Αποστολέας Θέμα: Brasileiro  (Αναγνώστηκε 14535 φορές)

Αποσυνδεδεμένος fon7

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 26.306
    • Προφίλ
Απ: Brasileiro
« Απάντηση #75 στις: Παρ 15 Νοέ 2019 18:12 »
Παράθεση
Από το 2013 ένα δημοκρατικό κίνημα έχει πάρει εν μέρει τον έλεγχο της βραζιλιάνικης Μπαΐα. O πρόεδρος εκλέγεται από τους οπαδούς, οι τιμές των εισιτηρίων έπεσαν, τα μέλη και η προσέλευση στο γήπεδο αυξήθηκαν, το χρέος μειώθηκε και η ομάδα παίρνει συνεχώς θέση σε διάφορα κοινωνικά ζητήματα, στηρίζοντας με διάφορους τρόπους τους αυτόχθονες, τις γυναίκες και το κίνημα κατά του ρατσισμού. Για το σκοπό αυτό έχει δημιουργηθεί ένα γκρουπ από επιλεγμένους οπαδούς (καθηγητές, κοινωνιολόγοι, μέλη από όλες τις κοινωνικές ομάδες κτλ.) που μαζί με τη διοίκηση αποφασίζουν με ποιο κοινωνικό ή και περιβαλλοντικό θέμα θα ασχοληθεί ο σύλλογος.
El Sombrero

Αποσυνδεδεμένος fon7

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 26.306
    • Προφίλ
Απ: Brasileiro
« Απάντηση #76 στις: Δευ 09 Δεκ 2019 20:40 »
Παράθεση
Μαύρη μέρα για την Κρουζέιρο η χθεσινή. Η ομάδα που ανέδειξε τον Ρονάλντο, τον Μαικόν και τον Ντίντα υποβιβάστηκε για πρώτη φορά στην ιστορία της. Οι μοναδικές βραζιλιάνικες ομάδες που δεν έχουν πέσει ποτέ κατηγορία είναι πλέον η Φλαμένγκο, η Σάντος και η Σάο Πάολο.
El Sombrero

Αποσυνδεδεμένος fon7

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 26.306
    • Προφίλ
Απ: Brasileiro
« Απάντηση #77 στις: Δευ 20 Ιαν 2020 21:44 »


Ο Γκαρίντσα και τα τρία καλύτερα λεπτά στην ιστορία του ποδοσφαίρου
Λίγες μέρες πριν ξεκινήσει το Μουντιάλ του 1958 στην Σουηδία η εθνική ομάδα της Βραζιλίας, ένα τσούρμο προβληματικών ανθρώπων σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των γιατρών, ταξίδεψε στην Ιταλία για να δώσει ένα φιλικό προετοιμασίας. Αντίπαλος της ήταν η Φιορεντίνα, η οποία την εποχή εκείνη πρωταγωνιστούσε στο Ιταλικό πρωτάθλημα, έχοντας στη σύνθεση της και έξι Ιταλούς διεθνείς.

Δεκά πέντε λεπτά πριν τη λήξη του φιλικού, και ενώ το σκορ ήταν ήδη 0-3 για τους φιλοξενούμενους, ένας Βραζιλιάνος με σπονδυλική στήλη σαν σίγμα τελικό πήρε τη μπάλα στη δεξιά πλευρά της επίθεσης, προσπέρασε τρεις αμυντικούς και τον τερματοφύλακα με χαρακτηριστική άνεση, μπροστά στο άδειο τέρμα περίμενε έναν εκ των αμυντικών να επιστρέψει, με μια τέλεια προσποίηση τον εξουδετέρωσε ξανά, στέλνοντας τον να πέσει κάτω για δεύτερη φορά και αφού συνειδητοποίησε ότι δεν υπήρχε κάποιος άλλος τρόπος για να διασκεδάσει κι άλλο, περπάτησε με τη μπάλα μέσα στην εστία, την άφησε να περάσει τη γραμμή για τέταρτη φορά και στη συνέχεια την πήρε στα χέρια και ψύχραιμα έκανε μεταβολή για να πάει να την τοποθετήσει στο κέντρο για τη σέντρα. Ήταν η πρώτη φορά που άνθρωποι εκτός Βραζιλίας γινόταν μάρτυρες του φαινομένου ‘Γκαρίντσα’ σε μια από τις πιο γνωστές και χαρακτηριστικές παραστάσεις του.

Σε πλήρη αντίθεση με τους άναυδους Ιταλούς που δεν μπορούσαν να πιστέψουν αυτό που έβλεπαν οι άνθρωποι της εθνικής Βραζιλίας δεν μπορούσαν να αποδεχθούν μια τέτοια ερασιτεχνική και παιδική συμπεριφορά την οποία κάλλιστα θα μπορούσε να επαναλάβει ο Γκαρίντσα στα παιχνίδια του Μουντιάλ. Κι έτσι ο παίκτης με τα στραβά και ανομοιόμορφα πόδια (το αριστερό του ήταν έξι εκατοστά κοντύτερο) που έπασχε εκ γενετής από πολιομυελίτιδα είδε τα πρώτα δυο ματς της διοργάνωσης από τον πάγκο. Μέχρι που έφτασε η ώρα των Ρώσων.

Σε μια εποχή που ένα μεγάλο μέρος της ενημέρωσης αποτελούταν από φήμες που κυκλοφορούσαν από στόμα σε στόμα οι Ρώσοι ήταν φόβητρο για κάθε αντίπαλο. Με τον Λεβ Γιασίν στην εστία και παίκτες οι οποίοι χάρη σε σύγχρονες, για την εποχή, μεθόδους προπόνησης φημολογούνταν πως μπορούσαν να τρέχουν ασταμάτητα για 180 λεπτά, αποτελούσαν ένα μεγαθήριο που πήγε στη Σουηδία με ξεκάθαρο στόχο να κατακτήσει το Κύπελλο, έχοντας κερδίσει ήδη δυο χρόνια πριν το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Μελβούρνης. Οι αισθητά κατώτεροι σωματικά αλλά και στον τομέα της φυσικής κατάστασης Βραζιλιάνοι πίστευαν ότι δεν είχαν άλλη επιλογή απ’ το να προσπαθήσουν να αιφνιδιάσουν τους αντιπάλους. Και για να το πετύχουν αυτό χρειαζόταν και τον Γκαρίντσα.



Το απόγευμα της 15ης Ιουνίου του 1958 η Βραζιλία έκανε σέντρα έχοντας στην ενδεκάδα της για πρώτη φορά τον 25χρονο τότε Γκαρίντσα και τον 18χρονο ανερχόμενο αστέρα Πελέ και η ιστορία του Βραζιλιάνικου ποδοσφαίρου αλλά και του ποδοσφαίρου γενικότερα απέκτησε ένα νέο ορόσημο. Τα επόμενα 180 δευτερόλεπτα χαρακτηρίστηκαν από τον ευυπόληπτο Γάλλο δημοσιογράφο Gabriel Honnot ως “τα τρία καλύτερα λεπτά στην ιστορία του ποδοσφαίρου”. Στη διάρκεια αυτών οι Βραζιλιάνοι πρόλαβαν και είχαν δυο δοκάρια, ένα με τον Γκαρίντσα κι ένα με τον Πελέ ενώ σκόραραν και μια φορά με τον Βαβά ύστερα από ασίστ του Πελέ. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, στο ίδιο διάστημα ο Γκαρίντσα προσπέρασε τον προσωπικό του αντίπαλο Κουτνέτζοφ τέσσερις φορές ξεσηκώνοντας τους Σουηδούς στην κερκίδα που δεν ήξεραν αν έπρεπε να αποθεώσουν τον Βραζιλιάνο ή να γελάσουν με τους δύσμοιρους Ρώσους. Ένας από τους μεγαλύτερους Βραζιλιάνους συγγραφείς, ο Νέλσον Ροντρίγκεζ περιέγραψε τις στιγμές εκείνες με προτάσεις που τα λένε όλα:

Πιστέψτε με φίλοι μου: ο αγώνας Βραζιλία-Ρωσία κρίθηκε μετά από μόλις τρία λεπτά. Και σημειώστε ότι η Βραζιλία ήθελε απλά μια ισοπαλία. Αλλά ο Γκαρίντσα δεν πιστεύει στην ισοπαλία. Εκτόξευσε τον εαυτό του στον αντίπαλο σαν σφαίρα που φεύγει από όπλο. Ντρίπλαρε έναν, ντρίπλαρε κι άλλον, ντρίπλαρε ακόμα και το μούσι του Ρασπούτιν.

Φίλοι μου, η αποσύνθεση της Ρωσικής άμυνας ξεκίνησε ακριβώς τη στιγμή που ο Γκαρίντσα ακούμπησε για πρώτη φορά τη μπάλα. Φαντάζομαι την τεράστια έκπληξη των Ρώσων μπροστά σ’ αυτό το αγόρι με τα κυκλικά πόδια που πήγε για να ανατρέψει όλες τις αντιλήψεις του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Πως να μαρκάρεις αυτόν που δεν μαρκάρεται; Πως να νιώσεις το ανεπαίσθητο; Σε μια στιγμή αγανάκτησης ο αντίπαλος του κοίταξε τον Γκαρίντσα, τα στραβά πόδια του Γκαρίντσα και κατέληξε: “Δεν υπάρχει”.

Το τέλος του αγώνα βρήκε τους Βραζιλιάνους νικητές μόνο με 2-0, παρ’ ότι καταγράφηκαν περισσότερες από 30 φάσεις στην εστία του Γιασίν ο οποίος κατάφερε και κράτησε το σκορ σε λογικά επίπεδα.

Μετά το παιχνίδι ρώτησαν τον Γκαρίντσα κάτι για τον προσωπικό του αντίπαλο. Δεν είχε ιδέα ποιος ήταν, όπως γενικότερα δεν είχε ιδέα για πολλά πράγματα. Ήταν ο μεγαλύτερος ερασιτέχνης που έπαιξε ποτέ επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Ήταν αγράμματος, ψυχολογικά ασταθής, άρρωστα μέθυσος όπως ο πατέρας του, δεν μπορούσε να διαβάσει τα συμβόλαια που υπέγραφε, δεν είχε την ικανότητα να διαχειριστεί τα λεφτά που έβγαζε, τις περισσότερες φορές δεν γνώριζε ποια ομάδα αντιμετώπιζε, δεν τον απασχολούσαν καν βασικές λεπτομέρειες του ποδοσφαίρου. Όταν η Βραζιλία νίκησε στον τελικό εκείνης της διοργάνωσης τη Σουηδία, κατακτώντας το πρώτο της τρόπαιο, ο Γκαρίντσα απορούσε προς τι όλος ο χαμός, πιστεύοντας ότι το σύστημα διεξαγωγής ήταν σαν το Βραζιλιάνικο πρωτάθλημα και ότι έπρεπε να αντιμετωπίσουν όλες τις ομάδες και δεύτερη φορά. Παρ’ όλα αυτά τα… μικρο-θεματάκια του, όσοι πρόλαβαν να τον θαυμάσουν να παίζει συμφωνούν στο ότι δεν έχει υπάρξει άλλος ποδοσφαιριστής που να προκαλεί τόση ανόθευτη χαρά στους ανθρώπους, ανεξαρτήτως ομάδας και εθνικότητας.



Από εκείνη τη μέρα του Ιουνίου του 1958 μέχρι το καλοκαίρι του 1966 που αποσύρθηκε από την εθνική έπαιξε 50 παιχνίδια με τη φανέλα της Βραζιλίας στα οποία η Σελεσάο έχασε μόνο μια φορά, από την εθνική Ουγγαρίας στο Μουντιάλ της Αγγλίας, σ’ ένα παιχνίδι στο οποίο αγωνίστηκε παρ’ ότι ήταν τραυματίας και το οποίο έμελλε να είναι και το τελευταίο του! Όσες φορές συνυπήρξε με τον Πελέ στην ενδεκάδα η Βραζιλία δεν ηττήθηκε ποτέ.

Μια μέρα σαν τη σημερινή, στις 20 Ιανουαρίου του 1983 ο δεύτερος μεγαλύτερος θρύλος που έβγαλε ποτέ η πιο προικισμένη ποδοσφαιρικά χώρα του πλανήτη πέθανε στο Ρίο από κίρρωση του ήπατος, ζώντας τα τελευταία του χρόνια ολομόναχος,  σε μια κατάσταση μόνιμης μέθης, πάμφτωχος και κατεστραμμένος σωματικά και ψυχολογικά. Στην ταφόπλακα του είναι χαραγμένη η επιγραφή “Εδώ αναπαύεται εν ειρήνη αυτός που ήταν η χαρά των ανθρώπων – ο Μανέ Γκαρίντσα”. Σ’ ένα τοίχο εκεί κοντά κάποιος έχει γράψει με σπρέι “Σ’ ευχαριστούμε Γκαρίντσα που έζησες”.
sombrero.gr

Αποσυνδεδεμένος RASTA

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 3.384
    • Προφίλ
Απ: Brasileiro
« Απάντηση #78 στις: Τετ 19 Φεβ 2020 17:51 »
Ο γιατρός της μπάλας, που προσπάθησε να γιατρέψει το ποδόσφαιρο από τις σύγχρονες πληγές του
Είναι ζήτημα κατά πόσο μπορούμε να θεωρήσουμε το ποδόσφαιρο τέχνη, σαν τη ζωγραφική, τον κινηματογράφο, κοκ. Υπάρχουν όμως κάποιοι ποδοσφαιριστές που κερδίζουν δικαιωματικά την ιδιότητα του καλλιτέχνη, κι ένας από αυτούς είναι ο Σόκρατες, όχι μόνο επειδή ζωγράφιζε στο γήπεδο, αλλά και για τη συνολική στάση ζωής του.

Είναι ζήτημα κατά πόσο μπορούμε να θεωρήσουμε το ποδόσφαιρο τέχνη, σαν τη ζωγραφική, τον κινηματογράφο, κοκ. Υπάρχουν όμως κάποιοι ποδοσφαιριστές που κερδίζουν δικαιωματικά την ιδιότητα του καλλιτέχνη, κι ένας από αυτούς είναι ο Σόκρατες, όχι μόνο επειδή ζωγράφιζε στο γήπεδο, αλλά και για τη συνολική στάση ζωής του.

Ο Σόκρατες ήταν ένας επαγγελματίας ποδοσφαιριστής που δεν ακολουθούσε κανένα από τους βασικούς κανόνες του σύγχρονου, επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Κάπνιζε μανιωδώς και προσπάθησε να βάλει στη θέση της τυφλής πειθαρχίας σε έναν αρχηγό-ειδικό-προπονητή, την πειθαρχία στις συλλογικές αποφάσεις της ομάδας και των μελών της που συζητούσαν όλοι μαζί πώς θα έπαιζαν και τι έπρεπε να κάνουν σε κάθε περίπτωση.

Δεν μπορώ να πω ότι πρόλαβα το Σόκρατες να παίζει. Έχω μόνο μια θολή ανάμνηση ενός μουσάτου με κοντό παντελονάκι, που μου θύμιζε ένα μέλος των Bee Gees -όπως ο Τζ. Μπεστ θεωρούνταν ο πέμπτος Beetle. Ενώ τα μούσια και η μακριά χαίτη ήταν σημεία άλλων καιρών, πιο προοδευτικών κι ονειροπόλων, που αγαπούσαν πιο πολύ το τρίχωμα και τους ανδρικούς μηρούς, σε αντίθεση με τους σημερινούς, όπου μπλέξαμε τα μπούτια μας και ασχολούμαστε με τρίχες.

Τι μπορεί να ήταν όμως ο Σόκρατες για μια γενιά που δεν τον πρόλαβε; Καταρχάς μια απόδειξη ότι οι καλοί φεύγουν πρώτοι -όπως πχ ο Λένιν κι ο Γκεβάρα. Και είναι εντελώς βέβαιο, σα νομοτέλεια, πωςω ο Πελέ πχ -που εμφανίστηκε σε αναπηρικό καροτσάκι στην πρόσφατη κλήρωση του Μουντιάλ- θα πεθάνει σε βαθιά γεράματα ή πως ο Πολ Μακάρτνεϊ θα είναι ο τελευταίος Beetle που θα επιζήσει.

Η Βραζιλία του Σόκρατες το 82′ ήταν κατά πολλούς η καλύτερη σελεσάο όλων των εποχών, καλύτερη κι από αυτήν του Πελέ το 70′, έπεσε όμως πάνω στην Ιταλία του Ρόσι κι έμεινε βασίλισσα χωρίς στέμμα, θυμίζοντας το δικό μας αγώνα, όσων παλεύουν για κάποια ιδανικά και κάποιες αρχές, χωρίς να περιμένουν κάποια προσωπική ανταμοιβή. Παίζουν για την ομορφιά του αγώνα, εντός και (κυρίως) εκτός γηπέδων, κι όχι για τη νίκη πάση θυσία και με κάθε μέσο, θεμιτό κι αθέμιτο. Υφίστανται όμως κάθε θυσία, με πνεύμα αυταπάρνησης (κι αυτή είναι μια βασική διαφορά με όσους περιμένουν τη μετά θάνατον δικαίωση κι ανταμοιβή).

Το βασικό δίδαγμα του Μουντιάλ του 82′ είναι πως δε νικάει πάντα ο καλύτερος ή έστω ο πιο θεαματικός. Το ποδόσφαιρο μοιάζει με τη ζωή, κυρίως γιατί είναι κατά κανόνα άδικο κι αναπαράγει, σχεδόν σαν καθρέφτης, την κοινωνική ανισότητα σε άλλο επίπεδο.
Οι παίκτες γίνονται μηχανές γκολ και κερδών, ανθρώπινο κεφάλαιο που υπάγεται στο νόμο της συγκέντρωσης και συγκεντροποίησης στα μεγάλα κλαμπ της Ευρώπης, που μαζεύουν όλα τα μεγάλα αστέρια. Αλλιώς οι συμπατριώτες του Σόκρατες, θα έπαιζαν ακόμα με πορτοκάλια στις αμμουδιές του Ρίο, ή στις φαβέλες της γειτονιάς τους και δε θα τους μαθαίναμε ποτέ.

Ακόμα και στη Σοβιετική Ένωση κράτησε μια μερική ισχύ αυτός ο νόμος, αλλά εκεί είχε ρυθμιστικό χαρακτήρα, λειτουργούσε εκτός εμπορίου, και οι καλύτεροι παίκτες πήγαιναν στην ομάδα του στρατού, της αστυνομίας, των σιδηροδρομικών κοκ. Ο σοσιαλισμός εξάλλου δεν είναι κατά του συγκεντρωτισμού, αλλά υπέρ μιας διαφορετικής ποιότητας, με άλλο περιεχόμενο, στη βάση του δημοκρατικού συγκεντρωτισμού. Ώσπου ήρθαν οι “άνεμοι της αλλαγής” και σκόρπισαν στους πέντε ανέμους τα Μινγκ του Λομπανόφσκι και άλλες κόκκινες αρμάδες, φέρνοντας στον Πειραιά τον Ούγγρο Ντέταρι, και λίγο αργότερα την τρόικα Σαβίτσεφ-Λιτόφτσενκο-Προτάσοφ, ως καρπό της Περεστρόικα και των οικονομικών ανοιγμάτων της.

Την ίδια περίπου χρονιά, ο Σόκρατες πήρε μεταγραφή για την Ευρώπη (Φιορεντίνα), αλλά δεν άντεξε περισσότερο από ένα χρόνο. Μερικά χρόνια αργότερα, κατέληξε κι αυτός στο λιμάνι, ως βετεράνος, για να γραφτεί μέλος της… Πειραϊκής συμμετοχικής δημοκρατίας ενός άλλου Σωκράτη, με την Ιντρακόμ. Ένα απλό κακέκτυπο της αρχαίας Αθηναϊκής και της σύγχρονης Κορινθιακής δημοκρατίας, που είχε καθιερώσει ο ίδιος ο Σόκρατες, στην ομάδα της Βραζιλιάνικης Κορίνθιανς.

Ο Σόκρατες έλεγε για τους ποδοσφαιριστές πως διαθέτουν ένα συγκριτικό πλεονέκτημα απέναντι στους εργοδότες τους, που δεν υπάρχει σε άλλους χώρους: είναι οι κύριοι πρωταγωνιστές που φαίνονται προς τα έξω. Έτσι, έκανε με το δικό του τρόπο πράξη το σύνθημα, ‘εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά’ κι εφάρμοσε για μια τριετία στην Κορίνθιανς ‘σύστημα αυτοδιαχείρισης’, όπου όλες οι αποφάσεις παίρνονταν από τους ίδιους τους παίκτες, με ψηφοφορίες. Ενώ οι φανέλες τους είχαν γραμμένο το σύνθημα «δημοκρατία», ως σύμβολο αντίστασης στη βραζιλιάνικη δικτατορία.

«Δημοκρατία για ποιον, όμως;» ίσως πουν κάποιοι κι από μια άποψη θα ‘χουν δίκιο. Όπως εκείνα περίπου τα χρόνια στα καθ’ ημάς που κάποιοι ρωτούσαν τον Παπακωνσταντίνου: “χαιρετίσματα σε ποια εξουσία, σύντροφε Βασίλη; Και στη σοσιαλιστική δηλαδή…;”

Ακόμα κι αν ο ορίζοντας του αριστερού Σόκρατες δεν πήγαινε πολύ μακριά, αυτό δε μειώνει σε κάτι το εγχείρημα της κορινθιακής δημοκρατίας του σόκρατες. Ο χώρος του ποδοσφαίρου φτιάχνει ως επί το πλείστω παίκτες-στρατιωτάκια, χωρίς προσωπικότητα, που δεν ξέρουν καλά-καλά να πουν δυο κουβέντες. Μακάρι να είχε κι άλλους, τέτοιους καλλιεργημένους, σαν τον Σόκρατες, κι ας ήταν και Μαοϊκοί σαν τον -περίπου σύγχρονό του- Γερμανό, Μπράιτνερ.

Το σύστημα έχει βρει στο ποδόσφαιρο την κότα με τα χρυσά αυγά. Οι σύλλογοι μετεξελίσσονται κατ’ εικόνα κι ομοίωση των επχιειρήσεων. Η κρίση δεν αφήνει περιθώρια για ρομαντισμούς, καθαρές φανέλες χωρίς διαφήμιση κι αυτοδιαχειριστικά πειράματα. Κι ίσως ο Σόκρατες να έφυγε αυτήν ακριβώς την περίοδο, στις 4 Δεκεμβρίου του 2011, γιατί δεν άντεχε να πίνει καθημερινά αυτό το κώνειο, βλέποντας το ποδόσφαιρο που αγάπησε να αργοπεθαίνει.

Κι άφησε πίσω του μεγάλα ερωτήματα, χωρίς απάντηση. Μπορεί να χωρέσει η άμιλλα στο σύγχρονο πρωταθλητισμό; Μπορούν να υπάρξουν ερασιτεχνικές νησίδες στον καπιταλισμό; Οι ομάδες λαϊκής βάσης είναι απλώς μια αντιδραστική ουτοπία; Και ποια πρέπει να είναι η παρέμβασή μας στα γήπεδα και τους φιλάθλους, για να μην τους αφήνουμε βορά στους φασίστες και τους χουλιγκάνους;
Αλλά αυτό είναι ένα άλλο, ξεχωριστό κεφάλαιο.

http://www.katiousa.gr/athlitismos/o-giatros-tis-mpalas-pou-prospathise-na-giatrepsei-podosfairo-apo-tis-sygchrones-pliges-tou/
« Τελευταία τροποποίηση: Τετ 19 Φεβ 2020 18:05 από fon7 »
" Ανυποχώρητος: σημαίνει να είναι το κεφάλι σου μέσα στο στόμα του λύκου κι εσύ να του λες άντε γαμήσου... "

Fidel Castro

Αποσυνδεδεμένος fon7

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 26.306
    • Προφίλ
Απ: Brasileiro
« Απάντηση #79 στις: Πεμ 23 Απρ 2020 18:45 »

Eurico Miranda: Ιστορίες ενός δημαγωγού προέδρου
Η προεδρία κι η εκπροσώπηση ενός συλλόγου από τη θέση ισχύος δεν είναι όσο εύκολη δουλειά όσο ίσως φαίνεται σε κάποιον εξωτερικό. Υπάρχουν οι περιπτώσεις όπου είτε τα συμφέροντα, είτε η τρελή αγάπη για το σύλλογο, είτε οτιδήποτε άλλο, κάνουν τον πρόεδρο γνωστό πέραν από τους κύκλους της ομάδας για τους λάθος λόγους. Ο Eurico Miranda, που διετέλεσε πρόεδρος της Vasco da Gama δύο φορές μέχρι και το 2018, μπορεί να αποκαλύψει αρκετές από τις παθήσεις της μετά-δικτατορικής ποδοσφαιρικής Βραζιλίας, που ακόμη διοικούνταν απολυταρχικά.
 

