Αποστολέας Θέμα: Υπόλοιπη Ευρώπη  (Αναγνώστηκε 8816 φορές)

Αποσυνδεδεμένος fon7

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 26.293
    • Προφίλ
Απ: Υπόλοιπη Ευρώπη
« Απάντηση #25 στις: Δευ 26 Οκτ 2020 23:36 »
Δεν είναι απλά ένα σπορ


“Το ποδόσφαιρο έχει προκαλέσει τουλάχιστον έναν πόλεμο και αρκετές μάχες. Συνήθως εκτός γηπέδου”. Αυτή η φράση ανήκει στον Μέλβιν Μπραγκ και δεν απέχει και πολύ από την πραγματικότητα. Ο Βρετανός συγγραφέας και δημοσιογράφος το 2006 κυκλοφόρησε το βιβλίο “12 Βιβλία που άλλαξαν τον κόσμο” και εκεί υπάρχει ολόκληρο κεφάλαιο για το “Βιβλίο των Κανονισμών Ποδοσφαίρου” του 1863. Η εξέλιξη του ποδοσφαίρου αλλά και η επιρροή που αυτό έχει στην Ποπ κουλτούρα και σε σοβαρά κοινωνικά και πολιτικά θέματα τα τελευταία 100 (και βάλε) χρόνια δεν μπορούν να αφήσουν ασυγκίνητο κανένα. Τι είναι το ποδόσφαιρο (εκτός από ένα όμορφο σπορ) τα έχουν πει – και γράψει – εδώ και πολλά χρόνια τεράστιες προσωπικότητες όπως ο Σάνκλι και ο Κλαφ (εντός του χώρου) αλλά και άλλοι σπουδαίοι (εκτός του χώρου) όπως ο Ιταλός σκηνοθέτης Πάολο Σορεντίνο, ο Πιερ Πάολο Παζολίνι, ο σπουδαίος ζωγράφος Πάμπλο Πικάσο (στον πίνακα του “Ποδοσφαιριστές στην παραλία” που βλέπουμε στην αρχή του κειμένου) και σπουδαίες μορφές της πολιτικής, όπως ο Νέλσον Μαντέλα. Εκεί που θέλω να καταλήξω είναι πως το ποδόσφαιρο είναι κάτι παραπάνω από ένα παιχνίδι και κρύβει – δυστυχώς – πολλά μελανά σημεία. Ας ξεχάσουμε λοιπόν την ποδοσφαιρική αφέλεια του 1860 και ας δούμε με χρονολογική σειρά τα 6 παιχνίδια που άλλαξαν το λαοφιλέστερο άθλημα.

Ο Τσάρλς Γουίλιαμ Άνκοκ και το πρώτο γκολ



Εφτά χρόνια πριν διεξαχθεί ο πρώτος ποδοσφαιρικός αγώνας ανάμεσα στην Αγγλία και τη Σκωτία το 1871, η μπάλα μπήκε για πρώτη φορά γκολ στο Μπάτερσι Παρκ του Λονδίνου. Βρισκόμαστε στο 1864 και 22 άνδρες (ανάμεσα τους και ο Τσαρλς Γουίλιαμ Άνκοκ ή ο Μέσι της εποχής) θα βρεθούν αντιμέτωποι για πρώτη φορά σε ένα ποδοσφαιρικό παιχνίδι. Υπάρχει φήμη πως είχαν αναμετρηθεί δύο ομάδες των 14 παικτών αλλά δε βρήκα να ρωτήσω κάποιον εν ζωή  αν αυτό αληθεύει. Η ομάδα των “Γραμματέων” απέναντι σε αυτή των “Προέδρων” σε μια αναμέτρηση που τα τέρματα δεν είχαν δοκάρια και δεν υπήρχε ο κανονισμός του οφ-σάιντ. Ο Άνκοκ ήταν αυτός που βοήθησε να γραφτούν οι πρώτοι κανονισμοί, σκόραρε τα δύο γκολ της ομάδας του (2-0 είχε λήξει η αναμέτρηση) και διοργάνωσε εφτά χρόνια αργότερα το παιχνίδι Αγγλία-Σκωτία. Το 1890 ο Τσαρλς Γουίλιαμ Μίλλερ θα βρεθεί με τους – νέους – κανονισμούς στη Βραζιλία. Εκεί θα διαδώσει το άθλημα στη χώρα του καφέ και θα μας χαρίσει – άθελα του – τη μαγική πλευρά του αθλήματος. Όσο κι αν δε συμπαθώ τη Σελεσάο δεν έχει υπάρξει κάτι πιο ελκυστικό απ’ το Βραζιλιάνικο κοντρόλ. Φήμη που θέλει το Μίλλερ να αλλάζει μερικούς κανονισμούς μετά από συνομιλία που είχε με ταξιτζή (γιατί πάντα και παντού υπάρχει ένας ταξιτζής που ξέρει τα πάντα) κρίνεται αναληθής σύμφωνα με το Βραζιλιάνο συγγραφέα Τζος Λάσεϊ στο βιβλίο του “Ο Θεός είναι Βραζιλιάνος”

Το Θαύμα της Βέρνης



To Μουντιάλ του 1954 στην Ελβετία ήταν κομβικής σημασίας για τους Γερμανούς. Απ’ τη μία – αν το δεις επιφανειακά – έδωσε τη δυνατότητα σε ένα άκρως περήφανο (αλλά διχασμένο τότε) έθνος να φτάσει για πρώτη φορά στην κατάκτηση του ποδοσφαιρικού πλανήτη, απ’ την άλλη όμως άλλαξε προς το καλύτερο κοινωνικά ένα ολόκληρο λαό. Οι Γερμανοί προέρχονταν από ένα πόλεμο που τους είχε βρει ηττημένους κοινωνικά, πολιτικά και οικονομικά. Ο απλός λαός έψαχνε για μια νέα ελπίδα. Για κάτι που θα τον κάνει – και πάλι – να κοιτάξει αφ υψηλού τον υπόλοιπο πλανήτη. Και το βρήκε στην ομάδα του Ζεπ Χέρμπεργκερ. Η Δυτική Γερμανία (έχοντας αρκετούς ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές στο ρόστερ της) είχε γνωρίσει την ήττα απ’ την – καλύτερη ομάδα του πλανήτη – Ουγγαρία με 8-3 την πρώτη αγωνιστική αλλά κατάφερε να επικρατήσει των Ούγγρων του Πούσκας με 3-2 στον τελικό της διοργάνωσης. Το “Θαύμα της Βέρνης” έδωσε τη δυνατότητα στη Γερμανία να χτίσει το μύθο της. “Ήταν ένα είδος απελευθέρωσης για όλα εκείνα που είχαν οδηγήσει τους Γερμανούς σε κακή κατάσταση μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο” είχε γράψει ο ιστορικός Γιοακίν Φεστ και δεν είχε καθόλου άδικο. Η 4η Ιουλίου του ’54 είναι η μέρα ίδρυσης της Δημοκρατίας της Γερμανίας. Από εκείνη τη μέρα η Γερμανία άκμασε οικονομικά και έφτασε να θεωρείται η μεγάλη δύναμη των ημερών μας σε ολόκληρη την Ευρώπη. Σε εκείνο το 90λέπτο γεννήθηκε η μοντέρνα Γερμανία. Όπως απεδείχθη, όχι με τόσο έντιμους τρόπους. Όπως όλοι γνωρίζουμε, κάπως έτσι συνεχίζει η κατάσταση και στις μέρες μας. Από την άλλη, 4 χρόνια αργότερα η Ουγγρική επανάσταση θα διέλυε την τεράστια Χόντβεντ, στέλνοντας τον Πούσκας και τους λοιπούς αστέρες (όπως ο Κζίμπορ και ο Κόσιτς) σε άλλες ομάδες της Ευρώπης. Και κάπως έτσι διαλύθηκε το Ουγγρικό ποδόσφαιρο.

Ποδόσφαιρο vs Άπαρχαϊντ



Όποιος θέλει να μάθει για τον άνθρωπο Μαντέλα προτείνω το βιβλίο του Τζων Κάρλιν “Γνωρίζοντας το Μαντέλα” και συνεχίζω το κείμενο μου. Στο νησί Ρόμπεν o Νέλσον Μαντέλα βρέθηκε φυλακισμένος απ’ το 1964 μέχρι και το 1982, λόγω του Άπαρχαϊντ, ως πολιτικός κρατούμενος . Το 1966 μετά από έντονες πιέσεις και αρκετά βασανιστήρια δόθηκε στους κρατουμένους η άδεια να παίξουν και αυτοί ποδόσφαιρο. Κάπως έτσι στήθηκε πρόχειρα η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Μακάνα από κρατουμένους που με αυτό τον τρόπο – παίζοντας ποδόσφαιρο – θα έσπαγαν τη μονοτονία της φυλακής κάθε Σάββατο. Το πρώτο παιχνίδι έγινε ανάμεσα στους Ρέιντζερς και τους Μπακς και από τότε κρατήθηκαν όλα τα στατιστικά των αγώνων. Στους Μπακς υπήρχε τότε ένας σκληροτράχηλος – στο βαθμό του αντιαθλητικού – αμυντικός με το όνομα Γιάκομπ Ζούμα. Μαζί με τον Μαντέλα πρωτοέστησαν την ποδοσφαιρική λίγκα της φυλακής, με τον Ζούμα να διορίζεται στη συνέχεια αρχιδιαιτητής του πρωταθλήματος (λογικά επειδή ήταν πολύ ατσούμπαλος ως παίκτης). Στις μέρες μας ο Ζούμα είναι ο πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής. Μαζί με τον Νέλσον Μαντέλα είδαν το 2007 τη ΦΙΦΑ να δίνει στη Μακάνα τιμητικό βραβείο, δείχνοντας σε ολόκληρο τον κόσμο τη δύναμη που έχει το ποδόσφαιρο. Εκείνο το παιχνίδι Ρέιντζερς-Μπακς δεν ήταν ένα απλό παιχνίδι ποδοσφαίρου αλλά μια νίκη κόντρα στο Άπαρχαϊντ. Μια δυνατή γροθιά στο κατεστημένο. Μια (μικρή) ωδή στην ελευθερία. Η πρώτη κοινωνική νίκη των μαύρων απέναντι στο άδικο καθεστώς των λευκών της χώρας. Αξίζει να σημειωθεί πως το “Βιβλίο των κανονισμών του ποδοσφαίρου” ήταν ένα από τα ελάχιστα βιβλία που υπήρχαν τότε στη βιβλιοθήκη της φυλακής.

Το ματωμένο παιχνίδι των Βρυξελλών



Ήταν 29 Μαΐου του 1985 όταν βρέθηκαν αντιμέτωπες στον Τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ευρώπης δύο πραγματικά σπουδαίες ομάδες. Απ’ τη μια η Λίβερπουλ (και κάτοχος του τίτλου) του Νταλγκλίς και απ’ την άλλη η Γιουβέντους του Πλατινί. Περίπου μια ώρα πριν αρχίσει η αναμέτρηση του Χέιζελ οπαδοί των δύο ομάδων άρχισαν να πετούν πέτρες, μπουκάλια και ότι άλλο έβρισκαν μπροστά τους εκατέρωθεν. Οι Άγγλοι γκρέμισαν το διαχωριστικό κιγκλίδωμα και μπήκαν στην κερκίδα των Ιταλών κρατώντας μαχαίρια, καδρόνια και άλλα αυτοσχέδια όπλα. Αυτό που ακολούθησε είναι γνωστό. Απόλυτο χάος, 39 νεκροί άνθρωποι και τουλάχιστον 400 τραυματίες. Η έναρξη του αγώνα με τους νεκρούς να βρίσκονται ακόμα στην εξέδρα έκανε την αναμέτρηση ακόμα πιο τραγική. Μια αναμέτρηση που κρίθηκε με ένα ανύπαρκτο πέναλτι που έκανε γκολ ο Πλατινί. Ένας Πλατινί που το πανηγύρισε έξαλλα και αρκετά προκλητικά μπροστά στους φίλους των “κόκκινων”. Ο Γάλλος αστέρας έδειξε εκείνη τη μέρα για τι ήταν ακριβώς φτιαγμένος. Ένας άνθρωπος που μπορεί να πατήσει κυριολεκτικά και μεταφορικά επί πτωμάτων για να φτάσει ψηλά. Κάτι που και έκανε. Στις μέρες μας διοικεί το ποδόσφαιρο και βρίσκεται μπλεγμένος σε ένα σωρό βρωμιές. Από την άλλη, οι Άγγλοι είδαν τις ομάδες τους να μένουν εκτός Ευρώπης για 5 χρόνια (στα 6 η Λίβερπουλ) από τη Θάτσερ, με πολλούς χούλιγκανς να μπαίνουν φυλακή και τελικά το Αγγλικό ποδόσφαιρο να φτάνει στην κάθαρση και να θεωρείται στις μέρες μας – καθόλου άδικα – ως το κορυφαίο του πλανήτη. Ο Πλατινί πάντως συνεχίζει ως ένας χαιρέκακος, αηδιαστικός τύπος, που θυμίζει περισσότερο Έλληνα παράγοντα παρά κάποιον που αγαπήθηκε από εκατομμύρια λάτρεις του ποδοσφαίρου ως παίκτης.

Δυνάμο Ζάγκρεμπ – Ερυθρός Αστέρας σημειώσατε πόλεμος



Ο Κομμουνισμός είχε αρχίσει να καταρρέει. Το τείχος του Βερολίνου είχε πέσει. Η Ευρώπη ήταν μπροστά σε πολλές αλλαγές και η Ενωμένη Γιουγκοσλαβία είχε αρχίσει και αυτή να μπαίνει στην πιο κρίσιμη της περίοδο. Ήδη οι Κροάτες είχαν αρχίσει να φωνάζουν για ανεξαρτησία με τους εθνικιστές της χώρας να προκαλούν όπου και αν βρίσκονταν. Ποιος μπορεί να ξεχάσει το περιστατικό με τη σημαία της Κροατίας και το Βλάντε Ντίβατς λίγα δευτερόλεπτα μετά τη νίκη στον τελικό του Μουντομπάσκετ του 1990; Εκείνη η στιγμή χώρισε δύο αδερφικούς φίλους (τον Πέτροβιτς και τον Ντίβατς) και πυροδότησε κι άλλο τις σχέσεις στο αθλητικό κομμάτι των δύο λαών και όχι μόνο. Έγραψα – κι άλλο – γιατί είχε προηγηθεί το ντέρμπι στις 13 Μαΐου στο Στάδιο Μάξιμιρ του Ζάγκρεμπ. Εκεί οπαδοί των δύο ομάδων ξεκίνησαν επεισόδια – εκτός γηπέδου – που συνεχίστηκαν και εντός του αγωνιστικού χώρου. 3.000 οπαδοί του Ερυθρού Αστέρα με αρχηγό τον Σέρβο εγκληματία Ζέλικο Ραζνάτοβιτς (γνωστός και ως Αρκάν) ταξίδεψαν στο Ζάγκρεμπ με μοναδικό σκοπό να προκαλέσουν χάος και διχασμό. Αυτό και έγινε. Όταν Σέρβοι και Βόσνιοι αστυνομικοί άρχισαν να χτυπούν Κροάτες οπαδούς εντός του αγωνιστικού χώρου ο ηγέτης της Δυνάμο και παιδί θαύμα του Κροατικού ποδοσφαίρου, Ζβόνιμιρ Μπόμπαν έγραψε ιστορία (πατώντας ουσιαστικά το start στο τέλος των σχέσεων των δύο λαών). Ο νεαρός μέσος έριξε μια μεγαλοπρεπέστατη κλωτσιά σε αστυνόμο που χτυπούσε Κροάτη φίλο της Δυνάμο και αυτόματα έγινε λαϊκός ήρωας στα μάτια όλης της Κροατίας. “Ρίσκαρα τη ζωή μου, την καριέρα μου και κάθε τι καλό που θα μπορούσα να βρω  με αυτή μου την κίνηση για μια ιδέα” θα πει χρόνια αργότερα χωρίς να έχει φυσικά καθόλου άδικο. Λίγο αργότερα ξεκίνησε ο 5ετής πόλεμος που διέλυσε τη Γιουγκοσλαβία και οδήγησε στο θάνατο περισσότερους από 140.000 ανθρώπους. Έξω από το γήπεδο Μάξιμιρ υπάρχει ένα άγαλμα με Κροάτες στρατιώτες αφιερωμένο σε αυτούς που ξεκίνησαν τον πόλεμο. Η ακριβής φράση είναι η εξής “Αφιερωμένο στους οπαδούς της ομάδας. Αυτούς που ξεκίνησαν τον πόλεμο με τη Σερβία σε αυτό το γήπεδο στις 13 Μαΐου του 1990”.

Η “θυσία” της μάνας στο Ιράκ



O αρχηγός της ποδοσφαιρικής ομάδας του Ιράκ, Γιουνίς Μαχμούντ έχει μόλις σκοράρει το μοναδικό (και νικητήριο) γκολ της αναμέτρησης  στον τελικό του Ασιατικού Κυπέλλου του 2007. Αντίπαλος η Σαουδική Αραβία και το γκολ είναι κάτι παραπάνω από ένας τίτλος για ολόκληρο το Ιράκ. Είναι Ιούλιος και ένα μήνα πριν οι Αμερικανικές δυνάμεις έχουν βομβαρδίσει την πόλη της Βαγδάτης 1.700 φορές. Είναι η στιγμή που ο λαός της Βαγδάτης θα βγει στο δρόμο να πανηγυρίσει. Είναι η στιγμή που οι δρόμοι θα γεμίσουν με σημαίες του Ιράκ μετά την πτώση του Σαντάμ στις 9 Απριλίου του 2003. Είναι μια σπουδαία και άκρως περήφανη στιγμή για ένα αρκετά βασανισμένο λαό. Λίγες μέρες πριν, όταν το Ιράκ είχε επικρατήσει της Νοτίου Κορέας στα πέναλτι στον ημιτελικό, καμικάζι αυτοκτονίας είχε ανατινάξει τον εαυτό του ανάμεσα σε ανθρώπους που είχαν βγει να γιορτάσουν, στερώντας τη ζωή σε 50 από αυτούς. Ανάμεσα τους και ένα παιδί 12 ετών. Οι παίκτες του Ιράκ μόλις είχαν μάθει το περιστατικό – στα αποδυτήρια της ομάδας – είχαν αποφασίσει να αποσυρθούν απ’ τη διοργάνωση ως ένδειξη πένθους. Αυτό που τους έκανε να συνεχίσουν ήταν η δήλωση της μάνας μπροστά στο άψυχο σώμα του νεκρού γιου της. “Προσφέρω τη θυσία του γιού μου στην Εθνική ομάδα. Πρέπει να κερδίσουμε”. Μετά τη νίκη στον τελικό οι βομβαρδισμοί μειώθηκαν κατά το ήμισυ το μήνα του Αυγούστου.
sombrero.gr

Αποσυνδεδεμένος fon7

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 26.293
    • Προφίλ
Απ: Υπόλοιπη Ευρώπη
« Απάντηση #26 στις: Τετ 11 Νοέ 2020 00:18 »


Μια ομίχλη θα μας σώσει
Όταν ο Ντάρκο Πάντσεφ στις 29 Μαΐου του 1991 έστειλε την μπάλα στη δεξιά γωνία του Πασκάλ Ολμετά (που αντί να διαλέξει πλευρά, έκανε κάτι σαν έξοδο) στο τελευταίο πέναλτι και χάριζε το Κύπελλο Πρωταθλητριών στον Ερυθρό Αστέρα στο Μπάρι, σηματοδοτούσε πολλά πράγματα. Πρώτα, το τέλος του θεσμού όπως τον γνωρίζαμε, αφού ήταν η τελευταία φορά που δεν είχε ομίλους και σε 2 χρόνια θα άλλαζε και όνομα. Επίσης, την τελευταία φορά που μια ομάδα της ανατολικής Ευρώπης είτε θα κατακτούσε το τρόπαιο, είτε θα έφτανε στον τελικό. Και φυσικά, το τέλος εκείνης της ομάδας και γενικότερα του γιουγκοσλάβικου ποδοσφαίρου, αφού πολλοί παίκτες έφυγαν για άλλες ευρωπαϊκές ομάδες, αλλά κυρίως, ήρθε ο εμφύλιος που διέλυσε τη Γιουγκοσλαβία.

Ο τελικός ανάμεσα στον Ερυθρό Αστέρα και τη Μαρσέιγ ήταν ένας από τους χειρότερους που είδαμε ποτέ και είναι κρίμα γιατί κι οι δύο ομάδες ήταν γεμάτες ταλέντο και αρκετά επιθετικές. Η Μαρσέιγ του μεγιστάνα Μπερνάρ Ταπί είχε σκοράρει 22 γκολ στους 4 προηγούμενους διπλούς γύρους, ενώ ο Ερυθρός Αστέρας 18 γκολ. Στον τελικό όμως, ίσως το άγχος, ο φόβος του αντιπάλους, έκαναν τις ομάδες πολύ επιφυλακτικές και ζήσαμε 120 λεπτά βαρεμάρας κατά κύριο λόγο.


