Αποστολέας Θέμα: ARGENTINA  (Αναγνώστηκε 22279 φορές)

Αποσυνδεδεμένος fon7

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 26.294
    • Προφίλ
Απ: ARGENTINA
« Απάντηση #100 στις: Πεμ 18 Φεβ 2021 22:38 »
Έφυγε από τη ζωή στα 71 του, μετά από μάχη με COVID-19, ένας ακόμα παγκόσμιος πρωταθλητής της Αργεντινής. Ο Λεοπόλδο Λούκε ήταν ένας σπουδαίος επιθετικός που έβαλε, δίπλα στον Κέμπες, μερικά πολύ κρίσιμα γκολ το 1978 κι ένας ωραίος τύπος που έζησε το δικό του δράμα και είχε το θάρρος να λέει τη γνώμη του για όσα έγιναν.



Όταν οι φωνές των γκολ κάλυψαν τις κραυγές των βασανιστηρίων

Το Μουντιάλ του 1978 είναι ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα όλων των εποχών. Ένα Μουντιάλ γεμάτο όμορφες εικόνες από τα γεμάτα γήπεδα, ωραίες ιστορίες πίσω από φωτογραφίες, αλλά και την ασχήμια της πολιτικής κατάστασης στην Αργεντινή και πολλές κατηγορίες για όσα έγιναν στον αγωνιστικό χώρο (και έξω από αυτόν). Η ιστορία του Λεοπόλδο Ιάκιντο Λούκε συμπυκνώνει όλα τα ωραία και τα άσχημα του Παγκοσμίου Κυπέλλου που έγινε στην Αργεντινή. Ο Λούκε δεν είναι τόσο γνωστός εκτός Αργεντινής, αλλά ήταν ο παρτενέρ του μεγάλου Μάριο Κέμπες στην επίθεση. Ένας πολύ καλός στράικερ με το χαρακτηριστικό μουστάκι και στιλ που θυμίζει λίγο Ντάνι Τρέχο. Το είχε αφήσει όταν έπαιζε στην Ουνιόν, τότε που δεν τον έβαζαν πολύ και είχε δηλώσει: “αν επιτέλους παίξω, θα αφήσω μουστάκι”.

Ο Λούκε ήταν βασικός στο πρώτο παιχνίδι της Αλμπισελέστε απέναντι στην Ουγγαρία. Το θεωρητικά πιο εύκολο ματς του ομίλου. Σκόραρε το 1-0 και τελικά η Αργεντινή πήρε με τα χίλια ζόρια στο 83′ τη νίκη με 2-1 στο Μονουμεντάλ που κόχλαζε. Το ξεκίνημα ήταν πολύ δύσκολο τελικά και αυτό άγχωσε πολύ τους Αργεντίνους. Ακόμα περισσότερο τους ανθρώπους της χούντας της Αργεντινής, που είχαν επενδύσει πάρα πολλά στην πορεία της χώρας τους, το Μουντιάλ ήταν η ευκαιρία να δείξουν στον κόσμο ότι όλα βαίνουν καλώς. Κάποιος από αυτούς πλησίασε τον Λούκε μετά το ματς και σαν “κακός” από b-movie του είπε την εξής ατάκα: «Μπορεί τελικά να είναι όμιλος του θανάτου…. για σας». [ο όμιλος του θανάτου ήταν Ιταλία, Γαλλία, Αργεντινή και η Ουγγαρία]. Ο Λούκε όπως ήταν φυσικό τρόμαξε. Την ίδια ημέρα είχε βρεθεί νεκρός ένας φίλος του, αγνοούμενος για καιρό. Θύμα προφανώς της χούντας.



Στις 6 Ιουνίου του 1978 η Αργεντινή αντιμετώπιζε τη Γαλλία. Ο αδερφός του Λούκε δεν είχε προλάβει να βγάλει εισιτήριο για να ταξιδέψει στο Μπουένος Άιρες και να δει τον αδερφό του. Σκέφτηκε να βρει φίλους και να πάνε μαζί, αλλά τελικά παρακάλεσε έναν ηλικιωμένο γείτονα που μετέφερε λαχανικά με το φορτηγό του να τον πάρει μαζί του. Στο δρόμο είχε πολλή ομίχλη, ο οδηγός έχασε τον έλεγχο. Ο “Κάτσο” έχασε τη ζωή του στις 6 το πρωί στο δρόμο για το Μπουένος Άιρες. Η οικογένεια Λούκε συγκλονίστηκε, ο πατέρας όμως ζήτησε από τους ανθρώπους της εθνικής να μην το πουν στο γιο του. Να αφοσιωθεί στο παιχνίδι.


Η γκολάρα του Λούκε με τη Γαλλία

Το ματς ήταν και πάλι δύσκολο. Η Αργεντινή προηγήθηκε με πέναλτι του Πασαρέλα, αλλά ο νεαρός Πλατινί ισοφάρισε. Καρμπόν με το ματς με την Ουγγαρία, η λύτρωση ήρθε προς το τέλος. Στο 73′ η μπάλα έφτασε στον Λούκε έξω από τη μεγάλη περιοχή, αυτός την έστρωσε και έπιασε ένα βρωμόσουτο που κατέληξε στην εστία της Γαλλίας. Όπως είπε κι ο ίδιος σε συνέντευξή του, πάντα έβαζε τα δύσκολα γκολ και όχι τα εύκολα. Έπρεπε να μοχθήσει για να σκοράρει. Λίγα λεπτά αργότερα, ο Λούκε χτύπησε μετά από ένα φάουλ του Κριστιάν Λόπεζ, όταν προσπάθησε να σηκωθεί αμέσως. Του βγήκε ο αγκώνας και πονούσε πολύ. Πήγε στο τούνελ, του έβαλαν αναισθητικό, του το έδεσαν και του είπαν να πάει στα αποδυτήρια. Το ματς είχε τελειώσει γι’ αυτόν. Κι όμως, θυμήθηκε ότι είχαν γίνει κι οι δύο αλλαγές και η Αργεντινή θα έπαιζε με 10. Γύρισε πίσω μόνος του και πάτησε ξανά το χορτάρι του Μονουμεντάλ μέχρι το τέλος.

Η δεύτερη νίκη της Αργεντινής πανηγυρίστηκε έξαλλα και το γκολ του Λούκε έμεινε αξέχαστο. Την επόμενη ημέρα εμφανίστηκε η οικογένειά του στην προπόνηση. «Νόμιζα ότι είχαν ταξιδέψει για να δουν πώς είναι το χέρι μου. Μόλις είδα τη μάνα μου να κλαίει, κατάλαβα ότι κάτι είχε συμβεί. Μου είπαν ότι ο “Κάτσο” σκοτώθηκε σε ατύχημα». Ο Λεοπόλδο πήγε στο νεκροτομείο για να αναγνωρίσει τον αδερφό του. «Λένε όλοι για τη σχέση της εθνικής με τους στρατιωτικούς, αλλά να σας πω κάτι; Δεν βρέθηκε κανείς δίπλα μας. Ούτε ένας τους, να πει συλλυπητήρια. Αναγκάστηκα να ζητήσω χρήματα από τον Πασαρέλα και το κοινό ταμείο που είχαμε οι παίκτες για να μεταφερθεί το πτώμα του αδερφού μου πίσω στη Σάντα Φε». Η δικτατορία ενδιαφερόταν για τις νίκες, όχι όμως για τα προσωπικά προβλήματα των παικτών.



Με την Αργεντινή να έχει προκριθεί, ο Λούκε δεν συμμετέχει στο τρίτο παιχνίδι με την Ιταλία. Ο ίδιος στενοχωρημένος γιατί είχε πολύ καλή σχέση με τον αδερφό του και απογοητευμένος από τη στάση των αρχών, σκέφτεται να μη συνεχίσει. Ο προπονητής Σέζαρ Λουίς Μενότι του λέει να κάνει ό,τι θέλει, αλλά κι ότι τον χρειάζονται. Πριν το ματς με την Ιταλία, κρατούν ένα λεπτό σιγής και οι συμπαίκτες του φέρουν το μήνυμα: “Λεοπόλδο σε περιμένουμε”. Η Αργεντινή χάνει με 1-0 και την ημέρα που κηδεύεται ο αδερφός του, ο πατέρας του λέει: “Πρέπει να γυρίσεις, δεν είδες ότι έχασαν χωρίς εσένα;”

Ο Λούκε επιστρέφει για τη δεύτερη φάση, χάνοντας το πρώτο ματς με την Πολωνία. Πονάει πάρα πολύ στο χέρι και στην προπόνηση δοκιμάζει… πτώσεις για να δει αν αντέχει. Μέσα σε όλα, στις σκληρές προπονήσεις της Αργεντινής, δέχεται και ένα χτύπημα από τον Όσκαρ Ορτίς και το μάτι του μαυρίζει και πρήζεται. Με… ένα χέρι και ένα μάτι, ο Λούκε δεν σκέφτεται στιγμή να χάσει τα άλλα παιχνίδια. Παίζει τόσο στο 0-0 με τη Βραζιλία, όσο και στο διαβόητο ματς με το Περού. Εκεί σκόραρε δύο φορές στο 6-0. Το ένα γκολ πανέμορφο, με κεφαλιά ψαράκι. Στην ερώτηση για εκείνο το ματς απαντάει: «Κοίταξε, μίλησα με έναν φίλο μου από το Περού, τον Μουνιάντε. Είχε παίξει σε εκείνο το ματς και είχε και δοκάρι στην αρχή. Τον ρώτησα πολλές φορές αν είχε μπει κάποιος στα αποδυτήρια, αν τους προσέφεραν κάτι. Μου είπε ότι δεν υπέπεσε κάτι στην αντίληψή του. Για τους άλλους δεν μπορούσε να βάλει το χέρι του στη φωτιά. Είχαμε παίξει δυο φορές πρόσφατα με το Περού. Ξέραμε τις αδυναμίες τους. Ήταν και αδιάφοροι, δεν είχαν να παίξουν για κάτι». Επιμένει ότι δεν κατάλαβε κάτι διαφορετικό σε εκείνο το ματς. Οι Περουβιάνοι λέει έπαιζαν πολύ σκληρά.



Ο Λούκε ήταν βασικός και στον τελικό. Σε ένα ματς που και πάλι έφαγε πολύ ξύλο. Τόσο οι Βραζιλιάνοι, όσο κι οι Ολλανδοί γνωρίζοντας το πρόβλημά του είχαν βάλει στόχο το χέρι του. Ειδικά οι Βραζιλιάνοι προσπαθούσαν να τον κάνουν να αποχωρήσει από τον αγώνα. Πριν τον τελικό Ολλανδοί και Αργεντίνοι μαλώνουν στα αποδυτήρια. Ο λόγος; Τα δεμένα χέρια του Λούκε και τον φαν Κέρκχοφ. Η κάθε ομάδα υποστήριζε ότι ο μπανταρισμένος της άλλης φορούσε σκληρό επίδεσμο, επικίνδυνο. Τα χτυπήματα για τον Λούκε δεν είχαν τελειώσει πάντως. Στη φάση του 3-1 χτύπησε με έναν από τους δύο αδερφούς φαν Κέρκχοφ και άνοιξε η μύτη του. Χέρι, μάτι, μύτη. Τελείωσε το ματς μέσα στα αίματα και ευτυχώς δεν είχε επόμενο αγώνα γιατί ποιος ξέρει τι μπορεί να πάθαινε. Πολυτραυματίας, πανηγύρισε έξαλλα την κατάκτηση του Μουντιάλ από την Αργεντινή. Ο Λούκε υποστηρίζει με βεβαιότητα ότι δεν έγινε τίποτα περίεργο στο ματς με το Περού. Όπως λέει: “εγώ έπαιζα το ένα-δύο με τον Κέμπες και τον Μπερτόνι, όχι με τους χουντικούς“. Δεν θέλει σε καμία περίπτωση να δεχτεί ότι οι θυσίες που έκανε δεν είχαν σημασία. Οι σκιές πάντως παραμένουν μέχρι και σήμερα.



Όπως και να ‘χει όμως, ακόμα και τίποτα επιλήψιμο να μην έγινε στο παιχνίδι με το Περού, κάθε κραυγή για γκολ στο γήπεδο, σκέπαζε τις κραυγές των ανθρώπων που βασανίζονταν την ίδια στιγμή από τη χούντα της Αργεντινής. Μόλις δέκα τετράγωνα από το Εστάδιο Μονουμεντάλ βρισκόταν η Escuela de Mecánica de la Armada. Η ESMA ήταν μια σχολή μηχανικών του ναυτικού που μετατράπηκε σε ένα από τα χειρότερη μέρη βασανισμών, “εξαφανίσεων” και εκτελέσεων. Υπάρχουν διηγήσεις ότι κάποιοι βασανιστές, έβαλαν τα ίδια τους τα θύματα μέσα σε αυτοκίνητα και τα πήραν να πανηγυρίσουν την κατάκτηση του τίτλου. Μια χώρα μεθυσμένη. «Πώς να καταλάβω τον κόσμο, όταν εγώ έκλαιγα στην κουζίνα και ο άντρας μου πανηγύριζε στο σαλόνι τα γκολ» είχε πει η Χέμπε ντε Μπονταφίνι, μια από τις ακτιβίστριες και αυτή που οργάνωσε τις Μητέρες της Πλάσα ντε Μάγιο που αναζητούσαν μάταια τους “εξαφανισμένους”. Η Χέμπε είχε χάσει τους δυο γιους της και τη νύφη της κι όμως ο άντρας της πανηγύριζε τις νίκες. Αλλά αυτό είναι το ποδόσφαιρο και η τεράστια δύναμή του κι αυτό το γνωρίζουν καλά όλα τα απολυταρχικά καθεστώτα. Κι η Αργεντινή του 1978 συνδυάστηκε με μια χούντα και μία διοργάνωση με πολλές γκρίζες ζώνες, άδικο για μια εξαιρετική εθνική με παίκτες όπως ο Κέμπες, ο Λούκε, ο Πασαρέλα, ο Χάουσμαν και ο Αρντίλες. Ο τελευταίος άλλωστε έχει πει και μια σπουδαία φράση: «Μας πόνεσε πολύ όταν μάθαμε ότι ήμασταν ένα μέσο αντιπερισπασμού για το λαό, την ώρα που συνέβαιναν θηριωδίες». Ο προπονητής Μενότι έκανε μια παρόμοια δήλωση: «Χρησιμοποιήθηκα. Δυστυχώς η χρήση του αθλήματος από τους ισχυρούς είναι όσο παλιός είναι κι ο κόσμος μας».
sombrero.gr

Αποσυνδεδεμένος fon7

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 26.294
    • Προφίλ
Απ: ARGENTINA
« Απάντηση #101 στις: Παρ 26 Φεβ 2021 21:17 »


Παίζοντας μπάλα απέναντι από το σπίτι σου

Δεν είναι σπάνιο η επιλογή της ομάδας να οφείλεται σε μια σύμπτωση, ένα τυχαίο γεγονός, το πού μένεις. Στην περίπτωση της πόλης Αβεγιανέδα στην Αργεντινή, αυτό είναι δύσκολο να συμβεί. Ράσινγκ και Ιντεπεντιέντε, η μπλε και η κόκκινη πλευρά μιας πόλης κοντά στο Μπουένος Άιρες, συνθέτουν ένα ντέρμπι με δυο έδρες σε απόσταση μικρότερη των 300 μέτρων. Ένα ντέρμπι που χωρίζει ακόμα και οικογένειες στα δύο, όπως στην περίπτωση των αδερφών Μιλίτο. Ακόμα όμως και σε αυτή την περίπτωση, υπάρχουν οι εξαιρέσεις. Η πρωταγωνίστρια του σημερινού μας κειμένου ονομάζεται Λουάνα Φλορενσία Μουνιός και δεν μπορούσε να έχει καμία άλλη επιλογή από το να γίνει οπαδός της Ράσινγκ Κλουμπ, της Ακαδημίας. Δεν είναι μόνο ότι είχε συγγενείς που πέρασαν από τη Ράσινγκ, είναι ότι τα 300 μέτρα που χωρίζουν δύο κόσμους, για την ίδια είναι μια τεράστια απόσταση, καθώς μένει ακριβώς απέναντι από το ιστορικό Ελ Σιλίντρο, την έδρα της Ράσινγκ. Στο στενό λιθόστρωτο δρομάκι που ακούει στο όνομα “Ορέστε Κορμπάτα” (το στενό που εφάπτεται στο γήπεδο στην αριστερή πλευρά της παραπάνω φωτογραφίας), έναν θρύλο της Ράσινγκ για τον οποίο ξοδέψαμε αρκετές λέξεις παλιότερα, τόσο για το μοναδικό του ταλέντο, όσο και για την τραγική του ζωή.

https://www.facebook.com/watch/?v=792258284716277

“Το να ζεις απέναντι από το Ελ Σιλίντρο, είναι το πιο πολύτιμο δώρο που μπορεί να σου κάνει η ζωή“, λέει η Λουάνα στην κάμερα της τηλεόρασης του TyC, φορώντας, τι άλλο, σορτσάκι και μπλουζάκι της Ράσινγκ. Το χαμογελαστό κοριτσάκι δεν θαύμαζε απλά τη Ράσινγκ ως μια ακόμα οπαδός που δεν έχανε αγώνα της. Σε μια χώρα που το ποδόσφαιρο είναι τρόπος ζωής και απέναντι από έναν από τους ναούς του που χωράει περίπου 65.000 κόσμο, η Λουάνα δεν έμενε απλώς στο να βλέπει ποδόσφαιρο. Έπαιζε μπάλα στο δρομάκι έξω από το γήπεδο, ξεπερνώντας κάθε στερεότυπο. Δεν ήθελε κούκλες για δώρο, ζητούσε παπούτσια με τάπες και ποδοσφαιρικές στολές και κανείς στην οικογένεια δεν προσπάθησε να της αλλάξει γνώμη. Όταν ήταν μόλις 6, η μητέρα της την πήγε να δοκιμαστεί σε μια ομάδα. Οι άνθρωποι του συλλόγου (Ντεφενσόρες ντε Αρένας) τους είπαν ότι δυστυχώς δεν έχουν τμήμα για κορίτσια γιατί δεν υπάρχει αντίστοιχο πρωτάθλημα. “Αφού ήρθατε όμως μέχρι εδώ, ας μείνει να παίξει στην προπόνηση μαζί μας“, είπε ο τεχνικός διευθυντής βλέποντας την απογοήτευση ζωγραφισμένη στο μικρό κοριτσάκι. Η Λουάνα έμεινε, έπαιξε και ήταν τόσο καλή, που τελικά ο προπονητής την κράτησε. Έμεινε εκεί μέχρι τα 14 της, αγάπησε την ομάδα και δεν ήθελε να φύγει, παρά το γεγονός ότι ήταν το μοναδικό κορίτσι και έπαιζε ανάμεσα σε αγόρια.


