτέρυγα (στο αριστερό της κάθετο στοιχείο) που ανάγκασε τον οδηγό της McLaren να μπει για δεύτερη φορά στα πιτς, για να αλλάξει όλο το ρύγχος της MCL38, αφού πρώτα έχασε την εξάδα από τους Πέρεζ και Χάμιλτον.

Από την τελευταία θέση ο Πιάστρι ανέβηκε στην 13η, παρότι πριν το όχημα ασφαλείας άξιζε πολλά περισσότερα, ενώ η McLaren τον εισοποίησε στις μάχες του να μην ρισκάρει τη νέα έξοδο του οχήματος ασφαλείας που θα ξήλωνε το προβάδισμα που είχε αποκτήσει στην κορυφή ο Νόρις.

Ο Γιούκι Τσουνόντα επίσης εκμεταλλεύτηκε το όχημα ασφαλείας του 30ού γύρου για να τερματίσει την 7η θέση, εμπρός από τον Τζορτζ Ράσελ με τη Mercedes για την οποία ο Φερνάντο Αλόνσο και η Aston Martin αυτή τη φορά δεν είχαν απαντήσεις, σε έναν αγώνα που δεν τους ταίριαζε καθόλου όλο το τριήμερο. Τέλος, με τη 10η θέση ο Εστεμπάν Οκόν κέρδισε τον πρώτο φετινό βαθμό της Alpine.

από Sport 24.gr
ΚΕΡΚΙΔΑ ΚΑΘΑΡΗ ΑΠΟ ΛΑΜΟΓΙΑ!!!

Αποσυνδεδεμένος ΛΑΜΙΑ FANS

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 21.780
  • ΠΑΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΛΑΜΙΑ!
    • Προφίλ
Απ: F1 2024
« Απάντηση #8 στις: Κυρ 19 Μάι 2024 18:03 »
Παράθεση
FORMULA 1

Ο Φερστάπεν κέρδισε στην Ίμολα την πιο αγχωτική του νίκη της τελευταίας διετίας

ΠΑΝΟΣ ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ

Μέχρι τον 52ο από τους 63 γύρους του GP της Εμίλια Ρομάνια ο Μαξ Φερστάπεν έδειχνε ότι θα κέρδιζε άλλη μία από τις γνωστές του άνετες νίκες - όμως τότε ο Λάντο Νόρις ανέβασε τον ρυθμό της McLaren, απείλησε τον Ολλανδό και τερμάτισε στα μόλις 7 δέκατα του δευτερολέπτου πίσω του στην καρό σημαία! Στο βάθρο και η Ferrari με την 3η θέση του Σαρλ Λεκλέρ.

Κανείς δεν περίμενε 12 γύρους πριν το τέλος του GP της Εμίλια Ρομάνια ότι ο Μαξ Φερστάπεν, που τότε είχε διαφορά 6 δευτερολέπτων στην κορυφή, θα κέρδιζε την 5η του φετινή σε 7 αγώνες του φετινού πρωταθλήματος της Formula 1 με διαφορά μιάς ανάσας από τον Λάντο Νόρις της McLaren.

Όμως, η McLaren του Άγγλου τότε ζωντάνεψε, η σκληρή του γόμα πέρασε την ενδιάμεση φάση φθοράς και ο Νόρις ήταν σε θέση να κλείνει τη διαφορά του από τον Ολλανδό με ρυθμό μισού έως ενός δευτερολέπτου στο γύρο. Στον προτελευταίο έριξε τη διαφορά τους κάτω από το δευτερόλεπτο, και μπήκε στη ζώνη DRS του Φερστάπεν - αλλά ο Ολλανδός έμεινε αλάνθαστος στην πίεση, και κατάφερε να παραμένει στην κορυφή μέχρι την καρό σημαία.

Μέχρι τον 52ο γύρο ο Σαρλ Λεκλέρ με τη βαρέως αναβαθμισμένη Ferrari SF-24 είχε ανεβάσει το ρυθμό του και απειλούσε τον Νόρις για τη 2η θέση, αλλά έπειτα δεν κατάφερε να ανέβει στον ρυθμό που ξαφνικά βρήκε η McLaren κι έτσι περιορίστηκε σε μια σχετικά μοναχική 3η θέση.

Πίσω του, ο Όσκαρ Πιάστρι κέρδισε τη μάχη του undercut απέναντι στον Κάρλος Σάινθ και πήρε την 4η θέση από τον Ισπανό της Scuderia στον τερματισμό, ενώ την εξάδα έκλεισε ο Λιούις Χάμιλτον της Mercedes καθώς ο μέχρι το τέλος 6ος Τζορτζ Ράσελ έκανε δεύτερο πιτ-στοπ για να λάβει φρέσκα ελαστικά και να πάρει το βαθμό του ταχύτερου γύρου.

από Sport 24.gr
ΚΕΡΚΙΔΑ ΚΑΘΑΡΗ ΑΠΟ ΛΑΜΟΓΙΑ!!!

Αποσυνδεδεμένος KASABIAN

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 973
    • Προφίλ
Απ: F1 2024
« Απάντηση #9 στις: Κυρ 19 Μάι 2024 19:05 »
Φοβερή μαχη
ΝΑΙ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΕΓΩ ΓΙΑΝΝΕΝΑΡΑΣ ΚΑΙ ΜΟΔΑΤΟΣ

Αποσυνδεδεμένος ΛΑΜΙΑ FANS

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 21.780
  • ΠΑΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΛΑΜΙΑ!
    • Προφίλ
Απ: F1 2024
« Απάντηση #10 στις: Δευ 27 Μάι 2024 15:34 »
Παράθεση
FORMULA 1

"Πρίγκιπας" του Μονακό ο Σαρλ Λεκλέρ, γύρισε στις νίκες μετά από δύο χρόνια

ΠΑΝΟΣ ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ

Ο Σαρλ Λεκλέρ κατέκτησε μια άκρως συναισθηματική νίκη στην πατρίδα του, στο GP του Μονακό, παραμένοντας στην κορυφή σε όλη τη διάρκεια ενός ανιαρού αγώνα διαχείρισης των ελαστικών από τον ίδιο και τους Όσκαρ Πιάστρι, Κάρλος Σάινθ που τον ακολούθησαν στο βάθρο. Ήταν η πρώτη νίκη του 25χρονου μετά από 2 χρόνια, στην 6η θέση τερμάτισε ο Μαξ Φερστάπεν.

Ο Σαρλ Λεκλέρ δεν απώλεσε την πρωτοπορία σε καμία περίπτωση όλο το τριήμερο στο Μονακό, από τις δεύτερες ελεύθερες δοκιμές της Παρασκευής και μετά, κυριαρχόντας τόσο στις δοκιμές κατάταξης όσο και από τα φώτα της εκκίνησης μέχρι την καρό σημαία του 8ου φετινού GP της Formula 1.

Ο Μονεγάσκος έκανε δύο άρτιες εκκινήσεις, πριν και μετά από το ατύχημα ατύχημα του πρώτου γύρου μεταξύ των Σέρτζιο Πέρεζ και Κέβιν Μάγκνουσεν (που παρέσυρε και τον Νίκο Χούλκενμπεργκ), και τη 40λεπτη διακοπή που ακολούθησε.

Δεδομένου ότι στη διακοπή επιτρεπόταν η αλλαγή ελαστικών των μονοθεσίων, όλοι επέλεξαν να αλλάξουν τη μέση είτε σκληρή που είχαν βάλει στην πρώτη εκκίνηση – στοχεύοντας με το νέο τους σετ να φτάσουν μέχρι τον τερματισμό.

Οι τέσσερις πρώτοι, Λεκλέρ, Πιάστρι, Σάινθ και Νόρις έκαναν ακριβώς αυτό, άλλαξαν τη μέση γόμα της πρώτης εκκίνησης με τη σκληρή και, χωρίς να αλλάξει τίποτα στην επανεκκίνηση και για τους επόμενους 76 γύρους, έφτασαν με αυτό το σχηματισμό στον τερματισμό.

Με αυτή τη νίκη ο Λεκλέρ μείωσε τη διαφορά στην κορυφή του πρωταθλήματος από τον Μαξ Φερστάπεν στους 31 βαθμούς, δηλαδή ανέβηκε στους 138 βαθμούς έναντι των 169 του Ολλανδού, καθώς μόλις έκλεισε το πρώτο τρίτο της σεζόν.

Πίσω από τους τέσσερις πρωτοπόρους, ο Τζορτζ Ράσελ είχε το μειονέκτημα ότι στην επανεκκίνηση αναγκάστηκε να βάλει τη μέση γόμα (καθώς εκκίνησε αρχικά με τη σκληρή), αλλά ο Άγγλος κατάφερε να αμυνθεί από τον Μαξ Φερστάπεν για 18 γύρους όταν ο Ολλανδός ήταν από τους ελάχιστους οδηγούς που έκαναν πιτ-στοπ για να βάλουν ένα φρέσκο σετ ελαστικών.

Ο Χάμιλτον πίσω από τον Φερστάπεν επίσης άλλαξε ελαστικά, αλλά αυτό δεν άλλαξε την 7η θέση στην οποία τερμάτισε, εμπρός από τον Γιούκι Τσουνόντα της RB, και τον Άλεξ Άλμπον που κέρδισε τους πρώτους φετινούς βαθμούς της Williams. Στο τέλος της δεκάδας τερμάτισε ο Πιέρ Γκασλί, κερδίζοντας έναν βαθμό και για την Alpine, μετά από τη σύγκρουσή του στον πρώτο γύρο με τον Εστεμπάν Οκόν.

Ο Σαρλ Λεκλέρ δεν έχασε ποτέ την πρωτοπόρία του αγώνα, παρά τις δύο εκκινήσεις.
Ο αγώνας διακόπηκε στον πρώτο γύρο λόγω του σφοδρού ατυχήματος του Σέρζιο Πέρεζ, μετά από επαφή με τον Κέβιν Μάγκνουσεν της Haas.
Η διακοπή έσωσε τον αγώνα για τον Σάινθ, που είχε πέσει 16ος στην πρώτη εκκίνηση μετά από κλατάρισμα σε επαφή με τον Πιάστρι στην πρώτη στροφή. Αλλά η επανεκκίνηση έγινε με την κατάταξη την ώρα του ατυχήματος.
Η δεύτερη εκκίνηση ήταν πάλι στατική, με τις ομάδες να έχουν απαλλαγεί στη διακοπή από την υποχρέωση αλλαγής ελαστικών, και ο Λεκλέρ κράτησε την πρώτη θέση από τον Πιάστρι.
Στους 76 γύρους που ακολούθησαν, οι τέσσερις πρώτοι δεν έκαναν ούτε ένα πιτ-στοπ και έφτασαν με το ίδιο σετ ελαστικών και τον ίδιο σχηματισμό μέχρι τον τερματισμό.
Ο Ράσελ κράτησε την 5η θέση από τους Φερστάπεν και Χάμιλτον πίσω του, που ήταν οι μόνοι από τους πρωταγωνιστές που έκαναν πιτ-στοπ.
Στον πρώτο γύρο, επίσης, συγκρούστηκαν και οι δύο οδηγοί της Alpine, Εστεμπάν Οκόν και Πιέρ Γκασλί, και ο πρώτος τιμωρήθηκε για αυτό με ποινή 5 θέσεων για την εκκίνηση του GP Καναδά.
Μετά την επανεκκίνηση, οι μηχανικοί των Ferrari και McLaren επιδόθηκαν με μια πολύ προσκεκτική μελέτη του ρυθμού φθοράς των ελαστικών, υπαγορεύοντας έτσι τον ρυθμό στους τέσσερις οδηγούς των ισάριθμων πρώτων θέσεων του αγώνα – που κινούνταν για αρκετούς γύρους με ρυθμό 10'' πιο αργά από το γύρο των δοκιμών κατάταξης.

Ο Λάντο Νόρις είχε κρατήσει μια σχετική απόσταση από τους Λεκλέρ-Πιάστρι-Σάινθ, αλλά η καλύτερη κατάστασης της σκληρής γόμας του δεν ήταν αρκετή για να απειλήσει τη Ferrari του Ισπανού στο τέλος.

Ο Νόρις και η McLaren είχαν και την ευκαιρία να κάνουν ένα πιτ-στοπ, αν η διαφορά τους από τον 5ο Ράσελ ανέβαινε πάνω από τα 19''. Η Ferrari προσπάθησε να κατεβάσει το ρυθμό του αγώνα για να μην αυξηθεί η διαφορά Νόρις-Ράσελ πάνω από τα 19'', αλλά σε έναν και μόνο γύρο που άνοιξε η ευκαιρία αυτή για τους Βρετανούς, η McLaren επέλεξε να μην την αξιοποιήσει.

Αν ο Νόρις έβαζε φρέσκια γόμα θα ήταν πολύ ταχύτερος των τριών μπροστινών του και θα του έφτασε και πάλι σύντομα, καλύπτοντας την υστέρηση χρόνου που θα είχε από το πιτ-στοπ. Όμως, το να τους περάσει θα ήταν μία εντελώς διαφορετική υπόθεση.

Αυτό αποδείχθηκε από τον Μαξ Φερστάπεν, πίσω από τον Ράσελ, που εκμεταλλεύτηκε ένα ανάλογο κενό από τους Χάμιλτον και Τσουνόντα που ακολουθούσαν, για να αλλάξει και αυτός ελαστικά.

Αλλά παρά τη μεγάλη διαφορά πρόσφυσης από τον Ράσελ, λόγω της φρέσκιας του μαλακής γόμας έναντι της ιδιαίτερα φθαρμένης μέσης του Άγγλου, ο Ολλανδός δεν κατάφερε ποτέ να περάσει τη Mercedes παρότι ήταν για 18 γύρους στην ουρά της. Τόσο δύσκολο είναι να προσπεράσει κανείς στο Μονακό.

Ο Τσουνόντα έκανε άλλη μια σπουδαία εμφάνιση για να ακολουθήσει πίσω από τις τέσσερις μεγάλες ομάδες, ενώ ο Άλμπον πήρε τους πρώτους βαθμούς της Williams και ο Γκασλί τον τελευταίο της ημέρας, παρά τη ζημιά από τη σύγκρουση με τον Οκόν.

