Αποστολέας Θέμα: Ιταλία calcio  (Αναγνώστηκε 17257 φορές)

Αποσυνδεδεμένος fon7

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 26.306
    • Προφίλ
Απ: Ιταλία calcio
« Απάντηση #125 στις: Σαβ 27 Μάι 2023 17:52 »
Η Σαμπντόρια είναι στον πάτο της βαθμολογίας, έχει υποβιβαστεί εδώ και αρκετές μέρες, έχει κερδίσει μόνο ένα ματς από τις αρχές του 2023 και τρία συνολικά όλη τη σεζόν (!), έχει φάει δυο 5αρες τον τελευταίο μόνο μήνα, έχει σοβαρά οικονομικά προβλήματα και αν δεν βρει μέσα στις επόμενες μέρες αγοραστή κινδυνεύει με χρεοκοπία.
Οι οπαδοί της Σαμπντόρια στο χθεσινό, τελευταίο εντός έδρας παιχνίδι της:


Μερικές ώρες πριν το παιχνίδι:

El Sombrero

Αποσυνδεδεμένος fon7

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 26.306
    • Προφίλ
Απ: Ιταλία calcio
« Απάντηση #126 στις: Σαβ 27 Μάι 2023 17:56 »
Μάιος 2022. Η Τζένοα υποβιβάζεται από τη Σέριε Α και χιλιάδες οπαδοί της Σαμπντόρια το γιορτάζουν στο κέντρο της πόλης κρατώντας πανό με το γράμμα "Β" και κουβαλώντας φέρετρα και σταυρούς με τα χρώματα των αντιπάλων.
Μάιος 2023. Η Τζένοα κερδίζει την άνοδο για τη Σέριε Α και χιλιάδες οπαδοί της το γιορτάζουν πρώτα στο «Λουίτζι Φεράρις» και στη συνέχεια στο κέντρο της πόλης. Δυο μέρες μετά το γλέντι τους η Σαμπντόρια πέφτει και μαθηματικά στη Σέριε Β.


Πέρσι και φέτος:

El Sombrero

karma is a bitch

Αποσυνδεδεμένος fon7

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 26.306
    • Προφίλ
Απ: Ιταλία calcio
« Απάντηση #127 στις: Σαβ 27 Μάι 2023 18:20 »
Ο Τομάσο έγινε υπάλληλος στην κουζίνα της Νάπολι το 1977, τότε που οι σημερινοί παίκτες της δεν είχαν καν γεννηθεί. Αυτά τα 46 χρόνια σηκώνεται από τα χαράματα για να κάνει κάτι λιγότερο από 100 χιλιόμετρα και να είναι από τους πρώτους στο προπονητικό κέντρο. Όπως λένε στη Νάπολι, κανείς δεν ξέρει τον ακριβή του ρόλο.
Ξεκίνησε ως μπαρίστα, έγινε ο φροντιστής που ετοιμάζει τις φανέλες αλλά συνεχίζει και μέχρι σήμερα να κυκλοφορεί με το “moka pot” βάζοντας καφεδάκι, κόβοντας το καρπούζι μετά την προπόνηση και χαρίζοντας χαμόγελα. Κοινώς, είναι ο άνθρωπος για όλες τις δουλειές, που τρέχει πάντα στο παρασκήνιο για να βοηθήσει όπως μπορεί τους παίκτες.
Έχει ζήσει από μέσα όλες τις μεγάλες στιγμές του συλλόγου αλλά και όλες τις δυσάρεστες. Τα τρία πρωταθλήματα, τις χρυσές μέρες του "φίλου του" Ντιέγκο, τα κύπελλα, τους υποβιβασμούς, τις απλήρωτες περιόδους, τα ματς στην 3η κατηγορία. Οι παίκτες τον λατρεύουν και το δείχνουν σε κάθε ευκαιρία, γι'αυτό και στο χθεσινό γλέντι ήταν ένας από τους μεγάλους πρωταγωνιστές. Καθόλου τυχαία, στην αναμνηστική φωτογραφία των πρωταθλητών είναι ξαπλωμένος μπροστά από όλους. Γιατί οι παίκτες έρχονται και φεύγουν. Ο Τομάσο είναι πάντα εκεί.

El Sombrero

Αποσυνδεδεμένος fon7

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 26.306
    • Προφίλ
Απ: Ιταλία calcio
« Απάντηση #128 στις: Σαβ 03 Ιούν 2023 20:46 »
Την τελευταία 20ετια η Μπάρι έχει παίξει στη Σέριε Α δυο χρονιές όλες κι όλες. Αρκετά από τα υπόλοιπα χρόνια τα πέρασε κάπου στα χαμηλά της βαθμολογίας της Σέριε Β, παρέα με χρεοκοπίες, δικαστήρια και οικονομικά προβλήματα.
Όταν «αναγεννήθηκε» το 2018 είχε πάνω από 10.000 θεατές σε κάθε αγώνα της 4ης κατηγορίας ενώ φέτος που ανέβηκε στη Σέριε Β ο μ.ο. στα εντός έδρας φτάνει τις 25.000! Στο βίντεο βλέπουμε τον κόσμο της να τραγουδάει τον ύμνο του συλλόγου λίγο πριν τη σέντρα του χθεσινού ημιτελικού των πλέι οφ ανόδου με τη Σουντιρόλ.
Κόπηκαν 51.620 εισιτήρια.

Για την ιστορία, η Μπάρι κέρδισε 1-0 παρ'ότι έπαιζε με 10 παίκτες για ένα ολόκληρο ημίχρονο και προκρίθηκε στον τελικό όπου θα αντιμετωπίσει ή την Πάρμα ή την Κάλιαρι.

El Sombrero (βίντεο)


Αποσυνδεδεμένος fon7

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 26.306
    • Προφίλ
Απ: Ιταλία calcio
« Απάντηση #129 στις: Τρι 06 Ιούν 2023 19:24 »
Ο ιδιοκτήτης της Μίλαν έδιωξε τον τεχνικό διευθυντή γιατί διαφώνησαν για το πώς πρέπει να λειτουργεί ο σύλλογος.

Ο ιδιοκτήτης έχει δηλώσει ότι δεν έβλεπε ποδόσφαιρο μέχρι πριν λίγα χρόνια και ότι δεν είχε ιδέα ότι η Μίλαν είναι δεύτερη σε κατακτήσεις Τσάμπιονς Λιγκ.

Ο τεχνικός διευθυντής ήταν ο Πάολο Μαλντίνι.

El Sombrero

Αποσυνδεδεμένος fon7

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 26.306
    • Προφίλ
Απ: Ιταλία calcio
« Απάντηση #130 στις: Κυρ 17 Σεπ 2023 23:33 »
Εκτός από φημισμένος ζωγράφος, ο Μικελάντζελο Μερίζι ντα Καραβάτζο, γνωστός στην πιάτσα και ως σκέτο Καραβάτζο, ήταν και διάσημος τραμπούκος της εποχής, ή όπως θα έλεγαν κάποιοι άνθρωποι της Τέχνης λίγο πιο χαριτωμένα, "ένας ελαφρώς οξύθυμος χαρακτήρας".
Στο εναλλακτικό βιογραφικό του, που κανονικά θα έπρεπε να το γράψει ο Πάνος Σόμπολος του 16ου αιώνα, οι αναφορές σε αυτόν στο αστυνομικό ρεπορτάζ θα γέμιζαν για πλάκα μια σειρά τριών τουλάχιστον σεζόν στο Νέτφλιξ. Όπως φαίνεται, όταν επέλεγε να αφήσει το πινέλο, συνήθως έπιανε στη θέση του ένα ποτήρι αλκοόλ ή το ξίφος του και όχι για να τα ζωγραφίσει. Ένα μέρος της ζωής του το πέρασε ανάμεσα σε μη νομοταγείς τύπους και εκδιδόμενες γυναίκες σε διάφορα σκοτεινά καταγώγια της Ιταλίας, πίνοντας, τζογάροντας, μαλώνοντας και μονομαχώντας (!) και ένα άλλο στα κρατητήρια, τις φυλακές και τα δικαστήρια όπου κατέληγε για λόγους που είναι εύκολα κατανοητοί από το πρώτο σκέλος της πρότασης.
Βαθιά ανάσα και ξεκινάμε: Υπάρχει εκείνη η φορά που βρίστηκε με κάτι αστυνομικούς, υπάρχει μια άλλη φορά που πέταξε πέτρες σε κάτι αστυνομικούς, μια άλλη που έσπασε με πέτρες το παράθυρο της σπιτονοικοκυράς του με την οποία είχε μαλώσει, μια σύλληψη γιατί οπλοφορούσε χωρίς άδεια, μια γιατί ξυλοφόρτωσε έναν τύπο πιθανόν γιατί υπήρξε μια ασυμφωνία απόψεων πάνω σε ένα στοίχημα, κάτι καταγγελίες πως προσέλαβε δολοφόνους για να σκοτώσουν έναν... "αντίπαλο ζωγράφο", μια ιστορία που λέει πως καταδικάστηκε για κάτι γραπτά που περιλάμβαναν την άποψη του για την τέχνη ενός άλλου ζωγράφου και μερικές ευφάνταστες ιδέες για το που μπορεί να την... τοποθετήσει για να αποκτήσει αξία (spoiler alert: ναι, στο σημείο του ανθρώπινου σώματος που φαντάζεσαι), αρκετά επεισόδια που εμπλέκονται ιερόδουλες, ερωτικοί αντίζηλοι, αλκοόλ και σπαθιά και η κάπως φλώρικη σε σχέση με τις υπόλοιπες αλλά αγαπημένη μας αναφορά που λέει ότι μια φορά οδηγήθηκε στο δικαστήριο γιατί πέταξε σε έναν σερβιτόρο ένα πιάτο. Γεμάτο με αγκινάρες. 
Α ναι, υπάρχει φυσικά και εκείνη η φορά που διαφώνησε στη Ρώμη με έναν τύπο για κάποιο θέμα που σχετιζόταν είτε με τζόγο, είτε με γυναίκα, κανείς δεν ξέρει ακριβώς, και η συμπλοκή τους κατέληξε με τον τύπο νεκρό στο έδαφος και τον Καραβάτζο από πάνω να προσπαθεί να τον... ευνουχίσει με το ξίφος του, μια ατυχέστατη εξέλιξη που τον καταδίκασε σε θάνατο και τον ανάγκασε να φύγει εξόριστος και κυνηγημένος από πληρωμένους εκτελεστές πρώτα στη Νάπολη και μετά στη Μάλτα. Τώρα που το ξανασκεφτόμαστε, ίσως τρεις σεζόν δεν αρκούν για να περιγράψουν το μεγαλείο του ανδρός.
Αφήνοντας, επιτέλους, τα της Τέχνης και επιστρέφοντας στα δικά μας τα ποδοσφαιρικά, η ιταλική Κόμο πρωτοτύπησε φέτος και αντί για την τυποποιημένη και βαρετή, ομαδική φωτογράφηση που κάνουν όλες οι ομάδες στην αρχή της σεζόν επέλεξε να κάνει κάτι διαφορετικό, χρησιμοποιώντας το στιλ του Καραβάτζο. Όσα έσοδα προκύψουν από το πρότζεκτ αυτό θα δοθούν για την καταπολέμηση της παιδικής λευχαιμίας.


