Αποστολέας Θέμα: Πληθυσμοί πόλεων και άλλα  (Αναγνώστηκε 39956 φορές)

Αποσυνδεδεμένος fastmanakos

• Sr. Member
    • Προφίλ
Πληθυσμοί πόλεων και άλλα
« στις: Πεμ 28 Απρ 2011 06:38 »
Παράθεση
Η αλήθεια όμως είναι λίγο διαφορετική… Η Δράμα είναι πλέον μια πόλη μικρότερη από την Άρτα

Άσχετο αλλά αρκετοί γιαννιώτες δεν τα πάνε καλά με τα μεγέθη των άλλων πόλεων.Και το τρελό ήταν ότι με όποιον γιαννιώτη μίλησα ποτέ ΟΛΟΙ μα ΟΛΟΙ νόμιζαν ότι ο βόλος είναι μικρότερος απο τα γιάννενα και αρκετά κι όλας ενώ στην πραγματικότητα είναι περίπου 1.5 φορά τα γιάννενα. %-| Ίσως φταίει η κατάρα που είχε τα γιάννενα κάπως "αποκλεισμένα" απο τον έξω κόσμο τόσο καιρό.

Α το βρήκα :
Παράθεση
Η Άρτα είναι η πρωτεύουσα του νομού Άρτας και του δήμου Αρταίων, καθώς και η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ηπείρου μετά τα Γιάννενα με πληθυσμό 19.435 κατοίκους (απογραφή 2001).

Δράμα :
Παράθεση
Επίσημος πληθυσμός    42.501 (2001)
« Τελευταία τροποποίηση: Πεμ 28 Απρ 2011 06:44 από fastmanakos »

Αποσυνδεδεμένος SATSI

• Sr. Member
    • Προφίλ
Απ: Πληθυσμοί πόλεων και άλλα
« Απάντηση #1 στις: Πεμ 28 Απρ 2011 08:48 »
Παράθεση
Άσχετο αλλά αρκετοί γιαννιώτες δεν τα πάνε καλά με τα μεγέθη των άλλων πόλεων.Και το τρελό ήταν ότι με όποιον γιαννιώτη μίλησα ποτέ ΟΛΟΙ μα ΟΛΟΙ νόμιζαν ότι ο βόλος είναι μικρότερος απο τα γιάννενα και αρκετά κι όλας ενώ στην πραγματικότητα είναι περίπου 1.5 φορά τα γιάννενα

μην το πείς κι αλλού αυτό γιατί.....θα σε πάρουν με τις πέτρες!!!Μην παρασύρεσαι επίσης από επίσημες απογραφές!!!Στις απογραφές ο κόσμος φεύγει και πάει κι εγγράφεται στα χωριά του σε πολλές πόλεις,σε άλλες πάλι όχι!Ο Βόλος είναι μικρότερος από τα Γιάννενα!!!!!Εμφανώς μάλιστα!!

Αποσυνδεδεμένος davelis

• Global Moderator
  • Hero Member
    • Προφίλ
« Απάντηση #2 στις: Πεμ 28 Απρ 2011 10:29 »
Παράθεση
Άσχετο αλλά αρκετοί γιαννιώτες δεν τα πάνε καλά με τα μεγέθη των άλλων πόλεων

Ειναι γιατι απο μικρους μας παρουσιαζαν τους δεκα ποντους ως τριαντα (γνωστο ανεκδοτο)  :P :P :P

• Sr. Member
    • Προφίλ
« Απάντηση #3 στις: Πεμ 28 Απρ 2011 15:08 »
Παράθεση
μην το πείς κι αλλού αυτό γιατί.....θα σε πάρουν με τις πέτρες!!!Μην παρασύρεσαι επίσης από επίσημες απογραφές!!!Στις απογραφές ο κόσμος φεύγει και πάει κι εγγράφεται στα χωριά του σε πολλές πόλεις,σε άλλες πάλι όχι!Ο Βόλος είναι μικρότερος από τα Γιάννενα!!!!!Εμφανώς μάλιστα!!

Καλά εντάξει.Δεν έχεις ιδέα προφανώς.Ο βόλος είναι ΠΟΛΥ μεγαλύτερος απο τα γιάννενα.Επίσης μπορεί τριγύρω απ τα γιάννενα να υπάρχουν πολλά χωριά και ο κόσμος να πάει εκεί ωστόσο είναι όλα μα όλα χωριουδάκια.Ζήτημα όλα τα χωριουδάκια μαζί να έχουν 20.000 πλυθησμό και ίσως λέω ΠΑΡΑ ΜΑ ΠΑΡΑ ΜΑ ΠΑΡΑ ΜΑ ΠΑΡΑ ΜΑ ΠΑΡΑ ΜΑ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ.

Παράθεση
1    Αθήνα (Π.Σ)    3.534.608
2    Θεσσαλονίκη (Π.Σ.)    836.820    
3    Πάτρα (Π.Σ.)    193.843    
4    Ηράκλειο (Π.Σ.)    149.038    
5    Λάρισα    131.095       
6    Βόλος (Π.Σ.)    127.887    
7    Χανιά (Π.Σ.)    82.551    
8    Ιωάννινα (Π.Σ.)    81.144

Κυριολεκτικά όμως δεν έχεις ιδέα.    (by the way  ευτυχώς που στο πήλιο δεν έχει χωριά....)    :stop: :stop: :stop: :stop:

Αποσυνδεδεμένος SATSI

• Sr. Member
    • Προφίλ
« Απάντηση #4 στις: Πεμ 28 Απρ 2011 15:27 »
Κι εσύ που έχεις ιδέα,πίστεψε ότι τα Γιάννενα έχουν πληθυσμό 81.000!!!!!!!!Εκτός κι αν νομίζεις ότι ζείς στο 1980!!!!!!!Οι φοιτητές μόνο είναι 30.000!!!!!!!!Για τις λαλακίες που διαβάζεις
από τις απογραφές σου είπα τι γίνεται αλλά δε λές να καταλάβεις!!!!

• Sr. Member
    • Προφίλ
« Απάντηση #5 στις: Πεμ 28 Απρ 2011 16:07 »
Δεν απάντησες για τα χωριά που σου έγραψα ωστόσο.Στο πήλιο δεν υπάρχουν χωριά.Όπως και στα χωριά έξω απ τα γιάννενα μαζέυονται 30 και 40.000 άτομα έτσι;Οι φοιτητές στα γιάννενα είναι πολύ λίγο κάτω απο 20.000 και αυτό με στοιχεία όχι "είμαι ο fastman  άρα έτσι είναι επειδή το λέω εγώ".Τώρα δεν πα να πιστεύεις ότι θές δεν με πολυνοιάζει να σου πώ την αλήθεια. :stop:

• Sr. Member
    • Προφίλ
« Απάντηση #6 στις: Πεμ 28 Απρ 2011 16:10 »
Έλα και νομούς για την πάρτη σου και μόνο για να τελειώνει εδώ (που στον νομό αν δεν κάνω λάθος συμπεριλαμβάνονται και τα χωριά έτσι;;;;  ::) ):

Παράθεση
1    Αττικής    3.894.573    Αθήνα
2    Θεσσαλονίκης    1.084.001    Θεσσαλονίκη
3    Αχαΐας    318.928    Πάτρα
4    Ηρακλείου    291.225    Ηράκλειο
5    Λάρισας    282.156    Λάρισα
6    Αιτωλοακαρνανίας    219.092    Μεσολόγγι
7    Ευβοίας    207.305    Χαλκίδα
8    Μαγνησίας    205.005    Βόλος
9    Σερρών    194.483    Σέρρες
10    Δωδεκανήσου    188.506    Ρόδος
11    Ηλείας    183.521    Πύργος
12    Φθιώτιδας    169.542    Λαμία
13    Μεσσηνίας    166.566    Καλαμάτα
14    Ιωαννίνων    161.027    Ιωάννινα

Μήν το παίρνεις πάντως σαν προσωπική επίθεση δεν έχω πρόβλημα μαζί σου..Απλά έχω δίκιο  ;)

Αποσυνδεδεμένος lemorsero

• Hero Member
    • Προφίλ
« Απάντηση #7 στις: Πεμ 28 Απρ 2011 19:56 »
Έλεος με την προιστορία με τη Δοξα Δράμας!  :joker:

Θα ανοίξω νέο τόπικ στο "Ρε δεν ΠΑΣ καλά" για να συνεχιστεί η κβέντα για τις πόλεις.

