Μύθος πως η Μάργκαρετ Θάτσερ αποφάσισε τον πενταετή αποκλεισμό των αγγλικών συλλόγων και έλυσε οριστικά το πρόβλημα του χουλιγκανισμού
Ισχυρισμός 1
Η Μάργκαρετ Θάτσερ αποφάσισε τον πενταετή αποκλεισμό των βρετανικών ομάδων από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.
Συμπέρασμα 1
Στις 2 Ιουνίου 1985, η UEFA ανακοίνωσε τον επ' αόριστο αποκλεισμό των αγγλικών ομάδων από την Ευρώπη. Το επόμενο διάστημα ακολούθησαν κάποιες χαλαρώσεις. Τελικά, όλοι οι αγγλικοί σύλλογοι υπέστησαν πενταετή αποκλεισμό, πλην της Λίβερπουλ που αποκλείστηκε για έξι χρόνια. Είχε προηγηθεί ανακοίνωση της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Βρετανίας (FA) στις 31 Μαΐου 1985, με την υποστήριξη της πρωθυπουργού Μάργκαρετ Θάτσερ, ότι αποσύρει τους αγγλικούς συλλόγους από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, σε μία κίνηση που αποσκοπούσε στο να προλάβει την απόφαση της UEFA. Οι αγγλικές ομάδες, ωστόσο, αναμενόταν να αγωνιστούν σε μεγάλες διοργανώσεις την επόμενη χρονιά. Κάτι τέτοιο, τελικά, ανετράπη οριστικά από την απόφαση της UEFA.
Ισχυρισμός 2
Η Μάργκαρετ Θάτσερ έλυσε οριστικά το ζήτημα του χουλιγκανισμού στην Αγγλία.
Συμπέρασμα 2
Η Μάργκαρετ Θάτσερ προσπάθησε να πατάξει τον χουλιγκανισμό μέσα από τη θέσπιση δύο νομοθετημάτων τα οποία κρίθηκαν σε αρκετά σημεία τους αντιπαραγωγικά, χωρίς άλλες ριζικές αλλαγές. Το αγγλικό ποδόσφαιρο άρχισε να αναμορφώνεται χάρη στη μαζική αποδοχή που γνώρισε η τελική αναφορά του δικαστή Peter Taylor, ύστερα από την τραγωδία στο Hillsborough το 1989. Τα μέτρα ασφαλείας που πρότεινε κατέστησαν υποχρεωτική την ανακατασκευή των γηπέδων ώστε, μεταξύ άλλων, να διαθέτουν καθίσματα, μετατρέποντάς τα σε ασφαλείς χώρους. Επιπλέον, η ίδρυση της Premier League το 1992 και η μετατροπή του αγγλικού ποδοσφαίρου σε τηλεοπτικό γεγονός οδήγησε στη διεύρυνση του κοινού και στη μεγάλη εισροή κεφαλαίων προς τους συλλόγους, οι οποίοι με τη σειρά τους συνέβαλαν στον εκσυγχρονισμό του θεσμού.
Στον απόηχο της δολοφονίας του 29χρονου Μιχάλη Κατσουρή, κατά τη διάρκεια συμπλοκής με χούλιγκανς της Ντιναμό Ζάγκρεμπ έξω από το γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας στις 7 Αυγούστου 2023, επανήλθε στην επικαιρότητα το ζήτημα της πάταξης του φαινομένου του χουλιγκανισμού. Πολλοί χρήστες, αλλά και δημοσιεύματα του ηλεκτρονικού Τύπου, έκαναν λόγο για το παράδειγμα της Αγγλίας, αναφερόμενοι στη Μάργκαρετ Θάτσερ ως την πολιτικό που έλυσε οριστικά το πρόβλημα του χουλιγκανισμού και αναμόρφωσε το βρετανικό ποδόσφαιρο. Συγκεκριμένα, ισχυρίστηκαν ότι “η Μάργκαρετ Θάτσερ αποφάσισε τον αποκλεισμό των αγγλικών ομάδων από διεθνείς οργανώσεις” και επέβαλε μια σειρά δραστικών μέτρων που οδήγησαν στην πάταξη του φαινομένου. Η πραγματικότητα, ωστόσο, είναι διαφορετική. Ας δούμε αναλυτικά τι ισχύει.
