Αποστολέας Θέμα: Ιταλία calcio  (Αναγνώστηκε 17232 φορές)

Αποσυνδεδεμένος fon7

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 26.293
    • Προφίλ
Απ: Ιταλία calcio
« Απάντηση #50 στις: Κυρ 17 Νοέ 2019 20:35 »
Το ματς που έγινε όπλο προπαγάνδας και θα άλλαζε για πάντα το ιταλικό ποδόσφαιρο


Με αφορμή το τελευταίο ρατσιστικό περιστατικό στον Μάριο Μπαλοτέλι, και τις επιθέσεις προς το πρόσωπό του, το gazzetta.gr γυρίζει τoν χρόνο πίσω στην εποχή του Μουσολίνι και σε ένα ένα περιστατικό που χρησιμοποιήθηκε ιδανικά ως πηγή πατριωτισμού μιας χώρας και θα άλλαζε για πάντα το ιταλικό ποδόσφαιρο.

Για άλλη μια φορά το ιταλικό ποδόσφαιρο βρέθηκε στο επίκεντρο για τους λάθος λόγους. Η ρατσιστική επίθεση των οπαδών της Βερόνα στον Μάριο Μπαλοτέλι στο ματς με την Μπρέσια αποκάλυψε για άλλη μια φορά πως το ποδόσφαιρο στην γειτονική χώρα είναι έντονα πολιτικοποιημένο και πως έχουν παρεισφρήσει ακραίες πολιτικές, ολοκληρωτικές, δηλαδή φασιστικές. Ετσι, δεν προκάλεσε καμία έκπληξη όταν αποκαλύφθηκε πως ο επικεφαλής των Ultras της Βερόνα, Λούκα Καστελίνι, ο οποίος είχε δηλώσει ότι γι αυτούς ο Μπαλοτέλι δεν θα είναι ποτέ Ιταλός, είναι μέλος του ακροδεξιού νεοφασιστικού κόμματος New Force (Forza Nuova). Αυτό όμως ήταν σχεδόν πάντα το ποδόσφαιρο για την Ιταλία, το τέλειο όπλο χειραγώγησης ενός λαού.

Μπολόνια, μια πόλη γεμάτη ιστορία

Οταν κάποιος σκέφτεται τουρισμό και Ιταλία το μυαλό του αμέσως πάει στην Ρώμη με το Κολοσσαίο και την Φοντάνα Ντι Τρέβι, στην Φλωρεντία της Αναγέννησης και των Μεδίκων, αλλά και στην Βενετία με τις γόνδολες. Κάθε περιοχή της Ιταλίας όμως κουβαλάει την δική της ιστορία, και μια πόλη που θα πρέπει κάποιος να επισκεφτεί είναι η πρωτεύουσα της Εμίλια Ρομάνια, η Μπολόνια. Μπορεί να μην είναι φαντασμαγορική όπως η Φλωρεντία ή να έχει την ιστορία της «Αιώνιας Πόλης», αλλά η Μπολόνια κουβαλάει την δικιά της ιστορία που ξεπερνάει τα 1000 χρόνια. Μια πόλη που είναι γνωστή για τους πύργους της και τις στοές της (portici), που φτάνουν τα 38 χιλιόμετρα στο ιστορικό κέντρο και την κάνουν μοναδική πόλη στον κόσμο με το κέντρο να αποτελείται εξ ολοκλήρου από στοές.

Ο κόσμος όμως την γνωρίζει με τα τρία της παρατσούκλια: Η Λόγια (La Dotta) λόγω του αρχαιότερου πανεπιστημίου της Ευρώπης το οποίο ιδρύθηκε το 1088, η Χοντρή (La Grassa) λόγω της τρομερής κουζίνας της, αλλά και ως η Κόκκινη (La Rossa) λόγω της η απόχρωσης που εκπέμπει, αλλά και ότι αποτελεί ιστορικό προπύργιο της Αριστεράς. Για χρόνια η Μπολόνια αποτέλεσε πρότυπο καλής διακυβέρνησης που συνδύαζε άριστα κομουνιστική ιδεολογία και καπιταλιστικό σύστημα διακυβέρνησης, δύο έννοιες εντελώς αντίθετες μεταξύ τους. βέβαια, αν ανατρέξει κανείς στο παρελθόν της θα δει τον αριστερό της χαρακτήρα, από την εποχή της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και τις ελευθερίες που είχε, ενώ στη συνέχεια και από τον 12ο αιώνα όταν κι έγινε ένας βιομηχανικός κόμβος της εποχής είδε να δημιουργούνται τα πρώτα εργατικά κινήματα.



Στην πόλη αυτή, έχουν γραφτεί κάποιες από τις πιο σημαντικές στιγμές της ιταλικής πολιτικής σκηνής και ιστορίας όπως η διάλυση του PCI (Κομμουνιστικό Κόμμα Ιταλίας) το 1989 από τον Ακίλε Οτσέτο, αλλά και η χρησιμοποίηση της ποδοσφαιρικής ομάδας από τον Μπενίτο Μουσολίνι ως μέσο χειραγώγησης των πολιτών. Η ποδοσφαιρική Μπολόνια την περίοδο του Μεσοπολέμου ήταν η κορυφαία ομάδας της Ιταλίας έχοντας κερδίσει από το 1924 έως το 1941 έξι scudetto, δύο Mitropa Cup, αλλά και ένα Coupe des Nations (μια διοργάνωση προάγγελος του Κυπέλλου Πρωταθλητριών), διαθέτοντας στις τάξεις της οτι καλύτερο υπήρχε στην Ιταλία.

Ο Ιταλός δικτάτορας γρήγορα συνειδητοποίησε ότι το ποδόσφαιρο ήταν το ιδανικό μέσο για να εξασφαλίσει λαϊκή υποστήριξη για το φασιστικό του κίνημα. Άλλωστε, ορισμένες πτυχές του ποδοσφαίρου ταίριαζαν απόλυτα με ορισμένες εκφάνσεις του φασισμού. Ως ομαδικό άθλημα, είχε ως πρωταρχική έννοια την πειθαρχία, την συμμετοχή και την συλλογικότητα. Ειδικότερα εκείνη την εποχή, ο αθλητισμός γενικότερα θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως μια ιδανική διέξοδος για μια χώρα που προσπαθούσε να αποκτήσει μια εθνική συνοχή.

Λεάντρο Αρπινάτι, ο άνθρωπος πίσω από όλα

Ενας από τους συνεργάτες του «Ντούτσε», ο Λεάντρο Αρπινάτι αντιπρόεδρος του Εθνικού Φασιστικού Κόμματος, και φανατικός οπαδός των «ροσομπλού», είδε στο πρόσωπο της αγαπημένης του ομάδας ένα όπλο για την εδραίωση του φασισμού στην Ιταλία. Ο Αρπινάτι μπορεί να μην είχε ποτέ κάποιο επίσημο πόστο στον σύλλογο, θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο τόσο στην ομάδα, αλλά και στην μετεξέλιξη του ιταλικού ποδοσφαίρου. Κάτω από την εποπτεία του στην Μπολόνια είχε μαζευτεί η αφρόκρεμα των ποδοσφαιριστών, διαθέτοντας μια τριάδα στην επίθεση, τους Σκιάβιο, Περίν και Ντέλα Βάλε, με στόχο να κλέψει τα πρωτεία από την άλλη μεγάλη ομάδα εκείνη την εποχή, την Τζένοα, η οποία ετοιμαζόταν για το πρώτο αστέρι στην φανέλα της (δέκα πρωταθλήματα).



Η Μπολόνια θα λάμβανε μέρος στην Lega Nord (λίγκα του Βορρά) η οποία όμως ξαφνικά χωρίστηκε σε δύο μικρότερες λίγκες με τις φήμες να κάνουν λόγο για παρέμβαση του Αρπινάτι για να μην βρεθεί μαζί με την Τζένοα. Και πράγματι η Μπολόνια καταφέρνει να βρεθεί πρώτη στην λίγκα της, έστω και αν οφειλόταν στην ήττα της Γιουβέντους από την Προ Βετσέλι. Στην άλλη λίγκα όπως ήταν το αναμενόμενο πρώτη τερμάτισε η πρωταθλήτρια Τζένοα η οποία στηριζόταν στον Τσέζαρε Αλμπέρτι, τον οποίο η Μπολόνια τον είχε αφήσει ελεύθερο μετά από έναν σοβαρό τραυματισμό θεωρώντας ότι δεν θα ξαναπαίξει ποδόσφαιρο.

Ο Αλμπέρτι όμως δύο χρόνια μετά όχι μόνο είχε επιστρέψει, αλλά και ήταν αποφασισμένος να πάρει κατά κάποιο τρόπο την εκδίκησή του και παραλίγο να τα καταφέρει όταν στον πρώτο τελικό μέσα στο σπίτι της πρώην του ομάδας, πετυχαίνει το νικητήριο γκολ δίνοντας τη νίκη στην ομάδα του με 2-1. Μια εβδομάδα αργότερα στην Γένοβα είχε στηθεί πανηγύρι αφού όλοι θεωρούσαν δεδομένη τη νίκη και στο δεύτερο ματς με αποτέλεσμα οι Γενοβέζοι να μπούνε χαλαρά και την Μπολόνια να κάνει την έκπληξη και να κερδίζει με 2-1, ισοφαρίζοντας το σκορ του πρώτου αγώνα. Αυτό σήμαινε τρίτο τελικό σε ουδέτερη έδρα, στο Μιλάνο. Η ανωτερότητα της Τζένοα ήταν ξεκάθαρη και φάνηκε από το γεγονός πως βρέθηκε στο ημίχρονο μπροστά στο σκορ με 2-0. Η Μπολόνια έδειχνε ανήμπορη να αντιδράσει μέχρι να γίνει το περιστατικό που όχι μόνο θα άλλαζε την εικόνα του αγώνα, αλλά και του ίδιου του πρωταθλήματος.

Σε μια επιθετική προσπάθεια της Μπολόνια, ο τερματοφύλακας της Τζένοα, Τζιοβάνι Ντε Πρα, διώχνει σε κόρνερ το σουτ Μουτζιόλι. Κόρνερ για τους περισσότερους, αλλά όχι για τους οπαδούς της Μπολόνια, οι οποίοι μαζί με ορισμένους μελανόχιτωνες (μέλη της παραστρατιωτική οργάνωση του Εθνικού Φασιστικού Κόμματος) περικύκλωσαν τον διαιτητή λέγοντάς του πως η μπάλα είχε μπει στα δίχτυα αλλά λόγω τρύπας στα δίχτυα είχε βγει έξω από το τέρμα. Η πίεση του, ειδικά των μελανοχιτώνων ήταν τέτοια που ανάγκασε τον ρέφερι να κατοχυρώσει το γκολ, και για να ηρεμήσει τους παίκτες της Τζένοα που αντέδρασαν, ενημέρωσε τον αρχηγό των Γενοβέζων Ρέντζο Ντε Βέκι πως θα καταγράψει το περιστατικό στο φύλλο αγώνα και θα δικαιωθούν. Αυτό καθησύχασε τους παίκτες της Τζένοα η οποίοι κατέβασαν ταχύτητα με αποτέλεσμα να έρθει και το 2-2. Σύμφωνα με τον κανονισμό εάν το ματς έληγε ισόπαλο οι δύο ομάδες θα έπρεπε να οδηγηθούν στην παράταση κάτι που προκάλεσε την αντίδραση της Τζένοα η οποία άρχισε να καταλαβαίνει πως δεν υπήρχε περίπτωση να δικαιωθεί για το αντικανονικό γκολ.



Και οι ίδιοι το κατάλαβαν λίγες ημέρες αργότερα όταν στην έκθεσή του ο διαιτητής δεν αναφέρθηκε καθόλου στο συμβάν αναφέροντας απλά το τελικό σκορ μετά από πιέσεις που δέχτηκαν οι υπεύθυνοι από τον Αρπινάτι. Ακολούθησε τέταρτο ματς για να κριθεί ο πρωταθλητής της Lega Nord. Και αυτό όμως έληξε ισόπαλο, 1-1 αυτή την φορά, με το ματς όμως να σημαδεύεται από βίαια επεισόδια μεταξύ των οπαδών με ορισμένους να χρησιμοποιούν ακόμα και όπλα. Οπως ήταν λογικό τα επεισόδια αυτά συντέλεσαν στην επ 'αόριστον αναστολή του πρωταθλήματος μέχρι τα πράγματα να ηρεμήσουν. Και κάπου εκεί αναλαμβάνει δράση ο Αρπινάτι.

Με διάφορες υπόγειες ενέργειες καταφέρνει να πετύχει την άρση της απαγόρευσης και να ορίζεται ένα πέμπτο ματς μεταξύ των δύο ομάδων για τις 9 Αυγούστου του 1925 και στις 7 το πρωί σε ένα μικρό γήπεδο στο Βιτζεντίνο λίγο έξω από το Μιλάνο. Ο Αρπινάτι είχε ενημερώσει εγκαίρως την Μπολόνια για να είναι έτοιμη για το ματς την ώρα που οι άνθρωποι της Τζένοα ενημερώθηκαν λίγες ώρες πριν την διεξαγωγή του αγώνα. Οι περισσότεροι παίκτες της είχαν αναχωρήσει για διακοπές κι έγινε μια τεράστια προσπάθεια να τους φέρουν πίσω, χωρίς όμως να έχουν την δυνατότητα να προετοιμαστούν για την αναμέτρηση όπως είχε η Μπολόνια. Την ίδια ώρα στις εξέδρες του γηπέδου η πλειοψηφία των θεατών ήταν μελανοχίτωνες μετά από εντολή του Νο2 του Εθνικού Φασιστικού Κόμματος. Κάτω από αυτές τις συνθήκες η Μπολόνια πήρε τη νίκη με 2-1 και αναδείχτηκε πρωταθλήτρια της Λίγκας του Βορρά, και ουσιαστικά και όλης της Ιταλίας για πρώτη φορά στην ιστορία της, αφού οι ομάδες της Λίγκας του Νότου ήταν κατώτερης δυναμικότητας κάτι που φάνηκε με τις δύο νίκες επί της Αλμπα Ρόμα με συνολικό σκορ 6-0 (4-0 εντός και 2-0 εκτός).

Ενα εργαλείο προπαγάνδας

Τα όσα έλαβαν χώρα εκείνη την χρονιά στα ιταλικά γήπεδα ανέδειξαν τόσο την δημοτικότητα του αθλήματος αλλά και ότι θα μπορούσε να αποτελέσει μια αδιαμφισβήτητη πρωταρχική δραστηριότητα αναψυχής ενός ολόκληρου έθνους αλλά και ένα τέλειο προπαγανδιστικό όπλο για το καθεστώς. Ετσι, ο Μουσολίνι αποφασίζει μια σειρά από αλλαγές. Τότε ήταν που κυκλοφόρησε η Carta di Viareggio η οποία έφερε την επανάσταση στο calcio. Το έγγραφο αυτό όριζε ότι οι ποδοσφαιριστές έπρεπε να αναγνωριστούν ως «μη ερασιτέχνες», ανοίγοντας τον δρόμο για τον πλήρη επαγγελματισμό του αθλήματος, ενώ πλέον έμπαινε πλαφόν στις ομάδες οι οποίες θα μπορούσαν να έχουν στην σύνθεσή τους μέχρι δύο ξένους. Την ίδια ώρα εγκαταλείπεται το μοντέλο με τις δύο λίγκες και δημιουργείται ένα ενιαίο πρωτάθλημα, η Serie A, στο πλαίσιο της ανάπτυξης του αθλήματος χτίζονται εντυπωσιακά στάδια και σύλλογοι όπως η Τζένοα και η Ίντερ αναγκάζονται να αλλάξουν όνομα, ενώ άλλες μικρότερες ομάδες όπως αυτές της Φλωρεντίας αναγκάζονται να ενωθούν για να δημιουργήσουν έναν σύλλογο που θα εκπροσωπεί την πόλη. Και όλα αυτά στον βωμό της Italianità (της ιταλικοτότητας).
 
Ποιος ήταν ο άνθρωπος που είχε επωμιστεί αυτό το έργο; Μα ποιος άλλος από τον Λεάντρο Αρπινάτι. Ο Αρπινάτι, ο οποίος ήταν τότε πρόεδρος της Ιταλικής Ολυμπιακής Επιτροπής, ορίστηκε από τον Μουσολίνι το 1926 πρόεδρος της Ιταλικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, με στόχο να προβεί στις αλλαγές αυτές. Και η αλήθεια είναι ότι τα καταφέρνει περίφημα σε σημείο που αρχίζει να ενοχλεί τον Ντούτσε. Συνεργάτες του Μουσολίνι βλέποντας να αυξάνεται η δύναμη του Αρπινάτι τον κατηγορούν ότι αυτός βρισκόταν πίσω από την απόπειρα δολοφονίας του Ιταλού δικτάτορα στο γήπεδο της Μπολόνια το 1926, αλλά και ότι πλέον είναι εχθρός του καθεστώτος. Το 1934 μπαίνει στην φυλακή ενώ ακολουθεί και κατ' οίκον περιορισμός μέχρι και το 1940 όταν ο Μουσολίνι αποφασίζει να του απονείμει χάρη. Το τέλος του όμως ήταν ήδη προδιαγεγραμμένο. Μια ημέρα μετά την απελευθέρωση της Μπολόνια από τους Συμμάχους, στις 21 Απριλίου του 1945, το δεξί χέρι του Μουσολίνι δολοφονείται από Ιταλούς κομμουνιστές για τα όσα είχε κάνει στα πρώτα χρόνια της δικτατορίας.



Μετά τον πόλεμο η Μπολόνια δεν κατάφερε ποτέ να επανέλθει στο επίπεδο που ήταν στον Μεσοπόλεμο, με εξαίρεση κάποιες μικρές εκλάμψεις όπως το πρωτάθλημα του 1964 και τα Κύπελλα Ιταλίας του 1970 και 1974. Το ίδιο ακριβώς και η Τζένοα η οποία επίσης στην ανυποληψία. Παρόλα αυτά, η αντιπαλότητα εκείνης της χρονιάς δεν ξεχάστηκε ποτέ στην Ιταλία αφού αποτέλεσαν την αιτία για να αλλάξει για πάντα το ποδόσφαιρο στην χώρα.
gazzetta.gr

Αποσυνδεδεμένος fon7

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 26.293
    • Προφίλ
Απ: Ιταλία calcio
« Απάντηση #51 στις: Παρ 29 Νοέ 2019 19:36 »
Παράθεση
Serie A - Ρατσισμός: Οι 20 ομάδες ενωμένες
Με κοινή ανακοίνωση τους οι ομάδες του ιταλικού πρωταθλήματος αναφέρονται στο πρόβλημα του ρατσισμού και στην κοινή δράση από εδώ και πέρα, με πιο σκληρούς νόμους.

Ο ρατσισμός είναι ένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Serie A όπως έχει φανεί και φέτος σε διάφορες περιπτώσεις, αλλά αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Αυτή είναι η απόφαση που πήραν οι 20 ομάδες, οι οποίες εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση για το θέμα και για την απόφαση που πήραν να εξαφανίσουν τους ρατσιστές από τα γήπεδα, σε συνεργασία με τη Lega και την ομοσπονδία, οι οποίες θα θεσπίσουν νέους, πιο αυστηρούς, νόμους και κανονισμούς.

Η κοινή ανακοίνωση των 20 ομάδων αναφέρει τα εξής.

«Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι έχουμε ένα σοβαρό πρόβλημα με τον ρατσισμό στα ιταλικά γήπεδα και ότι δεν το αντιμετωπίσαμε αποτελεσματικά όλα αυτά τα χρόνια. Ακόμη και τη φετινή σεζόν, οι εικόνες του ποδοσφαίρου μας, στις οποίες αρκετοί ποδοσφαιριστές υπήρξαν θύματα ρατσιστικών επιθέσεων, έκαναν τον γύρο του κόσμου, προκαλώντας παντού σχόλια και συζητήσεις. Είναι λόγος για να είμαστε οργισμένοι, είναι λόγος για να ντρεπόμαστε όλοι μας. Στο ποδόσφαιρο, όπως και στη ζωή, κανείς δεν πρέπει να δέχεται ποτέ επιθέσεις ρατσιστικής φύσης. Δεν γίνεται να παραμείνουμε σε παθητικό ρόλο και να περιμένουμε ότι όλο αυτό θα σταματήσει. Με πρωτοβουλία των κλαμπ, τις τελευταίες εβδομάδες άρχισε ένας εποικοδομητικός διάλογος με τη Lega Serie A, την ομοσπονδία και διεθνείς οργανώσεις για το πώς θα αντιμετωπίσουμε και θα εξαφανίσουμε αυτό το πρόβλημα από τον κόσμο του ποδοσφαίρου.

Εμείς, τα κλαμπ που υπογράφουμε αυτή την επιστολή, είμαστε ενωμένοι από την επιθυμία για σοβαρές αλλαγές και η Lega Serie A εξέφρασε την πρόθεση της να καθοδηγήσει αυτές τις προσπάθειες μέσω μιας σταθερής και πλήρους αντιρατσιστικής πολιτικής στη Serie A, με νέους νόμους και κανονισμούς, πιο σοβαρούς, μαζί με ένα πλάνο ευαισθητοποίησης για όλους όσοι ασχολούνται με αυτό το άθλημα. Δεν έχουμε, πλέον, χρόνο για χάσιμο. Πρέπει να δράσουμε ενωμένοι με ταχύτητα και αποφασιστικότητα και έτσι θα κάνουμε από εδώ και πέρα. Τώρα, περισσότερο από ποτέ, η συνεισφορά και η υποστήριξη όλων σας, εσάς των οπαδών των ομάδων μας και του ιταλικού ποδοσφαίρου, θα είναι καθοριστική σε αυτή την προσπάθεια ζωτικής σημασίας».
gazzetta.gr

Αποσυνδεδεμένος fon7

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 26.293
    • Προφίλ
Απ: Ιταλία calcio
« Απάντηση #52 στις: Κυρ 12 Ιαν 2020 21:13 »
Οι κόντρες Ρόμα και Γιουβέντους έχουν γράψει ιστορία στην Ιταλία. Μια από αυτές, το 1981, έκρινε το πρωτάθλημα με ένα γκολ που ακόμα και δεκαετίες μετά συζητιέται για το αν ήταν οφσάιντ ή όχι, καθώς ούτε οι τηλε-διαιτητές συμφωνούσαν μεταξύ τους.