Ένας όχι ιδιαίτερα καλός τελικός

Η ομάδα από το Βελιγράδι ήταν γεμάτη ταλέντο σε όλες σχεδόν στις θέσεις. Με το Ρουμάνο Μπελοντέντιτσι στην άμυνα, τον Ντέγιαν Σαβίτσεβιτς και τον Βλαντιμίρ Γιούγκοβιτς στα χαφ, τον “κίλερ” Ντάρκο Πάντσεφ στην επίθεση. Τον “δικό μας” Ρέφικ Σαμπανάτζοβιτς και φυσικά τον σπουδαίο Ρόμπερτ Προσινέτσκι, έναν παίκτη πολύ μπροστά από την εποχή του. Το εντυπωσιακό είναι ότι στον απέναντι πάγκο υπήρχε ακόμα ένα παιδί αυτής της ομάδας. Ο Ντράγκαν Στόικοβιτς που ήταν ο ηγέτης του Ερυθρού Αστέρα και της Γιουγκοσλοβίας, αλλά είχε φύγει με μεταγραφή για τη Μασσαλία.


“Μια φορά κι έναν καιρό, υπήρχε κάποια χώρα…”

Ο Ερυθρός Αστέρας του 1991 ήταν η ποδοσφαιρική εκδοχή της τελευταίας σκηνής της ταινίας “Underground” του Εμίρ Κουστουρίτσα. Από το Μαυροβούνιο ο Σαβίτσεβιτς, Κροάτης ο Προσινέτσκι, από τα Σκόπια ο Πάντσεφ, γεννημένος στο Μαυροβούνιο και Βόσνιος ο Σαμπανάτζοβιτς, Σέρβοι όπως ο Μιχάιλοβιτς κι ο Γιούγκοβιτς. Ο εμφύλιος δεν είχε ξεκινήσει, αλλά τα σημάδια της διάλυσης της χώρας ήταν έντονα, τα πρώτα επεισόδια είχαν ήδη γίνει, η Σλοβενία αποχωρούσε και οι παίκτες του Αστέρα τα ένιωθαν, ήξεραν ότι εκείνη η πορεία ήταν το κύκνειο άσμα τους. Μια πορεία που ξεκίνησε με αντίπαλο τη Γκρασχόπερ και την πρόκριση να έρχεται με ένα 1-4 μέσα στην Ελβετία. Μετά ήταν η σειρά των Ρέιντζερς του Σούνες. Ο αστικός μύθος λέει ότι όταν ο Γουόλτερ Σμιθ (βοηθός τότε του Σούνες) επέστρεψε στη Γλασκώβη μετά την κατασκοπία των Γιουγκοσλάβων, είπε το λακωνικό και εξόχως βρετανικό: “We are fucked”. Ο Σμιθ μάλλον έβλεπε μπαλίτσα γιατί στο Βελιγράδι, σε ένα κατάμεστο γήπεδο, ο Ερυθρός Αστέρας κέρδισε με 3-0, με τους παίκτες του να τρέχουν σαν δαιμονισμένοι, και καθάρισε την πρόκριση από το πρώτο παιχνίδι.


“Το τελευταίο γκολ ήταν κάτι σαν τηλεκίνηση. Ήταν η θέληση του κόσμου που έβαλε την μπάλα γκολ. Δεν έχω άλλη εξήγηση. Ήταν σαν τις ταινίες, η μπάλα έμοιαζε να κάνει ώρες να πέσει”

Εκείνα τα χρόνια οι Ανατολικογερμανοί είχαν καλύτερους κατασκόπους από τους Σκωτσέζους σίγουρα, αλλά μάλλον κι αυτοί θα κατέληξαν στα λεγόμενα του Σμιθ. Η Δυναμό Δρέσης υπέκυψε με 3-0 στο πρώτο ματς και στη ρεβάνς το παιχνίδι διακόπηκε με το σκορ 1-2 λόγω εισόδου οπαδών. Στα ημιτελικά αντίπαλος ήταν η Μπάγερν Μονάχου, αλλά ο Ερυθρός Αστέρας δεν έδειξε να φοβάται. Πήγε στο Μόναχο και γύρισε το 1-0 σε 1-2. Στη ρεβάνς οι Γερμανοί πλήρωσαν με το ίδιο νόμισμα. Ο Σίνισα Μιχάιλοβιτς σκόραρε (με τι άλλο) με φάουλ για το 1-0, αλλά η Μπάγερν γύρισε το ματς σε 1-2. Οι Γιουγκοσλάβοι είχαν τις φάσεις, αλλά χρειάστηκε το (κόκκινο) άστρο για να περάσουν. Στο 90′ ο αρχηγός Αουγκεντάλερ έκανε μια φοβερή τσουρουκιά αντί για διώξιμο, η μπάλα πήρε περίεργη τροχιά κι ο τερματοφύλακας Άουμαν δεν μπόρεσε να μπλοκάρει, σε ένα γκολ βγαλμένο από blooper. Ήταν το εισιτήριο για τον τελικό με τη Μαρσέιγ.



Ο κόουτς Πέτροβιτς μάντρωσε την ομάδα σε ένα ξενοδοχείο λίγο έξω από το Μπάρι για έξι περίπου ημέρες. Χωρίς επαφή με τις οικογένειες των πoδοσφαιριστών. Ο Ταπί φυσικά κατάφερε να βρει ανθρώπους και σύμφωνα με τον Σίνισα Μιχάιλοβιτς, προσφέρθηκαν 500.000 γερμανικά μάρκα στους παίκτες του Αστέρα για να χάσουν. Εκείνοι αρνήθηκαν, δεν μπορούσαν να αφήσουν το όνειρο για μερικά χρήματα. Έτσι κι αλλιώς, οι περισσότεροι είχαν ήδη προτάσεις. Ο Πέτροβιτς φοβήθηκε τους πιο έμπειρους αντιπάλους της Μαρσέιγ και αποφάσισε να κατέβει αμυντικά, ίσως για πρώτη φορά στη σεζόν. Το 5-3 στα πέναλτι τον δικαίωσε κι ας ήταν πονόματος. Το αποτέλεσμα μέτρησε και το Πρωταθλητριών ταξίδεψε στο Βελιγράδι.

Αν δεν έχετε δει τον Ερυθρό Αστέρα της εποχής (κάτι όχι και τόσο απίθανο μια που έχουν περάσει πολλά χρόνια πλέον, ενώ δεν υπήρχε τόσο μεγάλη τηλεοπτική κάλυψη), ήταν μια ομάδα που έπαιζε “σύγχρονο” σε μας ποδόσφαιρο. Με πολύ τρέξιμο, καλύψεις χώρων και άριστες αντεπιθέσεις. Κυρίως όμως, είχε παίκτες που ήξεραν όλοι μπάλα. Και μπορεί εκείνα τα χρόνια να κυριαρχούσε στη Γιουγκοσλαβία (κατέκτησε τα πρωταθλήματα του 1988, 1990, 1991 και 1992), αλλά η ποδοσφαιρική Ευρώπη θα μπορούσε να τον είχε μάθει περίπου δύο χρόνια νωρίτερα. Ας όψεται όμως ο… καιρός. Και φυσικά η ιταλική πονηριά. Ε και λίγο ο μεγάλος αντίπαλος εντός των συνόρων. Ας τα πάρουμε όμως τη σειρά.

Πηγαίνουμε στον Οκτώβριο του 1988. Ο Ερυθρός Αστέρας έχει αποκλείσει με 3-0 και 0-5 την Νταντάλκ από την Ιρλανδία, αλλά η κλήρωση δεν του κάνει το χατίρι και στο 2ο γύρο του κυπέλλου Πρωταθλητριών τον φέρνει απέναντι στη Μίλαν. Ο Ερυθρός Αστέρας δεν είχε ακόμα αρκετούς από τους μετέπειτα πρωταθλητές Ευρώπης, αφού Μιχάιλοβιτς, Προσινέτσκι και Γιούγκοβιτς ήρθαν αργότερα. Είχε όμως τον τεράστιο Ντράγκαν Στόικοβιτς που με μια υπέροχη ατομική ενέργεια έγραψε το 0-1 στο Σαν Σίρο. Οι παίκτες του Αστέρα πανηγύρισαν μάλλον λίγο παραπάνω και η Μίλαν το εκμεταλλεύτηκε ισοφαρίζοντας σχεδόν με τη σέντρα σε 1-1 με τον Βίρντις. Κι έτσι όμως, οι Γιουγκοσλάβοι είχαν αποκτήσει πλεονέκτημα.


«Ήταν από τις πιο όμορφες στιγμές μου. Ντρίμπλαρα σχεδόν όλη την άμυνα και τον Φράνκο Μπαρέζι για εκείνο το γκολ»
-Ντράγκαν Στόικοβιτς

Στις 10 Νοεμβρίου του 1988, μπροστά σε περίπου 100.000 θεατές στο “Μαρακανά” του Βελιγραδίου, ο Ερυθρός Αστέρας υποδέχτηκε τη Μίλαν στη ρεβάνς. Το μεγαλύτερο άγχος ήταν αν θα παίξει ο Σαβίτσεβιτς. Όχι γιατί είχε κάποιο τραυματισμό, αλλά γιατί πριν λίγους μήνες είχε κληθεί στον στρατό για την υποχρεωτική του θητεία. Θεωρητικά, αυτό δεν ήταν περίεργο. Στην πράξη όμως το γεγονός ότι και αυτός και ο Ντάρκο Πάντσεφ κλήθηκαν στον στρατό λίγες μέρες αφού υπέγραψαν στον Ερυθρό Αστέρα δεν ήταν σύμπτωση. Η μεγάλη αντίπαλος Παρτιζάν ήταν η ομάδα με τις μεγαλύτερες διασυνδέσεις στον στρατό και ενοχλημένη πολύ από το γεγονός ότι οι δύο ταλαντούχοι νεαροί προτίμησαν την κόκκινη πλευρά του Βελιγραδίου. Κάπως έτσι τους εκδικήθηκε.

Ο Σαβίτσεβιτς κατάφερε μετά από διαπραγματεύσεις να παίρνει άδεια στα διεθνή ματς του Αστέρα (και φυσικά στα ματς της εθνικής) και είχε παίξει στο εντός έδρας ματς απέναντι στους Ιρλανδούς, αλλά ποτέ δεν μπορούσες να είσαι σίγουρος. Ο Πάντσεφ δεν είχε την ίδια τύχη και πέρασε όλη τη σεζόν 1988-89 με σκοπέτο, μαγειρεία και κάλυψη-απόκρυψη. Σκεφτείτε έναν παίκτη να παίζει απέναντι στον Γκούλιτ και τον φαν Μπάστεν, τον Αντσελότι και τον Ράικαρντ, με ελάχιστες προπονήσεις, άρτι αφιχθείς από τα Σκόπια (όπου και έκανε τη θητεία του ο Σαβίτσεβιτς, συγχωρέστε με αλλά δεν ξέρω αν θεωρείται “μαύρη” η μονάδα του, πάντως κοντά στα σύνορα ήταν σίγουρα).


Περίπου στα 14 λεπτά του βίντεο μπορείτε να… φανταστείτε τη φάση που ξεκινάει το γκολ

Το ματς ξεκίνησε στο κολασμένο Μαρακανά και το πρώτο ημίχρονο έληξε ισόπαλο με 0-0. Η ομίχλη που υπήρχε στην πόλη, γινόταν όλο και πιο έντονη και περίπου με την έναρξη του δεύτερου ημιχρόνου κάλυψε ολοκληρωτικά το στάδιο. Το σκηνικό ήταν βγαλμένο από ταινία του Τζον Κάρπεντερ κι η τηλεοπτική μετάδοση είχε γίνει ουσιαστικά ραδιοφωνική, αφού οι τηλεθεατές έβλεπαν κυρίως το πέπλο ομίχλης και όχι ποδόσφαιρο. Στο 50′ ήταν ο φαντάρος Σαβίτσεβιτς που βρέθηκε σε καλή θέση στην περιοχή της Μίλαν και με ωραίο σουτ έκανε το 1-0, σε ένα γκολ που λογικά είδαν λίγοι από τις εξέδρες. Οι παίκτες της Μίλαν ζούσαν μια απόκοσμη εμπειρία. Ο Σαβίσεβιτς έκανε κολπάκια κι ο Βίρντις εκνευρίστηκε λίγη ώρα αργότερα και χτύπησε τον Τζούριτς με αποτέλεσμα να αποβληθεί. Ο χρόνος πίεζε και με παίκτη λιγότερο, η Μίλαν τα είχε χαμένα.


«Στο ημίχρονο τα πράγματα ήταν καλά. Υπήρχε ορατότητα. Λεπτό με λεπτό όμως τα πράγματα χειροτέρευσαν. Στην αρχή δεν έβλεπα την εξέδρα, μετά την εστία, μετά την αντίπαλη περιοχή και στο τέλος την μπάλα»
– Ντράγκαν Στόικοβιτς

Ο Γερμανός διαιτητής Ντίτερ Πάουλι αποφάσισε να διακόψει οριστικά το παιχνίδι. Σε αυτό δεν μπορεί να τον κατηγορήσει κάποιος. Όπως βλέπετε και στο παραπάνω βίντεο, η εικόνα ήταν τραγική. Το θέμα είναι τι έγινε όμως στη συνέχεια. Το παιχνίδι αποφασίστηκε να συνεχιστεί την επόμενη ημέρα, όπως ήταν και φυσιολογικό. Ο τρόπος διεξαγωγής όμως ήταν κάτι υπέροχα παράλογο, προσαρμοσμένο στα ιταλικά “θέλω”. Αποφασίστηκε το ματς να ξεκινήσει από την αρχή, με το σκορ στο 0-0. Κι όχι μόνο. Η Μίλαν θα έπαιζε κανονικά με 11 παίκτες, απλά χωρίς τον Βίρντις που είχε αποβληθεί και τον Αντσελότι που είχε συμπληρώσει κάρτες το προηγούμενο βράδυ. Ο Ερυθρός Αστέρας αναγκάστηκε να συμφωνήσει παρ’ ότι δεν τον συνέφερε. Τα πράγματα ήταν ακόμα πιο άσχημα για τους Γιουγκοσλάβους, αφού ο προφανώς αγύμναστος Σαβίτσεβιτς θα έπρεπε να παίξει ένα ακόμα 90λεπτο, ενώ η Μίλαν που είχε πάρει μαζί τον αμφίβολο Γκούλιτ αλλά δεν τον είχε στον πάγκο την πρώτη μέρα, τον δήλωσε κανονικά την επόμενη (και τελικά έπαιξε ως αλλαγή), έχοντας μια μέρα ξεκούρασης.


Το ματς της επόμενης ημέρας

Ο κόσμος μαζεύτηκε ξανά στο Μαρακανά την επομένη, αλλά ήταν ο Μάρκο φαν Μπάστεν που αυτή τη φορά σκόραρε γράφοντας το 0-1. Λίγα λεπτά αργότερα, ο Στόικοβιτς έγινε δέκτης μιας καταπληκτικής μπαλιάς από τον Σαβίτσεβιτς και με πανέμορφο σουτ ισοφάρισε σε 1-1. Τίποτα δεν άλλαξε μέχρι το τέλος και το ματς οδηγήθηκε στα πέναλτι. Η ιστορία ήθελε να χαμογελάσει στη Μίλαν και να την οδηγήσει στην επόμενη φάση και τελικά μέχρι τον τελικό και την κατάκτηση του τίτλου. Ο Σαβίτσεβιτς κι ο Μρκέλα δεν ήταν εύστοχοι, οι Ιταλοί έκαναν το 4/4 και κάπως έτσι άλλαξαν την ιστορία τους στην εποχή Μπερλοσκούνι. Ευτυχώς όπως είδαμε, εκείνος ο Ερυθρός Αστέρας δεν χάθηκε. Τερμάτισε 2ος στο πρωτάθλημα (μοναδικό που έχασε εκείνα τα χρόνια) και βγήκε στο ΟΥΕΦΑ της επόμενης σεζόν, όπου και πάλι με δραματικό τρόπο αποκλείστηκε από την Κολωνία στο τελευταίο λεπτό του επαναληπτικού και ύστερα από μία πολύ κακή διαιτησία ενός Τσεχοσλοβάκου.

Το τι έγινε το 1990-91 το είδαμε στην αρχή του κειμένου μας και ίσως η μόνη αδικία ήταν πως ο Στόικοβιτς βρισκόταν στην απέναντι πλευρά. Το κύπελλο Πρωταθλητριών ήταν μια τεράστια επιτυχία, αλλά κανείς δεν ξέρει τι θα είχε γίνει αν εκείνο το βράδυ του Νοεμβρίου η ομίχλη δεν έσωζε τους Ιταλούς. Η χώρα διαλύθηκε με τον πιο φριχτό τρόπο και το ποδόσφαιρο (της Σερβίας πλέον) δεν κατάφερε επί της ουσίας να έχει μεγάλες επιτυχίες ξανά (σε αντίθεση με τους Κροάτες που σε επίπεδο εθνικής τα έχουν καταφέρει). Όπως όλοι γνωρίζουμε, τα τελευταία χρόνια ο Ερυθρός Αστέρας έχει κάνει άλματα. Με συμμετοχές σε ομίλους Γιουρόπα Λιγκ και σπουδαίες προκρίσεις, με την επιστροφή στο Τσάμπιονς Λιγκ και τους ομίλους. Το ποδόσφαιρο έτσι κι αλλιώς έχει αλλάξει και είναι σχεδόν αδύνατο να επαναληφθεί κάτι αντίστοιχο εκείνων των ετών.
sombrero.gr

Αποσυνδεδεμένος fon7

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 26.293
    • Προφίλ
Απ: Υπόλοιπη Ευρώπη
« Απάντηση #27 στις: Παρ 27 Νοέ 2020 20:27 »


Πεντάρες, εξάρες, εφτάρες: H ‘Αταλάντα του βορρά’ γράφει ιστορία

Τα στερεότυπα για τους κατοίκους μιας συγκεκριμένης περιοχής μιας χώρας “δεν είναι προνόμιο του ελληνισμού”, όπως θα σχολίαζε και ο Τζίμης Πανούσης. Τα συναντάει κανείς στις περισσότερες χώρες του πλανήτη. Στη Νορβηγία αποδέκτες τέτοιων χαρακτηρισμών ήταν για πολλές δεκαετίες οι άνθρωποι που μεγάλωσαν στο βόρειο μέρος της χώρας, που βρίσκεται μέσα στον αρκτικό κύκλο και χαρακτηρίζεται συχνά ως “Γη του Ήλιου του μεσονυκτίου”.

Για τους κατοίκους του νότου, οι συμπατριώτες τους αυτοί ήταν (και σε κάποιες περιπτώσεις παραμένουν) “χωριάτες”, “ψαράδες”, “πρωτόγονοι”, άνθρωποι λαϊκοί, χωρίς ιδιαίτερες δεξιότητες. Η στερεοτυπική αυτή αντίληψη είχε εισχωρήσει τόσο βαθιά στην κουλτούρα της χώρας που σε κάποιες περιπτώσεις στα ενοικιαστήρια των σπιτιών στο Όσλο έμπαινε μια διευκρινιστική σημείωση: “Όχι άνθρωποι από τη βόρεια Νορβηγία”. Tο ποδόσφαιρο δεν έμενε ανεπηρέαστο. Μέχρι τη δεκαετία του 70′ οι ομάδες από το βορρά δεν επιτρεπόταν να πάρουν μέρος στην 1η κατηγορία του πρωταθλήματος! Αν και η επίσημη δικαιολογία ήταν πως αυτό γίνεται για λειτουργικούς λόγους, μιας και οι αποστάσεις των πόλεων του βορρά από την πρωτεύουσα ήταν πολύ μεγάλες, όλοι ήξεραν πως στην ουσία οι ομάδες του παγωμένου και αφιλόξενου βορρά αποκλείονταν γιατί οι υπόλοιποι θεωρούσαν ότι δεν ήταν του επιπέδου τους.

Η πίεση για αλλαγές και εκσυγχρονισμό έφερε αποτελέσματα μόλις το 1972 όταν για πρώτη φορά επιτράπηκε η συμμετοχή των βόρειων στην πρώτη κατηγορία (ακόμα και τότε βέβαια και για σχεδόν όλη εκείνη τη δεκαετία το σύστημα διεξαγωγής της 2ης κατηγορίας ευνοούσε τις ομάδες του νότου, αφού ανάγκαζε τις ομάδες από τον όμιλο του βορρά να παίζουν εξτρά πλέι οφ για να κερδίσουν την άνοδο). Μια από τις τρεις, όλες κι όλες, ομάδες του βορρά που εκμεταλλεύτηκαν το νέο καθεστώς ήταν η Μπόντο Γκλιμτ, που έχει ως έδρα την πόλη Μπόντο, τη δεύτερη μεγαλύτερη της βόρειας Νορβηγίας που είναι και τερματικός σταθμός του σιδηροδρομικού δικτύου της χώρας (“από εκεί και πάνω δεν υπάρχει απολύτως τίποτα” λένε χιουμοριστικά κάποιοι Νορβηγοί).


