Αποστολέας Θέμα: Ιταλία calcio  (Αναγνώστηκε 17240 φορές)

Αποσυνδεδεμένος fon7

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 26.293
    • Προφίλ
Απ: Ιταλία calcio
« Απάντηση #75 στις: Κυρ 01 Νοέ 2020 23:10 »


Μια πόλη, δυο ομάδες, ένα ντέρμπι-ποδοσφαιρικός οργασμός
Αν μια μέρα κάποιος σταματούσε στο δρόμο είκοσι τυχαίους ποδοσφαιρόφιλους και τους χάριζε ένα εισιτήριο για όποιο ιταλικό ντέρμπι ήθελαν είναι σχεδόν σίγουρο πως οι περισσότεροι θα επέλεγαν το Derby della Madonnina (Μίλαν-Ίντερ) και το Derby della Capitale (Ρόμα-Λάτσιο), κάποιοι φανατικοί Γιουβεντίνοι θα διάλεγαν το Γιουβέντους-Τορίνο και, στην καλύτερη των περιπτώσεων, ένας γραφικός θα επέλεγε το Derby della Lanterna της Γένοβας. Αυτός ο ένας ξέρει.

H Γένοβα είναι μια παραθαλάσσια πόλη στα βόρεια της Ιταλίας, γνωστή κυρίως ως γενέτειρα του Χριστόφορου Κολόμβου και ως τόπος διεξαγωγής της αιματοβαμμένης συνόδου των G8 το 2001. Αυτό που αρκετοί εκτός Ιταλίας (και όχι μόνο) αγνοούν είναι πως το ιταλικό ποδόσφαιρο χρωστάει στη Γένοβα πάρα πολλά. Εκεί το 1893 ιδρύθηκε η Τζένοα, η παλιότερη ιταλική ποδοσφαιρική ομάδα. Το ποδόσφαιρο βέβαια δεν ήταν ο πρωταρχικός στόχος των Άγγλων μεταναστών που δημιούργησαν το σύλλογο, γι’αυτό και στην αρχική ονομασία της ομάδας αναφερόταν μόνο το κρίκετ.

Έπρεπε να φτάσει το 1896 στην πόλη ο Άγγλος γιατρός Τζέιμς Ρίτσαρσον Σπένσλει και, επηρεασμένος από την θεαματική εξέλιξη του παιχνιδιού στην πατρίδα του, να πείσει τους ιδρυτές της ομάδας να φτιάξουν κι ένα ποδοσφαιρικό τμήμα, για να δημιουργηθεί η πρώτη ποδοσφαιρική ομάδα της πόλης. Ο Σπένσλει, που μετακόμισε στη Γένοβα με στόχο να φροντίζει τους Άγγλους ναυτικούς που δούλευαν στο λιμάνι, ανέλαβε ρόλο παίκτη-προπονητή και οδήγησε την ομάδα στους πρώτους της τίτλους. Στα 10 χρόνια που έμεινε εκεί, η Τζένοα κατέκτησε 6 πρωταθλήματα Ιταλίας. Στην ιστορία έμεινε ως ένας από τους πατεράδες του ιταλικού ποδοσφαίρου και ως ένας μεγάλος οπαδός του fair play. Ο θάνατος του ουσιαστικά επιβεβαίωσε το δεύτερο χαρακτηριστικό του: Πέθανε στον 1ο Παγκόσμιο Πόλεμο όταν κατά τη διάρκεια μιας μάχης προσπάθησε να βοηθήσει έναν τραυματισμένο στρατιώτη των εχθρών!



Μέχρι και το τέλος του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου η Τζένοα κυριαρχούσε στην πόλη και πρωταγωνιστούσε στο ιταλικό ποδόσφαιρο, μετρώντας 9 πρωταθλήματα και ένα κύπελλο. Το καλοκαίρι του 1946 όμως, δυο από τις μικρότερες ομάδες της πόλης, η Αντρέα Ντόρια και η Σαμπιερνταρενέσε, αποφάσισαν να ενωθούν και από την ένωση αυτή προέκυψε η Σαμπντόρια. Ήταν πλέον επίσημο: Η Γένοβα χωρίστηκε στη μέση και μαζί μ’αυτήν και το γήπεδο της πόλης, το οποίο ζήτησε ως έδρα και η νεοϊδρυθείσα ομάδα. Κάπως έτσι προέκυψε το “Derby della Lanterna”, δηλαδή το ‘Ντέρμπι του Φάρου’, ένα όνομα που οφείλει στο πιο διάσημο αξιοθέατο της πόλης που δεσπόζει στο λιμάνι της από το 1128.

Σε αντίθεση με κάποια από τα υπόλοιπα ντέρμπι στα οποία τις δυο ομάδες χωρίζουν πολιτικές, θρησκευτικές ή κοινωνικές αντιθέσεις, στο ντέρμπι της Γένοβας δεν εντοπίζεται κάποια ουσιαστική διαφορά στους οπαδούς των δυο ομάδων. Ο ντόπιος συγγραφέας Ρέντσο Παροντί σκιαγραφεί τις δυο πλευρές με τον εξής τρόπο: Για τους οπαδούς της Σαμπντόρια, η Τζένοα είναι σαν τη μητρική φιγούρα στην ταινία ‘Ιστορίες της Νέας Υόρκης’ του Γούντι Άλεν. Βρίσκεται πάντα εκεί στο παρασκήνιο και είναι αδύνατον να την παραβλέψεις. Αντίθετα οι οπαδοί της Τζένοα προσπαθούν να πείσουν τους εαυτούς τους πως η Σαμπντόρια δεν υπάρχει, μια τακτική που έχει ακολουθηθεί στο παρελθόν ακόμα κι από προέδρους που αναφερόταν στο αντίπαλο δέος ως “η άλλη ομάδα”.



Η πλευρά της Τζένοα στηρίζει όλη την επιχειρηματολογία της στο πολύ απλό οπαδικό επιχείρημα “ήμασταν εδώ πολύ πριν από εσάς” και βάσει αυτού αντιμετωπίζει τους αντιπάλους σαν ξένους, φιλοξενούμενους στο γήπεδο αλλά και στην πόλη. Από την άλλη, η πλευρά της Σαμπντόρια ότι χάνει στις λογομαχίες περί ιστορίας (είναι μια από τις νεότερες ομάδες στο Καμπιονάτο) το κερδίζει στο… χόρτο. Σε αντίθεση με την αντίπαλο της που έχει μείνει εδώ και πολλές δεκαετίες μακριά από τους τίτλους, η ‘Σαμπ’ έζησε μια χρυσή περίοδο στα τέλη των 80s και στις αρχές των 90s, όταν και πανηγύρισε ένα πρωτάθλημα, 4 κύπελλα και ένα Κύπελλο Κυπελλούχων ενώ έφτασε και σε δυο ακόμα ευρωπαϊκούς τελικούς. Έτσι, το επιχείρημα της παλαιότητας απαντάται συνήθως με την καυστική παρατήρηση ότι σχεδόν κανένας εν ζωή οπαδός της Τζένοα δεν έχει δει την ομάδα του να πανηγυρίζει μια κούπα.

Το γεγονός ότι τα ντέρμπι τους δεν κρίνουν τίτλους (ίσα-ίσα, δεν είναι λίγες οι φορές που έχουν κρίνει ποια ομάδα θα υποβιβαστεί), δεν μειώνει ούτε στο ελάχιστο το πάθος και την ένταση που εντοπίζει κανείς σ’αυτά. Οι Ιταλοί λένε πως το Derby della Lanterna είναι ένα ντέρμπι που παίζεται από ιταλικές ομάδες, με μια βρετανική όμως αύρα και λατινοαμερικάνικο πάθος. Κοινώς, ένας τέλειος, σχεδόν ουτοπικός, συνδυασμός για οποιονδήποτε αγαπάει το ποδόσφαιρο. Οι δυο πλευρές μισούν η μια την άλλη, φωνάζουν κανονικά όλα τα γνωστά… αγαπησιάρικα συνθήματα, κάνουν σεξουαλικές χειρονομίες προς τους απέναντι σε κάθε γκολ αλλά παραδόξως η κατάσταση δεν ξεφεύγει σχεδόν ποτέ, κάνοντας το ντέρμπι της Γένοβας ένα από τα λιγότερο βίαια της χώρας.



Οι οπαδοί προσεγγίζουν το γήπεδο δίπλα-δίπλα χωρίς φόβο, πίνουν συχνά στα ίδια μπαρ πριν και μετά το τέλος και δεν διστάζουν να φωτογραφηθούν μαζί, ο καθένας με τα λάβαρα της ομάδας του. Άλλωστε, δεν είναι λίγες οι οικογένειες στην πόλη που είναι μοιρασμένες, κάτι που αποτυπώνεται και στη λέξη που χρησιμοποιούν για να περιγράψουν τους απέναντι: “Τα ξαδέρφια”. Η κόντρα τους περιορίζεται στα συνθήματα, στις ειρωνείες και σε πολύ μεγάλο βαθμό στην καζούρα που ακολουθεί μετά, αφού αυτά τα ματς δεν τελειώνουν ποτέ με το τελευταίο σφύριγμα του διαιτητή.

Όταν το 1990 η Τζένοα κέρδισε στα τέλη Νοέμβρη το ντέρμπι με 1-2, χάρη σ’ένα υπέροχο φάουλ του Μπράνκο, η φωτογραφία του σκόρερ τυπωμένη σε μια κάρτα ευχών έγινε το Νο1 δώρο στην πόλη εκείνα τα Χριστούγεννα. Από τότε κάθε φορά που ένα ντέρμπι παίζεται κοντά στην εορταστική περίοδο ο ηττημένος ξέρει πως σύντομα θα λάβει μια ευχετήρια κάρτα που θα του ανεβάσει το αίμα στο κεφάλι.



Κάποιες φορές μάλιστα η καζούρα προηγείται του αγώνα. Το 1983 η Τζένοα είχε αποκτήσει από τη Βάσκο τον Βραζιλιάνο Ελόι, για τον οποίο οι εφημερίδες της εποχής έλεγαν πως μπορούσε να κάνει μαγικά ακόμα και με ένα λεμόνι. Όπως συμβαίνει συνήθως σε πολλές από αυτές τις περιπτώσεις, οι φήμες απείχαν από την αλήθεια όσο η γη από το φεγγάρι. Ο ξανθομάλλης και μυστακοφόρος Βραζιλιάνος αποδείχτηκε απελπιστικά μέτριος, αργός και λίγο τεμπέλης στο παιχνίδι του ενώ και το περπάτημα του εντός γηπέδου θύμιζε βάδισμα μαϊμούς. Έτσι, λίγο πριν τη σέντρα του πρώτου ντέρμπι της χρονιάς δυο οπαδοί της Σαμπντόρια έκοβαν βόλτες στο χόρτο κρατώντας μια μαϊμού που είχαν δανειστεί από το ζωολογικό κήπο, η οποία φορούσε τη φανέλα του Ελόι.

Αν στο γιορτινό αυτό οπαδικό κλίμα, στις εμπνευσμένες χορογραφίες της κάθε κερκίδας και στο πάθος των παικτών προσθέσεις και τη μεταβλητή ‘γήπεδο’ καταλαβαίνεις αμέσως γιατί όποιος έχει ζήσει το συγκεκριμένο παιχνίδι έχει παραδοθεί στη γοητεία του. Το Λουίτζι Φεράρις είναι ένα πανέμορφο και άκρως ποδοσφαιρικό γήπεδο αγγλικών προδιαγραφών που αν και παμπάλαιο (έχει περάσει πλέον τα 100!), διατηρεί ακόμα την αίγλη του. Η κάθε ομάδα έχει το δικό της πέταλο, στο οποίο κυριαρχούν οι σημαίες, τα καπνογόνα και τα πανιά διαφόρων μεγεθών, συνθέτοντας μια υπέροχη εικόνα που έχει εκλείψει από αρκετά παραδοσιακά ευρωπαϊκά ντέρμπι τα τελευταία χρόνια.



Σήμερα το βράδυ το Λουίτζι Φεράρις θα χωριστεί για μια ακόμα φορά στα δυο. Οι οπαδοί της Τζένοα θα καλύψουν τα 2/3 του, ως τυπικά γηπεδούχοι. Μαζί με το Λουίτζι Φεράρις θα χωριστεί και όλη η Γένοβα, μια πόλη που έχει αποδείξει επανειλημμένα πως ζει και αναπνέει για το ποδόσφαιρο (τις εποχές που και οι δυο ομάδες πρωταγωνιστούσαν στο Καμπιονάτο, ο συνολικός μέσος όρος θεατών στα εντός έδρας ξεπερνούσε τις 63.000, ένα νούμερο αναμφίβολα εντυπωσιακό σε μια πόλη 600.000 κατοίκων).

Το ‘Ντέρμπι του Φάρου’ μπορεί να μην έχει τη φήμη των υπολοίπων ντέρμπι της χώρας αλλά όσοι το έχουν ζήσει ξέρουν ότι υπερβαίνει κατά πολύ την αγωνιστική δυναμική των δυο αντιπάλων. “Είναι διαφορετικό από τα υπόλοιπα ιταλικά ντέρμπι, γιατί είναι το λιγότερο μοχθηρό. Η αντιπαλότητα των δυο πλευρών βασίζεται κυρίως στην καζούρα ή σε φάρσες, όπως η οργάνωση ψεύτικων κηδειών για τους αντιπάλους. Είχα την τύχη να ζήσω όλα τα μεγάλα ντέρμπι της χώρας και νομίζω ότι αυτό είναι το πιο ξεχωριστό απ’όλα” δήλωσε κάποτε ένας εκ των τυχερών. Το όνομα του; Μαρσέλο Λίπι.
sombrero.gr

Αποσυνδεδεμένος fon7

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 26.293
    • Προφίλ
Απ: Ιταλία calcio
« Απάντηση #76 στις: Τρι 10 Νοέ 2020 23:59 »


Ελένιο Ερέρα: ο καθηγητής του κατενάτσιο
Το ρεκόρ για καλύτερη αρχή σε πρωτάθλημα για την Ίντερ είναι οι επτά σερί νίκες ενός θρύλου του ποδοσφαίρου και του συλλόγου, του Ελένιο Ερέρα. Ένα ρεκόρ που κρατάει από το 1966-67 για την Ίντερ, σε μια σεζόν που τελικά το πρωτάθλημα το πήρε τελευταία στιγμή η Γιουβέντους. Ο Ερέρα ήταν ένας άνθρωπος που είχε επαφή με διάφορες κουλτούρες και ερεθίσματα. Γεννήθηκε το 1910 (αν και επίσημα αναφέρεται το 1916) στη γειτονιά του Παλέρμο, στα βορειοδυτικά του Μπουένος Άιρες. Οι γονείς του ήταν από την Ανδαλουσία και εγκατέλειψαν την Ισπανία για να βρουν καταφύγιο στην Αργεντινή. Ο πατέρας του ήταν αναρχικών πεποιθήσεων, ξυλουργός στο επάγγελμα και μαζί με τη μητέρα του Μαρία είχαν χάσει άλλα τρία παιδιά πριν αποκτήσουν τον Ελένιο. Τα πράγματα δεν πήγαν καλά όμως στην Αργεντινή και έτσι το 1920 η οικογένεια πήρε το καράβι για την Καζαμπλάνκα (με την μαμά Μαρία που είχε παραπανίσια κιλά, να πέφτει στη θάλασσα την ώρα που πήγε να ανέβει στο καράβι και να σώζεται από εργάτες).


Η μετανάστευση (φωτογραφία από το επίσημο site του Ερέρα)

Η Καζαμπλάνκα εκείνα τα χρόνια ήταν ακόμα υπό την προστασία της Γαλλίας. Εκεί μεγάλωσε ο Ελένιο και αφού ξεπέρασε την ασθένεια της διφθερίτιδας, εκεί ήρθε για πρώτη φορά σε επαφή με το ποδόσφαιρο. Παίζοντας ως κεντρικός αμυντικός, η στρογγυλή θεά τον έφερε και στη Γαλλία αφού κάποιοι τον ανακάλυψαν στο Μαρόκο. Έκανε καριέρα ποδοσφαιριστή για αρκετά χρόνια, χωρίς όμως μεγάλη επιτυχία, μέχρι που ένας τραυματισμός τον έφερε στους πάγκους. Εκεί που θα γινόταν ο πρώτος σούπερ σταρ προπονητής όλων των εποχών.

Ο Ερέρα ήταν ανήσυχο πνεύμα, με πολλά ενδιαφέροντα και πολλές ιδέες που ήθελε να μεταφέρει στο ποδόσφαιρο. Είχε έρθει σε επαφή με το σύστημα “μπετόν” από τις ομάδες που έπαιζε στη Γαλλία, ένα σύστημα που έμοιαζε με την “κλειδαριά” του Ράπαν. Ο Ράπαν το είχε εφαρμόσει στην ελβετική Σερβέτ και την εθνική με τρομερή επιτυχία για να αντιμετωπίσει το δημοφιλές 2-3-5 εκείνης της εποχής, το περίφημο WM. Δεν έγινε παγκόσμια μόδα, αλλά ουσιαστικά αποτέλεσε την έμπνευση για αντίστοιχα αμυντικά συστήματα.


Μεταξύ άλλων πέρασε και από τον πάγκο της εθνικής Γαλλίας

Ο Ελένιο Ερέρα ξεκινά την προπονητική του καριέρα στη Γαλλία και τα πάει περίφημα στη Σταντ Φρανσέ. Το όνομά του φτάνει στην Ισπανία και η Ατλέτικο Μαδρίτης τον κλείνει ως προπονητή, αλλά τον στέλνει να δοκιμάσει τις ικανότητές του στη Βαγιαδολίδ. Πείθει και γρήγορα επιστρέφει στη Μαδρίτη, κερδίζοντας δύο πρωταθλήματα με την Ατλέτικο. Πηγαίνει στη συνέχεια σε Μάλαγα, Λα Κορούνια και Σεβίλλη. Το 1958 αναλαμβάνει την Μπαρσελόνα και κατακτά δύο πρωταθλήματα, δύο κύπελλα και δύο ακόμα κύπελλα Εκθέσεων (τον προπομπό του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ).

Παρ’ ότι έχει ήδη πολλές σημαντικές επιτυχίες, δεν σταματά να βάζει πράγματα στη δουλειά του. Επηρεασμένος από ένα βιβλίο πάνω στο μυστικισμό και τους Ιησουίτες, είναι ο πρώτος προπονητής που θεσπίζει την “απόσυρση” των παικτών πριν από αγώνες σε ξενοδοχεία. Εκεί αποκομμένοι δουλεύουν πάνω στην τακτική και την ψυχολογία. Ζούσε κι ο ίδιος μια ασκητική ζωή, χωρίς να πίνει ή να καπνίζει και τρώγοντας πάντα προσεκτικά. Ήταν από τους πρώτους προπονητές που πίεζαν τόσο πολύ τους παίκτες (πολλές φορές αγνοώντας τραυματισμούς) και από τους πρώτους που στέκονταν τόσο στην ψυχολογία. Πολλά χρόνια πριν ο Μάκης Ψωμιάδης κάνει ντου στα σπίτια παικτών, ο Ερέρα ήταν έξω από την πόρτα τους για να κάνει έλεγχο, ήξερε τα πάντα για τις φιλενάδες τους και την προσωπική τους ζωή, ακόμα και τους γονείς τους, όπως αναφέρεται στο βιβλίο του Σάιμον Κούπερ “Το Ποδόσφαιρο Εναντίον του Εχθρού”.


Από τα χρόνια της Βαρκελώνης

Παρά τις επιτυχίες στη Βαρκελώνη, το τέλος του Ερέρα από την ομάδα δεν ήταν καλό. Δεν είχε καλές σχέσεις με τον σταρ της ομάδας Κουμπάλα. Ο Κουμπάλα ήταν των εξόδων, του ποτού και της καλής ζωής, αγαπημένος του κόσμου και όλα αυτά δεν άρεσαν πολύ στον Ερέρα, τον λάτρη της πειθαρχίας. Έτσι, παρά τα πρωταθλήματα που κατέκτησε, μέτρησε πολύ ο βαρύς αποκλεισμός με συνολικό σκορ 6-2 από τη Ρεάλ Μαδρίτης στην Ευρώπη, σε αγώνες που ο Ερέρα αποφάσισε να αφήσει εκτός τον Κουμπάλα. Ο αποκλεισμός έφερε λαϊκά δικαστήρια και τελικά ο Ερέρα εγκατέλειψε την Ισπανία.



Είχε πάντως ήδη βρει τον επόμενο προορισμό του. Ο πάμπλουτος Άντζελο Μοράτι προσπαθούσε μάταια να δώσει δόξα στην Ίντερ του Μιλάνου. Ο Μοράτι είχε απολύσει μια ντουζίνα προπονητές μέσα σε ελάχιστα χρόνια και όταν συναντήθηκε με τον Ερέρα πείστηκε ότι βρήκε επιτέλους τον άνθρωπό του. Και μόνο από το όνομα του συλλόγου και την ιστορία πίσω από το Ιντερνατσιονάλε, ο Ερέρα ταίριαζε ιδανικά, καθώς κάποτε είχε δηλώσει ότι δεν νιώθει ούτε Αργεντινός, ούτε Γάλλος, αλλά “άνθρωπος του κόσμου”.

Το “κατενάτσιο” δεν ήταν εφεύρεση του Ερέρα. Στο εξαιρετικό, για τους λάτρεις των συστημάτων, βιβλίο του Τζόναθαν Γουίλσον “Αντιστρέφοντας την Πυραμίδα” αναφέρεται ότι επί της ουσίας είναι άγνωστο ποιος το εφηύρε, αλλά η ιστορία λέει ότι ο Τζίπο Βιάνι στη Σαλερνιτάνα ήταν ο πρώτος που το εφάρμοσε σταθερά. Το σύστημα που ήταν γνωστό ως “βιανέμα” (και ταξίδεψε στην Ιταλία από Ελβετούς που είχαν θητεύσει δίπλα στον Ράπαν) εφαρμόστηκε στη Σαλερνιτάνα και γενικά σε μικρές ομάδες αρχικά. Στη συνέχεια εξελίχθηκε από το Νερέο Ρόκο στην Τριεστίνα και τη Μίλαν, όπου έφερε και τίτλους.

Όταν ο Ερέρα ανέλαβε την Ίντερ, το κατενάτσιο ήταν ήδη γνωστό. Αλλά ο Ερέρα το πήγε αρκετά βήματα παραπέρα. Δεν είναι τυχαίο ότι απαντούσε στους επικριτές του λέγοντας: “Εγώ έφτιαξα το κατενάτσιο. Το πρόβλημα είναι ότι όλοι όσοι με αντέγραψαν, με αντέγραψαν λάθος. Ξέχασαν να συμπεριλάβουν τις επιθετικές αρετές του συστήματος“. Παρά τα λόγια του πάντως, ο κόσμος εκείνα τα χρόνια (εκτός Ιταλίας) θεωρούσε το κατενάτσιο ένα καταστροφικό σύστημα. Ήταν το αντι-ποδόσφαιρο που ο μαθημένος τότε στην επίθεση μέσος φίλαθλος μισούσε. Όταν η Σέλτικ κέρδισε την Ίντερ στον τελικό του 1967 στη Λισαβώνα, ο Μπιλ Σάνκλι είπε: “Σήμερα κέρδισε το ποδόσφαιρο”.


