iapopsi.gr
Ιωάννης Μώραλης: Όπως λέμε… Ιωάννης Μελισσανίδης
5 Ιουλίου, 2013 , 18:50
Το όνομά του προφανώς και θα τοποθετηθεί με χρυσά γράμματα στην είσοδο του συνεταιρισμού της Super League. Αν και ο πιο νέος ηλικιακά πρόεδρος της διοργανώτριας, δικαιωματικά θεωρείται από τους περισσότερους ο πλέον αποτυχημένος.
Με άτσαλους χειρισμούς σε θέματα ήσσονος σημασίας για το μέλλον του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, με διγλωσσία αλλά και έλλειψη αποφασιστικότητας, έχει φέρει το ποδοσφαιρικό προϊόν πολλά έτη φωτός… πίσω. Και κυρίως πολλές ΠΑΕ στο χείλος της οικονομικής καταστροφής, χωρίς καν να μπορεί να εξασφαλίσει τα χρήματα από τον μοναδικό χορηγό της λίγκας: τον ΟΠΑΠ.
Με κωλοτούμπες που θα έκλεβαν σχεδόν όλα τα Ολυμπιακά μετάλλια από τον συνονόματό του πρωταθλητή της ρυθμικής Μελισσανίδη, ο Ιωάννης Μώραλης φέρνει συνεχώς σε τραγικά αδιέξοδα τόσο την ΕΠΟ, όσο και τις ΠΑΕ. Με απίθανες εισηγήσεις που τελικά τις αποσύρει, με αυτοδιαψεύσεις και γκάφες που ούτε σε ταινίες τού… Mister Bean δεν βρίσκεις εύκολα τόση ποικιλία, ο Μώραλης έχει επιδοθεί ειδικά τους τελευταίους δύο μήνες σε ένα κονσέρτο ατοπημάτων. Και το χειρότερο; Εκθέτει ανεπανόρθωτα ανθρώπους του ποδοσφαίρου που δεν μπορούν άλλο να δικαιολογούν τις επιπολαιότητές του.
«Χρώσταγε» στην ΕΠΟ, της πήρε και το… βόδι
Η πρώτη μεγάλη γκάφα γίνεται τον Απρίλιο. Ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Γ. Σαρρής, μεριμνά ώστε να γίνει ένας εκτιμητικός έλεγχος στους φακέλους αδειοδοτήσεων των ΠΑΕ που επρόκειτο να διαγωνιστούν στα play off. Τη Δευτέρα 22 Απριλίου η επιτροπή αδειοδοτήσεων πιάνει δουλειά και δύο ημέρες αργότερα τα πρώτα δυσάρεστα μαντάτα φτάνουν στον πρόεδρο της Ομοσπονδίας. Ο φάκελος του ΠΑΣ Γιάννινα είχε τραγικές ελλείψεις τόσο σε οικονομικά θέματα (οφειλές σε τρίτους), όσο και σε θέματα αγωνιστικών εγκαταστάσεων. Κάτι που σήμαινε πως αν τελικά εξασφάλιζε ευρωπαϊκό διαβατήριο από την τετράδα δεν θα μπορούσε να το «εξαργυρώσει». Πρώτη δουλειά του κ. Σαρρή ήταν να επικοινωνήσει με τον Γιάννη Μώραλη. Του εκθέτει το πρόβλημα και του προτείνει συγκεκριμένο πακέτο λύσεων. Συγκεκριμένα του προτείνει: α) να ελεγχθούν οι φάκελοι τόσο του Παναθηναϊκού, όσο και της Ξάνθης (ισοβαθμούσαν βαθμολογικά στην 6η θέση με ίδια ακριβώς τέρματα και στα μεταξύ τους ματς), β) αν δεν υπήρχε πρόβλημα με τα στάνταρ της UEFA στους φακέλους να έπαιζαν αγώνα μπαράζ και η νικήτρια να έπαιρνε θέση στα play off, και γ) αν είχε πρόβλημα και ο ΠΑΟ (όπως και είχε…) να πήγαινε απ’ ευθείας η Ξάνθη στη «μίνι διοργάνωση».
