Κοίτα, αν τάμπλεξες με καμιά μανστερού πέστο μας να μην ασχολούμαστε.
Παρακάτ...
Μάρτιος του 1988 και η Λάρισα αντιμετωπίζει τον Παναθηναϊκό. Στο ημίχρονο του αγώνα γίνεται η κλήρωση των δύο ποδοσφαιριστών από κάθε ομάδα που θα περνούσαν από έλεγχο. Ξαφνικά, οι "πράσινοι" ζητούν να υποβληθεί κατ' εξαίρεση σε έλεγχο και ο Βούλγαρος ποδοσφαιριστής Γκεόργκι Τσίγκοφ, κάτι που προέβλεπε σαν δυνατότητα ο κανονισμός, αλλά ποτέ δεν είχε συμβεί στο παρελθόν. Τα αποτελέσματα βγάζουν θετικό το δείγμα του Βούλγαρου με την απαγορευμένη ουσία κωδεΐνη, που ουσιαστικά δεν προσφέρει καμιά απολύτως βοήθεια στην αύξηση της απόδοσης αλλά χρησιμοποιείται σε αντιβηχικά φάρμακα.
Μάρτη του '88 καμιά Λάρσα δεν έπαιξε με κανένα βάζελο.
Το παιχνίδι είχε γίνει τέλη του '87. Τα αποτελέσματα των κάτουρων βγήκαν τέλη Γενάρη, και οι φωτιές στη Λάρσα, Μάρτη που βγήκε η απόφαση (μετά την εξέταση και του δεύτερου δείγματος του βούλγαρου στην Ισπανία). Οι οποίες φωτιές έσβησαν λίγο πριν την έφεση, αφού έπεσε σύρμα ότι ο τότε υπουργός Σήφης με το όνομα, που δήλωνε (πριν τς φωτιές), ότι δεν επεμβαίνει στη δικαιοσύνη, μάλλον κάτι θα κάνει πριν την έφεση.
Κλήρωση γίνεται πάντα μετά το τέλος του παιχνιδιού (θάταν και χαζό στο ημίχρονο να ζητήσουν οι ομάδες εξέταση παίχτη που δε ξέραν αν θα χρησιμοποιηθεί κιόλας).
Πάντα όλες οι ομάδες ζητούσαν και τρίτο παίχτη, ήταν καθιερωμένο. Στο συγκεκριμένο παιχνίδι ας πούμε, οι λαρσαίοι είχαν ζητήσει εκτός των δύο να εξεταστεί κι ο καλύτερος του βάζελου Βλάχος. Δηλαδή αυτό που γινόταν ήταν κλήρωση για 2 και οι ομάδες δήλωναν κι ένα ακόμη παίχτη.
Η κωδεΐνη μέχρι και σήμερα χρησιμοποιείται από πολλά "παιδιά" όταν πέφτει ξηρασία. Οντως βρίσκεται σε αντιβηχικά, τα οποία όμως χορηγούνται μόνο με δίγραμμη συνταγή. Μέχρι και σήμερα είναι θέμα συζήτησης η εν λόγω ουσία. Αλλά δεν είναι εκεί το θέμα.
Ηταν στη διεθνή λίστα με τις απαγορευμένες ουσίες; Ηταν.
Θεωρούταν από τη διεθνή ομοσπονδία ντόπα; Ναι.
Παίχτης που πιανόταν νάχει κατεβάσει κωδεΐνη, θεωρούταν ντοπαρισμένος; Ναι.
Δήλωσε ο ποδοσφαιριστής (όπως ήταν υποχρεωμένος), ότι είχε πάρει κάποιο φάρμακο για το βήχα, για τον πονοκέφαλο, για την περίοδό του πριν το ματς, αν όντως έκανε κάποια θεραπεία; Οχι.
Προέβλεπε, δικαίως ή αδίκως ο ισχύων τότε νόμος ότι αν συλληφθεί ντοπαρισμένος παίχτης τιμωρείται και η ομάδα; Ναι.
Αδικος ο νόμος και καλά έκανε λες και άλλαξε. Αδικος μπορεί να ήταν, αλλά άλλαξε προς το χειρότερο. Πλέον ο κάθε αγαπούλας μπορεί να ταΐζει ότι θέλει τα παιδιά και αν πιαστεί κάποιο απ' αυτά, έ τι να κάνουμε παιδί ήταν. Εύκολα θα μπορούσε να προκύψει δίκαιος νόμος για τα ομαδικά αθλήματα, αλλά πολύ δύσκολα να γίνει ποτέ κάτι τέτοιο.
Και βέβαια έπαιζε μπαλάρα η Λάρσα. Και προφανώς, ακόμα και μπαλάρα να μην έπαιζε, θα ψηφιζόταν, έχει βαρεθεί η ψυχή μας τα μονότανα πρασινοκόκκνα πρωταθλήματα. Παρεμπιπτόντως, καλύτερη μπάλα από τον ΠΑΣ του 75-76, δεν έπαιζε, αλλά τότε δεν άλλαξε κανένας νόμος για επανάληψη του παιχνιδιού στο Αργος.
Γυρνάω στο '88.
Είχε πέσει τότε μια μόδα αθώων παιχτών που έπαιρναν αθώες ουσίες και αρκετούς τς πιάναν κιόλα. Φούνες - Αγκίρε του γαύρου, Ισις του βάζελου (ή μάλλον του παιδιού του βάζελου), ένας τ Παναιτωλικού (πούχε φάει μείον 2, αλλά δεν ήταν στο κέντρο τς Ελλάδας κι ούτε είχε τόση αγροτιά για να τς πάρει πίσω), Τσίγκοφ, Βέρα (του τσάτσου επίσης) - κι άλλοι θάταν αλλά δεν τς θυμάμαι.
Τα δεδομένα της τότε εποχής...
Τέλη Μαρτίου καπ εκεί γινόταν η απόδοση μνήμης στους αγρότες του Κιλελέρ. Κατά παράδοση γινόταν μεγάλες συγκεντρώσεις και θεωρούταν πράσινη γιορτή. Αν δεν άλλαζε ο νόμος θα γινόταν γιορτή του γιαουρτιού.
Αναμενόταν τον επόμενο χρόνο κρισιμότατες εκλογές, τις οποίες τελικά τις έχασε το κυβερνόν κόμμα, που είχε θεσπίσει ίσως και το πιο αναλογικό εκλογικό σύστημα (όχι ότι τόπιακε ξαφνικά δημοκρατίτιδα).
Τάβαλαν κάτω, τα ζύγισαν, αγρότες τόσα κουκιά, παράπλευρες απώλειες γαύροι τόσα κουκιά, συμπέρασμα, δεν τον αλλάζουμε εκεί πέρα να τ δώκουμε και μια αναδρομική ισχύ, να μας αποθεώσουν στο Κιλελέρ, να πάρουμε και κανα ψίχουλο στς εκλογές...
Αποτέλεσμα (τη νύχτα πριν την έφεση)...
Δεν μου λές ρε λόκε;
Nα σ' πω ρε φαντασματάκε:
"Καμιά επιτυχία δεν μπορεί να εξαγοράσει την αξιοπρέπειά μου"
Αυτά (δεν επανέρχομαι).