Προπονήσεις στην Ίντερ της εποχής

Πριν όμως κερδίσει το ποδόσφαιρο, η Ίντερ είχε ήδη κατακτήσει τρία πρωταθλήματα, δύο κύπελλα Πρωταθλητριών και δύο Διηπειρωτικά γράφοντας την ιστορία της Γκράντε Ίντερ. Κάπως έτσι, ο Γαλλοαργεντινός Ελένιο Ερέρα έγινε ένας από τους πιο σημαντικούς ανθρώπους στην ιστορία του συλλόγου. Ο “Μάγος,” όπως ήταν το παρατσούκλι του, ξυπνούσε κάθε μέρα το πρωί και σαν τον Κρίστιαν Μπέιλ στο American Psycho κοίταζε τον καθρέφτη και επαναλάμβανε με θρησκευτική ευλάβεια: “Είμαι δυνατός, είμαι ήρεμος, δεν φοβάμαι τίποτα, είμαι όμορφος”. Από τη δίαιτα, μέχρι την προσωπική ζωή των παικτών και από την κατασκοπία των αντιπάλων μέχρι τις σκληρές προπονήσεις, όλα περνούσαν από τα χέρια του. Ο “τυραννικός” Ερέρα, όπως τον κατηγορούσαν, έφτιαξε μια ομάδα που ήταν μπροστά από την εποχή της.


Είναι δύσκολο να περιγράψεις με νούμερα το κατενάτσιο του Ερέρα. Μια αναζήτηση στο Ίντερνετ θα βγάλει αρκετές παραλλαγές στις θέσεις των παικτών. Αυτή είναι μια από τις πιο κλασικές απεικονίσεις.

Βασιζόμενος στο λίμπερο αμυντικά και στα ας πούμε “πλάγια μπακ”, με τον Φακέτι να σκοράρει πάρα πολλά γκολ έχοντας γίνει αριστερό μπακ-χαφ-εξτρέμ, ο Ερέρα δεν ήθελε κατοχή της μπάλας και πολλές πάσες. Ήθελε την ομάδα του να βγαίνει με ταχύτητα στην αντεπίθεση, να κουβαλάει την μπάλα στην αντίπαλη περιοχή με τρεις πάσες μόνο και να σκοράρει. Μισούσε το παράλληλο ποδόσφαιρο. Φυσικά, όλα αυτά δεν έγιναν αμέσως. Μετά από δύο χρονιές χωρίς τίτλο (όπου η Ίντερ δεν έπαιζε τόσο αμυντικά) και τον Μοράτι να φτάνει ένα βήμα πριν τον απολύσει, ο Ερέρα αποφάσισε να μεταφέρει ένα κεντρικό χαφ και να το κάνει λίμπερο, απελευθερώνοντας τον Φακέτι. Ο Φακέτι, μαζί με τον Βραζιλιάνο Ζαΐρ από τα δεξιά και τον “πλέι μέικερ” Ισπανό Λουίς Σουάρεθ που ο Ερέρα έφερε από την Μπαρσελόνα ήταν αυτοί που “έφτιαχναν” τα γκολ. Μετέφεραν την μπάλα μπροστά και δημιουργούσαν τις φάσεις (που συχνά τελείωναν κι οι ίδιοι). Ήταν εντυπωσιακό πώς μια ομάδα έφτανε από κατάσταση φουλ άμυνας στην απέναντι εστία και πώς κέρδιζε παιχνίδια, χωρίς να το πάρει χαμπάρι κανείς.

Η Ίντερ έφτασε στο απόγειο της δόξας της στα χέρια του δουλευταρά και πανούργου Ερέρα. Πέρα από τη φυσική κατάσταση και την τακτική, την ψυχολογία και την κατασκοπία, υπήρχαν και οι διάφορες φήμες για τη μεγάλη Ίντερ. Οι φήμες για δωροδοκίες διαιτητών στην Ευρώπη κι οι φήμες για “ντοπάρισμα” των παικτών συνόδευαν τον Ερέρα και έχτιζαν ακόμα περισσότερο τον μύθο του. Υπάρχουν αρκετές ιστορίες, αρκετές δηλώσεις, αλλά στην Ίντερ τα αρνούνται. Ίσως ακόμα και το ίδιο το κατενάτσιο να γιγαντώθηκε στο μυαλό του κόσμου, καθώς πολλοί παίκτες της Ίντερ υποστήριζαν ότι η ομάδα έπαιζε και επιθετικά σε πολλά ματς. Ο Ερέρα όμως συνδυάστηκε για πάντα με εκείνο το σύστημα και εκείνη την Ίντερ. Ήταν η ομάδα που ήξερε να κερδίζει, όχι όμορφα, αλλά με επιτυχία.


“Ποιότητα + Προετοιμασία + Φυσική Κατάσταση + Εξυπνάδα = Πρωτάθλημα” (πάνω από μία ζυγαριά για να ελέγχουμε αν παραστράτησε κάποιος, σαν ταινία του ΘουΒου)

Και κυρίως, ο Ερέρα άφησε ανεξίτηλο το πέρασμά του από το ποδόσφαιρο, με πράξεις και με λόγια. Η ιστορία λέει ότι είναι ο πρώτος που μίλησε για τον 12ο παίκτη, τον κόσμο, και τον έβαλε στην εξίσωση. Οι οπαδοί της Ίντερ πήγαιναν έξω από το ξενοδοχείο των αντιπάλων στα ευρωπαϊκά παιχνίδια και έκαναν φασαρία το βράδυ. Εκμεταλλευόταν τα γούρια και τις προλήψεις των παικτών, μάθαινε από τον φυσιοθεραπευτή όλα τα κουτσομπολιά και τα “θέλω” των ποδοσφαιριστών του, είχε φακέλους με τους αντιπάλους. Και φυσικά με ένα σωρό ατάκες που έγραψαν ιστορία και φράσεις που βρίσκονταν αναρτημένες παντού. Ο Ερέρα είτε κάποιος τον θεωρεί έναν οραματιστή, είτε έναν καταστροφέα, άφησε για πάντα ανεξίτηλα τα σημάδια του στο αγαπημένο άθλημα.
sombrero.gr

Αποσυνδεδεμένος PAS and stale bread

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 3.039
    • Προφίλ
Απ: Ιταλία calcio
« Απάντηση #77 στις: Τετ 18 Νοέ 2020 02:06 »
«Il Bocia»: Ο αμφιλεγόμενος ηγέτης των Ultras που έγινε αντικείμενο λατρείας και μίσους

Ο άνθρωπος που τιμωρείται πάντα, για τα πάντα




Το Μπέργκαμο ως πόλη χτίστηκε από Κέλτες, έγινε ρωμαϊκός δήμος, πολιορκήθηκε από τον Αττίλα, έγινε έδρα του ομώνυμου Δουκάτου, κατακτήθηκε από τον Καρλομάγνο, ανεξαρτητοποιήθηκε, υπήρξε μέλος της Συμμαχίας της Λομβαρδίας, περιήλθε στην εξουσία της Ενετικής Δημοκρατίας, πριν –τελικά- προσαρτηθεί οριστικά το 1859 στην Ιταλία και γίνει αυτό που γνωρίζουμε σήμερα. Μια πόλη με ένδοξο μεσαιωνικό παρελθόν, έδρα της Αταλάντα και «παιδική χαρά» του Κλαούντιο Γκαλιμπέρτι. Του αρχηγού των οργανωμένων οπαδών της ομάδας και… φιλάθλου με τις περισσότερες ποινές από οποιονδήποτε άλλο «συνάδελφό» του.

Ωστόσο η δική του περίπτωση δεν συγκαταλέγεται μεταξύ των στερεότυπων που συναντά κανείς σε ανάλογες υποθέσεις. Δηλαδή δεν πρόκειται για έναν «αιμοσταγή» χούλιγκαν που το μόνο που έχει στο μυαλό του είναι η βία, οι συμπλοκές αλλά και παράλληλες παράνομες δραστηριότητες που ενοχλούν πάντα τις αστυνομικές αρχές και συχνά αποτελούν κηλίδες που σπιλώνουν τα οπαδικά κινήματα.



Κι αυτό διότι μπορεί να έχει συλληφθεί, να έχει κατηγορηθεί και να έχει τιμωρηθεί πιο πολύ από κάθε άλλον, μα παράλληλα έχει να επιδείξει ένα ιδιαίτερο κοινωνικό πρόσωπο στην ευρύτερη περιοχή του Μπέργκαμο και ταυτόχρονα οι οπαδοί των αντιπάλων ομάδων δείχνουν πρωτοφανή σεβασμό προς το πρόσωπό του, αναγνωρίζοντας ότι αυτά που έχει κάνει στο πλαίσιο ενός όχι και τόσο μεγάλου συλλόγου της χώρας είναι άξια χειροκροτημάτων.

Κάπως έτσι άλλωστε αναδείχθηκε στον οπαδικό χώρο της Αταλάντα στα τέλη της δεκαετίας του ’90, περίπου πέντε χρόνια μετά την πρώτη τιμωρία του για τις ενέργειές του στην εξέδρα. Τότε, το 1998 πρωτοστάτησε προκειμένου να ενοποιηθούν οι διασπασμένοι σύνδεσμοι φίλων της ομάδας που μέχρι τότε ήταν κατακερματισμένοι, ενώ συχνά είχαν και μεταξύ τους κόντρες. Εκείνος όμως κατόρθωσε να πείσει τους Nuova Guardia, BNA, WKA και Nomadi να βάλουν τέλος στις παράλληλες, μοναχικές πορείες τους και να δημιουργήσουν τους Atalanta Supporters. Από τότε η Curva Nord του «Atleti Azzurri d’Italia» δεν θα ήταν ποτέ ξανά η ίδια και κάθε ταξίδι στο Μπέργκαμο θα αποτελούσε πραγματική δοκιμασία για τους φιλοξενούμενους παίκτες και φιλάθλους.



«Γιουβέντους, Μίλαν, Ρόμα, Λάτσιο, Νάπολι… Όλες έχουν πολλούς οπαδούς, περισσότερους από εμάς. Γι’ αυτό και θέλουμε να έχουμε κόντρα μαζί τους. Κι αν δεν υπάρχει, θα τη δημιουργήσουμε εμείς»! Με αυτά τα λόγια είχε εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους θέλησε να δει όλους τους φίλους της Αταλάντα μονιασμένους, ενώ παράλληλα δεν σταμάτησε ποτέ να τους κινητοποιεί ώστε να έχουν έντονη παρουσία εξωγηπεδικά και να βοηθούν μέσω εράνων και πάσας φύσης εκδηλώσεις αδύναμους συμπολίτες τους που είχαν ανάγκη. Όπως άλλωστε είχε πει: «Οι τιφόζι πρέπει να ενώσουν την πόλη, να φέρουν τον ένα δίπλα στον άλλο. Είναι υποχρέωση μας να προστατεύσουμε τις πραγματικές αξίες του αθλήματος και του οπαδικού κινήματος και όσο είμαστε εδώ, θα μεταφέρουμε αυτό το πάθος ως το τέλος. Ως το τέλος όμως»

Κι όσο έπεφταν βροχή οι τιμωρίες από τις ιταλικές Αρχές και οι απαγορεύσεις εισόδου στους αγωνιστικούς χώρους, τόσο μεγάλωνε και ο προσωπικός θρύλος του, με πολλούς ακόμη και οπαδούς άλλων ομάδων να στέκονται στο πλευρό του και να κάνουν λόγο για στοχοποίησή του από την αστυνομία.



Για το αν έχουν δίκιο ή όχι οι υποστηρικτές του, οι απόψεις διίστανται. Ωστόσο η αλήθεια είναι ότι οι τιμωρίες του Γκαλιμπέρτι ξεκίνησαν το πολύ μακρινό 1998 και κανονικά θα ολοκληρώνονταν το 2020. Φέτος δηλαδή, μετά από 22 χρόνια! Κι όμως… Οι Αρχές ανανέωσαν για άλλα τρία χρόνια το… απαγορευτικό, με μια απόφαση η οποία βρήκε σχεδόν το σύνολο των οργανωμένων οπαδών όλων των ομάδων απέναντί της. Όλοι ή περίπου όλοι, σε μια στιγμή σπάνιας αλληλεγγύης ζήτησαν να μπει –επιτέλους- ένα τέλος.

Ακόμη και αυτοί της μισητής Μπρέσια (πόλης με κόντρα με το Μπέργκαμο που ξεπερνά κατά πολύ το οπαδικό σκέλος) οι οποίοι το 2005 –και με αφορμή άλλη μία καταδίκη του Γκαλιμπέρτι- έφτασαν στο σημείο να κρεμάσουν στο γήπεδό τους πανό με το μήνυμα απόλυτης συμπαράστασης: «Nemico leale, Boci non mollare!», δηλαδή «Πιστέ εχθρέ, Μπότσι, μην τα παρατάς»…



Πάντως δεν είναι μόνο οι οπαδοί συνολικά ή οι κάτοικοι του Μπέργκαμο που βλέπουν με σεβασμό των αρχηγό των τιφόζι της Αταλάντα και θεωρούν ότι άδικα κουβαλά στις πλάτες του όλες τις «αμαρτίες» του ιταλικού ποδοσφαίρου. Άνθρωποι από κάθε χώρο κατά καιρούς έχουν ταχθεί ανοιχτά υπέρ του ή –έστω- έχουν διατυπώσει τις ενστάσεις τους, θεωρώντας ότι κάτι… σάπιο υπάρχει εκεί και αυτό δεν είναι ο αρχηγός των Ultras. Αυτή η θέση συμπυκνώνεται στις σκέψεις του δημοσιογράφου Χαβιέ Τζακομπέλι, ο οποίος έγραψε: «Υπάρχει μια πόλη, το Μπέργκαμο, όπου το σημαντικότερο πρόβλημα δεν είναι οι ληστείες, οι ξυλοδαρμοί ή η διακίνηση ναρκωτικών, αλλά ο Bocia, τον οποίο τιμωρούν πάντα και για τα πάντα»… Ολοένα και περισσότεροι πια τάσσονται στο πλευρό του.

https://menshouse.gr/bala/133684/il-bocia-o-amfilegomenos-igetis-ton-ultras-poy-egine-antikeimeno-latreias-kai-misoys

Αποσυνδεδεμένος fon7

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 26.293
    • Προφίλ
Απ: Ιταλία calcio
« Απάντηση #78 στις: Παρ 27 Νοέ 2020 20:31 »


Η μέρα που έκλαψε ο Μπατιστούτα
Είναι 26 Νοεμβρίου του 2000 και ο Γκαμπριέλ Μπατιστούτα παίζει για πρώτη φορά αντίπαλος με τη Φιορεντίνα. Η Ρόμα υποδέχεται στο Ολίμπικο τους ‘βιόλα’ με μοναδικό στόχο τη νίκη που θα την κρατήσει σε πορεία τίτλου, έναν τίτλο που έψαχνε διακαώς από το 1983. Για 83 λεπτά οι φιλοξενούμενοι αμύνονται εξαιρετικά, κλείνοντας όλους τους χώρους και μαρκάροντας ιδανικά τον Μπατιστούτα, που μετά από 9 χρόνια και 168 γκολ στην Ιταλία έχει αποκτήσει το προσωνύμιο ‘Μπατι-γκόλ’. Μια στιγμή αδράνειας σ’ εκείνο το σημείο όμως είναι αρκετή.

Η μπάλα στρώνεται έξω από την περιοχή στον Αργεντινό και πριν προλάβει κάποιος αμυνόμενος να τον μαρκάρει αυτός την στέλνει μ’ ένα υπέροχο δεξί σουτ στα δίχτυα του Τόλντο. Οι οπαδοί της Ρόμα πανηγυρίζουν σαν τρελοί, ο πάγκος της ομάδας έχει γίνει ένα κουβάρι χαράς, όλοι οι παίκτες των γηπεδούχων πέφτουν εκστασιασμένοι πάνω στον σκόρερ. Ο Μπατιστούτα δεν πανηγυρίζει. Έχει κλειστά τα μάτια κι όταν τα ανοίγει, αυτά είναι βουρκωμένα.



Κανείς δεν θα μάθει ποτέ τι ακριβώς πρόλαβε να περάσει απ’ το μυαλό του εκείνα τα δευτερόλεπτα, ποια απ’ όλες τις στιγμές του με τη φανέλα της Φιορεντίνα έγινε εικόνα, μεταφορικά, μπροστά στα μάτια του και άνοιξε την κάνουλα των δακρύων. Οι πιθανές εικόνες είναι πάρα πολλές όσες και οι φορές που πανηγύρισε κάποιο του γκολ φορώντας τα μοβ. Στα εννιά χρόνια που πέρασε με τη φανέλα των ‘βιόλα’ ο Μπατιστούτα μετατράπηκε από φέρελπις Αργεντινός σε επιθετικό παγκόσμιας κλάσης, το άγαλμα του οποίου βρίσκεται έξω από το Αρτέμιο Φράνκι και το όνομα του οποίου φιγουράρει στην πρώτη θέση των σκόρερ της ομάδας.

Ο Τόττι τον σηκώνει στον αέρα και ο Μπατιστούτα προσπαθεί ασυναίσθητα να κρύψει τα δάκρυα του με τα χέρια του. Δεν πρέπει να έχει υπάρξει άλλος ποδοσφαιριστής που να έχει ισορροπήσει έστω και για μερικές στιγμές τόσο τέλεια και χαρακτηριστικά μεταξύ του επαγγελματισμού και του ρομαντισμού. Από τη μια πλευρά της νοητικής τραμπάλας ο ακριβοπληρωμένος επιθετικός που κάνει με εξαιρετική επιτυχία αυτό ακριβώς για το οποίο πληρώνεται αδρά και από την άλλη ο άνθρωπος που συνειδητοποιεί ότι μόλις προκάλεσε θλίψη σε μια ομάδα την οποία αγάπησε και σε χιλιάδες ανθρώπους που τον λάτρευαν και τον λατρεύουν ακόμα σαν ζωντανό θρύλο.

Το παιχνίδι τελειώνει, η Ρόμα παίρνει μια ακόμα σημαντική νίκη, ο Μπατιστούτα κατευθύνεται προς το σημείο που βρίσκονται οι εκδρομείς της Φιορεντίνα, τους χαιρετάει χειροκροτώντας τους – κάτι που είχε κάνει και πριν αρχίσει το παιχνίδι – και τελικά αποχωρεί από το γήπεδο βουρκωμένος ξανά. Στο τέλος της σεζόν θα κατακτήσει το πρωτάθλημα, που τόσο πολύ ήθελε, φορώντας τη φανέλα της Ρόμα. Στο μυαλό όλων όμως το όνομα του θα είναι για πάντα συνώνυμο της Φιορεντίνα με τον ίδιο τρόπο που του Τόττι είναι συνδυασμένο με τη Ρόμα, του Ντελ Πιέρο με τη Γιουβέντους και του Μαλντίνι με τη Μίλαν.


sombrero.gr

Αποσυνδεδεμένος fon7

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 26.293
    • Προφίλ
Απ: Ιταλία calcio
« Απάντηση #79 στις: Σαβ 09 Ιαν 2021 13:31 »
Αρνήθηκε να διεκδικήσει τα έντεκα εκατομμύρια μετά την απόλυσή του απο την Μίλαν, για συμβόλαιο που είχε υπογραφεί.
Γιατί όπως είπε: Η σχέση με την Μίλαν δεν βασίζεται στα χρήματα, αλλα στην υπόσχεση και στο λόγο.
Ζήτησε μείωση μισθού κατά τη διάρκεια της κρίσης του κορωνοιού,για να πληρωθούν κατα πρώτο λόγο οι χαμηλόμισθοι υπάλληλοι της Νάπολι.
Αποφάσισε να δώσει κανονικά το παρών στον πάγκο της Νάπολι παρά το θάνατο της αδερφής του και κέρδισε το πρώτο του τρόπαιο μερικές μέρες αργότερα.
Στον ΟΦΗ ακόμα και μετά την παραίτησή του, πλήρωσε από την τσέπη του τους μισθούς των παικτών.
Στην Πίζα, η οποία είχε επίσης οικονομικά προβλήματα,δήλωσε:
′′Ναι, όλοι μπορούν να αποτύχουν, αλλά θα είμαι ο τελευταίος που θα φύγει από το πλοίο."
Η ταπεινότητα κάνει τη διαφορά, πάντα.
Η αλήθεια και αυθεντικότητα.
Το ήθος και το πάθος.
''Είμαι αυτό που βλέπει όλος ο κόσμος.
 Γιατί ξέρω καλά, ότι στη ζωή, όπως και στο ποδόσφαιρο, τα φουσκωμένα απο έπαρση μυαλά, κάνουν σύντομο δρόμο."
Τζενάρο Γκατούζο
Dieci

Αποσυνδεδεμένος fon7

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 26.293
    • Προφίλ
Απ: Ιταλία calcio
« Απάντηση #80 στις: Παρ 15 Ιαν 2021 22:52 »
Όταν ήταν πιτσιρικάς ο Τέρενς Χιλ πήγε μια μέρα να δει τον αδερφό του στο κολυμβητήριο που έκανε προπόνηση η Λάτσιο. Εκεί ξεχώρισε έναν άλλο κολυμβητή που κέρδιζε με άνεση όλες τις κούρσες, τον Μπαντ Σπένσερ. "Τον βλέπαμε από την κερκίδα με ανοιχτό το στόμα. Θα μπορούσε να γίνει παγκόσμιος πρωταθλητής αν προσπαθούσε αλλά θυμάμαι με το που τέλειωνε η κούρσα έβγαινε και άναβε τσιγάρο". Ο Χιλ ήταν φανατικός φίλος της Ρόμα ενώ ο Σπένσερ, αν και δηλωμένος οπαδός της Νάπολι όπου μεγάλωσε, στήριζε τη Λάτσιο, καθώς με αυτήν κέρδισε μετάλλια και διακρίσεις στην κολύμβηση και το πόλο. Λίγα χρόνια μετά γνωρίστηκαν στα γυρίσματα μιας ταινίας και τελικά ένας ρομανίστα και ένας λατσιάλι ενώθηκαν και σχημάτισαν ένα κινηματογραφικό δίδυμο που με τις μπούφλες του διασκέδασε μια ολόκληρη γενιά.


Για την ιστορία, τα πραγματικά τους ονόματα ήταν Κάρλο Πεντερσόλι και Μάριο Τζιρότι. Παρ'ότι ο Πεντερσόλι-Σπένσερ δήλωνε "90% Νάπολι και 10% Λάτσιο" μια σημαία της Λάτσιο τοποθετήθηκε πάνω στο φέρετρο του για να τιμήσει τα κατορθώματα του με αυτή (κέρδισε μετάλλια στην κολύμβηση και το πόλο ενώ έλαβε μέρος μέχρι και στους Ολυμπιακούς Αγώνες).


