Αποστολέας Θέμα: Ελλάδα - Ενεργειακά αποθέματα & Ορυκτός πλούτος  (Αναγνώστηκε 12999 φορές)

Αποσυνδεδεμένος PAS-o-media

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 5.613
    • Προφίλ
    • Φίλαθλοι ΠΑΣ
Ποιοί ήταν πρόθυμοι να βοηθήσουν την Ελλάδα, πριν υπογράψει το μνημόνιο και τί ζητούσαν ως αντάλλαγμα

Μας έδιναν 250 δισ. ευρώ και τα αρνηθήκαμε



Με τα οικονομικά της χώρας να πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο και η χώρα να αντιμετωπίζει τη χειρότερη οικονομική κρίση μεταπολεμικά, δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν οτι τώρα είναι η ώρα για την Ελλάδα να εκμεταλλευτεί τα «πλούσια κοιτάσματα» πετρελαίου στο Αιγαίο. Θα μπορούσαμε να μειώσουμε το δήμοσιο χρέος και να αποφύγουμε το μνημόνιο;

Συνασπισμός επτά χωρών φαίνεται πως πρότειναν στην ελληνική κυβέρνηση πριν υπογράψει το μνημόνιο με την Τρόικα, χρηματική ενίσχυση 250 δισ. ευρώ σε βάθος 5 ετών με δόσεις, με αντιπαροχή να τους δοθεί η έγκριση να ερευνήσουν και να εκμεταλλευτούν τα ενεργειακά αποθέματα πετρελαίου-φυσικού αερίου που βρίσκονται στον ελληνικό χώρο.

Η πρόταση στην ελληνική κυβέρνηση έγινε από τον οργανισμό Scandec Org που είναι μία εμπορική – οικονομική – κοινοπραξία από επτά χώρες: Σουηδίας, Νορβηγίας, Δανίας, Φινλανδίας, Εσθονίας, Λετονίας και Λιθουανίας. Ο Scandec Org μάλιστα σύμφωνα με δημοσιεύματα πρότεινε δωρεάν μελέτη έρευνα εξόρυξη και εμπορία των κοιτασμάτων με αναλογία κέρδους 80% προς 20% (το 20% στην Ελλάδα, το 80% στον διεθνή οργανισμό), προκειμένου να αποπληρωθεί σε βάθος χρόνου το ποσό των 250 δισ. ευρώ που θα έδινε στην Ελλάδα.

Παράλληλα δεσμευόταν για μεταφορά κάλυψη του 90% των εργασιακών δραστηριοτήτων του μόνο από Έλληνες εργαζόμενους και οποιαδήποτε συμφωνία ναυπήγησης του ορυκτού πλούτου που θα βρίσκονταν να γίνεται αποκλειστικά από την Ελλάδα.

Η κυβέρνηση δεν απάντησε ποτέ στο έγγραφο αυτό του οργανισμού, ενώ λίγο καιρό μετά ο οργανισμός των σκανδιναβικών κρατών έλαβε ειδοποίηση από μια κοινοπραξία ΗΠΑ και Ισραήλ ότι έχουν αναλάβει αυτοί το συγκεκριμένο θέμα.

Τον Ιούνιο του 2010 το Γαλλικό Ινστιτούτο Γεωφυσικών Ερευνών δημοσιοποίησε διεθνώς μια έρευνα – μελέτη του, που αφορά τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην Γαύδο. Η έρευνα έγινε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κρήτης. Η μελέτη αυτή ανέφερε ότι υπάρχουν πλούσια ενεργειακά κοίτασματα μεθανίου καθαρού κατά 99%, δηλαδή δεν χρειάζεται καν επεξεργασία, τονίζοντας ότι το πολύτιμο μεθάνιο ρέει ελεύθερο στη θάλασσα, όπου και χάνεται, εδώ και εκατομμύρια χρόνια και όσοι περνάνε από τα συγκεκριμένα σημεία το βλέπουν και με γυμνό οφθαλμό.

Τον Ιούλιο του 2010 το Γαλλικό Ινστιτούτο ζήτησε και πάλι άδεια από την ελληνική κυβέρνηση για θαλάσσιες έρευνες για πιθανή εξόρυξη κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην περιοχή νότια της Πελοποννήσου.

Και πάλι όμως η ελληνική κυβέρνηση ήταν αρνητική τοποθετώντας μάλιστα τις τρεις περιοχές ενδιαφέροντος (Απούλεια Λεκάνη, Λεκάνη Ηροδότου και Λεκάνη Σύρτης) σε γκρίζες ζώνες από μόνη της, βάζοντας όμως έτσι ουσιαστικά χωρίς λόγο στο παιχνίδι εκμετάλλευσης κοιτασμάτων την Τουρκία και τη Λιβύη.

Η αναφορά της νορβηγικής εταιρείας TGF-MoR, που κάνει σεισμικές έρευνες για ανεύρεση κοιτασμάτων φυσικού αερίου μιλάει για κοίτασμα 6 δισ. βαρελιών φυσικού αερίου στην Κρήτη, όσο δηλαδή τρεις φορές της Αλάσκας και μισή φοράς του συνόλου της Σιβηρίας.

Παράλληλα η ίδια εταιρεία μετά από έρευνες που έχει κάνει στο Ιόνιο μιλάει για ύπαρξη 900.000 βαρελιών φυσικού αερίου ετησίως στην περιοχή της Κεφαλονιάς, 1.200.000 βαρελιών ανοικτά του Κατάκολου, 800.000 βαρέλια στη Ζάκυνθο και περίπου 2.500.000 βαρέλια στους Οθωνούς.

Οι αποκαλύψεις αυτές, γνωστές σε ευρωπαϊκές τράπεζες και πετρελαϊκές εταιρείες της Αμερικής δίνουν το προφίλ μιας Ελλάδας, που θα μπορούσε με τον ορυκτό της πλούτο να είναι μια από τις πλουσιότερες χώρες της Ευρώπης.

fimes.gr




Με φυσικό αέριο αντικαθιστά τα πυρηνικά η Ευρώπη
Παράθεση
Οι Financial Times αναμένουν στροφή στο φυσικό αέριο ως πηγή ενέργειας της επιλογής τους μετά την απόφαση της Γερμανίας και άλλων ευρωπαϊκών χωρών να «γυρίσουν την πλάτη» στα πυρηνικά. Ενδεικτικά, η εφημερίδα αναφέρει την Ελβετία, όπου το υπουργικό συμβούλιο συνέστησε την περασμένη εβδομάδα να κλείσουν σταδιακά οι πέντε πυρηνικοί αντιδραστήρες της. Και την Ιταλία, όπου η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι «πάγωσε» το πυρηνικό πρόγραμμά της, που είχε απαγορευθεί με δημοψήφισμα το 1987. Η εφημερίδα παραθέτει, δε, προχθεσινή δήλωση του επιτρόπου Ενέργειας της Ε.Ε., Γκίντερ Ετινγκερ, ότι το φυσικό αέριο «θα γίνει κινητήρας της ανάπτυξης».

Καθαρότερο από τον λιθάνθρακα

Σχετικώς άφθονο και καθαρότερο από τον λιθάνθρακα, το φυσικό αέριο έχει όλα τα προσόντα να προτιμηθεί από μια περιφέρεια που έχει δεσμευθεί να ηγηθεί στην καταπολέμηση του φαινομένου του θερμοκηπίου. Αυτός είναι άλλωστε ο λόγος για τον οποίο οι Βρυξέλλες στηρίζουν την κατασκευή του αγωγού Nabucco, ο οποίος από το 2017 θα συνδέει την Αυστρία με το αέριο του Αζερμπαϊτζάν, περιορίζοντας την εξάρτηση από τη Ρωσία. Μέσα στο 2011 ή το 2012 θα αποφασιστεί αν θα προχωρήσουν τα σχέδια. Την ίδια ώρα, Πολωνία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες προωθούν τη χρήση τεχνικών υδραυλικής διάρρηξης (hydraulic fracturing) για να αποκτήσουν πρόσβαση σε αέριο που βρίσκεται παγιδευμένο σε βράχους.

Ανάγκη εφεδρικού καυσίμου

Το φυσικό αέριο ευθύνεται για το 23% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ε.Ε., η πυρηνική ενέργεια για το 28% και οι ανανεώσιμες πηγές για το 19%. Πριν ακόμα από την κρίση στη Φουκουσίμα και τη γερμανική απόφαση, στις Βρυξέλλες συζητούνταν τρόποι αλλαγής αυτού του μείγματος. Οι εναλλακτικές λύσεις είναι δαπανηρές. Αλλά ακόμη κι αν υπάρξει «έκρηξη» στη χρήση των ΑΠΕ, το φυσικό αέριο και πάλι θα επωφεληθεί, αφού πάντα θα υπάρχει ανάγκη εφεδρικού καυσίμου.
kathimerini.gr


Ο PAS-o-media είναι κοινόχρηστος λογαριασμός που χρησιμοποιείται από διάφορα μέλη του forum. Σκοπός του είναι η δημοσίευση ειδήσεων του pas.gr και η αναδημοσίευση/μεταφορά / δημοσιοποίηση κειμένων που αφορούν τον ΠΑΣ, ή ενδιαφέρουν τους φίλους του από διάφορα Μ.Μ.Ε.

Μολοσσός

  • Επισκέπτης
Απ: Ελλάδα - Ενεργειακά αποθέματα & Ορυκτός πλούτος
« Απάντηση #1 στις: Παρ 03 Ιούν 2011 02:28 »
Αναρωτιέμαι αν αυτήν την είδηση την γνωστοποιούσαν τα Μ.Μ.Ε. ο λαός μας θα έβγαινε στους δρόμους,όπως έκανε με το Δ.Ν.Τ.;για να γίνω ποιο κατανοητός....θα είχαμε την ίδια αντίδραση στην παραπάνω είδηση όπως είχαμε με τις περικοπές μισθών και συντάξεων;από την άλλη,γιατί τα Μ.Μ.Ε. δεν το έχουν αναφέρει το γεγονός αυτό;

και σκέφτομαι εγώ, με το "φτωχό" μου το μυαλό....μήπως γιατί θεωρείτε πράξη προδοσίας προς τον ελληνικό λαό;

με τα παραπάνω χρήματα μάλλον η Ελλάδα ξεχρέωνε και ξανακέρδιζε την ελευθερία της....

Αποσυνδεδεμένος fon7

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 26.316
    • Προφίλ
Απ: Ελλάδα - Ενεργειακά αποθέματα & Ορυκτός πλούτος
« Απάντηση #2 στις: Παρ 03 Ιούν 2011 11:47 »
Αν όντως υπάρχουν αυτά όλα αλλά και άλλα πολλά που ακούγονται κατά καιρούς ας μην τα ξεπουλήσουμε.Αν χρωστάς 100 ευρώ και η αξία αυτών είναι 1000 ευρώ και εσύ τα πουλάς για 100 μάλλον κάτι τρέχει.Επίσης έχουμε να ξεπεράσουμε κάτι γκρίζες ζώνες,κάτι κάσους μπέλι,κάτι ΑΟΖ κτλ.
Α και φυσικά δεν εκμεταλλευόμαστε τον τουρισμό που μπορεί να είναι όλο το χρόνο και θέλει μόνο υποδομές αλλά και την ναυτιλία αφού όλα τα καράβια έχουν ξένες σημαίες κτλ....2 πραγματάκια που μπορούν να φέρουν υπεραρκετό χρήμα στην χώρα...
Και φυσικά δεν νομίζω να ευτύχισε καμιά χώρα με ορυκτό πλούτο πχ Ιράκ,αφρικάνικες χώρες κτλ...
« Τελευταία τροποποίηση: Παρ 03 Ιούν 2011 12:01 από fon7 »

Αποσυνδεδεμένος PAS-o-media

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 5.613
    • Προφίλ
    • Φίλαθλοι ΠΑΣ
Απ: Ελλάδα - Ενεργειακά αποθέματα & Ορυκτός πλούτος
« Απάντηση #3 στις: Δευ 06 Ιούν 2011 13:24 »
Παράθεση
Απορίας άξιον είναι όμως πρώτον, το γιατί η ελληνική κυβέρνηση δεν επιταχύνει τις διαδικασίες για την άντληση εξακριβωμένων κοιτασμάτων αερίου εντός μη διαφιλονικούμενων με την Τουρκία ΑΟΖ και, δεύτερον, γιατί δεν προχωρά και στην οριοθέτηση της ΑΟΖ της χώρας ώστε να εκμεταλλευθεί και τα περεταίρω μεγάλα επίσης αποδεδειγμένα κοιτάσματα. Η έκθεση του ΙΓΜΕ, του επίσημου συμβούλου του κράτους για μεταλλεύματα και ορυκτά μιλά για μεγάλες ποσότητες εκμεταλλεύσιμων υδρογονανθράκων ενώ άλλοι επιστήμονες εκτιμούν. Η ελληνική επιχειρηματικότητα πρωταγωνιστεί στον κλάδο διεθνώς και εδώ οι αρμόδιοι επιδεικνύουν εγκληματική αβελτηρία.

