Αποστολέας Θέμα: Boca Juniors  (Αναγνώστηκε 11861 φορές)

Αποσυνδεδεμένος New

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 13.652
  • 0
    • Προφίλ
Boca Juniors
« στις: Κυρ 13 Μάι 2012 21:49 »
Παράθεση
Οι ελληνικές ρίζες της Boca Juniors



Ελληνικές ρίζες έχει μία από τις μεγαλύτερες ομάδες της Λατινικής Αμερικής, η Μπόκα Τζούνιορς!

Έως πριν από λίγα μόλις χρόνια ελάχιστοι γνώριζαν το γαλανόλευκο (ελληνικό) DNA του θρυλικού αργεντίνικου συλλόγου, στον οποίον έλαμψε ο Ντιέγο Μαραντόνα!

Ιδού όμως που, έπειτα από βαθιά έρευνα σε συνεργασία με τη διοίκηση της Μπόκα και την ελληνική παροικία της Αργεντινής, η Ελληνίδα συγγραφέας Κυριακή Τρακάδα κατόρθωσε να φωτίσει την άγνωστη “γέννηση” του συλλόγου και ν’ ανακαλύψει πως οι τέσσερις από τους έξι ιδρυτές του ήσαν Έλληνες της διασποράς, ενώ οι άλλοι δύο ήσαν Ιταλοί – μετανάστες επίσης.

Όπως αναφέρει η κ. Τρακάδα, η Μπόκα Τζούνιορς ιδρύθηκε το 1905, με πρωτοστάτες από ελληνικής πλευράς τους Χιώτες Θεόδωρο και Ιωάννη Φαρέγγα, τον Σαμιώτη Κωνσταντίνο Καρούλια (μακρινός πρόγονος του παλαίμαχου ποδοσφαιριστή και μετέπειτα προπονητή Νίκου Καρούλια!) και ο εκ Βυτίνας Αρκαδίας, Σιάνης.
Η συγγραφέας κατέθεσε όλα τα στοιχεία της έρευνας της σε βιβλίο με τίτλο “Boca Juniors – Αιγαίο, αυτά που μας ενώνουν”.

“Ο πρόεδρος της Μπόκα, Χόρχε Αμόρ Αμεάλ, μού έστειλε με φαξ τα ονόματα των Ελλήνων ιδρυτών του συλλόγου. Άρχισα να ερευνώ και ανακάλυψα πως η μετοίκηση Ελλήνων στην Αργεντινή άρχισε το 1750.
Τότε, οι νέοι της υπόδουλης νησιωτικής Ελλάδας για να αποφύγουν τη στράτευση στον οθωμανικό στρατό κατέφευγαν στη Γένοβα και από εκεί τραβούσαν για τη Λατινική Αμερική. Έτσι βρέθηκαν στο Μπουένος Άιρες οι ιδρυτές της Μπόκα”.

Σύμφωνα με την κυρία Τρακάδα, στις αρχές του περασμένου αιώνα το 40% των καταστημάτων της συνοικίας Μπόκα (=Στόμα), γύρω από το στόμιο του λιμανιού του Μπουένος Άιρες, ανήκαν σε Έλληνες, ενώ Έλληνας (ονόματι Εμμανουήλ Χατζηδάκης από την Κάσο) ήταν και ο Λιμενάρχης. Οι Έλληνες είχαν στέκι το “Καφενείο των φίλων”, του Χιώτη Αντώνη Ζέππου. Κι εκεί συνέλαβαν την ιδέα για τη δημιουργία μιας ποδοσφαιρικής ομάδας. Στην οποίαν έδωσαν το όνομα Boca Juniors (Νεολαίοι της Μπόκα).

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η ιστορία των χρωμάτων της φανέλας της Μπόκα, τα οποία οριστικοποιήθηκαν έπειτα από ένα φιλικό με την (εν συνεχεία) μισητή και αιώνια αντίπαλο Ρίβερ Πλέιτ. Σε εκείνο το ματς είχε αποφασισθεί πως όποια ομάδα νικούσε θα έπαιρνε για χρώματα το κόκκινο και το λευκό. Νίκησε η Ρίβερ και οι της Μπόκα αποφάσισαν πως θα υιοθετούσαν τα χρώματα της σημαίας του πρώτου πλοίου που θα έμπαινε στο λιμάνι. Σύμφωνα με στοιχεία, αυτό ήταν το πλοίο “Ωκεανός”, το οποίο είχε αποπλεύσει από τον Πειραιά(!) με σημαία της Σουηδίας.
Έτσι ντύθηκε η Μπόκα το μπλέ και το χρυσοκίτρινο.

  http://socratisk.wordpress.com/2012/02/03/%CE%BF%CE%B9-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AD%CF%82-%CF%81%CE%AF%CE%B6%CE%B5%CF%82-%CF%84%CE%B7%CF%82-boca-juniors/                                                                                                                                          του Πέτρου Χατζηχριστοδούλου

Παράθεση
Από το Αιγαίο στο Μπουένος Άιρες
http://www.espressonews.gr/default.asp?pid=79&catid=1&artID=1170038

Παράθεση
O Kων/νος Καρούλιας και η Boca Juniors
http://www.armoniaradio.gr/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=2851

JORGE AMEAL
Δήλωση του προέδρου της Boca
 
«Η φίλη συγγραφέας Κυριακή Τρακάδα μας έκανε την τιμή να γράψει την ιστορία ίδρυσης της ομάδας μας. Ηταν μια έκπληξη για μας, καθώς γνωρίζαμε πως οι ρίζες των ιδρυτών της ομάδας μας είναι από τη Μεσόγειο, αλλά δεν υπήρχαν τα περιθώρια να ψάξουμε ακόμα περισσότερο για να βρούμε και άλλα στοιχεία. Η ομάδα χρωστάει πολλά στην Κυριακή. Εχω δεχτεί την πρόσκληση από τον νομάρχη Σάμου κ. Μανώλη Κάρλα και, εάν όλα γίνουν όπως πρέπει, μέσα στον Ιούνιο μπορεί και να βρεθούμε ξανά στην Ελλάδα και τη Σάμο. Είναι υπέροχο να ανακαλύπτουμε τον τόπο των προγόνων των ιδρυτών της ομάδας. Μπράβο στην Κυριακή, μπράβο στον δημοσιογράφο Ανδρέα Αξιώτη που έδειξε ευαισθησία για το θέμα, μπράβο και στην εφημερίδα σας που προβάλλετε κάτι τόσο σημαντικό για την Μπόκα Τζούνιορς. Ελπίζω σύντομα να τα πούμε από κοντά. Καλή αντάμωση».




« Τελευταία τροποποίηση: Κυρ 13 Μάι 2012 22:12 από New Pas. Pas »
* ο ΜΟ τριών δεξιών μπακ είναι 27 έτη, των τριών αριστερών μπακ(αγιόκων) 32,5 έτη και 2 κεντρικοί 20 και 24 ετών για τις “χρεώσεις” των γιόκων ... Χόρχε ο 1ος, Okan o 2oς

Αποσυνδεδεμένος mfbrinkmann

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 566
  • ΤΩΝ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ
    • Προφίλ
Απ: Boca Juniors
« Απάντηση #1 στις: Δευ 14 Μάι 2012 10:42 »
Ωραία ιστορία, μπράβο στην συγγραφέα για την έρευνά της.
Της Πίνδου το μεγαλείο - του Πύρρου η αθάνατη γή...

ΜΚΚΕΓ ΣΛΚ

Αποσυνδεδεμένος ΛΑΜΙΑ FANS

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 21.911
  • ΠΑΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΛΑΜΙΑ!
    • Προφίλ
Απ: Boca Juniors
« Απάντηση #2 στις: Πεμ 07 Φεβ 2013 00:19 »
ΜΠΟΚΑ ΤΖΟΥΝΙΟΡΣ

Οι Γενοβέζοι «μποστέρος» του Μπουένος Άιρες

Αν κάποιος οπαδός θέλει να εκθειάσει την… ιστορική θύρα της ομάδας του, αν θέλει να δώσει το στίγμα του πόσο δυνατή είναι η έδρα της και αν θέλει να καταδείξει πόσο «άρρωστος» είναι με τη λατρεία που τρέφει γι’ αυτήν, ένα πράγμα μπορεί να επικαλεστεί για να γίνει όσο το δυνατόν πιο πιστευτός: το στάδιο «Λα Μπομπονέρα»! Το ιστορικό στάδιο της επίσης ιστορικής Μπόκα Τζούνιορς από το μακρινό Μπουένος Άιρες.

Κάποιοι έχουν πει, ότι ιδρύθηκε για να αποτελέσει το αντίπαλο δέος της Ρίβερ Πλέιτ. Δεν έχουν και τόσο άδικο… Άλλωστε, οι δύο ομάδες όχι μόνο εδρεύουν στην ίδια πόλη, αλλά κατάγονται και από την ίδια περιοχή, στην περιοχή Λα Μπόκα. Αργότερα οι της Ρίβερ έγιναν από εργάτες… αστοί και μεταφέρθηκαν λίγο πιο βόρεια. Η Μπόκα οφείλει την ύπαρξή της σε πέντε Ιταλούς μετανάστες δεύτερης γενιάς από τη Γένοβα, που έδρευαν στο λιμάνι του Μπουένος Άιρες και αποφάσισαν να φτιάξουν τη δική τους ομάδα έχοντας ως κίνητρο και τους αστούς από ένα σημείο κι έπειτα της Ρίβερ. Από τους ιδρυτές της ομάδας προέκυψε και το προσωνύμιο της, οι «Γενοβέζοι».

Στις 3 Ιουνίου του 1905 ο Εστέμπαν Μπιλιέτο, ο Αλφρέντο Σκαρπάτι, ο Σαντιάγκο Σάνα και οι αδελφοί Χουάν και Τεόντορο Φαρένγκα συναντιούνται στο σπίτι του πρώτου, προκειμένου να οργανώσουν την ίδρυση της ποδοσφαιρικής τους λέσχης. Ο πατέρας του πρώτου όμως, τους διώχνει από το σπίτι, πριν οι… πρωτεργάτες της Μπόκα ολοκληρώσουν τα σχέδιά τους, με αποτέλεσμα η… σύσκεψη να ολοκληρωθεί στην πλατεία «Σολίς» της Λα Μπόκα, η οποία σήμερα αναγνωρίζεται ως η βάση των «Γενοβέζων».

Το μοναδικό αγγλικό στοιχείο στην ομάδα -μιας και δε νοείτο ομάδα χωρίς αγγλικό στίγμα εκείνη την εποχή ειδικά στην Αργεντινή- ήταν το όνομά της.  Άλλωστε μία αγγλική λέξη δίπλα στο «Μπόκα» θα έδινε λίγο πρεστίζ στην κακόφημη περιοχή του λιμανιού και εκτός αυτού οι πολλοί Άγγλοι εργάτες στην περιοχή είχαν προλάβει από πολύ νωρίς να δώσουν το αγγλικό στίγμα στα ποδοσφαιρικά κλαμπ της πόλης.


