Τα λιοντάρια βγάζουν επιτέλους δόντια
Υπάρχουν κάποιες ομάδες που λες και τραβάνε το δράμα, δεν μπορούν να έχουν ηρεμία με τίποτα, ακόμα και όταν όλα πάνε καλά, τα πράγματα θα βρουν τρόπο να στραβώσουν. Ομάδες που παρά την ιστορία τους, μένουν μακριά από τίτλους, καταλήγουν να μονοπωλούν τους τίτλους των ειδήσεων για άσχημα γεγονότα. Μια από αυτές είναι κι η Σπόρτινγκ της Λισαβώνας, ένας από τους πιο σημαντικούς συλλόγους της Πορτογαλίας. Μια ομάδα που κάποτε ήταν 2η σε πρωταθλήματα στη χώρα και πλέον βλέπει από μακριά Μπενφίκα και Πόρτο. Με τελευταίο πρωτάθλημα το μακρινό 2002, η φετινή Σπόρτινγκ έχει φτάσει στο σημείο “δεν χάνεται αυτή η κούπα“, αλλά επειδή μιλάμε πάντα για την Σπόρτινγκ, αν δεν τελειώσει και μαθηματικά η υπόθεση θα είμαστε στο “πώς θα καταφέρει να χάσει και αυτή την κούπα”. Το πιο περίεργο όμως είναι ότι η Σπόρτινγκ προς το παρόν τα καταφέρνει με έναν δικό της παράλογο τρόπο, σχεδόν χωρίς σχέδιο. Μέσα σε λίγους μήνες, από τα λαϊκά δικαστήρια, φτάσαμε σε μια ονειρική πορεία. Ας τα πάρουμε όμως με τη σειρά.
Μετά από μία δεκαετία περίπου αποτυχιών, τα χρέη τού συλλόγου ήταν παραπάνω από 250 εκατομμύρια €. Το 2013, ο πρόεδρος Γκοντίνιο Λόπες παραιτήθηκε και ανέλαβε ο Μπρούνο ντε Καρβάλιο. Ο ντε Καρβάλιο θα γινόταν μια σημαντική προσωπικότητα στα επόμενα χρόνια, όχι μόνο στη Σπόρτινγκ, αλλά και στο ποδόσφαιρο της χώρας. Είχε χάσει την προεδρία για λίγες ψήφους το 2011, αλλά το 2013 πέτυχε μεγάλη νίκη. Ένας άνθρωπος που λατρεύει τη δημοσιότητα και φρόντισε από την αρχή να κάνει αισθητή την παρουσία του, ο ντε Καρβάλιο δεν δίσταζε να τα βάζει με οποιονδήποτε βρισκόταν απέναντί του. Το ξεκίνημά του ήταν καλό. Παρέλαβε τη Σπόρτινγκ 7η, σε μια τραγική σεζόν, και με τα χρέη που είπαμε. Γρήγορα ήρθε σε συμφωνία με τις τράπεζες και κατάφερε να σώσει τον σύλλογο από χρεοκοπία. Μείωσε χρέη, λειτουργικά έξοδα και μισθούς, ενώ παράλληλα έκλεισε συμφωνίες και απομάκρυνε τους μάνατζερ που έκαναν κουμάντο. Την ίδια στιγμή, σε ένα πρωτάθλημα που έχει αντιμετωπίσει ένα σωρό σκάνδαλο και στο οποίο υπάρχει πάντα κλίμα πόλωσης, η Σπόρτινγκ βρήκε τη φωνή της και σταμάτησε να είναι θεατής απέναντι στους άλλους δύο. Ο πρόεδρος κυνήγησε τη μεγαλύτερη διαφάνεια στη διαιτησία, προστατεύοντας την ομάδα του. Όλα αυτά άρεσαν στον κόσμο, ειδικά στους οργανωμένους οπαδούς.
