Αποστολέας Θέμα: Ποδόσφαιρο στα χρόνια του ...Δ.Ν.Τ.  (Αναγνώστηκε 1510 φορές)

Αποσυνδεδεμένος PASaris

  • Global Moderator
  • Sr. Member
  • *****
  • Μηνύματα: 466
  • Elite Member
    • Προφίλ
    • PAS Forum
Ποδόσφαιρο στα χρόνια του ...Δ.Ν.Τ.
« στις: Τρι 13 Νοέ 2012 12:38 »
Καλημέρα!
Βρήκα αυτό το ενδιαφέρον άρθρο στο "ΒΗΜΑ".
Το λυπηρό είναι ότι δε θα πέσουμε απ' τα σύννεφα διαβάζοντάς το.

Διαβάστε και μία δεύτερη φορά το "μπολντ" της τελευταίας παραγράφου και μετά αναλογιστείτε ότι μ' αυτή τη χώρα βρισκόμαστε (θεωρητικά) στις ίδιες οικονομικές συνθήκες.

Απολαύστε το, έστω και σαν "παραμυθάκι":

Παράθεση
Η τρόικα δεν τρομάζει τους... Αετούς της Λισαβόνας
Εν μέσω (της ίδιας) κρίσης στις δύο χώρες η Μπενφίκα έχει τριπλάσια έσοδα από τον Ολυμπιακό

Η οικονομική κρίση έπληξε ανεπανόρθωτα το ελληνικό ποδόσφαιρο. Τα έσοδα των ομάδων μειώθηκαν δραματικά. Αν δεν έκλεινε τα μάτια η αθλητική ηγεσία, τουλάχιστον 6 ομάδες δεν θα συμμετείχαν στο πρωτάθλημα της Σούπερ Λίγκας λόγω χρεών. Η οικονομική κρίση έπληξε όμως εξίσου την Πορτογαλία, η οποία έχει ίδιο πάνω - κάτω πληθυσμό και βιοτικό επίπεδο με την Ελλάδα. Οι δύο χώρες εντάχθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα στον μηχανισμό στήριξης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) αποκτώντας ελεγκτική τρόικα. Ωστόσο εκ διαμέτρου αντίθετες ήταν οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης στο ποδοσφαιρικό οικοδόμημά τους.



Στην Ελλάδα οι περισσότερες ομάδες αδυνατούν να κρατηθούν όρθιες. Στην Πορτογαλία εξακολουθούν να προσφέρουν θέαμα και να είναι ανταγωνιστικές, θαρρείς και η κρίση δεν τις έχει αγγίξει. Η Πορτογαλία συνεχίζει στις δύο διοργανώσεις της UEFA με Πόρτο, Μπενφίκα, Μπράγκα (Τσάμπιονς Λιγκ), Σπόρτινγκ, Ακαδέμικα, Μαρίτιμο (Γιουρόπα Λιγκ). Η Ελλάδα έχει μείνει με τον Ολυμπιακό (Τσάμπιονς Λιγκ) και τον Παναθηναϊκό (Γιουρόπα Λιγκ).
Οι διαφορές των δύο χωρών πρέπει να αναζητηθούν στην κρατικοδίαιτη δομή του ελληνικού ποδοσφαίρου και στην υγιή επιχειρηματικότητα με την οποία λειτουργούν επί δεκαετίες οι πορτογαλικές ομάδες. Την περασμένη αγωνιστική περίοδο ο πρωταθλητής Ολυμπιακός είχε έσοδα 55 εκατ. ευρώ και η δευτεραθλήτρια Μπενφίκα 148 εκατ. ευρώ. Διαφορά 93 εκατ. ευρώ!
Οι λόγοι για το οικονομικό χάσμα που χωρίζει τις ελληνικές από τις πορτογαλικές ομάδες έχουν τις ρίζες τους στη φιλοσοφία με την οποία αντιμετωπίζουν το ποδόσφαιρο. Στην Πορτογαλία η ενασχόληση με το άθλημα έχει κανόνες. Οι ομάδες, καλώς ή κακώς, είναι επιχειρήσεις. Και καμία επιχείρηση δεν μπορεί να επιβιώσει επί μακρόν κλείνοντας τον ετήσιο ισολογισμό της με χρέη.