Όσο για την Aston, ο Αλόνσο κράτησε μια σειρά από μονοθέσια πίσω του για να χαρίσει στον Στρολ το χρονικό περιθώριο για ένα πιτ-στοπ, ο Καναδός το έκανε αλλά στο τέλος το πέταξε στα σκουπίδια όταν χτύπησε στη μπαριέρα και είχε κλατάρισμα.

Η F1 τώρα κάνει ένα μικρό διάλειμμα από τους ευρωπαϊκούς αγώνες, καθώς θα κάνει ένα γρήγορο ταξίδι στον Καναδά πριν επιστρέψει. Εκεί, στο Μόντρεαλ, θα διεξαχθεί στις 7-9 Ιουνίου το 9ο GP της φετινής σεζόν.

από Sport 24.gr
ΚΕΡΚΙΔΑ ΚΑΘΑΡΗ ΑΠΟ ΛΑΜΟΓΙΑ!!!

Αποσυνδεδεμένος ΛΑΜΙΑ FANS

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 21.780
  • ΠΑΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΛΑΜΙΑ!
    • Προφίλ
Απ: F1 2024
« Απάντηση #11 στις: Πεμ 13 Ιούν 2024 23:19 »
Παράθεση
FORMULA 1

Ο Φερστάπεν κέρδισε τη βροχή, τα οχήματα ασφαλείας και τη στρατηγική στο Μόντρεαλ για να γυρίσει στις νίκες

ΠΑΝΟΣ ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ

Μετά από ένα επεισοδιακό GP στον Καναδά, ο Μαξ Φερστάπεν κατέκτησε την 6η φετινή του νίκη σε 9 αγώνες "πληρώνοντας με το ίδιο νόμισμα" του Μαϊάμι τον Λάντο Νόρις που τον ακολούθησε στο βάθρο, μαζί με τον τρίτο Τζορτζ Ράσελ. Εγκατέλειψαν και οι δύο Ferrari.

Όπως είχε κάνει ο Λάντο Νόρις στο Μαϊάμι για να κερδίσει τον Μαξ Φερστάπεν, έτσι και ο Ολλανδός απόψε στο GP Καναδά ευτύχησε να έχει το χρονισμό της εισόδου του οχήματος ασφαλείας στην πίστα με το μέρος του -αλλά και μετέπειτα τον ανώτερο ρυθμό του αγώνα- για να κερδίσει με τον ίδιο τρόπο τον Άγγλο της McLaren, στον 9ο φετινό αγώνα της Formula 1

Ο πρωταθλητής είχε χάσει την πρωτοπορία από τον Νόρις αλλά τον πέρασε ξανά στο πρώτο πιτ-στοπ, στον 27ο από τους 70 γύρους, και έκτοτε δεν έπεσε ξανά από την πρώτη θέση. Σε μια στρατηγική και απρόβλεπτη μάχη πίσω του, ο Νόρις αμύνθηκε στο τέλος από τους Τζορτζ Ράσελ και Λιούις Χάμιλτον της Mercedes, καθώς ο έτερος οδηγός της McLaren Όσκαρ Πιάστρι και ο Φερνάντο Αλόνσο της Aston Martin έκλεισαν την πρώτη εξάδα.

Το GP Καναδά με μια ματιά

Η έντονη βροχή πριν τον αγώνα άφησε την πίστα με πολύ νερό για την εκκίνηση, και όλοι (πλην των Haas) εκκίνησαν με τα ενδιάμεσα ελαστικά βροχής.
Στην εκκίνηση ο Ράσελ κράτησε την πρωτοπορία από τους Φερστάπεν και Νόρις.
Καθώς η πίστα στέγνωνε οι οδηγοί έμεναν με τα ενδιάμεσα βρόχινα ελαστικά, και μετά τον 20ό γύρο ο Νόρις πέρασε πρώτα τον Φερστάπεν και έπειτα τον Ράσελ για να ανέβει στην κορυφή.
Στον 26ο γύρο το (ελαφρύ) ατύχημα του Σέρτζεαντ με τη Williams έβγαλε στην πίστα το όχημα ασφαλείας.
Ο Νόρις μολις είχε περάσει την είσοδο των πιτς και δεν πρόλαβε να μπει υπό το όχημα ασφαλείας, αλλά το έκαναν οι Ράσελ και Φερστάπεν.
Ο Φερστάπεν πέρασε τον Ράσελ στα πιτς, και όταν ο Νόρις μπήκε για να βάλει κι εκείνος ένα νέο σετ ελαστικών, επέστρεψε στην πίστα πίσω από τον Φερστάπεν και τον Ράσελ.
Όλοι σε αυτά τα πιτ-στοπς έβαλαν φρέσκα ενδιάμεσα ελαστικά βροχής, για τη βροχή που περίμεναν -και ήρθε- στον 33ο γύρο.
Η πίστα στέγνωσε ξανά, και στον 45ο γύρο οι Χάμιλτον, Πιάστρι ήταν οι πρώτοι από τους πρωτοπόρους που έβαλαν σλικς.
Ακολούθησαν στον 40ο γύρο για σλικς οι Φερστάπεν, Ράσελ, αλλά ο Νόρις περίμενε τον 48ο γύρο για να το κάνει.
Στον 53ο γύρο ο Κάρλος Σάινθ είχε τετ-α-κε, παρέσυρε τη Williams του Άλμπον και το όχημα ασφαλείας επέστρεψε.
Μόνο οι Ράσελ, Χάμιλτον εκμεταλλεύτηκαν την ευκαιρία για να κάνουν και τρίτο πιτ-στοπ. Με πιο φρέσκια γόμα, στο τέλος, κατάφεραν να περάσουν τον Πιάστρι.
Στο τέλος η Mercedes έδωσε την άδεια στους δύο οδηγούς της να μονομαχήσουν, και ο Ράσελ πέρασε τον Χάμιλτον (από τον οποίο είχε χάσει τη θέση του νωρίτερα στα πιτς).
Ο Σαρλ Λεκλέρ εγκατέλειψε μετά από πολλά προβλήματα με τη μονάδα ισχύος της Ferrari, και ο Κάρλος Σάινθ μετά τη σύγκρουση με τον Άλμπον.

Μετά τη σημερινή εγκατάλειψη του Σαρλ Λεκλέρ, ο Φερστάπεν με τη νίκη του αύξησε τη διαφορά του από τον Μονεγάσκο στην κορυφή της βαθμολογίας στους 56 βαθμούς (194 έναντι 138), ενώ ακολουθεί 7 βαθμούς πιο πίσω (στους 131) ο Νόρις. Αντίστοιχα, η Red Bull έχει τώρα προβάδισμα 49 βαθμών (301 έναντι 252 β.) από τη Ferrari στην κορυφή των κατασκευαστών, ενώ η τρίτη McLaren είναι στους 212 βαθμούς.

“Ναι, ήταν αρκετά τρελός αγώνας και έπρεπε να πάρουμε τις σωστές αποφάσεις”, είπε στο τέλος ο Φερστάπεν. “Μείναμε ψύχραιμοι, μπήκαμε στα πιτς τις σωστές στιγμές, και το όχημα ασφαλείας δούλεψε καλά για εμάς. Μετά από αυτό ελέγξαμε τις διαφορές. [Οι McLaren και Mercedes] ήταν στη μάχη μαζί μας σε διαφορετικά σημεία επίσης, οπότε ήταν πολύ διασκεδαστικός αγώνας”.

Στην εκκίνηση -με τα ενδιάμεσα βρόχινα ελαστικά- ο Φερστάπεν δεν κατάφερε να περάσει τον Ράσελ, και σύντομα έμεινε 2,0'' πίσω από τον Άγγλο. Όταν η ιδανική γραμμή της πίστας άρχισε να στεγνώνει, ο τρίτος Νόρις ανέβασε το ρυθμό του -έχοντας σε εκείνο το σημείο τον ταχύτερο ρυθμό βάσει της διαχείρισης των ελαστικών του- και στον 20ό και 21ο γύρο πέρασε διαδοχικά τους Φερστάπεν και Ράσελ αντίστοιχα.

Τότε ο Νόρις άρχιζε να χτίζει τη διαφορά του στην κορυφή με κατακλυσμιαίο ρυθμό 2'' στο γύρο, την έφτασε κοντά στα 10'', αλλά η διαφορά του γκρεμίστηκε από το όχημα ασφαλείας για τη Williams του Σάρτζεαντ που έμεινε ακινητοποιημένη μετά την πρόσκρουση του Αμερικανού στον τοίχο της στροφής 5.

Όμως, το όχημα ασφαλείας μπήκε στην πίστα αφότου ο Νόρις είχε περάσει την είσοδο των πιτς. Οι Φερστάπεν, Ράσελ το εκμεταλλεύτηκαν, μπήκαν για ένα φρέσκο σετ ενδιάμεσων βρόχινων ελαστικών (καθώς αναμενόταν να βρέξει, στον 33ο γύρο), ενώ ο Νόρις έχανε χρόνο για έναν ολόκληρο γύρο με τη φθαρμένη του γόμα πριν μπει και αυτός για την αλλαγή σε ένα νέο σετ.

Έτσι, ο Νόρις επέστρεψε από το πιτ-στοπ του στην 3η θέση, και όταν ήρθε η βροχή τίποτα δεν άλλαξε στην κορυφή διότι όλοι είχαν ήδη βάλει τα φρέσκα, ενδιάμεσα βρόχινα ελαστικά τους. Ο Φερστάπν κατάφερε, στο σημείο εκείνο, να κρατά τη διαφορά του στα 3,0'' από τους Ράσελ και Νόρις στη βροχερή άσφαλτο.

Η βροχή σταμάτησε γρήγορα, και στον 42ο γύρο ο Πιέρ Γκασλί της Alpine ήταν ο πρώτος που ρίσκαρε βάζοντας σλικς. Τον ακολούθησαν τρεις γύρους αργότερα οι Χάμιλτον και Πιάστρι, και έναν γύρο μετά οι Φερστάπεν και Ράσελ, για τη μέση γόμα για στεγνό (και σκληρή, στην περίπτωση του Ράσελ).

Ο Νόρις επέλεξε να μείνει στην πίστα για άλλους δύο γύρους με την αρκετά φθαρμένη ενδιάμεση βρόχινη γόμα του, πίεσε σθεναρά για να φτιάξει αρκετή διαφορά μέχρι να θερμάνουν οι αντίπαλοί του τα φρέσκα ελαστικά τους στην κρύα άσφαλτο, και μπήκε στα πιτς στον 48 γύρο.

Το πλάνο του δούλεψε, αλλά βγαίνοντας από τα πιτς ήταν δική του σειρά να χάσει χρόνο με τη μηδαμινή πρόσφυση των ελαστικών του, μέχρι να θερμανθούν. Έτσι, με την ουρά της McLaren να γλιστρά όπως σε ένα rallycar, ο Φερστάπεν πέρασε τον Νόρις μετά την επιστροφή του Άγγλου από τα πιτς.

Η Mercedes αποφάσισε να κάνουν και τρίτο πιτ-στοπ οι Ράσελ και Χάμιλτον, με σκοπό με την ανώτερη κατά 10 γύρους πρόσφυση των φρέσκων σλικς να απειλήσουν τις McLaren. Εντέλει πέρασαν μόνο τον Πιάστρι, και στο τέλος μονομάχησαν μεταξύ τους.

Νικητής αυτής της μονομαχίας βγήκε ο Ράσελ, που με τη βοήθεια του DRS πέρασε τον Λιούις στο τελευταίο σικέιν, δύο γύρους πριν το τέλος, για να γίνει εκείνος ο οδηγός που κέρδισε το πρώτο φετινό βάθρο για τη Mercedes.

Ο Πιάστρι δεν απειλήθηκε ποτέ από τον Αλόνσο που έμεινε σε μια μοναδική 6η θέση, ενώ πίσω από τον Ισπανό ακολούθησε ο ομόλογός του στην Aston Martin Λανς Στρολ, και ο Ντάνιελ Ρικιάρντο που πέτυχε τους πρώτους του φετινούς βαθμούς μετά από μάχη με τις Alpine των Γκασλί και Εστεμπάν Οκόν.

Μετά από το GP του Καναδά, η Formula 1 επιστρέφει στην Ευρώπη για μια σειρά από επτά αγώνες στην ήπειρό μας μέχρι τις αρχές του Σεπτεμβρίου. Ο πρώτος εξ αυτών είναι το GP Ισπανίας, στη Βαρκελώνη στις 21-23 Ιουνίου 2014.

από Sport 24.gr

ΚΕΡΚΙΔΑ ΚΑΘΑΡΗ ΑΠΟ ΛΑΜΟΓΙΑ!!!

Αποσυνδεδεμένος ΛΑΜΙΑ FANS

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 21.780
  • ΠΑΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΛΑΜΙΑ!
    • Προφίλ
Απ: F1 2024
« Απάντηση #12 στις: Δευ 24 Ιούν 2024 09:12 »
Παράθεση
FORMULA 1

Ο Φερστάπεν το έκανε να μοιάζει εύκολο στη Βαρκελώνη, έβδομη φετινή νίκη του Ολλανδού

ΠΑΝΟΣ ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ

Ο Μαξ Φερστάπεν είχε τον έλεγχο του GP της Βαρκελώνης από τον 3ο γύρο μέχρι και την καρό σημαία, κερδίζοντας την 7η φετινή του νίκη εμπρός από τους Λάντο Νόρις και Λιούις Χάμιλτον - και αυξάνοντας έτσι στους 69 βαθμούς το προβάδισμά του στην κορυφή της βαθμολογίας. Οι Ράσελ, Λεκλέρ και Σάινθ έκλεισαν την πρώτη εξάδα.