«Αρχές; Αυτά είναι για φιλοσόφους», είχε δηλώσει στο παρελθόν ο ίδιος ο Eurico. Εκεί που όλοι οι ποδοσφαιρόφιλοι έβλεπαν μία απεχθή φιγούρα εξουσίας, οι «Vascainos» έβλεπαν τον αρχηγό τους, τον γενναίο ηγέτη που σκοπός του είναι να πάει την ομάδα μπροστά, σε βάρος όλων των αντιπάλων που προσπαθούν να τους σαμποτάρουν.

Γέννημα θρέμμα του Ρίο ντε Τζανέιρο, ήρθε στον κόσμο από Πορτογάλους γονείς στις 7 Ιουνίου 1944. Οι γονείς του τον έστειλαν σε σχολείο Ιησουιτών και με την αποφοίτησή του, σπούδασε νομική στο Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο. Πριν αποκτήσει ιδιαίτερη δύναμη στην αγαπημένη του ομάδα, στα 70s είχε εργαστεί στην αυτοκινητοβιομηχανία Volkswagen, απ’ όπου είχε αποχωρήσει υπό ένα πέπλο μυστηρίου σχετικά με τη διαχείριση των οικονομικών της εταιρείας. Με τη Vasco είχε πρωτομπεί στα διοικητικά από το 1967, στα 23 του. Εν μέσω δικτατορίας άργησε να αποκτήσει δύναμη. Μέχρι το 1980 ήταν σύμβουλος στην ομάδα και στα επόμενα χρόνια προσπάθησε αρκετές φορές να εκλεχθεί πρόεδρος, χωρίς όμως επιτυχία, ακόμα. Από το 1986 μέχρι και το 2000, κρατούσε τη θέση του αντιπροέδρου της ομάδας. Πως την αξιοποίησε;



Ο Eurico Miranda στους αγώνες, ήταν ένα τυπικό παράδειγμα παθιασμένου, αθυρόστομου οπαδού. Η θέση δύναμης που είχε δε τον σταματούσε, αλλά μάλλον τον ενθάρρυνε, να νιώθει άνετα να κάνει οτιδήποτε θελήσει. Είτε περιοριζόταν σε μία οξύθυμη φιγούρα οπαδού, είτε καταχραζόταν τη δύναμη που είχε. Το 1999 η Vasco da Gama φιλοξενούσε την Paraná κι αφού ο διαιτητής είχε αποβάλει τρεις παίκτες των γηπεδούχων, ο ισχυρός τους άντρας δε μπορούσε να ανεχτεί άλλο τη κατάσταση. Εισβάλει στο γήπεδο εξοργισμένος με τις αποφάσεις του διαιτητή, με τον τελευταίο στο τέλος να αναγκάζεται να διακόψει τον αγώνα. Ο ίδιος ποτέ δε φάνηκε να θεώρησε πως έκανε κάτι λάθος. Ο διαιτητής αδικούσε παράφορα την ομάδα του και έδρασε για να την υπερασπιστεί. Για τον ίδιο, όπως έλεγε, το συμφέρον της Vasco ήταν πάνω απ’ όλα. Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα.

Μεταφερόμαστε στις 30 Δεκεμβρίου 2000. Μέσα στην αφόρητη, καλοκαιρινή ζέστη του Ρίο, η Vasco υποδέχεται την, αντικειμενικά μικρότερη São Caetano του Σάο Πάουλο, για το δεύτερο κομμάτι του τελικού πρωταθλήματος, όπως διοργανωνόταν τότε η διοργάνωση. Το πρώτο σκέλος είχε λήξει ισόπαλο με 1-1 και πλέον η Vasco στην έδρα της, είχε το πάνω χέρι. Το São Januário είναι γεμάτο και δε πέφτει καρφίτσα. 21 λεπτά από την έναρξη, ο διαιτητής αναγκάζεται να διακόψει προσωρινά τον αγώνα. Όχι, δεν εισέβαλε ξανά ο αντιπρόεδρος της Vasco, όμως έγινε κάτι χειρότερο. Κομμάτι μίας εξέδρας κατέρρευσε με αποτέλεσμα δεκάδες κόσμου να παρασυρθούν προς τα κάτω και να τραυματιστούν. Σύντομα αμέτρητοι οπαδοί βρέθηκαν στον αγωνιστικό χώρο, σε μία προσπάθειά τους να συνέλθουν και να καταλάβουν κι οι ίδιοι τι συνέβη. Αφού έφτασαν ασθενοφόρα και ελικόπτερα στο γήπεδο, η ατμόσφαιρα θύμιζε περισσότερο πόλεμο παρά ποδοσφαιρικό τελικό.

 



 

Κι εκείνη είναι η στιγμή που εμφανίζεται κι ο ίδιος. Με ιδιαίτερη ορμή φωνάζει στους γιατρούς κι απαιτεί να καθαριστεί ο χώρος από φιλάθλους και οχήματα ώστε να συνεχιστεί ο αγώνας. «Τίποτα σοβαρό δε συνέβη. Αλλά κάτι θα μπορούσε να συμβεί αν δε συνεχιστεί το παιχνίδι. Θέλω αυτά τα γ*μημένα ασθενοφόρα να φύγουν από δω!». Ο πρόεδρος της São Caetano προτείνει να ακυρωθεί το παιχνίδι. Η ώρα περνάει με την κατάσταση να μη μπορεί να ελεγχθεί, μέχρι ο διαιτητής να αποφασίσει την οριστική, αυτή τη φορά, διακοπή του αγώνα, ζητώντας από τους παίκτες να αποχωρήσουν για τα αποδυτήρια. Εκείνη την ώρα μαθαίνεται ότι παρέμβη ο κυβερνήτης της πολιτείας του Ρίο, Anthony Garotinho, και ζήτησε ο ίδιος να παρθεί αυτή η απόφαση. Ο Eurico είναι έξαλλος. Αφού στολίσει τον κυβερνήτη στις κάμερες των δημοσιογράφων, φεύγει για τα αποδυτήρια, παίρνει τους παίκτες του από το χεράκι και τους ξαναβγάζει έξω, βρίσκουν το τρόπαιο του νικητή και με πρωτομάστορα τον ίδιο, αρχίζουν να πανηγυρίζουν και να κάνουν το γύρο του θριάμβου. Κανείς δε φαίνεται να πιστεύει την έλλειψη ντροπής και την αναισθησία που κουβαλάει ο ίδιος, με κάποιους οπαδούς να φωνάζουν ρυθμικά «Eu-ri-co!». Η τελική αναφορά μέτρησε 168 τραυματίες, δύο σοβαρά, κανέναν νεκρό. Ο αγώνας επαναλήφθηκε τρεις βδομάδες μετά, με τη Vasco αυτή τη φορά να κερδίζει κανονικά με 3-1 και να στέφεται πρωταθλήτρια Βραζιλίας για τέταρτη και τελευταία φορά μέχρι και σήμερα. Ο ίδιος ο Eurico κατηγορήθηκε για το ατύχημα αφού εκείνη τη μέρα στο γήπεδο παρευρέθηκαν περισσότεροι φίλαθλοι από την επίσημη χωρητικότητά του, κάτι που φαίνεται να προκάλεσε την υποχώρηση της εξέδρας. Βάση κανονισμού, η Vasco θα έπρεπε να τιμωρηθεί και το τρόπαιο να πάει στη São Caetano, κάτι που δεν έγινε ποτέ. Στον επαναληπτικό του 3-1, ο Eurico είχε ακόμη έναν άσσο κάτω απ’ το μανίκι του. Στην είσοδο των ομάδων, οι φανέλες της Vasco φέρουν το λογότυπο του καναλιού SBT, ανταγωνιστές της Globo που μεταδίδει τον αγώνα. Η Vasco δεν είχε για χορηγό την SBT, ήταν ακόμη ενάντια στους κανονισμούς να είναι χορηγός ένα τηλεοπτικό κανάλι. Πιθανότατα δεν ζήτησαν καν την άδειά τους, απλά η ομάδα ετοίμασε φανέλες με ένα λογότυπο που ήξεραν ότι το αντίπαλο κανάλι θα ήταν αναγκασμένο να μεταδώσει καθ’ όλη τη διάρκεια του αγώνα. Ο Eurico είχε βρει ξανά τρόπο να κάνει επίδειξη της δύναμής του, κι αυτό επειδή τον κανάλι τον κατηγορούσε για ληξιπρόθεσμα χρέη από δάνειο προς το ίδιο. Κανείς άλλον δεν είχε τολμήσει να τα βάλει με την Globo. Στα πανηγύρια με τη λήξη της αναμέτρησης, ο Romário, που αγωνιζόταν τότε στη Vasco, δήλωσε: «Αφιερώνω αυτόν τον τίτλο στον Eurico. Είναι ο νούμερο ένα φίλαθλος της Vasco. Συμπεριφέρεται στον σύλλογο σαν γιο. Οι πατεράδες πάντα θέλουν το καλύτερο για τους γιους τους». Τέσσερις μέρες μετά, ήταν η τελετή της έναρξης της πρώτης προεδρίας του Eurico, που θα κρατούσε μέχρι το 2008. Ο ίδιος ποτέ δεν αρνήθηκε ότι κέρδισε τη θέση με παραθυράκι στους κανόνες της προεδρικής εκλογής.



Άλλες αυθαίρετες επιδείξεις της δύναμής του ήταν όταν απέλυσε τον προπονητή του, Oswaldo de Oliveira στα αποδυτήρια, μετά από αγώνα με την Cruzeiro. Ο Oswaldo έκανε το λάθος να αγκαλιαστεί με τον αντίπαλο προπονητή, αλλά και να διαφωνήσει με τον Eurico για την ώρα της έναρξης της προπόνησης για την επόμενη μέρα. Δε γινόταν να βλέπει τις εντολές του να αγνοούνται με τέτοιο, προκλητικό τρόπο. Είχε ακόμη απαγορεύσει την είσοδο στο γήπεδο σε δημοσιογράφους που τον κατέκριναν και σε μερικούς αγώνας δεν άφηνε φιλοξενούμενους να κάνουν ζέσταμα. Το 1997 είχε στείλει γράμμα στο οποίο έγραφε ότι η ομάδα «δεν είναι υπεύθυνη για τη σωματική ασφάλεια δημοσιογράφων που την έχουν κατακρίνει». Όταν παρέμβη η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, δήλωσε ότι το πρόβλημα είναι ότι ο πρόεδρός της υποστηρίζει την αντίπαλο Flamengo. Στο μυαλό του, ο ίδιος ήταν το θύμα.

Η δύναμη και λαοφιλία που απολάμβανε στους κύκλους της ομάδας τον βοήθησαν να φτάσει να έχει δύναμη και εκτός των ορίων του συλλόγου. Με μία προεκλογική εκστρατεία καθόλα αφιερωμένη σε υποσχέσεις για την Vasco, κατάφερε να μπει στο Κογκρέσο της Βραζιλίας ως Ομοσπονδιακός Αναπληρωτής. Εκμεταλλεύτηκε την  δύναμη της ομάδας στο έπακρο και χρησιμοποιούσε το μότο «Οι Vascainos ψηφίζουν έναν Vascaino». Ακόμη και τα χρήματα της καμπάνιας, ήρθαν κυρίως από την, επίσης διεφθαρμένη, Βραζιλιάνικη Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου του Ricardo Teixeira.

Σαν πολιτικός, ήταν όπως θα τον περίμενε κανείς. Δημαγωγός, φωνακλάς και τραμπούκος. Ίσως και να ήταν ο μόνος πολιτικός που ήταν εκεί για αποκλειστικά ποδοσφαιρικούς σκοπούς. «Οι σύλλογοι στην Βραζιλία είναι διαφορετικοί απ’ ότι στην Αγγλία. Εδώ ο σύλλογος είναι το μόνο πράγμα που έχει κάποιος. Πρέπει να το υπερασπιστώ αυτό». Ακούγεται αλτρουιστικό, αλλά…

Όταν κάποιος σε διασκέψεις έλεγε κάτι με το οποίο διαφωνούσε, γελούσε δυνατά και φώναζε «Δε ξέρεις τίποτα». Μετά από μία νίκη στο Buenos Aires ενάντια στην River Plate με 4-1, εμφανίζεται στο Κογκρέσο και σαν σχολιαρόπαιδο κάνει πλακίτσες, ενώ σηκώνει τα δύο του χέρια, δείχνοντας τέσσερα δάχτυλα στο ένα χέρι κι ένα δάχτυλο στο άλλο. Η καλή διάθεση βέβαια δεν τον σταμάτησε από το να κάνει τα δικά του. Απαγόρευσε στους παίκτες να κάνουν δηλώσεις στον τύπο, οι ίδιοι έφτασαν στο αεροδρόμιο με το χέρι να καλύπτει το στόμα τους, ώστε να δώσουν το μήνυμα σε όλους.

To 1998 o Pelé προσπαθεί να περάσει έναν νέο νόμο («Pelé law»), προκειμένου οι ομάδες να εκμοντερνίσουν το πεπαλαιωμένο μοντέλο διοίκησής τους και να σταθούν καλύτερα στα μοντέρνα στάνταρ του αθλήματος. Αυτό προδιέθεται διαφάνεια στα οικονομικά των συλλόγων, που για τον Eurico ήταν κόκκινος συναγερμός. Πάλεψε όσο κανείς άλλος τον Pelé και κατάφερε να αλλάξει τόσο πολύ τις αρχικές του προτάσεις, ώστε στο τέλος ο ίδιος ο Pelé να μη θέλει να συμπεριληφθεί το όνομά του στο τελικό αποτέλεσμα.



Οι ομάδες στην Βραζιλία, τουλάχιστον τότε, ήταν μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί κι υποτίθεται ότι δεν έβγαζε τίποτα από την θέση που κατείχε. Την ίδια στιγμή, ο ίδιος κατοικούσε σε ρετιρέ καλής γειτονιάς του Ρίο, είχε βίλα στα προάστια, καλό αυτοκίνητο και κότερο αξίας 150 χιλιάδων. Το 1997 ισχυρίστηκε ότι γυρνούσε σπίτι κουβαλώντας εισπράξεις από εισιτήρια 30 χιλιάδων, όταν του επιτέθηκαν και τον λήστεψαν. Αναμενόμενα, τα χρήματα δεν βρέθηκαν ποτέ. Εκτός των αθλητικών, ο μόνος άλλος λόγος που ήταν πολιτικός είναι το άσυλο που τον προστάτευε από τη σύλληψη. Το 2001 το Κογκρέσο συγκάλεσε την πρώτη Ερευνητική Επιτροπή με αντικείμενο το ποδόσφαιρο για διάφορες ύποπτες κινήσεις στα διοικητικά του κι ο Eurico ήταν ένας από τους κατηγορούμενους της τελικής αναφοράς, όμως λόγω της θέσης του δε μπορούσε να πάθει τίποτα. Το 2002 απέτυχε να επανελεγχθεί και ξεκίνησε να δέχεται απανωτές μηνύσεις. Ο ίδιος ποτέ δεν απολογήθηκε, ούτε έδειξε την παραμικρή μεταμέλεια για οποιαδήποτε πράξη του.

Παρά την καθολική δαιμονοποίηση που δέχθηκε, η αντιμετώπιση από τους φίλους της Vasco, την πλειοψηφία τουλάχιστον, ήταν διαφορετική. Οι «Vascainos» δεν ενδιαφέρονταν που είναι αγενής. Ήταν ο ήρωάς τους, ο καπετάνιος στο πλοίο της ομάδας. «Όσο περισσότερο με κατακρίνουν, τόσο με αγαπούν οι φίλοι της Vasco». Πίστευε ότι άλλες ομάδες, όπως η Flamengo, παίρνουν περισσότερη δημοσιότητα. Ότι μεταχειρίζονται τη Vasco με αδιαφορία και αυτό ήταν που προσπαθούσε να αλλάξει.



Η Βραζιλία έχει βγάλει πολλούς δημαγωγούς ηγέτες, πολιτικούς που συνεχώς επιδεικνύουν αυθαίρετα τη δύναμή τους, μάλλον απομεινάρι των εποχών αποικιακής δουλείας ή/και της εικοσαετούς δικτατορίας. Φυσικά βέβαια δεν υπόκεινταν μόνο ο συγκεκριμένος σε αυτή την περιγραφή. Πίσω από κλειστές πόρτες, φαινόταν ότι μόνο οι μεγάλες ομάδες του Ρίο και του Σάο Πάουλο είχαν δύναμη κι αξία. Οι υπόλοιπες βρίσκονταν εκεί απλά για να γεμίζουν τη θέση και να εξυπηρετούν συμφέροντα για τις επαρχίες που εκπροσωπούσαν, όποτε χρειαζόταν. Όταν το 1997 η Vasco έπαιζε την μικρή Itaperuna στο πρωτάθλημα του Ρίο κι η τελευταία κέρδιζε 2-1 παίζοντας και καλό ποδόσφαιρο, ο διαιτητής ξαφνικά αποβάλει τρεις παίκτες της, και κάθε φορά που πλησίαζε το αντίπαλο τέρμα, την έβγαζαν οφσάιντ. Διαμαρτυρόμενος, ο Matta, παίκτης της Vasco(!), έβγαλε ό,τι φορούσε και μπήκε μέσα στο γήπεδο. Τιμωρήθηκε με ένα χρόνο και δύο μήνες, την μεγαλύτερη τιμωρία που κάποιος ποδοσφαιριστής είχε δεχθεί μέχρι τότε. Όχι ότι υπήρχε κάποια μυστική συμφωνία μεταξύ ομάδων και διαιτητών, αλλά ο κάθε διαιτητής ήξερε ότι παίζοντας καλά και υπέρ των ομάδων με δύναμη, είχε περισσότερες πιθανότητες να κληθεί να σφυρίξει και σε επόμενους αγώνες.

Όντας ένας από τους παρίες του ποδοσφαίρου, ο Eurico Miranda, ήταν καταδικασμένος να φαίνεται σαν ένα σύμβολο δύναμης χωρίς ντροπή, όλα αυτά που η σύγχρονη Βραζιλία προσπαθεί να αφήσει πίσω της. Οι εξοργιστικές τακτικές του δείχνουν ότι μαχόταν και για κάτι παραπάνω από τη Vasco, μαχόταν για το status quo, τον τρόπο που διαχειρίζονταν οι σύλλογοι στη Βραζιλία. Τουλάχιστον, θα μπορούσε να πει κανείς, ήταν ειλικρινής και δεν έκρυψε αυτό που είναι. Το 2002, αφού χάσει τη θέση του στο Κογκρέσο επικεντρώνεται στην θέση της προεδρίας και μέχρι το τέλος το 2008 τρέχει στα δικαστήρια πολύ περισσότερες φορές απ’ ότι θα ήθελε. Καταδικάζεται μεταξύ άλλων σε φυλάκιση για επίθεση στον δημοσιογράφο Carlos Monteiro, ποινή που καταφέρνει να αλλάξει σε πρόστιμο. Εξελέγη ξανά πρόεδρος της Βάσκο μεταξύ 2014-2018 και πέθανε στις 12 Μαρτίου 2019, σε ηλικία 74 ετών από καρκίνο στον εγκέφαλο. Στην κηδεία του παρευρέθηκε πλήθος ανθρώπων του ποδοσφαίρου και οπαδών της Vasco, για το τελευταίο αντίο στον άνθρωπο που, αναμφισβήτητα, συνέδεσε το όνομά του με την ομάδα με τα ασπρόμαυρα.

Συντάκτης: Άγγελος Παλιακούδης
eyap.gr

Αποσυνδεδεμένος fon7

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 26.306
    • Προφίλ
Απ: Brasileiro
« Απάντηση #80 στις: Παρ 24 Απρ 2020 16:31 »

Παίζοντας με ξένη ταυτότητα: η μοναδική ιστορία του Εριμπέρτο/Λουσιάνο

Στις λατινοαμερικάνικες σαπουνόπερες, γνωστές και ως τελενοβέλας, υπάρχουν διάφορα τεχνάσματα που οι σεναριογράφοι χρησιμοποιούν. Ένα από τα κλασικά κόλπα είναι αυτό του διαβολικού δίδυμου αδερφού που εμφανίζεται και κλέβει την ταυτότητα ενός ήρωα, οδηγώντας σε ένα σωρό παρεξηγήσεις, μέχρι να έρθει η νέμεσις και ο αγαπημένος χαρακτήρας να δικαιωθεί. Στο ποδόσφαιρο τα πράγματα είναι πιο απλά. Κάποιες φορές έχουμε παραποιημένα χαρτιά, κυρίως σε χώρες της Αφρικής ώστε τα ταλέντα να φανούν ότι είναι μικρότερης ηλικίας. Σε άλλες περιπτώσεις, έχουμε κοινούς απατεώνες όπως στην ιστορία του διαβόητου Κάρλος Κάιζερ,  αλλά και φυσικά του “χειρότερου επιθετικού της Πρέμιερ Λιγκ” του Σενεγαλέζου Αλί Ντία. Στην περίπτωση του Βραζιλιάνου Εριμπέρτο όμως έχουμε μια άλλη μοναδική περίπτωση. Εκεί που δύο ποδοσφαιριστές έσονται εις σάρκα μίαν. Αυτή είναι η ιστορία του Εριμπέρτο ή αλλιώς Λουσιάνο Σικέιρα ντε Ολιβέιρα.

&feature=emb_title
Identity theft is not a joke.

Η κωμικοτραγική ιστορία έλαβε χώρα στη Βραζιλία στα τέλη της δεκαετίας του 1990. Ο ποδοσφαιριστής later και formerly known as Εριμπέρτο (θα καταλάβατε στη συνέχεια) ήταν ένα φτωχόπαιδο στο Ρίο ντε Τζανέιρο που ορφάνεψε σε μικρή ηλικία. Το όνειρό του ήταν γίνει ποδοσφαιριστής και η αλήθεια είναι ότι είχε μεγάλο ταλέντο. Δούλευε σε ένα σούπερ μάρκετ για να μπορεί να επιβιώνει και με τη βοήθεια της αδερφής του και του γαμπρού του συμπλήρωνε ένα εισόδημα για τα πολύ βασικά. Ένιωθε άσχημα όμως, ένιωθε ότι ήταν βάρος στο νιόπαντρο ζευγάρι. Όταν ο καθηγητής σε σχολή ποδοσφαίρου και ατζέντης Ρενίνσον Γκόμες Μπαρέτο Φίλιο ανάκαλυψε τον Λουσιάνο εντυπωσιάστηκε από τα προσόντα του. Ένας γρήγορος ποδοσφαιριστής που φαινόταν να έχει ταλέντο. Ήταν όμως χειμώνας του 1995, ο Λουσιάνο έκλεινε τα 20 του και η ηλικία του ήταν απαγορευτική για να δοκιμαστεί στους συλλόγους της χώρας. Τα 20 είναι ποδοσφαιρικά γεράματα στη βαριά βιομηχανία παραγωγής ταλέντων της Βραζιλίας. Το τι ακολούθησε στη συνέχεια έχει διάφορες εκδοχές. Εμείς θα ακολουθήσουμε αυτή με βάση τις βραζιλιάνικες πηγές και τις… δικαστικές αποφάσεις.

Ο Ρενίνσον κι ο Λουσιάνο αποφάσισαν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και πήγαν στο σπίτι του Εριμπέρτο Κονσεϊσάο ντα Σίλβα κάνοντας μια πρόταση στην οικογένειά του. Ο Εριμπέρτο ήταν γεννημένος τον Ιανουάριο του 1979 και ο Λουσιάνο τον Δεκέμβριο του 1975. Ο 16χρονος Εριμπέρτο φιλοδοξούσε να γίνει κι αυτός ποδοσφαιριστής. Ο μάνατζερ Ρενίνσον του υποσχέθηκε μια μελλοντική καριέρα και παράλληλα μια στήριξη για την οικογένεια, αν έδινε την ταυτότητά του στον Λουσιάνο και όταν λέμε ταυτότητα δεν εννοούμε απλά την κάρτα (άλλωστε ο Λουσιάνο πήρε όχι απλώς την ταυτότητα, αλλά και το διαβατήριο και οτιδήποτε άλλο επίσημο χαρτί είχε ο Εριμπέρτο, μέχρι και το εκλογικό βιβλιάριο). Ο Λουσιάνο Σικέιρα ντε Ολιβέιρα έγινε Εριμπέρτο Κονσεϊσάο ντα Σίλβα. Μέσα σε ένα απόγευμα ξανάνιωσε, έγινε 16 χρονών και άρχισε τις δοκιμές σε διάφορες ομάδες. Κάπως έτσι τελικά πέρασε από τα τεστ της Παλμέιρας και έγινε μέλος της ακαδημίας της.


