Αποστολέας Θέμα: Ώρα Ισπανίας 20 Diciembre 2015  (Αναγνώστηκε 1298 φορές)

Αποσυνδεδεμένος ΛΟΚΟ

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 3.846
    • Προφίλ
    • Γιαννενάρα
Ώρα Ισπανίας 20 Diciembre 2015
« στις: Δευ 21 Δεκ 2015 17:27 »
Παράθεση
Αίνιγμα η επόμενη ημέρα στην Ισπανία μετά το χθεσινό αποτέλεσμα

Συνεργασία μεταξύ κομμάτων με πολύ μεγάλες διαφορές μεταξύ τους, είναι το μήνυμα της ισπανικής κάλπης της 20ης Δεκεμβρίου. Το Λαϊκό Κόμμα του Μαριάνο Ραχόι πήρε τις περισσότερες ψήφους αλλά σε καμία περίπτωση δεν αρκούν για την αυτοδυναμία στο Κογκρέσο των Αντιπροσώπων των 350 εδρών. Δεύτερο κόμμα οι Σοσιαλιστές, ωστόσο η τρίτη θέση των Podemos τους καθιστά ρυθμιστή της επόμενης μέρας. Τέταρτοι έμειναν τελικά οι Κεντρώοι Φιλελεύθεροι Ciudadanos.

Συγκεκριμένα, με καταμετρημένο το 100% των ψήφων, τα ποσοστά των κομμάτων είναι τα εξής:

Λαϊκό Κόμμα (PP, Κεντροδεξιά): 28.72%, 123 έδρες

Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE, Κεντροαριστερά): 22.01%, 90 έδρες

Podemos (Αριστερά κατά της λιτότητας): 20.66%, 69 έδρες

Ciudadanos (Φιλελεύθερο Κέντρο): 13.93%, 40 έδρες

Δημοκρατική Αριστερά Καταλoνίας (Αριστερά - Καταλανικός εθνικισμός): 2,39% - 9 έδρες

Δημοκρατία και Ελευθερία (φιλελεύθερο Κέντρο - Καταλανικός εθνικισμός): 2,25% - 8 έδρες

Βασκικό Εθνικιστικό Κόμμα (Κέντρο - Κεντροδεξιά - Βασκικός εθνικισμός): 1,20% - 6 έδρες

Ενωμένη Αριστερά - Λαϊκή Ενότητα (Αριστερά): 3,67% - 2 έδρες

Ενότητα Βασκικής Χώρας (Αριστερά - Βασκικός εθνικισμός): 0,87% - 2 έδρες

Καναριακή Συμμαχία - Καναριανό Εθνικιστικό Κόμμα (Κέντρο - Κεντροδεξιά - Καναριακός εθνικισμός): 0,33% - 1 έδρα

Από το αποτέλεσμα προκύπτει πως κυβερνητική πλειοψηφία δημιουργείται από πιθανή συνεργασία του Λαϊκού Κόμματος είτε με τους Σοσιαλιστές είτε με τους Podemos αλλά όχι με τους ιδεολογικά όμορους Ciudadanos.

Μακριά από την πλειοψηφία είναι και το άθροισμα των Σοσιαλιστών με τους Podemos κι άρα καθίσταται δύσκολη η δημιουργία μιας αριστερής - κεντροαριστερής κυβέρνησης, όπως έγινε στην Πορτογαλία. Για να καταστεί δυνατό αυτό το σενάριο πρέπει τα δύο κόμματα να συμμαχίσουν με τα πολύ μικρά κόμματα που τοποθετούνται υπέρ της ανεξαρτησίας των περιοχών τους, ενδεχόμενο που προφανώς ενέχει μεγάλο πολιτικό ρίσκο.

Πολλοί μιλούν για το τέλος του δικομματισμού, ωστόσο μια συνεργασία του Λαϊκού Κόμματος με τους Σοσιαλιστές θα συνιστούσε συνέχεια της κυριαρχίας των δύο κομμάτων που κυβερνούν διαδοχικά τη χώρα τα τελευταία 30 χρόνια, μετά την πτώση της δικτατορίας του Φράνκο και την αποκατάσταση της δημοκρατίας. Οι Σοσιαλιστές βέβαια δεν εμφανίζονται "ζεστοί" να συνεργαστούν με το κόμμα του Μαριάνο Ραχόι αφού δε θέλουν να ρισκάρουν το πολιτικό κεφάλαιο του Πέδρο Σάντσεθ, ενός νέου ηγέτη που αναγέννησε σε ένα βαθμό το προφίλ του κόμματος, μετά τη "μνημονιακή" διακυβέρνηση του Χοσέ Θαπατέρο (2008 - 2011).

