Ο Τόμας Ντε Βινσέντι αποκλειστικά στον ΔΩΔΩΝΗ SUPER FM (audio)
Η έλλειψη αγωνιστικής επικαιρότητας τις τελευταίες εβδομάδες «γέννησε» την ευκαιρία για κάποια αφιερώματα σε ορισμένους άσους του ΠΑΣ Γιάννινα που πέρασαν από την ομάδα την τελευταία δεκαετία και το πρώτο αφιέρωμα που ήταν για τον Τόμας Ντε Βινσέντι άναψε το φιτίλι να επικοινωνήσουμε μαζί του και να ξαναμιλήσει μετά από χρόνια στο φίλαθλο κοινό των Ιωαννίνων.
Ο «μικρός μάγος» όπως τον αποκαλούσαμε τότε, δεν αρνήθηκε την πρόσκληση και ευχαριστούμε και το γραφείο τύπου του ΑΠΟΕΛ για τη σχετική άδεια, και μίλησε στον ΔΩΔΩΝΗ SUPER FM 104,3 και την εκπομπή «Στη Λακούβα» με τον Μιχάλη Μερτζιανίδη, ενώ στη συζήτηση συμμετείχε και ο Εδουάρδο Κοντογιωργάκης, που παραμένει ένα από τα πιο σεβαστά και αγαπητά πρόσωπα του μυθικού «Άγιαξ της Ηπείρου» της δεκαετίας του ’70.
Στα σημαντικότερα σημεία αυτής της όμορφης ραδιοφωνικής παρέας ο Τόμας Ντε Βινσέντι είπε:
Για το ότι ήρθε μικρός στον ΠΑΣ και στη διάρκεια αυτών των ετών έφτασε πλέον να αγωνιστεί με τον ΑΠΟΕΛ και στο Champions League: «Καταρχάς με πάει πίσω στον χρόνο αυτή η επικοινωνία μας και με κάνει πολύ χαρούμενο. Ο χρόνος αλλάζει κάθε άνθρωπο, αλλά δεν ξεχνάω τους ανθρώπους στα Γιάννενα και την ομάδα που μου άνοιξε την πόρτα για να φτάσω στους στόχους μου και να παίξω στο Champions League και το Europa League.
Ο κ. Κοντογιωργάκης στην πρώτη παρέμβασή του στη διάρκεια της συνέντευξης του τόνισε ότι είναι μεγάλη η χαρά του να τον ακούει ξανά, συνεχίζει να τον παρακολουθεί εκεί που αγωνίζεται και του μίλησε και για τη μοίρα που τους ένωσε, καθώς γεννήθηκαν στο ίδιο μαιευτήριο στην Αργεντινή! Και κάπου εκεί με την παρέμβαση και του Εδουάρδο Κοντογιωργάκη η συνέντευξη συνεχίστηκε στα ελληνικά, με τον Τόμας να μιλάει για την ιδιαίτερη τιμή που του κάνει ένας τόσο σπουδαίος θρύλος του «Άγιαξ της Ηπείρου» να μιλάει για εκείνον με πολύ θερμά λόγια.
Για το αν παρακολουθεί τον ΠΑΣ Γιάννινα απ’ όταν έφυγε και για το αν έχει έρθει στην πόλη τα τελευταία χρόνια: «Με τον Μπουχάν είμαστε πολύ φίλοι και είναι μάνατζέρ μου. Οι κόρες του, του λένε συνέχεια ‘θέλουμε να μας πας διακοπές στα Γιάννενα. Κι εγώ θέλω να έρθω για διακοπές. Σαν παίκτης ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να συμβεί.
Ξέρω τι γίνεται με την ομάδα, την παρακολουθώ όσο μπορώ. Πέρυσι ήταν δύσκολη χρονιά, αλλά φέτος πάει πολύ καλά. Δεν ξέρω πόσο άλλαξε η πόλη γιατί έχω μερικά χρόνια να έρθω».