Συμμετείχε στους Ολυμπιακούς του 1952 με την Ιταλία και βγήκε 9ος στα 100 μ. ελεύθερο.
El Sombrero

Αποσυνδεδεμένος fon7

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 26.293
    • Προφίλ
Απ: Ιταλία calcio
« Απάντηση #81 στις: Κυρ 24 Ιαν 2021 23:00 »
Η αμήχανη στιγμή που συνειδητοποιείς ότι το heatmap σου είναι αυτό ενώ το ματς έχει λήξει 0-0.


Και όχι, δεν είναι φώτοσοπ.
http://www.legaseriea.it/it/serie-a/match-report/2020-21/UNICO/UNI/19/UDIINT
El Sombrero

Αποσυνδεδεμένος fon7

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 26.293
    • Προφίλ
Απ: Ιταλία calcio
« Απάντηση #82 στις: Τετ 27 Ιαν 2021 22:01 »
Στον αγώνα με τη Μίντιλαντ για το CL ο 'Πάπου' Γκόμες αρνήθηκε να ακολουθήσει μια εντολή του Γκασπερίνι, κάτι που προκάλεσε μια έντονη λογομαχία μεταξύ τους στα αποδυτήρια. Οι προσπάθειες συμφιλίωσης που ακολούθησαν δεν είχαν αποτέλεσμα, ο Γκόμες παραγκωνίστηκε άμεσα και άρχισε να ψάχνει για νέα ομάδα. Η Αταλάντα δεν ήθελε φυσικά να τον δώσει σε ομάδα της Ιταλίας και κάπως έτσι η τυχερή Σεβίλλη απέκτησε με μόλις 5,5Μ ευρώ (+3Μ σε μπόνους) έναν παίκτη που στις 4 τελευταίες σεζόν μετρούσε στο Καμπιονάτο 36 γκολ και 47 ασίστ!

El Sombrero

Αυτό δεν θα ήταν ωραίο σαν πανό ή σημαία σε κυανόλευκα χρώματα;

Αποσυνδεδεμένος fon7

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 26.293
    • Προφίλ
Απ: Ιταλία calcio
« Απάντηση #83 στις: Πεμ 28 Ιαν 2021 19:03 »
Αρπαντ Βάις: Ο προπονητής που έκανε μυθικά πράγματα στο Campionato και ελάχιστοι τον γνωρίζουν

Η ιστορία του Ούγγρου που έκανε πολλούς να χαρούν αλλά και να κλάψουν με το τέλος του



Είναι πολλοί οι προπονητές που έχουν να επιδείξουν μεγάλες επιτυχίες στο Calcio και ένας από αυτούς είναι και ο Αρπαντ Βάις.

Η ποδοσφαιρική ιστορία της Ιταλίας είναι τόσο πλούσια ώστε αν ξεκινήσεις συζήτηση για ποδοσφαιριστές, μπορείς να αναφέρεις πάμπολλα ονόματα. Το καλό είναι ότι το ίδιο συμβαίνει αν συζητήσεις και για προπονητές, αφού μιλάμε για μια μεγάλη ποδοσφαιρική σχολή. Αν, λοιπόν, καταπιαστείς με τους allenatori, μπορεί να αρχίσεις από τον Νερέο Ρόκο και προχωρώντας τις δεκαετίες να φτάσεις στο σήμερα έχοντας κάνει δεκάδες «στάσεις».

Και θα έχεις αδικήσει έναν προπονητή που πήρε πρωτάθλημα με την Ιντερ, πήρε δύο πρωταθλήματα με τη Μπολόνια, είναι ο νεότερος ξένος -και δεύτερος νεότερος συνολικά- που έχει στεφθεί πρωταθλητής στην Ιταλία και μάλιστα το έχει κάνει -και αυτό είναι ρεκόρ που δεν θα σπάσει ποτέ- χρησιμοποιώντας μόνο 14 παίκτες…

Ο Αρπαντ Βάις, για τον οποίο ο λόγος, πέτυχε τόσα όσα άλλοι δεν θα τα πετύχουν ποτέ, αλλά δεν μνημονεύεται ποτέ για τα κατορθώματά του. Αδικο; Ναι. Και δίκαιο, όμως, ταυτόχρονα, γιατί ο λόγος για τον οποίο τον θυμούνται όλοι ακόμη και σήμερα, είναι πιο σημαντικός. Οπως είναι πάντα η ζωή πιο σημαντική από το ποδόσφαιρο. Και ο Βάις, ένας Ούγγρος που αναγκάστηκε να κάνει πιο ιταλικό το επώνυμό του, την έχασε τη ζωή του σε έναν φούρνο στο Άουσβιτς λόγω της εβραϊκής καταγωγής του.

Οταν ξεκινούσε, βέβαια, την πορεία του στο ποδόσφαιρο, δεν μπορούσε να φανταστεί ότι αυτό θα ήταν το τέλος. Βασικά, αμφιβάλουμε αν μπορούσε να φανταστεί και ότι θα πετύχαινε όσα πέτυχε στη μπάλα. Οχι ως ποδοσφαιριστής, έχοντας κλείσει την καριέρα του με τη φανέλα της Ιντερ το 1926, στην ηλικία μόλις των 30 ετών λόγω ενός σοβαρού τραυματισμού, αλλά ως προπονητής.



Και για να είμαστε πιο ακριβείς, ως ο προπονητής που άλλαξε τον τρόπο σκέψης των παλαιότερων συναδέλφων του, αφού αυτός ήταν ο πρώτος που έπαιρνε μέρος στην προπόνηση με φανελάκι και σορτς δείχνοντας στους παίκτες του τι ήθελε από αυτούς, ως αυτός που επέβαλε τη δίαιτα στους παίκτες, ως αυτός που θεώρησε ότι η ομάδα πρέπει να κλείνεται σε ένα ξενοδοχείο, σύσσωμη, πριν τους αγώνες, ως αυτός που έδωσε πολύ μεγάλη βαρύτητα στις μικρές ηλικίες, στα τμήματα υποδομής της εποχής.

Αν κάποιος θεωρεί υπερβολικό το τελευταίο, ας αναλογιστεί ότι ο Αρπαντ Βάις ήταν αυτός που ανακάλυψε τον μεγάλο Τζουζέπε Μεάτσα, ο οποίος θα έγραφε τη δική του τεράστια ιστορία στο Calcio. Και όλα αυτά, ο Arpad Weisz τα έκανε ως Arpad… Veisz, αλλάζοντας το αρχικό γράμμα του επωνύμου του για να μην παραπέμπει στην εβραϊκή κοινότητα. Αυτή από την οποία προερχόταν και η οποία θα του στοίχιζε τελικά τη ζωή του.

Αυτό, όπως προαναφέραμε, δεν μπορούσε να το φανταστεί όταν αποφάσιζε, μετά τον σοβαρό τραυματισμό που έβαλε τέλος στην ποδοσφαιρική καριέρα του, να ασχοληθεί με την προπονητική. Το έκανε ξεκινώντας ως βοηθός στη Αλεσαντρία, για να αναλάβει την επόμενη χρονιά την Ιντερ. Η 5η θέση στην πρώτη του σεζόν και η 7η στη δεύτερη δεν ήταν και ό,τι καλύτερο, αλλά αυτό δεν άργησε να έρθει, αφού το 1930 θα κατακτήσει το scudetto, όντας 34 ετών.

Μεγάλη η επιτυχία του, αλλά οι μεγαλύτερες ήταν μπροστά του. Τον Ιανουάριο του 1935 θα αναλάβει τη Μπολόνια και την επόμενη χρονιά θα γίνει αυτός που θα σπάσει την 5ετή κυριαρχία της Γιουβέντους, οδηγώντας τους ροσομπλού στον τίτλο! Αυτό -πέρα από όσα αναφέραμε στην εισαγωγή του κειμένου- σήμαινε ότι γινόταν και ο πρώτος προπονητής που κατακτούσε το πρωτάθλημα με δύο διαφορετικές ομάδες, δίνοντας συνέχεια στην επιτυχία του την επόμενη σεζόν, όταν η Μπολόνια πανηγύρισε το δεύτερο συνεχόμενο scudetto!



Αυτή, όμως, θα ήταν και η τελευταία χαρά του, όχι μόνο στο ποδόσφαιρο αλλά γενικά. Το φασιστικό καθεστώς στην Ιταλία αρχίζει από το 1938 να πιέζει τον ίδιο, τη σύζυγό του Ελενα και τα δύο παιδιά τους, τον Ρομπέρτο και την Κάρλα, λόγω των πολιτικών εξελίξεων. Η διαταγή για αποχώρηση από την Ιταλία όλων των Εβραίων που είχαν μπει στη χώρα μετά το 1919, έβαλε απότομο τέλος στην προπονητική του καριέρα και σύντομα θα έβαζε τέλος και στη ζωή του.

Ο Βάις φεύγει, μαζί με την οικογένειά του, για την Ολλανδία, όπου θα αναλάβει την Dordrechtsche και θα τη σώσει από τον υποβιβασμό την πρώτη χρονιά, κατακτώντας την 5η θέση στις επόμενες δύο. Αν έπρεπε να επιβεβαιώσει την αξία του, το είχε μόλις κάνει. Και θα έκανε και περισσότερα, αν η Γερμανία δεν κατακτούσε και την Ολλανδία.

Στις 2 Αυγούστου 1942 ο Αρπαντ Βάις, η σύζυγός του και τα δύο παιδιά τους θα συλληφθούν και λίγους μήνες μετά θα χωριστούν. Τον Οκτώβριο του ’42 η Ελενα, ο Ρομπέρτο και η Κάρλα οδηγούνται στο Αουσβιτς και χάνουν τις ζωές τους σε έναν φούρνο, ενώ ο Αρπαντ μεταφέρεται στο Κόζελ της Πολωνίας για καταναγκαστικά έργα, παραμένοντας εκεί για 15 μήνες.

Ηταν οι τελευταίοι της ζωής του, αφού στις 31 Ιανουαρίου 1944, στην ηλικία των 47 ετών, βρίσκει κι αυτός τραγικό θάνατο σε έναν από τους φούρνους των Ναζί στο Αουσβιτς…

Πηγή φωτογραφιών: Επίσημη ιστοσελίδα της Μπολόνια
italians.gr

Αποσυνδεδεμένος fon7

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 26.293
    • Προφίλ
Απ: Ιταλία calcio
« Απάντηση #84 στις: Τετ 24 Φεβ 2021 18:07 »


Το εκπληκτικό γήπεδο που χτίζει η Τερνάνα (pics)

Ακόμη μία ομάδα στην Ιταλία βάζει μπρος για να χτίσει νέο γήπεδο, με την Τερνάνα να εντυπωσιάζει με το σχέδιό της.

Είναι κάτι που το έχουν καταλάβει όλοι σε όλες τις χώρες. Και όπως φαίνεται, ευτυχώς, το καταλαβαίνουν και οι Ιταλοί πλέον: Η κατασκευή νέων γηπέδων είναι απαραίτητη για το παρόν και το μέλλον των ομάδων. Του ποδοσφαίρου μιας χώρας, γενικότερα.

Μετά τις ομάδες της Serie A, λοιπόν, που ανακοίνωσαν τα σχέδιά τους, έρχεται και μία από μικρότερη κατηγορία. Η Τερνάνα, για την οποία ο λόγος, παρουσίασε το σχέδιό της και εντυπωσίασε τους πάντες. Και τον λόγο μπορείτε να τον καταλάβετε βλέποντας και τις παρακάτω φωτογραφίες.

Εχοντας βρει τα απαραίτητα χρήματα, η Τερνάνα προχώρησε σε ανακοινώσεις για το θέμα γήπεδο. Για το νέο γήπεδο, για την ακρίβεια, το οποίο θα κατασκευαστεί εκεί που είναι τώρα το Liberati.

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν, η χωρητικότητά του θα φτάνει στις 18.500 θέσεις και θα είναι όλες κάτω από στέγαστρο. Θα είναι ένα γήπεδο που θα έχει χώρους εμπορικής χρήσης, ενώ θα υπάρχει και μουσείο της Τερνάνα. Γενικά, πρόκειται για έργο που θα αναβαθμίσει όλη την περιοχή και γι’ αυτό βιάζονται να ξεκινήσουν τα έργα.

Το καλύτερο δώρο γενεθλίων
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του κλαμπ, θα πρέπει να είναι έτοιμο το 2025. Έτος στο οποίο θα συμπληρωθούν 100 χρόνια από την ίδρυση της Τερνάνα. Τι καλύτερος τρόπος, επομένως, για να τα γιορτάσει, από το να μπει στο νέο γήπεδό της;

Στο νέο σύγχρονο γήπεδό της, τα σχέδια του οποίου άφησαν εξαιρετικές εντυπώσεις σε όλους. Οπως εξαιρετική είναι από μόνη της η πρωτοβουλία, αφού, επαναλαμβάνουμε, η Ιταλία χρειάζεται νέα γήπεδα. Και όσο περισσότερα είναι αυτά, τόσο το καλύτερο.




Πηγή: italians.gr
repress.gr

Αποσυνδεδεμένος fon7

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 26.293
    • Προφίλ
Απ: Ιταλία calcio
« Απάντηση #85 στις: Παρ 12 Μάρ 2021 19:49 »
Ιταλικό ποδόσφαιρο: Η πρωταθλήτρια Σαμπντόρια και η μαγική ιστορία της
Η πορεία μιας ομάδας που είχε αρχίσει να δημιουργείται δεκαετίες πριν τους τίτλους



Μία από τις ομάδες που αγαπήθηκαν περισσότερο στο ιταλικό ποδοσφαιρο ήταν η Σαμπντόρια και ο λόγος δεν ήταν μόνο η πανέμορφη φανέλα της.

Την ιστορία, λένε, τη γράφουν οι παρέες. Και η αλήθεια είναι ότι μπορεί κανείς να βρει αρκετά παραδείγματα για να το στηρίξει. Παραδείγματα που μπορούν να βρεθούν και στο ιταλικό ποδόσφαιρο. Εκεί όπου μία από τις πιο όμορφες ιστορίες, είναι αυτή της πρωταθλήτριας Σαμπντόρια. Και είναι μια ιστορία που την έγραψε κυριολεκτικά μια παρέα, την οποία ο ιταλικός Τύπος μνημονεύει ακόμη και σήμερα…

Το ωραίο, πάντως, με την περίπτωση των μπλουτσερκιάτι, είναι ότι εκείνη η παρέα δημιουργήθηκε στο πέρασμα του χρόνου. Βασικά, για να γίνει ακόμη πιο ξεχωριστή, αυτή η ιστορία είχε αρχίσει να γράφεται… δεκαετίες πριν. Ο Πάολο Μαντοβάνι ήταν από τη Ρώμη. Ηταν οπαδός της Λάτσιο και όταν ήταν μικρός νοσηλεύτηκε σε νοσοκομείο της Γένοβας με σκωληκοειδίτιδα. Μια “περιπέτεια” που είχε ως αποτέλεσμα να δεθεί με την πόλη. Και δέθηκε τόσο, ώστε να δεχθεί με χαρά τη μετάθεσή του εκεί το 1995, από την πετρελαϊκή εταιρεία στην οποία δούλευε.

Ηταν η αρχή της επιχειρηματικής ανέλιξής του, αλλά ήταν και η αρχή της αγάπης του για τη Σαμπντόρια. Χωρίς να το ξέρει ούτε ο ίδιος τότε. Και πώς να το ξέρει, όταν αρχικά συμπαθούσε την Τζένοα; Αυτή την ομάδα υποστήριζαν οι περισσότεροι φίλοι του, οπότε ο Μαντοβάν αγόρασε διετές διαρκείας για να τους στηρίξει. Και για να στηρίξει τον πρόεδρο των ροσομπλού, Τζάκομο Μπερίνο, ο οποίος είχε πάρει όρκο: Αν οι οπαδοί αγοράσουν τα διαρκείας, δεν θα πουλούσε τον Τζίτζι Μερόνι. Το αστέρι της ομάδας.



Ο τριπλός όρκος
Τελικά τον πούλησε στην Τορίνο, όμως, με συνέπεια πολλοί να ξενερώσουν. Ανάμεσά τους και ο Μαντοβάνι, ο οποίος ξεγράφει την Τζένοα και βλέπει με περισσότερη συμπάθεια τη Σαμπντόρια. Ετσι, αποφασίζει να ασχοληθεί με αυτή. Αρχικά ως υπεύθυνος Τύπου και στη συνέχεια -αφού είχε ανοίξει τη δική του επιχείρηση- ως ιδιοκτήτης της. Οταν την αγόρασε, ήταν το καλοκαίρι του 1979 και η ομάδα ήταν στη Serie B.

«Οταν ανέλαβα τη Σαμπντόρια ορκίστηκα τρία πράγματα. Το πρώτο είναι προσωπικού χαρακτήρα. Το δεύτερο ήταν να μην ακούσω ξανά τους τιφόζι να φωνάζουν “Serie A”. Το τρίτο ήταν να γεμίσω το γήπεδο. Νομίζω πως τίμησα και τις τρεις δεσμεύσεις», είπε χρόνια αργότερα σε συνέντευξή του και είπε την αλήθεια. Ετσι, από το καλοκαίρι του ’79 άρχιζε να χτίζετα μια ομάδα ή μάλλον μια παρέα, η οποία έγραψε την ιστορία της.

Η Σαμπ ανέβηκε στη Serie A το 1982 και ο πρόεδρος το γιόρτασε αγοράζοντας τον Λίαμ Μπρέιντι. Οπως θα αγόραζε στη συνέχεια και τον Τρέβορ Φράνσις. Ο Τύπος είδε σε αυτές τις κινήσεις μια… κοντόφθαλμη λογική, αλλά δεν ήταν έτσι. Γιατί παράλληλα ο Μαντοβάνι πήρε και έναν πιτσιρικά αμυντικό, ονόματι Πιέτρο Βιέρκοβουντ. Και στη συνέχεια έναν πιτσιρικά επιθετικό, ονόματι Ρομπέρτο Μαντσίνι. Οι Μπρέιντι και Φράνσις ήταν όντως για το παρόν, οι Βιέρκοβουντ και Μαντσίνι ήταν για το μέλλον.

Το χτίσιμο της ομάδας και οι πρώτες επιτυχίες
Αυτό το μέλλον στο οποίο είχε θέση και ένας πιτσιρικάς από την Κρεμονέζε, ονόματι Τζανλούκα Βιάλι. Και θα ακολουθούσαν σιγά-σιγά κι άλλα ονόματα, όπως ο Τζανλούκα Παλιούκα ή ο Ατίλιο Λομπάρντο. Οι μπλουτσερκιάτι άρχιζαν να γίνονται από ομάδα… καλή ομάδα και μαζί άρχιζαν και οι επιτυχίες. Το Coppa Italia το 1985 ήταν η πρώτη. Τρία χρόνια μετά, το κύπελλο πήγαινε και πάλι στη Σαμπντόρια. Οπως και το 1989. Χρονιά, στην οποία η Σαμπντόρια έπαιξε και τον πρώτο της ευρωπαϊκό τελικό, στο κύπελλο Κυπελλούχων.

Εχασε, με 2-0 από τη Μπαρτσελόνα, αλλά θα την έπαιρνε τη χαρά ένα χρόνο μετά. Τα δύο γκολ του Βιάλι στην παράταση, στο Ullevi του Γκέτεμποργκ στις 9 Μαΐου 1990, προκαλούσαν έκσταση. Σαμπντόρια – Αντερλεχτ 2-0 και στη Γένοβα πανηγύριζαν για ευρωπαϊκή κούπα! Η Σαμπντόρια δεν ήταν, πλέον, μία έκπληξη. Ηταν μια ομάδα που είχε και τον Τονίνιο Σερέζο. Και τον Τζουσέπε Ντοσένα. Και τον Σρέτσκο Κάτανετς. Και τον Αλεξέι Μιχαϊλιτσένκο.



Ηταν μια ομάδα που είχε στον πάγκο τον Βουγιαντίν Μπόσκοφ, ο οποίος έμεινε στην ιστορία για τρεις λόγους: Α) Για τις ατάκες του. Β) Για το πώς έκανε όλους τους παίκτες να τον βλέπουν σαν πατέρα τους. Γ) Για το πρωτάθλημα του 1991. Ενα πρωτάθλημα που ήταν η φυσιολογική εξέλιξη της πορείας εκείνης της ομάδας. Κι ας μην άρεσε στους δημοσιογράφους ο τρόπος με τον οποίο περνούσαν τον καιρό τους στη Γένοβα οι παίκτες.

Οι κατηγορίες και η αναγνώριση
«Ο πάμπλουτος Μαντοβάνι τους έχει κακομάθει, δεν πρόκειται να νικήσουν ποτέ», ήταν η κατηγορία του Τύπου. Κατηγορία που προέκυπτε επειδή 4-5 φορές κάθε εβδομάδα, οι παίκτες έτρωγαν μαζί σε κάποιο εστιατόριο της πόλης. Η Σαμπντόρια ήταν ομάδα μέσα στο γήπεδο και ομαδάρα εκτός. Και αυτό, θα ερχόταν η στιγμή που θα το καταλάβαιναν όλοι. «Ισως πέτυχαν τόσα επειδή δεν ήταν… μεθυσμένοι με ποδόσφαιρο, αλλά με φιλία», έγραψε κάποτε η Gazzetta dello Sport.

Και δεν ήταν υπερβολική. Ούτε για τη φιλία, ούτε για το «τόσα»: Τρία Coppa Italia (’85, ’88’, ’89). Χαμένος τελικός κυπέλλου Κυπελλούχων το ’89. Κατάκτηση του Κυπελλούχων το ’90. Πρωτάθλημα το ’91. Ιταλικό Σούπερ Καπ το ’91. Φιναλίστ του κυπέλλου Πρωταθλητριών το ’92. Και μπορεί να νικούσε και σε εκείνον τον τελικό με τη Μπαρτσελόνα στο Wembley, αν ο Μαντοβάνι δεν έκανε ένα λάθος. Το μοναδικό του Presidente. Την παραμονή του ματς, ανακοίνωσε στον Βιάλι ότι τον πούλησε στη Γιουβέντους. Μία μέρα μετά, ο επηρεασμένος Τζανλούκα έχασε δύο μεγάλες ευκαιρίες…



Η αρχή του τέλους…
Μαζί, χάθηκε και η ευκαιρία να ανέβει η Σαμπντόρια στην κορυφή της Ευρώπης. Μια ήττα που δεν μείωσε τίποτα από όσα πέτυχε, όμως, εκείνη η ομάδα. Η τελευταία που κατέκτησε το scudetto παίζοντας man-to-man στην άμυνα. Μια ομάδα που ήξερε να αμύνεται τέλεια και από εκεί και πέρα, όπως ανέφερε το Sky Italia σε σχετικό αφιερωμα, «οι αντεπιθέσεις αποθέωναν την ιδιοφυία του Σερέζο, την κλάση του Μαντσίνι και την εκτελεστική δεινότητα του Βιάλι».