Παραδείγματα αναρτήσεων:
Σε πολλές αναρτήσεις βλέπουμε τον ακόλουθο ισχυρισμό:
Η Σιδηρά Κυρία αποφάσισε χωρίς να υπολογίσει πολιτικό κόστος να λύσει μία και καλή το αιώνιο πρόβλημα του χουλιγκανισμού. Η απόφαση της Θάτσερ προέβλεπε πενταετή αποκλεισμό των βρετανικών ομάδων από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.
Σε άλλες αναρτήσεις συναντάμε την αναφορά σε μια σειρά μέτρων που θεσπίστηκαν από τη Θάτσερ και τα οποία παρουσιάζονται ως αποτελεσματικά στην καταπολέμηση του χουλιγκανισμού:
«Πρέπει να καθαρίσουμε τον χουλιγκανισμό και θα περάσουμε ξανά τη θάλασσα για να παίξουμε σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις, μόνο αν και όταν τελειώσουμε με αυτό το πρόβλημα», είχε πει τότε η Θάτσερ.
Το νομόσχεδιο προέβλεπε
Απαραίτητη χρήση των καμερών στο γήπεδο
Κατάργηση των θέσεων για όρθιους θεατές
Απαγόρευση πώλησης αλκοόλ στο γήπεδο
Κάρτα φιλάθλου που υποχρεούτο κάθε ομάδα να εκδίδει
Κάθε σύλλογος έπρεπε να γνωρίζει τα πλήρη στοιχεία κάθε μέλους των οπαδών που ανήκαν σε σύνδεσμο της ομάδας
Το συγκεκριμένο κείμενο προέρχεται από παλαιότερο δημοσίευμα του ενημερωτικού ιστότοπου iefimerida.gr (8.4.2013), με τίτλο “Οταν η Θάτσερ έδιωξε τους χούλιγκαν από τα γήπεδα”.
Αποσπάσματα του άρθρου που ανακυκλώνονται από τους χρήστες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, Πηγή
Τι ισχύει
Στις 29 Μαΐου 1985, στο στάδιο Heysel των Βρυξελλών, 39 οπαδοί της Γιουβέντους έχασαν τη ζωή τους ύστερα από βίαιες συμπλοκές που ξέσπασαν εντός του γηπέδου μεταξύ οπαδών της Λίβερπουλ και των Ιταλών, ενώ συνολικά τραυματίστηκαν 600 άτομα.
Ως αποτέλεσμα αυτών των γεγονότων, η πρωθυπουργός Μάργκαρετ Θάτσερ προσπάθησε να πείσει τον πρόεδρο της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Αγγλίας, Bert Millichip, να αποσύρει τους αγγλικούς συλλόγους από την Ευρώπη προτού αυτοί εκδιωχθούν, όπως αναφέρουν δημοσιεύματα της εποχής.
Πηγή
Πράγματι, στις 31 Μαΐου 1985, η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Αγγλίας ανακοίνωσε την απόσυρση των αγγλικών ομάδων από την Ευρώπη για έναν χρόνο.
