Τι να πω… Αντί τώρα να μιλάμε για μπάλα και να αναλύουμε ένα τόσο όμορφο αγώνα –μέχρι να τον χαλάσει η ανικανότητα της ελληνικής διαιτησίας- καθόμαστε και ασχολούμαστε με το αν ο Φουρτάδο έκανε καλά ή όχι που έβαλε το γκολ, αν είμαστε διαφορετικοί απ’ τους υπόλοιπους και αν πρέπει να πανηγυρίζουμε ή να μιζεριάζουμε.
Δυστυχώς, όμως, τα εξωαγωνιστικά είναι εντελώς εξόφθαλμα γεγονότα και η προσπάθεια διαστρέβλωσής τους απ’ τα Μίντια αλλά ακόμα και από μας τους ίδιους(!), δε σε αφήνει να τα προσπεράσεις έτσι στο ντούκου.
Από που να ξεκινήσεις και που να τελειώσεις;
Ας ξεκινήσουμε απ’ το Φουρτάδο. Τα περί φερ πλέι δε με αφορούν. Είναι ένας «άγραφος νόμος» μεταξύ επαγγελματιών(!) ποδοσφαιριστών, τον οποίο έχουν βρει πάτημα όλες οι ομάδες και κάνουν καθυστέρηση, όταν το σκορ είναι ευνοϊκό για τις ίδιες. Πρέπει να «καταργηθεί» και να δοθούν αρμοδιότητες στους διαιτητές να διακόπτουν τις φάσεις όποτε κρίνεται εντελώς απαραίτητο(όχι μόνο για χτύπημα στο κεφάλι) και απειλείται άμεση ιατρική παρέμβαση. Είναι τραγικό να κόβεις το ρυθμό του αγώνα επειδή ο άλλος έβαλε μια κόντρα και βρήκε πόδι. Ο Φουρτάδο βάζει το γκολ και μένει στο χόρτο. Αμέσως του την πέφτουν 3-4 με πρωτοστάτες τους Παλαιολόγο και Κούσα. Στη συνέχεια γίνεται το μπραφ κι ο διαιτητής μετακινείται συνεχώς με πλάγια βήματα, σαν τους διαιτητές της πάλης που κοιτάν να μετρήσουν τα σημεία. Και στο τέλος ποιος είναι ο απολογισμός; Κίτρινη(!) ο Παλαιολόγος. Οι άλλοι δεν έκαναν τίποτα μάλλον τόση ώρα που τους κοιτούσε. Προς τιμήν του ο Φουρτάδο ούτε απαντάει ούτε τίποτα. Έκανε τη δουλειά του και είναι κύριος. Μπράβο του. Γι’ αυτό τον πληρώνουμε.
Πάμε λίγο στη διαιτησία. Πέραν του περιστατικού που είπα παραπάνω στο μπραφ, όπου ο απολογισμός είναι 1 κίτρινη, ενώ ήταν τουλάχιστον 2 κόκκινες. Ο διαιτητής έκανε ένα αρκετά καλό πρώτο ημίχρονο με λίγα λάθη στο πειθαρχικό περισσότερο. Όμως, στο δεύτερο ήταν εντελώς τραγικός. Ίσως δεν είχε και τη φυσική κατάσταση ν’ αντέξει στον ίδιο γρήγορο ρυθμό του ματς και να παρακολουθεί τόσο κοντά τις φάσεις, όσο στο πρώτο. Αυτό όμως, δεν είναι δικαιολογία. Άμα δε μπορείς, γίνε κομμωτής. Τρεις κίτρινες κάρτες χάρισε στους γηπεδούχους και το επιθετικό φάουλ του Γκούρμα το είδε αμυντικό και –σωστά, εφόσον υπέδειξε φάουλ, λάθος επειδή δεν ήταν- έδωσε δεύτερη κίτρινη στον Πάντο. Έλα όμως που η πρώτη είναι εντελώς λάιτ. Κι άλλη μία –στο Ντάσιο, νομίζω- ήταν εντελώς λάιτ. Αν προσθέσεις και το οσφάιντ του Κυριάκου, έχεις ένα ωραιότατο 65-35, με παραπέμψιμο βαθμό.