Ως Εριμπέρτο στην Μπολόνια

Το ταλέντο του ήταν μεγάλο και ο Λουσιάνο/Εριμπέρτο στα 23/20 του έφτασε και στην πρώτη ομάδα της Παλμέιρας, μια που ο τότε προπονητής της Φελίπε Σκολάρι εκτίμησε τα προσόντα του. Σκόραρε και πέντε φορές με τη φανέλα του ιστορικού συλλόγου, ενώ έφτασε και μέχρι την Κ21 της Βραζιλίας (αν και ήταν 23 όπως είπαμε). Το όνομά του (το ψεύτικο) έφτασε μέχρι την Ιταλία και η Μπολόνια διέθεσε ένα καθόλου ευκαταφρόνητο ποσό για να τον κάνει δικό της. Ο Εριμπέρτο δεν τα κατάφερε όμως καλά και δεν μπόρεσε να προσαρμοστεί. Οι ντρίμπλες του ήταν εντυπωσιακές, αλλά η απόδοσή του εντός αγωνιστικού χώρου ασταθής. Εκτός αγωνιστικού χώρου, η συμπεριφορά του ακόμα πιο μέτρια. Συλλαμβάνεται να οδηγεί μεθυσμένος, αλλά και (σύμφωνα με αναφορές σε ιταλικές σελίδες) να έχει μπει στο αντίθετο ρεύμα στον περιφερειακό της Μπολόνια. Παίζει σε συνολικά 55 αγώνες, κατακτά το Ιντερτότο, αλλά μετά από μία διετία φεύγει για το μέρος που θα αποτελούσε την ποδοσφαιρική του Ιθάκη, τη Βερόνα. Η Κιέβο τον παίρνει δανεικό και με εξαιρετικές εμφανίσεις κερδίζει μαζί της σε μια μόλις χρονιά την άνοδο για τη Serie A. Ο δανεισμός γίνεται συνιδιοκτησία. Όσοι τον θυμούνται, μιλούν για ένα εξαιρετικό δεξί εξτρέμ. Στα αριστερά παίζει ο Μανφρεντίνι, στα δεξιά ο ίδιος και όπως θα έλεγε και ο Αλέφαντος, οι δυο σαΐτες δίνουν φτερά στην Κιέβο.

Η Κιέβο όχι απλώς σώζεται στο ντεμπούτο της στη Σέριε Α, αλλά γίνεται γνωστή σε όλη την Ευρώπη, καθώς κατακτά την 5η θέση και κερδίσει την έξοδο στο ΟΥΕΦΑ. Ο Λουίτζι Ντελνέρι παίζει ένα αρκετά επιθετικό 4-4-2 με τα άκρα να κάνουν όλη τη δουλειά, οι ουδέτεροι λατρεύουν το όσα πάνε και όσα έρθουν της “Κιέβο των θαυμάτων” (που τελειώνει με 57 γκολ και την 4η καλύτερη επίθεση, αλλά ταυτόχρονα 52 γκολ παθητικό). Το Τσάμπιονς Λιγκ χάνεται για μόλις έναν βαθμό. Μανφρεντίνι και Κοράντι φεύγουν και ο Εριμπέρτο φαίνεται ότι θα ακολουθήσει τον πρώτο στη Λάτσιο. Εκεί όμως έρχεται η αποκάλυψη από τον ίδιο. Οι λόγοι και πάλι άγνωστοι. Κάποιοι λένε ότι ο Λουσιάνο είχε πέσει θύμα εκβιασμού από μαφιόζους. Άλλοι, ότι ο πραγματικός Εριμπέρτο και η οικογένειά του απειλούσαν ότι θα προβούν σε αποκαλύψεις. Ας μην ξεχνάμε ότι ο πραγματικός Εριμπέρτο ήταν σαν να μην υπάρχει πλέον, δεν μπορούσε να κάνει τίποτα επίσημο πίσω στην πατρίδα του, χωρίς τα χαρτιά του. Ειδικά από τη στιγμή που ο Λουσιάνο είχε γίνει γνωστός. Κι αυτή η εκδοχή αμφισβητείται πάντως, καθώς ο Λουσιάνο υποστηρίζει ότι όλα αυτά τα χρόνια στήριζε οικονομικά την οικογένεια του θύματος.

&feature=emb_title
Ας παραβλέψουμε την κακή ανάλυση,

Ο Λουσιάνο επιμένει ότι ήταν οι τύψεις, η δυσκολία να ζει σε ένα ψέμα που τον οδήγησαν σε δημόσια παραδοχή. Αν και βρισκόταν σε διαπραγματεύσεις για τη μεταγραφή του στη Λάτσιο, είχε σχεδόν κλείσει, πήρε μαζί με τη γυναίκα του την απόφαση. «Το όνομά μου δεν είναι Εριμπέρτο, είναι Λουσιάνο. Δεν είμαι 23 ετών, είμαι 27. Δεν θέλω ο γιος μου να μεγαλώσει με ένα ψεύτικο όνομα», λέει στην απολογία του. Πίσω στη Βραζιλία η υπόθεση καταλήγει στα δικαστήρια, ο Εριμπέρτο κερδίζει μια σημαντική αποζημίωση από τον Λουσιάνο. Στην Ιταλία, ο (και επίσημα πλέον) Λουσιάνο δεν έχει ποινικές συνέπειες. Η Π.Ο. όμως τον τιμωρεί για ένα χρόνο για την απάτη. Ο συμπαίκτης του στην Μπολόνια, ιστορικός τερματοφύλακας Παλιούκα λέει: “πάντα κάναμε πλάκα στα αποδυτήρια ότι μοιάζει μεγαλύτερος”, φαίνεται τελικά πως δικαιώθηκαν. Οι πονόψυχοι Ιταλοί μειώνουν τελικά την ποινή του στο τετράμηνο. Ο Ντελνέρι σαν στοργικός πατέρας λέει ότι ο Λουσιάνο το έκανε εξαιτίας της φτώχειας και ότι όλοι τον περιμένουν με ανοιχτές αγκαλιές πίσω στη Βερόνα. Πράγματι, ο Λουσιάνο επιστρέφει κανονικά στην Κιέβο τον Ιανουάριο του 2003, προλαβαίνει να παίξει σε μισή σεζόν και κατακτά την άκρως τιμητική 7η θέση, μόλις έναν βαθμό από την έξοδο στην Ευρώπη.


Και Εριμπέρτο και Λουσιάνο

Η… χριστιανική μεταμέλεια δεν στοιχίζει στον Λουσιάνο, το αντίθετο. Η Ίντερ τον αποκτά με μορφή δανεισμού τον επόμενο χρόνο, αλλά ο Λουσιάνο δεν βρίσκει πολλές ευκαιρίες στο Μιλάνο. Παίζει μόλις 7 φορές σε πρωτάθλημα και κύπελλο και γυρίζει εκεί που τον αγαπούν. Φορά αποκλειστικά τη φανέλα της Κιέβο από το 2004 ως το 2013. Γνωρίζει τον υποβιβασμό, αλλά κατακτά και πάλι την άνοδο. Παίζει σχεδόν μέχρι τα 38 του στη Βερόνα, συμπληρώνει 250 συμμετοχές εκεί. Άλλοτε βασικός, άλλοτε αναπληρωματικός, αλλά πάντα ένας πιστός στρατιώτης της Κιέβο. Κλείνει την καριέρα του με λίγες συμμετοχές στη Μάντοβα, αλλά σίγουρα περήφανος που μπορεί ο ίδιος, αλλά κι ο γιος του να κυκλοφορούν με το πραγματικό τους όνομα. Κι ας έκανε τις καλύτερες εμφανίσεις του ως Εριμπέρτο. Μετά το τέλος της καριέρας του, ο Λουσιάνο επέστρεψε στη Βραζιλία έχοντας αρκετά χρήματα για να μπορεί να ζήσει με κάτι παραπάνω από αξιοπρέπεια. Ασχολείται με την προπονητική κι η ιστορία του είναι από αυτές που κινείται στα γκρίζα όρια της ηθικής. Εκεί που ο σκοπός αγιάζει τα μέσα. Αν δεν είχε κάνει την απάτη, δεν θα έπαιζε ποτέ μπάλα. Για να το κάνει όμως, καταδίκασε έναν άλλον άνθρωπο (έστω κι αν αυτός συμφώνησε) σε μια ζωή δίχως ταυτότητα.
sombrero.gr

Αποσυνδεδεμένος fon7

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 26.306
    • Προφίλ
Απ: Brasileiro
« Απάντηση #81 στις: Σαβ 25 Ιούλ 2020 20:52 »


Νταντά: Το Θαύμα της θέλησης

Η Ολλανδία έχει τον Κρόιφ, η Βραζιλία έχει τον Νταντά Μαραβίγια [=Θαύμα]. Για να εξηγούμαστε: δε μιλάμε για ποδοσφαιρικό ταλέντο και χάρη, διότι αυτά, όσο τα είχε σε αφθονία ο αέρινος Γιόχαν, τόσο έλειπαν από τον πεισματάρη Βραζιλιάνο· εκείνο όμως που τους ενώνει είναι οι εύστοχες ή, εν πάση περιπτώσει, οι διασκεδαστικές ατάκες και μια κάποια, χμ, ακλόνητη πίστη στις δυνατότητές τους.

Ο Νταντά -πλήρες όνομα Ντάριο Ζοζέ ντος Σάντος, εναλλακτικό παρατσούκλι «το Κολιμπρί»- μάς άφησε για παράδειγμα μια φράση που συνοψίζει την απίστευτη καριέρα του: «Δυο πράγματα δεν ξέρει να κάνει ο Νταντά: να παίζει μπάλα και να μη βάζει γκολ». Κι αν κάποιος μείνει με την απορία αν κατάλαβε σωστά αυτή την κάπως περίπλοκη φράση, υπάρχει και η εξήγηση: «Ήμουν τόσο απασχολημένος με το να σκοράρω που δεν είχα χρόνο να μάθω ποδόσφαιρο».

Ακολουθεί η ιστορία ενός από τα μεγαλύτερα λαϊκά είδωλα μιας χώρας που γνωρίζει από μπάλα, ενός παγκόσμιου πρωταθλητή που σκόραρε γύρω στα χίλια γκολ κάνοντας κοντρόλ με το πηγούνι ή με το καλάμι. Του συνέβησαν και τα δύο στην πρώτη επαφή του με την μπάλα σε ένα φιλικό της Ατλέτικο Μινέιρο με τη Σοβιετική Ένωση. με αποτέλεσμα οι θεατές να πιάνουν την κοιλιά τους από τα γέλια· αμέσως μετά έκανε αυτό που ήξερε καλύτερα, να σκοράρει και μάλιστα δυο φορές: Ντάριο-Ε.Σ.Σ.Δ. 2-1. Όταν βγήκε αλλαγή λόγω τραυματισμού, όλο το γήπεδο τον αποθέωνε. Όπως έλεγε: «Δεν υπάρχουν άσχημα γκολ, άσχημο είναι να μη βάζεις γκολ».



Ο Νταντά, πριν επιδοθεί στην αισθητική φιλοσοφία, υπήρξε ένα πολύ δυστυχισμένο παιδάκι κι ένας απελπισμένος έφηβος. Πέντε χρονών, είδε τη σχιζοφρενή μάνα του να λούζεται με βενζίνη και να πέφτει στη φωτιά· προσπάθησε να τη σώσει αλλά δεν τα κατάφερε. Ο πάμφτωχος πατέρας του τον βάζει, μαζί με τα δυο του αδέλφια, σε ορφανοτροφείο. Ο μελλοντικός δαιμόνιος σκόρερ τα βγάζει πέρα δουλεύοντας λούστρος ή κάνοντας μικροκλοπές. Από το ορφανοτροφείο περνάει στο αναμορφωτήριο και από κει στις ένοπλες ληστείες στους δρόμους του Ρίο ντε Τζανέιρο. Μια νύχτα, ένα από τα υποψήφια θύματά του, βγάζει πιστόλι. Ο Ντάριο τη γλτώνει αλλά ο φίλος και σύντροφός του στο έγκλημα ξεψυχά στα χέρια του. Αποφασίζει ότι πρέπει πια να μπει στον ίσιο δρόμο. Τη νύχτα θα δει στον ύπνο του τη μαμά του να τον διαβεβαιώνει ότι όλα θα πάνε καλά αν βρει έναν τίμιο τρόπο να βγάζει το ψωμί του. Την άλλη μέρα, απένταρος και πεινασμένος, θα υποκύψει ξανά στον πειρασμό και θα ληστέψει δυο περαστικές. Επιστροφή στο αναμορφωτήριο. «Μου άρεσε να κάνω το κακό, να βλέπω τους άλλους να υποφέρουν όπως εγώ». Απόπειρα αυτοκτονίας, αποτυχημένη κι αυτή όπως μοιάζει να είναι η ζωή του, κι ας είναι μόλις 16 χρονών.

Με ποιο επάγγελμα μπορεί να ασχοληθεί ένας δεκαεξάρης που το μόνο που έμαθε είναι να τρέχει γρήγορα για να ξεφύγει από την αστυνομία και να πηδάει ψηλά για να μπουκάρει από τα ανοιχτά παράθυρα; Αποφασίζει να δοκιμάσει να παίξει ποδόσφαιρο, στην ίδια ηλικία πάνω κάτω που ο συμπατριώτης του Πελέ κέρδιζε ήδη το πρώτο του Παγκόσμιο Κύπελλο. Πώς του ήρθε η ιδέα; Άκουσε στο ραδιόφωνο πόσα κερδίζουν οι ποδοσφαιριστές. «Έκανα την τελευταία μου κλοπή για να αγοράσω μια μπάλα, έπαιζα τόσο χάλια που οι άλλοι με δέχονταν μόνο αν έφερνα τη δική μου». Ακόμη κι έτσι, δε γλιτώνει την καζούρα. Ο φοβεροί και τρομεροί αδερφοί Αντούνιες, σταρ της αλάνας και μελλοντικοί επαγγελματίες ποδοσφαιριστές, διασκεδάζουν βάζοντάς τον να μαρκάρει το μικρό τους αδερφάκι, τον εννιάχρονο Αρτούρ -που θα γίνει γνωστότερος μεγαλώνοντας ως Λευκός Πελέ ή Ζίκο. Δεν τα καταφέρνει ούτε με το πιτσιρίκι αλλά παίρνει μια σημαντική απόφαση: αλλάζει θέση κι από αμυντικός περνάει στο κέντρο της επίθεσης. Τέλος τα αναιδή παιδάκια, τα μαρκαρίσματα, οι ντρίπλες, ζήτω η μοναξιά της μικρής περιοχής: το μόνο που χρειάζεται να κάνει είναι να σπρώχνει την μπάλα στο τέρμα. «Δε φοβάμαι τίποτε, απλώς σουτάρω κι ας πετύχω τον διαιτητή ή τις διαφημιστικές πινακίδες. Μετά περιμένω να ξαναπάρω την μπάλα. Οι συμπαίκτες μου δεν έχουν παρά να μου τη δώσουν και μετά να έρθουν να πανηγυρίσουμε το γκολ». Εξάλλου, θα αναπτύξει και μια θεωρία: «Στο γήπεδο υπάρχουν εννιά θέσεις και δυο επαγγέλματα: τερματοφύλακας και σέντερ φορ».

Η αρχή στη νέα του θέση είναι εξίσου δύσκολη, βέβαια. «Παιδί μου, δεν κάνεις για την μπάλα, ψάξε καμιά κανονική δουλειά»: μιλάει ο Ζεντίλ Καρντόζο, ο σπουδαίος προπονητής που ανέδειξε τον Γκαρίντσα, και το «παιδί» στο οποίο απευθύνεται είναι ο κρεμανταλάς που παρουσιάστηκε να δοκιμαστεί στην Ατλέτικο Κάμπο Γκράντε, μια ομάδα του Ρίο. Ο ίδιος ο Νταντά, με την απελπισία και την αποφασιστικότητα που δίνει η πείνα, δεν καταλαβαίνει από τέτοια μικρο-εμπόδια. Ήταν ο καλύτερος επιθετικός της ομάδας του κοιτώνα 22 στο αναμορφωτήριο, γιατί να μην τα καταφέρει και σε μια κανονική ομάδα; Εντάξει, γκρέμιζε όποιον εμφανιζόταν μπροστά του και σκόραρε κυρίως με μύτους αλλά σημασία έχει η θέληση. Και δυο δεξιότητες που θα καλλιεργήσει ακόμη περισσότερο τα επόμενα χρόνια, η ασυναγώνιστη ταχύτητά του και η μοναδική του ικανότητα να στέκεται θαρρείς στον αέρα για να πιάσει κεφαλιά. «Τρία πράγματα στέκονται ακίνητα στον αέρα: το κολιμπρί, το ελικόπτερο κι ο Νταντά» –σύμφωνα με τον ποιητή Σωτήρη Κακίση, πρέπει να προσθέσουμε τον Μίμη Παπαϊωάννου, τον Νίκο Γκάλη και τον Τζούλιους Έρβινγκ, αλλά αυτά θα γίνουν αργότερα.

Ο Νταντά συνεχίζει τις προσπάθειες, αγνοώντας τις δυσκολίες και τον χλευασμό: δουλεύει εργάτης και βάζει για πρώτη φορά ποδοσφαιρικά παπούτσια στα πόδια του στα 19. Κάποια στιγμή θα τον εκτιμήσει επιτέλους η Κάμπο Γκράντε και ο νέος της προπονητής, ο Γκραντίμ, που παρατηρεί μεν το οφθαλμοφανές, έναν εντυπωσιακά άτεχνο ποδοσφαιριστή σε μια χώρα όπου τέτοιοι σπανίζουν, αλλά και κάτι άλλο: ο Ντάριο είναι φαρμάκι μπροστά στο τέρμα. Του κάνει ένα τρίμηνο (!) συμβόλαιο: «Στο υπόσχομαι, αν έχω να φάω, θα βάζω συνέχεια γκολ». Σε μια σεζόν, κατά την οποία, προφανώς, το φαγητό δεν έλειπε πια από το τραπέζι του, ο Ντάριο καταφέρνει να πραγματοποιήσει το όνειρό του: πείθει όλον τον κόσμο ότι μπορεί να παίξει επαγγελματικό ποδόσφαιρο και μάλιστα αξιώσεων. Μετά από ένα ματς με τη Βάσκο ντα Γκάμα, ο Ζεντίλ Καρντόζο -τον θυμάστε; αυτός που λίγα χρόνια πριν είχε πει «δεν μπορεί το παλικάρι»- προβλέπει με μεγάλη επιτυχία το μέλλον: «Έκανα μια φορά λάθος, δεν θα κάνω δεύτερη: θα γίνεις ένας από τους μεγαλύτερους Βραζιλιάνους γκολτζήδες».

Την επόμενη χρονιά, το 1969, ο Μαραβίγια παίρνει μεταγραφή για την Ατλέτικο Μινέιρο. Στο Μπέλο Οριζόντε θα νιώσει για πρώτη φορά ότι τον αγαπούν, αν και χρειάστηκε να περάσει λίγος καιρός· ο προπονητής του, ο απαιτητικός Ντοριβάλ Γιούστριχ Κνίπελ, τον εμπιστεύεται, τον βάζει να προπονείται σκληρά -διακόσια σουτ και άλλες τόσες κεφαλιές από τις 6 το πρωί κι αμέσως μετά κανονική προπόνηση με την υπόλοιπη ομάδα- και οι οπαδοί τον λατρεύουν. Βοηθούν σε αυτό τα 29 γκολ που θα πετύχει στο πρωτάθλημα της ομόσπονδης πολιτείας Μίνας Ζεράις και τα 61 συνολικά της σεζόν. Θα βγει πρώτος σκόρερ, όπως θα ξαναβγεί πολλές φορές στη ζωή του -έντεκα συνολικά, τις τρεις από αυτές στο εθνικό πρωτάθλημα.

Με την Ατλέτικο Μινέιρο και προπονητή τον Τέλε Σαντάνα θα παίξει το 1971 στο ιστορικό, πρώτο εθνικό πρωτάθλημα Βραζιλίας. Ο μεγάλος προπονητής πίστεψε σ΄αυτόν, κι αυτό φανερώνει πολλά: «Πολλοί σφάλλουν σχετικά με την αξία του Ντάριο αλλά είναι πολύτιμος. Όταν ήρθε στη Μινέιρο δεν ήξερε να κάνει κοντρόλ ή να δώσει μια σωστή πάσα αλλά οι τοποθετήσεις του ήταν πάντα τέλειες και διευκόλυνε αφάνταστα τους συμπαίκτες του. Και φυσικά, παραμένει άφθαστος στο ψηλό παιχνίδι».


Τέλε Σαντάνα και Ντάριο Μαραβίγια

Η Ατλέτικο, αφού αποκλείσει όσα φαβορί βρέθηκαν στον δρόμο της, μεταξύ άλλων την συμπολίτισσα Κρουζέιρο με δυο γκολ του Ντάριο, αντιμετωπίζει στον τελικό την Μποταφόγκο του Ζαϊρζίνιο. Οι δημοσιογράφοι των εφημερίδων του Ρίο τον προκαλούν. Κακή ιδέα, η καριέρα του Μαραβίγια μπορεί να συνοψιστεί σε ένα σχήμα δράσης-αντίδρασης: ειρωνείες, κοροϊδίες, προκλήσεις στις οποίες το Θαύμα απαντάει, ακόμη πιο πεισμωμένος, με γκολ. Και με δηλώσεις: «Είπαν για μένα ότι σκοράρω μόνο στο Μινεϊράο. Ο Νταντά δεν σκοράρει μόνο εκεί που δεν υπάρχει οξυγόνο» -ο άνθρωπος μόλις έχει κατακτήσει τη Σελήνη. Στο Μαρακανά κάνει το τελικό 1-0 με μια διαστημική κεφαλιά. Η Αθάνατη Ομάδα της Ατλέτικο Μινέιρο αναδεικνύεται πρωταθλήτρια Βραζιλίας. «Το χρωστούσα στους οπαδούς μας· πολλοί ήρθαν με άλογα μέχρι το Ρίο».



Είναι πολύ δύσκολο, ως γνωστόν, να είμαστε σίγουροι για οτιδήποτε σχετικά με τα βραζιλιάνικα αστρονομικά ρεκόρ σκοραρίσματος αλλά πιθανότατα ο Νταντά έχει δίκιο όταν ισχυρίζεται ότι περισσότερα γκολ από αυτόν έχουν βάλει μόνο ο Πελέ κι ο Ρομάριο -σύμφωνα με άλλες πηγές, πρέπει να προσθέσουμε και τον μυθικό Αρτούρ Φρίντενραϊχ. Για τον αριθμό τους, 926 εκ των οποίων 499 με κεφαλιά, δεν παίρνουμε όρκο αλλά ο Μαραβίγια ίσως έχει κάποιο δίκιο στο εξής: «Αν υπολογίζαμε μόνο τα γκολ με το καλάμι, θα ήμουν αδιαμφισβήτητα πρώτος». Κατέχει πάντως σίγουρα ένα ρεκόρ, αυτό των περισσότερων γκολ σε ένα ματς: δέκα σε μια αναμέτρηση του περναμπουκάνο. Φοράει τη φανέλα της Σπορτ Ρεσίφε, το αθώο θύμα είναι η Σάντο Αμάρο και το προηγούμενο ρεκόρ με οχτώ γκολ το κατείχε ο Πελέ -που του έστειλε, λέει, συγχαρητήριο τηλεγράφημα. Από ένα σημείο κι έπειτα βάφτιζε τα γκολ του, ώστε να τα θυμάται ένα-ένα, «σα να ήταν παιδιά μου». Έτσι υπήρξαν τέσσερα γκολ Σελήνη, σε ένα ματς που έπαιξε ενώ η υφήλιος παρακολουθούσε τα κατορθώματα της αποστολής Απόλλο 11, ένα γκολ Ανεξαρτησία, τη μέρα που η Βραζιλία γιόρταζε τα 150 χρόνια της, ένα γκολ Ζεμπού -ένα βοοειδές με εντυπωσιακά οπίσθια- που το έβαλε με το αντίστοιχο σημείο του σώματός του, ένα γκολ Τραβόλτα το 1977, όταν βγήκε ο Πυρετός το Σαββατόβραδο, ένα γκολ Γηροκομείο, όταν αμφισβήτησαν την ικανότητα του να παίζει ακόμη κι όταν πλησίαζε τα 40 κλπ.