Υπάρχουν επιστήμονες όπως ο ομότιμος καθηγητής του Τμήματος Μηχανικών Ορυκτών Πόρων του Πολυτεχνείου Κρήτης και ομότιμος ερευνητής της Γεωλογικής Υπηρεσίας του Καναδά, καθηγητής Αντώνης Φώσκολος και ο καθηγητής Θαλάσσιας Γεωλογίας και Γεωδυναμικής του Πανεπιστημίου Πατρών Αβραάμ Ζεληλίδης ο οποίοι κάνουν λόγο για δυνητικά κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αέριου αξίας μεγαλύτερης των 1,8 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Το ζήτημα είναι κομβικής σημασίας για την καταχρεωμένη χώρα καθώς δρομολογήθηκαν διαδικασίες για την ενεργοποίηση του Εθνικού Φορέα Έρευνας και Εκμετάλλευσης Υδρογονανθράκων. Κατά την εκτίμησή τους και με βάση σχετικές μελέτες, όπως έρευνες Ελλήνων και ξένων επιστημόνων, υπολογισμούς γεωλογικών υπηρεσιών (όπως της Γαλλίας), καθώς και γεωλογικά δεδομένα, όπως είναι η ύπαρξη ηφαιστείων λάσπης νότια της Κρήτης προκύπτουν τα εξής:

• Το Αιγαίο διαθέτει γύρω στα 750 εκατομμύρια βαρέλια πετρέλαιο, σε έξι κοιτάσματα ανατολικά της Θάσου.

• Στη Δυτική Ελλάδα εκτιμάται ότι μπορεί να υπάρχουν 1,5 δισ. βαρέλια πετρελαίου, αξίας 150 δισ. δολαρίων, καθώς και

• 500 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ισοδύναμα με 3,2 δισ. βαρέλια πετρελαίου και αξίας επίσης 150 δισ. δολαρίων.

• Τεράστια κοιτάσματα υδρογονανθράκων βρίσκονται και στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης.

• Η ευρύτερη περιοχή στην οποία περιλαμβάνεται και η περίφημη «Λεκάνη του Ηροδότου» μπορεί να περιέχει πέντε τρισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου. Η αξία τους ανέρχεται σε 1,5 τρισ. δολάρια.
http://www.newsbomb.gr/chrhma/story/57137/ellhnikos-thammenos-oryktos-ploytos-dyo-tris-dolariwn
Ο PAS-o-media είναι κοινόχρηστος λογαριασμός που χρησιμοποιείται από διάφορα μέλη του forum. Σκοπός του είναι η δημοσίευση ειδήσεων του pas.gr και η αναδημοσίευση/μεταφορά / δημοσιοποίηση κειμένων που αφορούν τον ΠΑΣ, ή ενδιαφέρουν τους φίλους του από διάφορα Μ.Μ.Ε.

Μολοσσός

  • Επισκέπτης
Απ: Ελλάδα - Ενεργειακά αποθέματα & Ορυκτός πλούτος
« Απάντηση #4 στις: Δευ 06 Ιούν 2011 14:38 »
τα από επάνω θα έπρεπε να γίνουν τα αιτήματα των αγανακτισμένων για να ικανοποιηθούν κι αυτοί που τα ζητούν επίμονα...το ίδιο θα πρέπει να κάνουν κι αυτοί που φωνάζουν τώρα,αλλά και μια ζωή, για μισθούς συντάξεις και εφάπαξ...τόσα χρόνια γίνονταν "σκοτωμοί" στους δρόμους για διακόσια ευρό....για τα τρις που χάνουμε(και που θα μας κλέψουν) ούτε σταγόνα;

Αποσυνδεδεμένος PAS-o-media

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 5.613
    • Προφίλ
    • Φίλαθλοι ΠΑΣ
Απ: Ελλάδα - Ενεργειακά αποθέματα & Ορυκτός πλούτος
« Απάντηση #5 στις: Πεμ 14 Ιούλ 2011 16:18 »
Μισά – μισά με την Τουρκία τα πλούτη του Αιγαίου
Δημοσίευση 14/07/2011 15:23 Ανανέωση 14/07/2011 15:47



Παράθεση
Του Κώστα Χαρδαβέλλα

Τώρα που η Ελλάδα είναι ένα βήμα πριν την πτώχευση –έστω και επιλεκτική κατά Βενιζέλο- αρχίζει η εφαρμογή του σχεδίου μοιρασιάς με την Τουρκία του ορυκτού πλούτου του Αιγαίου (πετρέλαια και φυσικό αέριο).

Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ κ. Χίλαρυ Κλίντον που φθάνει στην Ελλάδα, φέρνει τις σχετικές οδηγίες  - μετά τις συνεννοήσεις της με την Τουρκία.

Το αγκάθι σε όλη αυτή την ιστορία είναι η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) που επί τέλους για πρώτη φορά σκοπεύει να χαράξει η Ελλάδα, για την οποία όμως αναζητείται φόρμουλα για την υπαγωγή του Καστελόριζου σε αυτή.

Η Τουρκία δε συζητάει καν την υπαγωγή του Καστελόριζου στην Ελληνική ΑΟΖ , γιατί έτσι αποκλείεται από τα πλούσια κοιτάσματα του φυσικού αερίου στην περιοχή Λεβιάθαν (ανάμεσα σε Κρήτη και Καστελόριζο).

Η πίεση στην αδύναμη Ελλάδα από την πλευρά των ΗΠΑ και μέσω ΔΝΤ είναι: συμφωνείστε για μοιρασιά του ορυκτού πλούτου στο Αιγαίο και ξεκινήστε αμέσως από κοινού έρευνες και στη συνέχεια σε συνεκμετάλλευση των κοιτασμάτων.

Μάχη χαρακωμάτων για να γλιτώσει ότι μπορεί από μια τέτοια επαχθή συμφωνία δίνει η Ελληνική κυβέρνηση, αναζητώντας νέες συμμαχίες στην περιοχή (αυτός ήταν και ο λόγος της πρόσφατης σύσκεψης Παπούλια στο Ισραήλ).

Ένας από τους συμμάχους της Ελλάδας στο μέτωπο ΗΠΑ – Τουρκίας- ΔΝΤ είναι το Ισραήλ, που συνεργάζεται ήδη με την Κύπρο για την εξόρυξη των τεράστιων αποθεμάτων του φυσικού αερίου στον υποθαλάσσιο χώρο μεταξύ Κύπρου – Ισραήλ.

Το Ισραήλ, όπως και η Κύπρος – που επίσης σε ένα χρόνο το πολύ θα έχει μια τεράστια παραγωγή φυσικού αερίου προς εξαγωγή- βλέπουν την Ελλάδα σαν μεταφορικό κόμβο προς την Ευρώπη του φυσικού τους αερίου.

Όλα παίζονται για την Ελλάδα στην επίσκεψη της Χίλαρυ Κλίντον, ενώ υψηλό κυβερνητικό στέλεχος που ασχολείται με το θέμα του ορυκτού μας πλούτου δήλωσε στο newsbomb σήμερα το μεσημέρι: "Οι πιέσεις είναι μεγάλες για συνεκμετάλλευση. Σαν γεγονός δεν πρέπει να το απορρίπτουμε αλλά απορρίπτουμε τους όρους που μας βάζουν".
newsbomb.gr
Ο PAS-o-media είναι κοινόχρηστος λογαριασμός που χρησιμοποιείται από διάφορα μέλη του forum. Σκοπός του είναι η δημοσίευση ειδήσεων του pas.gr και η αναδημοσίευση/μεταφορά / δημοσιοποίηση κειμένων που αφορούν τον ΠΑΣ, ή ενδιαφέρουν τους φίλους του από διάφορα Μ.Μ.Ε.

Μολοσσός

  • Επισκέπτης
Απ: Ελλάδα - Ενεργειακά αποθέματα & Ορυκτός πλούτος
« Απάντηση #6 στις: Παρ 15 Ιούλ 2011 21:50 »
του Σωτήρη Γλυκοφρύδη

Μετά τη συμφωνία Κύπρου – Ισραήλ για τη συνεκμετάλλευση του φυσικού αερίου στο οικόπεδο 12, αποφασίστηκε η δημιουργία ενός terminal επεξεργασίας του (LNG: Liquelied Natural Gas). Ως κατάλληλο σημείο επελέγη η περιοχή Βασιλικό στο Ζύγι – Μαρί, εκεί που βρίσκεται η Ναυτική  Βάση (Ευαγγ. Φλωράκης) και το μεγαλύτερο εργοστάσιο της Αρχής της Ηλεκτροπαραγωγής της Κύπρου (ΑΗΚ). Η δημιουργία μάλιστα αυτού του σταθμού ψύχρανε τις σχέσεις Κύπρου - Ισραήλ με διαφωνίες που ενέσκηψαν έντονες και φανερές στη συνάντηση που είχαν οι Χριστόφιας και Ντετανιάχου στην Ιερουσαλήμ στις αρχές του χρόνου, παρότι έγινε αμοιβαία προσπάθεια να υποβαθμιστούν. Εκεί, σε γενικές γραμμές  οι Ισραηλινοί έδειξαν τις αναμενόμενες ηγετικές θέσεις τους βάσει των οποίων οι Κύπριοι αντέδρασαν μη αποδεχόμενοι να είναι υποδεέστεροι εταίροι βάσει του προϋπάρχοντος καταστατικού της συμφωνίας τους. Το γεγονός των πρωτείων απετέλεσε το πρώτο σοβαρό πρόβλημα μεταξύ των κυβερνήσεων Ισραήλ – Κύπρου...

ολόκληρο εδώ http://zeidoron.blogspot.com/2011/07/blog-post_5009.html

η τελευταία πρόταση της αναρτήσεως Τα επικίνδυνα παιχνίδια θέλουν και τσίγκινα εσώρουχα.

Μιας και είναι της μόδας τα κουίζ:

Ποιος φοράει τσίγκινα εσώρουχα,ποιος φοράει παμπερς και ποιος δεν φοράει καθόλου;

και όπως λένε και οι αγαπημένοι μου Megadeth "η ειρήνη πουλάει...αλλά ποιος αγοράζει;"

Peace Sells - Megadeth (Lyrics Included)

Μολοσσός

  • Επισκέπτης
Απ: Ελλάδα - Ενεργειακά αποθέματα & Ορυκτός πλούτος
« Απάντηση #7 στις: Κυρ 17 Ιούλ 2011 09:33 »
Θυμάμαι πριν από καμιά δεκαριά χρόνια τον αδερφό μου που δούλευε σε μία εταιρεία που έκανε έρευνες για κοιτάσματα πετρελαίου στην περιοχή μας...τότε όταν τελείωσαν τις έρευνες τον είχα ρωτήσει για τα αποτελέσματα και μου απάντησε αρνητικά "δεν υπάρχει πετρέλαιο"...

για του λόγου το αληθές παραθέτω το άρθρο

Παράθεση
Δε βρέθηκε πετρέλαιο στην Ηπειρο

Τελικά, δε βρέθηκε πετρέλαιο στην Ηπειρο, ανακοινώνει η «Enterprise Oil», που πραγματοποίησε ερευνητική γεώτρηση. Σε ανακοίνωσή της σημειώνει ότι ολοκλήρωσε τις ερευνητικές της εργασίες στο χώρο γεώτρησης Δήμητρα 1, έχοντας φθάσει σε τελικό βάθος 3.996 μέτρων. Κοιτάσματα πετρελαίου δε βρέθηκαν στο βάθος αυτό, ενώ γεωλογικές και τεχνικές δυσχέρειες κατέστησαν αδύνατη την περαιτέρω γεωτρητική εργασία. Τα στοιχεία που συλλέχτηκαν από τη γεώτρηση θα αναλυθούν προκειμένου να να αξιολογηθεί η πιθανότητα ύπαρξης υδρογονανθράκων στην ευρύτερη περιοχή

  Σάββατο 23 Φλεβάρη 2002   http://www2.rizospastis.gr/story.do?id=1161856&publDate=


τα τελευταία 3 χρόνια και έπειτα από κάποιες φωνές και έναν ξεσηκωμό αρχίζουν να αλλάζουν τα πράγματα παραδόξως...