Εδώ μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για την πρωτοβουλία της Κόμο: https://comofootball.com/en/collectibles/
El Sombrero

Αποσυνδεδεμένος fon7

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 26.306
    • Προφίλ
Απ: Ιταλία calcio
« Απάντηση #131 στις: Τετ 27 Σεπ 2023 20:56 »


Στο Φροζινόνε πέφτουν κάτω, σηκώνονται, ξαναπέφτουν, ξανασηκώνονται…

Όσο και να θες να αποφεύγεις τα στερεότυπα, κάποια πράγματα φαίνεται ότι είναι αληθινά, ότι τέλος πάντων συμβαίνουν συχνά. Πόσα και πόσα κείμενα δεν έχουμε γράψει με Λατινοαμερικάνους παίκτες να ξεκινούν από κάποιο φτωχόσπιτο παίζοντας στον δρόμο; Αντίστοιχα, στην Ιταλία, πόσες και πόσες ομάδες δεν έχουμε δει να διαλύονται, να ιδρύονται ξανά, να οδηγούνται σε χρεοκοπία, να πέφτουν 3-4 κατηγορίες και πάει λέγοντας. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι ο κανόνας. Η σημερινή μας πρωταγωνίστρια τα έχει κάνει όλα αυτά. Μια ομάδα από την επαρχία του Λάτσιο, αρκετά κοντά στη Ρώμη, η ομάδα από την πόλη του Φροζινόνε.

Μια πόλη που έχει περάσει κι αυτή διάφορες καταστροφές και δεινά. Και πώς να μην έχει συμβεί αυτό, αφού στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν ευρήματα ηλικίας πολλών πολλών χιλιάδων ετών, δείγμα ότι από την Παλαιολιθική εποχή υπήρχαν οικισμοί. Η, ας πούμε, πιο σύγχρονη ιστορία ξεκινά τον 6ο αιώνα π.Χ. μέχρι που τελικά οι Ρωμαίοι κατακτούν το στρατηγικής σημασίας φρούριο το 386 π.Χ. Οι κάτοικοι αργότερα επαναστατούν και οι Ρωμαίοι απαντούν με ψυχραιμία, λεηλατώντας τον οικισμό και κουβαλώντας τους υπαίτιους για να αποκεφαλιστούν δημόσια στη Ρώμη. Αργότερα, οι ντόπιοι θα αρνηθούν να παραδοθούν στον Αννίβα και τους Καρχηδόνιους και μαντέψτε, ναι, θα υποστούν μία νέα καταστροφή. Από τότε την πόλη θα διαλύσουν διάφοροι περαστικοί και μη όπως βάρβαροι, μεταξύ των οποίων και οι Οστρογότθοι, διάφορες γειτονικές πόλεις, μερικοί δούκες κατά τον Μεσαίωνα, κάτι Γερμανοί μισθοφόροι που όχι μόνο θα κάνουν ζημιές, αλλά θα φέρουν και την πανούκλα, ένας ισχυρός σεισμός το 1349, οι Ισπανοί στον πόλεμό τους εναντίον του Πάπα, ενώ όταν οι κάτοικοι επαναστατήσουν εναντίον των Γάλλων, οι τελευταίοι θα κάψουν την πόλη το 1798. Τα πράγματα θα συνεχιστούν κάπως έτσι μέχρι και τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, οι Σύμμαχοι θα βομβαρδίσουν 56 φορές σε διάστημα 8 μηνών την περιοχή και όταν τελικά οι Γερμανοί αποχωρήσουν, το Φροζινόνε θα έχει καταστραφεί σε ένα πολύ πολύ μεγάλο ποσοστό, περίπου 80%. Από τότε θα αλλάξουν αρκετά, οι κατά κύριο λόγο αγρότες θα μπουν σε μια περίοδο βιομηχανοποίησης και το 2021 ο πληθυσμός θα φτάσει κάτι παραπάνω από 40.000.


Ένα μεσαιωνικό κάστρο στην περιοχή του Φροζινόνε

Και αν η πόλη βλέπουμε ότι έχει μεγάλη ιστορία, το ίδιο έχει και η τοπική ομάδα, η Φροζινόνε Κάλτσιο με τα μπλε και κίτρινα, τα «καναρίνια» ή «λιοντάρια» (εξαιτίας του εμβλήματος). Ο σύλλογος θα ιδρυθεί το 1906 και το 1928 θα γίνει μέλος της Π.Ο. της Ιταλίας. Η πρώτη διάλυση θα έρθει στον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι κάτοικοι μαζί με την πόλη τους, θα ξαναφτιάξουν και την ομάδα που ιδρύεται ξανά το 1945. To 1957 θα παίξει σε μπαράζ στην Καλαβρία με την Κοζέντσα, όπου και θα γίνουν μεγάλα επεισόδια. Η Φροζινόνε θα αποχωρήσει από το πρωτάθλημα διαμαρτυρόμενη για την αδικία, θα επιστρέψει τη μεθεπόμενη χρονιά, αλλά δεν θα έχει χρήματα να πληρώσει για τη συμμετοχή της και τελικά ως άλλος Μάικλ Σκοτ στο The Office θα κηρύξει πτώχευση. Η νέα νέα Φροζινόνε θα ιδρυθεί το 1959 και κατά κύριο λόγο θα αγωνίζεται στα τοπικά για να αλλάξει όνομα το 1963 και να μπει ξανά στα κανονικά πρωταθλήματα. Στα 80s ο σύλλογος θα έχει κάποιες αναλαμπές φτάνοντας στη Γ’ εθνική, αλλά, για όποιον δεν το περίμενε, τελικά θα έρθει νέα πτώχευση, καθώς θα χάσει οριακά την άνοδο. Το γεγονός θα έχει οσμή σκανδάλου, αφού λέγεται ότι υπήρχαν πολιτικές πιέσεις για να ανέβει μια άλλη ομάδα, από την εκλογική περιφέρεια του Ματαρέζε. Η νέα νέα νέα Φροζινόνε θα ξεκινήσει την ιστορία της το 1990. Το 2006, εκατό χρόνια από την πρώτη ίδρυσή της, η ομάδα θα κατακτήσει για πρώτη φορά την άνοδο στη Serie B. Από τότε ξεκινά η πιο επιτυχημένη περίοδος του συλλόγου.

Ακόμα και το γήπεδο όμως του συλλόγου είναι μια πονεμένη ιστορία. To ιστορικό δημοτικό γήπεδο της πόλης φιλοξενούσε την ομάδα για σχεδόν 90 χρόνια. Ένα γήπεδο που είχε πολλά θέματα. Και γι’ αυτό η Φροζινόνε προσπάθησε να φτιάξει ένα νέο. Τα πρώτα σχέδια έγιναν στις αρχές των 70s. Mε την ελπίδα το Μουντιάλ του 1990 να βοηθήσει, η κατασκευή ξεκίνησε στη δεκαετία του 1980 όταν και χτίστηκε μια εξέδρα, μπήκε μια περίφραξη και οριοθετήθηκε ο αγωνιστικός χώρος. Βέβαια ακόμα και εκεί είχαμε κακοτεχνίες και η εξέδρα είχε πρόβλημα με τις κλίσεις. Τα προβλήματα του συλλόγου έτσι κι αλλιώς σταμάτησαν το πρότζεκτ. Χρειάστηκαν ελάχιστα χρόνια ακόμα για να ξεπεραστούν τα σκάνδαλα, η γραφειοκρατία, τα οικονομικά προβλήματα και οτιδήποτε άλλο προέκυπτε. Όπου ελάχιστα, βάλτε μερικές δεκαετίες. Η Φροζινόνε μετά από περίπου 30 χρόνια και χάρη στη βοήθεια του τοπικού δήμου, κατάφερε να μπει το 2017 στο Στάδιο Μπενίτε Στίρπε, ένα ωραίο γηπεδάκι 16.000 περίπου θεατών. Είναι πλέον μία από τις ελάχιστες ομάδες στη χώρα (μαζί με τη Γιουβέντους και την Ουντινέζε) με δικό της ιδιόκτητο γήπεδο.


Ο κόσμος στηρίζει

Η Φροζινόνε από το 2006 σταθεροποιηθεί στη Β’ εθνική, θα ξαναπέσει στη Γ’, θα ανέβει πάλι και το 2015 θα φτάσει στο όνειρο. Στη συμμετοχή της στη Serie A. Είναι προφανές όμως ότι δεν είναι έτοιμη για την κατηγορία. Θα τερματίσει 19η και θα υποβιβαστεί αμέσως. Αλλά είπαμε. Στο Φροζινόνε θα πέσεις κάτω 4739724 φορές και θα σηκωθείς άλλες τόσες. Θα επιστρέψει ξανά το 2018 για μια ακόμα 19η θέση και νέο υποβιβασμό. Third time’s the charm που λένε και στο χωριό μου. 2023. Η ομάδα του Φάμπιο Γκρόσο (ναι, αυτού του Γκρόσο, του παγκόσμιου πρωταθλητή) θα πάρει πολύ εύκολα την 1η θέση στη Serie B και έτσι τα Λιοντάρια του Φροζινόνε θα ανέβουν για 3η φορά στα σαλόνια. Ο Γκρόσο θα φύγει (μάλιστα λίγες ημέρες πριν ανακοινώθηκε από τη Λυών) και θα έρθει ένα από τα καλά ονόματα του ιταλικού ποδοσφαίρου για να καταφέρει το Mission Impossible, να σωθεί επιτέλους μία φορά η ομάδα. Ο Εουσέμπιο ντι Φραντσέσκο, ο άνθρωπος που έγινε γνωστός από τη Σασουόλο και πήγε αργότερα στη Ρόμα, ένας άνθρωπος με συγκεκριμένες ιδέες για την μπάλα, ένας Ιταλός που δεν λατρεύει το κατενάτσιο είναι αυτός που θα κάτσει στην καρέκλα του συλλόγου.


