Σταύρος Τσουκαλάς Ο Σταύρος Τσουκαλάς είναι έλληνας επαγγελματίας ποδοσφαιριστής.
Είναι δεξιοπόδαρος μέσος με ανάστημα τα 186 εκατοστά και αγωνίζεται στη μεσαία γραμμή με ευέλικτο κα ανύποπτο μπρος –πίσω.
Από τον Αύγουστο του 2012 ανήκει στο ρόστερ του ΑΓΙΑΞ, ως επιλογή του προπονητή Γιάννη Χριστόπουλου μετά από πρωτοβουλία του Ίλια Ίβιτς του φερόμενου και αντζέντη του, ενώ την προηγούμενη χρονιά υπήρξε μεταγραφική επιθυμία του Άγγελου Αναστασιάδη.
Το αγωνιστικό του προφίλ είχε σχηματιστεί από πολύ νωρίς καθώς έδειξε ότι μπορεί να αγωνίζεται ως αμυντικός ανασταλτικός προς μέσος, ωστόσο όμως διακρίνεται περισσότερο για τα επιθετικά του χαρίσματα, τόσο για την αποτελεσματικότητα όσο και για την ταχύτητα.
Αν και προσιδιάζει αγωνιστικά με τον Ίβιτς, δηλώνει θαυμαστής του Ζινεντίν Ζιντάν και με αγαπημένη του ομάδα την Μπάγερν Μονάχου.
Ο Σταύρος γεννήθηκε στις 23 Μαΐου του 1988 στη
Θεσσαλονίκη και το ταξίδι του στα γήπεδα άρχισε στα 5 μόλις χρόνια του, όπου για πρώτη φορά κλώτσησε μπάλα σε τμήμα της
Ομόνοιας Σταυρούπολης.
Στη συνέχεια συμμετείχε στον
Ηρακλή Αμπελοκήπων και από εκεί στις
Ελπίδες Ηλιούπολης όπου στα 14 του αγωνιζόταν στην Β΄ κατηγορία του ερασιτεχνικού πρωταθλήματος, ενώ λίγο αργότερα πλαισίωσε την ομάδα της
ΑΠΕ Λαγκαδά στην Α΄ κατηγορία για να ενταχθεί στην Β΄ ομάδα του ΠΑΟΚ.
Ο προπονητής της ομάδας του Λαγκαδά Γιάννης Παγώνης φρόντισε να ενημερώσει τους ανθρώπους του ΠΑΟΚ για το ταλέντο του Τσουκαλά και απευθύνθηκε στον γνώριμό του Κώστα Λαγονίδη, ο οποίος τον παρακολούθησε σε ένα φιλικό παιχνίδι στο γήπεδο του Μακεδονικού, διακρίνοντας και ο ίδιος το ταλέντο του.
Στη συνέχεια τον είδε αγωνιζόμενο και ο Κυριάκος Αλεξανδρίδης, ο τότε προπονητής της ομάδας νέων του Δικέφαλου, κι έτσι ο νεαρός ποδοσφαιριστής εντάχθηκε το 2006 στον ΠΑΟΚ, προσφέροντας κατ΄ αρχήν στην ομάδα νέων.
Το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς παραχωρείται με τη μορφή του δανεισμού
στη Δόξα Δράμας, όπου κατάφερε να βρεθεί στον «αφρό» της επικαιρότητας και την πρώτη ομάδα της Δόξας Δράμας με το σπαθί του και φυσικά με τη βοήθεια αποφασιστικών προπονητών, όπως του Βασιλακάκη που του έδωσε φανέλα βασικού στη Δόξα Δράμας, γεγονός που τον βοήθησε σημαντικά στην ψυχολογία, αλλά και στην περαιτέρω εξέλιξή του.
Τη σεζόν 2008-2009 διακρίνεται ιδιαίτερα με τους «μαυραετούς», αφού ήταν από τους πρωταγωνιστές στην πορεία πρωταθλητισμού της τοπικής ομάδας και την άνοδό της στη Β΄ Εθνική (ήταν βασικό στέλεχος με 26 παρουσίες και εννέα γκολ).
Το καλοκαίρι του 2010 γύρισε από τη Δράμα
στον ΠΑΟΚ και για λίγες ημέρες, πριν η αποστολή του ΠΑΟΚ αναχωρήσει για τη Γερμανία, όπου θα έκανε το βασικό στάδιο της προετοιμασίας της και συμμετείχε στις προπονήσεις του Δικέφαλου.
Όμως, μόλις την τελευταία ημέρα της καλοκαιρινής μεταγραφικής περιόδου, στις 31 Αυγούστου 2010, συμφωνήθηκε να παραχωρηθεί για ένα χρόνο δανεικός
στη Νέα Σαλαμίνα Αμμοχώστου.
Με την κυπριακή ομάδα αγωνίστηκε σε δέκα παιχνίδια πρωταθλήματος της Β΄ Εθνικής Κύπρου, καθώς και σε δύο αγώνες κυπέλλου.
Ο δανεισμός του διακόπτεται το Ιανουάριο του 2011 ο Τσουκαλάς επιστρέφει
στον ΠΑΟΚ όπου και παίρνει της πρώτες ευκαιρίες με την ομάδα που ανήκει και εντυπωσιάζει με την απόδοση του.
Το καλοκαίρι του 2012 η διοίκηση του Π.Α.Ο.Κ. αφού ήρθε ήρθαν σε επικοινωνία με τον ίδιο και τον ατζέντη του συμφώνησαν τη λύση του συμβολαίου του με υποσχόμενη την εκκρεμότητα αποπληρωμής του μέσον της διαδικασίας διακανονισμού δόσεων.
Ως
επόμενος σταθμός της καριέρας του φημολογήθηκε η Άεκ και σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας sportsioannina, η ΑΕΚ προσφέρει στον πρώην μέσο του ΠΑΟΚ 70.000 ευρώ (συν τα μπόνους) ενώ η προσφορά του ΠΑΣ Γιάννενα ξεπερνούσε τις 100.000 ευρώ.
Τελικά ο Σταύρος , φεύγοντας από τον ΠΑΟΚ ακολούθησε την Εγνατία Οδό φτάνοντας έτσι με ελεύθερη μεταγραφή στον
ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ ΑΓΙΑΞ ΗΠΕΙΡΟΥ όπου και αγωνίζεται με τον Ταύρο στη φανέλα δίνοντας τον καλύτερο εαυτό του στο νεανικό σύνολο της νέας του ομάδας που χτίζεται μεθοδικά πάνω στο όνειρο χιλιάδων Πασολέδων.
Με του που έσκασε μύτη σε τα εξής στο pasgiannina.gr:
«Ο Πρόεδρος και ο Προπονητής με τη συμπεριφορά τους μου έδειξαν πόσο πολύ με θέλουν στην ομάδα και αυτό με οδήγησε στο να αποφασίσω να έρθω στα Γιάννινα, που πιστεύω ότι μπορώ κι εγώ να αναγεννηθώ αλλά και να βοηθήσω την ομάδα ώστε να πετύχει ότι το καλύτερο.
Είμαι έτοιμος όποτε μου ζητηθεί και από πλευράς φυσικής κατάστασης, αλλά και όσο αφορά την προσαρμογή μου στην ομάδα. Έχω κάνει την μισή προετοιμασία με την ομάδα του ΠΑΟΚ και την υπόλοιπη, ατομικά, μαζί με ανθρώπους του ΠΑΟΚ.
Η προσαρμογή δεν ήταν δύσκολη για μένα καθότι γνώριζα ήδη αρκετούς ποδοσφαιριστές της ομάδας, αλλά εκτός αυτού συνάντησα και ότι ακριβώς μου είχαν παρουσιάσει οι άνθρωποι της ομάδας στις συζητήσεις που κάναμε πριν υπογράψω, μια δεμένη οικογένεια.
Σύμφωνα με την δυναμική του κόσμου της η ομάδα δικαιούται να βρίσκεται πάντα ψηλά. Εμείς από την πλευρά μας θα προσπαθήσουμε για το καλύτερο και το μόνο που ζητάμε είναι τη στήριξη τους.»Ο Σταύρος μετά τον αγώνα ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ - ΠΑΟΚ:
«Χωρίς να το καταλάβουμε δεχθήκαμε τρία γκολ. Είχαμε την υπεροχή, αλλά ο ΠΑΟΚ έκανε τα γκολ χωρίς πολλές φάσεις. Εμείς δείξαμε ότι μετά τα γκολ που δεχθήκαμε μπορούσαμε να κάνουμε το παιχνίδι μας και δημιουργήσαμε φάσεις. Ένα μεγάλο συγγνώμη από τον κόσμο που ήταν κοντά μας από το πρώτο λεπτό».Ο Σταύρος βάζει ήδη πάτημα στο μεγάλο άλμα του ΑΓΙΑΞ.Πηγές: wiki - paok - doxa - Z