Αποστολέας Θέμα: Brasileiro  (Αναγνώστηκε 14532 φορές)

Αποσυνδεδεμένος ΛΑΜΙΑ FANS

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 21.911
  • ΠΑΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΛΑΜΙΑ!
    • Προφίλ
Απ: Brasileiro
« Απάντηση #25 στις: Τετ 10 Μάι 2017 14:08 »
Παράθεση
Συγκινητική επίσκεψη των επιζώντων της Σαπεκοένσε στο σημείο της τραγωδίας

Οι μνήμες ξύπνησαν, αλλά όφειλαν να βρεθούν στο σημείο όπου χάθηκαν οι συμπαίκτες τους. Οι τρεις επιζώντες ποδοσφαιριστές της Σαπεκοένσε, επισκέφτηκαν τη βουνοπλαγιά στην οποία ξεκληρίστηκε η βραζιλιάνικη ομάδα...

Ήταν τέλη Νοέμβρη, όταν η πτήση για το σημαντικότερο, μέχρι εκείνη τη στιγμή, παιχνίδι στην ιστορία της «Σάπε», δεν έφτασε ποτέ στην προορισμό της...

Η Σαπεκοένσε θα έπαιζε τον πρώτο από τους δύο τελικούς του Κόπα Σουνταμερικάνα απέναντι στην Ατλέτικο Νασιονάλ, όμως δεν το έκανε ποτέ. Ο σύλλογος ξεκληρίστηκε στην τραγωδία της Μεντεγίν...

Έξι μήνες μετά, οι Άλαν Ράσελ, Χέλιο Νέτο και Τζάκσον Φόλμαν, οι μοναδικοί επιζώντες από εκείνη την ομάδα, επισκέφθηκαν το σημείο με την ευκαιρία της αναμέτρησης της ανανεωμένης, πλέον, Σαπεκοένσε, κόντρα στην Ατλέτικο Νασιονάλ για το Ρεκόπα Σουνταμερικάνα και τίμησαν τη μνήμη των αδικοχαμένων συμπαικτών τους...

από Gazzetta.gr
ΚΕΡΚΙΔΑ ΚΑΘΑΡΗ ΑΠΟ ΛΑΜΟΓΙΑ!!!

Αποσυνδεδεμένος fon7

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 26.306
    • Προφίλ
Απ: Brasileiro
« Απάντηση #26 στις: Τετ 05 Δεκ 2018 23:04 »
Παράθεση
Η μεγαλύτερη οπαδική εκδρομή όλων των εποχών

Υπάρχουν πολλές χώρες στις οποίες το ποδόσφαιρο λατρεύεται υπερβολικά αλλά ελάχιστες πλησιάζουν το επίπεδο της λατρείας που απολαμβάνει το παιχνίδι στη Βραζιλία. Κι αυτό είναι ένα δεδομένο που το γνωρίζουν σχεδόν όλοι, ακόμα κι αν δεν έχουν ταξιδέψει ποτέ στη Λατινική Αμερική, ακόμα κι αν οι γνώσεις τους για το ποδόσφαιρο περιορίζονται στα πολύ βασικά.

Γιατί η Βραζιλία είναι το ποδόσφαιρο. Δεν το ανακάλυψε αυτή, δεν το προώθησε αυτή, δεν όρισε τους κανόνες του αυτή αλλά από τη στιγμή που το γνώρισε, το αγκάλιασε, το γέμισε με τη μαγεία της, του “άλλαξε τα φώτα“, το έκανε δικό της, όπως ο Johnny Cash έκανε δικό του το “Hurt” των ΝΙΝ.

Οι ομάδες του Μουντιάλ 2014: Βραζιλία

Μιλάμε για μια χώρα στην οποία οι άνθρωποι παίζουν ποδόσφαιρο σε γήπεδα φτιαγμένα σε εκτάσεις που γεωμετρικά (!) δεν δικαιολογούν την ύπαρξη γηπέδου, σε φαβέλες που κυριαρχεί η φτώχεια και η εξαθλίωση και σε γήπεδα που πλέουν πάνω σε ποτάμια. Μια χώρα που όλα ερημώνουν όταν παίζει η εθνική ομάδα και που ένα ματς μπορεί να φτιάξει ή να καταστρέψει τη ζωή ενός ανθρώπου. Μια χώρα στην οποία υπάρχει τερματοφύλακας με ένα μόνο πόδι και προπονητής που είναι τυφλός! Μια χώρα στην οποία δυο οπλισμένοι τύποι σταμάτησαν μια μέρα του 1999 ένα αμάξι για να το κλέψουν και μόλις αντιλήφθηκαν πως στο πίσω κάθισμα καθόταν ο Πελέ, χαμογέλασαν, του έκαναν την χαρακτηριστική κίνηση με τον αντίχειρα ψηλά που μεταφράζεται παγκοσμίως ως «όλα καλά», ζήτησαν ευγενικά συγγνώμη, έκαναν μεταβολή και έφυγαν.



Σε αυτή τη χώρα λοιπόν, που μπορεί να ανακαλέσει ανά πάσα στιγμή άπειρες τέτοιες ιστορίες, αυτό που έγινε το 1976 μοιάζει σαν απόλυτα φυσιολογική διέξοδος του υπέρμετρου πάθους χιλιάδων ανθρώπων. Κι ας φαίνεται τόσο εντυπωσιακό ως προς το μέγεθος του.