Σε έναν αγώνα με πολλές και διαφορετικές στρατηγικές από τους πρωταγωνιστές της Formula 1, ο Μαξ Φερστάπεν με τη Red Bull RB20 είχε διαρκώς τον έλεγχο της πρωτοπορίας και παρότι ο Λάντο Νόρις πίεσε οριακά με τη McLaren MCL38, δεν κατάφερε ποτέ να απειλήσει με αξιώσεις τον Ολλανδό πρωταθλητή για την 7η φετινή του νίκη.

Το βάθρο έκλεισε ο Λιούις Χάμιλτον, που επέστρεψε στις μάχες της κορυφής στο καλύτερο φετινό αγωνιστικό τριήμερο της Mercedes, ενώ στην εξάδα ακολούθησε ο ομόλογός του, Τζορτζ Ράσελ, και οι δύο Ferrari των Σαρλ Λεκλέρ και Κάρλος Σάινθ. Οι Mercedes και Ferrari ρίσκαραν με την επιλογή σκληρής γόμας στο τέλος για τους Ράσελ και Σάινθ, και αυτό τους κόστισε μία θέση από τους δύο ομολόγους τους, Χάμιλτον και Λεκλέρ.

Ο Όσκαρ Πιάστρι έμεινε μακριά από το ρυθμό του Νόρις όλο αυτό το τριήμερο στην Καταλονία, για να τερματίσει στην 7η θέση, ενώ τη δεκάδα έκλεισε στην 8η θέση ο Σέρτζιο Πέρεζ της RBR και οι αναγεννημένες Alpine με τους Πιέρ Γκασλί και Εστεμπάν Οκόν, που πήραν τρει πολύτιμους βαθμούς με την ιδιαίτερα εξελιγμένη A524.


FORMULA 1
GP Ισπανίας 2024, Αποτελέσματα FORMULA 1
Το GP Ισπανίας 2024 με μια ματιά

Στην εκκίνηση ο Ράσελ εκτοξεύθηκε από την τέταρτη θέση και έστριψε πρώτος, ενώ σύντομα ο Φερστάπεν πέρασε τον Νόρις για τη δεύτερη θέση.
Στον 3ο γύρο ο Φερστάπεν, με το DRS, κατάφερε να περάσει τον Ράσελ και τέθηκε επικεφαλής.
Όλοι οι πρωτοπόροι εκκίνησαν με τη μαλακή γόμα (φρέσκια ή μεταχειρισμένη) και έκαναν δύο πιτ-στοπς, πλήν του Πέρεζ που έκανε τρία.
Οι Νόρις, Λεκλέρ, Πιάστρι έκαναν τόσο το πρώτο όσο και το δεύτερό τους πιτ-στοπ 6-8 γύρους νωρίτερα από τους Φερστάπεν, Χάμιλτον, Ράσελ, Σάινθ.
Στο πρώτο πιτ-στοπ όλοι έβαλαν τη μέση γόμα, και ο Νόρις με πιο φρέσκια πίεσε για να κλείσει τη διαφορά από τον Φερστάπεν. Το ίδιο έκανε και με το νέο σετ μαλακής γόμας στο δεύτερο πιτ-στοπ, αλλά ο Άγγλος της McLaren δεν έγινε ποτέ απειλητικός για τον Ολλανδό.
Στο δεύτερο πιτ-στοπ οι Mercedes και Ferrari πήραν την παράλογη απόφαση να βάλουν τη σκληρή γόμα στους Ράσελ και Σάινθ, και τους “καταδίκασαν” στην 4η και 6η θέση αντίστοιχα.
Η εξέλιξη του αγώνα
Στην εκκίνηση ο Φερστάπεν κράτησε την εσωτερική για να αμυνθεί από τον Νόρις, αλλά τους πέρασε και τους δύο από την εσωτερική ο Ράσελ - που από την 4η θέση ξεκίνησε καλύτερα και από τον Χάμιλτον.

Ο Άγγλος της Mercedes πέρασε στην πρωτοπορία, αλλά στον 3ο γύρο δεν ήταν δυνατόν να αμυνθεί στη Red Bull με το DRS του Φερστάπεν - κι έτσι ο Ολλανδός πέρασε στην κορυφή του αγώνα. Έκτοτε ο πρωταθλητής έκανε αμυντικό αγώνα προστασίας των ελαστικών του, απέναντι στον Νόρις που έκανε πιο αργά από τον Μαξ τα δύο πιτ-στοπ του και μπορούσε έτσι με τη διαφορά πρόσφυσης να κλείνει την πόσταση από τον Ολλανδό.


“Πιστεύω πως φτιάξαμε τον αγώνα μας στο ξεκίνημα, όταν πήρα την πρωτοπορία και μετά χρειάστηκε να οδηγήσω αμυντικά”, είπε ο Φερστάπεν. “Πιστεύω ότι τα κάναμε όλα καλά και εκτελέσαμε με επιτυχία μια επιθετική στρατηγική που απέδωσε στο τέλος. Θέλησα να περάσω νωρίς επικεφαλής για να μπορώ να προσέχω λίγο τα ελαστικά μου. Ήταν ένας αγώνας διαχείρισης των ελαστικών σε όλη τη διάρκειά του”, πρόσθεσε ο 26χρονος.


Ο Μαξ μπήκε για το πρώτο του πιτ-στοπ στον 17ο γύρο, ακολουθούμενος από τις Mercedes, αλλά τότε ο Νόρις πήρε την απόφαση να μείνει στην πίστα για να διαφοροποιήσει τη στρατηγική του με την ελπίδα να απειλήσει τον Ολλανδό όταν θα έβαζε κι εκείνος τη μέση γόμα.

Όταν το έκανε, έξι γύρους μετά, επέστρεψε στην πίστα με ταχύτερο ρυθμό -λόγω της πιο φρέσκιας γόμας- κι έτσι ο Νόρις άρχισε να μειώνει τη διαφορά του από τον Ολλανδό από τα 10 δευτερόλεπτα, περνώντας στο μεταξύ τους Ράσελ, Σάινθ και Λεκλέρ.

Η διαφορά μειώθηκε στα 5'' πριν ο Φερστάπεν μπει για το δεύτερο πιτ-στοπ του στον 43ο γύρο, οπότε και έβαλε ένα φρέσκο σετ μαλακής γόμας. Αυτή τη φορά ο Νόρις έμεινε στην πίστα μόλις 3 γύρους περισσότερο, και επέστρεψε επίσης με μαλακά ελαστικά για να προσπαθήσει να καταδιώξει -με λίγο καλύτερη πρόσφυση- τον πρωταθλητή.

Η διαφορά τους μειώθηκε στα περίπου 4'' δευτερόλεπτα, και πάλι λόγω της κάπως καλύτερη πρόσφυσης των πιο φρέσκων ελαστικών του Νόρις, αλλά ο Φερστάπεν δεν έδειξε να είχε κανένα πρόβλημα να την κρατήσει εκεί μέχρι τα τελειώματα του αγώνα. Τα 2,2'' στην καρό σημαία οφείλονται στο ότι ο Μαξ σήκωσε λίγο το γκάζι στον τελευταίο γύρο.


Ο Χάμιλτον κατέκτησε το πρώτο του φετινό βάθρο περνώντας τον Ράσελ 15 γύρους πριν το τέλος, εκμεταλλευόμενος την πιο φρέσκια μαλακή του γόμα σε σχέση με την πολύ πιο παλιά σκληρή του νεαρού Άγγλου. Τα πρώτα δύο stints του Ράσελ ήταν μικρότερα, κι έτσι χρειάστηκε τη σκληρή γόμα για να φτάσει μέχρι το τέλος. Η στρατηγική αυτή δεν ήταν ιδιαίτερα αρεστή στον 26χρονο.

Στο τέλος, μάλιστα, ο Ράσελ έγινε ευάλωτος και στη Ferrari του Σαρλ Λεκλέρ, που επίσης έκανε πιο αργά το δεύτερό του πιτ-στοπ και έβαλε τη μαλακή γόμα. Ο Μονεγάσκος απείλησε τον Άγγλο στους δύο τελευταίους γύρους, αλλά δεν κατάφερε να τον περάσει.

Νωρίτερα, ο Λεκλέρ είχε περάσει τον Σάινθ, που επίσης ξέμεινε στο τέλος με τη σκληρή γόμα. Στις αρχές του αγώνα οι δύο οδηγοί της Ferrari είχαν επαφή καθώς ο Ισπανός πέρασε τον Μονεγάσκο, και ο καθένας έριξε το φταίξιμο στον άλλον μιλώντας στους μηχανικούς τους.


Μετά από το σημερινό GP της Ισπανίας, η F1 επιστρέφει το αμέσως επόμενο τριήμερο (28-30 Ιουνίου) με το GP Αυστρίας, που θα έχει και αγώνα Sprint το ερχόμενο Σάββατο.

από Sport 24.gr
ΚΕΡΚΙΔΑ ΚΑΘΑΡΗ ΑΠΟ ΛΑΜΟΓΙΑ!!!

Αποσυνδεδεμένος ΛΑΜΙΑ FANS

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 21.780
  • ΠΑΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΛΑΜΙΑ!
    • Προφίλ
Απ: F1 2024
« Απάντηση #13 στις: Κυρ 30 Ιούν 2024 21:52 »
Παράθεση
Ο Τζορτζ Ράσελ κατέκτησε την δεύτερη νίκη της καριέρας του, καθώς και της Mercedes τα τελευταία δυόμισι χρόνια, στο GP Αυστρία μετά από τη σύγκρουση των Μαξ Φερστάπεν και Λάντο Νόρις έξι γύρους πριν από το τέλος στη μάχη τους για τη νίκη. Στο βάθρο οι Όσκαρ Πιάστρι και Κάρλος Σάινι, 5ος ο Φερστάπεν, εγκατέλειψε ο Νόρις.

Ο Μαξ Φερστάπεν ήταν επικεφαλής του GP Αυστρίας -11ου φετινού αγώνα της F1- με χαρακτηριστική άνεση για τα 2/3 του αγώνα, αλλά μια καθυστέρηση στο δεύτερο πιτ-στοπ του επέτρεψε στον δεύτερο Λάντο Νόρις να μειώσει την απόστασή τους κάτω από το δευτερόλεπτο, και να εξαπολύσει μια σειρά από επιθέσεις στον Ολλανδό.

Έξι γύρους πριν το τέλος, ο Φερστάπεν αμύνθηκε με τρόπο που οι αγωνοδίκες έκριναν εκ των υστέρων ότι ήταν παράτυπος, και είχε επαφή με τη McLaren του Νόρις. Το αποτέλεσμα ήταν να υποστούν κλατάρισμα και τα δύο μονοθέσια, και ο Ράσελ να τους περάσει για να τεθεί επικεφαλής - καθώς οι Φερστάπεν και Νόρις κατευθύνθηκαν στα πιτς.

Εκεί ο Νόρις εγκατέλειψε, αλλά ο Φερστάπεν κατάφερε να συνεχίσει και εντέλει να τερματίσει στην 5η θέση - παρότι δέχθηκε ποινή 10'' ως υπαίτιος της σύγκρουσης με τον Νόρις.

Μετά το συμβάν, ο Όσκαρ Πιάστρι με πιο φρέσκα ελαστικά από τον Ράσελ προσπάθησε να πιέσει, αλλά μεσολάβησε ένα μικρό διάστημα εικονικού οχήματος ασφαλείας ώστε να καθαριστεί η πίστα από τα συντρίμμια της σύγκρουσης των Φερστάπεν-Νόρις. Έτσι, ο Αυστραλός δεν είχε τη δυνατότητα να απειλήσει τη Mercedes, και συμβιβάστηκε με τη δεύτερη θέση το βάθρο - που έκλεισε, επίσης απρόσμενα, ο Κάρλος Σάινθ της Ferrari.

Ο Λιούις Χάμιλτον βρέθηκε στην 5η θέση, μετά από ποινή 5'' διότι πάτησε τη γραμμή της εισόδου στα πιτς - και παρότι νωρίς είχε διεκδικήσει με αξιώσεις την 3η θέση από τον ομόλογό του, Ράσελ. Πίσω από τον Λιούις και τον 5ο Φερστάπεν, την πρώτη εξάδα έκλεισε ο Νίκο Χούλκενμπεργκ στο καλύτερο αποτέλεσμα της Haas φέτος - κερδίζοντας τη Red Bull του Πέρεζ!

Ο Σαρλ Λεκλέρ είχε έναν μίζερο αγώνα: περιορίστηκε στην 11η θέση, καθώς στον πρώτο γύρο αναγκάστηκε να αλλάξει το ρύγχος της SF-24 έπειτα από επαφή με τη McLaren του Πιάστρι. Έκτοτε έκανε άλλα τρία πιτ-στοπς, με αποτέλεσμα να μην συλλέξει κανέναν βαθμό για τη Scuderia σήμερα.

To GP Αυστρίας 2024 με μια ματιά

Στην εκκίνηση ο Φερστάπεν κράτησε άνετα την πρωτοπορία από τον Νόρις, και ο Ράσελ έμεινε στην 3η θέση μετά τη μάχη του με τον Χάμιλτον, που πέρασε στο μεταξύ τον Σάινθ.
Στον πρώτο γύρο η επαφή Λεκλέρ-Πιάστρι έστειλε τον Μονεγάσκο στα πιτς και στις τελευταίες θέσεις.
Ο Χάμιλτον έδωσε πίσω την 4η θέση στον Σάινθ επειδή τον είχε περάσει βγαίνοντας εκτός πίστας.
Ο Φερστάπεν άνοιξε τη διαφορά του στα 6'' πριν τα πρώτα πιτ-στοπς, όπου όλοι οι πρωτοπόροι έβγαλαν τη μέση γόμα της εκκίνησης και έβαλαν τη σκληρή, πλην του Ράσελ που έβαλε ξανά τη μέση.
Τίποτα δεν άλλαξε στην πρώτη εξάδα, και ο Φερστάπεν όδευε προς μια νίκη διά περιπάτου μέχρι τα δεύτερα πιτ-στοπς, με διαφορά άνω των 6,0''.
Στη δεύτερη αλλαγή ελαστικών το πίσω αριστερό μπουλόνι της Red Bull RB20 κόλλησε, ο Ολλανδός καθυστέρησε και βγήκαν μαζί με τον Νόρις – με διαφορά πλέον 2,5'' μεταξύ τους.
Με τη φρέσκια μέση γόμα του ο Νόρις πίεσε, μπήκε στο DRS του Φερστάπεν και άρχισε να τον πιέζει εξαπολύοντας διαδοχικές επιθέσεις για να τον περάσει.
Στον 65ο από τους 71 γύρους, όμως, η επίθεση του Νόρις και η άμυνα του Φερστάπεν κατέληξε σε επαφή των RB20 και MCL38, αφήνοντας και του δύο με κλατάρισμα.
Οι Ράσελ, Πιάστρι, Σάινθ και Χάμιλτον πέρασαν τον Φερστάπεν, καθώς ο Ολλανδός μπήκε στα πιτς για να αλλάξει τον προβληματικό του τροχό, ενώ ο Νόρις εγκατέλειψε.
Η εξέλιξη του αγώνα
Μέχρι τη στιγμή της σύγκρουσης με τον Νόρις στον 65ο γύρο, ο Μαξ Φερστάπεν όδευε με άνεση σε μια νίκη του που θα θύμιζε εκείνες τις βαρετές και επιβλητικές που κατακτούσε σε όλη τη διάρκεια του 2023.