Παράθεση
ΣΤΑΜΑΤΟΥΝ ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ

Μια από τις χαρακτηριστικότερες περιπτώσεις είναι και αυτή του Καλπακίου. Η κ. Τερέζα Φωκιανού -τότε Δ/νουσα Σύμβουλος της ΔΕΠ-ΕΚΥ, αναφέρθηκε πρόσφατα στο άδοξο τέλος της γεώτρησης στο Καλπάκι. Τα δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευσης παραχωρήθηκαν στην «Enterprise oil», που έκανε δύο γεωτρήσεις, μία κάθετη και μία οριζόντια. Όταν το γεωτρύπανο έφτασε στα 4 χιλιόμετρα βάθος σταμάτησε γιατί συνάντησε ισχυρές πιέσεις που -σύμφωνα με την κ. Φωκιανού -είναι ισχυρή ένδειξη ύπαρξης κοιτάσματος υδρογονανθράκων. Και πρόσθεσε: «Η εταιρεία μας ειδοποίησε πως δεν είχε το κατάλληλο γεωτρύπανο να προχωρήσει και στη συνέχεια μάθαμε πως μία εβδομάδα νωρίτερα είχε πουλήσει τα δικαιώματα στην «Shell». Η νέα εταιρία ισχυρίστηκε ότι είχε υποχρεώσεις για άλλες έρευνες σε άλλες χώρες του πλανήτη κι όλα σταμάτησαν» περιγράφει η κ. Φωκιανού, για να καταλήξει με νόημα: «Αυτή τη στιγμή θα μπορούσαμε να αντλούμε πετρέλαιο από την περιοχή των Ιωαννίνων…».
 

http://ellas2.wordpress.com/2010/07/16/%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%BE%CE%B9%CE%BF%CF%80%CE%BF%CE%AF%CE%B7%CF%84%CE%B1-%CE%BA%CE%BF%CE%B9%CF%84%CE%AC%CF%83%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1-%CF%80%CE%B5%CF%84%CF%81%CE%B5%CE%BB%CE%B1%CE%AF%CE%BF%CF%85/

ακόμη και στην φτωχότερη περιφέρεια της ευρωπαϊκής ένωσης από ότι φαίνεται το πετρέλαιο υπάρχει άφθονο...

στο ίδιο άρθρο λοιπόν υπάρχει και μία παράγραφος για την Αλβανία...

Παράθεση
ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

Έως και οκτώ εκατ. δολάρια θα επενδύσει Αμερικάνικη εταιρεία για έρευνα πετρελαίου στον άξονα που περιλαμβάνεται μεταξύ των Αγίων Σαράντα- Αργυροκάστρου και Αυλώνα. Παράλληλα θα αναζητήσει και φυσικό αέριο στην περιοχή. Η αλβανική κυβέρνηση έδωσε το «πράσινο φως» στην Αμερικάνικη εταιρία «Sky Petroleum», να αρχίσει έρευνες για πετρέλαιο και αέριο στη Νότιο Αλβανία. Για το σκοπό αυτό έχουν καταρτιστεί δύο ερευνητικές ομάδες για γεωλογικές μετρήσεις.

Πηγή: ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

εδώ να θυμηθούμε λίγο και να τονίσουμε ότι η νότιος Αλβανία είναι επί το πλείστον η Βόρειος Ήπειρος,που σημαίνει ότι τα μορφολογικά και γεωλογικά χαρακτηριστικά των δύο περιοχών είναι τα ίδια...

στην ίδια ιστοσελίδα τέλος,σε ένα σημείο διαβάζουμε το εξής H Ήπειρος, παραμένει μία από τις πλέον ανεξερεύνητες περιοχές της Mεσογείου, αναφέρει η εφημερίδα «Σύμβουλος Επιχειρήσεων» των Πατρών.


Αποσυνδεδεμένος pagourenko1966

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 7.834
    • Προφίλ
Απ: Ελλάδα - Ενεργειακά αποθέματα & Ορυκτός πλούτος
« Απάντηση #8 στις: Κυρ 17 Ιούλ 2011 10:52 »
εμ οταν τραβαγαν τη γραμμη ξερανε τα αμερικανακια που την βαζανε.
παραλια μικρας ασιας
Βορειος Ηπειρος
κυπρος
ολο το "ελληνικο" πετρελαιο σε ξενα χερια
αλλα καλυτερα
γιατι αν το ειχαμε κρατησει
θα το ξεπουλουσανε κι αυτο


υγ. Δεν υπαρχει νοτια Αλβανια, Βορεια Ηπειρος ειναι.

Αποσυνδεδεμένος microsurfer

  • Global Moderator
  • Full Member
  • *****
  • Μηνύματα: 207
    • Προφίλ
Απ: Ελλάδα - Ενεργειακά αποθέματα & Ορυκτός πλούτος
« Απάντηση #9 στις: Κυρ 17 Ιούλ 2011 13:03 »
Χμμμ... Το άνωθεν site, δεν μου φαίνεται κ ιδιαίτερα αξιόπιστο... Καλό είναι όταν διαβάζουμε κάτι στο ίντερνετ να το διασταυρωνουμε, αλλιώς πέφτουμε θύματα του κάθε δημαγωγού. Το ότι κάπου, έγραψε κάποιος κάτι δεν σημαίνει πως είναι κ αλήθεια....

Αποσυνδεδεμένος dk

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 2.986
    • Προφίλ
Απ: Ελλάδα - Ενεργειακά αποθέματα & Ορυκτός πλούτος
« Απάντηση #10 στις: Κυρ 17 Ιούλ 2011 14:45 »
υγ. Δεν υπαρχει νοτια Αλβανια, Βορεια Ηπειρος ειναι.

καλό είναι να μην ξεκινήσει καινούργια συζήτηση επ αυτού και να σεβόμαστε τις διεθνείς συνθήκες και στις περιπτώσεις που μας "ευνοούν" και στις περιπτώσεις που μας "αδικούν"... και προφανώς με αυτό το κριτήριο ο όρος Βόρεια Ήπειρος αναφέρεται σε έκταση του Αλβανικού κράτους ...   
Ας περιοριστούμε στο θέμα και στην ανάλυσή του από pas-o-media και molosso προσπαθώντας να διασταυρώνουμε και τις πηγές μας (αν και είναι αναμενόμενο ότι θα υπάρχουν ιστοχώροι με σαφέστατη προπαγανδιστική πρόθεση και οργανισμοί -πιθανότατα όχι ελληνικών συμφερόντων με σαφή κρυψύννοια)   

Μολοσσός

  • Επισκέπτης
Απ: Ελλάδα - Ενεργειακά αποθέματα & Ορυκτός πλούτος
« Απάντηση #11 στις: Κυρ 17 Ιούλ 2011 17:45 »
Χμμμ... Το άνωθεν site, δεν μου φαίνεται κ ιδιαίτερα αξιόπιστο... Καλό είναι όταν διαβάζουμε κάτι στο ίντερνετ να το διασταυρωνουμε, αλλιώς πέφτουμε θύματα του κάθε δημαγωγού. Το ότι κάπου, έγραψε κάποιος κάτι δεν σημαίνει πως είναι κ αλήθεια....


http://www.cosmo.gr/News/Hellas/276984.html


http://theboudasblog.blogspot.com/2010/06/blog-post_1660.html


αυτά τα είπε στην τηλεόραση πέρσι...

Αποσυνδεδεμένος microsurfer

  • Global Moderator
  • Full Member
  • *****
  • Μηνύματα: 207
    • Προφίλ
Απ: Ελλάδα - Ενεργειακά αποθέματα & Ορυκτός πλούτος
« Απάντηση #12 στις: Κυρ 17 Ιούλ 2011 23:05 »
Παράθεση
Στην εκπομπή παρενέβη και ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών στο Τμήμα Γεωλογίας, Αβραάμ Ζεληλίδης, ο οποίος υποστήριξε πως η διαφυγή ασφαλτοπίσσας παρατηρείται και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας και είναι ένα στοιχείο που χρειάζεται διερεύνηση σε κάθε περίπτωση.

Κι αυτό γιατί αποτελεί στοιχείο διφορούμενο, με την έννοια ότι μπορεί να αποτελεί ένδειξη ύπαρξης υδρογονανθράκων, αλλά μπορεί και να αποτελεί ένδειξη ότι βρισκόμαστε σε πρώιμο στάδιο, δηλαδή δεν έχουν σχηματιστεί ακόμη γεωλογικά υδρογονάνθρακες

Όπως και να έχει δεν αντιλέγω πως μπορεί και να υπάρχουν κοιτάσματα πετρελαίου, αλλά να το αναφέρεις ως πηγή site ακραίων, εθνικιστικών μηνυμάτων το επιχείρημα χάνει την αξία του...

Μολοσσός

  • Επισκέπτης
Απ: Ελλάδα - Ενεργειακά αποθέματα & Ορυκτός πλούτος
« Απάντηση #13 στις: Δευ 18 Ιούλ 2011 00:27 »
δεν ξέρω αν είναι εθνικιστική η ιστοσελίδα ή οποιαδήποτε άλλη μαλακία...εγώ ξέρω ότι αυτά που γράφουμε μένουν...

επίσης ξέρω ότι προκοπή ο τόπος μας δεν είδε μέχρις τώρα...και γιαυτό φταίνε οι πολιτικοί και βουλευτές του τόπου μας...

επίσης δε, ξέρω ότι ο τόπος μας είναι ευλογημένος από τον Θεό,αλλά σκόπιμα βρίσκετε σε μόνιμη παρακμή...έγραψα και παρέθεσα τόσα πράγματα,κι όμως απαξιώνονται (σκόπιμα;)...

η εταιρεία τότε επίτηδες σταμάτησε λίγο πριν τα 4 χιλιόμετρα και η Φωκιανού το λέει ξεκάθαρα,σταμάτησαν λίγο πριν...

όλοι οι γείτονες της Ελλάδος αρχίζουν την εκμετάλλευση των ορυκτών τους, εκτός από εμάς...πόσο μυαλό θέλει για να καταλάβει κάποιος ότι είμαστε δέσμιοι κάποιων άλλων...

βρισκόμαστε υπό κατοχή,οικονομική,πολιτική,κοινωνική,ιδεολογική....

κι όμως κρατάμε σταθερά τα δίπολα (αριστεροί-δεξιοί,ανάρχες-φασίστες,ορθόδοξοι-αρχαιολάτρες,ολυμπιακός-παναθηναϊκός)...

όπως και πριν 2 χιλιετηρίδες...η διαφορά όμως είναι μεγάλη...οι Έλληνες παρουσιάζουν ένα παγκόσμιο φαινόμενο...το φαινόμενο αυτό λέγεται ιδεολογική αγκύλωση και έχει καταστροφικές επιπτώσεις(όχι στον οργανισμό,αλλά στο πνεύμα)...

Παράθεση
Ποιος φοράει τσίγκινα εσώρουχα,ποιος φοράει παμπερς και ποιος δεν φοράει καθόλου;

το κουίζ είναι εύκολο...για να βρεις την λύση απλά σκέψου σαν ένας τρίτος....

να σημειώσω εδώ ότι αν κάποιος πιστεύει πως το Ισραήλ θα είναι ένας αξιόπιστος εταίρος,πλανάτε πλάνην οικτράν...

το θέμα χαρακτηρίζεται με την φράση μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα...η μεταπολίτευση έχει παραδώσει πλήρως την Ελλάδα σε ξένα χέρια κι εμείς σφαζόμαστε για τις κωλοιδεολογίες μας...Μυαλό ανύπαρκτο...

ΥΓ1:έχω δώσει παράθεση και από την ιστοσελίδα του ριζοσπάστη,αλλά εδώ όμως μούγκα στην στρούγκα...

ΥΓ2:όποιος συγχύζεται με αυτά που γράφω υπάρχει και το λεξοτανίλ...

Ξέχασα το σημαντικότερο...

χρησιμοποίησες αυτό
Παράθεση
Στην εκπομπή παρενέβη και ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών στο Τμήμα Γεωλογίας, Αβραάμ Ζεληλίδης, ο οποίος υποστήριξε πως η διαφυγή ασφαλτοπίσσας παρατηρείται και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας και είναι ένα στοιχείο που χρειάζεται διερεύνηση σε κάθε περίπτωση

για ποιόν λόγο;

στην παράθεσή μου η Φωκιανού αναφέρεται στο καλπάκι,ενώ ο Ζεληλίδης αναφέρεται στην θεσ(η)πρωτ(ή)α...

Αποσυνδεδεμένος microsurfer

  • Global Moderator
  • Full Member
  • *****
  • Μηνύματα: 207
    • Προφίλ
Απ: Ελλάδα - Ενεργειακά αποθέματα & Ορυκτός πλούτος
« Απάντηση #14 στις: Δευ 18 Ιούλ 2011 01:01 »
χρησιμοποίησες αυτό
Παράθεση
Στην εκπομπή παρενέβη και ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών στο Τμήμα Γεωλογίας, Αβραάμ Ζεληλίδης, ο οποίος υποστήριξε πως η διαφυγή ασφαλτοπίσσας παρατηρείται και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας και είναι ένα στοιχείο που χρειάζεται διερεύνηση σε κάθε περίπτωση

για ποιόν λόγο;

στην παράθεσή μου η Φωκιανού αναφέρεται στο καλπάκι,ενώ ο Ζεληλίδης αναφέρεται στην θεσ(η)πρωτ(ή)α...