Στοιχεία που είχαν ως αποτέλεσμα στις 19 Μαΐου 1991, στο 3-0 επί της Λέτσε, η Σαμπντόρια να πανηγυρίσει το μοναδικό της πρωτάθλημα. Ηταν η κορύφωση της πορείας της, η αποθέωση μιας ομάδας που είχε αρχίσει να χτίζεται χρόνια πριν. Ηταν η χαρά που άξιζε ο Πάολο Μαντοβάνι, ο οποίος έφυγε από τη ζωή στις 14 Οκτωβρίου 1993. Η ημέρα που ουσιαστικά «πέθανε» και εκείνη η Σαμπντόρια. Εκείνη η παρέα που είχε γράψει, γιατί έτσι γίνεται τελικά, τη δική της ιστορία στο ιταλικό ποδόσφαιρο…


italians.gr

Αποσυνδεδεμένος fon7

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 26.293
    • Προφίλ
Απ: Ιταλία calcio
« Απάντηση #86 στις: Παρ 12 Μάρ 2021 20:00 »
Οι Αργεντίνοι που έγραψαν ιστορία στο ιταλικό ποδόσφαιρο

Από τον Μπατιστούτα ως τον Ζανέτι και από τον Σίβορι ως τον Βερόν



Είναι πολλές οι εθνικότητες που έχουν εκπροσωπηθεί στο ιταλικό ποδόσφαιρο, αλλά η «σχέση» με την Αργεντινή θα είναι πάντα κάτι ξεχωριστό.

Ο πρώτος Αργεντίνος που σου έρχεται στο μυαλό όταν ακούς «ιταλικό ποδόσφαιρο», είναι ο κορυφαίος όλων. Ο Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα. Και επειδή είναι ο κορυφαίος όλων, είναι εκτός λίστας. Σε καμία λίστα δεν μπορεί να μπει ο Ντιεγκίτο, διότι αυτές είναι για τους… κοινούς θνητούς. Αν και θα δείτε παρακάτω ονόματα που λατρεύτηκαν σαν Θεοί. Ή μισήθηκαν σαν προδότες. Είναι κι αυτός, το μίσος δηλαδή, ένας τρόπος να δείξεις την αγάπη.

Οπως και να έχει, στις παρακάτω γραμμές το italians.gr εστιάζει σε δέκα Αργεντίνους που έγραψαν ιστορία στο ιταλικό ποδόσφαιρο. Με την υποσημείωση, για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις, ότι θα μπορούσαν να αναφερθούν κι άλλοι. Οπως ο Ντιέγκο Σιμεόνε ή ο Ματίας Αλμέιδα ή ο Νέστορ Σενσίνι ή o Αμπέλ Μπάλμπο ή ο Αντόνιο Βαλεντίν Αντζελίλο κλπ κλπ.

Το ιταλικό ποδόσφαιρο είχε, έχει και πάντα θα έχει μια ξεχωριστή σχέση με τη χώρα του τάνγκο και οι παραπάνω κύριοι αποτελούν μια καλή απόδειξη.

Βάλτερ Σάμουελ
Τον γνωρίσαμε στη Ρόμα. Τόσο εμείς ως ποδοσφαιρόφιλοι, όσο και οι αντίπαλοι επιθετικοί. Εμάς μας άρεσε που τον “γνωρίσαμε”, για τους αντιπάλους του δεν παίρνουμε και όρκο. Αμυντικός κλάσης αλλά και σκληρός, ο Σάμουελ δεν ήταν εύκολος για κανέναν φορ. Δεν ονομάστηκε τυχαία «τείχος», άλλωστε. Γρήγορος, δυνατός, ικανός τόσο χαμηλά όσο και ψηλά, ο Βάλτερ ξεχώρισε αμέσως. Κατέκτησε το πρωτάθλημα με τη Ρόμα ενώ από το 2005 ως το 2014 ήταν στην Ιντερ, με την οποία κατέκτησε τα πάντα.



Ομάρ Σίβορι
Τόσο οι Αργεντίνοι όσο και οι Ιταλοί τον χαρακτήρισαν «προπομπό του Μαραντόνα» και αυτό τα λέει όλα. Υπέγραψε στη Γιουβέντους το 1957 και παρέμεινε ως το 1965, πετυχαίνοντας πολλά. Ο Σίβορι, άλλωστε, είναι αυτός που έδωσε την πρώτη Χρυσή Μπάλα στο ιταλικό ποδόσφαιρο. Εκπληκτικός τεχνίτης, έκανε στο πιο αργό αυτά που ο Μαραντόνα έκανε στο πιο γρήγορο και ίσως δεν είναι τυχαίο ότι έπαιξε και στην ομάδα του Ντιέγκο. Το 1965, φεύγοντας από τη Γιούβε, ο Αργεντίνος επιθετικός πήγε στη Νάπολι. Εκεί παρέμεινε για τέσσερα χρόνια, αλλά οι αναμνήσεις που άφησε διήρκεσαν πολλά περισσότερα.



Ντανιέλ Πασαρέλα
Παγκόσμιος πρωταθλητής με την Αργεντινή το 1978, πήρε μεταγραφή στη Φιορεντίνα το 1982 και έμεινε ως το 1986. Τότε, υπέγραψε στην Ιντερ, στην οποία παρέμεινε για δύο χρόνια. Πραγματικός ηγέτης, το ’86 κατάφερε να βάλει 11 γκολ, επίδοση που ήταν η καλύτερη που είχε κάνει ποτέ αμυντικός στην Ιταλία. Θα τον ξεπερνούσε το 2001 ο Μάρκο Ματεράτσι, αλλά μόνο στα γκολ. Γιατί η ποδοσφαιρική αξία του “El Gran Capitan”, όπως τον αποκαλούσαν οι συμπαίκτες του, ήταν ανώτερη. Οπως ήταν και ο ίδιος σε σύγκριση με πάρα πολλούς άλλους αμυντικούς.



Χαβιέρ Ζανέτι
Είναι 47 ετών πλέον, αλλά είμαστε σίγουροι ότι αν μπει να παίξει, θα φαίνεται σαν 30άρης. Βασικά και σαν 41χρονος να φαίνεται μια χαρά θα είναι, γιατί σε αυτή την ηλικία σταμάτησε το ποδόσφαιρο. Ο Ζανέτι υπέγραψε στην Ιντερ ως δεξιός μπακ το 1995 και τελικά έπαιζε με την ίδια άνεση και αριστερά. Ή και ως χαφ. Και γενικά δεν υπήρχε τίποτα που δεν ήταν ικανός να κάνει. Ακούραστος πραγματικά, ο El Tractor μπορούσε να κάνει τη διαφορά τόσο ανασταλτικά όσο και δημιουργικά. Και στην Ιντερ την έκανε και σαν αρχηγός, καταφέρνοντας να γίνει σύμβολό της και σημαία της, αν και δεν είναι Ιταλός.



Γκαμπριέλ Μπατιστούτα
Είναι κρίμα που δεν παίζει στη σημερινή εποχή, γιατί θα θέλαμε να δούμε με πόσα θα τον κοστολογούσαν. Ο Batigol υπήρξε ένας από τους σπουδαιότερους φορ όλων των εποχών και δεν υπάρχει ούτε ένας που να διαφωνεί με αυτό. Εδώ καλά-καλά δεν υπήρχε ούτε ένας, όποια ομάδα κι αν υποστήριζε, που να μην χάρηκε όταν κατάφερε επιτέλους να κατακτήσει το scudetto. Το έκανε με τη Ρόμα και όχι με την αγαπημένη του Φιορεντίνα, αλλά μικρή σημασία έχει. Εκτελώντας με κάθε τρόπο και… σέρνοντας πίσω του τους αμυντικούς που προσπαθούσαν να τον μαρκάρουν, ο Μπατιστούτα εξασφάλισε για πάντα μια θέση στο Πάνθεον για το ιταλικό ποδόσφαιρο.



Χουάν Σεμπάστιαν Βερόν
«Μπορώ να καταλάβω από την πρώτη επαφή με τη μπάλα πώς θα πάει το ματς. Αν θα κάνω ματσάρα ή αν θα είμαι για αλλαγή στο 20λεπτο», είπε κάποτε. Και συνήθως συνέβαινε το πρώτο. Στη Σαμπντόρια (1996-98) αρχικά, στην Πάρμα μετά (1998-99), στη Λάτσιο στη συνέχεια (1999-01) και στην Ιντερ στο φινάλε (2004-06), ο Βερόν μάγευε. Και μάγευε με εκείνη την εκπληκτική ικανότητά του στις πάσες. Εκείνες τις μπαλιές που νόμιζες ότι είναι αδύνατο να τις δώσει παίκτης, αλλά αυτός τις έδινε. Χαφ από τους λίγους, ο Αργεντίνος έβλεπε όλο το γήπεδο και μπορούσε να φτιάξει γκολ ανά πάσα στιγμή. Οπως μπορούσε να απειλήσει και ο ίδιος ανα πάσα στιγμή. Ακόμη και με απευθείας εκτέλεση κόρνερ…



Ερνάν Κρέσπο
Αληταράς μεγάλος και το γράφουμε με την καλή, ποδοσφαιρική έννοια. Με το μακρύ μαλλί, τις άψογες κινήσεις του και την ευχέρειά του στο γκολ είτε με πλασέ, είτε με κεφαλιά, είτε με… οτιδήποτε, ο Κρέσπο τρέλανε κόσμο. Στην Πάρμα, στη Λάτσιο, στην Ιντερ, στη Μίλαν, στην Τζένοα… Οπου κι αν πήγε, έκανε αυτό που ήξερε πολύ καλά. Βασικά, αυτό που ήξερε όσο λίγοι. Σε μια εποχή που οι άμυνες στη Serie A ήταν αδιαπέραστες, ο Κρέσπο μπορούσε να τις γκρεμίζει με τρέλα! Και γι’ αυτό κάποια στιγμή είχε τρελαθεί και ο Σέρτζιο Κρανιότι και τον είχε κάνει τον πιο ακριβοπληρωμένο όλων των εποχών. Κρίμα, όπως και για τον Μπατιστούτα, που δεν παίζει στη σημερινή εποχή…



Γκονσάλο Ιγουαΐν
Θα μπορούσε να είναι στη θέση του ο Ντιέγκο Μιλίτο, ο ήρωας του treble της Ιντερ το 2010. Και δεν θα υπήρχε κανένα πρόβλημα. Ο Pipita, όμως, είχε μεγαλύτερη διάρκεια και συνολικά περισσότερα γκολ, αν και έπαιξαν τον ίδιο αριθμό σεζόν στην Ιταλία. Η μεταγραφή του στη Γιουβέντους το καλοκαίρι του 2016 τον έκανε προδότη για τους Ναπολιτάνους και αντιπαθή στους ουδέτερους. Αυτό, όμως, δεν μειώνει τα όσα έκανε μέσα στο γήπεδο. Εκεί όπου αρκούσε μισή ευκαιρία για να γίνει γκολ. Και στο κάτω-κάτω, μιλάμε για τον φορ με το ρεκόρ γκολ σε μια σεζόν στη Serie A, σκοράροντας 36 φορές. Το έκανε το 2015-16 και το ισοφάρισε πέρυσι ο Τσίρο Ιμόμπιλε.



Εστεμπάν Καμπιάσο
Υπέγραψε στην Ιντερ το 2004 και όταν έφυγε ήταν 2014. Σε αυτά τα δέκα χρόνια, κατέκτησε τα πάντα. Πρωταθλήματα, κύπελλα, Champions League και τις καρδιές συμπαικτών, προπονητών, οπαδών. Αμυντικός χαφ που μπορούσε και να ξεκινήσει το παιχνίδι της ομάδας του, ο Καμπιάσο έμοιαζε με χαμάλη που τα έκανε όλα με πολυτέλεια όμως. Καλή τεχνική, μοίραζε σωστά μπάλα, έτρεχε ασταμάτητα και μάρκαρε όποτε, όποιον και όπως έπρεπε. Σύμφωνα με τον Ζοσέ Μουρίνιο, μπορεί ο Εστεμπάν να μην ήταν σταρ, αλλά ήταν η καρδιά εκείνης της Ιντερ που κατέκτησε τα πάντα.



Λουίς Μόντι
Ο ποδοσφαιριστής που έπαιξε δύο τελικούς Μουντιάλ με δύο διαφορετικές ομάδες. Αργεντινή το 1930, Ιταλία το 1934. Εχασε με την αλμπισελέστε, θριάμβευσε με τη σκουάντρα ατζούρα. Οι Ιταλοί υποστηρίζουν ότι ήταν ένας χαφ που μπορούσε να κάνει τα πάντα. Ηταν αυτός που έφτιαχνε το παιχνίδι της ομάδας του, αλλά και αυτός που μάρκαρε τον αντίπαλο φορ βοηθώντας την άμυνα. Βασικότατο μέλος της Γιουβέντους που κατέκτησε πέντε σερί πρωταθλήματα τη δεκαετία του ’30, δημιούργησε τον μύθο του που παραμένει ακόμη και σήμερα «ζωντανός» στο ιταλικό ποδόσφαιρο.


italians.gr

Αποσυνδεδεμένος fon7

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 26.293
    • Προφίλ
Απ: Ιταλία calcio
« Απάντηση #87 στις: Σαβ 03 Απρ 2021 22:23 »


Η τρελή ιστορία του μοναδικού μπαράζ τίτλου του Καμπιονάτο

Μετά από τη διακοπή για χάρη των εθνικών ομάδων, τo σαββατοκύριακο το ποδόσφαιρο επιστρέφει στα γήπεδα της Ιταλίας, ακριβώς πάνω στο Πάσχα των καθολικών. Σε ένα από τα παιχνίδια της αγωνιστικής η Μπολόνια θα υποδεχτεί την πρωτοπόρο Ίντερ στο Στάντιο Ρενάτο Νταλλ’Άρα, μια συνάντηση που λογικά ξυπνάει μνήμες στους ηλικιωμένους Ιταλούς. Μνήμες που προέρχονται από έναν παρόμοιο αγώνα που διεξήχθη στο ίδιο γήπεδο, την ίδια περίοδο, το μακρινό 1964. Ένα παιχνίδι που συνήθως περιγράφεται με τον χαρακτηρισμό “το Πάσχα του αίματος”, εξαιτίας της περιρρέουσας ατμόσφαιρας που είχε δημιουργηθεί πριν την έναρξη του. Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή.

Το καλοκαίρι του 1961 η Μπολόνια συμπλήρωνε 20 χρόνια χωρίς τίτλο. Αυτή η πρόταση μπορεί να μην προκαλεί εντύπωση στις μέρες μας αλλά εκείνη την εποχή τα δεδομένα ήταν πολύ διαφορετικά. Οι ‘κυανέρυθροι’ ήταν προπολεμικά μια από τις πιο ισχυρές ομάδες της χώρας και στην τροπαιοθήκη τους υπήρχαν έξι πρωταθλήματα κυρίως από τη δεκαετία του ’20 και του ’30. Μετά τον 2ο ΠΠ όμως οι ομάδες από το Μιλάνο και το Τορίνο κυριάρχησαν και η Μπολόνια περιοριζόταν σε κάποια θέση στο πρώτο μισό της βαθμολογίας.

Σε μια προσπάθεια να αλλάξει τη μοίρα της ο πρόεδρος Ρενάτο Νταλ’ Άρα, προσέλαβε έναν άνθρωπο που είχε αποδείξει πως μπορεί να κοντράρει τους συλλόγους των δυο κυρίαρχων πόλεων. Ο Φούλβιο Μπερναρντίνι, με παρατσούκλι ‘Γιατρός’ και ‘Δόκτωρ’, είχε στο προπονητικό βιογραφικό του δυο μεγάλες επιτυχίες (τον πρώτο τίτλο στην ιστορία της Λάτσιο, ένα Κύπελλο το 1958, και το πρώτο πρωτάθλημα στην ιστορία της Φιορεντίνα, το 1956, που ταυτόχρονα ήταν και το μοναδικό μεταπολεμικά που δεν κατέληξε στο Μιλάνο ή το Τορίνο) και μια περίεργη ιστορία οδήγησης. Τον Γενάρη του 1935, όταν ακόμα έπαιζε στη Ρόμα, εκνευρισμένος από τον τρόπο που οδηγούσε ο μπροστινός του σε ένα δρόμο της Ρώμης προσπάθησε να τον προσπεράσει με κάθε τρόπο. Στην προσπάθεια αυτή όμως τα δυο αμάξια συγκρούστηκαν ελαφρά. Δυστυχώς γι’αυτόν στο προπορευόμενο πολυτελές αμάξι βρισκόταν ο Μπενίτο Μουσολίνι. Ευτυχώς γι’αυτόν, η τιμωρία του ήταν απλά η αφαίρεση του διπλώματος του.


O Φούλβιο Μπερναρντίνι, o πρώτος προπονητής στην Ιταλία που κατέκτησε πρωτάθλημα με δυο διαφορετικές ομάδες

Στη Μπολόνια ο Μπερναρντίνι βρήκε ένα καλό έμψυχο υλικό από το οποίο όμως έλειπαν μερικά σημαντικά κομμάτια που θα το επέτρεπαν να διεκδικήσει κάποιο τίτλο. Στα δυο πρώτα χρόνια του εκεί η Μπολόνια τερμάτισε 4η και τις δυο φορές αλλά το σημαντικότερο ήταν πως κάλυψε σταδιακά τις ελλείψεις της με παίκτες που μπορούσαν να της δώσουν το κάτι παραπάνω. Την πρώτη χρονιά κατέφθασε στην ομάδα ο Δανός επιθετικός Χάραλντ Νίλσεν, που θα έμενε γνωστός ως ο ‘κρύος Δανός’, ενώ την επόμενη αποκτήθηκε ο Γερμανός Χέλμουτ Χάλερ.

Με τη Μπουντεσλίγκα να βρίσκεται ακόμα στα σκαριά, ο Χάλερ αγωνιζόταν ως ερασιτέχνης στην ομάδα της πόλης του, την Άουγκσμπουργκ, ενώ παράλληλα έβγαζε τα προς το ζην δουλεύοντας ως φορτηγατζής! Ένας παλιός παίκτης της Μπολόνια μίλησε γι’αυτόν στον Νταλ’Άρα και ο Ιταλός πρόεδρος πήγε ο ίδιος με το αμάξι του για να κλείσει τον 22χρονο Γερμανό μεσοεπιθετικό. Σε μια λίγο κωμική σκηνή, ο Νταλ’Άρα τράκαρε κατά την επιστροφή του στην Ιταλία αλλά όταν οι δημοσιογράφοι που τον περίμεναν με αγωνία του ζήτησαν μια δήλωση για το ατύχημα, αυτός σχεδόν ηρωικά έδειχνε το συμβόλαιο και έλεγε πως το μόνο που έχει σημασία είναι ότι απέσπασε την υπογραφή του παίκτη.


Ο Δανός Χάραλντ Νίλσεν, δυο συνεχόμενες χρονιές πρώτος σκόρερ του Καμπιονάτο

Η τελευταία τρύπα που έπρεπε να μπαλωθεί έκλεισε στην αρχή της σεζόν 1963-64, όταν ο Μπερναρντίνι απέκτησε τον Ουίλιαμ Νέγκρι, έναν ικανό τερματοφύλακα που αν και αγωνιζόταν στη Μάντοβα είχε χριστεί διεθνής χάρη στις εντυπωσιακές εμφανίσεις του. Η ομάδα ήταν θεωρητικά πλέον έτοιμη να διεκδικήσει κάτι καλύτερο από την 4η θέση. Στην πράξη βέβαια αυτό άργησε λίγο να φανεί, αφού στις πρώτες 10 αγωνιστικές τα μισά παιχνίδια της, ανάμεσα τους και τα δυο πιο δύσκολα, εντός με την πρωταθλήτρια Ευρώπης την προηγούμενη χρονιά Μίλαν και εκτός με την πρωταθλήτρια Ιταλίας την προηγούμενη σεζόν Ίντερ, έληξαν ισόπαλα. Η απογείωση ήρθε τελικά μετά από τη λευκή ισοπαλία με τους νερατζούρι του θρυλικού Ελένιο Ερέρα.

Από τα μέσα Νοεμβρίου έως τις αρχές Φλεβάρη η Μπολόνια έκανε 10 σερί νίκες και σκαρφάλωσε στην πρώτη θέση της βαθμολογίας, εκμεταλλευόμενη και το γεγονός ότι οι δυο μεγάλες ομάδες του Μιλάνου είχαν δυο καρπούζια στην ίδια μασχάλη, καθώς προχωρούσαν και στο Κύπελλο Πρωταθλητριών. Στο δεύτερο μισό του Φεβρουαρίου η ομάδα του Μπερναρντίνι έκανε μια μικρή κοιλιά, με τρεις συνεχόμενες ισοπαλίες, αλλά πριν προλάβει να χαλάσει το κλίμα ενθουσιασμού, ήρθε ένα μεγάλο διπλό (1-2 με ανατροπή) μέσα στο Σαν Σίρο επί της Μίλαν και επανέφερε τους οπαδούς στα ουράνια. Τότε ξημέρωσε η 4η του Μάρτη.

Με τη Μπολόνια να είναι σε εκείνο το σημείο δυο βαθμούς πάνω από την Ίντερ και τρεις πάνω από τη Μίλαν (Υπενθύμιση: εκείνα τα χρόνια η νίκη έδινε δυο βαθμούς και όχι τρεις), η είδηση έσκασε σαν βόμβα στο ιταλικό ποδόσφαιρο: Πέντε βασικοί παίκτες της Μπολόνια είχαν βρεθεί ντοπαρισμένοι με αμφεταμίνη στον νικηφόρο αγώνα με την Τορίνο, ένα παιχνίδι που είχε διεξαχθεί ένα μήνα πριν. Η ανακοίνωση των ποινών που ακολούθησε προκάλεσε στη Μπολόνια ένα δεύτερο κύμα οργής. Οι πέντε παίκτες και ο προπονητής τους θα έμεναν εκτός γηπέδων μέχρι να γινόταν ο επανέλεγχος και να ολοκληρωνόταν η διαδικασία των εφέσεων, η Τορίνο θα έπαιρνε το παιχνίδι στα χαρτιά με 0-2 και η Μπολόνια θα τιμωρούταν με την αφαίρεση ενός ακόμα βαθμού. Μέσα σε ένα απόγευμα χωρίς αγωνιστική δραστηριότητα, η Ίντερ ανέβαινε στην πρώτη θέση της βαθμολογίας και η Μπολόνια έβλεπε να καταρρέουν οι ελπίδες μιας ολόκληρης χρονιάς.


Ο Μπερναρντίνι με τέσσερις από τους πέντε παίκτες που ενεπλάκησαν στο σκάνδαλο

Οι μέρες που ακολούθησαν ήταν γεμάτες ένταση και διαξιφισμούς. Στη Μπολόνια μέχρι και τα μωρά πίστευαν πως το όλο σκηνικό έχει στηθεί από τις ομάδες του Μιλάνου που δεν μπορούσαν να δεχτούν ότι μια ομάδα εκτός της ελίτ εκείνης της εποχής μπορεί να κερδίσει το πρωτάθλημα. “Πώς γίνεται να ντοπαρίστηκαν και οι πέντε μόνο στο συγκεκριμένο παιχνίδι, κι αυτό απέναντι σε μια ομάδα μέτριας δυναμικότητας;” ήταν μια από τις πολλές εύλογες απορίες που ακουγόταν ψιθυριστά αλλά και φωναχτά στην πόλη. Για να σώσει ό,τι σώζεται ο Μπερναρντίνι επέβαλλε εμπάργκο δηλώσεων στους παίκτες του, γιατί ήξερε ότι αν τους άφηνε με αυτά που θα έλεγαν στο τέλος δεν θα μπορούσε να συμπληρώσει 11αδα από τους τιμωρημένους. Στο Μιλάνο οι εφημερίδες έστησαν πάρτι με εριστικά πρωτοσέλιδα και πολλές σχετικές γελοιογραφίες, που βασιζόταν στην ιδέα ότι με αυτόν τον τρόπο λύθηκε το μυστήριο για το πως γίνεται η Μπολόνια να είναι τόσο ανταγωνιστική.