Σε κάθε περίπτωση η φθορά των δύο κομμάτων εξουσίας είναι πολύ μεγάλη και βεβαίως μεγαλύτερη είναι αυτή του Λαϊκού Κόμματος που έχασε πάνω από το 1/3 της δύμαμης που είχε από τις εκλογές του 2011, από 44,62% και 186 έδρες σε 28,72% και 123 έδρες. Οι Σοσιαλιστές έχασαν περίπου 6,5 μονάδες από το 2011, όταν πήραν 28,73% και 110 έδρες.
koutipandoras.gr


Παράθεση
Η Ισπανία λίγο προτού γίνει… Ελλάδα
Οι Ισπανοί έχουν 2-3 επιλογές. Είτε να πάνε με τη λογική του κέντρου και των ηπίων τόνων, είτε να ανοίξουν τον ασκό του Αιόλου και να βάλουν στην κυβέρνηση τις εθνικιστικές κορώνες της περιφέρειας. Οι Σοσιαλιστές καλούνται να αποφασίσουν

21 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2015, 16:22
       
Οι Ισπανοί τόσο καιρό μιλούσαν για αλλαγή και, πλέον, την έχουν. Μόνο που αυτή η αλλαγή έχει μπλέξει τόσο πολύ το πολιτικό σκηνικό που ο σχηματισμός κυβέρνησης φαντάζει Γόρδιος Δεσμός.

Στις εκλογές της Κυριακής –και με το 100% των ψήφων καταμετρημένο και ενσωματωμένο- το Λαϊκό Κόμμα του Μαριάνο Ραχόι αποσπά ποσοστό 28.7%, οι Σοσιαλιστές έρχονται δεύτεροι με 22%, τρίτοι οι Podemos με 20.7% και τέταρτοι οι Ciudadanos με 13.9%.

Αναλυτικά:

Λαϊκό Κόμμα – 28,72% – 123 έδρες
Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα Ισπανίας – 22,01% – 90 έδρες
Podemos – 20,66% – 69 έδρες
Ciudadanos – 13,93% – 40 έδρες
Δημοκρατική Αριστερά Καταλoνίας – 2,39% – 9 έδρες
Δημοκρατία και Ελευθερία – 2,25% – 8 έδρες
Βασκικό Εθνικιστικό Κόμμα – 1,20% – 6 έδρες
Ενωμένη Αριστερά – Λαϊκή Ενότητα – 3,67% – 2 έδρες
Ενότητα Βασκικής Χώρας – 0,87% – 2 έδρες
Καναριακή Συμμαχία – Καναριανό Εθνικιστικό Κόμμα – 0,33% – 1 έδρα
Σχηματισμός κυβέρνησης δεν υπάρχει και δύσκολα θα υπάρξει.

Κι αυτό γιατί ο Πάμπλο Ιγκλέσιας ξεκαθάρισε σε όλους τους τόνους πως οι Podemos σκοπεύουν να μην επιτρέψουν στον Ραχόι να γίνει ξανά πρωθυπουργός. Αυτό σημαίνει πως τόσο συνταγματικά, όσο και πολιτικά θα πιέσουν προς τον σχηματισμό κυβέρνησης με άλλο πρόσημο, πλην αυτό του συντηρητικού χώρου. «Για να μην υπάρχουν αμφιβολίες, οι Podemos δεν θα επιτρέψουν και δεν θα δεχθούν ούτε ενεργητικά, συμμετέχοντας δηλαδή, ούτε παθητικά, αποδεχόμενοι δηλαδή, μία κυβέρνηση του Λαϊκού Κόμματος, τόνισε χαρακτηριστικά ο ηγέτης της ισπανικής Αριστεράς. Μάλιστα, ο Ιγκλέσιας αποκάλυψε πως θα αρχίσει άμεσα τις συζητήσεις με τα άλλα κόμματα, με σκοπό να διερευνήσει την πιθανότητα μετεκλογικών συμφωνιών. Και, προφανώς, ύψωσε κι άλλο τους τόνους τονίζοντας πως το κόμμα του είναι έτοιμο να δώσει ξανά τη μάχη των εκλογών, εάν οι Ισπανοί πολίτες οδηγηθούν ξανά σε κάλπες.

