Αποστολέας Θέμα: Ενοποιείται το κυπριακό με το τουρκοκυπριακό ποδόσφαιρο  (Αναγνώστηκε 2392 φορές)

Αποσυνδεδεμένος pagourenko1966

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 7.834
    • Προφίλ
Παράθεση
Ενοποιείται το κυπριακό με το τουρκοκυπριακό ποδόσφαιρο!




Μπλάτερ: «Η Κύπρος αποτελεί εξαιρετικό παράδειγμα για όλο τον κόσμο»

Όταν το ποδόσφαιρο νικά την πολιτική

 

Το μεσημέρι της Τρίτης, η ΚΟΠ ανακοίνωσε ότι στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στη Ζυρίχη μεταξύ αντιπροσωπειών της ΚΟΠ και της Τουρκοκυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου, επιτεύχθηκε η υπογραφή προσωρινής διευθέτησης για το ποδόσφαιρο στην Κύπρο.
H ανακοίνωση της ΚΟΠ:

Η Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου ανακοινώνει ότι στη σημερινή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στη Ζυρίχη μεταξύ αντιπροσωπειών της ΚΟΠ και της Τουρκοκυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου, επιτεύχθηκε η υπογραφή προσωρινής διευθέτησης για το ποδόσφαιρο στην Κύπρο.
 
Της συνάντησης προήδρευσε ο Πρόεδρος της FIFA κ. Γιόζεπ Μπλάτερ ενώ παρών ήταν και ο Πρόεδρος της UEFA κ. Μισέλ Πλατινί.
Επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΚΟΠ ήταν ο Πρόεδρος κ. Κωστάκης Κουτσοκούμνης ενώ παρόντες ήταν επίσης ο 1ος Αναπληρωτής Πρόεδρος κ. Γιώργος Κούμας, ο 2ος Αναπληρωτής Πρόεδρος κ. Ανδρέας Σάντης και ο 2ος Αντιπρόεδρος κ. Νίκος Νικολάου.
 
Η Τουρκοκυπριακή Ομοσπονδία εκπροσωπήθηκε από τον Πρόεδρο της κ. Hasan Sertoglu, τους κ. Orcun Kamali και Hasan Balman καθώς και τον σύμβουλο της Τ/Κ Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου κ. Jerome Champagne.
 
Βασική αρχή η οποία τονίζεται ξεκάθαρα στη διευθέτηση που έχει υπογραφεί, είναι πως η ΚΟΠ, ως μέλος της ΟΥΕΦΑ και της ΦΙΦΑ, είναι η Υπεύθυνη Αρχή για την οργάνωση, τη διαχείριση και τον έλεγχο του ποδοσφαίρου στην Κύπρο. Προστίθεται επίσης πως η ΚΟΠ, είναι το  Όργανο,  το οποίο είναι υπεύθυνο για διεθνείς ποδοσφαιρικές δραστηριότητες στην Κύπρο.
 
Να σημειωθεί πως η υπογραφείσα διευθέτηση για να τεθεί σε ισχύ, θα πρέπει  να εγκριθεί από τις Γενικές Συνέλευσεις της ΚΟΠ και της Τ/K Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου.
 
Οι αρχές οι οποίες διέπουν τη διευθέτηση είναι οι ακόλουθες:
-Η ενοποίηση και η διευκόλυνση της προόδου του ποδοσφαίρου στην Κύπρο θα βασίζεται στην εμπιστοσύνη, τον αμοιβαίο σεβασμό και την καλή θέληση.
-Η διευθέτηση καλύπτεται από τη δέσμευση για πλήρη σεβασμό στους κανονισμούς και τα καταστατικά της ΦΙΦΑ και της ΟΥΕΦΑ καθώς και στις διεθνείς αρχές του αθλητισμού.
-Η διευθέτηση αφορά μόνο θέματα που άπτονται του ποδοσφαίρου. Δεν αποτελεί προηγούμενο για το πολιτικό πρόβλημα της Κύπρου και είναι προσωρινή, μέχρις ότου επιτευχθεί η λύση του Κυπριακού προβλήματος.
 