Αποσυνδεδεμένος lemorsero

• Hero Member
    • Προφίλ
« Απάντηση #8 στις: Πεμ 28 Απρ 2011 20:52 »
Η συζητηση συνεχίζεται από το τόπικ "Προιστορία με τη Δόξα Δράμας"

Αλήθεια τι απέγινε εκείνη η απογραφή που από το 1951 γίνεται κάθε 10 χρόνια το Μάρτιο? Φέτος δεν έχει? Την έφαγε η κρίση και το ΔΝΤ. Και την περιμενουμε πως και πως να δούμε την εξέλιξη της πόλης μας που είναι ραγδαία τα τελευταία χρόνια..

Αν κρινουμε πάντως από τα στοιχεία του 2001 για τα Γιάννενα, τα στοιχεία είναι εντελώς πλασματικά. 170.239 κατοίκους έχει ο νόμός και 70.203 κατοίκους έχει η πόλη. Αν μένουν 100.000 κάτοικοι στα χωριά και 70.000 στα Γιάννενα, τότε εγώ είμαι παππάς :pashat:. Σιγά τα μεγάλα χωριά που έχουμε. Κόνιτσα 5000, Μέτσοβο 4000, Δελβινάκι 1500 κάτοικοι και όλα τα υπόλοιπα έχουν τριψήφιο αριθμό. Είναι πολύ δύσκολο ο "αντικειμενικός πληθυσμός" όλων των χωριών του Νομού μας να ξεπερνάει τις 30.000 (προσωπική εκτίμηση).

Αρκετές διαφωνίες είχαμε μέχρι στιγμής για το ποιά πόλη είναι μεγαλύτερη. Στην κόντρα Δράμα-Άρτα κερδίζει η Δράμα, αλλά όχι με τόσο μεγάλη διαφορά όπως αναφέρουν τα στοιχεία του της απογραφής που παρέθεσε ο fastmanakos (42000 - 19000). Αν ρωτήσεις ένα Δραμινό τον πληθυσμό της Δράμας, θα σου πει 50000. Το ίδιο και ο Αρτινός :joker:.
Νομίζω πως εμπειρικά η Δράμα έχει περίπου 50000 κατοίκους και η Άρτα περίπου 40000.

Στην κοντρα Βόλος-Γιάννενα υπερτερεί ο Βόλος και αυτό συμβαίνει από το 1850 και μετά. Πιο παλιά τους είχαμε άνετα.

Βάση της επίσημης απογραφής του 2001 ο δήμος Βολου έχει 81000, ο Δημος Νέας Ίωνίας 34000 και άλλες 25000 περιπου οι "κοντινοί" δήμοι. Σύνολο 141000 κάτοικοι περίπου ο νέος Καλλικρατικός δήμος βάση απογραφής 2001.
Βάση της απογραφής του 2001, ο Δήμος Ιωαννιτών έχει 70203 κατοίκους και άλλους 28000 έχουν οι κοντινοί, σύνολο περίπου 98000 κάτοικοι έχει ο νέος Καλλικρατικός δήμος Ιωαννιτών. Επειδή η Ελεούσα δεν περιλαμβάνεται στο δήμο Ιωαννιτών, αλλά όπως και να το κάνουμε είναι Γιάννενα, βάλτε 110000 κάτοικοι βάση απογραφής του 2001.

Εμπειρικά νομίζω πωε ο Βολος αγγίζει αλλα δεν ξεπρνά τις 200.000, ενώ τα Γιάννενα έχουν περίπου 140.000 κατοίκους (προσωπική εκτίμηση).

Λοιπόν ο fastmanakos παρέθεσε τα παρακάτω:

Παράθεση
1    Αθήνα (Π.Σ)    3.534.608
2    Θεσσαλονίκη (Π.Σ.)    836.820   
3    Πάτρα (Π.Σ.)    193.843   
4    Ηράκλειο (Π.Σ.)    149.038   
5    Λάρισα    131.095       
6    Βόλος (Π.Σ.)    127.887   
7    Χανιά (Π.Σ.)    82.551   
8    Ιωάννινα (Π.Σ.)    81.144

Μάλλον είναι από Βικιπαιδεία και είναι λανθασμένα στοιχεία. Τα πραγματικά στοιχεία τα βρίσκεις στη Στατιστική Υπηρεσία Ελλάδος, δηλαδή εδώ
http://dlib.statistics.gr/portal/page/portal/ESYE/yeararticles?p_topic=10007862&p_cat=10007862&p_catage=2001

Ο δήμος Χανίων έχει 55.838 κατοίκους. Επειδή έχω πάει πολλές φορές στα Χανιά νομίζω πως έχουν περίπου 75-80.000 κατοίκους (προσωπική εκτίμηση). Τους καλοκαιρινούς μήνες όμως ο πληθυσμός υπερβαίνει τις 200.000 λόγω τουρισμού (χωρίς υπερβολή). Αυτό φαίνεται και από τους αριθμούς στα αυτοκίνητα. Αυτοί εξαντλήσανε το ΧΝΧ εδώ και 2-3  χρόνια, ενώ εμείς μόλις φτάσαμε στο ΙΝΧ. Βέβαια οι ενοικιάσεις εκεί το καλοκαίρι είναι χιλιάδες. Τέλος πάντων είμασε μεγαλύτερη πόλη.

Στη γενική κατάταξη των αστικών κέντρων και όχι των δήμων βάση απογραφών είμαστε στο νούμερο 7 (δηλαδή στη γενική ερώτηση: ποιά είναι η μεγαλύτερη πόλη?).

Η "αντικειμενική" δικιά μου κατάταξη στον πληθυσμό των ελληνικών πόλεων έχει ως εξής:

1. Αθήνα 5.000.000
2. Θεσ/νίκη 1.300.000
3. Πάτρα 380.000
4. Ηράκλειο (ή χάνδαξ) 225.000
5. Λάρισα 210.000
6. Βόλος 195.000
7. Γιαννενάρα 140.000
8. Αγρίνιο 90.000
9. Καβάλα over 80.000
10. Χανιά under 80.000
ακλουθούν Σέρρες, Καλαμάτα κλπ κλπ

Περιμένω τις δικιές σας εκτιμήσεις...
« Τελευταία τροποποίηση: Πεμ 28 Απρ 2011 21:00 από lemorsero »

Αποσυνδεδεμένος mh_per_

• Global Moderator
  • Hero Member
    • Προφίλ
« Απάντηση #9 στις: Πεμ 28 Απρ 2011 21:01 »
Εχοντας ζησει απο το 2001 εως το 2008 στα Χανια, η προσωπικη μου εκτιμηση ειναι οτι εχουν ενα πληθυσμο κοντα στις 70.000 (βαλε-βγαλε 2-3 χιλιαρικα).