Ο κόουτς (χωρίς το σοφιστικέ γυαλάκι)

Στο σημείο αυτό να πούμε ότι μπορεί η Φροζινόνε να έχει περάσει πολλά, αλλά τα τελευταία χρόνια λειτουργεί αρκετά… αντι-ιταλικά. Δεν συνηθίζει να απολύει προπονητές εύκολα και κυρίως προτιμά να δίνει ευκαιρίες σε ανερχόμενα ονόματα. Δεν ακολουθεί την πεπατημένη των μπαρουτοκαπνισμένων θρύλων των ανόδων και των σωτηριών. 4 χρόνια ο Στελόνε, 2 χρόνια ο Αλεσάντρο Νέστα (ναι, αυτός ο Νέστα), άλλα δύο χρόνια ο Γκρόσο, οι προπονητές αντέχουν. Ίσως όταν είσαι μια πόλη που όποιος περνούσε από τα πέριξ σε κατέστρεφε και μια ομάδα που έχει διαλυθεί αρκετές φορές, να αντιμετωπίζεις πιο στωικά τις αναποδιές και να δείχνεις κατανόηση. Ο ντι Φραντσέσκο έτσι, θα έχει λογικά, αρκετή ανοχή σε στραβά αποτελέσματα. Έτσι κι αλλιώς όμως, το ξεκίνημα της Φροζινόνε είναι αρκετά ενθαρρυντικό. Έχασε 1-3 εντός από τη Νάπολι, αλλά κέρδισε Αταλάντα και τσίμπησε και ένα ωραίο 0-0 στο Ούντινε. Μέχρι που ήρθε το εντυπωσιακό 4-2 με ανατροπή επί της Σασουόλο, σε ένα ματς run-and-gun.

&ab_channel=SerieA
4-2, από 0-2 και είχαμε και δυο δοκάρια. Ομάδα που σίγουρα δεν σε κάνει να βαριέσαι.

Η Φροζινόνε δεν έχει κανένα εντυπωσιακό ρόστερ. Βασίζεται σε πολλούς δανεικούς (τρεις από τη Γιουβέντους, έναν από τη Ρεάλ, έναν από την Αταλάντα, έναν από τη Νάπολι), παίκτες νεαρούς που ο ντι Φραντσέσκο προσπαθεί να βάλει σε καλούπια. Ακόμα κι οι δικοί της παίκτες δεν είναι τίποτα τρομερά ονόματα, δεν υπάρχουν χρήματα για χλιδάτες κινήσεις και όλα θα βασιστούν στο σύνολο που ο προπονητής θα μπορέσει να χτίσει και στη φιλοσοφία του. «Πιστεύω πολύ στο στιλ παιχνιδιού μας, να μη δίνουμε ποτέ την μπάλα. Τέτοια παιχνίδια είναι που μας φέρνουν πιο κοντά στο ποδόσφαιρο», θα πει ο κόουτς που είναι πάντα διατεθειμένος να πεθάνει για τις ιδέες του και να βλέπει ματς με 6 γκολ. Τη μεγάλη ανατροπή επί της Σασουόλο παρακολούθησε και από τις εξέδρες ένας φίλος. Ο Φραντσέσκο Τότι που έκανε τα περίπου 75 χιλιόμετρα για να δει την ομάδα στις ακαδημίες της οποίας έχει στείλει τον γιο του. Η ομάδα από τη μικρή πόλη κοντά στη Ρώμη έχει κάνει το καλύτερο ξεκίνημά της, αλλά γνωρίζει πολύ καλά ότι κανείς σώζεται από την 4η αγωνιστική. Και τα δύσκολα συνεχίζονται, με μια επίσκεψη στο Σαλέρνο, για να τα βάλει με την ανταγωνίστρια Σαλερνιτάνα.
blog.stoiximan.gr
El Sombrero

Αποσυνδεδεμένος PAS and stale bread

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 3.039
    • Προφίλ
Απ: Ιταλία calcio
« Απάντηση #132 στις: Δευ 02 Οκτ 2023 15:23 »
&t=5s

Αποσυνδεδεμένος fon7

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 26.306
    • Προφίλ
Απ: Ιταλία calcio
« Απάντηση #133 στις: Δευ 02 Οκτ 2023 17:17 »
Γαμάτη!!!!

Αποσυνδεδεμένος fon7

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 26.306
    • Προφίλ
Απ: Ιταλία calcio
« Απάντηση #134 στις: Πεμ 16 Νοέ 2023 17:55 »


41 χρόνια στον ίδιο πάγκο: Ένας ξεχωριστός προπονητής σε μια διαφορετική ομάδα

Κάπου στα δυτικά της Αφρικής βρίσκεται μια οριζόντια λωρίδα γης περικυκλωμένη από τη Σενεγάλη. Αυτή είναι η Γκάμπια, μια από τις πιο φτωχές χώρες του πλανήτη. Ένας στους δυο κατοίκους της ζει κάτω από το όριο της φτώχειας ενώ σε κάποιες περιοχές το ποσοστό αυτό ξεπερνάει το 70%. Όταν το 2014 ο Σείκ Σίμπι έφτασε σε ηλικία που μπορούσε να αντιληφθεί επακριβώς τι σημαίνουν αυτά τα νούμερα για το μέλλον του, πήρε τη μεγάλη απόφαση να αφήσει τη μητέρα του και τα αδέρφια του και να αναζητήσει μια καλύτερη προοπτική ζωής στην Ευρώπη.

Με ένα μόνο σακίδιο στην πλάτη έζησε πέντε μέρες στην καρότσα ενός παλιού εργατικού που διέσχιζε κάθετα την έρημο Σαχάρα. Στη συνέχεια έμεινε για λίγους μήνες στην Τρίπολη της Λιβύης, δουλεύοντας ως βοηθός μπογιατζή, και τελικά πέρασε στην Ευρώπη με ένα ταλαιπωρημένο σαπιοκάραβο που τον παράτησε, μαζί με μερικούς εκατοντάδες άλλους απελπισμένους σαν κι αυτόν, στη Λαμπεντούζα, ένα ιταλικό νησί κάτω από τη Σικελία. Όλα αυτά τα έκανε σε ηλικία 16 ετών. Ολομόναχος.

Μετά την άφιξη του στην Ιταλία, οι Αρχές τον μετέφεραν σε ένα Κέντρο Υποδοχής Μεταναστών στη Βερόνα, μια από τις πιο συντηρητικές πόλεις της Ιταλίας. Όταν οι υπεύθυνοι του κέντρου τον ρώτησαν τι δεξιότητες έχει, ώστε να μπορέσουν να τον βοηθήσουν να βρει μια δουλειά, αυτός, εμποτισμένος ακόμα με την εφηβική αθωότητα, τους απάντησε ότι είναι πολύ καλός τερματοφύλακας. Λίγο καιρό μετά κατευθυνόταν προς τα ανατολικά της πόλης, εκεί που έχει την έδρα της η Βίρτους Βερόνα.


Ο τερματοφύλακας Σείκ Σίμπι με τους νέους του φίλους στην Ευρώπη

Η Βίρτους ιδρύθηκε το 1921 και για το μεγαλύτερο μέρος της ιστορίας της αγωνιζόταν σε αυτό το επίπεδο που χαϊδευτικά αποκαλούμε “τοπικό”. Σε μια πόλη 700.000 κατοίκων που για χρόνια είχε δυο μεγάλες ομάδες με σταθερή παρουσία στη Σέριε Α, δεν υπήρχε αρκετός χώρος για έναν τρίτο λαοφιλή σύλλογο. Η Βίρτους όμως εξελίχθηκε σε κάτι διαφορετικό. Σε κάτι παραπάνω από μια απλή ποδοσφαιρική ομάδα που εκπροσωπεί μια μικρή γειτονιά.

Με την πάροδο του χρόνου ο σύλλογος κατάφερε να συσπειρώσει γύρω του ανθρώπους που δεν βλέπουν το ποδόσφαιρο ως κάτι αποκομμένο από την κοινωνία. Σε εκείνη τη γωνιά της Βερόνα η αλληλεγγύη είναι η λέξη κλειδί και όλοι οι άνθρωποι είναι ευπρόσδεκτοι, ανεξαρτήτως χρώματος, εθνικότητας ή θρησκείας. Παρά το αντικειμενικά μικρό μέγεθος της και τις περιορισμένες σε κάποιες περιπτώσεις δυνατότητες της, η Βίρτους κάνει ό,τι μπορεί για να βοηθήσει την τοπική κοινωνία αλλά και τους «ξένους» και τους λιγότερο προνομιούχους που καταλήγουν εκεί ψάχνοντας για μια καλύτερη ζωή ή για μια δεύτερη ευκαιρία.



Οι αρχές αυτές έχουν αποτυπωθεί σε μια δήλωση του Σινιμπάλντο Νοτσίνι, που βρέθηκε στη θέση του προέδρου για μια εικοσαετία στα 60s και τα 70s:

“Ο βασικός μας στόχος είναι να εκπαιδεύσουμε τους ανθρώπους με τη βοήθεια του αθλητισμού και να βοηθήσουμε τα παιδιά να διασκεδάσουν μέσω του παιχνιδιού. Αν βρούμε και κάποιους καλούς αθλητές ανάμεσά τους, αυτό είναι απλώς ένα είδος ανταμοιβής. Ο βασικός σκοπός λειτουργίας του συλλόγου ξεπερνά το ποδόσφαιρο. Οι επιτυχίες δεν μετρούνται τόσο σε νίκες, όσο στη δημιουργία και ανάπτυξη των κοινωνικών αξιών που θεωρούμε σημαντικές.”