Τον Δεκέμβρη εκείνης της χρονιάς το πρωτάθλημα Βραζιλίας έφτανε στο τέλος του. Τέσσερις ομάδες διεκδικούσαν τον τίτλο και βάσει του περίεργου συστήματος διεξαγωγής (μην με κοιτάς με αυτό το απορημένος ύφος, για τη Βραζιλία μιλάμε) ύστερα από μια σειρά φάσεων με ομίλους, ο πρωταθλητής θα έβγαινε μετά από μονό τελικό, του οποίου το ζευγάρι επίσης θα κρινόταν μετά από μονούς ημιτελικούς. Το ένα ζευγάρι ήταν Ιντερνασιονάλ-Ατλέτικο Μινέιρο. Το άλλο, το οποίο έμεινε και στην ιστορία τελικά, ήταν το Φλουμινένσε-Κορίνθιανς που θα διεξαγόταν στην έδρα των γηπεδούχων, το περιβόητο Μαρακανά.

Λίγες ημέρες πριν το παιχνίδι οι πρόεδροι των δυο ομάδων συναντήθηκαν για τα διαδικαστικά και τότε ακούστηκε από τον πρόεδρο της Κορίνθιανς η κουλή ατάκα «Θέλω 80.000 εισιτήρια». Η πρώτη απάντηση του προέδρου της Φλουμινένσε ήταν φυσικά του στυλ «Είσαι τρελός; Δεν γίνεται να σου δώσω τόσα» για να ακολουθήσει το αποστομωτικό επιχείρημα «πληρώνω προκαταβολικά». Και κάπως έτσι ξεκίνησαν όλα.

Οι δυο πρόεδροι αποφάσισαν να κάνουν κοινές εμφανίσεις σε τηλεόραση και ράδιο και σε μια από αυτές ο πρόεδρος της Φλουμινένσε (που είχε φτιάξει μια υπερομάδα αστέρων, η οποία είχε κερδίσει το παρατσούκλι «οδοστρωτήρας», για ευνόητους λόγους) δήλωσε ειρωνευόμενος πως «ακόμα και τους νεκρούς από τους τάφους τους να φέρουν στο Μαρακανά για να τους υποστηρίξουν, η Φλουμινένσε θα κερδίσει» ενώ σε κάποια άλλη αμφισβήτησε έντονα ότι μπορεί η Κορίνθιανς να πουλήσει όλα αυτά τα εισιτήρια, άποψη στην οποία βασιζόταν και η απόφαση του να δεχτεί την απίστευτη πρόταση του αντίπαλου προέδρου. Το φυτίλι είχε ήδη ανάψει. Η συνέχεια περιγράφεται μόνο με μια λέξη: τρέλα.



Το παιχνίδι είχε οριστεί για την Κυριακή 5 Δεκέμβρη. Την Παρασκευή 52.000 εισιτήρια ταξίδεψαν στο Σάο Πάουλο για να διατεθούν από διάφορα σημεία πώλησης στους οπαδούς της Κορίνθιανς. Τα εισιτήρια εξαφανίστηκαν σε 3 (ΤΡΕΙΣ) ώρες! Τα υπόλοιπα διατέθηκαν σε κάποιες άλλες πόλεις αλλά και στο ίδιο το Ρίο, σε ειδικά εκδοτήρια. Λίγο τα 22 χρόνια υπομονής από τον τελευταίο τίτλο της ομάδας, λίγο οι προκλητικές δηλώσεις του προέδρου της Φλου ξεσήκωσαν τους οπαδούς της Κορίνθιανς που σαν αφηνιασμένοι έψαχναν κάθε πιθανό τρόπο για να φτάσουν στο Ριο, που απέχει κοντά στα 450 χιλιόμετρα από το Σάο Πάουλο.

Όπως είναι φυσικό, μιας και μιλάμε για μια μετακίνηση που έλαβε χώρα 40 χρόνια πριν, τα ακριβή νούμερα των οχημάτων που έκαναν τις τρεις εκείνες ημέρες τη διαδρομή Σάο Πάουλο-Ρίο δεν υπάρχουν. Υπάρχουν φυσικά αμέτρητες εκτιμήσεις που μιλάνε για περισσότερα από 500 ναυλωμένα λεωφορεία αλλά το μόνο σίγουρο είναι πως οι οπαδοί ταξίδεψαν με όλους τους πιθανούς τρόπους. Κι όταν λέμε όλους, εννοούμε όλους! Με πτήσεις της γραμμής, με πτήσεις τσάρτερ, με πλοία, με τρένα, με λεωφορεία της γραμμής, με εταιρικά λεωφορεία που τις καθημερινές μετέφεραν τους εργάτες στα εργοστάσια (τα οποία δάνεισαν στους εργάτες οι ίδιες οι εταιρείες της πόλης), με νοικιασμένα βανάκια, με αυτοκίνητα, με μοτοσυκλέτες, με ωτοστόπ, με ποδήλατα (!), ακόμα και με τα πόδια για κάποια κομμάτια της διαδρομής! Κι όλα αυτά παρά το γεγονός ότι το παιχνίδι θα μεταδιδόταν κανονικά από την τηλεόραση.

Το μεγαλύτερο μέρος των εκδρομέων έφτασε στο Ρίο το Σάββατο και κατασκήνωσε κυριολεκτικά όπου βρήκε, σε παραλίες και αλάνες. Κάποιοι από αυτούς έκαναν τόσα χιλιόμετρα χωρίς να έχουν καν εισιτήριο κι έτσι κατέληξαν να ψάχνουν όλη την πόλη για απούλητα «μαγικά χαρτάκια». Ορισμένοι εξ αυτών των τρελών που έκαναν ολόκληρο ταξίδι χωρίς σίγουρη θέση στο γήπεδο ήταν τόσο απελπισμένοι που πήγαν να ζητήσουν εισιτήρια από τα γραφεία της Φλουμινένσε! Παραδόξως όλες εκείνες τις ημέρες σημειώθηκαν ελάχιστες συμπλοκές οπαδών και φασαρίες.