Κατα τ'αλλα, εχω την αισθηση οτι η διαφορα μεταξυ Ιωαννινων κ Βολου δεν ειναι τοσο μεγαλη οσο την υπολογιζει ο Lemorsero, με τον οποιο παντως συμφωνω κ στην εκτιμηση περι 140.000 κατοικων στα Γιαννενα. Τελος, νομιζω οτι Καβαλα κ Αγρινιο πιθανως ειναι αναποδα στη λιστα.
When the going gets tough, the tough get going

Αποσυνδεδεμένος Αντώνς

• Sr. Member
    • Προφίλ
« Απάντηση #10 στις: Πεμ 28 Απρ 2011 22:28 »
Για να αποφευχθεί αυτό το πρόβλημα που αναφέρεις lemorsero με τις γνωστές χωριατιές, που γέμιζαν τα χωριά για να δείξουν πως κατοικούνται, αποφασίστηκε φέτος να γίνεται "έφοδος". Υποτίθεται θα γίνει απογραφή των κατοικιών από την Στατιστική Αρχή σε πρώτη φάση, και ύστερα θα γίνει η απογραφή των κατοίκων σε τυχαίες ώρες και μέρες ώστε να δηλώνονται όπως οφείλουν οι πληθυσμοί των πόλεων. Εδώ η ανακοίνωση της Στατιστικής Αρχής και για περισσότερες πληροφορίες εδώ
Se ci coglie la crudele morte, dura vendetta verrà dal partigian..

Μολοσσός

• Επισκέπτης
« Απάντηση #11 στις: Πεμ 28 Απρ 2011 22:50 »
Κύριοι συγγνώμη που θα παρέμβω(ζητάω συγγνώμη διότι θα είμαι κάθετος σε αυτά που συζητάτε), αλλά έχετε ανοίξει μία πολύ ενδιαφέρουσα κουβέντα που δεν ξέρει κανείς από που να πιαστεί και τι να σχολιάσει...δεν ξέρω αν είμαι off-topic (διάβασα μόλις τις 2 προηγούμενες απαντήσεις), αλλά θέλω πολύ να πω τούτο (πρόσφατα το συζητούσα σε μία παρέα)...οι ιδανικές κοινωνίες για τον άνθρωπο είναι αυτές που φτάνουν πληθυσμιακά  μέχρι τις εκατό χιλιάδες κατοίκους-πολίτες(το έχει πει και ο Μέγας Πλάτων)...ξεπερνώντας το όριο αυτό ξεκινάνε τα διάφορα κοινωνικά προβλήματα τα οποία δεν δίνατε να αναφερθούν στο παρόν κείμενο....άρα λοιπόν έχει κάποιο νόημα να βάζετε σε κόντρα τις πόλεις;άραγε πρέπει να επιζητούμε την συνεχόμενη αύξηση μίας κοινωνίας (πόλης);το να αυξάνετε μία πόλη πληθυσμιακά είναι πάντα καλό;σίγουρα όλοι οι Γιαννιώτες θέλουμε μία μεγάλη, σύγχρονη και λαμπερή πόλη,αλλά αυτό είναι το μέτρο σύγκρισης;και για να σας βάλω σε ακόμη μεγαλύτερες σκέψεις ποιοι άνθρωποι ζουν-ζούσαν καλύτερα:των πόλεων ή των χωριών;

Δεν έχω διάθεση επίδειξης ούτε αντιπαράθεσης

Έχω διάθεση να ακούσω σοβαρές γνώμες και απόψεις...

Αποσυνδεδεμένος Αντώνς

• Sr. Member
    • Προφίλ
« Απάντηση #12 στις: Πεμ 28 Απρ 2011 23:20 »
Δε νομίζω να βγαίνεις εκτός θέματος. Όποτε συνεχίζουμε.. Στις τελευταίες απαντήσεις δεν μπήκε ζήτημα κόντρας, αλλά τελικά τι γίνεται με αυτή την απογραφή και κατά πόσο ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Θα διαφωνήσω πως τα διάφορα κοινωνικά προβλήματα των μεγαλουπόλεων οφείλονται αποκλειστικά στο πλήθος των κατοίκων της. Σκέψου μόνο τις ευκαιρίες που έχει στον πολιτισμό ο κάτοικος της Αθήνας και τις αντίστοιχες του κατοίκου των Ιωαννίνων.

Σίγουρα υπάρχουν και σκουπίδια σε μεγάλο ποσοστό στην πρωτεύουσα, αλλά στα Γιάννενα για παράδειγμα μέχρι προχθές το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ το διηύθυνε ο Χάρης Βεργίτσης κατά κόσμον Σπύρος Μισθός, και το Πολυθέαμα προσπαθεί να αντισταθμίσει το χάλι. Η πόλη μέχρι το 2001 αν θυμάμαι καλά, είχε 4 κινηματογράφους εκ των οποίων οι 2 έπαιζαν καλές ταινίες, κι υπόλοιποι τις πιο εμπορικές. Μέχρι και στη βραδυνή διασκέδαση υπήρχε αυτό, με τα εναλλακτικά να είναι όσα και τα σκυλάδικα. Πλέον έχει γείρει η πλάστιγγα.

Είναι ευρέως αποδεκτό πως οι μεγαλουπόλεις έφεραν την αποξένωση και και και.. Αλλά φταίνε και όλοι όσοι έκαναν τόσα χρόνια τα ρυθμιστικά σχέδια πόλης. Στους Αμπελόκηπους στην Αθήνα, στην Τούμπα, στην Πάτρα και στο 70% των πόλεων στη χώρα μας θαρρείς πως μπορείς να αγγίξεις τον απέναντι γείτονα. Στο εξωτερικό τέτοια φαινόμενα βρίσκεις πολύ σπάνια. Το θέμα είναι πως τώρα δεν γίνεται να αλλάξει.

Να δεχτώ πως ζουν καλύτερα στα χωριά, αλλά θα σε ρωτήσω κάτι. Στη σημερινή κοινωνία, όπως δυστυχώς διαμορφώθηκε, ποιος θα σταθεί καλύτερα; Ο της πόλης ή ο του χωριού; Και ρωτάω από την σκοπιά των εμπειριών και των γνώσεων. Θεωρώ πως το παιδί του χωριού θα το ποδοπατήσουν. Το υγιές, αλλά ουτοπικό, θα ήταν να υπήρχαν ίσες ευκαιρίες στη μόρφωση και τον πολιτισμό για τον κάτοικο κάθε μέρους αλλά κάποιους τους συμφέρει αυτό το χάλι.

Αποσυνδεδεμένος fon7

• Global Moderator
  • Hero Member
    • Προφίλ
« Απάντηση #13 στις: Πεμ 28 Απρ 2011 23:33 »
Είχα διαβάσει κάπου ότι η Ελλάδα είχε επιλέξει σαν μοντέλο ανάπτυξης κάποια δυνατά κέντρα όπως Αθήνα-Πειραιάς-Θεσσαλονίκη και Πάτρα.Αυτές αναπτύχθηκαν περισσότερο και η υπόλοιπη περιφέρεια έμεινε πιο πίσω.Μαζεύτηκε εκεί ο πληθυσμός και ερήμωσε η υπόλοιπη Ελλάδα.Δεν ακολουθήθηκε μια ανάπτυξη ισομερής σε όλες τις περιοχές.Αποτέλεσμα το σημερινό τοπίο.Τόσο σε οικονομικό επίπεδο όσο και σε πληθυσμιακό αλλά και γενικότερα.Ίσως και ποδοσφαιρικά να το πάμε άλλα τα χρήματα που έχει πχ ο κάμπος και η Λάρισα και άλλα εδώ στα Γιάννενα στην απομόνωση.Για να δούμε τις πορείες των ομάδων.Μετά να πάμε στις υποδομές των πόλεων και πολλά άλλα.

