Ποιοί ήταν πρόθυμοι να βοηθήσουν την Ελλάδα, πριν υπογράψει το μνημόνιο και τί ζητούσαν ως αντάλλαγμα
Μας έδιναν 250 δισ. ευρώ και τα αρνηθήκαμεΜε τα οικονομικά της χώρας να πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο και η χώρα να αντιμετωπίζει τη χειρότερη οικονομική κρίση μεταπολεμικά, δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν οτι τώρα είναι η ώρα για την Ελλάδα να εκμεταλλευτεί τα «πλούσια κοιτάσματα»
πετρελαίου στο Αιγαίο. Θα μπορούσαμε να μειώσουμε το δήμοσιο χρέος και να αποφύγουμε το μνημόνιο;
Συνασπισμός επτά χωρών φαίνεται πως πρότειναν στην ελληνική κυβέρνηση πριν υπογράψει το μνημόνιο με την Τρόικα, χρηματική ενίσχυση 250 δισ. ευρώ σε βάθος 5 ετών με δόσεις, με αντιπαροχή να τους δοθεί η έγκριση να ερευνήσουν και να εκμεταλλευτούν τα
ενεργειακά αποθέματα πετρελαίου-φυσικού αερίου που βρίσκονται στον ελληνικό χώρο.
Η πρόταση στην ελληνική κυβέρνηση έγινε από τον οργανισμό Scandec Org που είναι μία εμπορική – οικονομική – κοινοπραξία από επτά χώρες: Σουηδίας, Νορβηγίας, Δανίας, Φινλανδίας, Εσθονίας, Λετονίας και Λιθουανίας. Ο Scandec Org μάλιστα σύμφωνα με δημοσιεύματα πρότεινε δωρεάν μελέτη έρευνα εξόρυξη και εμπορία των κοιτασμάτων με αναλογία κέρδους 80% προς 20% (το 20% στην Ελλάδα, το 80% στον διεθνή οργανισμό), προκειμένου να αποπληρωθεί σε βάθος χρόνου το ποσό των 250 δισ. ευρώ που θα έδινε στην Ελλάδα.
Παράλληλα δεσμευόταν για μεταφορά κάλυψη του 90% των εργασιακών δραστηριοτήτων του μόνο από Έλληνες εργαζόμενους και οποιαδήποτε συμφωνία ναυπήγησης του
ορυκτού πλούτου που θα βρίσκονταν να γίνεται αποκλειστικά από την Ελλάδα.
Η κυβέρνηση δεν απάντησε ποτέ στο έγγραφο αυτό του οργανισμού, ενώ λίγο καιρό μετά ο οργανισμός των σκανδιναβικών κρατών έλαβε ειδοποίηση από μια κοινοπραξία ΗΠΑ και Ισραήλ ότι έχουν αναλάβει αυτοί το συγκεκριμένο θέμα.
Τον Ιούνιο του 2010 το Γαλλικό Ινστιτούτο Γεωφυσικών Ερευνών δημοσιοποίησε διεθνώς μια έρευνα – μελέτη του, που αφορά τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην Γαύδο. Η έρευνα έγινε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κρήτης. Η μελέτη αυτή ανέφερε ότι υπάρχουν
πλούσια ενεργειακά κοίτασματα μεθανίου καθαρού κατά 99%, δηλαδή δεν χρειάζεται καν επεξεργασία, τονίζοντας ότι το πολύτιμο μεθάνιο ρέει ελεύθερο στη θάλασσα, όπου και χάνεται, εδώ και εκατομμύρια χρόνια και όσοι περνάνε από τα συγκεκριμένα σημεία το βλέπουν και με γυμνό οφθαλμό.
Τον Ιούλιο του 2010 το Γαλλικό Ινστιτούτο ζήτησε και πάλι άδεια από την ελληνική κυβέρνηση για θαλάσσιες έρευνες για πιθανή εξόρυξη κοιτασμάτων
φυσικού αερίου στην περιοχή νότια της Πελοποννήσου.
Και πάλι όμως η ελληνική κυβέρνηση ήταν αρνητική τοποθετώντας μάλιστα τις τρεις περιοχές ενδιαφέροντος (Απούλεια Λεκάνη, Λεκάνη Ηροδότου και Λεκάνη Σύρτης) σε γκρίζες ζώνες από μόνη της, βάζοντας όμως έτσι ουσιαστικά χωρίς λόγο στο παιχνίδι εκμετάλλευσης κοιτασμάτων την Τουρκία και τη Λιβύη.