Το πρωτάθλημα των δέκα εκατοστών
Ανεξάρτητα από τη θέση των δύο ομάδων, ένα παιχνίδι μεταξύ των Γιουβέντους και Ρόμα δεν μπορεί να είναι αδιάφορο. Και μπορεί οι τίτλοι της Ρόμα να είναι λίγοι, αλλά το παρελθόν είναι γεμάτο παιχνίδια που έγραψαν ιστορία στο ιταλικό πρωτάθλημα. Όπως αυτό τον Μάιο του 1981. Η Ρόμα εκείνης της περιόδου ήταν μια ιδιαίτερα καλή ομάδα που στα χέρια του Νιλς Λίντχολμ (κι αργότερα του Σβεν Γκόραν Έρικσον) κέρδισε τίτλους, έπαιξε καλό ποδόσφαιρο και έφτασε και αρκετές φορές στην πηγή, αλλά δεν ήπιε νερό. Τη σεζόν 1980-81 η Ρόμα έδινε μεγάλη μάχη με τη Γιουβέντους για τον τίτλο. Με παίκτες όπως ο σπουδαίος ντι Μπαρτολομέι, ο Κάρλο Αντσελότι, ο Φαλκάο και φυσικά ο Μπρούνο Κόντι, και με τον Ρομπέρτο Προύτσο να σκοράρει 18 φορές, οι Ρωμαίοι έφτασαν να βρίσκονται τρεις αγωνιστικές πριν το τέλος μόλις έναν βαθμό πίσω από τους Μπιανκονέρι.



Έτσι λοιπόν, ο αγώνας της 10ης Μαΐου του 1981 στο κατάμεστο Κομουνάλε, που έκανε ρεκόρ εισπράξεων με 480 εκατομμύρια λιρέτες, ήταν το ματς που θα έκρινε κατά πολύ τον τίτλο. Το παιχνίδι δεν διεκδικούσε δάφνες ποιότητας. Ήταν ένας σκληρός αγώνας. Η Γιουβέντους του Τζιοβάνι Τραπατόνι με παίκτες όπως ο Σιρέα κι ο Καμπρίνι, αλλά κι ο γνωστός και μη εξαιρετέος Κλαούντιο Τζεντίλε, ήθελε κατ’ αρχήν να κρατήσει το μηδέν πίσω και στη συνέχεια να διεκδικήσει τη νίκη. Ήταν μια κλασσική ιταλική ομάδα Τραπατόνι που δεν θα σε εντυπωσιάσει. Από την άλλη, η Ρόμα προσπαθεί να παίξει πιο καλό ποδόσφαιρο, ειδικά από τη στιγμή που χρειάζεται τη νίκη, χωρίς όμως να τα καταφέρνει ιδιαίτερα. Οι παίκτες της μπήκαν με την αίσθηση της ανωτερότητας, όπως λέει ο Φαλκάο, σίγουροι ότι μπορούν να φύγουν με το διπλό, έβλεπαν τους παίκτες της Γιουβέντους να τρέμουν.


Η ατμόσφαιρα ήταν καυτή

Κι αν κάποιος περίμενε τον Τζεντίλε, τον άνθρωπο που μάρκαρε τον Μαραντόνα το 1982 με κάθε δυνατό και αδύνατο τρόπο να πρωταγωνιστήσει, τα φώτα της δημοσιότητας έκλεψε ο Τζουζέπε Φουρίνο. Νωρίς νωρίς πήρε κίτρινη για ένα φάουλ πάνω στον Φαλκάο και περίπου στα μέσα του 2ου ημιχρόνου για ένα ακόμα σκληρό φάουλ, είδε από τον διαιτητή Μπέργκαμο τη δεύτερη κίτρινη. Η Γιουβέντους με δέκα παίκτες πλέον είχε ως βασικό στόχο να αποφύγει την ήττα.

&feature=emb_title
Το διαβόητο παιχνίδι και το “γκολ” του Τουρόνε.

Η φάση του αγώνα γίνεται στο 75′. Η σέντρα από τον Μπρούνο Κόντι βγαίνει στην περιοχή της Γιούβε, ο Προύτσο δεν φτάνει την μπάλα κι ο αμυντικός Μαουρίτσιο Τουρόνε κερδίζει με κεφαλιά τον Ντίνο Τζοφ γράφοντας το 0-1. Ο διαιτητής Μπέργκαμο δείχνει τη σέντρα αρχικά, αλλά βλέπει τον επόπτη του Σαντσίνι να έχει σηκωμένη τη σημαία. Αμέσως ακυρώνει το γκολ υποδεικνύοντας οφσάιντ. Η ιστορία γράφεται. “Το γκολ του Τουρόνε” γίνεται μια από τις γνωστότερες στιγμές στο ιταλικό ποδόσφαιρο, το περίφημο “γκολ φάντασμα” που σηκώνει συζητήσεις για χρόνια.



Στα υπόλοιπα λεπτά του αγώνα δεν αλλάζει κάτι. Η Γιουβέντους παίρνει το 0-0 και κρατάει την πρωτιά. Μένουν ακόμα δύο ματς. Ο διαιτητής Μπέργκαμο δεν είναι σίγουρος για τη φάση, αλλά όπως δηλώνει χρόνια αργότερα, έχει εμπιστοσύνη στον επόπτη του με τον οποίο έπαιζαν μαζί σε πολλά παιχνίδια. «Ο Σαντσίνι ήταν εξαιρετικός επόπτης, λυπάμαι πολύ που μετά από αυτό πέρασε όσα πέρασε». Ο κόσμος της Ρόμα έξαλλος έπαιρνε τηλέφωνα, έβριζε και απειλούσε. Ο Σαντσίνι που έχει ένα κατάστημα δώρων στην Μπολόνια σταμάτησε τη διαιτησία ένα χρόνο αργότερα. Είχε ακουστεί ότι το έκανε εξαιτίας των απειλών. Ο ίδιος το διέψευσε. «Αφιερώθηκα απλά στο χόκεϊ. Αν ήταν να σταματήσω για τέτοιο λόγο το ποδόσφαιρο θα το είχα κάνει παλιότερα σε ένα ματς Γ’ εθνικής Κοζέντσα-Νοτσερίνα. Σφύριξα πέναλτι υπέρ των φιλοξενούμενων, ο κόσμος μπήκε μέσα, εγώ έτρεξα να κρυφτώ στα αποδυτήρια, αλλά έφτασαν ως εκεί και με χτύπησαν.» Ο Σαντσίνι είδε το γκολ στην τηλεόραση και συνεχίζει να υποστηρίζει ότι ήταν οφσάιντ. «Ήμουν ακριβώς στην ευθεία, τη στιγμή της σέντρας ο Τουρόνε ήταν οφσάιντ. Πήρα τη σωστή απόφαση.»


Απόκομμα της εποχής. Η μοβιόλα φυσικά πρωταγωνίστρια.

Αν θέλεις να βάλεις δυο οπαδούς της Γιούβε και της Ρόμα να μαλώσουν, πες τους γι’ αυτό το γκολ. Είναι το αντίστοιχο γκολ της Αγγλίας με τη Γερμανία στο Μουντιάλ του 1966. Το μυστήριο μεγαλώνει ακόμα περισσότερο όταν μπαίνουν θεωρίες συνωμοσίας σε σχέση με την τηλεοπτική μετάδοση. Ο σπίκερ της RAI Τσίρο Μάσιμο είπε στη μετάδοση ότι το γκολ ήταν οφσάιντ και εκεί χρειάστηκε η “μοβιόλα”. Για όσους δεν γνωρίζουν, στην Ιταλία πιθανότατα υπάρχει μεγαλύτερη διαιτητομανία και από τη δικιά μας. Έτσι, τότε που εμείς ποδοσφαιρικά ήμασταν ακόμα στα δέντρα, στην Ιταλία είχαν πάνελ ειδικών που με τη χρήση της “μοβιόλα”(του VAR πριν το VAR), βασανιστικά αργών ριπλέι από διάφορες γωνίες, έκριναν τους διαιτητές. Η μοβιόλα για δεκαετίες ήταν κάτι σαν εθισμός των ποδοσφαιρόφιλων, που περισσότερο από τις φάσεις των αγώνων στήνονταν στις τηλεοράσεις για να δουν κάθε λάθος των διαιτητών και να μαλώσουν την άλλη μέρα με τους αντίπαλους οπαδούς.



Έτσι λοιπόν κι εκείνο το βράδυ του Μαΐου, όλη η χώρα στήθηκε για να δει τη τηλε-δίκη. Ο αγώνας όμως, εξαιτίας μιας απεργίας στη RAI, δεν είχε κάλυψη με πολλές κάμερες και δεν υπήρχε κάποιο καλό ριπλέι. Οι ειδικοί πάντως κατέληξαν ότι ο παίκτης καλυπτόταν και το γκολ δεν έπρεπε να ακυρωθεί. Μικρή λεπτομέρεια: Τα στούντιο της RAI βρίσκονταν στη Ρώμη. Το 2013 (ναι τόσα χρονιά μετά το ματς, ακόμα γίνεται συζήτηση), ο… εφευρέτης της μοβιόλα το 1967 Κάρλο Σάσι, ξεσήκωσε τον κόσμο, καθώς δήλωσε ότι το γκολ γι’ αυτόν ήταν οφσάιντ και ότι το καρέ του ριπλέι που “επιλέχθηκε” από τη RAI (στη Ρώμη ξαναλέμε) έβγαζε το γκολ καθαρό. «Δεν λέω ότι έκλεψαν, απλά το μηχάνημα δεν ήταν τέλειο», συμπλήρωσε. Δικαίωση για τους Γιουβεντίνους; Τζάμπα τόση γκρίνια από τους Ρωμαίους; Η ιταλική παράνοια συνεχίστηκε, αφού ο άνθρωπος που κατηγορήθηκε ότι έκανε την επιλογή (ως υπεύθυνος της εκπομπής), δήλωσε ότι εκείνη την μέρα «ήταν στο βουνό» και όχι στα στούντιο και ότι το 1986 χρησιμοποίησε ένα άλλο σύστημα και βρήκε ότι ο παίκτης καλυπτόταν για… δέκα εκατοστά. «Παίζει ρόλο το καρέ που επιλέγεται, αλλά πιστεύω ότι ο Τουρόνε καλυπτόταν» είπε ο Τζανφράνκο ντε Λαουρέντις απαντώντας στον Κάρλο Σάσι. Όλα αυτά συμβαίνουν 32 χρόνια μετά τη φάση (και μετά λέμε για εμάς), με τον παίκτη να αποστασιοποιείται από την παράνοια και να δηλώνει: «Έχω βαρεθεί να μιλάω για όλα αυτά, με πήραν τέσσερις δημοσιογράφοι σήμερα, δεν θέλω να ασχολούμαι πια. Ό,τι έγινε, έγινε.» Φυσικά, ο Τουρόνε είναι πιθανότατα ο μόνος άνθρωπος στην Ιταλία που βαρέθηκε να ασχολείται με το γκολ.

Οι οπαδοί της Ρόμα θεωρούν ότι είναι μια ακόμα αδικία από τον πλούσιο Βορρά, πολλά παιδιά γαλουχήθηκαν με τις διηγήσεις για το γκολ του Τουρόνε χωρίς ποτέ να το έχουν δει. Το μίσος για τη Γιουβέντους γιγαντώθηκε από τότε. Ο πρόεδρος της Ρόμα Ντίνο Βιόλα κατέβηκε στα αποδυτήρια και έδωσε συγχαρητήρια στους διαιτητές, λέγοντας βέβαια με νόημα ότι η Ρόμα έχασε το πρωτάθλημα για… μερικά εκατοστά. Ο Βιόλα εκτός από επιτυχημένος πρόεδρος ήταν και πολύ έξυπνος άνθρωπος και είχε μια αρκετά ωραία κόντρα με τον ομόλογό του της Γιουβέντους Τζιαμπιέρο Μπονιπέρτι. Μέσα σε αθλητικά επίπεδα και κυρίως με χιούμορ. Μετά λοιπόν τα λόγια του Βιόλα, ο Τζιαμπιέρο Μπονιπέρτι στέλνει την επόμενη ημέρα δώρο στον Βιόλα έναν χάρακα. Το μήνυμα γράφει «Αφού λες ότι το Γιουβέντους-Ρόμα ήταν θέμα μερικών εκατοστών σου στέλνω έναν χάρακα για να τα μετράς καλύτερα». Ο Βιόλα φυσικά απάντησε, λέγοντας ότι είναι μηχανικός και δεν τον χρειάζεται.

&feature=emb_title
6 Μαρτίου του 1983. Ένα ακόμα “ζήτημα εκατοστών”. Αν και με γυμνό μάτι το γκολ της Γιουβέντους φαίνεται καθαρό (στα 3.40 του βίντεο)

Η Ρόμα είχε τις ελπίδες της για τίτλο ακόμα, η Γιουβέντους όμως δεν σκόνταψε. Ταξίδεψε στο Νότο, αλλά κέρδισε 0-1 τη Νάπολι και την τελευταία αγωνιστική υποδέχτηκε τη Φιορεντίνα. H Ρόμα κέρδισε την υποβιβασμένη Πιστοϊέζε με 1-0 και την τελευταία αγωνιστική έπαιζε με την Αβελίνο. Προηγήθηκε νωρίς με γκολ του Φαλκάο και περίμενε να ακούσει τα ευχάριστα από το Τορίνο. Όταν ο Καμπρίνι άνοιξε το σκορ, οι Ρωμαίοι κατέρρευσαν ψυχολογικά και ισοφαρίστηκαν. Η Γιούβε κράτησε το αγαπημένο της 1-0 και πανηγύρισε τον τίτλο με διαφορά δύο βαθμών. Σε μια χρονιά με αρκετές τέτοιες γκέλες για τους Ρωμαίους, οι Γιουβεντίνοι υποστηρίζουν ότι η Ρόμα ακόμα και να κέρδιζε μέσα στο Κομουνάλε, στο τέλος θα είχε καταρρεύσει από το άγχος. Η Ρόμα δυο χρόνια πάντως μετά, κατέκτησε το πρωτάθλημα αφήνοντας τη Γιουβέντους τέσσερις βαθμούς πίσω. Έχοντας μάλιστα χάσει στο Ολίμπικο με 1-2 με ένα ακόμα γκολ που συζητήθηκε πολύ. Οι γηπεδούχοι προηγήθηκαν με 1-0, αλλά ένα φάουλ του Πλατινί και ένα γκολ του Μπρίο έδωσαν τη νίκη στη Γιούβε. Οι Ρωμαίοι διαμαρτυρήθηκαν για οφσάιντ του Πλατινί πριν δώσει την ασίστ του 1-2, η συζήτηση για τα εκατοστά άνοιξε και πάλι με τους γνωστούς πρωταγωνιστές, αλλά αυτή τη φορά ήταν οι πρωτευουσιάνοι που πανηγύρισαν το πρωτάθλημα. Η κόντρα των δύο συλλόγων από τότε είναι τεράστια, ακόμα σε παιχνίδια που δεν παίζεται κάποιος τίτλος. Ειδικά για τους πρωτευουσιάνους είναι θέμα τιμής, μια νίκη σε τέτοια ματς.
sombrero.gr

Αποσυνδεδεμένος fon7

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 26.293
    • Προφίλ
Απ: Ιταλία calcio
« Απάντηση #53 στις: Πεμ 16 Ιαν 2020 21:46 »
Η όχι και τόσο κυρία


Στο Τορίνο δεν ξεχνούν εύκολα και οι γυναίκες οπαδοί της γηραιάς κυρίας, δεν συμπεριφέρονται και τόσο σαν κυρίες όταν αντιμετωπίζουν την Ίντερ…
sombrero.gr

Αποσυνδεδεμένος fon7

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 26.293
    • Προφίλ
Απ: Ιταλία calcio
« Απάντηση #54 στις: Πεμ 13 Φεβ 2020 17:28 »
"Ο αγώνας που δεν θα ξεχάσω ποτέ είναι ο τελικός του 1999 στο Καμπ Νου. Από τη δική μου πλευρά ήταν λίγο διαφορετικά τα πράγματα. Το παιχνίδι τελείωνε, δεν είχα προβλήματα, δεν υπήρχαν παράπονα, οπότε ήμουν ευτυχισμένος. Τότε ισοφάρισε η Γιουνάιτεντ και το πρώτο πράγμα που σκέφτηκα ήταν 'ωχ, άλλα 30 λεπτά, 30 λεπτά για να κάνεις ένα λάθος και να ξεχαστεί όλη η καλή εμφάνιση σου'. Ξέρετε όμως τι ακολούθησε. Εκείνα τα 3 λεπτά στη Βαρκελώνη δεν θα τα ξεχάσω ποτέ. Για τέτοιες στιγμές δεν αγαπάμε άλλωστε το ποδόσφαιρο;"

(Πιερλουίτζι Κολίνα)

El Sombrero

Αποσυνδεδεμένος fon7

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 26.293
    • Προφίλ
Απ: Ιταλία calcio
« Απάντηση #55 στις: Παρ 21 Φεβ 2020 17:53 »
Έφαγε 11 γκολ στα πρώτα 3 ματς αλλά δεν σταμάτησε να παίζει επιθετικά, κουβάλησε το 1/3 της πόλης της στο Σαν Σίρο για έναν αγώνα και στο πρώτο CL νοκ άουτ της ιστορίας της κατέβηκε με λογική "ε, ας λήξει 6-4, σιγά". Η Αταλάντα είναι αναμφίβολα η πιο ωραία ιστορία της χρονιάς.

El Sombrero

Αποσυνδεδεμένος fon7

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 26.293
    • Προφίλ
Απ: Ιταλία calcio
« Απάντηση #56 στις: Τρι 10 Μάρ 2020 18:43 »
Το ιταλικό ποδόσφαιρο έχει βάλει λουκέτο λόγω του κορονοϊού αλλά οι οργανωμένοι οπαδοί κάνουν ό,τι μπορούν για να βοηθήσουν. Οι 1.200 οπαδοί της Αταλάντα που είχαν αγοράσει εισιτήριο για το ματς με τη Βαλένθια αποφάσισαν να δωρίσουν το ποσό της επιστροφής στο νοσοκομείο της πόλης, που όπως τα περισσότερα βρίσκεται σε κατάσταση ανάγκης. Τα χρήματα αυτά θα προστεθούν στα 40.000 ευρώ που συγκεντρώθηκαν ήδη από άλλους οπαδούς της ομάδας που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα για στήριξη του νοσοκομείου και του προσωπικού του.

El Sombrero

Αποσυνδεδεμένος RASTA

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 3.384
    • Προφίλ
Απ: Ιταλία calcio
« Απάντηση #57 στις: Τρι 10 Μάρ 2020 20:12 »
Το ιταλικό ποδόσφαιρο έχει βάλει λουκέτο λόγω του κορονοϊού ....
καλύτερα....είναι πρώτη η lazio,κ η TORINO πάει κατά διαόλου....
" Ανυποχώρητος: σημαίνει να είναι το κεφάλι σου μέσα στο στόμα του λύκου κι εσύ να του λες άντε γαμήσου... "

Fidel Castro

Αποσυνδεδεμένος fon7

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 26.293
    • Προφίλ
Απ: Ιταλία calcio
« Απάντηση #58 στις: Πεμ 12 Μάρ 2020 21:34 »
Για 52 χρόνια ο Αμερικάνος συγγραφέας Τζο ΜακΓκίνις ζούσε μια ήσυχη ζωή χωρίς μεγάλα πάθη. Μετά ερωτεύτηκε το ποδόσφαιρο, απέρριψε μια δουλειά 1 εκατομμυρίου και μετακόμισε στην Ιταλία για να ζήσει από κοντά το θαύμα ενός χωριού που έπαιζε για πρώτη φορά στη Serie B.


Το θαύμα του Καστέλ ντι Σάνγκρο: Ο Αμερικάνος που ερωτεύτηκε το ποδόσφαιρο

Για 52 χρόνια ο Τζο ΜακΓκίνις ζούσε μια ζωή χωρίς μεγάλα πάθη στα δυτικά παράλια των ΗΠΑ. Στα 26 του είχε γίνει ο νεότερος συγγραφέας που μπήκε στη λίστα των Best Seller των New York Times, ένα κατόρθωμα που οφείλει στο βιβλίο του ‘The Selling of the President’, το οποίο ασχολιόταν με τον υποψήφιο τότε για την προεδρία, Ρίτσαρντ Νίξον. Ακολούθησε μια άκρως επιτυχημένη καριέρα με αρκετά βιβλία και μια ήσυχη ζωή που είχε ως επίκεντρο τη λογοτεχνία και την πολιτική. Μέχρι που ξεκίνησε το Μουντιάλ του 1994.

“Θυμάμαι καθαρά πως ήταν η ζωή μου. Από πολλές απόψεις, υποθέτω ότι ζούσα καλύτερα. Τα παιδιά μου με σέβονταν. Με τη σύζυγο μου μοιραζόμασταν πολλά κοινά ενδιαφέροντα. Είχα φίλους. Μου άρεσε η μουσική. Διάβαζα βιβλία. Ότι ξαφνικά θα ξυπνούσε μέσα μου το πάθος για το ποδόσφαιρο έμοιαζε τόσο απίθανο όσο το να γίνω αστροναύτης” έγραψε ο ίδιος, χρόνια μετά.