Γενικά, τη δεκαετία του 1970 και ένα μεγάλο μέρος της επόμενης, ο Ντάριο θα γυρίσει τη Βραζιλία κερδίζοντας τίτλους και βάζοντας γκολ. Θα κερδίσει ένα εθνικό πρωτάθλημα με την Ιντερνασιονάλ του Πόρτο Αλέγκρε το 1976 -θα σκοράρει φυσικά στον τελικό απέναντι στην Κορίνθιανς- και πολλά ομοσπονδιακά πρωταθλήματα: θα ξαναγυρίσει στην Ατλέτικο για ένα ακόμη πρωτάθλημα της Μίνας Ζεράις το 1978, θα κερδίσει το πρωτάθλημα του Ρίο (1973), του Περναμπούκο (1975), της Μπαΐα (1981), της Γκοϊάς (1983), της Αμαζόνας (1984).


Πριν απ΄όλα αυτά, η μοίρα επιφυλάσσει στο χαμίνι του Ρίο έναν ακόμη, κάπως γλυκόπικρο θρίαμβο.

1969: η Σελεσάο με τον Πελέ, τον Τοστάο, τον Γκέρσον τον Ζαϊρζίνιο κλπ., δηλαδή με μια από τις ωραιότερες ομάδες που εμφανίστηκαν στον πλανήτη, προετοιμάζεται για το Μουντιάλ του 1970 στο οποίο έχει προκριθεί πετυχαίνοντας μόνο νίκες στα προκριματικά. Παίζει ένα φιλικό με την Ατλέτικο στο κατάμεστο Μινεϊράο. Θα χάσει 2-1. Εννοείται πως ο Ντάριο βάζει το νικητήριο γκολ. Τη μαγική χρονιά 1969, ο Ντάριο βρίσκεται στην κορυφή του κόσμου.



Λαϊκό αίτημα: να κληθεί στην Εθνική το Θαύμα, γνώμη που συμμερίζεται κι ο πρόεδρος της χώρας, ο δικτάτορας στρατηγός Εμίλιο Μέντισι. Ο προπονητής, Ζοάο Σαλντάνια, παρατσούκλι «ο Ατρόμητος», δε συμφωνεί: «Εγώ δε διαλέγω τους υπουργούς του, να με αφήσει να διαλέξω τους παίκτες μου!». Λίγο που ο Σαλντάνια είναι κομμουνιστής, λίγο που αρνείται να σφίξει το χέρι του δικτάτορα σε μια επίσημη εκδήλωση, λίγο το χατήρι του Νταντά, ο άνθρωπος που αναμόρφωσε την Εθνική Βραζιλίας μετά το φιάσκο του 1966, απολύεται λίγο πριν το Παγκόσμιο Κύπελλο και την θέση του παίρνει ο τυχερός Μάριο Ζαγκάλο. Ο πραγματιστής Ζαγκάλο δεν έχει πρόβλημα να καλέσει τον Ντάριο στην Εθνική ή να τον χρησιμοποιήσει σε ένα φιλικό με την Αυστρία· να τον βάλει να παίξει σε επίσημο ματς ή ακόμη και να καθίσει στον πάγκο θα αποδειχτεί πολύ δυσκολότερο.  Στο Μεξικό, ο Νταντά θα παρακολουθήσει την πορεία προς τον τίτλο της Βραζιλίας ως προνομιούχος θεατής. Λίγο πριν τον τελικό, ανακοινώνει στα αποδυτήρια ότι είδε στο όνειρό του πως θα κερδίσουν με τρία δικά του γκολ. Γνωρίζουμε ότι όνειρά του δεν βγαίνουν πάντα. Δε θα παίξει ούτε στον τελικό αλλά θα κερδίσει κι αυτόν τον τίτλο, του παγκόσμιου πρωταθλητή. «Φίλε μου, είσαι φαινόμενο. Δεν ξέρεις να κάνεις κοντρόλ, μια σωστή πάσα, μια σέντρα, εν ολίγοις δεν ξέρεις μπάλα, κι όμως βρίσκεσαι εδώ, ανάμεσά μας. Σου βγάζω το καπέλο!»: σαρκάζει ο Πελέ, που δεν χρωστά καλή κουβέντα σε κανέναν -γι΄αυτό και δεν πιστεύω την ιστορία με το τηλεγράφημα- μόνο που ο Νταντά δεν καταλαβαίνει τίποτε: τα έχει ήδη πει όλα μόνος του και πολύ καλύτερα.

Ποιο να ήταν άραγε το μυστικό αυτής της περίεργης καριέρας; Η θέληση, ναι, η αλτικότητα, επίσης, η καλή αθλητική ζωή, ο αυτοσαρκασμός οπωσδήποτε. Ο ίδιος ο ενδιαφερόμενος έχει μια ακόμη θεωρία. Ο Ντάριο, λοιπόν, πριν από κάθε ματς, συχνά και στο ημίχρονο, έκανε σεξ, κι αν δεν βόλευε να βρει αμέσως μια παρτενέρ, το έκανε μόνος του, στο ντους: «Μετά αισθανόμουν ανάλαφρος».

Το διάστημα, που τόσο γοήτευε τον Ντάριο, του κατέστρεψε, πάλι σύμφωνα με τον ίδιο, και τη ζωή. Μια νύχτα του 1981, στην Μπαΐα, ένας ιπτάμενος δίσκος στάθηκε πάνω από τον κήπο του. «Έκατσε τρία λεπτά. Μετά όλα άλλαξαν. Με χώρισε η γυναίκα μου μετά από 26 χρόνια ανέφελης ευτυχίας, καταστράφηκα οικονομικά… Ελπίζω να ξανάρθει για να μου δώσει πίσω όσα μου πήρε» -προφανώς, αυτό έγινε, καθώς, όπως είδαμε παραπάνω, στη συνέχεια κέρδισε μερικούς ακόμη τίτλους, έβαλε άφθονα γκολ και σήμερα, ακμαίος και πολύ αγαπητός, ζει στο Μπέλο Οριζόντε και σχολιάζει συχνά τα ματς της Σελεσάο.



Ο Ντάριο Μαραβίγια, όπως ο τρίτος αστροναύτης του Απόλλο 11, δεν πάτησε ποτέ στη Σελήνη ή στο χορτάρι του γηπέδου Αζτέκα στον τελικό του 1970. Αλλά έτσι κι αλλιώς, όπως είπε ο μεγάλος Βραζιλιάνος συγγραφέας και αρρωστάκι της Ατλέτικο Μινέιρο Ρομπέρτο Ντρουμόντ: «Υποθέτω πως ο Θεός μάς έστειλε τον Νταντά, σαν άγγελο με ποδοσφαιρικά παπούτσια, για να μας χαρίσει την ευτυχία. Ο Μαραβίγια ήταν από άλλο πλανήτη».
sombrero.gr

Αποσυνδεδεμένος fon7

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 26.306
    • Προφίλ
Απ: Brasileiro
« Απάντηση #82 στις: Παρ 09 Οκτ 2020 22:26 »


Το φιλικό των εκατό ετών

Κάπου στις αρχές του προηγούμενου αιώνα οι βρετανικές ομάδες έπαιζαν συχνά τον ρόλο του ποδοσφαιρικού ιεραπόστολου. Ταξιδεύοντας σε μέρη που ακόμα το “όμορφο παιχνίδι” ήταν στα σπάργανα, η παρουσία τους έκανε ακόμα πιο δημοφιλές το άθλημα. Ειδικά στη Ν. Αμερική πολλές από τις ομάδες χρωστούν την ύπαρξή τους σε Ευρωπαίους που μετανάστευσαν ή σε κάποιες ομάδες από το νησί. Μία από αυτές είναι η ομάδα της Κορίνθιανς με την οποία έχουμε ασχοληθεί ουκ ολίγες φορές στο Σομπρέρο.

Η ιστορική ομάδα του Σάο Πάουλο οφείλει την ύπαρξή της στην τουρνέ μιας αγγλικής ομάδας με όνομα Κορίνθιαν από το Λονδίνο. Η ιστορία γουικιπίντια λέει ότι το 1904 κέρδισε την Γιουνάιτεντ με 11-3 σκορ που ακόμα και σήμερα αποτελεί την μεγαλύτερη ήττα στην ιστορία της ομάδας του Μάντσεστερ (και μεταξύ μας δύσκολα να καταρριφθεί). Η ασπρόμαυρη ομάδα είχε κάνει το μακρινό ταξίδι το 1910 στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού αντιμετωπίζοντας διάφορες ομάδες της Βραζιλίας και είχε εντυπωσιάσει τόσο που πέντε Βραζιλιάνοι αποφάσισαν να ιδρύσουν την αντίστοιχη ομάδα στη Βραζιλία. Οι Άγγλοι επέστρεψαν για μια τουρνέ ξανά το 1913 και προγραμμάτισαν ένα φιλικό με την Κορίνθιανς για τον Αύγουστο του 1914. Μόλις όμως το καράβι έπιασε λιμάνι (ωραίες εποχές για να παίζει μπάλα ο Ντένις Μπέργκαμπ) ενημερώθηκαν ότι είχε ξεσπάσει ο 1ος Παγκόσμιος Πόλεμος. Οι τέσσερεις έφεδροι ποδοσφαιριστές έφυγαν αμέσως για την πατρίδα, ενώ στη συνέχεια οι συμπαίκτες τους αποφάσισαν κι αυτοί να γυρίσουν και να καταταχθούν. Το φιλικό ματαιώθηκε και οι περισσότεροι εκ των ποδοσφαιριστών πέθαναν στην ώρα του καθήκοντος κατά τη διάρκεια του πολέμου.



Εκατό χρόνια μετά η Κορίνθιανς έχει κερδίσει πέντε πρωταθλήματα Βραζιλίας και ένα Λιμπερταδόρες, ενώ η Κορίνθιαν λέγεται από το 1934 Κορίνθιαν-Κάζουαλς και παίζει μπροστά σε 100-200 άτομα κάπου στην ας πούμε 8η εθνική της Αγγλίας. Οι άνθρωποι της αγγλικής ομάδας χρειάζονται τα χρήματα για να γυρίσουν ένα ντοκιμαντέρ για τον σύλλογό τους και οι Βραζιλιάνοι δέχτηκαν με χαρά να βοηθήσουν. Έτσι, στις 25 Ιανουαρίου η Κορίνθιανς θα αντιμετωπίσει την Κορίνθιαν-Κάζουαλς στο Σάο Πάουλο μπροστά σε αρκετές χιλιάδες θεατές με τα έσοδα να πηγαίνουν υπέρ του ντοκιμαντέρ αλλά και του ταξιδιού των Άγγλων (ευτυχώς αυτή τη φορά με αεροπλάνο). Οι Άγγλοι που στην σύνθεσή τους δεν έχουν μεγάλα ονόματα, δεν φοβούνται μια βαριά συντριβή. Οι Βραζιλιάνοι θα το δουν ως ένα φιλικό προετοιμασίας, αλλά και τιμής στην ιστορία τους για το ματς που δεν έγινε ποτέ το 1914. Εμείς ας ελπίσουμε απλά ότι δεν θα ξεκινήσει ένας καινούριος πόλεμος κατά την ώρα του ταξιδιού από το Λονδίνο στη Βραζιλία.
sombrero.gr

Αποσυνδεδεμένος fon7

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 26.306
    • Προφίλ
Απ: Brasileiro
« Απάντηση #83 στις: Τετ 28 Οκτ 2020 22:38 »


Ενα τσούρμο ‘προβληματικοί’ στην κορυφή του κόσμου

Η ομάδα της Βραζιλίας το 1958 που αγωνίστηκε στο Μουντιάλ της Σουηδίας απαρτιζόταν από λευκούς, μαύρους και μιγάδες. Οι μαύροι παίκτες ήταν τόσο περήφανοι για το χρώμα τους, που ο Ντίντι παραλίγο να αποκλειστεί γιατί η γυναίκα του ήταν λευκή. Πέρα από τις φυλετικές διαφορές της εποχής, ενδιαφέρον είχε ο ιατρικός έλεγχος των 33 παικτών της αποστολής. Στο βιβλίο του ‘The Beautiful Game’, ο Κρις Τέιλορ αναφέρει ότι ο οδοντογιατρός της ομάδας βρήκε 470 (!) χαλασμένα δόντια και χρειάστηκε να κάνει 32 εξαγωγές! Ακόμη, διαγνώστηκαν αναιμία, παράσιτα, σκουλήκια, σύφιλη και χρόνιες δυσλειτουργίες του πεπτικού. Στο δε ψυχολογικό τεστ στο οποίο υποβλήθηκε η ομάδα ο Γκαρίντσα πάτωσε με 38/123! Ο ψυχολόγος συνέστησε επίσης να αποκλειστεί ο νεαρός Πελέ από την αποστολή γιατί “σε τόσο νεαρή ηλικία δεν θα μπορούσε να συμπεριφερθεί με τον απαιτούμενο τσαμπουκά”. Η ιστορία όμως είχε άλλη γνώμη: Η Βραζιλία ισοπέδωσε την Σουηδία με 5-2, χάρη κυρίως στον Γκαρίντσα και στον Πελέ.

World Soccer Magazine


sombrero.gr

Αποσυνδεδεμένος fon7

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 26.306
    • Προφίλ
Απ: Brasileiro
« Απάντηση #84 στις: Δευ 23 Νοέ 2020 22:30 »


Ο “λευκός Πελέ” Ζίκο κι η μεγαλύτερη κλοπή στη Βραζιλία
Πώς είναι να είσαι μια από τις ομάδες με τους περισσότερους οπαδούς στον κόσμο, αλλά να μην έχεις πολλές διεθνείς επιτυχίες παρά τους εγχώριους τίτλους σου; Οι οπαδοί της Φλαμένγκο υποστηρίζουν ότι είναι οι περισσότεροι στη Βραζιλία με ένα νούμερο που αγγίζει τα 39 εκατομμύρια. Παρ’ όλα αυτά, έχει από το 1981 να κατακτήσει ένα σπουδαίο διασυλλογικό, διεθνές τρόπαιο. Το 1981 που μια απίστευτη πορεία λατινοαμερικάνικης τρέλας με επεισόδια, ξύλο, αποβολές, αμφισβητούμενες διαιτητικές αποφάσεις, παρασκήνιο και το μεγαλείο του Ζίκο (του “λευκού Πελέ”) την έφερε να κατακτά το πρώτο και μοναδικό μέχρι τώρα Κόπα Λιμπερταδόρες της.

Ας τα πάρουμε με τη σειρά όμως. Στο Λιμπερταδόρες εκείνης της χρονιάς συμμετείχαν 21 ομάδες που έπαιξαν σε 5 γκρουπ των 4. Αν σας λείπει μια ομάδα είναι η Νασιονάλ που σαν νικήτρια της προηγούμενης διοργάνωσης πέρασε χωρίς αγώνα στην επόμενη φάση. Σε ένα μαγικό σύστημα που τα ματς όχι απλώς δεν γίνονταν την ίδια ώρα, αλλά γίνονταν και με διαφορά πολλών ημερών, η Φλαμένγκο έμεινε στο τέλος με 2 ματς λιγότερα και 3 βαθμούς λιγότερους από την Ατλέτικο Μινέιρο, με τη νίκη να δίνει 2 βαθμούς. Ενώ η Μινέιρο είχε τελειώσει τους αγώνες της, η Φλαμένγκο ταξίδευε στην Παραγουάη και μέσα σε τρεις μέρες έπαιξε με Ολίμπια και Σέρο Πορτένιο. Έφερε μια νίκη και μια ισοπαλία και ισοβάθμησε με την Μινέιρο. Καθώς τα μεταξύ τους ματς είχαν λήξει 2-2 και δεν μετρούσε κάτι άλλο (όπως π.χ. διαφορά τερμάτων ή καλύτερη επίθεση όπου η Φλαμένγκο υπερτερούσε), αποφασίστηκε να γίνει μπαράζ μεταξύ των δύο ομάδων της Βραζιλίας.


Εκτός από το χορτάρι που είτε έχει σημάδια εξωγήινων, είτε κουρεύτηκε από κηπουρό υπό την επήρεια ψυχοτρόπων, βλέπουμε ένα από τα πιο ιστορικά παιχνίδια στην ιστορία του βραζιλιάνικου ποδοσφαίρου (για τους λάθος λόγους, από το 1.05 και μετά).

Το παιχνίδι έγινε στο ουδέτερο Σέρα Ντουράδα στις 9 Αυγούστου και έμεινε στην ιστορία του νοτιοαμερικάνικου ποδόσφαιρου, με τους οπαδούς της Μινέιρο (και άλλων ομάδων) να το λένε «η μεγαλύτερη κλοπή στην ιστορία του ποδοσφαίρου». Μόλις στο 10′ για ένα φάουλ πάνω στο Ζίκο, σκληρό μεν, αλλά όχι τόσο τρομερό, ο Βραζιλιάνος διαιτητής Ζοσέ Ράιτ απέβαλε απευθείας τον καλύτερο παίκτη της Μινέιρο, τον Ρεινάλντο. Λίγα λεπτά αργότερα η Ατλέτικο Μινέιρο κέρδισε ένα φάουλ, ο Έντερ έτρεξε να μαζέψει την μπάλα, ο διαιτητής την σταμάτησε με το πόδι, ο Έντερ έπεσε πολύ ελαφρά πάνω του (και μάλλον χωρίς πρόθεση όπως φαίνεται στο βίντεο) κι ο Ράιτ έδειξε τη 2η απευθείας κόκκινη. Ο Έντερ έπεσε κάτω σαν το εξώφυλλο του Πλατούν, οπαδοί μπήκαν στον αγωνιστικό χώρο, τα πράγματα ξέφυγαν κι ο Ράιτ που είχε πάρει φόρα έβγαλε ακόμα δύο απευθείας κόκκινες, φυσικά σε παίκτες της ίδιας ομάδας. Η Ατλέτικο Μινέιρο συνέχισε με επτά κι οι αστυνομικοί είχαν κάνει κλοιό γύρω από τον αγωνιστικό χώρο. Ο τερματοφύλακας της Μινέιρο έπεσε κάτω τραυματίας ή κάνοντας τον τραυματία, αλλά ο Ράιτ πήγε κι έβγαλε έξω το ιατρικό τιμ για να συνεχιστεί το παιχνίδι. Με τον τερματοφύλακα ακόμα κάτω, ο Ράιτ ολοκλήρωσε το έργο του βγάζοντας στο 37′ την πέμπτη κόκκινη κάρτα σε ποδοσφαιριστή της Μινέιρο επειδή κρατούσε την μπάλα και δεν συνέχιζε το ματς (επαναλαμβάνω με τον τερματοφύλακα ακόμα ξαπλωμένο). Φυσικά το παιχνίδι διακόπηκε αφού η Μινέιρο έμεινε με έξι παίκτες κι η Φλαμένγκο πήρε στα χαρτιά μια πρόκριση μαύρη κηλίδα στην ιστορία της. Από τότε οι δυο ομάδες ανέπτυξαν μια μεγάλη έχθρα.


Ένας από τους σπουδαιότερους Βραζιλιάνους όλων των εποχών, ίσως λίγο αδικημένος από άποψη αναγνώρισης.

Επειδή όμως πρέπει να ασχοληθούμε και με μπάλα, η Φλαμένγκο στην επόμενη φάση (που έγινε με δυο ομίλους των τριών για να προκύψουν οι δυο ομάδες του τελικού) έκανε έναν υγιεινό περίπατο με τέσσερις νίκες σε τέσσερα ματς και απολογισμό 10-2 γκολ απέναντι σε Ντεπορτίβο Κάλι και Χόρχε Βίλστερμαν. Ο Ζίκο (ένα χρόνο πριν το Μουντιάλ της Ιταλίας όπου μαζί με Σώκρατες, Φαλκάο, Έντερ και τους άλλους χάρισαν στιγμές ποδοσφαιρική μαγείας) οδήγησε εκ του ασφαλούς τη Φλαμένγκο στον τελικό. Εκεί που όλα αρχικά φαίνονταν πολύ εύκολα. Αντίπαλος, η ομάδα έκπληξη της διοργάνωσης, η παντελώς άσημη τότε Κομπρελόα από τη Χιλή. Οι “αλεπούδες της ερήμου”, μια ομάδα από μια μικρή πόλη μεταλλωρύχων είχε κερδίσει το πρωτάθλημα μόλις τρία χρόνια μετά την ίδρυσή της και έφτανε στον τελικό του Λιμπερταδόρες στα τέσσερα χρόνια κάνοντας εξαιρετικές εμφανίσεις και εντυπωσιάζοντας.


Σαν βγεις στον πηγαιμό για Καλαμά, πάρε νερό μαζί σου.

Η Φλαμένγκο όμως δεν άφηνε τίποτα στην τύχη. Η μεγάλη δύναμη της Κομπρελόα ήταν το γήπεδό της, σε υψόμετρο 2.200 μέτρων στην πόλη Καλαμά που βρίσκεται μέσα σε έρημο και έχει σύμφωνα με τη γουικιπίντια έναν από τους χαμηλότερους μέσους όρους βροχόπτωσης στον κόσμο (5 χιλιοστά το χρόνο). Το υψόμετρο σε συνδυασμό με τη σκόνη από την έρημο κάνουν τις συνθήκες εξαιρετικά δύσκολες. Η Φλαμένγκο έκανε διαμαρτυρία στην CONMEBOL και απείλησε μάλιστα να να δηλώσει ως έδρα το… προπονητικό της κέντρο αν δεν άλλαζε το γήπεδο. Η μικρούλα (αλλά όχι φτωχή) Κομπρελόα έφτασε μέχρι να προτείνει και χρήματα στη Φλαμένγκο για να μην καταθέσει αίτημα, αλλά οι Βραζιλιάνοι δεν πείστηκαν κι η έδρα άλλαξε, παρά την έφεση των Χιλιανών. Ήταν μια ακόμα εξωαγωνιστική νίκη της Φλαμένγκο.

Πριν το πρώτο παιχνίδι οι Βραζιλιάνοι έλεγαν ότι θα βάλουν έξι γκολ, ενώ κυκλοφορούσαν δηλώσεις του Πελέ που αναρωτιόταν “ποια είναι η Κομπρελόα”. Μπροστά σε 93.000 θεατές στο Μαρακανά, η Φλαμένγκο κέρδιζε από το 1ο ημίχρονο με 2-0 χάρη σε δυο γκολ του Ζίκο, ενώ είχε χάσει σωρεία ευκαιριών με τους αμυντικούς και τον τερματοφύλακα της Κομπρελόα να τη σώζουν. Το γκολ του Μερέγιο όμως έκανε το τελικό σκορ 2-1 και έδωσε ελπίδες στους Χιλιανούς.



Η ρεβάνς είχε 60.000 κόσμο στο Σαντιάγο κυρίως οπαδούς των τοπικών Κόλο Κόλο και Ουνιβερσιδάδ, αλλά και ηρωικούς οπαδούς της Κομπρελόα που έκαναν τα περίπου 1.500 χιλιόμετρα απόσταση από την έρημο στην πρωτεύουσα. Η Κομπρελόα έκανε ό,τι μπορούσε για να κατακτήσει το κύπελλο. Ο Ζίκο σε συνέντευξή του θυμάται εκείνους τους τελικούς και τους αποκάλεσε τη νίκη του ποδοσφαίρου επί της βίας. Οι Χιλιανοί μετά τα όσα είχαν γίνει για την έδρα, αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν κάθε μέσο. Ο θρύλος (που υποστηρίζει ο Ζίκο) λέει ότι ο αρχηγός και αμυντικός των Χιλιανών Μάριο Σότο κρατούσε μια πέτρα στο χέρι του σε όλο το ματς και χτυπούσε τους Βραζιλιάνους όποτε μπορούσε. Οι Λίκο και Αντίλιο της Φλαμένγκο αποχώρησαν με τα κεφάλια τους μέσα στο αίμα. Αναφέρεται ότι μέχρι κι ο δικτάτορας Πινοσέτ που βρισκόταν στην εξέδρα δεν μπορούσε να πιστέψει τη βιαιότητα του Σότο. Οι Χιλιανοί αρνούνται την ύπαρξη της πέτρας, αλλά παραδέχονται ότι ο Σότο είχε… δαγκώσει αρκετά αυτιά (!!). Η Κομπρελόα είχε τις φάσεις της πάντως και τελικά στο 79′, ο σκόρερ και του πρώτου ματς Μερέγιο με ένα φοβερό χτύπημα φάουλ έκανε το 1-0. Με τα εκτός έδρας γκολ να μην μετρούν, δεν είχαμε παράταση ή πέναλτι, αλλά οδηγηθήκαμε σε τρίτο παιχνίδι.