Η αναφορά της νορβηγικής εταιρείας TGF-MoR, που κάνει σεισμικές έρευνες για ανεύρεση
κοιτασμάτων φυσικού αερίου μιλάει για κοίτασμα 6 δισ. βαρελιών
φυσικού αερίου στην Κρήτη, όσο δηλαδή τρεις φορές της Αλάσκας και μισή φοράς του συνόλου της Σιβηρίας.
Παράλληλα η ίδια εταιρεία μετά από έρευνες που έχει κάνει στο Ιόνιο μιλάει για ύπαρξη 900.000 βαρελιών φυσικού αερίου ετησίως στην περιοχή της Κεφαλονιάς, 1.200.000 βαρελιών ανοικτά του Κατάκολου, 800.000 βαρέλια στη Ζάκυνθο και περίπου 2.500.000 βαρέλια στους Οθωνούς.
Οι αποκαλύψεις αυτές, γνωστές σε ευρωπαϊκές τράπεζες και πετρελαϊκές εταιρείες της Αμερικής δίνουν το προφίλ μιας Ελλάδας, που θα μπορούσε με τον ορυκτό της πλούτο να είναι μια από τις πλουσιότερες χώρες της Ευρώπης.
fimes.gr
Με φυσικό αέριο αντικαθιστά τα πυρηνικά η Ευρώπη Οι Financial Times αναμένουν στροφή στο φυσικό αέριο ως πηγή ενέργειας της επιλογής τους μετά την απόφαση της Γερμανίας και άλλων ευρωπαϊκών χωρών να «γυρίσουν την πλάτη» στα πυρηνικά. Ενδεικτικά, η εφημερίδα αναφέρει την Ελβετία, όπου το υπουργικό συμβούλιο συνέστησε την περασμένη εβδομάδα να κλείσουν σταδιακά οι πέντε πυρηνικοί αντιδραστήρες της. Και την Ιταλία, όπου η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι «πάγωσε» το πυρηνικό πρόγραμμά της, που είχε απαγορευθεί με δημοψήφισμα το 1987. Η εφημερίδα παραθέτει, δε, προχθεσινή δήλωση του επιτρόπου Ενέργειας της Ε.Ε., Γκίντερ Ετινγκερ, ότι το φυσικό αέριο «θα γίνει κινητήρας της ανάπτυξης».
Καθαρότερο από τον λιθάνθρακα
Σχετικώς άφθονο και καθαρότερο από τον λιθάνθρακα, το φυσικό αέριο έχει όλα τα προσόντα να προτιμηθεί από μια περιφέρεια που έχει δεσμευθεί να ηγηθεί στην καταπολέμηση του φαινομένου του θερμοκηπίου. Αυτός είναι άλλωστε ο λόγος για τον οποίο οι Βρυξέλλες στηρίζουν την κατασκευή του αγωγού Nabucco, ο οποίος από το 2017 θα συνδέει την Αυστρία με το αέριο του Αζερμπαϊτζάν, περιορίζοντας την εξάρτηση από τη Ρωσία. Μέσα στο 2011 ή το 2012 θα αποφασιστεί αν θα προχωρήσουν τα σχέδια. Την ίδια ώρα, Πολωνία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες προωθούν τη χρήση τεχνικών υδραυλικής διάρρηξης (hydraulic fracturing) για να αποκτήσουν πρόσβαση σε αέριο που βρίσκεται παγιδευμένο σε βράχους.
Ανάγκη εφεδρικού καυσίμου
Το φυσικό αέριο ευθύνεται για το 23% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ε.Ε., η πυρηνική ενέργεια για το 28% και οι ανανεώσιμες πηγές για το 19%. Πριν ακόμα από την κρίση στη Φουκουσίμα και τη γερμανική απόφαση, στις Βρυξέλλες συζητούνταν τρόποι αλλαγής αυτού του μείγματος. Οι εναλλακτικές λύσεις είναι δαπανηρές. Αλλά ακόμη κι αν υπάρξει «έκρηξη» στη χρήση των ΑΠΕ, το φυσικό αέριο και πάλι θα επωφεληθεί, αφού πάντα θα υπάρχει ανάγκη εφεδρικού καυσίμου.
kathimerini.gr