Ο ΑΣΟΣ ΤΟΥ ΠΑΣ ΜΙΛΑ ΣΤΟ «ΕΘΝΟΣΠΟΡ»
Είναι σκόρερ. Και μάλιστα δεινός, πετυχαίνοντας καθοριστικά γκολ που έβαλαν τον ΠΑΣ Γιάννινα σε τροχιά Ευρώπης. Η αποθέωση της εξέδρας σαφώς και τον εξιτάρει, αλλά παρότι είναι φορ περιοχής η δημιουργία ενός γκολ ενίοτε τον ενθουσιάζει ακόμη περισσότερο.
Είναι παίχτης που δουλεύει για την ομάδα και όχι μόνο για τον εαυτό του. Και αν τώρα ηγείται αυτής εντός αγωνιστικού χώρου, έχει ήδη στα χέρια του δίπλωμα προπονητή, το οποίο προγραμματίζει να αξιοποιήσει στο μέλλον.
Αυτός είναι ο 28χρονος (προχθές είχε γενέθλια) Μπράνα Ιλιτς, ο οποίος εντυπωσιάζει με τη φανέλα του ΠΑΣ Γιάννινα και αν συνεχίσει στον ίδιο ρυθμό, θα αποτελέσει σίγουρα το νέο «καυτό» όνομα στην καλοκαιρινή μεταγραφική περίοδο. Το παράδοξο όμως θα είναι να βρεθεί στο στόχαστρο εκείνων των ομάδων που στο παρελθόν δεν ασχολήθηκαν μαζί του.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΕΘΝΟΣΠΟΡ, το 2009, λίγο πριν ο Σέρβος επιθετικός πάει στην Παρτιζάν, συμπατριώτης του μάνατζερ τον είχε προτείνει στους Παναθηναϊκό, ΠΑΟΚ -αναφέρεται και η ΑΕΚ- αλλά δεν ασχολήθηκαν ιδιαίτερα μαζί του, με το επιχείρημα ότι αναζητούσαν υψηλόσωμο φορ.
Ο Ιλιτς δεν είχε πληροφορηθεί κάτι τέτοιο, όπως δείχνει με τις απαντήσεις του, αλλά δεν θα άλλαζε και τίποτα. Ο Σέρβος επιθετικός έχει θέσει τις προτεραιότητές του.
Ποιες είναι αυτές;
Ηρθα στον ΠΑΣ για να παίξω, να ξαναβρώ τον εαυτό μου. Γιατί προηγουμένως είχα τη χειρότερη εμπειρία της καριέρας μου για τρεις μήνες στο Καζακστάν (με την Ακτόμπε), όπου δεν βρήκα τίποτα από όσα μου είχαν αναφέρει. Από εκεί και έπειτα, υπάρχει πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού μου η επάνοδος στην Εθνική ομάδα. Ηρθα σε ένα καλό πρωτάθλημα, σε μια πολύ καλή ομάδα, με την οποία μπορώ να χαίρομαι ξανά το ποδόσφαιρο και θεωρώ ότι οι επιτυχίες μου θα φτάσουν και στην πατρίδα μου.
Γιατί ένας παίχτης, στα 27 του χρόνια, με σπουδαία πορεία στη Σερβία (Ζεμούν, Ραντ, Παρτιζάν, Βοϊβοντίνα) επιλέγει να πάει στο Καζακστάν;
Σίγουρα τα λεφτά ήταν πολύ καλά. Υστερα από δέκα χρόνια στη Σερβία, θεώρησα ότι έπρεπε να κάνω μια αλλαγή, να δοκιμάσω το ποδόσφαιρο μακριά από τη χώρα μου, όπου τα είχα ζήσει όλα. Υποβιβασμούς, ανόδους, κέρδισα δύο πρωταθλήματα, ένα Κύπελλο, έπαιξα προκριματικά ΟΥΕΦΑ, έγινα διεθνής (σ.σ. μία φορά με την εθνική Ανδρών). Ομολογώ πως έκανα λάθος επιλογή.
Τον ΠΑΣ γιατί τον επέλεξες;
Γιατί ήταν η καλύτερη πρόταση που δέχθηκα το καλοκαίρι και, συν τοις άλλοις, δεν ήθελα να επιστρέψω στη Σερβία. Στην Ελλάδα, δε, η ζωή είναι παραπλήσια μ' αυτή της πατρίδας μου. Κι αμέσως βρήκα καλή «χημεία» στον ΠΑΣ Γιάννινα. Ταιριάξαμε. Ο κ. Χριστόπουλος με πίστεψε από την πρώτη στιγμή.