Ο Ολλανδός είχε χειριστεί άψογα την εκκίνηση και το πρώτο σετ μέσης γόμας μέχρι το πρώτο πιτ-στοπ του 23ου γύρου, και παρότι αργότερα άρχισε σύντομα άρχισε να πασχίζει με το δεύτερό του σετ σκληρής γόμας (για να το κρατήσει μέσα στο θερμικό 'παράθυρο') έδειχνε να έχει τα πάντα υπό έλεγχο.

Ώσπου, το προβληματικό πίσω αριστερό μπουλόνι της RB20 κόλλησε στο δεύτερο πιτ-στοπ, όπου ο Ολλανδός μπήκε και πάλι μαζί με τον Νόρις που μέχρι τότε έμενε στα 2/3 του αγώνα σε απόσταση 5-6 δευτερολέπτων πίσω του.

Η καθυστέρηση της RBR επέτρεψε στον Νόρις να πλησιάσει, και με τη φρέσκια του μέση γόμα στο τελευταίο stint να απειλήσει ξεκάθαρα τον Μαξ για τη νίκη. Οι δύο τους βρέθηκαν δύο φορές δίπλα-δίπλα στη στροφή 3, κλασσικό σημείο προσπέρασης στο Σπίλμπεργκ.

Στην πρώτη ο Νόρις ανοίχτηκε εκτός πίστας και έδωσε τη θέση πίσω στον Φερστάπεν, αλλά στη δεύτερη ο Ολλανδός δεν έκανε το ίδιο όταν υπερέβη τα όρια της πίστας. Εντέλει, η μάχη τους έφτασε σε σημείο βρασμού στον 65ο γύρο.

Ο Νόρις έκανε την επίθεσή του από την εξωτερική της δεξιάς στροφής 3, και τότε ο Φερστάπεν συνέκλινε προς τα αριστερά για να προστατεύσει τη θέση του - με αποτέλεσμα τα δύο μονοθέσια να ακουμπήσουν. Και ο Νόρις να εγκαταλείψει με ζημιά στο δάπεδο της MCL38.

Πίσω από τον Ράσελ, ο Πιάστρι τερμάτισε στα 1,9'', και έμεινε να σκέφτεται την πρώτη του νίκη που πιθανότατα θα κέρδιζε αν χθες οι αγωνοδίκες δεν του είχαν σβήσει -παρά τις αμφιβολίες της McLaren- τον τρίτο χρόνο που πέτυχε στις δοκιμές κατάταξης, λόγω υπέρβασης των ορίων της πίστας.

Ο Αυστραλός είχε εκκινήσει από την 7η θέση, αλλά κατάφερε στην πορεία να περάσει και τον Χάμιλτον (πριν τα δεύτερα πιτ-στοπς) και τον Σάινθ, τον δεύτερο με μια τολμηρή κίνηση από την εξωτερική της στροφής 6 τη στιγμή που συνέβαινε η σύγκρουση Φερστάπεν-Νόρις.

Πέραν της ποινής 5'' ο Χάμιλτον είχε ζημιά και στο δάπεδο της Mercedes W15 μετά το χτύπημά του στα κερμπς της στροφής 8, αλλά παρέμεινε στο τέλος εμπρός από τον Φερστάπεν για να τερματίσει 4ος.

Μετά τα GP της Ισπανίας και της Αυστρίας, η τριάδα αυτή των διαδοχικών αγώνων ολοκληρώνεται το αμέσως επόμενο τριήμερο (5-7 Ιουλίου) με το GP Βρετανίας στο Σίλβερστοουν - στην πατρίδα των Ράσελ, Νόρις και Χάμιλτον.

από Sport 24.gr
ΚΕΡΚΙΔΑ ΚΑΘΑΡΗ ΑΠΟ ΛΑΜΟΓΙΑ!!!

Αποσυνδεδεμένος ΛΑΜΙΑ FANS

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 21.780
  • ΠΑΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΛΑΜΙΑ!
    • Προφίλ
Απ: F1 2024
« Απάντηση #14 στις: Κυρ 07 Ιούλ 2024 23:46 »
Παράθεση
Ο Λιούις Χάμιλτον είναι ξανά εδώ: Ο Βρετανός θριαμβευτής στο Σίλβερστοουν, γύρισε στις νίκες μετά από δυόμισι χρόνια

ΠΑΝΟΣ ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ


Ο Λιούις Χάμιλτον κατέκτησε μία από τις πιο σημαντικές και συγκινητικές νίκες της καριέρας του στη Formula 1, μετά από έναν συγκλονιστικό αγώνα στο GP Βρετανίας. Στο βάθρο δίπλα του οι Μαξ Φερστάπεν και Λάντο Νόρις, εγκατέλειψε ο Τζορτζ Ράσελ με υδραυλικό πρόβλημα.

Σε έναν από τους πιο συναρπαστικούς αγώνες της Formula 1 των τελευταίων ετών, ο Λιούις Χάμιλτον γύρισε στις νίκες μετά από το GP Σαουδικής Αραβίας 2021, σημειώνοντας την 9η νίκη-ρεκόρ του στο Σίλβερστοουν, καθώςς και τη δεύτερη διαδοχική της Mercedes μέσα σε μία εβδομάδα, στον 12ο φετινό αγώνα της Formula 1.

Ο Χάμιλτον επιστράτευσε όλη την εμπειρία του για να κερδίσει έναν στρατηγικό γρίφο 52 γύρων, όπου η έλευση και παύση της βροχής -και μάλιστα δύο φορές- έκανε εντελώς απρόβλεπτες τις συνθήκες και ιδιαίτερα κρίσιμο το χρονισμό της επιλογής των σωστών ελαστικών.

Σε διάφορα σημεία του αγώνα φάνηκαν ταχύτερες οι Mercedes, σε άλλα οι McLaren των Νόρις και Όσκαρ Πιάστρι, και στο τελευταίο stint η Red Bull του Μαξ Φερστάπεν. Όμως, παρά την πίεση του Ολλανδού στους τελευταίους 12 γύρους, ο Λιούις έλεγξε άρτια το ρυθμό του και την προστασία της μαλακής του γόμας για να φτάσει σε μια μνημειώδη νίκη της καριέρας του.

Τoν ακολούθησε ο Φερστάπεν, που μέχρι το δεύτερο πιτ-στοπ δεν πίστευε ότι θα έφευγε από το Σίλβερστοουν με ένα τόσο καλό αποτέλεσμα, και τρίτος ο Λάντο Νόρις - που αναμφίβολα στερήθηκε περισσότερων ευκαιριών για τη νίκη από τις στρατηγικές επιλογές της McLaren.

Την πρώτη εξάδα έκλεισαν οι Όσκαρ Πιάστρι, Κάρλος Σάινθ και Νίκο Χούλκενμπεργκ, εμπρός από τις δύο Aston Martin των Λανς Στρολ και Φερνάντο Αλόνσο, ενώ ο -κάτοχος της πολ ποζίσιον- Τζορτζ Ράσελ εγκατέλειψε με πρόβλημα στο υδραυλικό σύστημα της έτερης Mercedes W15.

To GP Βρετανίας 2024 με μια ματιά

Ο αγώνας ξεκίνησε σε στεγνή άσφαλτο με τη μέση γόμα για όλουςτους πρωτοπόρους.
Στην εκκίνηση οι Ράσελ και Χάμιλτον κράτησαν τις δύο πρώτες θέσεις, ενώ σύντομα ο Φερστάπεν πέρασε τον Νόρις για την 3η.
Στο τέλος του πρώτου stint άρχισε να ψιχαλίζει. Ο Χάμιλτον πέρασε τον Ράσελ για την πρωτοπορία, αλλά σύντομα οι Νόρις, Πιάστρι πέρασαν τις δύο Mercedes και ανέβηκαν στο 1-2.
Η βροχή δεν ήταν αρκετή κι έτσι οι πρωτοπόροι έμειναν στην πίστα με τα σλικς (μέση γόμα) της εκκίνησης. Με αυτή ο ρυθμός του Φερστάπεν ήταν πολύ αργός.
Η βροχή επέστρεψε λίγο αργότερα, και ο Φερστάπεν με τον (5ο Σάινθ) ήταν οι πρώτοι που έβαλαν τα ενδιάμεσα ελαστικά βροχής.
Σύντομα ακολούθησαν και οι Νόρις, Χάμιλτον, Ράσελ, αλλά η έμπνευση της Red Bull έβγαλε τον Μαξ μπροστά από τον Ράσελ. Οι Νόρις, Χάμιλτον έμειναν στις δύο πρώτες θέσεις.
Όσο περνούσαν όμως οι γύροι, ο ρυθμός του Φερστάπεν με την ενδιάμεση βροχής άρχισε να πέφτει ξανά, ενώ ο Ράσελ εγκατέλειψε με υδραυλικό πρόβλημα.
Όταν σταμάτησε η βροχή, ο Χάμιλτον και ο Φερστάπεν μπήκαν για να βάλουν τα σλικς έναν γύρο πριν τον Νόρις. Ήταν η σωστή επιλογή, διότι ο Λιούις πήρε την πρωτοπορία από τον Νόρις και ο Φερστάπεν πλησίασε τη McLaren σε κοντινή απόσταση.
Στο δεύτερο αυτό πιτ-στοπ οι Χάμιλτον, Νόρις έβαλαν τη μαλακή γόμα, ενώ ο Φερστάπεν τη σκληρή. Η τελευταία έφερε τη Red Bull RB20 στη ζωή, και επέτρεψε στον Μαξ να περάσει τον Νόρις για τη 2η θέση.
Μετά το δεύτερο πιτ-στοπ όμως ο Λιούις διαχειρίστηκε άψογα τη μαλακή γόμα για να έχει αρκετή ταχύτητα στο τέλος και να μην απειληθεί εντέλει ποτέ από τον Φερστάπεν.
Δείτε εδώ τη βαθμολογία όπως διαμορφώθηκε μετά το GP Βρετανίας.
FORMULA 1
GP Βρετανίας 2024, Αποτέλεσμα αγώνα FORMULA 1
Η εξέλιξη του αγώνα
Μετά την εκκίνηση με τη μέση γόμα σε στεγνή άσφαλτο, οι πρωτοπόροι έκαναν αγώνα αναμονής περιμένοντας τη βροχή. Όταν αυτή ήρθε, ο Ράσελ άρχισε να πασχίζει για πρόσφυση και ο Χάμιλτον τον πέρασε στον 18ο γύρο για την πρωτοπορία - αλλά σύντομα και οι δύο δέχθηκαν τις προσπεράσεις των Νόρις, Πιάστρι, καθώς οι δύο McLaren ήταν ακόμα ταχύτερες και τώρα βρέθηκαν στο 1-2.

Οι πρωτοπόροι περίμεναν τη δεύτερη έλευση της βροχής, που αναμενόταν πιο δυνατή και διαρκής, συνεπώς τηρούσαν στάση αναμονής για να βάλουν κατευθείαν τα ενδιάμεσα βρόχινα ελαστικά. Όταν ήρθε η στιγμή μπήκαν μαζί στα πιτς οι Νόρις, Χάμιλτον, Ράσελ, ενώ η McLaren άφησε έξω τον Πιάστρι διότι δεν ήθελε να ρισκάρει με διπλό πιτ-στοπ - ή ήθελε να έχει και εναλλακτική στρατηγική με τον Αυστραλό αν σταματούσε να βρέχει σύντομα.

Αυτό δεν συνέβη, κι έτσι ο Πιάστρι έχασε με την απόφαση της ομάδας την ευκαιρία να μείνει στη μάχη της κορυφής, διότι πλέον έχασε πάρα πολύ χρόνο στον έξτρα γύρο του με τα σλικς ελαστικά.

Οι Φερστάπεν και Σάινθ είχαν μπει έναν γύρο νωρίτερα από τους τρεις πρωτοπόρους, όμως, και αυτή ήταν η σωστή επιλογή διότι ο Ολλανδός πέρασε τον Ράσελ, και ο Ισπανός έκλεισε πολλή από τη διαφορά του από τον Άγγλο της Mercedes, στην 4η-5η θέση.

Όταν ο Φερστάπεν άρχισε να πασχίζει με τη φθορά της ενδιάμεσης βρόχινης γόμας του, ο Ράσελ άρχισε να τον πλησιάζει αλλά η Mercedes του διεμήνυσε να εγκαταλείψει λόγω υδραυλικού προβλήματος.

Σύντομα ο Χάμιλτον ανέφερε στην ομάδα ότι η βροχή σταμάτησε και βγήκε ο ήλιος, κι έτσι η Mercedes πήρε το ρίσκο της πρωτοβουλίας να καλέσει πρώτη τον οδηγό της για τα σλικς, στον 38ο γύρο (από τους 52). Ακολούθησε στον ίδιο γύρο ο Φερστάπεν, ενώ ο Νόρις και η McLaren θα περίμεναν τον επόμενο γύρο για να βάλουν τα σλικς.