Από «Γενοβέζοι»… Σουηδοί
Αυτό, που παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον με την Μπόκα, είναι ο τρόπος με τον οποίο πήρε τα χρώματά της, το μπλε και το κίτρινο. Στην αρχή η ομάδα σχεδόν άλλαζε χρώματα κάθε σεζόν. Από το ροζ, με το οποίο ξεκίνησε, συνέχισε με τα ασπρόμαυρα. Έλα, όμως, που τα ασπρόμαυρα τα φορούσαν και αντίπαλοι από την περιοχή Λα Μπόκα! Έτσι λοιπόν το ποια εκ των δύο ομάδων θα κρατούσε τα ασπρόμαυρα θα κρινόταν σε -τι άλλο;- έναν ποδοσφαιρικό αγώνα μεταξύ τους. Η Μπόκα έχασε και επομένως έπρεπε να βρει και τα καινούρια της χρώματα. Έτσι, το 1907, οι άνθρωποι της ομάδας αποφάσισαν να τις δώσουν τα χρώματα της σημαίας που θα έφερε, το πρώτο καράβι, που θα προσέγγιζε το λιμάνι του Μπουένος Άιρες. Το καράβι αυτό ήταν το κάργκο «Drottning Sophia» που έφτανε στη Λα Μπόκα από τη μακρινή… Σουηδία! Τα χρώματα της σουηδικής σημαίας είναι ως γνωστόν το μπλε και το κίτρινο κι έτσι το «Drottning Sophia» ήταν η αιτία, ώστε τα δύο αυτά χρώματα να συμβολίζουν μέχρι και σήμερα μία από τις μεγαλύτερες και πλέον ιστορικές ομάδες του πλανήτη.

Το ιστορικό «Λα Μπομπονέρα» έχει επίσης ιδιαίτερη ιστορία… Και ειδικά όσον αφορά τον τρόπο που πήρε το όνομά του. Αν είστε γνώστες της ισπανικής, ήδη θα έχετε καταλάβει για ποιο πράγμα μιλάμε. Η αλήθεια είναι ότι την πρώτη δεκαετία της η Μπόκα δεν είχε σταθερή έδρα με αποτέλεσμα να αγωνίζεται σε διάφορα γήπεδα της περιοχής. Στο πρώτο της ιδιόκτητο γήπεδο έπαιξε από το 1916 ως το 1924, όταν και άνοιξε τις πύλες της η σημερινή της έδρα, η οποία διαμορφωνόταν ανά δεκαετίες με βελτιωτικές κινήσεις, όπως ήταν η αντικατάσταση των ξύλινων κερκίδων από τσιμεντένιες το 1938, αλλά κυρίως η προσθήκη και κατασκευή του τρίτου διαζώματος το 1953. Μ’ αυτή του τη μορφή, το γήπεδο της Μπόκα άρχισε να μοιάζει στους Αργεντίνους με… κουτί από σοκολατάκια, που στα ισπανικά είναι η λέξη «bombonera»! Από προσωνύμιο κατέληξε σήμερα να αποτελεί σήμα κατατεθέν του ποδοσφαίρου σε ολόκληρη τη Λατινική Αμερική. Κι ας ονομάζεται επισήμως η έδρα της Μπόκα «Estadio Alberto J. Armando»! Τα τελευταία έργα στο στάδιο έλαβαν χώρα το 1996 και στη σημερινή του μορφή το «Λα Μπομπονέρα» μπορεί να φιλοξενήσει 61.000 θεατές, επειδή όμως οι φίλοι της ομάδας, δεν είναι πάντα και τα πιο… ήσυχα παιδιά στον κόσμο, σε αγώνες, που διοργανώνονται με πιο αυστηρά μέτρα ασφαλείας, οι θέσεις μειώνονται ουσιαστικά σε 49.000. Χαρακτηριστικό του γηπέδου, είναι οι δονήσεις που προκαλούνται στη μοναδική κάθετη εξέδρα του γηπέδου, όταν οι οπαδοί που βρίσκονται σ’ αυτήν, χοροπηδούν συγχρονισμένα στο ρυθμό των συνθημάτων τους! Εξ’ ου και το… «Το Μπομπονέρα, δεν τρέμει. Χτυπά» («La Bombonera no tiembla. Late»).

Το σήμα της ομάδας έχει αλλάξει πέντε με έξι φορές μέχρι σήμερα, με το περίγραμμά της να είναι το μόνο που έχει παραμείνει σταθερό. Το 1955 με αφορμή τον εορτασμό της 50ης επετείου από την ίδρυση της ομάδας προστέθηκαν στο σήμα φύλλα δάφνης, ενώ άλλαξε και ο… χρωματικός τονισμός (τα χρώματα παρέμειναν ίδια), προκειμένου το σήμα να ταιριάζει ακόμη καλύτερα με τη φανέλα. Το 1970 άρχισαν να μπαίνουν και τα πρώτα αστέρια. Ένα για κάθε τίτλο εντός συνόρων έμπαινε πάνω από τα αρχικά της ομάδας και ένα για κάθε τίτλο, που αφορούσε διοργανώσεις εκτός Αργεντινής έμπαινε κάτω από τα αρχικά της ομάδας. Και φυσικά οι οπαδοί της Μπόκα έβλεπαν στην πορεία τα αστέρια να αυξάνονται όλο και περισσότερο κάθε φορά που η ομάδα τους έφτανε στην κορυφή.
 

Αργεντίνικη… παράνοια

Κι αν εδώ μιλάμε πολλές φορές για… οπαδική παράνοια, τότε, είναι πολύ πιθανό να αλλάξουμε γνώμη αν βρεθούμε στο Μπουένος Άιρες και συνομιλήσουμε με οπαδούς της Μπόκα ή αν ακόμη καλύτερα βρεθούμε στο «Λα Μπομπονέρα». Και ειδικά σε αγώνα κόντρα στη… μισητή Ρίβερ.

Η αιώνια κόντρα των δύο ομάδων ξεκινά φυσικά από τις κοινωνικές τάξεις, τις οποίες αντιπροσωπεύουν η κάθε μία ξεχωριστά. Γιατί μπορεί και οι δύο να οφείλουν την ύπαρξή τους σε ναυτεργάτες, δεν πρέπει να ξεχνάμε όμως, ότι οι της Ρίβερ λίγα χρόνια μετά την ίδρυσή της, έγιναν οι γνωστοί «Εκατομμυριούχοι», μεταφέρθηκαν στα βόρεια προάστια και φυσικά μετατράπηκαν σε εκπροσώπους της αστικής τάξης. Σε αντίθεση πάντα με την Μπόκα που παραμένει γνήσιο παιδί της εργατιάς του Μπουένος Άιρες.

Αιώνιο θέμα συζητήσεων στην πρωτεύουσα της Αργεντινής είναι το ποιοι οπαδοί είναι οι περισσότεροι: της Μπόκα ή της Ρίβερ; Μάλιστα οι «Γενοβέζοι» αυτοαποκαλούνται «la mitad más uno», δηλαδή «μισοί και ένας παραπάνω» για να καταδείξουν… ποιος είναι το αφεντικό της πόλης ή και της χώρας ολόκληρης. Η αλήθεια είναι, ότι μία έρευνα, που έγινε στην Αργεντινή το 2006, κατέδειξε, ότι οι «Γενοβέζοι» αποτελούν το 40% του οπαδικού κινήματος στη χώρα. Μπορεί δηλαδή να μην είναι το… 51%, σύμφωνα με την εν λόγω έρευνα όμως κατέχουν το μεγαλύτερο κομμάτι της πίτας στη σχετική αναλογία.

Επιπλέον, οι οπαδοί της Μπόκα είναι γνωστοί και ως «δωδέκατοι». Προφανώς, θα πείτε, είναι πεπεισμένοι, ότι η ομάδα τους στο «Λα Μπομπονέρα» δεν παίζει ποτέ με 11 παίκτες, αλλά με δώδεκα, με τους ίδιους να ενισχύουν την προσπάθεια των παικτών από τις κερκίδες. Άλλωστε το ίδιο λέμε αρκετές φορές και για ελληνικές ομάδες, που φημίζονται για την αφοσίωση των οπαδών τους. Κι αυτό ισχύει. Όντως οι οπαδοί της Μπόκα θεωρούν ότι είναι ο «12ος παίκτης» της ομάδας.

Η ιστορία όμως από την οποία προέκυψε το προσωνύμιο είναι ακόμη πιο ενδιαφέρουσα. Όταν το 1925 η Μπόκα έκανε την πρώτη της ποδοσφαιρική επίσκεψη στην Ευρώπη, ένας φανατικός οπαδός της με… γερό πορτοφόλι, ο Βικτοριάνο Καφαρένα, ακολούθησε την ομάδα στη Γηραιά Ήπειρο και χρηματοδότησε την προσπάθεια, που έκανε η Μπόκα επί ευρωπαϊκού εδάφους. Κατά τη διάρκεια της παραμονής της Μπόκα στην Ευρώπη, ο Καφαρένα ανέπτυξε τόσο δυνατές σχέσεις με τους παίκτες της ομάδας, που οι ίδιοι τον αποκαλούσαν από ένα σημείο κι έπειτα ως τον 12ο συμπαίκτη τους! Κι έτσι, ακόμη κι όταν οι «Γενοβέζοι» επέστρεψαν στην Αργεντινή, ο Καφαρένα είχε την τύχη να αναγνωρίζεται ως ένας από την ομάδα!

Ας επανέρθουμε όμως, στην αντιπαλότητα του Μπουένος Άιρες… Το επονομαζόμενο «Σούπερκλασικο» («Superclásico») θωρείται ως ένα από τα κορυφαία ντέρμπι του πλανήτη και όχι άδικα. Μάλιστα, η αγγλική εφημερίδα «The Observer» τοποθετεί το «Σούπερκλασικο» σε ένα από τα 50 πράγματα αθλητικής φύσης, που πρέπει να κάνεις κάποιος πριν πεθάνει! Σε 327 μεταξύ τους αναμετρήσεις η Μπόκα έχει κερδίσει 121 φορές, η Ρίβερ έχει επικρατήσει 105 φορές, ενώ ισόπαλα έχουν λήξει 101παιχνίδια. Για τους οπαδούς της Μπόκα, οι της Ρίβερ είναι οι «γκαλίνας», δηλαδή οι… κότες, ενώ αντίστοιχα για τους φίλους της Ρίβερ οι της Μπόκα είναι οι «μποστέρος», δηλαδή ρακοσυλλέκτες, ή απλά σκουπίδια ή… ακόμη καλύτερα τα γουρούνια! Γι’ αυτό άλλωστε και όταν τους υποδέχονται στο «Μονουμεντάλ» αμολούν στον αγωνιστικό χώρο γουρούνια φορώντας πολλές φορές ακόμη και χειρουργικές μάσκες και γάντια! Για την ακρίβεια το «μποστέρος», σημαίνει συλλέκτες κοπριάς και έχει προκύψει από την κοπριά αλόγου, που χρησιμοποιείτο στο εργοστάσιο, που βρισκόταν στη σημερινή τοποθεσία του «Λα Μπομπονέρα». Και αν και ξεκίνησε ως ένας προσβλητικός χαρακτηρισμός από τους ανταγωνιστές της Ρίβερ, σήμερα οι της Μπόκα είναι μάλλον περήφανοι «μποστέρος», μιας και έτσι καταδεικνύουν ακόμη περισσότερο την εργατική τους τάξη.

Ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά της έχθρας μεταξύ των δύο ομάδων είναι το γεγονός, ότι στον αντίστοιχο μωσαϊκό νόμο των οπαδών της Μπόκα, μία εκ των εντολών, αναφέρει, ότι κάθε οπαδός της ομάδας πρέπει λίγο πριν πεθάνει να δηλώσει οπαδός της Ρίβερ, προκειμένου να μην πεθάνει οπαδός των «Γενοβέζων», αλλά αντίθετα να μείνουν οι «γκαλίνας» με έναν λιγότερο!