Η ανάθεση του Παγκοσμίου Κυπέλλου στις ΗΠΑ ξύπνησε την περιέργεια του 52χρονου Αμερικανού για ένα παιχνίδι για το οποίο δεν ήξερε τίποτα και η συνέχεια ήταν ένας δρόμος χωρίς επιστροφή. Ο ΜακΓκίνις πέρασε ένα ολόκληρο καλοκαίρι διαβάζοντας και παρακολουθώντας αγώνες, ερωτεύτηκε παράφορα το ποδόσφαιρο και προσάρμοσε την υπόλοιπη ζωή του γύρω απ’αυτό. Έβαλε δορυφορική στο σπίτι του για να βλέπει όσα περισσότερα ματς μπορούσε, αγόραζε ποδοσφαιρικά βιβλία με το κιλό (από τα κλασικά του Γκαλεάνο μέχρι βιβλία στατιστικών που κατέγραφαν την προϊστορία των ντέρμπι Στόουκ-Πορτ Βέιλ!), ξενυχτούσε ή ξυπνούσε από τα ξημερώματα για να μη χάνει τα μεγάλα ευρωπαϊκά παιχνίδια και συζητούσε ατελείωτα γι’αυτό με όποιον μοιραζόταν το ίδιο πάθος.

Η τρέλα του για το παιχνίδι επηρέασε αναπόφευκτα και τη δουλειά του. Το 1995 όταν όλη η Αμερική παρακολουθούσε φανατικά τη δίκη του Ο. Τζ. Σίμπσον, ένας εκδότης του πρόσφερε 1 εκατομμύριο δολάρια για να γράψει ένα βιβλίο γι’αυτήν. Τότε, ο ΜακΓκίνις σόκαρε τους πάντες με την απόφαση του. Όχι μόνο αρνήθηκε να ασχοληθεί με τη δίκη αλλά ανακοίνωσε πως το επόμενο βιβλίο του θα είχε ως θέμα το ποδόσφαιρο. Το θέμα του; Μια μικρή ομάδα από ένα χωριό κοντά στην κεντρική Ιταλία, η οποία είχε μόλις ανέβει για πρώτη φορά στη Serie B!



Το καλοκαίρι του 1996 αποχαιρέτησε τη γυναίκα του και μετακόμισε για ένα χρόνο στο απομακρυσμένο Καστέλ ντι Σάνγκρο, ένα χωριό 5.000 κατοίκων που την προηγούμενη χρονιά είχε κάνει την τεράστια έκπληξη, κερδίζοντας την άνοδο στη δεύτερη μεγαλύτερη κατηγορία της Ιταλίας, σε μια εποχή που το ιταλικό ποδόσφαιρο ζούσε τα καλύτερα και πιο ένδοξα χρόνια του. Εκεί θα αντιμετώπιζε παραδοσιακές δυνάμεις της χώρας, όπως η Τορίνο και η Τζένοα, αλλά και ομάδες από μεγαλουπόλεις, όπως η Μπάρι, η Πάντοβα και η Βενέτσια.

Οι ντόπιοι υποδέχτηκαν με ενθουσιασμό τον διάσημο συγγραφέα, του έδωσαν το ελεύθερο να κινείται σε όλους τους χώρους του γηπέδου, τον έπαιρναν στο λεωφορείο της ομάδας στα εκτός έδρας και για να γνωρίσει ακόμα καλύτερα τους παίκτες τον άφησαν να τρώει καθημερινά μαζί τους στο τοπικό εστιατόριο. Ο ΜακΓκίνις έζησε από μέσα όλη τη σεζόν, παθιάστηκε με την ομάδα και την ηρωική προσπάθεια της να κάνει ένα δεύτερο συνεχόμενο θαύμα και να παραμείνει στην κατηγορία, μεταμορφώθηκε σε κανονικό οπαδό που αδυνατεί να συγκρατήσει τα συναισθήματα του στην κερκίδα και κατέγραψε τα πάντα στο βιβλίο ‘Τα δοκάρια του Καστέλ ντι Σάνγκρο’ (Κανονικός τίτλος: ‘The Miracle Of Castel Di Sangro‘). Η ιστορία μπορεί να κουράσει λίγο έναν άσχετο με το ποδόσφαιρο αναγνώστη (λόγω της υπερβολικής τακτικής ανάλυσης κάποιων αγώνων) αλλά σίγουρα θα αρέσει σε κάποιον που ασχολείται με το ποδόσφαιρο με το ίδιο πάθος με το οποίο το αντιμετώπιζε – μετά τα 52 του πάντα – και ο Αμερικανός συγγραφέας.



Για καλή του τύχη, η ιστορική σεζόν που παρακολούθησε από κοντά είχε μπόλικες ποδοσφαιρικές συγκινήσεις αλλά και αρκετά ευτράπελα, εντός και εκτός γηπέδων. Η ομάδα του Καστέλ ντι Σάνγκρο παρά το μικρό της μπάτζετ και το γεγονός ότι έβγαλε τη μισή χρονιά παίζοντας τα εντός έδρας σε ουδέτερο γήπεδο, αποδείχτηκε πολύ σκληρό καρύδι για όλους τους αντιπάλους της μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Εκτός αυτού όμως, ο άβγαλτος και αγαθός Αμερικανός ανακάλυπτε έναν νέο κόσμο, γεμάτο μεσογειακές ‘ομορφιές’, περίεργα σκηνικά και μυστήριους ανθρώπους. Όπως χαρακτηριστικά λέει μια ατάκα που παραθέτει και ο συγγραφέας στο βιβλίο: “Στη Serie B δεν βαριέσαι ποτέ. Εκτός από τα 90 λεπτά των αγώνων.”

Ένας πάμπλουτος και ιδιόρρυθμος ιδιοκτήτης που κανείς δεν ξέρει πως έκανε την περιουσία του, ένας κομπιναδόρος πρόεδρος που έχει κι άλλες βλέψεις πέρα απ’το ποδόσφαιρο και ένας ξεροκέφαλος προπονητής που δεν αντέχει τις βεντέτες είναι κάποια από τα πρόσωπα που συναντάει ο ΜακΓκίνις, πρόσωπα των οποίων οι τόσο γνώριμες περιγραφές (η φράση “ούνα φάτσα, ούνα ράτσα” δεν βγήκε τυχαία) σίγουρα θα προκαλέσουν ένα χαμόγελο στο πρόσωπο κάθε αναγνώστη που έχει φάει με το κουτάλι το ελληνικό ποδόσφαιρο.

&feature=emb_title
Μια από τις μεγαλύτερες στιγμές στην ιστορία της Καστέλ ντι Σάνγκρο: To διπλό μέσα στο Λουίτζι Φεράρις

Όπως διαβάζουμε σε σχετικό σημείωμα του εκδοτικού οίκου, το βιβλίο (το οποίο ο συγγραφέας χαρακτήρισε ως το πιο αγαπημένο του) ψηφίστηκε ομόφωνα ως το Βιβλίο της Χρονιάς για το 1999 από την Επιτροπή Βραβείων William Hill στο Λονδίνο -το πρώτο αμερικάνικο βιβλίο που κέρδισε αυτό το βραβείο-, ενώ αναδείχθηκε επίσης ως το Καλύτερο Βιβλίο της Σεζόν 1999 από το κορυφαίο αγγλικό ποδοσφαιρικό περιοδικό FourFourTwo.

Ο Τζο ΜακΓκίνις πέθανε το 2014 στις ΗΠΑ σε ηλικία 71 ετών. Οι περισσότεροι άνθρωποι που τον έμαθαν μέσα από το συγγραφικό του έργο πιστεύουν πως το μεγαλύτερο επίτευγμα του ήταν το βιβλίο για τον Νίξον και η πολύ πετυχημένη τριλογία των βιβλίων θρίλερ που έγραψε αργότερα. Αν ρωτούσες όμως τον ίδιο, το πιθανότερο είναι πως θα σου έλεγε πως η μεγαλύτερη επιτυχία στη ζωή του ήταν πως γνώρισε από κοντά τον Ρομπέρτο Μπάτζιο, τον παίκτη που “πρόσθετε στο ποδόσφαιρο κομψότητα, χάρη και μια αύρα μαγείας που δεν είχα δει ποτέ μέχρι τώρα σε οποιοδήποτε άθλημα”.
sombrero.gr

Αποσυνδεδεμένος chilly

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 1.780
    • Προφίλ
Απ: Ιταλία calcio
« Απάντηση #59 στις: Παρ 13 Μάρ 2020 01:04 »
Το ιταλικό ποδόσφαιρο έχει βάλει λουκέτο λόγω του κορονοϊού αλλά οι οργανωμένοι οπαδοί κάνουν ό,τι μπορούν για να βοηθήσουν. Οι 1.200 οπαδοί της Αταλάντα που είχαν αγοράσει εισιτήριο για το ματς με τη Βαλένθια αποφάσισαν να δωρίσουν το ποσό της επιστροφής στο νοσοκομείο της πόλης, που όπως τα περισσότερα βρίσκεται σε κατάσταση ανάγκης. Τα χρήματα αυτά θα προστεθούν στα 40.000 ευρώ που συγκεντρώθηκαν ήδη από άλλους οπαδούς της ομάδας που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα για στήριξη του νοσοκομείου και του προσωπικού του.

El Sombrero
Εισιτήριο είχαν αγοράσει 3500 φίλοι της Αταλάντα. 1200 ήταν οι οπαδοί που είχαν κλείσει με την Curva Nord. η Curva Nord τα δίνει τα 40000 ευρώ. Δεν είναι το σύνολο των φίλων της Αταλάντα. Πολύ πιθανόν να τα έδιναν και οι υπόλοιποι 2300. Αλλά οι οπαδοί της Nord τα έδωσαν.
φορεβερ

Αποσυνδεδεμένος fon7

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 26.293
    • Προφίλ
Απ: Ιταλία calcio
« Απάντηση #60 στις: Κυρ 15 Μάρ 2020 16:21 »
Όπως αποκάλυψε σήμερα ο περιφερειάρχης της Καμπανια, Βινσένζο ντε Λούκα, ο αρχηγός της Νάπολι, Λορέντζο Ινσίνιε, ήταν ένας από τους πρώτους ανθρώπους που προσφέρθηκε να βοηθήσει, δωρίζοντας 100.000 ευρώ στα νοσοκομεία της πόλης.

El Sombrero

Αποσυνδεδεμένος fon7

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 26.293
    • Προφίλ
Απ: Ιταλία calcio
« Απάντηση #61 στις: Κυρ 15 Μάρ 2020 19:25 »
Παράθεση
Ένα από τα εκατοντάδες θύματα του κορωνοϊού στην Ιταλία είναι και ο Βιτόριο Γκρεγκότι. Το όνομα του μπορεί να μην σας λέει τίποτα αλλά ο 92χρονος αρχιτέκτονας είχε σχεδιάσει, μεταξύ πολλών άλλων, το Ολυμπιακό Στάδιο της Βαρκελώνης (στο οποίο μέχρι πριν μερικά χρόνια έπαιζε η Εσπανιόλ) και το αγαπημένο μας 'Λουίτζι Φεράρις', έδρα της Τζένοα και της Σαμπντόρια.


El Sombrero

Αποσυνδεδεμένος fon7

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 26.293
    • Προφίλ
Απ: Ιταλία calcio
« Απάντηση #62 στις: Πεμ 26 Μάρ 2020 23:05 »
Πρόεδρε έχεις γράμμα
O αρχηγός των οργανωμένων οπαδών της Αταλάντα, Κλαούντιο Γκαλιμπέρτι, προς τον πρόεδρο της ομάδας, Αντόνιο Περκάσι. Με αυτή την κίνηση ζητάει από το αφεντικό της ομάδας να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα εφόσον αυτό συνεχιστεί...

''Το Μπέργκαμο και ο κόσμος του, έρχεται πρώτο και μετά η ομάδα. Πρόεδρε, αυτό το ξεχωριστό και ιστορικό αιματοκύλισμα στην πόλη, αξίζει και μία ξεχωριστή και ιστορική απόφαση. Πρόεδρε, εμένα αυτό που μου έρχεται φυσιολογικά στο μυαλό είναι για την Αταλάντα να σταματήσει το πρωτάθλημα εδώ. Ίσως και να μην είναι εφικτό αυτό, αλλά θέλω να πιστεύω πως η Αταλάντα μας είναι ένα παράδειγμα για όλους σε αυτόν τον πόλεμο. Απλά, σκέφτομαι πόσοι οπαδοί της Αταλάντα έφυγαν από τη ζωή λόγω του ιού. Δεν νομίζω πως το να γυρίσει η Αταλάντα είναι ισοδύναμο με το να επιστρέψουμε όλοι στην κανονικότητα. Αυτό θα είναι έλλειψη σεβασμού στους ανθρώπους που έδωσαν την ζωή τους για το Μπέργκαμο. Για την Αταλάντα θα υπάρχει πάντα χρόνος και μία ημέρα θα κερδίσουμε το πρωτάθλημα, αλλά τώρα το να πανηγυρίσουμε ένα γκολ του Γκόμες δεν θα έχει νόημα''.
novasports.gr

Αποσυνδεδεμένος fon7

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 26.293
    • Προφίλ
Απ: Ιταλία calcio
« Απάντηση #63 στις: Σαβ 28 Μάρ 2020 21:56 »
Σε μια προσπάθεια να βοηθήσει όσο μπορεί τους ηλικιωμένους κατόχους διαρκείας της που λόγω της κατάστασης δεν μπορούν να βγούνε από το σπίτι η Ρόμα ετοίμασε και έστειλε στον καθένα από ένα πακέτο με διάφορα τρόφιμα (ρύζι, μπισκότα, μαρμελάδα κτλ.), νερά, μάσκες, γάντια και αντισηπτικά.



El Sombrero

Αποσυνδεδεμένος fon7

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 26.293
    • Προφίλ
Απ: Ιταλία calcio
« Απάντηση #64 στις: Τρι 31 Μάρ 2020 00:59 »
Η αλληλεγγύη των Ιταλών οργανωμένων οπαδών απέναντι στον κορονοϊό


Η τραγική κατάσταση στην Ιταλία συνεχίζεται με  αμείωτο ρυθμό. Ήδη την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, Δευτέρα 23 Μαρτίου 2020, άλλοι 600 άνθρωποι “έφυγαν” από τον φονικό κορονοϊο. Μέσα σε αυτές τις θλιβερές στιγμές για την Ιταλία οι οργανωμένοι οπαδοί, οι ultras, κάνουν ότι περνάει από το χέρι τους για να βοηθήσουν την κατάσταση. Το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό αλλά και όλες και όλους που έχουν ανάγκη.

Ο Σεμπαστιάν Λουί, συγγραφέας του βιβλίου “Το φαινόμενο των ultras στην Ιταλία” (Εκδόσεις Απρόβλεπτες, 2011),  που πολλές φορές στο περιοδικό μας έχουμε φιλοξενήσει κείμενά του, έγραψε ένα άρθρο στην Le Monde σχετικά με τις κινήσεις και τις πρωτοβουλίες που έχουν πάρει μέχρι σήμερα δεκάδες ultras γκρουπ στη γείτονα χώρα. Ο καλός φίλος Γιώργος Καράμπελας μετέφρασε το άρθρο και σας το παρουσιάζουμε. Τσεκάρετε επίσης και το κείμενο του (συνεργάτη μας)  Θάνου Σαρρή στο “Κουτί της Πανδώρας”.

Ελπίζουμε να τελειώσει σύντομα το δράμα που βιώνουν οι γείτονες, αλλά και συνολικά όλος ο κόσμος…

Η Ιταλία περνά μια κρίση χωρίς προηγούμενο. Ενώ ο πληθυσμός της τελεί υπό απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 10 Μαρτίου, ο αριθμός των νεκρών έχει πλέον ξεπεράσει κατά πολύ τον αντίστοιχο της Κίνας. Οι νοσοκομειακές δομές έχουν κορεστεί, αλλά η χώρα έχει εμπιστοσύνη στο νοσηλευτικό της προσωπικό, όπως μαρτυρούν τα μηνύματα στα μπαλκόνια των σπιτιών ή τα πανό ευγνωμοσύνης έξω από νοσοκομεία, με πρωτοβουλία από συνδέσμους οργανωμένων οπαδών.

Πολλοί από αυτούς αποφάσισαν να πάνε πέρα από τα λόγια και να δείξουν με πράξεις τη θέλησή τους να βοηθήσουν. Τι κάνεις όταν απαγορεύονται οι συναθροίσεις; Οι ιταλικοί σύνδεσμοι διαπνέονται από ισχυρή αίσθηση κινητοποίησης και διαθέτουν αποτελεσματικούς διαύλους επικοινωνίας, κυρίως μέσω των κοινωνικών δικτύων. Έτσι, έδωσαν γρήγορα στα μέλη τους και στους συμπαθούντες να καταλάβουν την ανάγκη του αυτοπεριορισμού. Άλλωστε, η αλληλοβοήθεια, η προσφορά και η αλληλεγγύη είναι θεμελιώδη στοιχεία του κινήματος των οργανωμένων.

Ήδη στις 24 Νοεμβρίου 1985, οι Brigate Rossonere και ο Fossa dei Leoni, σύνδεσμοι της Μίλαν, είχαν προσφέρει πενήντα εκατομμύρια λιρέτες της εποχής στην Ιταλική Ένωση για τον Αγώνα κατά των Νεοπλασιών. Οι δύο σύνδεσμοι αριθμούσαν τότε σχεδόν δέκα χιλιάδες μέλη και είχαν αποφασίσει να παραχωρήσουν μεγάλο μέρος του ταμείου τους σε αυτή την οργάνωση. Έκτοτε, είναι πολλά τα παραδείγματα που επιβεβαιώνουν ότι η στράτευση είναι κομμάτι της φιλοσοφίας των οργανωμένων, είτε πρόκειται για τον πόλεμο στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη στις αρχές της δεκαετίας του 1990, για το καταστροφικό τσουνάμι στην Ασία το 2004 ή για τον σεισμό στην Άκουιλα το 2009, γεγονότα που έγιναν αφορμή για μια άνευ προηγουμένου κινητοποίηση των ιταλικών συνδέσμων.

Είναι λογικό λοιπόν οι οργανωμένοι να αντιδρούν και σήμερα. Η επιδημία του κορονοϊού έχει πλήξει αλύπητα τη Λομβαρδία, και πιο συγκεκριμένα την επαρχία του Μπέργκαμο, η οποία έχει χτυπηθεί περισσότερο από κάθε άλλη. Η υγειονομική αυτή κρίση έρχεται σε μια στιγμή που η ομάδα του Μπέργκαμο πραγματοποιεί εξαιρετική σεζόν. Πράγματι, η Αταλάντα βρίσκεται στην καλύτερη φάση της ιστορίας της, κερδίζοντας για πρώτη φορά την πρόκρισή της στα προημιτελικά του Champions League. Η ρεβάνς με τη Βαλένθια, στις 10 Μαρτίου, διεξάχθηκε σε άδειο στάδιο. Κανένας οπαδός της Αταλάντα δεν πήγε στην Ισπανία, γιατί επικράτησε το αίσθημα ευθύνης, παρά το μεγάλο αθλητικό διακύβευμα. Όλα πάντως είχαν οργανωθεί: χίλιοι διακόσιοι οπαδοί είχαν κανονίσει να φύγουν για τη Βαλένθια υπό την αιγίδα των Atalanta Supporters, του συνδέσμου των οργανωμένων της Curva Nord, και της Associazione Tifosi Atalantini. Κάθε οπαδός είχε δαπανήσει πεντακόσια ευρώ για να προμηθευτεί εισιτήριο του ματς.



Η εξέλιξη της πανδημία υποχρέωσε την UEFA να διεξαγάγει τον αγώνα κεκλεισμένων των θυρών, ακυρώνοντας το ταξίδι και ανοίγοντας τον δρόμο για επιστροφή των χρημάτων για τα εισιτήρια. Οι οργανωμένοι της Curva Nord άρπαξαν τότε την ευκαιρία για να δώσουν το στίγμα τους, όπως εξηγεί ο Ντανιέλ, ένας από τους υπεύθυνους των οργανωμένων: «Η ιδέα μάς ήρθε όταν οργανωθήκαμε για να πάρουμε πίσω τα χρήματα για τα εισιτήρια. Ήμασταν ήδη σε καραντίνα στα σπίτια μας, και εκεί που μιλούσαμε μεταξύ μας προτείναμε στον κόσμο που είχε κλείσει εισιτήριο με τη μεσολάβησή μας να δώσει αυτό το ποσό στο νοσοκομείο του Μπέργκαμο». Και συνεχίζει: «Αφού ρίξαμε στο τραπέζι την ιδέα, είδαμε ότι οι οπαδοί τη στήριζαν ομόφωνα. Με το που πήραμε πίσω τα χρήματα, δώσαμε το ποσό των σαράντα χιλιάδων ευρώ στο τοπικό νοσοκομείο». Σε αυτό το ποσό πρέπει να προστεθούν άλλες είκοσι χιλιάδες ευρώ, μέσω της Associazione Tifosi Atalantini, που αποφάσισε να μιμηθεί τους οργανωμένους και να κάνει το ίδιο. «Είναι δηλαδή μια πρωτοβουλία που βρήκε απήχηση σε όλους τους οπαδούς της Αταλάντα, και αφιερώθηκε σε ένα συγκεκριμένο τμήμα του νοσοκομείου Papa Giovanni του Μπέργκαμο, που ασχολείται με τον κορονοϊό», διευκρινίζει ο Ντανιέλ.