Το Μπόντο με την πιο διάσημη τουριστική ατραξιόν του: Το Βόρειο Σέλας

Την πρώτη κιόλας σεζόν της στη μεγάλη κατηγορία, το 1977, η Γκλιμτ τερμάτισε 2η και έφτασε μέχρι τον τελικό του κυπέλλου, ένα τρόπαιο που είχε ήδη κατακτήσει το 1975, όταν ακόμα έπαιζε στη δεύτερη κατηγορία. Μέσα στις επόμενες δεκαετίες η ομάδα έγινε ο ορισμός του ασανσέρ μεταξύ των πρώτων τριών κατηγοριών, με καλύτερη περίοδο της ιστορίας της το διάστημα 1993-2005 όταν και κατέκτησε το δεύτερο κύπελλο της, σταθεροποιήθηκε στη μεγάλη κατηγορία και έφτασε άλλες δυο φορές κοντά στο πρωτάθλημα. Ο υποβιβασμός του 2005 σήμανε την επιστροφή στην εποχή της αστάθειας κι έτσι o σύλλογος από την παραθαλάσσια πόλη των 55.000 κατοίκων πέρασε μεγάλο μέρος της επόμενης δεκαετίας παίζοντας στη 2η κατηγορία. Μέχρι που ήρθε το 2017.

Εκείνη τη χρονιά στην ομάδα ενσωματώθηκαν δυο άνθρωποι που έμελλε να αλλάξουν τη μοίρα της. Ο Κιετίλ Κνούτσεν (πιθανόν να προφέρεται και τελείως διαφορετικά, οπότε σε περίπτωση που τον συναντήσετε για σιγουριά φωνάξτε τον απλά “κόουτς”) έγινε αρχικά βοηθός και στη συνέχεια πρώτος προπονητής και ο Μπιορν Μάνσβερκ ανέλαβε τον πρωτότυπο ρόλο του πνευματικού καθοδηγητή/συμβούλου. Η θέση μπορεί να ακούγεται αστεία σε κάποιους αλλά οι άνθρωποι του νορβηγικού συλλόγου τη θεωρούν τόσο σημαντική που έψαχναν για σχεδόν ένα χρόνο με σχετικές αγγελίες το κατάλληλο άτομο που θα την καλύψει. Το ακόμα πιο παράδοξο είναι ότι αυτός που την καπάρωσε είχε μέχρι τότε ελάχιστη σχέση με το ποδόσφαιρο.


Ο Μπιορν Μάνσβερκ στην άλλη του δουλειά

Ο Μάνσβερκ, ένας πρώην πιλότος μαχητικών αεροσκαφών, με πολλές πτήσεις σε συνθήκες πολέμου στο Αφγανιστάν και τη Λιβύη, δεν δήλωνε ποτέ φανατικός φίλος του αθλήματος αλλά η πείρα που είχε αποκτήσει πάνω στην ψυχολογική προετοιμασία των ανθρώπων, λόγω σχετικής ειδικότητας στη δουλειά του, αποδείχτηκε καθοριστική ώστε να επιλεχθεί. Τρία χρόνια μετά την πρόσληψη του ο Μάνσβερκ θεωρείται βασικότατο γρανάζι της μηχανής της Γκλιμτ, αφού έχει αναλάβει την ψυχολογική και πνευματική στήριξη και προετοιμασία των περισσότερων παικτών. Οι συναντήσεις του με αυτούς είναι είτε ατομικές είτε ομαδικές, κρατάνε συνήθως 30 λεπτά και περιλαμβάνουν μια μεγάλη γκάμα θεμάτων, από αγωνιστικές ανησυχίες, μέχρι και ερωτικά ή υπαρξιακά ζητήματα. Σύμφωνα με τον Πάτρικ Μπεργκ, έναν εκ των αρχηγών της ομάδας: “Έχουμε μια πολύ ανοιχτή κουλτούρα. Λέμε στον προπονητή μας πράγματα που πιθανόν σε άλλες ομάδες να θεωρούνται ως ενδείξεις αδυναμίας. Εμάς όμως μας βοηθάνε. Θεωρώ πως η δουλειά του Μάνσβερκ με έχει βοηθήσει πολύ και σαν παίκτη αλλά και σαν άνθρωπο”.

Με το μυαλό τους καθαρό από άλλες έγνοιες και το ηθικό στα ύψη οι παίκτες της Γκλιμτ, σε συνδυασμό πάντα με την τακτική προσέγγιση του Κιετίλ Κνούτσεν, κατάφεραν τα τελευταία δυο χρόνια να μετατρέψουν τη μικρομεσαία ομάδα τους, που ανεβοκατέβαινε κατηγορίες και προσέλκυε στο γήπεδο της με το ζόρι 3.000 ανθρώπους κατά μέσο όρο, σε πρωταγωνίστρια του νορβηγικού ποδοσφαίρου.



Μετά την άνοδο του 2017 η ‘λάμψη’, όπως μεταφράζεται το Γκλιμτ, κατάφερε με τα χίλια ζόρια να παραμείνει στην κατηγορία την πρώτη σεζόν (τερμάτισε 3 βαθμούς πάνω από τη ζώνη του υποβιβασμού). Όταν ο Κνούτσεν προβιβάστηκε από τη θέση του βοηθού σε αυτή του πρώτου προπονητή όμως όλα άλλαξαν. Χάρη σε ένα εντυπωσιακό ξεκίνημα η Γκλιμτ βρέθηκε ψηλά στη βαθμολογία για μεγάλο μέρος της περσινής σεζόν αλλά τελικά… ξεφούσκωσε στο φινάλε, επιτρέποντας στη Μόλντε να την προσπεράσει.

Όταν μάλιστα το καλοκαίρι έχασε κάποιους από τους βασικούς της παίκτες, οι λίγοι αλλά αρκετά παθιασμένοι οπαδοί της πίστεψαν πως η διαχρονική κατάρα τους, που λέει ότι μετά από κάθε πετυχημένη χρονιά ακολουθεί μια καταστροφική, θα επιβεβαιωθεί και φέτος. Η διάψευση δεν θα μπορούσε να είναι πιο γλυκιά. Η Γκλιμτ ξεκίνησε το πρωτάθλημα με το γκάζι πατημένο μέχρι κάτω, έκανε 10 νίκες σε ισάριθμα παιχνίδια και καπάρωσε από τις πρώτες αγωνιστικές την κορυφή της βαθμολογίας. Η κατάρρευση που σχεδόν όλοι περίμεναν πως θα έρθει κάποια στιγμή δεν ήρθε τελικά ποτέ, αφού η πρώτη και μοναδική ήττα της ομάδας ως τώρα έγινε μόλις την 21η αγωνιστική (!), με υπεύθυνη την περσινή πρωταθλήτρια Μόλντε.



Το παραμύθι που ζούνε εδώ και μήνες οι οπαδοί της ομάδας, έστω και εξ αποστάσεως (στο μεγαλύτερο μέρος του πρωταθλήματος επιτρεπόταν σε 300 θεατές μόνο να βρεθούν στις κερκίδες, τον τελευταίο καιρό το νούμερο αυτό διπλασιάστηκε) ολοκληρώθηκε πριν λίγες μέρες με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Η Γκλιμτ απέκτησε προβάδισμα 18 πόντων από τη Μόλντε και στέφθηκε και μαθηματικά πρωταθλήτρια Νορβηγίας για πρώτη φορά στην 104χρονη ιστορία της, αρκετές αγωνιστικές πριν το φινάλε της σεζόν. Αυτή είναι η πρώτη φορά που μια ομάδα από τα βόρεια της χώρας κατακτάει τον τίτλο και όπως φαίνεται θα είναι ιστορική και για πολλούς άλλους λόγους.

Σε αντίθεση με τα περισσότερα παρόμοια παραμύθια, που ο ‘μικρός’ κάνει την έκπληξη και ξεπετάγεται την τελευταία στιγμή για να κλέψει τον τίτλο και τις εντυπώσεις, η Γκλιμτ έφτασε στο πρώτο της πρωτάθλημα με έναν ισοπεδωτικό τρόπο. Παρ’ότι το μπάτζετ της είναι αρκετές φορές πιο μικρό από αυτό της Ρόζενμποργκ και της Μόλντε (οι περισσότεροι παίκτες της είτε είναι από τις ακαδημίες, είτε είναι δεύτερης διαλογής, συχνά προερχόμενοι από ομάδες χαμηλότερων κατηγοριών), παρά το ότι το ρόστερ της είναι ένα από τα πιο νεανικά του πρωταθλήματος (μ.ο. 23,6 χρονών!) και παρά το γεγονός ότι ταλαιπωρήθηκε περισσότερο από όλους από τις κουραστικές μετακινήσεις (η πιο κοντινή πόλη απέχει 700 χιλιόμετρα, μόνο το πήγαινε!) η ομάδα του Κνούτσεν πάτησε όποιον βρήκε στο δρόμο της, με το ασταμάτητο πρέσινγκ της ψηλά και το φουλ επιθετικό και γρήγορο ποδόσφαιρο της, αυτό που ο αρχηγός της Ούλρικ Σάλτνες αποκαλεί “ποδόσφαιρο-καμικάζι”.


Μπόντο-Τρόντχαιμ, μόνο 1400 χιλιόμετρα πήγαινε-έλα με το αμάξι

Στα 28 παιχνίδια που έχει δώσει συνολικά φέτος σε πρωτάθλημα και Γιουρόπα Λιγκ (εκεί που αποκλείστηκε δύσκολα στον 3ο προκριματικό, χάνοντας με 3-2 από τη Μίλαν στο Σαν Σίρο) η Γκλιμτ μετράει 24 νίκες, 2 ισοπαλίες και 2 ήττες αλλά το ακόμα πιο απίθανο είναι ότι δεν υπάρχει ούτε ένα παιχνίδι της στο οποίο να πέτυχε κάτω από 2 γκολ! Αντιθέτως, υπάρχουν 6 φετινοί αγώνες στους οποίους πέτυχε από 6 γκολ και πάνω! Αν τα πανηγύρια της κατάκτησης του τίτλου δεν την επηρεάσουν τότε είναι πολύ πιθανό το πρώτο της πρωτάθλημα να συνδυαστεί με εθνικό ρεκόρ πόντων, νικών, γκολ και διαφοράς από τον 2ο.

Οι απίστευτες επιθετικές επιδόσεις της, της έχουν δώσει το παρατσούκλι “Αταλάντα της Σκανδιναβίας”, έχουν ανοίξει ήδη την κουβέντα για το αν είναι η πιο δυνατή ομάδα που έχει δει η Νορβηγία τα τελευταία χρόνια και φυσικά έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον πολλών ευρωπαϊκών ομάδων που θέλουν να εκμεταλλευτούν την τρομερή δουλειά που γίνεται στο Μπόντο στον τομέα του εντοπισμού, της ανάδειξης και της εξέλιξης των νέων ταλέντων και να ψωνίσουν φτηνά. Η αρχή έγινε με τον Γενς Πέτερ Χάουγκε, που εντυπωσίασε τους ανθρώπους της Μίλαν στο μεταξύ τους παιχνίδι το καλοκαίρι. Ο 20χρονος εξτρέμ μετακόμισε τον προηγούμενο μήνα από τη Σκανδιναβία στο Μιλάνο έναντι 5Μ ευρώ και έχει ανοίξει ήδη λογαριασμό με τους ροσονέρι και στο Γιουρόπα Λιγκ και στη Σέριε Α.

Η σοβαρή πιθανότητα να χάσουν μέσα σε λίγους μήνες τα περισσότερα αστέρια τους δεν φαίνεται να τρομάζει τους νέους πρωταθλητές Νορβηγίας που συνεχώς τονίζουν πως “ξέρουμε σε ποιο σημείο της τροφικής αλυσίδας βρισκόμαστε και γι’αυτό δεν μας ενοχλεί να πουλάμε παίκτες”. Τα μεγάλα βήματα προόδου που έχουν κάνει τα τελευταία χρόνια δείχνουν πως ξέρουν πολύ καλά τι κάνουν. Ό,τι κι αν γίνει από εδώ και πέρα ο πρώτος και βασικότερος στόχος έχει επιτευχθεί. “H υποανάπτυκτη φυλή”, όπως χαρακτήριζαν παλιότερα τους ανθρώπους του βορρά, έχει επιτέλους κάτι να καυχιέται. Η βόρεια Νορβηγία, μια αφιλόξενη περιοχή που μέχρι το 1991 (όταν και δημιουργήθηκαν τα πρώτα κλειστά γηπεδάκια), οι ομάδες της έκαναν προπόνηση το χειμώνα στο χιόνι με καρφιά στα παπούτσια, μπήκε επιτέλους στον ποδοσφαιρικό χάρτη της χώρας. Μένει να δούμε στα επόμενα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ αν θα βρει τρόπο να μπει και στον ποδοσφαιρικό χάρτη της Ευρώπης.
blog.stoiximan.gr
El Sombrero

Αποσυνδεδεμένος fon7

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 26.293
    • Προφίλ
Απ: Υπόλοιπη Ευρώπη
« Απάντηση #28 στις: Δευ 07 Δεκ 2020 22:31 »


Eντουάρντ Στρελτσόφ : ο ποδοσφαιριστής που κατάφερε να γυρίσει από το κρύο
Υπήρξε ο Τζορτζ Μπεστ της Σοβιετικής Ένωσης μόνο που είχε τραγικότερη μοίρα. Όπως ο Μπεστ, δεν έπαιξε ποτέ σε τελικά Παγκοσμίου Κυπέλλου αν και υπήρξε μια πρόωρη ποδοσφαιρική ιδιοφυΐα σαν τον Πελέ –ένα παρατσούκλι του ήταν ο Ρώσος Πελέ. Αλλά, για να είμαστε ακριβείς, ο Εντουάρντ Στρελτσόφ ήταν Σοβιετικός. Γεννήθηκε το 1937, μεσουράνησε την ταραγμένη δεκαετία του ΄50 και πέθανε λίγο πριν πάψει να υπάρχει η Ε.Σ.ΣΔ.

1950: η Γερμανία χωρίζεται σε δυο κράτη, η Σοβιετική Ένωση αποκτά τα πρώτα της ατομικά όπλα κι επουλώνει τις πληγές της υπό την πολύ πατρική προστασία του Στάλιν. Το ποδόσφαιρο συνεχίζεται κανονικά: δυο ομάδες της Μόσχας μονοπωλούν τους τίτλους, η Ντιναμό, η ομάδα της αστυνομίας, και η ΤσεΝτεΚα, μετέπειτα ΤΣΣΚΑ, η ομάδα του Κόκκινου Στρατού. Ο 13χρονος γιος μιας μεταλλεργάτριας εντυπωσιάζει τον προπονητή της Τορπέντο Μόσχας, της ομάδας της αυτοκινητοβιομηχανίας ΖΙΣ (αρχικά που σημαίνουν: Εργοστάσιο Στάλιν).

Σε δυο χρόνια, ο Εντουάρντ, το παιδί-θαύμα, θα παίζει στην πρώτη ομάδα της Τορπέντο, σε τρία και πριν κλείσει τα 17, θα γίνει ο νεαρότερος σκόρερ του σοβιετικού πρωταθλήματος, σε τέσσερα θα κληθεί στην Εθνική, η οποία, μετά την οδυνηρή ήττα από τη Γιουγκοσλαβία στους Ολυμπιακούς του Ελσίνκι το 1952 («Τίτο-Στάλιν 3-1» έγραψαν οι εφημερίδες), βρισκόταν σε πλήρη αναδιοργάνωση –όπως βρισκόταν και η χώρα μετά τον θάνατο του Στάλιν το 1953.



Ο Στρελτσόφ είχε τα χαρακτηριστικά του μοντέρνου σεντερφόρ: ψηλός, δυνατός, τεχνικός, έξυπνος, καλός και με τα δυο πόδια, με αδυναμία στα τακουνάκια –κίνηση που στα ρώσικα τώρα λέγεται  «στρελτσόφ»–, δεινός σκόρερ αλλά και με πολύ καλά στατιστικά στις ασίστ. Λίγο πριν τα 18 του θα αναδειχθεί πρώτος σκόρερ στο πρωτάθλημα και θα παίξει το πρώτο του ματς με τη Εθνική: τρία γκολ, τρεις ασίστ: Σουηδία-Στρελτσόφ 0-6. Ο Σουηδός προπονητής θα πει: «Εμείς θα περιμένουμε πεντακόσια χρόνια για να δούμε τέτοιον παίκτη» –θα περιμένουν είκοσι έξι.

1956: Ο Νικίτα Χρουστσόφ επικρατεί στον αγώνα διαδοχής του Στάλιν και καταγγέλει την πολιτική του προκατόχου του στο 20ό Συνέδριο του ΚΚΣΕ. Αρχίζει η αποσταλινοποίηση: η αυτοκινητοβιομχανία ΖΙΣ μετονομάζεται σε ΖΙΛ. Η Ε.Σ.Σ.Δ., με αστέρια τον Λεβ Γιασίν και το επιθετικό δίδυμο της Τορπέντο, Στρελτσόφ και Βαλεντίν Ιβανόφ, είναι από τα αουτσάιντερ για το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς της Μελβούρνης.



Στα ημιτελικά αντιμετωπίζουν τη Βουλγαρία. Φτάνουν στην παράταση με εννιά παίκτες, καθώς δεν επιτρέπονται οι αλλαγές και έχουν τραυματιστεί ο Ιβανόφ και ο Βαντίμ Τισένκο. Ο Ιβάν Κόλεφ θα κάνει το 1-0 για τη Βουλγαρία στο 95΄. Η κατάσταση μοιάζει απελπιστική για όλους εκτός από τον Στρελτσόφ που ισοφαρίζει στο 112΄ και δίνει ασίστ στον Μπόρις Τατούσιν στο 116΄: θρίαμβος! Κι όμως, ο ήρωας του ημιτελικού θα παρακολουθήσει τον τελικό και τη νίκη της Ε.Σ.Σ.Δ. από τον πάγκο (ο προπονητής Γκαμπριίλ Κατσάλιν θα προτιμήσει το επιθετικό δίδυμο της Σπαρτάκ) και θα χειροκροτήσει, σαν απλός θεατής, τους συμπαίκτες του με το χρυσό μετάλλιο στο στήθος –τότε οι αναπληρωματικοί δεν δικαιούνταν μετάλλιο. Ο αντικαταστάτης του, ο Νικίτα Σιμόνιαν, θα θελήσει να του προσφέρει το δικό του. Ο 19χρονος Στρελτσόφ θα απαντήσει κάτι που έμοιαζε απόλυτα λογικό: «Δεν πειράζει, θα κερδίσω πολλά χρυσά μετάλλια στο μέλλον».

Το 1957, ο Στρελτσόφ είναι 20 μόλις χρονών και έχει τον κόσμο στα πόδια του: σκοράρει ασταμάτητα (31 γκολ σε 22 ματς από τις 21 Ιουλίου ως τις 26 Οκτωβρίου), αναδεικνύεται καλύτερος παίκτης του πρωταθλήματος, έβδομος στην ψηφοφορία για την ευρωπαϊκή Χρυσή Μπάλα, βάζει ένα γκολ και κάνει την ασίστ για το 2-0 στο μπαράζ με την Πολωνία που δίνει τη πρόκριση στα τελικά του Μουντιάλ. Αρνείται επανειλημμένα να μεταγραφεί στις κατεξοχήν καθεστωτικές ομάδες, την ΤΣΣΚΑ και την Ντιναμό, γλεντάει τη ζωή του όσο μπορεί πιο πολύ, πίνει, καπνίζει, είναι ομορφόπαιδο κι έχει φοβερή επιτυχία στις γυναίκες.



Η Εκατερίνα Φούρτσεβα ήταν η ισχυρότερη γυναίκα της Ε.Σ.Σ.Δ. Πρώην ερωμένη του Χρουστσόφ, πρώτη γυναίκα μέλος του Πολιτμπιρό μετά το 1919, αφεντικό του Κομμουνιστικού Κόμματος στη Μόσχα. Την εποχή που μεσουρανεί ο Στρελτσόφ, έχει σημαντική επιρροή στην ΚαΓκεΜπε –λέγεται ότι με δική της πρωτοβουλία έγιναν οι προσπάθειες να στρατολογηθεί από τις  μυστικές υπηρεσίες ο Λι Χάρβει Όσβαλντ, βασικός ύποπτος για τη δολοφονία του Κένεντι. Η μονάκριβη, 16χρονη κόρη της, Σβετλάνα, είναι μια από τις κατακτήσεις του σταρ της Τορπέντο. Όταν η Εκατερίνα τον ενημερώνει για τα σχέδιά της να τους παντρέψει, εκείνος αρνείται, λέει ότι είναι αρραβωνιασμένος και εκμυστηρεύεται σε φίλους του ότι προτιμάει να κρεμαστεί παρά να παντρευτεί «αυτό το μπάζο». Λίγες εβδομάδες μετά παντρεύεται κρυφά –θα του καταλογιστεί αργότερα ότι το έκανε «πριν από ένα κρίσιμο φιλικό με τη Ρουμανία, γεγονός που δείχνει πόσο ατελής είναι η διαδικασία διαφώτισης στην Τορπέντο». Τα αρχεία του ΚΚΣΕ αποκαλύπτουν ότι το καθεστώς φοβόταν ότι ο παίκτης θα αυτομολούσε στη Δύση με την πρώτη ευκαιρία: «Ακούστηκε να λέει πως πάντα στενοχωριέται όταν γυρίζει μετά από περιοδείες στο εξωτερικό».

