μακρυά απο δανεικούς.... υπερήφανος που είμαι ΠΑΣ......
Υπάρχει μια αρρωστημένη λογική στην Ελλάδα με το καθεστώς δανεισμών.
Και για την καλλιέργεια αυτής φταίνει 2 παράμετροι:
Α) ΜΜΕ
Β) Παράγοντες
"
Πήρες δανεικό παίχτη; Έγινες παράρτημα."
Αυτή η εντελώς διεστραμένη άποψη έχει καλλιεργηθεί στον μέσο Έλληνα φίλαθλο, με αποτέλεσμα να μην ενδιαφέρεται καν για τις παραμέτρους υπό τις οποίες μπορεί να γίνει μία παραχώρηση/απόκτηση δανεικού ποδοσφαιριστή.
Ξεκινώντας, να θέσω ένα ερώτημα: Τι διαφορά έχει ένας δανεικός ποδοσφαιριστής με έναν που αποκτάται με μονοετές συμβόλαιο;
Τον δεύτερο, μάλιστα, κινδυνεύεις να τον "χάσεις" εάν κάνει καλό πρώτο γύρο κι απ' το Γενάρη και μετά μπορεί να διαπραγματευτεί ελεύθερα τη μεταγραφή του για το καλοκαίρι.
Οφέλη ομάδας που παραχωρεί έναν παίχτη:1) Υπό προϋποθέσεις, μπορεί να "απεμπλακέι" από ένα συμβόλαιο για τη δεδομένη χρονική στιγμή.
2) Να δώσει ευκαιρίες σ' ένα νεαρό παίχτη, τον οποίο πιστεύει, να κάνει μια καλή και γεμάτη χρονιά σε μια ομάδα χαμηλότερης δυναμικότητας, ενώ ταυτόχρονα παρακολουθείται και να κριθεί εάν μπορεί να ανταποκριθεί την επόμενη στο υψηλότερο επίπεδο.
3) Να ελευθερώσει θέση ξένου στο ρόστερ, σε περίπτωση που την ενδιαφέρει άλλος παίχτης.
Οφέλη ομάδας που δανείζεται έναν παίχτη:1) Ενισχύεται σε μία θέση στην οποία μπορεί να μην τις "βγήκαν" οι όποιες κινήσεις έκανε.
2) Υπό προϋποθέσεις, μπορεί να πάρει έναν παίχτη -συνήθως φέρελπι πιτσιρικά- δωρεάν(με υποσχετική, που λέμε), από μεγαλύτερη ομάδα, με "όρο" να πάρει παιχνίδια και να "ψηθεί". Μπορεί να σου βγει "λαβράκι", μπορεί και "μαρίδα".
3) Μια οικονομικά ασθενέστερη ομάδα, που δεν μπορεί να αποκτήσει έναν παίχτη με συγκεκριμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά που της λείπουν, μπορεί να τον "ενοικιάσει" για να εκπληρώσει τους στόχους που θέλει ο προπονητής. Κι όχι απαραίτητα με full wage payment.
4) Μπορείς να αποκτήσεις έναν παίχτη ομάδας στη χώρα της οποίας το πρωτάθλημα δεν έχει ξεκινήσει ακόμα(π.χ. Αμερικάνικο MLS), έτσι ώστε και εσύ να εποφεληθείς για κάποιο διάστημα αγωνιστικά και η άλλη ομαδα να κερδίσει οικονομικά, αλλά και αγωνιστικά έχοντας έναν παίχτη πιο "έτοιμο" απ' τους υπόλοιπους.
Υπάρχουν πάρα πολλοί παίχτες, κυρίως του εξωτερικού, των οποίων η μεγάλη καριέρα ξεκίνησε από μία ή περισσότερες καλές χρονιές ως δανεικοί. Παραδείγματα;
Jermaine Defoe(Bournemouth 2000/2001) 18 γκολ σε 29 ματς και σκόρερ σε 10 συνεχόμενα παιχνίδια.
Ashley Cole(Crystal Palace 1999/2000) Όλος ο Αγγλικός Τύπος έγραφε για τον Κόουλ κι έτσι με αφορμή κι ένα τραυματισμό του Συλβίνιο, μπήκε στην 11άδα της Άρσεναλ κι από τότε δεν ξαναβγήκε.
Όχι ότι υπάρχει περίπτωση ποτέ να δούμε κάτι αντίστοιχο στην Ελλάδα, με τη στενοκεφαλιά που μας διακρίνει, αλλά καλό είναι να ξέρουμε και τι γίνεται πέρα απ' τη μύτη μας.