“Οι Άγγλοι εγκατέλειψαν το Ευρωπαϊκό Ποδόσφαιρο για έναν χρόνο“, Πηγή: The New York Times
Δύο ημέρες αργότερα, στις 2 Ιουνίου 1985, η Εκτελεστική Επιτροπή της UEFA (Ένωση Ευρωπαϊκών Ποδοσφαιρικών Ομοσπονδιών) συνεδρίασε στη Βασιλεία της Ελβετίας απ’ όπου ανακοίνωσε τον επ’ αόριστο αποκλεισμό των αγγλικών ποδοσφαιρικών συλλόγων από τις διοργανώσεις της Ευρώπης. [πηγή]
“Η απόφαση να αποκλειστούν οι αγγλικοί σύλλογοι από τις διοργανώσεις συλλόγων της UEFA για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα ελήφθη σκόπιμα για να δοθεί ευελιξία. Υποψιαζόμαστε ότι η απαγόρευση θα είναι για δύο ή τρία χρόνια, αλλά θα μπορούσε να διαφοροποιηθεί, διότι προφανώς κάποιοι σύλλογοι μπορεί να αποδείξουν ότι έχουν πολιτισμένους οπαδούς και θα μπορούσαν να τους επιτραπεί να συμμετέχουν σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Στο μέλλον η UEFA δεν θα στέλνει μικρές φωτοβολίδες και πυροτεχνήματα. Όλα θα τιμωρούνται και θα τιμωρούνται με κυρώσεις. Πρέπει να ενεργήσουμε με υποδειγματικό τρόπο. Το οφείλουμε στη μνήμη των 38 ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους ως θύματα της βάρβαρης βίας στις Βρυξέλλες”.
Jacques Georges, Πρόεδρος UEFA (1983-1990)
Τελικά, οι αγγλικές ομάδες αποκλείστηκαν για πέντε χρόνια, εκτός από τη Λίβερπουλ, της οποίας η ποινή – αρχικά επ’ αόριστον – καθορίστηκε στα δέκα χρόνια και αργότερα μειώθηκε σε έξι. [πηγή]
Η πρωθυπουργός Μάργκαρετ Θάτσερ – από κοινού με το υπουργικό συμβούλιο – αποδέχθηκε πλήρως την απόφαση του αποκλεισμού. Στις 3 Ιουνίου 1985, μία ημέρα μετά την απόφαση του αποκλεισμού από την UEFA, η Θάτσερ σε δήλωσή της για την τραγωδία στο Heysel ανέφερε τα εξής:
“Υπό αυτές τις συνθήκες, η Κυβέρνηση χαιρέτισε την αρχική απόφαση της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας να αποσύρει τους αγγλικούς συλλόγους από τη συμμετοχή στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις της επόμενης περιόδου, και κατανοούμε πλήρως την επακόλουθη απόφαση της UEFA να απαγορεύσει στους αγγλικούς συλλόγους τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις για αόριστο χρονικό διάστημα, και πιστεύουμε ότι είναι σωστή. Αυτή η απόσυρση δίνει στις αγγλικές ποδοσφαιρικές αρχές την ευκαιρία να εισαγάγουν αποτελεσματικά μέτρα για την καταπολέμηση της βίας και να πείσουν τις άλλες χώρες ότι το έχουν κάνει”.
Συνεπώς, την απόφαση για πενταετή αποκλεισμό των αγγλικών συλλόγων από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις έλαβε η UEFA και όχι η πρωθυπουργός της Αγγλίας Μάργκαρετ Θάτσερ.
Λήψη μέτρων ενάντια στον χουλιγκανισμό
Η δεκαετία του ’80 ήταν γεμάτη τραγωδίες και πολυάριθμα περιστατικά χουλιγκανισμού, που έφεραν στην επιφάνεια την παρακμάζουσα κατάσταση των αγγλικών γηπέδων και ιδίως την ελλιπή τους ασφάλεια.
Στις 13 Μαρτίου 1985 έλαβε χώρα ένα από τα χειρότερα περιστατικά ποδοσφαιρικού χουλιγκανισμού, τα επεισόδια στο Λούτον, στα οποία συμμετείχαν και οπαδοί της Millwall, με αποτέλεσμα την ολοκληρωτική καταστροφή του γηπέδου.
Τότε ήταν η πρώτη φορά που επιβλήθηκε το μέτρο της κάρτας μέλους αποκλειστικά για τους φιλάθλους της Λούτον, από τον πρόεδρο της ομάδας, David Evans, προσωπικό φίλο της Θάτσερ.