Αν η ομάδα βγει στο Γιουρόπα, έχει τις δυνατότητες να ανταπεξέλθει, αλλά και να διακριθεί;
Ναι, νομίζω πως μπορούμε να τα καταφέρουμε. Εχω αγωνιστεί στα προκριματικά της διοργάνωσης με τη Βοϊβοντίνα, ξέρω πώς είναι και σίγουρα δεν υστερούμε σε κάτι, τόσο αγωνιστικά όσο και οργανωτικά.
Θα στερηθείτε... τον Ντε Βινσέντι. Σύσσωμος ο Τύπος έγραψε πρόσφατα πως έκλεισε στον Ολυμπιακό. Με δεδομένο ότι τα περισσότερα γκολ που έχεις πετύχει είναι από δικές του μπαλιές, σε αγχώνει η απουσία του;
Πριν έρθω στην ομάδα είχα δει βίντεο και είχα διαπιστώσει αμέσως το πόσο ποιοτικός παίχτης είναι ο Τόμας. Περίμενα πως θα τα πάμε τόσο καλά. Σε περίπτωση που δεν είναι εδώ του χρόνου σαφώς και θα μου λείψει πολύ. Και ναι, το σκέφτομαι πώς θα είναι δίχως αυτόν.
Η παρουσία του, δηλαδή, λειτούργησε θετικά στο να αποδεχθείς την πρόταση του ΠΑΣ;
Ναι, έπαιξε ρόλο. Και ξέρετε κάτι: μου αρέσει πολύ που στην Ελλάδα αναγνωρίζεται η δουλειά του τροφοδότη. Στη Σερβία δεν συμβαίνει αυτό.
Εχοντας βρεθεί σε ομάδες πρώτης γραμμής, τι συμβουλή θα του έδινες για τον Ολυμπιακό;
Να παραμείνει ήρεμος. Ομως, ο Τόμας είναι προσγειωμένος χαρακτήρας. Εχει την προσωπικότητα. Η αξία του θα φανεί. Είναι πολύ καλό για την καριέρα του που θα πάει σε μια μεγάλη ομάδα, θα προπονηθεί σε πολύ καλό βαθμό και θα βελτιώσει την ποιότητά του.
Η μεταγραφή σε έναν μεγαλύτερο σύλλογο σε απασχολεί;
Οχι. Στο ποδόσφαιρο, όμως, ποτέ δεν ξέρεις. Αλλωστε, στην Ελλάδα κάθε έξι μήνες υπάρχει μεταγραφική περίοδος. Θα δούμε στην επόμενη τι κάναμε;
Ποια είναι η γνώμη σου για τον Ολυμπιακό;
Εχω παίξει στη μεγαλύτερη Παρτιζάν της σύγχρονης ιστορίας της, στη Βοΐβοντίνα που ήταν Νο3 του σέρβικου ποδοσφαίρου, αλλά αυτές οι ομάδες νομίζω πως υπολείπονται του Ολυμπιακού. Είναι μια ομάδα υψηλού επιπέδου.
Απέναντι στον Ολυμπιακό ή τον Παναθηναϊκό δυσκολεύτηκες περισσότερο;
Σίγουρα με τον Ολυμπιακό. Ο Παναθηναϊκός δεν είναι σε καλή κατάσταση και άλλωστε αυτό το δείχνουν και τα αποτελέσματα, αλλά νομίζω πως έχει περιθώρια βελτίωσης.
Από τις υπόλοιπες με τις οποίες θα κοντραριστείτε για την Ευρώπη, ποια υπολογίζεις περισσότερο;
Τον Λεβαδειακό. Εχει ποιοτική ομάδα. Αλλά και ο ΠΑΟ μπορεί να τα καταφέρει.
Αν έπρεπε να στείλεις σ΄ αυτές τις ομάδες ένα μήνυμα, ποιο θα ήταν;
Προς όλους τους αντιπάλους μας θα έλεγα πως θα πρέπει να είναι πολύ καλά προετοιμασμένοι για να μας κόψουν βαθμούς. Είμαστε πολύ δυνατή ομάδα, έχουμε δυνατά αποδυτήρια και όλοι οι παίχτες είμαστε φίλοι μεταξύ μας.