Μερικές μέρες αργότερα ανακοινώθηκε ότι οι παίκτες είναι αθώοι, καθώς δεν γνώριζαν τι τους έδινε ο γιατρός, αλλά όλες οι υπόλοιπες τιμωρίες παραμένουν ως έχουν. Μέσα σε ένα κλίμα αναταραχής και παίζοντας χωρίς τον προπονητή τους, που έδινε οδηγίες από την κερκίδα με γουόκι τόκι, οι ‘κυανέρυθροι’ κέρδισαν έστω και δύσκολα τα δυο επόμενα παιχνίδια με Σαμπντόρια και Ρόμα και ετοιμάστηκαν για την τελευταία τους ευκαιρία να επιστρέψουν, ακόμα κι έτσι, στο παιχνίδι του τίτλου: Το ‘Πάσχα του αίματος’, που αναφέραμε και στην αρχή.

Την Κυριακή του Πάσχα των καθολικών, στα τέλη Μαρτίου 1964, η Μπολόνια υποδέχτηκε σε ένα κατάμεστο γήπεδο την Ίντερ, σε έναν αγώνα με τόσα… προκαταρκτικά από τα ΜΜΕ που όλοι πίστευαν πως μπορεί να εξελιχθεί από κανονική μάχη σε αγωνιστικό χώρο και εξέδρες έως και σε άτυπο εμφύλιο. Χιλιάδες αστυνομικοί βρέθηκαν στις κερκίδες για να διαχωρίσουν τους φιλάθλους των δυο ομάδων αλλά και να αποτρέψουν πιθανή εισβολή των εξαγριωμένων γηπεδούχων που για εβδομάδες διαδήλωναν και φώναζαν προς πάσα κατεύθυνση ότι το Μιλάνο προσπαθεί να τους κλέψει τον τίτλο. Σε μια τελείως ανέλπιστη εξέλιξη, στον αγώνα δεν συνέβη τίποτα μεμπτό και ο δημοσιογραφικός χαρακτηρισμός περί αίματος αποδείχτηκε μια άστοχη πρόβλεψη. Εντός των γραμμών η Ίντερ εκμεταλλεύτηκε τις απουσίες, την έλλειψη ηρεμίας και ένα χαμένο πέναλτι των γηπεδούχων και έφυγε από τη Μπολόνια με ένα σπουδαίο διπλό με 1-2, που την έφερε κοντά σε ένα ακόμα πρωτάθλημα.



Μέσα στον επόμενο μήνα οι νερατζούρι εστιάζουν περισσότερο στα ευρωπαϊκά τους παιχνίδια, την ώρα που η Μπολόνια σιγά-σιγά βρίσκει ξανά τα πατήματα της και ξαφνικά μια αδιάφορη μέρα στα μέσα Μαΐου το πρωτάθλημα παίρνει ξανά φωτιά. Μετά από επανεξέταση των δειγμάτων και επαναξιολόγηση των κατηγοριών η Μπολόνια αθωώνεται πανηγυρικά στην υπόθεση του ντόπινγκ. Σύμφωνα με τον Τύπο της εποχής, η έρευνα που έγινε έδειξε ότι τα ύποπτα δείγματα δεν ήταν σφραγισμένα, φυλάσσονταν σε χώρο που οποιοσδήποτε μπορούσε να τα πειράξει ενώ η ποσότητα αμφεταμίνης που βρέθηκε σε κάποια από αυτά αποδείχτηκε πως ήταν τόσο μεγάλη που θα μπορούσε ακόμα και να σκοτώσει ένα άλογο! Όπως ακριβώς συνέβη δυο μήνες πριν, μέσα σε ελάχιστη ώρα και χωρίς να υπάρχει αγώνας σε εξέλιξη, η βαθμολογία στην κορυφή της Ιταλίας αλλάζει και η Ίντερ αποκτά συγκάτοικο τρεις αγωνιστικές πριν το φινάλε.

Στα τρία αυτά ματς καμία από τις δυο διεκδικήτριες δεν καταφέρνει να πάρει κεφάλι στη βαθμολογία και κάπως έτσι στα τέλη Μαΐου για πρώτη και μοναδική έως τώρα φορά στην ιστορία του, το Καμπιονάτο τελειώνει με δυο ομάδες να βρίσκονται ισόβαθμες στην πρώτη θέση. Μιας και το καταστατικό της εποχής δεν έχει προβλέψει μια τέτοια εξέλιξη, o πρόεδρος της ιταλικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας καλεί όλους τους ενδιαφερόμενους σε μια σύσκεψη σε ένα ξενοδοχείο της Μπολόνια για να βρεθεί μια λύση. Το παρών δίνουν και δυο από τις μεγαλύτερες ποδοσφαιρικές προσωπικότητες της εποχής, οι διευθυντές των δυο μεγάλων αθλητικών εφημερίδων, της Γκαζέτα και της Στάντιο. Στη διάρκεια της σύσκεψης ακούγονται πολλές προτάσεις, κάποιες πολύ λογικές, κάποιες πολύ παράλογες. Στις πρώτες ξεχωρίζει η συνηθισμένη πλέον ιδέα ενός αγώνα μπαράζ. Στις δεύτερες συναντάμε την πρόταση της Ίντερ να μοιραστούν οι δυο ομάδες τον τίτλο, άρα να θεωρηθούν και οι δυο πρωταθλήτριες, και η ιδέα του διευθυντή της Γκαζέτα, Γκουαλτιέρο Ζανέτι, που προτείνει να ανακηρυχθεί πρωταθλήτρια η Ίντερ και να ανταμειφθεί η Μπολόνια με την ανακήρυξη της ως πρωταθλήτρια Ιταλίας του… 1927!

(Απαραίτητη εξήγηση για να μην εκραγεί ο εγκέφαλος του αναγνώστη: Η Σέριε Α της σεζόν 1926-27, που ήταν και η πρώτη που διεξήχθη σε εθνικό επίπεδο, ολοκληρώθηκε χωρίς πρωταθλητή καθώς η Τορίνο, που τερμάτισε πρώτη, έχασε τον τίτλο στα δικαστήρια όταν αποδείχτηκε πως ένα μέλος της διοίκησης της είχε στήσει το ντέρμπι με τη Γιουβέντους. Σε εκείνο το πρωτάθλημα, η Μπολόνια είχε βγει 2η αλλά για λόγους που για να αναλυθούν χρειάζεται ένα νέο κείμενο, ο τίτλος δεν δόθηκε σε αυτήν αλλά έμεινε στον αέρα.)

Προς έκπληξη όλων των λογικών ανθρώπων, η ιδέα του Ζανέτι όχι απλά δεν χλευάστηκε αλλά προτιμήθηκε ως η καλύτερη. Η βιασύνη του όμως να την ανακοινώσει με πρωτοσέλιδο στην εφημερίδα του εξόργισε την ομοσπονδία και μέσα σε λίγες ημέρες η απόφαση άλλαξε και τελικά προτιμήθηκε η ιδέα του μπαράζ, που θα διεξαγόταν στο Ολίμπικο της Ρώμης στις 7 Ιουνίου. Τέσσερις μέρες πριν το μεγάλο παιχνίδι όμως, κι ενώ ο Μπερναρντίνι είχε κλείσει την ομάδα του σε ένα ξενοδοχείο σε μια μικρή πόλη δίπλα στη Ρώμη, η Μπολόνια βυθίστηκε στο πένθος.

Την ώρα που βρισκόταν στο Μιλάνο σε σύσκεψη με τον πρόεδρο της ομοσπονδίας και τον πρόεδρο της Ίντερ, Άντζελο Μοράτι (πατέρα του μετέπειτα προέδρου Μάσιμο Μοράτι), ο Ρενάτο Νταλ’ Άρα σωριάστηκε στο έδαφος κατά τη διάρκεια μιας έντονης διαφωνίας τους. Όταν έφτασε το ασθενοφόρο ο 72χρονος πρόεδρος της Μπολόνια, του οποίου η υγεία είχε επιδεινωθεί τους προηγούμενους μήνες με τα όσα έγιναν με το σκάνδαλο του ντόπινγκ, ήταν ήδη νεκρός.


Σκίτσο που αναπαριστά τη στιγμή που ‘έφυγε’ ο Ρενάτο Νταλ’Άρα

Στην κηδεία του παρευρέθησαν χιλιάδες φίλοι της Μπολόνια αλλά μόλις δυο παίκτες που ήταν τραυματίες και δεν είχαν ακολουθήσει την αποστολή, αφού ο Μπερναρντίνι δεν ήθελε η ομάδα να βγει από το πρόγραμμα της και να επηρεαστεί κι άλλο από το πένθιμο κλίμα στην πόλη. Η ομοσπονδία πρότεινε ο αγώνας να αναβληθεί αλλά οι παίκτες της Μπολόνια αρνήθηκαν, θεωρώντας πως με μια νίκη θα τιμήσουν ιδανικά τον άνθρωπο που βρισκόταν για 30 χρόνια στην προεδρία του συλλόγου και του οποίου το όνομα αρκετά χρόνια μετά θα δινόταν και στο γήπεδο της πόλης.

Η απόφαση τους αποδείχτηκε εκ των υστέρων σωστή. Η Μπολόνια κατέβηκε στο μπαράζ της Ρώμης αποφασισμένη να κερδίσει και δεν άφησε σε κανένα σημείο του αγώνα την ανώτερη από πλευράς ποιότητας Ίντερ να κάνει το παιχνίδι της. Ο Μπερναρντίνι έστησε άψογα την ομάδα του τακτικά, κράτησε το μηδέν στο πρώτο ημίχρονο και όταν στην επανάληψη η Ίντερ άρχισε να κουράζεται, μιας και μερικές μέρες πριν είχε παίξει (και κερδίσει) στη Βιέννη τον τελικό του πρωταθλητριών απέναντι στη Ρεάλ, χτύπησε στο φινάλε. Με δυο γκολ στα τελευταία 15′ η Μπολόνια κέρδισε με 2-0, κατέκτησε το 7ο πρωτάθλημα της ιστορίας της και το αφιέρωσε στον αδικοχαμένο πρόεδρο της.


Σπάνιο έγχρωμο βίντεο με τους οπαδούς της Μπολόνια που ταξίδεψαν στη Ρώμη για το μπαράζ

Μια τρελή σεζόν γεμάτη μεγάλες συγκινήσεις, ωραίο ποδόσφαιρο και αρκετά εξωαγωνιστικά ευτράπελα ολοκληρωνόταν έστω και λίγο καθυστερημένα με την πόλη να πανηγυρίζει στους δρόμους μέχρι το ξημέρωμα. Δυστυχώς για τους φίλους της, αυτή ήταν και η τελευταία φορά που γιόρτασαν μια τόσο μεγάλη επιτυχία.
blog.stoiximan.gr
El Sombrero

Αποσυνδεδεμένος fon7

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 26.293
    • Προφίλ
Απ: Ιταλία calcio
« Απάντηση #88 στις: Τετ 12 Μάι 2021 17:07 »


Τον Δεκέμβρη, όταν ο Γκασπερίνι έστειλε εκτός ομάδας τον 'Πάπου' Γκόμες γιατί αρνήθηκε να ακολουθήσει τις οδηγίες του, η Αταλάντα έχασε τον καλύτερο της παίκτη τα τελευταία χρόνια. Στους 5 μήνες που μεσολάβησαν, και χωρίς να ψάξει για αντικαταστάτη, ηττήθηκε εντός Ιταλίας μόνο δυο φορές και σήμερα είναι 2η στη βαθμολογία, έχει φτάσει στον τελικό του κυπέλλου και έχει τη 2η καλύτερη επίθεση στα πέντε μεγάλα πρωταθλήματα, πίσω μόνο από τη Μπάγερν.
El Sombrero

Αποσυνδεδεμένος fon7

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 26.293
    • Προφίλ
Απ: Ιταλία calcio
« Απάντηση #89 στις: Τετ 12 Μάι 2021 17:21 »


Ζντένεκ Ζέμαν: Ο λούζερ που έχανε ωραία
Αν ψάξεις στη λίστα με τους καλύτερους προπονητές που έχουν περάσει από το Καμπιονάτο δεν θα τον εντοπίσεις. Αν ανοίξεις τη σελίδα του στη wikipedia και κοιτάξεις το παλμαρέ του δεν θα βρεις ούτε ένα σοβαρό κύπελλο. Αν όμως αναφέρεις το όνομα του σε κάποιον που παρακολουθούσε συστηματικά ιταλικό ποδόσφαιρο τη δεκαετία του 90′, τότε το πιθανότερο είναι να δεις ένα τεράστιο χαμόγελο να σχηματίζεται στο πρόσωπο του. Σ’αυτό το νοσταλγικό χαμόγελο του τυχαίου ποδοσφαιρόφιλου κρύβεται όλη η ουσία της κοσμοθεωρίας του Ζντένεκ Ζέμαν.

Βρισκόμαστε στις αρχές της δεκαετίας του 90′. Στην Ισπανία η ‘Dream Team’ του Γιόχαν Κρόιφ κερδίζει τους τίτλους τον έναν μετά τον άλλο αποδίδοντας κατά διαστήματα μαγικό ποδόσφαιρο. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η Σάο Πάολο του ‘τελευταίου των ρομαντικών’ Τέλε Σαντάνα σαρώνει όποιον βρει στο πέρασμα της, κρατώντας ουσιαστικά στη ζωή το περίφημο jogo bonito που η εθνική Βραζιλίας του ίδιου προπονητή είχε μάθει στον κόσμο λίγα χρόνια πριν. Την ίδια εποχή στην Ιταλία, ο Ζντένεκ Ζέμαν αναλαμβάνει για δεύτερη φορά μέσα σε λίγα χρόνια τη θέση του προπονητή στην μικρούλα Φότζια.

Η ομάδα από τη νότια Ιταλία έχει περάσει όλη τη δεκαετία του 80′ μεταξύ της δεύτερης και της τρίτης κατηγορίας και το σενάριο της επιστροφής στο Καμπιονάτο φαίνεται πλέον σχεδόν ουτοπικό. Ο 42χρονος εκείνη την εποχή Τσέχος, που μετακόμισε μόνιμα στην Ιταλία στα 21 του, έχει ήδη στο βιογραφικό του μερικές αποτυχίες και γι’αυτό η πρόσληψη του δεν ενθουσιάζει κανέναν στην πόλη. Η διάψευση όλων δεν θα μπορούσε να είναι πιο πανηγυρική.



Με ένα ρόστερ παντελώς άγνωστων ως τότε νέων παικτών ο Τσέχος καταφέρνει να παρουσιάσει στο χόρτο μια ομάδα που δεν μοιάζει με καμία άλλη του επιπέδου της. Η Φότζια παίζει ένα άκρως επιθετικό 4-3-3, με τους ακραίους μπακ να ανεβαίνουν συνεχώς, τον τερματοφύλακα να μετατρέπεται συχνά σε λίμπερο, παίζοντας αρκετά μακριά από την εστία όταν η ομάδα βρίσκεται στην επίθεση, με ασταμάτητη κίνηση όλων των παικτών, γρήγορο ρυθμό και ένα ανελέητο πρέσινγκ που συνοδεύεται από συχνή εφαρμογή του τεχνητού οφσάιντ.

Εκμεταλλευόμενος το νεαρό της ηλικίας των περισσότερων παικτών του, ο Ζέμαν περνάει στο μυαλό τους χωρίς καμία αντίσταση όλες τις ρομαντικές ιδέες του, συνοδεύει την άκρως επιθετική του θεωρία με εξαντλητικές προπονήσεις που στόχο έχουν να φτάσουν τους παίκτες σε ένα επίπεδο φυσικής κατάστασης που θα τους επιτρέπει να αντέχουν στον ρυθμό αυτό για όλο το ματς και το αποτέλεσμα ξεπερνάει τις προσδοκίες ακόμα και του πιο πιστού οπαδού της ομάδας.



Στη δεύτερη σεζόν του στον πάγκο, η Φότζια όχι μόνο κερδίζει την άνοδο για το Καμπιονάτο αλλά το κάνει και με εμφατικό τρόπο: Τερματίζει πρώτη, με διαφορά ασφαλείας και με 14 γκολ παραπάνω από τη δεύτερη καλύτερη επίθεση της Serie B! Σε ένα πρωτάθλημα που φημίζεται για τα under της και που οι περισσότερες ομάδες τελειώνουν τη σεζόν με μέσο όρο κάτω από 1 γκολ/αγώνα, η ομάδα του Ζέμαν σκοράρει σχεδόν 2 γκολ/παιχνίδι, στέλνοντας ένα πρώτο μήνυμα προς τους φιλάθλους της χώρας.

Η συμμετοχή στο φημισμένο Καμπιονάτο, που εκείνη την εποχή είναι ο απόλυτος κυρίαρχος στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο, δεν αλλάζει καθόλου τη φιλοσοφία του Ζέμαν. “Το 0-0 είναι βαρετό. Είναι καλύτερο να χάνεις με 5-4, τουλάχιστον αυτό σου προσφέρει μια έξαψη”. Η Φότζια κατεβαίνει σε κάθε ματς προετοιμασμένη για να παίξει επιθετικό ποδόσφαιρο, αδιαφορώντας αν απέναντι της είναι η Άσκολι ή η Μίλαν.



Η αρχική εκτίμηση, πως με τέτοιο στυλ παιχνιδιού οι άσημοι πιτσιρικάδες της θα διασυρθούν από τις παραδοσιακές δυνάμεις της χώρας και θα επιστρέψουν σύντομα στις κατηγορίες που σύχναζαν τα προηγούμενα χρόνια, πάει περίπατο από τις πρώτες κιόλας αγωνιστικές. Εβδομάδα με την εβδομάδα η ομάδα ανεβάζει στροφές και οι εκπλήξεις διαδέχονται η μια την άλλη. Δεν είναι όμως μόνο τα αποτελέσματα που εκπλήσσουν. Είναι και οι εμφανίσεις. Η Φότζια προσφέρει απλόχερα θέαμα που δεν περιμένεις σε καμία περίπτωση να δεις από μια νεοφώτιστη και άπειρη ομάδα που ξεκινάει με βασικό στόχο να επιβιώσει στο καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου.

Ο Ζέμαν δεν καταδέχεται να αλλάξει το στυλ παιχνιδιού του ούτε στις έδρες-φόβητρο της χώρας. Οι απόψεις του γίνονται σιγά-σιγά γνωστές σε όλους: “Στην Ιταλία οι προπονητές φοβούνται πως αν χάσουν ένα ματς, μπορεί να χάσουν και τη δουλειά τους. Γι’αυτό και οι περισσότερες ομάδες προσπαθούν κυρίως να χαλάσουν το παιχνίδι του αντίπαλου, παρά να παίξουν οι ίδιες. Αυτό απέχει χιλιόμετρα από τη δικιά μου νοοτροπία”.



Η ρομαντική προσέγγιση του στο παιχνίδι (“Το ποδόσφαιρο είναι τόσο δημοφιλές όχι λόγω των εταιρειών και των… φαρμακευτικών. Αλλά γιατί σε κάθε μία γωνία του πλανήτη υπάρχει ένα παιδάκι που κλωτσάει μία μπάλα”) σε συνδυασμό με την λίγο μποέμ εικόνα του στις συνεντεύξεις και στον πάγκο, εκεί όπου κάπνιζε το ένα τσιγάρο μετά το άλλο (“Δεν μετράω πόσα καπνίζω τη μέρα γιατί αυτό θα μου προκαλούσε νευρικότητα κι έτσι θα κάπνιζα περισσότερο”), τον μετέτρεψαν σύντομα σε μια γαμάτη καλτ φιγούρα του ιταλικού ποδοσφαίρου. Ένας μικρός ποδοσφαιρικός χίπης σε μια χώρα που η επαγγελματική νίκη με 1-0 θα μπορούσε άνετα να ήταν στίχος στον εθνικό της ύμνο. “Ειλικρινά πιστεύεις ότι μια ομάδα που κερδίζει με 1-0 είναι πιο ισορροπημένη από μια που κερδίζει με 5-4;” είχε ρωτήσει σε μια συνέντευξη έναν Ιταλό δημοσιογράφο.

Σε αντίθεση με τον κουλ Ζέμαν των αγώνων, που ζούσε για το θέαμα της Κυριακής (“Παραμένω στο ποδόσφαιρο για τη διασκέδαση. Δεν πηγαίνω στον κινηματογράφο από τότε που απαγόρεψαν το κάπνισμα στην αίθουσα. Στον πάγκο όμως μπορώ να σταθώ με ένα τσιγάρο για δυο ώρες και να απολαύσω μια υπέροχη κίνηση της ομάδας μου. Αυτό είναι το μόνο που επιζητώ”), ο Ζέμαν των προπονήσεων ήταν ένα αυστηρό αφεντικό που έφτανε τους παίκτες του στα όρια τους. Όταν τον κατηγορούσαν για την ένταση των προπονήσεων του, απαντούσε “κανένας δεν έχει πεθάνει εξαιτίας τους”.

“Μετά το τέλος της πρώτης προπόνησης μαζί του δεν μπορούσα να ανέβω ούτε τα σκαλιά του σπιτιού μου. Αλλά όλη αυτή η δουλειά είχε ένα στόχο κι εσύ, σαν παίκτης, τον καταλάβαινες πολύ καλά. Δεινοπαθούσαμε στην προπόνηση αλλά όταν τελικά η ομάδα έμπαινε στο γήπεδο και έπαιζε όπως μας είχε δείξει, τότε το αποτέλεσμα ήταν μια απόλαυση. Και όλοι μας το ευχαριστιόμασταν” δήλωσε αρκετά χρόνια μετά ο Τζουζέπε Σινιόρι, που ήταν ένας από εκείνους τους άγνωστους νεαρούς που γαλουχήθηκαν δίπλα του και μετά έκαναν σπουδαία καριέρα σε μεγαλύτερες ομάδες.



Η ανάδειξη νέων ταλέντων ήταν ένα ακόμα χαρακτηριστικό που έκανε ξεχωριστό τον “Il Boemo”, που δεν δίστασε ποτέ να χρησιμοποιήσει έναν μικρό σε κάποιο κρίσιμο παιχνίδι. “Υπάρχουν πολλοί προπονητές σήμερα που απλά δίνουν οδηγίες στο γήπεδο, χωρίς να προσπαθούν να βελτιώσουν τους παίκτες. Υπάρχουν και κάποιοι λίγοι όμως που προσπαθούν να τους διαμορφώσουν. Νιώθω ότι είμαι ένας απ’αυτούς τους λίγους”. Από τη χρυσή εκείνη φουρνιά της Φότζια τέσσερις παίκτες έφτασαν μέχρι την εθνική Ιταλίας. Τα επόμενα χρόνια από τα χέρια του Τσέχου πέρασαν πιτσιρίκια που πλέον τα ξέρει όλος ο πλανήτης. Ανάμεσα τους ο Τόττι, ο Νέστα, ο Ινσίνιε, ο Βεράτι και o Ιμόμπιλε. Κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά τι εξέλιξη θα είχαν αν δεν βρισκόταν στο δρόμο τους ο Ζέμαν και η ιδιαίτερη ποδοσφαιρική αντίληψη του. Το σίγουρο είναι ότι σχεδόν όλοι τους όταν μιλάνε γι’αυτόν, το στόμα τους στάζει μέλι.

