tovima.grΣτο κόκκινο μία στις τρεις ΠΑΕ
Αρκετές οι ομάδες που κινδυνεύουν με τιμωρία λόγω οικονομικών προβλημάτων
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 30/03/2014 05:45
Πανιώνιος και Παναθηναϊκός είχαν κοπεί πέρυσι, ο μεν πρώτος πρωτοβάθμια από την ΕΠΟ, ο δε δεύτερος από την UEFA και αποκλείστηκε από το Γιουρόπα Λιγκ. Οι έλεγχοι αδειοδότησης εφέτος θα είναι ακόμη πιο αυστηροί για τις ομάδες
Για τρίτη σερί σεζόν αναμένεται να παιχτεί το μεγάλο ντέρμπι της αδειοδότησης αρκετών ΠΑΕ που συμμετέχουν στη Σούπερ Λίγκα. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι και εφέτος υπάρχουν ομάδες με ουσιώδεις ελλείψεις στους φακέλους τους, που κινδυνεύουν με απαγορευτικό από την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία. Πρόπερσι ήταν ο Παναθηναϊκός, η ΑΕΚ, ο Αρης, ο Πανιώνιος, ο ΟΦΗ, ο ΠΑΣ Γιάννινα και η Κέρκυρα που κόπηκαν πρωτοδίκως (δικαιώθηκε στην Επιτροπή Εφέσεων μόνο το Τριφύλλι), ενώ πέρυσι σε αυτούς τους επτά προστέθηκε και ο Πανθρακικός.
Μολονότι σε δεύτερο βαθμό δεν δικαιώθηκαν μόνο ο Αρης, ο Πανιώνιος και οι, ούτως ή άλλως, υποβιβασμένοι αγωνιστικά ΑΕΚ και Κέρκυρα, τα αποτελέσματα της εξέτασης των φακέλων των εν λόγω ΠΑΕ από τη Διεύθυνση Αδειοδοτήσεων της ΕΠΟ κατέδειξαν πως τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που ταλανίζουν τις περισσότερες ποδοσφαιρικές ομάδες δεν είναι εύκολα αντιμετωπίσιμα και δεν αρκούν η ετήσια μετακύλιση του χρέους και το προσωρινό κουκούλωμά του, καθώς σε βάθος χρόνου οι οικονομικές εκκρεμότητες που υπάρχουν θα πρέπει να διευθετηθούν. Ως εκ τούτου απαιτούνται δραστικές λύσεις, ένα πλάνο βιωσιμότητας και, κυρίως, σημαντική εισροή κεφαλαίων για να βγει οριστικά η θηλιά από τον λαιμό των ελλειμματικών ΠΑΕ.
Η διαδικασία και τα κριτήρια αδειοδότησης της ΕΠΟ παραμένουν ίδια με πέρυσι, καθώς βασίζονται στον κανονισμό που καταρτίζεται και αποστέλλεται από την UEFA. Ωστόσο αυτό που διαφοροποιείται σημαντικά συγκριτικά με την περασμένη σεζόν είναι η χρονική περίοδος κατά την οποία θα εξεταστούν οι φάκελοι, θα εκδικαστούν οι υποθέσεις και θα τελεσιδικήσουν οι αποφάσεις της Πρωτοβάθμιας Επιτροπής και της Επιτροπής Εφέσεων, εφόσον χρειαστεί. Τουτέστιν, το τοπίο θα έχει ξεκαθαρίσει οριστικά πριν από την έναρξη των πλέι οφ της Σούπερ Λίγκας (περί τα τέλη Απριλίου), προκειμένου να μην επαναληφθεί το περυσινό τραγελαφικό φαινόμενο του αποκλεισμού από το Γιουρόπα Λιγκ του πέμπτου στη βαθμολογία ΠΑΣ Γιάννινα και της διεξαγωγής μπαράζ μεταξύ του έκτου Παναθηναϊκού και της έβδομης Ξάνθης, που, μολονότι ανέδειξε νικητές τους Πράσινους (3-0), εν τέλει έδωσε το ευρωπαϊκό εισιτήριο στην ακριτική ομάδα έπειτα από τον επανέλεγχο που πραγματοποίησε η UEFA στους προβληματικούς φακέλους του Τριφυλλιού και των Γιαννιωτών. Εξέλιξη μάλιστα που δικαίωσε την αρνητική εισήγηση της Διεύθυνσης Αδειοδοτήσεων της ΕΠΟ και προσωπικά του προέδρου κ. Γιώργου Δημητρίου, αλλά και την απόφαση του πρωτοβάθμιου οργάνου, εγείροντας παράλληλα σοβαρά ερωτήματα ως προς το σκεπτικό της Επιτροπής Εφέσεων, η οποία αν και δεν επανεξετάζει επί της ουσίας τις υποθέσεις, παρά μόνο εκδικάζει αν εκδόθηκε νομότυπα η πρωτόδικη απόφαση, δικαίωσε τον ΠΑΟ και τον ΠΑΣ...