Για να σου δείξω πως γράφει την ίδια πληροφορία το ένα site (cosmo.gr) και πως η εθνικιστική μαλακία που λες κ εσύ...

Μολοσσός

  • Επισκέπτης
Απ: Ελλάδα - Ενεργειακά αποθέματα & Ορυκτός πλούτος
« Απάντηση #15 στις: Δευ 18 Ιούλ 2011 02:38 »
δεν είναι η ίδια πληροφορία μάικρο...

οι ιστοσελίδες αυτές αναφέρονται στην ίδια συνέντευξη(εκπομπή),αλλά σε διαφορετικό θέμα...

εγώ απλά έδειξα ότι η εκπομπή έγινε και αυτά που αναφέρονται ειπώθηκαν...

επίσης η ιστοσελίδα που πιστεύεις ότι είναι εθνικιστική γράφει πάνω πάνω με μεγάλα γράμματα ότι δεν εκπροσωπεί κανέναν και δεν έχει κανένα συμφέρον...πολύ εύκολα το έβγαλες το συμπέρασμα μου φαίνεται...


και έβαλα αυτές τις δύο για να τονίσω λεπτομέρειες...

Παράθεση
Δε βρέθηκε πετρέλαιο στην Ηπειρο

Τελικά, δε βρέθηκε πετρέλαιο στην Ηπειρο, ανακοινώνει η «Enterprise Oil», που πραγματοποίησε ερευνητική γεώτρηση. Σε ανακοίνωσή της σημειώνει ότι ολοκλήρωσε τις ερευνητικές της εργασίες στο χώρο γεώτρησης Δήμητρα 1, έχοντας φθάσει σε τελικό βάθος 3.996 μέτρων. Κοιτάσματα πετρελαίου δε βρέθηκαν στο βάθος αυτό, ενώ γεωλογικές και τεχνικές δυσχέρειες κατέστησαν αδύνατη την περαιτέρω γεωτρητική εργασία. Τα στοιχεία που συλλέχτηκαν από τη γεώτρηση θα αναλυθούν προκειμένου να να αξιολογηθεί η πιθανότητα ύπαρξης υδρογονανθράκων στην ευρύτερη περιοχή



Παράθεση
ΣΤΑΜΑΤΟΥΝ ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ

Μια από τις χαρακτηριστικότερες περιπτώσεις είναι και αυτή του Καλπακίου. Η κ. Τερέζα Φωκιανού -τότε Δ/νουσα Σύμβουλος της ΔΕΠ-ΕΚΥ, αναφέρθηκε πρόσφατα στο άδοξο τέλος της γεώτρησης στο Καλπάκι. Τα δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευσης παραχωρήθηκαν στην «Enterprise oil», που έκανε δύο γεωτρήσεις, μία κάθετη και μία οριζόντια. Όταν το γεωτρύπανο έφτασε στα 4 χιλιόμετρα βάθος σταμάτησε γιατί συνάντησε ισχυρές πιέσεις που -σύμφωνα με την κ. Φωκιανού -είναι ισχυρή ένδειξη ύπαρξης κοιτάσματος υδρογονανθράκων. Και πρόσθεσε: «Η εταιρεία μας ειδοποίησε πως δεν είχε το κατάλληλο γεωτρύπανο να προχωρήσει και στη συνέχεια μάθαμε πως μία εβδομάδα νωρίτερα είχε πουλήσει τα δικαιώματα στην «Shell». Η νέα εταιρία ισχυρίστηκε ότι είχε υποχρεώσεις για άλλες έρευνες σε άλλες χώρες του πλανήτη κι όλα σταμάτησαν» περιγράφει η κ. Φωκιανού, για να καταλήξει με νόημα: «Αυτή τη στιγμή θα μπορούσαμε να αντλούμε πετρέλαιο από την περιοχή των Ιωαννίνων…».

οι δύο παραθέσεις έχουν χρονική διαφορά οκτώ χρόνων...κι όμως οι λεπτομέρειες είναι ίδιες...

και εδώ επίσης...

Παράθεση
Και όμως, η απάντηση στην ερώτηση του τίτλου, είναι θετική ή τουλάχιστον αισιόδοξη. Σύμφωνα με όσα είπε ο γεωλόγος των «Ελληνικών Πετρελαίων» Φαίδων Μαρνέλης στη χθεσινή ημερίδα του Ινστιτούτου Γεωλογικών Ερευνών, στην αίθουσα του ΤΕΕ στα Γιάννενα, σε μεγαλύτερα βάθη από αυτά που έχουν πάει οι μέχρι τώρα έρευνες, οι πιθανότητες να βρεθούν κοιτάσματα αξιοποιήσιμα είναι σημαντικές.

Κυριακή, 03 Ιουλίου 2011 16:05

ολόκληρο εδώ http://www.clickarta.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=2968:-5-&catid=36:politikaoikonomia&Itemid=34

και το πηγάδι που είχαν ανοίξει...

« Τελευταία τροποποίηση: Δευ 18 Ιούλ 2011 03:05 από Μολοσσός »

Μολοσσός

  • Επισκέπτης
Απ: Ελλάδα - Ενεργειακά αποθέματα & Ορυκτός πλούτος
« Απάντηση #16 στις: Σαβ 03 Σεπ 2011 18:34 »
Παράθεση
ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
Δ' ΠΕΡΙΟΔΟΣ (ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ)
ΣΥΝΟΔΟΣ Β'
ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ
ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ
ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΓΙΑΝΝΗ Ν. ΑΛΕΥΡΑ
ΤΟΜΟΣ ΕΚΤΟΣ
Συνεδριάσεις 4Β' - ΡΣΤ'
17 Μαρτίου 1987 –
27 Απριλίου 1987
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΡΑ' . . 6 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1987
Σελίδα, 5159


ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γιάννης Ν. Αλευράς)
«Επανερχόμεθα στη συζήτηση του νομοσχεδίου αρμοδιότητος Υπουργείου Βιομηχανίας Ενέργειας και Τεχνολογίας. Μόνη συζήτηση επί της αρχής των άρθρων και του συνόλου του νομοσχεδίου «αναγκαστική συμμέτοχη δημοσίων φορέων στις ιδιωτικές επιχειρήσεις του Νόμου 98/1975 και εξαγορά μεριδίων»

Σελίδα 5201

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Ν. Κρητικός), Ορίστε κύριε Κουτσογιάννη.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΗΣ. Κύριε Πρόεδρε, χωρίς να θέλω να δημι­ουργήσω προβλήματα στην όλη διαδικασία, θέλω να γραφεί στα πρακτικά, να διατυπώσω κι εγώ τη διαμαρτυρία μου, διότι ξέρω ότι 4-5 συνάδελφοι που εί­ναι στην Αίθουσα, πιθανώς δεν θα με ακούσουν, λόγω της κόπωσης.
Διαμαρτύρομαι, λοιπόν, κι εγώ και ξεκινώ την ομιλία μου τονίζοντας, ότι αυτή δεν θα είναι κάποια ομιλία με συνέχεια, με συγκεκριμένη δομή. Θα αναφερθώ σε 3-4 σημαντικά κατά την άποψη μου ζητήματα, που εν τούτοις και αυτά είναι πτυχές του όλου ζητήματος, το οποίο συζητούμε σήμερα.
Στην αρχή θέλω να αναφερθώ για λίγο στο ιστορικό του θέματος.
Έχει γραφτεί στον ξένο Τύπο, αλλά και στον ελληνικό, ότι γύρω στα τέλη της δεκαετίας του '60, δηλαδή 2-3-5 χρόνια πριν από το 70, οι Αμερικανοί ολοκλήρωσαν τις έρευνες που έκαναν στην περιοχή μας για τα κοιτάσματα πετρελαίου και επεσήμαναν με τους δορυφόρους τους κοιτάσματα στο Βό­ρειο Αιγαίο. Ακολούθησε, η χαρτογράφηση αυτών των κοιτασμάτων με βάση τα στοιχεία που συνέλεξαν οι δορυφόροι και στην συνέχεια είχαμε από την πλευρά των Αμερικανών πάντοτε, την επεξεργασία των σχετικών στοιχεί­ων.

Φαίνεται ότι οι Αμερικανοί έβγαλαν τα εξής περίπου συμπεράσματα: Ότι υπάρχουν κατ' αρχήν κοιτάσματα πετρελαίου, πιθανώς πλούσια, και σύμφωνα με τη συνθήκη της Γενεύης του 1958, που αναφέρεται στα θέματα της υφαλοκρηπίδας, αλλά και σύμφωνα με τη συνθήκη της Λωζάνης που ρυθμίζει τα ελληνοτουρκικά σύνορα, αυτά τα κοιτάσματα, είναι ελληνικά.
Οι εκτιμήσεις που έγιναν θα πρέπει να ήσαν οι εξής: Με την άντληση των πετρελαίων αυτών από τους ίδιους τους Έλληνες θα προέκυπτε μία ισχυροποίηση της Ελλάδος, ισχυροποίηση οικονομική, πολιτική και στρατιω­τική.
Δεύτερο στοιχείο είναι, ότι αυτή η πρώτη εκτίμηση θα μπορούσε να οδηγήσει αργότερα σε μείωση ή και εξάλειψη της επιρροής των Αμερικανών στη Χώρα μας και επομένως θα προέκυπτε μακροπρόθεσμα μία ζημία στα πολιτικοστρατιωτικά, αλλά και οικονομικά συμφέροντα των Η.Π.Α.
Ακολούθησε η χάραξη της πολιτικής, από την πλευρά των Αμερικανών, στο συγκεκριμένο κρίσιμο χώρο του Αιγαίου με βάση αυτά τα δεδομένα.
Έχει δημοσιευτεί στον ξένο Τύπο, έχει γραφτεί και έχει συζητηθεί και εδώ στην Ελλάδα, ότι κατά πάσα πιθανότητα, κατά πάσα βεβαιότητα θα έλε­γα, οι Αμερικανοί έδωσαν αυτούς τους χάρτες στους Τούρκους, οι οποίοι στη συνέχεια τους δημοσίευσαν ως δικούς τους χάρτες. Είναι φυσικό να ξέ­ρουμε όλοι, ότι οι Τούρκοι δεν είχαν δυνατότητες να βρουν τα πετρέλαια, ούτε φυσικά να φτιάξουν χάρτες, τους οποίους αργότερα δημοσίευσαν. Αυ­τή είναι εργασία των Αμερικανών. Υπέδειξαν στη συνέχεια στους Τούρκους να θέσουν τις αμφισβητήσεις και διεκδικήσεις τους. Από τότε υποστηρίζουν σε κάθε περίπτωση τις διεκδικήσεις αυτές των Τούρκων. Αυτά είναι γνωστά.
Τέλος θα ήθελα να επισημάνω, ότι καθοδηγούν τους Τούρκους στην κλιμάκωση των πιέσεων και στις διάφορες σχετικές μεθοδεύσεις.
Το τελευταίο που μπορούμε να πούμε είναι, ότι οι Αμερικανοί εξοπλί­ζουν τους Τούρκους με ρυθμούς τους οποίους δεν μπορεί να παρακολουθή­σει η Χώρα μας. Οι Αμερικανοί δηλαδή, με απλά λόγια, προτίμησαν αυτή τη συνταγή της ανάμιξης των Τούρκων στις ελληνικές υποθέσεις, επειδή αυτή είναι μία δοκιμασμένη μέθοδος από τους Άγγλους στην Κύπρο και μάλιστα με πολλή επιτυχία. Η άποψη μου είναι, ότι εδώ έχει εφαρμοστεί η κλασική μέθο­δος του διαίρει και βασίλευε.
Οι Τούρκοι, όταν θα πήραν αυτά τα στοιχεία, είναι φυσικό να ανησύχη­σαν, γιατί γνωρίζουν ότι μια Ελλάδα ισχυρή όχι μόνο δεν μπορεί να είναι αν­τικείμενο εκβιασμών, προκλήσεων και ληστείας, αλλά σύμφωνα και με τους δικούς τους πάγιους φόβους μπορεί αυτό να σημάνει το τέλος των ονείρων τους για μια νέα οθωμανική αυτοκρατορία και για άλλα τέτοια κωμικά πράγ­ματα.
Έχουμε επομένως εδώ να παρατηρήσουμε, ότι αμερικανικά και τουρ­κικά συμφέροντα συμπίπτουν και γι' αυτο ακριβώς υπάρχει ένα είδος κοινής πολιτικής και στενής συνεργασίας Αμερικανών και Τούρκων, αλλά φυσικά για διαφορετικούς λόγους. Όλες οι ενέργειες των Τούρκων από τότε έχουν ως αίτιο τους πιο πάνω λόγους και είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που ανα­φέραμε.
Επομένως, από δω και πέρα πρέπει να περιμένουμε ότι θα εξακολου­θήσει η ίδια κατάσταση και δεν πρέπει κανείς Έλληνας να αυταπατάται, ότι μπορεί να υπάρξουν καλές προθέσεις, διάλογος με αποτελέσματα και όλα τα σχετικά.
Εκείνο που μπορούμε να περιμένουμε είναι, ότι χρειάζεται επαγρύ­πνηση απ' όλους, ισχυρές ένοπλες δυνάμεις, διπλωματική επίθεση, διεθνή ερείσματα, ισχυρή οικονομία, ομοψυχία, δραστηριοποίηση όλων των εθνικών δυνάμεων, αποφασιστικότητα και ετοιμότητα για όλα τα ενδεχόμενα και λεπτοί χειρισμοί.
Αυτά αναφέρονται στο παλαιό ιστορικό του θέματος και νομίζω ότι ήταν χρήσιμο να αναφερθούν, για να μπορούμε να έχουμε τη γενική πο­ρεία από παλαιότερα μέχρι σήμερα, γιατί έτσι ερμηνεύονται τα γεγονότα και είμαστε έτοιμοι να κάνουμε σωστές εκτιμήσεις και να πάρουμε σωστές αποφάσεις.