Στις 19 Μαρτίου 1985, η Θάτσερ επέστρεψε με ένα πακέτο προτάσεων που προέβλεπαν, μεταξύ άλλων, απαγόρευση του αλκοόλ, κάρτα μέλους για τους φιλάθλους, καλύτερα κάγκελα και κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης.
Οι κυβερνητικές προτάσεις μετά τα επεισόδια στο Λούτον, Πηγή
Ωστόσο, στις 11 Μαΐου 1985 ξέσπασε η πυρκαγιά στο γήπεδο της Μπράντφορντ, κατά τη διάρκεια ενός αγώνα της τρίτης κατηγορίας, σκοτώνοντας 56 ανθρώπους. Βίντεο ντοκουμέντο της εποχής μπορείτε να δείτε εδώ.
Το τραγικό συμβάν κατέδειξε, μεταξύ άλλων, πως η κυβερνητική πρόταση για υψηλότερα κάγκελα που είχε παρουσιαστεί από την κυβέρνηση Θάτσερ προσέκρουε σε μία από τις σημαντικότερες παραμέτρους ασφαλείας, καθώς στο γήπεδο Μπράντφορντ όσοι βρίσκονταν κοντά στους φράκτες κάηκαν ζωντανοί ή τραυματίστηκαν σοβαρά. [πηγή]
Την ίδια περίοδο είχε συσταθεί ομάδα εργασίας (Working Group) υπό την εποπτεία του τότε Υπουργού Αθλητισμού Neil Macfarlane. Σε αναφορά του, στις 24 Ιουλίου 1985, συμπυκνώνει τις δράσεις που είχαν λάβει μέχρι στιγμής τόσο η κυβέρνηση όσο και οι αθλητικοί σύλλογοι.
Η πολιτική που ακολούθησε η κυβέρνηση της Θάτσερ για την πάταξη του χουλιγκανισμού εκφράστηκε μέσα από δύο νομοθετήματα: 1) το Sporting Events (Control of Alcohol) Act 1985 (Νόμος περί Αθλητικών Εκδηλώσεων), τον νόμο που απαγόρευσε την κατανάλωση αλκοόλ στα γήπεδα και 2) το Public Order Act 1986 (Νόμος περί Δημόσιας Τάξης), τον νόμο που επέτρεψε στην αστυνομία να ελέγχει τις κινήσεις των οπαδών, να περιορίζει τις συναθροίσεις διαδηλωτών και να συλλαμβάνει για “ανάρμοστη συμπεριφορά” όσους κατά την κρίση της έθεταν σε κίνδυνο τη δημόσια τάξη, ακόμα και αν η συμπεριφορά τους δεν ήταν παράνομη. [πηγή]
Τα δύο αυτά νομοθετήματα αποτέλεσαν τα βασικά μέτρα που λήφθηκαν από την κυβέρνηση Θάτσερ, στα οποία, ωστόσο, έχει ασκηθεί έντονη κριτική από ποικίλες πλευρές. Ο βασικότερος αντίλογος στις πολιτικές της Θάτσερ υποστηρίζει πως η τότε πρωθυπουργός αντιμετώπιζε το ποδόσφαιρο και τον χουλιγκανισμό ως ένα ζήτημα “νόμου και τάξης”, παραγνωρίζοντας τους παράγοντες της ελλιπούς ασφάλειας και της υποβάθμισης των ποδοσφαιρικών γηπέδων, οι οποίοι αποτέλεσαν τις κυριότερες αιτίες για τις τραγωδίες που συνέβησαν εντός των ποδοσφαιρικών γηπέδων τη δεκαετία του ’80. [πηγή] [πηγή]
Παράλληλα, οι περισσότεροι σύλλογοι είχαν αρχίσει να εγκαθιστούν κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης (CCTV), ένα μέτρο που είχε πολλούς εμπνευστές ήδη από το 1984:
Πρόταση Ομάδας Εργασίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος, 1984 Πηγή
Σύμφωνα με τα Εθνικά Αρχεία που ήρθαν στη δημοσιότητα το 2014, μετά το πέρας των 30 ετών, η κυβέρνηση Θάτσερ επιθυμούσε τη γενικευμένη εφαρμογή της κάρτας μέλους, ένα μέτρο που συζητιόταν πολύ έντονα ήδη από το 1985 μεταξύ των κυβερνητικών κύκλων. (Μέρος των αρχείων της εποχής μπορεί να διαβαστεί εδώ).