Ο Μώραλης το σκέφτηκε μία μέρα και αποφάνθηκε πως «είναι επιπόλαιο να δούμε τώρα όλους τους φακέλους. Να γίνει το μπαράζ ΠΑΟ- Ξάνθης και βλέπουμε μετά από τα play off τι θα γίνει συνολικά».
Αποφασίζει λοιπόν να παίξουν κανονικά τα Γιάννινα στη διαδικασία (επικαλέστηκε τηλεοπτικούς λόγους και εισιτήρια που είχαν εκδοθεί) και με μία λιτή ανακοίνωση αναφέρει στις 26 Απριλίου: «Σε συνέχεια συμφωνίας των δύο ομάδων και κατόπιν επικοινωνίας με την Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας για λόγους ασφαλείας, ανακοινώνεται ότι ο αγώνας κατάταξης (μπαράζ) μεταξύ των ομάδων ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ-SKODA ΞΑΝΘΗ ορίζεται την Πέμπτη 9 Μαΐου και ώρα 8:00».
Το μπαράζ αλλάζει δύο φορές έδρα (Πανθεσσαλικό, AEL ARENA, Ν. Σμύρνη), ο Παναθηναϊκός κερδίζει 3-0, αλλά τελικά η ΕΠΟ δικαιώνεται. Μετά από έλεγχο της UEFA στους φακέλους ΠΑΣ Γιάννινα και ΠΑΟ το εισιτήριο το παίρνει η… Ξάνθη. Ο Μώραλης δεν είχε ακούσει τον Σαρρή. Και σα να μην έφταναν αυτά, εκεί που χρωστούσε στην ΕΠΟ, της πήρε και το… βόδι. Διαβάστε προσεκτικά τις δηλώσεις του μετά από τη Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας:
«Το θέμα των αδειοδοτήσεων είναι σοβαρό. Πρέπει να υποβάλουμε πρόταση στην ομοσπονδία για το πώς η Λίγκα σκέφτεται το μέλλον. Για παράδειγμα, αν οι αδειοδοτήσεις πρέπει να βγαίνουν πριν από τα play off και όσες ομάδες δεν παίρνουν να μην παίζουν και μετά να δούμε και τις ποινές. Θα στηθεί μια επιτροπή, θα μελετήσουμε το θέμα και θα υποβάλουμε συνολική πρόταση».
Δηλαδή, ο Ιωάννης θα στείλει σε επιστολή την πρόταση που του έκανε ο Σαρρής πριν από τα play-off και ήταν ανίκανος να διαχειριστεί! Πώς να μη λένε μετά πως οι Χιώτες πάνε δυο-δυο… Σε ψυχίατρο θα τον στείλει ο Μώραλης τον Σαρρή. Μόνιμα…
Ζητάει και τα ρέστα από πάνω….
Όπως έλεγε ο επικός στωικός φιλόσοφος Επίκτητος: «Είναι αδύνατο για έναν άνθρωπο να μάθει ποτέ, αυτά που ΝΟΜΙΖΕΙ ότι ήδη ξέρει». Και η περίπτωση του νυν προέδρου της λίγκας είναι τέτοια… Νομίζει πως ξέρει από ποδόσφαιρο και διοίκηση και έτσι υποπίπτει σε νέα επικοινωνιακή γκάφα ολκής.
Δεν φτάνει που θα παίξουν στο νέο πρωτάθλημα μέχρι ομάδες που δεν κατέθεσαν ούτε ένα Α4 χαρτί στον φάκελό τους προς την επιτροπή αδειοδότησης (βλέπε Άρης), το Δ.Σ. της Super League στέλνει στην ΕΠΟ το θέμα των αδειοδοτήσεων! Με αφορμή την αρνητική απόφαση της UEFA για ΠΑΣ Γιάννινα και Παναθηναϊκό και παρά το γεγονός ότι το ζήτημα σε ό,τι αφορά τις εσωτερικές διοργανώσεις 2012-13 έχει κλείσει έπειτα από τις αποφάσεις της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Εφέσεων Αδειοδότησης της ΕΠΟ, ο Μώραλης επανέρχεται!