Ο Ανσέλμο φυγαδεύεται από την αστυνομία.

Ο τύπος της Βραζιλίας είχε ήδη ασκήσει κριτική στη Φλαμένγκο που κατέβηκε πολύ αμυντικά στο δεύτερο παιχνίδι. Το τρίτο παιχνίδι έγινε στο ουδέτερο Μοντεβιδέο και το μισοάδειο Σεντενάριο. Εκεί ο Ζίκο αποφασισμένος να μη χάσει τον τίτλο, σκόραρε ξανά δυο φορές και έφτασε τα 11 γκολ στη διοργάνωση βγαίνοντας πρώτος σκόρερ. Ανάλογα από πού διαβάζεις την ιστορία, η διήγηση διαφέρει. Οι Βραζιλιάνοι μιλάνε για την επικράτηση της ποιότητας. Οι Χιλιανοί λένε ότι οι Βραζιλιάνοι και έπαιζαν σκληρά, αλλά και έκαναν συνέχεια θέατρο επηρεάζοντας το διαιτητή. Κανείς όμως δεν αρνείται αυτό που έκανε ο Βραζιλιάνος προπονητής Καρπετζιάνι. Με το ματς να έχει κριθεί λίγα λεπτά πριν το τέλος, αφού η Κομπρελόα δεν μπορούσε να αντιδράσει, πέρασε μέσα τον Ανσέλμο, έναν πολύ αξιόλογο και ποιοτικό ποδοσφαιριστή. Η εντολή του όμως δεν ήταν “να κρατήσει μπάλα”, όπως κάποιος αθώος θα νόμιζε. Του είπε: «Μπες και πάρε εκδίκηση από τον Σότο». Ο Ανσέλμο μπήκε μέσα κι έδωσε εν ψυχρώ μια μεγαλοπρεπή γροθιά στον Σότο χωρίς δεύτερη σκέψη. Ο Ανσέλμο αποβλήθηκε φυσικά απευθείας και στον κακό χαμό που ακολούθησε αποβλήθηκε κι ο ίδιος ο Σότο που έψαχνε εκδίκηση, ένας αναπληρωματικός της Φλαμένγκο κι ο αντιπρόεδρος (!) του συλλόγου που συνελήφθη από την αστυνομία της Ουρουγουάης και έφαγε και αρκετές.

Το παιχνίδι έληξε με 2-0 κι η Φλαμένγκο πανηγύρισε το πρώτο της Κόπα Λιμπερταδόρες. Παρ’ ότι πρωταγωνιστής ήταν ο Ζίκο, στην υποδοχή αυτός που αποθεώθηκε από τον κόσμο ήταν ο Ανσέλμο, με ένα ιστορικό πανό που έγραφε “Ανσέλμο ο Εκδικητής”. Από την άλλη πλευρά κι οι παίκτες της Κομπρελόα επέστρεψαν στην έρημο εν μέσω αποθέωσης για τον άθλο τους. Η διοργάνωση του 1981 ήταν μια από τις πιο σκληρές, πιο αμφισβητούμενες και πιο ιστορικές του Κόπα Λιμπερταδόρες.
sombrero.gr

Αποσυνδεδεμένος fon7

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 26.306
    • Προφίλ
Απ: Brasileiro
« Απάντηση #85 στις: Παρ 18 Δεκ 2020 13:06 »
Παράθεση
Όσο θυμάται τον εαυτό του ο Μαριβάλντο δεν έχανε σχεδόν ποτέ εντός έδρας αγώνα της Σπορτ Ρεσίφε. Ακόμα κι όταν μετακόμισε σε μια γειτονική πόλη, κάθε σ/κ έπαιρνε το λεωφορείο και πήγαινε στο γήπεδο. Όταν το 2016 έχασε τη δουλειά του όμως τα πράγματα ζόρισαν. Τα λεφτά δεν έφταναν ούτε για το εισιτήριο του λεωφορείου. Η τρέλα όμως δεν γιατρεύεται κι έτσι μια μέρα ο Μαριβάλντο ξεκίνησε να περπατάει. Με ένα σακίδιο, ένα αδιάβροχο κι ένα μπουκάλι νερό, περπατάει κάθε φορά 60 χλμ για να βρεθεί στο γήπεδο! Εκεί πάντα βρίσκει κάποιον να του δώσει ένα εισιτήριο για να μπει μέσα. Όταν το παιχνίδι τελειώνει, ξενυχτάει σε ένα 24ωρο μίνι μάρκετ κάνοντας παρέα στους υπαλλήλους και τα χαράματα παίρνει το δρόμο της επιστροφής. "Ο κόσμος με βλέπει και σκέφτεται ότι επειδή δεν έχω λεφτά είμαι δυστυχισμένος. Όχι. Είμαι απλός άνθρωπος, είμαι χαρούμενος. Όλο αυτό το κάνω γιατί αγαπώ την ομάδα μου."


Στα χθεσινά βραβεία της FIFA ο Μαριβάλντο (που έγινε διάσημος στη Βραζιλία όταν έγραψε γι'αυτόν ένας δημοσιογράφος που τον πέτυχε τυχαία στο δρόμο) κέρδισε το βραβείο του καλύτερου οπαδού. Η Σπορτ τον κάλεσε στα γραφεία της για να δει εκεί την τελετή ενώ του χάρισε και ένα διαρκείας (κάποιοι οπαδοί του έκαναν δώρο ένα ποδήλατο). Η αντίδραση του όταν ανακοινώθηκε το αποτέλεσμα και λίγο πριν τον πάρουν τα ζουμιά ήταν: "Μαριβάλντο; Μαριβάλντο; Είπαν πράγματι Μαριβάλντο! Εγώ είμαι αυτός!"
El Sombrero

Αποσυνδεδεμένος fon7

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 26.306
    • Προφίλ
Απ: Brasileiro
« Απάντηση #86 στις: Κυρ 27 Δεκ 2020 19:55 »
Το 2012 και μετά από έναν αγώνα Γκρέμιο-Σάντα Κρουζ ο 25χρονος Τιάγκο Ρες έγινε θέμα στη Βραζιλία καθώς ήταν ο μόνος οπαδός των φιλοξενούμενων στο γήπεδο. "Πριν μπω ρώτησα τον σεκιουριτά αν έχει μπει κανένας άλλος δικός μας. Μου είπε όχι. Υπέθεσα πως απλά θα έχουν αργήσει οπότε πήγα και κάθισα στο κέντρο του πετάλου. Όταν ξεκίνησε το ματς κατάλαβα ότι τελικά θα το δω μόνος αλλά δεν πτοήθηκα και πανηγύρισα έξαλλα το γκολ μας." Αν και προηγήθηκε, η Σάντα Κρουζ έχασε αναμενόμενα με 4-1. Μέσα στα επόμενα χρόνια ο Ρες έπιασε δουλειά στην ομάδα και κατέληξε να γίνει πρόεδρος της. Πριν λίγες μέρες κέρδισε τον πρώτο τίτλο στην 107χρονη ιστορία της, το κύπελλο της περιφέρειας Ρίο Γκράντε ντο Σουλ, που της εξασφαλίζει τη συμμετοχή στο Κύπελλο Βραζιλίας.

El Sombrero

Αποσυνδεδεμένος fon7

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 26.306
    • Προφίλ
Απ: Brasileiro
« Απάντηση #87 στις: Σαβ 30 Ιαν 2021 17:22 »
To 2016, o Άλαν Ρούσελ βρισκόταν στο μοιραίο αεροπλάνο με την αποστολή της Σαπεκοένσε. 71 άτομα έχασαν τη ζωή τους στο δυστύχημα και μόλις τρεις ποδοσφαιριστές επέζησαν. Το 2021 ο Ρούσελ, αρχηγός πλέον της Σαπεκοένσε, σήκωσε το κύπελλο του πρωταθλητή της Β' εθνικής Βραζιλίας.

El Sombrero

Αποσυνδεδεμένος fon7

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 26.306
    • Προφίλ
Απ: Brasileiro
« Απάντηση #88 στις: Σαβ 30 Ιαν 2021 17:32 »


Όταν τα γουρούνια τραγουδάνε

Η κουλτούρα στο ποδόσφαιρο της Ν. Αμερικής διαφέρει σε μεγάλο βαθμό από αυτή της Ευρώπης. Πράγματα που εδώ θα τα θεωρούσαμε υπερβολικά ή προσβλητικά, εκεί συχνά μετατρέπονται σε φυσιολογικά. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι και τα παρατσούκλια των ομάδων. Ομάδες που αποκαλούνται “Λεπροί” ή “Κότες” χωρίς ντροπή, σύλλογοι που παίρνουν μια προσβολή και την μετατρέπουν σε παράσημο. Φτάνοντας στον τελικό του φετινού περσινού Κόπα Λιμπερταδόρες, τoν βραζιλιάνικο εμφύλιο μεταξύ Παλμέιρας και Σάντος, είναι πολύ εύκολο να βρούμε αρκετές ιστορίες που συνδέουν τις δύο ομάδες. Το Σάο Πάουλο, η πιο πολυπληθής περιοχή της Βραζιλίας, μια πόλη με 12 εκατομμύρια κατοίκους και μια ευρύτερη σύγχρονη μητροπολιτική περιοχή που αγγίζει τα 30 εκατομμύρια, διαθέτει τέσσερις πολύ σημαντικές ομάδες: Κορίνθιανς, Παλμέιρας, Σάο Πάουλο και Σάντος. Κι αν το μεγάλο ντέρμπι, το μεγάλο μίσος, έχει να κάνει με τα Ντέρμπι Παουλίστα μεταξύ Κορίνθιανς και Παλμέιρας, το ζευγάρι του φετινού τελικού του Κόπα Λιμπερταδόρες, έχει τη δική του ιστορία και άμεση σχέση με το πώς μια προσβολή μετατράπηκε σε τίτλο τιμής.

Ας τα πάρουμε όμως με τη σειρά. Τον Απρίλιο του 1969, η Κορίνθιανς ζει μια μεγάλη τραγωδία. Ήταν Δευτέρα 28 του μηνός, όταν ο αριστερός μπακ Εντουάρντο και ο δεξιός μπακ Λίντου επέστρεφαν από ένα εστιατόριο. Κι οι δυο παίκτες ήταν βασικοί στην “Τιμάο” και είχαν αγωνιστεί στο ματς απέναντι στη Σάο Μπέντο για το πρωτάθλημα Παουλίστα. Μετά την επιστροφή της αποστολής στις εγκαταστάσεις της Κορίνθιανς, αρκετοί παίκτες πήγαν για φαγητό μαζί, ανάμεσά τους κι οι δύο πλάγιοι μπακ. Στον δρόμο γίνονταν έργα, ο φωτισμός ήταν κακός και ο Λίντο που οδηγούσε τον σκαραβαίο του και είχε πάρει το δίπλωμά του μόλις πριν 4 μήνες, έχασε τον έλεγχο του οχήματος, με αποτέλεσμα αυτό να προσκρούσει σε μια κολόνα. Το αυτοκίνητο αναποδογύρισε τρεις φορές κι οι δυο ποδοσφαιριστές πετάχτηκαν από τα καθίσματά τους. Όταν το ασθενοφόρο έφτασε ήταν πολύ αργά, οι δυο αθλητές ήταν νεκροί. Το ακόμα πιο τραγικό ήταν ότι κάποιοι είχαν κλέψει χρήματα και ρολόγια από τα πτώματά τους.


Φωτογραφία από εφημερίδα της εποχής

Η Κορίνθιανς και το βραζιλιάνικο ποδόσφαιρο βυθίστηκαν στη θλίψη. Ο 25χρονος Εντουάρντο είχε φορέσει τη φανέλα της Κορίνθιανς 71 φορές, σκοράροντας 15 γκολ. Ο 21χρονος Λίντου ήταν ιδιαίτερα ταλαντούχος, είχε προλάβει να φορέσει 36 φορές τη φανέλα της ομάδας του και είχε μεγάλη έφεση στο σκοράρισμα. Η κηδεία τους έγινε παρουσία πολλών χιλιάδων οπαδών του συλλόγου. Με το πρωτάθλημα Παουλίστα να βρίσκεται σε εξέλιξη και τη διορία για να δηλωθούν παίκτες να έχει λήξει, η Κορίνθιανς κατάθεσε αίτημα στην Π.Ο. του Σάο Πάουλο να της επιτραπεί να δηλώσει δύο άλλους παίκτες για να αντικαταστήσουν τους Λίντου και Εντουάρντο. Για να γίνει δεκτό το αίτημα, έπρεπε η απόφαση να είναι ομόφωνη από όλους τους συλλόγους. Έτσι λοιπόν, οι ομάδες ξεκίνησαν να ψηφίζουν και οι τέσσερις πρώτες ψήφισαν υπέρ της Κορίνθιανς. Ο πέμπτος όμως κατά σειρά σύλλογος ψήφισε αρνητικά. Όσοι γνωρίζουν από βραζιλιάνικο ποδόσφαιρο, θα έχουν υποψιαστεί ήδη το όνομά του.

Η Σοσιεδάδε Εσπορτίβα Παλμέιρας ιδρύθηκε στο Σάο Πάουλο ως Παλέστρα Ιτάλια το 1914 (από την ελληνική λέξη “παλαίστρα”). Ένας σύλλογος με σκοπό να συγκεντρώσει την πολυπληθή ιταλική κοινότητα του Σάο Πάουλο σε μία ομάδα. Η Παλμέιρας θα γινόταν ένας από τους πιο σημαντικούς συλλόγους στη Βραζιλία, μια ομάδα με πολλούς τίτλους και τεράστια οπαδική μάζα και θα δημιουργούσε ένα από τα πιο παθιασμένα ντέρμπι στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Αυτό με την Κορίνθιανς. Η κόντρα μεταξύ των δύο συλλόγων ήταν τεράστια, με αποτέλεσμα η Παλμέιρας να φτάσει σε ένα τέτοιο σημείο μικρότητας, με τον πρόεδρό της να μη δίνει το ΟΚ στους αντιπάλους να αντικαταστήσουν τους νεκρούς ποδοσφαιριστές. Η ψηφοφορία σταμάτησε εκεί, παρότι οι υπόλοιποι σύλλογοι θα ψήφιζαν υπέρ της αλλαγής. Αρκούσε η ψήφος της Παλμέιρας για να λήξει κάθε συζήτηση.

Η Κορίνθιανς περνούσε τότε δύσκολα χρόνια και συμπλήρωνε μια ολόκληρη 15ετία μακριά από το πρωτάθλημα Παουλίστα. Το 1969 όμως όλα φαίνονταν να αλλάζουν, καθώς είχε κερδίσει όλα τα ντέρμπι και είχε τους περισσότερους βαθμούς στο πρωτάθλημα. Δυστυχώς όμως για την Τιμάο, εκείνη τη χρονιά είχε αλλάξει ο τρόπος διεξαγωγής και πλέον το πρωτάθλημα γινόταν με δυο ομίλους και μια τελική φάση με τις τέσσερις πρώτες ομάδες. Η Κορίνθιανς, που ήταν το μεγάλο φαβορί μέχρι εκείνη τη στιγμή με 12 νίκες σε 15 ματς, άρχισε να καταρρέει, κατάφερε να μπει στην τελική φάση, αλλά εκεί απέναντι σε Σάντος, Παλμέιρας και Σάο Πάουλο βγήκε τελευταία με 0 νίκες, 3 ισοπαλίες και 5 ήττες. Το τραγικό δυστύχημα και όσα ακολούθησαν, έκαναν τον τίτλο να χαθεί. Οι οπαδοί χρειάστηκε να περιμένουν μέχρι το 1977 για να κατακτήσουν ξανά το τοπικό πρωτάθλημα.


Το ιστορικό Εστάδιο Παλέστρα Ιτάλια, λίγο πριν γκρεμιστεί οριστικά το 2010

Όπως καταλαβαίνει κανείς, το μίσος γιγαντώθηκε. Ήδη, από την εποχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, με τη Βραζιλία να στέκεται απέναντι στις δυνάμεις του Άξονα, οι Ιταλοί μετανάστες στη Βραζιλία δεν ήταν και πολύ δημοφιλείς. Το παρατσούκλι “πόρκο”, γουρούνι, ακουγόταν συχνά για όσους είχαν ιταλική καταγωγή. Η Παλέστρα Ιτάλια άλλωστε, αναγκάστηκε να αλλάξει όνομα γι’ αυτόν τον λόγο, καθώς υπήρχε απόφαση από την κυβέρνηση ώστε να μην υπάρχει κανένας οργανισμός με όνομα που θα σχετίζεται με τις χώρες του άξονα. Η ομάδα αντιμετώπισε το φάσμα της διάλυσης, καθώς ούτε το Παλέστρα Σάο Πάουλο έγινε αποδεκτό και κινδύνευσε να σβηστεί από τον χάρτη και τα περουσιακά της στοιχεία να δοθούν σε άλλους συλλόγους. Σχεδόν την τελευταία στιγμή, ο σύλλογος μετατράπηκε σε Παλμέιρας και διασώθηκε.

Με τα χρόνια να περνούν και τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο να έχει λήξει, το προσβλητικό “γουρούνια” είχε κάπως ξεθωριάσει. Εκείνη όμως η ψηφοφορία και η στάση της Παλμέιρας το έφεραν ξανά στη μόδα. Η ιστορία λέει ότι ο πρόεδρος της Κορίνθιανς αποκάλεσε τους ανθρώπους της Παλμέιρας  (σε ελεύθερη μετάφραση) “γουρούνια με μαύρη ψυχή”. Η δήλωση κυκλοφόρησε από τους δημοσιογράφους και υιοθετήθηκε αμέσως από τον κόσμο της Κορίνθιανς. Στο επόμενο ματς των δύο ομάδων, που έγινε στο στάδιο Μορουμπί, οι οπαδοί της Τιμάο πήραν μαζί τους ένα γουρούνι και το άφησαν να τρέχει στο γήπεδο, φωνάζοντας “πόρκο, πόρκο” για τους αντιπάλους. Το υποτιμητικό σύνθημα θα συνόδευε για πολλά χρόνια την Παλμέιρας στα γήπεδα.


Το ματς Παλμέιρας-Σάντος που έφερε μια νέα εποχή

Μέχρι που ένας έξυπνος άνθρωπος αποφάσισε να πάρει το όπλο των… εχθρών και να το κάνει όπλο της Παλμέιρας. Βρισκόμαστε στο 1983 και ο διευθυντής μάρκετινγκ του συλλόγου, Ζοάο Ρομπέρτο Γκομπάτο, ρίχνει την ιδέα για να γίνει μασκότ της ομάδα το γουρούνι (για πολλά χρόνια μασκότ ήταν ένας παπαγάλος). Παρά την πρωτοποριακή ιδέα του Γκομπάτο, οι υψηλά ιστάμενοι άνθρωποι της διοίκησης απέρριψαν την ιδέα με συνοπτικές διαδικασίες. Αντίθετα, η ιδέα άρεσε αρκετά σε μεγάλη μερίδα του κόσμου. Από την επόμενη σεζόν μάλιστα, κάποιοι πουλούσαν πορσελάνινα γουρουνάκια στους οπαδούς. Οι πωλήσεις ήταν πολύ καλές και σιγά σιγά το γουρουνάκι άρχισε να μπαίνει περισσότερο στην καθημερινότητα του συλλόγου. Ο Γκομπάτο ήξερε ότι δεν θα έπειθε ποτέ τη διοίκηση, οπότε αποφάσισε να προσεγγίσει τους οργανωμένους, η δύναμη του κόσμου είναι τεράστια στη Λ. Αμερική. Η περίφημη “Μάντσα Βέρντε” (ελληνιστί Πράσινος Λεκές) και οι TUP συμφώνησαν με την ιδέα του Γκομπάτο. Και κάπως έτσι, η κατάλληλη στιγμή ήρθε σε ένα ντέρμπι απέναντι στη Σάντος.


Μα, δεν είναι χαριτωμένο;

Η Παλμέιρας κέρδισε με 1-0 και οι οργανωμένοι οπαδοί φώναξαν για πρώτη φορά υπέρ της ομάδας το σύνθημα που μέχρι τότε αποτελούσε ντροπή. Το “πόρκο, πόρκο” από τότε θα γινόταν μια από τις αγαπημένες ιαχές των οπαδών της ομάδας. Στο επόμενο ματς, οι οργανωμένοι έκαναν τον γύρο του ταρτάν με στο γήπεδο με ένα γουρουνάκι ντυμένο στα χρώματα της ομάδας. Λίγες ημέρες αργότερα, ο ποδοσφαιριστής Ζορζίνιο φωτογραφήθηκε για ένα περιοδικό με ένα χαριτωμένο γουρουνάκι στην αγκαλιά του. Ο τίτλος: “Η Παλμέιρας σπάει το ταμπού, πάμε γουρούνι”.


Ένα από τα γουρονο-συνθήματα της Παλμέιρας

Η διοίκηση πλέον είχε λάβει το μήνυμα και έκανε το γουρούνι κομμάτι του συλλόγου. Η Παλμέιρας μετά τον παπαγάλο απέκτησε και δεύτερη μασκότ, το γουρούνι (που οφείλουμε να πούμε ότι βλέποντας και την κεντρική φωτογραφία, δεν είναι τόσο χαριτωμένο όσο αυτό που κρατούσε ο Ζορζίνιο), που πήρε και το όνομα Γκομπάτο, προς τιμήν του εμπνευστή της ιδέας. Οι αντίπαλοι οπαδοί σταμάτησαν σιγά σιγά να το χρησιμοποιούν εναντίον τους και έτσι εδώ και περίπου 25 χρόνια, το “πόρκο” αποτελεί αγαπημένη λέξη για την Παλμέιρας. Το Κλάσικο ντα Σαουντάντε του 1986 μπορεί να μην έκρινε κάποιον τίτλο, αλλά σημάδεψε για πάντα την ιστορία του συλλόγου. Κάτι αντίστοιχο μπορεί να συμβεί και σε αυτόν τον τελικό του Λιμπερταδόρες. Η Παλμέιρας αναζητά τον 2ο τίτλο της, μετά από αυτόν του 1999, ενώ η Σάντος με τις τρεις κατακτήσεις, σήκωσε το τρόπαιο για τελευταία φορά το 2011. Ο τίτλος θα πάει στην επαρχία του Σάο Πάουλο ό,τι κι αν γίνει. Αυτό που μένει, είναι να δούμε αν θα πάει στα χέρια των γουρουνιών ή των… ψαριών της Σάντος. Αλλά για τα ψάρια θα μιλήσουμε άλλη φορά.
blog.stoiximan.gr
El Sombrero

Αποσυνδεδεμένος fon7

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 26.306
    • Προφίλ
Απ: Brasileiro
« Απάντηση #89 στις: Τετ 03 Φεβ 2021 22:39 »
Είσαι από τους λίγους τυχερούς που μπήκαν στο Μαρακανά για έναν τελικό Λιμπερταδόρες και στο 99ο λεπτό με τη μπάλα να φτάνει με σέντρα στην περιοχή βγάζεις ατάραχος σέλφι;

Απαγόρευση εισόδου στα γήπεδα. Για 5 χρόνια. Τουλάχιστον.


https://twitter.com/DiarioOle/status/1356250497863327750
El Sombrero

Αποσυνδεδεμένος fon7

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 26.306
    • Προφίλ
Απ: Brasileiro
« Απάντηση #90 στις: Σαβ 06 Φεβ 2021 15:12 »


Η μέρα που ο Πελέ σταμάτησε έναν πόλεμο

Το διάστημα 1967-1970 στη Νιγηρία μαινόταν ένας αδυσώπητος εμφύλιος. Οι κάτοικοι της περιοχής της Μπιάφρα ζητούσαν την ανεξαρτησία τους, η κυβέρνηση της χώρας δεν ήθελε σε καμία περίπτωση να χάσει μια έκταση γεμάτη πετρέλαιο και το αποτέλεσμα ήταν ένας πόλεμος στον οποίο, όπως πάντα, ενεπλάκησαν κι άλλες χώρες και ο οποίος υπολογίζεται ότι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο (είτε στις μάχες, είτε από πείνα και ασθένειες) κόστισε τη ζωή περίπου 3 εκατομμυρίων ανθρώπων.