Ενεργά μέλη
Η Μπενφίκα έχει 226.000 ενεργά μέλη σε 70 χώρες. Η μηνιαία συνδρομή τους είναι από 3 ως 12 ευρώ, ανάλογα με τα έσοδα και την οικογενειακή κατάσταση καθενός. Πατέρας με ανήλικο παιδί πληρώνει 3 ευρώ. Τα ετήσια έσοδά της από τις συνδρομές ισοδυναμούν με τις εισπράξεις από την UEFA σε περίπτωση πρόκρισης στην προημιτελική φάση του Τσάμπιονς Λιγκ. Ο Ολυμπιακός ξεκίνησε πριν από μία δεκαετία να γίνει σύλλογος με εκατοντάδες χιλιάδες μέλη, τα οποία θα εξέλεγαν μάλιστα τη διοίκηση. Δεκάδες χιλιάδες άτομα πρόσφεραν τον οβολό τους τον πρώτο χρόνο, αλλά στη συνέχεια η ερυθρόλευκη ΠΑΕ αναθεώρησε την πολιτική της. Σήμερα τα έσοδα από τις συνδρομές είναι τόσο λίγα που δεν αξίζει τον κόπο να δημοσιοποιηθούν.

Πόροι μεταγραφών
Τα τελευταία χρόνια η Μπενφίκα πούλησε τον Κοεντράο και τον Ντι Μαρία στη Ρεάλ Μαδρίτης, τον Τσάβι Γκαρσία στη Μάντσεστερ Σίτι, τον Νταβίντ Λουίς στην Τσέλσι και προσφάτως τον Βιτσέλ στη ρωσική Ζενίτ για 40 εκατ. ευρώ. Πέρυσι ενέγραψε στα έσοδά της από την πώληση παικτών 34 εκατ. ευρώ.
Ο Ολυμπιακός πούλησε εφέτος τον Κέβιν Μιραλάς στην Εβερτον και έβαλε στο ταμείο του 7 εκατ. ευρώ. Τα προηγούμενα χρόνια το μεταγραφικό «συν - πλην» ήταν πάντοτε ελλειμματικό. Οι ακαδημίες του πειραϊκού συλλόγου δεν παράγουν ταλέντα ικανά να διεκδικήσουν θέση στην ενδεκάδα. Για να διατηρηθεί στην κορυφή του ελληνικού πρωταθλήματος και σε ένα επίπεδο στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, ο Ολυμπιακός δαπανά ετησίως περίπου το 20% των εσόδων του για την απόκτηση παικτών από το εξωτερικό.

Δικαιώματα από TV
Η Μπενφίκα αντλεί το 25% (37 εκατ. ευρώ) των εσόδων της από τα τηλεοπτικά δικαιώματα. Καθώς δεν υπάρχει κεντρική διαχείριση, συνεργάζεται με το τηλεοπτικό κανάλι Sport TV. Η μηνιαία συνδρομή για την παρακολούθηση των αγώνων της ομάδας ανέρχεται σε 26 ευρώ.
Ο Ολυμπιακός από τα 43 εκατ. ευρώ που εισπράττει ετησίως η Σούπερ Λίγκα, η οποία διαχειρίζεται τα τηλεοπτικά δικαιώματα του ελληνικού πρωταθλήματος, βάζει στο ταμείο του περίπου 5 εκατ. ευρώ. Με την κατάσταση που επικρατεί στην τηλεοπτική αγορά, δεν προβλέπεται τίποτε καλύτερο τα επόμενα χρόνια.