Αποσυνδεδεμένος dimitris_kzn_pas7

• Full Member
    • Προφίλ
« Απάντηση #14 στις: Παρ 29 Απρ 2011 00:06 »
Περσι στις φοιτητικες εκλογες τα χαρτια της πρυτανειας εγραφαν οτι συνολικα οι φοιτητες(προπτυχιακοι,μεταπτυχιακοι) στο πανεπιστημιο Ιωαννινων ηταν περιπου 19100.
Ενεργοι(μεσα στα χρονια που εχουν για να τελειωσουν) ηταν οι 12500.
Στο ΤΕΙ ηταν περιπου 5500.
Συνολικα μπορουμε να πουμε οτι ηταν 24600 κ αν προσθεσουμε τα παιδια απ'το erasmus κ τα αντιστοιχα προγραμματα της Αμερικης φτανουμε τους 25000.

Οπως ειπε και o lemorsero αν ο νομος εχει 170000,οι 100000 πρεπει να μενουν στα χωρια.
Για περαστε ομως μια βολτα απ' τα χωρια να δειτε τι κατασταση επικρατει κ ποσο ερημα ειναι.
Αυτο που εκαναν λοιπον,οπως εκαναν κ πολλα μελη απ'το σοι μου,ξεκινησαν απ'το τοπο διαμονης τους(πχ αθηνα,κοζανη,λαρισα) κ πηγαν να απογραφουν στο χωριο για να το βοηθησουν να παρει περισσοτερα λεφτα για εργα κτλ.

Ολες τις εκτιμησεις που κανουμε ειναι με τα στοιχεια της απογραφης του 2001.
Απ'το 2001 εχουν αλλαξει παρα πολλα στην πολη.
Σκεφτειτε ποσες περιοχες καινουριες εχουν γινει κ πως τα χωρια εχουν μεγαλωσει εχουν ενωθει με την πολη.
Οποτε αναμονη μεχρι να δημοσιευσουν τα στοιχεια της απογραφης του 2011

ΥΓ.:Γενικα ο καθενας για τον τοπο του τα παραλεει :P

• Sr. Member
    • Προφίλ
« Απάντηση #15 στις: Παρ 29 Απρ 2011 03:19 »
Καλημέρα απο μένα.Ενδιαφέρον απέκτησε η συζήτηση περι πλυθησμών.Λοιπόν αρχίζω:

Παράθεση
Αν κρινουμε πάντως από τα στοιχεία του 2001 για τα Γιάννενα, τα στοιχεία είναι εντελώς πλασματικά. 170.239 κατοίκους έχει ο νόμός και 70.203 κατοίκους έχει η πόλη. Αν μένουν 100.000 κάτοικοι στα χωριά και 70.000 στα Γιάννενα, τότε εγώ είμαι παππάς :pashat:. Σιγά τα μεγάλα χωριά που έχουμε. Κόνιτσα 5000, Μέτσοβο 4000, Δελβινάκι 1500 κάτοικοι και όλα τα υπόλοιπα έχουν τριψήφιο αριθμό. Είναι πολύ δύσκολο ο "αντικειμενικός πληθυσμός" όλων των χωριών του Νομού μας να ξεπερνάει τις 30.000 (προσωπική εκτίμηση).

-Διόρθώστε με αν κάνω λάθος αλλά δεν υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες ηπειρώτες στην αθήνα που απογράφονται στα χωριά τους στον νομό ιωαννίνων;Γτ θυμάμαι απο παλιά να ακούω για χωριά που γεμίζουν απο αυτοκίνητα με αθηναικές πινακίδες κλπ.

Παράθεση
Στην κοντρα Βόλος-Γιάννενα υπερτερεί ο Βόλος και αυτό συμβαίνει από το 1850 και μετά. Πιο παλιά τους είχαμε άνετα

-Αν δεν κάνω λάθος είχα διαβάσει παλαιότερα ότι επι εποχές αλη πασά τα γιάννενα είχαν φτάσει 30-40.000 πλυθησμό όταν κάτι αθήνες κλπ είχαν με το ζόρι 10.000.

Παράθεση
Η "αντικειμενική" δικιά μου κατάταξη στον πληθυσμό των ελληνικών πόλεων έχει ως εξής:

1. Αθήνα 5.000.000
2. Θεσ/νίκη 1.300.000
3. Πάτρα 380.000
4. Ηράκλειο (ή χάνδαξ) 225.000
5. Λάρισα 210.000
6. Βόλος 195.000
7. Γιαννενάρα 140.000
8. Αγρίνιο 90.000
9. Καβάλα over 80.000
10. Χανιά under 80.000
ακλουθούν Σέρρες, Καλαμάτα κλπ κλπ

Περιμένω τις δικιές σας εκτιμήσεις...

Συμφωνώ στα περισσότερα με μικρές αποκλίσεις όπως πχ λάρισα 250.000, ηράκλειο λίγο παραπάνω, καθώς και επίσης καβάλα και γιάννενα δεν ξέρω γιατί αλλά εδώ και χρόνια τα έχω καρφωμένα στο μυαλό μου ότι είναι σχεδόν ίσα σε μέγεθος.

Παράθεση
Περσι στις φοιτητικες εκλογες τα χαρτια της πρυτανειας εγραφαν οτι συνολικα οι φοιτητες(προπτυχιακοι,μεταπτυχιακοι) στο πανεπιστημιο Ιωαννινων ηταν περιπου 19100.
Ενεργοι(μεσα στα χρονια που εχουν για να τελειωσουν) ηταν οι 12500.
Στο ΤΕΙ ηταν περιπου 5500.
Συνολικα μπορουμε να πουμε οτι ηταν 24600 κ αν προσθεσουμε τα παιδια απ'το erasmus κ τα αντιστοιχα προγραμματα της Αμερικης φτανουμε τους 25000.

Εγώ έπεσα πάνω σε αυτό (βέβαια δεν είναι απόλυτα ακριβές φαντάζομαι):

http://www.ypepth.gr/el_ec_page224.htm

Επειδή το έβλεπα και καθόταν δίπλα μου ένας φίλος απο λάρισα μας έκανε τρελή εντύπωση (το τί κορόιδεμα έφαγα δεν λέγεται μιάς και πάντα τους έλεγα "τα γιάννενα δεν είναι τόσο μικρά όσο λέτε γτ έχουμε άπειρους φοιτητές ενώ εσείς όχι) όταν είδα ότι την λάρισα την έχει με περισσότερους φοιτητές  %-|.Για την ακρίβεια τα στοιχεία που γράφει είναι τα εξής όσον αφορά γιάννενα-λάρισα :   ΛΑΡΙΣΑ εισακτέοι 2002 : 3790  εκτίμηση αριθμού φοιτητών : 15.100     ΓΙΑΝΝΕΝΑ εισακτέοι 2002 : 3.005 εκτίμηση αριθμού φοιτητών : 12.300

Βέβαια όντως έχει πολλά τεί αλλά δεν το πίστευα.Ρέ λέτε να ισχύει και απλά να μήν φαίνονται γτ είναι λίγο περισσότεροι αλλά σε σχεδόν διπλάσια πόλη;Όχι δεν με νοιάζει έχουμε περισσότερους δεν θα μου το κλέψουν αυτό!  :P :mono:

Πάντως το όλο θέμα με το βόλο το ξεκίνησα και ίσως και παρεκτράπηκα λίγο γιατί όταν πρίν 2 χρόνια παίζαμε βόλο και είμασταν αρκετά μεγαλη παρέα απο γιαννιώτες όταν είπα σε κάποιο σημείο ότι ο βόλος ενώ είναι μεγάλη πόλη έχει ανύπαρκτη ζωή γέλασαν και αναρωτήθηκα.Αργότερα μου είπαν ότι ο βόλος δεν είναι κάν μεγάλη πόλη.Για την ακρίβεια το γελοίο της υπόθεσης δεν είναι ότι δέν μου λέγανε κάν ότι βόλος-γιάννενα είναι περίπου ίσα σε μέγεθος!ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΑΝ ΟΛΟΙ ΜΑ ΟΛΟΙ (και ξαναλέω είμασταν μεγάλη παρέα 10 άτομα+ βάλε) ΟΤΙ ΤΑ ΓΙΑΝΕΝΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΒΟΛΟ!!!  %-|

Αποσυνδεδεμένος pagourenko1966

• Global Moderator
  • Hero Member
    • Προφίλ
« Απάντηση #16 στις: Παρ 29 Απρ 2011 15:15 »
ειναι δυσκολο να προσδιορισει καποιος τον ακριβη αριθμο

αλλα νομιζω οτι η πολη εχει ξεπερασει τα 150.000 ατομα που ειτε ζουν ειτε δραστηριοποιουνται σε αυτη

μην κοιτατε απογραφες και μαλακιες

εμενα το 1991 δεν με κατεγραψαν πουθενα γιατι δεν με βρηκαν
και το 2001 γραφτηκα και στα Γιαννενα και στο χωριο γιατι καπιοι με δηλωσαν και εκει

μη ξεχνατε οτι πλεον με την Εγνατια η ηγουμενιτσα ειναι το λιμανι των Ιωαννινων
πιο γρηγορα πας απο Γιαννενα -Ηγουμενιτσα
παρα απο Ομονοια -πειραια
οποτε ολα ειναι σχετικα στις συζητησεις μας

ΥΓ. Οταν πηγαινα σχολειο και μας μαθαιναν για τις πολεις με βαση απογραφη του 91
η Ελλαδα ειχε 10.000.000 κατοικους
και τα 3 εκατομμυρια μενανε στη Αθηνα

Απο τοτε στην Ελλαδα εχει μεταφερθει η μιση Αλβανια και τωρα εχει αρχισει να γεννιεται η τριτη γενια αλβανων στη χωρα μας
τα τελευταια χρονια εκατομμυρια κατοικοι τριτοκοσμικων κρατων εχουν κατακλυσει τη χωρα

Ποσοες ψυχες ζουνε τωρα στην Ελλαδα?
ποιος μπορει να υπολογισει?
κανεις....
η Αθηνα πρεπει να εχει φτασει τα 5-6 εκατομμυρια
οσο ηταν πριν 10 χρονια τα 2/3 της χωρας

Μολοσσός

• Επισκέπτης
« Απάντηση #17 στις: Παρ 29 Απρ 2011 16:00 »
Δε νομίζω να βγαίνεις εκτός θέματος. Όποτε συνεχίζουμε.. Στις τελευταίες απαντήσεις δεν μπήκε ζήτημα κόντρας, αλλά τελικά τι γίνεται με αυτή την απογραφή και κατά πόσο ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Θα διαφωνήσω πως τα διάφορα κοινωνικά προβλήματα των μεγαλουπόλεων οφείλονται αποκλειστικά στο πλήθος των κατοίκων της.1) Σκέψου μόνο τις ευκαιρίες που έχει στον πολιτισμό ο κάτοικος της Αθήνας και τις αντίστοιχες του κατοίκου των Ιωαννίνων.

Σίγουρα υπάρχουν και σκουπίδια σε μεγάλο ποσοστό στην πρωτεύουσα, αλλά στα Γιάννενα για παράδειγμα μέχρι προχθές το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ το διηύθυνε ο Χάρης Βεργίτσης κατά κόσμον Σπύρος Μισθός, και το Πολυθέαμα προσπαθεί να αντισταθμίσει το χάλι. Η πόλη μέχρι το 2001 αν θυμάμαι καλά, είχε 4 κινηματογράφους εκ των οποίων οι 2 έπαιζαν καλές ταινίες, κι υπόλοιποι τις πιο εμπορικές. Μέχρι και στη βραδυνή διασκέδαση υπήρχε αυτό, με τα εναλλακτικά να είναι όσα και τα σκυλάδικα. Πλέον έχει γείρει η πλάστιγγα.

4)Είναι ευρέως αποδεκτό πως οι μεγαλουπόλεις έφεραν την αποξένωση και και και.. Αλλά φταίνε και όλοι όσοι έκαναν τόσα χρόνια τα ρυθμιστικά σχέδια πόλης. Στους Αμπελόκηπους στην Αθήνα, στην Τούμπα, στην Πάτρα και στο 70% των πόλεων στη χώρα μας θαρρείς πως μπορείς να αγγίξεις τον απέναντι γείτονα. Στο εξωτερικό τέτοια φαινόμενα βρίσκεις πολύ σπάνια. Το θέμα είναι πως τώρα δεν γίνεται να αλλάξει.

Να δεχτώ πως ζουν καλύτερα στα χωριά, αλλά θα σε ρωτήσω κάτι.2) Στη σημερινή κοινωνία, όπως δυστυχώς διαμορφώθηκε, ποιος θα σταθεί καλύτερα; Ο της πόλης ή ο του χωριού; Και ρωτάω από την σκοπιά των εμπειριών και των γνώσεων. Θεωρώ πως το παιδί του χωριού θα το ποδοπατήσουν.3) Το υγιές, αλλά ουτοπικό, θα ήταν να υπήρχαν ίσες ευκαιρίες στη μόρφωση και τον πολιτισμό για τον κάτοικο κάθε μέρους αλλά κάποιους τους συμφέρει αυτό το χάλι.

1)*Ευκαιρίες στον πολιτισμό* δεν καταλαβαίνω πως ακριβώς το εννοείς,εγώ το εκλαμβάνω σαν ευκαιρίες διασκέδασης...άρα λοιπόν σαν ευκαιρίες διασκέδασης(επιλογές) σίγουρα η Αθήνα έχει περισσότερες...και αυτό γιατί έχει τον μισό πληθυσμό της χώρας...οι μισοί Αθηναίοι όμως ψάχνουν να βρουν μία ευκαιρία να ζήσουν σε επαρχιακή πόλη(το γιατί είναι άλλο θέμα)...

2)δεν περιμένω να το καταλάβεις αλλά ο άνθρωπος του χωριού δεν έχει αλλοτριωθεί ακόμη...με αποτέλεσμα να έχει τα απαραίτητα εφόδια για την αναγκαία αντίσταση σε αυτά που έρχονται...

3)ίσες ευκαιρίες δεν υπάρχουν σίγουρα,τις βασικές γνώσεις που χρειάζεται ένας σύγχρονος άνθρωπος πάντως μπορεί να τις αποκτήσει μέχρι και ο τελευταίος κάτοικος του ποιο απομακρυσμένου χωριού,τώρα για ίσες ευκαιρίες στον πολιτισμό θα πρέπει να καταλάβεις ότι δεν έχει κανένας στον κόσμο ολόκληρο,διότι υπάρχουν χιλιάδες διαφορετικοί και χιλιάδες κουλτούρες και χιλιάδες παραδόσεις και και και...οπότε.-

4)Φυσικά συμφωνούμαι σε αυτό (είναι η αλλοτρίωση που λέγαμε)...να το πάω λίγο ποιο πέρα και να σου πω ότι για όλα φταίει η αστυφιλία,ένα παγκόσμιο φαινόμενο το οποίο είναι καθοδηγούμενο και αποσκοπεί σε πολλά και άσχημα...