Η κίνηση των Podemos ήταν προπομπός και για τα όσα είδαμε από τους Σοσιαλιστές, με το PSOE να ξεκαθαρίζει πως ούτε αυτό θα μπει σε κυβέρνηση υπό τον Ραχόι. Το κόμμα του Πέδρο Σάντσες απέδειξε ότι πάει και πιο κάτω, σημειώνοντας νέο αρνητικό ρεκόρ συγκομιδής ψήφων, ακόμη πιο κάτω κι από το 2011, όταν είχε δει τα ποσοστά του να κατρακυλούν. Και παρ’ όλα αυτά, ο Σάντσες είναι αυτός που κρατά το κλειδί στα χέρια του. Είναι αυτός που θα αποτελέσει τον καταλύτη των εξελίξεων. Και από την στιγμή που ξεκαθάρισε πως δεν δίνει στήριξη στον Ραχόι, τώρα καλείται ο ίδιος «να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά».
Protagon.gr

Αποσυνδεδεμένος Mikkael_Sin

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 4.158
  • ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Ο ΤΥΡΝΑΒΟΣ;
    • Προφίλ
Απ: Ώρα Ισπανίας 20 Diciembre 2015
« Απάντηση #1 στις: Τρι 22 Δεκ 2015 00:16 »
Είμαι εντελώς άσχετος. Ξέρω αυτά που διαβάζω τώρα εδώ και κάνω απλώς κάποιες παρατηρήσεις:


- Εκλέγονται 350 βουλευτές στην Ισπανία. Μια χώρα με σχεδόν 5πλάσιο πληθυσμό απ' τον αντίστοιχο δικό μας, εκλέγει μόλις 50 βουλευτές περισσότερους. Μήπως εμείς πληρώνουμε πολλούς για τα δεδομένα μας;

- Με βάση τα ποσοστά και τις έδρες των κομμάτων, διαπιστώνω οτι ισχύει η απλή αναλογική. Έτσι λοιπόν, ακόμα και το κόμμα του 0,33%, κατακτά μια έδρα. Με έναν πρόχειρο υπολογισμό, διακρίνω μια μικρή ενίσχυση στο πρώτο κόμμα και από εκεί και πέρα, στα κόμματα που κατατάσσονται από την 5η θέση και μετά. Μήπως αυτό είναι πιό έντιμο;

- Ο "φεντεραλισμός" μου αρχίζει και τελειώνει στη Γιουγκοσλαβία, η ιστορία δείχνει οτι αλλού δουλεύει (π.χ. Ελβετία) κι αλλού όχι και τόσο  ::) Πάντως, χωρίς να αποτελεί επίσημα ομόσπονδο κράτος (παρά τα ξεχωριστά κοινοβούλια) κάθε περιοχή στην Ισπανία έχει και το δικό της "εθνικό" κόμμα, με όχι και τόσο νορμάλ τίτλους (π.χ. Αριστερά - Καταλανικός εθνικισμός). Μέχρι και τα Κανάρια Νησιά. Σαν να είχαμε στην Ελλάδα κόμμα Ηπειρωτών κεντρώων ή αριστερών, κόμμα Κρητών φιλελεύθερων ή εθνικιστών, κόμμα Μακεδόνων σοσιαλιστών κ.λπ.

- Οι Podemos μπορούν να συνεργαστούν με τους σοσιαλιστές και τα μικρότερα κόμματα των Καταλανών και των Βάσκων (και ούτε καν με όλα) και να παρατήσουν και το Ραχόι και το δικομματισμό και το ΣόιΜΠΛΕ και γενικά... να γίνει της Δουλτσινέα.


Υ.Γ. Μάλλον υπάρχει κάποιο λάθος στα στοιχεία, καθώς δε γίνεται με μικρότερο ποσοστό να έχεις περισσότερες έδρες, στο κατά τ' άλλα ορθολογικό σύστημα, αν ισχύουν βέβαια τα υπόλοιπα.

Παράθεση
Βασκικό Εθνικιστικό Κόμμα (Κέντρο - Κεντροδεξιά - Βασκικός εθνικισμός): 1,20% - 6 έδρες
Ενωμένη Αριστερά - Λαϊκή Ενότητα (Αριστερά): 3,67% - 2 έδρες
Ενότητα Βασκικής Χώρας (Αριστερά - Βασκικός εθνικισμός): 0,87% - 2 έδρες
"I'VE CROSSED AN OCEAN OF WINE TO FIND YOU..."
     - Απέραντος ο θάνατος δίχως μήνες κι αιώνες -
             Η ΖΩΗ ΜΕ ΤΟ ΦΟΒΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΖΩΗ

Αποσυνδεδεμένος ΛΟΚΟ

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 3.846
    • Προφίλ
    • Γιαννενάρα
Απ: Ώρα Ισπανίας 20 Diciembre 2015
« Απάντηση #2 στις: Τρι 22 Δεκ 2015 02:10 »
Αναλογικό, αλλά...
υπάρχει κι εκεί όριο 3% ...τοπικό όμως.