Ο πρόεδρος ντε Καρβάλιο κοντά στους οπαδούς (πριν αρχίσει ο κατήφορος)
Τα πάντα όμως στο ποδόσφαιρο κρίνονται από την απόδοση στο χορτάρι. Εκεί αποθεώνεσαι, εκεί χάνεις τη λαϊκή στήριξη. Ο ντε Καρβάλιο επέλεξε κατά σειρά Ζαρντίμ, Μάρκο Σίλβα και Ζόρζε Ζεζούς. Επί Μάρκο Σίλβα, η Σπόρτινγκ κέρδισε το κύπελλο του 2015, σε ένα συγκλονιστικό παιχνίδι απέναντι στην Μπράγκα. Έχανε μέχρι το 84′ με 0-2, αλλά πήγε το ματς στα πέναλτι και κατέκτησε την πρώτη κούπα της από το 2008. Ο ντε Καρβάλιο στη συνέχεια έκανε το “κόλπο γκρόσο”, χρυσοπληρώνοντας τον Ζεζούς. Μπορεί να ήταν μια “περήφανη” αρπαγή, αφού η Σπόρτινγκ έδειξε δύναμη, κλέβοντας τον προπονητή της μισητής Μπενφίκα και χαρίζοντας μια ψυχολογική ανάσα στον κόσμο της, αλλά πολλοί είπαν ότι η αποπομπή του κυπελλούχου Μάρκο Σίλβα ήταν μεγάλο λάθος. Αρχικά, η επιλογή φάνηκε εξαιρετική, η Σπόρτινγκ έκανε καλή χρονιά, οδήγησε το πρωτάθλημα μέχρι και την 24η αγωνιστική, αλλά το φοβερό φίνις της Μπενφίκα την έφερε πρώτη με 2 βαθμούς διαφορά. Ο ντε Καρβάλιο επανεκλέχθηκε πανηγυρικά το 2017, αλλά ο Ζεζούς είδε την Σπόρτινγκ να τερματίζει 3η για δυο συνεχόμενες χρονιές και μάλιστα με διψήφια διαφορά βαθμών.
Ο συγκλονιστικός τελικός κυπέλλου του 2015
Το 2018 θα ήταν η μοιραία χρονιά για την Σπόρτινγκ και για τον ίδιο τον ντε Καρβάλιο. Ο πρόεδρος αρχίζει μια ανοιχτή κόντρα με τους παίκτες του, ενώ η αποτυχία φέρνει οργή στο κοινό του συλλόγου. Και κάπως έτσι έρχεται “ο πόλεμος του Αλκοτσέτε”. Η Σπόρτινγκ χάνει το εισιτήριο του Τσάμπιονς Λιγκ, αποκλείεται στην Ευρώπη και μια ωραία μέρα του Μαΐου του 2018, οργανωμένοι οπαδοί με κουκούλες κάνουν ντου στο προπονητικό κέντρο της ομάδας. Το ντου δεν μένει στα “προσέξτε καλά” ή σε βρισιές. Πέφτουν μπουνιές, κλοτσιές, μέχρι και επίθεση με ζώνη (!). Ο Ολλανδός Μπας Ντοστ, ο αρχισκόρερ της ομάδας, μεταφέρεται στο νοσοκομείο με χτυπήματα στο κεφάλι. Αυτή η μαύρη μέρα αποτέλεσε το τέλος της εποχής ντε Καρβάλιο. Ο πρόεδρος που απειλούσε να διώξει τους μισούς παίκτες του, θεωρείται ότι βρίσκεται πίσω από τα επεισόδια. Ο ίδιος το αρνείται.