Για να πετύχει αυτούς τους στόχους η Βίρτους έχει καθιερώσει διάφορα προγράμματα. Εδώ και πολλά χρόνια (η αρχή έγινε στα 90s όταν εγκαταστάθηκαν στην περιοχή οι πρώτοι οικονομικοί μετανάστες από την Αλβανία) ο σύλλογος δοκιμάζει και βοηθήσει κατά διαστήματα μετανάστες και πρόσφυγες από διάφορες χώρες της Ευρώπης, της Ασίας και της Αφρικής, πρώην φυλακισμένους που ψάχνουν μια νέα αρχή αλλά και πρώην τοξικομανείς που βρίσκονται στο τελικό στάδιο της αποκατάστασης και αναζητούν τρόπους επανένταξης στην κοινωνία.

Επίσης, κάθε Πέμπτη εδώ και σχεδόν σαράντα χρόνια οργανώνει ένα μεγάλο φαγοπότι, όπου όλοι, ανεξαρτήτως θέσης στην ιεραρχία, τρώνε μαζί (σύμφωνα με τον πρόεδρο “ξεκίνησε από το γκαράζ μου, όπου η μάνα μου μαγείρευε ριζότο για όλους, και αργότερα μεταφέρθηκε σε ένα εστιατόριο της περιοχής που μας στηρίζει”), ενώ μια φορά το χρόνο όλη η ομάδα πραγματοποιεί ένα ταξίδι στο εξωτερικό που συνήθως συνδυάζει διασκέδαση με εκπαίδευση. Στη λίστα των προορισμών βρίσκουμε την Τυνησία, τον Παναμά, τη Βραζιλία, τη Τζαμάικα, τη Δομινικανή Δημοκρατία, τις ΗΠΑ αλλά και ακόμα πιο περίεργα μέρη.


Μια ποδοσφαιρική ομάδα στους Δολομίτες. Γιατί όχι;

Όταν το 2018 περνούσε μια αγωνιστική κρίση, στην πρώτη διακοπή του πρωταθλήματος έκανε ένα ταξίδι στη Γερμανία και επισκέφτηκε το στρατόπεδο συγκέντρωσης Νταχάου. Σύμφωνα με τους παίκτες η εμπειρία ήταν από τις πιο έντονες που έχουν ζήσει και, όπως αποδείχτηκε, έφερε και αποτέλεσμα. Τις εβδομάδες που ακολούθησαν η Βίρτους έκανε ένα σερί 7 νικών και ξεκόλλησε από τις τελευταίες θέσεις.

Ο σύλλογος όμως δεν αρκείται σε αυτά. Στο πλούσιο κοινωνικοπολιτικό ιστορικό του έχει ένα μεγάλο ταξίδι στην Κούβα, όπου και πραγματοποίησε δωρεά πολλών φαρμάκων τα οποία είχαν συγκεντρώσει και κουβαλήσει οι παίκτες από την Ιταλία, επισκέψεις και δράσεις σε διάφορες φυλακές αλλά και κάποιες εκδρομές στο Κόσοβο και το Σεράγεβο. Εκεί, σε συνεργασία με τον παλιό παίκτη της Ρόμα και νυν δήμαρχο της Βερόνα, Νταμιάνο Τομάσι, οι άνθρωποι της Βίρτους συμμετείχαν σε χορηγούμενα αθλητικά έργα που είχαν ως στόχο να δημιουργήσουν νέα γήπεδα και εγκαταστάσεις ώστε να δώσουν στα παιδιά μια διέξοδο προς τον αθλητισμό μετά τον καταστροφικό πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας.


Ο προπονητής-πρόεδρος Φρέσκο μαζί με τον πρώην ποδοσφαιριστή-νυν δήμαρχο Τομάσι

Σε αυτήν τη διαφορετική ομάδα, ο Σείκ Σίμπι βρήκε μια νέα οικογένεια, που τον βοήθησε να φτάσει μέσα στα επόμενα χρόνια μέχρι και την εθνική ομάδα της Γκάμπια. Κι όταν λέμε οικογένεια, δεν υπερβάλλουμε όσο πιθανόν νομίζετε. Σε κάθε ευκαιρία, ο Αφρικανός τερματοφύλακας δηλώνει ότι θεωρεί ως δεύτερο πατέρα του τον Λουίτζι Φρέσκο, την ψυχή αυτής της προσπάθειας και τον δεύτερο μεγάλο λόγο που κάνει τη Βίρτους να ξεχωρίζει από όλες τις άλλες ομάδες. Κυριολεκτικά από όλες τις άλλες.

Ο Λουίτζι Φρέσκο, γνωστός στους φίλους του και ως “Τζίτζι”, είναι ο προπονητής με τα περισσότερα χρόνια στον πάγκο μιας ομάδας. Στον κόσμο. (Τουλάχιστον στον γνωστό ποδοσφαιρικό κόσμο.) Ο ίδιος το πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα και μας ενημερώνει ότι στην ιστορία του ποδοσφαίρου κανένας άλλος προπονητής δεν έχει μείνει για τόσο μεγάλο διάστημα συνεχόμενα σε μια ομάδα! “Πρόσφατα ξεπέρασα τον Γκι Ρου, που για μια περίοδο είχε φύγει από την Οσέρ” λέει με καμάρι και προσθέτει: “Υπάρχει βέβαια και ο Γουίλι Μάλει που ήταν στη Σέλτικ από το 1897 έως το 1940 αλλά κι αυτός δεν ήταν συνεχόμενα, γιατί είχε σταματήσει λόγω του πολέμου”.



Ο 62χρονος πλέον προπονητής ανέλαβε την ομάδα την άνοιξη του 1982, όταν ήταν 21 ετών. Με τον σύλλογο τότε σε άσχημη κατάσταση και πολύ κοντά στον υποβιβασμό από την 9η κατηγορία, μια παρέα νέων ανθρώπων της περιοχής οργανώθηκε και ανέλαβε τα ηνία. Ανάμεσα τους βρισκόταν και ο πιτσιρικάς Φρέσκο που τότε ήταν προπονητής στο εφηβικό τμήμα. Η αυταπάρνηση και η διάθεση του να προσφέρει αφιλοκερδώς έπεισαν τους υπολοίπους και εκτός από αυτόν του προπονητή, ο ορεξάτος Τζίτζι ανέλαβε και το ρόλο του προέδρου. Με απλά λόγια, τα τελευταία 41 χρόνια η Βίρτους Βερόνα έχει τον ίδιο προπονητή-πρόεδρο. Και τα παράδοξα δεν σταματούν εδώ.

Εκτός από ακούραστος και ενθουσιώδης, ο Φρέσκο αποδείχτηκε και ικανός προπονητής αλλά και αποδοτικός πρόεδρος. Με αυτόν ως πρώτο βιολί η Βίρτους όχι μόνο αναπτύχθηκε εξωαγωνιστικά με τους τρόπους που είδαμε προηγουμένως αλλά σημείωσε και πρωτόγνωρες για τα δεδομένα της αγωνιστικές επιτυχίες. Από την 9η κατηγορία και τους αγώνες γειτονιάς, σκαρφάλωσε σταδιακά στις εθνικές κατηγορίες, καθιερώθηκε εκεί και έφτασε το 2013 να γίνει φουλ επαγγελματική ομάδα που μπορεί να πληρώνει τους παίκτες της.

Όλα αυτά τα κατάφερε με έναν προπονητή που απέκτησε τα απαραίτητα διπλώματα προπονητικής πρόσφατα ενώ όλα αυτά τα χρόνια συνδύαζε το τρέξιμο για τον σύλλογο με την πρωινή, κανονική του δουλειά (διευθυντής σε σχολείο). Όταν τον ρωτάνε γιατί δεν δέχθηκε ποτέ καμία από τις προτάσεις που του έγιναν από άλλες ομάδες, απαντάει ότι δεν μπορεί να φανταστεί τον εαυτό του πουθενά αλλού και με μια γερή δόση αυτογνωσίας συμπληρώνει ότι το πιθανότερο είναι πως δεν θα τα κατάφερνε κάπου αλλού. Όσον αφορά τον φαινομενικά αταίριαστο συνδυασμό ρόλων «πρόεδρος-προπονητής», ο Φρέσκο ξεκαθαρίζει ότι δεν παίρνει καμία απόφαση μόνος του. Αν η ομάδα αντιμετωπίσει κάποια μεγάλη αγωνιστική κρίση, το διοικητικό συμβούλιο μπορεί ανά πάσα στιγμή να φέρει νέο προπονητή. Για την ώρα, όσες φορές έφτασαν λίγο πριν το σημείο μηδέν, κοινώς στο σημείο που ακούγεται η φράση “αν δεν βελτιωθεί η κατάσταση σύντομα θα πρέπει να απευθυνθούμε σε κάποιον άλλον”, η ομάδα βρήκε τρόπους να πάρει τα πάνω της.



Ένα χρόνο μετά τη μετάβαση από τον ερασιτεχνισμό στον επαγγελματισμό, κέρδισε μια ακόμα άνοδο, που την έφερε στη Serie D ενώ το τελευταίο μεγάλο κατόρθωμα της εντοπίζεται το 2018 όταν πανηγύρισε έναν ακόμα ιστορικό προβιβασμό, αυτή τη φορά στην 3η κατηγορία. Όπως όλες τις προηγούμενες φορές, ο Φρέσκο ξεκίνησε τη νέα περιπέτεια της Serie C με βασικό στόχο την παραμονή και αργότερα τη σταθεροποίηση και όπως τόσες άλλες φορές, κατάφερε και τα δυο σχετικά εύκολα. Μετά από μερικές συνεχόμενες σεζόν που τερμάτισε κοντά στη μέση της βαθμολογίας, πέρσι η Βίρτους έφτασε μέχρι και τα πλέι οφ ανόδου για τη Serie C. Σε αυτό το χαοτικό, παράλογο, γραφικό και βγαλμένο μάλλον από λατινοαμερικάνικο μυαλό δημιούργημα, που αποκαλείται πλέι οφ της Serie C, η μικρή στο μάτι αλλά μεγάλη στην ψυχή ομάδα της Βερόνα ξεπέρασε το εμπόδιο της Νοβάρα, κέρδισε και την Πάντοβα αλλά τα βρήκε δύσκολα απέναντι στην πολύ πιο έμπειρη Πεσκάρα και κάπου εκεί οι ελπίδες έσβησαν.