«Ο κόσμος μάς έμαθε πριν από έντεκα χρόνια, όταν ο σεισμός κατέστρεψε την Άκουιλα. Πήγαμε επιτόπου τότε και βοηθήσαμε οικονομικά, αλλά και ανθρωπιστικά». Κατά τον Ντανιέλ, «οι οπαδοί του Μπέργκαμο αντέδρασαν έτσι γιατί στο πέταλό μας ξέρουμε πως είναι καθήκον μας να προσφέρουμε. Γιατί όταν έχεις την ικανότητα να συσπειρώνεις τόσο κόσμο, αρκούν λίγα για να πετύχεις πολλά. Είναι ευθύνη μας και την αναλαμβάνουμε πρόθυμα». Συνεχίζει: «Η κατάσταση εδώ είναι τρομερή, είχαμε μηνύματα, πράξεις αλληλεγγύης από πολλούς οργανωμένους, μερικές φορές και αντιπάλους μας, που μας ρώτησαν πώς μπορούν να μας βοηθήσουν. Αυτό δείχνει πόσο βαθιές είναι οι αξίες του κόσμου των οργανωμένων: όταν υπάρχουν τέτοιες συνθήκες, όλα τα υπόλοιπα περνούν σε δεύτερο πλάνο».

Ωστόσο, στην επαρχία η κατάσταση παραμένει δραματική. «Αυτή τη στιγμή, είμαστε όλοι κλεισμένοι σπίτι. Η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη, θα χρειαστεί να περάσουν εβδομάδες για να δούμε σημάδια βελτίωσης. Πρέπει να εξοπλιστούμε με υπομονή, να έχουμε πίστη, να τηρούμε τους κανόνες για να μην αυξηθεί η μετάδοση. Σε κάποια χωριά, είχαμε περισσότερους νεκρούς μέσα σε δέκα μέρες απ’ ό,τι σε έναν χρόνο». Όσο μιλάω με τον Ντανιέλ στο τηλέφωνο, ακούγεται μια σειρήνα ασθενοφόρου. Κλείνει τη συνομιλία μας με τα εξής λόγια: «Οι μόνοι θόρυβοι που ακούγονται πια είναι σειρήνες και καμπάνες που αναγγέλλουν νεκρούς. Αλλά έχουμε δύναμη, δεν το βάζουμε κάτω».

Κάπου πενήντα χιλιόμετρα δυτικότερα βρίσκεται η επαρχία του Κόμο. Αν και έχει πληγεί λιγότερο απ’ ό,τι το Μπέργκαμο, η πόλη δίπλα στην ξακουστή λίμνη δοκιμάζεται κι αυτή από τον κορονοϊό. Οι οργανωμένοι της τοπικής ομάδας, που παίζει στη Serie C, πήραν μια πρωτότυπη πρωτοβουλία. Όπως εξηγεί ο Φεντερίκο, ένας από τους υπεύθυνους του συνδέσμου Curva Como 1907: «Μπροστά στον υγειονομικό κίνδυνο, μαζί με το νοσοκομείο Sant’Anna του Κόμο που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή από το ξεκίνημα της επιδημίας, θεωρήσαμε σημαντικό να βοηθήσουμε χειροπιαστά, εμπλέκοντας το σύνολο των οπαδών της ομάδας μας. Πρώτα απ’ όλα, υποδεχτήκαμε με πολλή χαρά την πρωτοβουλία της ομάδας να δώσει όλα τα χρήματα των εισιτηρίων διαρκείας στο νοσοκομείο». Πράγματι, οι επικεφαλής της Como Calcio αποφάσισαν τα χρήματα από τα εισιτήρια διαρκείας για τα ματς που έγιναν κεκλεισμένων των θυρών, αν δεν τα ζητούσαν πίσω οι οπαδοί που τα είχαν πληρώσει, να προσφέρονται στο τοπικό νοσοκομείο στο διπλάσιο, υποσχόμενοι έτσι να δώσουν τουλάχιστον εκατό χιλιάδες ευρώ.



Οι τοπικοί οργανωμένοι δεν βασίστηκαν αποκλειστικά σε αυτή την πρωτοβουλία, γιατί «τα τελευταία χρόνια προσπαθούμε πάντα να βοηθάμε, ανάλογα με τα μέσα μας, είτε την ΑΒΙΟ του Κόμο (οργάνωση που βοηθά τα παιδιά που νοσηλεύονται), συγκεντρώνοντας εκατοντάδες λούτρινα ζωάκια, είτε υποστηρίζοντας την Ένωση Δωρητών Μυελού των Οστών. Αποφασίσαμε να εκμεταλλευτούμε το τοπικό ντέρμπι με τη Λέκκο, σε μια κρίσιμη στιγμή επέκτασης της επιδημίας». Στις 15 Μαρτίου ήταν προγραμματισμένο να διεξαχθεί το πιο πολυαναμενόμενο ματς της σεζόν. Αναβλήθηκε μεν, αυτό όμως δεν εμπόδισε τους οργανωμένους της Curva Como 1907 να κανονίσουν τη μετακίνησή τους στο Λέκκο.

«Μας φάνηκε πρωτότυπο, αντί να ζητήσουμε από τους οπαδούς να κάνουν μια δωρεά στο νοσοκομείο, να συνδέσουμε αυτή τη χειρονομία αλληλεγγύης με το ντέρμπι για το οποίο θα μετακινούνταν πολλοί οπαδοί της Κόμο». Έτσι, στα κοινωνικά δίκτυα, όπως για οποιαδήποτε άλλη μετακίνηση, οι οργανωμένοι κυκλοφόρησαν ένα φυλλάδιο με το οποίο ζητούσαν από τους οπαδούς να κινητοποιηθούν για το ματς πληρώνοντας είκοσι ευρώ ο καθένας. Το ποσό αυτό όμως, αντί να το χρησιμοποιήσει για να πληρώσει το τρένο για το Λέκκο, η Curva Como 1907 «κάλεσε τους οπαδούς να το καταθέσουν στον λογαριασμό του νοσοκομείου».

Νότια της Λομβαρδίας, στον γειτονικό νομό της Εμίλια-Ρομάνια, η κατάσταση είναι επίσης δύσκολη, καθώς η ζώνη αυτή είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εστία του ιού. Στη Ρέτζο-Εμίλια, της οποίας η ομάδα παίζει στη Serie C, οι τοπικοί οργανωμένοι κινητοποιήθηκαν, όπως μου εξηγεί ένας από τους υπεύθυνους του συνδέσμου Teste Quadre. Αρχικά, μου διευκρινίζει: «Είμαστε σύνδεσμος οργανωμένων και είμαστε περήφανοι γι’ αυτό. Δεν είμαστε νιόβγαλτοι σε αυτού του τύπου τις πρωτοβουλίες. Κάθε άλλο, ανέκαθεν οργανωνόμασταν σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών, για να βοηθήσουμε χειροπιαστά τα θύματα, παρέχοντάς τους είδη πρώτης ανάγκης και συγκεντρώνοντας χρήματα». Συνεχίζει: «Μπροστά στη σοβαρότητα της κατάστασης, οργανωθήκαμε αυθόρμητα μαζί με το Gruppo Vandelli. Ενώσαμε τις δυνάμεις μας για να καταφέρουμε περισσότερα».



Στις 11 Μαρτίου, οι δύο σύνδεσμοι ξεκίνησαν την πρωτοβουλία διαθέτοντας καθένας τους τρεις χιλιάδες ευρώ από το ταμείο τους και ορίζοντας προθεσμία μίας εβδομάδας. «Μαζέψαμε 41.994 ευρώ και αποφασίσαμε να δώσουμε όλο το ποσό στη μονάδα εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου Santa Maria Nuova της Ρέτζο-Εμίλια, γιατί όλο το νοσηλευτικό προσωπικό κάνει τεράστιες θυσίες για το κοινό καλό». Για τον υπεύθυνο των Teste Quadre: «Είναι μεγάλη η ικανοποίηση, γιατί οι οπαδοί της Ρετζάνα ανταποκρίθηκαν πλήρως στις προσδοκίες μας. Εκτίμησαν την πρωτοβουλία, μας έστειλαν μηνύματα επιβεβαιώνοντας την εμπιστοσύνη τους σε μας. Πράγμα όχι αυτονόητο αυτό τον καιρό, με την καταστολή που υφίστανται οι οργανωμένοι στην Ιταλία. Ο κόσμος ξέρει ποιοι είμαστε στ’ αλήθεια, και το έδειξαν στην πράξη. Έγιναν σημαντικές δωρεές, τόσο από εταιρείες όσο και από απλούς πολίτες. Καθένας συνεισέφερε ανάλογα με τα μέσα του και τις επιλογές του, αλλά με την καρδιά του: αυτό θέλαμε και αυτό πετύχαμε».

Στην Μπολόνια, την πρωτεύουσα του νομού, υπάρχει μόνο μία σημαντική ποδοσφαιρική ομάδα, που έχει κερδίσει επτά πρωταθλήματα, αλλά επίσης οι ομάδες μπάσκετ της Φορτιτούντο και της Βίρτους που παίζουν στην πρώτη κατηγορία και έχουν δώσει στην πόλη τη φήμη της «μπασκετομάνας». Η αντιπαλότητα ανάμεσα στους οργανωμένους των δύο ομάδων μπάσκετ είναι έντονη, και το ντέρμπι μεταξύ τους αποτελεί ένα από τα κλου της σεζόν. Όμως η υγειονομική κρίση του κορονοϊού διέκοψε και το πρωτάθλημα μπάσκετ. Αυτό δεν εμπόδισε τον σύνδεσμο Fossa dei Leoni να πάρει μια πρωτοβουλία, όπως μας λέει ο Φρόλο, ένας από τους υπεύθυνους αυτού του συνδέσμου οργανωμένων της Φορτιτούντο. «Η ιδέα μάς ήρθε σε μια στιγμή που ακόμα ήμασταν σε επαφή, βλέποντας την κατάσταση να χειροτερεύει στην Ιταλία και προσπαθώντας να ευαισθητοποιήσουμε την κοινή γνώμη σχετικά με τους ανθρώπους που πολεμάνε τον κορονοϊό. Είχαμε ένα σημαντικό ραντεβού τον Απρίλη, με το ντέρμπι του δεύτερου γύρου, και είχαμε ήδη αρχίσει να δουλεύουμε τη σκηνογραφία. Είχαμε έναν προϋπολογισμό για να τη χρηματοδοτήσουμε, και αποφασίσαμε να κάνουμε τα χρήματα που είχαμε μαζέψει γι’ αυτόν τον σκοπό δωρεά στο νοσοκομείο Sant’Orsola».



Όπως και οι άλλοι σύνδεσμοι οργανωμένων που κινητοποιήθηκαν, ο Fossa de Leoni δεν ήθελε μεσάζοντες και έκανε αυτή την επιλογή μετά λόγου γνώσεως. «Το νοσοκομείο αυτό διαθέτει μονάδα εντατικής θεραπείας, και έχουμε γνωστούς εκεί μέσω του συνδέσμου, έναν γιατρό και νοσοκόμους. Ήταν χρήσιμο που γνωρίζαμε κάποιους στη μονάδα». Ο Φρόλο μού διευκρινίζει: «Ο στόχος της πρωτοβουλίας μας δεν ήταν να προβληθούμε εμείς, αλλά να κάνουμε μια χειρονομία που θα μπορούσε να παροτρύνει κι άλλους να προσφέρουν. Εμείς έχουμε την οργάνωσή μας, διευθύνουμε ένα πέταλο με χίλιους πεντακόσιους ανθρώπους και χαίρουμε σεβασμού στην Μπολόνια. Η χειρονομία αυτή μπορεί να έδινε ιδέες και σε άλλους. Το ποσό δεν είναι σπουδαίο, δεν είναι όμως κι ασήμαντο. Οι Μπεργκαμέζοι έδωσαν πολύ περισσότερα. Το νοσοκομείο μάς ευχαρίστησε για τη χειρονομία, ο στόχος όμως δεν ήταν να αποκτήσουμε δημοσιότητα».

Αν και η Εμίλια-Ρομάνια δεν ακούγεται τόσο πολύ στα διεθνή ΜΜΕ, η κατάσταση εκεί δεν είναι λιγότερο ζοφερή. Κατά τον Φρόλο, «σαν σύνδεσμος, ζούμε αυτή την περίοδο με αγωνία. Είναι μια κατάσταση πρωτόγνωρη, το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να μένουμε μέσα και να βοηθάμε προσπαθώντας να καταλάβουμε τις απαιτήσεις του υγειονομικού προσωπικού που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή. Η κατάσταση δεν είναι καλή, έχουμε κι εμείς το δικό μας “Κοντόνιο” (η πρώτη πόλη που χτυπήθηκε στην Ιταλία και που μπήκε σε καραντίνα) από τις 16 Μαρτίου, τη Μεντιτσίνα. Βρίσκεται λίγο έξω από την Μπολόνια και είναι αποκλεισμένη, κανείς δεν μπορεί ούτε να μπει ούτε να βγει. Πολλά μέλη του συνδέσμου μας είναι από αυτή την πόλη, οπότε μπορείς να φανταστείς πώς νιώθουμε. Προσπαθούμε να τους ανεβάσουμε το ηθικό τηλεφωνώντας τους, αλλά ξέρουμε πολύ καλά ότι δεν είναι εύκολο γιατί ο κίνδυνος είναι μεγάλος. Το ζούμε λοιπόν μέρα με τη μέρα. Επιπλέον, έχουμε και νοσοκόμους στον σύνδεσμο, και αυτοί διατρέχουν επίσης κινδύνους». Τελικά, για τον Φρόλο: «Η πρωτοβουλία που ξεκινήσαμε είναι η πρώτη, αλλά αν υπάρξει ανάγκη να βοηθήσουμε ξανά, σαν σύνδεσμος, θα το ξανακάνουμε». Έτσι, σε μια κατάσταση κρίσης χωρίς προηγούμενο, οι οργανωμένοι δείχνουν ότι θέλουν ακόμα και πάντα να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή για τον πιο σημαντικό αγώνα που έχει να δώσει η Ιταλία εδώ και πολλές δεκαετίες.

Σεμπαστιάν Λουί

Μετάφραση: Γιώργος Καράμπελας
http://www.humbazine.gr/index.php/blog/i-allileggyi-ton-italon-organomenon-opadon-apenanti-ston-koronoio/#sthash.8H0tnbLC.dpbs

Περισσότερες φωτό εντός

Αποσυνδεδεμένος fon7

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 26.293
    • Προφίλ
Απ: Ιταλία calcio
« Απάντηση #65 στις: Σαβ 04 Απρ 2020 23:35 »
Μάρκο Μποριέλο, Φαμπρίτσιο Μίκολι, Φάμπιο Κουαλιαρέλα. Τρεις πολύ γνωστοί Ιταλοί ποδοσφαιριστές που είδαν τη ζωή τους να αλλάζει εξαιτίας της Μαφίας. Τρεις διαφορετικές ιστορίες που άλλαξαν καριέρες.



Η Μαφία και το ποδόσφαιρο
Η Ιταλία είναι μια χώρα που παρουσιάζει μεγάλες διαφορές από το βορρά προς το νότο, τόσο μεγάλες που θα μπορούσαμε να μιλάμε για δυο διαφορετικές χώρες. Ένα από τα χαρακτηριστικά του νότου σε πολλές περιοχές είναι κι η παρουσία της Μαφίας. Είτε μιλάμε για τη Κόζα Νόστρα της Σικελίας, είτε για την Καμόρα στη Νάπολη, είτε για την Ντραγκέτα της Καλαβρίας, πρόκειται για οργανώσεις που σε μεγάλο βαθμό επηρεάζουν τη ζωή όλων των κατοίκων. Στον κανόνα αυτό δεν μπορούν να αποτελούν εξαίρεση οι ποδοσφαιριστές. Το σημερινό κείμενο είναι αφιερωμένο σε τρεις πασίγνωστους Ιταλούς επιθετικούς, που η ζωή τους με τον έναν ή τον άλλον τρόπο σημαδεύτηκε από την παρουσία της Μαφίας.

Το ξεκίνημα γίνεται με τον Μάρκο Μποριέλο. Έναν ποδοσφαιριστή με μια καριέρα γεμάτη μεταγραφές και δανεισμούς που δεν ανταποκρίθηκε τόσο στις προσδοκίες του κόσμου. Βγαλμένος από τις ακαδημίες της Μίλαν, ο Μποριέλο έχει αγωνιστεί σε περίπου 15 ομάδες, αλλά ποτέ στην ομάδα της πατρίδας του, τη Νάπολι. Εκεί όπου στη γειτονιά Σαν Τζιοβάνι μεγάλωσε και έζησε μια τραγωδία.


Για παιδί που ξεκίνησε από μια από τις χειρότερες γειτονιές, τα κατάφερε καλά

Στο Σαν Τζιοβάνι λέγεται ότι υπάρχει η μεγαλύτερη… πυκνότητα σε συμμορίες από οπουδήποτε αλλού. Μια άκρως επικίνδυνη περιοχή στην οποία είτε είσαι μέλος συμμορίας, είτε ζεις υπό το φόβο της. Ο πατέρας Μποριέλο ήταν μπλεγμένος κι αυτός στην παρανομία, αλλά τελικά αθωώθηκε από το δικαστήριο. Λίγο καιρό αργότερα όμως εξαφανίστηκε από προσώπου γης. Η φαμίλια έζησε στην αβεβαιότητα μέχρι να αποκαλυφθεί η αλήθεια. Ο Βιτόριο Μποριέλο είχε δανείσει χρήματα στον Πασκουάλε Τσεντόρε, έναν πρώην δήμαρχο της πόλης Καζερτάνο. Ο δήμαρχος που είχε σχέσεις με την οικογένεια Καζαλέζι, δεν ήθελε να τα επιστρέψει και σε έναν καβγά δολοφόνησε τον πατέρα του μόλις 10 ετών Μάρκο. Στη συνέχεια, για να εξαφανίσει το πτώμα, το έθαψε στη βίλα του, όπου θα μπορούσε να είχε μείνει για πάντα, αν ο Τσεντόρε δεν ομολογούσε μετά από καιρό.


Η σχεδόν σίγουρη μεταγραφή του Κορεντίν Τολισό στη Νάπολη χάλασε τελευταία στιγμή. Ο μάνατζέρ του είπε ότι ένας σοβαρός λόγος ήταν ο φόβος για την εγκληματικότητα της πόλης που δημιουργήθηκε όταν ο Κορεντίν παρακολουθούσε την τηλεοπτική σειρά “Γκομόρα”

«Δεν είναι ότι μεγάλωσα στη ζούγκλα, αλλά σίγουρα δεν ήταν και Ντίσνεϊλαντ. Ένα παιδί που μεγαλώνει εκεί, μεγαλώνει πολύ πιο γρήγορα από οπουδήποτε αλλού. Ένας χρόνος εκεί, μετράει για δέκα αλλού» διηγείται ο Μάρκο. Η μητέρα του ήταν αυτή που μεγάλωσε μόνη τα δυο παιδιά της και σε αυτή οφείλουν πολλά. Σε αυτή και το ποδόσφαιρο που του έδωσε το εισιτήριο για να φύγει. «Το ποδόσφαιρο με βοήθησε να ξεπεράσω το χαμό του πατέρα μου, αλλά θα ήθελα ο πατέρας μου να μπορούσε να δει αυτά που κατάφερα». Θα περίμενε κανείς ένα μικρό παιδί που χάνει τον πατέρα του, να μισεί το μέρος που τον έχασε. Ο Μποριέλο όμως διαφωνεί: «Η Νάπολη έκλεψε τον πατέρα μου, αλλά όχι τα τα απίστευτα παιδικά χρόνια που έζησα εκεί και όλα όσα έμαθα. Θα μπορούσα να νομίζω ότι είχε απαχθεί ή ότι έπαθε αμνησία και χάθηκε, αλλά τελικά ο ένοχος ομολόγησε. Νιώθω περηφάνια που μεγάλωσα στο τρίγωνο του θανάτου και δεν έγινα μέλος συμμορίας. Η Καμόρα σκότωσε τον πατέρα μου, όχι όμως την αγάπη μου για τη Νάπολη. Δεν ζω πια εκεί, αλλά πηγαίνω συχνά για να θυμάμαι τους ήχους, τις μυρωδιές και τον ενθουσιασμό της πόλης.»

Είναι τέτοια η αγάπη του Μποριέλο για την πόλη που τα έβαλε με τον Ρομπέρτο Σαβιάνο το συγγραφέα του βιβλίου Γκόμορα (που αργότερα μεταφέρθηκε τόσο στον κινηματόγραφο ως ταινία, όσο και στην τηλεόραση ως τηλεοπτική σειρά). Σε συνέντευξή του το 2010 ο Μποριέλο είπε ότι ο Σαβιάνο έβγαλε χρήματα από την πόλη του, παρουσιάζοντας μόνο τα άσχημα. Τρία χρόνια αργότερα πάντως, εμφανίστηκε μετανιωμένος, λέγοντας ότι έκανε λάθος για τον συγγραφέα, δεν είχε καταλάβει τι είχε γράψει και ότι ήθελε πολύ θάρρος να πάει ενάντια στο ρεύμα, να μιλήσει και να ζει τώρα έτσι (ο Σαβιάνο έχει δεχτεί πολλές απειλές από την Καμόρα και ζει με μόνιμη αστυνομική φρουρά).


Δεν τον κόβεις για μαφιόζο, αλλά κι ο Τζο Πέσι ακίνδυνος φαίνεται

Όταν ο νεαρός Μάρκο Μποριέλο αποφοιτούσε από τις ακαδημίες της Μίλαν, ένας άλλος ταλαντούχος επιθετικός από τη νότια Ιταλία πήγαινε εκεί. Ο μικρός και θαυματουργός κοντούλης Φαμπρίτσιο Μίκολι από την επαρχία του Λέτσε έκανε κι αυτός μια αρκετά σημαντική καριέρα κι ένα μεγάλο μέρος αυτής το πέρασε στη Σικελία και το Παλέρμο. Ο Μίκολι στα 6 χρόνια του εκεί αγαπήθηκε και αγάπησε το Παλέρμο. Ίσως όμως λίγο παραπάνω από όσο έπρεπε. Έγινε κολλητός με το γιο ενός από τους πιο διαβόητους μαφιόζους του νησιού, του Αντονίνο Λαουριτσέλα και συνεπώς θέλοντας και μη, αντικείμενο έρευνας της ομάδας καταπολέμησης της Μαφίας.