Η πτώση του ειδώλου έχει δρομολογηθεί. Η Komsomolskaya Pravda, το επίσημο όργανο της Κομμουνιστικής Νεολαίας, δημοσιεύει ένα άρθρο: «Η πλάνη των ειδώλων». Στόχος ο Στρελτσόφ: απαριθμούνται όλες οι κραιπάλες, οι δημόσιοι τσακωμοί κλπ. Συνοδεύεται από γράμματα μελών του προλεταριάτου που τον παρουσιάζουν ως ενσάρκωση όλων των δεινών της δυτικής διαφθοράς. Τον Ιανουάριο του ΄58 φυλακίζεται για τρεις μέρες μετά από έναν τσαμπουκά εναντίον αστυνομικών. Του επιτρέπουν να επιστρέψει στην Εθνική μόνο αφού κάνει τη δημόσια αυτοκριτική του.



Αυτά όμως δεν είναι τίποτε μπροστά σε όσα ακολουθούν. Δυο μέρες πριν την ανάχωρησή του για το Παγκόσμιο Κύπελλο της Σουηδίας, συλλαμβάνεται στο προπονητικό κέντρο. Κατηγορία: την προηγούμενη νύχτα, σε ένα πάρτι, βίασε τη Μαρίνα Λεμπέντεβα, κόρη ενός συνταγματάρχη του Κόκκινου Στρατού. 100.000 εργάτες της ΖΙΛ κατεβαίνουν στον δρόμο για να υπερασπιστούν την αθωότητά του κι ο ομοσπονδιακός προπονητής Κατσάλιν προσπαθεί να κινητοποιήσει τις υψηλές του γνωριμίες στο Κόμμα, ώστε να μην στερηθεί τον καλύτερό του παίκτη. Ματαιοπονεί: τον αφήνουν να καταλάβει πως οι διαταγές έρχονται από πολύ ψηλά, από τον ίδιο τον Χρουστσόφ. Ζητούν από τον Στρελτσόφ να αναγνωρίσει το έγκλημά του, με την υπόσχεση ότι θα τον αφήσουν να παίξει στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Υπογράφει την ομολογία, η οποία θα αποτελέσει τη βάση του κατηγορητηρίου –παραδόξως, κανείς από τους παρόντες δεν θυμόταν τι έγινε εκείνο το βράδυ, όπως και κανείς δεν ξέρει με σιγουριά ακόμη και σήμερα: κάποιοι λένε ότι ο δράστης του βιασμού ήταν άλλος, κάποιοι ότι δεν υπήρξε βιασμός, κι οι θεωρίες συνωμοσίας δεν λείπουν.

Την ημέρα των 21ων του γενεθλίων καταδικάζεται σε 12 χρόνια εκτοπισμό σε στρατόπεδο καταναγκαστικής εργασίας. Η γυναίκα του ζητά διαζύγιο, το όνομά του σβήνεται από τα αθλητικά αρχεία, του αφαιρούνται όλες οι διακρίσεις, ακόμη και πολλά γκολ του αποδίδονται σε άλλους. Ποτέ δεν θα μάθουμε τι θα γινόταν αν έπαιζε στο Παγκόσμιο Κύπελλο Η Ε.Σ.Σ.Δ, πάντως, χάνει στα προημιτελικά 2-0 από η Σουηδία. Ενώ περίμενε φυλακισμένος τη δίκη του, ένα νέο άστρο φωτίζει το παγκόσμιο ποδοσφαιρικό στερέωμα: ο 17χρονος Πελέ σηκώνει το πρώτο του παγκόσμιο τρόπαιο.

Στο γκούλαγκ θα καταλάβει πως η καταδίκη του δεν πρόκειται να ανακληθεί. Θα αντιμετωπίσει την οργανωμένη εχθρότητα άλλων κρατουμένων –πολύ γρήγορα θα μπλεχτεί σε καυγά και θα μείνει στο νοσοκομείο για πολλές εβδομάδες. Θα μεταφερθεί σε άλλο στρατόπεδο, θα προσαρμοστεί, θα επιδείξει καλή διαγωγή. Θα ελευθερωθεί μετά από πέντε χρόνια, το 1963. Θα είναι πιο βαρύς, με λιγότερα μαλλιά, θα μοιάζει μεγαλύτερος από τα 26 του χρόνια.



Εδώ θα αρχίσει, ίσως, η πραγματική εποποιία του. Καθώς είναι ακόμη ισόβια τιμωρημένος, δεν μπορεί να παίξει μπάλα σε ομάδα υψηλής κατηγορίας. Παίζει στο πρωτάθλημα εργοστασίων με την ομάδα της ΖΙΛ, όπου δουλεύει εργάτης. Οι θαυμαστές του δεν τον έχουν ξεχάσει και συρρέουν στα περιφερειακά γήπεδα να τον δουν. Μερικές φορές, η πίεση της εξέδρας είναι τέτοια, που τον βάζουν και παίζει παράνομα με τη δεύτερη ομάδα της Τορπέντο. Ένα ψήφισμα εκατό εργατών φτάνει στα γραφεία του Γραμματέα του ΚΚΣΕ, Λεονίντ Μπρέζνιεφ. Ζητούν να αρθεί η τιμωρία του. Ο Μπρέζνιεφ εισηγείται θετικά, ο Χρουστσόφ αρνείται.

1964: Ο Χρουστσόφ ανατρέπεται. Την επόμενη χρονιά, ο διάδοχός του, Μπρέζνιεφ επιτρέπει επιτέλους στον Στρελτσόφ να ξαναγυρίσει στην Τορπέντο. Λάμπει ξανά, σαν να μην έλειψε ποτέ, σαν να μην έχει πίσω του πέντε χρόνια καταναγκαστικά έργα και οχτώ χρόνια αποχή από το ποδόσφαιρο υψηλού επιπέδου. Βάζει 12 γκολ, η Τορπέντο κάνει μόνο δυο ήττες και βγαίνει πρωταθλήτρια. Τον ξανακαλούν στην Εθνική λίγο πριν το Παγκόσμιο Κύπελλο του ΄66. Η βίζα για να ταξιδέψει στο εξωτερικό θα του δοθεί τρεις μήνες μετά το τέλος των αγώνων –η Ε.Σ.Σ.Δ. θα τερματίσει τέταρτη. To 1967 κερδίζει, όπως πριν από δέκα χρόνια, τον τίτλο του καλύτερου Σοβιετικού ποδοσφαιριστή. Τον ξανακερδίζει και την επόμενη χρονιά, όταν η Τορπέντο στέφεται Κυπελλούχος. Το 1970, κι ενώ οι θαυμαστές του κρατούν μια κρυφή ελπίδα μήπως και καταφέρει αυτή τη φορά να παίξει στο Παγκόσμιο Κύπελλο, παθαίνει ρήξη αχίλλειου τένοντα και τερματίζει την καριέρα του, μόλις στα 33.



Θα πεθάνει το 1990 από καρκίνο στον οισοφάγο. Η αρρώστια του ίσως να συνδέεται με ένα φιλικό ματς που έδωσε στο Τσερνομπίλ υπέρ των θυμάτων, λίγους μήνες μετά το πυρηνικό ατύχημα. Το όνομά του δόθηκε στο στάδιο της Τορπέντο το 1996. Ένα άγαλμα του, με τη φανέλα με το Τ στο στήθος, τοποθετήθηκε έξω από το Ολυμπιακό Στάδιο Λουζνίκι της Μόσχας. Το 2006, η Ρωσική Ολυμπιακή Επιτροπή έδωσε στην οικογένειά του το χρυσό μετάλλιο που του χρωστούσε η ιστορία, πενήντα χρόνια μετά τους Ολυμπιακούς της Μελβούρνης.
sombrero.gr

Το τρέιλερ της ταινίας:

El Sombrero
« Τελευταία τροποποίηση: Δευ 07 Δεκ 2020 22:55 από fon7 »

Αποσυνδεδεμένος fon7

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 26.293
    • Προφίλ
Απ: Υπόλοιπη Ευρώπη
« Απάντηση #29 στις: Τρι 15 Δεκ 2020 16:14 »
H Iχσαν και ο Mουμτάζ είναι το πιο γνωστό ζευγάρι φιλάθλων, στο τουρκικό ποδόσφαιρο.
Για πολλά χρόνια παρακολουθούσαν μαζί στο γήπεδο την αγαπημένη τους ομάδα, την Φενέρμπαχτσε.
Ο Mουμτάζ απεβίωσε το 2016 και η Ιχσαν συνέχισε να πηγαίνει στους αγώνες.
Πριν από λίγες μέρες, η Ιχσάν πέθανε και η Φενέρ τους απέδωσε φόρο τιμής.

Dieci

Αποσυνδεδεμένος fon7

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 26.293
    • Προφίλ
Απ: Υπόλοιπη Ευρώπη
« Απάντηση #30 στις: Τετ 16 Δεκ 2020 14:31 »
Οι δεκαετίες περνάνε, ο κόσμος αλλάζει, οι ρυθμοί της ζωής γίνονται πιο γρήγοροι, η τεχνολογία εξελίσσεται αλλά κάποιες βασικές σταθερές παραμένουν ίδιες. Μια από αυτές λέει ότι "σαν τη μπαλίτσα δεν έχει".


Στη φωτογραφία βλέπουμε εκατοντάδες Ελβετούς να παρακολουθούν έναν αγώνα της Βασιλείας στα τέλη των 1920s!
El Sombrero

Αποσυνδεδεμένος fon7

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 26.293
    • Προφίλ
Απ: Υπόλοιπη Ευρώπη
« Απάντηση #31 στις: Παρ 25 Δεκ 2020 17:53 »
Έφυγε σήμερα από τη ζωή σε ηλικία 37 χρονών ο επιθετικός που μας έκανε αμέτρητες φορές να πανηγυρίζουμε σαν τρελοί, μόνοι μας σε ένα άδειο δωμάτιο, μπροστά από μια οθόνη με ένα ορθογώνιο παραλληλόγραμμο που αναβόσβηνε γράφοντας "GOAL".

El Sombrero

Αποσυνδεδεμένος Kun

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 1.163
    • Προφίλ
Απ: Υπόλοιπη Ευρώπη
« Απάντηση #32 στις: Παρ 25 Δεκ 2020 19:05 »
Απίστευτο, σαν πρωταπριλιάτικη φάρσα μου φαίνεται. Μεγάλο πουλέν μαζί με Aaritalo, Kawaguchi, Adu και πολλούς άλλους.

Κρίμα, καλό ταξίδι Maxim.  :'( :'( :'(


"Πατρίδα σαν τον ήλιο σου, ήλιος αλλού δε λάμπει"
PAS Giannina 1966 Toros Locos
ΓΙΑ ΟΣΑ ΠΕΡΑΣΑΜΕ ΚΑΙ ΟΣΑ ΘΑ ΖΗΣΟΥΜΕ ΘΑ ΣΤΟ ΦΩΝΑΖΩ ΚΑΙ ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΑ

Αποσυνδεδεμένος fon7

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 26.293
    • Προφίλ
Απ: Υπόλοιπη Ευρώπη
« Απάντηση #33 στις: Παρ 25 Δεκ 2020 19:09 »
Δυστυχώς η προσωπική του ζωή δεν ήταν τόσο καλή.Προβλήματα με το ποτό,οικονομικά προβλήματα.Ένας παίχτης ίνδαλμα παγκοσμίως πέθανε στην ψάθα κυριολεκτικά.Φυσικά νέος άνθρωπος.

Αποσυνδεδεμένος Mikkael_Sin

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 4.158
  • ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Ο ΤΥΡΝΑΒΟΣ;
    • Προφίλ
Απ: Υπόλοιπη Ευρώπη
« Απάντηση #34 στις: Παρ 25 Δεκ 2020 20:18 »
https://www.contra.gr/opinions/giwrgos-perperidhs/o-maxim-tsigkalko-charaxe-mia-olokliri-genia-kerdizontas-tin-aioniotita.9092132.html

Πριν λίγο το διάβασα κι εγώ. Όντως, ο μικρός δεν είχε καταλάβει καν τι έπαιζε με την πάρτη του σ' όλο τον κόσμο.

Από αυτόν ξεκινούσαν οι ομάδες όλων μας όταν παίζαμε κάπου στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας.

Φον, κάπου τώρα τελευταία τον μνημόνευσες και μου τον θύμισες.

Τι να πούμε; Νέο παιδί, κρίμα.

Ελαφρύ το χώμα.
"I'VE CROSSED AN OCEAN OF WINE TO FIND YOU..."
     - Απέραντος ο θάνατος δίχως μήνες κι αιώνες -
             Η ΖΩΗ ΜΕ ΤΟ ΦΟΒΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΖΩΗ

Αποσυνδεδεμένος fon7

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 26.293
    • Προφίλ
Απ: Υπόλοιπη Ευρώπη
« Απάντηση #35 στις: Παρ 25 Δεκ 2020 20:28 »
Ναι στην μεταγραφή του Νάτιτσικ

Αποσυνδεδεμένος fon7

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 26.293
    • Προφίλ
Απ: Υπόλοιπη Ευρώπη
« Απάντηση #36 στις: Παρ 15 Ιαν 2021 23:02 »
Από το 1971 ως το 1976 η Χρυσή Μπάλα ήταν υπόθεση δυο παικτών: Του Κρόιφ και του Μπεκενμπάουερ. Ο μοναδικός που κατάφερε να μπει σφήνα ανάμεσα τους ήταν ένας γνώριμος μας. To 1975 η Διναμό Κιέβου του Λομπανόφσκι κατέκτησε το σοβιετικό πρωτάθλημα και το Κυπελλούχων. Το κερασάκι στην τούρτα μπήκε στο Σούπερ Καπ, εκεί που οι Σοβιετικοί κέρδισαν και τα δυο ματς με την ανίκητη Μπάγερν, με 1-0 εκτός και 2-0 εντός. Σκόρερ και των τριών γκολ; Ο πρώτος της σκόρερ και μετέπειτα νικητής της Χρυσής Μπάλας του 1975, Όλεγκ Μπλαχίν.


Εδώ το γκολ της νίκης μέσα στο Μόναχο όπου ο Μπλαχίν ξεκίνησε πίσω από το κέντρο και ολοκλήρωσε τη φάση μόνος του:

El Sombrero

Αποσυνδεδεμένος fon7

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 26.293
    • Προφίλ
Απ: Υπόλοιπη Ευρώπη
« Απάντηση #37 στις: Παρ 15 Ιαν 2021 23:10 »


“Υπάρχει μόνο μια ομάδα στο Ταλίν”
9 Οκτωβρίου 1996, ώρα 3 το μεσημέρι. Στο γήπεδο ‘Kadriorg’ στο Ταλίν της Εσθονίας το διαιτητικό τρίο και οι 11 παίκτες της εθνικής Σκωτίας βγαίνουν στον αγωνιστικό χώρο και παρατάσσονται μπροστά από τους φιλάθλους, όπως ορίζει το τελετουργικό της ΦΙΦΑ. Μετά τις καθιερωμένες χειραψίες ο διαιτητής ζητάει από τον αρχηγό των Σκωτσέζων, Τζον Κόλινς, να διαλέξει πλευρά στο κέρμα. Ο Κόλινς αποδεικνύεται σωστός κι έτσι η σέντρα δίνεται στους φιλοξενούμενους. Οι παίκτες της Σκωτίας παίρνουν κανονικά τις θέσεις τους, ο επιθετικός Μπίλι Ντοντς πασάρει στον Κόλινς, αυτός κάνει μισό μέτρο με τη μπάλα και τότε ακούγεται το σφύριγμα της λήξης!

Το πιο περίεργο παιχνίδι στην ιστορία των προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου, σε ευρωπαϊκό έδαφος τουλάχιστον (καθώς έχει ξανασυμβεί κάτι παρόμοιο στον αγώνα Χιλή-ΕΣΣΔ το 1973), κράτησε δυο ολόκληρα δευτερόλεπτα. Ο λόγος; Απέναντι στους Σκωτσέζους δεν υπήρχαν αντίπαλοι! Η εθνική ομάδα της Εσθονίας, που θα έπρεπε κανονικά να βρίσκεται στην άλλη πλευρά του αγωνιστικού χώρου, δεν είχε πάει καν στο γήπεδο.



Όλα ξεκίνησαν το προηγούμενο απόγευμα όταν κατά τη διάρκεια της τελευταίας προπόνησης των Σκωτσέζων, ο προπονητής της ομάδας, Κρέγκ Μπράουν, διαμαρτυρήθηκε για τον ελλειπέστατο φωτισμό του μικρού και πανάρχαιου γηπέδου (που εκείνη τη χρονιά έκλεινε τα 70 και χωρούσε όλους κι όλους 5.000 θεατές), το οποίο χρησιμοποιούσε ως έδρα η Εσθονία. Η επίσημη διαμαρτυρία των Σκωτσέζων έφτασε στους ανθρώπους της ΦΙΦΑ, οι οποίοι μετά από μια ολονύχτια σύσκεψη αποφάσισαν την αλλαγή της ώρας διεξαγωγής, μεταφέροντας την από τις 18.45 στις 15.00. Και κάπου εδώ ξεκίνησε το μεγάλο μπάχαλο.

Οι Εσθονοί, που ενημερώθηκαν για την αλλαγή ώρας το πρωί του αγώνα (κατά τους ίδιους, “κάπου στις 11 το πρωί”!), αντέδρασαν φυσικά άμεσα. Τα προβλήματα που προέκυπταν από μια τέτοια αλλαγή της τελευταίας στιγμής ήταν αρκετά και μεγάλα. Το πρώτο (και μεγαλύτερο) ήταν πως κάποιοι από τους ημι-επαγγελματίες, τότε, παίκτες τους βρισκόταν ακόμα στη δουλειά ενώ οι υπόλοιποι ήταν συγκεντρωμένοι στο προπονητικό κέντρο της ομάδας που βρισκόταν 100 χιλιόμετρα μακριά από το Ταλίν. Το δεύτερο θέμα αφορούσε τους φιλάθλους που, επίσης, δεν θα μπορούσαν να παρευρεθούν, αφού η νέα ώρα ήταν απαγορευτική για κάθε εργαζόμενο. Το τρίτο και τελευταίο πρόβλημα ήταν οικονομικό, αφού το BBC, που είχε πάρει τα τηλεοπτικά δικαιώματα του αγώνα έναντι 50.000 λιρών, δεν μπορούσε να εγγυηθεί ότι θα καλύψει το ματς μεσημεριάτικα.



Μετά από μια γρήγορη σύσκεψη ο πρόεδρος της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Εσθονίας ανακοίνωσε ότι η ομάδα του θα πάει στο γήπεδο κανονικά το απόγευμα για να παίξει στις 18.45, όπως ήταν προγραμματισμένο εξ αρχής. Έτσι, στις 3 το μεσημέρι ο Γιουγκοσλάβος διαιτητής σφύριξε μέσα σε 2 δευτερόλεπτα την έναρξη και τη λήξη, την ίδια ώρα που στις κερκίδες οι 800 Σκωτσέζοι εκδρομείς αντιμετώπιζαν με κλασικό βρετανικό χιούμορ την όλη κατάσταση, τραγουδώντας αρχικά “One team in Tallinn, there’s only one team in Tallinn” (ατάκα με την οποία έμεινε στην Ιστορία το παιχνίδι) και στη συνέχεια “Sing in the daylight, we only sing in the daylight”, για να κλείσουν το μενού των συνθημάτων με το πασίγνωστο κομμάτι των θεών Monty Python “Always look on the bright side of life”.



Η όλη “φάρσα”, όπως χαρακτηριστικά αποκαλούσαν την άβολη κατάσταση οι περισσότεροι εκ των πρωταγωνιστών στις δηλώσεις τους μετά, ολοκληρώθηκε νωρίς το απόγευμα όταν έφτασε στο γήπεδο η αποστολή των Εσθονών, η οποία φυσικά και δεν βρήκε κανέναν, αφού οι διαιτητές και οι φιλοξενούμενοι είχαν φύγει. “Πήγαμε αμέσως στο αεροδρόμιο και από εκεί, κλασικά, στο μπαρ για μερικές μπύρες. Πιθανόν να είχαμε ήδη βγει από τον εναέριο χώρο της Εσθονίας όταν πήγαν αυτοί στο γήπεδο” θυμάται ο παλαίμαχος παίκτης της Τσέλσι και της Σέλτικ, Κρέγκ Μπέρλει.

Σε αντίθεση πάντως με αυτό που περίμεναν οι Σκωτσέζοι, το παιχνίδι δεν κατοχυρώθηκε υπέρ τους. Ένα μήνα μετά η ΦΙΦΑ αποδέχθηκε τις ενστάσεις των Εσθονών και αποφάσισε ότι το ματς πρέπει να επαναληφθεί σε ουδέτερο έδαφος με τους ίδιους διαιτητές. Αυτό έγινε αρκετούς μήνες αργότερα, τον Φλεβάρη του 1997, στο Σταντ Λουί Β’ στο Μονακό. Οι δυο ομάδες αυτή τη φορά παρατάχθηκαν κανονικά και το παιχνίδι έληξε με ένα ξενέρωτο 0-0.