Οι δρόμοι του Ζέμαν και της Φότζια χώρισαν το 1994, όταν δέχτηκε την πρόταση της Λάτσιο, θεωρώντας πως είχε φτάσει η ώρα για το επόμενο βήμα στην καριέρα του. Στα τρία χρόνια που πέρασε με τη Φότζια στην πρώτη κατηγορία η ομάδα όχι μόνο δεν απειλήθηκε ποτέ με υποβιβασμό αλλά έφτασε κοντά και στην πρώτη έξοδο της στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Την πρώτη της σεζόν μάλιστα τέλειωσε το πρωτάθλημα με την δεύτερη καλύτερη επίθεση (πίσω μόνο από την πρωταθλήτρια Μίλαν των τρομερών Ολλανδών), σκοράροντας σε 7 παιχνίδια τουλάχιστον 3 γκολ! Το ‘Θαύμα της Φότζια’ ή αλλιώς η ‘Zemanlandia’, όπως έμεινε γνωστό το πέρασμα του από εκεί, έβαλε την ομάδα για τα καλά στον εγχώριο ποδοσφαιρικό χάρτη, της πρόσφερε αρκετούς νέους φιλάθλους, έγινε τραγούδι από τον Αντονέλο Βεντίτι, θέμα αρκετών ποδοσφαιρικών ντοκιμαντέρ και σημάδεψε το Καμπιονάτο εκείνης της εποχής. Με τη φυγή του Ζέμαν η Φότζια επανήλθε άμεσα στην ανυποληψία: υποβιβάστηκε και δεν επέστρεψε ποτέ στην πρώτη κατηγορία.



Ούτε όμως και ο ίδιος ο Ζέμαν κατάφερε κάπου αλλού κάποια ανάλογη επιτυχία. Το πέρασμα του από τις δυο μεγάλες ομάδες της Ρώμης δεν κατέστρεψε τον μύθο του αλλά δεν του χάρισε και κάποιον τίτλο. Οι κατηγορίες για ντοπάρισμα που εξαπέλυσε αργότερα εναντίον της Γιουβέντους τον στιγμάτισαν και, σύμφωνα με τον ίδιο τουλάχιστον, τον έστειλαν στη λίστα των ανεπιθύμητων της Ιταλίας. Ακολούθησαν αρκετές μικρές αλλά και μεγάλες αποτυχίες εντός και εκτός Ιταλίας. Το 2010 επέστρεψε στη Φότζια που τότε έπαιζε στην 3η κατηγορία. Τη μέρα της ανακοίνωσης της πρόσληψης η ομάδα έδωσε 3.000 εισιτήρια διαρκείας! Ο στόχος όμως της ανόδου δεν υλοποιήθηκε και στο τέλος της σεζόν ο Ζέμαν παραιτήθηκε.

Λίγους μήνες μετά ανέλαβε να οδηγήσει την Πεσκάρα στο Καμπιονάτο και τα κατάφερε με έναν τρόπο που θύμισε κάτι από τη Φότζια των 90s: Φουλ επιθετικό ποδόσφαιρο, αρκετοί ταλαντούχοι πιτσιρικάδες και πρώτη θέση στη Serie B με 90 γκολ σε 42 ματς (“Αν μπορείς να σκοράρεις 90 γκολ τότε δεν πρέπει να σε ανησυχεί ιδιαίτερα πόσα θα δεχτείς”)! Ακολούθησαν η Ρόμα, η Κάλιαρι και η ελβετική Λουγκάνο πριν επιστρέψει πέρσι στον πάγκο της Πεσκάρα, όπου βρίσκεται μέχρι και σήμερα. Κολλημένος στις ιδέες του, αρνείται να συμβιβαστεί και να αλλάξει οπτική κι αυτό το πληρώνει συνέχεια τα τελευταία χρόνια. “Θέλω η ομάδα μου να διασκεδάζει πάντα το κοινό και να του προσφέρει έντονα συναισθήματα”. Η απόλυση και η αγωνιστική αποτυχία δεν τον φόβιζαν ποτέ. “Δεν υπάρχει τίποτα ατιμωτικό στο να τερματίζεις τελευταίος, αν έχεις παίξει με αξιοπρέπεια” δηλώνει με πάθος.



Το 2012 σε μια συνέντευξη του όταν ρωτήθηκε για τον Ζοσέ Μουρίνιο τον αποκάλεσε “μέτριο προπονητή” που, αν και κοουτσάρει παίκτες παγκόσμιας κλάσης, συχνά-πυκνά ο πρωταρχικός στόχος του είναι να καταστρέψει το παιχνίδι των αντιπάλων. Η πρόκληση του δεν έμεινε, φυσικά, αναπάντητη από τον Πορτογάλο. “Ώστε εγώ είμαι ένας μέτριος προπονητής; Ok! Σέβομαι κάθε άποψη. Ποιος είναι όμως ο Ζέμαν; Δεν τον γνωρίζω. Που ακριβώς παίζει; Είναι προπονητής; Συγγνώμη αλλά δεν το ήξερα. Τώρα που έχω μερικές μέρες άδεια θα ψάξω στο google για να δω ποιος είναι και τι έχει κερδίσει στην καριέρα του”.

Αν ο Πορτογάλος έκανε πράγματι την αναζήτηση, είναι σίγουρο πως δεν θα εντυπωσιάστηκε από τα ευρήματα. Ο Ζντένεκ Ζέμαν πρόσφερε θέαμα κάθε Κυριακή σε χιλιάδες ανθρώπους τη δεκαετία του 90′, έφτιαξε από το πουθενά ένα υπέροχο ποδοσφαιρικό παραμύθι σε ένα πρωτάθλημα στο οποίο κυριαρχούσε μια εντελώς διαφορετική φιλοσοφία και βοήθησε στην ανάδειξη μερικών πολύ σπουδαίων παικτών, μεταλαμπαδεύοντας τους μερικές αυθεντικά ρομαντικές ποδοσφαιρικές ιδέες και αντιλήψεις, αλλά από τίτλους και βραβεία το μόνο που έχει να επιδείξει είναι δυο πρωταθλήματα στη Serie B.

Η έλλειψη χειροπιαστών επιτυχιών τον κατατάσσει άμεσα στους αποτυχημένους. Κάποιοι θα τον χαρακτήριζαν και “αιώνιο λούζερ”. Η απάντηση του; “Μερικές φορές οι ηττημένοι είναι αυτοί που δίνουν περισσότερα στο ποδόσφαιρο από τους νικητές. Ελπίζω εγώ να έχω δώσει κάτι παραπάνω και κάτι διαφορετικό όλα αυτά τα χρόνια”.
sombrero.gr

Αποσυνδεδεμένος fon7

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 26.293
    • Προφίλ
Απ: Ιταλία calcio
« Απάντηση #90 στις: Πεμ 20 Μάι 2021 21:32 »


Ο εύθραυστος γίγαντας της Αταλάντα

Η Αταλάντα έχει καταφέρει τα τελευταία χρόνια να αποκτήσει ένα σωρό συμπάθειες στον ποδοσφαιρικό κόσμο. Κι αν τα παλιότερα χρόνια “τέτοιες” ομάδες, ομάδες δηλαδή που έμπαιναν σφήνα στους μεγάλους της Ευρώπης, ήταν αρκετά συχνές (με φαινόμενα τύπου Πόρτο, Βαλένθια, Ντεπορτίβο, Διναμό Κιέβου) με το ποδόσφαιρο να έχει γίνει ένα πολύ πιο κλειστό κλαμπ ομάδων, κάτι τέτοιο δεν είναι τόσο εύκολο. Κι όμως, στο Μπέργκαμο που χτυπήθηκε πολύ από την πανδημία, υπάρχει ένας σύλλογος που σταθερά προχωράει τόσο στην Ιταλία, όσο και στην Ευρώπη, φτάνοντας και σε τελικούς κυπέλλου. Η Αταλάντα έχει αρκετούς πρωταγωνιστές αυτά τα τελευταία χρόνια. Με αρχιτέκτονα τον κόουτς της Γκασπερίνι και παίκτες όπως ο Λουίς Μουριέλ, ο Ντουβάν Ζαπάτα και ο Πάπου Γκόμες (που αποχώρησε, καθώς ο κόουτς έβαλε την πειθαρχία πάνω από το ταλέντο), ανθρώπους που ασχοληθήκαμε στο παρελθόν. Σήμερα, θα ασχοληθούμε με ένα άλλο από τα βασικά στελέχη αυτής της Αταλάντα.

Ο Γιόσιπ Ίλισιτς δεν είναι απλώς ένας εξαιρετικός ποδοσφαιριστής, ένας πολυτάλαντος αριστεροπόδαρος που μπορεί να παίξει σε πολλά σημεία του γηπέδου. Πέρα από τα γκολ του, της ασίστ του, την τεχνική του, είναι και ένας άνθρωπος που παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον και για τη ζωή του. Ο Ίλισιτς γεννήθηκε στο Πρίεντορ της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης το 1988, μια πόλη που σήμερα έχει κοντά στους 90.000 κατοίκους. Εκείνα τα χρόνια όμως, λίγο πριν τον εμφύλιο δεν ήταν ό,τι το καλύτερο. Όπως αρκετά πράγματα στην προσωπική του ζωή, έτσι κι ο θάνατος του πατέρα του είναι κάτι που καλύπτεται από ένα σχετικό μυστήριο. Υπάρχουν πολλές αναφορές ότι ήρθε μετά από ασθένεια, αλλού όμως αναφέρεται ότι σκοτώθηκε και μάλιστα από κάποιον γείτονα. Το σίγουρο είναι πάντως ένα. Πριν ο μικρός Γιόσιπ γίνει ενός έτους, είχε ορφανέψει από πατέρα.


Ο Ίλισιτς επέλεξε τελικά τη χώρα στην οποία μεγάλωσε, τη Σλοβενία

Η Άνα, μητέρα του, πήρε την απόφαση να πάρει τα παιδιά της και να φύγει. Εκ του αποτελέσματος έκανε καλά. Το άσημο Πρίεντορ έγινε ένας χώρος ασχήμιας κατά τον εμφύλιο της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Σύμφωνα με τα στατιστικά, μετά τη Σρεμπρέντισα, το Πρίεντορ ήταν το μέρος με τους περισσότερους θανάτους πολιτών. Περίπου 5.000 έχασαν τη ζωή τους, κυρίως Βόσνιοι, Κροάτες και κάποιοι Σέρβοι, ενώ έχουν βρεθεί περίπου 96 μαζικοί τάφοι με πάνω από 2.000 νεκρούς. Γύρω από την πόλη στήθηκαν στρατόπεδα συγκέντρωσης και τα όσα έγιναν εκεί χαρακτηρίστηκαν ως εθνοκάθαρση. Η Άνα Ίλισιτς, γνωρίζοντας ότι η καταγωγή της οικογένειας από την Κροατία και τη Σλοβενία, ήταν πρόβλημα, έφτασε στη Σλοβενία.

Εκεί μεγάλωσε ο Γιόσιπ μαζί με τον αδερφό του Ιγκόρ και γι’ αυτό νιώθει Σλοβένος και όχι Κροάτης, όπως λέει ο ίδιος. Όσο η μητέρα τους έκανε διάφορες δουλειές για να τα βγάλει πέρα, ο Γιόσιπ πήγαινε στο σχολείο και έπαιζε μπάλα με τον αδερφό του. Πολλή μπάλα. «Δεν ήξερα τι σημαίνει πατέρας, μου το εξήγησαν οι συμμαθητές μου στο σχολείο», λέει σε παλιά συνέντευξή του. Ήξερε όμως τη χαρά του ποδοσφαίρου. «Μου είπαν ότι είναι εξαιρετικά ταλαντούχος. Έκανε κοπάνα από το σχολείο για να παίζει μπάλα», θυμάται η κυρία Άνα, που μετά από παρότρυνση των δασκάλων του Γιόσιπ και αρκετών φίλων, τον έγραψε σε μια ποδοσφαιρική ομάδα.


Τα καλύτερα παιχνίδια του στην Παλέρμο τα έκανε δίπλα στον Χαβιέρ Παστόρε

Ο Ίλισιτς έπαιξε σε κάποιες τοπικές ομάδες, έφτασε μέχρι τη Β’ εθνική της Σλοβενίας και τελικά και στην Α’ εθνική στην πρωτεύουσα Λιουμπλιάνα με την Ίντερμπλοκ. Παρά το ταλέντο του, ο Γιόσιπ δεν έβρισκε τις ευκαιρίες που θεωρούσε ότι άξιζε και σκέφτηκε να παρατήσει το ποδόσφαιρο στα 21 του. Την καριέρα του έσωσε επί της ουσίας, ένας παλιός γνώριμό μας, ο Ζλάτκο Ζάχοβιτς. Ο θρύλος του σλοβένικου ποδοσφαίρου ήταν τεχνικός διευθυντής στη Μάριμπορ και έδωσε 80.000€ για να φέρει στην ομάδα του τον Ίλισιτς και αυτός να μην σταματήσει το ποδόσφαιρο. Και όχι μόνο. Ο Ίλισιτς έπαιξε αμέσως στην Μάριμπορ και μάλιστα σκόραρε στα προκριματικά του Γιουρόπα Λιγκ απέναντι στη Χιμπέρνιαν. Αυτές οι μικρές συμπτώσεις που αλλάζουν καριέρες και ζωές, ήρθαν και στη ζωή του Σλοβένου. Η Μάριμπορ κληρώθηκε με την Παλέρμο. Στο πρώτο παιχνίδι, οι Ιταλοί πήραν μια εύκολη νίκη με 3-0 και κατέβηκαν με τις παντόφλες στον επαναληπτικό. Ο Ίλισιτς έκανε ένα μοναδικό σόου στο χορτάρι, η Μάριμπορ προηγήθηκε με 2-0 και τελικά επικράτησε με 3-2 χάνοντας την πρόκριση. Η εμφάνισή του όμως ήταν τέτοια, που την άλλη μέρα η Παλέρμο τον αγόρασε (μαζί με έναν ακόμα συμπαίκτη του). Ο Ίλισιτς μέσα σε λίγες ημέρες βρέθηκε από τη Β’ εθνική της Σλοβενίας στη Serie A. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι η μεταγραφή είχε κλειστεί πριν από το ματς μάλιστα. Ότι ο μάνατζερ έστειλε ένα DVD στην Παλέρμο και οι άνθρωποί της εντυπωσιάστηκαν τόσο που τον πήραν με “κλειστά μάτια”.

Όπως και να χει, από το 2.5000 στάδιο της Ίντερμπλοκ, ο Γιόσιπ βρέθηκε στους ναούς της Serie A. Και μάλιστα μπήκε κατευθείαν στα βαθιά, καθώς ο προπονητής Ντέλιο Ρόσι τον εμπιστεύτηκε αμέσως. Ο ύψους 1.90 Ίλισιτς στην αρχή σου δίνει την εικόνα ενός απλά δυνατού παίκτη. Μέχρι να πάρει την μπάλα στα πόδια του. Τόσο εντυπωσιάστηκαν οι Ιταλοί που η Γκατζέτα ντελο Σπορτ τον περιέγραψε ως “μπαλαρίνα στο σώμα ενός μποξέρ”. Η πρώτη του χρονιά ήταν εντυπωσιακή, με τον Ίλισιτς να σκοράρει 8 φορές. Ο Ίλισιτς έπαιξε για τρεις σεζόν στο Παλέρμο, με την καλύτερη την τελευταία του υπό τις οδηγίες του Γκασπερίνι, όταν και σκόραρε 13 φορές. Η Φιορεντίνα έδωσε περίπου 9 εκατομμύρια και ο Ίλισιτς μετακόμισε εκεί για τις επόμενες σεζόν. Η αλήθεια είναι ότι η απόδοσή του είχε αρκετά σκαμπανεβάσματα. Στιγμές ποδοσφαιρικής μαγείας, αλλά και περιόδους αστάθειας και κακών εμφανίσεων. Είχε όμως πλέον κάνει το όνομά του στην Ιταλία.


Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά του γκολ με την Παλέρμο

Για να φτάσουμε να μιλάμε γι’ αυτόν σήμερα, έπρεπε να έρθει η επόμενη μεταγραφή. Στα βόρεια, στο Μπέργκαμο, εκεί που ο Γκασπερίνι τον ζήτησε και τον απέκτησε. Ο Σλοβένος κάνει αμέσως τη διαφορά. Η Αταλάντα γίνεται μια επιθετική μηχανή που παίζει για το σκορ, έχει ως στόχο να βάλει παραπάνω γκολ από τον αντίπαλο, όσο και αν χρειαστούν. Αλλά ο Ίλισιτς μέσα σε όλα τα καλά του ποδοσφαίρου, δείχνει και πάλι την εύθραυστη προσωπικότητα, παρά το βαρύ παρουσιαστικό του. Μολύνεται από κάποιο βακτήριο το καλοκαίρι του 2018 και παθαίνει λεμφαδενίτιδα. Η φλεγμονή είναι πολύ έντονη κι ο ποδοσφαιριστής μπαίνει στο νοσοκομείο. Ο ευαίσθητος Ίλισιτς έχει χάσει πριν μερικούς μήνες τον φίλο του από τη Φιορεντίνα Νταβιντε Αστόρι. Η απώλεια αυτή τον έχει συγκλονίσει και τον επηρεάζει πολύ. «Σκεφτόμουν συνέχεια τον Αστόρι. Δεν μπορούσα να κοιμηθώ. Φοβόμουν ότι θα πέσω στο κρεβάτι και δεν θα ξυπνήσω ξανά», αποκαλύπτει. «Φοβόμουν ότι δεν θα ξαναδώ την οικογένειά μου».

Όσο ο Ίλισιτς βρισκόταν στο νοσοκομείο με τον ορό στο χέρι, φοβόταν ότι θα πεθάνει, ότι δεν θα μπορέσει να ξαναπερπατήσει. Και μέσα του σκεφτόταν, για δεύτερη φορά, να παρατήσει το ποδόσφαιρο. Τελικά επέστρεψε, εξίσου δυνατός με πριν. Αν όχι περισσότερο. Ένας ποδοσφαιριστής που δεν μπαίνει σε καλούπια, που αρκετές φορές αντιμετώπισε προβλήματα με προπονητές του που δεν ήξεραν πώς να εκμεταλλευτούν το τεράστιο πηγαίο ταλέντο της αλάνας που κρύβει μέσα του, έκανε μερικά απίστευτα ματς στη μηχανή της Αταλάντα και του Γκασπερίνι. Βοήθησε ώστε η ομάδα να βγει για πρώτη φορά στην ιστορία της στο Τσάμπιονς Λιγκ και φυσικά έκανε εκεί ορισμένες τρομερές εμφανίσεις, με αποκορύφωμα το σόου με τα 4 γκολ επί της Βαλένθια. Ο Σλοβένος αποτελεί ένα ξεχωριστό κομμάτι της Αταλάντα, αλλά συνεχίζει να είναι μια ιδιαίτερη, εύθραυστη προσωπικότητα.


Ντρίμπλες, βρωμόσουτα και άλλα πολλά

Ξαφνικά, εν μέσω της πανδημίας, “εξαφανίζεται” από την Αταλάντα. Δεν συμμετέχει, δεν βρίσκεται στο Μπέργκαμο. Οι φήμες και πάλι πολλές. Ο “κίτρινος τύπος” μίλησε για ένα οικογενειακό πρόβλημα, αλλά φαίνεται όμως, ότι το θέμα ήταν διαφορετικό. Ο Σλοβένος νόσησε με COVID και αμέσως ήρθαν στο μυαλό του οι μνήμες από την προηγούμενη περιπέτεια της υγείας του. Η κατάσταση στην Ιταλία και ειδικά στο Μπέργκαμο, ο στρατός στους δρόμους, τα χιλιάδες στιβαγμένα πτώματα και η ασθένεια τον οδήγησαν σταδιακά στην κατάθλιψη. Σταμάτησε να παίζει και να προπονείται, πήρε άδεια και επέστρεψε στην πατρίδα του για να ηρεμήσει και να παλέψει με τους δαίμονές του. Ο Πάπου Γκόμες, σε συνέντευξή του στην Αργεντινή είπε ότι ο φίλος του υπέφερε ψυχολογικά, ένιωθε το κεφάλι του έτοιμο να σκάσει. Η Αταλάντα έδειξε υπομονή και κατανόηση, το ίδιο κι ο κόσμος. Ο Ίλισιτς σκέφτηκε για τρίτη φορά να παρατήσει το ποδόσφαιρο, αλλά και πάλι δεν το έκανε πράξη. Επέστρεψε το περασμένο φθινόπωρο στην Αταλάντα, με τον κόσμο να τον περιμένει στο προπονητικό κέντρο για να εκδηλώσει την αγάπη του.


Τα προβλήματα υγείας του Σίνισα Μιχαΐλοβιτς ήταν ακόμα ένα γεγονός που επηρέασε την ψυχολογία του Ίλισιτς

Ο Ίλισιτς μπορεί να μην έχει φτάσει στο καλύτερο επίπεδο απόδοσης, δεν είναι δα και κανένα παιδί, αλλά εξακολουθεί να είναι σημαντικός. Η αλήθεια είναι ότι στο επεισόδιο που οδήγησε στην αποπομπή του Γκόμες από την Αταλάντα, είχε πάρει κι αυτός μέρος, αλλά οι σχέσεις με τον Γκασπερίνι δεν έχουν έρθει σε ρήξη, παρά τους κατά καιρούς καβγάδες και τις παρατηρήσεις του Ιταλού κόουτς. Ο Σλοβένος παρουσιάζει φέτος αστάθεια και είναι πολλά τα ματς που ο προπονητής του κάνει παρατηρήσεις. Αλλά όπως ο ίδιος ο Γκασπερίνι είπε πριν λίγο καιρό: «Αν δεν γκρινιάζει συνέχεια σαν γριά και προπονείται συστηματικά, φτάνει σε πολύ υψηλό επίπεδο και τότε τον αποκαλώ ‘καθηγητή’». Ο 33χρονος καθηγητής μένει σε αρκετά παιχνίδια στον πάγκο φέτος, αλλά στον μεγάλο τελικό του κυπέλλου Ιταλίας απέναντι στη Γιουβέντους είναι πολύ πιθανό να χρειαστεί η εμπειρία του και η κλάση του. Άλλωστε κι ο ίδιος, θέλει να κατακτήσει τον μόλις δεύτερο τίτλο στην καριέρα του. Ο μοναδικός ήταν πίσω στο 2008, λίγο πριν η Ιντερμπλόκ πέσει στη Β’ εθνική της Σλοβενίας, όταν κατέκτησε το κύπελλο της χώρας, χωρίς όμως ο ίδιος να έχει συμμετοχή στον τελικό.
blog.stoiximan.gr
El Sombrero

Αποσυνδεδεμένος fon7

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 26.293
    • Προφίλ
Απ: Ιταλία calcio
« Απάντηση #91 στις: Παρ 28 Μάι 2021 19:45 »
Η Βενέτσια επιστρέφει στη Σέριε Α μετά από 19 χρόνια, οπότε αν του χρόνου επιστρέψει η κανονικότητα και το αμόρε σου ζητήσει ρομαντικό ταξιδάκι μπορείς να κερδίσεις πόντους εκτίμησης προτείνοντας τη Βενετία σε κάποιο τυχαίο, τυχαίο ξαναλέμε, σ/κ που θα καταλήξει σε ανύποπτη στιγμή στην ατάκα "κοίτα απίστευτη σύμπτωση, έχει ωραίο ματς αύριο εδώ δίπλα σ'ένα γραφικό γηπεδάκι, πάμε μια βόλτα και προς τα'κει;"


Το γκολ που σφράγισε την άνοδο μπήκε στο 93' κι ενώ η Βενέτσια έπαιζε με 10 παίκτες από το 35'.