Η πίτα των χορηγιών
Οι Αετοί της Λισαβόνας εισπράττουν ετησίως από χορηγίες, διαφήμιση και δικαιώματα από την UEFA το 30%-35% των εσόδων τους (περίπου 45 εκατ. ευρώ). Το ποσό αντιστοιχεί στο 90% των συνολικών εσόδων του Ολυμπιακού, στο 200% του Παναθηναϊκού και το 300% της ΑΕΚ.
Ο Ολυμπιακός εισέπραξε πέρυσι από την UEFA για την πορεία που είχε στο Τσάμπιονς και στο Γιουρόπα Λιγκ περίπου 32 εκατ. ευρώ. Το ποσό αντιστοιχεί περίπου στο 60% του προϋπολογισμού του. Τα έσοδα από χορηγίες και διαφήμιση είναι περιορισμένα και υπολογίζονται σε 5-7 εκατ. ευρώ.
Εν ολίγοις, σε δύο χώρες με τα ίδια εν πολλοίς οικονομικά προβλήματα, η Μπενφίκα έχει τριπλάσια έσοδα από τον Ολυμπιακό. Οχι επειδή οι οπαδοί της είναι πλουσιότεροι, ούτε γιατί το εισιτήριο είναι ακριβότερο (10-70 ευρώ). Απλώς στην Πορτογαλία εδώ και χρόνια επικρατεί τάξη στα ποδοσφαιρικά δρώμενα, η ποδοσφαιρική αγορά δεν είναι κρατικοδίαιτη, η επιχειρηματικότητα έχει κυριαρχήσει στη φιλοσοφία των ομάδων και οι ακαδημίες τους τροφοδοτούν με ποιοτικά «προϊόντα» τις πλούσιες ποδοσφαιρικές αγορές της Αγγλίας, της Ισπανίας, της Γερμανίας, της Ρωσίας, αλλά και με παίκτες δεύτερης επιλογής τις ομάδες της Ελλάδας, του Βελγίου, της Τουρκίας, της Κύπρου, της Αυστρίας...


Εισιτήρια διαρκείας, προϊόντα και υπηρεσίες
Φθηνή βενζίνη και €2 το γκολ

Η Μπενφίκα αντλεί το ποσό των 30-35 εκατ. ευρώ των εσόδων της από τους οπαδούς της, από τα εισιτήρια, τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που τους παρέχει. Την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο πούλησε 25.000 κάρτες διαρκείας, ενώ κατά μέσον όρο διαθέτει στους αγώνες της 39.000 εισιτήρια. Το 2010 που κατέκτησε για τελευταία φορά το πρωτάθλημα είχε μέσον όρο 50.000 εισιτήρια (11η θέση στην Ευρώπη). Παράλληλα συνεργάζεται με 900 καταστήματα σε όλη τη χώρα, τα οποία προσφέρουν μεγάλες εκπτώσεις στα άτομα που διαθέτουν την κάρτα μέλους της ομάδας. Με την ίδια κάρτα τα μέλη της Μπενφίκα αγοράζουν βενζίνη από την εταιρεία EZC φθηνότερη κατά 6 λεπτά το λίτρο. Πέρυσι 56.000 μέλη του συλλόγου αγόρασαν με την επίδειξη της κάρτας μέλους 50 εκατ. λίτρα βενζίνη. Επιπλέον τράπεζα-χορηγός της Μπενφίκα πιστώνει στον λογαριασμό κάθε μέλους που διαθέτει και τη δική της πιστωτική κάρτα 2 ευρώ για κάθε γκολ που σημειώνει η ομάδα τους στο πρωτάθλημα.
Ο Ολυμπιακός διέθεσε πέρυσι κατά μέσον όρο στους αγώνες πρωταθλήματος 21.462 εισιτήρια αντλώντας περίπου το 10%-15% των εσόδων του. Εφέτος, επί του παρόντος, ο μέσος όρος είναι μικρότερος περίπου κατά 4.000 εισιτήρια. Για εμπορικά δικαιώματα ούτε λόγος να γίνεται. Η πειραϊκή ΠΑΕ πριν από 15 χρόνια δημιούργησε καταστήματα πώλησης των προϊόντων της σε πολλές πόλεις της χώρας. Στην πορεία τα πάντα κατέρρευσαν και με ευθύνη των οπαδών, οι οποίοι συναγωνίστηκαν στο ποιος θα καταστρέψει περισσότερα καταστήματα του αντιπάλου. Σήμερα οι φανέλες και τα σήματα της ομάδας πωλούνται μόνο σε καταστήματα του γηπέδου «Γ. Καραϊσκάκης».

http://www.tovima.gr/sports/article/?aid=483269
Η στρατηγική χωρίς τακτική, είναι η πιο αργή πορεία προς τη νίκη,
η τακτική χωρίς στρατηγική, είναι ο θόρυβος πριν από την ήττα.
Σουν Τσου(Κινέζος Στρατηγός, 544 π.Χ. - 496 π.Χ.)