Ένα άλλο σημαντικό θέμα, που πρέπει να αναφέρω, είναι το πρακτικό της Βέρνης. Θυμάστε ότι τον Αύγουστο του 1976 υπήρξε μια συμφωνία των Υπουργών Εξωτερικών Μπίτσιου και Τσαγλαγεντήλ που οδήγησε στην Έναρξη ενός ελληνοτουρκικού διαλόγου. Αργότερα στις 2. 11. 76 υπήρξε μια συνάντηση Τζούνη και Μπριγκέλ και απ' αυτή προέκυψε το πρακτικό της Βέρνης, που υπεγράφη στις 11 Νοεμβρίου. Το περιεχόμενο ήταν δέσμευση και από τις δύο πλευρές για αποφυγή προκλήσεων στο χώρο του Αιγαίου κατά τη διάρκεια του διαλόγου.

Έχω εδώ το κείμενο και θα το διαβάσω για τα πρακτικά. Αναφέρομαι στα άρθρα 6 και 7 του πρακτικού της Βέρνης: «Αρθρο 6: Τα δύο μέρη αναλαμβάνουν την υποχρέωση όπως απόσχουν πάσης πρωτοβουλίας ή πράξεως σχετικής προς την υφαλοκρηπίδα του Αιγαίου, η οποία θα ηδύνατο να παρε­νοχλήσει τη διαπραγμάτευση.

Αρθρο 7 : Τα δύο μέρη αναλαμβάνουν την υποχρέωση, όπως, καθ' όσον αφορά στις διμερείς των σχέσεις, απόσχουν πάσης πρωτοβουλίας ή πράξεως, η οποία θα έτεινε να μειώσει το κύρος του ετέρου»
Αν προσέξατε θα δείτε, ότι αυτά τα δύο άρθρα είναι διατυπωμένα τόσο ελεύθερα, ώστε να μπορεί να γίνει οποιαδήποτε ερμηνεία από την πλευρά της Τουρκίας. Και ξέρετε πόσο κακόπιστοι είναι οι Τούρκοι και πόσο εφαρμό­ζουν ή όχι τις διεθνείς συμβάσεις, στις οποίες έχουν δεσμευθεί. Είμαστε τώ­ρα βέβαιοι, ότι ο διάλογος αυτός με βάση τις γνωστές τουρκικές διεκδική­σεις δεν θα μπορούσε ποτέ να καταλήξει σε συμφωνία. Απλα οι Τούρκοι επε­δίωκαν και πέτυχαν, τον ατέρμονα διάλογο, με σκοπό την παρεμπόδιση ή διακοπή της εκμετάλλευσης των ελληνικών πετρελαίων από τους Έλλη­νες. Και αυτό οι Τούρκοι το επέτυχαν, έως ότου ετοιμαστούν, δηλαδή έως ότου αποκτήσουν την αναγκαία στρατιωτική υπεροχή, για να μας επιτεθούν και να μας αρπάξουν τουλάχιστον το μισό Αιγαίο, όπως αυτό υπάρχει στα σχέδια τους και επανειλημμένα έχει διακηρυχθεί από την πλευρά τους.
Τα λάθη της Κυβέρνησης Καραμανλή στην περίπτωση αυτή της υπο­γραφής του πρωτοκόλλου είναι, πρώτο, ότι έκανε διάλογο με τους Τούρκους, καθ' ην στιγμή οι Τούρκοι κατείχαν το 40% της Κύπρου. Το δεύτερο ότι άρχισαν ένα διάλογο, ο οποίος λόγω των διαφανών προθέσεων των Τούρκων δεν μπορούσε να καταλήξει σε αποτέλεσμα και τρίτο δεν συμφω­νήθηκε αρχή και τέλος αυτού του διαλόγου. Ήταν δηλαδή αυτό ακριβώς που επεδίωκαν οι Τούρκοι. Αυτό βέβαια δεν μπορούμε να πούμε ότι το έκανε ηθελημένα η τότε Κυβέρνηση. Οπωσδήποτε, όμως, επιτεύχθη με πίεση των Τούρκων, με φανερό σκοπό να σταματήσουν επ' αόριστον οι έρευνες για ανεύρεση και εκμετάλλευση πετρελαίων στο Αιγαίο.
Ποία είναι τα επιχειρήματα που χρησιμοποίησαν οι Τούρκοι, πώς κα­τάφεραν να πείσουν την Κυβέρνηση να δεχθεί τέτοια εξέλιξη αυτό δεν φαίνεται ότι το γνωρίζουμε ακριβώς.
Αφήνουμε το θέμα αυτό στους ιστορικούς.

Η διακοπή του διαλόγου από την σημερινή Κυβέρνηση κατέστησε το πρακτικό της Βέρνης ανενεργό. Εμείς δεν έχουμε, κύριοι συνάδελφοι, να φοβηθούμε τίποτα για να είμαστε ευάλωτοι σε πιέσεις των Τούρκων. Σήμερα εμείς μπορούμε, εάν κρίνουμε κατάλληλο τον χρόνο, να προχωρήσουμε σε έρευνες και εκμετάλλευση των πετρελαίων χωρίς καμιά δέσμευση.
Με το νομοσχέδιο αυτό η Κυβέρνηση αποκτά τον έλεγχο των αποφάσε­ων του κονσόρτσιουμ και ρυθμίζει τις εξελίξεις σύμφωνα με τα συμφέροντα του ελληνικού Λαού και διασφαλίζοντας τα γενικότερα συμφέροντα της.
Πριν κλείσω αυτό το θέμα θα ήθελα να θυμίσω και να σημειώσω, ότι τον Μάρτιο του 1978 συναντήθηκαν στο Μοντραί οι Πρωθυπουργοί Ελλά­δος—Τουρκίας κύριοι Καραμανλής και Ετσεβίτ, προκειμένου, όπως άκακοινώθηκε τότε -διαβάζω επακριβώς- «να αποκατασταθεί ένας διάλογος ο οποίος δυνατόν να άρει τα εμπόδια προς εξεύρεση αμοιβαίως ικανοποιητι­κών λύσεων στα ελληνοτουρκικά προβλήματα» Τότε θυμάστε έγινε και η διακοπή των ερευνών.
Τώρα εκείνο που εγώ έχω να σημειώσω είναι, πώς είναι δυνατόν να υπάρξουν αμοιβαίως ικανοποιητικές λύσεις με κατεχόμενη από τους Τούρ­κους την Κύπρο, με συνεχείς απειλές και παραβιάσεις του εναέριου χώρου μας, με προκλητικές διεκδικήσεις σε βάρος μας και τόσα άλλα αμέτρητα, εμείς τελικά δεν το κατανοούμε.
Επίσης είναι σημαντικό να αναφέρω για να γραφτεί στα πρακτικά, ότι η συζήτηση εκείνη Καραμανλή και Ετσεβίτ έγινε χωρίς ημερήσια διάταξη. Κράτησε πάρα πολλές ώρες και εξ όσων τουλάχιστον έχουμε διαβάσει στον Τύπο δεν κρατήθηκαν πρακτικά.

Ακολούθησε μία συνάντηση ακόμα στις 10 Μαίου του 1978 στην Ουάσιγκτον, η οποία κατέληγε σε διατύπωση ευχών, αλλά δε φαίνεται ότι και από αυτή τη συνάντηση μάθαμε πολλά πράγματα για το τι ακριβώς συζητητήκε.
Η ουσία είναι, ότι το πρακτικό της Βέρνης ίσχυσε εκείνα τα χρόνια με απαίτηση των Τούρκων και βέβαια επί ζημία των δικών μας συμφερόντων. Ότι το πρακτικό αυτό υπήρξε επιζήμιο για τα εθνικά μας συμφέροντα, απο­δεικνύεται, και εκ του ότι οι Τούρκοι το επικαλούνται συνεχώς ακόμη και τώρα που δεν υπάρχει διάλογος και που επομένως δεν έχει καμιά ισχύ.
Θέλω να πω λίγα λόγια για την αιγιαλίτιδα ζώνη και ελπίζω στο τέλος να σας δώσω την εικόνα ενός σεναρίου, που κυκλοφόρησε τις τελευταίες εβδομάδες.
Το θέμα της αιγιαλίτιδος ζώνης είναι γνωστό, αλλά θέλω να επισημά­νω ορισμένα πράγματα.
Το πρώτο είναι ότι έχουμε δικαίωμα επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώ­νης, απόλυτο δικαίωμα, στα 12 ναυτικά μίλια. Με τον τρόπο αυτό θα μπορού­σαμε να διασφαλίσουμε τις θέσεις μας στο Αιγαίο γενικά, και ειδικότερα στο θέμα της υφαλοκρηπίδας, χωρίς μεγάλες διεθνοπολιτικές τριβές. Η Τουρ­κία το γνωρίζει αυτό και επικαλείται την αρχή, της ευθυδικίας και την αρχή της επιείκειας, οι οποίες δεν μπορούν βέβαια να προσφέρουν στους Τούρ­κους καμιά σοβαρή νομική θεμελίωση. Γι' αυτό ακριβώς η Τουρκία μάς απει­λεί με πόλεμο, σε περίπτωση δηλαδή που εμείς θα προχωρήσουμε στην επέ­κταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στη Χώρα μας.
Εγώ μπορώ να αναφέρω κάτι εδώ στη Βουλή υπεύθυνα. «Ότι δηλαδή γνωρίζω με απόλυτη βεβαιότητα, ότι και οι Αμερικανοί και το ΝΑΤΟ δεν επιθυμούν την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στον χώρο του Αιγαίου από 6 σε 12 ναυτικά μίλια. Και δεν το επιθυμούν, διότι όταν γίνει αυτή η επέκταση όχι μόνο κατοχυρώνονται τα δικαιώματα μας στό χώρο του Αιγαίου και γίνονται αναμφισβήτητα, αλλά καταρρέει και ολη η πλαστή επιχειρηματολογία, περί του ότι η Τουρκία είναι χώρος με μεγαλύτερη στρα­τηγική σημάδια από αυτή της Ελλάδος. Αυτό τι κάνει; Ανατρέπει τα δεδο­μένα και τους συσχετισμούς της περιοχής όπως είναι σήμερα. Και αυτό επίσης θα είχε σαν αποτέλεσμα, ότι το ΝΑΤΟ και οι Αμερικανοί δεν θα μπο­ρούν να ελέγχουν το χώρο όπως έχουν συνηθίσει.
Μπορώ να σας βεβαιώσω, ότι αυτή η δυνατότητα που έχουμε, για επέ­κταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ναυτικά μίλια, είναι, ένα πανίσχυρο ό­πλο στα χέρια της όποιας ελληνικής κυβέρνησης και πρέπει να γίνεται έν­τονη εκμετάλλευση στις όποιες διαπραγματεύσεις για τα εθνικά μας θέμα­τα.

