Σημείωση PAS-o-media: Δύο παλιότερα άρθρα του Ασβεστά που έχουν την αξία τους και χρήζουν της προσοχής μας.
Όσα έμαθα (εγώ και λιγοστοί άλλοι) από τον Αντρέα Τραβέρσο…
Ο Άρης Ασβεστάς γράφει στο sport-fm.gr για το σεμινάριο περί financial fair play και αδειοδότησης που έγινε για τις ΠΑΕ και τους δημοσιογράφους, αλλά χωρίς αυτούς…
Τελευταία ενημέρωση 29/03/2013, 16:13
Ο «εγκέφαλος» του τμήματος αδειοδότησης της ΟΥΕΦΑ, Αντρέα Τραβέρσο, ήρθε την Πέμπτη στην Αθήνα με ένα σκοπό: να μαζευτούν οι ΠΑΕ και οι δημοσιογράφοι και να τους ενημερώσει αναλυτικότατα τι διάολο είναι αυτό το financial fair play, πώς θα λειτουργήσει και τι πρέπει να γνωρίζουν.
Οι ΠΑΕ έστειλαν… άλλη τον δικηγόρο της, άλλη τον λογιστή της, άλλη το γραφείο Τύπου της, άλλη τους παρατρεχάμενούς της. Με εξαίρεση τον Βρύζα (που ήρθε λίγο και έφυγε), ουδείς άλλος πρόεδρος ΠΑΕ έδωσε το παρόν! Στην πραγματικότητα, θα έπρεπε να έρθουν όλοι οι ιδιοκτήτες και οι μέτοχοι. Αυτοί που βάζουν τα λεφτά. Για να γνωρίσουν τους κινδύνους που έρχονται και που θα τινάξουν τις ομάδες τους (άρα και τα πρωταθλήματα) στον αέρα. Για το πώς πρέπει να αντιμετωπίσουν την κατάσταση, την ώρα που «μπαίνουν μέσα» κάθε χρόνο όλο και περισσότερο. Να τα ακούσουν από πρώτο χέρι. Και να λύσουν και τις όποιες απορίες τους.
Για τους δημοσιογράφους τι να πεις… Μια χούφτα άνθρωποι (κυρίως ρεπόρτερ ΕΠΟ και όχι οι ρεπόρτερ των ομάδων που όφειλαν να είναι ΑΠΑΝΤΕΣ εκεί), που αύριο-μεθαύριο θα ρωτάνε «πώς» και «γιατί» και επειδή θα έχουν παντελή άγνοια, θα «τρώνε αμάσητο» ότι τους «δίνει» η ΠΑΕ. Ψέματα δηλαδή, ότι είναι όλα κομπλέ, όλα τακτοποιημένα, ότι δεν χρωστάμε σε κανέναν. Θα τα γράφει ο δημοσιογράφος και θα ξεσηκώνεται ο κόσμος: «κάτω τα χέρια από την ομαδάρα μας, που είναι πεντακάθαρη σε όλα της και οι αλήτες της ΟΥΕΦΑ και της ΕΠΟ θέλουν να την αποκλείσουν, να την τιμωρήσουν, να της αφαιρέσουν βαθμούς…».
Anyway, ας προσέχαμε…
Αυτό που κυρίως έχει σημασία, είναι να καταγράψουμε ορισμένα απ’ όσα μας είπε ο Τραβέρσο και νομίζω ότι άξιζε να συγκρατήσω:
-Η αδειοδότηση των συλλόγων είναι και θα παραμείνει ξεχωριστό κομμάτι από το financial fair play του οποίου η λειτουργία θα ξεκινήσει ουσιαστικά από φέτος. Για την αδειοδότηση των συλλόγων, γίνεται σαφές ότι η ΟΥΕΦΑ δεν επεμβαίνει στις αποφάσεις των ομοσπονδιών. Επιβλέπει όμως την εφαρμογή των κριτηρίων. Η ΟΥΕΦΑ θέλει να διασφαλίσει ότι η ΕΠΟ (και κάθε ομοσπονδία) εφαρμόζει τον κανονισμό. Υπάρχει ομάδα ελεγκτών της ΟΥΕΦΑ που μαζί με ελεγκτικές εταιρίες θα πηγαίνουν στην κάθε ομοσπονδία και θα ελέγχουν τα στοιχεία. Θα μπορούν να επιβάλλουν κυρώσεις ΚΑΙ στην ομοσπονδία (αν δεν έχει κάνει καλά τη δουλειά της) ΚΑΙ στις ομάδες. Αυτό λέγεται «έλεγχος συμμόρφωσης» και γίνεται σε 5-10 διαφορετικές ομοσπονδίες κάθε χρόνο.
