Θα μπορουσα να τα βαλω και στα ανεκδοτα
Σε προσωπική δήλωση που φιλοξενείται στην ιστοσελίδα της Παναχαϊκής προχώρησε ο Αλέξης Κούγιας (φωτό.). Ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ επισήμανε ότι θα κάνει τα πάντα για να ανέβει η πατρινή ομάδα στη Β’ Εθνική, ενώ τόνισε ότι επέβαλε πρόστιμο στους παίκτες που αντιστοιχεί στο 10% των συμβολαίων τους μετά την ήττα από τη Ζάκυνθο. Στο μεταξύ, "καμπανάκι" προς όλους χτύπησε ο Κούγιας με δηλώσεις του στο ΣΠΟΡΤ FM Πάτρας.(19/4/2010)
Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΠΑΕ Παναχαϊκή:
«Προσωπική δήλωση του προέδρου της ΠΑΕ Παναχαϊκής κ. Αλέξη Κούγια: 1. «Μια δήλωση έχω να κάνω από τώρα μέχρι τις 9 Μαΐου, θα κάνω τα πάντα για την άνοδο της ομάδας στη Β’ εθνική» 2. Το 10% των ετήσιων συμβολαίων τους θα είναι το πρόστιμο στους ποδοσφαιριστές της Παναχαϊκής. 3. Στα επόμενα δυο εντός έδρας παιχνίδια και επειδή από την Ένωση Β και Γ Εθνικής κατηγορίας, απαγορεύεται η δωρεάν είσοδος, καθώς έχουν τυπωθεί τα εισιτήρια των αγώνων θα εισέρχονται στο γήπεδο δυο άτομα με ένα εισιτήριο. 4. Συγχαρητήρια σε όλη την κοινωνία της Ζακύνθου για την συμπεριφορά τους απέναντι στους δυο χιλιάδες Πατρινούς φιλάθλους που επιστέφτηκαν το νησί τους και άφησαν σε δύσκολους καιρούς, περισσότερα από 150.000 ευρώ. 5. Συγχαρητήρια στους παίκτες, το τεχνικό τιμ και την διοίκηση της Ζακύνθου για το μίσος που επέδειξαν εις βάρος των ποδοσφαιριστών, των προπονητών και των φιλάθλων της Παναχαϊκής, ειδικά δε οι χειρονομίες των ποδοσφαιριστών της Ζακύνθου προς τον κόσμο μας, θα μας μείνουν αξέχαστες».
Καμπανάκι για όλους
Ο πρόεδρος της ΠΑΕ Παναχαϊκή, Αλέξης Κούγιας μιλώντας στον ΣΠΟΡ FM Πάτρας 96.3 και στην εκπομπή των Σπύρου Μπουλή και Χρήστου Βεργανελάκη έστειλε τα δικά του μηνύματα προς παίκτες, Γκέραρντ και φιλάθλους, ενόψει των τριών τελευταίων αγωνιστικών της Γ’ Εθνικής.
Τα κυριότερα σημεία των τοποθετήσεών του.
* Ένιωσα την ανάγκη να επικοινωνήσω με τον κόσμο. Ανεξαρτήτως του τι συνέβη μέσα στην ομάδα και τις συμπεριφορές της ομάδας γιατί μεταδώσατε. Στη ζωή σας τέτοιο μίσος, τέτοια χυδαία συμπεριφορά έχετε συναντήσει; 30 χρόνια κάνω διακοπές στη Ζάκυνθο. Χθες ήταν 2000 Ζακυνθινοί. Εγώ δεν ήξερα ότι ο Γιώργος Γιατράς ήταν ο υπεύθυνος του Σταδίου. Αυτοί είναι φίλοι μου. Ο Γιώργος Γιατράς δεν είναι χθεσινός είναι αδερφικός μου φίλος. Ο Μάκης Πυλαρινός είναι αδερφικός μου φίλος.