«Την πρώτη φορά που μπήκα μέσα ήμουν μηνών, εκείνη τη χρονιά πήραμε το πρωτάθλημα. Μεγάλωσα γύρω του, παίζοντας μπάλα στην είσοδο της οδού Κορμπάτα με τον καλύτερο φίλο μου. Το σπίτι του πάθους, το σπίτι των πιο παθιασμένων οπαδών της χώρας και του κόσμου». – Λουάνα Μουνιός στο Twitter, για τα γενέθλια του σταδίου Ελ Σιλίντρο

Το ταλέντο της ήταν για παραπάνω. Δυστυχώς όμως για την ίδια, το όνειρό της, να μπει στο Σιλίντρο ως αθλήτρια (γιατί ως οπαδός το έκανε ήδη από πολύ πολύ μικρή), δεν μπορούσε να γίνει πραγματικότητα, καθώς η Ράσινγκ δεν διέθετε γυναικεία ομάδα ποδοσφαίρου. Κάπως έτσι, “αναγκάστηκε” να ξεδιπλώσει το ταλέντο της αλλού, παίζοντας για τη Ρίβερ Πλέιτ. Οι εμφανίσεις της ήταν εξαιρετικές, έζησε το πάθος του σουπερκλάσικο και κλήθηκε στην εθνική Κ20 της χώρας. Μάλιστα, ήταν τόσο καλή, που μόλις στα 16 της κλήθηκε και στη γυναικεία ομάδα της Αργεντινής. Για να μη νομίζετε ότι θυσίες κάνουν μόνο οι άντρες ποδοσφαιριστές που μονοπωλούν τα άρθρα μας, η “Λου” έπρεπε να τελειώνει τα μαθήματα στο σχολείο, να παίρνει δύο λεωφορεία και να πηγαίνει στην προπόνηση της Ρίβερ για να γυρίσει με τον ίδιο τρόπο στο σπίτι της αργά. Οι γονείς της, δικηγόροι στο επάγγελμα, δεν έφεραν αντίρρηση στο πάθος της. Μετά τη Ρίβερ, ήρθε η μεταγραφή στην UAI, μια από τις κορυφαίες ομάδες της χώρας με πέντε πρωταθλήματα στο γυναικείο ποδόσφαιρο της Αργεντινής. Κι αν αυτό ήταν ταλαιπωρία, σκεφτείτε την απόφασή της να ξενιτευτεί, να φύγει αρκετά χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά και να πάει στο… Τέξας.


Η αμήχανη στιγμή που η ομάδα σου φοράει τα ίδια χρώματα με τη μισητή για σένα Ιντεπεντιέντε

Μπορεί το ανδρικό ποδόσφαιρο στην Αργεντινή να είναι θρησκεία, αλλά το γυναικείο είναι πολύ πίσω σε θέματα οργάνωσης. Έτσι, η Λουάνα αποφάσισε να πάει στις ΗΠΑ, τόσο για σπουδές, όσο κυρίως για το κολεγιακό ποδόσφαιρο, μιας χώρας που κάνει εξαιρετική δουλειά στο γυναικείο ποδόσφαιρο. Αφού πήγε αρχικά σε μια μικρή πόλη του Τέξας, το Τάιλερ, στη συνέχεια μετακόμισε στο πανεπιστήμιο Τέξας Τεκ. Δεν ξέρουμε πώς τα πήγαινε στα μαθήματα, αλλά στην μπάλα ήταν εξαιρετική, ξεχώριζε και οι ομάδες της έκαναν καλές πορείες. Της έλειπε πάντα η χώρα της, οι άνθρωποί της και φυσικά το Ελ Σιλίντρο στο οποίο δεν έχανε ματς (και μη νομίζετε ότι δεν πήγαινε και στα εκτός έδρας, κανονικό αρρωστάκι). Καλούσε φίλους για να βλέπουν παρέα τους αγώνες της Ράσινγκ και μάθαινε στους Αμερικάνους δύσκολα συνθήματα, ανάμεσά τους και το αγαπημένο της:


Δεν είναι απίθανο σε κάποιο τέτοιο βίντεο, η Λουάνα να χοροπηδάει στην κερκίδα.

Μιλώντας για τα σχέδιά της πριν ένα χρόνο, δεν έβλεπε το επαγγελματικό μέλλον της στην Αργεντινή: “Το πρωτάθλημα στην Αργεντινή είναι ανοργάνωτο και δεν υπάρχει σωστή συμπεριφορά απέναντι στις γυναίκες που παίζουν ποδόσφαιρο. Η μόνη περίπτωση να γυρίσω στην Αργεντινή για να παίξω μπάλα, είναι να με ζητήσει η Ράσινγκ [σ.Σ. στο μεσοδιάστημα έκανε γυναικεία ομάδα]”. Και μαντέψτε. Η Ράσινγκ την ζήτησε, η Λου άφησε τις ΗΠΑ και εδώ και λίγες ημέρες έχει πραγματοποιήσει το μεγάλο όνειρό της, να φορέσει τη φανέλα της αγαπημένης της ομάδας. Σίγουρα, δεν θα μπορέσει να γίνει τόσο δημοφιλής όπως οι άντρες συνάδελφοί της, αλλά θέλει κι αυτή να προσθέσει κάτι στην ιστορία του αγαπημένου της συλλόγου. Η τρέλα της για τη Ράσινγκ άλλωστε ξεπερνά τα συνηθισμένα. Το σώμα της είναι γεμάτο τατουάζ και ξεχωρίζει αυτό με το νούμερο 22 του αγαπημένου της Ντιέγκο Μιλίτο (νούμερο που φορούσε η Λου και στην εθνική). Η γάτα της έχει το όνομα Λαουτάρο (φυσικά από τον ομώνυμο Μαρτίνες) και ο σκύλο της Λίτσα (παρατσούκλι του Λισάντρο Λόπες).


Πιο πλατύ χαμόγελο δεν γίνεται…

Το κορίτσι που έπαιζε στο στενό δίπλα στο Σιλίντρο, έκανε όλα τα όνειρά του πραγματικότητα. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι “βολεύτηκε”. Η Λουάνα είναι ιδιαίτερα ενεργή σε διάφορα ζητήματα, όπως την κακοποίηση των γυναικών, το θέμα των εκτρώσεων (που τον τελευταίο χρόνο ήταν ένα σημαντικό θέμα για τη χώρα), αλλά και για την προώθηση του γυναικείου ποδοσφαίρου. Με την επιστροφή της στη Αργεντινή, θα προσπαθήσει να βάλει το δικό της λιθαράκι σε όλα αυτά τα προβλήματα. Το ερώτημα βέβαια είναι τι ώρες πέφτουν τα ματς της γυναικείας ομάδας και αν θα προλαβαίνει να βρίσκεται στις εξέδρες του γηπέδου (όταν αυτό ανοίξει), παρακολουθώντας την αγαπημένη της Ράσινγκ και φωνάζοντας. Έτσι κι αλλιώς πάντως, πόσα κορίτσια και πόσα αγόρια μπορούν να μπουν ότι μένουν δίπλα στη δουλειά τους και κάνουν την αγαπημένη τους ασχολία επάγγελμα;
sombrero.gr

Αποσυνδεδεμένος fon7

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 26.294
    • Προφίλ
Απ: ARGENTINA
« Απάντηση #102 στις: Παρ 12 Μάρ 2021 18:29 »
Τον λένε Ντιέγκο Μπραγκιέρι, είναι Αργεντινός στόπερ, από αυτούς που κάθε κόκκινη που βλέπουν θα έπρεπε να συνοδεύεται με μια επίσκεψη στο κρατητήριο, και έγινε γνωστός χάρη στο πιο διάσημο έργο του, ένα εγκληματικό τάκλιν στον Ροναλντίνιο που, για την ιστορία, δεν συνοδεύτηκε από κόκκινη γιατί ο Λατινοαμερικάνος διαιτητής σκέφτηκε "παιδιά είναι μωρέ, θα παίξουν, θα τρέξουν, θα κλωτσήσουν, θα σπάσουν και κάνα πόδι". Στα 34 του πλέον παίζει στη Σαν Λορένσο και στο χθεσινό ματς με την Ουνιβερσιδάδ ντε Τσίλε είδε το δρόμο προς τα αποδυτήρια για ένα πάτημα που από την εικόνα και μόνο σηκώνει μέχρι και σκίσιμο δελτίου.


 Καταλαβαίνεις τι φήμη έχει από το ότι σε αυτή τη φάση που βγαίνει με φόρα μπροστά, κανένας δεν τολμάει να τον πλησίασει:

El Sombrero

Αποσυνδεδεμένος RASTA

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 3.384
    • Προφίλ
Απ: ARGENTINA
« Απάντηση #103 στις: Δευ 15 Μάρ 2021 22:19 »
Το πνεύμα του Μαραντόνα γλίτωσε την Μπόκα από την ήττα (vid)
Η Μπόκα Τζούνιορς γλίτωσε από ένα σίγουρο γκολ στο ντέρμπι κόντρα στη Ρίβερ Πλέι, και πολλοί το απέδωσαν στο πνεύμα του Ντιέγκο Μαραντόνα.



Mία απίθανη φάση εκτυλίχτηκε στο ντέρμπι της Αργεντινής ανάμεσα στη Μπόκα Τζούνιορς και την Ρίβερ Πλέιτ. Ειδικότερα, με το σκορ στο 1-1, ο Χούλιαν Άλβαρεζ σε μία από τις τελευταίες φάσεις του αγώνα πίστεψε ότι είχε σκοράρει το νικητήριο τέρμα για τη Ρίβερ.

Ωστόσο, τα απίθανα φάλτσα στη μπάλα, την απομάκρυναν από την εστία, με αποτέλεσμα οι γηπεδούχοι να κρατήσουν μέχρι τέλους το βαθμό της ισοπαλίας.

Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που αστειευόμενοι (μπορεί και όχι) απέδωσαν την εξέλιξη στη φάση σε παρέμβαση του πνεύματος του Ντιέγκο Μαραντόνα. Θυμίζουμε, ότι ο «Ντιεγκίτο» που πρόσφατα έχασε τη ζωή του ήταν φανατικός οπαδός του συλλόγου και είχε αγωνιστεί με τα χρώματα της ομάδας.

twitter

twitter

twitter

https://sportsking.gr/2021/03/15/to-pneyma-tou-marantona-glitose-tin-mpoka-apo-tin-itta-vid/
« Τελευταία τροποποίηση: Δευ 15 Μάρ 2021 22:36 από fon7 »
" Ανυποχώρητος: σημαίνει να είναι το κεφάλι σου μέσα στο στόμα του λύκου κι εσύ να του λες άντε γαμήσου... "

Fidel Castro

Αποσυνδεδεμένος fon7

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 26.294
    • Προφίλ
Απ: ARGENTINA
« Απάντηση #104 στις: Δευ 15 Μάρ 2021 22:37 »
Το χθεσινό Μπόκα-Ρίβερ δεν είχε νικητή αλλά είχε μια τρελή φάση στο 89' όταν μετά από κόντρα στη μικρή περιοχή η μπάλα κατευθυνόταν προς την άδεια εστία αλλά επειδή είχε ανάποδα φάλτσα χτύπησε στη γραμμή και γύρισε προς τα πίσω! Μια φάση που οι παλιοί αναγνώστες του Σομπρέρο γνωρίζουν ότι κανονικά πρέπει να ονομάζεται "Καπετανιάδα".
El Sombrero (βίντεο)

Τι να πουν τα γατάκια στην Αργεντινή  :)) :)) :)) :))

Αποσυνδεδεμένος fon7

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 26.294
    • Προφίλ
Απ: ARGENTINA
« Απάντηση #105 στις: Σαβ 27 Μάρ 2021 20:00 »
26 Μαρτίου 2006. 83ο λεπτό, Μπόκα-Ρίβερ 0-1. Ο Ντανιέλ Μοντενέγρο της Ρίβερ εκμεταλλεύεται το ότι οι γηπεδούχοι παίζουν με 10 και ξεχύνεται μόνος στην αντεπίθεση. Ο Χουάν Κρουποβιέσα, αριστερό μπακ και άνθρωπος μεγαλωμένος με τις ταινίες του Μπρους Λι και το αρχαίο ρητό "ή η μπάλα ή τα πόδια, ποτέ και τα δυο", συμπυκνώνει όλο το μίσος δεκαετιών του superclasico στις τάπες του και ρίχνει την πιο διάσημη κλωτσιά στη σύγχρονη ιστορία του αργεντίνικου πρωταθλήματος. Η μπάλα περνάει, τα πόδια όχι. Με κάποιο μαγικό τρόπο ο Μοντενέγρο όχι απλά επιβιώνει αλλά σηκώνεται και τσίλικος! "Όσο περίεργο κι αν ακούγεται πιο πολύ πόνεσα γιατί έπεσα με την πλάτη παρά από την κλωτσιά" εξομολογείται αρκετά χρόνια μετά. Η Μπόκα μένει με 9 παίκτες, λίγο μετά η Ρίβερ βλέπει κι αυτή μια κόκκινη, στο 90' ο Παλέρμο ισοφαρίζει με πέναλτι και κάπως έτσι το παιχνίδι μένει στην ιστορία.


Τα μικρά παιδιά καλύτερα να απομακρυνθούν από την οθόνη:

El Sombrero

Αποσυνδεδεμένος fon7

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 26.294
    • Προφίλ
Απ: ARGENTINA
« Απάντηση #106 στις: Πεμ 15 Απρ 2021 20:10 »
Η Ντεφένσα ι Χουστίσια ανέβηκε στην Α' εθνική της Αργεντινής μόλις το 2014. Πριν λίγο καιρό κατάφερε να κατακτήσει το Κόπα Σουνταμερικάνα. Παίζοντας στον τελικό του Σούπερ Καπ της Ν. Αμερικής έχασε 1-2 εντός έδρας στο 1ο παιχνίδι από την κάτοχο του Λιμπερταδόρες Παλμέιρας. Χθες, πήγε στη Βραζιλία, δέχτηκε με πέναλτι το 1-0 στο 22' κι όμως επέστρεψε και στο 93' γύρισε το ματς σε 1-2. Ο τερματοφύλακάς της έσωσε πέναλτι στο 101' και τελικά, η Ντεφένσα ολοκλήρωσε την ανατροπή στη διαδικασία των πέναλτι.


Γκολ, πέναλτι, κόκκινες, μανούρες μεταξύ παικτών, τα νεύρα του Αμπελ Φερέιρα και η μεγάλη ανατροπή. Αν είχε και κόσμο θα ήταν τέλειο:

El Sombrero

Αποσυνδεδεμένος fon7

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 26.294
    • Προφίλ
Απ: ARGENTINA
« Απάντηση #107 στις: Πεμ 29 Απρ 2021 16:59 »
Οπαδισμός είναι να σου αναθέτει η Warner Bros να σκηνοθετήσεις μια από τις πιο γνωστές ιστορίες του Στίβεν Κινγκ, να σου δίνεται η δυνατότητα να χρησιμοποιήσεις τον ίδιο τον Κινγκ σε κάποιο ρόλο κι εσύ να τον βάζεις να πίνει μάτε από κούπα της αγαπημένης σου Ιντεπεντιέντε. Απλά γιατί μπορείς.


Η σκηνή είναι από το 'It Chapter Two' με σκηνοθέτη τον Αργεντινό Αντρές Μουσκιέτι, που γύρισε και το 'It' του 2017. H Ιντεπεντιέντε μάλλον έχει πέραση στους σκηνοθέτες, αν κρίνουμε κι από τη φόρμα που φορούσε ο Γουόνγκ Καρ Γουάι στα γυρίσματα του 'In the Mood for Love'.

El Sombrero

Αποσυνδεδεμένος fon7

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 26.294
    • Προφίλ
Απ: ARGENTINA
« Απάντηση #108 στις: Κυρ 16 Μάι 2021 19:12 »
Η Ρίβερ χτυπήθηκε άσχημα από τον κορονοϊό και τα τεστ που έκαναν οι παίκτες έδειξαν ότι πολλοί είναι θετικοί. Σε οποιαδήποτε άλλη στιγμή αυτό θα ήταν απλά ένα κακό νέο. Τώρα όμως μοιάζει περισσότερο με τραγωδία, καθώς το βράδυ πρέπει να πάει να παίξει μέσα στο Μπομπονέρα ένα superclasico χωρίς 15 παίκτες! Ανάμεσα τους βρίσκονται όλοι οι τερματοφύλακες της πρώτης ομάδας, κάτι που σημαίνει ότι στο τέρμα θα κάτσει ο 21χρονος Λεονάρντο Ντίαζ, που δεν έχει ακόμα επαγγελματικό συμβόλαιο και δεν έχει παίξει ούτε λεπτό με την ομάδα των αναπληρωματικών στην οποία ανήκει.


Αυτός είναι ο Ντίαζ, που το πρώτο ματς της καριέρας του θα είναι μέσα στο Μπομπονέρα. Το αν είναι απίστευτα γκαντέμης ή απίστευτα τυχερός θα φανεί το βράδυ.

El Sombrero

Συμβαίνουν και αλλού αν αυτό σας παρηγορεί.  :joker:

Αποσυνδεδεμένος fon7

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 26.294
    • Προφίλ
Απ: ARGENTINA
« Απάντηση #109 στις: Τετ 19 Μάι 2021 18:57 »
Στα νέα από την ήπειρο της ποδοσφαιρικής παράνοιας, όπως λογικά θα θυμάστε, η Ρίβερ πήγε λόγω COVID στο Μπομπονέρα χωρίς 15 παίκτες και με τερματοφύλακα έναν άπειρο 21χρονο. Ο Ντίαζ τελικά τα πήγε περίφημα, κέρδισε τα εύσημα ακόμα και από τους παίκτες της Μπόκα και μαζί το πρώτο του συμβόλαιο. Τα προβλήματα όμως δεν τέλειωσαν εκεί. Με τους παίκτες ακόμα σε καραντίνα, η Ρίβερ πρέπει να παίξει σήμερα με την κολομβιανή Σάντα Φε. Το θέμα όμως είναι ότι η CONMEBOL δεν της επέτρεψε να δηλώσει έκτακτα τον Ντίαζ ή οποιονδήποτε άλλο νεαρό παίκτη. Τι σημαίνει αυτό; Η Ρίβερ θα κατέβει με 11 παίκτες συνολικά και στο τέρμα θα κάτσει αναγκαστικά ο χαφ Έντσο Πέρες που έχει διάταση στο δεξί πόδι και κανονικά δεν θα μπορούσε να παίξει "μέσα".

El Sombrero

Αποσυνδεδεμένος fon7

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 26.294
    • Προφίλ
Απ: ARGENTINA
« Απάντηση #110 στις: Πεμ 20 Μάι 2021 21:18 »
Ζήσαμε να το δούμε κι αυτό. Η κουτσουρεμένη Ρίβερ των 10+1 παικτών στην αποστολή αιφνιδίασε τη Σάντα Φε και χάρη σε δυο γκολ στα πρώτα λεπτά πήρε μια σημαντική, για τη συνέχεια του Λιμπερταδόρες, νίκη με 2-1. Μεγάλος πρωταγωνιστής ήταν ο μέσος Έντσο Πέρες που αν και τραυματίας προσφέρθηκε να κάτσει τέρμα, ρισκάροντας ακόμα και τη συμμετοχή του στο Κόπα Αμέρικα. Στο τέλος κέρδισε και το βραβείο του MVP, περισσότερο συμβολικά, καθώς οι Κολομβιανοί δημιούργησαν λίγες ευκαιρίες.