-Η απόφαση να εφαρμοστεί το financial fair play, πάρθηκε διότι το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο κινδύνευε να τιναχτεί στον αέρα: το 55-60% των ομάδων παρουσίαζαν ζημίες. Δεν γινόντουσαν επενδύσεις με ορθολογικό τρόπο. Τα λειτουργικά έξοδα και οι μισθοί ήταν 6 δις ευρώ το 2007 και 5 χρόνια αργότερα έφτασαν τα 8,5 δις ευρώ (αύξηση 38%)! Οι ζημίες ήταν 600 εκατ. ευρώ το 2007 και έφτασαν το 1,7 δις ευρώ το 2011.
-Σε όλη την Ευρώπη, 1 στις 4 ομάδες έχει δικό της γήπεδο, ενώ 1 στις 3 ομάδες έχει δικό της προπονητικό κέντρο. Ήταν υπερ-απαραίτητο να αποκτήσουν οι ομάδες βιώσιμα επιχειρηματικά σχέδια.
-Όλη η ουσία του financial fair play είναι ο ισοσκελισμός εσόδων-εξόδων. Δεν μπορείς να ξοδεύεις περισσότερα απ’ όσα κερδίζεις, αλλά και αν το κάνεις, υποχρεούται ο ιδιοκτήτης να προχωρήσει σε εισροή κεφαλαίων.
-«Θέλουμε πιο ευσυνείδητους ιδιοκτήτες», η χαρακτηριστική φράση του Αντρέα Τραβέρσο.
-Η Ελλάδα ήταν και παραμένει στο "κόκκινο" όσον αφορά τη βιωσιμότητα των ομάδων της.
-Όπως είπαμε, η κάθε εθνική ομοσπονδία θα δίνει τις άδειες, αλλά στη διάρκεια των διοργανώσεων, η ΟΥΕΦΑ είναι αυτή που θα ελέγχει αν τηρείται το financial fair play. Αυτό εποπτεύεται αποκλειστικά από την ΟΥΕΦΑ!
-Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές πρέπει πάντα να είναι ρυθμισμένες έως τις 31 Μαρτίου. Η ΟΥΕΦΑ προχωρεί σε ελέγχους τον Ιούνιο και τον Σεπτέμβριο.
-Πολύ σπουδαίο κομμάτι είναι οι κυρώσεις:
α) προειδοποίηση, β) επίπληξη, γ) πρόστιμο, δ) αφαίρεση βαθμών, ε) αποκλεισμός από τις διοργανώσεις, στ) αφαίρεση τίτλων (η πιο βαριά ποινή).
-Ενδιάμεσα (μετά την αφαίρεση βαθμών και πριν τον αποκλεισμό από τις διοργανώσεις) προστέθηκαν τρεις νέες ποινές:
Α) παρακράτηση του οικονομικού «βραβείου» (π.χ. τα λεφτά από νίκες στο Τσάμπιονς Λιγκ),
Β) απαγόρευση χρησιμοποίησης νεοαποκτηθέντων ποδοσφαιριστών στις διοργανώσεις της ΟΥΕΦΑ,
Γ) περιορισμός στον αριθμό των παικτών που δηλώνεις στις διοργανώσεις της (π.χ. μπορείς να δηλώσεις 16 αντί για 25).
-Ο προγραμματισμός για φέτος: Στις 30 Απριλίου οι ομάδες αρχίζουν και δίνουν στοιχεία για το financial fair play. Στις 15 Ιουλίου θα ελεγχθούν. Στις 15 Οκτωβρίου θα επανελεγχθούν όσοι παρουσιάζουν κινδύνους και χρειάζονται πρόσθετα στοιχεία. Την άνοιξη του 2014 η απόφαση για το break even.
-Η ανεκτή διαφορά στο break even (έσοδα-έξοδα) είναι στα 5 εκατ. ευρώ. Αν η διαφορά είναι από 5 έως 45 εκατ. ευρώ, καλείται ο ιδιοκτήτης να τα καλύψει με εισροή κεφαλαίων ύψους 35-40 εκατ. ευρώ). Πέρα από αυτό υπάρχει σοβαρή παραβίαση.