* «Η ανακοίνωση που έβγαλα δεν το έκανα τυχαία. Ήταν σε συνεννόηση με τη διοίκηση της Ζακύνθου. Εγώ δεν είχα καμία διάθεση να κάνω ανακοίνωση, παρά μόνο τις βραβεύσεις που εγώ ήθελα να κάνω, ούτως η άλλως. Γιατί χρόνια μου διαμαρτύρονται ότι κανείς δεν τους είχε τιμήσει. Και μάλιστα και στις 28 Μαΐου με έχουν καλέσει σε φιλικό με τον Παναθηναϊκό! Αλλά ο Σ. Καπανδρίτης δεν έχει σχέση με τη διοίκηση της Ζακύνθου. Εγώ θα το έκανα ούτως ή άλλως, αλλά νόμιζα ότι θα είχαμε τελειώσει το πρωτάθλημα. Η επιλογή του Λιβέρη ήταν αυθόρμητη και δεν ήξερα ότι ήταν πατέρας του παίκτη, αλλά θείος του, όπου είχα διαβάσει».
* Όσον αφορά την ανακοίνωση για τους φιλάθλους η διοίκηση της Ζακύνθου ήθελε να μας βοηθήσει αλλά φοβόντουσαν την αντίδραση κάποιων ακραίων φιλάθλων τους. Εγώ ήθελα να μας βοηθήσουν με την συμπεριφορά τους, να μας χειροκροτήσουν και να μην μας βρίζουν. Δε μιλάμε για τη διοίκηση, αλλά στους φιλάθλους να μην φανατίσουν τους παίκτες. Είχα την εντύπωση ότι είχαμε να κάνουμε με πολιτισμένους ανθρώπους που έχουν σχέση με τον αθλητισμό, τους έχεις βοηθήσει και σε επαγγελματικό επίπεδο και πας να τους βραβεύσεις και συγχρόνως ένας συγγενείς τους να σε βρίζει χυδαία.
* «Εγώ δεν είμαι ο πρόεδρος ή ο μεγαλομέτοχος που δεν βλέπει τα πάντα. Δεν το έχασε χθες το παιχνίδι η Παναχαϊκή από το μίσος. Και αν θες να είσαι Παναχαϊκή πρέπει να το ξεπερνάς και μπαίνεις μέσα και να κερδίζεις. Πρέπει να έχεις παίκτες και προπονητές που να είναι ίδιοι σαν τους φιλάθλους σου. Όπως οι φίλαθλοί σου δεν σκέφτονται την σωματική τους ακεραιότητά. Αυτό με γεμίζει θετικό δέος απέναντι σ’ αυτούς τους ανθρώπους.
* «Χθες οι φίλαθλοι της Ζακύνθου είχαν ένα μίσος, μέχρι πυροτεχνήματα λες και πήραν το πρωτάθλημα! Η Μπαρτσελόνα ήταν Μπαρτσελόνα χθες; Η Μπαρτσελόνα ήταν καλή στο β’ μέρος; Εσύ αν ήσασταν διοικών βλέποντας αυτά που είδατε στα γκολ πείτε μου μπορείτε να το δεχθείτε ποτέ μια ομάδα που έχει πληρώσει 500.000 ευρώ στην αμυντική της γραμμή;
* Αυτό που είδατε χθες στο β΄ μέρος, έχει σχέση με αυτό που η Ζάκυνθος αντιμετώπιζε ως Μπαρτσελόνα. Υπάρχει γκολκίπερ τοπικού που να τρώει τέτοια γκολ που δέχθηκε το γκολ ο τερματοφύλακάς μας; Όχι μόνο για την φάση, αλλά κυρίως για τις κινήσεις. Έγιναν 20 φάσεις έγιναν από δεξιά. Εγώ τα έχω δει τα προβλήματα αυτά από τον Α’ γύρο και γι’ αυτό πήρα τον Χρόνη και τον Πάνου και μπορείτε να μπορεί να αντικαθίστανται δύο καλύτεροί σου παίκτες οι Πάνου και Ουρτάδο;
Είδα έναν πάγκο, να μπαίνουν μέσα και να τον δέρνουνε και να μην αντιδρά κανείς. Και από την άλλη πλευρά είδα έναν προπονητή που ήταν 90 λεπτά όρθιος και να ουρλιάζει στους παίκτες του. Εμένα μου έχουν απαγορέψει να κάθομαι στον πάγκο ο προπονητής μου και το σεβάστηκα. Όμως, δεν είμαι μόνο για να πληρώνω, γι αυτό είμαι διαφορετικός και έχω απόψεις. Και τους ποδοσφαιριστές μου τους μάζεψα χθες οι οποίοι σαν κότες δεν μπήκαν στο καράβι για να γυρίσουν με τον κόσμο. Μόνο εγώ κατέβηκα από το πούλμαν.