Τα μέλη της Σπόρτινγκ έχουν άλλη άποψη, στη Γ.Σ. του συλλόγου τον Ιούνιο του 2018, το 71% ψηφίζει την καθαίρεσή του. Ο ντε Καρβάλιο γίνεται ο πρώτος πρόεδρος στην ιστορία της Σπόρτινγκ που αποπέμπεται. Ο ίδιος αμφισβητεί το αποτέλεσμα, αλλά αυτό δεν αλλάζει. Λίγο αργότερα, ξεκινά εισαγγελική έρευνα και τελικά ο ντε Καρβάλιο κατηγορείται για τρομοκρατία (!), απειλές, απαγωγές και ένα σωρό αδικήματα. Δεν υπάρχουν όμως πουθενά αποδείξεις, το κατηγορητήριο είναι κάπως βιαστικό, κυρίως για να ανταποκριθεί στο κοινό αίσθημα, δεν στοιχειοθετείται ποτέ. Τελικά, τον Μάρτιο του 2020, ο ντε Καρβάλιο αθωώνεται πανηγυρικά. Ο κόσμος που πήγε στο προπονητικό, δεν το έκανε κατόπιν εντολών του προέδρου. Η αλήθεια είναι όμως ότι οι συνεχείς επιθέσεις του προέδρου στους παίκτες, φρόντισαν να μεγαλώσουν την οργή του κόσμου. Ο ντε Καρβάλιο ίσως πονηρά πήγε να ρίξει τις ευθύνες στους παίκτες για να γλιτώσει τη διοίκηση, αλλά αυτό του γύρισε μπούμερανγκ και έτσι μετά από μια 5ετία αποχώρησε.
Ο πρόεδρος πριν γίνει πρόεδρος, κάπου στο Αφγανιστάν
Η αποπομπή ντε Καρβάλιο δεν ήταν όμως μια μέρα χαράς για τον σύλλογο. Με όλα τα αρνητικά της προσωπικότητάς του, άφησε μια καλύτερη Σπόρτινγκ από αυτή που ανέλαβε. Τόσο οικονομικά, όσο και αγωνιστικά. Ο φόβος ανάμεσα στον κόσμο ότι η Σπόρτινγκ θα γυρίσει στην προηγούμενη εποχή ανυποληψίας ήταν μεγάλος. Διάδοχος του ντε Καρβάλιο, ο Φρεντερικό Βαράντας. Βγαλμένος από οικογένεια Σπορτινγκίστας, ο Βαράντας σπούδασε ιατρική και μετά έγινε στρατιωτικός γιατρός. Και όταν λέμε για στρατό, μη φανταστείτε κάποιον που απλά έκανε εμβόλια και έδινε αναρρωτικές. Ο Βαράντας είναι κανονικό μαχίμι, καθώς πήγε στο Αφγανιστάν με τις ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις και μάλιστα σε εμπόλεμη ζώνη, παίρνοντας μάλιστα και μετάλλιο. Σίγουρα απαραίτητα συστατικά για έναν πρόεδρο που έχει να αναλάβει μια ομάδα με τόσο ταραχώδες παρελθόν.
Ο Βαράντας δεν ήταν απλώς οπαδός και μέλος του συλλόγου, αλλά και υπεύθυνος του ιατρικού τιμ του πριν αναλάβει πρόεδρος. Ανέλαβε ένα ποδοσφαιρικό τμήμα που έχασε παίκτες μετά το ντου, χάνοντας όχι μόνο αγωνιστικά, αλλά και οικονομικά, αφού έφυγαν σημαντικά περιουσιακά στοιχεία, χωρίς η ομάδα να αποζημιωθεί επαρκώς. Ο στρατιωτικός γιατρός δεν είχε εύκολο έργο. Η Σπόρτινγκ δεν μπόρεσε χτύπησε το πρωτάθλημα, αλλά χάρη στον Μπρούνο Φερνάντες κατέκτησε το κύπελλο εντυπωσιακά, επικρατώντας επί της Μπενφίκα και της Πόρτο. Αυτό το κύπελλο έδωσε μια σχετική περίοδο χάριτος που γρήγορα εξαντλήθηκε. Τα αποτελέσματα στο χορτάρι δεν ήρθαν, η Σπόρτινγκ την περσινή χρονιά τερμάτισε μόλις 4η, 22 βαθμούς μακριά από την κορυφή. Την ίδια στιγμή, ο Βαράντας άλλαζε τους προπονητές σαν τα πουκάμισα.