Η άλλη διαφοροποίηση αφορά τις ποινές οι οποίες θα επιβληθούν στις μη αδειοδοτημένες ΠΑΕ. Ηδη η Σούπερ Λίγκα, η οποία έχει επωμιστεί την αρμοδιότητα της επιβολής τους, προ μηνών προχώρησε σε ελαφρά αυστηροποίηση των περιορισμών στις μεταγραφές και στις ανανεώσεις συμβολαίων σε παίκτες άνω των 24 ετών. Επί του παρόντος όμως διστάζει να επαναφέρει την αρχική τιμωρία που προέβλεπε τον υποβιβασμό όσων ομάδων δεν θα λάβουν άδεια από την ΕΠΟ, και τούτο προφανώς διότι κινδυνεύει να χάνει κάθε χρόνο τουλάχιστον δύο ΠΑΕ. Πάντως εκφράζεται πλέον μια ισχυρή τάση εντός της Λίγκας για ξεκαθάρισμα του τοπίου και πλήρη εξυγίανση του προϊόντος με την παραμονή στην κατηγορία των οικονομικά αυτόφωτων και ανεξάρτητων ομάδων.
Ακόμη πιο ενδιαφέρουσα πάντως, έστω και αν δεν είναι το ίδιο εμπορική κατηγορία, αναμένεται η διαδικασία αδειοδότησης των ομάδων της Football League (Β' Εθνική), η οποία πέρυσι υπήρξε υποτυπώδης και αναγνωριστική για τις ΠΑΕ. Εφέτος όμως σφίγγουν τα λουριά, καθώς οι σύλλογοι που θα διεκδικήσουν τον προβιβασμό τους μέσω των πλέι οφ θα πρέπει να πληρούν τα ίδια αυστηρά κριτήρια με τις ΠΑΕ της Σούπερ Λίγκας. Γίνεται αντιληπτό βεβαίως πως, δεδομένων των κάκιστων οικονομικών συνθηκών που επικρατούν στην εν λόγω κατηγορία, πολλές είναι οι ΠΑΕ που νιώθουν ανασφαλείς...
Η διαδικασία και τα 5 κριτήρια αξιολόγησης
Η αδειοδότηση είναι υποχρεωτική για όλες τις ομάδες που συμμετέχουν στα επαγγελματικά πρωταθλήματα και αποτελεί μια διαδικασία που απαιτεί την άρτια και εύρυθμη λειτουργία μιας Ποδοσφαιρικής Ανώνυμης Εταιρείας σε άμεση συνάρτηση με τον οικονομικό εξορθολογισμό και τον ισοσκελισμό των εσόδων-εξόδων της, ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα εντός γηπέδων. Επί της ουσίας η Επιτροπή Αδειοδοτήσεων της ΕΠΟ εξετάζει μια σειρά από εξωαγωνιστικές παραμέτρους προκειμένου να διαπιστώσει αν εν τέλει οι αιτούμενες ομάδες πληρούν τις προϋποθέσεις που θέτει το Εθνικό Εγχειρίδιο Αδειοδότησης, το οποίο έχει καταρτιστεί σύμφωνα με τις επιταγές της UEFA.