&feature=emb_title

Η αστυνομία παρακολουθούσε το τηλέφωνο του Μίκολι και όταν οι συνομιλίες βγήκαν στο φως από την εφημερίδα Λα Ρεπούμπλικα, πολλοί έμειναν έκπληκτοι. Ο Μίκολι συζητούσε για χρήματα που του χρωστούσαν ιδιοκτήτες νυχτεριών μαγαζιών και έλεγε ότι θα βάλει το φίλο του για να τα μαζέψει. Το πιο σοκαριστικό όμως όλων ήταν η αναφορά του στο δικαστή Τζιοβάνι Φαλκόνε, έναν από τους σημαντικότερους δικαστές που τα έβαλαν ποτέ με την Μαφία, τον άνθρωπο πίσω από τη δίκη Μάξι, στην οποία καταδικάστηκαν περίπου 400 μέλη της Μαφίας και αποκαλύφθηκαν τρομερές λεπτομέρειες για την λειτουργία της. Ο Φαλκόνε, που ζούσε συνεχώς υπό καθεστώς τρόμου, σκοτώθηκε μαζί με τη γυναίκα του και τους φρουρούς του το 1992 από μία έκρηξη εκρηκτικών μισού τόνου, τόσο ισχυρή που καταγράφηκε ως σεισμική δόνηση. Ο Μίκολι σε μια από τις συνομιλίες αποκαλούσε τον Φαλκόνε “σκουπίδι”. Η τραγική ειρωνεία; Ο Μίκολι είχε πάρει μέρος σε ένα φιλικό υπέρ του Φαλκόνε, αλλά και ακόμα ενός δικαστή που είχε επίσης σκοτωθεί από τη Μαφία, για τα 20 χρόνια από τον θάνατό τους, αφιερώνοντας και γκολ στην μνήμη τους. Υποκρισία…

Ο “επίτιμος δημότης” της πόλης Κορλεόνε (ναι, αυτής) χάλασε μέσα σε μια μέρα την εικόνα που είχε φτιάξει. Ο ίδιος αρνήθηκε ότι ήξερε πως ο φίλος του Μάουρο ήταν γιος του μεγάλου αφεντικού, ζήτησε συγγνώμη κλαίγοντας, αλλά η καριέρα του στην Παλέρμο σε συνδυασμό με τον υποβιβασμό τελείωσε συνοπτικά. Ο δήμος Κορλεόνε απέσυρε τον τίτλο του επίτιμου δημότη, η Παλέρμο τον άφησε να φύγει χωρίς κάποια άλλη τιμή (είχε ήδη γίνει ο πρώτος σκόρερ της στην ιστορία της Σέριε Α), η δε υπόθεσή του προχώρησε και ο εισαγγελέας πρότεινε κάθειρξη τεσσάρων ετών για εκβιασμό, με την απόφαση να μην έχει βγει ακόμα.



Μέχρι στιγμής είδαμε έναν άνθρωπο που η ζωή του άλλαξε ριζικά εξαιτίας της Μαφίας και έναν δεύτερο που ενώ τα είχε σχεδόν όλα, αποφάσισε να ζήσει το thug life. Θα κλείσουμε την τριλογία των επιθετικών, με έναν αθώο που παραλίγο να δει την καριέρα του να καταστρέφεται, χωρίς ο ίδιος να φταίει σε τίποτα. Ο Φάμπιο Κουαλιαρέλα γεννήθηκε λίγο έξω από τη Νάπολη, στο δρόμο προς το Σορέντο. Όπως κι οι προηγούμενοι δύο, αναγκάστηκε να φύγει μικρός στα βόρεια για να μάθει μπάλα. Αυτή τη φορά όχι στο Μιλάνο αλλά στο Τορίνο. Μετά από τις εμφανίσεις του με την Ουντινέζε, το όνειρο του Κουαλιαρέλα έγινε πραγματικότητα. Η μεταγραφή στην αγαπημένη του Νάπολι με 18 εκατομμύρια το 2009.

Ο Φάμπιο ήθελε να γίνει αρχηγός και το μεγάλο ίνδαλμα των οπαδών, έδωσε όρκους παντοτινής αγάπης και πίστης και έκανε μια αρκετά συμπαθητική χρονιά με 11 γκολ σε 34 αγώνες. Το καλοκαίρι όμως του 2010 έγινε η μεγάλη προδοσία. Ο φανατικός ναπολιτάνος άφησε την ομάδα και πήγε στην μισητή Γιουβέντους και τα πλούτη. Το “δικό τους” παιδί τους πρόδωσε, μια προδοσία πολύ πιο σημαντική από αυτή που έγινε πέρσι για τον Ιγκουαΐν, μιλάμε για έναν ντόπιο αυτή τη φορά. Ο όρκος και το πενταετές συμβόλαιο ξεχάστηκαν, ο Κουαλιαρέλα έγινε προδότης και όταν γύριζε στη Νάπολη να δει τους συγγενείς του, μεταμφιεζόταν για να γλιτώσει από τις βρισιές, των κατοίκων που τον έβλεπαν. Κανείς όμως δεν ήξερε το δράμα που ο Ιταλός επιθετικός περνούσε, ένα δράμα που κράτησε περίπου πέντε χρόνια.

&feature=emb_title
Τη χρονιά πριν πάει στη Νάπολι, έβαλε αυτή τη γκολάρα εναντίον της και αποθεώθηκε

Θυμίζοντας λίγο την τελευταία σεζόν του Luther, ο Κουλιαρέλα εμπιστεύτηκε στον λάθος άνθρωπο τους κωδικούς του στον υπολογιστή. Τον Ραφαέλε Πίκολο, έναν αστυνομικό που προσφέρθηκε να τον βοηθήσει με τα… τεχνολογικά προβλήματα και απέκτησε πρόσβαση στη ζωή του Φάμπιο. Λίγο καιρό αργότερα τα προβλήματα ξεκίνησαν. Ο Κουαλιαρέλα άρχισε να δέχεται ανώνυμα γράμματα με φωτογραφίες από γυμνά κορίτσια και κατηγορίες ότι ήταν παιδεραστής. Οι κατηγορίες αυξήθηκαν, στα επόμενα μηνύματα ο ανώνυμος αποστολέας τον κατηγορούσε ότι είναι μέλος της Καμόρα και ότι εμπλέκεται σε στημένα ματς και… εμπόριο ναρκωτικών. Ο stalker όμως δεν έμεινε μόνο στον Κουαλιαρέλα. Έστειλε και στον πατέρα του, λέγοντας ότι ο γιος του θα δολοφονηθεί ή ότι θα μπει βόμβα στο σπίτι του. Όταν πήρε ένα γράμμα με ένα φέρετρο πάνω στο οποίο υπήρχε το πρόσωπό του, ο Κουλιαρέλα αποφάσισε να πάει στην αστυνομία και φώναξε τον Πίκολο να τον βοηθήσει. Βγαλμένο από αστυνομικό θρίλερ…

Ο Πίκολο έκανε «έρευνα» και βρισκόταν μέσα στο σπίτι του Φάμπιο καθημερινά. Έλεγε ψέματα ότι πλησίαζε τους ενόχους, μέχρι που σε κάποια στιγμή έκανε ανάκριση και σε ένα κολλητό του Κουαλιαρέλα για… σχέσεις με την Μαφία. Τη λύση την έδωσε ο πατέρας του ποδοσφαιριστή τελικά, όταν ανακάλυψε ότι οι καταγγελίες δεν έφτασαν ποτέ στην αστυνομία, αλλά τις κρατούσε ο Πίκολο. Το κακό όμως είχε ήδη γίνει. Τα ανώνυμα γράμματα είχαν σταλθεί και στη Νάπολι, γεγονός που έκανε τη διοίκηση να κοιτάζει με διαφορετικό μάτι έναν παίκτη που πιθανώς να είχε σχέσεις με την Μαφία, να ήταν παιδόφιλος και να συμμετείχε σε όργια. Ο ντε Λαουρέντις δεν ρίσκαρε και τον πούλησε στη Γιούβε. Ενώ αρχικά φάνηκε να στηρίζει τον παίκτη, έκοψε κάθε επικοινωνία μαζί του και ο Φάμπιο έμαθε τελευταίος για την πώλησή του. Έφυγε πικραμένος και προδομένος.



Έζησε μια προσωπική κόλαση, αφού από την μία βρισκόταν μέσα στο φόβο των απειλών αλλά και της δημόσιας διαπόμπευσης, ενώ από την άλλη δεν μπορούσε να αποκαλύψει στους φίλους της Νάπολι ότι δεν είναι προδότης, δεν μπορούσε να πει την αλήθεια. Κι όταν επιτέλους πέρσι ξεκίνησε η δίκη (στην οποία τελικά ο Πίκολο καταδικάστηκε σε 5 χρόνια περίπου φυλακής) και κατέθεσε, αποκάλυψε τα όσα έζησε, μίλησε για την αγάπη του για τη Νάπολι που ήθελε πάντα να παίζει εκεί και για το δράμα να δέχεται τον τίτλο του προδότη. Και τουλάχιστον, η καριέρα του στη Νάπολι καταστράφηκε εξαιτίας των φημών για την Μαφία, αλλά η αγάπη του κόσμου επανήλθε εκεί που ήταν, όταν οι οπαδοί κρέμασαν το πανό που έγραφε: «Έζησες μια κόλαση με τεράστια αξιοπρέπεια. Θα σε αγκαλιάσουμε ξανά, Φάμπιο, γιε αυτής της πόλης».
sombrero.gr


Αποσυνδεδεμένος fon7

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 26.293
    • Προφίλ
Απ: Ιταλία calcio
« Απάντηση #66 στις: Κυρ 05 Απρ 2020 00:08 »
Όταν έπαιζα κάπνιζα 20-25 Marlboro τη μέρα και ποτέ κανένας προπονητής δεν μου είπε να το κόψω. Το μόνο που τους ένοιαζε ήταν ότι στο γήπεδο τα έδινα όλα. Μερικές φορές όταν μας κλείνανε σε ξενοδοχείο μου έφερνε κρυφά ο πατέρας μου τσιγάρα και γκράπα (=τσίπουρο) δικής του παραγωγής. Μια φορά στην Περούτζια είχα δώσει και στον γιο του Καντάφι. Την άλλη μέρα άργησε στην προπόνηση και φοβήθηκα ότι τον πείραξε το ποτό. Τελικά όταν εμφανίστηκε με πλησίασε συνωμοτικά και μου είπε 'Κύριε Χούμπνερ, ήταν πολύ καλό, ευχαριστώ'."

(Ντάριο Χούμπνερ)


"Στα 18 μου ανέβαινα 6-7 ορόφους απ'τις σκάλες, κουβαλώντας στην πλάτη κουφώματα αλουμινίου. Οπότε είμαι πολύ τυχερός που κατάφερα τελικά να γίνω ποδοσφαιριστής. Αντί να δουλεύω μια ζωή έπαιξα στο Καμπιονάτο, βγήκα πρώτος σκόρερ και είχα συμπαίκτες τον Μπάτζιο και τον Πίρλο! Τι παραπάνω να ζητήσω; Στην τελική, μια ζωή μ'έλεγαν 'εργάτη του γκολ' και η εργατική τάξη σπάνια πάει στον παράδεισο."


Μπράντι, μάλμπορο και γκολ: Η καριέρα του Ντάριο Χούμπνερ
Στις 31 Αυγούστου του 1997 το Σαν Σίρο ήταν κατάμεστο. Οι οπαδοί της Ίντερ είχαν κατακλύσει το γήπεδο θέλοντας να δούνε τον Ρονάλντο να φοράει για πρώτη φορά τη φανέλα της ομάδας τους. Όπως είναι λογικό, όλο το pre-game show ήταν αφιερωμένο στο ‘Φαινόμενο’, του οποίου η μετακίνηση από τη Μπαρτσελόνα είχε σπάσει το ρεκόρ μεταγραφής. Αντίπαλος της Ίντερ σ’εκείνο το πρώτο παιχνίδι ήταν η Μπρέσια, που μόλις είχε ανέβει από τη δεύτερη κατηγορία.

Το πρώτο ημίχρονο κύλησε με την Ίντερ να απειλεί συνεχώς αλλά να μη μπορεί να σκοράρει. Κάπου στα μισά της επανάληψης, ένας νεαρός μέσος της Μπρέσια έκανε μια πάσα στη μεγάλη περιοχή, ο επιθετικός της ομάδας κοντρόλαρε τη μπάλα με το δεξί γόνατο, έχοντας πλάτη στην εστία, και πριν προλάβει ο αμυντικός να καταλάβει τι θα κάνει, γύρισε και ‘εκτέλεσε’ με το αριστερό, στέλνοντας τη μπάλα ακριβώς στο παραθυράκι.

&feature=emb_title

Η Ίντερ κατάφερε στα τελευταία λεπτά να γυρίσει το παιχνίδι, χάρη σε δυο γκολ ενός άλλου σπουδαίου Λατινοαμερικάνου που επίσης έκανε ντεμπούτο εκείνη τη μέρα, του Άλβαρο Ρεκόμπα, αλλά ακόμα κι έτσι στην ιστορία του ιταλικού ποδοσφαίρου γράφτηκαν για πρώτη φορά τα ονόματα των δυο παικτών της νεοφώτιστης Μπρέσια.

Ο μέσος με το μακρύ μαλλάκι, που λίγους μήνες πριν είχε κλείσει τα 18, ήταν ο Αντρέα Πίρλο. Ήταν μόλις το δεύτερο παιχνίδι του στην πρώτη κατηγορία και εκείνη ήταν η πρώτη του ασίστ. Ο ψήλος επιθετικός με την περίεργη κορμοστασιά, που στο γκολ έκανε κίνηση έμπειρου σκόρερ, ήταν ο Ντάριο Χούμπνερ, που κι αυτός έκανε εκείνη τη μέρα ντεμπούτο στο Καμπιονάτο. H διαφορά του με όλους τους άλλους πρωτοεμφανιζόμενους είναι ότι ο Χούμπνερ λίγο καιρό πριν είχε κλείσει τα 30!



Μέσα στα επόμενα χρόνια όλοι στη χώρα θα καταλάβαιναν ότι η διαφορά του Χούμπνερ με τους υπόλοιπους επιθετικούς δεν περιοριζόταν στην ηλικία. Ο Ιταλός με το Γερμανικό επίθετο (κληρονομιά από τον παππού του, που πολλά χρόνια πριν είχε αφήσει την πατρίδα του ψάχνοντας για μια καλύτερη ζωή στην Ιταλία), που μοιάζει σαν καλτ χαρακτήρας που ξεπήδησε από ταινία των αδερφών Κοέν, έκανε το μεγάλο βήμα της καριέρας του σε μια ηλικία που η απόδοση των υπολοίπων αρχίζει σιγά-σιγά να πέφτει. Κι αυτό γιατί στην ηλικία που τα περισσότερα μεγάλα ταλέντα βρίσκονται ήδη σε κάποια καλή ακαδημία και βελτιώνονται στο θέμα της τακτικής, ο πιτσιρικάς Ντάριο προσπαθούσε να επιβιώσει δουλεύοντας είτε ως ξυλουργός φτιάχνοντας πόρτες, είτε ως σιδεράς.

Ακόμα και μετά από τόσες ώρες δουλειάς σε δύσκολες συνθήκες όμως, ο Χούμπνερ έβρισκε χρόνο για να παίξει μπάλα στις ομάδες της περιοχής του. Όποιος τον έβλεπε καταλάβαινε εύκολα πως ο μικρός δεν είναι κανένα τρομερό ταλέντο. Η τεχνική του ήταν μετριότατη, το παρουσιαστικό του τελείως αντιτουριστικό και το παίξιμο του χαρακτηριζόταν στην καλύτερη των περιπτώσεων δυναμικό αλλά άτσαλο. “Φυσικά και είμαι λίγο αγροίκος όταν παίζω. Θα ήθελα να σας δω κι εσάς πως θα ήσασταν μετά από 10 ώρες δουλειά” συνήθιζε να απαντάει κάθε φορά που τον κατηγορούσαν για έλλειψη… κομψότητας στο παιχνίδι του.

Υπάρχουν όμως μερικά χαρακτηριστικά στο ποδόσφαιρο που αν τα έχεις μπορείς να πας μπροστά ακόμα κι αν η μοίρα δεν σου έχει χαρίσει άφθονο τεχνικό ταλέντο: Πάθος και ένστικτο. Ο Ντάριο Χούμπνερ είχε κι από τα δυο τόσο πολύ που αν ήθελε μπορούσε να πουλήσει και λίγο σε κάποιον Βραζιλιάνο σαλτιμπάγκο. Παίζοντας στην κορυφή της επίθεσης από μικρός, έδειξε γρήγορα ότι μυρίζεται το γκολ όσο λίγοι και ότι όταν φτάνει η ώρα της εκτέλεσης το πόδι του τα καταφέρει μια χαρά κι αυτά δεν πέρασαν απαρατήρητα από τους σκάουτερς που παρακολουθούσαν τις μικρές κατηγορίες της Ιταλίας. Κάπως έτσι ήρθαν οι πρώτοι μικροί μισθοί και μπόρεσε να αφήσει την πρωινή του δουλειά που ως τότε του επέτρεπε να κάνει όλες κι όλες δυο προπονήσεις την εβδομάδα και να παίρνει για ανταμοιβή ένα σάντουιτς και ένα αναψυκτικό μετά το τέλος των αγώνων. Η συνέχεια ήταν μια μεγάλη ανηφόρα, την οποία ανέβηκε με μικρά και αργά βήματα αλλά με αρκετή δουλειά και αξιοπρόσεκτη συνέπεια στο σκοράρισμα. Από το ερασιτεχνικό πήγε στην 3η κατηγορία, μετά στην Τσεζένα, που έπαιζε στη Serie B, και από εκεί στη Μπρέσια και το Καμπιονάτο, έστω και στα 30 του. Κάλιο αργά παρά ποτέ, που – λογικά- λένε και στο χωριό του.

Αν το γκολ στο ντεμπούτο μέσα στο Σαν Σίρο ήταν το “καλώς σας βρήκα, με λένε Ντάριο”, το χατ τρικ που ακολούθησε, στη 2η αγωνιστική απέναντι στη Σαμπντόρια, ήταν το “δεν πιστεύω να ξεχάσατε το όνομα μου”. Το ογκώδες σκαρί του, το άγαρμπο και ιδιαίτερο τρέξιμο του και η δύναμη με την οποία χωνόταν σε όλες τις φάσεις του έδωσε το παρατσούκλι “Τατάνκα”, το όνομα δηλαδή που χρησιμοποιούσαν οι ιθαγενείς Αμερικάνοι για τα βουβάλια.


Το τρέξιμο του βουβαλιού

Ακόμα και στη μεγάλη κατηγορία της χώρας όμως, με αρκετούς προβολείς στραμμένους πάνω του, ο Χούμπνερ δεν ενδιαφέρθηκε να αλλάξει ιδιαίτερα τη ζωή του. Αδιαφορούσε επιδεικτικά για την εμφάνιση του, έχοντας μόνιμα την εικόνα κάποιου που μόλις έχει σηκωθεί από το κρεβάτι και έχει φύγει τρέχοντας από το σπίτι για να προλάβει, και συνέχιζε να απολαμβάνει καθημερινά δυο από τις μεγάλες αγάπες του: το ποτό και το τσιγάρο. Όσοι τον έζησαν έχουν να λένε πως ο “Τατάνκα” κατέβαζε για πλάκα μερικά ποτηράκια γκράπα (παραδοσιακό ιταλικό μπράντι) και κάπνιζε τουλάχιστον ένα πακέτο τσιγάρα την ημέρα, μια συνήθεια που δεν έκοβε ούτε την ώρα των αγώνων! Ο ίδιος δεν προσπάθησε ποτέ να το κρύψει, δηλώνοντας συχνά ότι το τσιγάρο τον ηρεμούσε, γι’αυτό και στο ημίχρονο μόλις ο προπονητής ολοκλήρωνε τις οδηγίες του, πήγαινε στις τουαλέτες, άναβε ένα Marlboro, έπαιρνε 3-4 ρουφηξιές και επέστρεφε ανανεωμένος στον αγώνα, έτοιμος να ματώσει ξανά τα δίχτυα. “Χωρίς το αλκοόλ και τα τσιγάρα ο Χούμπνερ θα ήταν ο πιο δυνατός όλων” έλεγε με παράπονο ο πρόεδρος της Μπρέσια, Λουίτζι Κοριόνι.

Σε ένα Καμπιονάτο που τότε ζούσε τα καλύτερα χρόνια του, όντας με διαφορά το πιο ποιοτικό πρωτάθλημα του κόσμου, ο μεσήλικας Χούμπνερ με την αντιαθλητική ζωή κατάφερε να βρει τρόπο να τρυπώσει ανάμεσα στους κορυφαίους επιθετικούς του πλανήτη, όπως ακριβώς έβρισκε τρόπους να χωθεί και να σκοράρει απέναντι σε μερικούς από τους καλύτερους αμυντικούς του κόσμου. Η Μπρέσια υποβιβάστηκε στο τέλος της σεζόν αλλά ο “Τατάνκα” είχε ήδη αποδείξει και με το παραπάνω ότι ξέρει να κάνει καλά τη δουλειά του σκοράροντας 16 φορές, ένα νούμερο που τον έφερε στην 8η θέση μιας λίστας που είχε μέσα τους Μπίρχοφ, Ρονάλντο, Μπάτζιο, Μπατιστούτα, Ντελ Πιέρο, Ινζάγκι. Όλως παραδόξως, η μεγάλη του στιγμή δεν είχε έρθει ακόμα.