Το τι γίνεται βέβαια στο Μπουένος Άιρες πριν και μετά από κάθε αγώνα, είναι πολύ δύσκολο να περιγραφεί. Δυστυχώς οι εκδηλώσεις λατρείας δεν είναι πάντα αναίμακτες. Τον Ιούνιο 1968 σε ένα παιχνίδι μεταξύ των δύο «αιώνιων» αντιπάλων στο γήπεδο της Ρίβερ γράφτηκε μία από τις πιο μαύρες σελίδες στην ιστορία του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, όταν 74 οπαδοί των γηπεδούχων χάνουν τη ζωή τους στις κερκίδες από τα φλεγόμενα αντικείμενα που τους πετούν οι οπαδοί της Μπόκα. Το 1994 ένα λεωφορείο που μετέφερε οπαδούς της Ρίβερ για κακή τύχη των επιβατών βρέθηκε στο δρόμο των οπαδών της Μπόκα. Αποτέλεσμα; Δύο νεκροί οπαδοί των «εκατομμυριούχων». Το ακόμη πιο μακάβριο φανερώθηκε όταν, παρότι το ματς είχε λήξει 2-0 υπέρ της Ρίβερ Πλέιτ, οι οπαδοί της Μπόκα γέμισαν την αργεντίνικη πρωτεύουσα με συνθήματα που έδειχναν το σκορ 2-2… 
Και δεν είναι μόνον αυτά τα δύο περιστατικά. Πολλά από τα μεταξύ τους παιχνίδια έχουν λήξει με σφοδρές συγκρούσεις είτε μεταξύ των οπαδών των δύο ομάδων, είτε μεταξύ των οπαδών και της αστυνομίας. Βέβαια, η έχθρα μεταξύ των δύο ομάδων δεν εμπόδισε ποδοσφαιριστές όπως ο Γκάμπριελ Μπατιστούτα και ο Κλαούντιο Κανίγια να φορέσουν τη φανέλα και «εκατομμυριούχων» και των «μποστέρος».


Όλα ξεκίνησαν κάπως έτσι…
Το 1908 οι «Γενοβέζοι» αποστέλλουν αίτηση συμμετοχής στην ποδοσφαιρική ομοσπονδία της χώρας, η οποία και γίνεται αποδεκτή, με τον Χουάν Μπρικέτο, να αποτελεί τον βασικό… χορηγό της ομάδας όντας ο οπαδός που χρηματοδοτεί ουσιαστικά την ομάδα. Έπρεπε να περάσουν πέντε χρόνια, προκειμένου η Μπόκα να βρει το δρόμο που θα την οδηγούσε στη μεγάλη κατηγορία.

Αυτό έγινε το 1913, όταν η Λίγκα αποφάσισε να αυξήσει τις ομάδες της πρώτης κατηγορίας από έξι σε 15 κι έτσι η Μπόκα Τζούνιορς συμμετέχει για πρώτη φορά στο πρώτο τη τάξει πρωτάθλημα της χώρας. Από τότε μάλιστα, δεν έχει λείψει ποτέ από τα μεγάλα σαλόνια του αργεντίνικου ποδοσφαίρου. Κατά την ερασιτεχνική περίοδο του ποδοσφαίρου στην Αργεντινή, που κράτησε μέχρι και την αρχής της δεκαετίας του 1930, η Μπόκα κατέκτησε έξι φορές την πρώτη θέση, αλλά οι ακόμη μεγαλύτερες στιγμές της ήρθαν τα επόμενα χρόνια, όταν οι Αργεντινοί άρχισαν να παίζουν μπάλα επαγγελματικά.

Στις 20 Ιανουαρίου του 1920 η Μπόκα φτάνει στην κατάκτηση του πρώτου της πρωταθλήματος επικρατώντας της Σπορτίβο ντε Αλμάγκρο με 4-0. Ο δεύτερος τίτλος έρχεται την αμέσως επόμενη σεζόν με μία νίκη επί της Μπάνφιλντ με 2-0. Το 1923 η Μπόκα φτάνουν να παίζουν και πάλι τον τίτλο αυτή τη φορά με αντίπαλο την Ουρακάν την οποία χρειάστηκε να αντιμετωπίσουν τέσσερις φορές, προκειμένου να στεφθούν και πάλι πρωταθλητές. Το 1924 η Μπόκα πετυχαίνει το εξής εκπληκτικό: τελείωσε τη σεζόν με 67 γκολ στο ενεργητικό της και μόλις οκτώ παθητικό, ενώ ο μέσος όρος επίτευξης τερμάτων για τους «Γενοβέζους» ήταν 3,52 ανά αγώνα!




Η Μπόκα στην Ευρώπη
Το 1925 και το 1926 ήταν δύο σπουδαίες χρονιές για τους Αργεντίνους, που πραγματοποίησαν το πρώτο τους ταξίδι στην Ευρώπη, προκειμένου να δώσουν μία σειρά φιλικών αγώνων κυρίως επί ισπανικού, γαλλικού και γερμανικού εδάφους με ομάδες, όπως η Ρεάλ Μαδρίτης, η Θέλτα και η Ντεπορτίβο Λα Κορούνια. Αποτέλεσμα; Αργεντινή-Ευρώπη, σημειώσατε… ένα, μιας και σε 19 παιχνίδια επί ευρωπαϊκού εδάφους η Μπόκα επικράτησε στα 15! Στις 28 Ιουνίου του 1926 η ομοσπονδία της Αργεντινής αποφασίζει να αποδώσει ειδικές τιμές στην Μπόκα και τους παίκτες της διακηρύσσοντάς τους ως «Πρωταθλητές της Τιμής» για την προηγούμενη σεζόν και κάθε μέλος της ομάδας τιμάται με το ειδικό βραβείο τιμής.

Το 1926 η Μπόκα κατακτά αήττητη το πρωτάθλημα, το οποίο εξακολουθεί να είναι ερασιτεχνικό. Στο τέλος της σεζόν αποφασίζεται να διοργανωθεί αγώνας μεταξύ της Μπόκα και της Ιντεπεντιέντε για να επικυρωθεί έτσι η ενοποίηση των δύο πρωταθλημάτων (αυτού της ομοσπονδίας της Αργεντινής και αυτού της ομοσπονδίας ερασιτεχνών). Το παιχνίδι ορίζεται στις 20 Φεβρουαρίου 1927, αλλά δεν ολοκληρώνεται ποτέ λόγω της εισβολής οπαδών στον αγωνιστικό χώρο. Ορίζεται εκ νέου για τις 3 Μαρτίου, ο αγώνας όμως δε βγάζει νικητή και η επικείμενη έναρξη της νέας σεζόν δεν άφηνε περιθώρια για τρίτο παιχνίδι. Η Μπόκα συνεχίζει να αγωνίζεται ερασιτεχνικά μέχρι και το 1930, όταν και κατέκτησε τον τελευταίο της τίτλο στο εν λόγω πρωτάθλημα κερδίζοντας τη Ατλάντα με 4-1.


Οι «μποστέρος» γίνονται επαγγελματίες
 Στην πρώτη χρονιά του επαγγελματικού πρωταθλήματος στην Αργεντινή η Μπόκα ήταν η ομάδα που κατέκτησε τον τίτλο. Όσο ακόμη το πρωτάθλημα στη χώρα ήταν ενιαίο, διεξαγόταν δηλαδή σε ημερομηνίες ευρωπαϊκές, ο τίτλος βρέθηκε στα χέρια των «μποστέρος» τις χρονιές 1934, 1935, 1940, 1943, 1944, 1954, 1962, 1964 και 1965. Μετά τον πρώτο διαχωρισμό η Μπόκα κατέκτησε τρεις φορές το Νασιονάλ, το 1969, το 1970 και το 1976, όταν βγήκε πρώτη και στο Μετροπολιτάνο, πράγμα που συνέβη και το 1981. Στο δεύτερο διαχωρισμό του πρωταθλήματος της Αργεντινής η Μπόκα έχει κατακτήσει μέχρι σήμερα το Απερτούρα έξι φορές, το 1992, το 1998, το 2000, το 2003, το 2005 και το 2008 και δύο φορές το Κλαουσούρα το 1999 και το 2006.

Επειδή όμως οι οπαδοί της Μπόκα χρειάζεται να προβάλλουν επιχειρήματα στους εντός συνόρων πολυνίκεις οπαδούς της Ρίβερ, προτιμούν να ξεκινούν την απαρίθμηση των τίτλων τους από τα Κόπα Λιμπερταδόρες, που έχουν κατακτήσει και τα οποία είναι έξι στον αριθμό (1977, 1978, 2000, 2001, 2003, 2007) καθώς και τα δύο Κόπα Σουνταμερικάνα (2004, 2005), ενώ οι «μποστέρος» έχουν κατακτήσει επίσης τρεις φορές το διηπειρωτικό Κύπελλο.

Αυτήν τη στιγμή πάντως η Μπόκα δε θυμίζει σε τίποτα τα δοξασμένα χρόνια του παρελθόντος. Η ομάδα βρίσκεται σε αγωνιστική και οικονομική παρακμή και προσπαθεί να αναγεννηθεί, προκειμένου να καταφέρει και πάλι να πρωταγωνιστήσει στα ποδοσφαιρικά δρώμενα της Αργεντινής και της Λατινικής Αμερικής. Είναι χαρακτηριστικό, ότι το 2009 οι «μποστέρος» επισκέφθηκαν εκ νέου την Ευρώπη έχοντας ως επιπλέον κίνητρο την οικονομική ενίσχυση της ομάδας. Μάλιστα, οι Έλληνες φίλαθλοι είχαν την ευκαιρία να δουν την ομάδα από κοντά και στη Θεσσαλονίκη σε φιλικό αγώνα κόντρα στον Άρη στο «Κλεάνθης Βικελίδης» στις 6 Αυγούστου 2009, αλλά και στην Αθήνα στο ΟΑΚΑ κόντρα στην ΑΕΚ τρεις μέρες μετά.


Ο Μαραντόνα, ο δημοσιογράφος και το τηλέφωνο!
Η ιστορία της Μπόκα Τζούνιορς είναι γεμάτη με πραγματικά ενδιαφέρουσες αφηγήσεις! Μία εξ αυτών αφορά και τον τρόπο, που έφτασε να φορά τη φανέλα της ομάδας ο σούπερ σταρ, Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα. Ο Μαραντόνα ήταν οπαδός της Μπόκα, όπως και ο πατέρας του και γενικότερα το οικογενειακό περιβάλλον, στο οποίο μεγάλωσε, μιας και προερχόταν από την εργατική τάξη. Η επιθυμία του λοιπόν, ήταν να παίξει στην Αργεντινή για τους «μποστέρος». Η ομάδα που του έκανε την πρόταση όμως ήταν η Ρίβερ Πλέιτ. Οι «εκατομμυριούχοι» άλλωστε είχαν την οικονομική δυνατότητα να τον αποκτήσουν.

Οι «Γενοβέζοι» από την πλευρά τους, πρόταση δεν του κατέθεσαν ποτέ. Όταν όμως ένας δημοσιογράφος του έκανε ένα τηλεφώνημα για να τον ρωτήσει, αν τελικά θα δεχθεί την πρόταση, που του έκανε η Ρίβερ, ο Μαραντόνα του είπε, ότι πρέπει να το σκεφτεί, μιας και του είχε γίνει πρόταση από την Μπόκα! Κάτι που, όπως καταλαβαίνετε, δεν έγινε ποτέ! Ο δημοσιογράφος όμως, όπως είναι λογικό, έδωσε την απάντηση του Μαραντόνα στη δημοσιότητα. Άλλο που δεν ήθελαν και οι οπαδοί. Άπαξ και είδαν τέτοια δήλωση από τον Ντιέγκο, άρχισαν να πιέζουν τη διοίκηση της ομάδας να τον πάρει  στην ομάδα. Κι όταν πιέζουν οι «μποστέρος», άντε να τους αρνηθείς! Είδε κι απόειδε η τότε διοίκηση της Μπόκα και φυσικά τον έφερε στην ομάδα! Έτσι λοιπόν, ο Μαραντόνα έκανε την επιθυμία του πραγματικότητα και φόρεσε τη φανέλα της ομάδας της καρδιάς του απαξιώνοντας την πρόταση των «εκατομμυριούχων» και απορρίπτοντάς την μια για πάντα!