Η απόφαση που ελήφθη στο Δ.Σ. με ψήφους 12-1 είναι να σταλεί ερώτημα προς την ΕΠΟ για το αν έχουν άδειες οι 14 ομάδες που συμμετείχαν στο περυσινό πρωτάθλημα της Super League και τι ισχύει με τις αδειοδοτήσεις του Παναθηναϊκού και του ΠΑΣ Γιάννινα και ειδικότερα αν επηρεάζονται έπειτα από την απόφαση του οργάνου της UEFA που εξετάζοντας τους φακέλους τους δεν επέτρεψε τη συμμετοχή στις δικές της διοργανώσεις.
Μειοψήφησε ο Παναθηναϊκός, δεν ψήφισε ο ΠΑΣ Γιάννινα που δεν εκπροσωπούνταν νομίμως, ενώ εντύπωση προκαλεί ότι υπέρ της πρότασης να ξανανοίξει επί της ουσίας συζήτηση για τους φακέλους αδειοδοτήσεων ψήφισαν ο Πανιώνιος και ο Άρης, αλλά ακόμα ο ΟΦΗ με τον Πανθρακικό, που αδειοδοτήθηκαν στον β΄ βαθμό και χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του επικεφαλής του τμήματος αδειοδότησης της ΕΠΟ, όπως συμβαίνει με τον ΠΑΣ Γιάννινα και τον Παναθηναϊκό.
Πλέον, το «μπαλάκι» πάει στην ΕΠΟ. Φυσικά πρόκειται για μία πανέμορφη… φούσκα. Με δεδομένο ότι οι ομάδες που ήδη έχουν αδειοδοτηθεί έχουν κάνει και τον μεταγραφικό τους σχεδιασμό και επιπροσθέτως δεν προβλέπεται από τον κανονισμό ακύρωση άδειας που έχει ήδη χορηγηθεί.
Κοντολογίς, γίνεται χαμός με τον ΟΠΑΠ, οι ομάδες βρίσκονται σε τραγικό οικονομικό αδιέξοδο από τη μη τήρηση της χορηγίας του Λουρόπουλου και ο πρόεδρός της κάνει πολιτική εντυπώσεων με αλληλογραφία στην ΕΠΟ για ένα θέμα που ούτε πρόκειται να ανακινηθεί, ούτε καν να αλλάξει το παραμικρό.
Πειθαρχικός κώδικας και πισωγύρισμα
Στις 16 Ιουνίου συνεδριάζει το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΠΟ με θέμα τις προτάσεις στην τακτική Γενική της Συνέλευση της 28ης Ιουνίου. Μετά από συζήτηση γύρω από τις προσφυγές των ΕΠΣ Ηρακλείου και Κιλκίς στα τακτικά δικαστήρια κατά της Ομοσπονδίας, τη σκυτάλη παίρνουν τα θέματα των προτεινόμενων τροποποιήσεων στον πειθαρχικό Κώδικα. Εκπρόσωποι της λίγκας ήταν οι κ.κ. Μώραλης (και ως αριστίνδην α΄ αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας), Κομπότης. Ο Γιάννης Μώραλης φέρνει θέμα αυστηροποίησης των ποινών στις ΠΑΕ σε περιπτώσεις «δυσφήμισης της διαιτησίας και του ποδοσφαίρου». Φυσικά το «γνώριζε» το ζήτημα ο Γιώργος Σαρρής. Γι’ αυτό ήταν κατάλληλα προετοιμασμένος. Έτσι προτείνεται η «αφαίρεση 3 βαθμών σε περιπτώσεις δυσμενών κρίσεων και δυσφημιστικών δηλώσεων των ΠΑΕ αλλά και των χορηγών-μετόχων, αλλά και η επιπλέον αφαίρεση 3 βαθμών για κάθε περίπτωση υποτροπής».