Μετά μίλησα με τους προπονητές μου στο ξενοδοχείο Τζάκι. Εγώ δεν κοιμάμαι και επειδή έχω μάθει στη ζωή μου να παλεύω δεν θα αφήσω αυτό το πρωτάθλημα, μέχρι την τελευταία αγωνιστική. Για μένα, αυτοί οι ποδοσφαιριστές που όλη την εβδομάδα είναι στα κομμωτήρια και στις καφετέριες θα πρέπει από δω και πέρα να κλειστούν σπίτια τους και στο γήπεδο. Το μπαλάκι πέφτει σε μένα πια και πέφτει και σ’ αυτούς γιατί πρέπει να παίξουν ποδόσφαιρο στα τρία παιχνίδια, όλοι μας γινόμαστε πολεμικό έργο. Όποιος δεν μπορεί να γίνει πολεμικό έργο δεν υπάρχει για μένα στην Παναχαϊκή. Πρέπει να το καταλάβετε. Εγώ από την Τετάρτη θα είμαι στον πάγκο ως προστάτης της ομάδας. Για να μην μπαίνουν αληταράδες να την δέρνουν. Για να μην κοιμούνται τον ύπνο του δικαίου όλοι τους!
* «Έχω χαλάσει 3.300.000 ευρώ για την Παναχαϊκή σε 1,5 χρόνο. Ότι οικονομίες είχα και δεν είχα. Πληρώνω μισθούς Σούπερ Λίγκα και δεν μπορείς να πληρώνεις ένα προπονητικό τιμ με 4 προπονητές στον πάγκο και να βλέπεις αυτή την εικόνα της Παναχαϊκής στο β’ μέρος. Ότι είπα σε παίκτες και προπονητές τα λέω τώρα στο ραδιόφωνο. Και να σας πω και κάτι; Εγώ 1.5 χρόνο δεν έχω βρίσει άνθρωπο. Σε κάποιους παίκτες χθες τους έβρισα. Με ότι σημαίνει αυτό. Πρώτη φορά στη ζωή μου, έχω βρίσει ποδοσφαιριστή μου.
Όταν υπάρχει ένας κόσμος, με 2.000 Πατρινούς με τις γυναίκες και τα παιδιά τους και τρώνε πέτρες, τρώνε βεγγαλικά και όταν εγώ κάθομαι με τον κόσμο αυτό μιάμιση ώρα στο καράβι και βλέπω το βλέμμα τους, δεν μ αρέσει ο κάθε ποδοσφαιριστής που περνάει ζωή χαρισάμενη, δουλεύοντας 2 ώρες κάθε πρωί και γυμνάζοντας το κορμί τους και παίρνοντας, άλλος 60.000 ευρώ, άλλος 50.000 ευρώ, άλλος 40.000 ευρώ, άλλος 30.000 ευρώ και άλλος 20.000 ευρώ, γιατί στην Παναχαϊκή δεν υπάρχει παίκτης να παίρνει λιγότερα πια, δηλαδή μισθούς ακριβοπληρωμένων δημοσίων υπαλλήλων ή ιδιωτικού τομέα που δουλεύουν 8 και 10 ώρες και να έρχονται στη Ζάκυνθο για διακοπές.
Το ίδιο και το προπονητικό τιμ που σου στοιχίζει περισσότερες από 20.000 ευρώ πια το μήνα, καταλαβαίνετε τι σημαίνει αυτό για μένα; Όλοι θα αναλάβουν από δω και πέρα τις ευθύνες μας και πρώτος απ’ όλους εγώ».