3 πρωταθλήματα
2 Λιμπερταδόρες
1 παρουσία σε τελικό Μουντιάλ
1 βραβείο MVP ως τερματοφύλακας

El Sombrero

Αποσυνδεδεμένος fon7

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 26.294
    • Προφίλ
Απ: ARGENTINA
« Απάντηση #111 στις: Τρι 01 Ιούν 2021 18:33 »


Μια χώρα, τέσσερις διοργανώσεις και μια πανδημία: Η απίστευτη ποδοσφαιρική σεζόν της Αργεντινής

Όποιοι δεν παρακολουθούν φανατικά το ποδόσφαιρο της Αργεντινής, άντε στο τσακίρ κέφι κανένα Superclasico, ίσως δεν γνωρίζουν ότι δεν έχει πρωτάθλημα εδώ και έναν χρόνο. Από την άλλη όμως, πιθανότατα ακούνε αποτελέσματα και δεν μπορούν να καταλάβουν τι γίνεται. Γι’ αυτό, ως κοινωνική προσφορά, θα προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε τι ακριβώς συμβαίνει σε μια από τις πιο άναρχες ποδοσφαιρικά χώρες, εκεί που η ανοργανωσιά και οι αλλαγές είναι συνηθισμένες. Αν στην κλασική γραφικότητα της Αργεντινής προσθέσουμε και την πανδημία, τότε εύκολα κανείς καταλαβαίνει το χάος που έχει προκληθεί τον τελευταίο χρόνο.

Ας τα πάρουμε όμως με τη σειρά. Το πρωτάθλημα της Αργεντινής του 2019-20 τελείωσε, ευτυχώς, κανονικά τον Μάρτιο του 2020 και προλάβαμε την έξαρση του COVID, με την Μπόκα να αναδεικνύεται πρωταθλήτρια. Θεωρητικά, μετά τη λήξη του πρωταθλήματος, οι ομάδες θα έπαιζαν τον θεσμό του Κόπα ντε λα Σουπερλίγκα. ΠΡΟΣΟΧΗ (ξεκινάμε παρένθεση): δεν το συγχέουμε με το Κόπα Αρχεντίνα, που είναι το κλασικό κύπελλο και επανήλθε το 2011. Το Κόπα Αρχεντίνα του 2019-20 δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα. Το κύπελλο ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2020 με 77 ομάδες. Μιλάμε για όλες τις ομάδες της Α’ εθνικής, 14 ομάδες της B’ εθνικής, 6 από την Primera B (το πρωτάθλημα της Γ’ εθνικής που έχει ομάδες από το Μπουένος Άιρες), 26 από τη Federal A (τη Γ’ εθνική που παίζουν κυρίως ομάδες εκτός Μπουένος Άιρες), 4 από την Primera C (το πρωτάθλημα της Δ’ εθνικής με ομάδες του Μπουένος Άιρες) και 3 από τη Primera D (την Ε’ εθνική του Μπουένος Άιρες). Στο ερώτημα πώς προέκυψαν αυτά τα νούμερα είναι εξίσου πιθανές απαντήσεις το “στην τύχη” με το “αφού συμβουλεύτηκαν κάποιο μέντιουμ”.



Αρχικά ξεκινήσαμε με μια φάση προκριματικών μόνο για τις ομάδες της Γ’ εθνικής εκτός Μπουένος Άιρες γιατί ΟΚ, το να πεις εξ αρχής ότι θα συμμετέχουν 64 ομάδες είναι πολύ πασέ, ξεκινάς με τον μαγικό αριθμό 77 και διώχνεις τους 13 για να ξεκινήσεις τη φάση των 64. Εκεί, για να γίνει η κλήρωση, οι ομάδες χωρίστηκαν σε 4 γκρουπ με βάση το αν είχαν κατακτήσει παλιότερα το πρωτάθλημα και αν βρίσκονταν στην Α’ εθνική (και πιθανότατα άλλα σοβαρά κριτήρια, όπως το ζώδιο και τα τελευταία δύο ψηφία του ΑΜΚΑ). Παρ’ ότι στην προκριματική φάση των ομάδων τα ματς ήταν διπλά, στους 64 ήταν μονά. Στο σημείο αυτό να πούμε, ότι για τη φάση των 64 έγιναν τα πρώτα παιχνίδια τον Φεβρουάριο του 2020 και τα τελευταία τον Μάρτιο του 2021, λόγω της πανδημίας. Κάτι παραπάνω από ένα ημερολογιακό χρόνο διαφορά (φανταστείτε πόσοι παίκτες άλλαξαν ομάδα). Η φάση των 32 έχει ξεκινήσει, αλλά ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί και σύμφωνα με μια γρήγορη αναζήτηση ακόμα δεν έχουμε ημερομηνίες. Κάποια στιγμή θα ολοκληρωθεί, ας μη βιαζόμαστε. Ο τελικός του κυπέλλου 2019-20 υπολογίζεται για τον Νοέμβριο του 2021, περίπου 22 μήνες μετά την έναρξη του θεσμού. Αλλά ποιος μετράει;

Εδώ κλείνει η παρένθεση που ξεκίνησε δυο παραγράφους πριν. Κόπα ντε λα Σουπερλίγκα λοιπόν. Κάτι σαν Λιγκ Καπ που ξεκίνησε το 2019 για εμπορικούς σκοπούς, για να γεμίσει ο χρόνος μετά το πρωτάθλημα, αποκλειστικά με ομάδες της Α’ εθνικής. Η Τίγκρε κατέκτησε το πρώτο. Το 2ο Κόπα ντε Λα Σουπερλίγκα ξεκίνησε κανονικά πέρσι τον Μάρτιο, αλλά διακόπηκε οριστικά τον Απρίλιο, καθώς συνέπεσε με την έξαρση της πανδημίας. Παίχτηκε σχεδόν όλη η 1η αγωνιστική του και μετά τέλος. Δεν είναι παράλογο, θα πει κανείς. Ναι, αλλά δεν σας είπαμε το καλύτερο. Οπλιστείτε με υπομονή και ψυχοφάρμακα. Κυρίως ψυχοφάρμακα. Με το κύπελλο της Αργεντινής να μην έχει ολοκληρωθεί, η Αργεντινή έπρεπε να μοιράσει τις θέσεις της για το Κόπα Λιμπερταδόρες με κάποιον τρόπο. Η έξοδος στο Λιμπερταδόρες λοιπόν, θα προέκυπτε από τον συνολικό αριθμό βαθμών στο πρωτάθλημα μαζί με το Κόπα ντε λα Σουπερλίγκα. «Μα αφού δεν έγινε ποτέ το Κόπα», θα αναρωτηθεί κάποιος αθώος αναγνώστης μας που ήρθε από το Σαφχάουζεν. Ε, έγινε μια αγωνιστική (απαντάνε οι Αργεντινοί και έχουν και δίκιο). Να μην τη μετρήσουμε;


Το συλλεκτικό τελευταίο παιχνίδι της ιστορίας του Κόπα ντε λα Σουπερλίγκα (που έγινε αφού η διοργάνωση καταργήθηκε)

Οπότε, κάπου στο τέλος του 2020, βάλαμε κάτω τη σούμα, χωρίς τα δυο παιχνίδια της 1ης αγωνιστικής που δεν έγιναν (Ρίβερ-Ατλέτικο Τουκουμάν και Ντεφένσα ι Χουστίσια-Εστουδιάντες) και τι είδαμε; Ότι η Βέλεζ Σάρσφιλντ (η οποία είχε ήδη ανακοινώσει πανηγυρικά την έξοδό της στο Λιμπερταδόρες στο Twitter) ήταν κατά σατανικό τρόπο μόλις 3 βαθμούς μπροστά από την Ντεφένσα, με την Ντεφένσα να έχει ένα ματς λιγότερο. Και τι θα κάνουμε γι’ αυτό; Μα θα βάλουμε την Ντεφένσα τον Δεκέμβριο του 2020 (8 μήνες μετά) να παίξει το παιχνίδι που χρωστάει για μια διοργάνωση που καταργήθηκε (τη Ρίβερ δεν τη βάλαμε να παίξει το ματς της γιατί δεν θα άλλαζε τίποτα). Κάπως έτσι, η Ντεφένσα έδωσε το ματς, κέρδισε, ισοβάθμησε με τη Βέλεζ, αλλά έχασε την έξοδο στη διαφορά γκολ. Το φοβερό είναι ότι έναν μήνα μετά, η Ντεφένσα θα κατακτούσε το Κόπα Σουνταμερικάνα, κερδίζοντας έτσι με αυτόν τον τρόπο ένα εισιτήριο για το Λιμπερταδόρες.

Έτσι λοιπόν, καταργήσαμε το Λιγκ Καπ και θα μέναμε χωρίς μπάλα για αρκετούς μήνες. Με το πρωτάθλημα και την προγραμματισμένη αναδιάρθρωση να μη γίνονται, έπρεπε κάτι να βρούμε για να στείλουμε τις ομάδες στις μελλοντικές διεθνείς διοργανώσεις. Κάπου εκεί, κάποιος τύπος πήγε και παρουσίασε τη νέα του ιδέα. Συνέδεσε τον προτζέκτορα, άνοιξε την πρώτη διαφάνεια και πιθανότατα τράβηξε μια γραμμή στο όνομα της παλιάς διοργάνωσης και προσέθεσε μια λέξη. Έτσι γεννήθηκε το Κόπα ντε λα ΣουπερΛίγκα Προφεσιονάλ. Μια εντελώς νέα και μεταβατική διοργάνωση που θα άλλαζε για πάντα το ποδόσφαιρο της χώρας (ή και όχι). Τώρα θα μας ρωτήσετε τι είναι. Θεωρείται κανονικό πρωτάθλημα; Όχι ακριβώς. Είναι κύπελλο; Ε, αφού έχουμε ήδη το κύπελλο. Είναι κάτι ενδιάμεσο τέλος πάντως, μέχρι να έχουμε πρωτάθλημα ξανά. Ένα Λιγκ Καπ, μεγαλύτερης σημασίας ας πούμε.


Ο θάνατος του Ντιέγκο συγκλόνισε τη χώρα

Η πρώτη Κόπα ντε λα Λίγκα Προφεσιονάλ ξεκίνησε πέρσι το φθινόπωρο και μετά τον θάνατο του Μαραντόνα πήρε το όνομα Κόπα Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα. Οι 24 ομάδες χωρίστηκαν σε 6 γκρουπ των 4 με διπλούς αγώνες. Φυσιολογικά όλα θα πείτε. Στη συνεχεία πήραμε τους 2 καλύτερους κάθε ομίλου, συνολικά 12 ομάδες δηλαδή και κάναμε δύο νέα γκρουπ των 6 (με τρεις νικητές ομίλων και τρεις δεύτερους). Έπαιξαν όλοι με όλους σε μονούς αγώνες και οι δυο πρώτες ομάδες των ομίλων προκρίθηκαν στον μεγάλο τελικό του θεσμού. Στον πρώτο τελικό της ιστορίας, η Μπόκα επικράτησε επί της Μπάνφιλντ. Λίγο περίεργο σύστημα, αλλά όχι κάτι εξωφρενικό. Δεν τελειώσαμε όμως, αθώοι φίλοι μας.

Ενώ έπαιζαν οι 12 καλύτερες ομάδες της πρώτης φάσης, οι “αποκλεισμένοι” τι θα έκαναν; Η απάντηση ήρθε. Φάσε Κομπλεμεντασιόν. Και πάλι δύο όμιλοι των έξι ομάδων, όπως και παραπάνω, με τις τρίτες και τέταρτες. Και πάλι τελικός. Και πάλι ένας νικητής. Και τι θα δώσουμε στον νικητή; Μια τούρτα; Την ευκαιρία της εξόδου στο Κόπα Σουνταμερικάνα. Όποιος κατάφερε να διαβάσει μέχρι εδώ, θα επιβραβευθεί. Η νικήτρια του Φάσε Κομπλεμεντασιόν, χωρίς κάποιον προφανή λόγο και ξεπερνώντας έτσι όλες τις ομάδες που τερμάτισαν ψηλότερα, παίζει τελικό με τον χαμένο του μεγάλου τελικού των πρώτων και δεύτερων για ένα εισιτήριο στο Σουνταμερικάνα. Και κάπως έτσι, η Βέλεζ έπαιξε με την Μπάνφιλντ για ένα εισιτήριο για το Κόπα Σουνταμερικάνα του… 2022. Δεν κάνουμε πλάκα. Ο “τελικός” αυτός έγινε στις 31 Μαρτίου 2021 και η Μπάνφιλντ επικράτησε κερδίζοντας τη συμμετοχή της στο Σουνταμερικάνα που λογικά θα ξεκινήσει τον Μάρτιο του 2022.

Την ίδια στιγμή που παιζόταν ο τελικός του Κομπλεμεντασιόν, είχε ήδη ξεκινήσει από τον Φεβρουάριο το Κόπα ντε λα Λίγκα Προφεσιονάλ του 2021. Γιατί μπορεί το κύπελλό μας να κρατάει σχεδόν δύο χρόνια, αλλά αν είναι να βιαστούμε δεν χαμπαριάζουμε. Και φυσικά, τι θα ήταν το ποδόσφαιρο Αργεντινής, αν η ίδια διοργάνωση δεν είχε εντελώς διαφορετικό σύστημα διεξαγωγής. Κι αυτό αρχικά γιατί άλλαξε ο αριθμός των ομάδων της Α’ εθνικής. Επειδή οι 24 πέρσι ήταν λίγες, όταν με το καλό θα ξεκινήσει το επόμενο κανονικό πρωτάθλημα Αργεντινής, θα βάλουμε και 2 ακόμα για να γίνουν 26. Έτσι, λοιπόν ξεχάστε αυτές τις φλωριές με έξι ομίλους. Φέτος κάναμε δύο ομίλους των 13 ομάδων. Γιατί δεν είμαστε και προληπτικοί. Οι ομάδες έπαιξαν 13 αγωνιστικές και στη συνέχεια προκρίθηκαν οι τέσσερις καλύτερες από κάθε όμιλο. Σίγουρα κάποιοι τώρα το παίζουν έξυπνοι και με το φτωχό μυαλό τους σκέφτονται “δυο όμιλοι των τεσσάρων ή μήπως ένα μίνι πρωτάθλημα οκτώ ομάδων;”


Aπό το 2.10 περίπου οι συγκλονιστικές σκηνές

Χάσατε κύριοι. Αποφασίσαμε να το πάμε με μορφή κυπέλλου φέτος. Προημιτελικά και μονοί αγώνες. Και κάπως έτσι, φτάσαμε τον Μάιο του 2021 στο τέλος του θεσμού και ευτυχώς για σας και στο τέλος αυτού του κειμένου. Τα προημιτελικά είχαν τρομερές συγκινήσεις. Η Ιντεπεντιέντε πέρασε στα πέναλτι και ζήσαμε τη φοβερή σκηνή με τον προπονητή της Φαλσιόνι. Μια από τις πιο συμπαθείς φυσιογνωμίες στο ποδόσφαιρο της χώρας, με προπονητική καριέρα πάνω από 20 χρόνια, ο Φαλσιόνι που έχει σχεδόν χάσει τη φωνή του μετά από μάχη με τον καρκίνο στον λάρυγγα, δεν συμμετείχε στα κοινά της ομάδας του τον τελευταίο καιρό. Η επί 45 χρόνια σύζυγός του που έδινε κι αυτή μάχη με τον καρκίνο, έχασε τη ζωή της από τον COVID κι ο σύζυγός της ήταν στο πλάι της. Ο Φαλσιόνι τρεις ημέρες μετά την κηδεία της, έκατσε στο πάγκο, είδε τη δραματική πρόκριση της ομάδας του, κοίταξε τον ουρανό και ξέσπασε σε λυγμούς.

Στα πέναλτι κρίθηκαν και τα άλλα τρία ματς της φάσης των “8”. Ανάμεσά τους κι αυτό της Μπόκα με τη Ρίβερ Πλέιτ, με μια Ρίβερ διαλυμένη από κρούσματα ιού, να κατεβαίνει με τον Λέο Ντίας, τον 5ο τερματοφύλακα που δεν είχε καν παίξει ποτέ στη Β’ ομάδα. Ο Ντίας παραλίγο να χαρίσει την πρόκριση με τις αποκρούσεις του. Μπορεί να κάνουμε πλάκα με την ανοργανωσιά και όλες τις γραφικότητες, αλλά η αλήθεια είναι ότι βαθιά μέσα μας το απολαμβάνουμε και θα μας λείψει όταν κάποτε σταματήσει όλο αυτό το σκηνικό. Μέσα όμως στον αγωνιστικό χώρο, η Κόπα ντε λα Λίγκα Προφεσιονάλ έχει χαρίσει πολλές συγκινήσεις και θα συνεχίσει και στο… Final-4, καθώς οι ημιτελικοί θα γίνουν στο ίδιο ουδέτερο γήπεδο. Δεν ξέρουμε αν είναι πρωτάθλημα, κύπελλο, λιγκ καπ ή κάτι άλλο. Είναι όμως σίγουρα ποδόσφαιρο που μας γεμίζει με συγκινήσεις.
blog.stoiximan.gr
El Sombrero

Αποσυνδεδεμένος RASTA

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 3.384
    • Προφίλ
Απ: ARGENTINA
« Απάντηση #112 στις: Σαβ 05 Ιούν 2021 20:05 »
Τέβες: Για πάντα ο ατίθασος Καρλίτος του «Μπομπονέρα»... (vids)


«Το αίμα μου δεν είναι κόκκινο, αλλά μπλε και κίτρινο...». Το παιδί της Μπόκα, ένας από τους μεγαλύτερους οπαδούς της, αποχωρεί ξανά και αυτή τη φορά, δεν θα ξαναγυρίσει...

Πέρασε πολλά. Η αγάπη του κόσμου τον κρατούσε όρθιο. Ειδικά από την ημέρα που έχασε τον πολυαγαπημένο του θείο, τον οποίο μέσα του ήξερε πολύ καλά πως ήταν ένας πραγματικός πατέρας για εκείνον. Τον μεγάλωσε, τον βοήθησε, του έδωσε συμβουλές, τον στήριξε και μαζί με την αδερφή της μητέρας του Καρλίτος, Αντριάνα.

Στα 37 του και μάλλον έχοντας καταλάβει πως έχει φτάσει το πλήρωμα του χρόνου, τόσο σε σωματικό επίπεδο, όσο πολύ περισσότερο και σε πνευματικό, ο Τέβες αποφάσισε ν' αποχωρήσει από την Μπόκα και πιθανότατα να βάλει τέλος και στην ποδοσφαιρική του καριέρα.

Ό,τι κι αν έζησε στην Ευρώπη, ακόμα κι αν έπαιξε και σε τελικό Champions League, όσα κι αν πανηγύρισε σε Αγγλία και Ιταλία, όσο... χαμό κι αν προκάλεσε σε Γιουνάιτεντ και Σίτι στο Μάντσεστερ, θα τ' αντάλλαζε πανεύκολα για ένα βράδυ σε γεμάτο «Μπομπονέρα» με τη φανέλα της Μπόκα. Ξανά και ξανά και ξανά...

twitter

Το γκολ, η τρέλα, ο τελευταίος τίτλος...
Έτρεξε θυμίζοντας... καλπασμό αλόγου, σκαρφάλωσε στο κάγκελο, φώναξε «γκολ» με όλη τη δύναμη της ψυχής του, πανηγύρισε σαν να μην υπήρχε «αύριο». Η στιγμή ήταν μοναδική και ήταν δική του και της ομάδας του. Της καρδιάς του και της αγαπημένης του Μπόκα Τζούνιορς.