Στα 2,5 χρόνια που κράτησε ο πόλεμος οι εχθροπραξίες σταμάτησαν επίσημα μόνο μια φορά. Τον Φλεβάρη του 1969 στην πόλη Μπενίν, που βρίσκεται στα νότια της χώρας, έφτασε η αποστολή της Βραζιλιάνικης Σάντος, η οποία εκείνα τα χρόνια συνήθιζε να κάνει περιοδείες σ’ όλο τον κόσμο εκμεταλλευόμενη το γεγονός ότι στη σύνθεση της είχε τον καλύτερο ποδοσφαιριστή του πλανήτη, τον Έντσον Αράντες ντο Νασιμέντο, τον οποίο όλοι ήξεραν και ξέρουν ως Πελέ. Η φήμη του Βραζιλιάνου ήταν τέτοια που η Σάντος είχε φτάσει να παίζει πάνω από 100 παιχνίδια το χρόνο κυριολεκτικά σε όλο τον κόσμο, ενώ αρκετές φορές έπαιζε έναν αγώνα και την επόμενη μέρα βρισκόταν σε άλλη χώρα έτοιμη να παίξει κι άλλον! Κι όλους αυτούς απέναντι σε αντιπάλους που θεωρούσαν πως παίζουν το παιχνίδι της ζωής τους (αρκετές φορές ο Πελέ παραπονέθηκε για σκληρά χτυπήματα που δεχόταν σε αγώνες που υποτίθεται ήταν φιλικοί) και σε γήπεδα κατάμεστα από κόσμο που ανυπομονούσαν να δούνε τον ‘Βασιλιά’.



Ο ερχομός του Πελέ στη Νιγηρία ήταν τόσο μεγάλη είδηση που ακόμα και ο πόλεμος μπήκε για λίγο στην άκρη. Πριν την άφιξη της ομάδας ο πρόεδρος της κυβέρνησης, Σάμιουελ Ογκμπεμούντια, και ο συνταγματάρχης που ήταν επικεφαλής των δυνάμεων της Μπιάφρα είχαν διαβεβαιώσει τους ανθρώπους της πόλης ότι δεν θα υπάρξουν επιθέσεις κατά τη διάρκεια της παραμονής της Σάντος, κηρύσσοντας ουσιαστικά 48ωρη ανακωχή για χάρη ενός αγώνα ποδοσφαίρου. Ο κυβερνήτης της περιοχής με τη σειρά του ανακήρυξε ημιαργία τη μέρα εκείνη και επέτρεψε την ελεύθερη διάβαση από τη γέφυρα της πόλης ανεξαρτήτως προέλευσης, επιτρέποντας έτσι σε οποιονδήποτε από τις δυο αντιμαχόμενες πλευρές ήθελε να παρακολουθήσει το παιχνίδι και να απολαύσει τον Πελέ, να φτάσει εύκολα στο γήπεδο.

Ο αγώνας διεξήχθη σ’ ένα κατάμεστο γήπεδο και η Σάντος κέρδισε με 2-1 μια ομάδα επίλεκτων της περιοχής. Ο Πελέ δεν σκόραρε αλλά η παρουσία του και μόνο στον αγωνιστικό χώρο αρκούσε για να ξεχαστεί για μερικές ώρες μια ολόκληρη χώρα. Όπως αποκάλυψε ο τερματοφύλακας της Σάντος αρκετά χρόνια μετά, με το που η ομάδα μπήκε στο αεροπλάνο για να ταξιδέψει για τον επόμενο σταθμό της περιοδείας της, οι μάχες συνεχίστηκαν χωρίς χρονοτριβή.
sombrero.gr

Αποσυνδεδεμένος fon7

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 26.306
    • Προφίλ
Απ: Brasileiro
« Απάντηση #91 στις: Παρ 12 Φεβ 2021 23:26 »


Φάγαμε γκολ, δώσαμε ξύλο

Οι ποδοσφαιρικοί καβγάδες μεταξύ Βραζιλιάνων και Αργεντινών δεν είναι λίγοι, ειδικά στο παρελθόν. Σε μια τέτοια ιστορία θα ταξιδέψουμε σήμερα, στο μακρινό πλέον 1995 και στο θεσμό του Σουπερκόπα Λιμπερταδόρες. Προσοχή, το Σουπερκόπα Λιμπερταδόρες δεν είναι ούτε Λιμπερταδόρες, ούτε Σούπερ Καπ της Ν. Αμερικής. Το «δικό μας» Σούπερ Καπ λέγεται Ρεκόπα Σουνταμερικάνα. Και στην ερώτηση «τι ήταν τότε το Σουπερκόπα Λιμπερταδόρες ρε μάστορα;», η απάντηση είναι: «μια επίσημη διοργάνωση της CONMEBOL που γινόταν με τη συμμετοχή παλιότερων νικητών του Λιμπερταδόρες». Κι αν κάποιος πονηρός αναγνώστης μας ρωτήσει: «μα αν έπαιρνε μια καινούρια ομάδα το Λιμπερταδόρες, άλλαζαν οι ομάδες;», η απάντηση είναι «φυσικά, οι διοργανωτές κάθε χρόνο άλλαζαν μορφή στη διοργάνωση». Αν και το θέλω πολύ, δεν θα μπω σε λεπτομέρειες (τις κρατάμε για άλλη φορά) και θα συνεχίσω με την ίδια την ιστορία.

Το 1995 λοιπόν, ξεκινήσαμε με 17 ομάδες και στα προκριματικά βρέθηκαν αντιμέτωπες η Βέλεζ Σάρσφιλντ από την Αργεντινή (που υπό τον Κάρλος Μπιάνκι είχε κατακτήσει το Λιμπερταδόρες το 1994 και προστέθηκε ως 17η) κι η βραζιλιάνικη Φλαμένγκο. Οι Βραζιλιάνοι είχαν μια σούπερ τριάδα μπροστά με Σάλβιο Μπορτολίνι (που πήγε στη συνέχεια στη Ρεάλ), τον αγαπημένο Ρομάριο και τέλος τον Εντμούντο. Οι Βραζιλιάνοι παίρνουν σημαντικό πλεονέκτημα, καθώς κερδίζουν εκτός έδρας με 2-3 και περιμένουν τη Βέλεζ στη ρεβάνς. Εκεί με ένα γκολ από τον καθένα της σούπερ αυτής τριάδας, καθαρίζουν το ματς με 3-0. Ο Εντμούντο, με παρατσούκλι “Το Ζώο” (σίγουρα όχι επειδή ήταν ένα χνουδωτό κουταβάκι) προκαλεί τους Αργεντινούς. Φιλάει το χορτάρι, κάνει κινήσεις και λέει διάφορα λογάκια.


Μαγικές στιγμές νοτιοαμερικάνικης τρέλας (ο καβγάς και το ξύλο μετά το 1.15)

Στην απέναντι πλευρά βρίσκεται μεταξύ άλλων ο αμυντικός Φλάβιο Σαντονά. Ο Σαντονά είχε έρθει σε αρκετές μονομαχίες με τον Εντμούντο κατά τη διάρκεια του αγώνα και σίγουρα δεν ήταν πολύ ικανοποιημένος από την απόδοσή του. Οι κινήσεις του Εντμούντο τον έκαναν να χάσει κάθε ίχνος ψυχραιμίας. Κάπως έτσι, βρίσκεται σε μια φάση να μαρκάρει τον Εντμούντο λίγο κάτω από τη σέντρα. Ο Βραζιλιάνος είχε όρεξη για τσαλιμάκια. Ο Σαντονά όχι. Του έριξε μια καλή αγκωνιά στο πρόσωπο, ο Εντμούντο σωριάστηκε κάτω και προς έκπληξη όλων, ο Ουρουγουανός διαιτητής Ερνέστο Φιλίπι δεν έδωσε καν φάουλ. Ο Φιλίπι θα διαιτήτευε μερικά χρόνια το ιστορικό Αργεντινή-Κολομβία 0-5, όταν κι ο αστικός μύθος λέει ότι παρακαλούσε τους Κολομβιανούς να βάλουν “κι άλλο γκολ σε αυτούς τους π..τάνας γιους”, εννοώντας τους Αργεντίνους.

Η φάση συνεχίστηκε, με τον Αργεντίνο σπίκερ (τον αγαπημένο Μαριάνο Κλος) να λέει: “Μπράβο Τσίνο, ένα δεξί κροσέ ή ένα αριστερό ποτέ δεν έβλαψε κανέναν” και τα λόγια να αποδεικνύονται προφητικά. Κι αυτό, γιατί η φάση ναι μεν συνεχίστηκε, αλλά Εντμούντο και Σαντονά άρχισαν μια κοκορομαχία. Την ώρα που η βραζιλιάνικη τηλεόραση έδειχνε την επίθεση των παικτών της Βέλεζ, ο Εντμούντο έδειξε το σκορ με τα τρία δάχτυλά του και έριξε μια σφαλιαρίτσα στον Σαντονά. Ο Σαντονά απάντησε με μια δικιά του σφαλιαρίτσα και στη συνέχεια έδωσε μια μεγαλοπρεπή γροθιά που σώριασε τον Εντμούντο. Το τι έγινε από εκεί και πέρα μπορεί να το φανταστεί κανείς και να το δει στο βίντεο. Ο Ρομάριο έτρεξε και κλώτσησε τον Σαντονά σαν τον Τζάκι Τσαν, αστυνομικοί (κρατώντας κάτι ματσούκια), παίκτες, προπονητές και… διάφοροι περαστικοί έμπλεξαν σε έναν κλασικό βραζιλιανοαργεντίνικο καβγά στο γήπεδο (όπως γράφει κι ένας θεούλης στα σχόλια του παραπάνω βίντεο, το πιο περίεργο είναι ότι ο νευρικός Τσιλαβέρτ, τότε τερματοφύλακας της Βέλεζ, πήγε να χωρίσει και όχι να πλακωθεί).


Μια από τις κορυφαίες στιγμές τεχνικής του Ρομάριο

Όπως ήταν αναμενόμενο, το παιχνίδι διακόπηκε. Ο Ρομάριο έκανε δηλώσεις του στιλ: “όταν παίζεις με τους Αργεντίνους πρέπει να είσαι έτοιμος για όλα”, ενώ ο Σαντονά είπε: «Κάθε ποδοσφαιριστής πρέπει να αναγνωρίζεται για κάτι, είτε για καλό, είτε για κακό». Μέσα στο χαμό φυσικά είχαμε και… παράπλευρες απώλειες. Ο αναπληρωματικός επιθετικός Αλοΐσιο έριξε μια μπουνιά σε έναν Αργεντινό, εκείνος έσκυψε και τελικά την έφαγε ο αμυντικός της Φλαμένγκο Κλαούντιο που μελάνιασε. Πολύ δυνατές ήταν κι οι δηλώσεις του Βραζιλιάνου προπονητή Γουάσινγκτον Ροντρίγκες που μέσες άκρες είπε κάτι σε στιλ: “Τους κερδίσαμε στην μπαλίτσα και το έριξαν στο ξύλο, αν θέλουν να παίξουμε κι άλλο, να παίξουμε. Αν θέλουν να παίξουμε ξύλο, μπορούμε να παίζουμε ξύλο μέχρι το πρωί”. Φήμες ότι έγινε αργότερα γενικός γραμματέας του ΟΗΕ δεν επιβεβαιώνονται.

Ο διαιτητής δεν απέβαλλε κανέναν, αλλά η Ομοσπονδία τιμώρησε τους παίκτες έτσι κι αλλιώς. Ρομάριο και Εντμούντο έχασαν τα δυο επόμενα παιχνίδια της Φλαμένγκο στη διοργάνωση κι ο Σαντονά έφαγε δέκα αγωνιστικές. Ο Εντμούντο χρειάστηκε να μείνει αρκετή ώρα ακόμα στο Μαρακανά πάντως, καθώς είχε κληρωθεί για έλεγχο αντιντόπινγκ και από τον μεγάλο ενθουσιασμό του δεν μπορούσε να δώσει δείγμα. Περήφανος πάντως κι αυτός δήλωσε: “το βασικό είναι ότι τους κερδίσαμε και στο ξύλο”. Χρόνια αργότερα, ο Σαντονά έδωσε συνέντευξη στο TyC και δήλωσε: «Δεν μετάνιωσα για τίποτα, αν γινόταν ξανά, θα έκανα το ίδιο. Με τον Εντμούντο το σκορ είναι 1 υπέρ μου και 1 κατά μου. Υπέρ μου είναι ότι τον χτύπησα μέσα στη Βραζιλία, κατά μου ότι τον χτύπησα από πίσω. Θα ήθελα να τον είχα χτυπήσει από μπροστά». Οι οπαδοί της Βέλεζ πάντως, έκαναν γκράφιτι τη στιγμή και την απαθανάτισαν, όπως φαίνεται στην αρχική φωτογραφία του κειμένου. Ο Σαντονά συνέχισε την καριέρα του και έμεινε (πέρα από τις αμυντικές του ικανότητες) αξέχαστος και για ένα άλλο συμβάν. Το 1998 σε ένα Βέλεζ-Ράσινγκ αποβλήθηκε στο 38′ με απευθείας κόκκινη για ένα φάουλ. Αποχωρώντας προς τα αποδυτήρια και παρ’ ότι οι περισσότεροι οπαδοί τον χειροκροτούσαν, ένας τον έβρισε. Ο Σαντονά πήγε στα αποδυτήρια, άλλαξε ρούχα, βγήκε ξανά έξω σαν κύριος, πήγε στην εξέδρα και έριξε μια μεγαλοπρεπή γροθιά στον οπαδό.
sombrero.gr

Αποσυνδεδεμένος fon7

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 26.306
    • Προφίλ
Απ: Brasileiro
« Απάντηση #92 στις: Πεμ 18 Φεβ 2021 22:21 »
Το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας τους ήταν εχθροί. Δυο τελείως διαφορετικοί άνθρωποι που συχνά την έλεγαν ο ένας στον άλλο. "Ο Μπεμπέτο είναι άνθρωπος του σπιτιού, εγώ είμαι γάτα του δρόμου" έλεγε ο Ρομάριο που ακόμα και λίγο πριν το Μουντιάλ δήλωνε πως δεν θέλει να κάτσει δίπλα του στο αεροπλάνο. Στα γήπεδα των ΗΠΑ όμως η συνεργασία τους ήταν τόσο καλή που στις προπονήσεις τακτικής οι δυο τους συνήθως άραζαν γιατί "ξέραμε τέλεια ο ένας τον άλλον". Η σελεσάο θα φτάσει ως τον τίτλο, με τους δυο τους να έχουν συνολικά 8 γκολ και 3 ασίστ, και ο Μπεμπέτο θα προσθέσει στο βιογραφικό του ένα Παγκόσμιο Κύπελλο και έναν πανηγυρισμό για το νεογέννητο παιδί του που θα μείνει στην ιστορία και θα αναγκάσει τον Ρομάριο να δηλώσει λίγο πριν τον τελικό: "Ελπίζω η γυναίκα του να βρει τρόπο να γεννήσει ακόμα ένα μέσα στις επόμενες μέρες".


Για όσους τον θυμούνται/ξέρουν μόνο λόγω του πανηγυρισμού εκείνου, να πούμε ότι ο Μπεμπέτο είναι 6ος σκόρερ στην ιστορία της εθνικής Βραζιλίας, έχει βγει πρώτος σκόρερ στο ισπανικό πρωτάθλημα, στο βραζιλιάνικο πρωτάθλημα, σε Κόπα Αμέρικα και σε Ολυμπιακούς Αγώνες και ότι στην Ισπανία είχε με την Ντεπορτίβο 86 γκολ σε 131 ματς!

El Sombrero

Αποσυνδεδεμένος fon7

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 26.306
    • Προφίλ
Απ: Brasileiro
« Απάντηση #93 στις: Κυρ 21 Φεβ 2021 15:49 »
Το 1909 τα αδέρφια Λεάο ίδρυσαν στο Πόρτο Αλέγκρε μια ομάδα που, σε αντίθεση με τη συμπολίτισσα Γκρέμιο, θα ήταν ανοιχτή προς όλους, ανεξαρτήτως εθνικότητας και κοινωνικής τάξης. Σαράντα δυο χρόνια μετά το τελευταίο της πρωτάθλημα και δυο αγωνιστικές πριν το φετινό φινάλε η Ιντερνασιονάλ είναι 1η, ένα βαθμό πάνω από τη Φλαμένγκο. Οι δυο ομάδες θα βρεθούν αντιμέτωπες σήμερα το βράδυ στο Μαρακανά, που σημαίνει πως αν οι φιλοξενούμενοι κερδίσουν θα στεφτούν πρωταθλητές. Γι'αυτό το λόγο περισσότεροι από 1.000 οπαδοί βρέθηκαν χθες στο αεροδρόμιο για να αποχαιρετήσουν την ομάδα, που τέσσερα χρόνια πριν έπαιζε για πρώτη και μοναδική φορά στην ιστορία της στη 2η κατηγορία.


"Ακόμα και τότε όμως, στη χειρότερη στιγμή στα 107 χρόνια ιστορίας της ομάδας, μια δεκαετία μετά από τη μέρα που έφτανε στην κορυφή της Λατινικής Αμερικής αλλά και του κόσμου, ακόμα και με δάκρυα στα μάτια, 1500 χιλιόμετρα μακριά από την πόλη τους, οι οπαδοί βρίσκουν το κουράγιο και συνεχίζουν να τραγουδάνε..."



Μαζί στην κορυφή, μαζί και στον πάτο

Απρίλιος του 1909. Τα τρία αδέρφια Λεάο, με επικεφαλής τον 28χρονο δημοσιογράφο Ενρίκε, οργανώνουν μια συνάντηση σε μια περιοχή του Πόρτο Αλέγκρε στην οποία μένουν κυρίως φοιτητές και μετανάστες. Σκοπός της συγκέντρωσης είναι η δημιουργία μιας νέας ποδοσφαιρικής ομάδας. Στην πόλη υπάρχει ήδη μια ομάδα, η Γκρέμιο, αλλά ελάχιστοι μπορούν να παίξουν εκεί καθώς, άτυπα, πρόκειται για κλειστό κλαμπ που δέχεται μόνο όσους έχουν γερμανική καταγωγή (κάτι που εκείνα τα χρόνια ήταν αρκετά συνηθισμένο στη Βραζιλία, με αντίστοιχα παραδείγματα την Σάο Πάολο των Ιταλών και τη Βάσκο των Πορτογάλων).

Περισσότεροι από 40 άνθρωποι παρευρίσκονται στη συνάντηση και συμφωνούν πως σε αντίθεση με τη Γκρέμιο, την ομάδα της μεσαίας και ανώτερης τάξης της πόλης, ο δικός τους σύλλογος θα ήταν ανοιχτός σε όλους, ανεξαρτήτως εθνικότητας και κοινωνικής τάξης. Γι’αυτό και την ονομάζουν Αθλητικός Σύλλογος Ιντερνασιονάλ.

Λίγους μόλις μήνες μετά, οι άνθρωποι της ομάδας προσκαλούν σε φιλικό τη “γειτόνισσα”. Περισσότεροι από 2000 άνθρωποι μαζεύονται για να δούνε το πρώτο παιχνίδι μεταξύ των δυο ομάδων, μια κόντρα που αργότερα θα γίνει γνωστή ως “Gre-Nal”. Η Γκρέμιο, ως πιο οργανωμένη και δυνατή, ζητάει να παίξει με τους αναπληρωματικούς της αλλά η Ιντερνασιονάλ είναι ανένδοτη: να παίξουν οι βασικοί. Το παιχνίδι λήγει 0-10 και παραμένει μέχρι και σήμερα η μεγαλύτερη νίκη της Γκρέμιο στα Gre-Nal.

Με τα χρόνια η Ιντερνασιονάλ μεγαλώνει και κερδίζει σχεδόν τα πάντα: εγχώριους τίτλους (μέχρι και σήμερα είναι η μοναδική που έχει πάρει πρωτάθλημα Βραζιλίας αήττητη), Λιμπερταδόρες, Σουνταμερικάνα και Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων (νικώντας τη Μπαρτσελόνα του Ροναλντίνιο). Τα μέλη της που πληρώνουν ετήσια συνδρομή ξεπερνάνε τις 100.000, ένα νούμερο που την φέρνει στην 6η θέση παγκοσμίως και στην κορυφή της ηπείρου.


Πανηγυρισμοί για το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων, το 2006

Δεκέμβριος του 2016. Η Ιντερνασιονάλ βρίσκεται στη ζώνη του υποβιβασμού εδώ και καιρό και την τελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος φιλοξενείται στην έδρα της Φλουμινένσε. Παρ’ ότι οι ελπίδες σωτηρίας της είναι απειροελάχιστες μερικές εκατοντάδες οπαδοί της δίνουν το παρών στο ένα πέταλο, εμψυχώνουν τους παίκτες και τραγουδάνε ακατάπαυστα. Ο τερματοφύλακας Ντανίλο αποκρούει ακόμα και πέναλτι αλλά το παιχνίδι λήγει τελικά 1-1. Η Ιντερνασιονάλ υποβιβάζεται για πρώτη φορά στην ιστορία της στη δεύτερη κατηγορία και οι οπαδοί της ξεσπούν αμέσως σε κλάματα.



Ακόμα και τότε όμως, στη χειρότερη στιγμή στα 107 χρόνια ιστορίας της ομάδας, μια δεκαετία μετά από τη μέρα που έφτανε στην κορυφή της Λατινικής Αμερικής αλλά και του κόσμου, ακόμα και με δάκρυα στα μάτια, 1500 χιλιόμετρα μακριά από την πόλη τους (στους δρόμους της οποίας οι οπαδοί της Γκρέμιο έστηναν κανονικό πάρτι), οι οπαδοί βρίσκουν το κουράγιο και συνεχίζουν να τραγουδάνε. Και κάπως έτσι, με αυτόν τον τρόπο (τον πιο απλό για κάποιους και τον πιο δύσκολο για κάποιους άλλους), κερδίζουν μια θέση στην καρδιά μας, δίπλα ακριβώς στους συντετριμμένους οπαδούς της Ιντεπεντιέντε, που τρία χρόνια πριν, βλέποντας την ομάδα τους να υποβιβάζεται για πρώτη φορά, έκλαιγαν και τραγουδούσαν ταυτόχρονα.

Γιατί εκεί ακριβώς βρίσκεται όλη η ομορφιά και η αξία του οπαδισμού. Στις πίκρες.


sombrero.gr

Αποσυνδεδεμένος fon7

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 26.306
    • Προφίλ
Απ: Brasileiro
« Απάντηση #94 στις: Τετ 24 Φεβ 2021 19:36 »
"Ο κινηματογράφος έχει διαμορφώσει την προσωπικότητα μου. Η πιο ωραία εμπειρία ήταν όταν είδα το Interstellar στην πρεμιέρα στο Ρόγιαλ Άλμπερτ Χολ με συνοδεία ζωντανής ορχήστρας. Με είχε καλέσει ο Φάμπρεγας γιατί ήξερε ότι λατρεύω τον Νόλαν. Περπάτησα και στο κόκκινο χαλί αλλά φυσικά κανένας δεν με πρόσεξε αφού ήταν εκεί ο Νόλαν, ο Χανς Ζίμερ, η Τζέσικα Τσάστεϊν, ο Στίβεν Χόκινγκ και ο Κιπ Θορν ο φυσικός. Με είχαν βάλει να κάτσω μαζί με τον Ανρί και τον Μάικλ Κέιν και από τη χαρά μου δεν μπορούσα να μιλήσω. Δεν ήθελα να ενοχλήσω, γι'αυτό άφησα τον Ανρί να κάνει όλες τις ερωτήσεις."