Αποσυνδεδεμένος Αντώνς

• Sr. Member
    • Προφίλ
« Απάντηση #18 στις: Παρ 29 Απρ 2011 23:35 »
Καλησπέρα!

Ευκαιρίες στον πολιτισμό νοείται το θέατρο, οι μουσικές σκηνές, οι εικαστικές εκθέσεις, οι παρουσιάσεις βιβλίων ή ακόμα και η 7η τέχνη δηλαδή ο κινηματογράφος. Αυτά εντάσσονται στην ψυχαγωγία. Διασκέδαση είναι ο καφές στην πλατεία, το μπαρ το βραδάκι και Σαββατόβραδο το Ρόδον. Α! Μην ξεχνιόμαστε Κυριακή μεσημέρι ο ΠΑΣ! :P

Και σίγουρα δεν εντάσσονται στην παράδοση της πόλης μας, για παράδειγμα, τα χαρακτικά του Καζάκου. Δεν θυμάμαι από την συζήτηση που είχε διεξαχθεί πριν 4 χρόνια στην Ακαδημία, με αφορμή τον θάνατο του συγκεκριμένου ζωγράφου-χαράκτη από τα Γιάννενα, αν είχε αναφερθεί κάποια επιρροή. Η τέχνη δεν μπαίνει στα στενά όρια της παράδοσης. Και στο κάτω κάτω αυτός είναι ο σκοπός της, να ξεφεύγει. Του Βρέλλη μπορεί, αλλά ο Βρέλλης δεν ήταν ο ορισμός της έννοιας του καλλιτέχνη.

Πάντως μην είσαι σίγουρος πως η αλλοτρίωση δεν έχει αγγίξει τους ανθρώπους των χωριών. Το πιο απλό που μπορώ να σκεφτώ είναι πως ο μανιώδης καταναλωτισμός υπάρχει ακόμα και στα χωριά. Όπως και στις γηραιότερες ηλικίες υπάρχουν φαινόμενα αλλοτρίωσης.

Αυτό που είπε ο fon7 το έχω ακούσει κι εγώ. Και στο κάτω κάτω αν δεν επιλέχθηκαν άμεσα αυτές οι πόλεις, έμμεσα συνέβησε και είναι ορατό. Και μιας και το θυμήθηκα, πρώτος απ'όλους που θέλει να ερημώσουν τα χωριά είναι το κράτος.. Είτε με τους Καποδίστριες και τους Καλλικράτες, είτε με το κλείσιμο σχολείων.

Αποσυνδεδεμένος taseuropas

• Full Member
    • Προφίλ
« Απάντηση #19 στις: Δευ 02 Μάι 2011 23:27 »
as valw ki egw to litharaki mou apo to afstriako mou pliktrologio pou den exei ellinika!
o megalos dimosiografos kampourakis eipe oti otan i athina egine prwtevousa eixe 4.000 kosmo.
oute petalo milame. etsi kai ts kanaman ntou oute ena swmateio den tha eixan. ase pou me ta pania pou exoun twra tha ftiaxnan tote ena panino gipedo!

pw pw kapsimo apo ton katharo aera twn alpewn!

(den exw ellinikous xaraktires edw)

Αποσυνδεδεμένος dinotauros

• Newbie
  • *
    • Προφίλ
« Απάντηση #20 στις: Τετ 04 Μάι 2011 02:51 »
Δεν πρέπει να θεωρούμε ως πόλεις μόνο τον κεντρικό δήμο αλλά να γίνονται αντιληπτές ως πολεοδομικά συγκροτήματα. Θα μπορούσε κάποιος να πει ότι το αεροδρόμιο ιωαννίνων δεν είναι γιάννενα? Οι αντιπροσωπείες, η βιομηχανική περιοχή? Τα μπαράκια που πηγαίναμε στην αμφιθέα? Τα ικεα δεν φτιάχτηκαν στα γιάννενα? Να πούμε δηλαδή ότι η αθήνα έχει 800000 πληθυσμό και η θεσσαλονίκη 350000? Με αυτή την έννοια τα επίσημα στοιχεία απο στατιστική υπηρεσία για την απογραφή του 2001 είναι:

1)ΑΘΗΝΑ: 3.761.810  (ΝΟΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ)
2)ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: 1.057.825  (ΝΟΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ)
3)ΠΑΤΡΑ:185.790   (ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΕΩΝ+ΔΗΜΟΣ ΠΑΡΑΛΙΑΣ+ΔΗΜΟΣ ΡΙΟΥ)
4)ΗΡΑΚΛΕΙΟ: 150.253 (ΔΗΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ+ΔΗΜΟΣ ΝΕΑΣ ΑΛΙΚΑΡΝΑΣΣΟΥ)
5)ΛΑΡΙΣΑ: 142.638  (ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΣ+ΔΗΜΟΣ ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ+ΔΗΜΟΣ ΝΙΚΑΙΑΣ)
6)ΒΟΛΟΣ : 114.368  (ΔΗΜΟΣ ΒΟΛΟΥ+ΔΗΜΟΣ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ)
7)ΙΩΑΝΝΙΝΑ:106.109(ΔΗΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ + ΔΗΜΟΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ+ ΠΑΜΒΩΤΙΔΑΣ+ΜΠΙΖΑΝΙΟΥ+ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ+ΠΑΣΑΡΩΝΟΣ)
8 )ΧΑΝΙΑ:79.100 (ΔΗΜΟΣ ΧΑΝΙΩΝ + ΔΗΜΟΣ ΣΟΥΔΑΣ + ΝΕΑΣ ΚΥΔΩΝΙΑΣ+ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ)
9)ΚΑΒΑΛΑ:63.293 (ΔΗΜΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ)
10)ΑΓΡΙΝΙΟ:61.340 (ΔΗΜΟΣ ΑΓΡΙΝΙΟΥ + ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΤΙΕΩΝ)
11)ΧΑΛΚΙΔΑ:59.688 (ΔΗΜΟΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ + ΔΗΜΟΣ ΑΝΘΗΔΩΝΟΣ)
12)ΚΑΤΕΡΙΝΗ:59.657 (ΔΗΜΟΣ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ + ΔΗΜΟΣ ΚΟΛΙΝΔΡΟΥ)
13)ΚΑΛΑΜΑΤΑ:57.620 (ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ)
14)ΣΕΡΡΕΣ:56.145 (ΔΗΜΟΣ ΣΕΡΡΩΝ)
15)ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ:56.055 (ΔΗΜΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ + ΔΗΜΟΣ ΤΡΑΙΑΝΟΥΠΟΛΗΣ)

Πληθυσμός άλλων πόλεων είναι:

ΔΡΑΜΑ:55632
ΚΟΜΟΤΗΝΗ:52659
ΡΟΔΟΣ:52318
ΞΑΝΘΗ:52270
ΤΡΙΚΑΛΑ:51862
ΚΟΖΑΝΗ:47451
ΒΕΡΟΙΑ:47411
ΛΑΜΙΑ:46406
ΚΕΡΚΥΡΑ:39487
ΚΑΡΔΙΤΣΑ:37768
ΚΟΡΙΝΘΟΣ:36555
ΜΥΤΙΛΗΝΗ:36196
ΠΥΡΓΟΣ:34902
ΤΡΙΠΟΛΗ:28976