Το «εργοστάσιο παραγωγής» παικτών
Ένα από τα λιγοστά πλέον κοινά της Μπόκα με τη Ρίβερ για όλους εμάς που κατοικούμε στην Ευρώπη και φυσικά δε βάζουμε καν σε σύγκριση στην ιεραρχία των ποδοσφαιρικών μας προτιμήσεων το Τσάμπιονς Λιγκ με το Κόπα Λιμπερταδόρες, είναι, ότι και οι δύο ομάδες έχουν αποτελέσει πολλές φορές στο παρελθόν και εξακολουθούν να αποτελούν ένα από τα καλύτερα… εργοστάσια παραγωγής παικτών! Και ξεκινάμε… Ούγκο Ιμπάρα, Ροντόλφο Αρουμπαρένα, Ντιέγκο Κάνια, Έντσο Φερέρα, Ρομπέρτο Αμπονταντσιέρι, Νίκολας Μπουρντίσο, Φερνάντο Γκάγκο, Κλαούντιο Κανίγια, Γκαμπριέλ Μπατιστούτα, Χουάν Ρικέλμε, Κάρλος Τέβες και φυσικά Ντιέγκο Μαραντόνα, είναι μερικά μόνο από τα πολύ μεγάλα ονόματα που οι Ευρωπαίοι οπαδοί είχαν την ευκαιρία να δουν στα ευρωπαϊκά γήπεδα, προερχόμενα πάντα από την Μπόκα Τζούνιορς.

 

TRIVIA

Πρώτος σκόρερ της Μπόκα Τζούνιορς είναι ο Μάρτιν Παλέρμο, που από το 1997 ως το 2001 και από το 2004 μέχρι σήμερα με τη φανέλα των «μποστέρος» έχει πετύχει 230 τέρματα.

Πρώτος σε συμμετοχές είναι ο Ρομπέρτο Μούτσο, που από το 1971 ως το 1986 συμπλήρωσε 426 συμμετοχές.

Η Μπόκα Τζούνιορς μαζί με τη Μίλαν είναι οι δύο ομάδες που κρατούν το παγκόσμιο ρεκόρ σε διεθνείς τίτλους
έχοντας κατακτήσει συνολικά 18.

Οι «μποστέρος» μετρούν 41 επίσημους τίτλους σε επαγγελματικές διοργανώσεις και εντός αλλά και εκτός Αργεντινής, που είναι και οι περισσότεροι για οποιοδήποτε αργεντίνικο κλαμπ.

Η Μπόκα κρατά το ρεκόρ αγώνων χωρίς ήττα στην πρώτη κατηγορία της Αργεντινής με 40 αγώνες από τις 5 Μαΐου 1998 ως τις 2 Ιουνίου του 1999 με 29 νίκες και 11 ισοπαλίες.

απο cobrasports.gr

http://cobrasports.gr/index.php/2011-12-12-03-29-30/2011-12-13-12-17-33/556-2012-01-06-09-59-56
ΚΕΡΚΙΔΑ ΚΑΘΑΡΗ ΑΠΟ ΛΑΜΟΓΙΑ!!!


Αποσυνδεδεμένος ΛΑΜΙΑ FANS

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 21.911
  • ΠΑΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΛΑΜΙΑ!
    • Προφίλ
Απ: Boca Juniors
« Απάντηση #4 στις: Πεμ 14 Φεβ 2013 14:34 »
ΚΕΡΚΙΔΑ ΚΑΘΑΡΗ ΑΠΟ ΛΑΜΟΓΙΑ!!!

Αποσυνδεδεμένος ΛΑΜΙΑ FANS

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 21.911
  • ΠΑΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΛΑΜΙΑ!
    • Προφίλ
Απ: Boca Juniors
« Απάντηση #5 στις: Παρ 02 Ιούν 2017 18:01 »
ΚΕΡΚΙΔΑ ΚΑΘΑΡΗ ΑΠΟ ΛΑΜΟΓΙΑ!!!

Αποσυνδεδεμένος RASTA

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 3.384
    • Προφίλ
Απ: Boca Juniors
« Απάντηση #6 στις: Σαβ 03 Ιούν 2017 17:22 »
" Ανυποχώρητος: σημαίνει να είναι το κεφάλι σου μέσα στο στόμα του λύκου κι εσύ να του λες άντε γαμήσου... "

Fidel Castro

Αποσυνδεδεμένος PAS and stale bread

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 3.039
    • Προφίλ
Απ: Boca Juniors
« Απάντηση #7 στις: Πεμ 01 Νοέ 2018 23:33 »
Copa Libertadores: Σούπερ τελικός Μπόκα - Ρίβερ για πρώτη φορά!

Η Μπόκα Τζούνιορς αναδείχθηκε ισόπαλη (2-2) στο Σάο Πάουλο με την Παλμέιρας και προκρίθηκε στο διπλό τελικό του Copa Libertadores, όπου θ' αντιμετωπίσει τη μεγάλη της αντίπαλο Ρίβερ Πλέιτ. Για πρώτη φορά superclásico στη μάχη για τον τίτλο.

Πεπρωμένο φυγείν αδύνατον! Για πρώτη φορά έχουμε superclásico στο διπλό τελικό του Copa Libertadores. Για πρώτη φορά Μπόκα Τζούνιορς και Ρίβερ Πλέιτ θα διεκδικήσουν τον τίτλο σε μεταξύ τους αναμετρήσεις.

Οι "μιγιονάριος" του Νάτσο Σκόκο είχαν κλείσει πρώτα θέση, καθώς με σούπερ ανατροπή (1-2) πέρασαν από το Πόρτο Αλέγκρε επί της Γκρέμιο τα ξημερώματα της Τετάρτης (31/10). Τις πρώτες πρωινές ώρες (ώρα Ελλάδας) της Πέμπτης (1/11) οι "σενέισες" επιβεβαίωσαν την παρουσία τους στο μεγάλο διπλό τελικό.

Η Μπόκα Τζούνιορς είχε το προβάδισμα, καθώς στο Μπουένος Άιρες είχε επικρατήσει 2-0 της Παλμέιρας με δύο γκολ του Ντάριο Μπενεντέτο. Οι Αργεντινοί άνοιξαν το σκορ στo "Allianz Parque" του Σάο Πάουλο με γκολ του Ουαντσόπε Άμπιλα στο 18ο λεπτό.

Η "βερντάο" ισοφάρισε στο 53' με τον Λουάν και πήρε προβάδισμα με εκτέλεση πέναλτι του Γκόμες ύστερα από επτά λεπτά (60'). Ο "Πίπα" (παρατσούκλι του Ντάριο Μπενεντέτο) έκανε το 2-2 στο 70ό λεπτό, έβαλε "ταφόπλακα" στα όνειρα των Βραζιλιάνων γι' ανατροπή και διαμόρφωσε το τελικό σκορ (2-2). Έδωσε την πρόκριση στην Μπόκα.

Τι γίνεται, όμως, με τους τελικούς; Ίσως να είναι οι πρώτοι στην ιστορία της διοργάνωσης χωρίς την παρουσία φιλοξενούμενων οπαδών (λόγω σχετικής απόφασης στην Αργεντινή για την αποφυγή επεισοδίων). Ο πρώτος είναι προγραμματισμένος να διεξαχθεί στην έδρα της Μπόκα Τζούνιορς, "Bombonera", στις 7 Νοεμβρίου και η ρεβάνς στις 28 του μήνα στην έδρα της Ρίβερ, "Monumental".

Ημέρα Τετάρτη, δηλαδή, αμφότερα τα ματς. Η ομοσπονδία της Νοτίου Αμερικής (Conmebol), όμως, ζήτησε από την αντίστοιχη της Αργεντινής (AFA) να διεξαχθούν Σάββατο (10 και 24) για τηλεοπτικούς κυρίως λόγους.

Έτσι κι αλλιώς είναι η τελευταία διοργάνωση με διπλό τελικό. Από την επόμενη (2019) ο τελικός θα είναι μονός και θα διεξάγεται σε ουδέτερο γήπεδο (Estadio Nacional στο Σαντιάγκο, Χιλή, για την επόμενη σεζόν)

https://www.sport24.gr/football/libertadores/copa-libertadores-souper-telikos-mpoka-river-gia-prwth-fora.5351680.html



Σάββατο 10/11 (Bombonera) και 24/11 (Monumental)          9.μμ ώρα Ελλάδος και τα δύο ματς απ ότι δείχνει στο google.

Αποσυνδεδεμένος fon7

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 26.306
    • Προφίλ
Απ: Boca Juniors
« Απάντηση #8 στις: Κυρ 11 Νοέ 2018 22:24 »
Εικόνες ντροπής στην λατινική Αμερική την τελευταία ώρα.
Δεν θέλουμε ούτε να βλέπουμε μπάλα,ούτε γεμάτες κερκίδες,ούτε ωραία γήπεδα.Τα ίδια βέβαια και σε ότι αφορά τον ΠΑΣ.
Μην μας τύχει.Φτου φτου.Λίγοι και καλοί.Πανηγυρίζουν τα τσιμέντα και τα καρεκλάκια.

Αποσυνδεδεμένος fon7

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 26.306
    • Προφίλ
Απ: Boca Juniors
« Απάντηση #9 στις: Σαβ 24 Νοέ 2018 08:03 »
Τρέλα στην προπόνηση της Μπόκα! (video)
Απίστευτες στιγμές στο γήπεδο της Μπόκα Τζούνιορς, με 60.000 οπαδούς να γεμίζουν τις εξέδρες για να εμψυχώσουν την ομάδα τους εν' όψει της ρεβάνς του τελικού του Κόπα Λιμπερταδόρες!

Απίστευτες στιγμές στο γήπεδο της Μπόκα Τζούνιορς, με 60.000 οπαδούς να γεμίζουν τις εξέδρες για να εμψυχώσουν την ομάδα τους εν' όψει της ρεβάνς του τελικού του Κόπα Λιμπερταδόρες!

Η Μπόκα αντιμετωπίζει το Σάββατο τη Ρίβερ στο Superclasico που θα κρίνει ποια από τις δύο μεγάλες ομάδες του Μπουένος Άιρες θα στεφθεί πρωταθλήτρια Ν. Αμερικής, μετά το 2-2 του πρώτου αγώνα.

Η διοίκηση ανακοίνωσε την διεξαγωγή ανοικτής προπόνησης καθώς οι οπαδοί της Μπόκα δεν θα βρεθούν στο «Μονουμεντάλ» για τη ρεβάνς και το γεγονός ότι το «Μπομπονέρα» άνοιξε τις πόρτες του χωρίς εισιτήρια, είχε ως αποτέλεσμα στις εξέδρες να βρεθούν 60.000 φίλαθλοι, ενώ άλλοι 10.000 κλείστηκαν έξω! Aξίζει να σημειωθεί ότι το «Μπομπονέρα» έχει χωρητικότητα 49.000 θεατών, οπότε τέθηκαν ζητήματα ασφαλείας των φιλάθλων. Το γήπεδο και οι γύρω δρόμοι είχαν πλημμυρίσει μία ώρα πριν από την έναρξη του αγώνα, με αποτέλεσμα ο σύλλογος να εκδώσει ανακοίνωση ζητώντας από τους οπαδούς να μην κατευθύνονται προς τα εκεί, καθώς δεν υπήρχε περίπτωση να παρακολουθήσουν την προπόνηση.

Οι φίλοι της Μπόκα αποθέωσαν παίκτες και προπονητή, οι οποίοι ανταπέδωσαν το χειροκρότημα, ενώ ένας φίλαθλος εισέβαλλε στον αγωνιστικό χώρο για να αγκαλιάσει τον Κάρλος Τέβες, κερδίζοντας και μία φανέλα πριν τον απομακρύνουν οι άνδρες της ασφάλειας.