Δύο επιστολές προς τη Μάργκαρετ Θάτσερ τον Ιούλιο του 1985 για το θέμα της κάρτας μέλους από τον ειδικό σύμβουλό της Hartley Booth (αριστερά) και από τον Υπουργό Αθλητισμού Neil Macfarlane (δεξιά)
Τελικά, η εθνική ταυτότητα μέλους (National Memebership Scheme) θεσπίστηκε το 1989, μέσα από το Football Spectators Act 1989, αλλά αποσύρθηκε πολύ γρήγορα, καθώς κρίθηκε επικίνδυνη για την ασφάλεια, ύστερα από την τελική αναφορά του δικαστή Peter Taylor για την τραγωδία στο γήπεδο Χίλσμπορο του Σέφιλντ, στις 15 Απριλίου 1989, όταν, κατά τη διάρκεια ενός ημιτελικού αγώνα για το Κύπελλο Αγγλίας, 97 άνθρωποι καταπλακώθηκαν μέχρι θανάτου, εξαιτίας του υπερβολικού συνωστισμού και του αποτυχημένου ελέγχου της αστυνομίας.
Αντίστοιχα, η αναφορά ανέδειξε και την αντιπαραγωγικότητα του Νόμου περί Αθλητικών Εκδηλώσεων του 1985 για την απαγόρευση του αλκοόλ:
Η κατανάλωση αλκοόλ πριν από τους αγώνες αυξήθηκε παράλληλα με την αύξηση του χουλιγκανισμού. […] Η έλευση των σούπερ μάρκετ με τα off-licence παρείχε πολυάριθμα σημεία πώλησης κονσερβοποιημένης μπύρας- έτσι έγινε εύκολη η κατανάλωση αλκοόλ στον αγώνα και στο δρόμο προς αυτόν, είτε οι τοπικές παμπ ήταν ανοιχτές είτε όχι. Τέλος, εκτός από τον χρόνο και το αλκοόλ που ήταν διαθέσιμα, αναπτύχθηκε μια στάση απέναντι στο ποτό στο Ηνωμένο Βασίλειο που δεν συναντάται στον ίδιο βαθμό αλλού – μια λατρεία της υπερβολικής κατανάλωσης […] και παραμένει έτσι παρά τη νομοθεσία που απαγορεύει την πώληση ή την κατοχή αλκοόλ σε ποδοσφαιρικά γήπεδα και τη μεταφορά αλκοόλ σε δημόσια και μισθωμένα οχήματα που κατευθύνονται σε τέτοια γήπεδα.
The Hillsborough Stadium disaster. 15 April 1989. Inquiry by the Rt Hon Lord Justice Taylor. Final Report, σελ. 9.
Οι απαρχές της αναμόρφωσης του βρετανικού ποδοσφαίρου
Η τραγωδία του Χίλσμπορο αποτέλεσε ορόσημο για την αναμόρφωση του αγγλικού ποδοσφαίρου και ανέδειξε πως τα προηγούμενα μέτρα είχαν ελάχιστη πρακτική εφαρμογή και αποτελεσματικότητα.
Η δεκαετία του 1980 ήταν ίσως μεγαλύτερη πρόκληση για το επαγγελματικό ποδόσφαιρο στην Αγγλία από τους δύο Παγκόσμιους Πολέμους. Εκείνη η δεκαετία ήταν πραγματικά το ναδίρ με τις τραγωδίες και τον χουλιγκανισμό. Το ποδόσφαιρο κατηγόρησε την κυβέρνηση, η κυβέρνηση κατηγόρησε το ποδόσφαιρο. Αλλά το Χίλσμπορο έβαλε όλους στην ίδια σελίδα. Τα γήπεδα βελτιώθηκαν, το ίδιο και η αστυνόμευση και η επιτήρηση, ήρθε το κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης και πήραμε κάποια νομοθετική βοήθεια για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του κοινού.