Αυτή αποδείχθηκε κίνηση-ματ της Mercedes, καθώς ο Χάμιλτον πέρασε τον Νόρις στην επιστροφή του δεύτερου από το δεύτερο πιτ-στοπ του, ενώ ο Φερστάπεν ακολουθούσε πλεόν τους δύο Άγγλος σε κοντινή απόσταση - έχοντας επιλέξει τη σκληρή γόμα, σε σχέση με τη μαλακή των Νόρις, Χάμιλτον.

Η Red Bull ανέμενε ότι στο ηλιόλουστο πλέον Σίλβερστοουν η φθορά των ελαστικών θα ήταν υψηλότερη. Ό,τι και να ήταν, αυτά τα ελαστικά έφεραν για πρώτη φορά στον αγώνα στη ζωή την RB20, και ο Φερστάπεν είχε την πολυτέλεια να πιέσει στο έπακρο τα πιο ανθεκτινά του ελαστικά.

Έτσι, πλησίασε και πέρασε τον Νόρις, τέσσερις γύρους πριν από το τέλος, και ξεκίνησε την καταδίωξη του Χάμιλτον. Όμως ο επτάκις πρωταθλητής είχε φροντίσει καλά τα ελαστικά του μετά το δεύτερό του πιτ-στοπ, και δεν δυσκολεύτηκε να κρατήσει τη διαφορά του από τον Φερστάπεν σε επίπεδα ασφαλείας, για να φτάσει στη νίκη.

Ο Πιάστρι τερμάτισε στην 4η θέση, αναμφίβολα αξίζοντας κάτι καλύτερο (αν δεν ήταν η θυσία του στο πρώτο πιτ-στοπ για τα ενδιάμεσα βρόχινα ελαστικά), αφήνοντας στην 5η θέση τον Κάρλος Σάινθ με μια Ferrari που δεν θα μπορούσε να ελπίζει σε κάτι καλύτερο αυτό το τριήμερο.

Με το GP του Σίλβερστοουν τελείωσε η πρώτη φετινή τριπλέτα αγώνων της Formula 1, και μετά το διάλειμμα του επόμενου τριημέρου, ο 13ος αγώνας του φετινού πρωταθλήματος θα διεξαχθεί στις 19-21 Ιουλίου στην Ουγγαρία.

από Sport 24.gr
ΚΕΡΚΙΔΑ ΚΑΘΑΡΗ ΑΠΟ ΛΑΜΟΓΙΑ!!!

Αποσυνδεδεμένος ΛΑΜΙΑ FANS

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 21.780
  • ΠΑΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΛΑΜΙΑ!
    • Προφίλ
Απ: F1 2024
« Απάντηση #15 στις: Πεμ 25 Ιούλ 2024 00:22 »
Παράθεση
FORMULA 1

Πρώτη νίκη του Όσκαρ Πιάστρι στη F1, η McLaren τα θαλάσσωσε με τους οδηγούς της παρά το θριαμβευτικό 1-2

ΠΑΝΟΣ ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ

Το φαινομενικό ταλέντο του Όσκαρ Πιάστρι τον έφτασε στην πρώτη του νίκη στην καριέρα του στη F1, στο GP Ουγγαρίας, αφού πρώτα η McLaren του στέρησε την πρωτοπορία στο δεύτερο πιτ-στοπ και έκτοτε ζητούσε επανειλλημένα από τον Λάντο Νόρις να την παραχωρήσει πίσω στον Αυστραλό. Τρίτος ο Λιούις Χάμιλτον, μετά από σύγκρουση με τον Μαξ Φερστάπεν που έμεινε στην 5η θέση.

Ο Όσκαρ Πιάστρι έφτασε στην πρώτη νίκη της καριέρας του στη Formula 1 σε ένα επειδοσιακό, απρόβλεπτο και άκρως ενδιαφέρον GP Ουγγαρίας, που εξελίχθηκε με τρόπο που δεν επέτρεψε στη McLaren να πανηγυρίσει όπως θα ήθελε το πρώτο της 1-2 μετά από τρία χρόνια, καθώς τον Αυστραλό ακολούθησε στο γραμμή του τερματισμού ο Λάντο Νόρις.

Ο Πιάστρι πήρε την πρωτοπορία από τον Νόρις στην εκκίνηση και στα φρένα της πρώτης στροφής, άνοιξε διαφορά 4'' από τον Άγγλο ομόλογό του που ακολουθούσε με την έτερη MCL38, την κράτησε μετά τα πρώτα πιτ-στοπς, αλλά στη δεύτερη αλλαγή ελαστικών η McLaren τα θαλάσσωσε.

Η αγγλική ομάδα κάλεσε πρώτον στα πιτς τον Νόρις, σκεφτόμενη ότι με αυτό τον τρόπο έπρεπε να καλυφθεί από το undercut του Χάμιλτον που είχε κάνει το δεύτερό του πιτ-στοπ λίγο νωρίτερα. Όμως, με αυτό τον τρόπο ο Νόρις έκανε ο ίδιος το undercut στον Πιάστρι, και έτσι ο Άγγλος ανέβηκε στην πρωτοπορία του αγώνα μετά το δεύτερο πιτ-στοπ του Αυστραλού.


Η McLaren θέλησε να αποκαταστήσει την αδικία που έκανε στον ίδιο της τον εαυτό -σε έναν αγώνα που η αγγλική ομάδα απλώς δεν είχε αντίπαλο- και ζήτησε από τον Νόρις να παραχωρήσει ξανά την πρωτοπορία στον Πιάστρι. Ο Νόρις όχι μόνο δεν το έκανε, αλλά πίεζε κιόλας αυξάνοντας την διαφορά του από τον Αυστραλό πάνω από τα 5,0 δευτερόλεπτα.

Οι εκκλήσεις της ομάδας στον Νόρις ήταν επανειλημμένες, και εντέλει ο νεαρός Άγγλος αποφάσισε να φρενάρει στην ευθεία τρεις γύρους πριν το τέλος, υπακούοντας εντέλει στις εντολές της ομάδας και αποδίδοντας πίσω την πρώτη θέση στον Πιάστρι.

Εντέλει, με όλη αυτή η ιστορία η McLaren αδίκησε τόσο τον εαυτό της όσο και τον Πιάστρι: δεν άξιζε να κερδίσει με αυτό τον τρόπο η McLaren το πρώτο της 1-2 μετά το 1999, ούτε και ο Αυστραλός την πρώτη του νίκη σε GP της Formula 1.

Όμως, αυτή δεν ήταν η μοναδική πράξη του δράματος στο τελείωμα του αγώνα. Ο Μαξ Φερστάπεν, που είχε πέσει στην 5η θέση με τη λανθασμένη στρατηγική του overcut, πέρασε τον Σαρλ Λεκλέρ (που νωρίτερα του είχε κάνει το undercut στο δεύτερο πιτ-στοπ) και προσπαθώντας να κάνει το ίδιο συγκρούστηκε με τον Λιούις Χάμιλτον.

Σε ένα επεισόδιο που επανέφερε μνήμες από το 2021, ο Φερστάπεν βούτηξε στα φρένα της πρώτης στροφής, μπλόκαρε βίαια του τροχούς του και η RB20 γλίστρησε ανεξέλεγκτη προς την έξοδο διαφυγής. Όμως, γλιστρώντας η ουρά της ήρθε σε επαφή με τον εμπρός δεξί τροχό της Mercedes του Χάμιλτον, με αποτέλεσμα η Red Bull να σηκωθεί με όλο το πίσω μέρος της από το έδαφος. Ο Ολλανδός κατάφερε να συνεχίσει, αλλά έχοντας πλέον πέσει πίσω και από τον Λεκλέρ.

Το GP Ουγγαρίας με μια ματιά

Όλοι οι πρωτοπόροι εκκίνησαν με τη μέση γόμα.
Ο Πιάστρι πήρε την πρωτοπορία από τον κάτοχο της πολ ποζίσιον Νόρις στην πρώτη στροφή.
Στην ίδια στροφή ο Φερστάπεν ανοίχτηκε εκτός πίστας και πέρασε επίσης τον Νόρις για τη 2η θέση, αλλά την έδωσε πίσω στον Νόρις σύντομα υπό το φόβο ποινής.
Στο πρώτο πιτ-στοπ ο Χάμιλτον έκανε το undercut στον Φερστάπεν και τον πέρασε για την 3η θέση. Οι Πιάτρι-Νόρις έμειναν άνετα στις δύο πρώτες θέσεις.
Ο Φερστάπεν μπήκε πιο αργά από όλους για το πρώτο πιτ-στοπ του, αλλά με την πιο φρέσκια γόμα δεν κατάφερε να περάσει τον Χάμιλτον. Το overcut που επιχείρησε δεν δούλεψε σήμερα.
Στο ρυθμός του Χάμιλτον ανάγκασε τη McLaren να καλέσει πρώτο τον Νόρις για το δεύτερο πιτ-στοπ.
Με τον τρόπο αυτό ο Νόρις έκανε το undercut στον Πιάστρι (αφού ένα μικρό λάθος του Αυστραλού είχε κλείσει τη διαφορά τους στα 1,7'' νωρίτερα) και ο Άγγλος πέρασε στην κορυφή του αγώνα.
Μετά το δεύτερό του πιτ-στοπ ο Πιάστρι βγήκε από τον Νόρις, και η διαφορά του Άγγλου από τον Αυστραλό άρχισε να αυξάνεται.
Η McLaren προσπάθησε να διορθώσει την αδικία με επανειλλημμένες εντολές στον Νόρις να δώσει την πρωτοπορία στον Πιάστρι, κάτι που εντέλει ο Άγγλος έκανε στον 67ο από τους 70 γύρους.
Ο Φερστάπεν επίσης μπήκε πιο αργά από όλους για το 2ο πιτ-στοπ του, λέγοντας εκνευρισμένος ότι “με γ*** με τη στρατηγική και προσπαθώ να σώσω ό,τι σώζεται”.
Ο Ολλανδός, με πολύ πιο φρέσκια και πιο μαλακή (μέση) γόμα πέρασε με άνεση τον Λεκλέρ, αλλά στην προσπάθειά του να περάσει τον Χάμιλτον 7 γύρους πριν το τέλος, οι δύο συγκρούστηκαν.
Ο Χάμιλτον συνέχισε για το 200ό βάθρο της καριέρας του, ενώ ο Φερστάπεν έπεσε πίσω από τον Λεκλέρ, στην 5η θέση.
McLaren Media Centre
Όσκαρ Πιάστρι, McLaren MCL38, GP Ουγγαρίας 2024 MCLAREN MEDIA CENTRE
“Σε κάθε περίπτωση είχαμε τον αγώνα υπό έλεγχο για να πάρουμε το 1-2. Δεν θυμάμαι πότε ήταν το τελευταίο 1-2 της McLaren”, είπε στο τέλος ο Πιάστρι.

“Όσο πιο πολύ καθυστερείς [την εντολή της ομάδας στον οδηγό] τόσο πιο νευρικός γίνεσαι. Αλλά η ομάδα εκτέλεσε καλά τον αγώνα, ήταν η σωστή απόφαση, έβαλα τον εαυτό μου στη σωστή θέση στην εκκίνηση”, συμπλήρωσε ο Όσκαρ.

Παρότι ο Πιάστρι άξιζε απόλυτα αυτή την πρώτη του νίκη σε GP (μετά τη νίκη του στο περσινό Sprint του Κατάρ), την έκανε και ο ίδιος λίγο δύσκολη με μια έξοδό του από την πίστα που του κόστισε 2,0'' και επέτρεψε στον Νόρις να τον πλησιάσει στα 1,7'', πριν το δεύτερο πιτ-στοπ τους.

Παρότι μετά έλεγξε τη διαφορά του στην κορυφή από τον Άγγλο, δεν ανησύχησε όταν ο Νόρις του έκανε το undercut χάρη στις διαβεβαιώσεις της ομάδας ότι θα διόρθωνε την αδικία αυτή δίνοντας την εντολή στον Νόρις να παραχωρήσει την 1η θέση πίσω στον Πιάστρι.

Ο Άγγλος πήρε την πρωτοπορία στον 47ο γύρο, που έκανε ο Πιάστρι τη δεύτερή του αλλαγή ελαστικών, αλλά για 20 διαδοχικούς γύρους ο Νόρις πίεζε τα ελαστικά του και αύξανε τη διαφορά του στην κορυφή υπό την αγωνία των μελών της ομάδας του.

Εντέλει, η αντίσταση του Νόρις κάμφθηκε, και επιβράδυνε απότομα στην ευθεία στον 48ο γύρο για να αφήσει τον Πιάστρι να περάσει.

Στη μάχη της τρίτης θέσης, οι Μαξ Φερστάπεν και Λιούις Χάμιλτον ενεπλάκησαν σε ένα στρατηγικό παιχνίδι το οποίο εντέλει κέρδισε ο Άγγλος με δύο undercut, παρότι η Mercedes W15 δεν έδειχνε να είχε σήμερα την απόλυτη ταχύτητα της Red Bull RB20.

Ο Ολλανδός και η RBR αποφάσισαν στο πρώτο πιτ-στοπ να πάνε για το overcut, και στο δεύτερο έμειναν πιστοί σε αυτό το πλάνο - αλλά εντέλει αυτό δεν δούλεψε. Έτσι, από την τρίτη θέση στους πρώτους γύρους, ο πρωταθλητής έπεσε στην 5η μετά το δεύτερο πιτ-στοπ.

Κατάφερε με τα πιο φρέσκα ελαστικά του και το DRS να περάσει τον Λεκλέρ, αλλά φτάνοντας ξανά στην ουρά της Mercedes του Χάμιλτον έκανε μια πολύ τολμηρή κίνηση στα φρένα της στροφής 1. Η RB20 ακούμπησε με τον πίσω αριστερό τροχό της στον εμπρός δεξί της Mercedes, η ουρά της πρώτης σηκώθηκε στον αέρα και ο Φερστάπεν βγήκε μοιραία στην έξοδο διαφυγής – χάνοντας έτσι όχι μόνο την 3η, αλλά και την 4η θέση από τον Λεκλέρ.