Μπάτζιο και Χούμπνερ στη μοναδική σεζόν που έπαιξαν μαζί στη Μπρέσια πέτυχαν συνολικά 27 γκολ

Τη σεζόν 2001-02 η Πιατσέντσα τον αγόρασε από τη Μπρέσια, παραβλέποντας το γεγονός πως βρισκόταν σε συντάξιμη ποδοσφαιρικά ηλικία, κι αυτός τη δικαίωσε άμεσα. Το τέλος της χρονιάς βρήκε τη νεοφώτιστη ομάδα στην ασφάλεια της 12ης θέσης και τον Χούμπνερ στην κορυφή του πίνακα των σκόρερ με 24 γκολ (μαζί με τον Τρεζεγκέ της πρωταθλήτριας Γιουβέντους, που όμως έπαιξε ένα ματς παραπάνω)! Το κατόρθωμα του δυσκολεύεσαι να το χωνέψεις ακόμα και σήμερα. Σ’ένα πρωτάθλημα γεμάτο πανάκριβους σούπερ σταρ, πρώτος σκόρερ βγήκε ένας 35χρονος, λίγο ατσούμπαλος επιθετικός που παίζει σε μια από τις μικρές ομάδες. Εκείνη τη χρονιά ο Χούμπνερ έγινε μόλις ο 2ος παίκτης που έχει βγει πρώτος σκόρερ και στις τρεις πρώτες κατηγορίες της Ιταλίας, ενώ ήταν και ο γηραιότερος που κέρδισε το σχετικό βραβείο (ρεκόρ που έσπασε τελικά το 2015 ένας άλλος ψηλός Ιταλός, ο Λούκα Τόνι).

&feature=emb_title

Το γεγονός ότι το μεγαλύτερο προσόν του ήταν η αίσθηση του γκολ επέτρεψε στον Χούμπνερ να βγάζει τα προς το ζην από το ποδόσφαιρο, έστω και στις μικρές κατηγορίες, μέχρι τα βαθιά του γεράματα. Είναι χαρακτηριστικό πως σε ηλικία 40 ετών ολοκλήρωνε σεζόν σε τοπικό επίπεδο με 20 γκολ σε 18 ματς. Την ημέρα που τελικά κρέμασε οριστικά τα παπούτσια του, η… καμπούρα του μετρούσε 44 χρόνια ζωής και 24 χρόνια καριέρας!

Μια καριέρα σίγουρα αξιοπρεπέστατη, από την οποία είχε μόνο ένα μικρό παράπονο: Το ότι λόγω ατυχίας (έπαιξε μπάλα σε μια εποχή που οι Ιταλοί έβγαζαν καλούς επιθετικούς με το κιλό) δεν κλήθηκε ποτέ στην εθνική. Όπως λέει και ο ίδιος όμως: “Δεν μπορώ να έχω σοβαρό παράπονο. Όταν ήμουν νέος και δούλευα όλη μέρα πάνω στα αλουμίνια ποιος θα το φανταζόταν ότι θα έκανα κάποτε μια καριέρα σαν κι αυτή; Είμαι πολύ χαρούμενος με αυτά που κατάφερα”.


Πόσο θεούλης; Τόσο θεούλης!

Χαλαρός και με αρκετές άσπρες τρίχες πλέον στο κεφάλι, δουλεύει στο μπαρ ‘Τατάνκα’ που άνοιξε με τη γυναίκα του σε ένα μικρό χωριό της Ιταλίας. Όταν τον ρωτάνε για το μοντέρνο ποδόσφαιρο απαντάει: “Οι σύγχρονοι παίκτες είναι λίγο σαν ρομπότ, με όλες αυτές τις λεπτομέρειες που υπάρχουν στις προπονήσεις. Εμείς δεν είχαμε τέτοια πράγματα” και συνεχίζει: “Επίσης, βλέπω ότι αρκετοί ενδιαφέρονται μόνο για τα στατιστικά τους και δεν παίζουν για την ομάδα. Τότε εμείς κάναμε παρέα και πηγαίναμε όλοι μαζί για μπύρα τα απογεύματα για να γνωριστούμε καλύτερα”, μια δήλωση που έχει άλλη δύναμη όταν γίνεται από κάποιον που κάθε φορά που του υπενθυμίζουν τα κατορθώματα του στο σκοράρισμα (τέλειωσε την καριέρα του με περισσότερα από 300 γκολ σε επίσημα παιχνίδια), σπεύδει να τονίσει ότι αν δεν υπήρχαν δίπλα του όλοι αυτοί που τον τροφοδοτούσαν δεν θα είχε πετύχει τίποτα απ’όσα πέτυχε.

Ο Ντάριο Χούμπνερ δεν έγινε ποτέ σούπερ σταρ, δεν πήρε ποτέ μεταγραφή σε κάποια από τις μεγάλες ομάδες (αν και έφτασε αρκετά κοντά και στη Μίλαν και στην, αγαπημένη του, Ίντερ), δεν έβγαλε πάρα πολλά λεφτά από το ποδόσφαιρο και δεν έκανε καμία ιδιαίτερη κοσμική ζωή εκμεταλλευόμενος τη φήμη του Καμπιονάτο. Κατάφερε όμως να αφήσει ένα μικρό σημάδι στο ιταλικό ποδόσφαιρο και να αγαπηθεί από τους οπαδούς όλων των ομάδων στις οποίες έπαιξε για το πάθος, το φιλότιμο αλλά και την αποτελεσματικότητα που έδειχνε σε κάθε παιχνίδι. Όπως αποκαλύπτει ο ίδιος, συχνά-πυκνά περαστικοί τον σταματάνε στο δρόμο και τον ευχαριστούν για κάποιο από τα εκατοντάδες γκολ που πέτυχε. Και, όπως και να το δει κανείς, για κάποιον που κατέβαζε μερικά ποτηράκια γκράπα και έκανε ένα πακέτο τσιγάρα τη μέρα, παίζοντας ταυτόχρονα στο καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου, αυτό είναι αναμφίβολα ένα μεγάλο κατόρθωμα.


sombrero.gr

Αποσυνδεδεμένος fon7

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 26.293
    • Προφίλ
Απ: Ιταλία calcio
« Απάντηση #67 στις: Σαβ 11 Απρ 2020 21:19 »

Η τραγωδία της «Grande Torino» και το μεγαλύτερο fair play της ιστορίας

Οι… αναδρομές σε πρωταθλήματα που δεν ολοκληρώθηκαν ή διεκόπησαν, συνεχίζονται, αρκετά ευτράπελα έχουν γίνει στην Ιταλία, συνέχεια σήμερα με δύο ιστορίες, η δεύτερη από τις πλέον δυσάρεστες.
Δεν είναι ευρέως γνωστό ότι η Divisione Nazionale (προπομπός της Serie A) του 1943-1944 κρίθηκε… το 2002! Το ιταλικό πρωτάθλημα διεξαγόταν κανονικά, εν μέσω Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και της απόβαση των συμμάχων, μετά τη Σικελία, στο Σαλέρνο ενώ η φασιστική κυβέρνηση του Benito Mussolini είχε πέσει. Η FIGC διοργάνωσε πρωτάθλημα, ευλόγως μόνο κεντρικά και βόρεια στη χώρα με τις μετακινήσεις να είναι δύσκολες. Για να αποφευχθούν, δε, οι κλήσεις των ποδοσφαιριστών στον στρατό, δόθηκαν βεβαιώσεις ότι εργάζονται σε βιομηχανίες οι άλλους φορείς, αν και αρκετοί όντως εργάζονταν. Η Spezia μάλιστα είχε σχεδόν διαλυθεί και, για να συγκροτηθεί ρόστερ, ο προπονητής Giacomo Semorile ρώτησε μερικούς… πυροσβέστες αν ήθελαν να παίξουν με τους εναπομείναντες – ως και έγινε. Εξ ου και η Spezia μετείχε τότε ως VV.FF. Spezia και έφτασε στον τελικό όμιλο, μαζί με Venezia και Torino, με τα ματς να διεξάγονται στο ουδέτερο Μιλάνο αλλά ουδέποτε ολοκληρώθηκαν, παίχτηκαν μόνο τρία. Το Campionato Alta (σ.σ. Πρωτάθλημα βόρειας Ιταλίας), διεκόπη οριστικά. Και… 58 χρόνια μετά, το 2002 η FIGC αναγνώρισε τον τίτλο για την ομάδα της Spezia, περισσότερο… χαριστικά και τιμητικά!



Υπάρχει βέβαια και η σεζόν 1948-49 με την τραγωδία στον λόφο της Σουπέργκα, όπου συνετρίβη το αεροπλάνο που μετέφερε την αποστολή της Τορίνο μετά από φιλικό στη Λισσαβώνα με την Benfica και έχασαν τη ζωή τους και οι 31 επιβαίνοντες, εκ των οποίων 18 ποδοσφαιριστές και 6 μέλη του προπονητικού τιμ, όπως και ο 37χρονος Αγγλος κόουτς Leslie Livesey. Εκείνη η ομάδα της Τορίνο ήταν τόσο καταπληκτική και πανίσχυρη, και έπαιζε τόσο καλό ποδόσφαιρο που είχε ονομαστεί «Grande Torino» σαρώνοντας τους τίτλους. Το σοκ ήταν τεράστιο αλλά η αναλγησία της ομοσπονδίας επέφερε την άρνηση στην πρόταση της Inter και της Milan, που διεκδικούσαν τον τίτλο τέσσερις αγωνιστικές πριν το τέλος, να δοθεί ο τίτλος στην «γκρανάτα». Εντέλει, στο ίσως μεγαλύτερο fair play της ιστορίας, οι Genoa, Palermo, Sampdoria και Fiorentina κατέβηκαν με ομάδα παίδων, όπως και η Τορίνο, στα τελευταία ματς και η «γκρανάτα» επικύρωσε το scudetto αλλά ουδέποτε έγινε η μεγάλη ομάδα της δεκαετίας του ’40…
eyap.gr

Αποσυνδεδεμένος RASTA

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 3.384
    • Προφίλ
Απ: Ιταλία calcio
« Απάντηση #68 στις: Σαβ 25 Απρ 2020 16:30 »
“Αν νοιάζεστε για τους νεκρούς και όχι για τα λεφτά, παίξτε δωρεάν” – Οι οπαδοί της Αταλάντα ξεσπάνε ενάντια στην Ιταλική Ομοσπονδία

Αυτό το κομβόι στρατιωτικών φορτηγών γεμάτων με παππούδες, παιδιά, γονείς, φίλους, τα σβήνουμε με ένα χτύπημα της γροθιάς; Εσάς σας αρκεί να φτιάξετε ένα σποτ, του τύπου “παίζουμε για αυτούς”, ή να βάλετε πένθος -περιβραχιόνιο- στο μπράτσο, για να καθησυχάσετε τη συνείδησή σας, αν σας έχει μείνει έστω ένα ίχνος.

Πριν λίγους μήνες, οι οπαδοί της Αταλάντα με έδρα το Μπέργκαμο της Λομβαρδίας πετούσαν στον έβδομο ουρανό για τα κατορθώματα της ομάδας τους. Αλλά το όνειρο έγινε εφιάλτης, ενώ ο αγώνας των Μπεργκαμάσκι απέναντι στη Βαλένθια για το Τσάμπιονς Λιγκ θεωρείται ως βασική πηγή διασποράς του κορονοϊού -με τη μετακίνηση χιλιάδων φιλάθλων στο Μιλάνο.

Τώρα οι ποδοσφαιρικές αρχές της χώρας εξετάζουν ως ενδεχόμενο την επανεκκίνηση του πρωταθλήματος, για να δείξουν τάχα πως η ζωή θριαμβεύει και συνεχίζεται, ενώ το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι τα κέρδη τους. Οι φανατικοί οπαδοί (ultras) της Αταλάντα εξέδωσαν μια σκληρή ανακοίνωση ενάντια στον πρόεδρο της Ιταλικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας Γκαμπριέλε Γκραβίνα και την αβάσταχτη υποκρισία των επιχειρηματιών που θέλουν να ξεκινήσει το πρωτάθλημα, για το καλό των κερδών τους.

Δεν είναι αλήθεια ότι θέλετε να παίξετε για τον κόσμο. Για τους νεκρούς δε σας νοιάζει καθόλου. Δώστε ως δωρεά τα κέρδη των επόμενων ημερών. Σίγουρα, εσένα, την ποδοσφαιρικά Λίγκα (διοργανώτρια αρχή) και όλους τους επιχειρηματίες που κερδίζουν πάντα από το πάθος του κόσμου, σας ενδιαφέρει μόνο το άθλημα και το καλό των Ιταλών, το μέλλον τους και η αναγέννησή τους. Και αυτό που ζούμε; Οι χιλιάδες νεκροί που έφυγαν μόνοι τους και μες στη σιωπή; Ο πόνος του να μην μπορείς ούτε να τους αποχαιρετήσεις; Αυτό το κομβόι στρατιωτικών φορτηγών γεμάτων με παππούδες, παιδιά, γονείς, φίλους, τα σβήνουμε με ένα χτύπημα της γροθιάς; Εσάς σας αρκεί να φτιάξετε ένα σποτ, του τύπου “παίζουμε για αυτούς”, ή να βάλετε πένθος -περιβραχιόνιο- στο μπράτσο, για να καθησυχάσετε τη συνείδησή σας, αν σας έχει μείνει έστω ένα ίχνος. Το σόου πρέπει να συνεχίσει;

Θέλετε να παίξετε για τον κόσμο και δεν το κάνετε για τα λεφτά; Λοιπόν, κάντε ένα πράγμα: αντί για αξιολύπητες δηλώσεις, αποδείξτε το με πράξεις. Παίξτε δωρεάν. Μισθοί εκατομμυρίων, τηλεοπτικά δικαιώματα, σπόνσορες, τα πριμ της Λίγκας και της ΟΥΕΦΑ, κάθε σεντ να αποδοθεί ως δωρεά προς όφελος σε όποιον έχει χάσει τη δουλειά του, έναν δικό του άνθρωπο, σε όποιον αναγκάστηκε να σταματήσει τη δραστηριότητά του και να βασιστεί στα 600 ευρώ, στην ερασιτεχνική κοινότητα των παιδιών που έπρεπε να απαρνηθούν να φορέσουν τα αθλητικά τους παπούτσια, να ζήσουν τα όνειρά τους, και προπαντός στους γιατρούς, τους νοσηλευτές, τους εθελοντές, στο προσωπικό των γηροκομείων, τις πωλήτριες, τους φορτηγατζήδες και σε όλους αυτούς που συνέχισαν να δουλεύουν και εξακολουθούν να το κάνουν, για προχωρήσουν μπροστά και που ίσως αύριο είναι πάλι επισφαλείς ή σε αναμονή για ανανέωση της σύμβασης που περιμένουν εδώ και μια δεκαετία. Αγαπάτε τους Ιταλούς; Αποδείξτε το.

http://www.katiousa.gr/athlitismos/an-noiazeste-gia-tous-nekrous-kai-ochi-gia-ta-lefta-paikste-dorean-oi-opadoi-tis-atalanta-ksespane-enantia-stin-italiki-omospondia/
« Τελευταία τροποποίηση: Σαβ 25 Απρ 2020 16:44 από fon7 »
" Ανυποχώρητος: σημαίνει να είναι το κεφάλι σου μέσα στο στόμα του λύκου κι εσύ να του λες άντε γαμήσου... "

Fidel Castro

Αποσυνδεδεμένος fon7

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 26.293
    • Προφίλ
Απ: Ιταλία calcio
« Απάντηση #69 στις: Σαβ 09 Μάι 2020 19:52 »
Γράμμα από την Ιταλία

Γιατροί και νοσηλευτές ευχαριστούμε πολύ για την αφοσίωσή σας…

Σουρεαλιστική. Αυτό ίσως είναι το καλύτερο επίθετο για να περιγράψει κανείς την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Ιταλία μετά το ολικό μπλοκάρισμα όλων των δραστηριοτήτων που ακολούθησε την κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω του Κορονοϊού. Στην προσπάθεια να αφηγηθεί κανείς τα όσα συμβαίνουν εισέρχεται σε μια πραγματικότητα που ταιριάζει περισσότερο στις εικαστικές τέχνες παρά στη δημοσιογραφία. Από το Φεβρουάριο, όταν οι αρχές των περιφερειών της Λομβαρδίας, του Βένετο και της Εμίλια Ρομάνια πήραν τα πρώτα περιοριστικά μέτρα μέχρι σήμερα που ολόκληρη η Ιταλία έχει παραλύσει με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, έχουμε βιώσει όλα τα πιθανά συναισθήματα.

Περάσαμε από την άρνηση της πραγματικότητας στο σκεπτικισμό, για να καταλήξουμε στη συνέχεια στον πιο ζοφερό φόβο, μέσα στον οποίο οι πιο αισιόδοξοι αναζητούν μια σπίθα ελπίδας για να κοιτάξουν προς το μέλλον. Συναισθήματα που συμμεριζόμαστε με ανθρώπους απ’ ολόκληρο τον πλανήτη την εποχή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης τα οποία, χωρίς να δυσαρεστήσουμε το μακαρίτη Ουμπέρτο Έκο που τα χαρακτήρισε χρήσιμα μόνο για να δίνουν το λόγο σε λεγεώνες ηλιθίων, πολλαπλασίασαν ατελείωτες πολεμικές που κατέληξαν και στα παραδοσιακά μμε. Για να ξεφύγουμε από αυτές τις πολεμικές και να μην καταλήξουμε στο ίδιο καζάνι με αυτοσχέδιους λοιμωξιολόγους, επιδημιολόγους, υγειονομικούς, υπεύθυνους της πολιτικής προστασίας, κλπ, μπορούμε να καταφύγουμε στην παγιωμένη πεποίθηση που θεωρεί τους οργανωμένους οπαδούς πιστή αντανάκλαση της κοινωνίας που τους περιβάλλει. Και μέσα από αυτό τον καθρέπτη θα ξαναδιαβάσουμε όλα τα σημαντικά επεισόδια αυτού του πικρού χρονικού.

Εάν μέχρι πριν από μερικές μέρες αυτός ο ιός έμοιαζε ακόμα ένας εξωτικός «μπαμπούλας», ικανός μόνο να προκαλέσει την αμηχανία των δημοσιογράφων, στο τέλος της εβδομάδας της 23ης Φεβρουαρίου τα γεγονότα άρχισαν να παίρνουν τη μορφή χιονοστιβάδας, μηδενίζοντας μέσα σε ελάχιστο χρόνο τα περισσότερα από 8.000 χιλιόμετρα που χωρίζουν τη Γουχάν από την Ιταλία. Με την εμφάνιση των πρώτων κρουσμάτων μόλυνσης στη Λομβαρδία και το Βένετο, για προληπτικούς λόγους σταμάτησαν αμέσως τα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα των δύο Περιφερειών, αλλά η σοβαρότητα της κατάστασης έγινε εμφανής για πρώτη φορά από την απόφαση να αναβληθούν, ύστερα από λίγες μέρες, οι αναμετρήσεις της Ίντερ, της Αταλάντα [ομάδες με έδρα τη Λομβαρδία] και της Βερόνα [ομάδα με έδρα το Βένετο] για τη Serie A [Α΄ Εθνική]. Το παράδοξο είναι ότι την ίδια Κυριακή επιτράπηκε η διεξαγωγή της αναμέτρησης ανάμεσα σε Τσεζένα [από την Εμίλια Ρομάνια] και Βιντσέντσα [από το Βένετο] για τη Serie C [Γ΄ Εθνική], επιτρέποντας σε 1.400 οπαδούς της Βιντσέντσα να επικεντρωθούν από το επίκεντρο της μόλυνσης στην Εμίλια Ρομάνια η οποία, από σύμπτωση ή λόγω γεωγραφικής εγγύτητας, ύστερα από λίγο έγινε η δεύτερη περιφέρεια με τα περισσότερα κρούσματα μόλυνσης από τον ιό.


οι οπαδοί της Βιτσέντσα στο γήπεδο της Τσεζένα

Ορισμένες αντιφατικές επιλογές, σε συνδυασμό με την έλλειψη εμπιστοσύνης προς τους θεσμούς, τροφοδότησαν τις αμφιβολίες σχετικά με την πραγματική επικινδυνότητα της επιδημίας σε βαθμό που ορεινά ή παραθαλάσσια τουριστικά θέρετρα κατακλύστηκαν από τουρίστες, λες και η εξαγγελία του κλεισίματος των σχολείων δεν ήταν ένα καμπανάκι κινδύνου, αλλά μια καλή ευκαιρία για διακοπές. Σύγχυση στην οποία συνέφερε και η Confcommercio (η Ένωση εμπορικών επιχειρήσεων) της Λομβαρδίας, η οποία προωθώντας το χάσταγκ #milanononsiferma [το Μιλάνο δεν σταματάει], αγνόησε τις εκκλήσεις της Κυβέρνησης για σύνεση, παρακινώντας τα μέλη της να κρατήσουν τα καταστήματά τους ανοικτά και το κοινό να τα στηρίξουν, πυροδοτώντας ένα είδος υφέρποντος πολέμου ανάμεσα στην «ατμομηχανή της Ιταλίας» και αδιευκρίνιστες σκοτεινές δυνάμεις που επιδίωκαν να την σαμποτάρουν. Ύστερα από λίγο ακόμα και αυτοί οι παράλογοι θεωρητικοί της συνωμοσίας αναγκάστηκαν να παραδεχθούν το προφανές, ορισμένοι από αυτούς, μάλιστα, καταλήγοντας να μολυνθούν από τον ιό αφού πρώτα αποθανατίστηκαν σε χαρούμενα απεριτίφ στο μπαρ. Εάν η Ιταλία δεν ήταν μια χώρα από την οποία απουσιάζει η ιστορική μνήμη, όταν περάσει αυτή η καταιγίδα κάποιοι θα έπρεπε να λογοδοτήσουν για  την επίδειξη τόσης ανευθυνότητας.