* Εγώ μπορώ να γίνω πιο βρώμικος από τον καθένα αν θέλω. Δεν μπορώ να γίνω στη ζωή μου. Είναι το σύστημα αξιών μου τέτοιο.
* Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν ζήσει το μαρτύριό μου την προηγούμενη εβδομάδα. Να πάτε να κάνετε μια συνέντευξη στον Σωτήρη που έχει ένα καφενείο απέναντι από τον Αγυιά, ο οποίος είχε προσωπική συζήτηση μια εβδομάδα ολόκληρη με τον πρόεδρο της Ζακύνθου.
* Μόνο με το Θεό δε μπορώ να τα βάλω.
* Η ουσία είναι ότι εγώ δεν πετάω λευκή πετσέτα. Υπάρχουν παίκτες που για μένα δεν αξιοποιούνται, όπως ο Ρόμαντσουκ που απαγορεύεται να είναι σε αχρηστία. Και αν έχει προβλήματα πρέπει να το ζωντανέψεις. Είναι ο δεύτερος σκόρερ της ομάδας μετά τον Κυβελίδη.
* Υπάρχουν συγκεκριμένοι παίκτες που χθες ήταν κότες και χαραμοφάηδες. Βοηθάει ναι. Τι βοηθάει τότε; Όταν τους πληρώνεις την Παρασκευή και τους δίνεις και 60.000 ευρώ πριμ νίκης χθες και αν δεν μπορούν να ανταποκριθούν με τον κόσμο μαζί τους, μ αυτό τον πρόεδρο μαζί τους και μ’ αυτή την ομάδα μαζί τους σ’ αυτό το παιχνίδι, είναι κότες ή δεν είναι; Είναι χαμοφάηδες ή δεν είναι αν δεν βγάζουνε το ψωμί τους; Τόσο καιρό τους χαϊδεύουμε. Είδατε να πω κάτι στους παίκτες αυτό το διάστημα; Πέντε φορές ο κ. Σπανός είχε παραιτηθεί. Εγώ δεν έχω δει τα λάθη του Σπανού; Τα πήρα πάνω μου;
* Εγώ βλέπω την συμπεριφορά του προπονητή και αξιολογώ την συμπεριφορά των παικτών. Το χθεσινό ήταν το μαρτύριο του σταγονόμετρου. Εγώ ξέρω την αξία των παικτών μου. Τον Ρόμαντσουκ δεν τον πήραμε τυχαία. Δεν του δίνουμε τυχαία τα χρήματα που του δίνουμε κάθε χρόνο. Δεν ξέχασε την μπάλα ξαφνικά. Δεν θα παρέμβω ποτέ στον κ. Γκέραρντ. Όπως δεν έκανα παρέμβαση στον κ. Σπανό όταν δεν έβαζε τον Σήφη. Με νοιάζει όμως αυτοί που βάζει να δικαιώνουν και τον Γκέραρντ και τα λεφτά που παίρνουν.
Αλλά αν δεν αφυπνίσουμε πραγματικά αυτούς που κοιμούνται και αν δεν αφυπνίσουμε ή δεν υπενθυμίσουμε σε κάποιους ότι τελειώνει το πρωτάθλημα στις 9 Μαϊου. Ενώ ο στόχος της Παναχαϊκής είναι να πάρει το πρωτάθλημα και πλήρωσε τα λεφτά σε παίκτες να πάρουν το πρωτάθλημα, κάποιοι έχουν πάρει τα λεφτά τους και σε 20 μέρες εάν δεν αφυπνιστούν τώρα αυτοί που πρέπει να αφυπνιστούν και αν δεν δουν οι παίκτες ότι απέναντί τους σε 20 μέρες δε θα έχουν μόνο τον Κούγια, θα έχουν έναν ολόκληρο λαό. Και οι παίκτες αυτοί δεν είναι περαστικοί. Οι 20 απ’ αυτούς έχουν συμβόλαιο από 2-4 χρόνια.
* «Αν έβαζα μόνο τα λεφτά μου θα ήταν ανώδυνο για μένα. Βάζω την ψυχή μου. Εγώ γίνομαι ένα μ ‘αυτούς που ίσως είναι όλη τους η ζωή η Παναχαϊκή. Εγώ το συναισθάνομαι. Δεν πρέπει να το συναισθανθούν και αυτοί που πληρώνονται. Εγώ πληρώνω. Εγώ θα τιμήσω τον κόσμο. Είχα αποφασίσει δωρεάν είσοδο την Τετάρτη, αλλά μου είπαν ότι δεν γίνεται. Γι’ αυτό επειδή έχουμε τυπώσει τα εισιτήρια, δηλώνω από τώρα ότι με ένα εισιτήριο των 7 ευρώ θα μπαίνουν δύο άτομα. Και στο τελευταίο παιχνίδι μας, είτε έχει επιτευχθεί είτε όχι ο στόχος μας, επειδή έχουμε τυπώσει τα εισιτήρια των 5 ευρώ, με ένα εισιτήριο θα μπαίνουν δύο άτομα. Αυτή είναι η τιμή που μπορώ να κάνω εγώ στον κόσμο που πήγε χθες στη Ζάκυνθο.
Τα χρήματα αυτά που θα χάσει η Παναχαϊκή θα τα πληρώσουν οι παίκτες! Χθες, ήδη υπεβλήθη πρόστιμο στους παίκτες με το 1/10 του ετήσιου μισθού τους που το επιτρέπει η Νομοθεσία. Δεν θα απομακρυνθεί κανένας παίκτης από την ομάδα γιατί έμαθα ότι κάποιοι γράφουν ότι θα φύγει κάποιος παίκτης. Αυτή την στιγμή δεν περισσεύει κανείς. Δεν είπα ποτέ ότι τελείωσα την συνεργασία μου με τον Καλομοίρη. Άλλο είπα, ότι τελείωσε ψυχικά μέσα μου. Κανείς δεν απομακρύνεται από την ομάδα. Προπόνηση θα κάνουν κανονικά, τα λεφτά τους θα τα παίρνουν κανονικά. Κάποιοι έχουν πάρει προκαταβολικά τα λεφτά τους, όπως ο Καλομοίρης. Υπάρχουν παιδιά που έχουν ψυχή και πιστεύω ότι μπορούν να πάρουν τα πρωτάθλημα. Για μένα στην Παναχαϊκή δεν υπάρχουν ούτε ένας που να μην έχει ταλέντο και ψυχή. Απλώς κάποιοι, είτε γιατί το θέλουν, είτε γιατί δεν μπορούν σ’ αυτό το χρονικό σημείο, δεν προσφέρουν αυτό που πρέπει. Αλλά, εμείς αυτή την ώρα που έχουμε την ευθύνη να τους ζωντανέψουμε, όχι με χάδια πια. Και κάποιοι περνούν ζωή χαρισάμενη στην Πάτρα, αλλά αυτό τελείωσε πια».
* «Βαρέθηκα τον ποδοσφαιρικό πολιτισμό. Ούτε μια ομάδα απ’ αυτές που αντιμετωπίσαμε σπίτι της, εκτός από την Χερσόνησο και την Κόρινθο δεν συναντήσαμε ποδοσφαιρικό πολιτισμό. Αλητεία παντού αντιμετωπίσαμε. Και δεν θα επιτρέψω στα παιχνίδια που απομένουν να κάνουν κάποιοι αυτά που έκαναν στον πάγκο της ομάδας μου. Να τρομοκρατούν τους ανθρώπους. Γι αυτό πρέπει να είμαι στον πάγκο. Και δεν έγινε πρώτη φορά, έγινε και στον Ατσαλένιο και δεν ήμουν εκεί, έγινε στο Πέραμα αλλά δεν ήμουν εκεί, έγινε στο Χαϊδάρι και πάλι δεν ήμουν εκεί, δεν έχω καμία διάθεση παρά μόνο να είμαι αυτός που θα τον βλέπει ο τέταρτος διαιτητής και δεν θα ξεφτιλίζει έναν άνθρωπο σαν τον Γκέραρντ και να τον βλέπουν και κάποιοι αληταράδες και κάποιοι αληταράδες αστυνομικοί, γιατί χθες αντί να πάνε να χτυπήσουν αυτούς που χτυπούσαν τον πάγκο, πήγαν να χτυπήσουν τους ποδοσφαιριστές μας. Οι ίδιοι οι Αστυνομικοί που είπαν ότι θα φρουρούν το πούλμαν μας και πήγαμε σήμερα το μεσημέρι να το παραλάβουμε και ήταν κατεστραμμένο. Αυτό το έκανε η Αστυνομία»!
Τυχαία κερδίσαμε τον Αίαντα Σαλαμίνας. Κοιμήθηκε ο Θεός! Κακό ποδόσφαιρο στο Χαϊδάρι, κακό ποδόσφαιρο με Σαρωνικό στην Πάτρα και δεν είναι εικόνα αυτή για μια ομάδα που πάει για πρωτάθλημα και κοστίζει για 1.5 εκατομμύριο ευρώ. Εγώ πληρώνω τους παίκτες και τους προπονητές. Υπάρχουν παίκτες που έχουν απαξιωθεί επώνυμα από την 2η αγωνιστική. Έχουν απαξιωθεί από μια μερίδα νταραβεριτζίδων. Πρέπει κάποιοι να καταλάβουν κάποιοι σε ποια ομάδα είναι, ποιος είναι ο πρόεδρός π[ου καταλαβαίνουν, ποιος κόσμος είναι γύρω γύρω και να κλειστούν στο γήπεδο και στο γήπεδο.
* Δεν είμαι εραστής της θέσεως του προέδρου ούτε κανένα πρόβλημα έχω να φύγω. Αν νιώθω ότι είμαι ακατάλληλος και αδύναμος να δηλώσω ότι μπορεί να αποχωρήσω. Στο τέλος της σεζόν εύχομαι η Παναχαϊκή να είναι στην Β’ Εθνική. Το ίδιο θα κάνω και τότε. Εμένα είτε ανέβει η ομάδα είτε όχι, είναι στη διάθεση του κάθε ενδιαφερομένου οι μετοχές μου. Αν θεωρούν κάποιοι στην Πάτρα ότι δε είμαι καλός πρόεδρος, ότι δεν είμαι καλός ιδιοκτήτης μετοχών, ότι δεν είμαι καλός άνθρωπος και δεν εκφράζω αυτό που θέλει η Πάτρα, αύριο να έρθει η επόμενη λύση και θα κάνω και τεράστιες διευκολύνσεις. Όχι βέβαια ότι θα χαρίσω όπως έκανα στα Γιάννινα, όταν ένιωσα ότι πρέπει να φύγω και τώρα με παρακαλάνε να γυρίσω, αλλά ακόμα μου χρωστάνε τα λεφτά. Το ίδιο θα κάνω και τώρα αρκεί να υπάρχουν οι τραπεζικές εγγυήσεις για τα χρηματά μου και δε με νοιάζει αν τα πάρω και σε δύο και σε τρία χρόνια. Η Παναχαϊκή είναι εξοφλημένη, έχει ελάχιστες υποχρεώσεις πια… Έχει υλικό με 5ετή συμβόλαια.
* Εγώ δεν θέλω να φύγω με τίποτα! Είμαι ερωτευμένος με την Παναχαϊκή. Όμως μένω μόνο όταν το ευχαριστιέμαι. Θέλω να γεράσω εκεί, θέλω να πεθάνω εκεί. Δεν θα κάνω τον νταβαντζή πάνω σε μια ομάδα που είναι λαϊκό κίνημα που εγώ αυτόν τον ρόλο δεν το θέλω με τίποτα. Είτε θα πρέπει να με θεωρήσουν μέλος της οικογένειάς τους και θα είμαστε μαζί σε χαρές και λύπες ή θα γίνει αυτό που πρέπει να γίνει.
Λαϊκά δικαστήρια έστησαν οι οπαδοί της Παναχαϊκής που περίμεναν να επιβιβαστούν στο πλοίο από τη Ζάκυνθο με προορισμό την Πάτρα. Οι Αχαιοί έβαλαν κατά του Αλέξη Κούγια, των παικτών αλλά και του Ευγένιου Γκέραρντ. Στο πλοίο με τους οπαδούς επιβιβάστηκε ο Κούγιας, σε άλλο οι παίκτες και ο Γκέραρντ. (18/4/2010)
Κρίμα… Άδικο; Χμ… Εδώ θέλει κουβέντα, πολύ κουβέντα. Άλλωστε, ιδιαίτερα μετά από μεγάλες ήττες, τα αίτια που μπορεί να ανακαλύψει κανείς, είναι δεκάδες! Αλλά ας τα πάρουμε από την αρχή…
Η Παναχαϊκή, εκ προοιμίου, ήταν καταδικασμένη να κερδίσει στη Ζάκυνθο. Έναν ακόμη, «τελικό». Μετά από εκείνον στη Φυλή με το Θρασύβουλο και μετά το Άργος και τον Παναργειακό. Αμ δε!
Τρίτωσε το «κακό»… Και το χειρότερο απ’ όλα; Πέρα από το βαθμολογικό κόστος, η πίκρα και η απογοήτευση των Πατρινών φιλάθλων και εκδρομέων, που για άλλη μία εξόρμησή τους, δεν κατάφεραν να γυρίσουν με το χαμόγελο στα χείλη.
Η Παναχαϊκή λοιπόν, δεν ανταποκρίθηκε στις απαιτήσεις του αγώνα. Πολύ κακή στη μεγαλύτερη διάρκεια του αγώνα, «κλώτσησε» την ευκαιρία. Άλλη μία φορά τα τελευταία χρόνια, άλλη μία φορά φέτος!
Δέχθηκε το πρώτο γκολ στο ξεκίνημα. Είχε άλλα 90’ λεπτά να αντιδράσει. Η Ζάκυνθος είχε δοκάρι με τον Μόσκαλ, ο Λίτσος έσωσε δύο φορές στη γραμμή, για να ισοφαρίσει η Πατρινή ομάδα με πέναλτι, όταν ο Κωστάκης απέκρουσε με το χέρι και ο Κοζανίδης, έφερε το ματς στα ίσια.
Στα ίσια έληξε και το ημίχρονο, με τον Ουρτάδο να «χτυπάει»την πιο κατάλληλη στιγμή: Στις καθυστερήσεις με ένα συρτό διαγώνιο σουτ.
«Αυτό ήταν!» σκέφτηκαν οι «κοκκινόμαυροι» στην κερκίδα! "Στο β’ ημίχρονο θα κερδίσουμε…»
Κι όμως, στο β’ ημίχρονο, η Παναχαϊκή, αδικαιολόγητα «έριξε»την απόδοσή της. Ο Μαρίνος δεν είπε «όχι» στην… ασίστ του Καλομοίρη (που προσπάθησε να πιάσει τη μπάλα δίνοντάς την όμως, στον επιθετικό της Ζακύνθου) και εκεί, τοματς είχε τελειώσει…
«Παίξτε μπάλα, δεν είναι αγγαρεία, σήμερα η νίκη, είναι κατηγορία», υπενθύμιζαν οι «κοκκινόμαυροι» φίλαθλοι από την κερκίδα στους παίκτες της ομάδας, αλλά μέχρι τη λήξη, μία κεφαλιά του Κυβελίδη, ήταν το μόνο αξιοσημείωτο, με την μπάλα να περνάει ψηλά πάνω από την εστία του Αποστόλου.
Αυτά για το αγωνιστικό…
Πάμε στην επιστροφή, η οποία είχε αρκετή ένταση, καθώς οπετροπόλεμος και το κυνηγητό μεταξύ των οπαδών και των δύο ομάδων, μόλις είχε ξεκινήσει. Οι «κοκκινόμαυροι» συνοδεία αστυνομικής δύναμης, επιβιβάστηκαν στο«Δ. Σολωμός», την ίδια στιγμή που οι Ζακυνθινοί, αποχαιρετούσαν με βρισιές από την παραλιακή οδό του νησιού. Κάποιοι άλλοι, την είχαν «στήσει» στο μώλο, στον φάρο,να πουν το… τελευταίο αντίο!
Την ίδια στιγμή, η απογοήτευση ήταν έκδηλη στις τάξεις των φιλάθλων της Παναχαϊκής. Απογοήτευση που «φούντωσε», όταν ήρθε και το πούλμαν της ομάδας. «Ντροπή, ντροπή, αλλιώς ονειρευόμαστε την Παναχαϊκή», φώναζαν οι φίλαθλοιαπό το πλοίο, για να αναγκαστεί η αποστολή να αναχωρήσει με το «Ιονίς».
«Δεν πρέπει να πάμε μαζί με τους φιλάθλους. Θα αναστατωθεί η ομάδα. Αν πάμε παραιτούμαι», έλεγε ο κ. Γκέραρντ στον Αλέξη Κούγια. «Εγώ πάντως θα πάω», απαντούσε ο πρόεδρος της ΠΑΕ, ο οποίος με το που έγινε αντιληπτός με την εισοδό του στο «Δ. Σολωμός», άλλοι τον αποδοκίμασαν, λιγότεροι τον επιδοκίμαζαν και τον πλησίασαν να του δώσουν κουράγιο.
Η κατεύθυνσή του; «Πρίμα» (σ.σ. στο πίσω μέρος του πλοίου)! Εκεί,όπου στήθηκε λαικό δικαστήριο. Με τον κ. Κούγια να είναι το επίκεντρο σε ένα «πηγαδάκι» που αποτελείτο από 40 φιλάθλους, οι οποίοι στην ουσία ήταν πάνω από 500, αφού κάθε τόσο, κάποιοι έφευγαν, κάποιοι άλλοι έρχονταν να ακούσουν, ή να πουν τις δικές τους απόψεις…
«Αν δεν ανέβουμε φέτος, θα φύγω», έλεγε απογοητευμένος ο κ. Κούγιας. «Αν είναι έτσι, καλύτερα να μην ανέβουμε», απαντούσε κάποιος από τους φιλάθλους.
«Να έρθει ο Καϋμενάκης να βοηθήσει, ή να αναλάβει αυτός», έλεγε κάποιος άλλος. «Να έρθει, αλλά δεν έχει μαντήλι να κλάψει», η άμεση απάντηση του κ. Κούγια.
Η κουβέντα είχε ξεφύγει, όσο περνούσε η ώρα, καθώς προτείνονταν διάφορα απίστευτα και άσχετα για τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, πράγματα.
«Nα δώσουμε 1.800.000 και τον Κυβελίδη, να πάρουμε τον Σκόκο», παρότρυνε τον κ. Κούγια, φίλαθλος, προφανώς, αστειευόμενος…
Τόσο ο κ. Κούγιας, όσο και ένα μεγάλο ποσοστό των φιλάθλων τα είχε με τον Καλομοίρη (ο οποίος παρεμπιπτόντως, το λάθος του στο 3ο γκολ, είναι παιδικό, όμως, νωρίτερα έχει αποσοβήσει 2-3 σίγουρα γκολ). «Τον τελείωσα», μαρτυρούσε ο πρόεδρος της Παναχαϊκής, αποκαλύπτοντας πως η θητεία του τερματοφύλακα που αποκτήθηκε τον χειμώνα, είχε λάβει τέλος!
Όσο περνούσε η ώρα, «στόχος», έγινε και ο Ευγένιος Γκέραρντ!!! «Ο Ουρτάδο με τον Πάνο ήταν από τους καλύτερους και πάει και τους βγάζει, τι να πω;», ακούστηκε να λέει ο κ. Κούγιας, άποψη που υιοθετήθηκε από αρκετούς, χωρίςνα σημαίνει ότι ο κ. Γκέραρντ έπαψε από την Κυριακή να είναι καλός προπονητής…
Η απογοήτευση, ήταν φανερή άλλη μία φορά… Κυρίως για τον κόσμο. Για τους απλούς Πατρινούς, που πήραν μαζί την οικογένεια, τα μικρά παιδιά, ταλαιπωρήθηκαν, κινδύνεψαν και εν τέλει, γύρισαν πικραμένοι και στεναχωρημένοι. Ήταν αρκετοί, από αυτούς που είχαν τα ίδια συναισθήματα και στη Φυλή και στο Άργος...
mikriliga.com