Του κόσμου για τον οποίο έμαθε από μικρός να αγαπάει και να παίζει για εκείνον, αλλά και των... τρελών που κάνουν το «Μπομπονέρα» να μοιάζει πως... κουνιέται μονίμως και προκαλείται σεισμική δόνηση στους πανηγυρισμούς των γκολ που πετυχαίνουν οι ποδοσφαιριστές της Μπόκα.

Ο Τέβες, χάρισε τον περσινό τίτλο στους «xeniezes» με δικό του γκολ σε ένα δραματικό φινάλε στο πρωτάθλημα της Αργεντινής, με την Ρίβερ Πλέιτ να χάνει βαθμούς απέναντι στην Ατλέτικο Τουκουμάν και στην επιστροφή του αείμνηστου, Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα στο γήπεδο της Μπόκα, ο σύλλογος πήρε το στέμμα.

Εκείνες οι στιγμές θα μείνουν χαραγμένες σε όλους τους ποδοσφαιρόφιλους, σε όλους τους τυχερούς που το έζησαν από κοντά αλλά φυσικά και στο μυαλό του Τέβες.

Όταν πλέον θα πέφτει για ύπνο, θα νανουρίζεται από την πιο γλυκιά ιαχή που έχει ακούσει ποτέ. Το μακρόσυρτο «γκοοοολ» των οπαδών της Μπόκα και την λαοθάλασσα που κατέβαινε την εξέδρα για να φτάσει όσο πιο κοντά γινόταν στους παίκτες...



Ανήσυχο πνεύμα, ασυμβίβαστος, με έναν αποκλειστικό στόχο
Στη Γουέστ Χαμ πήρε τέτοια τροπή η παρουσία του και η μεταγραφή του στο λονδρέζικο κλαμπ μαζί με τον Μαστσεράνο, με πρόστιμο και αφαίρεση βαθμών για την ομάδα λόγω του παρατυπίας στο deal. Στο Μάντσεστερ έπαιξε και στις δύο μεγάλες ομάδες, γνωρίζοντας φυσικά και τον Σερ Άλεξ Φέργκιουσον, παίρνοντας το μετάλλιο του Πρωταθλητή Ευρώπης το 2008 στη Μόσχα και προκαλώντας χαμό με την μεγάλη του μετακίνηση στους «πολίτες».

Πανηγύρισε τίτλους, όμως έκανε άνω – κάτω και το σύνολο του Μαντσίνι με την άρνησή του να παίξει σε ματς του Champions League κόντρα στην Μπάγερν, μέχρι ν' αρχίσει την... επανάσταση και να εξαφανιστεί επιστρέφοντας στην πατρίδα του προκειμένου να πιέσει για να φύγει.

Στην Ιταλία με την Γιουβέντους τα πράγματα ήταν πολύ καλύτερα, χαρακτηρίστηκε ένας από τους «πιο αποτελεσματικούς επιθετικούς που φόρεσαν ποτέ τη φανέλα της Γιουβέντους».

Έκανε τρομερά πράγματα μέχρι και το 2015, έπαιξε και στον τελικό του Champions League απέναντι στην Μπαρτσελόνα στο Βερολίνο, όμως ο στόχος είχε «κλειδώσει». Ήθελε ξανά το αλήτικο, το ποδόσφαιρο της Αργεντινής, την γειτονιά που ζει και αναπνέει για την μπάλα και την ομάδα, το «Μπομπονέρα» που... κόχλαζε.

Πήρε τα πρωταθλήματα του 2015 και του 2017 με τους xeinezes, ωστόσο, η γενικότερη εσωτερική του ανησυχία ήταν τέτοια που τον έκανε να πραγματοποιήσει το ταξίδι στην Άπω Ανατολή και ν' αντικρίσει το κινεζικό ποδόσφαιρο με τη φανέλα της Shanghai Shenhua.

Βρέθηκε εκεί περισσότερο ως... guest star κι όχι τόσο ως ποδοσφαιριστής προτού πάρει οριστικά το δρόμο για την πατρίδα για μια τελευταία φορά. Λάμβανε περίπου 90.000 ευρώ την ημέρα. Περίπου 650.000 ευρώ την εβδομάδα! Και είχε μόλις τέσσερα γκολ σε 20 συμμετοχές, για να επιστρέψει στην πατρίδα του και τη Μπόκα το 2018.

twitter



Ο θάνατος του Σεγούνδο, η αγκαλιά του Ρομάν και το «αντίο»
Δυσκολεύτηκε πολύ ο Καρλίτος το τελευταίο διάστημα. Μετά το πρωτάθλημα του 2020, κάτι ο κορονοϊός, κάτι τα άδεια γήπεδα, κάτι ο ψυχολογικός αντίκτυπος της γενικότερης κατάστασης στην ανθρωπότητα με τον κορονοϊό, δεν τον βοήθησαν καθόλου.

Τον Φεβρουάριο έχασε τον θετό πατέρα του. Τον άνθρωπο που έκανε τα πάντα για εκείνον και τον βοήθησε να φτάσει εκεί που πραγματικά άξιζε.

Ο Σεγούνδο Τέβες, υιοθέτησε τον ανιψιό του λόγω του ότι ο «Απάτσι» είχε χάσει τον βιολογικό του πατέρα (Χουάν Αλμπέρτο Καμπράλ) πριν καν γεννηθεί.

Στα 58 του χρόνια, ο θετός πατέρας του Τέβες είχε διαβήτη, ήταν υπέρβαρος, είχε υποβληθεί σε μια λεπτή επέμβαση στον λαιμό και τον Ιούλιο προσβλήθηκε από κορονοϊό. Μερικούς μήνες μετά, δεν άντεξε και απεβίωσε...

Ο Τέβες προσπαθούσε να το ξεπεράσει, του έδινε δύναμη ο κόσμος της Μπόκα που πάντοτε ήταν στο πλευρό του, ξαναμπήκε στο γήπεδο να παίξει, να ξεχάσει, να παθιαστεί, να τιμήσει τη φανέλα...

Το απόγευμα της Παρασκεύης (4/6) ανακοίνωσε πως έχει φτάσει το τέλος γι' ακόμα μια φορά. Ο θρύλος, Χουάν Ρομάν Ρικέλμε δεν τον άφησε στιγμή από κοντά του. Τον είχε αγκαλιά όλη την ώρα. Ο Καρλίτος Τέβες αποχωρεί «σπασμένος» μέσα του, με ανάγκη να ξαναβρεί τον εαυτό του, αφήνει το ποδόσφαιρο με τρόπο που ίσως δεν θα το ήθελε, αλλά με απόλυτη επίγνωση της κατάστασης και της προσπάθειας που οφείλει να κάνει για το καλό του.

Λογικά έχει φτάσει και το τέλος της ποδοσφαιρικής του καριέρας, αν και το άφησε ανοιχτό. Πάντως, στην αγαπημένη του ομάδα, δεν μπορούσε πλέον να προσφέρει κάτι παραπάνω. Είχε δώσει ψυχή και σώμα...

Θα είναι πάντοτε το παιδί της Μπόκα. Με το μπλε και το κίτρινο αίμα. Που στα όνειρά του θα παίρνει φόρα και θα πηδάει στα κάγκελα για να γίνει «ένα» με τον κόσμο...




https://www.gazzetta.gr/football/2004068/tebes-gia-panta-o-atithasos-karlitos-toy-mpomponera-vids
« Τελευταία τροποποίηση: Σαβ 05 Ιούν 2021 21:00 από fon7 »
" Ανυποχώρητος: σημαίνει να είναι το κεφάλι σου μέσα στο στόμα του λύκου κι εσύ να του λες άντε γαμήσου... "

Fidel Castro

Αποσυνδεδεμένος fon7

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 26.294
    • Προφίλ
Απ: ARGENTINA
« Απάντηση #113 στις: Κυρ 06 Ιούν 2021 21:11 »
Η Κολόν Σάντα Φε ιδρύθηκε το 1905 από μικρά παιδιά από 8 έως 14 ετών! 116 χρόνια μετά ο κόσμος της, που παρά τις αμέτρητες αποτυχίες αρκετές χρόνιές ξεπερνούσε τους 20.000 θεατές μ.ο., πανηγύρισε τον πρώτο της τίτλο και το τι έγινε στην πόλη δεν περιγράφεται εύκολα. Στο πιο ιδιαίτερο βίντεο απ'όσα κυκλοφόρησαν, μια νοσοκόμα σε ένα γηροκομείο κατέγραψε έναν παππού που έχει χάσει την όραση του, να ακούει το ματς μόνος του από το ράδιο και να βάζει τα κλάματα στο τέλος του αγώνα.
El Sombrero (βίντεο)

BONUS: Nα είσαι 64 ετών κωμικός, να έχεις γίνει γνωστός επειδή κάνεις τον κόσμο να γελάει και τελικά ένα από τα πιο διάσημα βίντεο σου να είναι αυτό που βάζεις τα κλάματα μπροστά σε μια τηλεόραση βλέποντας την ομάδα σου να κερδίζει για πρώτη φορά ένα τίτλο.
twitter
El Sombrero


Αποσυνδεδεμένος fon7

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 26.294
    • Προφίλ
Απ: ARGENTINA
« Απάντηση #114 στις: Σαβ 26 Ιούν 2021 18:59 »


Τραγουδώντας στην Κόλαση
Ψάχνοντας κανείς πληροφορίες για τη Νέα Ορλεάνη, διαπιστώνει σχετικά εύκολα ότι ένα από τα πιο ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κουλτούρας της πόλης είναι οι τζαζ κηδείες. Κατά τη διάρκεια μιας τέτοιας κηδείας, μια μπάντα ακολουθεί τους συγγενείς του νεκρού στην πορεία τους μέχρι το νεκροταφείο, παίζοντας κάποιο πένθιμο εμβατήριο ή κάποιον μελαγχολικό ρυθμό. Όταν όμως ο νεκρός αφεθεί στην ‘τελευταία του κατοικία’ και η συνοδεία του πάρει το δρόμο της επιστροφής, το κλίμα σιγά-σιγά αλλάζει. Οι μελωδίες των μουσικών γίνονται πιο χαρούμενες και γρήγορες και ο κόσμος αρχίζει να χορεύει στο δρόμο (ένα χορό που πολλές φορές τον αποκαλούν “καθαρτικό”), σε μια προσπάθεια να τιμήσει το νεκρό και τη γεμάτη ζωή που έζησε αλλά και σε μια συμβολική κίνηση που δείχνει ότι η ζωή συνεχίζεται.

H Ρίβερ Πλέιτ ‘γεννήθηκε’ στις 25 Μαΐου του 1901 σε μια συνοικία δίπλα σε αυτή της Μπόκα. Μεγαλώνοντας κατέκτησε τα πάντα. Η ιστορία της είναι γεμάτη σπουδαίες επιτυχίες: Κατέκτησε πρωταθλήματα, κύπελλα, Λιμπερταδόρες, Σουνταμερικάνα, Διηπειρωτικό, ανέδειξε μερικούς από τους καλύτερους παίκτες στον κόσμο, έφτιαξε μια από τις πιο φημισμένες ομάδες στην ιστορία του λατινοαμερικάνικου ποδοσφαίρου, κουβάλησε περισσότερους από 15.000 οπαδούς (ανάμεσα τους κι έναν ολομόναχο τυφλό) στην άλλη άκρη της γης και ψηφίστηκε ως η 9η καλύτερη ομάδα του προηγούμενου αιώνα. Αν έπρεπε κάποιος να διαλέξει την πιο μεγάλη στιγμή της ιστορίας της όμως, θα έπρεπε να αδιαφορήσει για όλα αυτά τα αξιοσημείωτα κατορθώματα στα οποία οι ‘Μιλιονάριος’ βρέθηκαν στην κορυφή και να κοιτάξει πιο χαμηλά. Πολύ πιο χαμηλά. Για την ακρίβεια, στον πάτο.

Οι περισσότεροι θα σκεφτούν ότι η Ρίβερ ακούμπησε τον δικό της πάτο στα τέλη Ιουνίου του 2011, όταν και υποβιβάστηκε στη δεύτερη κατηγορία. Αλλά εκείνο ήταν μόνο το πρώτο βήμα, όπως ακριβώς ένας δύτης ακουμπάει στο βυθό με το πρώτο πόδι. Ο πραγματικός πάτος βρίσκεται όταν και τα δυο πόδια πατήσουν γερά στον πυθμένα και βουλιάξουν και λίγο στο χώμα από το βάρος και για τη Ρίβερ αυτή η στιγμή ήρθε δυο περίπου μήνες μετά.



Ένα χειμωνιάτικο (για την Αργεντινή) και βροχερό απόγευμα του Αυγούστου του 2011, η Ρίβερ υποδεχόταν στην έδρα της την Τσακαρίτα Τζούνιορς. Ήταν η πρώτη αγωνιστική της δεύτερης κατηγορίας. Εκείνος ο αγώνας ήταν ο πραγματικός πάτος της, το απόλυτο ναδίρ μιας ένδοξης ιστορίας 110 χρόνων, η οριστική συνειδητοποίηση της τραγωδίας την οποία ζούσε μια από τις μεγαλύτερες ομάδες του πλανήτη, η μέρα που λογικά ακούστηκε η πρώτη, γεμάτη ειρωνεία και καζούρα, ερώτηση από φίλους και γνωστούς που υποστηρίζουν τους ‘άλλους’: “Mε ποιο μεγαθήριο παίζετε σήμερα;”

Το σοκ του υποβιβασμού αποτελούσε πλέον παρελθόν και μπροστά βρισκόταν μόνο η εφιαλτική αποδοχή της κατάστασης και ο αναπόφευκτος συμβιβασμός με αυτή. Όταν όλοι οι υπόλοιποι ‘μεγάλοι’ της χώρας ετοιμαζόταν για τη δεύτερη αγωνιστική της πρώτης κατηγορίας, κάνοντας σχέδια και όνειρα για τίτλους και φιέστες, η Ρίβερ Πλέιτ ετοιμαζόταν να ξεκινήσει την ανάβαση του δικού της Γολγοθά, μέσω μιας δύσκολης διαδρομής που δεν είχε ξανακάνει ποτέ.

Εκεί λοιπόν, σ’εκείνο το κρύο και μίζερο Αυγουστιάτικο απόγευμα εντοπίζω εγώ τη μεγαλύτερη και ομορφότερη στιγμή στην τεράστια ιστορία αυτού του συλλόγου. Και όχι φυσικά στο χόρτο του Μονουμεντάλ, αλλά στις κερκίδες. Εκεί που βρέθηκαν μερικές δεκάδες χιλιάδες ανώνυμοι οπαδοί, που έβαλαν στην άκρη τη θλίψη, το θυμό και τον εγωισμό τους, που πιθανόν τους φώναζε “Ρίβερ είσαι, είναι δυνατόν να τρέχεις χειμωνιάτικα να δεις αγώνα δεύτερης κατηγορίας;” και πήγαν να στηρίξουν μια ομάδα που μπορεί να μη θύμιζε αυτή με την οποία μεγάλωσαν και να μην έμοιαζε καθόλου μ’αυτή που οι ίδιοι ονειρευόταν αλλά ακόμα και άσχημη, ανίκανη και αποτυχημένη παρέμενε “η δικιά τους Ρίβερ”.



Η πιο ωραία στιγμή είναι αυτό το σχεδόν ανατριχιαστικό, ακόμα και για κάποιον τρίτο -όπως εμείς- που απλά εκτιμάει την αγνή οπαδική αγάπη, βίντεο στο οποίο μερικές χιλιάδες οπαδοί, άνθρωποι που μεγάλωσαν υποστηρίζοντας ένα μεγαθήριο του ποδοσφαίρου, που κατά κύριο λόγο τους πρόσφερε χαρές και μια αίσθηση ανωτερότητας και μεγαλείου, άνθρωποι που λογικά έχουν ζήσει θρυλικές νίκες και τις κατακτήσεις αρκετών τίτλων, άνθρωποι που βρέθηκαν ξαφνικά σε μια ποδοσφαιρική και οπαδική Κόλαση που θα έκανε πολλούς να το παίξουν αδιάφοροι ή να κλειστούν τις Κυριακές στα σπίτια τους από ντροπή, σ’ένα σκατένιο σημείο δηλαδή στο οποίο το μόνο που σε κρατάει δεμένο με την ομάδα είναι η γνήσια, μη ανταποδοτική αγάπη σου γι’αυτή και όχι κάποια προσδοκία για βραχυπρόθεσμες χαρές και πανηγύρια, σε μια κατάσταση που αν και απ’έξω βρωμάει αποτυχία και μιζέρια, μέσα της αρκετές φορές γεννιούνται πραγματικοί οπαδοί, χοροπηδάνε και τραγουδάνε μέσα στη βροχή, αδιαφορώντας για τις αμέτρητες καζούρες και τα άπειρα υποτιμητικά σχόλια των αντιπάλων, τραγουδάνε και χοροπηδάνε πικραμένοι αλλά και ταυτόχρονα χαρούμενοι, σαν τελείωμα τζαζ κηδείας που έχει μόλις αφήσει πίσω της το πένθος και προσπαθεί να σου υπενθυμίσει ότι η ζωή συνεχίζεται, χοροπηδάνε και τραγουδάνε όλο και πιο δυνατά όσο περνάει η ώρα, κάποιους στίχους που, πιθανόν, αμέτρητοι άλλοι έχουν φωνάξει αλλά λίγοι τους εννοούν πραγματικά, γιατί σχεδόν πάντα η θεωρία απέχει από την πράξη πολύ περισσότερο απ’όσο θα θέλαμε να απέχει, ένα τραγούδι που στον επίλογο του λέει “…εμένα δεν με νοιάζει που παίζεις, εγώ θα πηγαίνω παντού, γιατί Ρίβερ Πλέιτ σ’αγαπάω όλο και περισσότερο”.

&t=198s
sombrero.gr

Αποσυνδεδεμένος fon7

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 26.294
    • Προφίλ
Απ: ARGENTINA
« Απάντηση #115 στις: Τετ 15 Σεπ 2021 21:08 »
Είναι ο αρχηγός των Αρχεντίνος Τζούνιορς με πάνω από 200 συμμετοχές και κάποτε συμπαίκτης του ντι Μαρία και του Μπανέγκα στις μικρές εθνικές. Πριν λίγες ημέρες, ο Μιγκέλ Τορέν έχασε για τρίτη φορά (!) έναν αδερφό, θύμα δολοφονίας στις φτωχογειτονιές του Ροσάριο. Αυτή είναι η συγκλονιστική ιστορία ενός ανθρώπου που επέζησε από τις τραγωδίες, έναν σοβαρό τραυματισμό, υποβιβασμούς και κατάφερε να ξεφύγει από τη μοίρα των ανθρώπων στο "μπάριο":



Ήρωες που δεν ξέρουμε: Μιγκέλ Άνχελ Τορέν
Μπορεί τα καρτέλ στο Μεξικό και στην Κολομβία να είναι τα πιο γνωστά στη Νότια Αμερική, αλλά το πρόβλημα των ναρκωτικών δεν περιορίζεται σε αυτές τις χώρες. Στην Αργεντινή, η πόλη του Ροσάριο στην επαρχία της Σάντα Φε αντιμετωπίζει εδώ και χρόνια τις συνέπειες της δράσης των εμπόρων. Η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, και μεγάλη ποδοσφαιρομάνα, πλήττεται εδώ και χρόνια από τη βία που φέρνουν οι συμμορίες. Το 2013, δώδεκα σφαίρες έπεσαν έξω από το σπίτι του κυβερνήτη της Σάντα Φε Αντόνιο Μπονφάτι, δείγμα του θράσους των ναρκεμπόρων. Επί ημερών του, ο αρχηγός της αστυνομίας του Ροσάριο συνελήφθη γιατί κάλυψε έναν έμπορο ναρκωτικών και πέρασε έξι χρόνια στη φυλακή, μέχρι να αφεθεί ελεύθερος γιατί έγιναν κάποια “λάθη” κατά την έρευνα. Το θέμα έγινε πολιτικό, καθώς υπήρχαν έντονες υπόνοιες ότι οι εκλεγμένοι της περιοχής είχαν άμεσες σχέσεις με τους Λος Μόνος, μια “οικογενειακή” συμμορία της φαμίλιας Καντέρο, με 20ετη δράση στους δρόμους του Ροσάσιο. Το όνομα του Μπονφάτι υπήρχε σε “κασέτες” που έπιασε ο κοριός της αστυνομίας.