Π.χ.

Εκλογική περιφέρεια Λος Ιωάννινα 5 έδρες.

Επειδή είναι μυστήργιοι σ' αυτή την περιφέρεια, κατεβαίνουν και μονον εκεί τα κόμματα "Μόνο ΠΑΣ ρε" και ¨Λος Παγουρίστας Αυτόνομους".

και...

Ψήφισαν 100.000 (παν κατ τόσοι ψήφσαν στα Γιάννενα τον Σπετέμβρη).

Έλαβον

"μΠΑΣρε" 47.000 (47%)
"Λ.Π.Α"  45.000 (45.0%)
Άλφας 2900 (2.9%)
Βήτας 2500 (2.5%)
Γάματας 1500 (1.5%)
Τα υπόλοιπα σε κάτι τοπικά βαζελογαυρικά κινηματάκια.

Πανελλαδικά

Άλφας 40%
Βήτας 30%
Γάμματας 20% κλπ κλπ
μΠΑΣρε 0.9% (είπαμαν μαναχά σ αυτή την περιφέρεια κατέβκε)
ΛΠΑ 0.8τόσο% (ομοίως)

Με το ελληνικό (απαράδεκτο) σύστημα, οι έδρες της περιφέρειας των ΛοςΙωάννινα, θα πήγαιναν παν κατ 3-1-1 (μπορεί και 4-1-0) σε Αλφα, Βήτα, Γάματα, λόγω πανελλαδικού 3% ορίου και οι ψήφοι των 2 πρώτων (μΠΑΣρε. ΛΠΑ) στα σκουπίδια.

Με το ισπανικό (μυστηριοαναλογικό) σύστημα, θα παίρναν 3 έδρες οι μονοΠΑΣρε και 2 οι ΛοςΠαγουρίσταςΑυτόνομους, ενώ οι ψήφοι των ΑλφαΒηταΓάματα π δεν έπιακαν το τοπικό όριο του 3%, στα σκουπίδια, δεν μεταφέρονται καν σαν διαθέσιμο υπόλοιπο υπέρ του κόμματος.

Κι έτσι καλύτερο μεν το συστημα στην Ισπανία σε σχέση με τα δικά μας φακελάκια μπόνους στο πρώτο κόμμα, δημιουργεί όμως ετεροβαρείς βουλευτές και ευνοεί αυτονομιστικά κόμματα με ισχυρό τοπικό αντίκρυσμα. Άλλοι χρειάζονται ξέρω γω 30.000 ψήφους και σε άλλους μπορεί να μη φτάνουν 100.000, ανάλογα του πληθυσμού της περιφέρειας.

Να κινήσουμε αυτόνομο φεντεραλιστικό κίνημα από Γιάννενα λες,; Α πλην;

Ένας π να ψήφισε Συριζα και να μην αναρωτιέται - σκιάζεται - ελπίζει (ανάλογα) αν οι Ποδέμος θα κάνουν ή όχι κωλοτούμπες υπάρχει;

Αποσυνδεδεμένος ΛΑΜΙΑ FANS

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 21.915
  • ΠΑΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΛΑΜΙΑ!
    • Προφίλ
Απ: Ώρα Ισπανίας 20 Diciembre 2015
« Απάντηση #3 στις: Κυρ 10 Ιούν 2018 12:37 »
Παράθεση
ΕΠΙΚΥΡΩΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΥΛΗ
Παραιτήθηκε ο Ραχόι -Αναλαμβάνει πρωθυπουργός ο σοσιαλιστής Σάντσεθ

Ο Μαριάνο Ραχόι παραιτήθηκε, αφού υπέρ της πρότασης μομφής εναντίον του ψήφισαν 180 βουλευτές υπέρ (χρειάζονταν 176), 169 κατά, ενώ υπήρξε και μία αποχή.