Πριν μόλις έναν χρόνο, ο κόσμος ζητούσε την παραίτηση του Βαράντας
Όλα αυτά έφεραν αντιδράσεις, άλλωστε ο Βαράντας κέρδισε με ελάχιστη διαφορά την προεδρία. Για να είμαστε ακριβείς, βγήκε 2ος σε ψήφους, αλλά καθώς οι ψήφοι των παλιών μελών μετρούν περισσότερο, πήρε τελικά την προεδρία. Δεν ήταν όμως μόνο οι αλλαγές προπονητές, καλοί παίκτες έφυγαν για να εξοικονομηθούν χρήματα και οι καινούριοι δεν βοηθούσαν. Οι οργανωμένοι οπαδοί δεν άργησαν να τα βάλουν με τον νέο πρόεδρο. Έτσι, πέρσι τον Φεβρουάριο επιτέθηκαν σε μέλη της διοίκησης και τα χτύπησαν, ενώ αρκετοί συγκεντρώθηκαν έξω από το γήπεδο της ομάδας, ζητώντας την αποχώρησή του προέδρου και νέες εκλογές. Ο Βαράντας πάντως δεν πτοήθηκε. Αναγκαζόταν να κυκλοφορεί με φρουρούς εξαιτίας των απειλών, αλλά πέρσι έθεσε εαυτόν στην επιστήμη, καθώς ξανάβαλε τα ιατρικά του κατά τη διάρκεια της πανδημίας, βοηθώντας στο νοσοκομείο, κάνοντας μέχρι και 12ωρες βάρδιες στη μάχη ενάντια στον κορωνοϊό.
Όλα αυτά δεν θα είχαν σημασία και δεν θα άξιζαν ένα άρθρο, αν μια σειρά γεγονότων δεν δημιουργούσε ένα ντόμινο προπονητικών αλλαγών. Το καλοκαίρι του 2019 ο ΠΑΟΚ χάνει ξαφνικά τον Λουτσέσκου και βρίσκεται σε αναζήτηση προπονητή. Αναγκάζεται να δώσει χρήματα για να σπάσει το συμβόλαιο του Άμπελ Φερέιρα με την Μπράγκα. Η τελευταία, με τον χρόνο να την πιέζει, καταλήγει στη λύση του Σα Πίντο. Η ομάδα κάνει κακή σεζόν κι ο Σα Πίντο απολύεται. Αντικαταστάτης είναι ο 34χρονος Ρούμπεν Αμορίμ. Σε ηλικία που άλλοι παίζουν μπάλα, αναλαμβάνει την Μπράγκα τον Ιανουάριο του 2020. Ο Αμορίμ, παλιότερα διεθνής χαφ της Μπενφίκα και ξάδερφος του Νταβίντ Σιμάο, γνωστού για το αποτυχημένο πέρασμά από την ΑΕΚ, δεν έχει σχεδόν τίποτα να επιδείξει προπονητικά. Σταμάτησε την καριέρα του στα 32 του και πρώτη προπονητική δουλειά του ήταν μια άσημη ομάδα Γ’ εθνικής. Εκεί όμως αποδείχθηκε ότι δεν είχε κατάλληλο δίπλωμα προπονητή, με αποτέλεσμα η ομάδα να τιμωρηθεί με αφαίρεση βαθμών. Ο Αμορίμ τελικά δικαιώθηκε, αλλά για λόγους ευθιξίας παραιτήθηκε. Από τον Ιανουάριο του 2019 και το πέρασμά του από την άγνωστη Κάζα Πία, φτάνουμε στον Σεπτέμβριο, όταν και αναλαμβάνει τη 2η ομάδα της Μπράγκα.
Ο αναμορφωτής της Σπόρτινγκ. Ο Ρούμπεν Αμορίμ μόλις στα 36 του και με ελάχιστη προπονητική εμπειρία, πάει να καταφέρει κάτι που έγινε τελευταία φορά το 2002.