Το 2019, μετά από 16 χρόνια κυριαρχίας των σοσιαλιστών, κυβερνήτης αναδείχθηκε ο περονιστής Ομάρ Περότι. Παρά τις προσπάθειές του, δεν άλλαξαν και πολλά. Μόλις στον πρώτο μήνα της θητείας του, 25 άτομα έχασαν τη ζωή τους στις μάχες των συμμοριών. Οι συνεχείς αλλαγές στους διοικητές της αστυνομίας, δεν έφεραν αποτέλεσμα. Δυο χρόνια περίπου μετά, τίποτα δεν έχει αλλάξει. Την περασμένη εβδομάδα, πυροβολήθηκε ένας 74χρονος που βρισκόταν σε κατ’ οίκον περιορισμό, καθώς ήταν μέλος συμμοριών. Πέρσι είχε χάσει τον γιο του, τη νύφη του και την εγγονή του, όταν άγνωστοι άνοιξαν πυρ από αυτοκίνητο, την ώρα που η οικογένεια ήταν πάνω σε ένα μηχανάκι. Ο 74χρονος “Καρακού”, όπως είναι το παρατσούκλι του, δεν πτοήθηκε και σύμφωνα με την αστυνομία συνέχιζε να κάνει εμπόριο ναρκωτικών από το σπίτι του. Μια άλλη συμμορία έστειλε ένα “παλικάρι”, ο Καρακού γλίτωσε με δυο σφαίρες στο πόδι του, καθώς πρόλαβε να κλειστεί μέσα. Δεν θα είναι παράξενο, να ακουστεί ξανά στο μέλλον στα τοπικά δελτία ειδήσεων.


Κάπου σε αυτό το δρομάκι δέχθηκε την επίθεση ο Μιγκέλ Τορέν

Οι ιστορίες αυτές δεν είναι σπάνιες στην περιοχή του Ροσάριο. Πολύς κόσμος έχει κάποιον γνωστό, φίλο ή συγγενή που έζησε το δικό του δράμα ή που είναι μπλεγμένος. Την περασμένη εβδομάδα είχαμε ένα θλιβερό ρεκόρ, με πέντε άτομα να χάνουν τη ζωή τους μέσα σε 20 ώρες μετά από εγκληματική ενέργεια. Σε αυτά προστέθηκε και ένας έκτος θάνατος. Ο 43χρονος Λουίς Τορέν έχασε τη ζωή του μετά από περίπου τρεις εβδομάδες νοσηλείας, καθώς στα τέλη Αυγούστου έπεσε θύμα επίθεσης από δύο αγνώστους, όταν και τον πυροβόλησαν τρεις φορές στον θώρακα και την κοιλιά και διέφυγαν με μηχανή. Ο Λουίς ήταν αδερφός του ποδοσφαιριστή Μιγκέλ Άνχελ Τορέν, αρχηγού των Αρχεντίνος Τζούνιορς. Είπαμε, λίγο πολύ όλοι οι άνθρωποι στο Ροσάριο έχουν μια τραγωδία να διηγηθούν. Μόνο που ο πρωταγωνιστής μας, είχε λίγο μεγαλύτερο μερτικό, όπως δυστυχώς θα δούμε.

Ο Μιγκέλ Άνχελ Τορέν γεννήθηκε στη Βίλα Κονστιτουσιόν, μια αρκετά μεγάλη πόλη της Σάντα Φε, 50 χιλιόμετρα μακριά από το Ροσάριο. Και αν ψάχνετε ορισμό για τη φράση “από μικρός στα βάσανα”, ο Μιγκέλ είναι αυτός. Ήταν μόλις δύο μηνών όταν ένας ανεμιστήρας τίναξε με ρεύμα τη μητέρα του που πέθανε ακαριαία από ηλεκτροπληξία, όπως διηγείται σε μια συγκλονιστική συνέντευξή του στην Ole. Ο πατέρας, μόνος με έξι παιδιά, έκανε ό,τι μπορούσε για να προσφέρει μια στέγη και λίγο φαγητό στα παιδιά του. Και τα κατάφερε. Αλλά όπως λέει κι ο Μιγκέλ, ο πατέρας μεγάλωσε τα παιδιά και αυτά αποφάσισαν πώς θα ζήσουν τη ζωή τους. Το πόσο αυτό αποτελεί επιλογή, το να μπορέσεις σε τέτοιες συνθήκες να ξεφύγεις, είναι ένα κοινωνιολογικό θέμα. Ο Μιγκέλ τα κατάφερε πάντως, χάρη στην μπάλα.



Αυτή ήταν που τον κράτησε μακριά από τις συμμορίες του Ροσάριο, χάρη στο ταλέντο του. Μια μέρα ένας κύριος τον είδε να παίζει ξυπόλητος και εντυπωσιάστηκε. Ο κύριος Βελάσκες ζήτησε από τον πατέρα του να υπογράψει για να παίζει στην ομάδα του και σύντομα η οικογένεια Βελάσκες του έδωσε ένα δεύτερο σπίτι στα έξι του χρόνια. Εκεί, ο πιτσιρίκος έμαθε πολλά πράγματα. Τόσο για το ποδόσφαιρο, όσο και για τη ζωή. Ο Μιγκέλ πήγε στη συνέχεια στις ακαδημίες της Νιούελ’ς Ολντ Μπόιζ και γνώρισε παίκτες όπως ο Νάτσο Σκόκο κι ο Φερνάντο Μπελούτσι. Δεν ήταν απλώς ακόμα ένα παιδάκι που έπαιζε μπάλα, ήταν ένα παιδάκι που ξεχώριζε. Γι’ αυτό και έκανε ντεμπούτο σε μια τόσο ιστορική ομάδα μόλις στα 16 του (2ος νεότερος στην ιστορία του συλλόγου) και κλήθηκε στις μικρές εθνικές K17 και Κ20 της Αργεντινής, παίζοντας στο πρωτάθλημα Ν. Αμερικής το 2007 με συμπαίκτες όπως ο ντι Μαρία, ο Πάπου Γκόμες, ο Έβερ Μπανέγκα, ο Σέρχιο Ρομέρο και ο Λαουτάρο Ακόστα. Πήγε δανεικός στην Παραγουάη και σε ηλικία μόλις 21 ετών αναδείχτηκε πρωταθλητής με τη Σέρο Πορτένιο. Οι Παραγουανοί επέκτειναν τον δανεισμό του, έφτασε μια ανάσα από έναν τελικό Σουνταμερικάνα και έπαιξε συνολικά σε 57 ματς με την ομάδα του. Δυστυχώς όμως, οι εμφανίσεις του μειώθηκαν το 2010.

Ο λόγος; Η δεύτερη τραγωδία της ζωής του. Στις 24 Απριλίου, ο αδερφός του Βάλτερ βρίσκεται σε έναν αγώνα ποδοσφαίρου της γειτονιάς, ένα τουρνουά με 49 ομάδες από το μπάριο. Ο Βάλτερ είχε περάσει έξι χρόνια στη φυλακή της Κόρδοβα και αφού βγήκε, πουλούσε χοτ-ντογκ και χάμπουργκερ, από ένα καρότσι, εκεί δίπλα στο γηπεδάκι. Για άγνωστο λόγο, η κατάσταση ξέφυγε, ο Βάλτερ μπλέκει σε έναν καβγά και ανταλλάσσει γροθιές με έναν άτομο γνωστό ως Ομάρ, μέχρι που ένας τρίτος, φίλος του Ομάρ, πλησιάζει τον Βάλτερ και τον πυροβολεί στην ωμοπλάτη. Ο Βάλτερ χάνει τη ζωή του. Ο Μιγκέλ, μόλις στα 21 του, δέχεται ένα ισχυρό σοκ που τον επηρεάζει πολύ. Εκεί που πάει να κάνει το ξεπέταγμα, η καριέρα του μένει στάσιμη, με τον ίδιο να μην έχει κουράγιο για ποδόσφαιρο. Ο δράστης φεύγει από τη γειτονιά, μια μέρα αργότερα βρίσκεται νεκρός ο ιδιοκτήτης του σπιτιού του.

&t=6s
Διάλειμμα για λίγη μπάλα

Ο Μιγκέλ δεν το βάζει κάτω, επιστρέφει στην Αργεντινή και τους Αρχεντίνος Τζόυνιορς, εκεί που είναι πλέον προπονητής ο Πέδρο Τρόλιο, προπονητής του στη Σέρο Πορτένιο. Ο Τορέν δεν κάνει την καριέρα που περιμένει στην πατρίδα του το Ροσάριο και έτσι μετακομίζει στο Μπουένος Άιρες. Στους Αρχεντίνος φτάνει να παίξει μέχρι και στο Λιμπερταδόρες, αλλά οι ατυχίες συνεχίζονται. Ένας σοβαρός τραυματισμός στον χιαστό τον αφήνει έξω για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Πασχίζει να κερδίσει τη θέση του, αλλά βλέπει την ομάδα του να υποβιβάζεται. Δεν κάνει την πορεία που έκαναν αρκετοί από τους συνοδοιπόρους του στην Κ20 της Αργεντινής. Παραμένει όμως στον ίδιο σύλλογο. Ανεβαίνει ξανά στην Α’ εθνική, ζει έναν ακόμα υποβιβασμό και μια ακόμα άνοδο. Είναι πάντα εκεί, μια σταθερά στην ομάδα του και κάπως έτσι, το 2019 συμπληρώνει 200 συμμετοχές με τη φανέλα της ομάδας του. Ο πρώτος που το καταφέρνει στον αιώνα που ζούμε και ο 16ος στην ιστορία του συλλόγου. Ο κόσμος τον λατρεύει. Ο Μιγκέλ βρίσκεται εκεί στα καλά και στα άσχημα, δεν κρύβεται, προσπαθεί πάντα. Δεν γίνεται ντι Μαρία, αλλά γίνεται ένας επιτυχημένος παίκτης. Λίγο αργότερα όμως, θα ζήσει την επόμενη τραγωδία.

Ο αδερφός του, Γκαμπριέλ Φρανσίσκο, βρίσκεται νεκρός τον Μάιο του 2020. Στην αρχή, οι υποψίες πηγαίνουν στα άλλα αδέρφια του, η πώληση ενός σπιτιού και το μοίρασμα των χρημάτων η αιτία. Η αστυνομία κινείται σε αυτή την κατεύθυνση, καθώς ο Γκαμπριέλ είχε έντονη διαμάχη και κρυβόταν. Τα αδέρφια ανακρίνονται, αλλά μια μαρτυρία αλλάζει τα πράγματα. Ένας γείτονας λέει ότι ο Γκαμπριέλ υπέστη ξυλοδαρμό από άντρες της αστυνομίας που έφτασαν στο σημείο, σε μια πολύ περίεργη υπόθεση που δεν έχει διαλευκανθεί. Ο ιατροδικαστής καταλήγει ότι αιτία θανάτου δεν είναι ο ξυλοδαρμός, αλλά το σοκ που υπέστη, σε συνδυασμό με κάποια προβλήματα υγείας που ο Γκαμπριέλ Φρανσίσκο είχε. Το σοκ για τον Μιγκέλ είναι μεγάλο. Και όπως είδαμε δεν ήταν το τελευταίο. Μόλις 300 μέτρα παραπέρα, σε έναν χωματόδρομο στο Πουέρτο Aρχεντίνο, στη γειτονιά Τόμπα, θα βρεθεί νεκρός κι Λουίς, σχεδόν έναν χρόνο αργότερα. Τρία αδέρφια νεκρά. Ο Μιγκέλ αποχαιρετά ακόμα έναν. Ο κόσμος των Αρχεντίνος και οι συμπαίκτες του τον στηρίζουν. Ο σκληροτράχηλος αρχηγός, σαν μποξέρ δέχεται απανωτά χτυπήματα, αλλά παραμένει όρθιος.

Ο Μιγκέλ είναι ο μόνος που κατάφερε να “δραπετεύσει” από τη μοίρα αυτής της οικογένειας. Η προσπάθειά του, το ταλέντο του και η μπάλα τον έσωσαν. «Το ποδόσφαιρο είναι αυτό που με κρατά προσγειωμένο. Έχω όλες αυτές τις άσχημες αναμνήσεις, αλλά η ζωή συνεχίζεται και η οικογένειά μου και τα παιδιά μου είναι αυτοί που μου δίνουν δύναμη. Αν ήμουν μόνος θα είχα πάρει άλλες αποφάσεις, αλλά πρέπει να δείχνω στα παιδιά μου ότι δεν πρέπει να κατεβάζουμε ποτέ τα χέρια, πρέπει να έχουμε δύναμη και να συνεχίζουμε». Ο Τορέν νιώθει μεγάλη πίκρα για την ατιμωρησία που βασιλεύει. Για το γεγονός ότι τα ανίψια του θα μεγαλώσουν χωρίς πατέρα. Η ζωή είναι πολύ διαφορετική εκεί. Κινδυνεύεις ανά πάσα στιγμή. Το μυαλό δεν γίνεται να μην ταξιδεύει συνεχώς στα παιδικά του χρόνια. Και όταν το τηλέφωνο χτυπά αργά το βράδυ, δεν γίνεται παρά να μην τρομάζει για το τι θα ακούσει. Αλλά αυτή είναι η ζωή του και έτσι πορεύεται όλα αυτά τα χρόνια.
sombrero.gr
El Sombrero

Αποσυνδεδεμένος fon7

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 26.294
    • Προφίλ
Απ: ARGENTINA
« Απάντηση #116 στις: Σαβ 25 Σεπ 2021 19:35 »
Παράθεση


Ήρωες που δεν ξέρουμε: Κρίστιαν “Γκομίτο” Γκόμες
Υπάρχουν πολλοί ποδοσφαιριστές που αγαπήθηκαν σε μικρές ομάδες, που απόλαυσαν το χειροκρότημα του κόσμου. Υπάρχουν αρκετοί που κατάφεραν με τις εμφανίσεις τους να παίξουν και σε μεγαλύτερες, πιο ιστορικές ομάδες. Υπάρχουν κάποιοι που κατάφεραν να βγάλουν χρήματα παίζοντας σε άλλες χώρες και χιλιάδες που κέρδισαν τίτλους. Φυσικά υπάρχουν και ορισμένοι που γύρισαν στα ποδοσφαιρικά γεράματα στην αγαπημένη τους ομάδα για να κλείσουν την καριέρα τους. Υπάρχουν όλοι αυτοί, υπάρχει και ο Κρίστιαν Γκόμες.

Ο Γκομίτο ξεκίνησε από πολύ μικρός στις ακαδημίες της Νουέβα Σικάγο, μόλις στα 6 του. Είχε ταλέντο, δούλεψε και έγινε ένα χαφ με εξαιρετική τεχνική κατάρτιση. Εντοπίστηκε από τον προπονητή του και στα 18 του ήταν έτοιμος για το ντεμπούτο με την πρώτη ομάδα. Ο κόουτς τον φώναξε, του είπε να είναι έτοιμος για το παιχνίδι της επόμενης ημέρας, αλλά η μοίρα του επιφύλαξε μια έκπληξη. Η Σικάγο έμεινε με 10, ο προπονητής αναγκάστηκε να περάσει αμυντικό και να αλλάξει τα πλάνα του κι ο Γκομίτο δεν έπαιξε. Λίγες μέρες μετά τραυματίστηκε και το ντεμπούτο του καθυστέρησε μερικούς μήνες, αλλά όταν ξεκίνησε δεν σταμάτησε. Ο Γκόμες έπαιξε 155 παιχνίδια και σκόραρε 47 φορές, ένας από τους βασικούς λόγους που η Σικάγο ανέβηκε το 2011 μετά από είκοσι ολόκληρα χρόνια στην Α’ εθνική. Ο Σέζαρ Λουίς Μενότι τον είδε και τον πήρε στην Ιντεπεντιέντε. Εκεί ο Γκόμες κέρδισε ένα πρωτάθλημα, αλλά χωρίς να είναι ηγέτης ή τόσο σημαντικός, παίζοντας και σε άλλη θέση.


Αξέχαστο φινάλε στα μπαράζ του 2012

Στη συνέχεια Αρχεντίνος Τζούνιορς, ξανά Νουέβα Σικάγο (για να τη βοηθήσει να σώσει την κατηγορία), ξανά Ιντεπεντιέντε, Άρσεναλ Σαραντί και μετά η μετανάστευση στις ΗΠΑ. Έπαιξε έξι χρόνια εκεί, βγάζοντας τα προς το ζην και κατακτώντας δύο πρωταθλήματα και πλέον στα 37 του γύρισε στην αγαπημένη του ομάδα που βρισκόταν στην Γ’ εθνική. Ήθελε να την ανεβάσει και να κρεμάσει τα παπούτσια του εκεί. Η Σικάγο κέρδισε την είσοδό της στα μπαράζ όπου θα έπρεπε να παίξει με μια ομάδα Β’ εθνικής για ένα εισιτήριο. Η μοίρα το έφερε και αντίπαλος ήταν η “εχθρός” της Σικάγο, Τσακαρίτα. Στο πρώτο ματς η Σικάγο κέρδισε με 1-0 με ασίστ φυσικά του Γκομίτο. Στην εκτός έδρας ρεβάνς η Σικάγο κέρδιζε με 0-1, ισοφαρίστηκε και ενώ όλα έδειχναν ότι θα κέρδιζε την άνοδο, ένα χέρι στην περιοχή της έδωσε πέναλτι στο 93′ στους αντιπάλους. Σε ένα από τα πιο συγκλονιστικά φινάλε σε ματς στην Αργεντινή των τελευταίων ετών, οι οπαδοί της Τσακαρίτα πανηγύριζαν για την παραμονή, ο προπονητής ευχαριστούσε το Θεό. Μέχρι που ο τερματοφύλακας Μονγιόρ έκανε μια καταπληκτική απόκρουση, ο προπονητής της Τσακαρίτα που είχε φύγει ήδη να πανηγυρίσει κατάλαβε τι έγινε και ο Γκομίτο με την παρέα του πανηγύρισαν μια απίστευτη άνοδο.