Εντελώς συμπτωματικά, είκοσι ακριβώς χρόνια μετά από εκείνο το θρυλικό πλέον παιχνίδι που δεν έγινε ποτέ, το Ταλίν επισκέπτεται η δικιά μας εθνική ομάδα, που επίσης θα αντιμετωπίσει τους Εσθονούς στα πλαίσια της 3ης αγωνιστικής των προκριματικών ενός Παγκοσμίου Κυπέλλου. Όμως κάπου εδώ σταματάνε οι ομοιότητες. Η εθνική Εσθονίας έχει μετακομίσει από το 2002 στο μεγαλύτερο (καλά, μην φαντάζεστε και κανένα εσθονικό ‘Γουέμπλει’, 10.000 με το ζόρι χωράει) και σύγχρονο ‘A. Le Coq Arena’, του οποίου ο φωτισμός είναι σίγουρα αρκετός ώστε να μη ζήσουμε απόψε το βράδυ μια ακόμα γραφική σκηνή, σαν κι αυτή που έζησαν και σίγουρα θα διηγούνται στις σκωτσέζικες παμπ μέχρι τα βαθιά γεράματα τους όσοι βρέθηκαν στο γήπεδο τη μέρα που η Σκωτία βγήκε στον αγωνιστικό χώρο για να παίξει μόνη της. (Και τελικά κατάφερε να μην κερδίσει!)
sombrero.gr

Αποσυνδεδεμένος fon7

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 26.293
    • Προφίλ
Απ: Υπόλοιπη Ευρώπη
« Απάντηση #38 στις: Τρι 19 Ιαν 2021 17:30 »
Νίκος Καινούργιος, η αποκάλυψη



Ο 22χρονος Νίκος Καινούργιος, αριστερός μπακ της Ζούλτε Βάρεγκεμ, λίγες ώρες μετά το καλύτερο, έως τώρα, βράδυ της ποδοσφαιρικής του καριέρας όπου πέτυχε δύο γκολ κόντρα στην Μπέβερεν αγωνιζόμενος ως... σέντερ φορ μίλησε στο SPORT24 για τις υποσχέσεις που πάντα τηρεί και το ακατόρθωτο που δεν τον έχει πτοήσει πότε έως τώρα στην καριέρα του.

Το Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2021 θα μείνει για πάντα χαραγμένο στη μνήμη του 22χρονου Νίκου Καινούργιου της Ζούλτε Βάρεγκεμ. Ο διεθνής με την ελπίδων αριστερός μπακ όχι μόνο αγωνίστηκε βασικός, για πέμπτη φορά φέτος, αλλά κατάφερε να πετύχει και τα πρώτα του γκολ με τη φανέλα της ομάδας του Βελγίου.

Και το σημαντικότερο κατάφερε να κάνει πράξη την υπόσχεση που είχε δώσει στη γιαγιά του πως το πρώτο γκολ που θα βάλει θα το αφιερώσει στον παππού του ο οποίος δεν βρίσκεται πλέον στη ζωή. Και ο οποίος θα χαιρόταν διπλά για τον ίδιο.

Και ο Νίκος δεν το ξέχασε, το Σάββατο το βράδυ, και αφού άνοιξε το σκορ με κεφαλιά από τη μικρή περιοχή στο εκτός έδρας ματς με την Μπέβερεν στο 36' της αναμέτρησης σήκωσε τα χέρια του προς τον ουρανό και αφιέρωσε το γκολ στον παππού του. Το "χρωστούσε" σε αυτόν που σε μικρή ηλικία τον πήγαινε στα γήπεδα του Βύρωνα όπου μεγάλωσε και αυτός κλώτσούσε ότι έβρισκε μπροστά του καθώς το μικρόβιο της μπάλας του είχε μπει από μικρός.

Λίγα λεπτά αργότερα, στο 78’, ο Καινούργιος πέτυχε ένα ακόμη γκολ, διαμόρφωσε το 4-1 με πλασέ από κοντά αφού κέρδισε το ριμπάουντ μετά από ένα χαμένο πέναλτι. Αυτό το τέρμα το αφιέρωσε στον εαυτό του. Τότε βγήκε στο πρόσωπο του όλη η χαρά από τα όσα είχε πετύχει εκείνο το βράδυ καθώς και η σκληρή δουλειά των τελευταίων ετών που τον οδήγησε από τη Super League 2 και τη Σπάρτη στην πρώτη κατηγορία του Βελγίου και τη Ζούλτε Βάρεγκεμ.

twitter

Ένα βράδυ το οποίο ο Νίκος Καινούργιος μιλώντας στο SPORT24 χαρακτηρίζει ως το καλύτερο ποδοσφαιρικό βράδυ στην καριέρα του. Κάτι που δεν άλλαξε παρά τον τραυματισμό του, πέντε λεπτά αργότερα, όταν δέχτηκε μια αγκωνιά στο κεφάλι με αποτέλεσμα να πάθει διάσειση, να γίνει αλλαγή, να πάει για εξετάσεις στο νοσοκομείο και να μην χαρεί με τους υπόλοιπους συμπαίκτες του το διπλό της Ζούλτε Βάρεγκεμ και τα δύο τέρματα που ο ίδιος είχε πετύχει στη νίκη της ομάδας του με το επιβλητικό 5-1.

"ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΜΟΥ ΓΚΟΛ ΗΤΑΝ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΣΤΟΝ ΠΑΠΠΟΥ ΜΟΥ"
Βέβαια για να φτάσει να σκοράρει δύο φορές έπρεπε να αλλάξει θέση και από αριστερός μπακ που αγωνίζεται στην ομάδα του τον τελευταίο ενάμιση χρόνο να παίξει ως σέντερ φορ για να καλύψει τις απουσίες που είχε η ομάδα του πριν την εκτός έδρας αναμέτρηση με την Μπέβερεν.

Από εκεί ξεκίνησε και η συνέντευξη του 22χρονου διεθνή μπακ στο SPORT24:

Έχεις αγωνιστεί ξανά σαν επιθετικός;
«Έχω παίξει ξανά στην Σπάρτη και μάλιστα σε αρκετά παιχνίδια. Ήταν ο προπονητής που είχε τότε, ο κ. Βαζέχα που με είχε χρησιμοποιήσει ως σέντερ φορ».

Για να σε βάλει ένας τόσο σπουδαίος επιθετικός σέντερ φορ κάτι θα είχε δει σε εσένα;
«Ναι πιθανό. Μου είχε πει ότι με πιστεύει και για τη θέση του επιθετικού. Ο κ. Βαζέχα ήταν αυτός που με είχε δοκιμάσει και στην Σπάρτη και είχε δώσει την έγκριση του για να με πάρουν στην ομάδα. Είναι ένας εξαιρετικός άνθρωπος ο οποίος με έχει βοηθήσει».

Είχες έκτοτε επαφή με τον Βαζέχα ξανά;
«Του έχω στείλει δύο φορές μήνυμα να του πω ευχαριστώ γιατί με είχε βοηθήσει στην καριέρα μου».

Ας περάσουμε στο σήμερα ο προπονητής σου στη Ζούλτε, ο κ. Ντιούρι σε είχε ενημερώσει ότι θα παίξει ως φορ κόντρα στη Μπέβερεν; Σε είχε δοκιμάσει ή ήταν ξαφνικό;
«Με είχε δοκιμάσει δύο-τρεις φορές μέσα στην εβδομάδα, οπότε το είχα καταλάβει. Βέβαια στην ομάδα μου έχω παίξει σχεδόν παντού. Αριστερό μπακ, όλη την πλευρά ως αριστερό μπακ χαφ, αριστερό εξτρέμ, αριστερό στόπερ σε τριάδα αλλά και επιθετικός στην προπόνηση. Οπότε δεν μου φάνηκε περίεργο».

Και γιατί επέλεξε εσένα ως σέντερ φορ;
«Είχαμε προβλήματα. Και οι δύο επιθετικοί μας είναι τραυματίες. Οπότε έψαχναν ποιον να βάλουν».

Και τώρα με τα δύο γκολ που πέτυχες του έβαλες δύσκολα. Λες να σε βάλει και πάλι μπροστά την Πέμπτη (21/1) κόντρα στη Λέουβεν;
«Δεν ξέρω ακόμα. Το σημαντικό είναι να παίξω».

Σου είπε κάτι μετά το παιχνίδι του Σαββάτου (16/1) για την απόδοση σου, τα δύο γκολ;
«Δεν μιλήσαμε όχι αλλά νομίζω ότι είναι ευχαριστημένος, γιατί είδα κάτι δηλώσεις που έκανε αλλά είναι στα Φλαμανδικά, οπότε δεν κατάλαβα και πολλά. Ναι μεν μιλάω Γαλλικά και Αγγλικά αλλά αυτά ακόμα δεν τα καταλαβαίνω».

Εσένα σε ποια θέσει σου αρέσει να αγωνίζεσαι;
«Σαν θέση αυτή που πιστεύω ότι μου ταιριάζει είναι του μπακ χαφ, εκεί που παίζω τα τελευταία χρόνια και για την οποία δουλεύω για να γίνομαι καλύτερος μέρα με τη μέρα. Η επίθεση βέβαια είναι γλυκιά αλλά μπορώ να καλύψω αρκετές θέσεις. Αυτή του μπακ όμως μου ταιριάζει περισσότερο απ’ όλες θεωρώ».

Φέτος παίρνεις και αρκετό χρόνο συμμετοχής σε σχέση με πέρυσι, έχεις ήδη παίξει σε οκτώ παιχνίδια, πως νιώθεις;
«Είναι πραγματικά ένα όνειρο που είχα να παίξω σε ένα τέτοιο πρωτάθλημα, να παίξω βασικός, να πετύχω τα πρώτα μου γκολ. Το ονειρευόμουν πολύ έχω δουλέψει υπερβολικά για να φτάσω εδώ και φυσικά χαίρομαι πάρα πολύ για αυτό».

Πρέπει να ήταν ξεχωριστό το πρώτο σου γκολ, που το αφιέρωσες;
«Το πρώτο μου γκολ το αφιέρωσα στον παππού μου, τον οποίο έχω χάσει. Έδειξα ψηλά τον ουρανό, του είχα πει στο παρελθόν: «Θα γίνω επαγγελματίας, θα παίξω ποδόσφαιρο» το είχα υποσχεθεί στην γιαγιά μου ότι το πρώτο θα ήταν για αυτόν».

Κατάφεραν και το είδαν;
«Ναι το έχουν δει όλοι οικογενειακώς. Η γιαγιά μου συγκινήθηκε σίγουρα αλλά το περίμενε γιατί ξέρει ότι δεν ξεχνάω τις υποσχέσεις μου».

Ποια είναι η επόμενη υπόσχεση που έχεις δώσει;
«Καταρχήν πάντα παίζω για την οικογένεια μου που είναι δίπλα μου. Η υπόσχεση που τους έχω δώσει είναι πως θα φτάσω όσο ψηλότερα γίνεται. Θέλω με τη δουλειά μου εντός και εκτός γηπέδου να τους κάνω όσο περισσότερο περήφανους μπορώ».

Το δεύτερο γκολ που το αφιέρωσες;
«Το δεύτερο δεν το αφιέρωσα κάπου συγκεκριμένα. Σε αυτό μου βγήκε όλη η χαρά. Αυτή η βραδιά ήταν η καλύτερη στη ζωή μου αναφορικά με το ποδόσφαιρο. Το όνειρο που έκανα κάθε βράδυ πριν κοιμηθώ και βγήκε. Εκείνη τη μέρα όμως και λόγω του τραυματισμού δεν το κατάλαβα, τώρα αρχίζω και καταλαβαίνω».

Από τον παππού σου πήρες την αγάπη για το ποδόσφαιρο;
«Απ’ ότι μου έχουν πει ο άλλος μου παππούς, από την πλευρά του πατέρα μου που πέθανε αρκετά χρόνια νωρίτερα ήταν αριστερός μπακ χαφ στην ομάδα του χωριού του και μου λένε ότι από εκεί πήρα. Ο άλλος μου παππούς όμως ήταν αυτός που με πήγαινε στα γήπεδα του Βύρωνα και έπαιζα συνέχεια μπάλα».

Από πόσο μικρό θυμάσαι τον εαυτό σου να ασχολείται με το ποδόσφαιρο;
«Απ’ όταν γεννήθηκα πάντα με μια μπάλα στα πόδια ήμουν. Ξεκίνησα να παίζω μπάλα στις ακαδημίες του Βύρωνα και εν συνεχεία πήγα στην ομάδα του Υμηττού όπου έπαιξα τρία χρόνια, βρέθηκα στο αντρικό αν και 15 ετών και μετά πήγα στην ακαδημία του ΠΑΣ Γιάννινα σε επίπεδο Κ19. Από εκεί έφυγα και βρέθηκα στον Αήττητο Σπάτων».


Ο 22χρονος μπακ με τη φανέλα της Κ19 του ΠΑΣ Γιάννινα σε ματς με τον Ολυμπιακό.

Πως βρέθηκες στον Αήττητο;
«Ήξερα πως θα διεκδικούσε την άνοδο, ήταν στην Αθήνα και πίστευα πως η ομάδα θα μπορούσε να ανέβει και να παίξει στη Β’ Εθνική. Δεν πήρα όμως αυτά που ήθελα οπότε δεν έμεινα. Και εκεί βέβαια υπήρχαν ματς που με είχαν βάλει στην επίθεση».

Και από εκεί μετά πως προέκυψε η Σπάρτη;
«Στον Αήττητο είχαμε προπονητή τερματοφυλάκων τον κ. Βάντσικ και αυτός ήταν που μίλησε στον Βαζέχα για μένα και μίλησε και σε μένα και πήγα για δοκιμή. Με πήραν και είχα μια καλή χρονιά θεωρώ με 25 συμμετοχές και τέσσερα γκολ».


Ο Νίκος Καινούργιος έχει σκοράρει με την Σπάρτη και πανηγυρίζει.

Και από τη Σπάρτη και τη Β’ Εθνική στο… Βέλγιο και τη μεγάλη κατηγορία. Μεγάλο το άλμα;
«Ναι με ενημέρωσε ο εκπρόσωπος μου, ο Τόλης Μπακάλης, πως θα πήγαινα για δοκιμή στη Ζούλτε Βάρεγκεμ και έτσι έγινε το καλοκαίρι του 2019. Πήγα, δοκιμάστηκα για τρεις εβδομάδες,έπαιξα σε πέντε φιλικά, όλα ως αριστερός μπακ».


Ο Νίκος Καινούργιος με τους εκπροσώπους του Τόλη Μπακάλη και Νίκο Μαυρομάρα.

Την πρώτη χρονιά τα πράγματα ήταν δύσκολα. Όχι για την διαβίωση του σε μια χώρα του εξωτερικού, άλλωστε έχει μάθει να μένεις μόνος του, μακριά από τους γονείς του από μικρή ηλικία, από τα χρόνια που ήταν στις ακαδημίες του ΠΑΣ Γιάννινα. Οπότε τα πράγματα στο Βάρεγκεμ όπου μένει ήταν σαφώς καλύτερα.

Αγωνιστικά όμως έπρεπε να συνηθίσει σε ένα εντελώς διαφορετικό τρόπο ποδοσφαίρου ένα δύσκολο πρωτάθλημα και όσοι θεωρούν πως η μετάβαση από τη SuperLeague 2 στηνJupiter League είναι εύκολη δεν έχουν παρά να δουν πόσοι ακόμα Έλληνες το έχουν καταφέρει.

Όπως εξηγεί άλλωστε το πρωτάθλημα είναι αρκετά δύσκολο παρά το τι γνώμη έχουν όλοι για αυτό: «Είναι ένα δύσκολο πρωτάθλημα, ιδίως για νέα παιδιά. Ο ρυθμός, η δύναμη, η ταχύτητα η μπάλα πάει πάνω κάτω».

Το μόνο που του λείπει είναι η οικογένεια του: «Από μικρός μένω μόνος, από την πρώτη στιγμή που πήγα στον ΠΑΣ και εν συνεχεία στη Σπάρτη. Αυτό που μου λείπει περισσότερο είναι οι στιγμές που έχω χάσει με την οικογένεια μου. Αλλά είναι απ’ αυτά που χάνεις όταν ασχολείσαι με το ποδόσφαιρο».

Φέτος τα πράγματα όμως είναι διαφορετικά, πως έχει πάει η σεζόν έως τώρα;
«Στην αρχή είχα έναν τραυματισμό, μου πήρε λίγο χρόνο να μπω στην ομάδα, τώρα το έχω αφήσει πίσω μου και έχω παίξει αρκετά συνεχόμενα παιχνίδια και βρίσκω τον ρυθμό μου, είναι φυσιολογικό για έναν παίκτη να θέλει ρυθμό για να μπορεί να αποδώσει καλά. Τώρα τα πράγματα είναι καλύτερα, θεωρώ ότι είμαι έτοιμος για να πάρω και άλλο χρόνο συμμετοχής, όπως βλέπω εγώ στην προπόνηση τον εαυτό μου».

Παίζεις σε μια θέση όπου τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα βγάζει πληθώρα παικτών και μάλιστα ταλαντούχων, ο Τσιμίκας, ο Γιαννούλης, ο Σταφυλίδης, ο Κυριακόπουλος, ο Κατράνης. Όλοι τους σε υψηλό επίπεδο. Σε τι οφείλεται θεωρείς αυτό;
«Πάντα η Ελλάδα έβγαζε καλούς αμυντικογενείς ποδοσφαιριστές παίκτες. Τώρα πως προέκυψαν τόσοι πολλοί και καλοί για τα αριστερά δεν ξέρω. Μου αρέσει όμως που υπάρχουν αρκετοί καλοί αριστεροπόδαροι ποδοσφαιριστές. Το αριστερό πόδι είναι κάτι το ιδιαίτερο».

Υπάρχει κάποιος αριστερός μπακ που θαυμάζεις, που «κλέβεις» στοιχεία;
«Δεν έχω κάποιον ιδιαίτερο παίκτη που προσπαθώ να αντιγράψω. Κοιτάω γενικά να πάρω κάποια στοιχεία απ’ όλους τους παίκτες. Μου αρέσουν τα δεκάρια, οι τεχνήτες, αυτοί που κάνουν τη διαφορά».

Τα όνειρα σου με τη Ζούλτε Βάρεγκεμ που φτάνουν;
«Να το πάρουμε απ’ αυτή τη σεζόν, το συμβόλαιο μου λήγει το καλοκαίρι. Αλλά επειδή έχω αρχίσει να παίζω είμαι συγκεντρωμένος εδώ και το όνειρο μου είναι να παίξω όσα περισσότερα ματς μπορώ μέχρι το τέλος της σεζόν, να βάλω γκολ, να δώσω ασίστ και να τερματίσουμε όσο το δυνατόν ψηλότερα. Για μετά δεν ξέρω, εγώ θέλω να παίξω».

Έχεις φανταστεί τον εαυτό σου και σε άλλα πρωταθλήματα, σε καλύτερες ομάδες;
«Σίγουρα. Πιστεύω ότι μπορώ να πάω ακόμα ψηλότερα. Βάζω στόχους για ακόμα ψηλότερα, στο επίπεδο που μπορώ να παίξω. Όσο για τα πρωταθλήματα, δεν με απασχολεί όλα μου αρέσουν».

Τι διαφορές εντοπίζεις στο Βέλγιο σε σχέση με την Ελλάδα;
«Το κακό είναι πως δεν έχω δει πως λειτουργούν οι ομάδες στην Ελλάδα γιατί δεν ήμουν σε έναν σύλλογο τόσο επαγγελματικό αλλά στην Σπάρτη που είχαμε πολλά προβλήματα. Εδώ τα πάντα είναι τρομερά, έχουμε ένα απίστευτο προπονητικό κέντρο, με έξι επτά γήπεδο, κάτι που ήθελα από μικρός να μπαίνω σε ένα μέρος και να βλέπω μόνο γήπεδα».

Έφυγες σε νεαρή ηλικία, τι θα συμβούλευες ένα νέο παιδί; Να ακολουθήσει το δρόμο του εξωτερικού;
«Εξαρτάται από πολλά πράγματα και κάθε περίπτωση είναι διαφορετική. Τι έχεις από πίσω σου. Ένα βήμα σαν και το δικό μου από τη Β’ Εθνική της Ελλάδας στην Α’ Εθνική του Βελγίου δεν ξέρω πόσοι μπορούν να το κάνουν. Εμένα με πίστεψε και ο εκπρόσωπος μου και πάλεψε για αυτό. Αλλά όπως είπα κάθε περίπτωση είναι διαφορετική».

"ΕΧΩ ΧΑΣΕΙ ΠΟΛΛΕΣ ΑΠΛΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΟΥ"
Τι έχεις θυσιάσει για να κάνεις το όνειρο σου πραγματικότητα;
«Καταρχήν το νούμερο ένα είναι η οικογένεια μου, όπως ήδη ανέφερα έχω χάσει πολλές στιγμές μαζί της. Δεύτερον έχω περάσει πολλές ώρες στο γυμναστήριο. Ήμουν ένα παιδί που άργησα να μεγαλώσω σωματικά,ήμουν κοντός, αδύναμος από τα 15-16 πήγα σε γυμναστήριο επαγγελματικά και μέσα σε δύο-τρία χρόνια άλλαξα όλο μου το σώμα. Πήγα στον κ. Στεφανή στην Αθήνα που με έχει βοηθήσει απίστευτα. Έχω φάει ώρες στα γυμναστήρια, στα γήπεδα. Ακόμα και το σχολείο το έχω θυσιάσει. Κατάφερα να το τελειώσω και να περάσω σε σχολή παρά το γεγονός ότι στην Γ’Λυκείου πήγα στα Γιάννινα».