Το μεγάλο όνειρο όμως παραμένει ζωντανό. Η δεύτερη πλέον ομάδα της Βερόνα (αφού η Κιέβο διαλύθηκε πρόπερσι) ξεκίνησε και φέτος δυναμικά στο πρωτάθλημα και βρίσκεται για την ώρα ξανά στις θέσεις που οδηγούν στα πλέι οφ. Ο ακατάβλητος “Τζίτζι” παραμένει αισιόδοξος ότι η Βίρτους θα καταφέρει κάποια στιγμή να φτάσει και πιο ψηλά. Μπορεί να μην γνωρίζει αν θα είναι αυτός που θα δίνει τότε τις οδηγίες (εδώ και μερικά χρόνια έχει αποσυρθεί από τη θέση του προέδρου ενώ έχει ήδη σταματήσει και από το σχολείο καθώς έχει καταθέσει τα χαρτιά του για σύνταξη), αλλά πιστεύει ακράδαντα ότι η ανοδική πορεία μπορεί να συνεχιστεί. “Αργά ή γρήγορα, με μένα ή χωρίς, θα φτάσουμε και στη Serie B. Και ποιος ξέρει, ίσως και στη Serie A!”

Όταν το λέει αυτό κάποιος που με μια ερασιτεχνική ομάδα κατάφερε να βοηθήσει αρκετούς μη προνομιούχους ανθρώπους και ταυτόχρονα να φτάσει από τους αγώνες γειτονιάς να διεκδικεί μια άνοδο σε μια κατηγορία που παίζουν η Πάρμα, η Σαμπντόρια, η Μπάρι και το Παλέρμο, σίγουρα δεν μπορείς να μην τον πάρεις στα σοβαρά.
blog.stoiximan.gr
El Sombrero

Αποσυνδεδεμένος fon7

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 26.306
    • Προφίλ
Απ: Ιταλία calcio
« Απάντηση #135 στις: Πεμ 21 Δεκ 2023 21:44 »
O Ούγκο Μπάσι ήταν Ιταλός ιερέας που πρωταγωνίστησε στον Πρώτο Ιταλικό Πόλεμο της Ανεξαρτησίας. Το καλοκαίρι του 1849 έπεσε στα χέρια των Αυστριακών κατακτητών. Λίγες μέρες μετά τον μετέφεραν στη Μπολόνια, όπου και τον εκτέλεσαν άμεσα, χωρίς δίκη. Ήταν 48 χρονών. Στο σημείο που εκτελέστηκε βρίσκεται σήμερα ένα από τα πιο χαρακτηριστικά κτίσματα του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου: Ο πύργος του γηπέδου της Μπολόνια.
Σε πιο επίκαιρα νέα, η Μπολόνια του Τιάγκο Μότα έχει χάσει φέτος μόνο δυο παιχνίδια, έχει κερδίσει τις ομάδες της Ρώμης, έφερε Χ με Ίντερ, Γιούβε και Νάπολι και για την ώρα βρίσκεται στις θέσεις που οδηγούν στο Τσάμπιονς Λιγκ! Για την ιστορία, δεν έχει τερματίσει πάνω από την 7η θέση εδώ και πάνω από μισό αιώνα.

Οι φωτογραφίες είναι από το ματς της Κυριακής, όπου και κέρδισε τη Ρόμα με 2-0.
El Sombrero

Αποσυνδεδεμένος PAS and stale bread

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 3.039
    • Προφίλ
Απ: Ιταλία calcio
« Απάντηση #136 στις: Κυρ 18 Φεβ 2024 13:42 »
Η συναισθηματική έκκληση 84χρονου οπαδού της Τάραντο, «μην μου πάρετε την ομάδα μου»



Ο 84χρονος Κάρμινε οπαδός της Τάραντο της Serie C στην Ιταλία δάκρυσε κάνοντας έκκληση στις Αρχές να μην μετακινήσουν την έδρα της ομάδας του.

Η συναισθηματική έκκληση του Κάρμινε, ενός 84χρονου πιστού οπαδού της Τάραντο, ενάντια στο κλείσιμο του γηπέδου Iacovone, συγκίνησε πολλούς χρήστες στα κοινωνικά δίκτυα και υπενθύμισε ξανά, ότι το ποδόσφαιρο δεν είναι απλώς ένα άθλημα.

Το γήπεδο της ομάδας της Serie C της Ιταλίας ενδέχεται να κλείσει σύντομα λόγω εργασιών ανακαίνισης. Το πλησιέστερο κατάλληλο γήπεδο για να φιλοξενήσει τους αγώνες της ομάδας είναι αυτό του Τέραμο, σχεδόν 500 χιλιόμετρα μακριά.

Μια σημαντική απόσταση, η οποία θα απομάκρυνε - κυριολεκτικά - πολλούς οπαδούς από την ομάδα. Ανάμεσά τους και ο Κάρμινε, ο οποίος στις κάμερες του τοπικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα Antenna Sud λύγισε απευθύνοντας έκκληση στις Αρχές.

«Απευθύνομαι στους πολιτικούς. Είναι 75 χρόνια τώρα που έρχομαι στο γήπεδο, έχω εισιτήριο διαρκείας πάντα. Εχω το δικαίωμα να βλέπω την ομάδα μου, αν όχι στο Ταράντο τουλάχιστον κάπου εδώ κοντά, στα 40 χιλιόμετρα. Τώρα μου απομένουν μόνο λίγα χρόνια ζωής» - είπε, με τη φωνή του να σπάει από τα δάκρυα - «Γιατί να μου στερήσουν τη χαρά να βλέπω την Τάραντό μου; Ασχοληθείτε, αλλιώς όταν ανέβω εκεί πάνω θα σας καταριέμαι για πάντα».

https://www.gazzetta.gr/football/2306535/viral-i-synaisthimatiki-ekklisi-84hronoy-opadoy-tis-taranto-min-moy-parete-tin


https://twitter.com/i/status/1759143745016975614

Αποσυνδεδεμένος fon7

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 26.306
    • Προφίλ
Απ: Ιταλία calcio
« Απάντηση #137 στις: Κυρ 07 Απρ 2024 13:32 »
Παράθεση
Οι Ιταλοί λένε πως το Σαμπντόρια-Τζένοα είναι ένα ντέρμπι που παίζεται από ιταλικές ομάδες, με μια βρετανική όμως αύρα και λατινοαμερικάνικο πάθος. Κοινώς, ένας τέλειος, σχεδόν ουτοπικός, συνδυασμός για οποιονδήποτε αγαπάει το ποδόσφαιρο.
Στο παρελθόν έχουμε αναφέρει ότι το «Λουίτζι Φεράρις» είναι ένα από τα γήπεδα στα οποία έχουμε αδυναμία. Στο τελευταίο τεύχος του «Terrace Edition» υπάρχει ένα πολύ ωραίο φωτογραφικό αφιέρωμα σε αυτό και στην αγάπη των οπαδών της Σαμπντόρια που αξίζει να δείτε (λινκ στα σχόλια).
El Sombrero (φωτογραφία)

Παράθεση
"As long as the Sampdoria fans sing there will be no problems for the future."

These words were pronounced by the historic president of the so-called "Samp D'oro" Paolo Mantovani, an era in which Sampdoria, thanks to players like Vialli, Mancini Pagliuca Lanna and Lombardo and many others, won its first scudetto, managing to reach the Champions League final.

I have always found this phrase emblematic because the passion for Sampdoria is a deep bond that goes beyond simple support for a football team.

It's a feeling that unites people across generations, creating a sense of belonging and pride.

This passion manifests itself during the matches, with fans who support the team beyond any result... but not only that, it goes beyond the pitch, influencing the daily life and culture of the city of Genoa. It is an emotion that brings joy in victories and solidarity in defeats, creating an indissoluble bond between the city, the team and its supporters.

The passion for Sampdoria is an affirmation of identity and a symbol of unity that goes beyond football itself!

Last year, I think everyone agrees, was the most "tragic" one for the Sampdoria club.

Relegated to Serie B and close to bankruptcy. But as they say... the sailor is recognized in the storm!

I had the great privilege of being able to tell the visceral love of the Blucerchia fans towards a shirt, towards the history and towards everything that this unique club in the world represents... and the most beautiful thing was that while I was telling it, I was living on my skin too... precisely because as a fan I am obviously emotionally involved!

A love that is demonstrated week after week by the Blucerchiati fans despite the kilometres, the cold, the heat, the rain, the victories or defeats... there is nothing in the world that can separate a Sampdoria fan from their passion!

Because for each of us Sampdoria is a safe place, it's home, it's magic, it's feeling, it's where passion and love take shape!

Because unlike what we often hear, this is not just a game!
https://www.terraceedition.com/home-haute/sampdoria-roberto-ruvo-italy-football-photography-groundhopping

Το κείμενο θα ταίριαζε αρκετά και σε εμάς.Επίσης πολύ ωραίες φωτογραφίες μέσα.