Η εισαγωγή του Συστήματος Αδειοδότησης των ΠΑΕ έγινε στην Ελλάδα τη σεζόν 2004-05, ενώ από την περίοδο 2012-13 τέθηκε σε πλήρη ισχύ με την ενσωμάτωση, πέραν των ΠΑΕ της Σούπερ Λίγκας (Α' Εθνική), και των ομάδων της Football League (Β' Εθνική).
Βασική αποστολή του Συστήματος Αδειοδότησης είναι η εξάλειψη χρόνιων παθογενειών του ποδοσφαίρου, η οικονομική εξυγίανση των ΠΑΕ και η δημιουργία ενός υγιούς αθλητικού περιβάλλοντος για τους συλλόγους που θα συμμετέχουν είτε στα εθνικά πρωταθλήματα είτε στα Κύπελλα Ευρώπης.
Μάλιστα για να εξασφαλιστεί ότι όλες οι ομάδες ακολουθούν τα ίδια πρότυπα έχουν καταρτιστεί πέντε κατηγορίες κριτηρίων, με πολλά προαπαιτούμενα, που θα πρέπει απαραιτήτως να πληρούν οι ΠΑΕ.
1. Αθλητικά κριτήρια: Πρόγραμμα ανάπτυξης υποδομών με εγκαταστάσεις, εξειδικευμένο τεχνικό, ιατρικό και υπαλληλικό προσωπικό, οργανόγραμμα, προγράμματα εκπαίδευσης για τους Κανόνες του Παιχνιδιού και κατά του ντόπινγκ, ομάδες όλων των ηλικιών κάτω των 21 ετών, ιατροφαρμακευτική φροντίδα, πολιτική για την εξάλειψη του ρατσισμού κ.ά.
2. Κριτήρια υποδομής: Γήπεδο, αθλητικές και προπονητικές εγκαταστάσεις με ανοιχτούς και κλειστούς χώρους, αποδυτήρια και ιατρείο κ.ά.
3. Διοικητικά κριτήρια: Σε τεχνικό επίπεδο, προπονητής Α' ομάδας με δίπλωμα UEFA PRO, βοηθός προπονητή και επικεφαλής ανάπτυξης υποδομών με δίπλωμα UEFA. Σε διοικητικό επίπεδο, γενικός και οικονομικός διευθυντής, επαρκής γραμματειακή υποστήριξη, υπεύθυνος Τύπου, γιατρός, φυσικοθεραπευτές, υπεύθυνος και φροντιστές ασφαλείας, υπεύθυνος συνδέσμων κ.ά.
4. Νομικά κριτήρια: Υποβολή δήλωσης, αναγνώρισης, εξουσιοδότησης ή συμμόρφωσης σε μια σειρά θέματα αναφορικά με τις διασυλλογικές διοργανώσεις της UEFA, αντίγραφο καταστατικού της εταιρείας, εταιρική δομή κ.ά.
5. Οικονομικά κριτήρια: Αναλυτικά στοιχεία για έσοδα-έξοδα, ετήσιες χρηματοοικονομικές καταστάσεις (ισολογισμός, αποτελέσματα χρήσης, ταμειακές ροές κτλ.), μη ληξιπρόθεσμες οφειλές προς παίκτες, ομάδες, εργαζομένους, δημόσιους φορείς και λοιπούς πιστωτές, μελλοντικά χρηματοοικονομικά στοιχεία κ.ά.
Επιπροσθέτως, για τις ομάδες που λαμβάνουν άδεια συμμετοχής στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις υπάρχει η υποχρέωση της εκπλήρωσης των απαιτήσεων και του Οικονομικού Ευ Αγωνίζεσθαι (Financial Fair Play) της UEFA.