Οι παράμετροι οι οποίες αποτελούν τη διευθέτηση που υπογράφηκε μεταξύ των δύο μερών, είναι οι ακόλουθες:
1.Η Τουρκοκυπριακή Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία θα υποβάλει αίτηση για να γίνει μέλος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου, σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται στους κανονισμούς και το καταστατικό της ΚΟΠ. Εννοείται ότι σε μια τέτοια περίπτωση, όλα τα Σωματεία μέλη της Τ/Κ Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου, αυτόματα γίνονται έμμεσα μέλη της ΚΟΠ. Τα πιο πάνω συνάδουν πλήρως με το μοντέλο ένταξης της ΣΤΟΚ στην ΚΟΠ πριν από 2 χρόνια.
 
2. Η ΚΟΠ θα αναγνωρίσει την ικανότητα και τις αρμοδιότητες της Τ/Κ Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου, ως Ομοσπονδίας μέλους της ΚΟΠ, επί των θεμάτων που αφορούν το Τ/Κ Ποδόσφαιρο, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος να διοργανώνει Πρωταθλήματα μεταξύ των μελών της, βάσει των διεθνών αθλητικών αρχών καθώς επίσης και των κανονισμών της ΦΙΦΑ και της ΟΥΕΦΑ και πάλι με βάση το μοντέλο ένταξης της ΣΤΟΚ. Όπως και στη συμφωνία που έγινε με το αγροτικό μας ποδόσφαιρο, η διευθέτηση προβλέπει ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΟΠ θα συγκροτήσει επιτροπή η οποία θα συζητεί και λαμβάνει αποφάσεις για θέματα που άπτονται του Τουρκοκυπριακού Ποδοσφαίρου. Οποιεσδήποτε αποφάσεις της επιτροπής για να εφαρμοστούν θα πρέπει να επικυρώνονται από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΟΠ όπως ισχύει για όλες τις επιτροπές ΚΟΠ.
 
3. Δεδομένου ότι η Τ/Κ Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου εγκριθεί ως μέλος της ΚΟΠ αυτή θα δικαιούται εκπροσώπησης στη Γενική Συνέλευση και στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΟΠ με τρόπο και όρους που θα συζητηθούν. Η ΚΟΠ θα δικαιούται να παρακολουθεί τις Γενικές Συνελεύσεις και τις συνεδρίες του Διοικητικού Συμβουλίου της Τ/Κ Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου ως παρατηρητής (όπως συμβαίνει και με την ΣΤΟΚ).
 
4. Η ΚΟΠ και η Τ/Κ Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου συμφωνούν στη σύσταση μιας Διαρκούς Οργανωτικής Επιτροπής η οποία θα δουλέψει για την εξέλιξη αυτής της διευθέτησης. Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΟΠ θα συγκροτήσει την Οργανωτική Επιτροπή η οποία θα αποτελείται από τέσσερα άτομα που θα υποδειχθούν από την ΚΟΠ και τέσσερα άτομα από την Τουρκοκυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου. Μερικά θέματα που θα μπορούσαν να απασχολήσουν την εν λόγω επιτροπή για την μελλοντική εξέλιξη της διευθέτησης που έχει υπογραφεί είναι μεταξύ άλλων:
-Εκπροσώπηση των T/K στη Γενική Συνέλευση, το Διοικητικό Συμβούλιο και άλλες επιτροπές της ΚΟΠ.
-Κανονισμοί σε σχέση με το καθεστώς των ποδοσφαιριστών, τις μετεγγραφές και το TMS (σύστημα διεθνών μετεγγραφών της ΦΙΦΑ).
-Συμμετοχή στις διοργανώσεις της ΚΟΠ
-Συμμετοχή σε αναπτυξιακά προγράμματα που προσφέρονται από τη FIFA και την UEFA.
-Διεθνείς φιλικοί αγώνες Τουρκοκυπριακών Σωματείων.
-Συμμετοχή στο UEFA Regions Cup.
- Διπλώματα προπονητικής ΟΥΕΦΑ σε Τ/Κ προπονητές.
-Θέματα διαιτησίας, Επιτροπή Διαιτησίας, Παρατηρητές Αγώνων κλπ
-Συμπερίληψη Τ/Κ σε διάφορες αποστολές της ΚΟΠ.
Οι όποιες αποφάσεις που θα ληφθούν από τη Οργανωτική Επιτροπή για τα πιο πάνω θέματα, υπόκεινται σε έγκριση από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΟΠ (και όπου είναι αναγκαίο από την Γενική Συνέλευση ΚΟΠ) και από τη Γενική Συνέλευση της Τ/Κ Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου.
 