Αποσυνδεδεμένος fon7

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 26.306
    • Προφίλ
Απ: Ιταλία calcio
« Απάντηση #138 στις: Παρ 10 Μάι 2024 18:09 »
"Ο τελικός του Γιουρόπα Λιγκ θα είναι ένα φανταστικό γεγονός για ένα σύλλογο σαν τον δικό μας, ο οποίος δεν μπορεί να υπερηφανεύεται πως έχει σπουδαία νούμερα σαν αυτά που απαιτούνται σήμερα. Μπορεί οι δυο ομάδες που είναι στον τελικό να μην ενθουσιάζουν τα κανάλια αλλά δίνουν ελπίδα σε πολλές άλλες που δεν ανήκουν στο τοπ επίπεδο. Αυτό δείχνει ότι μπορείς να παίξεις ωραίο ποδόσφαιρο και να πετύχεις σημαντικά πράγματα χωρίς να έχεις εκατομμύρια φιλάθλους σε όλο τον κόσμο. Το ποδόσφαιρο είναι κι αυτοί οι 14.000 που μαζεύτηκαν σήμερα στο Μπέργκαμο. Υπάρχει μια πόλη που μας στηρίζει και το νιώθεις όπου κι αν πας.
Τα νούμερα παίζουν μεγάλο ρόλο πλέον, σε κάνουν να πιστεύεις ότι πρέπει να φτιάξουμε Σούπερ Λιγκς. Το παράδειγμα της Αταλάντα μπορεί να δώσει ελπίδα γιατί υπενθυμίζει ότι το ποδόσφαιρο είναι όμορφο λόγω της αξιοκρατίας, όχι λόγω των κεκτημένων δικαιωμάτων."
(Τζαν Πιέρο Γκασπερίνι)

El Sombrero

Αποσυνδεδεμένος fon7

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 26.306
    • Προφίλ
Απ: Ιταλία calcio
« Απάντηση #139 στις: Κυρ 12 Μάι 2024 15:52 »
Η Κόμο επιστρέφει στη Σέριε Α μετά από 21 χρόνια, οπότε αν του χρόνου το αμόρε σου ζητήσει ρομαντικό ταξιδάκι μπορείς να κερδίσεις πόντους εκτίμησης προτείνοντας τη διάσημη, ομώνυμη λίμνη σε κάποιο τυχαίο, τυχαίο ξαναλέμε, σ/κ που θα καταλήξει σε ανύποπτη στιγμή στην ατάκα "κοίτα σύμπτωση, έχει ωραίο ματς εδώ δίπλα σε ένα γραφικό γηπεδάκι, πάμε μια βόλτα κι εκεί;"



Να υπενθυμίσουμε ότι ο Σεσκ Φάμπρεγας έχει μετοχές και βρίσκεται στο προπονητικό τιμ. Μετοχές έχει και ο Τιερί Ανρί.

"Κοίτα, κοίτα πού θα σε πάω! Γαμάτες βόλτες, ωραία θέα, καλό φαγητό, (ματσάκι Σέριε Α!), γραφικά χωριά, τέλειο φόντο για φωτογραφίες, το Μιλάνο δίπλα..."

El Sombrero

Αποσυνδεδεμένος fon7

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 26.306
    • Προφίλ
Απ: Ιταλία calcio
« Απάντηση #140 στις: Παρ 07 Ιούν 2024 20:38 »
𝐒𝐨𝐦𝐛𝐫𝐞𝐫𝐨 𝐨𝐧 𝐭𝐨𝐮𝐫: Μπέργκαμο
Το πρώτο πράγμα που βλέπεις όταν φτάνεις στο αεροδρόμιο του Μπέργκαμο είναι μια μεγάλη αφίσα που λέει «Atalanta everywhere». Το μήνυμα δεν είναι καθόλου υπερβολικό. Μια μικρή βόλτα στην πόλη αρκεί για να αντιληφθείς ότι η σχέση της με την ποδοσφαιρική της ομάδα είναι τόσο στενή που ακόμα κι αν δεν έχεις ιδέα από μπάλα δεν υπάρχει περίπτωση να μην καταλάβεις ότι αυτό το μέρος ζει (και) για το ποδόσφαιρο. Ειδικά αυτή την εποχή.
Σε κάθε οικοδομικό τετράγωνο, σε κάθε περιοχή (ακόμα και στην προσεγμένη, μεσαιωνική Άνω Πόλη που κάνει τη δική μας σαλονικιώτικη Άνω Πόλη να νιώθει όπως θα ένιωθε εκείνος ο Ιβοριανός Μέσι που είχε φέρει ο Πανσερραϊκός αν τον έβαζαν δίπλα στον Αργεντινό), σε κάθε εμπορικό δρόμο θα βρεις κάτι που φωνάζει περήφανα «εδώ είμαστε Αταλάντα». Στα παράθυρα των σπιτιών κρέμονται κασκόλ, σε κάποια μπαλκόνια βλέπεις μικρά πανό ενώ ακόμα και δίπλα σε κάποια ιστορικά αξιοθέατα πιθανόν να πετύχεις μια σημαία του συλλόγου, σε μια από τις αμέτρητες πετυχημένες συνυπάρξεις του σύγχρονου με το κλασικό που συναντάς συχνά στη Β. Ιταλία.
Ανεξάρτητα από το τι πουλάει η επιχείρηση, είναι σχεδόν σίγουρο ότι η βιτρίνα της περιλαμβάνει κάτι σε μπλε και μαύρο. Έτσι πετυχαίνεις κυριλέ κοσμηματοπωλεία με κασκόλ στην πρόσοψη, καταστήματα οπτικών με σημαίες παντού, μαγαζί με γυναικεία ρούχα με κούκλες ντυμένες με την εμφάνιση της Αταλάντα, κομμωτήρια που οι εργαζόμενες φοράνε τη φανέλα. Αυτοί που δεν έχουν κάποιο κασκόλ ή σημαία στη βιτρίνα έχουν συνήθως στην είσοδο μια μικρή αφίσα με το λιτό αλλά περιεκτικό μήνυμα «Grazie ragazzi».
Αυτή η τρομερή σύνδεση δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο, απόρροια της φετινής επιτυχίας στο Γιουρόπα Λιγκ. Σύμφωνα με τους ντόπιους, που κυρίως επικοινωνούν με σπαστά αγγλικά, επιπέδου μαθητή πρώτης τάξης σε φροντιστήριο ξένων γλωσσών (από αυτούς κιόλας που κάνουν κοπάνα κάθε Πέμπτη για να μη χάσουν το ευρωπαϊκό ματς της ομάδας τους), η πόλη έχει στολιστεί με παρόμοιο τρόπο κι άλλες φορές τα προηγούμενα χρόνια, παρ'ότι καμία από εκείνες δεν είχε πανηγυρίσει κάποια κούπα. Μιλάμε άλλωστε για μια ομάδα που όταν έπαιξε τελευταία φορά στη Σέριε Β, τη σεζόν 10/11, μάζευε περισσότερο κόσμο κι από τις χρονιές που ήταν στην πρώτη κατηγορία!
Με κάτι επιστημονικούς καφενειακούς υπολογισμούς, ο υπεύθυνος στο καφέ-φούρνος-πιτσαρία-ζαχαροπλαστείο δίπλα από το ξενοδοχείο μας, μας διαβεβαίωσε ότι το 90% των φιλάθλων στην πόλη υποστηρίζει μόνο Αταλάντα. Υπενθυμίζουμε ότι αναφερόμαστε σε ένα μέρος που το χωρίζει από το Μιλάνο των δυο ποδοσφαιρικών μεγαθηρίων ένα τσιγάρο δρόμος.
Το Μπέργκαμο είναι η Αταλάντα και η Αταλάντα είναι το Μπέργκαμο. Γι'αυτό και από το 2010 κάθε μωρό που γεννιέται σε οποιοδήποτε νοσοκομείο μέσα στην πόλη λαμβάνει την επόμενη μέρα σαν δώρο ένα πακέτο που περιλαμβάνει μια επίσημη φανέλα με τα χρώματα που θα το συνοδεύουν μια ζωή.


Περισσότερες φωτογραφίες από την πόλη μπορείτε να βρείτε στο ίνσταγκραμ μας:
https://www.instagram.com/p/C7oDrXviogA/?img_index=1
El Sombrero

Από τα γεννοφάσκια τους.

Αποσυνδεδεμένος fon7

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 26.306
    • Προφίλ
Απ: Ιταλία calcio
« Απάντηση #141 στις: Παρ 13 Σεπ 2024 18:38 »
- Τι ομάδα είσαι;
- Σαλερνιτάνα.
- Σώπα! Πώς κι έτσι;
- Ήταν έρωτας με την πρώτη ματιά.
El Sombrero (βίντεο)

Αποσυνδεδεμένος Euskadi

  • Full Member
  • ***
  • Μηνύματα: 132
    • Προφίλ
Απ: Ιταλία calcio
« Απάντηση #142 στις: Παρ 13 Σεπ 2024 21:05 »


Παράθεση
Προβολή Ταινίας
Πέμπτη 19/09/24, 20:30, Άλσος
(Σε περίπτωση βροχής: Θέατρο Έκφραση, Αραβαντινού 16)
_________________

ΣΤΗΝ ΥΠΕΡΑΠΙΣΗ ΜΙΑΣ ΠΙΣΤΗΣ
Η οπαδική κουλτούρα του Μπέργκαμο μέσα από τα μάτια του Claudio “Bocia” Galimberti.
Η ταινία ξεδιπλώνει την 30χρονη ιστορία της Curva Nord της Αταλάντα, μέσα από την αφήγηση ενός από τους πλέον εμβληματικούς της ultras, του Claudio “Bocia” Galimberti. Πρόκειται για την ιστορία μιας ανυπάκοης πραγματικότητας, χωρίς ανακωχή, αφιερωμένης σε έναν σκοπό: την ελευθερία να είσαι ο κόκκος της άμμου που μπλοκάρει το γρανάζι.
Θα ακολουθήσει συζήτηση με τον σκηνοθέτη Andrea Zambelli.
________________

Χώρα: Ιταλία
Έτος: 2023
Διάρκεια: 102'
Γλώσσα: Ιταλικά
Απόδοση υποτίτλων: gruppo Atalanta Ioannina
Σκηνοθεσία: Andrea Zambelli
Μοντάζ: Cristina Sardo
Με τον: Claudio "Bocia" Galimberti
Παραγωγή: Andrea Zanoli - Lab 80 film, Davide Ferrario - Rossofuoco
Festival: Torino Film Festival 41


Ί δ ω μ ε ν ...

Αποσυνδεδεμένος fon7

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 26.306
    • Προφίλ
Απ: Ιταλία calcio
« Απάντηση #143 στις: Τρι 01 Οκτ 2024 20:00 »


Ο Ίγκορ Πρότι δεν καταλάβαινε από κατηγορίες

Στα 90s το Καμπιονάτο ήταν το όνειρο των περισσότερων ποδοσφαιριστών στον κόσμο. Τη σεζόν 1995-96 η Μίλαν είχε μπροστά τον νικητή της Χρυσής Μπάλας, Γουεά, και τον Μπάτζιο, η Γιουβέντους τον Βιάλι, τον Ντελ Πιέρο και τον Ραβανέλι, η Φιορεντίνα τον Μπατιστούτα και τον Μπαιάνο, η Σαμπντόρια τον Μαντσίνι και τον Κιέζα, η Ρόμα τον Μπάλμπο και τον Ντελβέκιο, η Πάρμα τους Στόιτσκοφ και Τζόλα και η Ουντινέζε τον Μπίρχοφ. Κι όμως, στο τέλος εκείνου του πρωταθλήματος πρώτος σκόρερ αναδείχθηκε κάποιος που έπαιξε πρώτη φορά στη Σέριε Α ένα χρόνο πριν, στα 27 του! Ένας επιθετικός που αγωνιζόταν στη Μπάρι, μια από τις ομάδες που υποβιβάστηκαν. Ήταν ο πρώτος και μοναδικός ως τώρα που έχει κατακτήσει το βραβείο παίζοντας σε ομάδα που έπεσε κατηγορία.