Gordon Taylor, διευθύνων σύμβουλος της Ένωσης Επαγγελματιών Ποδοσφαιριστών, The Athletic
Η τελική αναφορά του δικαστή Peter Taylor περιλάμβανε 76 προτάσεις για την ασφάλεια των αγωνιστικών χώρων, μεταξύ των οποίων η υποχρεωτική μετατροπή όλων των σταδίων της πρώτης και δεύτερης κατηγορίας σε στάδια καθήμενων (all-seated stadia) μέχρι το 1994.
Πηγή
Παράλληλα, ο δικαστής Taylor πρότεινε πως όλα τα γήπεδα που έχουν οριστεί βάσει του νόμου περί ασφάλειας των αθλητικών χώρων Safety of Sports Grounds Act 1975 θα πρέπει να επιτρέπουν στους θεατές να κάθονται μόνο σε καθίσματα, με αντιστοίχιση εισιτηρίων-θέσεων, ενώ κατάργησε τους περιμετρικούς φράκτες.
Όλα τα καρφιά ή παρόμοιες κατασκευές στις περιμετρικές ή ακτινικές περιφράξεις και όλα τα τμήματα που προεξέχουν ή που επιστρέφουν προς τα μέσα προς τους θεατές, πρέπει να αφαιρούνται.
The Hillsborough Stadium disaster. 15 April 1989. Inquiry by the Rt Hon Lord Justice Taylor. Final Report, σελ. 77.
Ως αποτέλεσμα της έκθεσης Taylor, οι περισσότεροι σύλλογοι ανακαίνισαν ή ανακατασκεύασαν τα γήπεδά τους ενώ άλλοι έχτισαν νέα γήπεδα σε διαφορετικές τοποθεσίες. [πηγή]
Στις 20 Φεβρουαρίου 1992 ιδρύεται η Premier League, με την απόσχιση των μεγαλύτερων συλλόγων από τη Football League.
Αρκεί να δείτε πόσο γρήγορα βελτιώθηκαν τα πράγματα – τα γήπεδα, οι εγκαταστάσεις των μέσων ενημέρωσης, η διάθεση εισιτηρίων για τους φιλάθλους εκτός έδρας, ό,τι θέλετε – για να καταλάβετε ότι (η απόσχιση) ήταν το σωστό.
Mike Foster, πρώτος γενικός γραμματέας της Premier League, The Athletic
Η ίδρυση της Premier League συνοδεύτηκε από την οικονομική εκτόξευση των μεγάλων συλλόγων, ύστερα από την εξαγορά των δικαιωμάτων τους από τον σταθμό BSkyB, μετέπειτα Sky, του Rupert Murdoch, με τη συμφωνία τα κέρδη να κατανέμονται ισομερώς μεταξύ των συλλόγων-μελών, κάτι που δεν ίσχυε όσο όλες οι ομάδες βρίσκονταν κάτω από τη Football League.
Εξαιτίας αυτής της πρωτοβουλίας το ποδόσφαιρο μετατράπηκε σε τηλεοπτικό γεγονός, αυξάνοντας ταυτόχρονα και τη συμμετοχή του κόσμου και αλλάζοντας τη σύνθεση του κοινού.
“Το ποδόσφαιρο είχε ξαναγίνει cool και αυτό έφερε ένα νέο κοινό στο παιχνίδι”.
Mike Foster, πρώτος γενικός γραμματέας της Premier League, The Athletic
“Ξαφνικά πολύ περισσότερες γυναίκες έρχονταν στο παιχνίδι. Πριν από αυτό ήταν πολύ ανδροκρατούμενο”.