Δείτε σχετικά στιγμιότυπα:

https://youtu.be/-0QfJjdLA0Y
nova sports.gr
« Τελευταία τροποποίηση: Σαβ 24 Νοέ 2018 08:09 από fon7 »

Αποσυνδεδεμένος fon7

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 26.306
    • Προφίλ
Απ: Boca Juniors
« Απάντηση #10 στις: Παρ 10 Μάι 2019 19:28 »
Παράθεση
Ο επιθετικός Ραμόν Άμπιλα "Γουαντσόπε" της Μπόκα έχει μια συνήθεια. Βγαίνει συνέχεια οφσάιντ. Έτσι, θεούλης οπαδός στο ματς του Λιμπερταδόρες, στήθηκε στο ημίχρονο στην έξοδο των αποδυτηρίων και σήκωσε ένα χαρτόνι που έγραφε: "Γουαντσόπε, αν δεν βγεις οφσάιντ θα σου πληρώσω το μπάρμπεκιου"
El Sombrero

Αποσυνδεδεμένος fon7

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 26.306
    • Προφίλ
Απ: Boca Juniors
« Απάντηση #11 στις: Κυρ 26 Μάι 2019 20:06 »
Παράθεση
Όταν το Μπομπονέρα μίλησε
Για όποιον δεν ασχολείται με το ποδόσφαιρο, το γήπεδο είναι απλά ακόμα ένα κτίσμα, άψυχα τσιμέντα και μέταλλα, ένας χώρος που κάποιοι περνούν 2 ώρες περίπου για να δουν ένα θέαμα. Για όσους αγαπούν το ποδόσφαιρο, το γήπεδο είναι ζωντανό, τρέφεται από τις εμπειρίες, τις χαρές, τα δάκρυα και τις απογοητεύσεις. Είναι σπίτι, είναι μια ιστορία που γράφεται συνέχεια, συνυφασμένο με την ομάδα που φιλοξενεί, μέρος της θρησκευτικής εμπειρίας της μπάλας. Και όπως όλα τα σπίτια δεν είναι ίδια, έτσι κι όλα τα γήπεδα δεν είναι. Ένα από αυτά που θα μπορούσαν να διηγούνται ιστορίες για ώρες, είναι το Μπομπονέρα στο Μπουένος Άιρες. Γνωστή αθλητική εταιρία έκανε πράξη σε ένα ωραίο σποτάκι, τι θα έλεγε το ιστορικό γήπεδο της Μπόκα:
sombrero.gr

Αποσυνδεδεμένος fon7

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 26.306
    • Προφίλ
Απ: Boca Juniors
« Απάντηση #12 στις: Σαβ 22 Ιούν 2019 10:28 »


Κουιζάκι απλό

Αποσυνδεδεμένος fon7

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 26.306
    • Προφίλ
Απ: Boca Juniors
« Απάντηση #13 στις: Παρ 13 Μάρ 2020 18:20 »
Σήμερα τα ξημερώματα είχαμε για πρώτη φορά ένα ιστορικό Γκρέμιο-Ιντερνασιονάλ για το Κόπα Λιμπερταδόρες. Το ματς έληξε 0-0, αλλά το ξύλο μεταξύ των παικτών έκανε το τελικό σκορ στις κόκκινες κάρτες 4-4. Και πάλι όμως, οι Βραζιλιάνοι δεν κατάφεραν να ξεπεράσουν το ιστορικό Μπόκα Τζούνιορς-Σπόρτινγκ Κριστάλ που τελείωσε με 19 αποβολές, συλλήψεις και έναν θάνατο μέσω... τηλεόρασης.



19 αποβολές και ένας τηλεοπτικός θάνατος
Υπάρχουν παιχνίδια που μένουν στην ιστορία για το ποδόσφαιρο που προσέφεραν, υπάρχουν και παιχνίδια που γίνονται θρυλικά για άλλους λόγους. Ένα τέτοιο έγινε σαν σήμερα το 1971 στα πλαίσια του Κόπα Λιμπερταδόρες. Εκείνα τα χρόνια, το Λιμπερταδόρες είχε ομίλους (εικοσικάτι χρόνια πιο πριν από τα γατάκια του Τσάμπιονς Λιγκ) με γεωγραφικά κριτήρια. Ο πρώτος όμιλος είχε ομάδες του Περού (Ουνιβερσιτάριο και Σπόρτινγκ Κριστάλ) και της Αργεντινής (Μπόκα Τζούνιορς και Ροζάριο Σεντράλ).

Στην 4η αγωνιστική η Μπόκα υποδεχόταν στο Μπομπονέρα την Σπόρτινγκ Κριστάλ με τις δυο ομάδες να έχουν από 4 βαθμούς και το ματς στην Λίμα να έχει λήξει με 2-0 υπέρ της Κριστάλ. Οι Περουβιανοί άνοιξαν το σκορ στο 17′ παγώνοντας προσωρινά τους 60.000 οπαδούς της Μπόκα. Οι “Γενοβέζοι” όμως αντέδρασαν γρήγορα και στο 25′ το σκορ είχε γίνει 2-1 μέσα σε ντελίριο. Η Σπόρτινγκ Κριστάλ μολαταύτα έδειξε χαρακτήρα και στο 69′ ισοφάρισε, με το ματς από εκεί και πέρα να μετατρέπεται σε μάχη  και τις δυο ομάδες να θέλουν τη νίκη.

Στο 89′ (κατά άλλους στο 85′) έγινε η φάση που σημάδεψε τον αγώνα και είναι λίγο δύσκολο να ξέρουμε την πραγματικότητα, καθώς η ιστορία έχει διαφορετική μορφή ανάλογα από ποιον τη διαβάζεις. Ο Ρογκέλ της Μπόκα έπεσε στην περιοχή της Κριστάλ ζητώντας πέναλτι. Οι Περουβιανοί υποστηρίζουν ότι ήταν επιθετικό φάουλ, οι Αργεντίνοι ότι ήταν πέναλτι. Ο Κολομβιανός διαιτητής δεν έδειξε τίποτα. Κάπου εκεί “all hell broke loose”. Ο Περουβιανός Φερνάντο Μεγιάν (με το παρατσούκλι “Κόνδορας”) κρατούσε την μπάλα και ο στράικερ Άνχελ Ρόχας της Μπόκα έτρεξε κατά πάνω του και τον σήκωσε στον αέρα. Την ίδια στιγμή ο αμυντικός της Μπόκα Ρουμπέν Σουνιέ έριξε μπουνιά σε έναν άλλον παίκτη της Κριστάλ, ενώ κατά άλλους στη συνέχεια τον κυνηγούσε στο γήπεδο με το σημαιάκι του κόρνερ, μέχρι που ο αντίπαλος του έριξε εναέρια κλωτσιά. Από εκεί και πέρα το ξύλο έπεφτε συνεχώς. Κλωτσιές, μπουνιές και ένα μαγικό γνήσιο λατινοαμερικάνικο σκηνικό που άφησε ιστορία. Δυστυχώς το βιντεάκι είναι σύντομο:

&feature=emb_title

Το αποτέλεσμα ήταν το παιχνίδι να διακοπεί και ο διαιτητής να αποβάλλει 19 παίκτες, καθώς τη γλίτωσαν μόνο οι δυο τερματοφύλακες και ένας ακόμα παίκτης της Μπόκα, ο Περουβιανός Μελέντες. Οι περισσότεροι από τους παίκτες συνελήφθησαν και πέρασαν τη νύχτα σε ένα αστυνομικό τμήμα του Μπουένος Άιρες. Ο μόνος που τη γλίτωσε ήταν ο Ορλάντο λα Τόρρε, αλλά όχι για ευχάριστο λόγο. Το ματς ήταν το πρώτο που μεταδόθηκε ποτέ δορυφορικά στο Περού και πάνω στα επεισόδια η μητέρα του που έβλεπε τον αγώνα, έπαθε καρδιακή προσβολή και πέθανε. Ο Ορλάντο αφέθηκε για να ταξιδέψει πίσω στην πατρίδα του. Την ίδια στιγμή στην Λίμα κόσμος είχε συγκεντρωθεί με άγριες διαθέσεις έξω από την πρεσβεία της Αργεντινής για να διαμαρτυρηθεί για τις συλλήψεις των παικτών της Κριστάλ. Οι παίκτες αν και αρχικά τιμωρήθηκαν με 30 μέρες κράτηση, αφέθηκαν ελεύθεροι και γνώρισαν υποδοχή ηρώων στο αεροδρόμιο. Πέρασαν όμως μια νύχτα στο κρατητήριο, όπου ξέχασαν γρήγορα την κόντρα τους και έφαγαν μαζί πίτσες (τις οποίες τους έστειλε ένας οπαδός της Κριστάλ) με γάλα (!), ενώ συγκινήθηκαν (!!) από το δράμα του μοναδικού άλλου κρατούμενου. Μιας πόρνης που είχε συλληφθεί και δεν είχε χρήματα για να βγει και τους παρακαλούσε να τη βοηθήσουν. Οι παίκτες και των δυο ομάδων μάζεψαν λεφτά και τελικά η αθώα πόρνη του Μπουένος Άιρες έφυγε ελεύθερη.



Λόγω των τιμωριών των παικτών η Κριστάλ αναγκάστηκε να κατέβει με αναπληρωματικούς και μικρούς και έχασε τα επόμενα δυο παιχνίδια. Η Μπόκα, της οποίας ο πρόεδρος ζήτησε παραδειγματική τιμωρία των παικτών, τιμωρήθηκε από τη διοργάνωση και δεν έπαιξε τα επόμενα δυο παιχνίδια. Για αρκετό καιρό οι εφημερίδες των δυο χωρών έγραφαν προκλητικά άρθρα κατηγορώντας οι μεν τους δε και εμπλέκοντας ακόμα και την πολιτική κατάσταση κάθε χώρας. Η 17η Μαρτίου του 1971, έμεινε ως μια ιστορία ποδοσφαιρικής μαγείας και απίστευτης λατινοαμερικάνικης καφρίλας.
sombrero.gr

Αποσυνδεδεμένος RASTA

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 3.384
    • Προφίλ
" Ανυποχώρητος: σημαίνει να είναι το κεφάλι σου μέσα στο στόμα του λύκου κι εσύ να του λες άντε γαμήσου... "

Fidel Castro

Αποσυνδεδεμένος fon7

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 26.306
    • Προφίλ
Απ: Boca Juniors
« Απάντηση #15 στις: Σαβ 21 Μάρ 2020 12:31 »
Παράθεση
Οι πρωταγωνιστές είναι οι παίκτες, οι προπονητές, ενίοτε οι πρόεδροι κι οι φίλαθλοι. Υπάρχουν όμως σε κάθε σύλλογο κι οι απλοί άνθρωποι που προσφέρουν. Η ιστορία του Όσκαρ Λαουντόνιο που πέρασε τα 80 του, αλλά συνεχίζει να δίνει το σύνθημα για την είσοδο των παικτών στο Μπομπονέρα:



Οι ομάδες κι οι άνθρωποί τους: “Λόκο Μπαντερίτα”
Ο κόσμος στις εξέδρες παραληρεί,  έχει μαζευτεί εκεί για έναν ακόμα αγώνα, αρκετά λεπτά πριν τη σέντρα, για να “μυρίσει” το χορτάρι του γηπέδου. Να βιώσει την αναμονή. Και τα βλέμματα πέφτουν σε έναν άνθρωπο. Δεν είναι ο πρωταγωνιστής, κανείς δεν θα τον αναφέρει ως τον MVP του αγώνα, αλλά για εκείνα τα λίγα δευτερόλεπτα όλοι ασχολούνται με αυτόν. Γίνεται κυριολεκτικά ο σημαιοφόρος και δίνει το μήνυμα: “το παιχνίδι ξεκινά”. Στην ψυχολογία, η ιεροτελεστία αναφέρεται σε μια συμπεριφορά που επαναλαμβάνεται περιοδικά με στόχο να καταπολεμήσει το άγχος. Μπορεί να είναι κάποιο γούρι ή απλά μια διαδικασία που γίνεται για να τονώσει το μυαλό. Ή απλώς, για να τρομάξει τον αντίπαλο.