Ο Γκομίτο πείστηκε και τελικά συνέχισε, αλλά η Νουέβα Σικάγο τερμάτισε τελευταία στη Β’ εθνική και έπεσε ξανά. Στα 39 του αποφάσισε να συνεχίσει και ανέβασε και πάλι την ομάδα στη Β’ εθνική, αυτή τη φορά χωρίς άγχος, βγαίνοντας πρώτη, με τον Γκόμες να σκοράρει συνολικά 10 φορές. Ο προπονητής του Πάμπλο Γκουέδε είχε δηλώσει τότε: «Είναι μαγικό αυτό που συμβαίνει. Είναι τέρας. Κάποιος μπορεί να έχει αμφιβολίες όταν έρθει, αλλά από τη δεύτερη προπόνηση αυτές χάνονται. Δουλεύει στο ίδιο και καλύτερο επίπεδο από 18αρηδες συμπαίκτες του».

Τα καλύτερα όμως δεν είχαν έρθει. Το 2014 σε ηλικία 40 ετών αγωνίζεται 20 φορές και οδηγεί τη Νουέβα Σικάγο σε μια ακόμα άνοδο αυτή τη φορά στην Α’ εθνική (το είχε ξανακάνει το 2001) και είναι έτοιμος να ζήσει το όνειρο, να γίνει ένας από τους γηραιότερους παίκτες στην 1η κατηγορία της χώρας. Μια βδομάδα μόλις πριν την έναρξη του πρωταθλήματος γίνεται το κακό. Στο τελευταίο φιλικό παθαίνει ρήξη χιαστών στο δεξί του πόδι και μπαίνει στο χειρουργείο. Οι περισσότεροι θα τα παρατούσαν. Ο Γκομίτο δουλεύει δυο φορές πιο σκληρά, θέλει να προλάβει να επιστρέψει έστω και για λίγο, να πατήσει χορτάρι Α’ εθνικής. Τα καταφέρνει 5 αγωνιστικές πριν το τέλος, στη νίκη επί της Αλντοσίβι. Μπαίνει αλλαγή εν μέσω αποθέωσης, επτά μήνες μετά τον τραυματισμό του. Θέλεις η αύρα του; Θέλεις το ταλέντο του; Η “Τορίτο” κάνει μαγικό φινάλε με πέντε σερί νίκες και χάνει την παραμονή για μόλις έναν βαθμό. Όλοι σκέφτονται τι θα είχε γίνει αν ο Γκομίτο επέστρεφε λίγο πιο νωρίς.

&t=184s
Τον Απρίλιο η Νουέβα Σικάγο έχανε 2-0 και έπαιζε με 10. Ο Γκομίτο σκόραρε δυο πανέμορφα γκολ και έδωσε μια ασίστ για το 2-3.

Ο Γκομίτο δεν έχει σταματήσει το ποδόσφαιρο. Έπαιξε ακόμα δύο σεζόν στη Β’ εθνική, ετοιμάζεται να παίξει ακόμα μία, οδεύοντας προς τα 43 του, και συνεχίζει να προσφέρει αυτά που μπορεί. Στο τελευταίο εντός έδρας ματς της σεζόν, σε αυτό που είδαμε το το ζευγάρι των δύο τυφλών παιδιών Μαρτίν και Σίντια, έβγαλε μια ασίστ πάρε-βάλε για το γκολ (στο παρακάτω βίντεο). Έχει σπάσει πλέον όλα τα ρεκόρ συμμετοχών του συλλόγου και οι οπαδοί μαζεύουν χρήματα για να του φτιάξουν ένα άγαλμα στο γήπεδο. Μπορεί να μην έκανε την καριέρα ή να μην είχε το όνομα του Χουάν Σεμπαστιάν Βερόν, αλλά είναι κι αυτός ένας άνθρωπος που αφιέρωσε μια ολόκληρη ζωή στο αγαπημένο του άθλημα (σκεφτείτε ότι παίζει από τα έξι του χρόνια) και ένα μεγάλο μέρος αυτής στην αγαπημένη του ομάδα.



Συνεχίζω να παίζω ποδόσφαιρο γιατί το αγαπώ. Την ημέρα που θα σταματήσω να έχω αγωνία για ένα ματς το προηγούμενο βράδυ ή που δεν θα είναι ιδρωμένα τα χέρια μου πριν βγω στο γήπεδο, θα σταματήσω.
sombrero.gr
– Κρίστιαν “Γκομίτο” Γκόμες

Κάτι μου θυμίζει αυτή η ιστορία,ε Πέδρο Κόντε...

Παράθεση
Club Atlético Nueva Chicago is an Argentine sports club based in Mataderos, a neighborhood in the west side of Buenos Aires, formerly called "Nueva Chicago". Club's nickname, El Torito (The Little Bull) is an allusion to 1930s legendary boxer Justo Suárez, known as El Torito de Mataderos (The Little Bull of Mataderos).
Υπάρχει και λίγο ταύρος στην ιστορία.

Αποσυνδεδεμένος fon7

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 26.294
    • Προφίλ
Απ: ARGENTINA
« Απάντηση #117 στις: Τετ 27 Οκτ 2021 18:42 »
Η Σαν Μαρτίν είναι μια μικρή ομάδα με πιστό κοινό που την ακολουθεί παντού. Τα τελευταία χρόνια, δέκα οπαδοί της έχασαν τη ζωή τους σε τροχαία, επιστρέφοντας από εκδρομές. Ο πατέρας ενός εξ αυτών, παίρνει το ραδιοφωνάκι του και πηγαίνει στο νεκροταφείο, δίπλα στον τάφο του παιδιού του για να ακούσουν παρέα την αγαπημένη τους ομάδα:



Γιε μου, κερδίσαμε
Ο πόνος της απώλειας ενός δικού σου ανθρώπου είναι πάντα μεγάλος. Νομίζω όμως, ότι πάντα η απώλεια του γονιού που χάνει το παιδί του είναι πιο βαριά. Στο Τουκουμάν της Αργεντινής, μια πόλη πολύ μακριά από το Μπουένος Άιρες, στα βορειοδυτικά της χώρας, ο κόσμος ζει για την μπάλα. Η πόλη δεν έχει ομάδες που σαρώνουν τους τίτλους, αλλά τόσο η Ατλέτικο Τουκουμάν, όσο και η Σαν Μαρτίν έχουν πιστό και φανατικό κοινό. Η Σαν Mαρτίν έχει καταφέρει να παίξει στην Α’ εθνική της Αργεντινής συνολικά μόλις 20 φορές στην ιστορία της, μια ιστορία που ξεκινά από το μακρινό 1909. Κι όμως, το φοβερό γηπεδάκι της, ένα ποδοσφαιρικό κλουβί 28.000 θεατών, γεμίζει συχνά. Ο οπαδισμός δεν είναι οι νίκες πάντα, δεν είναι να υποστηρίζεις τον πρωταθλητή, είναι η συνεχής στήριξη κι ο κόσμος, όλων των ηλικιών όπως είχαμε δει παλιότερα, είναι πάντα εκεί. Μια στήριξη που δυστυχώς φέρνει συχνά και άσχημα συμβάντα, τραγωδίες και γονιούς να χάνουν τα παιδιά τους.


Η Σαν Μαρτίν έχει ήδη υποβιβαστεί και παίζει το τελευταίο της παιχνίδι στην Α’ εθνική

Ο κόσμος των “cirujas” (που σημαίνει άστεγος, ρακοσυλλέκτης), έχει νιώσει αρκετές τέτοιες πίκρες. Και δεν μιλάμε για τα όσα γίνονται στον αγωνιστικό χώρο. Άλλωστε αυτά συχνά τα αντιμετωπίζουν με διαφορετικό τρόπο, όπως βλέπουμε στο παραπάνω βίντεο. Μιλάμε για ανθρώπινες απώλειες. Το 2002, ένα αυτοκίνητο με τέσσερις οπαδούς της Σαν Μαρτίν που επέστρεφαν από το γήπεδο συγκρούστηκε με ένα φορτηγό, ελάχιστα χιλιόμετρα πριν φτάσουν στο σπίτι τους. Οι τρεις έχασαν τη ζωή τους. Παρόμοια ατυχήματα έγιναν το 2009 και το 2015, αλλά και το 2016, με αποτέλεσμα 10 οπαδοί συνολικά του συλλόγου να έχουν σκοτωθεί στους δρόμους. Στην τελευταία περίπτωση, τον Ιούνιο του 2016, ο Ναουέλ Πέρες, ο Γκαστόν Καχάλ, ο Φερνάντο Ανδράδα, ο Χουάν Κάρλος Γκρόλιμουντ κι ο Χόρχε Μάνοβιτς επέστρεφαν από τη Σάντα Φε. Είχαν ταξιδέψει για να δουν το παιχνίδι με την Λιμπερτάδ ντε Σουντσάλες. Ο Ναουέλ και οι φίλοι του δεν το σκέφτηκαν καθόλου, έκαναν περίπου 8 ώρες ταξίδι για μια απόσταση πάνω από 600 χιλιόμετρα για ένα ματς Γ’ εθνικής, μια που η Σαν Μαρτίν έπαιζε τότε στο Τορνέο Φεντεράλ, και θα έκαναν άλλα τόσα χιλιόμετρα για να επιστρέψουν.

Αυτό όμως θα ήταν το τελευταίο ματς που ο Ναουέλ και τρεις από τους φίλους του θα έβλεπαν ποτέ. Στις 3.30 το πρωί (και ελάχιστα λεπτά αφού σταμάτησαν σε ένα βενζινάδικο και έβγαλαν μια χαρούμενη, αναμνηστική φωτογραφία με τα κασκόλ τους), περίπου στα 180 χιλιόμετρα μακριά από το Τουκουμάν, το αυτοκίνητό τους συγκρούστηκε μετωπικά με ένα φορτηγό. Οι τέσσερις από τους πέντε έχασαν τη ζωή τους. Μόνο ο Χόρχε Μάνοβιτς γλίτωσε, σε σοβαρή κατάσταση, έχοντας κατάγματα σε όλο του το σώμα. Πέρασε μήνες στο νοσοκομείο, του είπαν ότι δεν θα ξαναπερπατήσει, αλλά τα κατάφερε. Έκανε καιρό να ξεπεράσει τους εφιάλτες του ατυχήματος και δεν ξεχνά ποτέ τους φίλους του που χάθηκαν. Η αγάπη του για την ομάδα παραμένει η ίδια και προσπαθεί, όπως λέει, να κουβαλάει μαζί του και τους φίλους του, όπως σε αυτό το πανό του:



Η Σαν Μαρτίν τα κατάφερε τελικά σε εκείνα τα ματς μπαράζ με τη Λιμπερτάδ, προκρίθηκε και τελικά ανέβηκε στη Β’ εθνική και αργότερα και στην Α’ (για να πέσει αμέσως, όπως το συνηθίζει). Φέτος, δίνει τη μάχη της για την άνοδο ξανά στην Α’ εθνική. Ο Ναουέλ Πέρες θα ήταν σήμερα 24 ετών και σίγουρα δεν θα έχανε κανέναν αγώνα. Αν και ούτε τώρα τα χάνει. Η αφορμή για το κείμενο αυτό, είναι η φωτογραφία που έγινε χθες viral στην Αργεντινή. Είναι από ένα νεκροταφείο του Τουκουμάν. Είναι δίπλα στο μνήμα του Ναουέλ, ντυμένο στα χρώματα της αγαπημένης του ομάδας. Δίπλα, ο πατέρας του αδικοχαμένου παιδιού σε ένα παγκάκι. Η Σαν Μαρτίν έπαιζε εκτός έδρας με την Ντεπορτίβο Μαϊπού. Ο κύριος Πέρες, που όπως έγινε γνωστό το έχει κάνει συνήθεια, πήρε το ραδιοφωνάκι του, πήγε στο νεκροτάφειο και άκουσε το ματς παρέα με τον γιο του. Η Σαν Μαρτίν κέρδισε με 0-2. Ίσως συζήτησαν για το πώς έπαιξε η ομάδα, ίσως να έχουν βάλει κάτω το πρόγραμμα και να βλέπουν αν προλαβαίνει η ομάδα στις τρεις τελευταίες αγωνιστικές να καλύψει τη διαφορά των δύο βαθμών από την κορυφή. Σίγουρα έδωσαν ραντεβού για το επόμενο ματς.
sombrero.gr

Αποσυνδεδεμένος fon7

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 26.294
    • Προφίλ
Απ: ARGENTINA
« Απάντηση #118 στις: Τρι 23 Νοέ 2021 19:38 »
"Ένα μέρος από όσα ξέρω για την ιστορία και τη γεωγραφία το οφείλω στο ποδόσφαιρο και στην περιέργεια μου να μάθω περισσότερα για τις ομάδες και τις σχέσεις τους με την κοινωνία. Μέχρι και οικονομικά χρειάστηκε να μάθω εξαιτίας των προβλημάτων που αντιμετώπισε η ομάδα μου. Το ποδόσφαιρο μπορεί να γίνει μέχρι και δεύτερο σχολείο για κάποιον."

(Ρομπέρτο Φονταναρόσα, διάσημος Αργεντινός συγγραφέας και οπαδός της Ροσάριο Σεντράλ)

El Sombrero

Αποσυνδεδεμένος fon7

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 26.294
    • Προφίλ
Απ: ARGENTINA
« Απάντηση #119 στις: Τρι 23 Νοέ 2021 19:53 »


Η ανθρώπινη χιονοστιβάδα του 1981 στο Μπομπονέρα
Όταν άρχισε δειλά δειλά το ποδόσφαιρο να ξεκινά και πάλι μετά από την καραντίνα, όλοι οι φίλαθλοι στον κόσμο, εθισμένοι στη μαγεία της μπάλας, περίμεναν πώς και πώς να δουν ξανά αγώνες. Αρκετοί από αυτούς έπεσαν… πολύ χαμηλά κατά τη διάρκεια της διακοπής, βλέποντας διάφορα φολκλορικά πρωταθλήματα σε μαγευτικές χώρες που έπρεπε να ανοίξεις χάρτη για να βρεις. Μιλάμε για τέτοια ανάγκη για μπαλίτσα. Από την άλλη όμως, η εικόνα δεν ήταν η ίδια γιατί έγινε αισθητή η διαφορά που κάνει η παρουσία του κόσμου στο ποδόσφαιρο. Πόσο συνυφασμένο είναι το άθλημα με τους θεατές του και την ατμόσφαιρα που δημιουργούν. Ειδικά για συλλόγους που έχουν συνδυάσει την εικόνα τους με τα ιστορικά τους γήπεδα, με τον κόσμο τους, όπως η Μπόκα Τζούνιορς με το Μπομπονέρα.

Το γήπεδο που για τους φίλους της Μπόκα είναι μια ζωντανή οντότητα, το γήπεδο στο οποίο όσοι βρίσκονται μέσα παίζουν κι αυτοί μπάλα, όπως τουλάχιστον όπως πιστεύουν οι ίδιοι. Αυτό λένε ειδικά για το ιστορικό γκολ που αποτελεί έμπνευση του σημερινού μας κειμένου. Ταξιδεύουμε στο μακρινό 1981. Η Μπόκα Τζούνιορς δεν διάγει και την καλύτερη περίοδό της. Το τελευταίο της πρωτάθλημα χρονολογείται στο 1976, έχοντας κατακτήσει τότε το Μετροπολιτάνο [εκείνα τα χρόνια η σεζόν είχε δύο πρωταθλήματα που ονομάζονταν Μετροπολιτάνο και Νασιονάλ, αλλά δεν είναι η ώρα να εξηγήσουμε τις διαφορές τους] και από εκεί και πέρα τα οικονομικά προβλήματα και οι όχι ιδιαίτερα καλές διοικήσεις οδηγούν σε μέτριες χρονιές, με την ομάδα να αποκλείεται από τη φάση των ομίλων του πρωταθλήματος.


Η Μπόκα εκείνης της εποχής

To 1981 μπήκε με τη φρέσκια διοίκηση του νεοεκλεγέντα προέδρου Μαρτίν Μπενίτο Νοέλ να γνωρίζει ότι πρέπει να κάνει κάτι για να αλλάξει τα πράγματα στο Μπομπονέρα. Ποια είναι η καλύτερη απάντηση για κάθε ποδοσφαιρική νόσο; Οι μεταγραφές. Τα χρόνια εκείνα, το όνομα ενός παιδιού με παρατσούκλι που μεταφράζεται σε κάτι σαν “ο μαλλούρας” είναι στο στόμα κάθε φιλάθλου και δημοσιογράφου. Ο Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα κάνει πράματα και θάματα στους Αρχεντίνος Τζούνιορς. Ήταν μόλις 21 ετών και ήδη είχε σκοράρει 116 γκολ σε 167 αγώνες, έχοντας σαρώσει ήδη τους τους τίτλους του πρώτου σκόρερ σε πέντε πρωταθλήματα. Η Ρίβερ Πλέιτ που βρισκόταν σε πολύ καλύτερη κατάσταση από την Μπόκα έκανε πρόταση για να τον αγοράσει, του προσέφερε όσα χρήματα έδινε και στον πιο ακριβοπληρωμένο της παίκτη, τον θρυλικό τερματοφύλακα “Πάτο” Φιλιόλ.

Η διοίκηση Νοέλ όμως κατάφερε και έπεισε τον Ντιέγκο να ακούσει την καρδιά του, να πάει στην ομάδα που που υποστήριζε, έστω και με λιγότερα χρήματα. Ο Μαραντόνα επέλεξε Μπόκα κι η διοίκησή της έδωσε εκτός των άλλων και μισή ντουζίνα παίκτες ως ανταλλάγματα στους Αρχεντίνος Τζούνιορς. Έτσι, τον Φεβρουάριο του 1981, ο Μαραντόνα φόρεσε τη φανέλα των “Μποστέρος”. Η Μπόκα έκανε και άλλες καλές μεταγραφές, αλλά κυρίως έφερε τον Σίλβιο Μαρτσολίνι ως κόουτς, ένα παλιό ιστορικό της ποδοσφαιριστή. Στις 20 Φεβρουαρίου του 1981, ο Μιγκέλ Άνχελ Μπρίντισι (ο άλλος σταρ της ομάδας) σκόραρε δυο φορές κι ο Μαραντόνα άλλες δύο στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος απέναντι στην Ταγιέρες.


Εξώφυλλο του ιστορικού περιοδικού El Grafico, με Μπριντίσι, Μαραντόνα και τον θεόμουρλο Ούγκο Γκάτι

Η Μπόκα παρέμεινε αήττητη ως την 11η αγωνιστική, όταν και έχασε από τη Βέλεζ, αλλά τα πράγματα δεν ήταν πάντα ρόδινα. Ο Ντιεγκίτο ήταν από νεαρός η μεγάλη ντίβα που θα γνώριζε ο κόσμος στη συνέχεια. Σε ένα ματς με τους Νιούελ’ς, απογοητευμένος στο ημίχρονο “γιατί δεν του έδιναν την μπάλα”, μπήκε στα αποδυτήρια έξαλλος, πέταξε τη φανέλα, αρνήθηκε να συνεχίσει και δήλωσε ότι θέλει να φύγει από την ομάδα. Την κατάσταση πήραν στα χέρια τους οι αμυντικοί Περνία και Σουάρες που δεν σήκωναν πολλά πολλά. “Τη φανέλα της Μπόκα δεν θα την πετάς στο πάτωμα, είναι ασέβεια. Δεν θα τη φορέσεις τώρα και δεν θα μπεις μέσα γιατί την πέταξες. Την επόμενη φορά θα σε δείρουμε“. Ο 21χρονος Ντιέγκο πήρε το μήνυμα και τελικά μετά από διαβουλεύσεις επέστρεψε στο χορτάρι. Η Μπόκα έκανε καλή πορεία, κέρδισε ένα ιστορικό ντέρμπι απέναντι στη Ρίβερ και 8 αγωνιστικές πριν το τέλος φαινόταν ότι δεν μπορούσε να χάσει τον τίτλο. Τα πράγματα όμως εξελίχθηκαν διαφορετικά. Τέσσερις σερί ισοπαλίες έφεραν τη Φέρο Κάριλ Οέστε σε απόσταση αναπνοής, με την Μπόκα να μαστίζεται από εσωτερικά προβλήματα, τον Ντιέγκο να γκρινιάζει, να απαιτεί ιδιαίτερη μεταχείριση, ειδική προπόνηση και όλα όσα είχε μάθει ως αστέρι στους Αρχεντίνους. Αλλά η Μπόκα είναι η Μπόκα και ο Ντιέγκο (τουλάχιστον τότε) δεν μπορούσε να είναι μεγαλύτερος από αυτή.