Τονίζεται ότι για τα πιο πάνω θέματα που ενδεικτικά καταγράφονται στη διευθέτηση δεν υπάρχει καμία συμφωνία.
5. Η Διευθέτηση για το ποδόσφαιρο στην Κύπρο όπως περιγράφεται πιο πάνω, μπορεί να τερματιστεί ανά πάσα στιγμή είτε από την ΚΟΠ, είτε από την Τ/Κ Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου, η κατόπιν κοινής απόφασης των δύο. Με τον τερματισμό αυτής της συμφωνίας, η κατάσταση που θα έχει δημιουργηθεί σε σχέση με το Κυπριακό ποδόσφαιρο σε Εθνικό και Διεθνές επίπεδο θα είναι άκυρη. Τίποτα σε αυτή τη συμφωνία μπορεί να θεωρηθεί ότι δημιουργεί ή έχει δημιουργήσει νομικά δικαιώματα η αποτελεί προηγούμενο σε σχέση με τους συμμετέχοντες σε αυτή τη συμφωνία.

http://www.pamesports.gr/266090/enopoieitai-to-kypriako-me-to-toyrkokypriako-podosfairo


Δηλαδη τους θεωρουμε ψευδοκρατος και αναγνωριζουμε οτι εχουν ποδοσφαιρικη ομοσπονδια?
ειμαστε σοβαροι?

Αποσυνδεδεμένος HarMPas

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 1.127
    • Προφίλ
η φιφα δν τ αναγνορζε το ψεφτοκρατο
ποδοσφαιρκα

ετσ φκιακαν αυτηνο
το σκεδιο
να ψεφτοπαιξνε ανταμα
 

η ποδοσφερκη ενοποιησ
ειν πλατφορμα
δγια μελοντκη
λυσ

γκαηφεσ αν αν  δγυο






Αποσυνδεδεμένος pantser

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 520
    • Προφίλ
Κάποια ομάδα με μαύρα είχε δηλώσει  στο παρελθόν πως θέλει να πάει να λάβει μέρος στο πρωτάθλημα της Κύπρου.
Ας παει κι ο ΟΦΗ εκει ενωθούν όλοι μαζί.
« Τελευταία τροποποίηση: Πεμ 21 Νοέ 2013 22:47 από pantser »
ΠΑΣ ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΣΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΕΛΕΙΩΜΟ

Αποσυνδεδεμένος ΛΑΜΙΑ FANS

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 21.910
  • ΠΑΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΛΑΜΙΑ!
    • Προφίλ
Ευτυχώς όλα αυτά έμειναν επί χάρτου.
ΚΕΡΚΙΔΑ ΚΑΘΑΡΗ ΑΠΟ ΛΑΜΟΓΙΑ!!!

Αποσυνδεδεμένος ayuto1966

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 6.088
  • Τα χιλιομετρα ειναι λιγα
    • Προφίλ
Γιατι δυστυχως?