Έχω και μια άλλη πρόταση κατά τη γνώμη μου σημαντική. Έως ότου δηλαδή αντιμετωπίσουμε το θέμα της υφαλοκρηπίδας, συνολικά, δικαιούμεθα και μπορούμε να προβούμε σε τμηματική επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης, χωρίς μάλιστα να δημιουργηθούν και εμπλοκές.
Προτείνω συγκεκριμένα την επέκταση της αιγιαλίτιδος ζώνης της νήσου Θάσου από 6 ναυτικά μίλια σε 12 ναυτικά μίλια. Επαναλαμβάνω, ότι προτείνω την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης μόνο της νήσου Θάσου. Θα μπορέσουμε έτσι απερίσπαστοι να προχωρήσουμε σε έρευνες και εκμετάλλευση των εκεί κοιτασμάτων, χωρίς προβλήματα. Η Τουρκία, αφ' ενός μεν δεν ενοχλείται από αυτή τη συγκεκριμένη επέκταση, αφ' ετέρου δε, δεν δικαιούται να αντιδράσει, διότι η ίδια η Τουρκία είχε επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη και στον Εύξεινο Πόντο και νότια προς την πλευρά της Κύπρου.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ. Η Κυβέρνηση το δέχεται;
ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΗΣ : Εγώ το προτείνω αυτό κύριε συνάδελ­φε. Εγώ, ο Βουλευτής Κουτσογιάννης. Εγώ, παρακαλώ την Κυβέρνηση, αφού το αναφέρετε, να μελετήσει με προσοχή αυτή την πρόταση για τμηματική επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης και πιστεύω ότι έτσι λύνονται πολλά προβλήματα. Οι μεγάλες δυνάμεις επίσης δεν εμποδίζονται στην περίπτωση αυτή στη ναυσιπλοΐα τους ή στην κίνηση πολεμικών σκαφών τους στην περιοχή.
ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΜΑΝΟΣ : Είναι πολύ ενδιαφέρουσα αυτή η πρόταση σας.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΗΣ : Είναι δική μου, δεν έχω καμία
συνεννόηση ούτε με τον κ. Υπουργό, ούτε με την Κυβέρνηση γενικότερα.
Και η Νέα Δημοκρατία και η ΔΗΑΝΑ, δυστυχώς κατά τη γνώμη μου, επιμένουν να κτυπήσουμε ανατολικά της Θάσου στα 11 μίλια....
ΗΛΙΑΣ ΜΑΛΕΒΙΤΗΣ : Εμείς δεχόμαστε την πρόταση τη δική σας εάν το δεχθεί η Κυβέρνηση.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΗΣ : Αναφέρομαι σ' αυτά που είπατε περί Ηπειρωτικής υφαλοκρηπίδος. Θα μου επιτρέψετε να πω, ότι σύμφωνα με όσα διάβασα στις εφημερίδες οι Τούρκοι δέχονται αυτό το σημείο, δηλαδή να κτυπήσουμε εμείς 11 μίλια ανατολικά της Θάσου. Το ερώτημα είναι γιατί το δέχονται. Είναι προφανές, ότι αμέσως μετά οι Τούρκοι θα προχωρήσουν σε γεώτρηση, η οποία θα είναι εκτός των δικών μας χωρικών υδάτων και έτσι θα προκληθεί σύγκρουση ή οπωσδήποτε εμπλοκή δεν ξέρω ποιας έκτασης και ποίας μορφής, κατά τη γνώμη μου αυτό ήταν το σενάριο. Και στις δυο περιπτώσεις θα είχαμε πτώση της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και πιθανώς και διχοτόμηση στο Αιγαίο. Αυτό είναι, μέσα στα σενάρια. Εγώ από τα στοιχεία που έχω δεν βλέπω ότι η Τουρκία ήταν έτοιμη για μεγάλη σύγκρουση και μπορώ να πω, γιατί δεν θα είχαμε τέτοια σύγκρουση, αλλά δεν πρέπει να παραλείψω να πω ότι τον τελευταίο μήνα πριν από την σύγκρουση παρατηρήθηκε μία μεγάλη και έντονη κινητικότητα
Ουάϊμπεκερ, Περλ, γνωστοί τουρκόφιλοι και ανθέλληνες να βρίσκον­ται 1, 2 βδομάδες στην Αγκυρα, ο Οζάλ να πηγαίνει στην Αμερική, να κάθεται εκεί αρκετές μέρες και στη συνέχεια να πηγαίνει στο Λονδίνο. Αυτή όλη η κινητικότης, κατά τη γνώμη μου, δεν είναι καθόλου συμπτωματική και κατά τη δική μου άποψη ταυτίζεται με τα γεγονότα και τις εξελίξεις εκείνων των ημερών. Ίσως αυτό έγινε, διότι η Κυβέρνηση έχοντας πιθανώς κάποιες πληροφορίες -δεν το γνωρίζω αυτό επίσημα- πρόλαβε και προχώρησε στη διατύπωση αυτού του σχεδίου νόμου. Όταν οι κύριοι αυτοί είδαν ότι το σενάριο δεν μπορούσε να προχωρήσει, να ασκήσουν πιέσεις και εκβιασμούς κ.λπ., τότε προχώρησαν στο δεύτερο σενάριο. Αυτή είναι η άποψη μου και θα παρακαλέσω να την έχετε υπόψη σας στις αναλύσεις που γίνονται. Υπάρχει περίπτωση να υπάρξει σύγκρουση Ελλάδος—Τουρκίας; Αυτό συμφέρει την Ελλάδα; Συμφέρει την Τουρκία; Συμφέρει το ΝΑΤΟ; Συμφέρει τους Αμερικανούς; Να το δούμε.

Η επίσημη θέση των Αμερικανών, που εξεφράσθη από τον κ. Κίσιγκερ το 1976 είναι, ότι αποκλείεται κάθε στρατιωτική λύση στο Αι­γαίο, έχω ολόκληρο το κείμενο εδώ από την εφημερίδα «ΒΗΜΑ», αλλά δεν χρειάζεται να το διαβάσω επειδή δεν έχουμε χρόνο. Το γιατί δεν συμφέρει πράγματι είναι γνωστό. Μία τέτοια σύγκρουση δεν μπορούν να εκτιμήσουν οι Αμερικανοί και το ΝΑΤΟ, πού θα οδηγήσει και γι' αυτό δεν συμφέρει. Εάν όμως γίνει κάποια εμπλοκή με τέτοιο τρόπο, ώστε να είναι ελεγχόμενη από τους Αμερικάνους, ολιγοήμερη και ελεγχόμενη, ασφαλώς θα γίνει. Πότε θα γίνει αυτό; Όταν η Χώρα η δική μας θα βρεθεί σε κάποιο είδος διάλυσης, σε ακυβερνησία, σε οικονομική ή άλλη κρίση, σε παράλυση θα έλεγα, όπως έγινε δηλαδή στην περίπτωση του Αττίλα, τότε θα γίνει αυτη η επίθεση...

(Στο σημείο αυτό ακούγεται ο προειδοποιητικός ήχος λήξης του χρό­νου ομιλίας του κ. Βουλευτή)

Κύριε Πρόεδρε, θα παρακαλούσα να μου δώσετε άλλο ένα λεπτό.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Ν. Κρητικός) : Όχι και άλλο λεπτό, κύριε Κουτσογιάννη.


ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΗΣ : Να ολοκληρώσω κύριε Πρόεδρε. Τότε μόνο. Όταν η δική μας Χώρα βρεθεί σε κατάσταση παράλυσης θα μπορέσουν αυτοί να επέμβουν, σε λιγες μέρες να πετύχουν αυτά που έχουν σχεδιάσει με τα γνωστά διχοτομικά σενάρια του Αιγαίου. Και τότε βέβαια θα το έχουν επιτύχει αυτό χωρίς πόλεμο. Και για να το πετύχουν αυτό., θα πρέπει να έχουν προωθήσει εδώ στη Κυβέρνηση, σε κρίσιμες κυβερνητικές θέσεις δικούς τους ανθρώπους και να φθάσουν βέβαια τη Χώρα στην κατάσταση που ανάφερα..
Απ' αυτό προκύπτει ποιό είναι το δικό μας καθήκον: Ομοψυχία, ενότητα, ισχυρές ένοπλες δυνάμεις κ.λπ
Δυστυχώς δεν έχω άλλο χρόνο. Ευχαριστώ που με ακούσατε, παρά το προχωρημένο της ώρας.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Ν. Κρητικός): Ο κ. Παπαδόγκονας.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ : Κύριε Πρόεδρε, σας παρακαλώ πάρα πολύ. Πρέπει κάποτε να καταλάβει και το Προεδρείο, ότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε τόσο αργά.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Ν. Κρητικός): Αργά κύριε Παπικώνσταντίνου είναι και στις 2.00' και στις 3.00'
ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Πρέπει να κάνουμε κάποια συμφω­νία. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση. Κύριε Πρόεδρε, απομένουν λίγοι ομιλητές. Μερικοί απ' αυτούς είναι εδώ, μερικοί απουσιάζουν. Απ' ότι βλέπω είναι εδώ ο κ. Βαρβιτσιώτης, ο κ. Λούλης...
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Ν. Κρητικός) : και ο κ. Κρικέλης. Μην Τον παραλείπετε. Είναι και γείτονας σας..
ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ : Και γείτονας και κοντογείτονας και πολύ αγαπητός. Αλλά ο κ. Κρικέλης είναι σεμνός και δεν φωνάζει όπως φωνάζει ο κ. Βαρβιτσιώτης

Θα έλεγα, λοιπόν, κύριε Πρόεδρε, οι τρεις κύριοι συνάδελφοι, οι πα­ρόντες, να μιλήσουν την Τετάρτη επί 20 λεπτά. Οι υπόλοιποι, που είναι εγγεγραμμένοι και τυχαίνει να απουσιάζουν αυτή τη στιγμή να μιλήσουν επί 10 λεπτά και να κλείσουμε γι' απόψε. Έχω την εντύπωση ότι είναι μια λογική πρόταση.
Και λυπούμαι πραγματικά που η αγόρευση του κ. Κουτσογιάννη, που ήταν αξιόλογη, ακούστηκε απόψε μετά τις 01.00'
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Ν. Κρητικός).Δεν έχει αντίρρηση το Προεδρείο στην πρόταση σας. Υποθέτω ότι και ο κ. Υπουργός δεν θα έχει αντίρρηση.
Θα μιλήσουν από 20 λεπτά ο κ. Βαρβιτσιώτης, ο κ. Λούλης και ο κ. Κρικέλης και απο 10 λεπτά ο κ. Κατσιγιάννης, ο κ. Μαντζώρης, ο κ. Ζαίμης, ο κ. Νάσης, η κ. Μπενάκη, ο κ. Μπουλούκος, ο κ. Τσακλιδης και ο κ. Γκελεστάθης. Τι λέει ο κ. Υπουργός;
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΠΕΠΟΝΗΣ (Υπ. Βιομηχανίας Ενέργειας και Τεχνολο­γίας). Κύριε Πρόεδρε, δεν έχω αντίρρηση, αλλα αδικήσαμε τον συνάδελφο κ. Κουτσογιάννη. Αυτή την πρόταση έπρεπε η Αντιπολίτευση να την κάνει προτού μιλήσει ο βουλευτής της Συμπολίτευσης. Κατ' αυτόν τον τρόπο αδικήθηκε, επαναλαμβάνω, ο κ. Κουτσογιάννης υπέρ των άλλων συναδέλφων της Αντιπολιτεύσεως.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Ν. Κρητικός) : Συμφωνούμε, λοιπόν, να μιλήσουν την Τετάρτη οι παρόντες 3 συνάδελφοι επί 20 λεπτά και οι υπόλοιποι εγγεγραμμένοι επί 10 λεπτά.
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ : Μάλιστα, μάλιστα
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Ν. Κρητικός) : Η Βουλή παρεδέχθη Κύριοι συνάδελφοι, έχουν διανεμηθεί τα πρακτικά των συνεδριάσεων
της 30ής και 31ης Μαρτίου 1987 και παρακαλώ το Σώμα για την επικύρωση
τους. Επικυρούνται;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ : Μάλιστα, μάλιστα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Ν. Κρητικός) Συνεπώς τα πρακτικά των συνεδριάσεων της 30ής και 31ης Μαρτίου 1987 επεκυρώθησαν.
Δέχεται το Σώμα να λύσουμε τη συνεδρίαση;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Μάλιστα, μάλιστα
Με τη συναίνεση της Βουλής και ώρα 01.11' π.μ. λύεται η συνεδρίαση για αύριο Τρίτη, 7 Απριλίου 1987, και ώρα 18,30' με αντικείμενο ημερησίας διατάξεως κοινοβουλευτικό έλεγχο.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΟΙ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΣ


Ο ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΗΣ τότε σε ομιλία του στην βουλή τα έλεγε "Να ολοκληρώσω κύριε Πρόεδρε. Τότε μόνο. Όταν η δική μας Χώρα βρεθεί σε κατάσταση παράλυσης θα μπορέσουν αυτοί να επέμβουν, σε λιγες μέρες να πετύχουν αυτά που έχουν σχεδιάσει με τα γνωστά διχοτομικά σενάρια του Αιγαίου. Και τότε βέβαια θα το έχουν επιτύχει αυτό χωρίς πόλεμο. Και για να το πετύχουν αυτό., θα πρέπει να έχουν προωθήσει εδώ στη Κυβέρνηση, σε κρίσιμες κυβερνητικές θέσεις δικούς τους ανθρώπους και να φθάσουν βέβαια τη Χώρα στην κατάσταση που ανάφερα.."

το 1987 γνωρίζαμε ήδη τι σχεδιάζουν....

το 2011 τα υλοποιούν...