Αποσυνδεδεμένος ΛΑΜΙΑ FANS

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 21.908
  • ΠΑΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΛΑΜΙΑ!
    • Προφίλ
Απ: Ποδόσφαιρο στα χρόνια του ...Δ.Ν.Τ.
« Απάντηση #1 στις: Τετ 14 Νοέ 2012 14:20 »
ΤΟ «AVIVA STADIUM»

Το γήπεδο-στολίδι σε καιρό ΔΝΤ!

Η Ελλάδα και η Ιρλανδία έχουν ένα κοινό σημείο, την ένταξή τους στο ΔΝΤ, με μία σημαντική διαφορά όμως...

Η Ιρλανδία τον περασμένο Ιούλιο επέστρεψε στις αγορές και μάλιστα με επιτυχία! Επειτα από απουσία δύο ετών, άντλησε 500 εκατομμύρια ευρώ από δημοπρασία εντόκων γραμματίων τρίμηνης διάρκειας. Η ζήτηση, μάλιστα, υπερκάλυψε το διατιθέμενο ποσό κατά 2,8 φορές. Σε αντίθεση με την Πορτογαλία και την Ελλάδα που εξακολουθούν να δανείζονται, η Ιρλανδία αποφάσισε να αυτοεξοριστεί από τις αγορές στον απόηχο της διάσωσης της χώρας.

Το ΕΪΡΕ μπήκε την ίδια περίπου εποχή με τη χώρα μας στο ΔΝΤ, το 2010. Η ένταξή του στον μηχανισμό στήριξης εγκρίθηκε με δάνειο της τάξης των 85 δισ. ευρώ, με την αποπληρωμή του να υπολογίζεται στα 7,5 χρόνια. Από τα 85 δισ. ευρώ, τα 50 χρησιμοποιήθηκαν για τη χρηματοδότηση της ιρλανδικής κυβέρνησης και τα υπόλοιπα 35 για τη στήριξη του τραπεζικού κλάδου.

Το αποψινό φιλικό της Εθνικής θα διεξαχθεί στο υπερσύγχρονο '«Aviva Stadium», έδρα της εθνικής Ιρλανδίας στο ποδόσφαιρο αλλά και στο ράγκμπι. Το συγκεκριμένο στάδιο χτίστηκε το 1872 στην πόλη του Δουβλίνου, γκρεμίστηκε το 2007 και χτίστηκε από την αρχή!

Τα εγκαίνιά του έγιναν στις 4 Αυγούστου 2010 με τον αγώνα ανάμεσα σε ομάδα επιλέκτων ποδοσφαιριστών της Ιρλανδίας και της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, λίγους μήνες δηλαδή πριν η Ιρλανδία μπει στο ΔΝΤ (21/11/2010).


Πριν από την ανοικοδόμησή του έφερε το όνομα «Λένσταουντ Ρόουντ» και στη συνέχεια μετονομάστηκε σε «Dublin Arena», προτού πάρει τη σημερινή του ονομασία. Η πρόσοψή του είναι υψηλής τεχνολογίας, κατασκευασμένη από πολυανθρακικό γυαλί. Η παράξενη κατασκευή του εξηγείται από την έλλειψη θέσης λόγω της υψηλής πυκνότητας των κτιρίων που βρίσκονται στο σημείο όπου έχει κατασκευαστεί, στο κέντρο της πόλης του Δουβλίνου.

Η συνολική χωρητικότητά του είναι 51.700 θεατές.

Στις 18 Μαΐου του 2011 διεξήχθη εκεί ο τελικός του Γιουρόπα Λιγκ ανάμεσα στην Πόρτο και την Μπράγκα, με νικήτρια την πρώτη με 1-0.

Η πόλη των Βίκινγκς

Το Δουβλίνο είναι η πρωτεύουσα της Ιρλανδίας και η μεγαλύτερη πόλη στο νησί. Βρίσκεται περίπου στο μέσο της ανατολικής ακτής του νησιού στην εκβολή του ποταμού Λίφεϊ. Αρχικά ιδρύθηκε σαν κέντρο για το εμπόριο σκλάβων των Βίκινγκς και είναι η κύρια πόλη της Ιρλανδίας από την εποχή του Μεσαίωνα.