Η «φιλοξενία». Πάμε και στη περιβόητη φιλοξενία των γηπεδούχων, για την οποία τους ευχαριστήσαμε(!) κιόλας. Τα ‘λεγε ο καημένος ο Ptolemaios απ’ τον πρώτο γύρο ακόμα και του την έμπαιναν πολλοί. Πολύ θα ‘θελα να βγουν και τώρα να στηρίξουν τα επιχειρήματά τους. Πόσο δίκιο είχες, ρε μεγάλε; Στην αρχή λέω εντάξει μωρέ, ντέρμπι κορυφής είναι φανατίστηκαν λίγο παραπάνω. Με τον ΠΑΣ παίζουνε. Μέχρι πριν λίγα χρόνια το ντέρμπι ήταν με το Αιτωλικό. Όταν αλλάζουν τα στάνταρ, βγαίνουν τα κόμπλεξ κατωτερότητας. Ύστερα βλέπω πώς κάνουν οι παίχτες, λες κι είναι Παναιτωλικός από κούνια, αλλά και ο κόσμος που ανάθεμά αν ήξερε τι σχήμα έχει η μπάλα και αν το κόρνερ γίνεται με τα πόδια ή τα χέρια. Ο Τσενάμο είχε βραχνιάσει περισσότερο απ’ τους οπαδούς. Πρέπει να φώναζε πολύ όταν έστηνε το τείχος μάλλον… Το ίδιο κι ο Κούσας, που αν έκανε ένα σπριντ όπως αυτό που κάνει για να την «πει» στο Φουρτάδο,
αφού έχει βάλει το γκολ(όχι στη φάση του γκολ, αμέσως μετά), πέρσι ίσως να μην είχαμε τη χειρότερη άμυνα... Αλλά κι ο «Βαγγελάκης» -«θα σας γαμήσω όλους»- Καούνος(αυτός το ‘πε, δε το λέω εγώ). Ξεχνάνε όμως, ότι έφαγαν ψωμί με μερέντα στα Γιάννενα… Αλλά τι να περιμένεις από παίχτη του οποίου ο μεγαλύτερος τίτλος είναι το «Πρώτος σκόρερ Βορείου ομίλου Γ’ Εθνικής»; Για τον Τεννέ τι να πω; Η καριέρα του μιλάει γι’ αυτόν. Η απάντηση που δίνει στην ερώτηση «Τι θα κάνατε στη θέση του κυρίου Ντεμόλ;» είναι για να τη δείχνουμε στο Πανεπιστήμιο στον προτζέκτορα και να ψοφάμε στα γέλια.
Δείτε όμως, ρε παιδιά, υπό ποίες συνθήκες γίνεται η συνέντευξη Τύπου(απίστευτα βίντεο, δε μπορώ να το πιστέψω, τα βλέπω και τα ξαναβλέπω!):
www.passports.gr Demol Panaitolikos-PAS Giannina 1-1www.passports.gr Tzenamo Panaitolikos-PAS Giannina 1-1Δείτε τα! Απίστευτα! Εσείς πώς θα αντιδρούσατε αν ήσασταν ο Πάντος η ο Ντεμόλ; Εγώ δε ξέρω.