Πως είναι ο συναγωνισμός-ανταγωνισμός στη Ζούλτε Βάρεγκεμ;
«Εμένα οι συμπαίκτες μου με έχουν βοηθήσει πολύ, από πέρυσι. Σαν να θέλουν το καλό μου. Μπήκα μετά από πολλούς μήνες μέσα και το αριστερό μπακ με βοήθησε αρκετά. Ανταγωνισμός υπάρχει αλλά ο καθένας θέλει να παίξει για το καλό του».

Εκεί συνεχίζεις και δουλεύεις σε έξτρα πρόγραμμα;
«Κάνω προπόνηση με την ομάδα και κάθε μέρα κάνω και διαφορετικά προγράμματα έξτρα, είτε στο γήπεδο, είτε στο γυμναστήριο. Δουλεύω πάνω στις σέντρες μου, τα πρώτα κοντρόλ. Εννοείται πως τα προγράμματα είναι σε συνεννόηση με την ομάδα, όταν είναι βαριές οι προπονήσεις δεν κάνω. Μιλάω με τον γυμναστή της ομάδας και έρχεται να με βοηθήσει».

Δίνουν έμφαση στους μικρότερους παίκτες; Ώστε να τους βελτιώσουν;
«Βοηθάνε όλους τους μικρούς ώστε να τους κάνουν καλύτερους, να βελτιώσουν ότι δεν πάει καλά. Μας ελέγχουν συνέχεια για τη δύναμη μας και όλο μας το σώμα. Επειδή έχω καλή σχέση με τους γυμναστές και ξέρουν ότι δουλεύω αρκετά με βοηθούν».

Έχεις βρεθεί και στην Εθνική Ελπίδων αλλά δεν κατάφερες να κάνεις ντεμπούτο;
«Ναι έτσι ακριβώς αλλά ακόμα και η κλήση μου ήταν τεράστιο επίτευγμα για μένα. Αν αναλογιστούμε ότι πριν έρθω εδώ ήμουν στα Σπάτα και στην Σπάρτη».

Πλέον όμως μπορείς να κληθείς μόνο στην Ανδρών εκεί όπου μπροστά σου ο συναγωνισμός είναι τεράστιος. Θα το ήθελες;
«Δεν νομίζω να υπάρχει μεγαλύτερη τιμή για έναν Έλληνα ποδοσφαιριστή από την Εθνική Ελλάδας. Εννοείται ότι θα το ήθελα. Είναι δύσκολα αλλά ποτέ μην λες ποτέ. Αν μου έλεγες τρία χρόνια πριν ότι θα έπαιζα τώρα στο Βέλγιο στην Α’ κατηγορία θα έλεγα πως δεν είσαι καλά(σ.σ. γέλια)».

Η προοπτική του να επιστρέψεις στην Ελλάδα, σε μια μεγάλη ελληνική ομάδα, πως σου φαίνεται; Η δεν το σκέφτεσαι καθώς θες να συνεχίσεις να παίζεις στο εξωτερικό;
«Για τώρα σίγουρα θα ήθελα να παραμείνω στο εξωτερικό. Για να έρθω σε μια μεγάλη ελληνική ομάδα θα πρέπει να είμαι έτοιμος και πρέπει να δουλέψω ακόμα περισσότερο».

Ποιο είναι το μότο που έχεις στη ζωή σου;
«Το μόνο που έχω μάθει να κάνω είναι να δουλεύω σκληρά, δεν σταματάω μέχρι να πετύχω αυτό που θέλω. Αν μου πουν πως κάτι δεν μπορώ να το κάνω θα δουλέψω πολλές φορές για να τα καταφέρω, οπότε αυτό είναι το μότο μου».

Εκεί μένεις μόνος σου, εκτός γηπέδου έχεις αποκτήσει φίλους;
«Οι φιλίες μου είναι με τα παιδιά από την ομάδα. Δεν είμαι και αυτός που θα βγει πολύ από το σπίτι».

Τι έκανες μια μέρα που είχες ρεπό, προ του κορονοϊού;
«Είτε βρισκόμουν με τους συμπαίκτες μου να πάμε για καφέ, να τα πούμε, να πάμε βόλτα σε άλλες πόλεις με το αμάξι και εκεί να περπατήσω, να χαθώ στα στενά. Έχει δύο τρεις πόλεις εδώ κοντά που είναι πανέμορφες η Γάνδη στην οποία πάω αρκετά συχνά καθώς απέχει μόλις είκοσι λεπτά, η Μπριζ, η Αμβέρσα».

Και τώρα με τον κορονοϊό;
«Για μένα δεν αλλάζει κάτ ιαπλά δεν συναντιώμαστε έξω με τους συμπαίκτες μου. Οπότε πάω μόνος μου στις πόλεις που μου αρέσουν και περπατάω. Κάτι που με χαλαρώνει».

Photo Credits: Eurokinissi / Zulte Waregem
sport24.gr

Να γίνω κακός,να μην γίνω κακός...

Αποσυνδεδεμένος fon7

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 26.293
    • Προφίλ
Απ: Υπόλοιπη Ευρώπη
« Απάντηση #39 στις: Τετ 03 Φεβ 2021 23:00 »


Όταν η Όμπιλιτς παραλίγο να φτάσει στο Τσάμπιονς Λιγκ: η ιστορία του Αρκάν

Η ιστορία του Μίλος Όμπιλιτς είναι βγαλμένη από τα πιο ωραία όνειρα όσων ασχολούνται με λογοτεχνία φαντασίας ή έχουν ρίξει τα ζάρια τους παίζοντας κάποιο RPG. Ένα μυθικός Σέρβος ιππότης, που κατά τον 14ο αιώνα αποφάσισε για λόγους τιμής να αναλάβει μια αποστολή ύψιστης ανδρείας και να δολοφονήσει τον Σουλτάνο Μουράτ, ο Όμπιλιτς έχει μεγάλη παρουσία στη σέρβικη ιστορία γύρω από το Κόσοβο, αν και λίγα πράγματα είναι επιβεβαιωμένα για την ύπαρξή του (περισσότερες βασικές πληροφορίες εδώ). Αρκετούς αιώνες αργότερα, το 1924, μια παρέα νεαρών Σέρβων θα ίδρυε την ομώνυμη ομάδα στο Βελιγράδι. Η Όμπιλιτς είχε μια καλή πορεία τα πρώτα χρόνια της, αλλά μετά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, το κομμουνιστικό καθεστώς της Γιουγκοσλαβίας την ανάγκασε να αλλάξει το όνομά της, ώστε να μη δείχνει τόσο έντονο σέρβικο στοιχείο, δημιουργώντας εντάσεις. Η Όμπιλιτς έγινε Τσούμπουρακ, από τη γειτονιά του Βελιγραδίου που βρισκόταν, κι όταν της επιτράπηκε αργότερα επέστρεψε στο αρχικό της όνομα. Στο μεγαλύτερο διάστημα της ιστορίας της, ήταν μια ομάδα χαμηλών κατηγοριών. Ελάχιστοι θα γνώριζαν σήμερα την Όμπιλιτς, αν στον δρόμο της δεν είχε βρεθεί μια άλλη φιγούρα της Σερβίας.

Ο Ζέλικο Ραζνάτοβιτς ή αλλιώς Αρκάν δεν ήταν άγνωστος στο ποδόσφαιρο της Γιουγκοσλαβίας. Ηγετικό στέλεχος στις τάξεις των οργανωμένων οπαδών του Ερυθρού Αστέρα, ήταν από τους πρωταγωνιστές στα γεγονότα στο διαβόητο ματωμένο ντέρμπι του Μάξιμιρ. Η ιστορία του μυρίζει Βαλκάνια από την αρχή, μέχρι και το τέλος της. Γιος στρατιωτικού και μέλους του Κομμουνιστικού Κόμματος Βέλικο Ραζνάτοβιτς, που παρασημοφορήθηκε ως Παρτιζάνος κατά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Ζέλικο μεγάλωσε σε ένα αυστηρό και αυταρχικό περιβάλλον, αλλά παρά την πειθαρχία, τελικά τον κέρδισε το εύκολο χρήμα. Για πρώτη φορά, συνελήφθη ως πορτοφολάς στα 14 του, σε ένα μεγάλο πάρκο του Βελιγραδίου. Παρά το ξύλο που έφαγε στο σπίτι, ο Ραζνάτοβιτς όχι απλώς δεν σταμάτησε το thug life, αλλά εξελίχθηκε στον κόσμο του εγκλήματος. Κλοπές, ληστείες, μέχρι και απαγωγές ήταν στο ρεπορτόριο του, σε μια εποχή που η σερβική μαφία ζούσε μεγάλες στιγμές, με… προσωπικότητες όπως o Γκίσκα κι ο Λιούμπα Μάγκας. Στον τελευταίο οφείλεται κι η ατάκα «μόνο οι πορτοφολάδες μένουν στο Βελιγράδι», περιγράφοντας την κατάσταση στα τέλη της δεκαετίας του 1960, όταν στο μαζικό κύμα μετανάστευσης Γιουγκοσλάβων προς τη Δύση συμπεριελήφθησαν και πολλοί επικίνδυνοι εγκληματίες που ξεκίνησαν καριέρα στο εξωτερικό.


Περασμένα μεγαλεία

Τότε απέκτησε κι ο Ραζνάτοβιτς το παρατσούκλι “Αρκάν”, από ένα από τα πλαστά του διαβατήρια. Πέρασε πρώτα στην Ιταλία και έκανε το Master του στις ένοπλες ληστείες, αλλά και το λαθρεμπόριο. Από εκεί και πέρα μια καριέρα που θα ζήλευε κάθε ταξιδιωτική εκπομπή: Σουηδία, Βέλγιο, Ολλανδία, Γαλλία, Γερμανία και Ελβετία. Πρώτη διεθνής σύλληψη στο Βέλγιο, τον Δεκέμβριο του 1974, για ένοπλη ληστεία. Καταδικάζεται σε 10 χρόνια, αλλά δεν κάθεται μέσα ούτε ένα, καθώς δραπετεύει. Το ίδιο τροπάριο θα επαναληφθεί και στη συνέχεια. Συμμετέχει σε ένοπλες ληστείες σε Σουηδία και Ολλανδία. Συλλαμβάνεται ξανά το 1979, καταδικάζεται εκ νέου και φυσικά δραπετεύει, αυτή τη φορά από το Άμστερνταμ. Ξανά αργότερα και στην Φρανκφούρτη, όταν τραυματίζεται σε ληστεία κοσμηματοπωλείου και αποδρά από το νοσοκομείο των φυλακών. Όπως όλοι οι μεγάλοι ποδοσφαιρικοί σταρ, αποφασίζει το 1983 να επιστρέψει στην πατρίδα του για να κρεμάσει τα παπούτσια του τα πιστόλια του. Το κάνει μετά το τελευταίο combo σύλληψης-απόδρασης, αυτή τη φορά στη Βασιλεία της Ελβετίας.


Μια από τις πιο διάσημες φωτογραφίες του Αρκάν, να ποζάρει με μια τίγρη και τους Τίγρεις του. Η φωτογραφία είναι το Αμερικάνου φωτορεπόρτερ Ρον Χαβίβ, που μεταξύ άλλων απαθανάτισε τους άντρες του Αρκάν να προβαίνουν σε διάφορες βαρβαρότητες.

Όπως κι οι υπόλοιποι μαφιόζοι εκείνης της περιόδου, έτσι κι ο Αρκάν, λέγεται ότι συνεργαζόταν με την μυστική αστυνομία της Γιουγκοσλαβίας, απολαμβάνοντας μια ιδιότυπη ασυλία. Όταν αναζητήθηκε για μια ληστεία τράπεζας στο Ζάγκρεμπ, επιτέθηκε και τραυμάτισε δύο αστυνομικούς, αλλά αφέθηκε ελεύθερος μέσα σε δύο ημέρες μετά από άνωθεν παρέμβαση. Σιγά σιγά, το ενδιαφέρον του μετακινήθηκε προς το γήπεδο. Με την πολιτική κατάσταση στη Γιουγκοσλαβία να αλλάζει, ο Αρκάν βρέθηκε ανακατεμένος με τα οπαδικά, μετά από παρότρυνση του καθεστώτος Μιλοσέβιτς που επιθυμούσε να έχει ισχυρό έρεισμα ώστε να μην υπάρχουν αντιδράσεις. Ο Αρκάν πήρε τα πρωτοπαλίκαρά του και επισκέφτηκε τις εξέδρες του Μαρακανά, μαζί με τους απαραίτητους λοστούς. Οι μέχρι τότε “σύνδεσμοι” του Ερυθρού Αστέρα πείστηκαν και ενώθηκαν υπό το όνομα των Delije. Τα πανό γύρισαν αυστηρά στην κυριλλική γραφή, τα συνθήματα μιλούσαν για τη Σερβία και τους Σέρβους και η κυβέρνηση πέτυχε αυτό που ήθελε. Ο Αρκάν προφανώς και δεν τα έκανε όλα αυτά μόνο εξαιτίας του εθνικιστικού του πάθους. Από την μία έβγαζε χρήματα μέσα από την ομάδα και από την άλλη, για το έργο που προσέφερε, είχε ανταμοιβές από το καθεστώς.

Παράλληλα, ο Αρκάν στρατολογούσε νεαρούς από το οπαδικό κίνημα, χτίζοντας αυτό που θα γινόταν στη συνέχεια οι “Τίγρεις” του, η παραστρατιωτική του οργάνωση. Ο Αρκάν δεν ήταν πια ένας σκληρός εγκληματίας, ήταν ένας άνθρωπος που είχε έντονο ρόλο στα πολιτικά γεγονότα της εποχής. Συλλαμβάνεται το 1990 στην Κροατία με την κατηγορία ότι βρίσκεται εκεί για να ρίξει την κυβέρνηση, να ξεκινήσει ένοπλη επανάσταση. Καταδικάζεται για μια ακόμα φορά. Μεσολαβεί η κυβέρνηση της Σερβίας και μετά από συμφωνία με την Κροατία, ο Αρκάν επιστρέφει στο Βελιγράδι. Ο στρατός του, η Εθελοντική Φρουρά, είναι έτοιμος. Κατά τη διάρκεια του εμφυλίου, οι Τίγρεις αποτελούν φόβητρο για τους εχθρούς. Ο Αρκάν απαιτεί αυστηρή πειθαρχία και συμμετέχει ο ίδιος σε πολλές μάχες, ενώ χρησιμοποιεί τις γνωριμίες του με την ιταλική Μαφία για την ενίσχυση με όπλα και χρήματα. Η περσόνα του αγγίζει τεράστια φήμη στη Σερβία. Θεωρείται το ύψιστο δείγμα πατριώτη, ένας πραγματικός ήρωας. Για τους αντιπάλους όμως είναι ένας σφαγέας. Οι καταγγελίες πολλές. Για βασανιστήρια, για βιασμούς, για λεηλασίες, για εθνοκάθαρση. Πέρα από τους ποδοσφαιρικούς οπαδούς, το “εθελοντικό” σώμα του Αρκάν έχει κατάδικους, λιποτάκτες που στέλνονται εκεί, ακόμα και Σέρβους πρόσφυγες. Οι άντρες του Αρκάν αρνούνται όλες τις κατηγορίες για τα εγκλήματα της εποχής, αρνούνται ότι οι Τίγρεις χρησιμοποιούνται όπου δεν πρέπει να εμφανιστεί επίσημα ο σέρβικος στρατός. Άλλωστε, χρόνια ακόμα μετά, οι περισσότεροι δεν ενοχλήθηκαν από τη δικαιοσύνη της χώρας για όσα έγιναν.


Ο “γάμος του αιώνα” στη Σερβία. (Σημείωση: ο Αρκάν απέκτησε εννιά τουλάχιστον παιδιά με πέντε διαφορετικές γυναίκες)

Ας μεταφερθούμε όμως σιγά σιγά στην επιστροφή του Αρκάν ποδόσφαιρο. Ο Ραζνάτοβιτς μετά τον πόλεμο δεν είναι αποδυναμωμένος. Το αντίθετο. Απολαμβάνει τη διασημότητά του και αποκτά πολιτικές βλέψεις. Ιδρύει το κόμμα του, το Κόμμα της Σερβικής Ενότητας. Από τις συγκεντρώσεις του περνάνε ένα σωρό ονόματα της σερβικής μουσικής σκηνής. Ανάμεσά τους κι η Σβετλάνα Βελίτσκοβιτς, μια πολύ διάσημη τραγουδίστρια. Ο Αρκάν κι η “Τσέτσα” ερωτεύονται, μονοπωλούν τα εξώφυλλα, ο γάμος τους θεωρείται κορυφαίο κοσμικό γεγονός και μεταδίδεται τηλεοπτικά. Παρά τις προσπάθειες, ο Αρκάν δεν καταφέρνει να πιάσει το όριο και να μπει στη Βουλή. Μετά τον γάμο του, επιστρέφει στα στρατιωτικά και οι Τίγρεις του κατηγορούνται για νέες αγριότητες στο Ερντούτ της Κροατίας. Ο Ρίτσαρντ Χόλντμπρουκ, διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, στο βιβλίο του περιγράφει τον Αρκάν ως “freelance δολοφόνο”, έναν άνθρωπο με διασυνδέσεις με το καθεστώς της Σερβίας, που ακόμα κι ο Μιλόσεβιτς φοβόταν. Η Εθελοντική Φρουρά διαλύεται το 1996 κι ο Αρκάν βρίσκεται ξανά στο Βελιγράδι, ως μέλος του τοπικού τζετ σετ. Η στρατιωτική του καριέρα τελειώνει και ξεκινά και πάλι η ενασχόλησή του με την μπάλα.

Ο Ραζνάτοβιτς θέλει να εμπλακεί στον Ερυθρό Αστέρα, αλλά όταν οι άνθρωποι του συλλόγου αρνούνται, αναλαμβάνει την Όμπιλιτς το 1996. Η ομάδα βρίσκεται στη Β’ εθνική, ενώ έναν χρόνο πριν έχει φτάσει μέχρι τον τελικό του κυπέλλου, χάνοντας από τον Ερυθρό Αστέρα με 4-0. Ο Αρκάν ως εκ θαύματος ανεβάζει την Όμπιλιτς κατηγορία αμέσως, με ρεκόρ 25-4-4 και 15 βαθμούς διαφορά από τη 2η Ζελέζνικ (την οποία έχει “συνεργάτης” του). Το γήπεδο των 4.000 θεατών γεμίζει με διάφορες μορφές, παλιούς στρατιώτες του, ανθρώπους του υποκόσμου και γίνεται η πιο σκληρή έδρα στη χώρα. Όχι γιατί η ατμόσφαιρα είναι καλύτερη από αυτή που κάνουν οι οπαδοί Αστέρα και Παρτιζάν, αλλά γιατί η τρομοκρατία που ασκείται στους αντιπάλους είναι μοναδική. Τα πιστόλια στις εξέδρες δεν ήταν σπάνια και δεν ήταν και ιδιαίτερα κρυφά. Τα συνθήματα “θα σας σπάσουμε τα πόδια, θα περπατάτε με τα χέρια” έμοιαζαν πολύ αληθινά για κάθε αντίπαλο.


Όταν ο Αρκάν ανέλαβε την Όμπιλιτς, ένας γνωστός τού είπε ότι αποκλείεται να πάρει πρωτάθλημα. «Αποκλείεται το κράτος να αφήσει να αφήσει κάποια ομάδα εκτός Ερυθρού Αστέρα και Παρτιζάν να πάρει τον τίτλο». Η απάντηση που πήρε ήταν: “Ξεχνάς ότι είμαι ο Αρκάν”.

Ο Αρκάν μαζεύει καλούς παίκτες. Σε άλλους δίνει αρκετά χρήματα, σε άλλους χρησιμοποιεί την “πειθώ” του. Όπως και στις ιστορίες της Λ. Αμερικής, έτσι και στα Βαλκάνια, η μυθοπλασία μπερδεύεται με την ιστορία. Λέγεται ότι Νικόλα Λάζετιτς (που αργότερα θα έκανε αξιόλογη καριέρα στην Ιταλία) απήχθη και μεταφέρθηκε μέσα σε πορτ μπαγκάζ αυτοκινήτου για να πειστεί να υπογράψει στην Όμπιλιτς. Κι αν αυτά γίνονταν στους παίκτες της Όμπιλιτς, φανταστείτε τι γινόταν στους αντιπάλους. Οι αντίπαλοι φορ συνήθως δέχονταν τηλεφωνήματα που τους απειλούσαν ότι θα βρεθούν με μία σφαίρα σε κάθε γόνατο. Ο Αρκάν βέβαια, δεν άφηνε την ομάδα μόνη της και είχε μια πιο… hands-on προσέγγιση. Αν η ομάδα δεν κέρδιζε έπεφτε πρόστιμο και… απαγόρευση εξόδου από το σπίτι για τους ποδοσφαιριστές. Έχοντας πάρει δίπλωμα προπονητή (μην ρωτάτε πώς) βρισκόταν στον πάγκο της ομάδας. Ένας άνθρωπος που μέχρι πριν λίγο καιρό πολεμούσε και είχε μια τόσο σκληρή στρατιωτική οργάνωση, έκαμπτε τις αντιστάσεις κάθε διαιτητή και κάθε αντιπάλου παίκτη που τον έβλεπαν από απόσταση λίγων μέτρων. Συχνά αρκούσε η φυσική του παρουσία και μόνο, ένα χαμόγελο προς το διαιτητικό τρίο.