ΓΙΑΝΝΕΝΑ ΠΟΛΗ ΓΙΑ ΝΑ ΖΕΙΣ ΟΧΙ ΓΙΑ NAZIS

Αποσυνδεδεμένος ΛΑΜΙΑ FANS

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 21.910
  • ΠΑΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΛΑΜΙΑ!
    • Προφίλ
ΚΕΡΚΙΔΑ ΚΑΘΑΡΗ ΑΠΟ ΛΑΜΟΓΙΑ!!!

Αποσυνδεδεμένος my8os

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 5.408
  • live long and prosper ΠΑΣ
    • Προφίλ
δευστυχώς   :P

Αποσυνδεδεμένος fon7

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 26.306
    • Προφίλ
Κυπριακό ποδόσφαιρο / Η ιδεολογική και η εθνοτική διάσπαση 1948-1955
Για τις ποδοσφαιρικές σχέσεις ε/κ και τ/κ στα πρώτα χρόνια ύπαρξης του κυπριακού ποδοσφαίρου αναφέρεται με αφορμή την κηδεία του παλαίμαχου τ/κ ποδοσφαιριστή, Εμπέογλου, ο ε/κ ακαδημαϊκός και ειδικός σε πολιτική ανάλυση των τουρκικών δεδομένων, Σώτος Κτωρής.

Aναλυτικά η ανάρτησή του στα ΜΚΔ:

«Εξ αφορμής του θανάτου του Σεβίμ Εμπέογλου αναρτώ ένα παλαιότερο κείμενο το οποίο επεξηγεί, συνοπτικά, το περιβάλλον στο οποίο συντελέστηκε η διάσπαση του κυπριακού ποδοσφαίρου. Ενδεχομένως να συμβάλει και στην καλύτερη κατανόηση των αιτιών που υποχρέωσαν πολλούς τουρκοκύπριους ποδοσφαιριστές να εγκαταλείψουν τις ομάδες στις οποίες αγωνίζονταν.

Κυπριακό ποδόσφαιρο: Η ιδεολογική και η εθνοτική διάσπαση 1948-1955

Η κορύφωση της ιδεολογικής αντιπαράθεσης ανάμεσα στην Αριστερά και την Δεξιά διαμόρφωσε, στα τέλη της δεκαετίας του ΄40, συνθήκες πρωτόγνωρης πολιτικής και κοινωνικής πόλωσης μέσα στην ελληνοκυπριακή κοινότητα.

Το εμφυλιακό κλίμα υπέθαλψε την ποδοσφαιρική κρίση του 1948 και οδήγησε στην ιδεολογική διάσπαση της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (ΚΟΠ). Σε αυτή την αντιπαράθεση τα τουρκοκυπριακά ποδοσφαιρικά σωματεία ταυτίστηκαν πλήρως με την ελληνοκυπριακή Δεξιά.

Την άνοιξη του 1948, ως αποτέλεσμα της κλιμακούμενης ιδεολογικής αντιπαλότητας, οι ποδοσφαιριστές με αριστερά πολιτικά φρονήματα θα αποχωρήσουν από τις τάξεις της ΚΟΠ ιδρύοντας την Κυπριακή Ερασιτεχνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (ΚΕΠΟ). Η «Τουρκική Λέσχη Λευκωσίας», ομάδα της τουρκοκυπριακής αστικής ελίτ, θα στηρίξει πλήρως τις προσπάθειες της ηγεσίας της ΚΟΠ για απαλλαγή από τα «αριστερά μικρόβια».

Ανάλογη στάση τήρησαν και οι τουρκοκυπριακές ομάδες που συμμετείχαν στις διοργανώσεις της Ποδοσφαιρικής Αθλητικής Ομοσπονδίας Κύπρου [ΠΑΟΚ]. Τον Ιούνιο του 1948 αποφασίστηκε, με την ομόφωνη στήριξη και των τουρκοκυπριακών σωματείων, περιλαμβανομένης της λαοφιλούς Τσετίν Καγιάς, η αποβολή του λεμεσιανού σωματείου της ΑΜΟΛ από τις τάξεις της ΠΑΟΚ με το αιτιολογικό πως αποτελούσε κομμουνιστική «παραφυάδα».