«Μπορούμε να υποθέσουμε πως η πρόταση μομφής θα υπερψηφιστεί. Κατά συνέπεια ο Πέδρο Σάντσεθ θα γίνει ο νέος πρόεδρος της κυβέρνησης», είπε σε σύντομη ομιλία του στο κοινοβούλιο ο συντηρητικός πρωθυπουργός ο οποίος συνεχάρη τον αντίπαλό του.

«Είναι τιμή μου που αφήνω την Ισπανία σε καλύτερη κατάσταση από ό,τι την βρήκα», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του σοσιαλιστικού κόμματος (PSOE) ανταπέδωσε τη φιλοφρόνηση ευχόμενος στο Ραχόι τα καλύτερα κι υπογραμμίζοντας ότι θα έχει το σεβασμό του ως πρώην πρωθυπουργός της χώρας.

Πόσο βιώσιμη είναι η νέα κυβέρνηση Σάντσεθ

H νέα κυβέρνηση της Ισπανίας δεν είναι βιώσιμη σε βάθος χρόνους. Η μοναδική συγκολλητική της ουσία είναι η απόρριψη του Μαριάνο Ραχόι. Ο Πέδρο Σάντσεθ σχεδιάζει να κυβερνήσει μόνος, μειοψηφικά, διαθέτοντας μόνο 84 από τους 350 βουλευτές. Ωστόσο, για να ψηφίζει κάθε νόμο θα πρέπει να πείθει έναν μεγάλο αριθμό κομμάτων, με διαφορετικά συμφέροντα και αντίθετες επιδιώξεις.
Είναι όμως πιθανόν ο Πέδρο Σάντσεθ να μπορέσει να επωφεληθεί στους προσεχείς μήνες για να ανεβάσει τα ποσοστά του ώστε να τοποθετηθεί καλύτερα στις επόμενες βουλευτές εκλογές. Προς το παρόν δεν υπάρχει ημερομηνία εκλογών οι οποίες θα μπορούσαν να γίνουν το φθινόπωρο ή την προσεχή άνοιξη.
Ο Σάντσεθ είναι πιθανόν να ξεκινήσει εκ νέου διάλογο με την Καταλωνία και να προσπαθήσει να ηρεμήσει την πολιτική κρίση με συμβολικά μέτρα, ή να λάβει συμβολικές αποφάσεις που του ζητούν οι Podemos, όπως να αφαιρέσει ένα αστυνομικό μετάλλιο από έναν πρώην βασανιστή της εποχής Φράνκο.

Συμμαχία Podemos και Σοσιαλιστών

Ο ηγέτης των Podemos Πάβλο Ιγκλέσιας πρότεινε στον επικεφαλής των Σοσιαλιστών του PSOE Πέδρο Σάντσεθ να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να σχηματίσουν μία κοινοβουλευτική πλειοψηφία, έτσι ώστε η κυβέρνηση που θα προκύψει μετά την πρόταση μομφής να μην στηρίζεται μόνον στους 84 σοσιαλιστές βουλευτές, αλλά στους 156 που θα συγκεντρώνει μαζί με τους Unidos Podemos συν τις άλλες συμμαχίες που θα προκύψουν.

Τη δυσκολία τούτη του Σαντσεθ να αναλάβει τον σχηματισμό μίας κυβέρνησης βασισμένος στην ισχνή κοινοβουλευτική του δύναμη, υπογραμμίζουν και στελέχη του κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος (ΡΡ): «Γνωρίζουμε καλά πως είναι δύσκολο να κυβερνάς με 137 βουλευτές (του ΡΡ), πολύ δε περισσότερο όταν καλείσαι να κυβερνήσεις με 84».

Οι ίδιες πηγές από το συντηρητικό κόμμα προειδοποιούν το PSOE πως τα υπόλοιπα κόμματα δεν πρόκειται να κάθονται «και να πλέκουν στα έδρανα», παρακολουθώντας τις κοινοβουλευτικές ταχυδακτυλουργίες της νέας κυβέρνησης. «Θα χρειασθούν άλλους 92 ψήφους για να κυβερνούν», υπενθυμίζουν τα ίδια στελέχη, υπογραμμίζοντας πως για να εγκριθούν τα νομοσχέδια απαιτείται πλειοψηφία 176 ψήφων στο Κοινοβούλιο.

Μαριάνο Ραζόι και Πέδρο ΣάντσεθΜαριάνο Ραζόι και Πέδρο Σάντσεθ

Ωστόσο, η πρόταση του Ιγκλέσιας στον Σάντσεθ για κοινοβουλευτική συνεργασία είχε και κάποιες επιφυλάξεις, ιδίως σε ό,τι αφορά την πρόθεση του σοσιαλιστή ηγέτη να εφαρμόσει τον προϋπολογισμό που είχε ψηφισθεί στο Κοινοβούλιο από την κυβέρνηση Ραχόι.