&t=41s
Η μαγική πάσα του Ντιέγκο, ο Περότι που έμεινε όρθιος, η βασανιστική πορεία της μπάλας στα δίχτυα και φυσικά η τρομακτική ανθρώπινη χιονοστιβάδα

Οι οργανωμένοι του συλλόγου δεν είδαν με καλό μάτι την πτώση της απόδοσης της ομάδας, άρχισαν τις απειλές και έκαναν μια… επίσκεψη στα αποδυτήρια της ομάδας με καθόλου φιλήσυχες διαθέσεις, δείχνοντας μάλιστα και τα όπλα που κουβαλούσαν για να αποδείξουν πόσο σοβαρά είναι τα πράγματα. Μέσα σε αυτό το κλίμα φτάσαμε στην 32η από τις 34 αγωνιστικές. Η Μπόκα ήταν δυο βαθμούς μπροστά από τη Φέρο και υποδεχόταν στο Μπομπονέρα την αντίπαλό της. Ήταν ουσιαστικά ένας τελικός. Το γήπεδο ήταν κατάμεστο, δεν έπεφτε καρφίτσα. Ο αγωνιστικός χώρος ήταν σε ημιτραγική κατάσταση και αυτό ευνοούσε τους σκληροτράχηλους αμυντικούς της Φέρο. Το παιχνίδι κυλούσε βασανιστικά προς ένα 0-0 που ναι μεν βαθμολογικά συνέφερε μάλλον την Μπόκα, αλλά με την κατάσταση που βρισκόταν η ομάδα κανείς δεν ήταν σίγουρος αν θα αρκούσε στις δυο επόμενες αγωνιστικές. Και κανείς δεν ήξερε πώς θα το εξέλαβαν οι οργανωμένοι οπαδοί.

Στο 80′ ο Μαραντόνα παίρνει την μπάλα κάτω από το κέντρο, ξεπερνά ένα μαρκάρισμα και με το εξωτερικό του ποδιού χαϊδεύει την μπάλα, βγάζοντας εξαιρετική πάσα προς τον Ούγκο Περότι. Ο επιθετικός της Μπόκα παρότι δέχεται ένα τάκλιν που πάει να τον γκρεμίσει, παραμένει όρθιος, πατάει περιοχή και κάνει ένα συρτό τελείωμα. Η μπάλα καταλήγει με κάποιον τρόπο στα δίχτυα. Ένα από τα πιο ιστορικά γκολ της Μπόκα μόλις έχει μπει. Η κάμερα πιάνει την εξέδρα πίσω από την εστία, εκεί που ένα μοναδικό λατινοαμερικάνικο σκηνικό λαμβάνει χώρα. Η περίφημη “χιονοστιβάδα” (avalancha) γίνεται πραγματικότητα στο Μπομπονέρα. Αυτό το τρομακτικό, εντελώς επικίνδυνο θέαμα, με τους οπαδούς από τα πιο πάνω διαζώματα να κατεβαίνουν τρέχοντας προς τα κάγκελα, δίνοντας την εικόνα μιας ανθρώπινης χιονοστιβάδας. Τα ερωτήματα σε αυτή την περίπτωση είναι “πώς δεν αδειάζει η εξέδρα ψηλά, μα πόσο κόσμο έχει” και “τι απέγιναν αυτοί που βρίσκονταν ήδη κάτω”.


Η φωτογραφία του ιστορικού γκολ. Χαρτούρες στο γκαζόν, κάμερα χαμηλά, γεμάτες εξέδρες.

Οι άνθρωποι που ήταν στο γήπεδο εκείνη τη μέρα λένε, γεμάτοι με τη μεταφυσική πίστη του ποδοσφαίρου της Λατινικής Αμερικής, ότι η μπάλα πήγαινε στο δοκάρι και ήταν ο κόσμος που έκανε τον αέρα να τη σπρώξει στα δίχτυα της Φέρο. Το πιο μεταφυσικό πάντως είναι ότι δεν ζήσαμε κάποια τραγωδία, ότι όλοι οι οπαδοί της Μπόκα, αρτιμελείς, μπόρεσαν και πανηγύρισαν τη νίκη που ήρθε τελικά με αυτό το 1-0. Η “χιονοστιβάδα του Περότι” έμεινε για πάντα στην ιστορία του συλλόγου, οι οπαδοί της Μπόκα τη θεωρούν τη μεγαλύτερη που έγινε ποτέ στην Αργεντινή (ή και στον κόσμο, όπως λέει ο τίτλος του παραπάνω βίντεο), ανεξάρτητα όμως από τις οπαδικές διαφωνίες είναι διάσημη κυρίως γιατί συνόδευσε το γκολ ενός τίτλου μετά από χρόνια. Η συνέχεια δεν ήταν καλή για την Μπόκα. Ο Μαραντόνα γρήγορα πέρασε τον Ατλαντικό, τα οικονομικά προβλήματα ήταν πολλά κι η Μπόκα όχι απλά δεν κατέκτησε άλλο πρωτάθλημα, αλλά επί της ουσίας δεν ήταν καν διεκδικήτρια τις περισσότερες χρονιές. Έπρεπε να περάσουν 8 χρόνια για να κατακτήσει οποιονδήποτε τίτλο (το Σουπερκόπα Σουνταμερικάνα), ενώ φτάσαμε στο 1992 για να κερδίσει και πάλι το πρωτάθλημα της Αργεντινής μετά από 11 ολόκληρα χρόνια. Σε εκείνα τα “πέτρινα χρόνια” από το 1976 μέχρι το 1992, το γκολ του Περότι κι η χιονοστιβάδα του Μπομπονέρα απέκτησαν τη δική τους σημασία και μνημονεύονται μέχρι τώρα.
sombrero.gr

Αποσυνδεδεμένος fon7

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 26.294
    • Προφίλ
Απ: ARGENTINA
« Απάντηση #120 στις: Σαβ 11 Δεκ 2021 22:17 »
Παράθεση
Η Μπόκα Τζούνιορς στέφθηκε χθες βράδυ κυπελλούχος Αργεντινής για 4η φορά στην ιστορία της, κατακτώντας το κύπελλο του... 2019-20 που ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2020 και κράτησε σχεδόν δύο χρόνια. Αν έχετε απορίες, αυτό το πολύ απλό-κατανοητό-λιτό άρθρο από τον Μάιο τα εξηγεί όλα (ή τα κάνει χειρότερα):
El Sombrero

http://www.pas.gr/forum/index.php?topic=2430.msg231696#msg231696

Αποσυνδεδεμένος fon7

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 26.294
    • Προφίλ
Απ: ARGENTINA
« Απάντηση #121 στις: Τετ 15 Δεκ 2021 21:47 »
2005. Ντέρμπι Ιντεπεντιέντε-Ράσινγκ. Mε το σκορ στο 3-0 ένας επιθετικός των γηπεδούχων παίρνει τη μπάλα στο κέντρο, φτάνει ως την αντίπαλη περιοχή, χορεύει τον αντίπαλο, έμπειρο αμυντικό με δυο προσποιήσεις και με αριστερό, δυνατό σουτ ("ο μπαμπάς μου συνέχεια μου έλεγε ότι δεν πρέπει να περιμένω πότε θα κάτσει καλά η μπάλα στο δεξί πόδι, γι'αυτό εξασκούσα συνέχεια και το αριστερό" θα πει μερικά χρόνια μετά) πετυχαίνει ένα από τα ωραιότερα γκολ στην ιστορία του κλάσικο της Αβεγιανέδα. Λίγους μήνες πριν είχε κλείσει τα 17 του!

Δεκαέξι χρόνια και καμιά 400 γκολ αργότερα, ο Σέρχιο Αγκουεεερoooooο θα ανακοινώσει αύριο την αποχώρηση του από το ποδόσφαιρο.



El Sombrero

Αποσυνδεδεμένος fon7

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 26.294
    • Προφίλ
Απ: ARGENTINA
« Απάντηση #122 στις: Τρι 21 Δεκ 2021 20:14 »
Tα Clásicos και ο ποδοσφαιρικός χάρτης της Αργεντινής


Το ποδόσφαιρο της Αργεντινής είναι μια κατηγορία μόνο του και το ειδικό βάρος των ομάδων, αλλά και των πόλεων στις οποίες εδρεύουν, έχει ξεχωριστή σημασία στην ιστορία των μεγάλων ντέρμπι της χώρας.

Μπουένος Άιρες, ίσως η πιο ποδοσφαιρική πρωτεύουσα του κόσμου

Το Μπουένος Άιρες, χτίστηκε με την λογική της πρωτεύουσας μιας αυτοκρατορίας και με την αλαζονεία του πλούτου. Οι γειτονιές όπου εδρεύουν οι σύλλογοι, γεμίζουν κάθε Σαββατοκύριακο από παλιά λεωφορεία, που μεταφέρουν τους κατοίκους των «παραγκουπόλεων», στα γήπεδα των αγαπημένων ομάδων τους, στον παράδεισο της μπάλας, 90 λεπτά μακριά από την σκληρή πραγματικότητα. Μαζί με τα περίχωρα της η πρωτεύουσα αριθμεί περίπου 13 εκατομμύρια κατοίκους, δηλαδή το 1/3 του πληθυσμού όλης της χώρας.

Στην πρωτεύουσα του τάνγκο, εδρεύουν οι πέντε μεγάλοι σύλλογοι της χώρας. Η Μπόκα Τζούνιορς, η Ρίβερ Πλέιτ, η Ιντεπεντιέντε, η Ράσινγκ Κλουμπ και η Σαν Λορέντσο. Από το «big-5» μόνο η Σαν Λορέντσο εδρεύει στο κέντρο, είτε αναφέρεται κανείς στις ρίζες της, οι οποίες βρίσκονται στην γειτονιά του Μποέδο, είτε στο τωρινό γήπεδο της, το οποίο βρίσκεται στο Mπάχο Φλόρες. Η Μπόκα εδρεύει στο φτωχικό λιμάνι της Λα Μπόκα, η άλλοτε συντοπίτισσα της, Ρίβερ, έχει μετακομίσει στο βορειοδυτικό αστικό προάστιο του Μπουένος Άιρες, Νούνιες. Κλείνοντας, Ιντεπεντιέντε και Ράσινγκ συγκατοικούν στην περιοχή της Αβεγιανέδα, μια φτωχή συνοικία νοτιοανατολικά του κέντρου. Προφανώς, οι big-5 έχουν την μερίδα του λέοντος σε τίτλους, κόσμο, δύναμη και οικονομική ευημερία.



Superclásico και Αβεγιανέδα

Μεταξύ τους, σαφώς και υπάρχουν διαφορές. Μπόκα και Ρίβερ απαρτίζουν το γνωστό «Superclásico», για πολλούς το σπουδαιότερο ντέρμπι του πλανήτη! Γενικώς, υπάρχουν τοπικά ντέρμπι, ταξικά ντέρμπι, ντέρμπι μεταξύ ομάδων που διεκδικούν τους ίδιους στόχους, ακόμα και ντέρμπι με πολιτικό-θρησκευτικό χρώμα. Το «Superclásico», συνδυάζει ίσως τα περισσότερα από τα παραπάνω. Οι φίλοι της Μπόκα αποκαλούνται ως «Γενοβέζοι» καθώς ιδρύθηκαν από μετανάστες προερχόμενοι από την Γένοβα, ενώ οι της Ρίβερ «εκατομμυριούχοι» λόγω της μετακόμισης τους στο αστικό προάστιο του Νούνιες και κάποιων ακριβών μεταγραφών που έκαναν εκείνη την περίοδο.

Παρόλα αυτά, η Ιντεπεντιέντε παραμένει αυτή η οποία έχει τα περισσότερα Libertadores στην Νότια Αμερική! Τα γήπεδα της Ιντεπεντιέντε και της Ράσινγκ απέχουν 300 μέτρα, με το Clásico της Αβεγιανέδα να είναι ένα από τα σημαντικότερα της χώρας. Σύμφωνα με μια φράση του Μπιλ Σάνκλι που ελάχιστα απέχει από την πραγματικότητα, «το ποδόσφαιρο δεν είναι ζήτημα ζωής ή θανάτου, είναι κάτι απείρως πιο σοβαρό». Ακόμα και αδέρφια έχουν πιαστεί στα χέρια. Κι αν αυτό φαίνεται υπερβολικό, θα υπάρχει πάντα το παράδειγμα των αδερφών Μιλίτο για να το επιβεβαιώνει. Για εκείνο το σκηνικό του… ενδοοικογενειακού ντέρμπι, o Γκάμπριελ Μιλίτο είχε πει: «Φοβερό αυτό με τον Ντιέγκο. Θα μιλήσουμε σπίτι. Δεν είχαμε πολλές επαφές στο παιχνίδι, αλλά τα είπαμε καλά». «Μέσα στο γήπεδο, περισσότερο από αδερφός μου είναι αντίπαλος κι εγώ ήθελα το καλύτερο για τη Ρασίνγκ. Τώρα θα μιλήσουμε, ελπίζω να μην διαμαρτυρηθεί πολύ», ανέφερε ο Ντιέγκο. Αφότου ξεκίνησαν να παίζουν στις ακαδημίες της Ρασίνγκ, τα αδέρφια Μιλίτο διασπάστηκαν. Ο μικρότερος, ο Γκάμπριελ, αποφάσισε να αγωνιστεί στην ομάδα που υποστήριζε ο παππούς του, την Ιντεπεντιέντε.



Από το κέντρο μέχρι τον νότο

Το μεγάλο ματς του κέντρου πάντως, το γνωστό και ως «Clásico porteño», είναι το Σαν Λορέντσο-Ουρακάν. Η Ουρακάν, βέβαια, υπολείπεται της Σαν Λορέντσο σε τίτλους και δύναμη, όμως οι δυο τους έχουν απίστευτη κόντρα και πολυάριθμους οπαδούς πίσω τους. Η φράση αυτή ταιριάζει εδώ: «Όλοι έχουμε έναν φασαριόζο γείτονα. Στην Ουρακάν έλαχε να έχει αυτούς τους παλαβούς της Σαν Λορέντσο».

Η Βέλες, είναι μια ακόμη αξιοσημείωτη ομάδα της πρωτεύουσας. Το Clásico της είναι με την Φέρο. Ένα από τα σκληρότερα και ιστορικότερα παιχνίδια που έχει το ποδόσφαιρο της Αργεντινής.

Ιδιαίτερη περίπτωση είναι η Αρχεντίνος. Από τις ακαδημίες της έβγαλε τον Μαραντόνα και τον Ρικέλμε, όμως στην συνοικία που εδρεύει, εν ονόματι Πατερνάλ, δεν υπάρχει άλλος σύλλογος εκεί κοντά. Έτσι κοντράρεται με την Νουέβα Σικάγο, την Ολ Μπόις και την Τίγκρε για τον άτυπο τίτλο του αφεντικού των μικρών συνοικιών του Μπουένος Άιρες.

Το «Clásico del sur», το Λανούς-Μπάνφιλντ δηλαδή, είναι το παραδοσιακό ντέρμπι του νότου. Οι δυο τους έχουν μεγάλη αντιπαλότητα, χωρίς όμως να είναι ξεκάθαρο ποια υπερισχύει της άλλης και ποια όχι. Τόσο σε κόσμο όσο και σε τίτλους, βρίσκονται κοντά. Η Λανούς ξεχωρίζει στις διεθνείς της παρουσίες, καθώς έχει κατακτήσει ένα Sudamericana και έχει συμμετοχή σε έναν τελικό Libertadores. Το 2012, ο Καρμπόνι αγωνιζόταν με την φανέλα της Μπάνφιλντ. Ένα απόγευμα πήγε να αγοράσει φανέλες της Λανούς στους γιους του, οι οποίοι έπαιζαν στις ακαδημίες των «βυσσινί». Ο κόσμος τον πήρε χαμπάρι και κάπου εκεί αποτέλεσε παρελθόν από τους «πράσινους», πληρώνοντας έτσι το τίμημα της προδοσίας.

Εκεί κοντά στον νότο, βρίσκεται και η Κίλμες, μια ομάδα με επιτυχίες κατά το παρελθόν, η οποία παρά την αγωνιστική της πτώση, έχει καταφέρει να κρατήσει μια δυνατή οπαδική βάση.

Η Αρσενάλ από το Σαραντί και η Ντεφένσα από το Φλορένσιο Βαρέλα, είναι ένα ακόμη μεγάλο ντέρμπι του ποδοσφαίρου της Αργεντινής. Αμφότερες μπορεί να υστερούν σε κόσμο όμως έχουν καταφέρει να κατακτήσουν το Sudamericana.

Ο βορράς του Μπουένος Άιρες και τα προάστια

Το ματς Πλατένσε-Τίγκρε, είναι γνωστό και ως «Clásico del norte». Το «ντέρμπι των βορείων προαστίων» του Μπουένος Άιρες, είναι ένα από τα ιστορικότερα και παρόλο που οι δυο ομάδες δεν συναντιούνται συχνά τα τελευταία χρόνια, το κάνουν οι οπαδοί τους, οι οποίοι δεν χάνουν την ευκαιρία να συγκρούονται μόλις τους δοθεί η ευκαιρία.

Στα περίχωρα του Μπουένος Άιρες βρίσκουμε την πόλη της Λα Πλάτα. Μπορεί το τοπικό ντέρμπι μεταξύ Εστουδιάντες και Χιμνάσια να μην έχει την αίγλη άλλων ντέρμπι, είναι όμως μια μεγάλη κόντρα απέναντι στις δυο ομάδες της πόλης. Ο μόνος τομέας που χωρίζει τους δύο συλλόγους είναι ο αριθμός των τίτλων, υπερτερεί η Εστουδιάντες. Αμφότερες όμως μοιράζονται σχεδόν στα ίσια τον κόσμο της πόλης, ενώ οι φίλοι της Χιμνάσια είναι ελαφρώς πιο εκδηλωτικοί από αυτούς της Εστουδιάντες.

Όποιος επισκεφτεί την Μαρ ντελ Πλάτα, εκτός από το να κολυμπήσει στις υπέροχες θάλασσες της, αξίζει ένα κυριακάτικο απόγευμα να επισκεφτεί το γήπεδο της περιοχής, το «Χοσέ Μαρία Μινέλλα». Το γήπεδο με χωρητικότητα, 35.354 θέσεις, στεγάζει τις Αλντοσίβι και Αλβαράδο. Οι δυο τους «βράζουν» στο ίδιο καζάνι στην παραθαλάσσια περιοχή, με την Αλντοσίβι να αγωνίζεται τα τελευταία χρόνια στην πρώτη κατηγορία, όμως δεν έχει καταφέρει ακόμα να αλλάξει ως μέγεθος.