Παραμένοντας στο θέμα της ανευθυνότητας με την οποία συμπεριφέρθηκαν κάποιες επαγγελματικές ομάδες, έντονη κριτική έχει δεχθεί και η Confindustria (η Ένωση των Βιομηχάνων) στην οποία, θέλοντας ή μη, λογοδοτούν όλες οι κυβερνήσεις. Ακόμα και μεσούσης της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, πολλές μεγάλες, μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις συνέχισαν τη λειτουργία τους, ανεξαρτήτως του εάν παράγουν είδη πρώτης ανάγκης ή όχι. Μια από τις πολλές υποθέσεις που έχουν γίνει, όσο κι αν δεν μπορεί να αποδειχθεί επιστημονικά, υποστηρίζει ότι η επιδημία έπληξε περισσότερο τις πιο εκβιομηχανισμένες περιοχές της Ιταλίας επειδή τα αφεντικά των επιχειρήσεων προτίμησαν να προτάξουν τα κέρδη έναντι της δημόσιας υγείας. Το άχρηστο μιντιακό παιχνίδι της καθυστερημένης αναζήτησης του «ασθενή μηδέν», λες και η απόδοση των ευθυνών θα μπορούσε να μετατραπεί σε ένα είδος εμβολίου, εντόπισε ακόμα και μια «αναμέτρηση μηδέν» στο ματς Αταλάντα-Βαλένθια για το Champions League, που διεξήχθη στο ουδέτερο γήπεδο του Μιλάνου. Περισσότεροι από 45.000 κάτοικοι του Μπέργκαμο [πόλη της Λομβαρδίας που γειτνιάζει με το Μιλάνο] μετακινήθηκαν προς το στάδιο Μεάτσα, ουσιαστικά το 1/3 των κατοίκων της πόλης με τα περισσότερα κρούσματα κορονοϊού στην Ιταλία, και η μοίρα θέλησε η Βαλένθια να γίνει ένα από τα επίκεντρα της διάδοσης του ιού στην Ισπανία.



Η αναμέτρηση στη Βαλένθια προσέφερε κι αυτή αρκετές αφορμές για συζήτηση: τίποτα δεν μπορεί να αποδυναμώσει περισσότερο τη σημαντικότερη ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική διοργάνωση, υποβιβάζοντάς την σε ένα φιλικό του καλοκαιριού, από ένα άδειο στάδιο, ωστόσο το σημαντικότερο γεγονός της αναμέτρησης υπήρξε η απάντηση της πόλης του Μπέργκαμο και των οπαδών της Αταλάντα που, παρά την πρωτοφανή στην ιστορία της ομάδας τους επιτυχία που σήμανε η πρόκριση στα προημιτελικά της διοργάνωσης, έμειναν κλεισμένοι στα σπίτια τους και απέφυγαν τη δημιουργία οποιαδήποτε συνάθροισης. Οι φίλαθλοι, και πιο συγκεκριμένοι οι ultras, που σε ανάλογες περιστάσεις είχαν επιφυλάξει θριαμβευτική υποδοχή στην ομάδα τους στο αεροδρόμιο, επέδειξαν πολύ περισσότερη υπευθυνότητα και αίσθημα ευθύνης ως πολίτες από όλους εκείνους που ανέκαθεν τους χαρακτήριζαν ως αποβράσματα της κοινωνίας και στη συνέχεια, όταν ήρθε η ώρα να υπερασπιστούν τα δικά τους συμφέροντα, δεν έδειξαν τον ίδιο σεβασμό που έδειξαν οι οπαδοί για τη ζωή του κοινωνικού συνόλου. Επιπλέον, η Curva Nord Atalanta, οι οργανωμένοι οπαδοί της ομάδας, όταν έλαβε την επιστροφή των χρημάτων για τα εισιτήρια της αναμέτρησης Βαλένθια-Αταλάντα που έγινε κεκλεισμένων των θυρών λόγω ανωτέρας βίας, επέλεξε να μην εισπράξει εκείνο το ποσό, το οποίο ανερχόταν στα 40.000 ευρώ, αλλά να το δωρίσει στο Νοσοκομείο «Papa Giovanni XXIII» του Μπέργκαμο για να δώσει μια απτή βοήθεια σε όσους βίωναν σε πρώτο πρόσωπο την κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Την ίδια επιλογή έκανε και η «Ένωση Φιλάθλων της Αταλάντα» που κατέβαλε 20.000 ευρώ από την επιστροφή χρημάτων που έλαβε για τον ίδιο αγώνα, ενώ πάντα η Curva Nord δώρισε άλλες 5.000 ευρώ στην Κλινική «San Francesco», ένα άλλο νοσοκομείο της πόλης. Επιπλέον, οι ultras προσέφεραν και δωρεάν εργατικά χέρια για την κατασκευή ενός υπαίθριου νοσοκομείου στην πόλη. Το να είσαι ultra είναι γνωστό πως σημαίνει την υπεράσπιση της γης σου και παραδείγματα αυτού του είδους δείχνουν το ευρύτερο νόημα που μπορεί να αποκτήσει αυτό το ιδανικό και, ταυτόχρονα, πόσο μυωπική είναι η εγκληματικοποίηση του οπαδικού κόσμου από την υπόλοιπη κοινωνία η οποία ασχολείται αποκλειστικά με τις βίαιες παρεκτροπές του, αλλά δεν βλέπει ή δεν θέλει να δει πόσο ισχυρό είναι το αίσθημα της κοινότητας στο εσωτερικό του.

Ακολουθώντας το παράδειγμα των οπαδών της Αταλάντα, πολλές οπαδικές συλλογικότητες ανέλαβαν παρόμοιες πρωτοβουλίες. Ορισμένες από αυτές, όπως εκείνοι της Σπέτσια, της Κόμο και της ομάδας μπάσκετ της Καντού συγκέντρωσαν χρήματα ή υγειονομικό υλικό για τα νοσοκομεία του Μπέργκαμο και της επαρχίας του, που όπως ειπώθηκε είναι η περιοχή που δοκιμάστηκε περισσότερο απ’ οποιαδήποτε άλλη στην Ιταλία: εμβληματική, από αυτή την άποψη, είναι η σκηνή των φορτηγών του στρατού που μετέφεραν τις σωρούς μακριά από την πόλη επειδή στο κοιμητήριο της πόλης δεν υπήρχαν πλέον διαθέσιμες θέσεις.



Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης και ο φόβος εξαπλώθηκαν πολύ σύντομα παντού και σε πολλές πόλεις, οι ultras των τοπικών ομάδων κινητοποιήθηκαν είτε προβαίνοντας σε καθαρά συμβολικές κινήσεις, ευχαριστώντας το υγειονομικό προσωπικό με πανό ενθάρρυνσης που ανέβηκαν κοντά στα τοπικά νοσοκομεία, είτε πιο έμπρακτα, οργανώνοντας την κλασική συγκέντρωση χρημάτων, μασκών ή αναπνευστήρων ή ακόμα παραγγέλνοντας φαγητό και στέλνοντάς το στα νοσοκομεία για τους πολυάριθμους υγειονομικούς που βρίσκονταν υποχρεωμένοι να κάνουν τόσες πολλές υπερωρίες ώστε να μην μπορούν ούτε καν να γυρίσουν στα σπίτια τους για να φάνε ή να ξεκουραστούν.

Όλοι οι σύνδεσμοι ultras διέκοψαν επιδεικνύοντας σωφροσύνη όλες τις συνδεσμιακές δραστηριότητές τους και κανένας πλέον δεν ενδιαφέρεται αυτήν τη στιγμή πότε θα ξαναρχίσει το πρωτάθλημα, ούτε καν όποιος ετοιμαζόταν στεφθεί πρωταθλητής κάνοντας περίπατο ή πάλευε με όλες του τις δυνάμεις για να σωθεί από τον υποβιβασμό, δεδομένου ότι η σωτηρία για την οποία αγωνίζονται όλοι αυτή την ιστορική στιγμή είναι τελείως διαφορετική. Πέρα από μια ρητορική, που ορισμένες φορές γίνεται βεβιασμένη επίδειξη καλοσύνης, ανακαλύφθηκε ξανά μια αίσθηση κοινωνικής αλληλεγγύης που στην καθημερινή ζωή είχαμε να δούμε από την εποχή του σεισμού στην Εμίλια Ρομάνια το 2012 ή στην Κεντρική Ιταλία το 2016.

Ασφαλώς δεν έλειψαν και τα αρνητικά παραδείγματα, αποτέλεσμα του φόβου ή του ανορθολογισμού. Μια άλλη σκηνή που αποτυπώθηκε στο συλλογικό φαντασιακό είναι εκείνη του σιδηροδρομικού σταθμού του Μιλάνου το βράδυ που η Κυβέρνηση προετοίμαζε τους πρώτους περιορισμούς των μετακινήσεων. Αγνοώντας τις εκκλήσεις να μείνουν σπίτι και εν αναμονή νέων οδηγιών, ένα τεράστιο πλήθος αποτελούμενο από φοιτητές και εργαζόμενους κατέλαβε διά εφόδου τα τρένα για να επιστρέψουν στο Νότο της Ιταλίας (ιστορικά, στην Ιταλία υπάρχει μια μεγάλη μετανάστευση από το Νότο προς το Βορρά για οικονομικούς λόγους). Από συμβολική άποψη είναι μια αναντίρρητα άσχημη εικόνα, η οποία παραπέμπει μάλλον στη δειλία και όχι στο θάρρος που θα χρειαζόταν μια κοινότητα αυτές τις δύσκολες ώρες. Αλλά πολύ εύκολα όλα μπορούν να αναχθούν στα ενδόμυχα συναισθήματα ανθρώπινης ευθραυστότητας. Εκμεταλλευόμενες αυτή την είδηση σε συνδυασμό με εκείνη, που στη συνέχεια αποδείχθηκε ψευδής, των γιατρών της Νάπολης που προσποιήθηκαν τους αρρώστους για να αποφύγουν τη μόλυνση, ακόμα πιο διφορούμενα υπήρξαν τα πανό των ultras της Βαρέζε και της Ίντερ [που είναι αδελφοποιημένοι, σ.τ.μ.]. Με αφετηρία αυτά τα γεγονότα (ή υποτιθέμενα γεγονότα), οι δύο αυτές οπαδικές ομάδες, αντί να προτάξουν τον ίδιο έντονο πατριωτισμό που επιδεικνύουν στο γήπεδο ανεμίζοντας ιταλικές σημαίες, προτίμησαν να ρίξουν λάδι στη φωτιά της αντιπαράθεσης Βορρά και Νότου, όταν θα μπορούσαν να επιλέξουν μια πιο συνετή σιωπή, αφήνοντας τις πολεμικές ή τις οπαδικές αντιπαλότητες [είναι γνωστή η εχθρότητα που χωρίζει τους οπαδούς της Νάπολι με εκείνους της Ίντερ και της Βαρέζε, σ.τ.μ.] για όταν τα γήπεδα θα είναι και πάλι γεμάτα κόσμο και ο ιός δεν θα αποτελεί τίποτα παραπάνω από μια μακρινή ανάμνηση. Αλλά, κατά βάθος, ίσως θα έπρεπε να ευχαριστήσουμε τους δημιουργούς εκείνων των πανό επειδή μας υπενθύμισαν πώς ήταν πραγματικά οι άνθρωποι όταν δεν είχαν ακόμα κυριευτεί από το φόβο: σήμερα από τα μπαλκόνια των σπιτιών κρέμονται σχέδια με το ουράνιο τόξο και πλακάτ που γράφουν «Όλα θα πάνε καλά», αλλά μέχρι πριν από λίγο βασίλευε ένας άθλιος πόλεμος μεταξύ φτωχών στον οποίο ως αιτία όλων των κοινωνικών προβλημάτων θεωρούνταν οι έσχατοι των έσχατων και ποτέ η ιθύνουσα τάξη που είχε στην πραγματικότητα προκαλέσει εκείνα τα προβλήματα με τις αδίστακτες πολιτικές της. Ακόμα και η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που προκάλεσε η εξάπλωση του κορονοϊού δεν είναι τίποτα άλλο από μια συνέπεια των πολιτικών αυτών: η αδυναμία του υγειονομικού συστήματος να αντιμετωπίσει ένα απρόοπτο συμβάν μετά τις περικοπές σε νοσοκομειακές κλίνες και οικονομικούς πόρους που έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία τριάντα χρόνια. Όλως παραδόξως, παράλληλα η ιδιωτική παιδεία και η ιδιωτική υγεία ενισχύονταν διαρκώς από πολιτικούς οι οποίοι, στη συνέχεια, βρέθηκαν επανειλημμένα αναμεμιγμένοι σε δικαστικές έρευνες ως κατηγορούμενοι (ο πρώην Περιφερειάρχης της Λομβαρδίας βρίσκεται ακόμα υπό κράτηση για ένα από αυτά τα σκάνδαλα). Από αυτήν τη σκοπιά δεν είναι τελείως τυχαίο ότι η σημερινή κρίση έπληξε περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη περιοχή της Ιταλίας τη Λομβαρδία, που είναι και η περιοχή στην οποία τα προηγούμενα χρόνια είχε προχωρήσει περισσότερο απ’ οπουδήποτε αλλού η ιδιωτικοποίηση σημαντικού μέρους της δημόσιας υγείας.



Ούτε είναι τυχαίο ότι σε μια στιγμή πραγματικής ανάγκης το υποτιθέμενο σύμφωνο διακρατικής βοήθειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέληξε στα αζήτητα, ενώ η μοναδική πραγματική και διεθνής αλληλεγγύη ήρθε από την Κίνα, την Κούβα, τη Βενεζουέλα και την Αλβανία. Όταν κοπάσει η καταιγίδα θα μπορούσαμε να απαιτήσουμε την πραγματοποίηση αλλαγών που θα έδιναν μια νέα όψη στη χώρα, εάν σε αυτή την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που βιώνουμε δεν υπήρχε ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού για το οποίο το νέο συνίσταται στην τυφλή αποδοχή μορφών κοινωνικού ελέγχου που παραβιάζουν την ιδιωτικότητά μας, όπως ο έλεγχος με τη χρήση drones, οι βεβαιώσεις που πρέπει να διαθέτουμε για να βγούμε από τα σπίτια μας προκειμένου αγοράσουμε ακόμα και είδη πρώτης ανάγκης· οι «κόκκινες ζώνες», η δυσπιστία προς τους άλλους, οι μάσκες που φοράνε κάποιοι από φόβο μήπως μολυνθούν και όχι για να προστατεύσουν τους άλλους, άνθρωποι που παίρνουν δρόμο μόλις δουν κάποιον να τους πλησιάζει· εφαρμογές για τα κινητά που μετατρέπουν τους πολίτες σε εθελοντές μπάτσους και τους προτρέπουν να καταγγείλουν όποιον περπατάει στο δρόμο, χωρίς ούτε καν να γνωρίζουν για ποιον λόγο οι τελευταίοι έχουν βγει από τα σπίτια τους. Είναι βέβαιο ότι αυτή η εμπειρία θα αλλάξει για πάντα το πρόσωπο της Ιταλίας και τις συνήθειές της, είναι βέβαιο ότι έχουν υπονομευτεί τα θεμέλια των τελευταίων συλλογικών ενστίκτων προς όφελος του πιο βάρβαρου ατομισμού. Η έσχατη ελπίδα εναπόκειται σε εκείνους, όπως οι ultras, που ακόμα πιστεύουν σε ιδέες και πρακτικές μοιράσματος και τις αντιτάσσουν στον εγωισμό που εξαπλώνεται.

 

Matteo Falcone

Μετάφραση: Αχιλλέας Καλαμάρας
humbazine.gr

Αποσυνδεδεμένος RASTA

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 3.384
    • Προφίλ
" Ανυποχώρητος: σημαίνει να είναι το κεφάλι σου μέσα στο στόμα του λύκου κι εσύ να του λες άντε γαμήσου... "

Fidel Castro

Αποσυνδεδεμένος RASTA

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 3.384
    • Προφίλ
" Ανυποχώρητος: σημαίνει να είναι το κεφάλι σου μέσα στο στόμα του λύκου κι εσύ να του λες άντε γαμήσου... "

Fidel Castro

Αποσυνδεδεμένος fon7

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 26.293
    • Προφίλ
Απ: Ιταλία calcio
« Απάντηση #72 στις: Παρ 17 Ιούλ 2020 19:17 »

Ο λύκος της Ρώμης

Για αρκετό κόσμο, το ποδόσφαιρο δεν είναι μόνο αυτό που λαμβάνει χώρα μέσα στις τέσσερις γραμμές του γηπέδου. Υπάρχουν κι άλλα πράγματα που συναρπάζουν και ενδιαφέρουν. Κάποιοι έχουν κόλλημα με τα γήπεδα και τις ιστορίες τους. Για άλλους, οι φανέλες είναι ένα από τα αγαπημένα τους χόμπι. Είτε συλλέκτες, είτε όχι, ασχολούνται με τα χρώματα, τα σχέδια και κάθε σεζόν βλέπουν τι αλλάζει. Με κάτι τέτοιο θα ασχοληθεί και αυτό το κείμενο και την ιστορία πίσω από μία από τις ομορφότερες, σημαντικότερες και πιο επιδραστικές φανέλες στην Ιταλία.

Τη δεκαετία του 1970, η Ρόμα προσπαθούσε να ορθοποδήσει στον ποδοσφαιρικό χάρτη της Ιταλίας. Εκτός από μία 3η θέση, τις υπόλοιπες χρονιές τερμάτιζε από 6η μέχρι και 11η, μακριά από τις επιτυχίες. Κάπως έτσι, το 1978, ο πρόεδρός της Γκαετάνο Αντσαλόνε πήρε την απόφαση να αλλάξει πρόσωπο στην ομάδα, να την εκσυγχρονίσει. Ο Αντσαλόνε ήταν εργολάβος και δημοτικός σύμβουλος με τους Χριστιανοδημοκράτες στη Ρώμη και είχε αποκτήσει τη Ρόμα το 1971. Βλέποντας ότι δεν μπορούσε να κλείσει την απόσταση από τις ομάδες από το Τορίνο και το Μιλάνο, αλλά και τη Λάτσιο να κατακτά ένα πρωτάθλημα, ήξερε ότι έπρεπε να αλλάξει αρκετά πράγματα. Πράγματα που δεν θα είχαν άμεσα αποτελέσματα, που δεν θα έφερναν την αποθέωση από τον κόσμο, όπως για παράδειγμα μια μεταγραφή… αεροδρομίου, αλλά πράγματα που θα έθεταν τις βάσεις για ένα καλύτερο μέλλον.



Ο Αντσαλόνε έφτιαξε το προπονητικό κέντρο του συλλόγου στην Τριγκόρια, κάτι πολύ σημαντικό για έναν σύλλογο και δεν είναι τυχαίο ότι ακόμα και σήμερα το μεγαλύτερο μέρος των εγκαταστάσεων προέρχεται από τη δική του περίοδο. Επίσης, έδωσε μεγάλη προσοχή στην αναδιοργάνωση των Ακαδημιών του συλλόγου, καταλαβαίνοντας ότι όταν μια ομάδα δεν μπορεί να ανταγωνιστεί μεταγραφικά, μπορεί να φτιάξει η ίδια τους παίκτες της. Και τέλος, το 1978 έκανε ακόμα ένα βήμα, βασισμένο στα πρότυπα της Αμερικής. Αναζητώντας απεγνωσμένα κάποια έσοδα για τον σύλλογο, έφτιαξε για πρώτη φορά στα ιταλικά χρονικά ένα εμπορικό τμήμα. Η Ρόμα ξεκίνησε να πουλάει φανέλες της και αξεσουάρ, άρχισε να αυξάνει τα έσοδά της μέσω τρόπων που δεν ήταν συνηθισμένοι εκείνη την εποχή.

Η ιταλική λίγκα επέτρεψε στις ομάδες να βάζουν πάνω στις φανέλες το σήμα της κατασκευάστριας εταιρείας (λίγο αργότερα θα είχαμε και τους πρώτους σπόνσορες) και το Ρόμα-Γιουβέντους του Δεκεμβρίου του 1978 θα ήταν ιστορικό. Το Ολίμπικο υποδέχτηκε τις δυο ομάδες. Στην μία υπήρχε πάνω το P σε σχήμα ψαριού της εταιρείας Pouchain και στην άλλη το γνωστό έμβλημα της Robe di Kappa. Ο Μαουρίτσιο Πουσέν ήταν ένας άνθρωπος που έβαλε κι αυτός το λιθαράκι του σε μια επανάσταση στο ιταλικό ποδόσφαιρο. Όπως λέει το βιογραφικό του στην επίσημη σελίδα της εταιρείας, ο Μαουρίτσιο ήταν ένας επιχειρηματίας που δεν έμενε στάσιμος. Είχε ασχοληθεί με τα έπιπλα και με τα έργα τέχνης μέχρι τότε και εντυπωσιάστηκε από ένα ταξίδι του στις ΗΠΑ, όταν και είδε τη μεγάλη αγορά γύρω από το μπέιζμπολ, αλλά και γενικά τον αμερικάνικο αθλητισμό, με τον κόσμο να φορά ρούχα της ομάδας. Έφτιαξε τη δική του βιομηχανία παραγωγής ρούχων συμφώνησε με τον Αντσαλόνε, αναλαμβάνοντας το εμπορικό κομμάτι της Ρόμα. Φανέλες, καπέλα, μπρελόκ, οτιδήποτε με το όνομα της ομάδας μπορούσε να φέρει έσοδα κατασκευαζόταν. Κάπως έτσι, η Ρόμα έγινε πρωτοπόρος στην Ιταλία.