Ο Μώραλης συμφωνεί ΑΠΟΛΥΤΑ, δεν εγείρει καμία διαφωνία, δεν εκδίδει καμία ανακοίνωση μέχρι που θ’ ακολουθήσει χιονοστιβάδα αντιδράσεων όταν η προς ψήφιση διάταξη διαρρέει από τον Τύπο. Εκεί αρχίζει να τα… μαζεύει και να μαζεύεται. Του «τραβάνε το αφτί» οι ΠΑΕ και στις 26 Ιουνίου (δύο μέρες πριν από τη Γ.Σ. της ΕΠΟ) αποφασίζουν σε συμβούλιο να αντιδράσουν για τη διάταξη-λαιμητόμο, όπως τη χαρακτηρίζουν, και να ζητήσουν να αποσυρθεί.
Ο πρόεδρος της λίγκας παρουσιάζεται διστακτικός και η τοποθέτησή του θυμίζει (κατά… Κωστάλα) τριπλό lutz στο καλλιτεχνικό πατινάζ: «Είμαστε υπέρ στο πνεύμα της αυστηροποίησης. Ωστόσο έχουμε ενστάσεις στο πλήθος των προσώπων όπως οι χορηγοί και η αφαίρεση βαθμών ως πρώτη και δεύτερη ποινή. Πρέπει να το ξαναδούμε». Αυτά λέει, μέχρι που ο πρόεδρος της ΕΠΣ Κεφαλλονιάς, Βαγγέλης Μαζαράκης, ρίχνει ταβανόπροκα από βήματος συνελεύσεως στον Μώραλη: «Εγώ δεν μπορώ να καταλάβω για ποιο θέμα συζητάμε. Τη συγκεκριμένη πρόταση την έφερε στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΠΟ η Σούπερ Λίγκα και όχι εμείς. Ας αποφασίσουν τι θέλουν τελικά…»
Είναι αυτό που αναφέρει ο θυμόσοφος λαός: «Να κλέψεις ξέρεις, να… κρυφτείς;» Εν προκειμένω ο Ιωάννης ούτε τις εντυπώσεις ξέρει να… κλέβει, αλλά ούτε να κρύβεται με τόσο μεγάλες γκάφες.
Με κάτω τα χέρια για τις χορηγίες του ΟΠΑΠ
Υπάρχουν και άλλα πολλά ευτράπελα που θα χρειαζόμασταν προφανώς ειδική έκδοση (σ.σ. ένθετο) να τα παρουσιάσουμε. Όπως η περιβόητη σύμβαση ανταποδοτικής χορηγίας Λίγκας-ΟΠΑΠ. Μία μέρα πριν (16 Απριλίου) την προανήγγειλε ο συνεταιρισμός με Δελτίο Τύπου. Η συνάντηση έγινε, στις 17, υπεγράφη η σύμβαση και ο Κωσταντίνος Λουρόπουλος παρέδωσε μαθήματα διοίκησης στις ΠΑΕ και στον Μώραλη!
Αφού πρώτα ο πρόεδρος και διευθύνων της ΟΠΑΠ Α.Ε. έθεσε θέμα της ποιότητας του ελληνικού ποδοσφαίρου(!), μίλησε για την αναγκαιότητα εκσυγχρονισμού των ΠΑΕ(!) και παρέδωσε μαθήματα για την οργάνωση και τη λειτουργία των Ποδοσφαιρικών Ανωνύμων εταιριών(!), είπε: «Στεκόμαστε πάντα αρωγοί στον Αθλητισμό και το ποδόσφαιρο. Το αποδείξαμε και σήμερα έμπρακτα. Είμαστε πάντως κάθετοι στο ζήτημα της βίας και οι ρήτρες ήταν αναγκαίες στη χορηγία».
Αυτά δήλωσε ο Λουρόπουλος. Και από την άλλη, ο πρόεδρος της λίγκας, αντί να αποστείλει απάντηση, του χάιδεψε τα αφτιά:
«Το Δ.Σ. της Super League εκφράζει τον έντονο προβληματισμό του αναφορικά με το ζήτημα της καθυστέρησης υπογραφής συμβάσεων ανταποδοτικής διαφήμισης στις εμφανίσεις των ομάδων, καθώς αυτό είναι κρίσιμο, τόσο για τον προγραμματισμό, όσο και για τη βιωσιμότητα των ΠΑΕ-Μελών της Super League και ήδη υπάρχει σημαντική καθυστέρηση. Το Δ.Σ. εξέφρασε επίσης την άποψη ότι η συμμετοχή των ΠΑΕ-Μελών της Super League στο “Πάμε Στοίχημα” χωρίς να υπάρχει ποσοστό ή εν γένει έσοδο για τις ομάδες (όπως ίσχυε επί δεκαετίες με το ΠΡΟ-ΠΟ) αντιβαίνει κάθε οικονομική λογική. Ως εκ τούτου, αν το ζήτημα δεν διευθετηθεί τις προσεχείς ημέρες, η Super League θα επανεξετάσει τη στάση της για το εν λόγω θέμα».
Οι πληροφορίες που αναφέρουν πως ο Λουρόπουλος από την ανάγνωση της επιστολής και μετά δεν τρώει και δεν κοιμάται βρίσκονται υπό διασταύρωση….
Πρόσφατα είχαμε και άλλο story, και μάλιστα ο πρόεδρος έφαγε και άλλη «πόρτα». Η πρόταση της Super League να διεξάγονται οι αγώνες των ομάδων που έχουν τιμωρηθεί για χρέη προς ποδοσφαιριστές ξεκινώντας το ματς από τους -3 βαθμούς, «πάγωσε» από τον ΠΣΑΠ. Το συνδικαλιστικό όργανο των ποδοσφαιριστών ξεκαθάρισε στον Μώραλη πως προέχει η δημιουργία του Εγγυητικού Ταμείου των παικτών και των οικογενειών τους, το οποίο βρίσκεται ως όρος στο «μνημόνιο» κατανόησης που έχει υπογράψει o συνεταιρισμός των ΠΑΕ, αλλά και η Football League. Το ταμείο αναμένεται να μπει σε λειτουργία μέσα στον Ιούλιο, παρά την πρόβλεψη που υπάρχει για τα τέλη του Ιουνίου. Ο πρόεδρος της Λίγκας και ο Γενικός Γραμματέας του ΠΣΑΠ, Κώστας Πούλιος, είχαν συζήτηση για αυτά τα θέματα στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης της ΕΠΟ αλλά και εκεί…. μηδέν από μηδέν… μηδέν.
Συνοψίζοντας: Σαν σύμβουλος στην ΠΑΕ Ολυμπιακός ο κ. Γιάννης Μώραλης προσέφερε πολλά. Κατάφερε να (εξ)υπηρετεί κορυφαία μεγέθη-προέδρους όπως οι Σωκράτης Κόκκαλης και Βαγγέλης Μαρινάκης. Με «αριστοκρατικό» περίβλημα στην οπαδική του ομιλία τα κατάφερνε, συγκινούσε και διαμόρφωνε πάντα ένα καλό κλίμα. Ως ηγέτης όλων των ΠΑΕ έχει αποτύχει οικτρά. Και αν δεν καταλάβουν εγκαίρως στον συνεταιρισμό πως το ποδόσφαιρο δεν είναι η σατιρική εκπομπή του ΑΝΤ1, «Πλάκα κάνεις;», ή φάρσες του Φερεντίνου, μάλλον θα βρεθούν σύντομα σε ακόμα πιο τραγικά αδιέξοδα.