Ο Αμορίμ, με 11 μόλις ματς στην Μπράγκα Β’ (και απ’ ό,τι λέγεται χωρίς το κατάλληλο πτυχίο για Α’ Εθνική), αντικαθιστά τον Σα Πίντο κι οι περισσότεροι γελάνε. Κι όμως. Η Μπράγκα ξεκινά με 5 σερί νίκες, εκ των οποία ένα μαγικό 1-7 επί της Μπελενένσες, ένα 1-2 μέσα στο Οπόρτο επί της Πόρτο και στη συνέχεια δύο νέες νίκες με Πόρτο και Σπόρτινγκ στο Λιγκ Καπ, το οποίο και κατακτά. Τα απίστευτα δεν σταματούν εκεί. Ο Βαράντας αποφασίζει να αλλάξει ακόμα μια φορά προπονητή στη Σπόρτινγκ και επιλέγει τον Αμορίμ που δεν έχει μετά βίας ένα τρίμηνο στην Μπράγκα. Η Μπράγκα καταφέρνει κάτι μοναδικό, να πουλήσει προπονητή για δεύτερη φορά μέσα στην ίδια σεζόν. Τα “λιοντάρια” της Λισαβώνας, έχουν πάρει ζεστό χρήμα από τον Μπρούνο Φερνάντες και αποφασίζουν να δώσουν 10 εκατομμύρια € για έναν κόουτς με προϋπηρεσία 13 αγώνων στην Μπράγκα. Η καζούρα στην Πορτογαλία πάει σύννεφο κι οι ίδιο οι οπαδοί της Σπόρτινγκ, μαθημένοι σε όλα τα παράλογα, γελάνε με τα χάλια τους. Η οργή για τον Βαράντας μεγαλώνει. Η ομάδα τους έχει μόλις κάνει μια από τις ακριβότερες μεταγραφές προπονητή ποδοσφαίρου (3η ακριβότερη μετά τον Βίλας Μπόας και τον Μπρένταν Ρότζερς) για έναν άνθρωπο με προπονητική εμπειρία ενός εξαμήνου. Κι όμως, αυτό το γαϊτανάκι αλλαγών δικαιώνει στο τέλος τον Βαράντας και τη διοίκηση της Σπόρτινγκ. Τερματίζει μεν 4η πέρσι, αλλά βάζει τις βάσεις και φέτος κάνει απίστευτα πράγματα μέχρι στιγμής.
Ο Αμορίμ δείχνει ότι τα αποτελέσματα στην Μπράγκα πέρσι δεν ήταν τυχαία. Δουλεύει πολύ, βγάζει νέους παίκτες και έχει μια ομάδα προς το παρόν αήττητη στο πρωτάθλημα, με σημαντική διαφορά από τη 2η θέση. Βασίζεται σε ένα ιδιότυπο 3-4-3, μια άμυνα που δεν δέχεται γκολ με τίποτα, καθώς οι πλάγιοι χαφ μετατρέπουν την αμυντική τριάδα σε πεντάδα. Αυτή τη στιγμή, η ομάδα του δείχνει το μεγάλο φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου, αλλά όπως είπαμε και στην αρχή, όταν μιλάς για τη Σπόρτινγκ πρέπει να είσαι επιφυλακτικός. Έτσι κι αλλιώς πάντως, έχει φτιάξει ήδη το όνομά του και ήδη ακούγεται ενδιαφέρον από τις Λέστερ και Λιντς (σε περίπτωση που ο Μπιέλσα δεν ανανεώσει). Ο γιατρός-πρόεδρος Βαράντας όμως, έχει φροντίσει ήδη, βάζοντας μια ρήτρα 20 εκατομμυρίων Ευρώ. Και σίγουρα, όσοι πέρσι μαζεύονταν έξω από το στάδιο ζητώντας την παραίτησή του, φέτος έχουν μετανιώσει, βλέποντας την ομάδα τους να μάχεται για το πρώτο πρωτάθλημα από το μακρινό 2002. Τα συνηθισμένα λαϊκά δικαστήρια, μοιάζουν παρελθόν.
blog.stoiximan.gr
El Sombrero