Η προσπάθεια της αστυνομίας να ελέγξει όλο αυτό το χαμό ονομάστηκε «Επιχείρηση Κορίνθιανς» και δεν στέφθηκε, όπως είναι λογικό, με απόλυτα επιτυχία καθώς το μποτιλιάρισμα που προκλήθηκε εκείνο το σαββατοκύριακο στην περιοχή του Ρίο έφτανε σε κάποια σημεία τα δέκα χιλιόμετρα. Η συνοικία γύρω από το Μαρακανά βάφτηκε κανονικά στα χρώματα της Κορίνθιανς και ενδεικτικό του κλίματος που επικρατούσε είναι ότι μια μέρα πριν το ματς όλα τα μαγαζιά της περιοχής είχαν ξεμείνει από αλκοόλ και τσιγάρα. Εκατοντάδες οπαδοί πήγαν στο ξενοδοχείο που διέμενε η ομάδα και την συνόδεψαν μέχρι το γήπεδο. «Ένιωθα σαν ξένος στην ίδια μου την πατρίδα» έγραψε σοκαρισμένος την άλλη μέρα στο άρθρο του στην εφημερίδα O Globo ο Νέλσον Ροντρίγκεζ, ένας από τους πιο διάσημους Βραζιλιάνους συγγραφείς και φανατικός οπαδός της Φλου.



Οι τελευταίοι εκδρομείς κατέφτασαν στο Ρίο την Κυριακή το πρωί. Οι πόρτες του Μαρακανά άνοιξαν τέσσερις ώρες πριν τη σέντρα και το γήπεδο γέμισε ασφυκτικά μέσα σε λιγότερο από δυο ώρες. Επίσημα στο γήπεδο βρισκόταν 146.043 άνθρωποι. Ανεπίσημα ο αριθμός ξεπερνούσε τις 160.000, αφού μόνο 12-13.000 υπολογίζεται πως ήταν τα παιδιά κάτω των 14 ετών που μπήκαν τζάμπα. Και αν το συνολικό νούμερο δεν είναι και τόσο τρομερό για τα δεδομένα του Μαρακανά, η εικόνα της πλευράς των φιλοξενούμενων ήταν μοναδική. Ο αριθμός φυσικά δεν μπορεί να υπολογιστεί με ακρίβεια, ειδικά όταν μιλάμε για κερκίδες με στριμωγμένους όρθιους, αλλά σχεδόν κανένας δεν μιλάει για κάτω από 70.000 κόσμο που υποστήριζε την Κορίνθιανς! (Ενημερωτική άσχετη-σχετική σημείωση: Στην Ελλάδα υπάρχουν όλες κι όλες εφτά πόλεις με περισσότερους από 70.000 κατοίκους.) Κάποιοι τους ανεβάζουν στους 80.000 αλλά αυτό δεν έχει καμία σημασία. Η ιστορία είχε γραφτεί ακόμα και με την πιο συντηρητική εκτίμηση. Αυτή ήταν – και είναι ακόμα – η μεγαλύτερη μετακίνηση οπαδών στον πλανήτη. Σύμφωνα με τα αμέτρητα αφιερώματα (ανάμεσα τους κάποια ντοκιμαντέρ και τουλάχιστον ένα βιβλίο) που ακολούθησαν η εκδρομή αυτή, γνωστή πλέον ως «Invasão Corinthiana» δηλαδή η «εισβολή των Κορίνθιανς», κέρδισε και μια θέση στα ρεκόρ Γκίνες ως η μεγαλύτερη μετατόπιση ανθρώπων σε καιρό ειρήνης.

Φυσικά στο επίκεντρο όλης αυτής της τρελής ιστορίας υπήρχε και ένας αγώνας. Παρά το γεγονός ότι η Φλου είχε πολύ ανώτερη ομάδα, γεμάτη με διεθνείς παίκτες, η Κορίνθιανς κατάφερε να πάρει την πρόκριση για τον τελικό στα πέναλτι, αφού το ματς έληξε 1-1. (Για την ιστορία η Κορίνθιανς έχασε στον τελικό από την Ιντερνασιονάλ με 2-0 και οι οπαδοί της περίμεναν έναν ακόμα χρόνο μέχρι να πανηγυρίσουν επιτέλους έναν τίτλο, το Πρωτάθλημα Παουλίστα του 1977.) Κανένας δεν μπορεί να υπολογίσει πόσο βοηθάει μια ομάδα η παρουσία των φιλάθλων της αλλά δεν χρειάζεται να είσαι και υπερβολικά ρομαντικός για να σκεφτείς ότι κάποιο ρόλο θα έπαιξε στην αγωνιστική αυτή υπέρβαση το γεγονός ότι οι παίκτες της Κορίνθιανς βγήκαν να παίξουν σε μια από τις πιο επιβλητικές έδρες του κόσμου, 450 χιλιόμετρα μακριά από το σπίτι τους και είδαν το μισό γήπεδο να τους αποθεώνει και να τους παροτρύνει.

sombrero.gr

και στα δικά μας

Αποσυνδεδεμένος fon7

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 26.306
    • Προφίλ
Απ: Brasileiro
« Απάντηση #27 στις: Τετ 05 Δεκ 2018 23:18 »
Παράθεση
Η τελευταία μεγάλη Βραζιλία



Η Βραζιλία του 1982, η αφελής ομάδα με την προβληματική άμυνα και τον ανεπαρκή τερματοφύλακα, η ομάδα που πήγε στα γήπεδα της Ισπανίας προσαρμοσμένη στη ρομαντική φιλοσοφία του προπονητή της και του αρχηγού της, που εστίαζε κυρίως στο θέαμα και όχι τόσο στο αποτέλεσμα, η ομάδα που αγαπούσε τα τακουνάκια, η τελευταία, πιθανόν, εθνική ομάδα που αγαπήθηκε με τόσο πάθος από εκατομμύρια ανθρώπους διαφορετικής εθνικότητας, η ομάδα που οπτικοποίησε το joga bonito, η ομάδα που με την αποτυχία της ουσιαστικά έκλεισε ένα μεγάλο, όμορφο και γεμάτο φαντασία και τέχνη κεφάλαιο στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο, η τελευταία πραγματικά κουλ ομάδα, η Βραζιλία του σπουδαίου Τέλε Σαντάνα και του μεγάλου Σώκρατες…