Σε μια περίοδο όπου Ελλάδα και Τουρκία επιδίωκαν συγκροτημένα την ενσωμάτωσή τους στη συμμαχία του Δυτικού Κόσμου, η «καταπολέμηση» του κομμουνισμού υπήρξε, για την πολιτική ελίτ της τουρκοκυπριακής κοινότητας και της ελληνοκυπριακής Δεξιάς, κοινή και κορυφαία ιδεολογική επιδίωξη.

Την τουρκοκυπριακή αντικομμουνιστική υστερία ενίσχυε, επιπλέον, η μεθοδευμένη πλην όμως ανεδαφική επιδίωξη της ελληνοκυπριακής Αριστεράς για ένταξη και Τουρκοκυπρίων στην συλλογιστική της «ελληνοκυπριακής εθνικοαπελευθερωτικής πάλης» για Ένωση. Το γεγονός πως κανένα τουρκοκυπριακό σωματείο δεν συμμετείχε σε πρωταθλήματα και διοργανώσεις της αριστερής ΚΕΠΟ είναι ενδεικτικό των πολιτικών και ιδεολογικών συνθηκών της εποχής.

Το φθινόπωρο του 1949 πραγματοποιείται η συγχώνευση των δύο βασικών τουρκοκυπριακών ποδοσφαιρικών σωματείων, της Τσιετίν Καγιά και της «Τουρκικής Λέσχης Λευκωσίας». Οι εξελίξεις στο τουρκοκυπριακό ποδοσφαιρικό επίπεδο υπήρξαν άμεσα συνυφασμένες με τις ευρύτερες διακοινοτικές πολιτικές διεργασίες.

Η κορύφωση των δραστηριοτήτων του ελληνοκυπριακού εθνικού κινήματος για επίτευξη της Ένωσης θορύβησαν τους Τουρκοκυπρίους και επιτάχυναν την πολιτική και κοινοτική τους ανασυγκρότηση. Την ίδια ακριβώς περίοδο συγκροτείται η «Ομοσπονδία Τουρκοκυπριακών Οργανώσεων» και προωθείται η συγχώνευση των δύο τουρκοκυπριακών κομμάτων σε ένα ενιαίο πολιτικό σχηματισμό.

Ο τουρκοκυπριακός Τύπος ανήγγειλε τις εξελίξεις ως ένδειξη της αποφασιστικότητας των Τουρκοκυπρίων να προωθήσουν την ενότητα της Κοινότητας. Η τουρκοκυπριακή κοινοτική «ενότητα» σε κάθε τομέα της κοινωνικής και πολιτικής ζωής ανάγεται σε αναγκαία προϋπόθεση για αποτροπή της Ένωσης.

Παρά την εντεινόμενη διακοινοτική πολιτική αντιπαλότητα οι ποδοσφαιρικές συναντήσεις μεταξύ ομάδων από τις δύο κοινότητες εξακολούθησαν να διεξάγονται σε ήπιο και πολιτισμένο κλίμα. Είναι ενδεικτικό πως, από το 1947 έως τα τέλη του 1955, ο Ραούφ Ντενκτάς κατείχε τη θέση του αντιπροσώπου στη δικαστική της ΚΟΠ.

Οι συνθήκες θα μεταβληθούν μετά την έναρξη του αγώνα της ΕΟΚΑ όταν, αναπόφευκτα, διαμορφώνεται κλίμα ακραίας εθνοτικής αντιπαλότητας. Οι Ελληνοκύπριοι που καθ΄όλη την αποικιακή περίοδο αγνοούν παντελώς την τουρκοκυπριακή παράμετρο ως εν δυνάμει απειλή κατά των εθνικών τους επιδιώξεων «ανακαλύπτουν» αίφνης το τουρκοκυπριακό «εμπόδιο».