Αποσυνδεδεμένος PAS-o-media

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 5.613
    • Προφίλ
    • Φίλαθλοι ΠΑΣ
Απ: Ελλάδα - Ενεργειακά αποθέματα & Ορυκτός πλούτος
« Απάντηση #17 στις: Τετ 14 Σεπ 2011 23:11 »
Έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο ξεκινούν οι Τούρκοι εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας!
Παράθεση
Τετάρτη, 14 Σεπτεμβρίου 2011 7:44 μμ

Σκληρό «καρύδι» το παίζει ο Ερντογάν με το Ισραήλ, πετώντας «κορώνες» όπου βρεθεί και όπου σταθεί, αλλά η πραγματικότητα διαφέρει πάρα πολύ. Στην πραγματικότητα, λοιπόν, οι Τούρκοι έχουν στοιχειώδη αυτογνωσία για να καταλάβουν ότι ο νεο-μεγαλοϊδεατισμός τους δεν θα πιάσει τόπο εκεί που «φωνάζουν» και επειδή οι ημέρες περνάνε και θα γελάνε και οι πέτρες στο τέλος με τον Ερντογάν, είπε να ρίξει μία «φάπα» στον υποτιθέμενο αδύναμο αντίπαλο… την Ελλάδα! Με αυτό το σκεπτικό, οι Τούρκοι προετοιμάζονται πυρετωδώς, όπως αναφέρουν αρκετά δημοσιεύματα, στις αρχές του 2012 να ξεκινήσουν έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο μονομερώς, εντός όχι μόνο της θεωρητικά ελληνικής ΑΟΖ, αλλά και εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας!

Το που… είναι αρκετά εύκολο να το φανταστεί κανείς, εάν έχει παρατηρήσει την αλυσίδα των γεγονότων και των δηλώσεων των Τούρκων αξιωματούχων. Η περιοχή αυτή, λοιπόν, είναι στα ανοιχτά του Καστελόριζου και ανατολικά της Κρήτης! Επειδή, μάλιστα, γνωρίζουν, ότι αυτό που πράττουν στην πραγματικότητα είναι παράνομο, διστάζουν να προχωρήσουν σε διεθνή διαγωνισμό για τυχόν συμμετοχή στις έρευνες ξένης εταιρείας, καθώς αυτό που κάνουν στην ουσία είναι σαν να μην αναγνωρίζουν έμπρακτα την ύπαρξη του Καστελόριζου στο Ν.Α Αιγαίο! Αυτό μάλιστα, το έδειξαν και με τους πρόσφατους χάρτες τους για την δήθεν ΑΟΖ τους, όπου ως εκ θαύματος το Καστελόριζο δεν υπήρχε στον χάρτη και είχε την τύχη της «Ατλαντίδας» και έτσι οι έρευνες αυτές θα ανατεθούν απευθείας στην Turkiye Petrolleri Anonim Ortakligi/TPAO. Το θέμα είναι, όμως, ότι, όχι μόνο προχωρούν σε ένα άμεσο Casus Belli  στην περιοχή εναντίον της Ελλάδας, αλλά και ότι η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου έχει δείξει ότι, όχι μόνο είναι «μπόσικη» σε αυτό το θέμα, αλλά και ότι τρεις φορές που προκλήθηκε στην περιοχή, δεν απάντησε καταλλήλως, ανοίγοντας και καθιερώνοντας την όρεξη των Τούρκων.

Την προηγούμενη χρονιά, το Πίρι Ρέις προχώρησε ανεμπόδιστο σε έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, δημιουργώντας, εκτός από τετελεσμένα, και βάση δεδομένων για τον τουρκικό διαγωνισμό. Φέτος η κίνηση «αναχαίτισης» του ιταλικού ωκεανογραφικού σκάφους Εxplora, νότια- νοτιοανατολικά της Κρήτης, είχε ακριβώς αυτό τον στόχο, να δείξει δηλαδή ότι είναι περιοχές υπό τουρκικό έλεγχο. Ούτε και τότε απάντησε η ελληνική πλευρά, η τελευταία αντίδραση της οποίας καταγράφεται στην αποστολή πολεμικών σκαφών για την παύση διενέργειας ερευνών στο νορβηγικό ερευνητικό σκάφος τον Οκτώβριο του 2008…! Μία δραματικά λάθος πολιτική, με ολέθρια για την χώρα αποτελέσματα. Είναι η πολιτική της προσέγγισης των «φίλων» με την Τουρκία, που ακολουθεί μονόχνωτα ο κ. Παπανδρέου, από τότε που ήταν υπουργός Εξωτερικών έως και σήμερα που είναι πρωθυπουργός της χώρας! Ξαφνικά, λοιπόν, ανακαλύπτει η ελληνική κυβέρνηση ότι οι Τούρκοι… δεν είναι φίλοι μας! Και ορμάει με τα «μούτρα» σε μία άνευ όρων νέα «φιλία» με το Ισραήλ, αρχίζοντας να ξεθαρρεύουν και τα δικά μας τα «κοκόρια»… μέχρι και ο Πάγκαλος (και εδώ γελάνε πλέον οι πέτρες)!!!

Το ερώτημα είναι, αν θα αποκτήσουμε στην Ελλάδα ποτέ, όπως οι Τούρκοι, στρατηγική, σχέδιο, όραμα, αποτελεσματικότητα, κοινή πορεία και κυρίως σοβαρότητα… Μάλλον όχι, γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο και δεν ανακοινώνεται ΑΟΖ από την πλευρά της Ελλάδας και γι’ αυτό οι Τούρκοι, όποτε εκείνοι «γουστάρουν», αρπάζουν και κάτι από αυτή την δύσμοιρη χώρα… Και είναι δύσμοιρη, καθαρά και μόνον, εξαιτίας αυτών που την κυβερνούν!
axortagos.gr
Ο PAS-o-media είναι κοινόχρηστος λογαριασμός που χρησιμοποιείται από διάφορα μέλη του forum. Σκοπός του είναι η δημοσίευση ειδήσεων του pas.gr και η αναδημοσίευση/μεταφορά / δημοσιοποίηση κειμένων που αφορούν τον ΠΑΣ, ή ενδιαφέρουν τους φίλους του από διάφορα Μ.Μ.Ε.

Αποσυνδεδεμένος New

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 13.652
  • 0
    • Προφίλ
Απ: Ελλάδα - Ενεργειακά αποθέματα & Ορυκτός πλούτος
« Απάντηση #18 στις: Τετ 14 Σεπ 2011 23:28 »
Παράθεση
Συμπτώσεις: Σε Ελλάδα και Ιρλανδία τα μεγαλύτερα ανεξερεύνητα ενεργειακά πεδία της Ευρώπης

... Τώρα πώς γίνεται τόσο η Ελλάδα όσο και η Ιρλανδία που από τα υπάρχοντα στοιχεία φαίνονται να έχουν τεράστιους ανεκμετάλλευτους ενεργειακούς πόρους να αντιμετωπίζουν είτε το φάσμα της χρεοκοπίας είτε του δανεισμού με την υποθήκευση των περιουσιακών τους στοιχείων ως κράτη είναι ένα καλό ερώτημα. Πάντως τυχαίο μάλλον δύσκολο φαίνεται να είναι. ...

http://nationalpride.wordpress.com/2010/11/30/%CF%83%CF%85%CE%BC%CF%80%CF%84%CF%8E%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CF%83%CE%B5-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B9%CF%81%CE%BB%CE%B1%CE%BD%CE%B4%CE%AF%CE%B1-%CF%84%CE%B1-%CE%BC/

* ο ΜΟ τριών δεξιών μπακ είναι 27 έτη, των τριών αριστερών μπακ(αγιόκων) 32,5 έτη και 2 κεντρικοί 20 και 24 ετών για τις “χρεώσεις” των γιόκων ... Χόρχε ο 1ος, Okan o 2oς

Αποσυνδεδεμένος PAS-o-media

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 5.613
    • Προφίλ
    • Φίλαθλοι ΠΑΣ
Απ: Ελλάδα - Ενεργειακά αποθέματα & Ορυκτός πλούτος
« Απάντηση #19 στις: Πεμ 15 Σεπ 2011 19:56 »
e-volos.gr
Παράθεση
ΕΚΤΑΚΤΟ: Ενεργοποιήθηκε το σύμφωνο στρατιωτικής συμμαχίας με Ισραήλ!

Πέμπτη, 15 Σεπτεμβρίου 2011, 19:35

Άκρως ανησυχητικές πληροφορίες για «περικύκλωση» της Μεγίστης (Καστελόριζο) από τουρκικά φωτο-αναγνωριστικά και μαχητικά αεροσκάφη τις τελευταίες 48 ώρες μετέδωσε στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μ. Νετανιάχου ο Έλληνας πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, κατά την χθεσινοβραδυνή τηλεφωνική τους επικοινωνία, αναφέρουν απόλυτα έγκυρες πηγές στο defencenet.gr.

Αποτέλεσμα αυτών των πληροφοριών ήταν να συμφωνήσουν άμεσα στην ενεργοποίηση της μυστικής στρατιωτικής συμφωνίας που υπεγράφη πριν από 12 ημέρες από τον Π. Μπεγλίτη στο Ισραήλ. Σύμφωνα με πληροφορίες "Ο Γ.Παπανδρέου ξεκίνησε την συζήτηση για τις ναυτικές δυνάμεις (σ.σ.: που αποκάλυψε χθες το defencenet.gr) ότι έχουν συγκεντρωθεί μεταξύ Ρόδου και Μεγίστης και προσέθεσε ότι: «Ανησυχούμε ιδιαίτερα γιατί τις τελευταίες 48 ώρες οι ισραηλινές υπηρεσίες έχουν εντοπίσει αυξημένες πτήσεις αναγνώρισης («observation flights») γύρω από την Μεγίστη". Από εκσυγχρονισμένα φωτοαναγνωριστικά RF-4.

Όπως προσέθεσε ο Γ. Παπανδρέου, τα ισραηλινά αναγνωριστικά συνοδεύονταν από μαχητικά αεροσκάφη! Δεν παραβίασαν τον ελληνικό εναέριο χώρο, απλά κινούντο παράλληλα και γύρω από το νησί.

Σύμφωνα με όσα είπε ο Παπανδρέου στην τηλεφωνική του συνομιλία, η ελληνική κυβέρνηση ανησυχεί για τουρκικές αιφνιδιαστικές επιθέσεις και σε άλλα νησιά του Αν. Αιγαίου, τα οποία βρίσκονται κοντά στις τουρκικές ακτές. Πάντως τόσο το Ισραήλ όσο και η Ελλάδα δεν έχουν αποκαλύψει μέχρι στιγμής τι περιλαμβάνει η ενεργοποίηση της συμφωνίας.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες από ισραηλινές πηγές, σε πρώτη φάση το Ισραήλ θα διαθέσει αεροπορικές δυνάμεις σε ελληνικές βάσεις στην Μεσόγειο για να δοθεί ένα μήνυμα στην Τουρκία ότι θα έχει πολύ σοβαρά προβλήματα αν αποφασίσει να κτυπήσει ελληνικούς στόχους.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι «Ελλάδα και Ισραήλ ενεργοποίησαν την στρατιωτική συμφωνία μετά και από την έγκριση που έλαβαν από τις ΗΠΑ, διότι εκτιμούν ότι οι τουρκικές απειλές είναι αληθινές και αξιόπιστες».

Μετά απ’ όλα αυτά, ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου συγκάλεσε εκτάκτως το ΚΥΣΕΑ, προκειμένου να υπάρξει η καλύτερη δυνατή προετοιμασία στις συνθήκες κρίσης που αντιμετωπίζει η χώρα.

Ανώτατος αξιωματικός του ΓΕΑ τόνιζε ότι «Πόσο διαφορετικά θα ήταν τα πράγματα αν οι κυβερνήσεις μετά το 2005 δεν είχαν εγκαταλείψει την προσπάθεια ισχυροποίησης των Ενόπλων Δυνάμεων. Τώρα , με ό,τι έχουμε, θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό. Ο Θεός μαζί μας…».

Εκτίμησή μας είναι ότι η Άγκυρα "μπλοφάρει". Απλώς ενοχλεί τον "αδύναμο κρίκο" και προσπαθεί να τρομοκρατήσει την Ελλάδα για να διασπάσει την συμμαχία. Δεν υπάρχει περίπτωση να αγγίξει την Μεγίστη, εκτός και αν διακινδυνεύσει να υποστεί ήττα τεράστιων διαστάσεων...

πηγή: defencenet.gr
Ο PAS-o-media είναι κοινόχρηστος λογαριασμός που χρησιμοποιείται από διάφορα μέλη του forum. Σκοπός του είναι η δημοσίευση ειδήσεων του pas.gr και η αναδημοσίευση/μεταφορά / δημοσιοποίηση κειμένων που αφορούν τον ΠΑΣ, ή ενδιαφέρουν τους φίλους του από διάφορα Μ.Μ.Ε.