-Οι αγωνιστικές ανισότητες που μπορεί να προκληθούν σε ένα πρωτάθλημα λόγω τις αναγκαστικής ισοσκέλισης εσόδων-εξόδων των ομάδων, αντιμετωπίζονται με διαφορετική κατανομή των εσόδων από τα τηλεοπτικά και άλλα, π.χ. όπως έγινε στην Αγγλία.
Η ΕΠΟ στην αντεπίθεση
Την είδηση στο σεμινάριο, πάντως, την έδωσε ο πρόεδρος της ΕΠΟ. Είπε ο Γιώργος Σαρρής πως από φέτος η ομοσπονδία θα αλλάξει τακτική: όταν οι αποφάσεις των οργάνων της που ελέγχουν τους φακέλους των ΠΑΕ, αμφισβητούνται, τότε θα περνά στην αντεπίθεση και θα δημοσιοποιεί τα στοιχεία! Δηλαδή, δεν θα καλύπτεται πίσω από την «εχεμύθεια» την οποία χρησιμοποιούσε τα προηγούμενα χρόνια ώστε να μην δημοσιοποιεί κανένα στοιχείο και να κρατά την όλη διαδικασία σε συσκότιση. Κάτι που έδινε το δικαίωμα και στις ομάδες να βγαίνουν και να λένε ότι θέλουν.
«Οι ΠΑΕ πρέπει να συμμορφωθούν με τα δεδομένα και να μην επιχειρούν, με κάθε μέσο, να ανατρέψουν την πραγματικότητα των στοιχείων, όταν αυτή δεν συμφωνεί με τις επιδιώξεις τους. Κι επειδή πολύς λόγος έγινε τα τελευταία χρόνια για τη σχέση της αλήθειας των στοιχείων (τα οποία η ίδια η ενδιαφερόμενη ΠΑΕ καταθέτει) με τις επιθυμίες των διοικήσεων των εταιρειών, η ΕΠΟ αλλάζει από φέτος τρόπο αντιμετώπισης. Σε κάθε περίπτωση που κάποιος (φυσικό πρόσωπο ή ΠΑΕ) επιχειρήσει να αμφισβητήσει τις εισηγήσεις του Τμήματος Αδειοδότησης και των αρμοδίων οργάνων, η ομοσπονδία θα δημοσιοποιεί αμέσως τα έγγραφα δεδομένα που ο ίδιος κατέθεσε στο Τμήμα, προς αποκατάσταση της απόλυτης αλήθειας. Η ΕΠΟ δεν επιθυμεί να φτάσει σε ανάλογες επιλογές, αλλά δεν εξαρτάται από αυτή. Οι περίοδοι, που μόνο η ομοσπονδία τηρούσε την εχεμύθεια των στοιχείων και επέτρεπε σε όλους να διαγκωνίζονται σε ένα απολύτως επικοινωνιακό παιχνίδι εντυπώσεων, πέρασαν οριστικά».
Δεν ξέχασε, βέβαια, να μας πει, ότι «η αδειοδότηση είναι μια εντελώς ποδοσφαιρική υπόθεση και δεν πρόκειται να γίνει μια κρατική υπόθεση ή –το χειρότερο– μια υπόθεση “μονίμων υπαλλήλων του υφυπουργείου Αθλητισμού”, όπως κάποιοι ονειρεύονται να την μετατρέψουν», στέλνοντας έτσι το μήνυμα της βασικής επιδίωξης του ποδοσφαίρου που είναι η κατάργηση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού, προκειμένου να μην υπάρχει κανένας κρατικός έλεγχος νομιμότητας… Το φοβερό είναι ότι λέγεται πως θα το επιτύχουν κιόλας…
Ο αυστηρός κ. Δημητρίου…
Ο Άρης Ασβεστάς γράφει στο sport-fm.gr για τον διευθυντή αδειοδότησης της ΕΠΟ και τη γκρίνια των ΠΑΕ για τη δουλειά του και τη σχολαστικότητά του…
Τελευταία ενημέρωση 01/06/2013, 00:41
Προσβεβλημένος αισθάνεται ο Γιάννης Αλαφούζος από τη συμπεριφορά του Γιώργου Δημητρίου, ο οποίος εισηγήθηκε αρνητικά στο να αδειοδοτηθεί ο Παναθηναϊκός. Δεν τον αδικώ. Ο καθένας απαιτεί για τον εαυτό του να του συμπεριφέρονται με τρόπο που θεωρεί εκείνος ότι του αρμόζει, άσχετα αν ουδείς είναι υποχρεωμένος να αποδεχτεί μια τέτοια απαίτηση.