El Sombrero

Αποσυνδεδεμένος fon7

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 26.293
    • Προφίλ
Απ: Ιταλία calcio
« Απάντηση #92 στις: Τετ 16 Ιούν 2021 22:01 »


Φραντσέσκο Ατσέρμπι: Ένας νικητής χωρίς πρωταθλήματα

Η λέξη “νίκη” παρότι θεωρητικά δεν αφήνει χώρο για παρερμηνείες, στην πραγματικότητα δεν σημαίνει απλώς να φτάσεις στην κατάκτηση κάποιου τίτλου, κάποιας διάκρισης. Πολλές φορές το τι είναι πραγματικά μια νίκη και ποιος είναι νικητής, διαφέρει από τον ορισμό του λεξικού. Ο Φραντσέσκο Ατσέρμπι γεννήθηκε σε ένα χωριό λίγο έξω από το Μιλάνο και ξεκίνησε να παίζει μπάλα στη γειτονική Πάβια της Γ’ εθνικής. Η πορεία του δεν ήταν εύκολη. Πήγε δανεικός σε διάφορες ομάδες, αλλά δούλεψε, βελτιώθηκε και πάλεψε. Στα 22 του, όταν άλλοι έχουν κάνει το μεγάλο βήμα για να είναι βασικοί σε μεγάλες ομάδες, ο ίδιος έκανε μόλις την πρώτη του σοβαρή μεταγραφή. Σέντερ μπακ στη Ρετζίνα της Serie B. Έγινε βασικό της στέλεχος, αλλά τελικά η ομάδα της Καλαβρίας έχασε την άνοδο στα μπαράζ.

Οι εμφανίσεις του Ατσέρμπι όμως δεν πέρασαν απαρατήρητες και ήρθε η Κιέβο να τον εντάξει στον δυναμικό της και στη Serie A, σε μια σειρά ανακατατάξεων με συνιδιοκτησίες παικτών. Κι από την Κιέβο, την επόμενη χρονιά, το ενδιαφέρον μεγαλύτερων συλλόγων. Ο Ατσέρμπι πραγματοποιεί το όνειρό του: «Με τιμά το ενδιαφέρον της Ίντερ και της Γιούβε, αλλά είμαι από μικρό παιδάκι Μίλαν και το είδωλό μου ήταν ο Γουεά.» Ο Φρατντσέσκο ήταν ακόμα και οργανωμένος οπαδός του συλλόγου και η επιλογή του το καλοκαίρι του 2012 είναι οι ροσονέρι. Η Μίλαν αγοράζει το 50% από την Κιέβο και το υπόλοιπο παραμένει στην Τζένοα. Ένα δυσάρεστο γεγονός όμως, απειλεί την καριέρα του. Ο πατέρας του πεθαίνει από καρδιά λίγους μήνες πριν την μεταγραφή του στη Μίλαν. Όπως εκμυστηρεύεται ο ίδιος, με τον πατέρα του έχει μια περίεργη σχέση αγάπης-μίσους. Ο πατέρας του είναι αυτός που τον σπρώχνει συνεχώς, προκαλώντας συχνά τις αντιδράσεις του γιου του. “Όταν υπέγραψα με την Τζένοα, του έβαλα το συμβόλαιο μπροστά στα μούτρα του”, θα δηλώσει.


Αγνώριστος εμφανισιακά και αγωνιστικά στη Μίλαν

Ο θάνατός του όμως τον επηρεάζει πολύ και ο νεαρός Ιταλός χάνει τον δρόμο του. Ο Ατσέρμπι δεν ήταν ποτέ κάποιος που μασάει τα λόγια του. Περιγράφει τι έγινε το 2013 σε συνέντευξή του στη Λα Ρεπούμπλικα και τη μάχη που έδωσε με την κατάθλιψη. «Στη Μίλαν έπιασα πάτο. Δεν είχα κανένα κίνητρο να παίξω. Απλώς έπινα». Ο Ατσέρμπι είχε πάρει το 13 του Νέστα, αλλά ήταν μια προσβολή προς το νούμερο και τον παίκτη. Δεν ήταν σε θέση να προσφέρει απολύτως τίποτα, με τον ίδιο να παραδέχεται ότι πήγαινε σε προπονήσεις κομματάκι σουρωμένος. Δεν κάνει ζωή αθλητή, δεν έχει κανένα ενδιαφέρον για την μπάλα. Μετά από ένα σκάρτο εξάμηνο, όπου αγωνίζεται συνολικά σε δέκα παιχνίδια, η Μίλαν δίνει το 50% που έχει στην Τζένοα. Η Τζένοα με τη σειρά της τον στέλνει και πάλι στην Κιέβο, όπου και κλείνει τη σεζόν 2012-13. Η Σασουόλο είναι αυτή που πιστεύει στον Ατσέρμπι και τον αποκτά. Όταν όμως κάνει τα καθιερωμένα ιατρικά τεστ, κάποια περίεργα αποτελέσματα στις εξετάσεις αίματος οδηγούν σε περαιτέρω εξετάσεις. Το σοκ έρχεται. Ο Ατσέρμπι έχει καρκίνο στον αριστερό όρχι.

«Αν ένιωσα φόβο; Σταμάτησα να φοβάμαι πριν 6 χρόνια», λέει στην ίδια συνέντευξη για τα όσα πέρασε. Πράγματι, ο Ατσέρμπι κάνει επέμβαση αφαίρεσης όγκου και επιστρέφει στην ομάδα και τις προπονήσεις. Σκεφτόταν τι θα κάνει αν η αρρώστια επανέρθει. «Θα το αντιμετωπίσω ξανά», λέει στον εαυτό του. Λίγους μήνες αργότερα, χρειάζεται να το αποδείξει.  Σε ένα τεστ αντιντόπινγκ τα αποτελέσματα είναι εκτός ορίων. Ο ίδιος λέει ότι προφανώς και δεν έχει ντοπαριστεί. Τα υψηλά επίπεδα των ορμονών που εντοπίζονται, τελικά οφείλονται στον καρκίνο που έχει επανέλθει και πάλι, αυτή τη φορά δεξιά. Νέα μάχη, αυτή τη φορά με χημειοθεραπείες για περίπου 2,5 μήνες. Μπαίνει σε έναν άλλον κόσμο, τον κόσμο των καρκινοπαθών. Τον περιγράφει ως ένα μέρος πόνου, αλλά και κουράγιου. Οι συμπαίκτες του και όσοι είναι γύρω από την ομάδα της Σασουόλο εντυπωσιάζονται από τη δύναμη που δείχνει. Τότε θα δημιουργήσει και μια στενή σχέση με τον γιατρό της ομάδας.


Τα γραμμένα μηνύματα στα πόδια του Ατσέρμπι

«Ο καρκίνος μου έσωσε τη ζωή», δηλώνει και δεν το λέει προκλητικά. «Ακούγεται παράδοξο, αλλά αυτή η ασθένεια με βελτίωσε ως άνθρωπο. Έδιωξε τις τύψεις, άρχισα να κοιτάω γύρω μου. Απομάκρυνα καθετί αχρείαστο και αρνητικό από τη ζωή μου, μαζί και τις ψευδαισθήσεις. Σταμάτησα να κάνω μεγάλα όνειρα και επικεντρώθηκα στους απλούς στόχους». Μια σχεδόν τελειωμένη καριέρα μπαίνει σε σειρά. Η ζωή του Ιταλού σέντερ μπακ αλλάζει. Οι νύχτες ποτού και οι έξοδοι σταματούν. Προσέχει τη διατροφή του, κόβει το αλκοόλ, κάνει συνεδρίες ψυχανάλυσης μέσω Internet με έναν ειδικό στη Μόντενα. Τα καταφέρνει και επιστρέφει. Η Σασουόλο τον περιμένει, και το “λιοντάρι” γυρίζει. Το παρατσούκλι που έδωσε στον εαυτό του, λίγο αφότου ο μικρός Ελία πέθανε από καρκίνο. Ένα παιδί που γνώρισε κατά τη διάρκεια της περιπέτειάς του και τον άγγιξε για πάντα. «Πέθανε δίνοντας τη μάχη σαν λιοντάρι», λέει για τον μικρό του φίλο και κάπως έτσι πήρε κι ο ίδιος το όνομα. Το λιοντάρι της Σασουόλο από τον Οκτώβριο του 2015, μέχρι και τον Ιανουάριο του 2019 παίζει ασταμάτητα, αγγίζοντας σχεδόν το ρεκόρ του Χαβιέρ Ζανέτι. 149 σερί ματς. Πιο δυνατός από ποτέ.



Το καλοκαίρι του 2018 έρχεται η δεύτερη μεγάλη ευκαιρία για τον Ατσέρμπι να παίξει σε υψηλότερο επίπεδο. Έχει ήδη πει όχι στη Λέστερ του Ρανιέρι, ενώ αργότερα είπε όχι και στη Ζενίτ του Μαντσίνι. Θεωρούσε ότι έπρεπε να ανταποδώσει την εμπιστοσύνη των ανθρώπων της Σασουόλο και γι’ αυτό έμεινε για αρκετό καιρό, δεν θέλει να στενοχωρήσει τον φίλο του γιατρό της Σασουόλο. Όταν πλέον έρχεται το πλήρωμα του χρόνου, κάνει το επόμενο βήμα. Η Λάτσιο τον αποκτά κι αυτός μετακομίζει στην πρωτεύουσα. Ο Λοτίτο τον είχε στο στόχαστρο για παρτενέρ του ντε Φράι, αλλά η πώληση του τελευταίου τον έφερε ως αντικαταστάτη του. Αρκετοί ήταν αυτοί που είχαν αμφιβολίες για το αν ο Ατσέρμπι θα τα καταφέρει. Το σερί που όπως είπαμε ξεκίνησε το 2015, και ολοκληρώθηκε εξαιτίας μιας δεύτερης κίτρινης με τη Νάπολι (είναι εντυπωσιακά λίγες οι κάρτες που παίρνει για κεντρικό αμυντικό) στις 20/1/2019, έδωσε την απάντηση σε όλους. Ο Ατσέρμπι έγινε ηγετική μορφή στη Λάτσιο.

Τρεις φουλ σεζόν σε μια πραγματικά καλή ομάδα, με τον ίδιο να ξεχωρίζει για το πάθος και την προσφορά του. Κάπως έτσι επέστρεψε και στις κλήσεις της εθνικής Ιταλίας. Παράλληλα, κέρδισε και τους δύο μοναδικούς τίτλους της καριέρας του. Ένα κύπελλο και ένα Σούπερ Καπ Ιταλίας. Βασικός στην πορεία της Λάτσιο στο κύπελλο του 2019, εμποδίζοντας Μίλαν και Αταλάντα να σκοράρουν. Βασικός και στο Σούπερ Καπ με τη Γιουβέντους. Σε μεγάλο βαθμό αυτό οφείλεται στον πρώην, πλέον, προπονητή του τον Σιμόνε Ιντζάγκι. Και γι’ αυτό, όταν ο Ιντζάγκι αποχώρησε οριστικά από τη Λάτσιο για να γίνει προπονητής στην Ίντερ, ο Ατσέρμπι θεώρησε χρέος του να τον ευχαριστήσει με ένα μήνυμα στα social media. «Σε ευχαριστώ Μίστερ για τα τρία χρόνια που περάσαμε μαζί. Με ήθελες πολύ και με έκανες να νιώσω σημαντικός, με την εμπιστοσύνη σου σε μένα. Έδωσα τα πάντα για να στο ανταποδώσω.»



Ο Ατσέρμπι μπορεί να έχει ξεπεράσει τον καρκίνο, αλλά ο ίδιος παραμένει στον ίδιο ξεχωριστό κόσμο των καρκινοπαθών. Για χρόνια συνεχίζει να στηρίζει ανθρώπους, να τους επισκέπτεται, να τους ακούει να του λένε τα όσα δύσκολα περνούν. Όσο ήταν στη Σασουόλο πήγαινε συχνά και συναντούσε παιδιά με διάφορα προβλήματα, περνώντας χρόνο μαζί τους. Είναι χαρακτηριστική μια φωτογραφία που τον δείχνει να φτιάχνει… σημαδούρες, μαζί με ένα νεαρό παλικάρι. Η εθνική Ιταλίας είχε επισκεφτεί ένα νοσοκομείο παίδων στη Ρώμη πριν το ματς με την Ελλάδα το περασμένο φθινόπωρο. Σε κάποια στιγμή, ο υπεύθυνος τύπου ενημέρωσε τον Ατσέρμπι ότι το λεωφορείο της ομάδας πρέπει να αποχωρήσει. Δεν το σκέφτηκε ούτε λεπτό. «Ας φύγει, θα πάρω ταξί. Δεν πρόκειται να φύγω, αν δεν μιλήσω με όλα τα παιδιά», είπε στον άνθρωπο της Ομοσπονδίας. Στήριξε φυσικά και τον Σίνισα Μιχάιλοβιτς, στην περιπέτεια του τελευταίου με τον καρκίνο και φυσικά ήταν από τους πρώτους που ευχήθηκε στον Δανό Κρίστιαν Έρικσεν της Δανίας μετά τα όσα έγιναν. Η μάχη με τον καρκίνο τον γέμισε με ενσυναίσθηση.

Και φυσικά, δεν παύει να είναι και σκληρός με τον εαυτό του όταν πρέπει. Πριν λίγο καιρό ήταν ο κύριος υπεύθυνος σε μια ήττα στο ντέρμπι με τη Ρόμα, όταν έκανε το λάθος που έφερε το πρώτο γκολ της των αντιπάλων. Η  βραδιά του ήταν γενικά κακή κι ο ίδιος είπε ότι είχε ενοχλήσεις και πόνους. Δεν το χρησιμοποίησε ως δικαιολογία. Το αντίθετο, είπε ότι έπρεπε να βγει ως αλλαγή και ήταν λάθος να πιστεύει ότι θα έκανε μεγαλύτερο καλό παραμένοντας μέσα. Έτσι κι αλλιώς, οι εμφανίσεις του αριστεροπόδαρου σέντερ μπακ, η προσωπικότητά του και η ποιότητά του, τον έχουν κάνει να ξεχωρίζει εδώ και χρόνια στη Λάτσιο. Δικαιούται και κακά ματς.


Οι Ιταλοί μετά τη νίκη επί της Τουρκίας

Ο Ατσέρμπι έκανε εξαιρετικές εμφανίσεις όμως και στην εθνική Ιταλίας, αντικαθιστώντας επάξια τον Τζόρτζιο Κιελίνι, όσο ο τελευταίος έλειπε λόγω τραυματισμού. Η εμπειρία στο Euro είναι κάτι μοναδικό και ο ίδιος δήλωσε ότι δεν θα πάει απλώς για να συμπληρώνει την αποστολή. Προς το παρόν πάντως, όσο ο Μαντσίνι δεν δοκιμάζει τρεις αμυντικούς και όσο οι παλιοσειρές Μπονούτσι-Κιελίνι είναι υγιείς, ο Ατσέρμπι δεν μπορεί να λογίζεται ως βασικός στην προσπάθεια της Ιταλίας στο φετινό Euro. Ξεπέρασε τους προσωπικούς του δαίμονες, ξεπέρασε τη μάχη με τον καρκίνο, έφτασε να παίζει σε υψηλό επίπεδο. Και δευτερόλεπτο να μην αγωνιστεί, θα είναι και πάλι ένας αληθινός νικητής. Κι ας μην υπάρχει αυτή η ερμηνεία της νίκης στο λεξικό.
blog.stoiximan.gr
El Sombrero

Αποσυνδεδεμένος fon7

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 26.293
    • Προφίλ
Απ: Ιταλία calcio
« Απάντηση #93 στις: Σαβ 07 Αύγ 2021 15:12 »
Παράθεση
Ίντερ: Οπαδοί άφησαν κουτί με ψιλά έξω από τα γραφεία ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την πώληση του Λουκάκου (vid)


Την δυσαρέσκεια και την οργή τους κατά την διοίκηση της Ίντερ, εξέφρασαν οι οπαδοί της ομάδας, για την απόφαση να πουληθεί τόσο ο Ασράφ Χακίμι αλλά και ο Ρομέλου Λουκάκου.
Κατά τη διοίκηση της Ίντερ φαίνεται πως είναι οι οπαδοί της ομάδας, για την απόφασή της να παραχωρήσει στην Τσέλσι τον Ρομέλου Λουκάκου. Ο Βέλγος επιθετικός βρίσκεται μια «ανάσα» από την επιστροφή του στους «μπλε» κι αυτό δεν φαίνεται πως άρεσε και ιδιαίτερα στους φίλους των «νερατζούρι».

H διοίκηση του ιταλικού συλλόγου, είχε υποσχεθεί στον κόσμο πως παίκτες όπως ο Λουκάκου ή ο Χακίμι δεν θα αποχωρούσαν από το Μιλάνο. Ωστόσο, ο Χακίμι πουλήθηκε στην Παρί Σεν Ζερμέν, έναντι 70 εκατομμυρίων ευρώ, προκειμένου να δοθεί οικονομική ανάσα στα ταμεία της ομάδας και ο Λουκάκου ετοιμάζεται να φορέσει ξανά τα «μπλε».

Θέλοντας να δείξουν την οργή τους οι οπαδοί της Ίντερ, άφησαν έναν κουβά με ψιλά μπροστά από τα γραφεία της ομάδας, στέλνοντας με αυτόν τον τρόπο ένα μήνυμα κατά της κινεζικής διοίκησης.

twitter
gazzetta.gr

Παράθεση
Οπαδοί της Ίντερ κόντρα στην πώληση του Λουκάκου: «Οι υποσχέσεις είναι για να τηρούνται»


Οι οπαδοί της Ίντερ κρέμασαν πανό έξω από τα γραφεία των Νερετζούρι ζητώντας από τη διοίκηση να μην προχωρήσει η πώληση του Ρομελού Λουκάκου στην Τσέλσι.
Η Τσέλσι παίζει... all in για τον Ρομελού Λουκάκου και ανεβαίνει στα 130 εκατομμύρια ευρώ για να επιστρέψει ο Βέλγος στο Λονδίνο. O 28χρονος επιθετικός σύμφωνα με τα ρεπορτάζ έχει αποδεχθεί την πρόταση να φορέσει και πάλι τη φανέλα των Μπλε, αλλά ο τελικός λόγος ανήκει στην Ίντερ.

Οι οπαδοί των Νερατζούρι δεν θέλουν ούτε να σκέφτονται το ενδεχόμενο αποχώρησης του καλύτερου παίκτη της ομάδας για την περασμένη σεζόν. Εκείνου, δηλαδή, που με 24 γκολ και 10 ασίστ υπήρξε καταλυτικός παράγοντας για την επιστροφή των Νερατζούρι στο Σκουντέτο.

Εξέφρασαν, μάλιστα, την αντίθεσή τους με χαρακτηριστικό τρόπο και... προειδοποίησαν τη διοίκηση. Κρέμασαν πανό έξω από τα γραφεία της ομάδας στο Μιλάνο και ζήτησαν να μην προχωρήσει η πώληση του Βέλγου.

twitter

«Κύριοι της διοίκησης... προσοχή, οι υποσχέσεις πρέπει να τηρούνται», ήταν το αναγραφόμενο περιεχόμενο. H Ίντερ βρίσκεται σε αναστάτωση μετά το απροσδόκητο μπάσιμο της Τσέλσι και οι επόμενες ώρες είναι κρίσιμες για το πού θα αγωνίζεται ο Λουκάκου την επόμενη σεζόν.

Η Τσέλσι είχε αγοράσει τον Λουκακού το 2011 αντί 15 εκατομμυρίων ευρώ, παραχωρήθηκε κατά σειρά δανεικός σε Γουέστ Μπρομ και Έβερτον, η οποία τον αγόρασε το 2014 αντί 35,3 εκατομμυρίων ευρώ.

gazzetta.gr

Αυτοί τώρα είναι αντιπροεδρικοί;Γκρινιάρηδες;Θέλουν το κακό της Ίντερ;

Αποσυνδεδεμένος fon7

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 26.293
    • Προφίλ
Απ: Ιταλία calcio
« Απάντηση #94 στις: Σαβ 14 Αύγ 2021 16:50 »


Ο Ζανέτι, οι Ζαπατίστας και η Ίντερ
Ο απελθών αγέραστος αρχηγός της Ίντερ Χαβιέρ Ζανέτι, εκτός από μεγάλη παιχτούρα ήταν και ένας πολιτικοποιημένος άνθρωπος. Από τη στιγμή που βρέθηκε στο Μιλάνο έφτιαξε ένα ίδρυμα στην Αργεντινή με τη γυναίκα του για την κοινωνική ενσωμάτωση και εκπαίδευση των παιδιών από τις χαμηλές κοινωνικές τάξεις της Αργεντινής. Όμως, το μεγαλύτερό του παράσημο είναι ότι έπεισε την Ίντερ να υποστηρίξει τον αγώνα των Ζαπατίστας στο Μεξικό.

Μετά από μια επίθεση του Μεξικανικού στρατού στις θέσεις των Ζαπατίστας στα σύνορα Μεξικού-Γουατεμάλας στις αρχές του 2005, ο Ζανέτι πείθει την Ίντερ να στείλει €5.000 στους Ζαπατίστας, να πληρώσει ένα ασθενοφόρο και να τους δώσει ποδοσφαιρικό εξοπλισμό. Τα χρήματα συγκεντρώθηκαν από τα πρόστιμα που πλήρωναν οι παίχτες της Ίντερ για παραβιάσεις του εσωτερικού κανονισμού. Στο γράμμα που συνόδευε τη βοήθεια, ο Ζανέτι έγραψε:

‘Πιστεύουμε σε έναν καλύτερο κόσμο, ένα μη παγκοσμιοποιημένο κόσμο, εμπλουτισμένο με τις πολιτιστικές διαφορές και τα έθιμα όλων των ανθρώπων. Αυτός είναι ο λόγος που θέλουμε να σας υποστηρίξουμε σε αυτόν τον αγώνα να διατηρήσετε τις ρίζες σας και να πολεμήσετε για τα ιδανικά σας’.