Και –αν έχετε το (ποδοσφαιρικό)Θεό σας(!)- οι δημοσιογράφοι χειροκροτάνε! Ο άλλος κάνει δηλώσεις για τον Εισαγγελέα κι οι άλλοι χειροκροτάνε! Τα ζώα τα όρθια… Ρε αυτοί είναι περισσότερο οπαδοί κι απ’ αυτούς που είναι απ’ έξω! Και το κερασάκι στη τούρτα;
Ο Χρηστοβασίλης. Για να μη χαλάσει τη ζαχαρένια του φίλου του του Κωστούλα, άφησε ξεκρέμαστο τον κόσμο του ΠΑΣ που μόνο φιλοξενίας δεν έτυχε απ’ την ΠΑΕ Παναιτωλικός και ένα ποδοσφαιριστή ο οποίος έκανε αυτό για το οποίο τον πληρώνει. Ήδη τα εγκλήματά του έχουν φέρει αυτή την ομαδάρα του Ντεμόλ να παίζει μεταξύ συγγενών και φίλων. Άμα το συνεχίσει(διώξιμο Φουρτάδο κλπ κλπ) σε λίγο θα ακούει και το «τακ-τακ» της μπάλας απ’ τη κερκίδα. Γι’ αυτό λοιπόν, ας αφήσει τα κολλητηλίκια με τα καναρίνια κι ας κοιτάξει να πάρει 5-6 παιχταράδες το καλοκαίρι για να εδραιωθεί επιτέλους αυτή η ομάδα εκεί που πρέπει.
Να ζητήσουμε συγγνώμη. Τι συγγνώμη ρε, πάτε καλά; Ποιος από ποιον; Όταν ζητηθούν οι συγγνώμες του 24>25, της μοναδικής ομάδας στην ιστορία του Ελληνικού πρωταθλήματος που έπεσε για χρέη, της μαύρης σελίδας του μπαράζ του Πύργου και άλλα τόσα που δεν γνωρίζω ενδελεχώς λόγω ηλικίας, τότε θα βγούμε κι εμείς να ζητήσουμε συγγνώμη για το Φουρτάδο που παρέκαμψε την ευγενή άμιλλα στη γενέτειρα του «ευ αγωνίζεσθε», το Αγρίνιο.
Και φυσικά ήμουν και θα είμαι περήφανος που είμαι ΠΑΣ. Κι όχι γιατί πάντα ήμουν ο «δαρμένος» της υπόθεσης, αλλά γιατί ποτέ δεν επιδίωξα να δείρω κανέναν. Σ’ εσάς που προσβάλλεται η προσωπική σας αισθητική με το γκολ στο Αγρίνιο, προτείνω να πάτε να κοιταχτείτε λιγάκι. Πού να κερδίζαμε και ανύπαρκτο πέναλτι τι θα γινόταν δηλαδή; Στην Ελλάδα ζούμε. Όταν σε πολεμούν με μπαζούκα δε βγάζεις νεροπίστολο. Δε γίνεσαι σαν αυτούς, αλλά δε κάθεσαι να σε πατάνε κιόλας για να ικανοποιείς τη ματαιοδοξία σου.
Έτσι τα βλέπω εγώ, σύνταυροι. Τα είπα και ξαλάφρωσα.
Υ.Γ.1 Ρε που καταντήσαμε… Έχουμε εξεταστική και καθόμαστε και ασχολούμαστε με το Τσενάμο…
Υ.Γ.2 Οι ατάκες της βραδιάς: «Μέχρι χθες στο Αγρίνιο νόμιζαν ότι το φερ πλέι είναι στριπτιτζάδικο», «Είχαν και στο χωριό τους φερ πλέι;» και «Όποιος έχει πάει στο Αγρίνιο τόσα χρόνια, έχει φτιάξει μαντρότοιχο με πέτρες Αγρινίου»
Υ.Γ.3 Από βδομάδα θ’ αρχίσουμε κι εμείς τον δικό μας προγραμματισμό για του χρόνου, γιατί πολύ ασχοληθήκαμε με τα χωριά και τις πολυκατοικίες.
Υ.Γ.4 Να αποθεωθεί πάραυτα ο Φουρτάδο στο επόμενο ματς με κόσμο.
Υ.Γ.5