Το θέμα είναι ο στοιχειώδης σεβασμός. Κάποιος μπορεί να πιστεύει ότι οφείλουν όλοι να του μιλάνε στον πληθυντικό, ή να υποκλίνονται μπροστά του ή να του φιλούν το χέρι. Ο απέναντι όμως, δεν έχει καμία υποχρέωση να τα αποδεχτεί όλα αυτά. Οφείλει, ωστόσο, να σέβεται. Να έχει μια στοιχειώδη ευγένεια και κυρίως να μην αδικεί τον άλλον.
Ο διευθυντής αδειοδότησης της ΕΠΟ δεν είναι ο πιο εύκολα προσεγγίσιμος άνθρωπος. Αντίθετα, σε έχει σε απόσταση. Είναι ο ορισμός του αντι-δημοσιογραφικού τύπου: δεν σηκώνει σχεδόν ποτέ το τηλέφωνο, αλλά και αν το σηκώσει, θα σου απαντάει μονολεκτικά και δεν θα βγάλεις ίχνος είδησης.
Στην πρόσφατη επίσκεψη του διευθυντή αδειοδότησης της ΟΥΕΦΑ, Αντρέα Τραβέρσο, ο Γιώργος Δημητρίου που ήταν παρών, άφησε αιχμές για τον τρόπο που οι δημοσιογράφοι καλύπτουν τα θέματα της αδειοδότησης. Τον «πιάσαμε» στο τέλος και του γκρινιάξαμε: «δεν μπορείς φίλε μου να έχεις παράπονα, όταν σε ψάχνουμε να μας λύσεις απορίες και δεν σε βρίσκουμε ποτέ». Το κατάλαβε και υποσχέθηκε να… σηκώνει καμιά φορά το τηλέφωνο.
Η σχέση του με τον Τύπο, όμως, είναι το τελευταίο που μας απασχολεί εδώ. Το θέμα που πρέπει να εξετάσουμε, είναι η δουλειά του. Αυτό ενδιαφέρει, γι’ αυτό γκρινιάζουν όλοι, όχι μόνο ο Αλαφούζος.
Και γνωρίζω πολύ καλά, ότι τον αντιπαθούν όλοι, κυριολεκτικά όλοι οι παράγοντες και οι δικηγόροι των ΠΑΕ! Καλή κουβέντα δεν ακούς! Όλοι έχουν να λένε για την αυστηρότητά του, μιλούν για πλήρη άγνοια της έννοιας «επιείκεια» ή «ελαστικότητα» από μέρους του, τον λένε «ξινό», «αντιπαθητικό», «απότομο» και σχεδόν πάντα… είναι «βαλτός» με σκοπό να εξοντώσει την ομάδα μας!
Αν παίζει ρόλο η δική μου άποψη, ακόμα κι αν δεν είχα ιδέα για το ποιόν του θα έλεγα ότι όλα τα παραπάνω αποδεικνύουν με τον καλύτερο τρόπο ότι τη δουλειά του την κάνει άψογα!
Σε αυτή τη δουλειά, δηλαδή το να υπηρετείς το ποδόσφαιρο με υπαλληλική σχέση, το "ανάστημα" είναι τεράστιο προσόν. Το να μην είσαι δουλικός, να μην είσαι γλοιώδης δημοσιοσχετίστας ώστε να διασώζεις τη θεσούλα σου, το να μην λυγίζεις μπροστά στους παράγοντες (μικρούς και μεγάλους) μοιράζοντας… θετικές εισηγήσεις, είναι πολύ μεγάλη υπόθεση. Ας με συγχωρήσουν οι ποδοσφαιρο-παράγοντες: το να βρίζουν όλοι τον Δημητρίου, σημαίνει ότι κάνει καλά τη δουλειά του και δεν χαρίζεται σε κανέναν.
Μπορεί οι παράγοντες να αισθάνονται ότι είναι αλαζόνας και τους προσβάλει. Όμως είναι απλά τυπικός με τον κανονισμό και θέλει να τηρείται και η τελευταία λεπτομέρεια.