Κάπως έτσι, η Όμπιλιτς έγινε η μοναδική ομάδα που θα έσπαγε το δίπολο Ερυθρού Αστέρα-Παρτιζάν στο ποδόσφαιρο της χώρας. Μόλις στην 1η της σεζόν στην Α’ εθνική κατέκτησε το πρωτάθλημα με μόνο μία ήττα και ρεκόρ 27-5-1. Ο Ερυθρός Αστέρας έμεινε δύο βαθμούς πίσω και σε αυτό βοήθησε κι η Παρτιζάν που λέγεται ότι δεν έδειξε καμία διάθεση να χτυπήσει το παιχνίδι της με την Όμπιλιτς. Αντίστοιχα, στον τελικό του κυπέλλου, η Όμπιλιτς δεν φάνηκε κι αυτή να χτυπάει με ζέση το παιχνίδι απέναντι στην Παρτιζάν. Για να φτάσει στον τελικό βέβαια η Όμπιλιτς, ξεπέρασε το εμπόδιο του Ερυθρού Αστέρα. Ο επαναληπτικός ήταν ένα αξέχαστο ματς, με τον διαιτητή να βγάζει 17 κίτρινες, 2 κόκκινες και να αποβάλλει τον κόουτς του Ερυθρού Αστέρα, τον οποίο ανέλαβαν να απομακρύνουν οι “άνθρωποι της ασφαλείας” της Όμπιλιτς από τον αγωνιστικό χώρο. Οι παίκτες του Ερυθρού Αστέρα δεν πήγαν στα αποδυτήρια στο ημίχρονο και παρέμειναν στο χορτάρι. Λίγο ο φόβος για τραμπουκισμούς, λίγο οι φήμες ότι περίεργα αέρια εμφανίζονταν στα αποδυτήρια των φιλοξενούμενων, δεν θέλει πολύ ο άνθρωπος. Έτσι κι αλλιώς, είχαν αλλάξει στο λεωφορείο, πριν τον αγώνα. Μέσα σε αυτό το κλίμα πώς να προκριθούν;

Οι διαιτητές βέβαια δεν μπορούσαν να μην πάνε στα αποδυτήρια. Ένας από αυτούς, ο Ζόραν Άρσιτς, είδε τον Αρκάν να μπουκάρει μέσα, να τον χαστουκίζει και να τον απειλεί με το πιστόλι του. Κι αν στη Σερβία όλα αυτά ήταν κοινό μυστικό, ο Άρσιτς δεν μίλησε με αντάλλαγμα να μην οριστεί ξανά σε ματς της Όμπιλιτς. Στην Ευρώπη, η ΟΥΕΦΑ έδειξε πιο γρήγορα από ότι συνήθως αντανακλαστικά. Όταν η ΟΥΕΦΑ απείλησε την Όμπιλιτς με αποβολή από τις διοργανώσεις της, ο Αρκάν αποσύρθηκε τυπικά και άφησε την ομάδα στα χέρια της τραγουδίστριας κυρίας Τσέτσα. Έτσι κι αλλιώς, ο Αρκάν δεν τολμούσε να βγει εκτός της χώρας, καθώς εκκρεμούσαν εντάλματα σύλληψης, και θα άφηνε τη γυναίκα του να συνοδεύει την ομάδα. To 2008, ένας τηλεοπτικός σταθμός της Σερβίας αποκάλυψε ότι ο Αρκάν είχε δώσει εντολή για τη δολοφονία του προέδρου της ΟΥΕΦΑ Λέναρντ Γιόχανσον. Ο Σουηδός επιβεβαίωσε ότι κάτι τέτοιο είχε φτάσει στα αυτιά του. Άγνωστο αν ήταν αλήθεια. Η Όμπιλιτς συμμετείχε στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ 1998-99. Πέρασε την ισλανδική IBV, αλλά στη συνέχεια το εμπόδιο της Μπάγερν ήταν ανυπέρβλητο. Οι Γερμανοί απέκλεισαν τους Σέρβους, η Όμπιλιτς πήγε στο ΟΥΕΦΑ, αλλά εκεί η Ατλέτικο Μαδρίτης του Ζουνίνιο την απέκλεισε με δύο νίκες.


Ο Αρκάν νεκρός, η Όμπιλιτς εξαφανισμένη, αλλά η Τσέτσα περνάει μια χαρά

Τις επόμενες χρονιές, η Όμπιλιτς κατέκτησε τη 2η και την 3η θέση (τη 2η σε ένα πρωτάθλημα που διακόπηκε λόγω των βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ και θα μπορούσε να το κυνηγήσει, αφού ήταν 2 βαθμούς πίσω από την Παρτιζάν 9 αγωνιστικές πριν το τέλος). Δεν ξέρουμε πού θα έφτανε, καθώς ο Αρκάν έφυγε από τη ζωή, θύμα δολοφονίας, το 2000. Βρισκόταν στο λόμπι του ξενοδοχείου Ιντερκοντινένταλ μαζί με φίλους του, αλλά χωρίς ιδιαίτερη φύλαξη. Είχε δηλώσει άλλωστε ότι “δεν φοβόταν τίποτα” και ότι “αν σε βάλουν στον στόχο, δεν σε σώζει τίποτα”. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΒΒC, συμπλήρωνε ένα κουπόνι στοιχήματος (ή κάτι αντίστοιχο), όταν ένας άνθρωπος που είχε σχέσεις με τη Μαφία τον πλησίασε και τον πυροβόλησε. Ο Αρκάν έχασε λίγο αργότερα τη ζωή του. Αν ήταν απλώς ένα ξεκαθάρισμα λογαριασμών ή κάτι πολύ παραπάνω, με τον ίδιο να κατηγορείται για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και πολλούς να φοβούνται για το τι θα μπορούσε να αποκαλύψει, δεν θα το μάθουμε ποτέ. Η Όμπιλιτς, όπως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις, ακολούθησε τον δρόμο της παρακμής. Έπεσε όλο και πιο χαμηλά στη βαθμολογία, μέχρι και το 2007 όταν και υποβιβάστηκε. Η Τσέτσα καταδικάστηκε το 2011 για την υπεξαίρεση εκατομμυρίων από τα ταμεία της Όμπιλιτς, καθώς χρήματα από τις μεταγραφές 15 παικτών (ανάμεσά τους και του καημένου του Λάζετιτς) κατέληξαν στις τσέπες της. Ο σύλλογος πλέον βρίσκεται στη λήθη του ποδοσφαιρικού κόσμου, φτάνοντας μέχρι και τα τοπικά του Βελιγραδίου. Η χήρα του Αρκάν όμως συνεχίζει να βρίσκεται στην επικαιρότητα, ως μια διάσημη παρουσιάστρια.
sombrero.gr

Αποσυνδεδεμένος fon7

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 26.293
    • Προφίλ
Απ: Υπόλοιπη Ευρώπη
« Απάντηση #40 στις: Κυρ 07 Φεβ 2021 21:47 »
Μια εικόνα χίλιες λέξεις...
Μαρτουνί, περιφέρεια Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Dieci

Αποσυνδεδεμένος Mikkael_Sin

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 4.158
  • ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Ο ΤΥΡΝΑΒΟΣ;
    • Προφίλ
Απ: Υπόλοιπη Ευρώπη
« Απάντηση #41 στις: Τρι 09 Φεβ 2021 09:25 »
Ωραία

Μεθαύριο που θα πατήσουμε τους βάζελους και μετά -ως συνήθως- θα γκρινιάζουν για το γήπεδο, θα τους δείξουμε αυτή τη φωτογραφία, με τη λεζάντα:

"ΑΥΤΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΟΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ - ΣΕ "ΧΑΛΊ" ΤΟΝ ΗΠΙΑΤΕ" 
"I'VE CROSSED AN OCEAN OF WINE TO FIND YOU..."
     - Απέραντος ο θάνατος δίχως μήνες κι αιώνες -
             Η ΖΩΗ ΜΕ ΤΟ ΦΟΒΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΖΩΗ

Αποσυνδεδεμένος fon7

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 26.293
    • Προφίλ
Απ: Υπόλοιπη Ευρώπη
« Απάντηση #42 στις: Πεμ 18 Φεβ 2021 22:12 »


Πώς φτιάχνεις μια καλή ομάδα από το τίποτα: Το φαινόμενο Βόλφσμπεργκερ

Αν πριν από δυο χρόνια ρωτούσες τους φίλους σου στα κοινωνικά δίκτυα “ξέρει κανείς πόσο ήρθε η Βόλφσμπεργκερ;” το πιθανότερο είναι ότι από τις 10 απαντήσεις που θα έπαιρνες, οι 5 θα σου έλεγαν “μάλλον εννοείς η Βόλφσμπουργκ”, οι 3 θα σου έλεγαν αμέσως το σκορ της Βόλφσμπουργκ, θεωρώντας δεδομένο πως έχεις κάνει ορθογραφικό λάθος, και μόνο ο κολλημένος με το στοίχημα φίλος θα σου έλεγε το σωστό σκορ, προσθέτοντας την αδιάφορη για σένα αλλά όχι γι’αυτόν λεπτομέρεια ότι “ευτυχώς πλήρωσε το over από το ημίχρονο”. Όσο για το 10ο και τελευταίο σχόλιο δεν μας ενδιαφέρει επί της παρούσης, αφού λογικά θα ήταν από τη θεία σου από το χωριό που χωρίς κανένα λόγο θα απαντούσε βάζοντας τυχαία emoticons, μια καρδούλα, ένα ουράνιο τόξο, ένα χαμόγελο και μια χελωνίτσα.

Η ανταπόκριση αυτή θα ήταν απολύτως λογική, αφού μέχρι και την αρχή της περσινής σεζόν το όνομα της Βόλφσμπεργκερ ήταν γνωστό μόνο εντός των αυστριακών συνόρων. Όχι βέβαια πως και εκεί διέθετε κάποια ιδιαίτερη φήμη. Προερχόμενη από την Καρινθία, μια περιοχή της νότιας Αυστρίας που φημίζεται περισσότερο για τα χειμερινά της σπορ παρά για το ποδόσφαιρο της, η ομάδα από την μικρή πόλη Βόλφσμπεργκ ζούσε στην αφάνεια για τα πρώτα 80 περίπου χρόνια της ιστορίας της. Στο διάστημα αυτό αγωνιζόταν στις χαμηλές κατηγορίες του αυστριακού πρωταθλήματος, παίζοντας τα περισσότερα παιχνίδια της μεταξύ συγγενών και φίλων. Κάτι λίγο-πολύ φυσιολογικό καθώς εκτός του χαμηλού επιπέδου των αγώνων, ο πληθυσμός του Βόλφσμπεργκ είναι 25.000 κάτοικοι, κοινώς μιλάμε για μια πόλη ελαφρώς μεγαλύτερη από την Άρτα και τη Θήβα.

Το 2007 όμως τα δεδομένα άλλαξαν χάρη σε μια αρκετά πρωτότυπη κίνηση. Μιας και η Καρινθία γενικά ως περιοχή δεν είχε να επιδείξει κάποια ποδοσφαιρική επιτυχία, οι άνθρωποι της Βόλφσμπεργκερ αποφάσισαν να συνεργαστούν με τη διοίκηση της γειτονικής Ζανκτ Άντρα, που εδρεύει σε μια πόλη 10 χιλιόμετρα μακριά από το Βόλφσμπεργκ, και να φτιάξουν μαζί μια πιο ανταγωνιστική ομάδα που θα είναι ικανή να διεκδικήσει την άνοδο στην 1η κατηγορία. Η ένωση των δυο συλλόγων αποδείχτηκε πολύ σημαντική. Εκτός από τα αναμενόμενα άμεσα οφέλη στο αγωνιστικό σκέλος, σημαντικά ήταν και τα κέρδη στις παράπλευρες λειτουργίες του συλλόγου. Τα ταλέντα όλης της περιοχής είχαν πλέον έναν μόνο προορισμό, κάτι που ενίσχυσε αισθητά τις ακαδημίες, ενώ και το τμήμα μάρκετινγκ μπορούσε να απευθυνθεί σε μεγαλύτερη μερίδα ανθρώπων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται στο οικονομικό κομμάτι. Το σημαντικότερο απ’όλα όμως ήταν πως με αυτόν τον τρόπο μπήκε στο σύλλογο ο επιχειρηματίας Ντίτμαρ Ρίγκλερ, που ως τότε ασχολιόταν με την Ζανκτ Άντρα αλλά από εκεί και έπειτα ως πρόεδρος της Βόλφσμπεργκερ θα άλλαζε τελείως τη δυναμική της.


Ο Ντίτμαρ Ρίγκλερ (δεξιά) με τον προηγούμενο προπονητή, Γκέρχαρντ Στρούμπερ

Το πείραμα της ένωσης έφερε τελικά αποτελέσματα στο τέλος της πενταετίας. Η Βόλφσμπεργκερ κέρδισε για πρώτη φορά την άνοδο της στην αυστριακή Μπουντεσλίγκα τη σεζόν 2011-12, κάνοντας περήφανο όλο το ομόσπονδο κρατίδιο της Καρινθίας. Οι προβλέψεις των ειδικών έλεγαν ότι η ομάδα δύσκολα θα αντέξει για πάνω από μια σεζόν σε αυτό το επίπεδο αλλά, ως γνωστόν, η ποδοσφαιρική Ιστορία είναι γεμάτη με αποτυχημένες τέτοιες εκτιμήσεις. Η WAC, όπως την αποκαλούν συχνά, όχι μόνο επιβίωσε εκείνη την πρώτη σεζόν τερματίζοντας μάλιστα 5η, αλλά έγινε και θαμώνας της κατηγορίας, κερδίζοντας ακόμα και την έξοδο της στην Ευρώπη το 2015. Τα όποια ευρωπαϊκά όνειρα σβήστηκαν γρήγορα με δυο ήττες από τη Ντόρτμουντ στα προκριματικά του Γιουρόπα Λιγκ αλλά αυτό δεν προβλημάτισε κανέναν αφού ο πρώτος μεγάλος στόχος είχε επιτευχθεί. Η Βόλφσμπεργκερ ήταν και επίσημα μια υπολογίσιμη δύναμη στο αυστριακό ποδόσφαιρο, μια ομάδα ικανή να διεκδικήσει ακόμα και τα ευρωπαϊκά εισιτήρια.

Την τριετία που ακολούθησε ο σύλλογος προσγειώθηκε προσωρινά στην πραγματικότητα, κάνοντας τρεις μέτριες σεζόν που όμως δεν στοίχισαν, και η επιστροφή στις καλές πορείες ξεκίνησε με μια 3η θέση το 2018-19 και επιβεβαιώθηκε μια ακόμα 3η θέση στην περσινή σεζόν. Η ομάδα που στην αρχή της δεκαετίας δεν είχε παίξει ποτέ στην 1η κατηγορία, έκλεινε τη δεκαετία με δυο συνεχόμενες εξόδους στο Γιουρόπα Λιγκ και μάλιστα από μια θέση που εξασφάλιζε άμεσα εισιτήριο για τη φάση των ομίλων.


Το γραφικό Lavanttal-Arena

Η περσινή παρθενική της συμμετοχή σε αυτούς πήγε ανέλπιστα καλά, αφού σε έναν αρκετά δύσκολο όμιλο με Ρόμα, Γκλάντμπαχ και Μπασάκσεχιρ και παίζοντας τα εντός έδρας παιχνίδια τους σε άλλο γήπεδο, αφού το 7.000 θέσεων γηπεδάκι τους δεν καλύπτει τις προδιαγραφές της ΟΥΕΦΑ, οι Αυστριακοί με προπονητή τότε τον Γκέρχαρντ Στρούμπερ ηττήθηκαν εύκολα μόνο από τους Τούρκους εντός έδρας, πήραν δυο ισοπαλίες με τη Ρόμα και έγραψαν ιστορία με ένα απίστευτο διπλό μέσα στη Γερμανία με 0-4!

Όταν στα τέλη του Νοέμβρη ο Στρούμπερ αποφάσισε να δοκιμάσει την τύχη του στην Μπάρνσλει και την Τσάμπιονσιπ, ο πρόεδρος Ντίτμαρ Ρίγκλερ έκανε την έκπληξη και έφερε στη θέση του τον 40χρονο ομοεθνή του, Φέρντιναντ Φελντχόφερ. Το περίεργο με τον Φελντχόφερ είναι ότι αν και είχε μεγάλη εμπειρία από την αυστριακή Μπουντεσλίγκα ως παίκτης, αφού αγωνίστηκε για χρόνια με τις φανέλες της Στουρμ Γκρατς και της Ραπίντ Βιέννης, ως προπονητής δεν είχε καμία επαφή με αυτήν αφού είχε προπονήσει μόνο ένα σύλλογο χαμηλότερων κατηγοριών, τη Λάφνιτς, που λειτουργούσε σχεδόν σε ημι-επαγγελματικά πρότυπα.


“Στη Λάφνιτς είχα να κάνω με ηλεκτρολόγους, υδραυλικούς, δασκάλους. Εκεί συνειδητοποίησα το πόσο προνομιούχος είναι κάποιος επαγγελματίας σε αυτό το χώρο που δεν χρειάζεται να κάνει ταυτόχρονα κι άλλη δουλειά. Κανένας από εμάς δεν έχει δικαίωμα να παραπονιέται.”

Παρά τη μεγάλη δόση ρίσκου που περιείχε, η πρόσληψη του αποδείχτηκε πετυχημένη δικαιώνοντας για άλλη μια φορά τον Ρίγκλερ, που είχε κάνει ήδη όνομα στην Αυστρία ως πρόεδρος που κόβει το μάτι του και αγωνιστικά και εξωαγωνιστικά. Ο 55χρονος επιχειρηματίας, που δραστηριοποιείται στον τομέα των πέλλετ, μαζί με τη γυναίκα του, την οποία γνώρισε σε ποδοσφαιρικό γήπεδο και από τότε κάνουν τα πάντα σχεδόν μαζί, έχουν φτιάξει μέσα σε λίγα χρόνια και με απλά βήματα μια ομάδα πρότυπο για κάθε μικρό σύλλογο που θέλει να ξεφύγει από την ανυποληψία.


Η “πρώτη κυρία” της Βόλφσμπεργκερ, Βαλτράουντ Ρίγκλερ, που τρέχει σχεδόν για τα πάντα στα γραφεία

Χωρίς να ρίξει λεφτά με τη σέσουλα στην ομάδα (η πιο ακριβή μεταγραφή μέχρι και σήμερα είναι ο Κροάτης Ντάριο Βίζινγκερ, που ήρθε το καλοκαίρι αντί 800.000 ευρώ), χωρίς να έχει τη στήριξη κάποιου μεγάλου οπαδικού κινήματος (ακόμα και τις καλύτερες χρονιές της η Βόλφσμπεργκερ προσελκύει περίπου 4.000 θεατές στο έτσι κι αλλιώς μικρό γήπεδο της), χωρίς να παρασύρεται από τις επιτυχίες (τα -αρκετά- έσοδα των δυο τελευταίων χρόνων από την ΟΥΕΦΑ πηγαίνουν κατά πρώτο λόγο στην βελτίωση των εγκαταστάσεων και στην ανάπτυξη των ακαδημιών), δουλεύοντας σε οικογενειακό κλίμα (εκτός από τα μέλη της διοίκησης, στα γραφεία της ομάδας δουλεύουν 5 άνθρωποι συνολικά), με ένα μικρό αλλά καλά οργανωμένο τμήμα σκάουτινγκ που ψάχνει φτηνά λαβράκια (το 2019 πήρε τον Ισραηλινό Σον Γουάισμαν τζάμπα, αυτός έβαλε 30 γκολ σε 31 ματς και το επόμενο καλοκαίρι τον έδωσε 4Μ στη Βαγιαδολίδ) και με προπονητές και παίκτες που ελάχιστοι γνωρίζουν (αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ούτε ένας διεθνής στην ομάδα) ο Ρίγκλερ παραδίδει χρόνο με το χρόνο μαθήματα για το πως να φτιάξεις από το τίποτα μια ανταγωνιστική και ταυτόχρονα υγιής ομάδα.


Ο Mr Assist, Μίκαελ Λιντλ

Με τον Φελντχόφερ στον πάγκο, ένα κλασικό 4-4-2 με ρόμβο και ηγέτη στο κέντρο τον 35χρονο Μίκαελ Λιντλ που μοιράζει τις ασίστ λες και είναι ο Τζον Στόκτον (έχει φτάσει ήδη τις 33 από το ξεκίνημα της περσινής σεζόν!), η Βόλφσμπεργκερ επέστρεψε φέτος στην Ευρώπη ένα κλικ πιο έμπειρη από πέρσι και το απέδειξε, κάνοντας κατ’ευθείαν το βήμα παραπάνω. Νίκη εντός με τη Φέγενορντ, διπλό μέσα στη Μόσχα επί της ΤΣΣΚΑ, σπουδαίο διπλό με 1-4 μέσα στην Ολλανδία και ιστορική πρώτη πρόκριση στα νοκ αόυτ, εκεί που σπάνια συναντάς άγνωστες ομάδες από τόσο μικρές πόλεις.