(Φιλίπε Λουίς)



Δικό μας παιδί.
Ο Φιλίπε Λουίς κυκλοφορεί με μπλουζάκια Breaking Bad, Guns N' Roses, Sons of Anarchy, βλέπει φανατικά ταινίες (έχει συλλογή με 2.000!), συζητάει στις συνεντεύξεις για αστροφυσική και δεν διστάζει να πάρει πολιτικές θέσεις.
Όταν τον ρωτάνε για τους ποδοσφαιριστές απαντάει: "Το 80% ζει σε μια φούσκα. Ειδικά οι νεότεροι, που πιστεύουν ότι αν κυκλοφορούν με μια φιρμάτη τσάντα, παπούτσια 400 ευρώ, ένα επιβλητικό αυτοκίνητο και 8 τατουάζ θα γίνουν αμέσως σταρ και ο κόσμος θα τους σέβεται. Ξεχνάνε εντελώς τον αληθινό κόσμο."
https://www.facebook.com/sombrerogr/posts/10156803455465931
El Sombrero

Αποσυνδεδεμένος fon7

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 26.306
    • Προφίλ
Απ: Brasileiro
« Απάντηση #95 στις: Πεμ 25 Φεβ 2021 21:49 »


Το γκρανκινιολικό, χιτσκοκικό φινάλε του πρωταθλήματος Βραζιλίας

Τον χειμώνα του 1979 ο Ελουσμάρ Μάζι γιόρταζε δυο πράγματα. Από τη μια την ενηλικίωση του, αφού εκείνη την περίοδο έκλεινε τα 18, και από την άλλη την κατάκτηση του πρωταθλήματος από την αγαπημένη του ομάδα. Η Ιντερνασιονάλ του Πόρτο Αλέγκρε με ηγέτη τον Φαλκάο επικρατούσε στον τελικό της Βάσκο και πανηγύριζε το τρίτο πρωτάθλημα της ιστορίας της και ταυτόχρονα το πιο ιδιαίτερο, αφού κατακτήθηκε χωρίς ήττα, κάτι που δεν το είχε, ούτε το έχει ακόμα, καταφέρει καμία άλλη ομάδα της Βραζιλίας.

Μέσα στις επόμενες δεκαετίες ο Μάζι έγινε από ένας απλός μαθητής ένας από τους πιο ισχυρούς επιχειρηματίες του αγροτικού τομέα της χώρας, αφού η εταιρεία παραγωγής σόγιας που ίδρυσε μαζί με τον αδερφό του το 1981 γιγαντώθηκε γρήγορα, έγινε μια από τις κορυφαίες του πλανήτη, έφτασε να απασχολεί αρκετούς χιλιάδες εργαζόμενους και χάρισε και στους δυο (κυρίως στον αδερφό του που είναι ο μπροστάρης του εγχειρήματος) το παρατσούκλι “βασιλιάς της σόγιας”.



Την ίδια ώρα που οι δουλειές πήγαιναν κάτι παραπάνω από καλά, το… αίσθημα ζοριζόταν. Τα πρώτα χρόνια που ακολούθησαν τον τίτλο του 1979 η Ιντερνασιονάλ πανηγύρισε αρκετά περιφερειακά πρωταθλήματα ενώ κατέκτησε και το κύπελλο Βραζιλίας αλλά στο πρωτάθλημα το ταβάνι της ήταν η 2η θέση. Αυτό συνεχίστηκε και με την αλλαγή του αιώνα. Στην πρώτη δεκαετία των 00s οι ‘κόκκινοι’ κατέκτησαν δυο Λιμπερταδόρες και ένα Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων, νικώντας μάλιστα στον τελικό τη Μπαρτσελόνα του Ροναλντίνιο, αλλά δεν μπόρεσαν ποτέ να επαναλάβουν τις επιτυχίες των 70s στο εγχώριο πρωτάθλημα, παρ’ότι τερμάτισαν άλλες 3 φορές στη 2η θέση.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά το 2016 η ομάδα υποβιβάστηκε για πρώτη φορά στην ιστορία της, μια μόλις δεκαετία από τότε που έφτανε στην κορυφή του κόσμου. Η παρένθεση της 2ης κατηγορίας, μαζί με την αναμενόμενη καζούρα από τους οπαδούς της συμπολίτισσας Γκρέμιο, κράτησε μόνο ένα χρόνο και φέτος η κόκκινη πλευρά του Πόρτο Αλέγκρε ετοιμάστηκε να φορέσει επιτέλους ξανά τα γιορτινά της, αφού δυο αγωνιστικές πριν από το τέλος η Ιντερνασιονάλ ήταν μόνη πρώτη, ένα βαθμό πάνω από τη Φλαμένγκο. Τη συνέχεια τη γνωρίζουν λίγο-πολύ όλοι, αφού η σχετική είδηση έπαιξε σχεδόν παντού και, μεταξύ άλλων, βοήθησε ώστε ο αγώνας να σπάσει το ρεκόρ τηλεθέασης στην περιφέρεια του Ρίο.


Ο Μάζι δίνει το βραβείο του MVP σε παλιότερο αγώνα της Ιντερνασιονάλ

Ο Ελουσμάρ Μάζι, στα 60 του πλέον και πάμπλουτος όπως είδαμε, προσφέρθηκε να πληρώσει από την τσέπη του τα περίπου 150.000 ευρώ που χρειαζόταν για να μπορεί να αγωνιστεί στο κρίσιμο παιχνίδι με τη Φλαμένγκο στο Μαρακανά ο αναντικατάστατος φέτος δεξιός μπακ Ρόντινει, που παίζει στην ομάδα δανεικός από τη… Φλαμένγκο. Το ποσό δόθηκε, ο Ρόντινει ξεκίνησε κανονικά βασικός και μάλιστα στα τελευταία λεπτά του πρώτου ημιχρόνου έφτασε κοντά και στο να μετατρέψει την όλη ιστορία σε μελλοντικό παραμύθι, αφού σε ένα ανέβασμα του επιχείρησε ένα σουτ από τα πλάγια, η μπάλα κόντραρε σε ένα πόδι και κατέληξε στο οριζόντιο δοκάρι. Κάπου εδώ τελειώνουν όμως τα ωραία και ρομαντικά.

Στην αρχή της επανάληψης και με το σκορ στο 1-1 ο Βραζιλιάνος σημάδεψε κατά λάθος το πόδι του Φιλίπε Λουίς αντί για τη μπάλα. Ο διαιτητής δεν είδε την παράβαση αλλά για κακή του τύχη το VAR εντόπισε την επαφή και ο Ρόντινει αποβλήθηκε. Με παίκτη λιγότερο για σχεδόν ένα ημίχρονο η Ιντερνασιονάλ δεν άντεξε στην πίεση των γηπεδούχων, ηττήθηκε με 2-1 και έχασε το δικαίωμα να ορίζει αυτή τη μοίρα της στην τελευταία αγωνιστική.



Στο… τρίτο ημίχρονο του αγώνα, ο εκνευρισμένος από τη διαιτησία Μάζι, δήλωσε πως η αποβολή ήταν μια ντροπιαστική απόφαση και φάνηκε πεπεισμένος πως η αγαπημένη του ομάδα θα καταφέρει ακόμα κι έτσι να φτάσει στον τίτλο. Για να τη διευκολύνει μάλιστα, τόνισε ότι προτίθεται να βάλει ξανά το χέρι στην τσέπη και να προσφέρει στους παίκτες της Σαο Πάουλο, που είναι η τελευταία αντίπαλος της Φλαμένγκο, ένα γενναιόδωρο πριμ σε περίπτωση νίκης.

Όπως ήταν φυσικό η δήλωση προκάλεσε αντιδράσεις, αφού ο Μάζι ήταν έτσι κι αλλιώς πρώτο θέμα στην επικαιρότητα όλες αυτές τις μέρες λόγω της ιστορίας με τον Ρόντινει (υπολογίζεται ότι στα social media μόνο αυτές τις μέρες δημιουργήθηκαν πάνω από 50 ψεύτικα προφίλ του που επικεντρώθηκαν σε σατιρικά ποσταρίσματα). Η πιο σοβαρή απ’όλες τις αντιδράσεις ήρθε από τον αντιπρόεδρο της Φλαμέγνκο που απείλησε ότι θα καταφύγει στη δικαιοσύνη, αφού η διάσημη στο παρελθόν τακτική της “άσπρης βαλίτσας”, δηλαδή η πριμοδότηση μιας ομάδας με στόχο να παίξει για να κερδίσει προς όφελος ενός τρίτου, δεν υποστηρίζεται πλέον από τους κανονισμούς στη Βραζιλία. Ο Μάζι, μετά και από προτροπή των δικηγόρων του, αναγκάστηκε να ανακαλέσει τη δήλωση του, λέγοντας πως έγινε εν βρασμώ, αλλά η αλήθεια είναι ότι αρκετοί δεν πείστηκαν πως τελικά δεν θα κάνει πράξη την επιθυμία του έστω και κρυφά. Όχι πως η Σαο Πάουλο χρειάζεται το χρηματικό κίνητρο για να χτυπήσει το, τόσο σημαντικό όπως εξελίχθηκε, παιχνίδι της τελευταίας αγωνιστικής στο Μορουμπί.



Η νέα ομάδα του Ερνάν Κρέσπο, που τυπικά θα κάτσει για πρώτη φορά στον πάγκο της από τη νέα σεζόν, μόνο  αδιάφορη δεν είναι. Κατ’αρχάς, χρειάζεται οπωσδήποτε τη νίκη για να εξασφαλίσει την απ’ευθείας πρόκριση της στους ομίλους του Λιμπερταδόρες. Σε περίπτωση ήττας ή ισοπαλίας της και νίκης της Φλουμινένσε (παίζει με την αδιάφορη Φορταλέζα), η Σαο Πάουλο θα καταλήξει 5η και θα πρέπει σε περίπου 10 μέρες να ξεκινήσει τη νέα σεζόν και να περάσει δυο γύρους για να φτάσει στους ομίλους. Μια νίκη της εξασφαλίζει την 4η θέση, φτιάχνει λίγο το πολύ άσχημο κλίμα που έχει δημιουργηθεί το τελευταίο διάστημα από τις απανωτές αποτυχίες (μέχρι τον Δεκέμβρη η ομάδα ήταν φαβορί για τον τίτλο αλλά από τότε ακολούθησαν 10 παιχνίδια στα οποία κέρδισε μόνο το ένα!) και δίνει στον Κρέσπο περίπου δυο μήνες μέχρι την έναρξη των ομίλων για να δουλέψει ήσυχος με τους νέους του παίκτες.

Ο δεύτερος λόγος που οι οπαδοί της Σαο Πάουλο θέλουν οι ποδοσφαιριστές τους να τα δώσουν όλα είναι και ο πιο αναπάντεχος, αφού σχετίζεται με τον Ροζέριο Σένι, τον παλιό θρύλο της ομάδας. Ο φημισμένος τερματοφύλακας-σκόρερ που πέρασε όλη του την καριέρα στο Μορουμπί και πανηγύρισε 19 τίτλους εκεί, είναι από τον Νοέμβρη προπονητής της Φλαμένγκο και ονειρεύεται ότι μαζί της θα κατακτήσει το πρώτο του πρωτάθλημα ως τεχνικός. Η μοίρα το έφερε έτσι που για να τα καταφέρει θα πρέπει να κερδίσει την αγαπημένη του ομάδα μέσα στην έδρα της. Και οι συμπτώσεις μεταξύ των δυο αντιπάλων και του 48χρονου προπονητή δεν σταματάνε εδώ.

Η πρώτη προπονητική δουλειά του Σένι αφού κρέμασε τα γάντια του ήταν στη Σαο Πάουλο. Ο Βραζιλιάνος έκατσε στον πάγκο της για 7 μήνες και τελικά απολύθηκε μετά από μια ήττα με 2-0 από τη… (σωστά μαντέψατε) Φλαμένγκο. Δεν τελειώσαμε όμως. Όταν τον Νοέμβρη ανέλαβε τη Φλαμένγκο ο πρώτος του αγώνας εκεί ήταν με τη Σαο Πάουλο για το κύπελλο. Το αποτέλεσμα; Εντός έδρας ήττα με 1-2. Μια εβδομάδα μετά στη ρεβάνς του Μορουμπί ο αποκλεισμός οριστικοποιήθηκε με μια ακόμα ήττα, με 3-0. Αξίζει να σημειωθεί ότι η τελευταία φορά που η Φλαμένγκο έφυγε νικήτρια από το γήπεδο της Σαο Πάουλο εντοπίζεται μια δεκαετία πριν ενώ ο Σένι ως προπονητής δεν έχει κερδίσει ποτέ την ομάδα με την οποία έγινε γνωστός (έχει 2 ισοπαλίες και 5 ήττες).


O Σένι αποχαιρετάει ως θρύλος το Μορουμπί

Το δύσκολο έργο που περίμενε τον Σένι στο Μορουμπί έτσι κι αλλιώς, γίνεται ακόμα δυσκολότερο μετά από κάποιες  δηλώσεις του τις προηγούμενες εβδομάδες που δεν έκατσαν και πολύ καλά στα αυτιά των οπαδών της Σαο Πάουλο. “Έχω εργαστεί στο Σαο Πάουλο για τόσα πολλά χρόνια και είναι μια σπουδαία ομάδα αλλά εδώ είναι διαφορετική η ατμόσφαιρα” ξεκίνησε να λέει ο Σένι και συνέχισε, “το να είσαι στη Φλαμένγκο είναι διαφορετικό. Δεν γνωρίζω ακόμα καλά το Ρίο αλλά έχω καταλάβει το πόσο σημαντική είναι μια νίκη για τους οπαδούς μας. Για κάποιους από αυτούς στην φτωχή πλευρά της πόλης ίσως είναι και η μόνη τους χαρά, η μόνη μεγάλη νίκη τους στη ζωή. Γι’αυτό είναι πολύ ξεχωριστό το να δουλεύεις εδώ.”

Ο κόσμος της Σαο Πάουλο δεν φαίνεται να εκτίμησε ιδιαίτερα τον ενθουσιασμό του Σένι για τη νέα του ομάδα και αρκετοί εξ αυτών φρόντισαν να γνωστοποιήσουν την απογοήτευση τους ηλεκτρονικά, ζητώντας από τους παίκτες να κάνουν ό,τι μπορούν για να πικράνουν τον πρώην τερματοφύλακα-σημαία τους. Για να το πετύχουν αυτό αρκεί και μια ισοπαλία, αφού σε περίπτωση που αυτό το ματς έρθει Χ και η Ιντερνασιονάλ κερδίσει την αδιάφορη Κορίνθιανς εντός έδρας, οι δυο τους θα ισοβαθμήσουν στην κορυφή και εκεί η Ιντερνασιονάλ υπερτερεί λόγω καλύτερης διαφοράς γκολ.

Όποιος από τους δυο και να πανηγυρίσει απόψε το βράδυ, το σίγουρο είναι ότι για μια ακόμα χρονιά και παρά την απουσία τρομερής ποιότητας λόγω των αμέτρητων εξαγωγών ταλέντων προς την Ευρώπη, το Μπραζιλεϊράο επιβεβαιώνει ότι είναι από τα πιο απρόβλεπτα πρωταθλήματα στον κόσμο. Σε περίπτωση μάλιστα που ο τίτλος καταλήξει στο Πόρτο Αλέγκρε και την αγαπημένη ομάδα του ανοιχτοχέρη Ελουσμάρ Μάζι, η Ιντερνασιονάλ θα γίνει η 6η διαφορετική πρωταθλήτρια την τελευταία 10ετια.
blog.stoiximan.gr
El Sombrero

Αποσυνδεδεμένος fon7

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 26.306
    • Προφίλ
Απ: Brasileiro
« Απάντηση #96 στις: Παρ 26 Φεβ 2021 21:08 »
Παράθεση
Το ακυρωθέν γκολ της Ιντερνασιονάλ στο 96′ που της στέρησε το πρωτάθλημα! (vid)

Με την πλέον δραματικό τρόπο ολοκληρώθηκε το πρωτάθλημα Βραζιλία. Η Φλαμένγκο, αν και ηττήθηκε από την Σάο Πάολο, κατέκτησε τον τίτλο μετά την εντός έδρας ισοπαλίας της Ιντερνασιοναλ με την Κορίνθιανς.

Πριν την έναρξη της τελευταίας αγωνιστικής, η Φλαμένγκο ήταν στο +2 από την Ίντερνασιονάλ αλλά όλοι γνώριζαν πως το βράδυ στην έδρα της Σαο Πάολο δε θα είναι καθόλου εύκολο, σε αντίθεση με τη πιο «βατή» αποστολή της Ίντερνασιοναλ…



Η Σάο Πάολο προηγούνταν της Φλαμένγκο, και με βάση την εξέλιξη των δυο αναμετρήσεων, η Ιντενασιονάλ κρατούσε την τύχη στα χέρια της στο δρόμο για το πρώτο της πρωτάθλημα μετά το 1979, αλλά δεν κατάφερε να φτάσει στη νίκη.

Στο 96′ πέτυχε γκολ το οποίο όμως σωστά ακυρώθηκε ως οφ σάιντ, με τη χρήση VAR να επιβεβαιώνει την αρχική υπόδειξη του πρώτου βοηθού.

reddit

State Leagues
P   Team   M   W   D   L   G+   G-   GD   P   Form   Next
1   Flamengo Flamengo   38   21   8   9   68   48   20   71   LWWDW   
?
2   Internacional Internacional   38   20   10   8   61   35   26   70   DLWLD   
?
3   Atletico MG Atletico MG   38   20   8   10   64   45   19   68   WWDDL   
?
4   Sao Paulo Sao Paulo   38   18   12   8   59   41   18   66   WLDWD   
?
5   Fluminense Fluminense   38   18   10   10   55   42   13   64   WDWDW   
?
6   Gremio Gremio   38   14   17   7   53   40   13   59   LWLWD   
?
7   Palmeiras Palmeiras   38   15   13   10   51   37   14   58   LDDLW   
?
8   Santos FC Santos FC   38   14   12   12   52   51   1   54   LDWWD   
?
9   Atletico PR Atletico PR   38   15   8   15   38   36   2   53   WLWDD   
?
10   Bragantino   38   13   14   11   50   40   10   53   WDDDW   
?
11   Ceara Ceara   38   14   10   14   54   51   3   52   WWLDL   
?
12   Corinthians Corinthians   38   13   12   13   45   45   0   51   DDLLD   
?
13   Atletico GO Atletico GO   38   12   14   12   40   45   -5   50   WDLDL   
?
14   Bahia Bahia   38   12   8   18   48   59   -11   44   WWDDL   
?
15   Sport Sport   38   12   6   20   31   50   -19   42   LLDWW   
?
16   Fortaleza Fortaleza   38   10   11   17   34   44   -10   41   LLLWW   
?
17   Vasco da Gama Vasco da Gama   38   10   11   17   37   56   -19   41   WDLLL   
?
18   Goias Goias   38   9   10   19   41   63   -22   37   LDWDW   
?
19   Coritiba Coritiba   38   7   10   21   31   54   -23   31   LLWLL   
?
20   Botafogo RJ Botafogo RJ   38   5   12   21   32   62   -30   27   LWLLL   
?
https://repress.gr/akyrothen-gkol-tis-internasional-po/

Παράθεση
Είσαι οπαδός της Ιντερνασιονάλ. Έχεις να πανηγυρίσεις πρωτάθλημα 42 χρόνια ενώ πρόσφατα έφαγες και την καζούρα του πρώτου σου υποβιβασμού. 5 αγωνιστικές πριν το φινάλε όμως είσαι μόνος πρώτος. Ο τίτλος μοιάζει επιτέλους δικός σου. Κι όμως. Κάνεις δυο γκέλες με αδύναμους αντιπάλους και χάνεις από τη Φλαμένγκο ενώ προηγήθηκες. Ακόμα κι έτσι, η Σαο Πάουλο σου κάνει δώρο στο τέλος και σου δίνει τον τίτλο στο πιάτο. Μένει μόνο να κερδίσεις εντός την αδιάφορη Κορίνθιανς. Και τι κάνεις; Φέρνεις 0-0 ενώ έχεις βάλει 2 γκολ και έχεις πάρει ένα πέναλτι που τα πήρε όλα πίσω το VAR!

Είσαι οπαδός της Ιντερνασιονάλ και δεν θέλεις να μιλήσεις σε άνθρωπο για τους επόμενους 6 μήνες.
El Sombrero

Εγκεφαλικά

Αποσυνδεδεμένος fon7

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 26.306
    • Προφίλ
Απ: Brasileiro
« Απάντηση #97 στις: Παρ 05 Μάρ 2021 19:17 »
Red Bull Μπραγκαντίνο: Το μικρό «παιδί» της Red Bull… μεγάλωσε!



Από το 2019, όταν και την ανέλαβε η εταιρεία της Red Bull, ο σύλλογος της Μπραγκαντίνο κατάφερε να κατακτήσει ένα πρωτάθλημα της Σέριε Β, να επιστρέψει στην πρώτη κατηγορία μετά από 22 χρόνια και φέτος να προκριθεί στους ομίλους του Κόπα Σουνταμερικάνα, αποδεικνύοντας πλέον πως το μικρό «παιδί» της Red Bull… μεγάλωσε!

Συνολικά 944 γκολ, αρκετά «ανεβοκατεβάσματα» σε όλο τον βαθμολογικό πίνακα, εναλλασσόμενα συναισθήματα και φυσικά ένα… χιτσκοκικό φινάλε!

Όλα αυτά λοιπόν, θα έλεγε κανείς πως συνθέτουν το φετινό πρωτάθλημα Μπραζιλέιρο, στο οποίο η Φλαμένγκο στην τελευταία αγωνιστική, αν και «αυτοκτόνησε» στο Σάο Πάολο, «αναστήθηκε» λίγα λεπτά αργότερα στο Πόρτο Αλέγκρε χάρη του… VAR και πλέον αποτελεί κι επίσημα για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά πρωταθλήτρια Βραζιλίας!


Όλα τα γκολ της τελευταίας αγωνιστικής του Μπραζιλέιρο 2020/21!

Ωστόσο, πέρα όλων των παραπάνω, θα έλεγε κανείς πως στην φετινή βραζιλιάνικη Σέριε Α εντύπωση προκάλεσε και η εξαιρετική πορεία μιας «νεοφώτιστης» ομάδας, η οποία κατάφερε να τερματίσει στην 10η θέση και να κατακτήσει επάξια την πρόκριση στην σπουδαία διοργάνωση του Κόπα Σουνταμερικάνα!

Ο λόγος φυσικά, για την «άσημη» μέχρι φέτος Red Bull Μπραγκαντίνο!

Η ομάδα του Μαουρίσιο Μπαρμπιέρι, η οποία επέστρεψε στην πρώτη κατηγορία του πρωταθλήματος της Βραζιλίας μετά από 22 ολόκληρα χρόνια, κατάφερε όχι απλά να «σώσει» την χρονιά και να παραμείνει στην Σέριε Α αλλά πραγματοποιώντας μια απόλυτα πετυχημένη πορεία να κατακτήσει μία θέση στην δεύτερη μεγαλύτερη διοργάνωση της Λατινικής Αμερικής και παράλληλα να συνεχίσει να ζει το δικό της… παραμύθι!


Στην πρώτη της χρονιά στην πρώτη κατηγορία του βραζιλιάνικου πρωταθλήματος, η Red Bull Μπραγκαντίνο τερμάτισε στην 10η θέση της βαθμολογίας και κατέκτησε μία θέση στους ομίλους του Κόπα Σουνταμερικάνα!

Ένα «παραμύθι», το οποίο άρχισε μόλις δύο χρόνια πριν και συνεχίζεται μέχρι σήμερα, έχοντας μάλιστα και τον δικό του «δημιουργό», την εταιρεία της Red Bull.

Ας τα πάρουμε όμως ένα – ένα!

Η «γέννηση» της Red Bull Μπραγκαντίνο
Αρχή, από την «γέννηση» της ομάδας η οποία και χρονολογείται τυπικά τον Απρίλιο του 2019, όταν και η πασίγνωστη εταιρεία της Red Bull αποφάσισε να πραγματοποιήσει το παραπάνω… βήμα στην Βραζιλία και να δημιουργήσει μία ομάδα με ευρωπαϊκό… πρεστίζ!

Η πρώτη της προσπάθεια ήταν το 2007, όταν και δημιούργησε την Red Bull Μπραζίλ, ωστόσο λίγο το όνομα της ομάδας και λίγο η παρουσία της στις μικρές κατηγορίες της χώρας είχαν ως αποτέλεσμα, το συγκεκριμένο πρότζεκτ να μην καταφέρει να φανεί κερδοφόρο, με τους ανθρώπους της εταιρείας να καταλήγουν στην λύση μιας συγχώνευσης με έναν σύλλογο ο οποίος είχε ήδη δημιουργήσει την δική του ιστορία.