Ρετρό φάσεις Σέριε Α

Το Ρόμα-Γιουβέντους στις 17 Δεκεμβρίου του 1978 έληξε με 1-0 χάρη σε ένα γκολ του ιστορικού ντι Μπαρτολομέι, μια μεγάλη επιτυχία για την ομάδα που έκανε τραγική σεζόν, αλλάζοντας προπονητές και έχοντας ακόμη και λαϊκά δικαστήρια μετά από μια ήττα σε ντέρμπι με τη Λάτσιο. Τα πλάνα της ιταλικής Αθλητικής Κυριακής για τη 12η αγωνιστική της σεζόν 1978-79 στέκονται στο νέο λουκ των ομάδων. Για Ιταλία μιλάμε, το στιλ έχει τη δική του θέση. Ήδη όμως η Ρόμα, από το καλοκαίρι είχε κάνει τα βήματά της και δεν ήταν απλά ένας σπόνσορας σε μια φανέλα. Γιατί καλή η ιδέα να πουλήσεις κάτι, αλλά πρέπει να έχει και έναν χαρακτήρα. Κι η Ρόμα βρήκε τον κατάλληλο άνθρωπο για να δώσει το κάτι παραπάνω. Ο Πιέρο Γκρατόν για χρόνια ήταν ένας ταλαντούχος σχεδιαστής στην ιταλική τηλεόραση RAI και είχε εξαιρετικό όνομα, καθώς, μεταξύ άλλων, είχε δημιουργήσει αρκετές σειρές κινουμένων σχεδίων. Κάποιοι τον έλεγαν “ο Ντίσνεϊ της Ιταλίας”. Παρότι Μιλανέζος ο ίδιος, βρέθηκε στη Ρώμη για σπουδές και έμεινε εκεί δουλεύοντας στην τηλεόραση της χώρας. Ήδη, από τη σεζόν 1974-75 είχε επαφές με τη Ρόμα και εκείνη τη χρονιά σχεδίασε τα εισιτήρια διαρκείας του συλλόγου, κάτι πρωτόγνωρο για τα ποδοσφαιρικά δεδομένα και τις απλές τυπικές κάρτες που υπήρχαν μέχρι τότε και όπως είπε ο Γκρατόν έμοιαζαν με εισιτήρια του τραμ.


Η πρώτη συνεργασία του Γκρατόν με τη Ρόμα. Τα εισιτήρια διαρκείας της σεζόν 1974-75

Με τον Γκρατόν να σχεδιάζει πλέον όλα τα εμπορικά αντικείμενα της ομάδας, ήταν λογικό ότι κάποια στιγμή θα ερχόταν και το σημαντικότερο. Ο πρόεδρος του ανέθεσε να φτιάξει το νέο έμβλημα της A.S. Roma, μια που το σήμα της λύκαινας τότε ήταν “ιδιοκτησία” της πόλης της Ρώμης και δεν μπορούσε να γίνει εμπορική εκμετάλλευση. Ο Γκρατόν παρουσίασε κάτι που θα συνόδευε για τις επόμενες δεκαετίες τη Ρόμα, το περίφημο “λουπέτο”, τον λύκο που έγινε το σύμβολο της μισής Ρώμης (στο περίπου, μην μαλώνετε). Ο Γκρατόν εξήγησε ότι ο “λύκος” ήταν ο γιος της λύκαινας της Ρώμης που συνοδεύει τον μύθο της ίδρυσής της. “Έτσι γεννήθηκα, είμαι ο γιος της λύκαινας και σας λέω από την καρδιά μου ότι δεν ήρθα να αποκρύψω την κληρονομιά τής μητέρας μας. Είμαι απλά πιο νέος, δώστε μου χρόνο και θα κερδίσω την αγάπη σας“, είπε ο Γκρατόν μέσω του λύκου. Βλέπετε τότε, οι αλλαγές είχαν τεράστια σημασία και οι αντιδράσεις του κόσμου μετρούσαν. Αρκετά χρόνια αργότερα, ακούμε οικτρές δικαιολογίες για κάθε αλλαγή σε χρώματα και εμβλήματα συλλόγων. Για να γίνει βέβαια η αλλαγή, η Ρόμα χρειάστηκε το ταλέντο του νεαρού τότε Λουτσιάνο Μότζι που ταξίδεψε μέχρι το Μιλάνο για να πείσει την Adidas να διακόψει το συμβόλαιο που είχε μέχρι τότε με τη Ρόμα. Μη φαντάζεστε βέβαια σημερινά δεδομένα, συμφωνίες εκατομμυρίων και τέτοια. Οι εταιρείες απλώς έδιναν τις φανέλες, που συχνά ήταν χαμηλής ποιότητας.


Δεν μπορώ να μιλήσω αντικειμενικά, δεν υποστηρίζω τη Ρόμα, αλλά θεωρώ αυτές τις εικόνες μικρά έργα τέχνης.

Ο κόσμος της Ρώμης πράγματι έδωσε χρόνο και αγάπησε το νέο σύμβολο και φυσικά μαζί και τις υπέροχες φανέλες της Ρόμα εκείνων των ετών. Η επιτυχία αυτή έφερε μεγάλη ζήτηση για τον Γκρατόν που τα επόμενα χρόνια σχεδίασε από σήματα αθλητικών διοργανώσεων μέχρι τα σήματα άλλων συλλόγων, όπως της Μπάρι, αλλά και της Λάτσιο. Μια από τις πιο εμβληματικές φωτογραφίες από τα παλιά ντέρμπι του Ολίμπικο (αυτή στην κορυφή του κείμενου) είναι “γεμάτη” με Γκρατόν, αφού οι φανέλες Ρόμα και Λάτσιο (της Πουσέν κι οι δυο) φέρουν τα σήματα που σχεδίασε ο ίδιος. Το σύμβολο βέβαια ήταν η μισή γοητεία, η άλλη μισή ήταν η περίφημη φανέλα “γρανίτα” της Ρόμα που σχεδίασε ο Γκρατόν και εμφανίστηκε σε εκείνο το ματς. Είναι τόσο αγαπημένη στον κόσμο του συλλόγου, που η Nike πρόκειται να επαναφέρει το σχέδιο στις μελλοντικές φανέλες του συλλόγου, φέρνοντας ξανά τις γραμμές με τις διαφορετικές αποχρώσεις στο προσκήνιο.

twitter
Ο διάσημος λύκος “λουπέτο” και ορισμένες από τις δουλειές του Γκρατόν

Όσο καλός όμως ήταν ο Αντσαλόνε στα περί της ομάδας, τόσο λανθασμένες επιλογές είχε στα αγωνιστικά. Προπονητικά δεν τα κατάφερε και έχασε και τον Λίντχολμ για τη Μίλαν, τον Σουηδό που έφερε μια 3η θέση στην ομάδα και όταν αργότερα επέστρεφε θα οδηγούσε την ομάδα στις επιτυχίες. Με τη Ρόμα να παραπαίει και να βρίσκεται ακόμα και κοντά στις θέσεις του υποβιβασμού, ο πρόεδρος ένιωσε την πίεση του κόσμου, τη σκληρή και άδικη κριτική. Κάπως έτσι αποχώρησε από το σύλλογο. Πούλησε λιγότερο από όσο αγόρασε και παρέδωσε μια ομάδα με καλύτερο υλικό και ένα προπονητικό κέντρο. Ένα προπονητικό κέντρο που δεν μπόρεσε να εγκαινιάσει ο ίδιος ως ιδιοκτήτης και μάλιστα ο επόμενος πρόεδρος Βιόλα έλεγε ότι δεν ήθελε να αγοράσει. Οι βάσεις είχαν μπει πάντως και αν και το όνομά του δεν ακούγεται τόσο, η μεγάλη Ρόμα της δεκαετίας του 1980 του προέδρου Ντίνο Βιόλα είχε τις βάσεις της σε εκείνα τα χρόνια. Όπως λέει ο Γκρατόν, ο Αντσαλόνε ήταν ένας άνθρωπος έντιμος και οραματιστής που δεν ταίριαζε στο ποδόσφαιρο και ίσως και γι’ αυτό σχεδόν ξεχάστηκε αργότερα και αποχώρησε πικραμένος. Ο παλιός ιδιοκτήτης της Ρόμα έφυγε από τη ζωή τον Μάιο του 2018. Παράλληλη ήταν και η πορεία της Πουσέν που εκείνα τα χρόνια κατασκεύασε τις φανέλες συλλόγων όπως οι Παλέρμο, Ουντινέζε, Μπάρι και Πεσκάρα. Ενώ ένα σωρό εταιρείες υπάρχουν ακόμα όπως για παράδειγμα η Κάπα, η Πουσέν έχει περιοριστεί και απλώς πουλά κυρίως ρετρό (όμορφα βέβαια για όσους έχουν αυτό το μεράκι) προϊόντα που θυμίζουν τις ένδοξες εποχές της. Αντσαλόνε και Πουσέν έθεσαν τις βάσεις μεν, ξεπεράστηκαν δε.


O Γκρατόν, τα μολύβια κι οι μαρκαδόροι του

Αυτός που δεν ξεπεράστηκε ήταν ο Πιέρο Γκρατόν που έκανε μεγάλη επιτυχία για πολλά χρόνια σχεδιάζοντας μεταξύ άλλων τα σήματα του Euro 1980, αλλά και της UEFA το 1983. Η Ρόμα συνέχισε να χρησιμοποιεί τον λύκο της μέχρι το 1997, όταν και ήρθε σε συμφωνία με την πόλη για να επιστρέψει στην παραδοσιακή λύκαινα. Δυστυχώς ο Γκρατόν έφυγε από τη ζωή στα 80 του, πριν λίγο καιρό, τον Απρίλιο που μας πέρασε (δεν υπάρχουν πληροφορίες για αν ήταν κι αυτός θύμα του COVID-19) κι ενώ συνέχιζε ακόμα να σχεδιάζει. Ήταν ο άνθρωπος που έβαλε το λιθαράκι του στην αλλαγή του ποδοσφαίρου της Ιταλίας, όσο υπερβολικό κι αν ακούγεται για κάποιον που ούτε κλωτσούσε το τόπι, ούτε έδινε οδηγίες, ούτε έκανε μεταγραφές. Αλλά όπως είπαμε στην αρχή, το ποδόσφαιρο είναι πολλά περισσότερα από όσα συμβαίνουν μέσα στις τέσσερις γραμμές.
sombrero.gr

Αποσυνδεδεμένος fon7

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 26.293
    • Προφίλ
Απ: Ιταλία calcio
« Απάντηση #73 στις: Σαβ 18 Ιούλ 2020 17:32 »
Παράθεση
"Ένα από τα πράγματα που άλλαξαν στο ποδόσφαιρο είναι η ταχύτητα. 30 χρόνια πριν η ταχύτητα παιχνιδιού ήταν περίπου 10 χλμ/ω, τώρα είναι 30 χλμ/ω! Στα 50s, 60s και 70s ήταν συνηθισμένο ο αντίπαλος να είναι 15 μέτρα μακριά σου. Τώρα είναι στα 50 εκατοστά. Οι τακτικές έχουν αλλάξει, η ένταση έχει αλλάξει. Γι'αυτό οι διαιτητές πρέπει να είναι πιο συγκεντρωμένοι και να βρίσκονται στο κατάλληλο σημείο συνέχεια για να μπορούν να λάβουν τη σωστή απόφαση."

(Πιερλουίτζι Κολίνα)
El Sombrero

Αποσυνδεδεμένος fon7

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 26.293
    • Προφίλ
Απ: Ιταλία calcio
« Απάντηση #74 στις: Σαβ 25 Ιούλ 2020 20:18 »


Η ιστορική άνοδος της Μπενεβέντο του Πίπο Ιντζάγκι

Για έναν πατέρα που κατά δήλωσή του επικοινωνεί 4-5 φορές την ημέρα με τους δυο γιους του και πέρασε μια ζωή μέσα στο άγχος βλέποντάς τους να κλωτσάνε ένα τόπι (και πολύ συχνά να το στέλνουν στα δίχτυα), λογικά η απόσυρσή τους από την ενεργό δράση θα του χάριζε μια ηρεμία. Μόνο που όπως αποκάλυψε ο Τζανκάρλο Ιντζάγκι σε συνέντευξή του, υποφέρει περισσότερο τώρα που είναι προπονητές. Και σαν στοργικός πατέρας συμπληρώνει: “μην το πείτε όμως στα παιδιά”. Η οικογένεια Ιντζάγκι είναι πολύ δεμένη κι οι γονείς βρίσκονται πάντα εκεί (έστω και τηλεφωνικά) για τα δυο καμάρια τους. Μέχρι πριν λίγο καιρό φαινόταν ότι ο κύριος Τζανκάρλο θα έπρεπε να αγχώνεται μόνο με τον έναν από τους δυο γιους, τον Σιμόνε που τα πάει περίφημα στη Λάτσιο. Ο πιο διάσημος, ως ποδοσφαιριστής, Πίπο φαινόταν ότι δεν το έχει τόσο προπονητικά. Η αρχή στη Μίλαν ήταν δύσκολή, έλαμψε στη Βενέτσια, αλλά η πορεία του στην Μπολόνια ήταν απογοητευτική. Αρκετοί πίστευαν ότι δεν θα είχε μέλλον στους πάγκους και ίσως ο δόλιος ο Τζανκάρλο, που έβλεπε τους κανακάρηδές του να κάνουν το σαλόνι γήπεδο όταν ήταν μικροί, να πίστευε ότι θα βρει λίγη ηρεμία. Αυτό δεν έγινε όμως.

Ο Πίπο ανέλαβε την Μπενεβέντο το περσινό καλοκαίρι σε μια νέα προπονητική περιπέτεια. Για το πόσο δύσκολο είναι να οδηγήσεις μια τέτοια ομάδα από μια φτωχική πόλη έξω από τη Νάπολι στη μεγάλη κατηγορία τα είχαμε πει πριν μερικά χρόνια. Η Μπενεβέντο ξεκίνησε με 14 ήττες στη Σέριε Α και το καλοκαίρι του 2018 αποχαιρέτησε. Πέρσι, έφτασε μέχρι τα πλέι-οφ, αλλά δεν κατάφερε να ανέβει. Ο Πίπο δεν πτοήθηκε με τη δυσκολία του εγχειρήματος, κυρίως γιατί αγαπά αυτή τη δουλειά. Κι η αλήθεια είναι, ανεξάρτητα από το πόσο καλός είναι σε αυτή, πως του ταιριάζει ο πάγκος. Μπορεί εμείς να τον γνωρίζουμε σαν τον άνθρωπο που γεννήθηκε να ισορροπεί μεταξύ οφσάιντ και γκολ, αλλά οι συμπαίκτες του που τον ξέρουν καλύτερα τον θυμούνται ως ποδοσφαιριστή να βλέπει αγώνες στο βίντεο και να κάνει κατασκοπία των αντιπάλων αμυντικών (και όχι μόνο) για τα επόμενα παιχνίδια της ομάδας του, για να ξέρει πώς θα τους αντιμετωπίσει. Οι διηγήσεις λένε ότι ο Φιλίπο ήξερε όλους τους παίκτες στην Ιταλία, μπορούσε να σου πει ποιο είναι το αριστερό μπακ μιας ομάδας από τη Σικελία που έπαιζε στη Γ’ εθνική με μοναδική άνεση. Αλλά αρκεί η δίψα για να πετύχεις; Τα σχόλια όταν ο Ιντζάγκι ανέλαβε τις “μάγισσες” του Μπενεβέντο ήταν σε μεγάλο βαθμό αρνητικά. Από το “θα πέσουν στη Γ’ εθνική” μέχρι το “δεν είναι τόσο καλός, όσο ο αδερφός του”, η αμφισβήτηση ήταν μεγάλη.



Η Μπενεβέντο όμως δεν άφησε αμφιβολίες. Ξεκίνησε εντυπωσιακά τη σεζόν, ανέβηκε για πρώτη φορά στην κορυφή την 4η αγωνιστική, και από την 10η αγωνιστική δεν κοίταξε ποτέ ξανά πίσω της. Κάπως έτσι έσπασε το ιστορικό ρεκόρ της Άσκολι του Μίμο Ρένα. Ένα ρεκόρ που κρατούσε εδώ και 42 χρόνια για το ποια ομάδα κατέκτησε και μαθηματικά την άνοδο πιο γρήγορα. 7 αγώνες πριν το τέλος η Μπενεβέντο πανηγύριζε την άνοδό της, έχοντας την καλύτερη επίθεση και την καλύτερη άμυνα στην κατηγορία. “Όταν είχαμε 10-15 πόντους διαφορά, πάλεψα για να δείξω στα παιδιά ότι αυτή τη διαφορά πρέπει να την κάνουμε 24-27 πόντους. Δεν γίνεται να σπάσεις αλλιώς ένα ρεκόρ τόσων ετών και να κερδίσεις μαθηματικά την άνοδο 7 αγωνιστικές πριν το τέλος“, δηλώνει ο Πίπο στο Sky Sport. Λόγω του ιού, ζήτησε από τον κόσμο να μείνει σπίτι του, να στολίσει τα μπαλκόνια, τα παράθυρα και τις ταράτσες με τα χρώματα της ομάδας. Και παρότι το δράμα του Μπέργκαμο είναι πρόσφατο, ο κόσμος στο Μπενεβέντο δεν τον άκουσε ιδιαίτερα και ξεχύθηκε στους δρόμους να αποθεώσει τους παίκτες. Η Μπενεβέντο επέστρεψε μόλις σε 2 χρόνια ξανά στη Serie A και μάλιστα με τον πιο εύκολο τρόπο στην ιστορία της κατηγορίας. Ο Πίπο (αν όλα πάνε φυσιολογικά) θα συναντήσει ξανά τον Σιμόνε ως αντίπαλο και οι δόλιοι οι γονείς τους θα ζήσουν στιγμές που είχαν ξεχάσει από εκείνο το περίφημο Περούτζια-Γιουβέντους (του Πίπο) και τη βροχή που χάρισε την κούπα στη Λάτσιο (του Σιμόνε) το 2000 και στιγμές χαρμολύπης σε Τζιανκάρλο και Μαρίνα (που ήθελε να τους δει γιατρούς και όχι σέντερ φορ) Ιντζάγκι.


Η χαρά στα αποδυτήρια της ομάδας

Ο Πίπο πιστεύει ότι η δουλειά του έγινε ευκολότερη φέτος γιατί είχε έναν ισχυρό πρόεδρο, έναν τεχνικό διευθυντή που τον καταλαβαίνει και ένα γκρουπ μαχητικών παικτών. Εμφανίζεται πολύ ταπεινός για το κατόρθωμα και υποστηρίζει ότι ήταν μια ομαδική δουλειά. “Είχα τις βάσεις μου καλυμμένες”, προσθέτει. “Δούλευα όπως ακριβώς ήθελα”. Το να πούμε ότι είναι τελειομανής, είναι λίγο. Ακόμα και μετά το ρεκόρ της πιο γρήγορης ανόδου, ο Ιντζάγκι έψαχνε άλλα ρεκόρ να σπάσει, άλλα κίνητρα για τους ποδοσφαιριστές του. Να φτάσει τους 80 βαθμούς (το έκανε), να κρατήσει και σε άλλα ματς ανέπαφη την εστία του, να βγάλει κι άλλους σκόρερ. Ο Πίπο πάντα κάτι θα βρίσκει για βάζει νέους στόχους. Έχει λένε στο κινητό του ένα αρχείο με όλα τα ρεκόρ της Serie B, κυκλώνει ένα νέο και το στέλνει στο γκρουπ του WhatsApp της Μπενεβέντο. Η αλήθεια είναι ότι στα τελευταία ματς οι παίκτες του έχουν χαλαρώσει, ο ίδιος βέβαια όχι. Οι φωνές του πολλές.

https://www.instagram.com/p/CBTlRMhn3rb/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=embed_video_watch_again

Για μην χαλάσει κι άλλο η δική του διάθεση πάντως θα πρέπει να στενοχωρήσει ένα φιλαράκι του. Το επόμενο ματς της Μπενεβέντο είναι απέναντι στη Φροζινόνε του Αλεσάντρο Νέστα που δίνει τη μάχη για την άνοδο. Στο ματς του πρώτου γύρου η Μπενεβέντο κέρδισε δύσκολα με 1-0, ενώ ο Πίπο επικράτησε του Νέστα και μια ακόμα φορά σε ένα Βενέτσια-Περούτζια. Ο Πίπο δεν θα χαριστεί στον παλιόφιλο και συνοδοιπόρο του. Θα ετοιμάσει τους παίκτες του για μια ακόμα νίκη, για ακόμα ένα (ή και περισσότερα) γκολ. Άλλωστε ο Πίπο ζει για τα γκολ. Το είδαμε και πρόσφατα με το βίντεο που κυκλοφόρησε και τον δείχνει να πανηγυρίζει σαν τρελός, ένα γκολ στην προπόνηση της Μπενεβέντο. Από όλα όσα έχει καταφέρει στη ζωή του είναι περήφανος πιο πολύ για ένα. Το γεγονός ότι έχει σκοράρει σε ΚΑΘΕ διοργάνωση που έπαιξε ποτέ. Και όταν λέμε “κάθε” το εννοούμε, αφού περηφανεύεται ότι έχει σκοράρει από το κύπελλο της Γ’ εθνικής Ιταλίας στα 19 του με την Αλμπινολέφε, μέχρι σε τελικά Μουντιάλ με την εθνική Ιταλίας. Ο Πίπο επιστρέφει στα σαλόνια της Σέριε Α και θα έχει ακόμα ένα δύσκολο στοίχημα. Ο ίδιος πάντως δεν μοιάζει να αγχώνεται σαν τον πατέρα του. “Είμαι τρελά ερωτευμένος με αυτό το επάγγελμα. Για μένα δεν έχει διαφορά πού είμαι προπονητής. Η Serie A είναι ίδια με τη Serie C. Το μόνο που θέλω είναι να κάνω αυτό που αγαπώ.“
blog.stoiximan.gr