Ο πληθυσμός της μητροπολιτικής περιοχής είναι 1,6 εκατομμύρια κάτοικοι, ενώ της ίδιας της πόλης περίπου 500.000 κάτοικοι. Η απόσταση από την Αθήνα είναι 4 ώρες και 20 λεπτά με το αεροπλάνο.

Η δημοκρατία της Ιρλανδίας έχει 26 κομητείες. Οι εκλογικές περιφέρειες ακολουθούν τα σύνορα των κομητειών. Η νήσος Ιρλανδία έχει έκταση 84.421 τετραγωνικά χιλιόμετρα εκ της οποίας το 83% ανήκουν στην ιρλανδική δημοκρατία και τα υπόλοιπα αποτελούν τη Βόρειο Ιρλανδία.

Τα καλοκαίρια σπάνια είναι πολύ ζεστά, ενώ περιστασιακά μόνο παρατηρείται πάγος τον χειμώνα. Οι βροχοπτώσεις είναι συχνές. Σε ορισμένα τμήματα της χώρας, μάλιστα, παρατηρούνται μέχρι και 275 ημέρες βροχόπτωσης τον χρόνο.

Τον Ιανουάριο του 1999 η ιρλανδική δημοκρατία μπήκε στην Ευρωζώνη εγκαταλείποντας την ιρλανδική λίρα, ενώ το προσδόκιμο ζωής στο σύνολο του πληθυσμού ήταν σύμφωνα με εκτιμήσεις του 2010 τα 80,7 χρόνια.

Οι νίκες και η γερμανική εξάρα

Στην τρίτη θέση του τρίτου ομίλου των προκριματικών του Μουντιάλ του 2014 είναι η Ιρλανδία έπειτα από τρία παιχνίδια που έχει δώσει μέχρι στιγμής.

Η αποψινή αντίπαλος της εθνικής μετράει δύο νίκες και μία βαριά ήττα από τη Γερμανία με απολογισμό έξι βαθμούς έναντι 7 της Σουηδίας και 10 της «νασιονάλμανσαφτ». Στην πρεμιέρα των προκριματικών νίκησε με την ψυχή στο στόμα και με δύο τέρματα στα τελευταία λεπτά εκτός έδρας το Καζακστάν στις 7 Σεπτεμβρίου. Στις 12 Οκτωβρίου στο γήπεδο που θα διεξαχθεί απόψε το φιλικό η Ιρλανδία γνώρισε βαριά ήττα από τη Γερμανία με 6-1, αποτέλεσμα που, όπως ήταν φυσικό, στάθηκε αφορμή για να ασκηθεί έντονη κριτική στον Τζιοβάνι Τραπατόνι. Τέσσερις ημέρες αργότερα ήρθε η νίκη επί των Νήσων Φερόε εκτός έδρας, αλλά δεν ήταν αρκετή για να σταματήσουν οι μουρμούρες.

Ο Μάρτιος του 2013 θα είναι ο μήνας της κρίσης για την Ιρλανδία που παίζει εκτός έδρας με τη Σουηδία με την οποία επί του παρόντος παλεύει για την δεύτερη θέση στον όμιλο, ενώ θα υποδεχθεί και την Αυστρία από την οποία τώρα έχει δύο βαθμούς διαφορά.

απο Sentragoal.gr
ΚΕΡΚΙΔΑ ΚΑΘΑΡΗ ΑΠΟ ΛΑΜΟΓΙΑ!!!

Αποσυνδεδεμένος deceiver

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 1.224
    • Προφίλ
Απ: Ποδόσφαιρο στα χρόνια του ...Δ.Ν.Τ.
« Απάντηση #2 στις: Παρ 16 Νοέ 2012 17:17 »
πολύ ωραία άρθρα που με τον ορυμαγδό κουτσομπολιού και βλακείας στη συγκεκριμένη "γωνια", τελευταία, πέρασαν απαρατήρητα
ΓΙΑΝΝΕΝΑΡΑ ΜΗ ΜΑΣ ΛΥΠΑΣΑΙ