Η Red Bull Μπραζίλ και η Κλουμπ Ατλέτικο Μπραγκαντίνο αποτελούν τους… γονείς της Red Bull Μπραγκαντίνο!

Ο σύλλογος αυτός λοιπόν ήταν η Κλουμπ Ατλέτικο Μπραγκαντίνο!

«Ψάχναμε έναν σύλλογο με καλή ιστορία, αφοσιωμένους οπαδούς και δυνατή σύνδεση με την πόλη (Σάο Πάολο). Ήμασταν τυχεροί που τα βρήκαμε όλα αυτά και πολλά περισσότερα στην Μπραγκαντίνο!», ήταν τα λόγια του εκτελεστικού διευθυντή της ομάδας πλέον, Τιάγκο Σκούντο.


Στιγμιότυπο από την παρουσίαση της νέας ομάδας από την Red Bull!

Έτσι, στις 5 Απριλίου του 2019 η Red Bull Μπραζίλ και η Μπραγκαντίνο συμφώνησαν να ενωθούν, με αποτέλεσμα τότε να «γεννηθεί» μία νέα ομάδα στο βραζιλιάνικο ποδόσφαιρο και το όνομα αυτής, Red Bull Μπραγκαντίνο!

Φυσικά, η όλη διαδικασία δεν θα έλεγε κανείς πως στοίχισε και λίγα στην αυστριακή εταιρεία, η οποία «έκλεισε» το deal με τον σύλλογο του Σάο Πάολο έναντι 10 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία ισοδυναμούν με 45 εκατομμύρια βραζιλιάνικα Ρεάλ.

Ποσό, το οποίο προορίζονταν αρχικά για την χρηματοδότηση των ανακαινίσεων και την επέκταση του γηπέδου της Μπραγκαντίνο, το «Ναμπιζάο», την ανακαίνιση του προπονητικού κέντρου, την πληρωμή μισθών των παικτών και του προσωπικού αλλά και την πληρωμή δικαιωμάτων συνεργασίας.

«Είναι σημαντικό για την Red Bull να εξασφαλίσει ότι τα επόμενα χρόνια θα αναπτυχθούν περισσότεροι παίκτες σε χώρες όπως η Αμερική και η Βραζιλία, οι οποίες θεωρούνται «πηγές» για εμάς.» είχε δήλωσε τότε ο διευθύνων σύμβουλος και παγκόσμιος αθλητικός διευθυντής της Red Bull Λειψίας, Ραλφ Ράνγκνικ!


To σήμα της Red Bull Μπραγκαντίνο!

Και κάπως έτσι, η ίδρυση μιας νέας ομάδας στην Βραζιλία ήταν πια γεγονός!

Με το… καλημέρα στις επιτυχίες
Βέβαια όπως ήταν φυσικό, η νέα ομάδα από το Σάο Πάολο για να φτάσει στον πρωταρχικό στόχο της, ο οποίος ήταν και η άνοδος στην πρώτη κατηγορία του βραζιλιάνικου πρωταθλήματος, έπρεπε πρώτα να κατακτήσει την άνοδο από την Σέριε Β.

Έτσι, το 2019 δεν άργησε να κατακτήσει και το πρώτο της τρόπαιο!

Πιο συγκεκριμένα, στο πρωτάθλημα της δεύτερης κατηγορίας για το 2019, η ομάδα με προπονητή τον Αντόνιο Κάρλος Ζάγκο όχι απλά κατάφερε να πραγματοποιήσει μία εξαιρετική πορεία αλλά ούσα η ομάδα με την καλύτερη επίθεση αλλά και άμυνα στην διοργάνωση, κατάφερε να κατακτήσει το δεύτερο πρωτάθλημα Σέριε Β στην ιστορία της μετά το μακρινό 1989 και να ανέβει στην πρώτη κατηγορία της χώρας μετά από 22 ολόκληρα χρόνια.


Έχοντας την καλύτερη επίθεση αλλά και την καλύτερη άμυνα, η Red Bull Μπραγκαντίνο κατέκτησε για δεύτερη φορά το πρωτάθλημα της Σέριε Β μετά το μακρινό 1989!

Όμως, το επίτευγμα αυτό φαίνεται πως ήταν μόνο η αρχή για την νέα ομάδα του βραζιλιάνικου ποδοσφαίρου!


Όλη η πορεία της Red Bull Μπραγκαντίνο στην Σέριε Β!

Ο στόχος της Σέριε Α που έγινε πραγματικότητα και το «σήμερα»
Και φτάνουμε λοιπόν στην φετινή Σέριε Α!

Ούσα λοιπόν, η «νεοφώτιστη» του πρωταθλήματος και για πρώτη φορά μετά από 22 ολόκληρα χρόνια στην πρώτη κατηγορία, ο στόχος της Red Bull ήταν η ομάδα να εξασφαλίσει αρχικά την άνοδο και ύστερα να «κυνηγήσει» το… κάτι παραπάνω και όπως είναι φυσιολογικό η ενίσχυση ήταν δεδομένη.


Παραμονή και το… κάτι παραπάνω ήταν οι στόχοι της ομάδας από το Σάο Πάολο στην πρώτη χρονιά της στην Σέριε Α μετά από 22 ολόκληρα χρόνια!

Έτσι, ανεβάζοντας κατά πολύ το μπάτζετ, η Red Bull Μπραγκαντίνο απέκτησε συνολικά 19 ποδοσφαιριστές πραγματοποιώντας ένα δυνατό μεταγραφικό «παζάρι», με την πιο ακριβή της μεταγραφή να αποτελεί ο Βραζιλιάνος μεσοεπιθετικός, Άρτουρ, από την Παλμέιρας, ο οποίος και στοίχισε συνολικά έξι εκατομμύρια ευρώ (27 εκατομμύρια Ρεάλ)!

Βέβαια, πέρα από ποδοσφαιριστές, ο νεοσύστατος σύλλογος της Red Bull ενισχύθηκε και στον πάγκο του, εφόσον η ομάδα πέρασε στα χέρια του Βραζιλιάνου προπονητή, Φελίπε Κονσεϊσάο, ο οποίος έχοντας στην «πλάτη» μία άκρως θετική πορεία στην δεύτερη κατηγορία με την Αμέρικα Μινέιρο αποτέλεσε τον «εκλεκτό» για την ομάδα του Σάο Πάολο!

Ωστόσο, ο νεαρός προπονητής (41 ετών) μετρώντας μόλις μία νίκη στις έξι πρώτες αγωνιστικές, δεν κατάφερε να φανεί αντάξιος του νέου αυτού «πρότζεκτ» και απομακρύνθηκε άρον – άρον, με την θέση του να αναλαμβάνει αμέσως ο επίσης Βραζιλιάνος προπονητής, Μαουρίσιο Μπαρμπιέρι!


Αν και ανέλαβε την ομάδα στην έκτη αγωνιστική του πρωταθλήματος, ο Μαουρίσιο Μπαρμπιέρι οδήγησε την Red Bull Μπραγκαντίνο στην κατάκτηση μιας θέσης στο ερχόμενο Κόπα Σουνταμερικάνα!

Και κάπου τότε, όλα άρχισαν να παίρνουν τον… δρόμο τους!

Η ομάδα κατακτούσε την μία νίκη μετά την άλλη, ο Κλαουντίνιο σκόραρε κατά… ριπάς, όντας μάλιστα στο τέλος ο πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος με 18 γκολ μαζί με τον Λουτσιάνο της Σάο Πάολο και το φινάλε του πρωταθλήματος βρήκε την Red Bull Μπραγκαντίνο στην 10η θέση της βαθμολογίας, κατακτώντας την πρόκριση στους ομίλους του Κόπα Σουνταμερικάνα!


Πετυχαίνοντας 18 γκολ, ο Κλαουντίνιο αναδείχθηκε μαζί με τον Λουτσιάνο της Σάο Πάολο ως ο πρώτος σκόρερ της φετινής Σέριε Α!

Στα δια ταύτα λοιπόν! Έχοντας ήδη αλλάξει «σελίδα» στην ιστορία της, ο πρόεδρος της Μπραγκαντίνο, Μαρκίνιο Τσεντίντ, είχε δηλώσει κάποτε «το ποδόσφαιρο χρειάζεται περισσότερες εταιρείες όπως αυτή (Red Bull) να αναλάβουν πρωτοβουλίες. Είναι δύσκολο να παίζουμε ποδόσφαιρο μόνοι μας.» και σήμερα αυτό αποδεικνύεται με περίτρανο τρόπο από την νέα ομάδα του Σάο Πάολο.


Όπως όλα δείχνουν, το μικρό «παιδί» της Red Bull… μεγάλωσε!

Μία ομάδα η οποία έχοντας το «βάρος» του ότι αποτελεί «παιδί» της Red Bull δείχνει με τον καλύτερο τρόπο πως πλέον… μεγάλωσε και «μεγάλωσε» για τα καλά!

Πηγές: en.wikipedia.org, transfermarkt.com, redbullbragantino.com.br
inthezone.gr

Αποσυνδεδεμένος fon7

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 26.306
    • Προφίλ
Απ: Brasileiro
« Απάντηση #98 στις: Παρ 23 Ιούλ 2021 22:22 »
Το πάθος για το ποδόσφαιρο έσωσε ζωές στο Ρεσίφε


«Κάθε Βραζιλιάνος γεννιέται με το ποδόσφαιρο στην ψυχή του», έλεγε ο Ζόρζε Πεισότο, o oποίος αποφάσισε να χρησιμοποιήσει τη δύναμη του ποδοσφαίρου για να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο γύρω από τη δωρεά οργάνων, εισάγοντας την πρωτοβουλία των «αθάνατων οπαδών» του Ρεσίφε.

Η πρωτοβουλία της Σπορτ Ρεσίφε που πραγματοποιήθηκε πριν από μερικά χρόνια έδειξε στην πράξη ότι το ποδόσφαιρο είναι κάτι παραπάνω από ένα σπορ. Πόσω μάλλον σε μια χώρα που ζει κι αν αναπνέει γι’ αυτό, που βλέπει την ζωή των κατοίκων της να κινείται στην τροχιά του. Τη Βραζιλία. Για τους «αθάνατους οπαδούς» έγιναν μελέτες και case studies. Συνεργάστηκαν άνθρωποι από το χώρο του marketing και από αυτόν του ποδοσφαίρου. Και το αποτέλεσμα αποτελεί έμπνευση για ομάδες που θέλουν να χρησιμοποιήσουν τον δεσμό με τις οπαδικές τους βάσεις για την κοινωνική αλλαγή.

Tα τελευταία επτά χρόνια οι δωρεές οργάνων αυξήθηκαν κατά 69% στη Βραζιλία. Από τους 9.9 δωρητές ανά ένα εκατομμύριο κατοίκων, έφτασαν τους 16.7, ενώ σημαντική αύξηση υπήρξε στον αριθμό των δυνητικών δωρητών, γεγονός που αποδεικνύει τη δουλειά που έγινε στην ευαισθητοποίηση. Το ποδόσφαιρο και η καμπάνια που ξεκίνησε από τα Λιοντάρια του Περναμπούκο, πιθανόν έπαιξε τον δικό της ρόλο.

Σε συνεργασία με την ομάδα του Ρεσίφε και στη συνέχεια με άλλα κλαμπ, η πρωτοβουλία της σύνδεσης του οπαδικού κινήματος με τον σκοπό αυτό πήρε σάρκα και οστά πριν από περίπου επτά χρόνια. Όπως έλεγαν χαρακτηριστικά οι άνθρωποι που ανέλαβαν να φέρουν το πρότζεκτ εις πέρας, με την έννοια των «αθάνατων οπαδών», κατάφεραν να αυξήσουν σημαντικά τους δωρητές. Η ιδέα τους είναι απλή: Να συνδυάσουν το πάθος για την ομάδα των οπαδών με την δωρεά οργάνων, αφού η καρδιά, τα μάτια και οι πνεύμονες θα συνεχίσουν να βρίσκονται αφοσιωμένα στον αγαπημένο σύλλογο του οπαδού!

Η αρχή έγινε με τη Σπορτ Ρεσίφε, οι οπαδοί της οποίας συμμετείχαν με χαρά στο πρότζεκτ. Οι κάρτες δωρητών μοιράστηκαν στο γήπεδο της ομάδας, με τις παραγγελίες να γίνονται μέσω εφαρμογής στο Facebook ή ενός απλού e-mail. Στη συνέχεια, μπήκαν στο χορό και οπαδοί άλλων ομάδων, όπως και άνθρωποι που απλά παρακινήθηκαν από την πρωτοβουλία.



Το βίντεο μάλιστα που δημιουργήθηκε για την προώθηση της καμπάνιας απέσπασε άκρως θετικά σχόλια και κέρδισε σχετικό βραβείο στις Κάννες για το περιεχόμενό του. Το πρακτορείο προσέλαβε πραγματικούς ασθενείς που ήταν σε λίστα αναμονής για κάποιο όργανο, προκειμένου να απευθυνθούν απευθείας στους οπαδούς. «Υπόσχομαι ότι τα μάτια σου θα συνεχίσουν να παρακολουθούν την Σπορτ Κλαμπ Ρεσίφε», «Υπόσχομαι ότι οι πνεύμονές σου θα συνεχίσουν να αναπνέουν για την Σπορτ Κλαμπ Ρεσίφε», «Υπόσχομαι ότι η καρδιά σου πάντα θα χτυπά για τη Σπορτ Κλαμπ Ρεσίφε», έλεγαν οι ασθενείς, με τα συγκινητικά τους μηνύματα να μιλούν απευθείας στην καρδιά των οπαδών. «Πρώτα ο Θεός, δεύτερη η Σπορτ Κλαμπ Ρεσίφε, τρίτη η οικογένεια, τέταρτη η δουλειά», ανέφερε χαρακτηριστικά ένας από αυτούς. Το βίντεο προβαλλόταν σε κάθε αναμέτρηση της ομάδας, καθώς και σε όλα τα επίσημα κανάλια επικοινωνίας της. Ξεπέρασε γρήγορα τα όρια του γηπέδου κι έφτασε σε όλη τη χώρα, πριν γίνει θέμα και στο εξωτερικό.

Ένας από τους πιο γνωστούς οπαδούς, μάλιστα, ο 69χρονος τότε Ιβάλντο Φιρμίνο Ντος Σάντος, ο οποίος είχε κάνει κι ο ίδιος μεταμόσχευση καρδιάς, έγινε ένα από τα πρόσωπα της καμπάνιας. Μέσα σε έναν χρόνο, η λίστα αναμονής για μεταμόσχευσης οργάνων στην πόλη του Ρεσίφε μηδενίστηκε, ενώ τα ποσοστά έπεσαν σε όλο το Περναμπούκο. Οι μεταμοσχεύσεις, από την άλλη, μέσα σε λίγους μήνες αυξήθηκαν κατά 50%.

Η επιτυχία της καμπάνιας έγινε γνωστή σε όλον τον κόσμο και πολύ γνωστοί σύλλογοι όπως  Μπαρτσελόνα και η Παρί Σεν Ζερμέν επικοινώνησαν με την Σπορτ, προκειμένου να συζητήσουν για το πρότζεκτ. Μεγάλα ευρωπαϊκά δίκτυα και Media αφιέρωσαν χώρ στην πρωτοβουλία, όπως και σχετικές έρευνες και ακαδημαϊκές μελέτες. Ο Φερνάντο Φιγκέιρα, διευθυντής του προγράμματος μεταμοσχεύσεων καρδιάς στο Ίδρυμα της πολιτείας, έκανε για τετραπλασιασμό των μεταμοσχεύσεων μέσα σε έναν χρόνο, τονίζοντας ότι η πρωτοβουλία έπαιξε τον ρόλο της.  Είναι από τις περιπτώσεις εκείνες, που η περίφημη ρήση του Μπιλ Σάνκλι ότι το ποδόσφαιρο είναι πολλά περισσότερα από ένα θέμα ζωής και θανάτου, επιβεβαιώνεται στην πράξη…
fanatico.gr

Αποσυνδεδεμένος fon7

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 26.306
    • Προφίλ
Απ: Brasileiro
« Απάντηση #99 στις: Παρ 23 Ιούλ 2021 22:31 »
Ζε Ντο Ράντιο: Ο πιο ενοχλητικός οπαδός στη Βραζιλία



Προκάλεσε την έκρηξη του Ζαγκάλο, έγινε άρμα για το καρναβάλι και γνωστός σε κάθε αντίπαλο. Ο Ζε Ντο Ράντιο και το παλιό του ραδιόφωνο, κατάφεραν να μπουν μέχρι και στο ρεκόρ Γκίνες!

Ο Άλεξ Μπέλος, συγγραφέας του «Φουτεμπόλ», είχε περιγράψει τη Βραζιλία ως τη χώρα που «τα γραφεία κηδειών προσφέρουν φέρετρα με σήματα ομάδων, οι εξέδρες εξόρυξης πετρελαίου είναι εξοπλισμένες με γηπεδάκια 5×5 και ένας ποδοσφαιρικός σύλλογος μπορεί να σε κάνει βουλευτή». Το ποδόσφαιρο δεν είναι απλά το σημαντικότερο άθλημα στη Βραζιλία, αλλά κάτι παραπάνω. Μέρος της ταυτότητάς τους. Και γεννά μυθικές περσόνες, είτε εντός, είτε εκτός αγωνιστικών χώρων. Ιστορίες που διαδίδονται από στόμα σε στόμα και κάποιες φορές δεν γράφονται, για να μη χαθεί η μαγεία τους. Πρόσωπα που δεν συναντάς σε κανένα άλλο μέρος του κόσμου. Ο Ζε Ντο Ράντιο, ή κατά κόσμον Ιβάλντο Φιρμίνο ντος Σάντος, ήταν μία από αυτές.

Mε όπλο ένα ραδιόφωνο του 1961

Ο Μπέλος είχε την ευκαιρία να τον γνωρίσει στο Ρεσίφε. Απόστρατος αστυνομικός, με μια μαυροκόκκινη φανέλα, το χαρακτηριστικό του μουστάκι και το ραδιόφωνο που έγινε κομμάτι του ονόματός του. Κομμάτι της τρέλας του και του πονοκέφαλου που δημιουργούσε σε κάθε αντίπαλο προπονητή και τους παίκτες που κάθονταν στον πάγκο.

«Είμαι ο μοναδικός οπαδός στον κόσμο, που δεν παρακολουθεί τον αγώνα. Απλά βρίζω. Λέω τα πάντα, ό,τι μου κατέβει στο κεφάλι. Είμαι, όμως, πολιτισμένος. Μετά το ματς πηγαίνω και απολογούμαι. Όλα γίνονται με παιχνιδιάρικη διάθεση. Τα κόλπα μου έχουν γίνει πλέον έθιμο. Κάποιος, κάποτε, θέλησε να ανταλλάξει το αυτοκίνητό του με το ραδιόφωνό μου. Αλλά ποτέ δεν το πουλήσω. Δεν βρίσκεις πια ραδιόφωνα σαν αυτό», έλεγε, κοιτάζοντας με καμάρι το παλιό General Electric του, με δερμάτινη επένδυση και ένα χερούλι που τον βοηθούσε να το κρατά σαν τσάντα. Ήταν ένα μοντέλο του 1961, το οποίο κράτησε μέχρι το τέλος.

Όλα ξεκίνησαν από το βάρος της συσκευής

Ο Ζε Ντο Ράντιο ξεκίνησε να πηγαίνει στο γήπεδο στις αρχές της δεκαετίας του 70’. Η Σπορτ Ρεσίφε έγινε η ομάδα του, αφού όμως είχε προηγηθεί ένας χρόνος… προδοσίας! Ο λόγος που στήριζε τη Ναούτικο ήταν για να διεκδικήσει το χέρι της αγαπημένης του Ντεομίρζα, καθώς ο πατέρας του ήταν φανατικός οπαδός της και δεν θα δεχόταν ποτέ για γαμπρό του έναν οπαδό της Σπορτ. Όταν η τάξη αποκαταστάθηκε, αφοσιώθηκε στην αγαπημένη του ομάδα.

Όπως αρκετοί την εποχή εκείνη, πήγαινε με το ραδιόφωνό του στο γήπεδο. Ήταν όμως τόσο μεγάλο, που δεν μπορούσε να το κρατήσει με το ένα χέρι δίπλα στο αυτί του. Έτσι, το στερέωσε κάποια στο τοιχίο που χώριζε την κερκίδα από τον αγωνιστικό χώρο. «Δεν το έβαλα εκεί επίτηδες, για τον θόρυβο. Στη συνέχεια κατάλαβα ότι ο ήχος ενοχλούσε την ομάδα», εξομολογούταν στον Μπέλος, όταν τον συνάντησε στο Ίλα ντο Ρετίρο. Ένας αστυνομικός του ζήτησε να το κατεβάσει, όμως γνώριζε πολύ καλά, ως πρώην αστυνομικός κι ο ίδιος, ότι δεν μπορεί κανείς να του απαγορεύσει να έχει ράδιο στο γήπεδο, οπουδήποτε κι αν στεκόταν. Η παράδοση μόλις είχε ξεκινήσει. Πάντα κοντά στον αντίπαλο πάγκο, με φωνές και το πιστό του ραδιόφωνο στραμμένο προς την ίδια κατάσταση, με τέρμα την ένταση. Δεν παρακολουθούσε λεπτό από τον αγώνα, καθώς έδινε τη δική του μάψι για να αποσυντονίσει τον αντίπαλο. Μόνο χόρευε, σε κάθε γκολ.



Το επεισόδιο με τον Ζαγκάλο

Ο Ζε Ντο Ράντιο έγινε μια καλτ μορφή του ποδοσφαίρου στο Περναμπούκο, όμως η φήμη του γιγαντώθηκε μετά το επεισόδιο που είχε με τον Μάριο Ζαγκάλο.

Ο πρώην προπονητής της Εθνικής Βραζιλίας, σ’ ένα ματς απέναντι στην Σπορτ ως προπονητής της Πορτουγκέζα, ενοχλημένος από τη βοή του ραδιοφώνου, γύρισε προς τον Ιβάλντο και του ζήτησε να το κλείσει. Εκείνος, ακούμπησε την τεράστια συσκευή στο έδαφος, αλλά δεν την έκλεισε ποτέ. Στη συνέχεια, σε τηλεοπτική μετάδοση τον αποκάλεσε ως τον πιο ενοχλητικό οπαδό στη Βραζιλία. Το 2006, ο χαρακτηρισμός έγινε… επίσημος, καθώς μπήκε στο βιβλίο με τα ρεκόρ Guiness, φέροντας τον τίτλο που του έδωσε ο Ζαγκάλο, αλλά σε παγκόσμιο επίπεδο. Κουβαλούσε, μάλιστα και χαρτί με τον χαρακτηρισμό! Ήταν τόσο αγαπητός στην πόλη, που έγινε άρμα στο καρναβάλι της.

Η νέα καρδιά και ο φόρος τιμής

Ο Ζε ντο Ράντιο έφυγε από τη ζωή το 2015, σε ηλικία 69 ετών, με την καρδιά του να μην αντέχει άλλο. Είχε υποβληθεί σε μεταμόσχευση 13 χρόνια πριν τον θάνατό του και μάλιστα είχε γίνει ένα από τα κεντρικά πρόσωπα της καμπάνιας των «αθάνατων οπαδών», η οποία ευαισθητοποίησε χιλιάδες κόσμου για τη δωρεά οργάνων και έσωσε πάρα πολλές ζωές. Μάλιστα, ο δότης του διάσημου οπαδού των «λιονταριών» ήταν φίλος της Ναούτικο, με τον ίδιο χαριτολογώντας να λέει ότι από τη στιγμή εκείνη κι έπειτα, η καρδιά του έγινε κόκκινη, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι «η νέα μου καρδιά μεγάλωσε το πάθος μου για την Σπορτ». Η ομάδα των τίμησε, χαρακτηρίζοντάς τον ως τον πιο διάσημο οπαδό της.

Στον πρώτο αγώνα μετά τον θάνατό του, η μασκότ της Σπορτ, ο Λεάο, πήρε από το χέρι τον εγγονό του Ιβάλντο, Πέντρο και μπήκαν μαζί στον αγωνιστικό χώρο, με τον κόσμο να χειροκροτά. Ήταν ο φόρος τιμής της ομάδας προς έναν οπαδό, που έγινε κομμάτι της παράδοσης…
fanatico.gr