Προς το τέλος μάλιστα ο Μαξ δέχθηκε και την πίεση του Κάρλος Σάινθ με την έτερη Ferrari, αλλά σε αμύνθηκε με επιτυχία. Εκκινώντας από την 16η θέση ο Σέρτζιο Πέρεζ έφτασε έως την 7η στον τερματισμό, κρατώντας πίσω του τον Τζορτζ Ράσελ που είχε εκκινήσει 17ος. Και οι δύο είχαν στο πρώτο stint την εναλλακτική στρατηγική της σκληρής γόμας.

Το επόμενο, 14ο φετινό GP της Formula 1, έρχεται το αμέσως επόμενο τριήμερο (26-28 Ιουλίου) στο Σπα του Βελγίου, το τελευταίο πριν τις διακοπές ενός μήνα της Formula 1.

από Sport 24.gr
ΚΕΡΚΙΔΑ ΚΑΘΑΡΗ ΑΠΟ ΛΑΜΟΓΙΑ!!!

Αποσυνδεδεμένος ΛΑΜΙΑ FANS

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 21.780
  • ΠΑΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΛΑΜΙΑ!
    • Προφίλ
Απ: F1 2024
« Απάντηση #16 στις: Κυρ 25 Αύγ 2024 17:52 »
Παράθεση
FORMULA 1

F1, Ολλανδία: Ο Νόρις «εξαφάνισε» τον Φερστάπεν μέσα στο σπίτι του

Κώστας Παστρίμας

Απόλυτη κυριαρχία του Λάντο Νόρις και της McLaren στο GP Ολλανδίας, που πήραν τη νίκη με μεγάλη διαφορά, στο βάθρο ο Λεκλέρ με τη Ferrari.

Το Grand Prix Ολλανδίας, ο 15ος φετινός αγώνας της Formula 1 για το 2024, δεν είχε δει άλλο νικητή εκτός από τον Μαξ Φερστάπεν τα τελευταία τρία χρόνια που επέστρεψε στο καλεντάρι. Στον αγώνα του 2024 όμως ο Λάντο Νόρις με τη McLaren κυριάρχησε απόλυτα, παίρνοντας μια εύκολη -όπως εξελίχθηκε- νίκη. Ο Φερστάπεν με τη Red Bull έμεινε στη 2η θέση ενώ ο Σαρλ Λεκλέρ με την -όχι ιδιαίτερα ανταγωνιστική- Ferrari έκανε έναν από τους καλύτερους φετινούς του αγώνες και ανέβηκε στο βάθρο, παίρνοντας την 3η θέση στον αγώνα.

Εκκίνηση
Με σχετικά καλό καιρό και σε στεγνή πίστα, 19 μονοθέσια πήραν τις θέσεις τους στο grid του Ζάντβορτ, καθώς ο Μάγκνουσεν ξεκινούσε από το pit lane. Όλοι οι οδηγοί της πρώτης 10άδας είχαν επιλέξει τη μεσαία (κίτρινη) γόμα της Pirelli, ενώ ο Χάμιλτον πιο πίσω (στη 14η θέση) ξεκινούσε με τη μαλακή (κόκκινη).

Όταν έσβησαν τα κόκκινα φώτα, ο Μαξ Φερστάπεν ξεκίνησε πολύ καλύτερα από τον Λάντο Νόρις και έστριψε πρώτος, ενώ ο Τζορτζ Ράσελ πέρασε τον Όσκαρ Πιάστρι για να πάρει την 3η θέση από τον Αυστραλό που έμεινε 4ος και δέχτηκε γι λίγο πίεση από το Σαρλ Λεκλέρ, που πέρασε τον Σέρχιο Πέρεζ. Πιο πίσω, ο Λούις Χάμιλτον κέρδισε δύο θέσεις και ανέβηκε στη 12η.

Πλεονέκτημα Φερστάπεν
Στους πρώτους γύρους, ο Φερστάπεν αμέσως ξέφυγε πάνω από ένα δευτερόλεπτο από τον Νόρις και βγήκε εκτός του DRS του Βρετανού της McLaren. Ο Ράσελ κρατούσε δύσκολα πίσω του τον Πιάστρι, ο οποίος είχε μεν τη βοήθεια του DRS αλλά δεν κατάφερνε να περάσει, ενώ πίσω του είχε σχηματιστεί ένα «τρενάκι» από τους Λεκλέρ και Πέρεζ.

Ο Σάινθ κέρδισε άλλη μία θέση, περνώντας τον Αλόνσο, ανέβηκε στην 8η θέση και αμέσως άρχισε να πιέζει τον Γκασλί για την 7η, τον οποία κατάφερε επίσης να περάσει. Ο Χάμιλτον πέρασε σχετικά δύσκολα τον Χούλκενμπεργκ και ανέβηκε 11ος, βάζοντας στο στόχαστρο τον Στρολ και τη βαθμολογούμενη 10άδα.

Αντεπίθεση Νόρις
Με το πέρασμα των γύρων, ο Νόρις ανέβασε το ρυθμό του και έφτασε πιο κοντά στον Φερστάπεν, φτάνοντας μάλιστα κατά περιπτώσεις σε ακτίνα DRS. Εκμεταλλευόμενος ένα μικρό λάθος του Ολλανδού έφτασε πολύ κοντά του και κατάφερε να τον περάσει σχετικά εύκολα στο 18ο γύρο, σε ένα σημείο του αγώνα που ομάδες και οδηγοί έπρεπε να αποφασίσουν αν θα κάνουν ένα ή δύο pit stop.

Όσο συνέβαιναν αυτά, ο Λεκλέρ συνέχιζε να πιέζει τον Πιάστρι για την 4η θέση αλλά να μην μπορεί να περάσει. Αντιθέτως, λίγο πιο πίσω ο Χάμιλτον πέρασε και τις δύο Aston Martin των Στρολ και Αλόνσο για να ανέβει στην 9η θέση και να αρχίσει να επιτίθεται στον Γκασλί.

Στρατηγικές κινήσεις
Ο Λούις Χάμιλτον είχε ξεκινήσει με τη μαλακή γόμα και ήταν φυσιολογικά ήταν ο πρώτος από τους πρωτοπόρους που μπήκε για pit stop στον 24ο γύρο. Ο Λεκλέρ μπήκε ένα γύρο αργότερα, με σκοπό να κάνει το undercut στον Πιάστρι και πιθανώς στον Ράσελ. Η στρατηγική της Ferrari λειτούργησε και ο Μονεγάσκος βρέθηκε μπροστά από τον Ράσελ, που σταμάτησε ένα γύρο αργότερα, ενώ ο Πιάστρι παρέμεινε στην πίστα.

Ο Νόρις στο μεταξύ «πετούσε» στην πρώτη θέση και και μέχρι να μπει στα pit ο Φερστάπεν, στον 28ο γύρο, είχε φτιάξει μια διαφορά που ξεπερνούσε τα 6 δευτερόλεπτα. Για να καλύψει τον Φερστάπεν, ο Νόρις έκανε το pit stop του ένα γύρο αργότερα, επιστρέφοντας στην πίστα με άνεση μπροστά από τον Ολλανδό, παρά το σχετικά αργό pit stop.

Έτσι, στην πρωτοπορία βρέθηκε ο Πιάστρι, με τον Σάινθ στη 2η θέση, αφού οι δύο τους δεν είχαν μπει ακόμα για το δικό τους pit stop, ακολουθώντας μια ελαφρώς διαφορετική στρατηγική. Ο Σάινθ σταμάτησε νωρίς και άλλαξε ελαστικά αλλά ο Πιάστρι έκανε ένα πολύ μεγάλο stint και φτάσαμε στον 34ο γύρο για να κάνει το pit stop του. Ο Αυστραλός επέστρεψε στην πίστα στην 5η θέση, πίσω από τους Λεκλέρ και Ράσελ, αλλά με αρκετά πιο φρέσκα ελαστικά.

Άνετο προβάδισμα
Όταν καταλάγιασε η σκόνη των pit stop, ο Νόρις βρέθηκε στην πρωτοπορία του αγώνα, με μια σημαντική διαφορά 8 δευτερολέπτων από τον Φερστάπεν, η οποία μάλιστα αυξανόταν όσο περνούσαν οι γύροι. Η έκπληξη ήταν η 3η θέση του Σαρλ Λεκλέρ, ο οποίος μετά τις κατατακτήριες έλεγε ότι μόνο με ένα θαύμα θα βρισκόταν στο βάθρο.

Τον οδηγό της Ferrari είχαν βάλει στο στόχαστρο ο Ράσελ και ο Πιάστρι που τον ακολουθούσαν. Ο Πιάστρι έδειχνε να εκμεταλλεύεται επιτέλους την ταχύτητα της McLaren και πλησίαζε γοργά τον Ράσελ, τον οποίο έφτασε σχεδόν αμέσως. Οι Πέρεζ και Σάινθ βρίσκονταν στην 6η και 7η θέση αντίστοιχα ενώ ο Χάμιλτον είχε ανέβει στην 8η. Ο Χούλκενμπεργκ έκανε μοναχικό αγώνα στην 9η θέση αλλά για τη 10η δινόταν επικές μάχες ανάμεσα Γκασλί, Αλόνσο, Άλμπον και Στρολ.

Άλλες Ferrari στον αγώνα
Ο Πιάστρι με το ταχύτερο μονοθέσιο και τα πιο φρέσκα ελαστικά πέρασε εύκολα τον Ράσελ και ανέβηκε στην 4η θέση. Επόμενος στόχος ήταν ο Λεκλέρ και η 3η θέση, ενώ με 30 γύρους να απομένουν, ο Φερστάπεν και η 2η θέση έδειχναν να είναι εφικτά. Ο Πιάστρι έφτασε πίσω από τον Λεκλέρ αλλά ο οδηγός της Ferrari δεν του έδινε τη δυνατότητα να προσπεράσει.

Ο Σάινθ λίγο πιο πίσω έκανε επίσης πολύ καλό αγώνα, καθώς πέρασε τον Πέρεζ και ανέβηκε στην 7η θέση. Οι Red Bull έδειχναν εκτός ρυθμού στην Ολλανδία αφού και ο Φερστάπεν, που βρισκόταν στη 2η θέση, είχε μείνει 14 δευτερόλεπτα πίσω από τον Νόρις και η διαφορά άνοιγε συνεχώς.

Ο Σάινθ μάλιστα κέρδισε άλλο μία θέση, όταν ο Ράσελ μπήκε στα pit για μια δεύτερη αλλαγή ελαστικών, από σκληρά σε μαλακά, όπως είχε κάνει και ο Χάμιλτον νωρίτερα, και έπεσε 7ος, ανεβάζοντας τον Ισπανό της Ferrari στην 5η θέση.

Κάνοντας ένα «Φερστάπεν» μέσα στην Ολλανδία
Μέχρι το τέλος η διαφορά ανάμεσα Νόρις και τον Φερστάπεν συνέχισε να μεγαλώνει και ο οδηγός της McLaren είδε πρώτος την καρό σημαία και πανηγύρισε τη δεύτερη φετινή του νίκη πάνω από 20 δευτερόλεπτα μπροστά από τον Φερστάπεν, κάτι που τα τελευταία χρόνια έχουμε δει να το κάνει μόνο ο Ολλανδός στους αντιπάλους του. Ο Φερστάπεν πήρε τη 2η θέση και μάλλον πρέπει να είναι ικανοποιημένος από αυτήν, καθώς η Red Bull έδειξε να είναι μακριά από το ρυθμό του πρώτου.

Για την 3η θέση δόθηκε μια ανέλπιστη μάχη ανάμεσα στον Λεκλέρ με τη Ferrari και τον Πιάστρι με τη ΜcLaren, την οποία κέρδισε ο Μονεγάσκος και ανέβηκε στο βάθρο για δεύτερο αγώνα στη σειρά. Ο Πιάστρι τερμάτισε στην 4η θέση και ακολούθησαν οι Σάινθ, Πέρεζ, Ράσελ, Χάμιλτον, Γκασλί και Αλόνσο.

Το πρόγραμμα της Formula 1 συνεχίζεται χωρίς διακοπή, με το GP Ιταλίας στη θρυλική Μόντσα να ακολουθεί το επόμενο Σαββατοκύριακο (30 Αυγούστου - 1 Σεπτεμβρίου).

από Gazzetta.gr
ΚΕΡΚΙΔΑ ΚΑΘΑΡΗ ΑΠΟ ΛΑΜΟΓΙΑ!!!

Αποσυνδεδεμένος ΛΑΜΙΑ FANS

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 21.780
  • ΠΑΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΛΑΜΙΑ!
    • Προφίλ
Απ: F1 2024
« Απάντηση #17 στις: Δευ 02 Σεπ 2024 00:01 »
Παράθεση
FORMULA 1

Οι τιφόζι στα ουράνια: Θρίαμβος του Λεκλέρ και της Ferrari μέσα στη Μόντσα

ΠΑΝΟΣ ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ

Με μία από τις πιο περίτεχνες εμφανίσεις και οδηγικές επιδείξεις της καριέρας του στη Formula 1, ο Σαρλ Λεκλέρ έκανε πραγματικότητα το απόλυτο όνειρο των τιφόζι -τη νίκη της Scuderia μέσα στη Μόντσα -κερδίζοντας με ένα στρατηγικό κόλπο-γκρόσο τις McLaren των Όσκαρ Πιάστρι και Λάντο Νόρις. Οι Σάινθ, Χάμιλτον και Φερστάπεν έκλεισαν την εξάδα.

Ο Σαρλ Λεκλέρ και η Ferrari κέρδισαν για πρώτη φορά μέσα στη Μόντσα μετά από μία πενταετία, κατακτώντας μια νίκη στρατηγικής και οδηγικής ευφυίας στο GP Ιταλίας, 16ο φετινό αγώνα της Formula 1, αφού πρώτα κατάφεραν να βγάλουν τους 53 γύρους του αγώνα με μόλις ένα πιτ-στοπ.