…του μεγάλου Σώκρατες που εχθές, τη μέρα που η αγαπημένη του Κορίνθιανς, με την οποία κάποτε προσπάθησε να κάνει κοινωνική επανάσταση μέσω του ποδοσφαίρου, κατακτούσε το πρώτο της πρωτάθλημα Βραζιλίας μετά από έξι χρόνια, μας αποχαιρέτησε μια για πάντα, αφήνοντας πίσω μια θρυλική ποδοσφαιρική εικόνα που ξεχειλίζει φινέτσα και στυλ και μια αντιεπαγγελματική (ή «αντιαθλητική», όπως ο ίδιος τη χαρακτήριζε), ρέμπελη υπόσταση πίσω από αυτήν, την οποία περιγράφει άψογα και με ελάχιστες κουβέντες ο Σκωτσέζος Άλεξ ΜακΛίς, που τον συνάντησε στο αντιντόπινγκ κοντρόλ μετά το τέλος του αγώνα Βραζιλία-Σκωτία (4-1) στο Μουντιάλ του 1982:

«Μας είχε ζητηθεί να δώσουμε δείγμα για το τεστ και καθόμασταν και παιδευόμασταν εκεί για δυο ώρες. Πίναμε συνέχεια νερό προσπαθώντας να τα καταφέρουμε. Τότε μπήκε μπήκε μέσα ο Σώκρατες με ένα τσιγάρο στο στόμα και δυο μπουκάλια μπύρας στο ένα χέρι. Έδωσε δείγμα με τη μια, μας κοίταξε, μας είπε ‘παίξατε καλά, καλή τύχη’ και έφυγε.»


Οι παίκτες της Κορίνθιανς, ο πάγκος και όλοι οι θεατές αποχαιρετούν τον Σώκρατες με τον αγαπημένο του τρόπο πανηγυρισμού, κρατώντας υψωμένη τη δεξιά γροθιά τους
sombrero.gr

Παράθεση
Η Κορινθιακή δημοκρατία


Κάτι μέρες σαν κι αυτές τον Νοέμβρη του 1982 στην, υπό στρατιωτική δικτατορία από το 1964, Βραζιλία οι παίκτες της Κορίνθιανς έβγαιναν στον αγωνιστικό χώρο για ένα ακόμα παιχνίδι έχοντας γραμμένο στις φανέλες τους το σύνθημα «Ψηφίστε στις 15», προτρέποντας τον φοβισμένο λαό να συμμετάσχει στις επερχόμενες εκλογές της χώρας. Δεν ήταν όμως η πρώτη, ούτε και η τελευταία φορά που η ομάδα ύψωνε το ανάστημα της ενάντια στη χούντα που εξουσίαζε για χρόνια την Βραζιλία.

Λίγο καιρό πριν, στις εκλογές του συλλόγου ο κόσμος της ομάδας είχε κληθεί να ψηφίσει μεταξύ της απερχόμενης διοίκησης και μιας νέας ομάδας ανθρώπων με επικεφαλής τον Βαλντεμάρ Πιρές και ηγετική φιγούρα στο χόρτο αλλά και έξω απ’ αυτό τον μεγάλο Σώκρατες. Το ‘Κίνημα της Κορινθιακής Δημοκρατίας’, όπως μετέπειτα ονομάστηκε από καλλιτέχνες και διανοούμενους που το στήριξαν βλέποντας σ’ αυτό την πιο σοβαρή μορφή αντίδρασης στη χώρα, ανέλαβε τελικά την ομάδα και στα τρία χρόνια που άντεξε (μέχρι τη φυγή του Σώκρατες για την Ιταλία το 1984, όταν και απορρίφθηκε από τη βουλή η πρόταση για αλλαγή του συντάγματος και επαναφορά των ελεύθερων εκλογών) κατάφερε να γράψει τη δική του ξεχωριστή σελίδα στην παγκόσμια ιστορία του ποδοσφαίρου.



Με μια φιλοσοφία που στηριζόταν στο μότο ‘Κέρδισε ή χάσε, αλλά πάντα δημοκρατικά’ και στο σκεπτικό ότι για όλες τις κινήσεις του συλλόγου – από τις μεταγραφές και τα διάφορα διοικητικά-αγωνιστικά θέματα μέχρι το τι θα φάει η ομάδα και τι ώρα θα γίνει οτιδήποτε – πρέπει να λαμβάνεται με την ίδια ακριβώς βαρύτητα η άποψη όλων, από τον πρόεδρο μέχρι τον βοηθό προπονητή και τον τελευταίο παίκτη, η Κορίνθιανς εφάρμοσε την πρώτη και μοναδική στα χρονικά κανονική δημοκρατία στα πλαίσια μιας ομάδας.

Τα δυο κερδισμένα πρωταθλήματα της επαρχίας του Σάο Πάολο το 1982 και το 1983 και οι αρκετοί ύμνοι για το θεαματικό, επιθετικό ποδόσφαιρο που έπαιζε ήταν απλά οι ενδο-γηπεδικές επιτυχίες του απίστευτου πειράματος της παρέας του Σώκρατες. Το γεγονός ότι η ομάδα έβγαινε στον αγωνιστικό χώρο κρατώντας στα περισσότερα παιχνίδια διάφορα πανό με πολιτικά μηνύματα (όπως ένα που έγραφε ‘Θέλω να ψηφίσω για πρόεδρο’ ή ένα ακόμα πιο λιτό και περιεκτικό που περιλάμβανε μόνο μια λέξη, λέξη σχεδόν απαγορευμένη στη χώρα εκείνη την εποχή: ‘Democracia’) αγνοώντας επιδεικτικά τις απειλές της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της χώρας και η γενικότερη παραδοχή ότι όλο αυτό το αντικαθεστωτικό πανηγύρι που λάμβανε χώρα σε κάθε παιχνίδι της ομάδας έβαλε κι αυτό ένα μικρό λιθαράκι στην πτώση της χούντας το 1985, ήταν με διαφορά τα μεγαλύτερα επιτεύγματα του πιο ρομαντικού ποδοσφαιρικού κινήματος που εμφανίστηκε ποτέ.

Ένα κίνημα με άτυπο αρχηγό μια από τις πιο ξεχωριστές προσωπικότητες στην ιστορία του παιχνιδιού, που εκτός από κανονικός γιατρός, φανατικός καπνιστής και πότης, φιλόσοφος, φαντεζί παίκτης και ηγέτης εντός γηπέδου ήταν και η φωνή του απλού λαού της Βραζιλίας σε πολλά σοβαρά κοινωνικά θέματα, από αυτό της διεξαγωγής ελεύθερων εκλογών μέχρι την έλλειψη υποδομών σε παιδεία και υγεία. «Αν οι άνθρωποι δεν έχουν τη δύναμη να πούνε αυτό που θέλουν, θα το πω εγώ γι’αυτούς. Όσο ήμουν ποδοσφαιριστής τα πόδια μου ενίσχυαν τη φωνή μου» έλεγε ο Σώκρατες μετά την απόσυρση του από το ποδόσφαιρο, το οποίο υπηρέτησε έχοντας πάντα σαν βασική αρχή την ιδέα: «H ομορφιά έρχεται πρώτη. Η νίκη έρχεται μετά. Αυτό που έχει σημασία είναι η ευχαρίστηση». Και όσοι θυμούνται τη Βραζιλία του 1982 καταλαβαίνουν τι εννοούσε.

sombrero.gr

Αποσυνδεδεμένος ΠΑΣΟΛΕΣ

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 1.095
  • Η αρχή του τέλους ... ή ... το τέλος της αρχής;
    • Προφίλ
Απ: Brasileiro
« Απάντηση #28 στις: Πεμ 06 Δεκ 2018 01:43 »
Παράθεση
και στα δικά μας
Εμείς κάτι ανάλογο πράξαμε το 1974. Τα άλλα γράφτηκαν στα σχόλια κάτω από το άρθρο στο φουμπου.

Αποσυνδεδεμένος fon7

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 26.306
    • Προφίλ
Απ: Brasileiro
« Απάντηση #29 στις: Πεμ 06 Δεκ 2018 07:01 »
Δεν ήταν μετακίνηση τότε.Αθηναίοι ήταν.

Αποσυνδεδεμένος ΠΑΣΟΛΕΣ

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 1.095
  • Η αρχή του τέλους ... ή ... το τέλος της αρχής;
    • Προφίλ
Απ: Brasileiro
« Απάντηση #30 στις: Πεμ 06 Δεκ 2018 14:55 »
Ήταν και παραηταν. Μην μειώνουμε την ιστορία μας.

Ηπειρώτες Αθηναίοι δεν είναι δα και λίγο, και είχαν πάει και από εδώ.

Αποσυνδεδεμένος fon7

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 26.306
    • Προφίλ
Απ: Brasileiro
« Απάντηση #31 στις: Πεμ 06 Δεκ 2018 17:48 »
Μετακίνηση ήταν στο Αλκαζάρ.Όχι αυτό.Αυτό δεν μειώνει το τι έγινε εκείνη την ημέρα.Άλλωστε σαν δεύτερη έδρα η Αθήνα ξεκίνησε προ ΠΑΣ και συνέχισε και με τον ΠΑΣ.Είναι σημαντικό κομμάτι της ιστορίας μας έτσι και αλλιώς.

Αποσυνδεδεμένος ayuto1966

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 6.088
  • Τα χιλιομετρα ειναι λιγα
    • Προφίλ
Απ: Brasileiro
« Απάντηση #32 στις: Πεμ 06 Δεκ 2018 19:55 »
Ασχετο αμα δεν το ξερετε.....Η Κορινθιανς πηρε το ονομα της απο την Κορινθο,δεν ειναι ψεμα

Απο ενα Βραζιλιανο αρχαιλογο που εκανε ανασκαφες στην αρχαια Κορινθο..Μου κανει εντυπωση πραγματικα
ΓΙΑΝΝΕΝΑ ΠΟΛΗ ΓΙΑ ΝΑ ΖΕΙΣ ΟΧΙ ΓΙΑ NAZIS

Αποσυνδεδεμένος ΠΑΣΟΛΕΣ

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 1.095
  • Η αρχή του τέλους ... ή ... το τέλος της αρχής;
    • Προφίλ
Απ: Brasileiro
« Απάντηση #33 στις: Πεμ 06 Δεκ 2018 21:32 »
Ασχετο αμα δεν το ξερετε.....Η Κορινθιανς πηρε το ονομα της απο την Κορινθο,δεν ειναι ψεμα

Απο ενα Βραζιλιανο αρχαιλογο που εκανε ανασκαφες στην αρχαια Κορινθο..Μου κανει εντυπωση πραγματικα
Το μεγαλείο του ελληνισμού.

Αποσυνδεδεμένος pastakis

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 4.908
    • Προφίλ
Απ: Brasileiro
« Απάντηση #34 στις: Πεμ 06 Δεκ 2018 21:52 »
Ασχετο αμα δεν το ξερετε.....Η Κορινθιανς πηρε το ονομα της απο την Κορινθο,δεν ειναι ψεμα

Απο ενα Βραζιλιανο αρχαιλογο που εκανε ανασκαφες στην αρχαια Κορινθο..Μου κανει εντυπωση πραγματικα

Δεν νομιζω.

Αποσυνδεδεμένος fon7

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 26.306
    • Προφίλ
Απ: Brasileiro
« Απάντηση #35 στις: Πεμ 06 Δεκ 2018 22:34 »
Η Κορίνθιανς (πορτογαλικά: Corinthians)[1] είναι αθλητικός σύλλογος που εδρεύει στην Σάο Πάολο. Ιδρύθηκε το 1910 από μετανάστες που είχαν εθνικότητα Πορτογάλων, Ιταλών και Ισπανών. Το όνομα τους προήλθε από την πρώην αγγλική ομάδα ποδοσφαίρου αλλά πρόσθεσαν στο τέλος του ονόματος το αγγλικό s ώστε να ξεχωρίζουν οι ομάδες μεταξύ τους.
Βικι

Αποσυνδεδεμένος ΠΑΣΟΛΕΣ

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 1.095
  • Η αρχή του τέλους ... ή ... το τέλος της αρχής;
    • Προφίλ
Απ: Brasileiro
« Απάντηση #36 στις: Παρ 07 Δεκ 2018 00:05 »
Όπως οι περισσότερες αργεντίνικες ομάδες έχουν ονομασίες αγγλικές γιατί πρακτικά το πόδοσφαιρο εκει το φέραν οι Άγγλοι ( βλέπε riverplate κτλπ) έτσι και η λέξη Κορίνθιανς είναι ουσιαστικά το Κορίνθιοι άρα είναι ελληνικής προέλευσης.

Αποσυνδεδεμένος PAS and stale bread

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 3.039
    • Προφίλ
Απ: Brasileiro
« Απάντηση #37 στις: Παρ 07 Δεκ 2018 00:49 »
Εδώ κολλάει ένα πανί που είχαν βγάλει οι Βραζιλιάνοι παλιότερα προς την Αγγλία σε κάποιο mundial, "η Αγγλία εφεύρε το ποδόσφαιρο, η Βραζιλία το διδάσκει".


Αποσυνδεδεμένος pagourenko1966

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 7.834
    • Προφίλ
Απ: Brasileiro
« Απάντηση #38 στις: Παρ 07 Δεκ 2018 01:05 »
Ασχετο αμα δεν το ξερετε.....Η Κορινθιανς πηρε το ονομα της απο την Κορινθο,δεν ειναι ψεμα

Απο ενα Βραζιλιανο αρχαιλογο που εκανε ανασκαφες στην αρχαια Κορινθο..Μου κανει εντυπωση πραγματικα

Ουι τριαρι ο τζες

Αποσυνδεδεμένος pastakis

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 4.908
    • Προφίλ
Απ: Brasileiro
« Απάντηση #39 στις: Παρ 07 Δεκ 2018 13:07 »
Όπως οι περισσότερες αργεντίνικες ομάδες έχουν ονομασίες αγγλικές γιατί πρακτικά το πόδοσφαιρο εκει το φέραν οι Άγγλοι ( βλέπε riverplate κτλπ) έτσι και η λέξη Κορίνθιανς είναι ουσιαστικά το Κορίνθιοι άρα είναι ελληνικής προέλευσης.
Και παλι δεν νομιζω.

Αποσυνδεδεμένος ΛΟΚΟ

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 3.846
    • Προφίλ
    • Γιαννενάρα
Απ: Brasileiro
« Απάντηση #40 στις: Παρ 07 Δεκ 2018 13:52 »
Κορινθιανς:

Founded in 1910 by five railway workers, Corinthians was inspired by the London-based club Corinthian Football Club

Κορινθιαν Φουτμπολ Κλαμπ:

The first proposed name for the club was the "Wednesday Club", but this was changed to the "Corinthian Football Club" on the suggestion of Harry Swepstone

Χάρης Σουεπστον:

Nicknamed the 'Little Pilgrim' by the press, Swepstone has the dubious distinction of conceding 18 goals in just six international matches as England goalkeeper, despite keeping two clean sheets, after making his debut in a 5–4 defeat to Scotland at Hampden Park
Swepstone was a founder-member of the famous amateur team Corinthian, established in 1882, and is credited as suggesting the team's name

Εχει πολύ ενδιαφέρον η ιστορία τς εγγλεζας Κορίνθιαν.

Η οποία κρατάει το ρεκόρ της πιο μεγάλης νίκης εναντίον της Μάνσεστερ Γιουν. με ...11-3 (ή της πιο βαριάς ήττας της ΜU)

...επειδή ένας τζέντλεμαν δεν θα έκανε ποτέ ένα εσκεμμένο φάουλ, όταν στη Κορίνθιαν καταλογιζόταν πέναλτι, ο τέρμας, ακούμπαγε στο δοκάρι κι απλά παρακολουθούσε τη μπάλα να πηγαίνει στα δίχτυα.
Όταν κέρδιζε πέναλτι, ο αρχηγός πήγαινε και το βάραγε πάνω από το οριζόντιο δοκάρι...

Από την Κορίνθιαν, πήρε το άσπρο μπλουζάκι η Ρεάλ και το όνομα η Παουλίστας.