«Δεν μπορείτε να υποστηρίζετε πως το κυβερνητικό σας πρόγραμμα είναι ο προϋπολογισμός του ΡΡ», τόνισε ο Ιγκλέσιας στη χθεσινή του ομιλία στη Βουλή, απευθυνόμενος στον Σάντσεθ. Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος των Unidos Podemos Ιρένε Μοντέρο δήλωσε πως εάν ο Σάντσεθ κυβερνήσει με «τον προϋπολογισμό της απάτης» του Ραχόι θα βρει μπροστά του τους Podemos και τους συμμάχους τους, όπως σήμερα τους βρίσκει αντιμέτωπους ο Ραχόι.

«Με αυτόν τον προϋπολογισμό, ο Πέδρο Σάντσεθ θα είναι ένας Ραχόι νο 2. Πρέπει άμεσα να αποσύρουμε από τους θεσμούς το ΡΡ. Εμείς δουλεύουμε πάνω από έναν χρόνο γι’ αυτό», έγγραψε η ίδια στα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης.

Απεναντίας, την ικανοποίησή τους για τη εκπεφρασμένη διατήρηση του ψηφισμένου προϋπολογισμού από τον Σάντσεθ εκφράζουν κύκλοι του ΡΡ, επισημαίνοντας πως τόσο τα PSOE, όσο και οι Podemos τον είχαν πολεμήσει λυσσαλέα στο Κοινοβούλιο: «Είναι θριαμβευτικό» που επιβεβαιώνεται η προφητική φράση που εκστόμισε χθες ο Ραχόι για τους Podemos, λέγοντας πως τώρα «θα χρειασθεί να φάνε τον προϋπολογισμό με πατάτες».

Οι ίδιοι κύκλοι τονίζουν πως το PP δεσμεύεται να μην τορπιλίσει την εφαρμογή του προϋπολογισμού, μόνο και μόνο για να κάνουν δύσκολη τη ζωή στη νέα κυβέρνηση. «Το ΡΡ είναι ένα σοβαρό κόμμα», υποστηρίζουν, επισημαίνοντας πως η αβεβαιότητα που έχει δημιουργηθεί από την πρόταση μομφής έχει επηρεάσει το ισπανικό Χρηματιστήριο κι ευελπιστούν πως αυτό δεν θα έχει επιπτώσεις στην οικονομική ανάπτυξη.

Την ίδια στιγμή άλλοι κύκλοι του ΡΡ δηλώνουν πως εξετάζεται το ενδεχόμενο να κατατεθούν μία σειρά από τροποποιήσεις για τον προϋπολογισμό, προκειμένου να καταστεί δύσκολη η έγκρισή του, εκμεταλλευόμενες όλες τις επιμέρους διαφορές μεταξύ των κοινοβουλευτικών ομάδων που αρχικά τον υπερψήφισαν.

Το άλλο μέτωπο, που ενδεχομένως να δημιουργήσει δυσκολίες στον Σάντσεθ είναι η αντιμετώπιση της κρίσης στην Καταλωνία, καθώς η τοποθέτηση του εν αναμονή πρωθυπουργού δεν είναι σαφής. Ο Σάντσεθ στη χθεσινή του ομιλία απευθύνθηκε στην κυβέρνηση της Καταλωνίας (αλλά και στις άλλες Αυτόνομες περιοχές) προτείνοντας διάλογο, αλλά καλώντας και την καταλανική κοινωνία να πράξει το ίδιο, όμως επί τη βάσει κοινών συνιστωσών, όπως είναι το Σύνταγμα και το Καθεστώς για την Αυτονομία. Παρά τον σκεπτικισμό που εξέφρασαν, οι καταλανοί συντηρητικοί PDeCAT αποδέχθηκαν την πρόσκληση του Σάντσεθ, ενώ το καταλανικό ERC και το βασκικό Bildu επεσήμαναν πως η στήριξη που προσφέρουν στον Σάντσεθ στην παρούσα πρόταση μομφής δεν θα πρέπει να προσληφθεί ως «μία στήριξη στο PSOE», αλλά μία «απόρριψη του ΡΡ».
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

από iefimerida.gr


ΚΕΡΚΙΔΑ ΚΑΘΑΡΗ ΑΠΟ ΛΑΜΟΓΙΑ!!!