Πίσω από τον Μονεγάσκο, η McLaren αναγκάστηκε να κάνει δύο πιτ-στοπς, και παρότι ο Όσκαρ Πιάστρι στο τέλος καταδίωκε τον Λεκλέρ με ρυθμό 1,4'' ταχύτερο στο γύρο, ο οδηγός της Ferrari διαχειρίστηκε περίτεχνα για 38 γύρους το δεύτερό του σετ (σκληρών) ελαστικών για να καταφέρει να υπερασπιστεί την πρωτοπορία που πήρε με το δεύτερο πιτ-στοπ του Αυστραλού.

Ο Πιάστρι είχε περάσει τον Λάντο Νόρις στο μέσον του πρώτου γύρου, με μια γενναία κίνηση στο σικέιν della Roggia, και ήταν επικεφαλής του αγώνα για τα 2/3 του.

Όμως, μαζί με τη McLaren, αποφάσισαν να κάνουν και δεύτερο πιτ-στοπ, όπως και ο Νόρις, αλλά σε αντίθεση με τους Κάρλος Σάινθ και Σαρλ Λεκλέρ που έμειναν μέχρι τέλους με το σετ ελαστικών της πρώτης και μοναδικής τους στάσης στα πιτς.

Πίσω από τους δύο οδηγούς της McLaren, την πρώτη εξάδα έκλεισε ο Κάρλος Σάινθ με την έτερη Ferrari και οι Λιούις Χάμιλτον και Μαξ Φερστάπεν, καθώς οι Mercedes W15 και Red Bull RB20 δεν είχαν την ταχύτητα σήμερα για να διεκδικήσουν μια θέση στο βάθρο. Ο Τζορτζ Ράσελ ακολούθησε, αφότου ο αγώνας του καταστράφηκε έπειτα από έξοδο στην πρώτη στροφή.

To GP Ιταλίας 2024 με μια ματιά

Οι πρωταγωνιστές εκκίνησαν με τη μέση γόμα, με εξαίρεση τους Φερστάπεν, Πέρεζ που είχαν τη σκληρή.
Στην εκκίνηση ο Νόρις κράτησε την πρωτοπορία, αλλά άμεσα τον πέρασε ο Πιάστρι στο σικέιν della Roggia και τέθηκε επικεφαλής.
Σύντομα ο λεκλέρ πέρασε επίσης τον Νόρις, για τη 2η θέση.
Στην πρώτη στροφή ο Ράσελ είχε έξοδο καθώς στριχώτηκε στα φρένα με τον Πιάστρι, έκοψε το σικέιν, και έπεσε στην 7η θέση με σπασμένη εμπρός πτέρυγα.
Στο πρώτο πιτ-στοπ ο Νόρις έκανε το undercut και πέρασε τον Λεκλέρ για την 2η θέση. Ο Πιάστρι έμεινε επικεφαλής. Όλοι έβαλαν τη σκληρή γόμα.
Οι Νόρις και Πιάστρι έκαναν και δεύτερο πιτ-στοπ, για να βάλουν ξανά σκληρή γόμα. Ο Λεκλέρ τέθηκε επικεφαλής.
Ο Πιάστρι ήταν 1,4’’ ταχύτερος στο γύρο από τον Λεκλέρ, αλλά ο Μονεγάσκος διαχειρίστηκε περίτεχνα το δεύτερό του σετ σκληρής γόμας για 38 γύρους για να φτάσει στη νίκη.
Οι Πιάστρι και Νόρις, όμως, κατάφεραν να περάσουν τον Σάινθ (που επίσης δεν έκανε δεύερο πιτ-στοπ), για τις πλευρικές θέσεις του βάθρου.
Δείτε εδώ τη βαθμολογία οδηγών και κατασκευαστών μετά το GP της Μόντσα.
Η εξέλιξη του αγώνα

Καθώς η υψηλή θερμοκρασία σήμερα στο πάρκο της Μόντσα και η νέα άσφαλτος κατέστησαν σαφές στις ομάδες ότι η στρατηγική δύο πιτ-στοπς ήταν η ταχύτερη, μόνο η Ferrari κράτησε την πίστη της στο ρίσκο του ενός πιτ-στοπ.

Για να το φέρει εις πέρας, ο Σαρλ Λεκλέρ χρειάστηκε να φροντίσει το δεύτερό του σετ ελαστικών για 38 γύρους, μετά την είσοδό του για το ένα και μοναδικό του πιτ-στο στην αρχή του 16ου από τους 53 γύρους του αγώνα.

Σε εκείνο το χρονικό σημείο, ο Μονεγάσκος απόρησε γιατί η Ferrari τον κάλεσε για να αλλάξει ελαστικά, δεδομένου ότι ήταν σαφές ότι είχε δεχθεί το undercut από τον Νόρις (που μπήκε για την αλλαγή των ελαστικών έναν γύρο νωρίτερα) κι έτσι είχε χάσει τη δεύτερη θέση από τον Βρετανό της McLaren.

Αμέσως μετά τον Λεκλέρ, μπήκε για το πρώτο του πιτ-στοπ και ο Πιάστρι, αλλά ο Αυστραλός είχε ήδη οικοδομήσει σημαντική διαφορά στην κορυφή για να μην χάσει την πρωτοπορία από τα undercut των Νόρις και Λεκλερ.

Μετά τα πρώτα πιτ-στοπς, όταν οι Φερστάπεν-Πέρεζ έκαναν τα δικά τους οι τρεις επέστρεψαν στις ισάριθμες πρώτες θέσεις, και η McLaren έδωσε την ελευθερία στον Νόρις να επιχειρήσει να περάσει τον Πιάστρι για τη νίκη.

Όμως, ένα λάθος του Νόρις στο σικέιν della Roggia του κόστισε 2’’ και τον έριξε 5’’ πίσω από τον Πιάστρι, και γέμισε τους καθρέπτες του με τη Ferrari του Λεκλέρ. Τότε ο Νόρις αποφάσισε να μπει άμεσα για το δεύτερο πιτ-στοπ του, για να καλυφθεί από πιθανό undercut του Λεκλέρ.

Σύντομα η McLaren ρώτησε τον Πιάστρι αν μπορεί να φτάσει με το δεύτερό του σετ ελαστικών μέχρι τέλους, και ο Αυστραλός απάντησε “μάλλον όχι, το εμπρός αριστερό [ελαστικό] είναι τελειωμένο”. Έτσι, μπήκε και ο Όσκαρ για μια δεύτερη αλλαγή ελαστικών.

Αυτό έκανε σαφές στη Ferrari και στον Λεκλέρ ότι η μόνη τους ελπίδα για νίκη σήμερα ήταν να μην κάνουν δεύτερο πιτ-στοπ. Για να το πετύχουν, έπρεπε ο Μονεγάσκος να διαχειριστεί με ιδιαίτερη λεπτότητα και προσοχή τα ελαστικά του, όπως και ο Κάρλος Σάινθ για τη 2η θέση.

Καθώς ο Νόρις δεν φαινόταν να έχει το ρυθμό που θα ήθελε, ο Πιάστρι βγήκε από το πιτ-στοπ του 8’’ πίσω από τον Σάινθ και άλλα 10’’ από τον Λεκλέρ. Σύντομα, με τον καταιγιστικό ρυθμό των νέων του ελαστικών, έφτασε και πέρασε τον Ισπανό για τη 2η θέση, και άρχισε την καταδίωξη στον Λεκλέρ.

Όμως, ο Μονεγάσκος κατάφερνε μαζί και να προστατεύει τα ελαστικά του και να ακολουθεί ρυθμό που του επέτρεπε να κρατά υπό έλεγχο τη διαφορά από τον Πιάστρι. Εντέλει, στους 12 γύρους που απέμειναν, ο Αυστραλός μείωσε τη διαφορά του από τον Λεκλέρ από τα 11’ στα 2,6’’ - και ο Λεκλέρ κατάφερε έτσι να μην απειληθεί ποτέ.

Πίσω από τις Ferrari και McLaren ο Χάμιλτον έκανε μοναχικό αγώνα στην 5η θέση, ενώ ο Μαξ Φερστάπεν -με τα συνεχιζόμενα προβλήματα της Red Bull στην εξέλιξη και ρύθμιση της RB20- αφοσιώθηκε στον αγώνα ενάντια του Νόρις, προκειμένου να στερήσει από τον Βρετανό τη δυνατότητα να συγκεντρώσει περισσότερους βαθμούς για το πρωτάθλημα οδηγών.

Ο Ολλανδός, μέσα σε όλα, είχε και ένα αργό πρώτο πιτ-στοπ (6 δευτερολέπτων) που του κόστισε -όπως και ο αργός του ρυθμός στο τρίτο stint με τη μέση γόμα- στη μάχη με τον Χάμιλτον. Ακολούθησε 7ος ο Ράσελ, που αναγκάστηκε να αγωνιστεί για 12 γύρους με σπασμένη εμπρός πτέρυγα (έπειτα από την έξοδό του στην πρώτη στροφή) για να αποφύγει να κάνει τρία πιτ-στοπς.

Παρόλα αυτά, ο Ράσελ κατάφερε να περάσει τον Πέρεζ για να ανέβει στην 7η θέση, όταν πια είχε αλλάξει το ρύγχος και τα ελαστικά της Mercedes W15. Πίσω από τον Πέρεζ, ακολούθησε ο Άλεξ Άλμπον, παρότι την 9η κέρδισε ο Κέβιν Μάγκνουσεν αλλά στο τέλος ο Δανός δέχθηκε ποινή 10’’ για μια μικρή επαφή με τον Πιέρ Γκασλί, που τον έριξε 10ο.

Ο Φερνάντο Αλόνσο έχασε την 10η θέση για 0.143’’ μετά την ποινή στον Μάγκνουσεν, ενώ στο ντεμπούτο του στη F1 (στη θέση του Λόγκαν Σάρτζεαντ) ο Φράνκο Κολαπίντο τερμάτισε πίσω από τον Ισπανό, στην 12η θέση.

Ο επόμενος αγώνας της Formula 1, το GP του Αζερμπαϊτζάν στο Μπακού, είναι ο 17ος από τους 24 του φετινού πρωταθλήματος, και θα διεξαχθεί στις 13-15 Σεπτεμβρίου 2024.

από Sport.24
ΚΕΡΚΙΔΑ ΚΑΘΑΡΗ ΑΠΟ ΛΑΜΟΓΙΑ!!!

Αποσυνδεδεμένος ΛΑΜΙΑ FANS

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 21.780
  • ΠΑΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΛΑΜΙΑ!
    • Προφίλ
Απ: F1 2024
« Απάντηση #18 στις: Δευ 16 Σεπ 2024 00:08 »
Παράθεση
FORMULA 1

Το φαινόμενο Πιάστρι ξαναχτύπησε: Νικητής στο Μπακού ο Αυστραλός μετά από μεγαλειώδη άμυνα στον Λεκλέρ

ΠΑΝΟΣ ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ

Ο Όσκαρ Πιάστρι κατέκτησε την δεύτερη νίκη της καριέρας του στη Formula 1 στο GP του Αζερμπαϊτζάν, σε μια πίστα που δεν ταίριαζε στη McLaren MCL38, και μετά από αφόρητη πίεση στα 2/3 του αγώνα από τον Σαρλ Λεκλέρ της Ferrari. Τρίτος ο Τζορτζ Ράσελ της Mercedes, μετά από αδιανόητο ατύχημα των Πέρεζ-Σάινθ στη μάχη τους για την 3η θέση στον προτελευταίο γύρο.

Το νέο φαινομενικό ταλέντο της Formula 1, ο Αυστραλός Όσκαρ Πιάστρι της McLaren, κατέκτησε τη δεύτερη νίκη του στο σπορ δύο μήνες μετά την πρώτη του τον Ιούλιο στην Ουγγαρία, θριαμβεύοντας στο GP του Αζερμπαϊτζάν (17ο αγώνα της φετινής σεζόν) αμυνόμενος με επιτυχία στις λυσσαλέες επιθέσεις του Σαρλ Λεκλέρ με τη Ferrari για σχεδόν 30 γύρους.

Ο Πιάστρι πέρασε τον Μονεγάσκο λίγο μετά το ένα και μοναδικό πιτ-στοπ των πρωτοπόρων, αλλά δεν ήταν σε θέση να ανοίξει τη διαφορά από τη Ferrari λόγω του DRS που είχε ο Λεκλέρ στην τεράστια ευθεία, αλλά και του γεγονότος ότι αυτή δεν ήταν και η πλέον ταιριαστή πίστα στις προδιαγραφές της McLaren MCL38.

Ο Λεκλέρ έκανε αμέτρητες επιθέσεις στον Αυστραλό στα φρένα στο τέλος της ευθείας, αλλά κάθε φορά ο Όσκαρ αμυνόταν υποδειγματικά, κρατώντας την πρωτοπορία ώσπου, τέσσερις γύρους πριν από το τέλος, τα ελαστικά του Λεκλέρ άρχισαν να παραδίδουν το πνεύμα μετά από τόσους γύρους στη "βρώμικη" ροή του αέρα της McLaren.

Σε όλη τη διάρκεια της μάχης τους ο Σέρτζιο Πέρεζ ακολουθούσε από κοντά, ελπίζοντας να βρει την ευκαιρία του. Όμως, οκτώ γύρους πριν το τέλος τον πλησίασε ο Κάρλος Σάινθ. Ο Ισπανός έφτασε στο κιβώτιο της Red Bull, και κατάφερε να περάσει τον Πέρεζ για την 3η θέση όταν ο Μεξικανός έχασε τη γραμμή του κάνοντας τη δική του επίθεση στον Λεκλέρ.

Αυτό έγινε στην πρώτη στροφή - στην αμέσως επόμενη ο Σάινθ προσπάθησε να περάσει και τον Λεκλέρ, ο Μονεγάσκος αμύνθηκε, κι έτσι ο Ισπανός έχασε τη γραμμή του, με αποτέλεσμα να επιτρέψει στον Πέρεζ να έρθει δίπλα του στην ευθεία που ακολουθούσε.