« Τελευταία τροποποίηση: Παρ 07 Δεκ 2018 13:55 από ΛΟΚΟ »

Αποσυνδεδεμένος ayuto1966

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 6.088
  • Τα χιλιομετρα ειναι λιγα
    • Προφίλ
Απ: Brasileiro
« Απάντηση #41 στις: Παρ 07 Δεκ 2018 17:42 »
http://www.loutrakiblog.gr/2012/10/blog-post_4908.html
http://streetlife1.blogspot.com/2017/03/blog-post_597.html


Κοιτα μπορει Παγουρενκο να κραζω την πολη που μενω,αλλα σιγουρα στην αρχαιοτητα ως πολη ειχε την μεγαλυτερη αιγλη ακομα και απο την Αθηνα....Απο ιστορικης αποψης η Κορινθος ηταν πολη με την μεγαλυτερη οικονομικη δυναμη του τοπου και βεβαιως πολη γνωστη για τα ροζ σκανδαλα,εξου και το παρατσουκλι λαιδες....Οταν κατακτηθηκε η ελληνικη περιχη απο του Ρωμαιους,πρωτη δουλεια των Ρωμαιων ηταν να εξαφανιζουνε την Κορινθο γιατι δεν μπορουσσανε να διαννοηθουνε πως μια πολη σαν την Κορινθο ειχε περισοτερο φραγκο απο οτι ειχε η ιδια η Ρωμη

Πραγματικα εχει τρομερη ιστορια αυτη η περιοχη,ασχετως αμα πλεον ειναι ατελειωτο μπουρδελο πλεον,και το λεω κυριολεκτικα,να και κατι συνδεομαστε με το παρελθον αλλα και μεταφορικα


Απο αρχαιολογο πηρανε το ονομα τους,τωρα μπορει να ηταν εγγλεζος,παντως ειναι ειναι γνωστο πως το ονομα Κορινθιας εχει σαν βαση την αρχαια Κορινθο
ΓΙΑΝΝΕΝΑ ΠΟΛΗ ΓΙΑ ΝΑ ΖΕΙΣ ΟΧΙ ΓΙΑ NAZIS

Αποσυνδεδεμένος fon7

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 26.306
    • Προφίλ
Απ: Brasileiro
« Απάντηση #42 στις: Παρ 07 Δεκ 2018 17:53 »
Οι πηγές δεν αναφέρουν κάτι.Οπότε προς το παρόν δεν έχει Κόρινθο.Άσχετα με την ιστορία της πόλης.

Λοκέ ξέχασες κάτι ακόμα σημαντικό αν λάβουμε υπόψη την εποχή

Fielded the first Black player to play Association Football at international level, Andrew Watson[11]

The next non-white person to receive a full international cap for Scotland was Paul Wilson in 1975. The next black person selected to play for Scotland after Andrew Watson was Nigel Quashie in 2004, 120 years later.
« Τελευταία τροποποίηση: Παρ 07 Δεκ 2018 18:15 από fon7 »

Αποσυνδεδεμένος ayuto1966

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 6.088
  • Τα χιλιομετρα ειναι λιγα
    • Προφίλ
Απ: Brasileiro
« Απάντηση #43 στις: Παρ 07 Δεκ 2018 18:11 »
Το ονομα το εχει παρει απο την Κορινθο,μην επιμενεις......

Αυτες οι πηγες τσαμπα λες να τις εβαλα...Η οταν ο Σοκρατες αναφεροντανε στην Κορινθιακη δημοκρατια μιας και ψαγμενος και μορφωμενος ,λες να το αναφερε στην τυχη?
Περι αρχαιολογου και αυτο ειναι σιγουρο,απλως μπορει να ηταν εγγλεζος ασχετα αμα δεν αναφερεται σε πηγες σε αυτη την τοπικη τραβα βρες ομαδα στην αγγλια

Εδω ρε εχουνε παρει ονομασια ποσες πολεις την ονομασια τους,πανεπιστημια,ξενοδοχεια και εγω δεν ξερω τι αλλο,σε ξενες χωρες απο την Κορινθο...Λες να ηταν δυσκολο για ομαδα..Μοναχα στην ΗΠΑ παιζει να ειναι πανω απο καμια εικοσαρια πολεις με το ιδιο ονομα

Στα μπρικια μου για την Κορινθο στο ειπα,αλλα μην επιμενεις για πραγμα το οποιο θεωρειτε δεδομενο και το γνωριζουνε ολοι εδω κατω..........





Γραψε λαθος εικοσι ειπα?


List of locations named after Corinth
From Wikipedia, the free encyclopedia
Jump to navigationJump to search
Due to its ancient history and the presence of St. Paul the Apostle in Corinth, several locations all over the world have been named after the city.

United States
Corinth, Bullock County, Alabama
Corinth, Clay County, Alabama
Corinth, Cullman County, Alabama
Corinth, Randolph County, Alabama
Corinth, Walker County, Alabama
Corinth (Plantersville), Alabama
Corinth, Bradley County, Arkansas
Corinth, Howard County, Arkansas
Corinth, Polk County, Arkansas
Corinth, Yell County, Arkansas
Corinth, Coweta and Heard Counties, Georgia
Corinth, Sumter County, Georgia
Corinth, Walker County, Georgia
Corinth, Humboldt County, Iowa
Corinth, Williamson County, Illinois
Corinth, Osborne County, Kansas
Corinth, Humboldt County, Iowa
Corinth, Grant, Harrison, and Scott Counties, Kentucky
Corinth, Logan County, Kentucky
Corinth, Lincoln Parish, Louisiana
Corinth, Penobscot County, Maine
Corinth, Kent County, Michigan
Corinth, Phelps County, Missouri
Corinth, Alcorn County, Mississippi
Corinth, Perry County, Mississippi
Corinth, Big Horn County, Montana
Corinth (town), New York
Corinth (village), New York
Corinth, Chatham County, North Carolina
Corinth, Nash County, North Carolina
Corinth, Rutherford County, North Carolina
Corinth, Williams County, North Dakota
Corinth, Oconee County, South Carolina
Corinth, Saluda County, South Carolina
Corinth, Texas
Corinth, Vermont
Corinth, West Virginia
Corinth-Holder (Hocutts Crossroads), North Carolina
Brazil
Corinto, Minas Gerais
Colombia
Corinto, Cauca
El Salvador
Corinto, Morazán
Nicaragua
Corinto, Chinandega
St. Lucia
Corinth, Gros Islet
« Τελευταία τροποποίηση: Παρ 07 Δεκ 2018 19:15 από ΛΟΚΟ »
ΓΙΑΝΝΕΝΑ ΠΟΛΗ ΓΙΑ ΝΑ ΖΕΙΣ ΟΧΙ ΓΙΑ NAZIS