Οπότε αν υποθέσουμε ότι, ό,τι ισχύει για έμας ισχύει και για τους άλλους, η κατάταξη και η αναλογία θα είναι η ίδια. Ώστοσο τα γιάννενα πιστεύω ότι είναι αδικημένα σ΄αυτή την κατάταξη. Η πλειοψηφία των κατοίκων έχουν μεγαλύτερη αγάπη για τα χωριά καταγωγής τους από αυτούς άλλων πόλεων και προσπαθούν να απογραφούν  εκεί. Κάτι εύκολο μιας και η απόσταση είναι μικρή. Εγώ προσώπικα γνωρίζω πάρα πολλούς που κατοικούν γιάννενα και έχουν απογραφεί σε χωριά της ηπείρου και ακόμα και της αιτωλοκαρνανίας.  Δικαιολογείται έτσι η μεγάλη διαφορά του πληθυσμού του πολεοδομικού συγκροτήματος με τον υπόλοιπο έρημο, δυστυχώς, νομό. Προσωπικά πιστεύω οτι ο υπόλοιπος νομός δεν ξεπερναέι τους 20000 μόνιμους κατοίκους. Μόνο και μόνο τα ζωντανά χωριά του νομού έχουν απογραφή:
Κόνιτσα,η 2.871
Μέτσοβον,το 3.195
 Δελβινάκιον,το 751
Νούμερα ενισχυμένα απο την μετακίνηση αυτών που έχουν σαν τόπο κατοικίας τα γιάννενα. Τώρα για μετάκινηση από αθήνα στα γιάννενα στην απογραφή δεν έχω ακούσει κάποιον. Κάτι λογικό μιας και δεν νομίζω κάποιος να κανει σχεδόν 1000 χιλιόμετρα πήγαινε-έλα , να παρατήσει τις δουλιές του , για να κουβαλήσει την  οικογένεια και να απογραφεί στο χωριό του. Το επιβεβαιώνω και προσωπικά αφού έχω πολλούς συγγενείς στην αθήνα και στην απογραφή δεν ήρθε ούτε ένας.
Είμαι απο αυτούς που πιστεύουν ότι ο βόλος είναι πλέον μικρότερος απο τα γιάννενα μιας και η διαφορά στην απογραφή του 2001 είναι μικρή, οι απώλειες στην απογραφή προς τα χωριά είναι μεγαλύτερες για τα γιάννενα και η πληθυσμιακή αύξηση που παρουσιάζουν τα γιάννενα τα τελευταία χρόνια ειναι μεγαλύτερη από αυτή του βόλου. Κι επειδή έχω πάει κι έχω μείνει αρκετές φορές βόλο σου δίνει την αίσθηση λιγότερο ζωντανής πόλης. Εξαίρεση βέβαια το καλοκαίρι που οι γιαννιώτες πάνε παραλίες και ο βόλος είναι λιμάνι.

Μολοσσός

• Επισκέπτης
« Απάντηση #21 στις: Τετ 04 Μάι 2011 10:38 »
Καλησπέρα!

Ευκαιρίες στον πολιτισμό νοείται το θέατρο, οι μουσικές σκηνές, οι εικαστικές εκθέσεις, οι παρουσιάσεις βιβλίων ή ακόμα και η 7η τέχνη δηλαδή ο κινηματογράφος. Αυτά εντάσσονται στην ψυχαγωγία. Διασκέδαση είναι ο καφές στην πλατεία, το μπαρ το βραδάκι και Σαββατόβραδο το Ρόδον. Α! Μην ξεχνιόμαστε Κυριακή μεσημέρι ο ΠΑΣ! :P

Και σίγουρα δεν εντάσσονται στην παράδοση της πόλης μας, για παράδειγμα, τα χαρακτικά του Καζάκου. Δεν θυμάμαι από την συζήτηση που είχε διεξαχθεί πριν 4 χρόνια στην Ακαδημία, με αφορμή τον θάνατο του συγκεκριμένου ζωγράφου-χαράκτη από τα Γιάννενα, αν είχε αναφερθεί κάποια επιρροή. Η τέχνη δεν μπαίνει στα στενά όρια της παράδοσης. Και στο κάτω κάτω αυτός είναι ο σκοπός της, να ξεφεύγει. Του Βρέλλη μπορεί, αλλά ο Βρέλλης δεν ήταν ο ορισμός της έννοιας του καλλιτέχνη.

Πάντως μην είσαι σίγουρος πως η αλλοτρίωση δεν έχει αγγίξει τους ανθρώπους των χωριών. Το πιο απλό που μπορώ να σκεφτώ είναι πως ο μανιώδης καταναλωτισμός υπάρχει ακόμα και στα χωριά. Όπως και στις γηραιότερες ηλικίες υπάρχουν φαινόμενα αλλοτρίωσης.

Αυτό που είπε ο fon7 το έχω ακούσει κι εγώ. Και στο κάτω κάτω αν δεν επιλέχθηκαν άμεσα αυτές οι πόλεις, έμμεσα συνέβησε και είναι ορατό. Και μιας και το θυμήθηκα, πρώτος απ'όλους που θέλει να ερημώσουν τα χωριά είναι το κράτος.. Είτε με τους Καποδίστριες και τους Καλλικράτες, είτε με το κλείσιμο σχολείων.

Προφανώς αν υπάρχει τέτοιο σχέδιο συνεχίζεται με τον Καλλικράτη...αλλά δεν είναι μόνο αυτό...όταν ο μισός πληθυσμός της Ηπείρου μεταναστεύει στις αρχές του 20ου αιώνα και παράλληλα στα άλλα διαμερίσματα της χώρας υπάρχει πολύ μικρό ποσοστό,λογικό και επόμενο είναι πληθυσμιακά να μείνουμε πίσω...αυτό όμως δεν εμποδίζει την ανάπτυξη,τις τέχνες,τις παραδόσεις κλπ...από εκεί και έπειτα οι δικοί μας άνθρωποι (πολιτικοί,βουλευτές,υπουργοί) δεν έκαναν τα αυτονόητα για τον τόπο τους(όπως άλλοι)...
 Θα το ξαναπώ όμως μπας και το καταλάβουν ορισμένοι...να ευχόμαστε να μην γίνουμε πολλοί...προτιμώ την ιδανική κοινωνία η οποία έχει περιορισμούς,παρά μία πόλη-χάος...ας είμαστε η τελευταία πόλη της Ελλάδος πληθυσμιακά,δεν με νοιάζει,θα είμαστε η πρώτη ανθρώπινη όμως και αυτό είναι που μετράει για μένα...έχουμε καταληφθεί από μία μεγαλομανία και αυτό μας κάνει κακό...ακόμη και στο ποδοσφαίρο...

Αποσυνδεδεμένος Siatrovouni

• Hero Member
    • Προφίλ
« Απάντηση #22 στις: Τετ 04 Μάι 2011 16:44 »
Το μονο σιγουρο ειναι πως τα Γιαννενα μεγαλουν με γοργους ρυθμους και πληθυσμιακα και η εκταση τους.

Λιγο η Εγνατια και λιγο η Ιονια οδος που λενε πως καποτε θα γινει, θα κανουν τα Γιαννενα μεγαλο κομβο.

Ακουγονται και διαφορα για τα τει εδω και καιρο, δηλαδη πως θα κλεισουν τμηματα απο Πρεβεζα Γιαννενα και θα μεταφερθουν ΟΛΑ Γιαννενα.