Μέχρι το φθινόπωρο του 1955 οι Τουρκοκύπριοι μετατρέπονται σε καθοριστικό παράγοντα της κυπριακής διένεξης. Η επίσημη εμπλοκή της Τουρκίας στο Κυπριακό, μέσω της Τριμερούς Διάσκεψης, τα Σεπτεμβριανά, η δημιουργία της οργάνωσης ΒΟΛΚΑΝ, η στελέχωση του επικουρικού με Τουρκοκυπρίους, και η διεξαγωγή της δίκης του Μιχαλάκη Καραολή με μάρτυρες κατηγορίας τρεις τουρκοκύπριους και συνήγορο του στέμματος τον Ραούφ Ντενκτάς διαμορφώνουν αισθήματα απέχθειας, μέσα στην ελληνοκυπριακή κοινότητα, κατά των Τουρκοκυπρίων.

Σε αυτό το περιβάλλον προκύπτει η «εθνοτική» διάσπαση του κυπριακού ποδοσφαίρου. Το συμβούλιο ελληνοκυπριακών σταδίων (ΤΕΣΚ), επικαλούμενο τις έκτακτες συνθήκες και «την έξαψη και αναταραχή των πνευμάτων», αποφάσισε, στις 22 Οκτωβρίου του 1955, τον αποκλεισμό των τουρκοκυπριακών ομάδων από όλα τα ελληνοκυπριακά στάδια.

Στην ίδια συλλογιστική εντασσόταν και η απόφαση της ΚΟΠ λίγες μέρες αργότερα για προσωρινή αποβολή των τουρκοκυπριακών ομάδων από κάθε επίσημη ή ανεπίσημη δραστηριότητα της Ομοσπονδίας. Η ΚΟΠ ισχυριζόταν πως η απόφαση της δεν διαπνεόταν από φυλετικά η πολιτικά κίνητρα έναντι των τουρκοκυπριακών ομάδων, αλλά από την ειλικρινή προσπάθεια της να αποφευχθούν εξελίξεις που θα υπέθαλπαν διακοινοτικές ταραχές.

Η μοναδική ελληνοκυπριακή διαφωνία, στις μεθοδεύσεις της ΚΟΠ και του ΤΕΣΚ, διατυπώθηκε εκ μέρους του ΑΚΕΛ που διαμέσου του «Νέου Δημοκράτη», σημείωνε πως το ζήτημα του αποκλεισμού των τουρκοκυπριακών ποδοσφαιρικών σωματείων συνιστούσε ολέθρια τακτική που θα οδηγούσε στη διάσπαση του κυπριακού ποδοσφαίρου και στην όξυνση των διακοινοτικών σχέσεων, αφού η απόφαση δημιουργούσε «ψυχρότητα και συνεπώς περικλείει αδρό σπέρμα διαταραχής των σχέσεων Ελλήνων και Τούρκων».

Η απόφαση της ΚΟΠ υπήρξε πολιτικά επιπόλαιη και ανεύθυνη και εξυπηρετούσε πλήρως τις πολιτικές επιδιώξεις της τουρκοκυπριακής ηγεσίας, η οποία επιδίωκε να πείσει πως ήταν αδύνατη η συμβίωση των δύο κοινοτήτων.

Καθόλου τυχαία, ο τουρκοκυπριακός Τύπος «καλωσόρισε» την αναστολή των ποδοσφαιρικών συναντήσεων μεταξύ ελληνοκυπριακών και τουρκοκυπριακών ομάδων σημειώνοντας πως, η επιδείνωση των διακοινοτικών σχέσεων, καθιστούσε επιβεβλημένη την απόφαση.

