Το… κουμπί του «στραβόξυλου» Αγγελου Αναστασιάδη!Ο 59χρονος προπονητής δεν έχει χτυπήσει σε τατουάζ το «επιτρέπεται να πέσεις, αλλά επιβάλλεται να σηκωθείς», όπως ο Πάμπλο Γκαρσία του ΠΑΟΚ, έλα όμως που βάζουμε στοίχημα, πως το συγκεκριμένο μότο αγγίζει τις ευαίσθητες χορδές του, μαζί με το all time classic, «τον Μάιο θα είμαστε καλά».
Πόσo μάλλον τώρα που το κουμπάκι, το γυρίζουν και άλλοι. Ποιοι ακριβώς; Οι κακεντρεχείς, οι δύσπιστοι και γενικότερα όσοι βιάστηκαν να σκάψουν τον προπονητικό… λάκκο του στην πόλη της Ηπείρου!
Ο έμπειρος κόουτς όχι μόνο δεν αποχώρησε αυτοβούλως (όπως προέβλεπαν οι «προφήτες»), προκειμένου να μην «τσαλακώσει» το προπονητικό προφίλ του, αλλά παραμένει αφοσιωμένος στην δουλειά του και τις δύο τελευταίες αγωνιστικές, ξεκινάει να παίρνει πίσω τα… δανεικά!
Το Onsports παρουσιάζει τους σκληρούς «νόμους» και τις εκ βάθρων αλλαγές του έμπειρου τεχνικού στον τρόπο λειτουργίας και στην καθημερινότητα του ΠΑΣ.
Νέα πρόσωπα στο τεχνικό τιμ
Ο ερχομός του στα Γιάννενα, συνοδεύτηκε από εκ βάθρων αλλαγές στο τεχνικό επιτελείο. Την πόρτα της εξόδου αντίκρισαν ο γυμναστής Θωμάς Γιαννιτόπουλος και ο προπονητής τερματοφυλάκων Φίλιππος Μπολοβίνης, ενώ ο βοηθός του Ντεμόλ, Γιάννης Χριστόπουλος (δεσμεύεται με συμβόλαιο μέχρι το καλοκαίρι) αποχώρησε από το τεχνικό τιμ και μετατέθηκε στο πόστο του σκάουτερ.
Ο Μακεδόνας κόουτς έφερε μαζί του στον ΠΑΣ, δύο συνεργάτες τους οποίους εμπιστεύεται τυφλά. Ο λόγος για τον γυμναστή Λεωνίδα Δημητρακόπουλο, ο οποίος ανέλαβε και βοηθός προπονητής και τον γυμναστή τερματοφυλάκων, Απόστολο Τερζή.
«Λουκέτο» στα αποδυτήρια
Με το «καλημέρα» επέβαλε τους δικούς του «νόμους» στα αποδυτήρια, τους οποίους φροντίζει να εφαρμόζει με ευλαβική προσήλωση. Εδωσε μεγάλο βάρος στα στεγανά και κλείδωσε την πόρτα των αποδυτηρίων, που έμοιαζαν μέχρι τότε με ξέφραγο αμπέλι.
Στο άβατο των αποδυτηρίων πλην των ποδοσφαιριστών και των μελών του τεχνικού τιμ ουδείς άλλος έχει πρόσβαση. Ακόμη και εάν πρόκειται για στενούς συνεργάτες του Γιώργου Χριστοβασίλη, οι οποίοι είχαν μετατρέψει σε δεύτερο… σπίτι τους τα αποδυτήρια.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η ατάκα που ξεστόμισε, αμέσως μετά την επίσημη παρουσίασή του στους ποδοσφαιριστές, από συνεργάτη εκ των δεξιών του μεγαλομετόχου: «Τελείωσες την δουλειά σου; Φύγε και μην σε ξαναδώ μέσα στα αποδυτήρια».
Ασφαλώς και κάθε άλλο παρά τυχαίες ήταν οι δηλώσεις του για κατάσταση που συνάντησε και ιδιαίτερα την αναρχία στα αποδυτήρια.
«Δεν υπήρχε ομάδα. Δεν υπήρχε τίποτα πριν. Έφευγαν και γύριζαν όποτε ήθελαν, έρχονταν προπόνηση όποτε ήθελαν. Είμαι 59 ετών. Ποτέ δεν είχα πιο δύσκολο έργο απ' αυτό που συνάντησα εδώ. Πρωτόγνωρο αυτό που συμβαίνει εδώ. Γι' αυτό ήρθα, όμως. Τα αποδυτήρια μ' εμένα θα είναι εκκλησία και είναι εκκλησία».
Ο κώδικας επικοινωνίας
Η έντονη προσωπικότητά του σε συνδυασμό με την ξεχωριστή ποδοσφαιρική του γλώσσα, δημιουργούν ένα ιδιαίτερο και πολλές φορές εκρηκτικό μείγμα, που το «μήνα του μέλιτος» δεν ήταν αρεστό σε μία μεγάλη μερίδα παικτών.
Ακόμη ηχεί στα αυτιά των ποδοσφαιριστών η ατάκα, «παίζετε σαν τους παλαίμαχους τη Μεγάλη Παρασκευή…», που πέταξε σε μία από τις πρώτες του προπονήσεις με την φόρμα του ΠΑΣ.
Τα σφιγμένα λουριά στις προπονήσεις
Οι εποχές των… light προπονήσεων, ανήκουν πλέον στο παρελθόν. Τα λουριά παραμένουν σφιγμένα, από την έναρξη μέχρι την λήξη της προπόνησης. Τρέχει μαζί με τους παίκτες, βρίσκεται συνεχώς δίπλα τους και δεν τους αφήνει να χαλαρώσουν ούτε μία στιγμή.
Μοιάζει ίσως περιττό να αναφέρουμε (αλλά δεν είναι) πως σε κάθε προπόνηση δίνει το παρών με την φόρμα εργασίας του και συμμετέχει ενεργά. Εάν γυρίσουμε το ρολόι του χρόνου, θα θυμηθούμε προπονητή του ΠΑΣ να σκάει μύτη ενίοτε με πολιτική περιβολή (!) στις προπονήσεις στο Πανηπειρωτικό!
Εμφαση στην τακτική
Mε την χαρακτηριστική φράση προς τους παίκτες, «μαζί μου θα μάθετε να παίζετε μπάλα», έδωσε το στίγμα του από τις πρώτες κιόλας ημέρες του στα Γιάννενα. Οι ασκήσεις τακτικής αποτελούν το «ευαγγέλιο» των προπονήσεων. Δεν υπάρχει προπόνηση που να μην φωνάξει για σιγουριά στις κινήσεις, προσοχή στις πάσες και αλλαγές της μπάλας με την μία.
Η εντρύφηση των ποδοσφαιριστών στα «clasico» και ιδιαίτερα στα παιχνίδια της Μπαρτσελόνα, κυριαρχούν στα μαθήματα που γίνονται μέσω βίντεο.
Δημόσια στήριξη στα παλικάρια του
Στις δύσκολες βραδιές του ΠΑΣ, βάζει πάντα τα στήθη του μπροστά, καλύπτει τους παίκτες και εκφράζει την μεγάλη εμπιστοσύνη που έχει στις δυνατότητες τους. Μάλιστα, δεν διστάζει να επικρίνει ακόμη και τους οπαδούς, για το κράξιμο στους ποδοσφαιριστές.
«Προσωπικά έχω υπομονή, αλλά ο κόσμος δεν έχει. Με τις πρώτες λάθος πάσες αρχίζει και φωνάζει και δυσκολεύει το έργο τους. Τα δίνουν όλα τα παιδιά. Είναι άδικο γι' αυτά. Μέχρι το τελευταίο σφύριγμα οι φίλαθλοι πρέπει να ενισχύουν και όχι να τους ενισχύει η ομάδα για να φωνάξουν…», τόνισε μετά το τέλος του αγώνα με τον Παναιτωλικό, με αφορμή τις αποδοκιμασίες του κόσμου στο ξεκίνημα του αγώνα.
Η συσπείρωση της ομάδας
Μπορεί να χρειάστηκε περισσότερος χρόνος απ΄ό,τι και ο ίδιος ίσως θα περίμενε, ωστόσο εσχάτως η συσπείρωση «εντός των τειχών» κινείται σε επίπεδα limit up, έστω και εάν σε αυτή την μάχη, υπήρξαν «θύματα» και εσωτερικές απώλειες (βλ. Ζαϊρί, Κεϊτά). Ένας τομέας που έδειχνε να αποτελεί τον αδύναμο κρίκο της ομάδας και συγκεκριμένα η κακή «χημεία» ανάμεσα στον προπονητή και τους παίκτες, τείνει πλέον να εξελιχθεί σε ένα από τα ισχυρότερα όπλα.
Το κλίμα άρχισε να φτιάχνει από την στιγμή που αποβλήθηκαν από τις προπονήσεις οι «κακοί μαθητές», υπήρξαν σταράτες κουβέντες με τους υπόλοιπους (και ιδιαίτερα τους ξένους) και οι ποδοσφαιριστές άρχισαν να καταλαβαίνουν καλύτερα τον ιδιόμορφο χαρακτήρα του απαιτητικού προπονητή τους.
«Η ομάδα πρέπει να γίνει μία γροθιά…», ήταν και είναι το σύνθημα του Μακεδόνα προπονητή. Η διχασμένη ομάδα μετατράπηκε σε μια αγαπημένη οικογένεια, όπως αποδείχτηκε περίτρανα και στο τελευταίο δείπνο παρέθεσε στους παίκτες του. Καμία σχέση με το προ δύο εβδομάδων δείπνο, όπου οι απουσίες λίγο ακόμη και θα ήταν περισσότερες από τις παρουσίες.
«Τώρα θα μαζεύονται κάθε εβδομάδα και θα το κάνουν επειδή θα το θέλουν αυτοί και θα έρχονται οι γυναίκες και τα παιδιά τους….», έχει να λεει μετά τον τελευταίο «μυστικό δείπνο».
Οι αλχημείες στην ενδεκάδα
Στα πρώτα παιχνίδια έγινε αντικείμενο σκληρής κριτικής από τα ΜΜΕ, ακόμη και από ανθρώπους εντός της ομάδας, για τις παράλογες (όπως χαρακτηρίστηκαν) αλχημείες του στην ενδεκάδα. Μάλιστα, έφτασαν στο σημείο να του χρεώσουν πως δεν συμβουλεύεται κανέναν από τους συνεργάτες του, λαμβάνοντας αποφάσεις που στερούνται αγωνιστικής λογικής και σοβαρότητας.
Επειδή, όμως, το κεφάλι του Αναστασιάδη είναι αγύριστο, ο Ζαραδούκας καθιερώθηκε και «βγάζει μάτια» ως κόφτης στα τελευταία παιχνίδια, ο Πατσατζόγλου άφησε τα χαφ και παραμένει παρτενέρ του Κώτσιου στο κέντρο της άμυνας, ενώ στην γραμμή κρούσης εξακολουθεί να μην υπάρχει καθαρόαιμος σέντερ φορ και εν τούτοις να «ξεκλειδώνονται» οι αντίπαλες άμυνες.