Στην Μπαΐα Μπλάνκα υπάρχουν δύο σύλλογοι οι οποίοι κάνουν την διαφορά. Ολίμπο και Βίγια Μίτρε συνθέτουν το Clásico της ευρύτερης περιοχής. Η Ολίμπο μοιάζει να είναι ένα σκαλοπάτι πάνω ιστορικά από την άσημη Βίγια Μίτρε.

Κόρδοβα, η συμπρωτεύουσα των τριών ομάδων

Μετά το Μπουένος Άιρες, δεύτερη σε πληθυσμό έρχεται η Κόρδοβα. Μια πόλη που έχει βαρύτητα και στο ποδόσφαιρο. Το Clásico εκεί είναι το Μπελγράνο-Ταγιέρες. Οι δυο τους, χωρίς τις αξιοσημείωτες επιτυχίες σε τίτλους, διαθέτουν πολυάριθμο κόσμο πίσω τους. Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουν καταφέρει να γεμίσουν το δεύτερο μεγαλύτερο γήπεδο της χώρας, «Μάριο Κέμπες», χωρητικότητας 65.000 θέσεων. Το ντέρμπι είναι ένα από τα πιο θερμά σε ατμόσφαιρα παγκοσμίως, με την δύναμη και το πάθος να επικρατούν στις μεταξύ τους μονομαχίες. Δεν είναι τυχαίο πως σε ένα από αυτά, οι οπαδοί της Μπελγράνο χτυπούσαν έναν φίλο της Ταγιέρες και όπως οι ίδιοι είπαν, τον οδήγησαν στα κάγκελα και τον εξανάγκασαν να πέσει από την κερκίδα. Ο άτυχος οπαδός μεταφέρθηκε αμέσως στο νοσοκομείο με σοβαρό χτύπημα στο κεφάλι. Δεν κατάφερε να γλιτώσει τη ζωή του.

Η τρίτη δύναμη της πόλης είναι η Ινστιτούτο. Ο σύλλογος εδρεύει στην συνοικία, Άλτα δε Κόρδοβα των 35.000 κατοίκων. Το γήπεδο της, το Μονουμεντάλ, χωράει 20.000 θεατές και συχνά πυκνά το γεμίζει, δείχνοντας έτσι πως η συνοικία της ανήκει.

Ροσάριο, το αρχαιότερο Clásico στην Αργεντινή

Αντίστοιχος με τον πληθυσμό της Κόρδοβα είναι εκείνος του Ροσάριο, της επαρχίας Σάντα Φε. Εκεί έχουν γεννηθεί προσωπικότητες όπως ο Ερνέστο Γκεβάρα, αλλά και σπουδαίοι άνθρωποι του ποδοσφαίρου, όπως ο Μπιέλσα, ο Μενότι και ο Μέσι. Το γνωστό Clásico της πόλης είναι το Νιούελς Ολντ Μπόις – Ροσάριο Σεντράλ. Η μεγάλη πλειοψηφία υποστηρίζει τους «Λεπρόσος» ή τους «Κανάγιας», αντιστοίχως. Την ατμόσφαιρα που δημιουργούν οι φίλοι των δύο ομάδων πολλές φορές δεν τη χωράει ο ανθρώπινος νους!

Η πόλη ζει για μια βδομάδα στους ρυθμούς του ντέρμπι. Πολλές φορές με επεισόδια μεταξύ οπαδών, καμένες μπουτίκ, βόμβες μολότοφ σε μαγαζιά, ντου σε μέρη που έκαναν προπόνηση οι παίκτες της άλλης ομάδας και άλλες τέτοιες… ομορφιές. Διαθέτουν αρκετούς εγχώριους τίτλους και οι δύο τους, χωρίς όμως να έχουν γευτεί διεθνή τίτλο ως τώρα. Ζουν, άλλωστε, σε έναν ξεχωριστό τόπο: Η πόλη στην οποία γεννήθηκε ο Μέσι ο οποίος είναι γέννημα θρέμμα της Νιούελς. Ο Ερνέστο Γκεβάρα, ο οποίος υποστήριζε την Σεντράλ συνδέοντας έτσι την ιδεολογία του με την ομάδα και το ποδόσφαιρο της πόλης και ο Μαραντόνα ο οποίος είχε δηλώσει πως θα έπαιζε στο Ροσάριο ακόμα και αν δεν τον πλήρωναν. Ζει και αναπνέει για το ποδόσφαιρο η πόλη αυτή δίχως αμφιβολία.

Η επαρχία του Σάντα Φε, φημίζεται και για το άλλο μεγάλο παιχνίδι της. Το Κολόν – Ουνιόν αποτελεί ακόμη ένα σπουδαίο ντέρμπι της χώρας, όμως δεν μπορεί να συγκριθεί με αυτό του Ροσάριο σε καμία περίπτωση. Πιο λαοφιλής στην πόλη η Κολόν, με την Ουνιόν να έχει λιγότερους φίλους, οι οποίοι όμως είναι ένα κλικ πιο θερμόαιμοι από αυτούς της Κολόν, που χαρακτηρίζονται και ως οι γκρινιάρηδες της χώρας.

Η Πατρονάτο, το αφεντικό στην επαρχία Έντρε Ρίος

Παραδίπλα από την επαρχία Σάντα Φε βρίσκεται αυτή η Έντρε Ρίος. Εκεί υπάρχει μόνο η Πατρονάτο, η οποία έχει βγει στο προσκήνιο τα τελευταία χρόνια καθώς αγωνίζεται στα σαλόνια της πρώτης Εθνικής.

Σαν Χουάν, το αφεντικό στο… Χωριό

Στα σύνορα με την Χιλή, δυτικά στην χώρα, η επαρχία Σαν Χουάν έχει ως αφεντικό της την Σαν Μαρτίν Σαν Χουάν. Συχνά – πυκνά οι φίλοι της γέμιζαν το γήπεδο «Ιλάριο Σάντσες», χωρητικότητας  16.500 θεατών. Όταν όμως δοκίμασε να αγωνιστεί στο νεόδμητο γήπεδο «Βισεντενάριο» (25.000 θέσεων) δεν κατάφερε να το μετατρέψει σε μια καυτή έδρα. Έτσι, μάταια, επέστρεψε στην φυσική της έδρα.

Μεντόσα, από την παραγωγή κρασιού στο… Ποδόσφαιρο

Η πόλη της Μεντόσα, μπορεί να φημίζεται για τα κρασιά της, όμως και το ποδόσφαιρο της δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο. Γοδόι Κρους, Ιντεπεντιέντε Ριβαδάβια και η Χιμνάσια Μεντόσα συνθέτουν το ποδοσφαιρικό παλμαρέ της πόλης. Η μεγάλη ομάδα της ήταν και είναι μέχρι σήμερα η Ιντεπεντιέντε. Ο σύλλογος του κέντρου, ο οποίος έχει τον περισσότερο κόσμο στις τάξεις του. Αντιθέτως, η Γοδόι Κρους, η οποία ιδρύθηκε από οινοπαραγωγούς, μπορεί να είναι αυτή που εκπροσωπεί το ποδόσφαιρο της πόλης στην πρώτη κατηγορία, ωστόσο παραμένει στην σκιά της Ιντεπεντιέντε. Το «Clásico» παραδόξως είναι το Ιντεπεντιέντε-Χιμνάσια κι αυτό γιατί η Γοδόι Κρους έχει ως βασική αντίπαλό τη γειτονική της Σαν Χουάν.

Η απότομη άνοδος του βορρά στο ποδοσφαιρικό προσκήνιο

Σεντράλ Κόρδοβα και Μίτρε, τα τελευταία χρόνια βρίσκονται ολοένα και περισσότερο στο ποδοσφαιρικό προσκήνιο της χώρας. Οι λόγοι αυτοί έφεραν την κατασκευή εν μέσω πανδημίας, ενός νέου γηπέδου στην πόλη Σαντιαγκό δελ Εστέρο, του «Ούνικο», 28.00 θέσεων.

Σαν Μαρτίν Τουκουμάν και Ατλέτικο Τουκουμάν συνθέτουν ένα επίσης δυνατό «Clásico» του βορρά. Η πόλη του Τουκουμάν έχει την τύχη να διαθέτει δύο ιστορικές ομάδες στον ποδοσφαιρικό χάρτη της χώρας.

Κάπου εδώ, να αναφέρουμε πως ο βορράς με τον νότο έχουν τα ίδια προβλήματα. Η ανυπόφορη ζέστη και τα ενοχλητικά έντομα κάνουν δύσκολη τη ζωή των ομάδων που επισκέπτονται τις πόλεις αυτές για να παίξουν αγώνες. Αυτές είναι και οι αιτίες που ο υπόλοιπος ποδοσφαιρικός κόσμος της χώρας δεν βλέπει με καλό μάτι την πρόοδο των ομάδων από τον βορρά ή τον νότο.

Συνοψίζοντας…

Είναι χαρακτηριστικό ότι τόσο στις γειτονιές του Μπουένος Άιρες όσο και σε ολόκληρη την Αργεντινή, δεν συναντάμε το φαινόμενο της «δεύτερης» ομάδας, ότι δηλαδή κάποιος είναι, για παράδειγμα, Ρίβερ ή Μπόκα και υποστηρίζει δευτερευόντως την ομάδα της πόλης ή της γειτονιάς του. Αν κάποιος υποστηρίζει τη Φέρο, είναι οπαδός της Φέρο και τέλος. Είναι μέλος του συλλόγου και πάει μόνο στο «Ετσεβερί» για να δει ποδόσφαιρο. Αυτή, είναι και η κυριότερη αιτία που όλοι αυτοί οι σύλλογοι επιβιώνουν τόσα χρόνια, σε ολόκληρη τη χώρα!
fanatico.gr

Αποσυνδεδεμένος fon7

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 26.294
    • Προφίλ
Απ: ARGENTINA
« Απάντηση #123 στις: Δευ 10 Ιαν 2022 22:18 »
Old Caledonians ή αλλιώς… Απόλλων Σμύρνης


Ακόμα μια πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία, μας έρχεται από το ποδόσφαιρο της Αργεντινής. Συσχετίζεται με το ελληνικό ποδόσφαιρο αλλά και την ίδια την ιστορία. Ο λόγος για την Old Caledonians, την πρώτη πρωταθλήτρια Αργεντινής, η οποία είχε ίδιο έμβλημα με αυτό του Απόλλωνα Σμύρνης!

Η Old Caledonians είναι η πρώτη πρωταθλήτρια του ποδοσφαίρου της Αργεντινής. Κατάφερε να μείνει ζωντανή για σχεδόν τέσσερα χρόνια, οι ιδρυτές της ήταν Σκωτσέζοι και το έμβλημα της ήταν παρόμοιο με αυτό του Απόλλωνα Σμύρνης.

Old Caledonians: Η ίδρυση του συλλόγου
Το ποδόσφαιρο εκείνη την εποχή είχε ήδη δημιουργηθεί στην Αγγλία και άρχιζε να διαδίδεται στις γύρω περιοχές. Πολλές χώρες άρχισαν να το μαθαίνουν από τους εργάτες στα καράβια και τους ναύτες, που έδεναν σε κάθε λιμάνι και πολλές φορές έπαιζαν στο κατάστρωμα ή στις αποβάθρες ποδόσφαιρο. Κάπως έτσι, λοιπόν, και οι Σκωτσέζοι εργάτες αποφασίζουν να φέρουν στην Αργεντινή το δημοφιλέστερο άθλημα του λαού.

Στη γειτονιά Μπαράκας, δημιουργείται η Old Caledonians. Το έτος γέννησής είναι το 1890 και το έμβλημα είναι ίδιο με αυτό που έχει ο Απόλλων Σμύρνης. Προφανώς, τα πρωτεία τα έχουν οι Σκωτσέζοι και η αργεντίνικη ομάδα, καθώς δημιούργησαν τον σύλλογό τους. Η Ελαφρά Ταξιαρχία είχε για πολλά χρόνια διαφορετικό έμβλημα και το τωρινό, καθιερώθηκε αρκετές δεκαετίες μετά την ίδρυσή της.

Old Caledonians: Το πρώτο πρωτάθλημα της Αργεντινής
Η ομάδα γεννήθηκε και συμμετείχε στο πρώτο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου στην ιστορία της Αργεντινής. Πέντε ομάδες έδωσαν το παρών: Η Old Caledonians, η St. Andrew’s (επίσης δημιουργήθηκε από Σκωτσέζους μετανάστες), η Buenos Aires and Rosario Railway, η Belgrano F.C και η Buenos Aires F.C. Η Old Caledonians αναδείχτηκε πρώτη με 13 βαθμούς, ενώ άλλους τόσους είχε και η St. Andrew’s. Κάπως έτσι και επειδή ήταν η πρώτη διοργάνωση, οι Αργεντινοί δεν ήθελαν να αδικήσουν κανέναν και έδωσαν από κοινού τον τίτλο της πρωταθλήτριας στις δύο ομάδες. Ο πρώτος τίτλος δόθηκε κατά το ήμισυ, ενώ έπαιξαν και ένα φιλικό, με την St. Andrew’s να επικρατεί 3-1 και να δίνονται στην ομάδα μετάλλια.

Αυτό το πρωτάθλημα έφτανε και περίσσευε για την ομάδα, που αποφάσισε να μην λάβει μέρος στην επόμενη διοργάνωση. Αγωνίστηκε σε φιλικά και το γήπεδο, βάσει των πληροφοριών της εποχής, μάζευε αρκετό κόσμο και κυρίως μετανάστες από το Ηνωμένο Βασίλειο. Η AFA διοργάνωσε πρωτάθλημα το 1893, στο οποίο η Old Caledonians αρνήθηκε να συμμετάσχει. Δεν είχε πρόβλημα με την ομοσπονδία, αλλά δεν θα προλάβαινε να ολοκληρώσει τη σεζόν αφού οι μετανάστες εργάτες έπρεπε να τα μαζέψουν και να γυρίσουν στη Σκωτία. Κάτι που εν τέλει έγινε, με την Old Caledonians να διαλύεται σε μια τριετία. Της έφτασε ένα και μοναδικό πρωτάθλημα, για να γράψει ιστορία, στην πρώτη σεζόν που δημιουργήθηκε.

Παρόλα αυτά, ο τίτλος δεν αναγνωρίστηκε ποτέ. Η ομοσπονδία αποφάσισε να μην μετρήσει τα πρωταθλήματα εκείνων των εποχών, ενώ δεν έχει κρατήσει πληροφορίες, βαθμολογίες, ούτε καν φωτογραφίες. Σαν να μην έγιναν όλα, αφαιρώντας ουσιαστικά την προσπάθεια κάθε ομάδας, είτε βγήκε πρώτη, είτε τελευταία.

Η ιστορία πίσω από το αγωνιστικό κομμάτι
Πώς οι Σκωτσέζοι και η Old Caledonians έφτασαν να έχουν ως έμβλημα τους τον θεό Απόλλωνα; Τι σχέση έχουν με το δωδεκάθεο; Οι Έλληνες Καλυδώνιοι αποτελούν τους πρόγονους των σημερινών Σκωτσέζων. Οι κάτοικοι της χώρας διατηρούν ακόμη και σήμερα τις παραδόσεις των Καλυδώνιων, τα έθιμά τους. Οι Καλυδώνιοι είχαν περάσει στην Σκωτία και στα βρετανικά εδάφη, μετά από έναν πόλεμο απέναντι στην Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Οι Ρωμαίοι είχαν κατακτήσει βρετανικά εδάφη, αλλά σε μια νύχτα οι ιδιαίτερα επιθετικοί και ορμητικοί, βάσει ιστορίας, Καλυδώνιοι τους ανάγκασαν να αποχωρήσουν και να απελευθερωθεί ο λαός.

Κάπως έτσι, οι Καλυδώνιοι ρίζωσαν στη Σκωτία, μεταφέροντας τους και την ελληνική γλώσσα. Τους μετέφεραν τη θρησκεία τους, τους μίλησαν φυσικά και για το Δωδεκάθεο. Η θρησκεία διαδόθηκε σε όλη την Βρετανία, με τους κατοίκους να πιστεύουν για αρκετά χρόνια σε αυτή. Μάλιστα, όπως και οι Καλυδώνιοι έτσι και οι Σκωτσέζοι είχαν για θεό τους τον Απόλλωνα. Θέλοντας να τιμήσουν λοιπόν οι Σκωτσέζοι τις ρίζες τους, τα όσα πίστευαν οι πρόγονοί τους, δημιούργησαν την Old Caledonians και για σήμα χρησιμοποίησαν την προτομή του Θεού Απόλλωνα
fanatico.gr

Αποσυνδεδεμένος fon7

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 26.294
    • Προφίλ
Απ: ARGENTINA
« Απάντηση #124 στις: Τρι 15 Φεβ 2022 20:00 »
Κάποιος σπιούνος λογικά ενημέρωσε τους Αργεντινούς ότι στη νότια Ευρώπη υπάρχει μια χώρα που προσπαθεί να τους κοντράρει σε γραφικότητα σε επίπεδο β' εθνικής κι επειδή οι λατινοαμερικάνοι δεν τα σηκώνουν κάτι τέτοια, αποφάσισαν να πάρουν μέτρα.
Έτσι, η φετινή β' εθνική τους που ξεκίνησε πριν λίγες μέρες έχει... 37 ομάδες (για την ακρίβεια, 36 ομάδες και την Τσάκο Φορ Έβερ, που ονομάστηκε έτσι γιατί ένας τυχαίος Άγγλος με παρατσούκλι «Μίστερ Κινγκ» είπε στους ιδρυτές της έναν αιώνα πριν ότι θα είναι πιο πιασάρικο μελλοντικά αν έχουν στο όνομα κάτι αγγλικό, οπότε κατά την ταπεινή μας γνώμη δεν μπορεί να θεωρείται μια απλή ομάδα) που όμως δεν χωρίζονται σε δυο γκρουπ. Όχι, όχι. Αυτό είναι κλισέ κι εκτός αυτού το έκαναν πέρσι όταν ήταν λίγες οι ομάδες (μόνο 35). Φέτος όλοι με όλους από μια φορά και ένας κάθε σ/κ ρεπό και αραλίκι.
Στο τέλος, ο πρώτος ανεβαίνει απευθείας ενώ οι επόμενοι 12 θα παίξουν πλέι οφ για μια ακόμα θέση ανόδου. Κάποιος με καλό βαθμό στα μαθηματικά στο γυμνάσιο πιθανόν θα πει "κάτσε ρε μάστορα, δεν γίνεται να παίξουν νοκ άουτ για μια θέση 12 ομάδες, δεν βγαίνει βρε αδερφέ" και τότε κάποιος με καλό βαθμό στο μάθημα Σομπρέρο (που, δυστυχώς, ακόμα δεν έχει μπει στο γυμνάσιο) θα απαντήσει "σοβαρέψου ψάρακα, Ν. Αμερική είσαι, όλα γίνονται αν το θέλεις πολύ. Πιες τώρα αυτό το σφηνάκι και συνέχισε τη ζωή σου προσπαθώντας να ξεχάσεις ό,τι διάβασες".

El Sombrero