Το θεμα ειναι ΝΑ ΚΡΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΑΣ ΑΓΝΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΜΠΛΕ ΚΑΙ ΑΥΘΕΝΤΙΚΗ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΓΙΝΕΙ ΠΟΤΕ ΣΑΝ ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΟΥΠΟΛΗ ΣΤΥΛ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣ.
Stile di vita

Αποσυνδεδεμένος Serpents on paradise

• Hero Member
    • Προφίλ
« Απάντηση #23 στις: Πεμ 05 Μάι 2011 14:06 »
Παράθεση
ΝΑ ΚΡΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΑΣ ΑΓΝΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΜΠΛΕ ΚΑΙ ΑΥΘΕΝΤΙΚΗ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΓΙΝΕΙ ΠΟΤΕ ΣΑΝ ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΟΥΠΟΛΗ ΣΤΥΛ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣ.

Σωστός.

Όλο το θέμα είναι στην γενιές που έρχονται.
Να βοηθήσει και λίγο ομάδα,να σταματήσει τα πάνω κάτω
 και όλα θα γίνουν.

τα παιδάκια που είναι στην εφηβεία πλέον έχουν το νιονιό
να καταλάβουν ότι το ΠΟΚ και οι παρατρεχάμενοι τους
βρωμάνε και ζεχνουν από μιλιά μακρυά.

Είναι ντροπη να είσαι 16 χρονών και να μην είσαι ΠΑΣ
αυτό πρέπει να καταλάβουν.

Αποσυνδεδεμένος Mikkael_Sin

• Hero Member
  • ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Ο ΤΥΡΝΑΒΟΣ;
    • Προφίλ
« Απάντηση #24 στις: Πεμ 05 Μάι 2011 17:46 »
Να ξεκαθαρίσω πως δε δίνω μια για το αν είμαστε περισσότεροι απ' ότι οι Δραμινοί, οι Καβαλιώτες, οι Βολιώτες κ.λπ. Ας είμαστε λιγότεροι απ' όλους. Με ενδιαφέρει να ζούμε σε μια πόλη ανθρώπινη. Είναι που είναι η ομορφότερη απ' όλες, τουλάχιστον ας την προσέξουμε  :)

Ο φαντασματάκος είναι σε περίοδο αμφισβήτησης και τα περνάει όλα από ισοπεδωτική κριτική.

Προσωπικές εκτιμήσεις:

- Στο λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων (πέριξ της Παμβώτιδας), ζούμε περί τις 150.000 άνθρωποι.

- Οι φοιτητές σε Α.Ε.Ι. - Τ.Ε.Ι. - Ιδιωτικά και Δημόσια Εκπαιδευτήρια και άλλες επαγγελματικές σχολές, ανέρχονται στους 20.000. Η συντριπτική τους πλειοψηφία, φοιτά σε κάποια απ' τις Πανεπιστημιακές Σχολές των Ιωαννίνων (3ο Πανεπιστημιακό Ίδρυμα της χώρας και σήμερα 4ο σε δυναμικό, μετά το Πανεπιστήμιο των Πατρών - αυτό όμως δε μας ενδιαφέρει στο παρόν τοπικ).

- Η απογραφή που θα γίνει σε λίγες μέρες, θα αποδώσει με μεγαλύτερη ακρίβεια την πραγματική κατάσταση που επικρατεί.

- Η Δράμα είναι εκεί κι εκεί με την Άρτα σε έκταση σαν πόλεις. Πληθυσμιακά δεν μπορεί να έχουν τόσο μεγάλη διαφορά όσο παρουσιάζεται στην προηγούμενη απογραφή. 

- Ο Βόλος σε καμία περίπτωση δε δίνει την αίσθηση οτι είναι μεγαλύτερη πόλη (πληθυσμιακά) απ' τα Γιάννενα, παρόλο που προφανώς (μεγάλη διαφορά στα νούμερα) είναι!

Σχετικά με την ασχετοσύνη του κόσμου, παραθέτω δύο πραγματικά γεγονότα:

- Πριν μια δεκαετία περίπου, συζητούν 2 συμφοιτητές, ο ένας απ' τα Γιάννενα κι ο άλλος απ' την Κυπαρισσία. Ο εκ Κυπαρισσίας Μεσσηνίας ορμώμενος, επέμενε οτι η πόλη του είναι μεγαλύτερη απ' τα Γιάννενα, κάτι που μάλιστα υποδήλωνε και η παρουσία τρένου εκεί, σε αντίθεση με την Ηπειρώτικη μεγαλούπολη  ;) που το στερούνταν. Η επιστήμη ύψωσε τα χέρια και πήγε για τσίπουρα.

- Πριν από μια εικοσαετία, μια παρέα Γιαννιωτών, συζητάει με μια παρέα Φαρσαλιωτών, κάπου στην Καρδίτσα. Οι Φαρσαλινοί δεν πίστευαν με τίποτα οτι τα Γιάννενα έχουν αγορά με Καταστήματα ρούχων, υποδημάτων, ηλ. συσκευών κ.λπ. Η επιστήμη έφυγε χωρίς δεύτερη κουβέντα για μπύρες (στην Καρδίτσα δεν έχει τσίπουρα, μόνο ούζο).

Παράθεση πραγματικών στοιχείων:

- Ο Νομός Ιωαννίνων είναι ο 3ος μεγαλύτερος σε έκταση στην Ελλάδα, μετά τους Νομούς Αιτωλοακαρνανίας και Λαρίσης.

- Στο Νομό Ιωαννίνων, πρό Καποδίστρια και Καλλικράτη, υπήρχαν οι περισσότεροι οικισμοί από κάθε άλλον Νομό στην Ελλάδα.

- Τα στοιχεία της απογραφής του 2001 έχουν μεγάλη απόκλιση από τα πραγματικά, τουλάχιστον σε ότι αφορά το Νομό μας.

- Ο κάμπος έχει μεγάλα χωριά, καθώς οι εκεί πληθυσμοί είχαν δουλειά στα χωράφια. Τα ορεινά χωριά της Ηπείρου απόμειναν χωρίς κόσμο.

- Χωριά με 2-3-13 και 53 κατοίκους (πραγματικά στοιχεία), στην απογραφή του 2001 εμφανίζονται με 40-50-150 και 400. Αντίθετα, πολυκατοικίες με 100 ανθρώπους που ζουν, εργάζονται και καταναλώνουν στα Γιάννενα όλο το χρόνο, άδειασαν!

Εκτιμήσεις:

- Το λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων θα γνωρίσει ραγδαία ανάπτυξη την αμέσως επόμενη εικοσαετία (κι ο Μουφ να φυλάει τη Λίμνη μας κ.λπ. κ.λπ. κ.λπ.).

- Όπως οι Ηπειρώτες έφυγαν κάποτε σε αναζήτηση καλύτερης τύχης, αναμένεται κύμα μετανάστευσης προς την περιοχή μας, κυρίως από Μακεδονία, Θεσσαλία και νησιά του Ιονίου.

:mono:

Υ.Γ. Περίπου 17.000.000 ΠΑΣολέδες επιμένουν οτι τα Γιάννενα είναι μεγαλύτερα απ' το Βόλο. Τα υπόλοιπα 2.500.000 συνιστούν σκιπ.
"I'VE CROSSED AN OCEAN OF WINE TO FIND YOU..."
     - Απέραντος ο θάνατος δίχως μήνες κι αιώνες -
             Η ΖΩΗ ΜΕ ΤΟ ΦΟΒΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΖΩΗ