Αποστολέας Θέμα: Ιταλία calcio  (Αναγνώστηκε 17241 φορές)

Αποσυνδεδεμένος fon7

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 26.293
    • Προφίλ
Απ: Ιταλία calcio
« Απάντηση #100 στις: Σαβ 25 Σεπ 2021 19:29 »
67 χρόνια μετά τον παππού του, 36 χρόνια μετά τον μπαμπά του και 25 χρόνια πριν τον γιο του, ο Ντανιέλ Μαλντίνι ξεκίνησε για πρώτη φορά βασικός με τη Μίλαν και σκόραρε κιόλας.

El Sombrero

Κάθε γενιά της Μίλαν έχει τον Μαλντίνι της.

Αποσυνδεδεμένος fon7

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 26.293
    • Προφίλ
Απ: Ιταλία calcio
« Απάντηση #101 στις: Τρι 28 Σεπ 2021 18:58 »
H 84χρονη Τζιανκάρλα, έφτασε στο γήπεδο δυό ώρες πριν τον αγώνα της Ιντερ με την Αταλάντα.
Η Τζιανκάρλα, είναι κάτοχος εισιτηρίου διαρκείας της Ίντερ, απο το 1986.
Italian Football TV - IFTV

Dieci

Αποσυνδεδεμένος fon7

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 26.293
    • Προφίλ
Απ: Ιταλία calcio
« Απάντηση #102 στις: Σαβ 02 Οκτ 2021 19:51 »
Ο ΜΑΧΗΤΗΣ Μπρούνο Τσιρίλο! 🇮🇹🙌👏

«Σήμερα για μένα μετά από αρκετό καιρό σκοταδιού, καταφέρνω να βρω λίγο από το φως.

 Ήταν δύσκολα μα επιτέλους επιστρέφει σιγά-σιγά η κανονικότητα. Είμαι πάντα ένας μαχητής, κατάφερα να φτάσω και να εκπληρώσω όλα τα όνειρά μου. Κάνοντας απίστευτες θυσίες και χωρίς ποτέ να τα παρατήσω. Όταν αποφάσισα να σταματήσω το ποδόσφαιρο, δεν φανταζόμουν ότι με περίμενε μία από τις πιο δύσκολες προκλήσεις της ζωής μου.

Κατάθλιψη και κρίσεις πανικού.

Είμαι εδώ να σας διηγηθώ ότι σιγά-σιγά και μετά από μία μεγάλη προσπάθεια, βγαίνω από κάτι που δεν εύχομαι ούτε στον χειρότερο εχθρό μου.

Άλλαξε η ζωή μου.

Έχασα όλες τις βεβαιότητές μου, φοβόμουν να κάνω οτιδήποτε, έκανα παράλογες σκέψεις και χωρίς να το θέλω, θα έχω πληγώσει άτομα κοντινά σε εμένα γιατί δεν ήμουν πια ο εαυτός μου.

Μην εγκαταλείπετε τη μάχη. Να είστε δυνατοί. Παλέψτε. Ζητείστε βοήθεια και κυρίως όποιος είναι δίπλα (στο άτομο που έχει πρόβλημα) να ψάξει να καταλάβει τι συμβαίνει και να βοηθήσει».

Τεράστιος!

📷 𝗣𝗵𝗼𝘁𝗼 𝗰𝗿𝗲𝗱𝗶𝘁𝘀 Eurokinissi
Gazzetta.gr

Αποσυνδεδεμένος fon7

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 26.293
    • Προφίλ
Απ: Ιταλία calcio
« Απάντηση #103 στις: Τρι 16 Νοέ 2021 18:58 »
Παράθεση
Η ανακοίνωση των ultras της Μίλαν για την coreo που συγκλόνισε την Ιταλία (vid)
Οι οργανωμένοι οπαδοί των Ροσονέρι εξήγησαν την απόφασή τους


Το ντέρμπι της Μίλαν με την Ιντερ δεν είχε νικητή στον αγωνιστικό χώρο, αλλά είχε εκπληκτική ατμόσφαιρα στις εξέδρες, με την coreo των ultras των Ροσονέρι να ξεχωρίζει.

Ηταν ένα πολύ ωραίο ντέρμπι, με τρελό ρυθμό και πολλές και μεγάλες φάσεις. Και ήταν, παράλληλα, ένα ντέρμπι με εκπληκτική ατμόσφαιρα στις εξέδρες. Εκεί όπου οι οπαδοί και των δύο ομάδων έδωσαν ρεσιτάλ, τόσο πριν την έναρξη όσο και κατά τη διάρκεια του ματς. Τόσο οι ultras της Μίλαν, όσο και αυτοί της Ιντερ εντυπωσίασαν με τον παλμό τους και τις coreo, αλλά αυτή των Ροσονέρι ξεχώρισε. Δεν είναι και ό,τι πιο συνηθισμένο, άλλωστε, σε ντέρμπι η coreo να μην έχει καμία σχέση με το παιχνίδι. Καμία σχέση με το ποδόσφαιρο. Κι όμως, αυτό έκαναν οι οργανωμένοι οπαδοί της Μίλαν και ξεχώρισαν. Συγκίνησαν.

Οι ultras των Ροσονέρι αφιέρωσαν την coreo στους γιατρούς που έδωσαν μάχη με τον κορονοϊό και σε όσους έχασαν τη ζωή τους. Και μία μέρα μετά, αφού κέρδισαν το χειροκρότημα όλων, αποφάσισαν να εξηγήσουν αυτή την επιλογή τους. Οπως ανέφεραν, λοιπόν, σε σχετική ανακοίνωση, η απόφαση είχε παρθεί πάρα πολύ καιρό πριν. «Αυτή η coreo ουσιαστικά δημιουργήθηκε πριν 1,5 χρόνο. Οταν η Ιταλία έχανε καθημερινά τόσους πολλούς ανθρώπους λόγω της πανδημίας. Εκείνες τις εβδομάδες που άντρες και γυναίκες προσπαθούσαν με κάθε τρόπο να σώσουν όσες περισσότερες ζωές γίνεται. Τότε, λοιπόν, είπαμε στους εαυτούς μας το εξής: Την ημέρα που θα επιστρέψουμε στο γήπεδο, αυτοί θα είναι οι πρωταθλητές που θα ευχαριστήσουμε».

Από το πρωί στο Σαν Σίρο
Και όντως τους ευχαρίστησαν. Με μια coreo για την οποία οι ultras της Μίλαν, όπως αναφέρουν στην ανακοίνωση, άρχισαν να δουλεύουν από τον Αύγουστο. Από όταν έγινε η κλήρωση του πρωταθλήματος. Και χθες Κυριακή (7/11), την ημέρα του αγώνα, 150 άτομα ήταν από το πρωί στο Σαν Σίρο, στην curva Sud, κάνοντας έναν τελευταίο έλεγχο, ώστε όλα να πάνε καλά. Και πήγαν…

twitter
italians.gr

Παράθεση
Ο οπαδός που ακολουθεί την ομάδα του στις μικρότερες κατηγορίες 84 χρόνια
Η ποδοσφαιρική ζωή του Φραντσέσκο Μαλτζέρι έχει αμέτρητα χιλιόμετρα και 8 κούπες


Οπαδός σημαίνει αγάπη για την ομάδα και στήριξη σε αυτή ακόμη κι αν δεν έχει στον ήλιο μοίρα και ο Φραντσέσκο Μαλτζέρι είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα.

Οταν κάποιος είναι 96 ετών, υποθέτουμε πως αυτό που θέλει είναι να έχει μια ήρεμη ζωή. Να είναι με τους δικούς του ανθρώπους και να περνάει καλά, ήρεμα, χαλαρά. Να νιώθει τη ζεστασιά τους. Τι γίνεται, όμως, αν ένας 96χρονος τα βρίσκει όλα αυτά στο γήπεδο, δίπλα στην αγαπημένη του ομάδα; Ακόμη και αν χρειάζεται να κάνει μέσα σε μία μέρα… 1200 χιλιόμετρα για αυτή; Απαντάμε: Γίνεται ο γηραιότερος οπαδός της Ευρώπης και αυτός με τη μεγαλύτερη… οπαδική προϋπηρεσία. Και τα μετάλλια του, η επιβράβευσή του για αυτό, δεν είναι οι τίτλοι. Τα πωταθλήματα, οι επιτυχίες στην Ευρώπη, οι φιέστες. Αλλά η αναγνώριση των οπαδών όλων των άλλων ομάδων και η αγάπη προς το πρόσωπό του σε όλα τα ιταλικά γήπεδα. Ακόμη κι αν σε κάποια από αυτά έχει βρεθεί… μόνος του στο πέταλο για να υποστηρίξει την ομάδα του.

Ολα τα παραπάνω είναι ένα απόσπασμα από τη ζωή του Φραντσέσκο Μαλτζέρι. Αυτό είναι το όνομά του, αλλά στην Ιταλία τον ξέρουν όλοι σαν Nonno Ciccio. Ο «παππούς Τσίτσιο», ο 96χρονος οπαδός της Φότζια που την ακολουθεί εδώ και… 84 χρόνια! Και το «84 χρόνια» δεν είναι υπερβολή αλλά η πραγματικότητα.

«Γεννήθηκα στο Sant’Agata στην Πούλια, ήμουν 11-12 ετών, το 1937, και θυμάμαι τις συζητήσεις για τους παικταράδες που είχε η Φότζια. Ηθελα να τους δω, ήμουν περίεργος και έτσι, μαζί με έναν φίλο μου, “έκλεψα” από έναν θείο μου το μηχανάκι του ένα πρωί Κυριακής. Σκεφτόμουν “θα καταφέρω να επιστρέψω;”. Κάναμε 50 χιλιόμετρα για να φτάσουμε στο γήπεδο χωρίς να ξέρουμε ποιοι ήταν οι παίκτες και ποια τα χρώματα της Φότζια. Νικήσαμε 3-0 όμως στο τέλος, οπότε όλα καλά», έχει διηγηθεί για το πώς άρχισε η αγάπη του για τη Φότζια. Αν και το «όλα καλά» είναι σχετικό, γιατί όπως είπε δεν γλίτωσε τις… καρπαζιές από τον θείο του, όταν κατάλαβε τι είχαν κάνει με το μηχανάκι.



Πάντα μόνος και με το αυτοκίνητό του
Αυτό, όπως είπε, έγινε το 1937. Από τότε έχουν περάσει 84 χρόνια και ο Φραντσέσκο Μαλτζέρι, στα 96 του πλέον, παραμένει στις επάλξεις. Πριν πέντε μέρες, άλλωστε, ήταν στο γήπεδο της Πιτσέρνο για να δει την ομάδα του, η οποία είναι στη Serie C. Κατηγορία που ο «παππούς Τσίτσιο» γνωρίζει καλύτερα από όλους. Οπως και τη Serie B ή τη Serie D. Τη Serie A, είναι η αλήθεια, δεν την έζησε όσο θα ήθελε. Αυτό, όμως, δεν επηρεάζει στο ελάχιστο την αγάπη του για τη Φότζια. Οπως δεν μειώνει στο ελάχιστο την αγάπη του για τους οπαδούς όλων των ομάδων.

Οπου πάει, σε οποιοδήποτε γήπεδο, εντός ή εκτός έδρας, έχει μαζί του πάντα ένα πανό. «Pace tra ultras», δηλαδή «ειρήνη ανάμεσα στους ultras», γράφει αυτό. Και αυτό είναι κάτι που το θέλει όσο τίποτα άλλο, όπως έχει πει μέσα στα χρόνια μιλώντας στον ιταλικό Τύπο, ο οποίος τού έχει κάνει διάφορα αφιερώματα. Αφιερώματα στα οποία υπογραμμίζεται πάντα ένα πράγμα: Το πώς λατρεύει να ακολουθεί την ομάδα του εκτός έδρας… μόνος του. Αυτός και το αυτοκίνητό του. Αυτό με το οποίο έκανε κάποτε 600 χιλιόμετρα για να πάει στην Κατάνια και άλλα τόσα για να επιστρέψει. Και αν έπρεπε να κάνει άλλα τόσα, είναι δεδομένο ότι θα τα έκανε με χαρά.



Ο πόλεμος στην Αφρική και ο… Ζέμαν
Αυτή που νιώθει πάντα εδώ και πάρα πολλές δεκαετίες, έχοντας ζήσει και την άλλη πλευρά. Τον πόλεμο, τη στρατιωτική αποστολή στην Αφρική όπου τον είχε στείλει το φασιστικό καθεστώς όταν ήταν μόλις 17 ετών. «Φύγαμε στις 18:00 το απόγευμα από τη Φότζια, η καρδιά μου έκλαιγε συνεχώς. Ημουν ο μοναδικός γιος των γονιών μου. Εκαναν πέντε χρόνια να με δουν. Στην Αφρική ζήσαμε καταστάσεις που δεν ξεχνάω, ακόμη κι αν ήθελα να ξεχάσω δεν θα μπορούσα. Επέστρεψα, τελικά, στην Ιταλία το 1945. Και δεν μπορείτε να φανταστείτε τη χαρά μου όταν είδα ξανά τους δικούς μου ανθρώπους, τους φίλους μου. Και φυσικά την ομάδα», είπε πριν λίγους μήνες.

Και ετοιμάστηκε για τη φετινή σεζόν, όπου έχει μεγάλους στόχους: «Εχω πανηγυρίσει οκτώ φορές με τη Φότζια, 8 κούπες. Πρωταθλήματα ή κύπελλα μικρότερων κατηγοριών. Θέλω να πανηγυρίσω φέτος για 9η, θέλω την άνοδο στη Serie B. Τώρα άλλωστε έχουμε τον Ζέμαν, οπότε μπορώ να είμαι αισιόδοξος. Οπως ήταν αυτός έκπληκτος όταν με είδε ξανά μετά από τόσα χρόνια»…
italians.gr

Αποσυνδεδεμένος fon7

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 26.293
    • Προφίλ
Απ: Ιταλία calcio
« Απάντηση #104 στις: Σαβ 18 Δεκ 2021 14:24 »
Ο Δανός φωτογράφος Γιαν Γκράρουπ βρισκόταν στο Σουδάν για να καλύψει τις πλημμύρες στην περιοχή και συνάντησε ένα παιδάκι με μια διαλυμένη φανέλα του Μπαλοτέλι από τη σεζόν 2016-17. Η φανέλα είχε τρυπήσει και είχε μπαλωθεί πολλές φορές. Ο φωτογράφος, οπαδός κι αυτός της Μίλαν, του ζήτησε τη φανέλα και του υποσχέθηκε ότι θα του δώσει μια ολοκαίνουρια. Η Μίλαν ενημερώθηκε και τοποθέτησε τη φανέλα στο Μουσείο της στο Μιλάνο, ενώ παράλληλα ενίσχυσε οικονομικά τα παιδιά της χώρας μέσω της UNICEF. Ο Γκράρουπ δήλωσε: «Δεν μπορώ να περιγράψω πόσες φορές στα ταξίδια μου έχω δει παιδιά να παίζουν ποδόσφαιρο για να ξεφύγουν από τον πόλεμο, την πείνα και τις καταστροφές στον κόσμο».


El Sombrero

Οι φωτογραφίες εδώ:
https://www.acmilan.com/en/news/photogallery/club/2021-12-16/mondo-milan-museum-jan-grarup-s-donation-to-the-rossoneri
El Sombrero
« Τελευταία τροποποίηση: Σαβ 18 Δεκ 2021 21:17 από fon7 »

Αποσυνδεδεμένος fon7

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 26.293
    • Προφίλ
Απ: Ιταλία calcio
« Απάντηση #105 στις: Δευ 03 Ιαν 2022 21:46 »
"To Σαν Σίρο ήταν το σπίτι μου. Ο πατέρας μου έπαιξε εδώ, εγώ έπαιξα εδώ, ο γιος μου παίζει εδώ. Αν μιλήσουμε για αναμνήσεις, ποιος μπορεί να νιώσει πιο πληγωμένος από μένα με μια αλλαγή έδρας; Το Σαν Σίρο έγινε θρυλικό εξαιτίας των κατορθωμάτων των ομάδων και των παικτών που έπαιξαν σ'αυτό. Αν θέλουμε η Μίλαν και η Ίντερ να γυρίσουν στην κορυφή του ευρωπαικού ποδοσφαίρου και να γράψουν νέες, σπουδαίες σελίδες στην ιστορία τους, πρέπει να πάμε σε νέο γήπεδο. Δεν υπάρχουν εναλλακτικές. Δεν θέλω να διαγράψω ένα υπέροχο παρελθόν, θέλω απλά να κοιτάξω μπροστά."

(Πάολο Μαλντίνι)

El Sombrero

Ένα σχόλιο από κάτω
Παράθεση
Όταν ο πιο εμβληματικός παίκτης στην ιστορία της Μίλαν δείχνει με τα λόγια του ότι τον ενδιαφέρει και η πρόοδος της Ίντερ, βλέπουμε τι χαώδης διαφορά νοοτροπίας και επιπέδου υπάρχει σε σχέση με το ελληνικό "να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα". Υγιής η αντιπαλότητα των δύο ομάδων, απαραίτητο για το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο να επιστρέψουν στην κορυφή. Κι αυτό πράγματι μόνο μ ένα νέο γήπεδο μπορεί να συμβεί.

Αποσυνδεδεμένος fon7

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 26.293
    • Προφίλ
Απ: Ιταλία calcio
« Απάντηση #106 στις: Πεμ 06 Ιαν 2022 16:35 »
Στον εξίσου μαγικό κόσμο του ιταλικού ποδοσφαίρου, οι τοπικές υγειονομικές αρχές απαγόρευσαν στη Μπολόνια να παίξει λόγω κρουσμάτων. Επειδή όμως η Σέριε Α δεν ενέκρινε την αναβολή κανενός αγώνα, η Ίντερ έπρεπε, βάσει κανονισμού, να ταξιδέψει ως εκεί, να βγει στο γήπεδο και να περιμένει 45' για να της κατοχυρωθεί ένα ματς που το πιθανότερο είναι πως θα διεξαχθεί κανονικά στο μέλλον, αφού η υπόθεση θα πάει στα δικαστήρια. Σαν να μην έφτανε όλο αυτό, για να περάσει η ώρα οι παίκτες της έπαιξαν διπλό και μετά από ένα σκληρό τάκλιν ο Ντιμάρκο αποχώρησε τραυματίας!

El Sombrero

Αποσυνδεδεμένος fon7

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 26.293
    • Προφίλ
Απ: Ιταλία calcio
« Απάντηση #107 στις: Κυρ 16 Ιαν 2022 23:08 »
Ρόμα: Για πρώτη φορά στον πάγκο ο 17χρονος Δημήτρης Κεραμίτσης


Ο 17χρονος Έλληνας αμυντικός, Δημήτρης Κεραμίτσης, βρίσκεται για πρώτη φορά στον πάγκο της Ρόμα για την αναμέτρηση κόντρα στην Κάλιαρι για την 22η αγωνιστική της Serie A.
H σημερινή ημέρα (16/1) θα μείνει αξέχαστή στον Δημήτρη Κεραμίτση. Οι πολλές απουσίες στα μετόπισθεν της Ρόμα οδήγησαν τον Ζοσέ Μουρίνιο να επιλέξει τον 17χρονο κεντρικό αμυντικό να καθίσει στον πάγκο για την αναμέρτρηση με την Κάλιαρι στο «Olimpico» για την 22η αγωνιστική της Serie A.

Ο νεαρός Έλληνας ποδοσφαιριστής λόγω των απουσιών των Κρις Σμόλινγκ, Ρότζερ Ιμπάνιες και Μπράιαν Κριστάντε είναι τρίτη λύση για το κέντρο της άμυνας των Ρωμαίων πίσω από τους Μάρας Κουμπούλα και Τζιανλούκα Μαντσίνι.

Ο Δημήτρης Κεραμίτσης άρχισε να μαθαίνει το ποδόσφαιρο στις ακαδημίες του Άρη, συνέχισε στον Απόλλωνα Καλαμαριάς, μετέπειτα στον ΠΑΟΚ και σε ηλικία 14 ετών επέλεξε να συνεχίσει την καριέρα του στις ΑΜΣ Πανοράματος, Θερμαϊκό Θέρμης και ΑΕ Κρήνης.

Τον Αύγουστο του 2021 μετά από δοκιμή στις ακαδημίες της Έμπολι τον εντόπισε η Ρόμα και τον ενέταξε στις ακαδημίες της. Ο 17χρονος στόπερ έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του προπονητή του Αλμπέρτο Ρόσι και φέτος μετράει οκτώ συμμετοχές στην Primavera, με την ομάδα του να βρίσκεται στην κορυφή, 8 βαθμούς μπροστά από τη 2η Κάλιαρι. Ο Κεραμίτσης δεσμεύεται με τους Ρωμαίους μέχρι το 2024.
gazzetta.gr

Αποσυνδεδεμένος fon7

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 26.293
    • Προφίλ
Απ: Ιταλία calcio
« Απάντηση #108 στις: Σαβ 19 Φεβ 2022 19:19 »


Για τα παιδιά

Αν η Ιταλία είναι μια ιδιαίτερη χώρα, η Νάπολη είναι μια ακόμα πιο ιδιαίτερη πόλη, ένα όμορφο χάος. Μια πόλη που συνδυάζει την σκληρότητα της εγκληματικότητας με την καθημερινή ανθρωπιά ενός μέρους που μοιάζει να είναι ξεχασμένο από το χρόνο. Όλα τα άσχημα, αλλά και τα θετικά αυτής της πόλης είναι ακόμα πιο εμφανή στον φανατικό κόσμο της τοπικής ομάδας.

Όπως ο… Santa Claus έρχεται τα Χριστούγεννα κι ο Άη-Βασίλης την Πρωτοχρονιά, έτσι και στην Ιταλία η γιαγιά Μπεφάνα εμφανίζεται τα Θεοφάνεια. Κάνει κι αυτή το ίδιο πράγμα με τους συναδέλφους της, μοιράζει δώρα στα παιδιά. Τον Γενάρη που μας πέρασε ανήμερα των Θεοφανείων, οι παίκτες της Νάπολι πήγαν στη Νισίδα (που ναι βγαίνει από το ελληνικό “νησίδα”) απέναντι από τη Νάπολη, εκεί που υπάρχουν φυλακές ανηλίκων. Ο Χάμσικ, ο Μάρτενς και ο Παβολέτι έδωσαν μερικές στιγμές χαράς στους νεαρούς που πολύ γρήγορα στη ζωή τους πήραν έναν κακό δρόμο.

https://www.facebook.com/watch/?v=378280232860874

Και αν αυτή ήταν μια ωραία πρωτοβουλία, τότε αυτό που ακολούθησε στην πόλη της Νάπολης ήταν ακόμα πιο όμορφο. Ο Ρέινα και ο Ινσίνιε πήγαν σε ένα νοσοκομείο παίδων και έκαναν δώρα σε παιδιά που νοσηλεύονται εκεί, ειδικά σε αυτά της ογκολογικής κλινικής. Μαζί όμως πήγαν και οργανωμένοι οπαδοί της ομάδας. Άνοιξαν ένα πανό που έγραφε “Αγαπητή Μπεφάνα, μαζί με τα δώρα φέρε και υγεία στα παιδιά” και στη συνέχεια έμειναν εκεί απ’ έξω φωνάζοντας συνθήματα. Όχι υπέρ της Νάπολι, αλλά υπέρ των παιδιών. “Πάμε παιδιά, μην το βάζετε κάτω”, “Είμαστε πάντα μαζί σας” και άλλα, πάντα στο ίδιο ύφος. Τα καπνογόνα και τα “φόρτσα ραγκάτσι” δημιούργησαν μια γηπεδική ατμόσφαιρα, με τις φωνές να φτάνουν στα μικρά παιδιά που νοσηλεύονται.

Το βασικότερο όμως είναι ότι δεν μιλάμε για κάποιο μεμονωμένο γεγονός. Οι Ultras της Curva B έχουν βοηθήσει ενεργά και άλλες φορές, με τον δικό τους τρόπο. Τον Οκτώβριο σε συνεργασία με μια τοπική οργάνωση, έκαναν πραγματικότητα το όνειρο του μικρού Αλέσιο που βρίσκεται στην ογκολογική κλινική. Ο μικρός επισκέφτηκε το Σαν Πάολο για τον αγώνα Νάπολι-Έμπολι και εκεί τον… ανέλαβαν οι φανατικοί


Κάπου στα 30″, όλοι σιωπούν και ο Αλέσιο ξεκινάει το σύνθημα

Ο Αλέσιο δεν είδε απλά από κοντά το 2-0 της αγαπημένης του ομάδας ντυμένος στα χρώματά της. Οι φανατικοί τον πήραν ανάμεσά τους, είδε τον αγώνα από το πέταλο και το καλύτερο και πιο συγκινητικό ήταν όταν τον άφησαν να ξεκινήσει ένα σύνθημα, σαν αρχηγός της εξέδρας. Αφού οι υπόλοιποι άρχισαν το τραγούδι, ο Αλέσιο πήρε στα χέρια του μια σημαία της ομάδας και την κράδαινε σαν το πιο σημαντικό λάβαρο του κόσμου τραγουδώντας μαζί τους.

How can we wear our smiles
With our mouths wired shut
‘Cause you stopped us from singing

The Editors – Smokers Outside the Hospital Doors
sombrero.gr

Αποσυνδεδεμένος fon7

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 26.293
    • Προφίλ
Απ: Ιταλία calcio
« Απάντηση #109 στις: Τρι 26 Απρ 2022 19:45 »
Ολοκληρώθηκε εχθές η κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος της 3ης κατηγορίας της Ιταλίας με τη Σουντιρόλ, τη Μόντενα και τη Μπάρι να τερματίζουν πρώτες στους ομίλους τους και να κερδίζουν την απ'ευθείας άνοδο στη Serie B.
(Εδώ είναι το σημείο που αποχωρούν οι φυσιολογικοί άνθρωποι, όσοι δεν έχουν πιει καφέ, όσοι ανακάλυψαν τυχαία το Σομπρέρο πρόσφατα και σκέφτηκαν "α, για μπάλα λένε αυτοί, ας μπω να δω κάνα σχόλιο για το ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός" και όσοι βλέπουν τη φράση «ανάλυση συστήματος διεξαγωγής» και ασυναίσθητα τα δάχτυλα τους μουδιάζουν, η όραση θολώνει ελαφρώς και στο μυαλό τους μουγγοί καλόγεροι χτυπάνε καμπάνες στο ρυθμό του εθνικού ύμνου της Βραζιλίας.)
Οι Ιταλοί, που λέτε, που φυσικά και έχουν ιστορικά ιδιαίτερους δεσμούς με τους Νοτιοαμερικάνους, σκέφτηκαν πως είναι κρίμα να παίζουν 60 ομάδες στη Serie C και να ανεβαίνουν μόνο 3, γι'αυτό αποφάσισαν να προσθέσουν πλέι οφ, να παιχτεί κανένα ματσάκι παραπάνω, να γίνει χουλιαμάς βρε αδερφέ. (Για την ώρα θα ασχοληθούμε μόνο με τα πλέι οφ ανόδου καθώς τα πλέι οφ για τον υποβιβασμό είναι μια ξεχωριστή ιστορία με έναν μαγικό αλγόριθμο που ξεκινάει με τη φράση "Αν η διαφορά της 16ης με τη 19η της βαθμολογίας είναι από εννιά βαθμούς και πάνω, τότε...") Πόσες ομάδες συμμετέχουν στα πλέι οφ ανόδου; 28! Για πόσα εισιτήρια παλεύουν; Για... ένα.
Σε αυτά συμμετέχουν όλες οι ομάδες που τερμάτισαν από τη 2η έως τη 10η θέση των τριών ομίλων αλλά και αυτή που κατέκτησε το Κύπελλο της 3ης κατηγορίας. Σε περίπτωση που η κυπελλούχος είναι ανάμεσα σ'αυτές τις ομάδες έτσι κι αλλιώς, η θέση της πάει στην 11η του ομίλου της (δεν είναι τόσο απλό αλλά σεβόμαστε αυτές τις άγιες μέρες και δεν μπαίνουμε σε εξτρά λεπτομέρειες). Η διαδικασία δεν είναι ίδια για όλους, γιατί αν ήταν ίδια πώς θα απολάμβαναν τις φάτσες όσων προσπαθούν να βγάλουν άκρη, γι'αυτό κάποιες ομάδες ξεκινάνε από την αρχή και κάποιες μπαίνουν πιο μετά.
Στον 1ο και τον 2ο γύρο οι αγώνες είναι μονοί, ορίζονται βάσει της βαθμολογικής θέσης των ομάδων και αν το ματς λήξει ισόπαλο αυτή που τερμάτισε πιο ψηλά προκρίνεται. Στον 3ο και τον 4ο γύρο το σύστημα ξαφνικά αλλάζει, γιατί έτσι γουστάρει, δεν θα μας δώσει και λογαριασμό, και τα ματς γίνονται διπλά και βγαίνουν μετά από διαδικασία κλήρωσης (που επίσης σηκώνει εξτρά ανάλυση, εξού και οι πόντοι στα δεξιά που όπως πιθανόν θα προσέξατε είναι και δεκαδικοί αλλά σεβόμαστε ότι είναι δύσκολη εποχή, μήνας, χρονιά, δεκαετία, ζωή και την προσπερνάμε χάριν συντομίας) αλλά δεν αλλάζει εντελώς, γιατί έτσι πάλι γουστάρει, και σε περίπτωση ισοπαλίας περνάει ξανά αυτή που τερμάτισε ψηλότερα.
Στον 5ο και 6ο γύρο το σύστημα αποφασίζει να κρατήσει τα διπλά παιχνίδια, γιατί έτσι γουστάρει, αλλά να αλλάξει το υπόλοιπο σκέλος, γιατί... οκ, το πιάσατε το νόημα, είναι μπαμπέσικο και κάνει ό,τι θέλει, και να προσθέσει παράταση και πέναλτι σε περίπτωση ισοπαλίας. Ο τελικός νικητής παίρνει το τελευταίο εισιτήριο για τη Serie B ή μπορεί και όχι γιατί Ιταλία είσαι, υπάρχουν αναπάντεχες ενστάσεις, δικαστήρια, χρεοκοπίες, οπότε όλη η παραπάνω προσπάθεια να κατανοήσεις τι παίζει με την όλη φάση και μετά να μείνεις ζωντανός ως το τέλος μπορεί και να αποδειχθεί μάταιη. Σαν τη ζωή.



Το παραπάνω σχέδιο από τα φετινά πλέι-οφ είναι ερασιτεχνικό και το έφτιαξε ο μικρός ήρωας @CCalcistica στο twitter. Για όσους ενδιαφέρονται να διαβάσουν κι άλλα (ήμαρτον και έλεος μαζί), ας ρίξουν μια ματιά στη σχετική ενότητα της wikipedia: https://en.wikipedia.org/wiki/Serie_C#Promotion_play-offs

El Sombrero
« Τελευταία τροποποίηση: Δευ 02 Μάι 2022 16:01 από fon7 »

Αποσυνδεδεμένος fon7

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 26.293
    • Προφίλ
Απ: Ιταλία calcio
« Απάντηση #110 στις: Δευ 02 Μάι 2022 16:00 »
Πώς μπορεί ένα χαμένο πέναλτι να αποκτήσει μυθικές διαστάσεις στο μέλλον: Η Σαμπντόρια προηγείται με 1-0 της Τζένοα στο ντέρμπι της πόλης. Οι φιλοξενούμενοι κερδίζουν πέναλτι στο 95'. Ο αρχηγός της Τζένοα, που μετρούσε 24/26 εύστοχες εκτελέσεις στην καριέρα του, παίρνει φόρα και αστοχεί.
Χάρη στην απόκρουση αυτή η Σαμπντόρια κερδίζει το ντέρμπι, ουσιαστικά σώζει την κατηγορία και ταυτόχρονα στέλνει τη μεγάλη της αντίπαλο ακόμα πιο κοντά στον υποβιβασμό! Κι όλα αυτά σε ένα γεμάτο, μοιρασμένο γήπεδο που στο ένα πέταλο έχει πάρτι και στο άλλο κηδεία.

"Οι Ιταλοί λένε πως το Derby della Lanterna είναι ένα ντέρμπι που παίζεται από ιταλικές ομάδες, με μια βρετανική όμως αύρα και λατινοαμερικάνικο πάθος. Κοινώς, ένας τέλειος, σχεδόν ουτοπικός, συνδυασμός για οποιονδήποτε αγαπάει το ποδόσφαιρο."
El Sombrero (βίντεο)

http://www.pas.gr/forum/index.php?topic=2307.msg221087#msg221087

Αποσυνδεδεμένος fon7

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 26.293
    • Προφίλ
Απ: Ιταλία calcio
« Απάντηση #111 στις: Τρι 24 Μάι 2022 19:36 »

Αποσυνδεδεμένος fon7

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 26.293
    • Προφίλ
Απ: Ιταλία calcio
« Απάντηση #112 στις: Κυρ 24 Ιούλ 2022 15:26 »


Η νέα αποστολή του Νταμιάνο Τομάσι

Πριν από μερικές εβδομάδες έγιναν στην Ιταλία οι δημοτικές εκλογές που ανέδειξαν τους δημάρχους των επόμενων πέντε χρόνων. Ένα από τα αποτελέσματα που ξεχώρισε ήταν αυτό στο δήμο της Βερόνα, όπου σημειώθηκε μια μεγάλη έκπληξη. Σε μια από τις πιο συντηρητικές πόλεις της χώρας, που παραδοσιακά ψηφίζει ανθρώπους που προέρχονται από τη δεξιά, δήμαρχος αναδείχθηκε ένας ανεξάρτητος που μπορεί να μην κατέβηκε με κάποιο συγκεκριμένο κόμμα αλλά είχε τη στήριξη του κεντροαριστερού συνασπισμού.

Οι τοπικοί αναλυτές πιστεύουν πως μεγάλο ρόλο στο να συντελεστεί αυτή η έκπληξη έπαιξαν δυο πράγματα. Το αλληλοφάγωμα των δυο βασικών υποψηφίων που προέρχονταν από τη δεξιά και το όνομα και το βιογραφικό του ανεξάρτητου υποψηφίου που κατέβηκε ως τρίτη επιλογή, που μπορεί να μην έχει παρελθόν στην πολιτική αλλά έχει σε έναν άλλο τομέα με τον οποίο λατρεύουν να ασχολούνται οι Ιταλοί.


O νέος δήμαρχος της Βερόνα

Ο Νταμιάνο Τομάσι γεννήθηκε σε μια πόλη δίπλα ακριβώς στην πόλη που καλείται τώρα να αναλάβει και στα 16 του εντάχθηκε στις ακαδημίες της Βερόνα. Αν και το όνομα του δεν έχει συνδεθεί ιδιαίτερα με την τοπική ομάδα, τα χρόνια που πέρασε εκεί ήταν κομβικά για την καριέρα του, αφού μαζί της έκανε το ντεμπούτο του στη Σέριε Β και έφτιαξε το όνομα του βοηθώντας την να κερδίσει την άνοδο τη σεζόν 1995-96. Εκείνο το καλοκαίρι μετακόμισε στη Ρόμα, του Κάρλος Μπιάνκι τότε, και μαζί της έζησε μια γεμάτη δεκαετία σε ένα Καμπιονάτο που παρακολουθούσε φανατικά όλος ο πλανήτης. Η καλύτερη περίοδος της καριέρας του ήταν σίγουρα η σεζόν 2000-01 όταν η Ρόμα κατέκτησε το πρωτάθλημα με τον ίδιο να έχει κάτι παραπάνω από πρωταγωνιστικό ρόλο κόβοντας και ράβοντας στο χώρο του κέντρου. Εκεί ήταν και το βασίλειο του καθώς μπορούσε να αγωνιστεί σε όλες τις πιθανές θέσεις του, και τις επιθετικογενείς και τις αμυντικογενείς, με την ίδια πάνω-κάτω επιτυχία.

Όπως μνημονεύουν συχνά οι Ιταλοί δημοσιογράφοι, ο Φάμπιο Καπέλο είχε δηλώσει κάποια στιγμή ότι ο Τομάσι ήταν το σημαντικότερο γρανάζι εκείνης της ομάδας που έφτασε ως τον πολυπόθητο τίτλο. “Ήταν σημαντικότερος και από τον Τόττι, τον Μοντέλα, ακόμα και τον Μπατιστούτα”. Οι εμφανίσεις του με τη Ρόμα του άνοιξαν και την πόρτα της εθνικής Ιταλίας και παρ’ότι εκείνα τα χρόνια η ‘Σκουάντρα Ατζούρα’ ήταν γεμάτη ποιότητα και ταλέντο σε όλες τις θέσεις, φόρεσε τη φανέλα της για περισσότερα από πέντε χρόνια και έδωσε το παρών στο Μουντιάλ του 2002 που στο μυαλό των Ιταλών έχει στιγματιστεί από τη διαιτητική σφαγή στο παιχνίδι με τη Νότια Κορέα.


Ο Φάμπιο Καπέλο, που έχει μιλήσει πολλές φορές με κολακευτικά λόγια για το αγωνιστικό του στυλ αλλά και τον χαρακτήρα του, ήταν από τους πρώτους που τον κάλεσαν για να τον συγχαρούν μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των εκλογών

Μετά την ολοκλήρωση του κύκλου του στη Ρόμα δοκίμασε την τύχη του στην Ισπανία, με τη φανέλα της Λεβάντε, και μετά στην Αγγλία, με αυτή της ΚΠΡ, πήγε για μερικούς μήνες στην Κίνα για να ζήσει μια εντελώς διαφορετική εμπειρία ζωής και τελικά έκλεισε την καριέρα του σε μια ερασιτεχνική ομάδα στην περιοχή της Βέρονα, όπου αγωνίζονταν και τα αδέρφια του. Έκλεισε την καριέρα του είπαμε; Τυπικά ναι, ουσιαστικά όχι. Μέχρι και σήμερα στα 48 του (!) ο Τομάσι παίζει ακόμα ποδόσφαιρο εκεί απλά και μόνο για τη χαρά της μπαλίτσας. Με το ίδιο ακριβώς κίνητρο δέχτηκε πριν λίγα χρόνια να βοηθήσει τη μικρούλα Λα Φιορίτα από το Σαν Μαρίνο, παίζοντας μαζί της κάποια παιχνίδια στα προκριματικά των ευρωπαικών διοργανώσεων παρ’ότι είχε μπει για τα καλά στην πέμπτη δεκαετίας της ζωής του.

Ο Νταμιάνο Τομάσι όμως δεν ξεχώρισε μόνο για τα όσα έκανε στον αγωνιστικό χώρο. Τα πεπραγμένα του έξω από τα γήπεδα βοήθησαν αρκετά στο να αποκτήσει αυτό το προφίλ του αγαπητού παίκτη, που για χάρη του μια πόλη αποφάσισε να σπάσει την πολιτική της παράδοση. Η προσωπικότητα και οι κοινωνικές ευαισθησίες του είχαν αναδειχθεί για πρώτη φορά στα τέλη των 90s όταν με δική του πρωτοβουλία όλα τα πρόστιμα που πλήρωναν οι παίκτες της Ρόμα για κάποιο πειθαρχικό παράπτωμα συγκεντρώνονταν και δίνονταν για κάποια φιλανθρωπική δράση. Σύμφωνα με τους Ιταλούς, με αυτόν τον τρόπο μαζεύτηκαν αρκετά χρήματα που διατέθηκαν σε μια ποδοσφαιρική οργάνωση που έφτιαξε γηπεδάκια για μη προνομιούχα παιδιά στο Κόσοβο.



Την ίδια περίπου περίοδο δημιούργησε ένα δίγλωσσο σχολείο στην περιοχή της Βερόνα που σήμερα αριθμεί περισσότερα από 300 παιδιά ενώ στον ίδιο αποδίδονται από τα ιταλικά ΜΜΕ κι άλλες φιλανθρωπικές ενέργειες που όμως δεν έχουν επιβεβαιωθεί. Οι διάφορες δράσεις στις οποίες συμμετείχε την εποχή που πρωταγωνιστούσε και στα γήπεδα δεν πέρασαν απαρατήρητες, γι’αυτο και τιμήθηκε δυο φορές με σχετικά βραβεία, το 2000 και το 2002.

Ακόμα και στη χειρότερη στιγμή της καριέρας του, βρήκε ένα τρόπο να ξεχωρίσει. Τέτοιες μέρες του Ιουλίου του 2004 ένας Βορειοιρλανδός αμυντικός της Στόουκ διέλυσε, κυριολεκτικά, το πόδι του σε ένα φιλικό παιχνίδι. Η διάγνωση και μόνο της ζημιάς κάλυπτε μια παράγραφο! Στα 30 του ο Ιταλός μέσος βρέθηκε για μήνες εκτός δράσης, χάνοντας ολόκληρη τη σεζόν. Το επόμενο καλοκαίρι και ενώ η αποθεραπεία του ακόμα συνεχιζόταν ζήτησε να μιλήσει με τη διοίκηση. “Συναντήθηκα με τη Ροσέλα, την κόρη του προέδρου Σένσι, και της είπα ότι θέλω τον τελευταίο χρόνο του συμβολαίου μου με τη Ρόμα να πληρώνομαι μόνο με το βασικό μισθό, δηλαδή 1470 ευρώ το μήνα. Της εξήγησα ότι αυτό είναι το καλύτερο για όλους. Αν δεν παίξω ούτε φέτος, εσείς χάνετε λίγα. Αν παίξω, κερδίζουμε και οι δυο. Αγαπώ το ποδόσφαιρο. Ήθελα να αποδείξω ότι δεν είμαι ξοφλημένος, ότι μπορώ ακόμα να βοηθήσω την ομάδα, κι αυτό ήταν πιο σημαντικό από τα λεφτά.”

Η πρωτοβουλία του αυτή δεν πέρασε στα ψιλά στα Ιταλία. Για χάρη του γράφτηκαν αρκετά αποθεωτικά άρθρα σε εφημερίδες και σάιτ ενώ μέχρι και η εφημερίδα του Βατικανού καταδέχτηκε να κάνει μια αναφορά στις αξίες του Τομάσι. Η κίνηση φυσικά κέρδισε και με το παραπάνω και τους οπαδούς της Ρόμα, γι’αυτό και όταν τελικά επέστρεψε στα γήπεδα, τον Νοέμβριο του 2005 σε ένα παιχνίδι με τη Φιορεντίνα, όλο το Ολίμπικο τον αποθέωνε για αρκετά λεπτά. Ο μόνος τρόπος που μπορούσε να γίνει πιο όμορφη εκείνη η σκηνή ήταν να πανηγυρίσει κι ένα γκολ. Και το έκανε, ανοίγοντας το σκορ του αγώνα, μόλις στο 2ο λεπτό!



Όντας άνθρωπος που αγαπάει να ασχολείται με τα κοινά, ο Τομάσι δεν περιορίστηκε στα ερασιτεχνικά παιχνίδια την προηγούμενη δεκαετία. Από το 2011 έως το 2020 διετέλεσε πρόεδρος της ένωσης Ιταλών ποδοσφαιριστών, διαδεχόμενος τον Σέρτζιο Καμπάνα που βρισκόταν σε αυτή τη θέση για πάνω από 40 χρόνια! Το έργο του εκεί κρίνεται κάτι παραπάνω από θετικό με σημαντικές παρεμβάσεις σε θέματα όπως οι αποδοχές και η ασφάλεια των ποδοσφαιριστών στις μικρότερες κατηγορίες και το χάσμα που έχει δημιουργηθεί μεταξύ των μεγάλων και των μικρών ομάδων, γι’αυτό και αρκετοί του ζητούσαν να παραμείνει για άλλη μια θητεία τουλάχιστον. Σε αντίθεση με τον προκάτοχο του όμως, που σχεδόν είχε βγάλει ρίζες στην καρέκλα, ο ίδιος αρνήθηκε την πρόταση λέγοντας: “Θεωρώ πως είναι σημαντικό να βάζεις ένα χρονικό όριο σε αυτά, γιατί αλλιώς καταλήγεις να χάνεις σιγά-σιγά το κίνητρο σου να κάνεις πράγματα και μένεις απλά προσκολλημένος σε μια θέση εξουσίας.”

Πέντε χρόνια μετά την πρώτη πρόταση που του έγινε να κατέβει υποψήφιος για το δήμο της Βερόνα, ο Νταμιάνο Τομάσι πήρε τελικά τη μεγάλη απόφαση αυτό το καλοκαίρι και οι συμπολίτες του τον στήριξαν ελπίζοντας πως θα φέρει εις πέρας και αυτή την αποστολή που του ανατέθηκε, όπως έκανε για πολλά χρόνια μέσα στα ιταλικά γήπεδα αλλά και αργότερα στα γραφεία της ένωσης ποδοσφαιριστών. Όταν τον ρώτησαν αν θεωρεί τον εαυτό του ιδεαλιστή, η απάνητση του ήταν: “Μου αρέσει να κάνω τις ιδέες μου πράξεις. Κατά βάση είμαι ένας ονειροπόλος που προσπαθεί να πραγματοποιήσει τα όνειρα του.”
El Sombrero
blog.stoiximan.gr

Αποσυνδεδεμένος PAS and stale bread

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 3.039
    • Προφίλ
Απ: Ιταλία calcio
« Απάντηση #113 στις: Σαβ 06 Αύγ 2022 15:19 »
«Θα τα σκοτώσω τα γουρούνια»: Ο επιστάτης που έπνιξε στο αίμα μια κερκίδα γιατί οι φίλαθλοι ούρησαν στην ταράτσα του

«Με προκάλεσαν, δεν άντεξα άλλο...»




Kυριακή 12 Ιουνίου του 1983. Είναι η τελευταία αγωνιστική της Serie B και το Angelo Massimino έχει γεμίσει από 23.00 θεατές, καθώς η Κατάνια υποδέχεται την Περούτζια και με νίκη διεκδικεί την άνοδο στη μεγάλη κατηγορία για πρώτη φορά έπειτα από 13 χρόνια. Οι γηπεδούχοι, ομάδα που προπονεί ο Τζάνι Ντι Μάρτζιο, πατέρας του πασίγνωστου Ιταλού ρεπόρτερ, Τζανλούκα, έχουν βγει για ζέσταμα και η σέντρα του καθοριστικού αγώνα είναι λεπτά μακριά.



Ο Λορέντζο Μαρίνο, βρίσκεται στην κερκίδα, εκεί όπου πηγαίνει κάθε φορά με τους φίλους του. Ρίχνει μια ματιά γύρω και μέσα στις φωνές του πλήθους έχει κολλημένο το αυτί του στο ραδιοφωνάκι για να ακούσει το ‘λεπτό προς λεπτό’. «Γίνεται χαμός» μεταδίδουν από την εκπομπή, όμως αυτό που θα ακολουθήσει δεν μπορεί να το φανταστεί κανείς.

Την ίδια στιγμή, ο φροντιστής του σταδίου, Άντζελο Γκράσο, μόλις έχει τελειώσει το φαγητό του και παίζει χαρτιά με συγγενείς και φίλους. Μένει σε ένα σπιτάκι μέσα στο γήπεδο, το οποίο του έχει παραχωρήσει ο Δήμος και βρίσκεται ακριβώς κάτω από την Curva των οργανωμένων. Ξαφνικά, κάτι ταράζει την ηρεμία του. Σηκώνεται απότομα από το τραπέζι, ξεκρεμάει από τον τοίχο μια καραμπίνα και βγαίνει έξω. Χωρίς να έχει κάποιον συγκεκριμένο στόχο, αρχίζει και πυροβολεί προς την εξέδρα. Γεμίζει ξανά και ξανά και προκαλεί πανικό εκεί όπου βρίσκονται οι οπαδοί της Κατάνια.





Τα σκάγια βρίσκουν στο κεφάλι τον 28χρονο, Λορέντζο Μαρίνο, πατέρα δύο παιδιών, ο οποίος χωρίς να προλάβει να καταλάβει τι έχει συμβεί, πεθαίνει ακαριαία. Με τα κανάλια να παίζουν Live την είδηση, ο φόβος και ο τρόμος βρίσκονται παντού και περισσότεροι από 30 άνθρωποι τραυματίζονται. Πιο σοβαρά απ’ όλους ο ξυλουργός, Σαλβατόρε Ραγκούζα, που χτυπήθηκε στο πρόσωπο και το μάτι.


Μέσα σε ένα αδιανόητο σκηνικό, πιο τολμηροί περικυκλώνουν τον Γκράσο και η Αστυνομία τον σταματά πριν κάνει μεγαλύτερο κακό. Σε κατάσταση σοκ ο επιστάτης προσπαθεί να εξηγήσει τι ήταν εκείνο που όπλισε το χέρι του και τον οδήγησε μια επίθεση που φάνταζε πραγματικά ανεξήγητη.





Η ζωή δεν ήταν εύκολη για τον 54χρονο, ο οποίος αφού δεν είχε ποτέ καλή δουλειά, ήταν για 14 σεζόν υπάλληλος στο Massimino σε μια προσπάθεια να βοηθήσει τη γυναίκα και τα 11 παιδιά του. Έμενε σε έναν χώρο με 3 μικρά δωμάτια, μια κουζίνα και ένα εξωτερικό μπάνιο, σε άθλιες συνθήκες διαβίωσης. Σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο «υπήρχε μούχλα παντού, κάθε βήμα μύριζε δυστυχία».


Οξύθυμος χαρακτήρας και μέσα σε μια σκληρή καθημερινή κατάσταση, χρειαζόταν απλά μια «σπίθα» για να πυροδοτηθεί. Και αυτή φρόντισαν να του τη ρίξουν εκείνο το μεσημέρι οι οπαδοί της Κατάνια…

Όπως ο ίδιος είπε στους ανακριτές, πετούσαν στο σπίτι του ό,τι μπορεί να φανταστεί κανείς. Πέτρες, κονσέρβες, σκουπίδια εκτοξεύτηκαν από τους τιφόζι, οι οποίοι είχαν επίσης την ιδέα να ουρήσουν στην ταράτσα του. Αποκορύφωμα ήταν όταν κάποιοι από αυτούς έβγαλαν τα ρούχα τους και κυκλοφορούσαν γυμνοί μπροστά στις κόρες του κάνοντάς τους χυδαίες χειρονομίες.

Το θλιβερό στην όλη κατάσταση ήταν ότι αυτό δεν συνέβαινε για πρώτη φορά. Είχε κάνει καταγγελία, παράπονα στην ομάδα, όμως ποτέ, τίποτα δεν άλλαξε. Μέχρι τη μοιραία Κυριακή.




Η συνέχεια παίχτηκε στις αίθουσες των δικαστηρίων. Ο Εισαγγελέας ζήτησε να του επιβληθεί ποινή φυλάκισης 22 ετών, όμως η δικηγορική εταιρεία, Geraci, που αναφέρεται ως μία από τις πιο γνωστές στην Ιταλία, έκανε εξαιρετική δουλειά με την υπεράσπισή του καθώς όλα τα ελαφρυντικά αναγνωρίστηκαν. Δεν μπορούμε να ξέρουμε αν έπαιξε ρόλο το ότι ο Δικαστής είχε το ίδιο επίθετο με τον θύτη, όμως η απόφαση του Κακουργιοδικείου ήταν 13 έτη.


Από την εξέταση διαπιστώθηκε ότι ο άνθρωπος που έπεσε νεκρός στο γήπεδο, δεν είχε καμία σχέση με τους Ultras και τα όσα έκαναν στην οικογένεια του Γκράσο, ο οποίος πρόλαβε να πυροβολήσει 9 φορές μέχρι να πέσουν πάνω του κόσμος και Αστυνομία.

Η σύζυγος, Βιντσέντζα Φικέρα, 62 ετών δήλωσε ότι είχαν απευθυνθεί στον Δήμο ζητώντας προστασία από την αρμόδια υπηρεσία όμως χωρίς αποτέλεσμα, όπως και ότι αυτού του είδους τα περιστατικά συνέβαιναν από την αρχή του πρωταθλήματος. Κατάθεση έδωσαν και οι διευθυντές της Κατάνια και είπαν ότι στην Curva Sud δεν υπήρχαν τουαλέτες, όπως επίσης ότι έχουν ακούσει πολλές φορές τις απειλές του Γκράσο. «Μια μέρα θα τα σκοτώσω αυτά τα γουρούνια».





Σε μια εξέλιξη που φαντάζει ασύλληπτη σε σχέση με το σήμερα, το ματς έγινε. Η Κατάνια με δύο κολλητά γκολ στο δεύτερο μέρος νίκησε με ανατροπή 2-1 την Περούτζια και συνέχισε να διεκδικεί το 3ο εισιτήριο για την Serie A μέσω των play-offs. Τα δύο πρώτα τα είχαν πάρει Μίλαν και Λάτσιο, οι οποίες είχαν υποβιβαστεί έναν χρόνο νωρίτερα εξαιτίας της εμπλοκής τους στο σκάνδαλο Totonero.

Τα play-off έγιναν αργότερα τον Ιούνιο στην Ρώμη και σε μια εντυπωσιακή εκτός έδρας παρουσία των Σικελών τιφόζι στην Αιώνια Πόλη, περισσότεροι από 30.000 πανηγύρισαν τη νίκη με 1-0 κόντρα στην Κόμο όπως και την επιστροφή στην Serie A. Το 1983 ήταν ιστορικό για την Κατάνια για τα όσα πέτυχε η ομάδα, όμως αναπόφευκτα συνδεδεμένο και με την τραγωδία εκείνης της Κυριακής.

«Δεν το ήθελα, δεν φταίω. Με προκάλεσαν, δεν άντεχα άλλο…».

https://menshouse.gr/istories/159958/tha-ta-skotoso-ta-goyroynia-o-epistatis-poy-epnixe-sto-aima-mia-kerkida-giati-oi-filathloi-oyrisan-stin-taratsa-toy




Θυμήθηκα τον μακαρίτη τον Λαγούδη στους Ζωσιμάδες. Νταξ καμία σχέση με τον Ιταλό από πάνω αλλά όταν ήμουν μικρός μου είχε δημιουργήσει μια φοβία. Πιτσιρικάς με τον πατέρα μου ένα πρωινό βολτάραμε μέσα στο γήπεδο και ήταν και κάτι κοπελίτσες που τρέχανε στον στίβο και σταμάτησαν να ξεκουραστούν καθισμένες οκλαδόν και η μια ακουμπούσε ελαφρά με τον ποπό της στην ακρούλα του χορταριού κοντά στο σκάμα. Αμέσως την πήρε πρέφα ο Λαγούδης και με μια φωνή από τα παλιά αποδυτήρια μέσα στην απόλυτη ησυχία ούρλιζε "εεεεεεεεεε μην πατάστε στο χόρτο, φύγε από κειιιιιιιιιιι". Σαν ελατήρια πετάχτηκαν πάνω οι καημένες και εγώ μικρός να απορώ τι διάολο έπαθε αυτός και κάνει έτσι και ο πατέρας να γελάει. Δευτερόλεπτα πιο πριν υπήρχε μια σκέψη στο μυαλό μου όπως σε κάθε παιδί που βρίσκετε κοντά σε έναν αγωνιστικό χώρο, πως είναι να πατάς σε χορτάρι ποδοσφαιρικού γηπέδου; Πως νιώθει ένας ποδοσφαιριστής; Μετά τα ουρλιαχτά μου έφυγε η περιέργεια.   
     Όπως έλεγε και ο Λάκης ο Στεργίου "Όποιος πατούσε το χόρτο ήταν σαν να του πατούσε την καρδιά".

Αποσυνδεδεμένος fon7

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 26.293
    • Προφίλ
Απ: Ιταλία calcio
« Απάντηση #114 στις: Σαβ 13 Αύγ 2022 19:36 »
Mια ομάδα από το Τιρόλο στη Serie B και “μιλάει” γερμανικά!


Η μικρούλα FC Südtirol θα συμμετάσχει για πρώτη φορά στην ιστορία της στη Serie B και κάνει τη... διαφορά!
Η F.C. Südtirol είναι νεοφώτιστη ομάδα στη δεύτερη κατηγορία της Ιταλίας. Και που είναι το περίεργο; Ο σύλλογος εδρεύει στο Μπολτσάνο του νότιου Τιρόλο και βρίσκεται στην “καρδιά” της γερμανόφωνης περιοχής του Ιταλικού βορρά. Και όταν λέμε γερμανόφωνη, το εννοούμε!

Το νότιο Τιρόλο έχει πληθυσμό 531.000 κατοίκους και το 69,4% εξ’αυτών έχει ως πρώτη γλώσσα τη γερμανική, το 26,1 την Ιταλική, ενώ περίπου 20.000 κάτοικοι μιλούν μια λατινική διάλεκτο!

Αν μη τι άλλο πρόκειται για μια περιοχή με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, η οποία μετά από χρόνια “μπήκε” και στον ιταλικό ποδοσφαιρικό χάρτη εξαιτίας της F.C. Südtirol.



Στην περίπτωση που αναρωτιέστε γιατί ανήκει μια μεγάλη γερμανόφωνη περιοχή στην Ιταλία, τότε θα πρέπει να ανατρέξετε στα βιβλία της ιστορίας και χρονολογικά στο τέλος του Ά Παγκοσμίου Πολέμου, όταν η Ιταλία προσάρτησε το Νότιο Τιρόλο από την Αυστροουγγαρία ως “δώρο” από τους συμμάχους για τη συμμετοχή της στον Πόλεμο. Μεγάλη ιστορία, η οποία έλειψε αναίμακτα το 1992 με την υπογραφή συμφωνίας μεταξύ της Αυστρίας και της Ιταλίας και τη διεύρυνση της αυτονομίας στην περιοχή.

Κλείνει η ιστορική παρένθεση και ανοίγει η ποδοσφαιρική. Η F.C. Südtirol είναι η πρώτη ομάδα του Νοτίου Τιρόλο μετά το 1947 και την Μπολτσάνο (έχει πλέον διαλυθεί), η οποία συμμετέχει σε επαγγελματική κατηγορία του ιταλικού ποδοσφαίρου.

Ιδρύθηκε το 1995 (συγχωνεύτηκε με την ερασιτεχνική Mίλαντ) και όπως αναφέρεται και στην ιστοσελίδα της (η οποία είναι στα γερμανικά και στα ιταλικά): “είναι ο αθλητικός πρεσβευτής της επαρχίας του Νοτίου Τιρόλο, αλλά και το μοντέλο συνύπαρξης τριών γλωσσικών ομάδων που ζουν στην περιοχή. Μάλιστα στο γήπεδο θα συναντήσετε γερμανόφωνους, ιταλόφωνους και λατινόφωνους οπαδούς, οι οποίοι έχουν όλοι τον ίδιο στόχο. Να εμψυχώσουν την αγαπημένη τους ομάδα”.



Με αργά, αλλά σταθερά βήματα, η FC Südtirol ανέβηκε τις κατηγορίες, έφτασε κοντά στην άνοδο στη Serie B τη σεζόν 2013-14 και τελικά πέτυχε το μεγάλο της στόχο την περσινή σεζόν με εντυπωσιακή παρουσία στον πρώτο όμιλο της Serie C (γνώρισε μόλις δύο ήττες).

Έδρα της είναι το ανακαινισμένο Drusus (χωρητικότητα 5.500 θεατές, το σήμα της έχει τα χρώματα του Τιρόλο (κόκκινο – άσπρο) και το όνομα της πόλης του Μπολτσάνο είναι γραμμένο στα ιταλικά και στα γερμανικά.

Στις εξέδρες κυματίζουν κυρίως σημαίες του Τιρόλο, ωστόσο δεν λείπουν και οι ιταλικές, ενώ τα συνθήματα είναι… πολύγλωσσα και κυρίως στην γερμανική γλώσσα.



Και κάτι που μάλλον δεν γνωρίζατε. Ο Ομάρ Ελ Καντουρί του ΠΑΟΚ φόρεσε τη φανέλα της FC Südtirol για μια σεζόν, καθώς είχε αγωνιστεί με τη μορφή δανεισμού στο σύλλογο το 2010!
novasports.gr

Αποσυνδεδεμένος fon7

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 26.293
    • Προφίλ
Απ: Ιταλία calcio
« Απάντηση #115 στις: Κυρ 09 Οκτ 2022 23:22 »


Η Ουντινέζε παίζει Football Manager στην πραγματικότητα

Η φετινή Serie A είναι προς το παρόν άκρως ανταγωνιστική, με αρκετές εκπλήξεις και ωραία παιχνίδια. Το γεγονός ότι Γιουβέντους και Ίντερ δείχνουν σε κακή κατάσταση έχει φέρει και νέους πρωταγωνιστές. Και αν ομάδες όπως η Νάπολι και η Αταλάντα είναι σχεδόν μόνιμοι θαμώνες των πρώτων θέσεων, η ομάδα που προκαλεί την έκπληξη μέχρι στιγμής είναι η Ουντινέζε. Δεν είναι μόνο το ρεκόρ 6-1-1 που τη φέρνει αυτή τη στιγμή μόλις έναν βαθμό από την κορυφή. Είναι και τα αποτελέσματα που έχει φέρει. Όταν ξεκίνησε με ήττα 4-2 από τη Μίλαν στην πρεμιέρα (με τη σημείωση ότι ήταν 2-2 μέχρι τα μέσα του αγώνα) και έφερε ένα 0-0 εντός με τη Σαλερνιτάνα, κανείς δεν περίμενε ότι θα έκανε έξι νίκες σερί και μάλιστα μεταξύ τους ένα 4-0 επί της Ρόμα και ένα 3-1 επί της Ίντερ.

Υπό άλλες συνθήκες τα άρθρα και τα αφιερώματα θα ήταν αρκετά. Αλλά βλέπετε η Ουντινέζε είναι λίγο αντιτουριστική. Δεν έχει τη συμπάθεια που για παράδειγμα θα είχε η Φιορεντίνα ή η Σαμπντόρια. Είναι μια ομάδα που δεν απέκτησε ποτέ φίλους εκτός του Φρίουλι, δεν έκανε κάποια σούπερ σεζόν που θα την κάνει δημοφιλή. Βρίσκεται εκεί για να συμπληρώνει το πρωτάθλημα, να κρατάει κάποιες σταθερές. Η Ουντινέζε αγγίζει τις 50 ολόκληρες σεζόν στη Serie A και μάλιστα έχει συνεχή παρουσία από το 1995. Αλλά η σταθερότητα δεν είναι μόνο αγωνιστική. Είναι και διοικητική. Σε μια χώρα όπου οι υποβιβασμοί, τα οικονομικά προβλήματα, τα σκάνδαλα, οι τιμωρίες οδηγούν πολλές ομάδες στο reset και σε ξένους ιδιοκτήτες, οι μπιανκονέρι του Ούντινε έχουν την ίδια ιδιοκτησία εδώ και 36 χρόνια.


Μια από τις ανακαλύψεις της Ουντινέζε

Ο Τζαμπάολο Πότσο βρίσκεται πλέον στα 81 του αλλά δεν σταματά να ασχολείται με την ομάδα. Και φυσικά με άλλες ομάδες. Βλέπετε, η οικογένεια Πότσο λατρεύει τις μεταγραφές, λατρεύει το σκάουτινγκ, λατρεύει τους μάνατζερς, γενικά θέλει να ασχολείται με το παζάρι των παικτών. Κάπως έτσι έφτασε στο σημείο να έχει επίσης στην ιδιοκτησία της τη Γρανάδα και τη Γουότφορντ. Να γεμίζει τις ομάδες με παίκτες από οποιαδήποτε χώρα του κόσμου θέλετε (και να τους μετακινεί στις ομάδες της), να αλλάζει προπονητές, να ανακατεύει τα πράγματα. Η Γρανάδα πλέον δεν ανήκει στους Πότσο, αλλά τη Γουότφορντ την τρέχει ο γιος Τζίνο και την Ουντινέζε ο πατέρας. Μπορούμε να πούμε πολλά για αυτό το σύστημα και αν είναι ωραίο για το ποδόσφαιρο (ειδικά για ομάδες που λειτουργούν ως θυγατρικές και έχουν καμιά δεκαριά δανεικούς), αλλά από την άλλη όταν μια ομάδα μιας πόλης με 100.000 κατοίκους έχει βγει 11 φορές Ευρώπη και δεν έχει βρεθεί στο χείλος της οικονομικής καταστροφής όπως η Φλωρεντία και η Νάπολη, μάλλον κάνει και κάτι καλό.

Η στρατηγική είναι απλή ως ιδέα, αλλά δύσκολη ως εκτέλεση. Ανακάλυψη φτηνών παικτών που θα παίξουν, θα ξεχωρίσουν, θα προσφέρουν και στη συνέχεια θα μοσχοπωληθούν. Η Ουντινέζε είναι η ομάδα που έφερε τον Μάρσιο Αμορόζο στην Ευρώπη από τη Βραζιλία, τον Κουαδράδο από την Κολομβία, τον Αλέξις Σάντσες από τη Χιλή και ανακάλυψε τον Σαμίρ Χαντάνοβιτς στη Σλοβενία. Μπορούμε να πούμε πολλά ακόμα παραδείγματα. Αλλά ακόμα και αν δεν ανακάλυψε όλους τους παίκτες της, τους εξέλιξε, όπως για παράδειγμα τον Ροντρίγκο ντε Πολ που μοσχοπούλησε πρόσφατα στην Ατλέτικο. Στην οποία πούλησε επίσης με περίπου 15 εκατομμύρια τον Αργεντινό Ναουέλ Μολίνα που είχε αποκτήσει ως ελεύθερο. Αν μπει κάποιος και τσεκάρει τις μεταγραφές τής Ουντινέζε, θα διαπιστώσει ότι σε κάθε μεταγραφική σεζόν η ιταλική ομάδα βγάζει κέρδος. Είναι πολλοί οι παίκτες που βλέπετε κάπου αλλού και έχουν περάσει από την Ουντινέζε. Όχι αναγκαστικά σούπερ σταρ, αλλά παίκτες υψηλού επιπέδου. Είναι πολλοί οι παίκτες που η Ουντινέζε είχε δώσει κάπου-κάποτε δανεικούς. Το πλεόνασμα του συλλόγου από το παζάρι των μεταγραφών την τελευταία δεκαετία έφτασε τα 172 εκατομμύρια €. Στην Ιταλία ελάχιστες ομάδες την ανταγωνίζονται σε αυτό, κυρίως η Αταλάντα.


Δυο από τις πιο σταθερές μορφές της σύγχονης ιστορίας της Ουντινέζε.
Τζαμπάολο Πότσο και Αντόνιο ντι Νατάλε από το 2011.

Ο Πότσο, που ήταν από παιδάκι οπαδός της Ουντινέζε, λέει σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Forbes ότι ο στόχος της ομάδας είναι να είναι βιώσιμη. Γι’ αυτό έχει στήσει εδώ και πάρα πολλά χρόνια ένα εκτεταμένο δίκτυο σκάουτινγκ. Είχε φτιάξει έναν χώρο με καμία 20αρια τηλεοράσεις, όπου οι άνθρωποί της παρακολουθούν συνεχώς ματς από διάφορα μέρη του κόσμου και είχε επίσης φτιάξει τη δική της πλατφόρμα σκάουτινγκ. Για πολλά χρόνια έπιανε κορόιδο όλους τους άλλους, ανακαλύπτοντας παίκτες που κανείς δεν ήξερε. Τα πράγματα όμως έχουν αλλάξει. Όπως λένε οι άνθρωποί της, είναι πλέον πιο δύσκολο γι’ αυτούς εξαιτίας του ίντερνετ και επειδή πλέον υπάρχουν οι πιο μοντέρνες πλατφόρμες που οι μεγάλοι σύλλογοι έχουν διαθέσιμες. Παρ’ όλα αυτά, συνεχίζουν να λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο και να τα καταφέρνουν. Ο τεχνικός διευθυντής Μαρίνο λέει σε συνέντευξή του στο CBS: «Έχουμε ένα πρότζεκτ 2-3 ετών για κάθε παίκτη. Η στρατηγική μας είναι ξεκάθαρη. Να είμαστε πρώτοι, να προβλέπουμε τις κινήσεις των ανταγωνιστών μας, χρησιμοποιώντας τις καλές μας σχέσεις με άλλους συλλόγους και μάνατζερ. Θέλουμε παίκτες που δεν θα είναι καθοριστικοί για μας από την πρώτη χρονιά, θα έχουν χρόνο να εξελιχθούν. Την πρώτη χρονιά αρκεί να είναι ανταγωνιστικοί προς τους βασικούς μας και από τη δεύτερη να γίνουν σημαντικοί». Η Ουντινέζε κοιτάζει παίκτες σε κάθε γωνιά του πλανήτη, μαθαίνει, παρακολουθεί και αγοράζει.


Από 0-1 σε 3-1. Καθόλου μικρό κατόρθωμα.

Ο σύλλογος από το Ούντινε χρησιμοποιεί πλέον και τα σύγχρονα εργαλεία (όπως το Wyscout), αλλά συνεχίζει και τις παλιές μεθόδους. Όπως λένε οι άνθρωποί της, οι πλατφόρμες βοηθούν σε συγκεκριμένα πράγματα, αλλά μπορεί και να σε μπερδέψουν. Μπορεί να λένε ένα πράγμα, αλλά όταν πας να δεις τον παίκτη από κοντά να ανακαλύπτεις ότι ο παίκτης δεν κάνει. Αυτή τη στιγμή, ο πρώτος σκόρερ της Ουντινέζε είναι ο Μπέτο, ένας παίκτης που προέρχεται από τη Πορτιμονένσε και έπαιζε μέχρι σχετικά πρόσφατα στα ερασιτεχνικά. Η Ουντινέζε είναι η ομάδα που παίζει Football Manager στην πραγματική ζωή. Ψάχνει, βρίσκει, αγοράζει, πουλάει. Προσαρμόστηκε στις νέες συνθήκες. Οι άνθρωποί της λένε ότι πλέον δεν έχει σημασία να είσαι εσύ που ανακάλυψες τον παίκτη πρώτο (πλέον κάποιος άλλος θα κάνει τη δουλειά), έχει σημασία να είσαι αυτός που θα πλησιάσει να τον αγοράσει πρώτος, χάρη στο δίκτυο και τις γνωριμίες σου.

Φυσικά δεν είναι όλα τέλεια και το πλάνο των αγοραπωλησιών δεν φέρνει πάντοτε αγωνιστική επιτυχία. Η 5η θέση τη σεζόν 2012-13 ήταν η τελευταία καλή χρονιά. Η Ουντινέζε κλείνει μία δεκαετία περίπου εκτός Ευρώπης, από το μακρινό 2013, όταν και αποκλείστηκε στα πλέι-οφ του Γιουρόπα Λιγκ από τη Σλόβαν Λίμπερετς. Μια ομάδα που είχε φτάσει μέχρι τους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ και δύο φορές ως τους 16 του Γιουρόπα, μας είχε συνηθίσει να είναι σχεδόν συνέχεια στην Ευρώπη, δεν έχει καταφέρει από τότε ούτε καν να μπει στην πρώτη 10αδα της Σέριε Α, ενώ το 2016 σώθηκε την τελευταία στιγμή.  Η διαφορά όμως της Ουντινέζε είναι ότι συνέχισε να πουλάει, συνέχισε να είναι υγιής οικονομικά, ώστε αυτές οι σεζόν να μην την οδηγήσουν σε οικονομικό μαρασμό και τελικά υποβιβασμό. Η ομάδα άλλαξε παίκτες, άλλαξε πάρα πολλούς προπονητές (12 διαφορετικούς από το 2016, ορισμένοι εκ των οποίων επέστρεψαν μέσα σε αυτό το διάστημα). Δεν έχει ανακαλύψει ο Πότσο κάποια μαγική συνταγή, δεν τα κάνει όλα σωστά, μην γελιόμαστε. Αλλά αυτό το σύστημα της Ουντινέζε, αυτό το συνεχές αλισβερίσι συνεχίζει μέχρι και σήμερα να την κρατάει ζωντανή. Πάντα εκεί στη Serie A.


Το βράδυ που ο Μουρίνιο είδε εφιάλτες

Η φετινή Ουντίνεζε δείχνει να ξεφεύγει από τη μετριότητα των περασμένων ετών. Η δουλειά του προπονητή της Αντρέα Σοτίλ έχει αποτελέσματα. Ένας προπονητής χωρίς κάποιο σπουδαίο βιογραφικό με κορυφαίες ομάδες τις Λιβόρνο και Κατάνια, αξιόλογη δουλειά στην Άσκολι και τετραετές πέρασμα ως ποδοσφαιριστής από το Ούντινε. Εκτός από τον θηριώδη 24χρονο Μπέτο, έχει στη διάθεσή του τον Ζεράρ Ντεουλοφέου σε εξαιρετική κατάσταση. Το παιδί θαύμα από τη Βαρκελώνη, το αιώνιο ταλέντο, γύρισε ένα σωρό ομάδες (μερικές εκ των οποίων μεγάλα ονόματα), αλλά έλαμψε αρχικά στο αδελφό σωματείο της Γουότφορντ και πλέον τώρα στην Ουντινέζε. Πέρσι, ως δανεικός, σκόραρε 13 φορές και έδωσε 5 ασίστ. Φέτος, με κανονική μεταγραφή, μπορεί να μην σκοράρει, αλλά είναι πρώτος στη λίστα της Serie A με 6 ασίστ. Μαζί ξεχωρίζει και μια άλλη παλιοσειρά, ο αρχηγός της Ρομπέρτο Περέιρα που κάνει εξαιρετική σεζόν. Οι φετινές αποκαλύψεις είναι οι δύο Σλοβένοι Μπιγιόλ και Λόβριτς και ο Γερμανός (με βοσνιακή καταγωγή) Σάμαρτζιτς που είναι από τους επόμενους που ίσως πωληθούν, αν συνεχίσουν έτσι.


Η πιάτσα ντελα Λιμπερτά στο Ούντινε

Η ομάδα παίζει πιο ενεργητικά, πιο σκληρά (όχι αντιαθλητικά, αλλά με περισσότερη δύναμη) και προσπαθεί να παίξει και πιο άμεσα. Όπως λένε αρκετοί, δεν μοιάζει τόσο με ιταλική ομάδα. Πίεση, ανακτήσεις μπάλας, ένταση και προσπάθεια για κάθετο ποδόσφαιρο. Αυτά δεν οφείλονται στο σκάουτινγκ, αλλά στον κόουτς: «Προπονούμαστε με μεγάλη ένταση και οι παίκτες είναι ικανοποιημένοι με αυτό. Το προτιμούν, μου ζητούν να πηγαίνουμε όλο και πιο γρήγορα», θα δηλώσει ο Σοτίλ. Η Ουντινέζε συχνά βασίζεται στις πολύ καλές αλλαγές της, παίκτες που μπαίνουν σε κάθε ματς από τον πάγκο και κάνουν τη διαφορά. Οι ποδοσφαιριστές το απολαμβάνουν. Το Ούντινε είναι ωραίο μέρος για να είσαι ποδοσφαιριστής. Αν δεν πιστεύετε εμάς, ρωτήστε τον Ναπολιτάνο Αντόνιο ντι Νατάλε που πήγε εκεί και έμεινε 12 χρόνια λατρεύοντας το μέρος και τον κόσμο. Το Φρίουλι (που εκσυγχρονίστηκε και πλέον είναι ένα εξαιρετικό ποδοσφαιρικό γήπεδο) έχει Μ.Ο. κοντά στους 20.000 θεάτες, σχεδόν γεμάτο δηλαδή και απολαμβάνει μια ομάδα που προσπαθεί να παίξει κάτι διαφορετικό. Στόχος φυσικά δεν είναι το πρωτάθλημα, στόχος είναι η έξοδος στην Ευρώπη, νέες πωλήσεις, νέες αγορές και αυτός ο αέναος κύκλος να συνεχιστεί. Για να γίνει αυτό, η ομάδα πρέπει να συνεχίσει να δείχνει την ίδια σταθερότητα και στα επόμενα πολύ δύσκολα ματς.
blog.stoiximan.gr
El Sombrero

Αποσυνδεδεμένος fon7

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 26.293
    • Προφίλ
Απ: Ιταλία calcio
« Απάντηση #116 στις: Κυρ 30 Οκτ 2022 22:51 »
Είδαμε τη φανέλα… eSports της Μίλαν και τη θέλουμε στο ποδόσφαιρο! (photos)
Η Μίλαν ετοίμασε μια τρομερή φανέλα για τα eSports της και στο twitter άρχισαν να την... ζητούν στο ποδόσφαιρο οι φίλοι της ομάδας!


https://talentabout.gr/2022/10/eidame-ti-fanela-esports-tis-milan-kai-ti-theloume-sto-podosfairo-photos/

Έχει περισσότερες φωτογραφίες μέσα.Θα σας άρεσε μια τέτοια αντίστοιχη για τον ΠΑΣ;

Αποσυνδεδεμένος fon7

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 26.293
    • Προφίλ
Απ: Ιταλία calcio
« Απάντηση #117 στις: Παρ 06 Ιαν 2023 20:16 »
Παράθεση
Ουμτιτί: Δέχθηκε ρατσιστική επίθεση από οπαδούς της Λάτσιο και αποχώρησε με δάκρυα στο τέλος του ματς



Θύμα ρατσιστικής επίθεσης από οπαδούς της Λάτσιο έπεσε ο Σαμουέλ Ουμτιτί μαζί με έναν συμπαίκτη του στη Λέτσε, με τον άλλοτε Παγκόσμιο Πρωταθλητή να προτρέπει τον διαιτητή να συνεχίσει το ματς, αλλά να «λυγίζει» στο φινάλε.
Το αρρωστημένο οπαδικό πρόσωπο του ρατσισμού ξαναχτύπησε στα ιταλικά γήπεδα, αυτή τη φορά με αρνητικούς πρωταγωνιστές τους τιφόζι της Λάτσιο και θύμα τον Σαμουέλ Ουμτιτί.

Μερίδα των οπαδών των Λατσιάλι φώναξαν ρατσιστικά συνθήματα κατά του πρώην παίκτη της Μπαρτσελόνα, καθώς και του συμπαίκτη του στη Λέτσε, Λαμέκ Μπαντά, προκαλώντας την προσωρινή διακοπή του αγώνα μεταξύ των δύο ομάδων για να γίνουν οι απαραίτητες συστάσεις από τα μεγάφωνα.

Όπως αναφέρει η «Gazzetta Dello Sport», ο Γάλλος στόπερ ήταν εκείνος που ζήτησε από τον ρέφερι να δώσει συνέχεια στην αναμέτρηση, με την καλύτερη απάντηση να έρχεται από την εξέδρα των φίλων της Λέτσε, οι οποίοι επισκίασαν τα ρατσιστικά συνθήματα φωνάζοντας ρυθμικά το όνομα του Ουμτιτί!

Όσο, όμως, δυνατός κι αν έδειξε την ώρα που συνέβη το περιστατικό, ο Ουμτιτί δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τα δάκρυά του στο τέλος του αγώνα, εν μέσω αποθέωσης από τους φίλους των γηπεδούχων για τη νίκη επί της Λάτσιο με 2-1.
https://www.gazzetta.gr/football/serie/2185100/oymtiti-dehthike-ratsistiki-epithesi-apo-opadoys-tis-latsio-kai-apohorise-me

Παράθεση
Ουμτιτί: H στιγμή που ζητάει να συνεχιστεί το ματς με τη Λάτσιο και η αποθέωση του από τους οπαδούς της Λέτσε (vid)


Οι οπαδοί της Λέτσε αποθέωσαν τον Σαμουέλ Ουμτιτί και επισκίασαν τα ρατσιστικά συνθήματα των οπαδών της Λάτσιο, με τον Γάλλο να ζητάει από τον διαιτητή να συνεχιστεί το παιχνίδι.
Οι οπαδοί της Λάτσιο εξαπέλυσαν ρατστιστική επίθεση με συνθήματα κατά του Σαμουέλ Ουμτιτί και του Λαμέκ Μπαντά κατά τη διάρκεια της αναμέτρησης στην έδρα της Λέτσε με αποτέελσμα ο διαιτητής Μαρινέλι να διακόψει το παιχνίδι για να γίνουν οι απαραίτητες συστάσεις από τα μεγάφωνα. Οι οπαδοί των γηπεδούχων έκαναν τη... δουλειά τους και με τις φωνές τους επισκίασαν τα ρατσιστικά συνθήματα των υποστηρικτών των Λατσιάλι.

Ο δανεικός από τη Μπαρτσελόνα κεντρικός αμυντικός ζήτησε να συνεχιστεί το παιχνίδι από τον διαιτητή και η ομάδα του πανηγύρισε σπουδαία νίκη με ανατροπή (2-1). Μετά το τέλος του ματς ο Ουμτιτί αποθεώθηκε από συμπαίκτες και αντιπάλους, με τη συγκίνηση του να είναι εμφανής.
https://www.gazzetta.gr/football/serie/2185181/oymtiti-h-stigmi-poy-zitaei-na-synehistei-mats-me-ti-latsio-kai-i-apotheosi

Παράθεση
Λάτσιο: «Λουκέτο» στην Curva Nord μετά τη ρατσιστική επίθεση στον Ουμτιτί
Η Ιταλική Ομοσπονδία πήρε την κατάσταση στα χέρια της μετά την ρατσιστική επίθεση των οπαδών της Λάτσιο προς τον Σάμουελ Ουμτιτί και ανακοίνωσε «λουκέτο» στην Curva Nord του «Ολίμπικο» για μια αγωνιστική.
Ο ρατσισμός έδειξε και πάλι το αρρωστημένο του πρόσωπο στα γήπεδα της Ιταλίας, με θύτες αυτή τη φορά τους οπαδούς της Λάτσιο και θύμα τον Σάμουελ Ουμτιτί!

Κατά την αναμέτρηση των Ρωμαίων με τη Λέτσε, ο άλλοτε αμυντικός της Μπαρτσελόνα έγινε στόχος ρατσιστικών συνθημάτων που προκάλεσαν την προσωρινή διακοπή του αγώνα προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες συστάσεις από τα μεγάφωνα.

Και με το ζήτημα να παίρνει εκτάσεις, η Ιταλική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία αποφάσισε να πάρει την κατάσταση στα χέρια της και να τιμωρήσει τη Λάτσιο με «λουκέτο» στην Curva Nord του «Ολίμπικο» για μια αγωνιστική.

Από την πλευρά του, ο σύλλογος δέχθηκε αναντίρρητα την ποινή που του επιβλήθηκε και προσπάθησε να αποστασιοποιηθεί από τους ρατσιστές μέσω σχετικής ανακοίνωσης, καταδικάζοντας την επίθεση εις βάρος του Ουμτιτί.

«Οι οπαδοί της Λάτσιο δεν είναι ρατσιστές και δεν μπορούν να συσχετιστούν με μερικά άτομα που προκαλούν σοβαρή ζημιά στην εικόνα του συλλόγου» αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση των Λατσιάλι.
https://www.gazzetta.gr/football/serie/2185227/latsio-loyketo-stin-curva-nord-meta-ti-ratsistiki-epithesi-ston-oymtiti


Σιχάματα μισάνθρωποι.Εκεί δεν θέλει κλείσιμο.Κάτι άλλο θέλει.Όσο για την ανακοίνωση της Λάτσιο είναι για γέλια.Ο κόσμος το χει τούμπανο και αυτοί κρυφό καμάρι.

Αποσυνδεδεμένος ΛΑΜΙΑ FANS

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 21.906
  • ΠΑΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΛΑΜΙΑ!
    • Προφίλ
Απ: Ιταλία calcio
« Απάντηση #118 στις: Σαβ 07 Ιαν 2023 00:14 »
Παράθεση
Θρήνος στο ιταλικό ποδόσφαιρο – Πέθανε ο Τζιανλούκα Βιάλι

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 58 ετών ο σπουδαίος παλαίμαχος ποδοσφαιριστής, Τζιανλούκα Βιάλι, ο οποίος είχε αφήσει ξεχωριστό αποτύπωμα στο ιταλικό και ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο.

Ο Βιάλι έδινε τα τελευταία χρόνια άνιση μάχη, λαμβάνοντας θεραπεία για καρκίνο στο πάγκρεας, με την Corriere della Serra να τον αποχαιρετά ανακοινώνοντας τη δυσάρεστη είδηση.

Ο Τζιανλούκα Βιάλι γεννήθηκε στις 9 Ιουλίου του 1964 και πραγματοποίησε σπουδαία καριέρα τη δεκαετία του ’80 και του ’90 αγωνιζόμενος μεταξύ άλλων ως επιθετικός στη Σαμπντόρια, τη Γιουβέντους, την Τσέλσι και την Εθνική Ιταλίας.

Στην εικοσαετή καριέρα του η οποία ξεκίνησε από την Κρεμονέζε το 1980 και ολοκληρώθηκε στην Τσέλσι το 1999, σκόραρε 259 φορές σε συλλογικό επίπεδο και 16 φορές με τη «Σκουάντρα Ατζούρα». Συνολικά, σημείωσε 286 γκολ σε περισσότερες από 500 εμφανίσεις, κερδίζοντας θέση στη 10άδα των all time Ιταλών σκόρερ.

Στη συνέχεια ακολούθησε η βραχύβια καριέρα του ως προπονητής στην Τσέλσι και την Γουότφορντ, ενώ υπήρξε μέλος του τεχνικού επιτελείου της Εθνικής Ιταλίας (ως βοηθός προπονητή) που πανηγύρισε την κατάκτηση του Euro το 2021 στα γήπεδα της Αγγλίας.

https://www.documentonews.gr/article/thrinos-sto-italiko-podosfairo-pethane-o-tzianloyka-viali/
ΚΕΡΚΙΔΑ ΚΑΘΑΡΗ ΑΠΟ ΛΑΜΟΓΙΑ!!!

Αποσυνδεδεμένος ΤΑΧΑΣ

  • Sr. Member
  • ****
  • Μηνύματα: 373
  • Γεννήθηκα ΠΑΣ και θα πεθάνω ΓΙΑΝΝΕΝΑΡΑ
    • Προφίλ
Απ: Ιταλία calcio
« Απάντηση #119 στις: Σαβ 07 Ιαν 2023 01:25 »
Α ρε ΠΑΙΧΤΑΡΑ την έκανες και σύ,σε κέρδισε και σένα το τέρας που παλεψες στα ίσια για πέντε χρόνια, ήσουν τρελή παιχτουρα μεγάλο πουλεν απ'την μεγάλη Σαμπντόρια του 90-92,στην ομαδαρα της Γιουβέντους 93-96 όπου πήρες τα πάντα,στην αναμόρφωση τής Τσέλσι 97-00 ήσουν πάντα ο μεγάλος Capitano!!
RIP Gianluca!!

Αποσυνδεδεμένος fon7

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 26.293
    • Προφίλ
Απ: Ιταλία calcio
« Απάντηση #120 στις: Κυρ 08 Ιαν 2023 22:38 »
Σκοτάδι και απόλυτη σιωπή στις κερκίδες και κάπου χαμηλά κάτω αριστερά ο Τζιανλούκα Πεσότο να διαβάζει ένα γράμμα που είχε ως επίλογο: "Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τα συναισθήματα που μας προκάλεσες. Αντίο αρχηγέ και καλό ταξίδι. Σε αγαπάμε."

Τρομερή εικόνα από το τελευταίο αντίο της Γιουβέντους στον Βιάλι.


Παρόμοιο σκηνικό πριν λίγο και στο Σαν Σίρο, πριν την έναρξη του Μίλαν-Ρόμα:

El Sombrero

Αποσυνδεδεμένος fon7

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 26.293
    • Προφίλ
Απ: Ιταλία calcio
« Απάντηση #121 στις: Κυρ 15 Ιαν 2023 15:08 »
Μία φωτογραφία, τρεις οπαδοί, τέσσερις ώρες με το αυτοκίνητο, 339 χλμ., 95 λεπτά συνθήματα.
Ανκόνα - Ποντεντέρα...
Τρεις υποστηρικτές της Ποντεντέρα, όπου η ομάδα τους, τους αντάμειψε με τρία επίσημα φούτερ, για να τους κρατάνε ζεστούς στα επόμενα εκτός έδρας παιχνίδια, όπως ανακοίνωσε η διοίκηση!
Ερώτηση: Υπάρχει παιχνίδι που σας έμεινε στην μνήμη, που βρεθήκατε τόσα λίγα άτομα (παρεΐστικα) σε εκτός έδρας ματς??

Dieci

Αποσυνδεδεμένος fon7

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 26.293
    • Προφίλ
Απ: Ιταλία calcio
« Απάντηση #122 στις: Τρι 02 Μάι 2023 19:55 »
Κατά τη διάρκεια της προπόνησης της Salernitana, την οποία παρακολούθησαν πολλοί οπαδοί, ο προπονητής Paulo Sousa αποφάσισε να αφήσει πολλά παιδιά να μπουν στον αγωνιστικό χώρο για να μπορέσουν να ακολουθήσουν και να δουν από κοντά τα είδωλά τους.
Μια χειρονομία που προκάλεσε θερμό χειροκρότημα από το κοινό και την αντίδραση των παιδιών, που έτρεμαν από συγκίνηση και χαρά.
Το μυστικό είναι ο κόσμος να νιώθει κομμάτι της ομάδας.

Dieci

Αποσυνδεδεμένος fon7

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 26.293
    • Προφίλ
Απ: Ιταλία calcio
« Απάντηση #123 στις: Σαβ 27 Μάι 2023 14:23 »
Η Φότζια συμμετέχει για τρίτη σερί χρονιά στα πλέι οφ ανόδου της Serie C. (Αν είσαι φανατικός αναγνώστης του Σομπρέρο, ξέρεις ήδη ότι τα πλέι οφ ανόδου της Serie C είναι ένα αριστοτέχνημα, ένα ποίημα από αυτά που εκτιμάς χωρίς να καταλαβαίνεις τι ακριβώς θέλει να πει ο ποιητής, ένα αντισυμβατικό μοντέλο διεξαγωγής που στο παιδικό του δωμάτιο είχε αφίσες με συστήματα διεξαγωγής της Ουρουγουάης και της Βραζιλίας.)
Τα δυο προηγούμενα χρόνια δεν κατάφερε να φτάσει ως την Ιθάκη αυτών των πλέι οφ, αφού - μεταξύ μας - με 28 ομάδες να κοντράρονται για μια μόνο θέση πιο εύκολο ήταν το έργο του Οδυσσέα. Την Πέμπτη φιλοξενήθηκε από τη γειτονική Τσερινιόλα και έφυγε με το βαρύ 4-1. Οι "ούνα φάτσα, ούνα ράτσα" Ιταλοί οπαδοί της υποδέχτηκαν το πούλμαν της ομάδας κατά την επιστροφή με άγριες διαθέσεις. Οι παίκτες, κλασικά, υποσχέθηκαν πως θα δώσουν και την ψυχή τους για τη μεγάλη ανατροπή. Ο απογοητευμένος κόσμος πήγε χθες στο γήπεδο να στηρίξει αλλά στο 78' το σκορ ήταν ακόμα 0-0.
Στο 79' έγινε το 1-0. Στο 94' έγινε το 2-0 με μακρινό σουτ στο παραθυράκι. Και στο 96', στην τελευταία φάση των καθυστερήσεων, έγινε αυτό και η Φότζια πέρασε στην επόμενη φάση:

Σε περίπτωση που έκανες κοπάνα στο περσινό μάθημα για τα πλέι οφ ανόδου της 3ης κατηγορίας, εδώ μπορείς να διαβάσεις και να κατανοήσεις το σύστημα. Ή και όχι.
λινκ

El Sombrero

Αποσυνδεδεμένος fon7

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 26.293
    • Προφίλ
Απ: Ιταλία calcio
« Απάντηση #124 στις: Σαβ 27 Μάι 2023 14:59 »


Σουντιρόλ: η μελωδία της παρολίγον ευτυχίας

Οι περισσότεροι όταν ακούν για Τιρόλο σκέφτονται γραφικούς τύπους με τα καπελάκια τους, τα χαριτωμένα τραγούδια με το ακορντεόν, το τυρί με την έντονη και ιδιαίτερη γεύση, λιβάδια, αγελάδες. Γενικά σκέφτονται τύπους που μιλάνε γερμανικά ή αγγλικά με γερμανική προφορά και είναι βγαλμένοι από τη Μελωδία της Ευτυχίας. Την κανονική ταινία. Όχι τη μεταφορά που έκανε η Αλίκη Βουγιουκλάκη στο θέατρο. Και σίγουρα αν ακούσουν το όνομα Σουντιρόλ θα πουν ότι είναι κάποια ομάδα που παίζει σε γήπεδα δίπλα στα γρασίδια των Άλπεων σε γραφικά τοπία, μαζί με άλλες τέτοιες ομάδες. Η αλήθεια είναι κάπου στη μέση. Η Σουντιρόλ παίζει σε ένα τέτοιο γήπεδο, με θέα τις χιονισμένες κορυφές των Άλπεων. Αλλά μόνο στα εντός. Γιατί όταν έρθει η ώρα να παίξει εκτός, ταξιδεύει σε άλλα μέρη. Σε σκληρές έδρες όπως η Σαρδηνία και η Σικελία και σε άλλου είδους ομορφιές όπως αυτές στη Γένοβα και την Πίζα. Γιατί η Σουντιρόλ είναι μια ιταλική ομάδα που φέτος την έμαθε πολύς κόσμος, καθώς έκανε εξαιρετική πορεία στη Serie B και κέρδισε το εισιτήριο για τα μπαράζ ανόδου.



Βλέπετε, το Τιρόλο με τη μεγάλη του ιστορία από τα παλαιολιθικά χρόνια, τα ρωμαϊκά, τους Οστρογότθους και τους Βαυαρούς, σήμερα είναι χωρισμένο σε δύο τμήματα. Το πρώτο και βόρειο είναι κομμάτι της Αυστρίας. Το δεύτερο, το Νότιο Τιρόλο, είναι κομμάτι της Ιταλίας εδώ και περίπου 100 χρόνια, αλλά συνεχίζει να διατηρεί πολλά από τα στοιχεία της ταυτότητάς του. Οι γλώσσες είναι επίσημα δύο και τα γερμανικά τα μιλάει το μεγαλύτερο κομμάτι της περιοχής, περίπου στο 70%. Αυτό συμβαίνει κυρίως στην ύπαιθρο όπου η πλειοψηφία μιλάει την αυστροβαυαρέζικη διάλεκτο. Τα πράγματα αλλάζουν κάπως στις μεγάλες πόλεις. Στο Μπολτσάνο, πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη, τα ποσοστά είναι αντίστροφα υπέρ των ιταλικών, αποτέλεσμα κυρίως της “ιταλοποίησης” που επιχείρησε ο Μπενίτο Μουσολίνι όταν το Νότιο Τιρόλο έγινε μέρος της Ιταλίας. Υπάρχει όμως και τρίτη γλώσσα, μια τοπική διάλεκτος που λέγεται λαδινική, με τεράστια ιστορία και σε ορισμένες περιοχές μάλιστα είναι τρίτη επίσημη γλώσσα. Ο ιδιαίτερος χαρακτήρας του Νότιου Τιρόλου είναι εμφανής και σε άλλα πράγματα, πέρα από τη γλώσσα, αλλά και τα ήθη και τα έθιμα της περιοχής. Στον αθλητισμό για παράδειγμα, ο κόσμος αγαπά πολύ σπορ όπως το σκι. Ο διάσημος τενίστας Γιανίκ Σίνερ άλλωστε, που είναι από την περιοχή, είχε το σκι ως αγαπημένο χόμπι. Οι γονείς του δούλευαν σε ένα χειμερινό καταφύγιο και ο ίδιος κατέβαινε τις πλαγιές από τα 3 του χρόνια.