Τότε, ο Πέρεζ φάνηκε ανεξήγητα να συγκλίνει λίγο προς την πλευρά του Σάινθ, με αποτέλεσμα να ακουμπήσουν οι τροχοί των δύο μονοθεσίων, και να καταλήξουν και οι δύο στη μπαριέρα σε ένα ατύχημα που έμοιαζε παιδαριώδες για την εμπειρία και των δύο. Έτσι, στο βάθρο ανέβηκε ο Τζορτζ Ράσελ, ενώ επίσης από δύο θέσεις κέρδισαν οι Λάντο Νόρις, Μαξ Φερστάπεν και Φερνάντο Αλόνσο που έκλεισαν την πρώτη εξάδα.

Μετά από το σημερινό αγώνα, στην κορυφή της βαθμολογίας οδηγών ο Λάντο Νόρις μείωσε την υστέρησή του από τον πρωτοπόρο Μαξ Φερστάπεν στους 59 βαθμούς, ενώ η McLaren είναι η νέα πρωτοπόρος της βαθμολογίας των κατασκευαστών, για πρώτη φορά μετά από μία δεκαετία, περνώντας τη Red Bull Racing.

To GP του Αζερμπαϊτζάν με μια ματιά

Όλοι οι πρωτοπόροι εκκίνησαν με τη μέση γόμα. Ο Νόρις στην 15η θέση διάλεξε τη σκληρή. Ο Χάμιλτον εκκίνησε από τα πιτς λόγω αλλαγής κινητήρα.
Στην εκκίνηση ο Λεκλέρ κράτησε την πρωτοπορία από τον Πιάστρι, ο Πέρεζ πέρασε τον Σάινθ για την 3η θέση και ο Φερστάπεν τον Ράσελ για την 5η.
Ο Πέρεζ επιχείρησε το undercut στους πρωτοπόρους μπαίνοντας στα πιτς στον 14ο γύρο.
Ο Πιάστρι ακολούθησε στον 16ο γύρο, αλλά επέστρεψε ξανά μπροστά από τον Πέρεζ διότι στο μεταξύ ο Νόρις κράτησε πίσω του τον Μεξικανό.
Ο Λεκλέρ μπήκε στον 17ο και επέστρεψε μπροστά από τον Πιάστρι.
Πέντε γύρους αργότερα ο Πιάστρι έκανε μια εξαιρετικά γενναία κίνηση στα φρένα της ευθείας και πέρασε τον Λεκλέρ.
Μέχρι τον τερματισμό στον 51ο γύρο, ο Πιάστρι αμυνόταν σθεναρά, καθαρά και αποτελεσματικά στις πολλαπλές απειλές του Λεκλέρ.
Τρεις γύρους πριν το τέλος συγκρούστηκαν και εγκατέλειψαν οι Σάινθ-Πέρεζ στη μάχη τους για την 3η θέση.
Μέχρι τα πιτ-στοπς, ο Λεκλέρ είχε οικοδομήσει μια αρκετά ασφαλή διαφορά 5’’ από τον Πιάστρι στην κορυφή, την ώρα που ο Αυστραλός αντιμετώπιζει προβλήματα με τη φθορά των πίσω ελαστικών του ακολουθώντας για πολλούς γύρους τη Ferrari.

Οι Πιάστρι, Λεκλέρ δεν απάντησαν αμέσως στο undercut που επιχείρησε ο Πέρεζ στον 14ο γύρο, και μπήκαν στον 16ο και 17ο γύρο αντίστοιχα.

Ο Νόρις, που είχε εκκινήσει με τη σκληρή γόμα, βρέθηκε εμπρός από τον Πέρεζ σε εκείνο το σημείο, και πρόθυμα δέχθηκε την έκκληση της McLaren να κρατήσει χαμηλά το ρυθμό του Μεξικανού ώστε ο Πιάστρι να βγει μπροστά από τον Πέρεζ μετά το δικό του πιτ-στοπ.

Ακριβώς έτσι έγινε, και μετά τα πρώτα πιτ-στοπς οι Λεκλέρ και Πιάστρι επέστρεψαν στις δύο πρώτες θέσεις. Με τη φρέσκια σκληρή γόμα του ο Αυστραλός είχε ταχύτερο ρυθμό από τον Λεκλέρ, κι έτσι στο ξεκίνημα του 20ού γύρου έκανε την επίθεσή του στον Λεκλέρ και τον πέρασε στα φρένα της πρώτης στροφής.

Ο Μονεγάσκος θεώρησε, τότε, ότι με τέτοιο ρυθμό ο Πιάστρι θα κατέστρεφε τα ελαστικά του, καθώς έμεναν 31 γύροι για την καρό σημαία. Έτσι, έμεινε πίσω του, να ασκεί την πίεση στον 23χρονο, ελπίζοντας έτσι να φθείρει τη σκληρή του γόμα και να πέσει ο ρυθμός της McLaren.

Όμως αυτό δεν συνέβη, και παρά την πίεση ο Όσκαρ ήταν αλάνθαστος, ενίοτε ξύνοντας τις μπαριέρες του Μπακού, και πάντα αμυνόμενος αποτελεσματικά στις επιθέσεις του Λεκλέρ στο τέλος της τεράστιας ευθείας με το DRS.

Σε όλη αυτή τη διάρκεια ο Πέρεζ έμενε κοντά και προστάτευε τη δική του σκληρή γόμα, και ο Σάινθ άρχιζε να πλησιάζει στη μάχη. Ώσπου ήρθε η μάχη του Ισπανού με τον Μεξικανό, που τους οδήγησε στον τοίχο στον προτελευταίο γύρο.

Έτσι, ο αγώνας τερμάτισε σε συνθήκες Εικονικού Οχήματος Ασφαλείας, και την εξουδετέρωση των Πέρεζ-Σάινθ εκμεταλλεύτηκαν όσοι ακολούθησαν στη δεκάδα. Πίσω από τον Ράσελ που κατέκτησε ένα ανέλπιστο βάθρο, ο Νόρις πήρε τους βαθμούς της 4ης θέσης, έχοντας περάσει τον Φερστάπεν λίγο νωρίτερα.

Καθώς ο Νόρις έκανε πιο αργά από όλους το μοναδικό του πιτ-στοπ (έχοντας εκκινήσει με τη σκληρή γόμα), με την ανωτερότητα της φρέσκιας μέσης γόμας κάλυψε διαφορά 15’’ σε 10 γύρους από τον Ολλανδό, και τον πέρασε με άνεση.

Όμως, ο πρωταθλητής αντιμετώπιζε σε όλο τον αγώνα σοβαρά προβλήματα με την ισορροπία του πίσω άξονα της Red Bull RB20, που παρουσίαζε έντονες αναπηδήσεις που με τη σειρά τους έκαναν το μονοθέσιο υποστροφικό, ενώ είχε και προβλήματα με τα φρένα.

Την εξάδα έκλεισε ο Φερνάντο Αλόνσο μετά από έναν μοναχικό αγώνα, εμπρός από τον Άλεξ Άλμπον της Williams που επίσης εκκίνησε με τη σκληρή γόμα. Πιο πίσω, ο Φράνκο Κολαπίντο έγινε ο πρώτος Αργεντινός μετά από 4 δεκαετίες που κερδίζει βαθμούς στη F1, και ο Όλιβερ Μπέρμαν ο πρώτος οδηγός της ιστορίας που έχει βαθμολογηθεί στα δύο πρώτα του GP με δύο διαφορετικές ομάδες.

Όσο για τον Λιούις Χάμιλτον, αναγκάστηκε να κάνει αγώνα στις πιο πίσω θέσεις έχοντας εκκινήσει από τα πιτς, λόγω αλλαγής της μονάδας ισχύος του μετά τις χθεσινές δοκιμές κατάταξης. Μετά τις δύο εγκαταλείψεις, έτσι, ανέβηκε στην 9η θέση.

Μετά τον αγώνα του Μπακού, το 18ο φετινό GP της Formula 1 (από τα 24) έρχεται το αμέσως επόμενο τριήμερο, στις 20-22 Σεπτεμβρίου στη Σιγκαπούρη.

από Sport 24.gr
ΚΕΡΚΙΔΑ ΚΑΘΑΡΗ ΑΠΟ ΛΑΜΟΓΙΑ!!!

Αποσυνδεδεμένος ΛΑΜΙΑ FANS

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 21.780
  • ΠΑΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΛΑΜΙΑ!
    • Προφίλ
Απ: F1 2024
« Απάντηση #19 στις: Κυρ 22 Σεπ 2024 17:22 »
Παράθεση
FORMULA 1

Νυχτερινός "περίπατος" του Νόρις στη Σιγκαπούρη, πήρε άλλους 7 βαθμούς από τον Φερστάπεν για τον τίτλο
ΠΑΝΟΣ ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ

Ο Λάντο Νόρις ολοκλήρωσε με τη νίκη στο GP Σιγκαπούρης το απόλυτα κυριαρχικό του τριήμερο με την ανίκητη McLaren MCL38 στη Μαρίνα Μπέι, αναπτύσσοντας από νωρίς (και για όλο τον αγώνα) τεράστια διαφορά από τον δεύτερο Μαξ Φερστάπεν. Στο βάθρο και ο Όσκαρ Πιάστρι με την έτερη McLaren, που κέρδισε τις Mercedes με εναλλακτική στρατηγική.

Με την 3η του φετινή νίκη στον 18ο φετινό αγώνα της Formula 1, στο νυχτερινό GP της Σιγκαπούρης, ο Λάντο Νόρις έκανε μια μεγαλοπρεπή επίδειξη ισχύος της McLaren MCL38 και παράλληλα μείωσε στους 52 βαθμούς τη διαφορά του από τον -δεύτερο, σήμερα- Μαξ Φερστάπεν της Red Bull Racing, έξι αγώνες πριν το τέλος της φετινής σεζόν.

Η πρωτόγνωρη για τον Άγγλο εμπειρία να ηγείται σε ένα GP με τόση άνεση τον οδήγησε σε δύο λάθη αυτοσυγκέντρωσης, και σε δύο επαφές με τις μπαριέρες - που ευτυχώς για εκείνον δεν προκάλεσαν ιδιαίτερη ζημιά στην εμπρός πτέρυγα και στην πίσω δεξιά ανάρτηση της MCL38.

Τον Βρετανό ακολούθησε στο βάθρο ο Μαξ Φερστάπεν, που πήρε με τη 2η θέση κάτι πολύ καλύτερο από ό,τι περίμενε ο ίδιος στην αρχή του τριημέρου, και τρίτος ο Όσκαρ Πιάστρι που αξιοποίησε υπέροχα την ταχύτητα της έτερης McLaren για να κερδίσει τις δύο Mercedes με την στρατηγική του overcut (επεκτείνοντας το stint με τα αρχικά του ελαστικά μέχρι το πιτ-στοπ του).

Ο Νόρις μέχρι τον προτελευταίο γύρο είχε και τον ταχύτερο γύρο, που έδινε έναν έξτρα βαθμό, αλλά του τον στέρησε ο Ντάνιελ Ρικιάρντο που έβαλε στο τέλος ένα φρέσκο σετ μαλακής γόμας - γεγονός για το οποίο ο Φερστάπεν ευχαρίστησε τον Αυστραλό μέσω της ραδιεπικοινωνίας.

Ακολουθώντας την ίδια στρατηγική με τον Πιάστρι, του overcut, ο Σαρλ Λεκλέρ ανέβηκε με τη Ferrari από την 9η στην 5η θέση, περνώντας τον Χάμιλτον που είχε διαλέξει ατυχώς τη μαλακή γόμα για την εκκίνηση και έκανε νωρίς το πιτ-στοπ του, αλλά στους τελευταίους γύρους ο Τζορτζ Ράσελ με την έτερη Mercedes υτπερασπίστηκε την 4η θέση του από τον Μονεγάσκο.

FORMULA 1
GP Σιγκαπούρης 2024, Αποτέλεσμα αγώνα FORMULA 1
Το GP Σιγκαπούρης με μια ματιά

Όλοι οι πρωτοπόροι εκκίνησαν με τη μέση γόμα, εκτός του Χάμιλτον που επέλεξε τη μαλακή.
Στην εκκίνηση δεν άλλαξε τίποτα στις πρώτες 6 θέσεις, όπως και στους πρώτους γύρους: παρέμειναν σε αυτές οι Νόρις, Φερστάπεν, Χάμιλτον, Ράσελ, Πιάστρι, Χούλκενμπεργκ.
Σε λίγους γύρους ο Νόρις αύξησε διαφορά ασφαλείας άνω των 5’’ από τον Φερστάπεν, για να καλυφθεί από το πιθανό undercut του Ολλανδού.
Η διαφορά του Νόρις εκτοξεύθηκε πάνω από τα 20’’ μέχρι την ώρα του ενός και μόνο πιτ-στοπ που έκαναν όλοι.
Ο Χάμιλτον μπήκε πολύ νωρίς με τη μαλακή του γόμα, σε μια μέρα ατυχών στρατηγικών επιλογών.
Οι Πιάστρι, Λεκλέρ μπήκαν τελευταίοι για τη φρέσκια σκληρή γόμα, και με το overcut (με τα πολύ πιο φρέσκα ελαστικά τους στο τελευταίο τρίτο του αγώνα) πέρασαν στην 3η και 5η θέση αντίστοιχα.
Ο Νόρις είχε αναπτύξει τόση διαφορά στην κορυφή που επέστρεψε και πάλι πρώτος μετά το πιτ-στοπ του.
Στον τελευταίο γύρο ο Ρικιάρντο πήρε το βαθμό του ταχύτερου γύρου από τον Νόρις, πιθανώς στο τελευταίο GP του Αυστραλού.

από Sport 24.gr
ΚΕΡΚΙΔΑ ΚΑΘΑΡΗ ΑΠΟ ΛΑΜΟΓΙΑ!!!