Στους ’32’ της διοργάνωσης το έργο είναι απείρως πιο δύσκολο καθώς περιμένει η Τότεναμ του Ζοσέ Μουρίνιο, μια ομάδα της οποίας η αξία αυτή τη στιγμή είναι περίπου 40 φορές μεγαλύτερη από αυτή της Βόλφσμπεργκερ, αλλά αυτό δεν φαίνεται να πτοεί κανέναν στην Καρινθία, αφού και στο αυστριακό πρωτάθλημα το μπάτζετ της είναι αρκετές φορές μικρότερο από αυτό των ομάδων που πρωταγωνιστούν την τελευταία δεκαετία. Ακόμα κι αν το φετινό της ταξίδι στην Ευρώπη ολοκληρωθεί εδώ, όπως είναι το αναμενόμενο, ο στόχος είναι να βρεθεί ξανά σύντομα στο ίδιο σημείο, ώστε κάποια στιγμή στο άμεσο μέλλον όταν αναφέρεται το όνομα της να μην υπάρχει κανένας που να λέει “μήπως εννοείς την Βόλφσμπουργκ;”
blog.stoiximan.gr
El Sombrero

Αποσυνδεδεμένος fon7

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 26.293
    • Προφίλ
Απ: Υπόλοιπη Ευρώπη
« Απάντηση #43 στις: Σαβ 20 Φεβ 2021 13:36 »
"Γεννήθηκα στο Βούκοβαρ, για μένα ήταν η πιο όμορφη πόλη στον κόσμο. Μετά έγινε σύμβολο του πολέμου. Γύρισα μετά από είκοσι πέντε χρόνια. Την τελευταία φορά ήταν κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης.Είχαν όλα ισοπεδωθεί, δεν μπορούσα καν να το φανταστώ.Δεν μπορούσα να καταλάβω τους δρόμους. Μόνο ερείπια και μηχανές που στοιβάζονται για να δημιουργήσουν χαρακώματα. Δεν πετούσε πουλί, δεν υπήρχε σκύλος, τίποτα. Πόλεμος, όλα χάλια. Αλλά αυτη η αδελφοκτονία που ζήσαμε στην πρώην Γιουγκοσλαβία είναι το χειρότερο που μπορούσε να συμβεί. Φίλοι πυροβολούσαν ο ένας τον άλλο,χαθηκαν οικογένειες... Ο καλύτερός μου φίλος κατέστρεψε το σπίτι μου. Ήταν καταστροφικό για όλους. Αυτό που λέω, μπορεί επίσης να το πει ενας κροάτης ή ένας βοσνιος. Ο πατέρας μου ήταν φορτηγατζής, πέθανε από όγκο στον πνεύμονα. Όταν ''έφυγε'' δεν ήμουν εκεί. Το σκέφτομαι κάθε μέρα. Κατά τη διάρκεια του πολέμου, ήταν σε θέση να έρθει στην Ιταλία αλλά ήθελε να μείνει στη χώρα του. Μακάρι να μπορούσε να δει πώς μεγάλωσαν τα εγγόνια του. Η μητέρα μου ακόμα με κοιτάζει με τα ίδια μάτια όπως όταν ήμουν παιδί. Δεν μιλάει ιταλικά και τα παιδιά μου,δεν μιλανε σερβικα. Αλλά κάθε φορά που έρχεται να μας επισκεφτεί στη Ρώμη και βλέπω πως τα κοιτάζει, καταλαβαίνω ότι η αγάπη δεν χρειάζεται λόγια.Μερικές φορές νομίζω ότι είμαι εκατόν πενήντα χρονών, για όλα όσα έχω ήδη ζήσει. Εφηβεία στη Σερβία, καριέρα και πολλές πόλεις, έξι παιδιά, φτώχεια, επιτυχίες, πόλεμοι, πληγές, δάκρυα. Σήμερα αν κοιτάξω πίσω μπορώ να πω..Σίνισα, πόση ζωή έχεις ζήσει."
Στις 20 Φεβρουαρίου του 1969 γεννιέται ο Σίνισα Μιχαίλοβιτς

Dieci

Αποσυνδεδεμένος fon7

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 26.293
    • Προφίλ
Απ: Υπόλοιπη Ευρώπη
« Απάντηση #44 στις: Πεμ 25 Φεβ 2021 21:33 »
Οπαδισμός εν μέσω πανδημίας.

(H τρομερή φωτογραφία είναι από το γήπεδο της Μποέμιανς 1905 στην Τσεχία και πριν λίγες μέρες κέρδισε το Διεθνές Βραβείο Φωτογραφίας στην κατηγορία του αθλητισμού)


Εδώ μπορείτε να δείτε μερικές ακόμα εικόνες με το ίδιο θέμα από τον ίδιο φωτoγράφο: https://ct24.ceskatelevize.cz/domaci/3274504-kricime-z-plnych-plic-i-v-dobe-covidu-fotograf-vondrous-ziskal-mezinarodni-cenu-za#articlewithopenedgallery
El Sombrero

Αποσυνδεδεμένος fon7

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 26.293
    • Προφίλ
Απ: Υπόλοιπη Ευρώπη
« Απάντηση #45 στις: Δευ 15 Μάρ 2021 22:38 »
Μέσα σε μια εβδομάδα η ΣΚΑ Χαμπάροφσκ πήγε στο Τολιάτι (10 ώρες πτήση), πήρε το Χ παίζοντας με 10 παίκτες για 55', γύρισε στην πόλη της στην άλλη άκρη της Ασίας, έπαιξε μεσοβδόμαδα εντός έδρας (0-0 τελικό σκορ) και προχθές μπήκε ξανά στο αεροπλάνο, πήγε στο Καλίνινγκραντ (12 ώρες πτήση) που βρίσκεται στην Ευρώπη, έπαιξε κι εκεί 40' με παίκτη λιγότερο και τελικά έχασε με 1-0 μ'ένα αμφισβητούμενο πέναλτι.

Κι όλα αυτά για τη Β' εθνική της Ρωσίας.

El Sombrero

Αποσυνδεδεμένος fon7

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 26.293
    • Προφίλ
Απ: Υπόλοιπη Ευρώπη
« Απάντηση #46 στις: Τρι 16 Μάρ 2021 22:36 »
Δυο πρωταθλήματα της Ευρώπης γίνονται… ένα!

Η απόφαση πάρθηκε και πλέον αναμένεται να δούμε κάτι… διαφορετικό στο πρωτάθλημα!

Μια ιστορική απόφαση πάρθηκε σήμερα, όπου το Βελγικό και Ολλανδικό πρωτάθλημα γίνονται ένα!

Πρόκειται για μια σημαντική στιγμή για το βελγικό ποδόσφαιρο, καθώς 25 επαγγελματικοί σύλλογοι ψήφισαν υπέρ της ίδρυσης της Beneliga, της συγχώνευσης με την Ολλανδική Eredivisie.

Η πρόταση αυτή υπήρχε εδώ και πολύ καιρό στο τραπέζι, ενώ αρχικά είχε απορριφθεί από την Pro League (Βέλγιο).

Οι συμφωνίες τηλεοπτικών των δυο ομάδων διαρκούν έως το 2025, κάτι που θα ήταν ευκαιρία για τις δυο πλευρές να κάνουν αναδιάρθρωση του πρωταθλήματος.

Κάπως έτσι πλέον τα πρωταθλήματα γίνονται ένα και ανεβάζουν το…hype στο “θεό”!
talentabout.gr

Αποσυνδεδεμένος fon7

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 26.293
    • Προφίλ
Απ: Υπόλοιπη Ευρώπη
« Απάντηση #47 στις: Τρι 30 Μάρ 2021 18:41 »


Ξεκολλώντας από τον πάτο: Η άνοδος του Λουξεμβούργου

Όταν ήταν μικρός και έπαιζε στους δρόμους του Λουξεμβούργου ο Πολ Φιλίπ είχε το ίδιο όνειρο με εκατομμύρια άλλα παιδιά. Ήθελε να γίνει διάσημος ποδοσφαιριστής. Μεγαλώνοντας ανακάλυψε πως στη χώρα στην οποία είχε γεννηθεί το να γίνεις διάσημος ποδοσφαιριστής ήταν πρακτικά ανέφικτο ακόμα κι αν το ταλέντο σου ξεπερνούσε αυτό των υπόλοιπων παιδιών της ηλικίας σου. Ο μικρός Πολ δεν το έβαλε κάτω, στα 20 του πήρε μεταγραφή στο Βέλγιο και εκεί κατάφερε να κάνει μια αξιοπρεπέστατη καριέρα ως μέσος πριν τελικά κρεμάσει τα παπούτσια του στα 35 του το 1985, έχοντας και 54 συμμετοχές με την εθνική ομάδα.

Λίγους μόλις μήνες αργότερα, η ΠΟ του Λουξεμβούργου του ζήτησε να αναλάβει προπονητής της εθνικής κι αυτός δεν μπορούσε να αρνηθεί. Για τα επόμενα 16 χρόνια καθόταν στον πάγκο μιας ομάδας που είχε πρωταρχικό, και για την ακρίβεια μοναδικό, στόχο να αποφύγει όσους περισσότερους διασυρμούς μπορούσε. Ο στόχος δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικός από τη στιγμή που μιλάμε για μια από τις μικρότερες χώρες της Ευρώπης με πληθυσμό κοντά στους 600.000 κατοίκους, που ειδικά εκείνη την εποχή στελεχωνόταν αποκλειστικά με ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές.


Ο Πολ Φιλίπ που έχει περάσει από όλα τα πόστα της εθνικής

Δάσκαλοι, γιατροί, οικονομολόγοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι έβρισκαν το απόγευμα λίγο χρόνο από τις δουλειές τους για να προπονηθούν με την ομάδα τους που αγωνιζόταν στο ερασιτεχνικό πρωτάθλημα της χώρας και μια στο τόσο μαζευόταν και με μερικούς άλλους ερασιτέχνες από τις υπόλοιπες ομάδες για να εκπροσωπήσουν τη χώρα στα προκριματικά των διεθνών διοργανώσεων. Εκτός όμως από το μέγεθος, το Λουξεμβούργο είχε να αντιμετωπίσει ένα ακόμα εμπόδιο στην προσπάθεια του να φτιάξει μια ανταγωνιστική εθνική.

Σε αντίθεση με τις περισσότερες χώρες του πλανήτη που τα περισσότερα παιδιά ποντάρουν στο ποδόσφαιρο για να καταφέρουν να ζήσουν μια ευκατάστατη ζωή, στο Λουξεμβούργο ισχύει το ακριβώς αντίθετο. Όταν μεγαλώνεις σε μια από τις πιο πλούσιες χώρες του κόσμου, με έναν από τους μεγαλύτερους μέσους μισθούς, το να σνομπάρεις μια καλοπληρωμένη δουλειά σε οποιονδήποτε τομέα για να αφοσιωθείς στο ποδόσφαιρο, που εντός των τειχών παίζεται και λειτουργεί ακόμα σε ερασιτεχνικό επίπεδο, ακούγεται σαν τρέλα.



Η έτσι κι αλλιώς μικρή δεξαμενή παικτών από την οποία είχε να διαλέξει παίκτες ο Φιλίπ μίκραινε κι άλλο και το αποτέλεσμα ήταν η εθνική ομάδα της χώρας να είναι σταθερά ένας σάκος του μποξ για τις μεγαλύτερες και πιο οργανωμένες ομάδες της ηπείρου. Όταν τελικά αποσύρθηκε από τον πάγκο της, στα τέλη του 2001, τα στατιστικά ήταν αρκετά αποθαρρυντικά για οποιονδήποτε ήλπιζε για κάτι καλύτερο στο μέλλον: Μέχρι εκείνο το σημείο, στα 67 προηγούμενα χρόνια των προκριματικών αγώνων Μουντιάλ και Euro, το Λουξεμβούργο μετρούσε 6 επίσημες νίκες. Έξι νίκες σε περισσότερα από 160 παιχνίδια! Στα τελευταία του ματς ως προπονητής της, στα προκριματικά του Μουντιάλ 2002, η ομάδα είχε 10/10 ήττες, έφαγε 6 γκολ από τη Γιουγκοσλαβία, 5 από την Ελβετία ενώ ηττήθηκε και δυο φορές, μέσα-έξω, από τα, ακόμα μικρότερα, Νησιά Φερόε.

Έχοντας πιάσει σχεδόν πάτο στην κατάταξη της ΦΙΦΑ, οι άνθρωποι της ΠΟ της χώρας αποφάσισαν πως κάτι πρέπει να αλλάξει. Μέσα στα επόμενα χρόνια, και με πρόεδρο πλέον τον ίδιο τον Πολ Φιλίπ που ολοκλήρωσε έτσι το τρίπτυχο ‘παίκτης-προπονητής-πρόεδρος’ της εθνικής, εφαρμόστηκε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που είχε ως στόχο να αναπτυχθεί το ποδόσφαιρο στη χώρα, με τις κατάλληλες υποδομές και με σωστή στελέχωση. Εκείνη την εποχή άνοιξε κοντά στην πόλη Μοντερκάνζ ένα ποδοσφαιρικό σχολείο που θα λειτουργούσε ως κέντρο εκπαίδευσης νέων παικτών. Μέσα στα επόμενα χρόνια το σχολείο εξελίχθηκε από όλες τις απόψεις.



Οι εγκαταστάσεις εκσυγχρονίστηκαν σε τέτοιο βαθμό που πλέον βρίσκει κανείς εκεί ακόμα και κλειστό, πλήρως εξοπλισμένο, γήπεδο, προσελήφθησαν καλύτεροι προπονητές ακαδημιών και από άλλες χώρες ενώ δημιουργήθηκε και ένα δίκτυο με σκάουτερς αλλά και με γνωστές και λιγότερο γνωστές επαγγελματικές ομάδες των γειτονικών χωρών που είναι πρόθυμες να δώσουν ευκαιρίες στα καλύτερα ταλέντα που βγαίνουν από το σχολείο.

Ο έφηβος που ξεχωρίζει από τους υπόλοιπους μπορεί πλέον, χάρη και στη δικτύωση που υπάρχει, να βρει ένα καλό συμβόλαιο σε κάποια ομάδα της Γαλλίας, του Βελγίου ή της Γερμανίας, κάτι που τον αποτρέπει από το να παρατήσει το ποδόσφαιρο για χάρη κάποιας άλλης δουλειάς. Με αυτόν τον τρόπο κερδίζει και η εθνική που μπορεί πλέον να εκπροσωπηθεί από επαγγελματίες παίκτες και όχι από ανθρώπους που παίζουν για την πλάκα τους μετά από ένα 8ωρο σε κάποιο γραφείο. Ο Πολ Φιλίπ το περιγράφει συνοπτικά: “Κάποια στιγμή τα βάλαμε κάτω και αποφασίσαμε ότι πρέπει οι παίκτες μας να παίζουν σε κάποιο επαγγελματικό πρωτάθλημα, δηλαδή πρέπει να φύγουν στο εξωτερικό. Επειδή δεν γίνεται όμως να τους στείλεις έξω έτσι απλά, έπρεπε να φτιάξουμε το προηγούμενο βήμα. Ξεκινάμε να παρακολουθούμε παίκτες από όταν είναι 9-10 ετών. Τους καλύτερους τους παίρνουμε στο κέντρο της εθνικής και εκεί τους εκπαιδεύουμε. Εκεί περνάνε το μεγαλύτερο μέρος της εβδομάδας και τα σ/κ πηγαίνουν και παίζουν με τις ομάδες τους. Όταν γίνουν 16-17 χρησιμοποιούμε το δίκτυο μας για να τους βρούμε μια ομάδα σε κάποια καλή γειτονική χώρα.”


Ο Λοκ Χολτς, προπονητής του Λουξεμβούργου από το 2010

Τα αποτελέσματα από ένα τόσο μεγαλεπήβολο σχέδιο όπως ήταν αναμενόμενο άργησαν να φανούν αλλά είναι όλο και πιο ορατά τα τελευταία χρόνια. Μόνο την τελευταία 10ετια το Λουξεμβούργο έκανε στα προκριματικά όσες νίκες είχε κάνει τα προηγούμενα 75 χρόνια. Στο διάστημα αυτό η ομάδα του Λοκ Χολτς, τον οποίο είχε παίκτη ο Φιλίπ στην εθνική στα 90s, πήρε κάποιες ιστορικές ισοπαλίες (όπως το 1-1 το 2014 μέσα στην Ιταλία και το 0-0 το 2017 μέσα στη Γαλλία), τερμάτισε 1η στον όμιλο της και αυτόματα κέρδισε την άνοδο από την κατηγορία D στην κατηγορία C του Nations League και δυσκόλεψε αρκετούς μεγάλους αντιπάλους, που στο παρελθόν της έβαζαν γκολ από τα αποδυτήρια.

Φυσικά οι ήττες είναι ακόμα πολύ περισσότερες από τις νίκες, καθώς μην ξεχνάμε πως μιλάμε για μια χώρα που ουσιαστικά βασίζεται σε μερικές εκατοντάδες ποδοσφαιριστές εκ των οποίων επαγγελματίες σε σοβαρό επίπεδο είναι περίπου 20, αλλά η αλλαγή παραμένει θεαματική και αποτυπώνεται χαρακτηριστικά και στην κατάταξη της ΦΙΦΑ. Το 2006 το Λουξεμβούργο βρισκόταν στη θέση 186 και φυσικά στις τελευταίες θέσεις σε σχέση με τις ευρωπαϊκές ομάδες. Το 2017 η ομάδα είχε σκαρφαλώσει στην 83η θέση παγκοσμίως για πρώτη φορά στην ιστορία της.



Το νέο, ανανεωμένο Λουξεμβούργο έστειλε μια ακόμα προειδοποιητική βολή πριν λίγες μέρες στο εναρκτήριο παιχνίδι των προκριματικών για το Μουντιάλ, όταν και κέρδισε με 0-1 μέσα στην Ιρλανδία μια ομάδα που βρίσκεται 50 θέσεις πιο ψηλά στην κατάταξη. Οι περισσότεροι παίκτες της εντεκάδας που πέτυχε το μεγάλο διπλό είναι επαγγελματίες, ξεκίνησαν από το σχολείο στο Μοντερκάνζ και αγωνίζονται σε ομάδες του εξωτερικού.

Σε έναν όμιλο που υπάρχει ακόμα η Πορτογαλία και η Σερβία, οι ελπίδες πρόκρισης παραμένουν μηδαμινές, κι αυτό το ξέρει καλά ο Πολ Φιλίπ που πλέον έχει να αντιμετωπίσει κι ένα αναπάντεχο πρόβλημα. Τον αυξανόμενο ενθουσιασμό των φιλάθλων: “Είμαστε ένα χωριό. Δεν πρόκειται να γίνουμε ποτέ παγκόσμιοι πρωταθλητές. Νομίζω πως επειδή οι φίλαθλοι μας βλέπουν ότι βελτιωνόμαστε συνεχώς τα τελευταία χρόνια, πιστεύουν ότι σύντομα θα καταφέρουμε μεγάλα πράγματα. Δεν ισχύει όμως αυτό. Φτάσαμε στο σημείο που το πρόβλημα μας είναι πως θα εξηγήσουμε στους οπαδούς μας ότι δεν γίνεται να συνεχίσει η άνοδος μας με τους ρυθμούς που αυτή γίνεται τα τελευταία 6 χρόνια. Είμαστε μικρή χώρα και πάντα θα είμαστε μικρή χώρα.”
blog.stoiximan.gr
El Sombrero

Αποσυνδεδεμένος fon7

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 26.293
    • Προφίλ
Απ: Υπόλοιπη Ευρώπη
« Απάντηση #48 στις: Πεμ 15 Απρ 2021 20:15 »
Κυβέρνηση Σουηδίας: Αποφασίσαμε να ανοίξουμε ξανά τα γήπεδα...
Οπαδοί: ΖΗΗΗΤΩΩΩ!
Κυβέρνηση: ...αλλά σιγά-σιγά.
Οπαδοί: Ωπα. Δηλαδή; Πόσοι;
Κυβέρνηση: 8
Οπαδοί: 8% του γηπέδου; Πφφφ, λίγοι...
Κυβέρνηση: Εεεχμ... όχι.
Οπαδοί: Έλα, πες την αλήθεια, πλάκα κάνεις.
Κυβέρνηση: Όχι.


Κι όμως, δεν έκαναν πλάκα. Στα σουηδικά γήπεδα επιτρέπονται πλέον μέχρι 8 θεατές, γιατί αυτός είναι ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός για συναθροίσεις σε εξωτερικούς χώρους! https://www.theguardian.com/football/2021/apr/14/you-smell-like-fish-swedish-fans-try-to-create-atmosphere-despite-rule-of-eight
El Sombrero

Αποσυνδεδεμένος arispas

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 1.151
    • Προφίλ
Απ: Υπόλοιπη Ευρώπη
« Απάντηση #49 στις: Παρ 28 Μάι 2021 13:42 »


Ίσως ένα από τα καλύτερα σκηνικά που έχω δει στη ζωή μου, αν όχι το καλύτερο. Από τους οπαδούς της Hajduk Split για τα 70 χρόνια. Αξίζει να το δείτε

Υ.Γ1 Θα μπορούσε να είναι η Παμβώτιδα αυτή χαχαχαχα

Υ.Γ2 το έβαλα εδώ γιατί δεν ξέρω αν έχουμε νήμα με ultras κλπ. Αν υπάρχει ας το μεταφέρει κάποιος moderator αλλιώς θα ήταν ωραίο να φτιαξουμε
« Τελευταία τροποποίηση: Παρ 28 Μάι 2021 19:40 από fon7 »