Chantal Stanley, ατζέντης του David Ginola και του Frank Leboeuf, The Athletic
Η προοδευτική αύξηση του ποσού επένδυσης για τη δικαιώματα της Premier League, Πηγή
Μία ακόμη σημαντική παράμετρος της αλλαγής ήταν η προσωπική πρωτοβουλία των ιδιοκτητών των αγγλικών συλλόγων, οι οποίοι είχαν επενδύσει προσωπικά στο πρωτάθλημα και επιθυμούσαν να ανεβάσουν τα στάνταρ των ομάδων τους σε όλους τους τομείς.
“Ξέρω ότι ο κόσμος εστιάζει στα χρήματα, αλλά στις συναντήσεις τότε υπήρχαν μεγάλες προσωπικότητες, μεγάλες φωνές, όπως ο Σερ Τζον Χολ (της Νιούκαστλ Γιουνάιτεντ), ο Νταγκ Έλις (της Άστον Βίλα), ο Άλαν Σούγκαρ (της Τότεναμ), ο Κεν Μπέιτς (της Τσέλσι)… όλοι ήθελαν να βελτιώσουν το προϊόν. Τους ανήκαν οι σύλλογοι, οπότε ήταν διαφορετικά από ό,τι τώρα, όπου στις συνεδριάσεις παρίστανται οι υπάλληλοι, η δυναμική ήταν διαφορετική. Είχες πραγματικά την αίσθηση ότι αυτοί οι ιδιοκτήτες είχαν επενδύσει προσωπικά στο πρωτάθλημα”.
Mike Foster, πρώτος γενικός γραμματέας της Premier League, The Athletic
Τέλος, παρόλο που τα τελευταία χρόνια η βία που εκδηλώνεται στα γήπεδα κινείται πτωτικά, τα πιο πρόσφατα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι οι συλλήψεις κατά την αγωνιστική περίοδο 2021-2022 ήταν περίπου 59% υψηλότερες από εκείνες της ποδοσφαιρικής περιόδου 2018-2019 (πριν από την COVID-19) και συγκρίσιμες με τα επίπεδα που παρατηρήθηκαν κατά τις αγωνιστικές περιόδους 2011-2012-2013-2014, υποδηλώνοντας μια ανησυχητική άνοδο της βίας στα γήπεδα, ιδιαίτερα μετά το τέλος της πανδημίας.
Πηγή
Συμπέρασμα
Δεν αληθεύει ο ισχυρισμός ότι η Μάργκαρετ Θάτσερ αποφάσισε τον πενταετή αποκλεισμό των αγγλικών ομάδων από την Ευρώπη. Η απόφαση αυτή λήφθηκε στις 2 Ιουνίου 1985 από την UEFA, η οποία αρχικά επέβαλε επ’ αόριστο αποκλεισμό, με την κυβέρνηση της Μάργκαρετ Θάτσερ να στηρίζει την απόφαση αυτή. Στην περίοδο από το 1985 έως το 1989 θεσπίστηκαν δύο νομοσχέδια για την απαγόρευση του αλκοόλ και την ενίσχυση της αστυνόμευσης, χωρίς άλλες ριζικές αλλαγές. Η αναμόρφωση του βρετανικού ποδοσφαίρου τοποθετείται χρονικά ύστερα από τη δημοσίευση των 76 προτάσεων της τελικής αναφοράς του δικαστή Peter Taylor, ο οποίος γνωμοδότησε για την ασφάλεια των γηπέδων, που οδήγησε στην υποχρεωτική ανακατασκευή των γηπέδων ώστε να διαθέτουν καθίσματα. Η ίδρυση της Premier League το 1992 συνέβαλε στη μετατροπή του ποδοσφαίρου σε εμπορικό προϊόν αυξάνοντας τα κέρδη των συλλόγων και βελτιώνοντας τόσο τις συνθήκες όσο και τη συμπεριφορά του κοινού.
https://www.ellinikahoaxes.gr/2023/08/17/mythos-pos-i-margkaret-thatser-apofasise-ton-pentaeti-apokleismo-ton-anglikon-syllogon-kai-elyse-oristika-to-provlima-tou-chouligkanismou/