Ο αρχηγός των Ζαπατίστας Subcomandante Marcos απάντησε σε αυτήν την κίνηση με ένα γράμμα στον Μάσιμο Μοράτι προσωπικά, ευχαριστώντας τον και προτείνοντας κάτι σουρεάλ, ένα φιλικό ματς μεταξύ Ίντερ και επίλεκτων Ζαπατίστας. Αρχικά η Ίντερ δέχτηκε και ο Μάρκος αποκάλυψε τα σχέδιά του σε ένα δεύτερο γράμμα, που δε μου πάει καρδιά να το κόψω (είναι μεγάλο, αλλά αξίζει):

25 Μαΐου 2005

Δον Μάσιμο,

Λάβαμε ένα γράμμα σας στο οποίο μας ενημερώνετε ότι η ποδοσφαιρική σας ομάδα, Internazionale F.C., αποδέχτηκε την αδερφική πρόκληση που σας κάναμε. Εκτιμούμε την καλοσύνη και την ειλικρίνεια της απάντησής σας.

Σας ενημερώνω ότι εκτός από το ότι είμαι ο εκπρόσωπος τύπου των Ζαπατίστας, τοποθετήθηκα μετά από ομόφωνη απόφαση πρώτος προπονητής και επικεφαλής των Διαγαλαξιακών Σχέσεων της ποδοσφαιρικής ομάδας των Ζαπατίστας (βασικά, στην πραγματικότητα κανείς άλλος δεν ήθελε τη δουλειά). Με αυτήν την ιδιότητα πρέπει, μάλλον, να χρησιμοποιήσω αυτό το γράμμα ώστε να κανονίσω τις λεπτομέρειες για το παιχνίδι.

Ίσως, για παράδειγμα, να προτείνω ότι αντί του να περιοριστούμε σε ένα παιχνίδι, να γίνουν δύο. Ένα στο Μεξικό και ένα άλλο στην Ιταλία ή ένα εντός και ένα εκτός έδρας. Και να παίξουμε για το τρόπαιο που θα γίνει γνωστό στον κόσμο ως ‘Το Πόζολ (σσ. Παραδοσιακό κιούπι των Αζτέκων) της Λάσπης’.

Και ενδεχομένως θα πρότεινα σε εσάς το παιχνίδι το οποίο θα παιχτεί στο Μεξικό και θα είστε φιλοξενούμενοι, να διεξαχθεί στο Ολυμπιακό στάδιο του ’68 του Μεξικού, στην ομοσπονδιακή περιοχή της Κοαουΐλα και τα έσοδα από τα εισιτήρια να δοθούν στους παραστρατιωτικούς στο Λος Άλτος του Τσιάπας που εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους… Και ίσως να συμφωνήσουμε, δεδομένου του ότι θα είστε ήδη στο Μεξικό, να διοργανώσουμε ένα δεύτερο παιχνίδι στη Γκουαδαλαχάρα και τα έσοδα να διατεθούν ώστε να παραχθεί νομική υποστήριξη στους alter–mundistas, άδικα φυλακισμένους στις φυλακές αυτής της επαρχίας του Μεξικού και στους πολιτικούς κρατούμενους σε όλη τη χώρα…

Και ίσως, αν συμφωνείτε, για τους αγώνες στο Μεξικό οι Ζαπατίστας να απευθυνθούν στο Ντιέγο Αρμάντο Μαραντόνα και να του ζητήσουν να είναι διαιτητής, στους Χαβιέρ Ελ Βάσκο Αγκίρε και Χόρχε Βαλδάνο για να είναι βοηθοί (ή επόπτες) και στο Σόκρατες, μέσο από τη Βραζιλία, να είναι 4ος. Ενδεχομένως να καλέσουμε και δύο διαγαλαξιακούς που ταξιδεύουν με Ουρουγουανικό διαβατήριο: Εδουάρδο Γκαλεάνο και Μάριο Μπενεντέτι να κάνουν φάση με φάση σχολιασμό για τη Διαγαλαξιακή Τηλεόραση του Συστήματος των Ζαπατίστας (‘η μόνη τηλεόραση που διαβάζεται’). Στην Ιταλία ο Τζιάνι Μίνα και ο Πέδρο Λουΐς Σούγιο μπορούν να είναι σχολιαστές.

Και ίσως, για να διαφοροποιηθούμε από τη χρήση της γυναίκας ως αντικείμενο που προωθείται στα ποδοσφαιρικά παιχνίδια και στις διαφημίσεις, οι Ζαπατίστας θα ζητήσουν από την εθνική κοινότητα γκέυ και λεσβιών και ειδικά από τραβεστί και τρανσέξουαλ, να οργανωθούν και να διασκεδάσουν τους ‘σεβάσμιους’ με πιρουέτες ομογενών κατά τη διάρκεια των παιχνιδιών στο Μεξικό…

Ίσως για να ισορροπήσουμε το εμφανές μειονέκτημά σας κάπως, θα σας δώσω μερικές μυστικές πληροφορίες. Για παράδειγμα η ομάδα των Ζαπατίστας θα είναι μεικτή (δηλαδή, θα υπάρχουν άντρες και γυναίκες), παίζουμε με τις αποκαλούμενες ‘μπότες του ανθρακωρύχου’ (έχουν ατσάλι στα δάχτυλα, γι’ αυτό τρυπούν τις μπάλες). Σύμφωνα με τους κανόνες και τα έθιμά μας το παιχνίδι τελειώνει μόνο εάν δε μείνει κανένας όρθιος από οποιαδήποτε ομάδα (δηλαδή έχουν πολύ μεγάλη αντοχή). Η ομάδα των Ζαπατίστας μπορεί να ενισχυθεί κατά το δοκούν (δηλαδή, οι Μεξικανοί ‘Μπόφο’ Μπαυτίστα και Μαριμπέλ ‘Μαριγκόλ’ Ντομίνγκεζ μπορούν να εμφανιστούν στην ενδεκάδα, αν το δεχτούν). Έχουμε σχεδιάσει στολές χαμαιλέοντα (αν χάνουμε, μαύρες και μπλε ρίγες εμφανίζονται στις φανέλες μπερδεύοντας τους αντιπάλους, τον διαιτητή και τους οπαδούς). Επίσης εξασκούμαστε, με σχετική επιτυχία, σε δύο νέα συστήματα: τη maquiña avanti fortiori (σημείωση: μεταφρασμένη σε γαστριμαργικούς όρους θα ήταν κάτι μεταξύ πίτσας και σάντουϊτς γουακαμόλε) και τη ‘maquiña caracoliña con variante intensa’ (σημείωση: ισοδύναμο με σπαγγέτι με βραστά φασόλια, αλλά κατεστραμμένο).

Με όλα αυτά (και μερικές άλλες εκπλήξεις), μπορούμε, ενδεχομένως, να επαναστατικοποιήσουμε το παγκόσμιο ποδόσφαιρο, και τότε, ίσως, το ποδόσφαιρο να μην είναι απλώς μπίζνες, και να γίνει ξανά ένα ψυχαγωγικό παιχνίδι. Ένα παιχνίδι φτιαγμένο, όπως είπατε και εσείς πολύ σωστά, από αληθινά αισθήματα.

Ίσως… Παρ’ όλα αυτά, αυτό είναι απλώς για να επιστρέψουμε σε εσάς, στην οικογένειά σας, στους άντρες και τις γυναίκες της Ίντερ και στους νερατζούρι οπαδούς την εκτίμηση και το θαυμασμό μας προς εσάς (παρόλο που σας προειδοποιώ ότι μπροστά από το τέρμα, δε θα υπάρχει ούτε οίκτος, ούτε συμπόνοια).Όσα για τα υπόλοιπα, καλά… ίσως… αλλά…

Εντάξει. Υγεία και ας είναι το πράσινο, άσπρο και κόκκινο που ντύνει της αξιοπρέπειά μας σύντομα να βρει τον εαυτό του και στις δύο χώρες.

Από τα βουνά του Νότιο-Ανατολικού Μεξικού,
Subcomandante Insurgente Marcos

(σχεδιάζοντας συστήματα στο μαυροπίνακα και διαφωνώντας με τον Ντουρίτο επειδή αυτός επιμένει ότι αντί από το παραδοσιακό 4-2-4, πρέπει να παρουσιάσουμε ένα 1-1-1-1-1-1-1-1-1-1, το οποίο, λέει, μπερδεύει τον αντίπαλο)

ΥΓ. Για τη Μεξικανική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου, τη Ρεάλ Μαδρίτης, τη Μπάγερν Μονάχου, την Οσασούνα, τον Άγιαξ, τη Λίβερπουλ και την ομάδα της Φερατερία Γκονσάλες: Συγγνώμη, αλλά έχω αποκλειστικό συμβόλαιο με την Εσεταλεένε.



Οι Ζαπατίστας δρουν από το 1994 στην επαρχία Τσιάπας του Μεξικού. Χρησιμοποιώντας τα λόγια του Ζανέτι, ‘τους υποστηρίζω διότι η αλληλεγγύη δε γνωρίζει χρώμα, θρησκεία ή πολιτική θέση. Αυτές οι κοινότητες παλεύουν για να αναγνωριστεί η κουλτούρα τους όπως και μια διαφορετική μορφή οικονομικής και πολιτικής οργάνωσης, επιβίωσης και ταυτότητας. Όσο για το Subcomandante Marcos, πολεμάει για να δώσει πίσω ζωή και αξιοπρέπεια στους προ-Κολομβιανούς πληθυσμούς του Μεξικού. Είναι ένας στρατιώτης των ηττημένων της γης, των ξεχασμένων, των μη αναγνωρισμένων που έχουν μάθει να μην παραιτούνται ποτέ, υπό καμία συνθήκη’.

Τα φιλικά τελικά δεν έγιναν, λόγω πιέσεων των χορηγών και αρκετών οπαδών της Ίντερ που ανήκαν παραδοσιακά στο συντηρητικό κομμάτι του Ιταλικού Βορρά. Η εκτίμηση όμως του Subcomandante για το Ζανέτι θεμελιώθηκε. Δύο βδομάδες πριν ο ‘εμβληματικός αρχηγός’ των Ζαπατίστας ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από την ηγεσία τους, λίγες βδομάδες μόλις μετά από την ανακοίνωση του Ζανέτι ότι αποχωρεί από το ποδόσφαιρο. Μπορεί να είναι τυχαίο, αλλά με τον τρόπο που ορίζεται η φιλία στη Λατινική Αμερική, θα μου επιτρέψετε το ρομαντισμό να πω πως όχι.
sombrero.gr

Αποσυνδεδεμένος fon7

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 26.293
    • Προφίλ
Απ: Ιταλία calcio
« Απάντηση #95 στις: Δευ 16 Αύγ 2021 17:27 »
16 Αυγούστου 1991 γεννιέται η Ντιλέτα Λεότα, στην Κατάνια, στην Σικελία.
Απο Σέριε Β... στο Τσάμπιονς Λιγκ.
Απο την εκπομπή Diletta Gol εν έτει 2016 κάτι σαν το λεπτό προς λεπτό, με συνδέσεις όπου έμπαινε γκολ στην δεύτερη κατηγορία, πήρε επ'ώμου το Καμπιονάτο απο το 2018 για το DAZN και το ανέβασε επίπεδα, μιας και τα τελευταία χρόνια, αγωνιστικά, το πρωτάθλημα δεν είναι όπως παλιά.
Οι μυημένοι και οι ταγμένοι στο Καμπιονάτο, παρακολουθούμε απο τα πρώτα βήματα.
Τριανταρίζει το Ντιλετάκι!

Dieci

Αποσυνδεδεμένος fon7

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 26.293
    • Προφίλ
Απ: Ιταλία calcio
« Απάντηση #96 στις: Τετ 25 Αύγ 2021 21:45 »

Ο ηγέτης της Φιορεντίνα τα παράτησε όλα και παίζει σε ομάδα που διοικείται από οπαδούς
Λίγες εβδομάδες μετά την ανακοίνωση για το τέλος της καριέρας του, ο Μπόρχα Βαλέρο ετοιμάζεται να αρχίσει μια νέα στα τοπικά πρωταθλήματα της Τοσκάνης.

Ο Ισπανός χαφ αγάπησε την Ιταλία, στην οποία έπαιξε τα τελευταία… αρκετά χρόνια με Φιορεντίνα και Ιντερ. Ακόμη περισσότερο, βέβαια, αγάπησε τη Φλωρεντία και γι’ αυτό αποφάσισε με την οικογένειά του να μείνουν μόνιμα εκεί. Αν δεν έφτανε αυτό για να αγαπήσουν ακόμη περισσότερο τον Μπόρχα Βαλέρο οι Τοσκανοί, τους έδωσε κι άλλο λόγο. Και είναι τόσο ωραίος ώστε να τον συμπαθήσουν ακόμη περισσότεροι και οι οπαδοί των άλλων ομάδων.

Τι έκανε, λοιπόν, ο Ισπανός; Ανακοίνωσε ότι… επιστρέφει στη δράση. Και όχι με οποιαδήποτε φανέλα αλλά με αυτή της ομάδας Centro Storico Lebowski. Ομάδα που πήρε το όνομά της, όπως εύκολα μαντεύει κανείς, από την ταινία του 1998 The Big Lebowski. Είναι μια ομάδα που αγωνίζεται στα τοπικά πρωταθλήματα της Τοσκάνης και διοικείται από τους οπαδούς της. Από την ημέρα της ίδρυσής της, το 2010, μέχρι και σήμερα, αυτό δεν αλλάζει. Κουμάντο κάνουν οι οπαδοί.

Παράλληλα, όμως, κάνουν κι άλλα πράγματα. Φιλανθρωπικές πρωτοβουλίες, πηγαίνουν σε σπίτια όσων έχουν ανάγκη για να βοηθήσουν σε ό,τι χρειάζονται κλπ. Πριν λίγο καιρό, μάλιστα, προχώρησαν στην… ανάπλαση μιας περιοχής σε προάστιο της Φλωρεντίας, δίνοντας τη δυνατότητα σε όλα τα μικρά παιδιά να παίζουν ποδόσφαιρο. Μια κίνηση που έκανε τον Μπόρχα Βαλέρο να πάρει τη μεγάλη απόφαση, όπως παραδέχθηκε ο ίδιος. Ερωτηθείς για τους λόγους, όταν έγινε γνωστή η… μεταγραφή του, έδωσε την εξής απάντηση…

«Αποδέχθηκα αυτή την πρόκληση επειδή με αναγνωρίζω στις αξίες που προωθούν αυτά τα παιδιά. Ημουν πεπεισμένος ότι θα έπαιζα ακόμη ένα χρόνο στη Φιορεντίνα για να αποχαιρετούσα τους οπαδούς όπως έπρεπε. Στο γήπεδο. Τα πράγματα εξελίχθηκαν αλλιώς όμως. Στην Centro Storico Lebowski είδα ενθουσιασμό, οργάνωση, με αναγνώρισα, όπως προανέφερα, στις αξίες τους.

Αυτό που έκαναν στην περιοχή San Frediamo, φτιάχνοντας το πάρκο για να παίζουν τα μικρά παιδιά, ήταν εκπληκτικό. Είναι κάτι που επιτρέπει στα παιδιά να ζήσουν αυτό το σπορ χωρίς να χάσουν την ανθρωπιά τους. Εγώ, για παράδειγμα, μεγάλωσα σε προάστιο της Μαδρίτης. Δεν υπήρχε τίποτα, ήταν δύσκολο να βρεις γήπεδο για να παίξεις. Και κάποια πράγματα, όπως αυτό, δεν τα ξεχνάς… Είπα, επομένως, στα παιδιά της Centro Storico Lebowski ότι είμαι έτοιμος να παίξω.

Δεν έκανα αυτή την επιλογή για να παίξω όμως. Δεν την έκανα επειδή μου λείπει το ποδόσφαιρο. Πήρα αυτή την απόφαση για να δώσω δημοσιότητα στη δουλειά που κάνουν αυτά τα παιδιά. Να μάθουν όλοι τι κάνουν αυτοί οι τύποι βάζοντας την καρδιά τους και, με τον τρόπο τους, λίγη τρέλα επίσης».

Πηγή: Italians
repress.gr

Αποσυνδεδεμένος fon7

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 26.293
    • Προφίλ
Απ: Ιταλία calcio
« Απάντηση #97 στις: Τετ 25 Αύγ 2021 21:47 »


Κιέβο Βερόνα: Διαλύθηκε ο ιστορικός σύλλογος, και ο αρχηγός της ίδρυσε την FC Chievo 1929!

Τα οικονικά προβλήματα των τελευταίων χρόνων είχαν μεγαλώσει πολύ και το χτύπημα ήρθε: Η ιταλική ποδοσφαιρική ομοσπονδία αποφάσισε την αποβολή της Κιέβο Βερόνα από τη Serie B. Εκείνη τη στιγμή, ήταν φανερό το τι θα ακολουθούσε. Και η επιβεβαίωση ήρθε.

Παρά τις προσπάθειες της διοίκησης, η οποία προσέφυγε και στο Ανώτατο δικαστήριο της ιταλικής Ολυμπιακής Επιτροπής, το μοιραίο επιβεβαιώθηκε: Πτώχευση. Διάλυση. Η Κιέβο Βερόνα όχι απλά αποβλήθηκε από τη Serie B, αλλά δεν έγινε δεκτή ούτε στη Serie D. Γεγονός που αποτέλεσε το τελειωτικό χτύπημα.

Η εταιρεία λύθηκε λόγω των οικονομικών προβλημάτων, άρα έπαψε να υπάρχει. Η Κιέβο, η ομάδα των θαυμάτων επί Λουίτζι Ντελ Νέρι, δεν υπάρχει πια. Η Κιέβο που έκανε ζημιές σε Γιουβέντους, Μίλαν, Ιντερ, Ρόμα, Λάτσιο, Νάπολι, είναι οριστικά ανάμνηση. Η Κιέβο που έπαιζε με.. 5.000 οπαδούς πάντα, αφού δεν υπήρχαν περισσότεροι, δεν υφίσταται. Η Κιέβο, όμως, θα ξαναγεννηθεί…

Αυτό δεν είναι… ρομαντισμός, αλλά η πραγματικότητα. Ο Σέρτζιο Πελισιέ, ο ιστορικός αρχηγός της, εγγυάται γι’ αυτό. Και είχε ήδη αρχίσει δουλειά καιρό τώρα, αφού έβλεπε πού πήγαινε το πράγμα. Ετσι, αποφάσισε να ιδρύσει την FC Chievo 1929. Μια εταιρεία που νομικά κατοχυρώθηκε ακόμη σαν… αδερφή εταιρεία της Κιέβο. Πράγμα που σημαίνει ότι μέσω της Κιέβο 1929 τα «ιπτάμενα γαϊδούρια» θα επιστρέψουν.

Δεν θα είναι ούτε εύκολο, ούτε γρήγορο. Θα επιστρέψουν όμως. Πετυχαίνοντας ακόμη ένα, το μεγαλύτερό τους, θαύμα…

Πηγή άρθρου: Italians.gr
repress.gr

Αποσυνδεδεμένος fon7

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 26.293
    • Προφίλ
Απ: Ιταλία calcio
« Απάντηση #98 στις: Τετ 15 Σεπ 2021 20:55 »
Ήταν 19 Απριλίου 1989 όταν η Μίλαν των Φαν Μπάστεν, Γκούλιτ και Μπαρέζι κέρδιζε με 5-0 τη Ρεάλ στον ημιτελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών. Η πιο όμορφη στιγμή του αγώνα όμως έλαβε χώρα στο 6ο λεπτό, όταν ο διαιτητής διέκοψε για λίγο το ματς...



Η μέρα που οι οπαδοί της Μίλαν τραγούδησαν για τους οπαδούς της Λίβερπουλ
Το βράδυ της 19ης Απριλίου του 1989 η Μίλαν φιλοξένησε στο Σαν Σίρο τη Ρεάλ Μαδρίτης στον επαναληπτικό ημιτελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών. Στο 6ο λεπτό ο Βέλγος διαιτητής Αλέξις Πονέτ διέκοψε τον αγώνα, πήρε τη μπάλα στα χέρια του και ζήτησε ενός λεπτού σιγή από όλους τους παρευρισκόμενους. Τέσσερις μόλις ημέρες πριν στο Σέφιλντ, στο 6ο λεπτό του αγώνα Λίβερπουλ-Νότιγχαμ Φόρεστ για το Κύπελλο Αγγλίας, ο διαιτητής διέκοπτε το παιχνίδι λόγω των γεγονότων που έμειναν στην ιστορία ως “η τραγωδία του Χίλσμπορο” και τα οποία είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 96 οπαδοί της Λίβερπουλ.

Όρθιοι στις θέσεις τους οι 73.000 φίλαθλοι της Μίλαν υποδέχτηκαν την απόφαση αυτή με παρατεταμένο χειροκρότημα το οποίο μερικά δευτερόλεπτα αργότερα μετατράπηκε σε τραγούδι, το αγαπημένο τραγούδι των φιλάθλων της Λίβερπουλ, το “You will never walk alone”, το οποίο αν και χιλιοτραγουδισμένο είναι εξαιρετικά δύσκολο να έχει ακουστεί ξανά από τα στόματα οπαδών για χάρη κάποιων αντιπάλων οπαδών.

Με το τέλος του λεπτού το παιχνίδι συνεχίστηκε κανονικά, η Μίλαν διέσυρε τη Ρεάλ με 5-0 και το περιστατικό ξεχάστηκε σε μεγάλο βαθμό αλλά ευτυχώς όχι ολοκληρωτικά. Έχουν περάσει πάνω από δυο δεκαετίες από τότε και η υπέροχη αυτή κίνηση εξακολουθεί να μνημονεύεται στα διάφορα αφιερώματα για την τραγωδία, μαζί με την πληροφορία ότι έξω από το γήπεδο, πριν το ξεκίνημα του αγώνα, διανεμόταν στους Ιταλούς φιλάθλους χαρτιά με τους στίχους του τραγουδιού.


sombrero.gr
El Sombrero

Αποσυνδεδεμένος fon7

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 26.293
    • Προφίλ
Απ: Ιταλία calcio
« Απάντηση #99 στις: Τετ 22 Σεπ 2021 19:42 »
"Λένε συχνά ότι οι Ιταλοί ζοριζόμαστε στην Ευρώπη. Σήμερα ο πραγματικός χρόνος του αγώνα ήταν μόνο 48 λεπτά. Είναι πολύ λίγο. Μιλάμε πολύ, σφυρίζουμε πολύ και έτσι χάνεται η ένταση του αγώνα. Αν θέλουμε να είμαστε ανταγωνιστικοί στην Ευρώπη πρέπει να το διορθώσουμε αυτό. Από εμάς εξαρτάται. Από τις διαμαρτυρίες μας και από τους διαιτητές μας." (Στέφανο Πιόλι, μετά το χθεσινό Γιούβε-Μίλαν)

Σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιεύτηκε τον Απρίλιο, στη Σέριε Α σφυρίζονται κατά μ.ο. 28 φάουλ/αγώνα. Στην Πριμέρα 27. Στη Μπουντεσλίγκα 24. Στην Πρέμιερ Λιγκ 21.

Στη Σούπερ Λιγκ; 34.

El Sombrero