Η ικανοποίηση της τουρκοκυπριακής ηγεσίας από την τροπή των γεγονότων διαφαίνεται και από την αστραπιαία της αντίδραση στις ελληνοκυπριακές ενέργειες. Σε συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στις 30 Οκτωβρίου, με την συμμετοχή τουρκοκύπριων ποδοσφαιρικών παραγόντων από ολόκληρη την Κύπρο, αποφασιζόταν η δημιουργία της «Τουρκοκυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου».

Η τουρκοκυπριακή Ομοσπονδία όριζε ως βασικότερη προτεραιότητα της την οικοδόμηση ενός ευρύτατου ποδοσφαιρικού δικτύου και την εξεύρεση πόρων για την οικοδόμηση ιδιόκτητων ποδοσφαιρικών σταδίων. Σε αυτό το πλαίσιο πραγματοποιήθηκε, στις 12 Νοεμβρίου 1955, συνάντηση με τον τούρκο Πρόξενο στην Κύπρο από τον οποίο ζητήθηκε σχετική οικονομική αρωγή.

Σε μια άλλη σημαντική, από απόψεως πολιτικής σημειολογίας, απόφαση η τουρκοκυπριακή ποδοσφαιρική Ομοσπονδία αποφάσισε τη δημιουργία μιας τουρκοκυπριακής εθνικής ομάδας. Η διαίρεση του κυπριακού ποδοσφαίρου καθίστατο πλέον γεγονός».
balla.com.cy

Ιστορία κυπριακού ποδοσφαίρου
« Τελευταία τροποποίηση: Σαβ 24 Νοέ 2018 22:51 από fon7 »

Αποσυνδεδεμένος ΠΑΣΟΛΕΣ

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 1.095
  • Η αρχή του τέλους ... ή ... το τέλος της αρχής;
    • Προφίλ
Στον κατακτητη δίνουν ύπαρξη και αναγνώριση.  Εύγε για την σαπίλα.

Παλιό άρθρο.  Νταξ.

Αποσυνδεδεμένος fon7

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 26.306
    • Προφίλ
Παράθεση
Η Εκτελεστική εξουσία ασκείται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ένα εντεκαμελές Υπουργικό Συμβούλιο που διορίζεται από τον Πρόεδρο. Σημειώνεται ότι οι Τουρκοκύπριοι από το 1963 αρνούνται τη συμμετοχή τους στην κυβέρνηση.

Η Νομοθετική εξουσία ασκείται από τη Βουλή των Αντιπροσώπων τα μέλη της οποίας εκλέγονται με καθολική ψηφοφορία με σύστημα απλής αναλογικής και για περίοδο πέντε ετών. Η Βουλή των Αντιπροσώπων περιλαμβάνει 80 έδρες (56 για τους Ελληνοκύπριους και 24 για τους Τουρκοκύπριους - οι 24 έδρες παραμένουν κενές).
Από την βίκι

Αν διαβάσεις τα παραπάνω άρθρα δεν είναι ακριβώς θέμα κατακτητή.Υπάρχουν και οι τουρκοκύπριοι στο νησί.Ακόμα και στο σημερινό κυπριακό κράτος έχουν θέσεις,άσχετα αν μένουν κενές.

Είναι 2 κοινότητες που έχουν έρθει σε απόσταση λόγω πολλών τραγικών γεγονότων.Κάποτε πρέπει να λυθούν τα θέματα και να ζήσουν ειρηνικά στο νησί.Γιατί να έχουμε μάνες να κλαίνε πάνω από μνήματα ή να υπάρχουν αγνοούμενοι δεν οδηγεί κάπου.

Εδώ ασχολούμαστε με το ποδοσφαιρικό κομμάτι.Να το δούμε τι γίνεται.Εκτός των τραγικών γεγονότων,υπάρχει μια προιστορία,μια ιστορία και ένα μέλλον.Καλό είναι να δούμε και άλλα κομμάτια της ιστορίας του νησιού και της κοινωνίας γενικότερα εκεί.Να μάθουμε κάποια πράγματα.