Μολοσσός

  • Επισκέπτης
Απ: Ελλάδα - Ενεργειακά αποθέματα & Ορυκτός πλούτος
« Απάντηση #20 στις: Παρ 23 Σεπ 2011 01:38 »
Παράθεση
"Στην πλάκα" παίρνουν πλέον οι Ισραηλινοί υπεύθυνοι τις τουρκικές απειλές: Ο Ισραηλινός υπουργός Εθνικών Υποδομών όταν κλήθηκε να σχολιάσει τις κινήσεις του τουρκικού Ναυτικού στην περιοχή και κατά πόσον επηρεάζεται η δραστηριότητα των γεωτρήσεων απάντησε με καυστικό τρόπο:

«Οι γεωτρήσεις διεξάγονται σε συνεργασία με το Πολεμικό Ναυτικό της Τουρκίας. Έτσι, δεν έχουμε κανένα πρόβλημα» είπε σκάζοντας στα γέλια!

Την ίδια στιγμή σε αδιάκοπη 24ωρη λειτουργία μπήκε το γεωτρύπανο της Νoble Εnergy που προχωρά πλέον αργά, αλλά σταθερά, προς το κοίτασμα που κρύβει το κυπριακό οικόπεδο. Σε πρώτο στάδιο, χρησιμοποιούνται σωλήνες πλάτους 33 εκατοστών, οι οποίες υπολογίζεται ότι θα φτάσουν στα 1.700 μέτρα κάτω από το βυθό της θάλασσας τις επόμενες μέρες. Παράλληλα με τη διαδικασία εμβάθυνσης της διάτρησης, κατεβαίνουν και σωλήνες προστασίας της τρύπας.

Όταν το γεωτρύπανο φτάσει στο επιθυμητό επίπεδο, θα γίνει «τσιμέντωμα» της γεώτρησης και ανάλυση των δεδομένων, αφού σε αυτό το βάθος εκτιμάται ότι βρίσκονται οι εβαπορίτες (χημικό ίζημα από εξάτμιση νερού και διαλυμένων αλάτων, όπως το ορυκτό άλας και ο γύψος). Από εκείνο το σημείο, θα ξεκινήσει το τελευταίο στάδιο της γεώτρησης, με στόχο τα 5.000 μέτρα κάτω από τη θάλασσα, παράλληλα με τη διαδικασία διασφάλισης της εμβάθυνσης.

πηγή:Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Μολοσσός

  • Επισκέπτης
Απ: Ελλάδα - Ενεργειακά αποθέματα & Ορυκτός πλούτος
« Απάντηση #21 στις: Δευ 28 Νοέ 2011 00:06 »
Ανεκμετάλλευτος πλούτος στο υπέδαφος της Ηπείρου. Πετρέλαιο στα 5 χλμ βάθος!

                                                                     

Ένας τεράστιος πλούτος κρύβεται στους φυσικούς και ορυκτούς πόρους της Ηπείρου, που αν αξιοποιηθούν ορθολογικά θα μπορούσαν να αλλάξουν την πορεία της Περιφέρειας και να την μετατρέψουν σε μία δυναμικά αναπτυσσόμενη περιοχή.

Αυτό προκύπτει από την ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ημερίδα που πραγματοποίησε η Ελληνική Γεωλογική Εταιρεία και η Περιφερειακή Μονάδα Ηπείρου του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών με θέμα «Η Γεωλογική Έρευνα ως μοχλός ανάπτυξης της Ηπείρου». Οι εισηγήσεις κατά τη διάρκεια της ημερίδας από εξειδικευμένους επιστήμονες επιβεβαίωσαν τον τίτλο της Ημερίδας και τις...
 αναπτυξιακές δυνατότητες που δίνουν στην Περιφέρεια οι φυσικοί και ορυκτοί πόροι, που στις περισσότερες περιπτώσεις παραμένουν ανεκμετάλλευτοι.

Μάλιστα, όπως τόνισε ο υδρογεωλόγος του ΙΓΜΕ Ηπείρου Βαγγέλης Νικολάου η Ήπειρος είναι το πλουσιότερο υδατικό διαμέρισμα της Ελλάδας και η αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου μπορεί να βγάλει την περιοχή, ακόμη και την χώρα από την οικονομική κρίση. Δεν είναι τυχαίες εξάλλου οι συχνές αναφορές στον υπόγειο πλούτο της Ελλάδας και οι προσπάθειες του υπουργείου Περιβάλλοντος να προωθήσει τις έρευνες.

 «Η Ήπειρος είναι ένα απέραντο γεωλογικό πάρκο. Παρότι πρόκειται για μία υποβαθμισμένη Περιφέρεια έχει ως πλεονέκτημα τους ορυκτούς πόρους, τα επίγεια και υπόγεια ύδατα που επαρκούν για δύο πόλεις μεγέθους της Αθήνας. Πρόκειται για μία τεράστια εθνική περιουσία και μία αναπτυξιακή δύναμη που θα πρέπει να αξιοποιηθεί», σημείωσε χαρακτηριστικά. Τα νερά δεν είναι το μόνο στοιχείο που μπορεί να αξιοποιηθεί στην Ήπειρο. Υπάρχουν αποθέματα αδρανών υλικών, γεωθερμικών πεδίων, κοιτάσματα αργίλου και τύρφης και πέτρα.

Επιπλέον στην Ήπειρο εντοπίζονται σημαντικά γεωλογικά «μνημεία» όπως για παράδειγμα η χαράδρα του Βίκου – Αώου που έχει ενταχθεί στα Γεωπάρκα της Ουνέσκο. «Η ορθολογική αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου με τις λιγότερες δυνατές επιπτώσεις για το περιβάλλον και όχι με άναρχη εκμετάλλευση μπορούν να δώσουν μεγάλη αναπτυξιακή ώθηση στην Ήπειρο», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Νικολάου. Αξιοποίηση της γεωθερμίας Το πρώτο διαπιστωμένο γεωθερμικό πεδίο με μεγάλες δυνατότητες αξιοποίησης έχει χωροθετηθεί στην Άρτα, ωστόσο αρχικές έρευνες έχουν γίνει και στην Κόνιτσα και στο βόρειο τμήμα του νομού Άρτας, όπου εκτιμάται πως μπορούν να βρεθούν νέα πεδία.

Οι έρευνες στην περιοχή ξεκίνησαν από το 1996 και παρά τις δυσοίωνες προβλέψεις, ολοκληρώθηκαν με απόλυτη επιτυχία. Ιδιαίτερα σε ότι αφορά το γεωθερμικό πεδίο στις Συκιές Άρτας, οι έρευνες συνεχίστηκαν με το Γ’ ΚΠΣ και βρέθηκαν μεγάλες ποσότητες νερού σε θερμοκρασία άνω των 50 βαθμών Κελσίου. Σήμερα το πεδίο αυτό «αναμένει» την ολοκλήρωση της υπουργικής απόφασης ώστε να αρθούν όλα τα εμπόδια και να μπορέσει να μισθωθεί για να καταστεί αξιοποιήσιμο, πιθανότατα από κάποια ιδιωτική επένδυση.

Πολύ κοντά στην αξιοποίηση του πεδίου είχε φτάσει η Νομαρχία Άρτας πριν δύο χρόνια, ωστόσο στάθηκε εμπόδιο ένα κενό στη νομοθεσία, το οποίο βέβαια σε άλλες Περιφέρειες είχε παρακαμφθεί. Η γεωθερμία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη καλλιεργειών και ιχθυοκαλλιεργειών όπως σημείωσε ο Γεωλόγος διευθυντής ΔΙΓΕΘΜΥ ΙΓΜΕ Γιώργος Χατζηγιάννης, ο οποίος υπογράμμισε πως θα πρέπει άμεσα να αξιοποιηθεί αυτή η μορφή ενέργειας, που είναι η φιλικότερη προς το περιβάλλον. Μάλιστα, υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από επιχειρήσεις θερμοκηπίων για την αξιοποίηση της γεωθερμίας με στόχο την θέρμανση, κάτι που εξασφαλίζει εξαγωγές στο εξωτερικό αλλά και πολλές θέσεις εργασίας.

Ως ενδεικτικές καλλιέργειες ανέφερε ο κ. Χατζηγιάννης τη ντομάτα και τα σπαράγγια, που μπορούν να πωληθούν σε υψηλές τιμές. Αισιοδοξία για πετρέλαιο Κατά τη διάρκεια της ημερίδας σημαντική ήταν η εισήγηση του γεωλόγου των ΕΛΠΕ Φαίδωνα Μαρνέλη που αναφέρθηκε στην έρευνα υδρογονανθράκων στη Δυτική Ελλάδα. Ο κ. Μαρνέλης έκανε μία αναδρομή στις έρευνες που έχουν γίνει στο παρελθόν και εξήγησε γιατί ορισμένες τεχνικές εξόρυξης δεν απέδωσαν τους αναμενόμενους «καρπούς».

Πρόσθεσε επίσης πως οι νέες τεχνικές που αναπτύσσονται δίνουν τη δυνατότητα για εγκυρότερες έρευνες σε μεγαλύτερο βάθος και με λιγότερο κόστος, το οποίο ωστόσο παραμένει πολύ υψηλό. Πάντως σε ότι αφορά το ενδεχόμενο κοιτασμάτων πετρελαίου στην Ήπειρο υπάρχει μεγάλη αισιοδοξία και στόχος είναι να βρεθεί χρηματοδότηση για την συνέχιση των ερευνών και στη συνέχεια των απαραίτητων γεωτρήσεων.

Εξάλλου είναι γνωστό πως έρευνες είχαν ξεκινήσει στην περιοχή του Καλπακίου και οι τοπικοί φορείς αναμένουν τις εξελίξεις από την πλευρά του υπουργείου Περιβάλλοντος προκειμένου να γίνει μία ακόμη απόπειρα εξόρυξης πετρελαίου.

 Της ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΧΑΛΑΤΣΗ
 ele.gr




πηγή:http://www.epirus-ellas.gr

Αποσυνδεδεμένος bulux

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 539
    • Προφίλ
    • Βούτυρο στο ψωμί σας
Απ: Ελλάδα - Ενεργειακά αποθέματα & Ορυκτός πλούτος
« Απάντηση #22 στις: Δευ 28 Νοέ 2011 13:11 »
Παραπλανητικός ο τίτλος της κας Γεωργίας, ας μην τσιμπάμε. Το αρθρο αναφέρεται στα υπόγεια υδατα, στη γεωθερμία και στη δυνατότητα καλλιεργειών. Για πετρέλαιο λέει στις 2 τελευταίες παραγράφους και δεν προσθέτει κατι καινούριο.
'ΠΑΣ μην μας λυπασαι'... και κάποιοι το πήραν τοις μετρητοις και μας έχουν γονατίσει
ΠΑΣ και ξερό βατραχοπόδαρο

Αποσυνδεδεμένος Mikkael_Sin

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 4.158
  • ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Ο ΤΥΡΝΑΒΟΣ;
    • Προφίλ
Απ: Ελλάδα - Ενεργειακά αποθέματα & Ορυκτός πλούτος
« Απάντηση #23 στις: Δευ 02 Ιαν 2012 20:33 »
Διαβάζοντας, έπεσα σ' αυτό και αναρωτιέμαι αν υπάρχει έστω ένας Έλληνας πολιτικός που θα έκανε δηλώσεις ανάλογες με εκείνες του Χριστόφια, όταν η Κύπρος ευτύχησε να ανακαλύψει οτι ο όγκος των κοιτασμάτων σε φυσικό αέριο είναι κάτι παραπάνω από ικανοποιητικός.

Πιστεύω ούτε ένας. Κοκοκο και στο Αιγαίο και στο Ιόνιο... 

Κι επειδή... ΔΝΤ έχουμε (οι άλλοι που το έχουν από καιρό ξέρουν τι εστί) και να βρεθεί κάτι θα μας το πάρουν για ένα κομμάτι ψωμί.

Αυτά και λυπάμαι. 
"I'VE CROSSED AN OCEAN OF WINE TO FIND YOU..."
     - Απέραντος ο θάνατος δίχως μήνες κι αιώνες -
             Η ΖΩΗ ΜΕ ΤΟ ΦΟΒΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΖΩΗ

Αποσυνδεδεμένος bulux

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 539
    • Προφίλ
    • Βούτυρο στο ψωμί σας
Απ: Ελλάδα - Ενεργειακά αποθέματα & Ορυκτός πλούτος
« Απάντηση #24 στις: Τετ 04 Ιαν 2012 02:18 »
Ο πανούσης για τον ορυκτό πλούτο και τα προιόντα που μέχρι στιγμής παράγει η ελλάδα.
Τζίμης Πανούσης για Ελληνικό ορυκτό πλούτο
'ΠΑΣ μην μας λυπασαι'... και κάποιοι το πήραν τοις μετρητοις και μας έχουν γονατίσει
ΠΑΣ και ξερό βατραχοπόδαρο