Όχι και άσχημη θέα στο Στάδιο Ντρούσο

Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι το ποδόσφαιρο είναι κάτι άγνωστο. Το Μπολτσάνο είχε τη δική του τοπική ομάδα από το 1931. Την F.C. Bolzano, έναν σύλλογο χωρίς ιδιαίτερες επιτυχίες που έφτασε μέχρι τη Β’ εθνική, κυρίως έπαιξε σε μικρές κατηγορίες, συγχωνεύτηκε και διαλύθηκε οριστικά πριν μερικά χρόνια. Αντίθετα, η Σουντιρόλ έχει μικρότερη ιστορία. Είναι το αποτέλεσμα μιας προσπάθειας να δημιουργηθεί ένας σύλλογος που θα εκπροσωπεί την περιοχή στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο της Ιταλίας. Αφού είχε γίνει αρχικά μια προσπάθεια να βασιστεί πάνω στην Μπολτσάνο, δημιουργήθηκε από την αλλαγή ονόματος της όχι και τόσο πολύ ιταλικής SV Milland Fussball, από το γερμανόφωνο Μπρίξεν. Η ομάδα που είχε ιδρυθεί το 1974, άλλαξε όνομα σε FC Südtirol–Alto Adige (συμπεριλαμβάνοντας και τις δυο ονομασίες της περιοχής) το 1995 και πέντε χρόνια αργότερα έγινε σκέτο Σουντιρόλ και μετακόμισε στο Μπολτσάνο. Έγινε μετά από είκοσι χρόνια η πρώτη ομάδα της περιοχής του Νοτίου Τιρόλου που συμμετείχε σε επαγγελματική κατηγορία της Ιταλίας και δέκα χρόνια αργότερα κατάφερε να ανέβει στη Γ’ εθνική της Ιταλίας.

Ο σύλλογος πέρασε κάποια δύσκολα χρόνια, με τα οικονομικά του να σώζονται αρκετές φορές από πωλήσεις παικτών σε μεγαλύτερες ομάδες, αλλά αντιμετώπισε και πιο γραφειοκρατικά θέματα. Όπως το γεγονός ότι παρότι βρισκόταν στο Μπολτσάνο, ως εταιρεία είχε ακόμα έδρα το Μπρίξεν (ή Μπρεσανόνε όπως λέγεται στα ιταλικά). Αυτό είχε συνέπειες, με τις ιταλικές ποδοσφαιρικές αρχές να την απειλούν να μην χρησιμοποιεί ως έδρα της το Μπολτσάνο. Η Σουντιρόλ έφτασε μάλιστα στο σημείο να χάσει παιχνίδι στα χαρτιά, όταν έπαιξε στο γήπεδό της. Αποτέλεσμα ήταν να επιστρέψει για λίγο καιρό στο Μπρίξεν, μέχρι τελικά να βγει η άκρη και να μπορεί να χρησιμοποιεί ξανά εδώ και πολλά χρόνια την έδρα της, το Στάδιο Ντρούσο που με τις ανακαινίσεις χωράει πλέον κάτι παραπάνω από 5.000 θεατές.

Μετά από χρόνια μαχών στη Γ’ εθνική, η Σουντιρόλ καθιερώθηκε ως μια ομάδα που έδινε μάχη κάθε χρόνο για την άνοδο στη Σέριε Β. Κάτι που τελικά κατάφερε πέρσι, βγαίνοντας 1η στον όμιλό της. Και κάπως έτσι, φέτος έπαιξε για πρώτη φορά στην ιστορία της στη 2η κατηγορία της Ιταλίας. Όλοι περίμεναν να γίνει ένας σάκος του μποξ. Η Σουντιρόλ δεν ξεκίνησε ιδιαίτερα καλά, αλλά από την 9η αγωνιστική κατάφερε και μπήκε στο πάνω μισό του πίνακα και σιγά σιγά, κατάφερε από την 22η αγωνιστική να σταθεροποιηθεί στην 4η θέση του πρωταθλήματος. Η ονειρική χρονιά της πρώτης συμμετοχής, έγινε ακόμα πιο σπουδαία με την ομάδα να δίνει μάχη ακόμα και για την άνοδο. Κάπως έτσι προέκυψαν και ορισμένες ωραίες ιστορίες, όπως αυτή του Νταμιάν Γκρούμπερ. Ο οπαδός της Σουντιρόλ έγινε viral με αυτή τη φωτογραφία:



Ο Νταμιάν είναι ένας από τους πιστούς οπαδούς της ομάδας και προσπαθεί να βρίσκεται πάντα δίπλα στη Σουντιρόλ. Η συγκεκριμένη φωτογραφία είναι από το παιχνίδι στο Μπενεβέντο, το οποίο για όσους δεν γνωρίζουν βρίσκεται στην άλλη άκρη της Ιταλίας, κοντά στη Νάπολη. Ο Νταμιάν έκανε συνολικά ένα ταξίδι 1.700 χιλιομέτρων για να δει την ομάδα του και κέρδισε το χειροκρότημα ακόμα και των αντιπάλων που τον παραδέχτηκαν. Η Σουντιρόλ κατάφερε τελικά να μπει στα μπαράζ ανόδου. Παρά το πολύ κακό φίνις που έκανε, με πολλές ισοπαλίες και μερικές ήττες και το γεγονός ότι την τελευταία αγωνιστική κατάφερε με την ήττα στη Μόντενα να χάσει την 4η θέση και να την περάσουν Πάρμα και Κάλιαρι, κατέκτησε την 6η θέση στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος.

Η επιτυχία όμως της Σουντιρόλ είναι έτσι κι αλλιώς πολύ μεγάλη. Η Serie B είναι μια από τις πιο δύσκολες κατηγορίες στην Ευρώπη. Όχι επειδή το ιταλικό ποδόσφαιρο βρίσκεται σε κάποια άνθιση, αλλά επειδή έχει πάντα σκληρές έδρες και ομάδες με ιστορία. Η πρωτάρα Σουντιρόλ αγωνίζεται σε μια κατηγορία όπου πάρα πολλοί σύλλογοι έχουν εμπειρία και ιστορία Α’ εθνικής, κάτι που δεν είναι εύκολο να αντιμετωπίσεις, ειδικά με πολύ μικρό μπάτζετ. Με τα λίγα δικά της όπλα, η ομάδα του Μπολτσάνο προσπάθησε με νύχια και με δόντια να φτάσει όσο πιο ψηλά γινόταν. Δεν είναι τυχαίο ότι παρότι ήταν 4η για μεγάλο διάστημα, είχε τελικά τη χειρότερη επίθεση ανάμεσα στις πρώτες 13 ομάδες της βαθμολογίας.

Στον πάγκο βρίσκεται ο Πιερπάολο Μπιζόλι, ένας αρκετά έμπειρος κόουτς που μεταξύ άλλων (πολλών ομάδων) έχει περάσει από Περούτζια, Μπολόνια και Βιτσέντζα. Τικι-τάκα, ζογομπονίτο και τέτοια ξεχάστε τα. Αν έχεις λίγο ψωμί και μια φέτα τιρολέζικο τυρί θα φτιάξεις τοστ, όχι μουσακά. Η Σουντιρόλ έχει το χαμηλότερο ποσοστό κατοχής (κάτω από 40%) της κατηγορίας, αφήνει τον αντίπαλο να αλλάζει πάσες και αυτή γεμίζει με παίκτες το δικό της μισό και μάλιστα αρκετά πίσω από τη μεσαία γραμμή. Δεν χάνουν ενέργεια πιέζοντας, κλείνονται στο καβούκι τους και περιμένουν τις ευκαιρίες τους. Όπως έχουμε δει αυτές δεν είναι πολλές, η επίθεση δεν βάζει φωτιές, αλλά η 3η καλύτερη άμυνα του πρωταθλήματος με μόλις 34 γκολ παθητικό σε 38 παιχνίδια έχει κάνει τη δουλειά της. Οι μπιανκορόσι αλλάζουν ελάχιστες πάσες ανά κατοχή και είναι από τις κορυφαίες ομάδες του πρωταθλήματος σε μακρινές μπαλιές. Κανένα build-up. Ωραίες, όμορφες παραδοσιακές γιόμες προς τους επιθετικούς. Μια ομάδα που στα 80s θα ήταν ακόμα καλύτερη, μια ομάδα που τιμάει το κατενάτσιο.


Φάσεις από το ματς με τη Τζένοα

Αλλά πώς να την κατηγορήσεις; Το ρόστερ της δεν λάμπει και ο πιο διάσημος παίκτης της είναι ο Χοακίν Λαριβέι που ίσως κάποιοι τον θυμούνται ως τον παίκτη που ήθελε να φέρει η ΑΕΚ αντί του Μπλάνκο εκείνο το καλοκαίρι, ενώ οι περισσότεροι τον ξέρουν από την καριέρα του για αρκετά χρόνια στην Κάλιαρι. Ο 38χρονος Αργεντινός είναι από τις πρόσφατες προσθήκες του συλλόγου, μια ρεζέρβα εμπειρίας στο κυνήγι του πολυπόθητου γκολ.

Η Σουντιρόλ είναι όμως κάτι παραπάνω από μια ποδοσφαιρική ομάδα. Είναι ένας σύλλογος που προσπαθεί να ενώσει τις διαφορετικές γλώσσες και κουλτούρες της περιοχής. Κάτι που δεν είναι καθόλου εύκολο. Ναι έχει αρκετούς ντόπιους παίκτες και ναι οι άνθρωποί της λένε ότι στόχος είναι συγκεντρώσει τους γερμανόγλωσσους, τους ιταλόγλωσσους και όσους μιλούν λαδινικά σε έναν χώρο, με έναν κοινό στόχο, τη στήριξη στην τοπική ομάδα. Ναι, έχει τα χρώματα της περιοχής του Νοτίου Τιρόλου. Αλλά στην πράξη πάντα υπάρχουν εμπόδια. Πέρσι, με την άνοδο της ομάδας, ομάδα οργανωμένων ιταλόφωνων οπαδών ζήτησε όχι απλά να επιστρέψει το αρχικό όνομα της ομάδας το FC Südtirol–Alto Adige, αλλά και να αφαιρεθεί το Σουντιρόλ για να μείνει μόνο το ιταλικό. Οι ίδιοι λένε ότι το όνομα Σουντιρόλ δεν τους εκφράζει, δεν τους αντιπροσωπεύει και γι’ αυτούς η ομάδα είναι Άλτο Αντίτζε. Το πανό τους γράφει “Αβάντι Άλτο”. Μπορεί στο έμβλημα της ομάδας να υπάρχει η πόλη γραμμένη σε δύο γλώσσες (Bolzano-Bozen), αλλά το όνομά της είναι μόνο στα γερμανικά.


Οι ομορφιές της περιοχής

Στην περσινή χρονιά, όταν και έγινε η πρώτη ομάδα της περιοχής που ανέβηκε στη Β’ Εθνική μετά από 70 και βάλε χρόνια, οι κάτοικοι ενώθηκαν στους δρόμους και την πλατεία για να γιορτάσουν. Μαζί με τους παίκτες που έκαναν παρέλαση. Η ομάδα όμως έχει να αντιμετωπίζει τους πολιτικούς και τους ακραίους κάθε πλευράς. Στηριζόμενοι από το εθνικιστικό κόμμα της Αυστρίας, αρκετοί Γερμανόφωνοι πολιτικοί μιλούν όλο και περισσότερο για την αυτονομία της περιοχής και για μεγαλύτερη ανεξαρτησία από το κράτος της Ρώμης. Στην αντίπερα όχθη, Ιταλοί εθνικιστές λένε ότι η αφαίρεση του ιταλικού ονόματος από την επίσημη επωνυμία της ομάδας είναι ακόμα ένα δυσάρεστο δείγμα για το πού πάει ο σύλλογος. Ακραία στοιχεία προσπαθούν να καπελώσουν την ομάδα και τα όσα προσπαθεί να καταφέρει. Μέσα σε όλα αυτά, ο σύλλογος πρέπει να ισορροπεί, ανάμεσα σε τρεις διαφορετικές γλώσσες και δύο διαφορετικές εθνικότητες, σε μια περιοχή με ξεχωριστά εκπαιδευτικά συστήματα και σχολεία ανάλογα με το τι μιλάς, και να προσπαθεί να φέρνει κοντά τον κόσμο. Την ίδια στιγμή η διοίκηση προσπαθεί να λειτουργεί “ευρωπαϊκά”, έχει ένα πολύ καλό προπονητικό, προσπαθεί να βελτιώνει συνεχώς το όμορφο γηπεδάκι και ονειρεύεται. Γιατί μόνο όνειρο το λες, μια ομάδα με συνολικά μπάτζετ 5 εκατομμύρια και μεγαλύτερο συμβόλαιο 90.000€ να θέλει να παίξει στη Serie A. Ο δρόμος για την άνοδο είναι δύσκολος, ειδικά με την πρόσφατη φόρμα της ομάδας. Εξίσου δύσκολος είναι και ο δρόμος στο να ενώσει πραγματικά όλους τους οπαδούς.
blog.stoiximan.gr
El Sombrero