PAS-o-media: Δύο παλαιότερες ειδήσεις που ίσως και να διαφωτίζουν για κάποια πράγματα.
Δημητρίου: «Άλλο ΕΠΟ και άλλο UEFA»
Πέμπτη, 29 Μαρτίου 2012
Τον διαχωρισμό των έλεγχων του Financial Fair Play γνωστοποίησε ο αρμόδιος για τα θέματα ομοσπονδίας στην ΕΠΟ, Γιώργος Δημητρίου.
Αναλυτικά η συνέντευξη του Γιώργου Δημητρίου στην «Sportday»:
-Θα ήθελα να εξηγήσετε πώς έχουν τα πράγματα με το διαδικαστικό κομμάτι, γιατί πέρυσι υπήρχε ένα μπέρδεμα για το πόσοι βαθμοί δικαιοσύνης υπάρχουν.
«Σε ό,τι αφορά τις αδειοδοτήσεις για τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις (σ.σ.: ΟΥΕΦΑ), υπάρχει πρωτοβάθμιο όργανο, δευτεροβάθμιο όργανο και ακολούθως το CAS. Για τις ελληνικές, σύμφωνα με όσα γνωρίζω, υπάρχει το πρωτοβάθμιο και η επιτροπή εφέσεων, στην οποία λαμβάνονται οι τελεσίδικες αποφάσεις».
-Πότε αναμένονται οι εκδικάσεις για την έξοδο στην Ευρώπη;
«Η διαδικασία για τις ομάδες που είναι υποψήφιες να συμμετάσχουν σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις θα γίνει πριν από τα πλέι οφ».
-Αν κάποιος Ευρωπαίος (π.χ. ΑΕΚ ή ΠΑΟ ή ΠΑΟΚ) δεν πάρει άδεια από την ΟΥΕΦΑ για την Ευρώπη, σημαίνει ότι αυτόματα δεν παίρνει άδεια και για την Ελλάδα, δηλαδή ότι τιμωρείται ταυτοχρόνως με απαγόρευση μεταγραφών;
«Όχι, εδώ υπάρχει μια παρανόηση, Η ποινή της ΟΥΕΦΑ, η οποία τελεί αυτή τη στιγμή υπό αναστολή, αφορά τελείως διαφορετικό ζήτημα. Η μία διαδικασία είναι η αδειοδότηση, η οποία γίνεται από την ΕΠΟ, η άλλη διαδικασία είναι μονάχα το κομμάτι των οφειλών (financial fair play) και γίνεται από την ΟΥΕΦΑ. Τα οικονομικά στο σύνολό τους ελέγχονται από εμάς. Σε κάθε περίπτωση, η χρονική περίοδος των ελέγχων της ΟΥΕΦΑ είναι διαφορετική από αυτή της ΕΠΟ. Μιλάμε για δύο ανόμοια πράγματα».
-Ποιες οι διαφορές του licensing με το financial fair play;
«Το licensing έχει μεγαλύτερο εύρος κριτηρίων: αθλητικά, υποδομών, νομικά, διοικητικά και οικονομικά. Αντίθετα το FFP αφορά μόνο οικονομικά θέματα».
-Ποια η διαφορά των ελέγχων της ΟΥΕΦΑ από τους δικούς σας;
«Καταρχάς, υπάρχει χρονική διαφορά. Για διαφορετικό διάστημα ελέγχουμε εμείς τις ομάδες, σε σχέση με το διάστημα που τις ελέγχει η ΟΥΕΦΑ. Εμείς ασχολούμαστε με οφειλές που έχουν γίνει μέχρι τις 31/12/2011, οι οποίες πρέπει να αποκατασταθούν μέχρι τις 31/3/2012. Δεν ασχολούμαστε δηλαδή με οφειλές που δημιουργήθηκαν μετά τις 31/12. Αυτό το κομμάτι πάει στο FFP της ΟΥΕΦΑ».
-Επομένως, αν καταλαβαίνω σωστά, δεν ισχύει αυτό που νόμιζαν οι περισσότεροι μέχρι τώρα, ότι αν μια ομάδα τιμωρηθεί βάσει FFP για την Ευρώπη, αυτομάτως τιμωρείται και για την Ελλάδα (π.χ. με απαγόρευση μεταγραφών).
«Έτσι ακριβώς. Υπάρχει περίπτωση μια ομάδα να αδειοδοτηθεί από εμάς για το πρωτάθλημα και μεταγενέστερα να μην είναι συνεπής σε αυτά που ζητάει το FFP και να της επιβάλλει ποινή η ΟΥΕΦΑ, αποσύροντας την αναστολή».
-Πρακτικά, δηλαδή, είναι πιθανό μια ομάδα να πάρει άδεια κανονικά και να παίξει χωρίς τιμωρία στο επόμενο ελληνικό πρωτάθλημα (έχοντας κανονικά τη δυνατότητα μεταγραφών), αλλά στο μεσοδιάστημα -π.χ. στον έλεγχο του Ιουνίου από την ΟΥΕΦΑ- να αποκλειστεί από τα Κύπελλα Ευρώπης;
«Ναι, βεβαίως υπάρχει και αυτό το σενάριο».
-Ο οικονομικός έλεγχος του Ιουνίου, της ΟΥΕΦΑ προς τις ελληνικές ομάδες, ποιο χρονικό διάστημα θα αφορά;
«Θα αφορά τις οφειλές από την 1/1/2012 μέχρι τις 30/6/2012».
-Είστε σύμφωνος με την πρόσφατη απόφαση της Σούπερ Λίγκας, με βάση φυσικά τα οικονομικά δεδομένα των καιρών;
«Σε απολύτως προσωπικό επίπεδο θεωρώ ότι έχει πάρα πολλά θετικά σημεία. Εχει μια λογική. Στη μία περίπτωση μιλάμε για αφανισμό ομάδας, στην άλλη περίπτωση μιλάμε για μια προσπάθεια εξυγίανσης».
-Τελικά τις άδειες για την Ευρώπη τις δίνετε εσείς (η ΕΠΟ) ή η ΟΥΕΦΑ;
«Τις άδειες τις δίνουμε εμείς και πρέπει να γίνει σαφές αυτό. Οι επιτροπές της ΕΠΟ. Από εκεί και πέρα η ΟΥΕΦΑ καλύπτει το μεσοδιάστημα από την έκδοση της άδειας μέχρι την έναρξη των διοργανώσεών της. Και μάλιστα μας ελέγχει ετησίως η ΟΥΕΦΑ και αν διαπίστωνε οποιαδήποτε παρατυπία στους ελέγχους μας, θα μπορούσε να μας τιμωρήσει μέχρι και με αφαίρεση της διαδικασίας! Συνεπώς, καταλαβαίνετε ότι η εγχώρια διαδικασία είναι 100% αδιάβλητη. Σε κάποιες άλλες χώρες έχει συμβεί να επιβληθούν πρόστιμα για παρατυπίες».
-Θέλετε να διευκρινίσετε κάτι άλλο για το οποίο δεν σας ρώτησα;
«Επειδή πολλοί νομίζουν ότι μια ομάδα φέρνει δυο-τρία χαρτιά με μια υπογραφή και παίρνει έτσι απλά την άδεια, να πω ότι δεν είναι έτσι τα πράγματα. Υπάρχουν πολλά πιστοποιημένα στοιχεία που απαιτούνται».
-Τα κριτήρια για την άνοδο από τη Football League στη Σούπερ Λίγκα είναι μειωμένα;
«Ναι, είναι μειωμένα και μάλιστα αισθητά».
-Τι ισχύει τελικά με την περιβόητη ρήτρα εμπιστευτικότητας;
«Ισχύει ό,τι και πέρυσι, με τη διαφορά ότι πλέον η ΟΥΕΦΑ μετά τα όσα έγιναν πέρυσι μας δίνει πλέον τη δυνατότητα σε περιπτώσεις δημόσιας κατασυκοφάντησης και διαστρέβλωσης να βγούμε και να δώσουμε στοιχεία στη δημοσιότητα, χωρίς να χρησιμοποιήσουμε ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα. Αν βγει μια ομάδα και πει εμάς ο φάκελός μας ήταν πλήρης, έχουμε το δικαίωμα να δώσουμε στη δημοσιότητα όχι τον φάκελο, αλλά και το σκεπτικό της απόφασης που γράφει γιατί δεν δόθηκε η άδεια».
-Ποιες είναι οι κρίσιμες ημερομηνίες από εδώ και πέρα για τις εγχώριες αδειοδοτήσεις;
«Η πιο κρίσιμη ημερομηνία είναι η 31η Μαρτίου, τελευταία διορία των ομάδων να τακτοποιήσουν τους φακέλους τους».
onsports.gr
Το γράμμα του Δημητρίου στην UEFA που έφερε την «Xanthi FC»
Δευτέρα, 24 Ιουνίου 2013
Ο Γιάννης Σερέτης ξετυλίγει το νήμα της σημερινής συμμετοχής της «Xanthi FC» στην κλήρωση του Europa League και αποκαλύπτει το γράμμα του Γιώργου Δημητρίου στην UEFA μετά την απόφαση της δευτεροβάθμιας επιτροπής της ΕΠΟ!
Γράφτηκε κατά κόρον τις τελευταίες δέκα ημέρες (επί λέξει) ότι ο Παναθηναϊκός «αυτοκτόνησε», ότι «έβγαλε μόνος του τα μάτια του», ότι «το ντου των οπαδών του στην ΕΠΟ έφερε το κλιμάκιο της UEFA για επανέλεγχο στην Ελλάδα» ότι «πήγε για μαλλί και βγήκε κουρεμένος». Τίποτα απ’ όλα αυτά δεν είναι αληθές.
Δεν είναι αληθές για δύο λόγους: α) ο Παναθηναϊκός δεν πήγε επειδή του… κάπνισε στην UEFA. Δεν ξύπνησε ένα πρωί ο Αλαφούζος, έκανε casting στα στελέχη του, διάλεξε τρία εξ΄ αυτών και τους είπε «παιδιά, επειδή έχετε πήξει και έχει 37 βαθμούς στην Αθήνα, σας κάνω δώρο μια βραδιά στη Νιόν». Ο Παναθηναϊκός ΚΛΗΘΗΚΕ να παραστεί για να δώσει εξηγήσεις που αφορούσαν συγκεκριμένα σημεία του φακέλου του, όπως πρόπερσι είχε κληθεί ο Θοδωρής Ζαγοράκης, που είχε καταφέρει να πάρει την άδεια και να συνεχίσει ο ΠΑΟΚ στο Europa League και μετά τον Φεβρουάριο.
Β) Ο Παναθηναϊκός δεν είχε κάτι στο χέρι του και το έχασε. Δυστυχώς ή ευτυχώς για τον ίδιο, η λέξη “Panathinaikos” ουδέποτε βρέθηκε στη λίστα της επίσημης ιστοσελίδας της UEFA για τη σημερινή κλήρωση των δύο προκριματικών γύρων της διοργάνωσης. Οι λέξεις που… αφαιρέθηκαν ήταν δύο: «Pas Giannina». Αν δεν έρχονταν στην Αθήνα τα στελέχη της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας εκείνο το πρωινό Σαββάτου του Λιθουανία – Ελλάδα 0-1, οι Γιαννιώτες θα ήταν σήμερα στην κλήρωση. Όχι ο Παναθηναϊκός. Διότι αμφότερες οι ομάδες, παρά την αρνητική εισήγηση του Γιώργου Δημητρίου και την πρώτη απόφαση, είχαν πάρει την άδεια από την δευτεροβάθμια επιτροπή της ΕΠΟ.
Γ) Ούτε το… «ντου» των οπαδών του Παναθηναϊκού εκείνο το απόγευμα στην ΕΠΟ, ούτε ο Σαρρής, ούτε ο Γκαγκάτσης, ούτε ο Μαρινάκης, ούτε ο Αλαφούζος, ούτε ο… Θόδωρος Θεοδωρίδης έστειλε το κλιμάκιο για επανέλεγχο των δύο φακέλων από την Ελβετία στο Γουδί. Ο άνθρωπος που κινητοποίησε την UEFA είναι ο Γιώργος Δημητρίου με γράμμα που έστειλε στην ευρωπαϊκή ομοσπονδία, μετά την απόφαση της δευτεροβάθμιας επιτροπής! Κι αν ο ίδιος το επιθυμεί, έχει κάθε δικαίωμα να το διαψεύσει (θα βρεθούν άλλοι, ανώτεροί του, να το επιβεβαιώσουν).
Ηταν μια κίνηση «εκδίκησης» του Δημητρίου; Όχι. Ηταν μια κίνηση… απελπισίας, που φώναζε «δεν αντέχω άλλο». Ηταν μια απόφαση που εξέθεσε ανεπανόρθωτα την ομοσπονδία του στην προϊστάμενη αρχή της, που εκ του αποτελέσματος χάραξε το πρόσωπο της ΕΠΟ στην UEFA, μουτζούρωσε ακόμη περισσότερο το ήδη προβληματικό προφίλ της. Ηταν μια κίνηση με μεγάλο ρίσκο από τον Δημητρίου. Ηξερε ότι η απόλυσή του ήταν το πιο πιθανό σενάριο. Διότι η πρωτοβουλία του δεν έγινε μόνο εν αγνοία του Σαρρή που ενημερώθηκε μετά την αποστολή του γράμματος «διαμαρτυρίας» στην UEFA, αλλά ουσιαστικά «ακύρωνε» την δευτεροβάθμια επιτροπή και την ΕΠΟ η οποία είχε δηλώσει τον ΠΑΣ Γιάννινα ως την Ελληνίδα συμμετέχουσα στον β΄ προκριματικό γύρο του Europa League.
Ρίσκαρε σε μεγάλο βαθμό ο Δημητρίου. Αν έπαιρνε ο Παναθηναϊκός το εισιτήριο, ήταν σχεδόν δεδομένη η απόλυσή του (εφόσον θα ήταν έκθετος απέναντι και στην εργοδότη του και στην UEFA). Και στην ΕΠΟ οι κλυδωνισμοί θα ήταν αναπόφευκτοι λόγω της ολομέτωπης επίθεσης που θα δεχόταν από τους Πράσινους και της αναξιοπιστίας της απέναντι στην ευρωπαϊκή ομοσπονδία.
Ο Δημητρίου τα έπαιξε όλα για όλα. Και δικαιώθηκε. Ο Σαρρής δεν τον απέλυσε στο μεσοδιάστημα των 15 ημερών από τον αιφνιδιαστικό έλεγχο της UEFA μέχρι την οριστική απόφασή της και τώρα, δεδομένης της δικαίωσης του αρμόδιου υπαλλήλου του, παίζει επικοινωνιακά (και εσωτερικά…) το χαρτί σύμφωνα με το οποίο «ήταν σωστή η κρίση του στελέχους μας, αποδεικνύεται πόσο ανεξάρτητη είναι η δευτεροβάθμια επιτροπή»: τα είχαμε πει, ο Σαρρής θα ήταν μονά – ζυγά μονόζυγα κερδισμένος στην περίπτωση που δεν έπαιρνε άδεια ο Παναθηναϊκός. Είτε ο ΠΑΣ, είτε η Ξάνθη συμμετείχαν στο Europa League, εκείνος πρόβλημα δεν θα είχε.
Οσο για τον εισηγητή; Αναδείχθηκε ασπροπρόσωπος προς την UEFA για δύο λόγους: α) όχι μόνο πίστεψαν όσα ανέφερε στο γράμμα του, γι αυτό και ήρθαν για επανέλεγχο (θα μπορούσαν να το είχαν αγνοήσει δεδομένης της απόφασης της ομοσπονδίας) β) αλλά και αξιολόγησαν τελικά ότι εκείνος είχε το δίκιο με το μέρος του βάσει της τελικής απόφασής τους.
Είναι από τις σπάνιες περιπτώσεις όπου ένας εργαζόμενος προσφεύγει εναντίον του εργοδότη του σε ανώτερη αρχή, δικαιώνεται, και εν συνεχεία αποθεώνεται και από τον εργοδότη του τον οποίο έχει εκθέσει! Όπως εύκολα γίνεται αντιληπτό, είναι υπερενισυχμένος, χωρίς αυτό να συνεπάγεται ότι θα μείνει για… πάντα στο συγκεκριμένο πόστο στην ΕΠΟ.
Το μόνο βέβαιο είναι πως εύχεται να μην έχει του χρόνου για τρίτη διαδοχική σεζόν μπλεξίματα και κόντρες με την ομάδα που αγαπά από παιδί (το ξέρουν όλοι, δεν το κρύβει). Αν δεν αλλάξει, όμως, το ιδιοκτησιακό καθεστώς στον Παναθηναϊκό, μάλλον «χλωμό» είναι αυτό το ενδεχόμενo, διότι η τρύπα που κληρονόμησε ο Γιάννης Αλαφούζος δεν «κλείνει» χωρίς πωλήσεις, έσοδα από ευρωπαϊκές διοργανώσεις και έξτρα έσοδα από χορηγούς.
Υ.Γ. Μεγάλοι μπελάδες στην Σούπερ Λίγκα. Και με το θέμα των «ελληνικών» αδειών, για τις οποίες θέση του Μώραλη (όχι όμως και του σώματος ως τώρα…) είναι ότι έχουν ήδη κριθεί από την αρμόδια που είναι η ΕΠΟ, συνεπώς ΠΑΣ Γιάννινα και ΠΑΟ μπορούν να συνεχίσουν τον μεταγραφικό σχεδιασμό τους. Ακόμη μεγαλύτεροι μπελάδες με την απιθανο-απίθανη εισήγηση «φίμωσης» που έχει ήδη «περάσει» στην ΕΠΟ και απομένει να μετατραπεί σε απόφαση για αφαίρεση 3 βαθμών κάθε φορά που κάποιο μέλος ομάδας (παίκτης, παράγων, προπονητής, μέλος ΔΣ, οποιοσδήποτε!) εκφραστεί εναντίον των αθλητικών αρχών ή των διαιτητών (θα μετατρέπεται σε αφαίρεση 6 βαθμών αν δεν αναιρέσει!).
Το πιο λογικό είναι να βρεθεί μια μέση λύση. Όχι από το 1 στο… 100. Αλλά ποινές με διαβάθμιση (επίπληξη, αναίρεση, πρόστιμο, αγώνας κεκλεισμένων των θυρών, αφαίρεση βαθμών το μέγιστο). Για να δούμε τι θα γίνει τις επόμενες 15 ημέρες, διότι είναι «σκοτεινή» υπόθεση που ξεκίνησε από την ΕΠΟ, ήδη υπάρχει σκληρό μπλοκ αντιφρονούντων (ΠΑΟ, ΠΑΟΚ, Ξάνθη, Αστέρας Τρίπολης), αρκετές άλλες ομάδες αντιτίθενται, αλλά ίσως να μην είναι στο χέρι της Λίγκας…
gazzetta.gr