Ανοίγω καινούριο θέμα για κάτι που κρίνοντας απ' τις ηλικίες που παίζουν εδώ, ίσως φανεί χρήσιμο. Μπορεί να συγχωνευτεί με το άλλο τοπικ περί ταινιών 80's κλπ.
Πρόσφατα άρχισα να ψάχνω για παλιά επιτραπέζια παιχνίδια. Βρήκα (και πήρα μέσω ιντερνετ από ιδιώτη σε πολύ χαμηλή τιμή) το Loto Europa της ΕΠΑ. Δεν το ήξερα καν και δεν είναι περίεργο καθώς μοιάζει να έχει εκδοθεί στα late 70's - early 80's. Σαν παιχνίδι δεν έχει κάτι, πέραν του ότι ήταν εξαιρετικό για να μάθουν τα παιδάκια της εποχής Γεωγραφία της Ευρώπης. Οι οδηγίες είναι σε χαρτί μεγέθους Α5 και γραμμένες σε πολυτονικό. Εντύπωση μου κάνει οτι δεν το ήξερε κανένας απ' όσους μεγαλύτερούς μου ρώτησα.
Πάνω σ' αυτές τις αναζητήσεις, ξαναπέτυχα μετά από πολλά πολλά χρόνια τον "Άγιο" (ναι, Σάιμον Τέμπλαρ) στο youtube (κάποιος εξηγούσε τους κανόνες) και στα σχόλια από κάτω φαινόταν οτι δεν το ήξερε κανείς. Δε μου κάνει εντύπωση...
Ο "Άγιος" και το "ΕΟΚ" ήταν τα 2 μοναδικά παιχνίδια που είχε μια ξαδέρφη μου. Και μ' αυτά παίζαμε. Το ΕΟΚ (ναι, Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα) ήταν αυτό που μ' έκανε να ξεκινήσω την αναζήτηση αρχικά. Το θυμάται κανείς; Στο ιντερνετ το βρήκα σε εξωφρενικά υψηλή τιμή (και φυσικά απούλητο για καιρό) δεδομένου μάλιστα οτι λείπουν οι οδηγίες και κάποιες κάρτες.
Το πολυαγαπημένο "Κάστρα & Πολιορκητές" υπάρχει σε πολλούς αλλά ζητάνε σχετικά πολλά και δεν ξέρεις και τι θα παραλάβεις. Κάτι μεταγενέστερες εκδόσεις του παιχνιδιού ήταν ΓΤΠ και ανάξιες λόγου. Μιλάμε για το αυθεντικό. Κάποτε είχε γίνει μια προσπάθεια επανέκδοσης του αρχικού αλλά δε γνωρίζω πώς κατέληξε. Μάλλον πελέ.
Πριν από 2-3 χρόνια είχα πάρει μια ομολογουμένως ωραία έκδοση της Μονοπολυ και μια πατάτα έκδοση του Hotel. Σαν τα παλιά τίποτα (αυτό ξαναπές το
). Κάτι Ναυτεμπόριο, Πετροπηγή κλπ που παίζαμε παλιά, υπάρχουν στο ιντερνετ αλλά -όπως και στα προηγούμενα- δεν ξέρω σε τι κατάσταση μπορείς να τα βρεις.
Απόμεινε κανένα παλιό παιχνιδάδικο στα Γιάννενα;
Αυτά!