Τους φιλάθλους σας θα τους προετοίμαζες από τώρα για ευρωπαϊκά ταξίδια;
Στον κόσμο του ΠΑΣ θα έλεγα πως θα προσπαθήσουμε να συνεχίσουμε να παίζουμε καλό ποδόσφαιρο και να πάρουμε περισσότερους πόντους απ' ό,τι στον πρώτο γύρο.
Κάποια προσωπική υπόσχεση;
Δεν είμαι τέτοιος παίχτης. Θέλω να μιλάω στο γήπεδο.
Γνωρίζεις την ιστορία του ΠΑΣ Γιάννινα;
Εχω διαβάζει αρκετά για την πορεία της ομάδας. Επίσης, ξέρω πως έχουν περάσει αρκετοί σπουδαίοι παίχτες, αλλά και αρκετοί καλοί Σέρβοι.
Την ιστορία των Ιωαννίνων την ξέρεις;
Εχω δει το κάστρο. Στο νησάκι δεν έχω καταφέρει ακόμη να πάω. Ξέρω πολλά για τον ρόλο που έπαιξαν τα Γιάννενα στην ιστορία της Ελλάδας. Αλλωστε στα Γιάννενα οι κάτοικοι μιλούν με υπερηφάνεια γι' αυτό.
Εχεις φανατικούς οπαδούς στα Γιάννενα;
Ναι, πάρα πολλούς. Μάλιστα πολλοί επικοινωνούν μαζί μου στο facebook και απαντάω στα μηνύματά τους. Υπάρχουν, επίσης, πολλοί συμπατριώτες μου που με ακολουθούν.
Τον ελεύθερο χρόνο σου πώς τον περνάς;
Συνήθως στο σπίτι ή με τους συμπαίχτες μου. Πλέον όμως δεν θα έχω αρκετό ελεύθερο χρόνο, καθώς βρήκα καθηγητή που ξέρει Σέρβικα και ξεκινάω μαθήματα Ελληνικών.
Εχεις σπουδάσει κάτι;
Ναι, φοίτησα τρία χρόνια σε σχολή προπονητικής. Ηθελα να έχω ένα δίπλωμα στα χέρια μου σε περίπτωση που κάτι δεν πήγαινε καλά και σταματούσα πρόωρα το ποδόσφαιρο.
Συνεπώς να περιμένουμε να σε δούμε και προπονητή;
Θα το αποφασίσω όταν έρθει η ώρα. Ομως, όλη μου η ζωή περιστρέφεται γύρω από το ποδόσφαιρο. Και ο πατέρας μου ήταν προπονητής σε ακαδημίες. Το σίγουρο είναι πως θα παραμείνω στον χώρο.
Στην Ελλάδα έχεις φίλους;
Οπως είπα και πριν, με τους συμπαίχτες μου είμαστε φίλοι. Στενός φίλος μου στην Ελλάδα, όμως, είναι ο Ιλια Ιβιτς, με τον οποίο γνωριστήκαμε όταν ήμουνα στην Παρτιζάν και νοίκιαζα ένα διαμέρισμα της μητέρας του. Επίσης, με τον Μαρκόφσκι της Ξάνθης και τον Κάλαϊτζιτς του Πλατανιά ήμασταν συμπαίχτες στη Ζεμούν.
Η ΟΥΕΦΑ διερευνά για «στημένα» ματς. Εσένα, έχει προσπαθήσει ποτέ κάποιος να σε πλησιάσει;
Ποτέ. Στη Σερβία, όπως και στην Ελλάδα, ακούγονται πολλά. Στην Ελλάδα αυτό που έχω καταλάβει είναι πως σε κάθε ματς πρέπει να δίνεις το 100% για να κατακτάς ένα καλό αποτέλεσμα. Αν εξαιρέσεις τον Ολυμπιακό, που είναι δύσκολο να τον κερδίσεις, όλα τα άλλα ματς είναι ρευστά.
Χρήση απαγορευμένων ουσιών σε έχει προτρέψει κανείς να κάνεις;
Οχι, όχι, ποτέ δεν δέχθηκα τέτοια κρούση.
απο Sentragoal.gr