Για το τι θυμάται πιο έντονα από τον ΠΑΣ Γιάννινα: «Έχω περάσει πολύ καλές, αλλά και κάποιες κακές στιγμές. Πέρασα σημαντικά χρόνια της ζωής μου εκεί, γιατί ήμουν 20 χρόνων όταν ήρθα στα Γιάννενα το 2009. Θυμάμαι πράγματα, ανθρώπους, δρόμους… τη βροχή, τα πάντα και μου αρέσει να θυμάμαι εκείνες τις στιγμές. Κάθε ποδοσφαιριστής πρέπει να θυμάται πως ξεκίνησε και πως άνοιξε η πόρτα στην καριέρα του.
Πρώτη χρονιά που ήρθα το 2009 έπαιξα μόνο 1 ματς με την Καλαμάτα στο κύπελλο για 3 λεπτά. Είχαμε νικήσει 0-3, αλλά επειδή ήταν το πρώτο παιχνίδι, το θυμάμαι. Και μετά πήγα δανεικός στην Καλαμάτα».
Για τη σεζόν 2012-2013 που ήταν από τις καλύτερες για εκείνον και τον ΠΑΣ Γιάννινα: «Το πιο σημαντικό είναι το ότι ήμασταν σαν οικογένεια μέσα και έξω από το γήπεδο. Δεν μπορούσαμε να κάνουμε μεταγραφές άνω των 24 ετών και είχαμε μια πολύ νεανική ομάδα, αλλά είχαμε παίκτες όπως ο Πάντος και ο Ντάσιος που μας πήραν από το χέρι εμάς τους πιο μικρούς τότε. Ο προπονητής ήταν κοντά μας, όπως και ο κόσμος. Είχαμε τα στοιχεία που έπρεπε για να πετύχουμε, γιατί ήταν κοντά μας όλοι, ο πρόεδρος, το τεχνικό τιμ, ο προπονητής και κόσμος. Είναι σαν ένα τραπέζι με 4 πόδια. Δεν μπορεί να λείπει ένα πόδι, γιατί αλλιώς το τραπέζι θα πέσει, αν όμως τα έχει όλα μία ομάδα, τότε θα πάει καλά».
Για το αν γνωρίζει ότι ο Ντάσιος είναι πλέον σε άλλο ρόλο: «Βέβαια, ασφαλώς και το ξέρω ότι είναι τεχνικός διευθυντής όπως ήταν ο κ. Νιαρχάκος πριν».
Για την Κύπρο και τον ΑΠΟΕΛ: «Τα Γιάννενα ήταν μεν στην Α’ Εθνική, αλλά στην Κύπρο είναι πιο διαφορετικά γιατί ο ΑΠΟΕΛ είναι πολύ μεγάλο μέγεθος, έχει άλλη πίεση, παίζει στην Ευρώπη και ακόμα κι αν κερδίσεις το πρωτάθλημα, αν δεν παίξεις στην Ευρώπη και στους ομίλους δεν είναι πετυχημένη η χρονιά. Αν δεν πας καλά κάποια παιχνίδια, ο κόσμος δυσαρεστείται. Είμαι πρώτος σκόρερ της ομάδας στα ευρωπαϊκά παιχνίδια. Με τα γκολ που πέτυχα παίξαμε σε ομίλους και αυτό ο κόσμος δεν το ξεχνάει. Αυτός που βάζει τα γκολ σίγουρα έχει έναν πρωταγωνιστικό ρόλο, αλλά η ομάδα είναι πάνω απ’ όλα».
Για την προσαρμογή του στον ΑΠΟΕΛ: «Από τον ΠΑΣ Γιάννινα πήγα στον Ολυμπιακό, αλλά δεν κατάφερα να προσαρμοστώ. Είχα ένα πρόβλημα υγείας που δεν το είχα πει και είναι η πρώτη φορά που το αποκαλύπτω. Πολύ λίγοι ξέρουν τι έγινε τότε. Γι’ αυτό δεν κατάφερα ούτε προπόνηση σχεδόν να κάνω. Ήταν λάθος μου τότε που δεν το είπα, γιατί δεν ήταν κάποιο σημαντικό πρόβλημα. Πήγα στην Αθήνα έκανα την επέμβαση και γύρισα δανεικός στον ΠΑΣ, επέστρεψα και πάλι στον Ολυμπιακό και μετά πήγα δανεικός στον ΑΠΟΕΛ. Το πρώτο μου παιχνίδι στον ΑΠΟΕΛ ήταν και από τα καλύτερα. Ήταν ημιτελικός κυπέλλου που τον κερδίσαμε. Η πρώτη εμφάνιση πάντα κάτι δείχνει για έναν ποδοσφαιριστή σε μια ομάδα. Ο κόσμος φώναξε το όνομά μου από το πρώτο ματς και ήταν καλό για την ψυχολογία μου.
Είναι σημαντικό να σε αγαπάει και να σε στηρίζει ο κόσμος. Δεν το καταλαβαίνει πάντα ο κόσμος πόσο σημαντικό είναι να είναι δίπλα μας. Την έζησα και στα Γιάννενα και στον ΑΠΕΟΛ αυτή τη χημεία με τον κόσμο. Έχω μόνο καλά λόγια για τον κόσμο του ΠΑΣ, γιατί μεγάλωσα σε όλα τα επίπεδα όσο έπαιζα στα Γιάννενα».
Για το αν είχε συζητηθεί ποτέ το ενδεχόμενο να γυρίσει στα Γιάννενα: «Όχι ποτέ ξανά δεν έγινε κάποια επαφή απ’ όταν έφυγα οριστικά».
Για τις επαφές που έχει κρατήσει με πρώην φίλους και συμπαίκτες στον ΠΑΣ: «Με τον κ. Αναστασιάδη, όταν ήταν στον ΠΑΟΚ είχαμε μιλήσει για μεταγραφή, αλλά παίζαμε τότε Ευρώπη με τον ΑΠΟΕΛ και δεν προχώρησε η υπόθεση».
Για το αν κράτησε επαφές με τον Χριστοβασίλη από τότε που έφυγε: «Όχι δεν έτυχε να κρατήσουμε επαφή απ’ όταν έφυγα. Συμβαίνει αυτό κάποιες φορές, όχι ότι υπήρχε λόγος. Μου φέρθηκε πολύ καλά. Με βοήθησε πολύ όταν πήγα στον Ολυμπιακό κι αυτός και η οικογένειά του. Είχα καλές σχέσεις με όλη την οικογένεια όσο ήμουν εδώ, απλά μετά χαθήκαμε».
Για την κατάσταση τώρα με τη διακοπή των πρωταθλημάτων: «Περνάμε δύσκολες στιγμές και τώρα καταλαβαίνεις πόσο σημαντική είναι η υγεία. Ήταν μία ευχή που την άκουγα συνέχεια στην Ελλάδα ‘ να έχεις την υγεία σου’ και τώρα την κατάλαβα καλύτερα».
Για τις προπονήσεις την εποχή του κορωνοϊού: «Έχω ποδήλατο στο σπίτι, αλλά δεν μπορείς να κάνεις πολλά. Τίποτα δεν βοηθάει όπως να προπονείσαι με την μπάλα».
Για τις συνθήκες που συνάντησε ως παίκτης στο Ντουμπάι: «Είναι δύσκολη η ζέστη. Πας εκεί για ένα πράγμα, που είναι το οικονομικό. Είναι σημαντικό κίνητρο, γιατί η καριέρα ενός ποδοσφαιριστή είναι μικρή. Τα λεφτά, λοιπόν, είναι ένα μεγάλο κίνητρο, αλλά δεν είναι ποδόσφαιρο αυτό εκεί, είναι κάτι άλλο. Έχει υγρασία, έχει ζέστη είναι σχεδόν αδύνατο να παίξεις. Για διακοπές είναι τέλεια να πας στο Ντουμπάι, αλλά για να μείνεις για πολύ δεν είναι πολύ καλά».
Για την επαφή του με την Ευρώπη και ποιοι του έμειναν στο μυαλό: «Το παιχνίδι με την Μπαρτσελόνα στο Καμπ Νόου που ήταν το πρώτο μου παιχνίδι στο Τσάμπιονς Λιγκ. Είχα πει στους συμπαίκτες μου ότι η φανέλα του Μέσι θα ήταν δική μου. Ανταλλάξαμε φανέλες, και τον ευχαρίστησα. Μετά έμαθα ότι με περίμενε και έξω από τα αποδυτήρια! Νόμιζα ότι μου έκαναν πλάκα. Μου έκανε εντύπωση ότι μερικά χρόνια μετά είδα σε μία φωτογραφία στο προσωπικό του μουσείο και τη δική μου φανέλα ανάμεσα σε όλες τις άλλες που έχει.
Μπορώ να λέω επίσης ότι έπαιξα και με τον Μαραντόνα γιατί συναντηθήκαμε στο Ντουμπάι μαζί με τον Μπουχάν».
Για τα όνειρά του από εδώ και πέρα: «Σίγουρα θα ήθελα να παίξω στην Α’ κατηγορία της Αργεντινή. Είναι ένα όνειρο κι αυτό, όπως και το ότι έπαιξα στο Τσαμπιονς Λιγκ, αλλά για την Αργεντινή πραγματικά ‘πεθαίνω’ να παίξω εκεί. Όπου και να πάω πάντως θα δίνω το 100%. Το να δίνω μόνο το 50% δεν το θέλω».
Για το πως νιώθει με την επιθυμία του κόσμου στα Γιάννινα να τον ξαναδεί με τη φανέλα του ΠΑΣ: «Κάθε Αργεντινός που πέρασε από τα Γιάννινα ο κόσμος τον βλέπει με άλλα μάτια. Δεν ένιωσα ποτέ ξένος στα Γιάννενα. Ένας Αργεντινός πριν καν να παίξει εκεί, τον αγαπάνε ήδη. Έπαιζα συμπαίκτης με τον Μπεσέρα, τον Τσάβες και όλοι ένιωθαν πολύ καλά στα Γιάννινα. Ήρθα μικρός στα Γιάννινα, μεγάλωσα εκεί, ήμουν πάντα σωστός με την ομάδα, αλλά με βοήθησε πολύ «ο Άγιαξ της Ηπείρου» και ο μύθος των Αργεντινών που ήδη υπήρχε στην πόλη. Ακόμα πρέπει να είναι στο γήπεδο η σημαία της Αργεντινής αν δεν κάνω λάθος».
Για το μήνυμα που στέλνει στον κόσμο του ΠΑΣ: «Το μόνο που θέλω να του πω είναι ένα μεγάλο ευχαριστώ. Νιώθω την αγάπη, ακόμα παίρνω μηνύματα και λαμβάνω την αγάπη του. Αυτό μένει στην καρδιά σου και σημαίνει ότι έκανες σωστά πράγματα, έδειξες σεβασμό στην ομάδα και την ιστορία της. Ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να γίνει στο μέλλον, μπορεί να επιστρέψω σαν παίκτης ή σαν οπαδός. Ήρθα από την 4η κατηγορία της Αργεντινής, την Εξκουρσιονίστας και έπαιξα ακόμα και Τσαμπιονς Λιγκ, οπότε όλα είναι πιθανά στη ζωή. Πάντα θα είναι στην καρδιά μου τα Γιάννενα για πολλούς λόγους».
Ο κ. Κοντογιωργάκης του τόνισε σ’ εκείνο το σημείο «Ο Θωμάς (σ.σ. έτσι τον αποκαλούσε στη συνομιλία) έδειξε το μεγαλείο της ομάδας και είναι τιμή και για μας που έπαιξε εδώ. Του εύχομαι να έχει υγεία. Όταν δεν έχεις όνειρα σταματάς, αλλά ο Θωμάς έχει ακόμα όνειρα, είτε να παίξει στην Αργεντινή είτε εδώ. Από τη στιγμή που έχει όνειρα θα παραμείνει ψηλά».
super-fm.gr
Από πάνω για τους ακουστικούς τύπους.Εδώ για τους διαβαστερούς.