Αποσυνδεδεμένος fon7

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 26.306
    • Προφίλ
Απ: Brasileiro
« Απάντηση #44 στις: Παρ 07 Δεκ 2018 18:23 »
Η πηγή που έφερες απλά κάνει μια αναφορά χωρίς στοιχεία.Αναφέρει και μια πιθανότερη εκδοχή αλλά χωρίς στοιχεία γενικά.Στην κατηγορίες της Αγγλίας αναφέρουν ελληνικά ονόματα αλλά δεν προκύπτουν από Ελλάδα μεριά.

https://en.wikipedia.org/wiki/Corinthian_League_(football)

https://en.wikipedia.org/wiki/Athenian_League

https://en.wikipedia.org/wiki/Spartan_South_Midlands_Football_League

Από εκεί και πέρα το σημαντικό δεν είναι πως προέκυψε το όνομα αλλά ότι έκανε ο Σώκρατες αλλά και τι κατάφεραν οπαδικά τότε.Πηγή έμπνευσης ίσως και για την δική μας ομάδα.

Αποσυνδεδεμένος ayuto1966

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 6.088
  • Τα χιλιομετρα ειναι λιγα
    • Προφίλ
Απ: Brasileiro
« Απάντηση #45 στις: Παρ 07 Δεκ 2018 18:26 »
Δηλαδη το Θ στα αγγλικα ειναι πολυ διαδεδομενο και ολος αυτο το ονομα το εβγαλαν τυχαια...

Με κανεις να ψαχνω τωρα
ΓΙΑΝΝΕΝΑ ΠΟΛΗ ΓΙΑ ΝΑ ΖΕΙΣ ΟΧΙ ΓΙΑ NAZIS

Αποσυνδεδεμένος fon7

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 26.306
    • Προφίλ
Απ: Brasileiro
« Απάντηση #46 στις: Παρ 07 Δεκ 2018 18:30 »
Ψάξε και αν βρεις κάτι παρουσίασε το.

Αποσυνδεδεμένος ayuto1966

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 6.088
  • Τα χιλιομετρα ειναι λιγα
    • Προφίλ
Απ: Brasileiro
« Απάντηση #47 στις: Παρ 07 Δεκ 2018 18:40 »
Corinthian or Corinthians may refer to: A demonym relating to the port of Corinth in Greece; Corinthian order, a classical order of ancient Greek ... Corinthian-Casuals F.C., English football club formed by Corinthian F.C. and Casuals F.C.; Corinthian F.C. ... This page was last edited on 3 February 2018, at 10:13 (UTC)


Κατσε θα βρω και αλλα....






https://books.google.gr/books?id=XXW4DAAAQBAJ&pg=PT145&lpg=PT145&dq=corinthians+brazil+from+greek+name&source=bl&ots=cxhhuxbWih&sig=K4NxsAgPiMACanxh2lBg02OIs3s&hl=el&sa=X&ved=2ahUKEwjf4pjclI7fAhWDCOwKHVi6AX4Q6AEwA3oECAcQAQ#v=onepage&q=corinthians%20brazil%20from%20greek%20name&f=false
« Τελευταία τροποποίηση: Παρ 07 Δεκ 2018 19:17 από ΛΟΚΟ »
ΓΙΑΝΝΕΝΑ ΠΟΛΗ ΓΙΑ ΝΑ ΖΕΙΣ ΟΧΙ ΓΙΑ NAZIS

Αποσυνδεδεμένος pastakis

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 4.908
    • Προφίλ
Απ: Brasileiro
« Απάντηση #48 στις: Παρ 07 Δεκ 2018 18:45 »
Mην επιμενεις fon αφου το ξερει ο αyuto και ολη η Κορινθος καποια στιγμη θα το μαθουν και στην Βραζιλια απο πηραν το ονομα τους να ενημερωσουν το επισημο σαιτ τους.

Αποσυνδεδεμένος ayuto1966

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 6.088
  • Τα χιλιομετρα ειναι λιγα
    • Προφίλ
Απ: Brasileiro
« Απάντηση #49 στις: Παρ 07 Δεκ 2018 18:47 »
https://books.google.gr/books?id=nybY_N00vZQC&pg=PT15&lpg=PT15&dq=corinthians+brazil+greece&source=bl&ots=n4N0-pneVP&sig=4aQTfiQ-ZsC3ES1vmVyruZUCQbc&hl=el&sa=X&ved=2ahUKEwjBzsLflY7fAhWrqIsKHcyAB9AQ6AEwDnoECAoQAQ#v=onepage&q=corinthians%20brazil%20greece&f=false





Επισημαινετο κυριε ξερολιξ σε αυτους τους ξενους που τα γραφουνε οχι σε εμενα.....


Σου ειπα αμα ψαξω θα βρω πανω απο πενηντα πηγες...Γιατι ξερεις οτι δεν κοιταω πηγες ποτε,μονο σε φαση προκληση


Και ναι η ονομασια τους απο την αρχαια Κορινθο προερχεται,οσο και να χτυπας το κωλο σου.....






Ψεματα αφου το αμφισβητει ο φον

https://www.jstor.org/stable/40257497?seq=1#page_scan_tab_contents


Ουτε ο Σοκρατες φαντασου δεν γνωριζει τι του γινεται

http://archive.wilsonquarterly.com/essays/socrates-corinthians-and-democracy
« Τελευταία τροποποίηση: Παρ 07 Δεκ 2018 19:13 από ΛΟΚΟ »
ΓΙΑΝΝΕΝΑ ΠΟΛΗ ΓΙΑ ΝΑ ΖΕΙΣ ΟΧΙ ΓΙΑ NAZIS