Έτσι και στο Μπομπονέρα, το στάδιο που δεν τρέμει, αλλά πάλλεται. Οι παίκτες μπαίνουν στον χαμηλοτάβανο, κλειστοφοβικό διάδρομο από τα έγκατα της γης για να βγουν στο γήπεδο. Όταν φτάσουν στα σκαλάκια που οδηγούν στο χορτάρι, όλα παίρνουν τον δρόμο τους. Ο Όσκαρ “Κάτσο” Λαουντόνιο, ντυμένος σαν… λατέρνα, κουνάει τη σημαία του λίγο μετά το τελευταίο σκαλοπάτι για να υποδεχτεί τους 11 εκλεκτούς. Ο κόσμος τον βλέπει, καταλαβαίνει ότι οι παίκτες της Μπόκα ετοιμάζονται να βγουν στο γήπεδο κι ο πανζουρλισμός ξεκινά.



Ο Λαουντόνιο στα νιάτα του ήταν πυγμάχος και μάλιστα αρκετά καλός. Όχι τόσο καλός όσο ο αδερφός του Άμπελ Λαουντόνιο που αναδείχτηκε χάλκινος ολυμπιονίκης στη Ρώμη το 1960. Ο Όσκαρ, από τη δεκαετία του 1980, βρήκε δουλειά στην αγαπημένη του Μπόκα. Πρώτα στα εισιτήρια, μετά σε άλλους ρόλους στον σύλλογο, βοηθώντας την ομάδα σε κάθε ανάγκη. Μέχρι που σε μια κουβέντα με έναν άλλον άνθρωπο της Μπόκα υποστήριξε ότι η Μπόκα είναι πάθος, πρέπει να είναι ένα καρναβάλι, η είσοδος πρέπει να είναι αποθεωτική. Από τότε άλλαξε και το πόστο του και από το 1994 έγινε… σημαιοφόρος. Έχει γνωρίσει τα μεγαλύτερα ινδάλματα που πέρασαν από τον σύλλογο. Τον Ντιέγκο, τον Παλέρμο, τον Ρικέλμε και ένα σωρό ακόμα. Ξεκίνησε μόνο με τη σημαία και με τον καιρό έβαλε μέσα και τις γραφικές στολές, τις οποίες επιμελείται με πολύ μεράκι η σύζυγός του. «Η Μπόκα είναι ομάδα της γειτονιάς, ομάδα του καρναβαλιού», λέει σε μια συνέντευξή του το 2015. «Δεν μπορείς να πας με τη γραβάτα σου εκεί, πρέπει να φοράς κάτι ξεχωριστό». Ο ίδιος δεν είναι ποδοσφαιριστής ή προπονητής, ούτε καν φυσιοθεραπευτής ή ball boy. Η συμβολή του είναι θεωρητικά περιορισμένη στην έκβαση του αγώνα, αλλά παίζει κι αυτός τον δικό του ρόλο για να δημιουργήσει αυτό το χαρούμενο πανηγύρι του ποδοσφαίρου.


Από παιχνίδι της Αργεντινής στο Μπομπονέρα. Με αλλαγή στη σημαία και τα χρώματα, αλλά με το ίδιο πάθος.

Το καλοκαίρι του 2018 δυστυχώς, έζησε μια πολύ άσχημη στιγμή. Ένα μέλος της διοίκησης τον κατηγόρησε ότι έκλεψε ένα κινητό και του ζητήθηκε να παραιτηθεί. Ο “Κάτσο” δεν μπορούσε να το πιστέψει. Δεν πίστευε ότι μπορούσαν να κατηγορήσουν έναν άνθρωπο μετά από τόσα χρόνια και δεν μπορούσε να πιστέψει ότι θα έχανε την αγαπημένη του ασχολία, τη δουλειά του. Δέχτηκε μηνύματα συμπαράστασης από πολλούς. Ο Κάρλος Τέβες τον πήρε τηλέφωνο από το εξωτερικό για να τον στηρίξει. Τελικά, ο Λαουντόνιο ενημερώθηκε ότι όλα ήταν “μια παρεξήγηση”. «Δεν έχω ακουμπήσει ούτε ένα ζευγάρι κάλτσες, ούτε μια φανέλα τόσα χρόνια», είπε με παράπονο μετά το τέλος της περιπέτειας που τον έκανε να ξυπνάει και να βάζει τα κλάματα για την αδικία. Η υπόθεση τελείωσε με τη δικαίωσή του, ο “Λόκο Μπαντερίτα”, όπως είναι γνωστός στον κόσμο της Αργεντινής, κράτησε τη θέση του τελικά στην ομάδα και συνέχισε να κουβαλά τη βαριά τσάντα με τη στολή και το κοντάρι της σημαίας σε κάθε παιχνίδι της Μπόκα στο Μπομπονέρα για να κάνει αυτό που ξέρει καλύτερα. Παρά τα χρόνια του (έχει φτάσει τα 84 πλέον), η καθημερινή προπόνηση που του έμεινε από τα χρόνια της πυγμαχίας τον κρατά μάχιμο. Και είναι αυτοί οι άνθρωποι που κρατούν το ποδόσφαιρο πιο ανθρώπινο και μας θυμίζουν ότι πρέπει να είναι γιορτή.
sombrero.gr

Παράθεση


Μπομπονέρα: Κάτι παραπάνω από ένα γήπεδο
Αν το ποδόσφαιρο είναι θρησκεία, τότε όπως οι πιστοί μαζεύονται στην Μέκκα ή πάνε γονατιστοί στην Τήνο, έτσι κι οι ποδοσφαιρόφιλοι έχουν τους ναούς τους. Τα δόγματα φέρνουν κόντρες, έχθρες, αλλά ορισμένοι από τους ναούς μπαίνουν στην αιωνιότητα του αθλήματος, ακόμα κι αν δεν είσαι πιστός τους. Κάπου ανάμεσα στα μικρά και χρωματιστά σπιτάκια της γειτονιάς Λα Μπόκα στο Μπουένος Άιρες, εκεί που παλιότερα κυριαρχούσαν οι μυρωδιές από τα ναυπηγεία και από τα φρούτα των μαγαζιών, υψώνεται ένας από τους σημαντικότερους ποδοσφαιρικούς καθεδρικούς, το Εστάδιο Λα Μπομπονέρα. Ένα από τα κορυφαία γήπεδα του κόσμου, μια εμπειρία που βρίσκεται σε πολλές λίστες του τύπου “τα 100 πράγματα που πρέπει να κάνεις πριν πεθάνεις“, η έδρα της Μπόκα, το γήπεδο που είχαν για σπίτι παίκτες όπως ο Μαραντόνα, ο Ρικέλμε, ο Παλέρμο, ο Μπατιστούτα.

Όσο περίεργο και αν ακούγεται, το Εστάδιο Αλμπέρτο Αρμάντο (όπως είναι το τωρινό του όνομα προς τιμή ενός διοικητικού παράγοντα του συλλόγου) έχει… βαλκανική προέλευση, καθώς κύριος υπεύθυνος για το σχεδιασμό του ήταν ο Σλοβένος αρχιτέκτονας Βίκτορ Σούλτσιτς, που μαζί με τους συνεταίρους του είχαν κατασκευάσει προηγουμένως την πανέμορφη αγορά του Αμπάστο στο Μπουένος Άιρες. Το Μπομπονέρα αποτελεί εκτός από ποδοσφαιρικό ναό και ένα αρχιτεκτονικό επίτευγμα, αφού με το σχέδιό του καταφέρνει να εκμεταλλεύεται στο έπακρο κάθε χώρο για να γεμίσει με θέσεις. Είναι γνωστό στους περισσότερους ότι το όνομά του σημαίνει κουτί με σοκολατάκια, ίσως είναι λιγότερο γνωστό ότι δεν είναι απλά το σχήμα του, αλλά και το γεγονός ότι ο Σούλτσιτς πήγαινε στις συναντήσεις με ένα τέτοιο κουτάκι για να δείξει τις ομοιότητες και στους υπόλοιπους. Ένα γήπεδο σε σχήμα D, με τρεις εξέδρες με καμπύλη και μια ακόμα εντελώς ευθεία που δεν έχει σχέση με το υπόλοιπο γήπεδο. Αυτό έγινε γιατί έπρεπε να χτιστεί στον ίδιο χώρο με το παλιό ξύλινο γήπεδο που ήταν σαφώς μικρότερο.


Το Μπομπονέρα στα χρόνια κατασκευής τρίτου διαζώματος

Την 25η Μαϊού 1940, χωρίς το τρίτο διάζωμα αλλά και χωρίς το πέταλο που σήμερα αποτελεί το σπίτι των φανατικών της “La 12”, το Μπομπονέρα άνοιξε για ένα φιλικό με τη Σαν Λορένσο. Τα επόμενα χρόνια ολοκληρώθηκε και συμπληρώθηκε και οι πιο ουσιαστικές αλλαγές έγιναν περίπου σαράντα χρόνια αργότερα. Στο γήπεδο έχουν γίνει εκατοντάδες ματς, έχουν περάσει γενιές φιλάθλων, έχει παίξει η εθνική Αργεντινής και φυσικά έχουν γίνει πάρα πολλά superclasico. Γιατί όπως έχουμε ξαναπεί, αν δεν υπήρχε η Ρίβερ, δεν θα έπρεπε να υπάρχει κι η Μπόκα.


Ο φανατικός είναι είναι φίλαθλος στο άσυλο. Σε κατάσταση επιληψίας κοιτάζει το παιχνίδι, αλλά δεν το βλέπει. Δικιά του είναι η κερκίδα. Εκεί είναι το πεδίο μάχης του.”
– Εντουάρντο Γκαλεάνο

Η διάσημη ατάκα για το γήπεδο λέει: “Το Μπομπονέρα δεν τρέμει, πάλλεται“. Σαν ζωντανός οργανισμός, συμμετέχει κι αυτό, ζει το παιχνίδι. Θα μπορούσαν όλα αυτά να είναι υπερβολές των Μποστέρος θα πει κανείς, όλοι οι οπαδοί θεωρούμε το δικό μας γήπεδο το καλύτερο. Αλλά το παραδέχονται κι οι αντίπαλοι. Ο τεράστιος Χόρχε Βαλντάνο θυμάται το ντεμπούτο του ως φιλοξενούμενος στο Μπομπονέρα. Καθώς έδενε τα παπούτσια του, ένιωθε να κουνιέται. Κάποιος πιο έμπειρος συμπαίκτης του τον πλησίασε. “Δεν είσαι εσύ μικρέ, είναι το γήπεδο“.  Στο ίδιο μήκος κύματος κι ο Ερνάν Κρέσπο με τα χρώματα της Ρίβερ. “Θυμάμαι ότι ήμουν 18 χρονών κι ο Αριέλ (Ορτέγκα) 19. Βρισκόμουν στο χορτάρι και είναι αλήθεια ότι το γήπεδο πάλλεται. Βρισκόμουν εκεί και νόμιζα ότι έτρεμαν τα πόδια μου. Μετά είδα τα χαρτάκια που αναπηδούσαν και κατάλαβα ότι ήταν ο κόσμος“. Την ατμόσφαιρα την έχει ζήσει κι ο Πελέ: “Έχω παίξει σε όλα τα γήπεδα του κόσμου, τον σεισμό που νιώθεις όταν μια ομάδα βγαίνει στο γήπεδο δεν τον νιώθεις πουθενά όπως στο Μπομπονέρα“. Θα μπορούσαμε να κάνουμε λίστα. Ζίκο, Αμπρέου, Ινιέστα, τεράστια ονόματα που έχουν εκφράσει το δέος τους για το γήπεδο, χωρίς να έχουν παίξει ποτέ στην Μπόκα.