Ένα τυχαίο παράδειγμα: υπήρχε ομάδα της Σούπερ Λίγκας που σε ορισμένους διακανονισμούς που είχε συνάψει με τους ποδοσφαιριστές της, δεν είχε επικυρωθεί το γνήσιο της υπογραφής από ΚΕΠ. Φαντάζει ασήμαντη λεπτομέρεια, αλλά το λέει ο κανονισμός! Όταν ο Δημητρίου εξήγησε ότι δεν υπάρχει το γνήσιο της υπογραφής, συνεπώς δεν μπορεί να δώσει το «οκέι», ο πρόεδρος της ομάδας και ο δικηγόρος του αντέδρασαν: «Δηλαδή μας λέτε ψεύτες, απατεώνες; Μας θεωρείτε πλαστογράφους;». Οι άνθρωποι της ΠΑΕ προσβλήθηκαν διότι δεν μπορούσαν να διανοηθούν ότι μπορεί να αμφισβητηθεί η γνησιότητα των εγγράφων που προσκόμισαν, άρα και η ηθική των ιδίων. Θεώρησαν ότι ο Δημητρίου αφήνει υπονοούμενα ότι είναι απατεώνες και θίχτηκαν! Όμως ο Δημητρίου δεν είχε ζητήσει τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο από αυτό που προβλέπει ο κανονισμός. Κι ας φαινόταν ασήμαντο για τους ανθρώπους της εν λόγω ομάδας.
Η εισήγησή του ήταν τελικά αρνητική, έστω για αυτούς τους τυπικούς λόγους, αλλά και κάποιους άλλους, όπως το εκπρόθεσμο της προσκόμισης στοιχείων, που επίσης μοιάζει ασήμαντος. Όμως δουλειά του και καθήκον του, είναι η τυπικότητα, η σχολαστικότητα, η πιστή τήρηση του κανονισμού. Και αυτή είναι η εξήγηση για τις αρνητικές εισηγήσεις που κατηγορείται ότι «μοιράζει» αφειδώς.
Και ερχόμαστε στις Επιτροπές Αδειοδότησης, πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια. Διαβάζοντας όλα τα παραπάνω, καταλαβαίνει κανείς το λόγο που ο Δημητρίου δεν συμμετέχει σε αυτές και δεν έχει δικαίωμα ψήφου. Αν οι εισηγήσεις του ήταν αποφασιστικές και είχαν δεσμευτικό χαρακτήρα, πιθανόν το ποδόσφαιρο να είχε τιναχτεί στον αέρα. Αλλά ο διευθυντής αδειοδότησης ΜΟΝΟ εισηγείται! Δεν αποφασίζει, ούτε καν ψηφίζει.
Την επιείκεια και την ελαστικότητα που αναζητούν οι ΠΑΕ που έχουν προβλήματα, τη βρίσκουν στις Επιτροπές Αδειοδότησης, κυρίως τη δευτεροβάθμια. Οι Επιτροπές δεν θα αποφασίσουν μόνο με το γράμμα του κανονισμού, αλλά και με το πνεύμα. Θα λάβουν υπόψη τους διάφορες παραμέτρους, με κυριότερη την προσπάθεια που μπορεί να έχει κάνει μια ΠΑΕ να συμμαζέψει τα οικονομικά της. Αν λόγου χάρη στα δέκα κριτήρια, η ΠΑΕ πληροί απολύτως τα εννιά, την άδεια θα την πάρει.
Ο Δημητρίου είναι αρκετά χρόνια στην ΕΠΟ, δεν είναι χθεσινός. Και είναι εκεί γι’ αυτή τη δουλειά. Να «πιέζει» με τον τρόπο του τις ΠΑΕ να προσεγγίσουν σε πληρότητα το 100% των κριτηρίων. Αν δεν είσαι στο 100%, θα σε «πληγώσει», θα σε εξοργίσει με τη σχολαστικότητά του. Αλλά θα υπάρχει πάντα μια Επιτροπή να κάνει και κανένα χατίρι…
Υ.Γ: Η επίσκεψη των οπαδών του Παναθηναϊκού το βράδυ της Πέμπτης στην ΕΠΟ, ήταν για εκφοβισμό, δεν ήταν για να μάθουν από… πρώτο χέρι και άμεσα την απόφαση. Τη νοημοσύνη μας δεν μπορεί να την υποτιμήσει κανείς. Αν ήθελε ο Παναθηναϊκός να επιδείξει μια στοιχειωδώς ορθή συμπεριφορά, κάνοντας τη διαφορά, θα έπρεπε τουλάχιστον να καταδικάσει αυτή την ενέργεια και όχι να παράσχει ουσιαστικά κάλυψη με την ανακοίνωσή του.