Ο Ίγκορ Πρότι έκανε τα πρώτα ποδοσφαιρικά του βήματα στα 80s στην ομάδα της πόλης του, το Ρίμινι. Η ομώνυμη ομάδα αγωνιζόταν στην 3η κατηγορία και ο μικρός έκανε το ντεμπούτο του σε ηλικία μόλις 16 ετών. Δυο χρόνια αργότερα η Λιβόρνο ενδιαφέρθηκε γι’αυτόν και στα 18 του αποφάσισε να φύγει για πρώτη φορά από το σπίτι του. Τα τρία χρόνια που έκατσε εκεί ήταν υπεραρκετά για να δεθεί με την πόλη, το σύλλογο και τον κόσμο του αλλά ταυτόχρονα να φτιάξει κι ένα καλό όνομα στην αγορά της 3ης κατηγορίας. Το καλοκαίρι του 1988 αποχώρησε από το Λιβόρνο για λόγους ανωτέρας βίας. Η διοίκηση χρειαζόταν χρήματα για να καλυφθεί το πιστοποιητικό συμμετοχής και ο 21χρονος επιθετικός της, που είχε βρει δίχτυα 14 φορές την προηγούμενη σεζόν, ήταν ο μόνος που μπορούσε να φέρει άμεσα λεφτά στα ταμεία.



Λίγο πριν φύγει από την πόλη ο Πρότι υποσχέθηκε στους κοντινούς του ανθρώπους πως κάποια στιγμή θα επιστρέψει. “Από μικρός είχα αυτό το χαρακτηριστικό. Να ερωτεύομαι τις ομάδες που αντιμετώπιζαν δυσκολίες. Μου άρεσε πολύ η ιδέα ότι μπορώ να βοηθήσω αυτούς που έχουν υποφέρει πολύ και έχουν χαρεί λίγο από το ποδόσφαιρο. Γι’αυτό όταν έφυγα από το Λιβόρνο είχα πάντα στο μυαλό ότι μια μέρα θέλω να γυρίσω για να βοηθήσω να φτάσει ψηλότερα από εκεί που ήταν”.

Μέχρι να έρθει όμως εκείνη η ώρα έπρεπε να φροντίσει την καριέρα του. Κι αυτό μπορούσε να γίνει με έναν μόνο τρόπο: Έπρεπε να συνεχίσει να σκοράρει. Τα επόμενα τέσσερα χρόνια βοήθησαν να καθιερωθεί ως ένας επιδέξιος εκτελεστής της 2ης και 3ης κατηγορίας. Στο τέλος κάθε σεζόν το κοντέρ του έπιανε εύκολα ή δύσκολα διψήφιο αριθμό. Το 1992 πήγε στη Μπάρι και μαζί της έζησε αυτό που για τον ίδιο έμοιαζε ακατόρθωτο μερικά χρόνια πριν. Μια άνοδο στο Καμπιονάτο. Στα 27 του τρύπησε το ταβάνι που πίστευαν πολλοί πως είχε. Ανάμεσα τους κι ένας αρκετά γνωστός άνθρωπος του ποδοσφαίρου. Ο Αρίγκο Σάκι ήταν προπονητής στη Ρίμινι όταν ο πιτσιρικάς Ίγκορ έψαχνε τις πρώτες του ευκαιρίες. “Δεν θα ξεχάσω ποτέ ότι κάποια στιγμή είχε πει στη διοίκηση ότι κατά τη γνώμη του πολύ δύσκολα θα μπορέσω να παίξω πάνω από την 3η κατηγορία. Δεν είχε άδικο τότε. Αλλά με πείσμωσε και από εκείνη τη μέρα δούλεψα όσο περισσότερο μπορούσα για να φτάσω όσο πιο ψηλά γίνεται”.

Ακόμα και μετά την άνοδο λίγοι πίστευαν ότι ένας επιθετικός που ως τότε έβρισκε δίχτυα μόνο στα γηπεδάκια της επαρχίας θα μπορέσει να σταθεί στο επίπεδο του Καμπιονάτο εκείνης της εποχής. Πίστευε όμως ο ίδιος κι αυτό αρκούσε. Στην παρθενική του χρονιά εκεί πανηγύρισε 7 φορές. Ένα αξιοπρεπέστατο νούμερο για κάποιον που δοκιμαζόταν πρώτη φορά απέναντι σε τέτοιους αντιπάλους και έπαιζε σε ομάδα που πάλευε για τη σωτηρία. Τη δεύτερη χρονιά ήρθε η εκτίναξη.


Ένα από τα πιο θεαματικά του γκολ σε ένα Μπάρι-Φιορεντίνα

Στις πρώτες τέσσερις αγωνιστικές είχε πανηγυρίσει ήδη 6 φορές! Τις τρεις απέναντι στη Λάτσιο. Την ώρα που η άμυνα της Μπάρι έμοιαζε στα περισσότερα παιχνίδια σαν ελβετικό τυρί (είχε τη δεύτερη χειρότερη επίδοση στο πρωτάθλημα), η επίθεση πετούσε φωτιές χάρη στη συνεργασία του Πρότι με τον Σουηδό Κένετ Άντερσον. Ο Ιταλός εκτελούσε ασταμάτητα και με όλους τους πιθανούς τρόπους. Αν και η ειδικότητα του ήταν το να τρυπώνει μέσα στην περιοχή και να σκοράρει από κοντά πριν προλάβουν οι αμυντικοί να καταλάβουν πώς βρέθηκε εκεί, η γκάμα του περιλάμβανε πολλούς ακόμα τρόπους. Ήταν καλός εκτελεστής πέναλτι, είχε την απαραίτητη ταχύτητα για να εκμεταλλευτεί οποιαδήποτε αντεπίθεση, δεν είχε πρόβλημα στο ψηλό παιχνίδι παρά το ότι δεν ήταν πρώτο μπόι και είχε καλό και δυνατό σουτ που του επέτρεπε να σκοράρει από μακρινές αποστάσεις. Σαν τελευταίο εξτραδάκι, έβρισκε δίχτυα ακόμα κι από φάουλ. Στη συλλογή των γκολ του μπορείς να βρεις από κοντινές προβολές μέχρι θεαματικά γυριστά και άπιαστα, δυνατά σουτ από μέση απόσταση στο παραθυράκι της εστίας.



Στο τέλος της χρονιάς τα νούμερα του ήταν εντυπωσιακά: 24 γκολ σε 33 συμμετοχές σε μια ομάδα που υποβιβάστηκε. Πέντε γκολ συνολικά απέναντι στη Λάτσιο, τρία στη Γιουβέντους, 2 στην Ίντερ και από ένα στις ισχυρότατες τότε Πάρμα και Φιορεντίνα. Κι όλα αυτά με λίγες εκτελέσεις πέναλτι.

Ο Ιγκόρ Πρότι είχε προστεθεί και επίσημα σε μια αγαπημένη, ιταλική λίστα που περιλαμβάνει γκολτζήδες της επαρχίας. Ανθρώπους της διπλανής πόρτας, πιο λαϊκά. Επιθετικούς που δεν ξεκίνησαν από κάποια φημισμένη ακαδημία, δεν μεγάλωσαν μέσα στην άνετη αγκαλιά κάποιου ισχυρού συλλόγου, δεν έγιναν ποτέ τα πρώτα ονόματα στη μαρκίζα του πρωταθλήματος και δεν έπαιρναν ένα σκασμό λεφτά αλλά είχαν τον τρόπο τους στο «παστέλωμα», ανεξαρτήτως κατηγορίας, αντιπάλου και κατάστασης του χόρτου και του γηπέδου. Ποδοσφαιριστές όπως ο Ντάριο Χούμπνερ, ο Κριστιάν Ριγκάνο και αργότερα ο Φραντσέσκο Καπούτο. “Για εμένα το να παίζω στη Σέριε Α ήταν κάτι το φανταστικό από όλες τις απόψεις. Δεν μπορεί να συγκριθεί η εμπειρία με τα χρόνια στην 3η κατηγορία. Εκεί το ποδόσφαιρο είναι διαφορετικό. Κάθε εκτός έδρας αγώνας για έναν επιθετικό είναι σαν πόλεμος. Οι αμυντικοί είναι ικανοί να κάνουν τα πάντα για να σε σταματήσουν.”

Μια τέτοια χρονιά δεν μπορούσε να περάσει απαρατήρητη. Η υποβιβασμένη Μπάρι δεν είχε τα φόντα να κρατήσει έναν «καποκανονιέρε». O Σέρτζιο Κρανιότι της Λάτσιο κινήθηκε πρώτος και για πρώτη φορά ο Πρότι βρέθηκε σε μια ομάδα με πραγματικά υψηλές βλέψεις. Τα πράγματα όμως δεν εξελίχθηκαν ιδανικά. Οι λατσιάλι είχαν διάφορα εσωτερικά θέματα εκείνη την περίοδο, έκαναν κακή αρχή στο πρωτάθλημα και το χειμώνα άλλαξαν προπονητή. Ο Πρότι ξεκίνησε βασικός μόνο σε 16 παιχνίδια, μπήκε αλλαγή σε άλλα 11 και παρ’ότι κατάφερε και σκόραρε 7 φορές οι ιθύνοντες δεν πείστηκαν ότι είναι η λύση που χρειάζονται για το σκοράρισμα.


Ο πανηγυρισμός στο πιο διάσημο γκολ του με τη Λάτσιο. Ένα γκολ ισοφάρισης στο τελευταίο λεπτό σε ένα ντέρμπι με τη Ρόμα

Ο μάνατζερ του προσπάθησε να τον πάει σε κάποια άλλη μεγάλη ομάδα, πριν χαθεί το μομέντουμ από την προηγούμενη σεζόν, αλλά η τύχη δεν ήταν σύμμαχος του. “Μιλήσαμε με την Ίντερ και τα βρήκαμε σε όλα”, θυμάται ο ίδιος, “το μόνο που έλειπε ήταν να πουληθεί ο Ζαμοράνο που ήταν τότε να φύγει. Τελικά ομάδα δεν βρέθηκε, ο Ζαμοράνο έμεινε και η συμφωνία μας ακυρώθηκε.” Λίγο αργότερα ενδιαφέρθηκε η Νάπολι. Οι δυο ομάδες συμφώνησαν εύκολα στο δανεισμό του και στα 30 του βρέθηκε να φοράει για ένα χρόνο τη θρυλική γαλάζια φανέλα με το 10 στην πλάτη. Εκείνη η Νάπολι όμως δεν είχε καμία σχέση με την παρέα του Μαραντόνα. Η ομάδα τερμάτισε τελευταία και ο Πρότι με τα 6 γκολ του χάθηκε μέσα στη γενικότερη τραγικότητα.

Μετά από ένα σύντομο πέρασμα από τη Ρετζιάνα, όπου αποκαταστάθηκε η επαφή του με τα δίχτυα, έφτασε η ώρα να εκπληρώσει την υπόσχεση του. Το πεπρωμένο τον καλούσε. Σε μια εποχή που ακόμα και στη Σέριε Β οι ικανοί ποδοσφαιριστές έβρισκαν καλά λεφτά ο Ίγκορ Πρότι έβαλε στην άκρη τις εκκλήσεις του πορτοφολιού του και επέστρεψε εκεί που ήξερε ότι τον αγαπούν. Το καλοκαίρι του 1999 έλυσε το πλουσιοπάροχο συμβόλαιο του για να πάει να παίξει στην 3η κατηγορία με τη Λιβόρνο με απολαβές που με το ζόρι έφταναν το 1/3 των χρημάτων που θα έπαιρνε αν έμενε στη Ρετζιάνα. “Η Λιβόρνο δεν ήταν μια απλή ομάδα για μένα. Ήταν σαν δεύτερο σπίτι μου. Δεν ένιωθα ποδοσφαιριστής εκεί. Ένιωθα ένας από αυτούς στην κερκίδα και στην πόλη. Θα μπορούσα να πάω οπουδήποτε αλλά ήθελα να είμαι με τους ανθρώπους μου. Να τελειώσω την καριέρα μου εκεί που ένιωθα ότι ανήκω.”

Τα λεφτά που έχασε δεν συγκρίνονται με αυτά που κέρδισε τα επόμενα έξι χρόνια. Όλο το προηγούμενο διάστημα που αυτός έκανε τουρνέ σκοραρίσματος στην Ιταλία, η Λιβόρνο παρέμενε στην 3η κατηγορία. Για την ακρίβεια, βρισκόταν σταθερά καθηλωμένη εκεί από το 1972! Με την επιστροφή του χαρισματικού επιθετικού όλα άλλαξαν. Την πρώτη σεζόν το κοντέρ του σταμάτησε στα 11. Τη δεύτερη έφτασε στα 26. Χάρη σε αυτά ο σύλλογος έφτασε μια ανάσα από την άνοδο. Η τρίτη ήταν και η φαρμακερή. O «τσάρος», όπως ήταν το παρατσούκλι του, έγραψε 27 γκολ σε 31 αγώνες, αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ στο πρωτάθλημα και οδήγησε την ομάδα στη λυτρωτική άνοδο. Μετά από 30 ολόκληρα χρόνια η Λιβόρνο είχε επιτέλους ξεκολλήσει.


Ο Πρότι διδάσκει τον σωστό τρόπο για να πανηγυρίσεις ένα εκτός έδρας γκολ στα τελευταία λεπτά που σε ανεβάζει κατηγορία

Η αποστολή του όμως δεν είχε ολοκληρωθεί. Ο νέος αρχηγός σκόραρε 23 γκολ στην επιστροφή της ομάδας στη Σέριε Β και αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ και σε αυτή την κατηγορία. Είναι μόλις ο δεύτερος παίκτης στην ιστορία του ιταλικού ποδοσφαίρου, μαζί με τον Χούμπνερ, που έχει βγει πρώτος σκόρερ και στις τρεις κατηγορίες! Τα γκολ του δεν ήταν αρκετά για να ανεβάσουν με τη μια τη Λιβόρνο αλλά έδειξαν σε όλους ότι όταν έχεις μπροστά μια τέτοια μηχανή του γκολ, τότε μπορεί πράγματι να γίνει. “Όταν κέρδισα το βραβείο του πρώτου σκόρερ στη β’ εθνική αλλά δεν καταφέραμε να ανεβούμε, αποφάσισα να αποσυρθώ. Όταν το έμαθε ο κόσμος, αμέτρητοι άνθρωποι με έπιασαν και προσπάθησαν να με μεταπείσουν. Ακόμα και ο πρόεδρος και οι συμπαίκτες μου ήρθαν και μου το ζήτησαν. Έτσι σκέφτηκα να δοκιμάσω άλλη μια φορά”.

Η απόφαση αποδείχτηκε σωστή. Ο Πρότι απέκτησε έναν αξιόλογο σύντροφο στην επίθεση, τον Κριστιάνο Λουκαρέλι που αργότερα θα γινόταν κι αυτός θρύλος του συλλόγου, και μαζί οδήγησαν τον σύλλογο στα μεγαλεία του Καμπιονάτο. Ο Λουκαρέλι έβαλε 29 γκολ, ο Πρότι πρόσθεσε άλλα 24 και η Λιβόρνο έγραψε ιστορία επιστρέφοντας στην κορυφαία κατηγορία μετά από 54 χρόνια. Στα 37 του ο «Τσάρος» θα έπαιζε για μια ακόμα φορά στη Σέριε Α. Μια τελευταία φορά αλλά τώρα ως αρχηγός με μια ομάδα που ένιωθε ως δική του.


Πρότι και Λουκαρέλι: Το δίδυμο των γκολ

Η Λιβόρνο στάθηκε αξιοπρεπέστατα στην κατηγορία, δεν κινδύνεψε σε κανένα σημείο και στο τέλος πλασαρίστηκε στην 9η θέση, μια από τις καλύτερες στην ιστορία της. Ο Πρότι τέλειωσε τη χρονιά με 7 γκολ σε 30 εμφανίσεις σε όλες τις διοργανώσεις, επιβεβαιώνοντας ότι ακόμα και σε αυτή την ηλικία και σε ένα τόσο απαιτητικό επίπεδο το ένστικτο του σπουδαίου γκολτζή βρίσκει τρόπο να κάνει την εμφάνιση του. Στο αποχαιρετιστήριο παιχνίδι του απέναντι στη Γιουβέντους αντικαταστάθηκε λίγο πριν το φινάλε, την ώρα που περίπου 20.000 θεατές τον χειροκροτούσαν όρθιοι για αρκετά λεπτά. Εννοείται πως όσο πρόλαβε να παίξει μπόρεσε να βρει και δίχτυα, με μια εντυπωσιακή για το ύψος του κεφαλιά.

Λίγο πριν βγει από τον αγωνιστικό χώρο κατευθύνθηκε προς τον Λουκαρέλι και του παρέδωσε το περιβραχιόνιο. Ο δικός του κύκλος είχε ολοκληρωθεί. Χάρισε λεφτά για να μπορέσει να φορέσει ξανά αυτή τη φανέλα, κουβάλησε την ομάδα σε δυο ανόδους, έβαλε 123 γκολ σε 6 χρόνια από τα 32 έως τα 38 του. Αγάπησε και αγαπήθηκε από πολλούς. Η πόλη τον βράβευσε σε μια μεγάλη τελετή ενώ λίγους μήνες μετά η διοίκηση απέσυρε τη φανέλα με το νούμερο 10. Μετά από επιθυμία του η απόφαση αυτή ανακλήθηκε αργότερα. Ήθελε οι νεότεροι που ονειρεύονται να φορέσουν μια μέρα αυτό το «βαρύ» νούμερο να μπορούν να κάνουν κάποια στιγμή το όνειρο τους πραγματικότητα.


Η επιστροφή του στο γήπεδο της Λιβόρνο αρκετά χρόνια μετά

Οι περισσότεροι εικάζουν ότι το μόνο παράπονο του θα ήταν το ότι έπεσε πάνω σε μια ταλαντούχα φουρνιά παικτών κι έτσι δεν κλήθηκε ποτέ στην εθνική Ιταλίας. Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι δεν είναι αυτό, αν και σε κάποιες συνεντεύξεις έχει βγάλει μια πικρία που, για το γαμώτο βρε αδερφέ, ο Σάκι δεν τον κάλεσε έστω για ένα φιλικό τη σεζόν που βγήκε πρώτος σκόρερ στο πρωτάθλημα. “Το μόνο μου παράπονο είναι ότι ο πατέρας μου, αυτός που έμαθε τα πάντα και μου πέρασε την αγάπη του για το ποδόσφαιρο, δεν πρόλαβε να με δει να παίζω στο Καμπιονάτο. Πέθανε ένα χρόνο πριν.”

Όταν πριν λίγα χρόνια τον ρώτησε ένας δημοσιογράφος ποια συμβουλή θα έδινε στα νέα παιδιά που παίζουν ποδόσφαιρο η απάντηση του ήταν: “Προσεγγίστε τον κόσμο του ποδοσφαίρου με πάθος, με ένα πνεύμα θυσίας και μια αίσθηση ότι ανήκετε στη φανέλα που φοράτε. Το τελευταίο πράγμα που πρέπει να σκεφτείς είναι ότι το ποδόσφαιρο είναι ένας τρόπος για να βγάλεις εύκολα χρήματα. Δούλεψε σκληρά και απόλαυσε το, γιατί ανεξάρτητα από την κατηγορία που θα παίξεις, αν το κάνεις με πάθος μπορείς να διασκεδάσεις παντού. Δεν χρειάζεται να φτάσεις στη Σέριε Α. Μπορείς να περάσεις καλά παίζοντας ένα παιχνίδι με φίλους”.
blog.stoiximan.gr
el sombrero