&feature=emb_title

Πριν περίπου ένα χρόνο, η Μπόκα κυκλοφόρησε ένα βίντεο στο οποίο ο ποδοσφαιριστής Παβόν μας ταξιδεύει από τα αποδυτήρια στον αγωνιστικό χώρο του Μπομπονέρα. Δυστυχώς δεν υπάρχει κόσμος εκείνη την ώρα, αλλά και πάλι καταλαβαίνεις αρκετά. Ο Παβόν μπαίνει σε έναν χαμηλοτάβανο, στενό διάδρομο. Αν έχει πάει κανείς ως φαντάρος στη Β. Ελλάδα σε κάποιο από τα οχυρά του 2ου παγκοσμίου πολέμου, κάτι τέτοιο θυμίζει.  Οι τοίχοι ασβεστωμένοι, σαν να μην έχει αλλάξει τίποτα από το 1940. Μόλις μπαίνει κάποιος εκεί, νιώθει το τούνελ να αντηχεί τις φωνές των οπαδών. Προχωρώντας όλο και πιο κοντά στην έξοδο, οι τοίχοι κουνιούνται. Πρέπει να σκύψεις σε ορισμένα σημεία, δίπλα από τα βιομηχανικά φώτα, σαν να’ ναι σχεδιασμένο για να μπεις με σεβασμό στον ποδοσφαιρικό ναό. Η τελευταία στάση των παικτών για έναν όρκο νίκης και μετά τα τελευταία βήματα. Φτάνεις στα σκαλοπάτια και όλα ξεκινούν. Μια απότομη κλίση και το μόνο που βλέπεις είναι ο ουρανός του Μπουένος Άιρες. Πατάς στο χορτάρι του Μπομπονέρα.

&feature=emb_title
“Βρισκόμασταν στα αποδυτήρια και κατάλαβα ότι ήμασταν ακριβώς κάτω από την εξέδρα των οπαδών της Μπόκα. Άρχισαν να ουρλιάζουν και οι τοίχοι έτρεμαν, ήταν σαν κουνιέται το γήπεδο. Δεν το έχω ξαναζήσει πουθενά.”
-Φαμπιάν Αγιάλα (κατά τη θητεία του στη Ρίβερ Πλέιτ)

Αυτό δεν σημαίνει φυσικά ότι η Ρίβερ δεν έχει κερδίσει ποτέ εκεί, ότι πάντα υποκύπτει στην ατμόσφαιρα. Στην ιστορία των κλάσικο πολλές ποδοσφαιρικές “κηδείες” έχουν γίνει. Κάτι τέτοιο θα θέλει να κάνει και αύριο η Ρίβερ, για να μειώσει τη διαφορά της από την πρωτοπόρο Μπόκα. Σε ένα ματς με μεγάλη σημασία για το πρωτάθλημα, καθώς οι Γενοβέζοι έχουν μία διαφορά ασφαλείας που μπορεί να μειωθεί από τις έξι ομάδες που βρίσκονται σχετικά κοντά της, αν χάσει.

Κατά διαβολική σύμπτωση, το σούπερκλάσικο γίνεται σε μια πολύ άσχημη επέτειο, μια μαύρη νύχτα για το Μπομπονέρα. Όταν στα πλαίσια του Κόπα Λιμπερταδόρες, ορισμένοι οπαδοί της Μπόκα επιτέθηκαν σε ποδοσφαιριστές της Ρίβερ την ώρα που αυτοί πήγαιναν στα αποδυτήρια για το ημίχρονο. Μια επίθεση στην οποία χρησιμοποιήθηκε μέχρι και σπρέι πιπεριού. Οι οπαδοί της Ρίβερ βρήκαν την ευκαιρία να κάνουν καζούρα στους αντιπάλους, αλλά και έναν καλό σκοπό μαζί. Ο δράστης της επίθεσης με το σπρέι αποκαλύφθηκε ότι ήταν γνωστός οπαδός με το παρατσούκλι “ο Ψωμάς”, μια που διατηρεί φούρνο. Έτσι λοιπόν, ανήμερα του γεγονότος οι οπαδοί της Ρίβερ θα γιορτάσουν την παγκόσμια ημέρα διακοπής και καλούν όσους μπορούν να προσφέρουν ψωμί για ανθρώπους που το έχουν ανάγκη. Με ένα σμπάρο, δυο τρυγόνια…
sombrero.gr

Αποσυνδεδεμένος RASTA

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 3.384
    • Προφίλ
Απ: Boca Juniors
« Απάντηση #16 στις: Σαβ 21 Μάρ 2020 13:38 »
ο γιος μου εκδηλώθηκε..."πατέρα ,συμπαθώ Rosario Central αλλά είμαι Boca Juniors"  :pashat: :P
" Ανυποχώρητος: σημαίνει να είναι το κεφάλι σου μέσα στο στόμα του λύκου κι εσύ να του λες άντε γαμήσου... "

Fidel Castro

Αποσυνδεδεμένος fon7

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 26.306
    • Προφίλ
Απ: Boca Juniors
« Απάντηση #17 στις: Σαβ 21 Μάρ 2020 13:43 »
Χρωματικά πάντως είναι οκ  :)) :))

Αποσυνδεδεμένος RASTA

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 3.384
    • Προφίλ
Απ: Boca Juniors
« Απάντηση #18 στις: Πεμ 02 Απρ 2020 10:57 »
Τέβες: «Ο ποδοσφαιριστής μπορεί απλήρωτος κι ένα χρόνο, όχι αυτός που παλεύει να ταΐσει τα παιδιά του»


Ο Κάρλος Τέβες μίλησε με ειλικρίνεια και λογική αναφορικά με την κατάσταση της δύσκολης περιόδου που διανύουμε και τον οικονομικό αντίκτυπο του κορονοϊού, ξεκαθαρίζοντας πως οι ποδοσφαιριστές δεν συγκρίνονται με τους απλούς μεροκαματιάρηδες που βρίσκονται σε απόγνωση για να ταΐσουν την οικογένειά τους.

«Το χτύπημα είναι περισσότερο για τους παππούδες μας, τους γονείς μας. Περισσότερο ο φόβος είναι για εκείνους παρά για τον εαυτό μας. Οι φτωχές γειτονιές είναι εκεί που πλήττονται πιο πολύ. Εμείς προσπαθούμε να βοηθήσουμε.  Δεν μπορεί να κερδοσκοπούν κάποιοι όταν οι άνθρωποι δεν έχουν χρήματα Είναι σημαντικό να είμαστε μαζί και να προσπαθούμε να βοηθήσουμε τους ανθρώπους που το χρειάζονται.

Πρέπει να είμαστε ευγνώμονες που είμαστε καλά και υγιείς. Ο ποδοσφαιριστής μπορεί να ζήσει έξι μήνες ή ένα χρόνο χωρίς να πληρωθεί. Δεν είναι στην απόγνωση  που έχει εκείνος που ζει με τα παιδιά κάθε μέρα και πρέπει να φύγει από το σπίτι του στις 6 το πρωί και να επιστρέψει στις 7 το απόγευμα για να ταΐσει την οικογένεια. Δεν είμαστε όλοι το ίδιο σε αυτή την περίπτωση» είπε ο «απάτσι» σε τηλεοπτικό σταθμό της Αργεντινής.
http://gazzetta.gr/football/world/article/1462031/teves-o-podosfairistis-mporei-na-meinei-ki-ena-hrono-aplirotos-ohi-ekeinos-poy-paleyei-na-taisei-ta
« Τελευταία τροποποίηση: Παρ 03 Απρ 2020 00:14 από fon7 »
" Ανυποχώρητος: σημαίνει να είναι το κεφάλι σου μέσα στο στόμα του λύκου κι εσύ να του λες άντε γαμήσου... "

Fidel Castro

Αποσυνδεδεμένος fon7

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 26.306
    • Προφίλ
Απ: Boca Juniors
« Απάντηση #19 στις: Τετ 13 Μάι 2020 23:04 »
https://www.instagram.com/p/CAH7POVgJE6/
Με την καραντίνα να συνεχίζεται σε πολλά μέρη του κόσμου ακόμα και η παρουσία στο γήπεδο της αγαπημένης μας ομάδας να αποτελεί όνειρο, η Μπόκα κάλεσε τους οπαδούς της να στείλουν φωτογραφίες από το Μπομπονέρα. Ανάμεσα στις καλύτερες ήταν κι αυτή η νυχτερινή.
#cabj #bocajuniors #bombonera #football #stadium #nightphotography

Ένα τέτοιο project θα είχε ενδιαφέρον αν γινόταν και εδώ.

Αποσυνδεδεμένος fon7

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 26.306
    • Προφίλ
Απ: Boca Juniors
« Απάντηση #20 στις: Σαβ 15 Αύγ 2020 18:37 »


Η Θύρα 12 και το Αργεντίνικο Χίλσμπορο
Βρισκόμαστε στις 23 Ιουνίου του 1968 στο Μπουένος Άιρες. Εν μέσω του ψυχρού πολέμου, μιας εποχής όπου στη Λατινική Αμερική οι δικτατορίες ήταν πιο τακτικές από μπολ μπόι που κάνει καθυστερήσεις σε ελληνικό γήπεδο, το ποδόσφαιρο ήταν μια μοναδική ευκαιρία συνάθροισης. Το ματς ήταν το ιδανικό σκηνικό, ένα σούπερ-κλάσικο μεταξύ Ρίβερ και Μπόκα. Μόνο που υπήρχε ένα πρόβλημα στο παρασκήνιο, η δικτατορία του Ονγανία τότε (δεν είχε την αίγλη αυτής του Βιδέλα μετά, αλλά παρέμενε δικτατορία), δεν έβλεπε με καλό μάτι τη διοργάνωση της πορείας των Περονιστών που ήταν προγραμματισμένη λίγες μέρες μετά και φοβόταν ότι οι εξέδρες θα ήταν ένα μέρος όπου θα ακούγονταν συνθήματα υπέρ αυτής της πορείας.

Οι εξέδρες ήταν ένα από τα λίγα μέρη όπου η κρατική καταστολή δεν μπορούσε να να επέμβει μαζικά. Στα τέλη της δεκαετίας του 1960 στην Αργεντινή, όπως και σε άλλες χώρες όπου υπήρχαν δικτατορίες, τα συνδικάτα, οι οργανώσεις και γενικά οι ομαδοποιήσεις του πληθυσμού, αν ήταν σώματα ασφαλείας ήταν παράνομες. Οι εξέδρες ήταν από τα ελάχιστα μέρη όπου το λαϊκό αίσθημα μπορούσε να συνεβρεθή τόσο από την πλευρά της αριστεράς, όσο και από εκείνη της δεξιάς. Στην περίπτωση της Αργεντινής των οπαδών του Περόν. Οι εξέδρες με τα συνθήματα και τα τύμπανα μπορούσαν να καμουφλάρουν τη ρητορική κατά της δικτατορίας και υπέρ άλλων κινημάτων.

Έτσι λοιπόν, εκείνη τη μέρα, όταν οι οπαδοί των Σεϊνέσες πήγαν στο Μονουμεντάλ, μπήκαν από τη θύρα 12 στην εξέδρα των φιλοξενουμένων. Η αστυνομία είχε ήδη ένα σχέδιο, να εμποδίσει την έξοδο των οπαδών. Εκείνο που δεν έκανε είναι να ενημερώσει τους οπαδούς της Μπόκα. Το ματς δεν το θυμάται κανείς. Δεν υπήρξαν γκολ, ούτε φάσεις, ούτε καν αμφισβητούμενα σφυρίγματα. Έτσι οι οπαδοί της Μπόκα, κατά πλειψηφία υπέρ του Περόν, έκαναν αυτό που όλοι περίμεναν να συμβεί, άρχισαν να τραγουδάνε μασκαρεμένα συνθήματα υπέρ του Περόν και κατά της δικτατορίας.



Η αστυνομία από την πλευρά της εφήρμοσε το επιχειρησιακό σχέδιο. Έκλεισε την πόρτα, με ένα τρόπο που δεν ξεκαθαρίστηκε ποτέ. Όταν τελείωσε το ματς, οι οπαδοί των φιλοξενουμένων πήγαν να φύγουν. Το παλιό Μονουμεντάλ είχε πολύ στενούς διαδρόμους που οδηγούσαν από τις εξέδρες στις εξόδους. Εκεί δημιουργήθηκε μεγάλος συνωστισμός και μαζί με τα σπρωξίματα ο κόσμος παγιδεύτηκε σε ένα στενό πέρασμα χωρίς έξοδο. Επιπλέον, από τις δίπλα θύρες είχαν μπει αστυνομικές δυνάμεις και με γκλοπ και ματσέτες χτύπαγαν και έσπρωχναν τους Σεϊνέσες προς αυτό το στενό πέρασμα. Το αποτέλεσμα ήταν να μειωθεί το οξυγόνο τόσο πολύ που σε συνδυασμό με τον κόσμο δημιούργησε συνθήκες ασφυξίας. Προσθέτουμε σε αυτό ότι όσοι προσπαθούσαν ν’ αποφύγουν το ξύλο από την αστυνομία έσπρωχναν παραπάνω και έτσι άρχισαν να ποδοπατούνται οι ημιλιπόθυμοι οπαδοί μέσα στην έξοδο.

Από τις γύρω εξέδρες οι οπαδοί της Ρίβερ που πήγαιναν προς την εξέδρα των φιλοξενουμένων για το παραδοσιακό πλάκωμα, όταν είδαν τι συμβαίνει πήγαν να καταγγείλουν. Οι αστυνομικοί τους απομάκρυναν και έτσι, με τις δικτατορικές διαδικασίες του πώς ερευνήθηκε το θέμα από τη δικαιοσύνη κανείς δεν έμαθε ποτέ αν η πόρτα ήταν κλειστή, κλειδωμένη, το τουρνικέ μπλοκαρισμένο ή αν την είχαν μπλοκάρει αστυνομικοί με την παρουσία τους εκεί. Το αποτέλεσμα ήταν 71 νεκροί και 113 τραυματίες. Και ο επίσημος τίτλος «τραγωδία». Η τραγωδία της θύρας 12.





Στο επόμενο εντός έδρας ματς της Μπόκα ακούστηκε το σύνθημα που οι οπαδοί της Μπόκα λένε ακόμα μέχρι σήμερα, που σε ελεύθερη μετάφραση λέει: «Δεν υπήρχε πόρτα, δεν είχε κυκλικό, ήτανε οι μπάτσοι που βαράγαν στο ψαχνό». Εκτός όμως από το Μπομπονέρα κανείς δεν ασχολήθηκε ποτέ, 52 χρόνια τώρα με αυτό το θέμα σοβαρά. Ακόμα τιτλοφορείται «τραγωδία», ενώ για τους οπαδούς της Μπόκα είναι ξεκάθαρο ότι ήταν σκόπιμη δολοφονική ενέδρα. Μαρτυρίες επιζώντων από εκείνη τη βραδιά, όπως μια συνέντευξη που είχε δώσει ο επιζήσαντας Μαρτίν Καπαρός στη «Λα Νασιόν» το 2008 δεν έδωσαν συνέχεια σε δικαστική έρευνα. Ούτε τα χρόνια της δημοκρατίας, ούτε καν ο τωρινός πρόεδρος Μάκρι, πρώην πρόεδρος της Μπόκα, ασχολήθηκαν με το θέμα. Ακόμα και δημοσιογράφοι που το προσπάθησαν είναι αδύνατο να βρουν πληροφορίες ώστε να στήσουν μια υπόθεση. Για το συγκεκριμένο ματς όλο και λιγότερα πράγματα μπορούμε να βρούμε και για την «τραγωδία» ακόμα λιγότερα. Έχουν εξαφανιστεί όλα τα αρχεία από αστυνομία και εισαγγελία, πέραν της επίσημης εκδοχής.

Η θύρα 12 του Μονουμεντάλ παραμένει, αλλαγμένη φυσικά από τα έργα που έγιναν για το Μουντιάλ του 1978. Το μνημείο των νεκρών εκείνης της μέρας βρίσκεται στην Μπόκα, σε ένα τοίχο στη γωνία των οδών Αριστόμπουλο δε Βάγιε και Πάλος, όπου φιγουράρει το σύνθημα και τα ονόματα των νεκρών οπαδών. Το χειρότερο είναι ότι η επίσημη Μπόκα μόλις το 2018 αναγνώρισε το γεγονός και έκανε επίσημη εκδήλωση για τα θύματα εκείνης της μέρας, μετά από πίεση ενός συνδέσμου οπαδών που λέγεται «Η Μπόκα είναι Λαός». Διότι στη Λατινική Αμερική το ποδόσφαιρο είναι θρησκεία και ό,τι δε συμβαίνει μέσα στο ναό, χορτάρι, παραμένει ένα μυστήριο για το οποίο δε μιλάει κανείς.
sombrero.gr

Αποσυνδεδεμένος fon7

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 26.306
    • Προφίλ
Απ: Boca Juniors
« Απάντηση #21 στις: Σαβ 07 Νοέ 2020 15:01 »
Σαν σήμερα το 1973 γεννήθηκε ο Μάρτιν Παλέρμο, που πέτυχε περισσότερα από 300 γκολ στην καριέρα του. Τη μέρα που κρέμασε τα παπούτσια του 5000 άνθρωποι τον συνόδευσαν από το ξενοδοχείο στο Μπομπονέρα. Εκεί έκλαψαν μέχρι και τα δοκάρια, γι'αυτό και η Μπόκα του τα χάρισε.



Το αντίο ενός μεγάλου
Μερικά χιλιόμετρα μακρυά από το γήπεδο που η Βελέζ κατακτούσε το πρωτάθλημα, το ποδόσφαιρο της Αργεντινής αποχαιρετούσε έναν από τους μεγαλύτερους παίκτες που έβγαλε ποτέ. Ίσως όχι τόσο ποιοτικός, σίγουρα όμως πολύ ουσιαστικός και κυρίως ένας σοβαρός άνθρωπος που αγαπήθηκε όσο λίγοι στον απαιτητικό ναό του ποδοσφαίρου που λέγεται Μπομπονέρα. Σεμνός, λιγότερο παράξενος από τον άσπονδο φίλο του Ρικέλμε, ο Τιτάνας ήταν αρκετά αγαπητός και ανάμεσα στους οπαδούς άλλων ομάδων. Ο Μαρτίν Παλέρμο με δάκρυα στα μάτια αγωνίστηκε για τελευταία φορά στο γήπεδο που γνώρισε μεγάλες χαρές. Δεν είναι τυχαίο ότι η Μπόκα τον αποχαιρέτισε με τον εθνικό ύμνο της Αργεντινής, δεν είναι τυχαίο ότι εκτός από τον Παλέρμο που δεν μπορούσε να συγκρατήσει τα δάκρυά του ήταν κι οι οπαδοί της Μπόκα που δάκρυζαν. Δεν είναι τυχαίο ότι κι ο τρελο-Ντιέγκο βρέθηκε στις κερκίδες για να τον αποχαιρετίσει, εκεί κάπου που ήταν οι γονείς του και τα δυο παιδιά του.



Όλα αυτά είχαν ξεκινήσει από πολύ νωρίς. Περίπου 5.000 οπαδοί της ομάδας βρέθηκαν στο ξενοδοχείο της ομάδας και συνόδευσαν τον Παλέρμο και τους άλλους στο γήπεδο. Μέσα στο γήπεδο όπου και να κοιτούσες έβλεπες κάτι για τον Παλέρμο. Από τα πολλά χαρτιά που κρατούσαν οι οπαδοί και έγραφαν “Σε ευχαριστούμε Μαρτίν”, από τα μπαλόνια σε σχήμα 9, από το γκολ του 1-0 που ο Κολάσο αφιέρωσε στον συμπαίκτη του μέχρι τα συνεχή πλάνα της τηλεόρασης. Ο Παλέρμο δεν τους χάλασε το χατίρι και φόρεσε την κάπα του… Σούπερ-Μαρτίν στα χρώματα της Μπόκα που του δώρισαν. Τα δώρα όμως δεν έμειναν εκεί, καθώς η Μπόκα του χάρισε την μια εστία (!!) του γηπέδου, μια εστία που είχε φιλοδωρήσει με αρκετές δεκάδες γκολ. Ο Παλέρμο αν και δήλωσε ότι δύσκολα θα χωρέσει στο σπίτι του, την αποδέχτηκε και στη συνέχεια έκανε το γύρο του θριάμβου μέσα στο δεύτερό του σπίτι για το μεγάλο αντίο.

Πολλά από αυτά στο παρακάτω βίντεο (όποιος δεν συγκινηθεί έστω και λίγο είναι κακός άνθρωπος):


sombrero.gr
« Τελευταία τροποποίηση: Σαβ 07 Νοέ 2020 15:09 από fon7 »

Αποσυνδεδεμένος fon7

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 26.306
    • Προφίλ
Απ: Boca Juniors
« Απάντηση #22 στις: Σαβ 14 Αύγ 2021 15:02 »
"Η πιο τρελή εμπειρία που είχα ποτέ σε γήπεδο ήταν όταν πήγα σε ένα ποδοσφαιρικό ματς στην Αργεντινή. Η γυναίκα μου είναι από εκεί και όλη η οικογένεια της υποστηρίζει τη Μπόκα οπότε μια φορά ρώτησα ένα θείο της αν μπορούμε να πάμε στο γήπεδο, γιατί έπαιζαν έναν τελικό. Αυτός πήρε ένα πολύ σοβαρό ύφος και μου απάντησε 'μπορούμε, αλλά χωρίς γυναίκες και παιδιά'. Τον κοίταξα απορημένος, γιατί εγώ σκεφτόμουν να πάμε όλοι μαζί να διασκεδάσουμε, αλλά μόλις φτάσαμε κατάλαβα. Για να μπούμε περάσαμε τρία μπλόκα της αστυνομίας. Παντού έβλεπες φράχτες με συρματόπλεγμα και αστυνομικούς ντυμένους για μάχη ενώ στις κερκίδες υπήρχαν κενές θέσεις γιατί οι οπαδοί πέταγαν αντικείμενα στους αντιπάλους. Στο τέλος κερδίσαμε αλλά έπρεπε να περιμένουμε 45 λεπτά στις θέσεις μας για να φύγουν πρώτα οι αντίπαλοι οπαδοί από τη γειτονιά. Μιλάμε για τρελή κατάσταση."

(Ματ Ντέιμον, Αμερικανός ηθοποιός)

El Sombrero

Αποσυνδεδεμένος fon7

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 26.306
    • Προφίλ
Απ: Boca Juniors
« Απάντηση #23 στις: Τρι 28 Σεπ 2021 18:54 »
The Alberto J. Armando Stadium... η καλύτερα ''La Bombonera''
Η θρυλική έδρα της Boca Juniors!

Dieci

Αποσυνδεδεμένος born_in_drakolimni

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 2.245
    • Προφίλ
Απ: Boca Juniors
« Απάντηση #24 στις: Δευ 16 Ιαν 2023 22:46 »








 :pas: :pashat: :joker: