Η πραμάτικότητα βέβαια είναι λίγο διαφορετική.
Εμείς είμαστε οι τελευταίοι που θα πρέπει να μιλάμε για χόρτο, επειδή έχουμε φάει αρκετό και φυσικό και πλαστικό και λασπωτό και κουτό, για άλλο χόρτο δε γνωρίζω.
Πάντος τα θέματα χλοοταπήτων τα γνωρίζουν οι ειδικοί … ας τα συζητάμε όμως, μέχρι να έρθουν.
Από τη στιγμή που επιλέγεις να παίζεις σε τεχνητό χλοοτάπητα, πέρα από το να έχεις 2 διαφορετικά ζεύγη παπουτσιών, το επικίνδυνο είναι να μπαινοβγαίνεις από τον τεχνητό χλοοτάπητα της έδρας σου στο φυσικό χλοοτάπητα όλων των υπόλοιπων ομάδων για εκτός παιχνίδια σου.
Άλλο, το να είχαν όλες πλαστικούρα.
Θα μου πείτε ότι, εντάξει, φιλοξενούμε και ομάδες … 15/15 που θα δυσκολευτούν.
Ναι, φιλοξενείς ομάδες, αλλά εσύ παίζεις 15 και η φιλοξενούμενη 1 και εσύ θα «τα έχεις παίξει» από γόνατα.
Πρόκειται, για εντελώς διαφορετικά περιβάλλοντα σχετικά με την απορρόφηση και μη εκτόνωση των κραδασμών με αποτέλεσμα την καταπόνηση του μυϊκού - στηρικτικού συστήματος, έναντι του φυσικού περιβάλλοντος και του υποστρώματος αντίστοιχα.
Δηλαδή, κάτι που μπορεί να είναι πλεονέκτημα στην έδρα σου είναι μειονέκτημα στα εκτός έδρας σου και λιγότερο μειονέκτημα για τις φιλοξενούμενες, ωστόσο όμως το πλαστικό είναι ανεβάζει ταχύτητες και χρειάζεται ευκίνητους – γυμνασμένους παίκτες για γρήγορες παίκτες, όπως πολύ σωστά λέει ο pagourenko1966.
Για το τι θα γίνεται με τα νερά που πέφτουν στα Ιωάννινα, δε γνωρίζω τι είδους στραγγιστικό σύστημα απαιτεί ο τεχνητός χλοοτάπητας, αν και από χέρι δεν ενδείκνυνται για υγρά περιβάλλοντα, λόγο ολισθηρότητας.
Οπότε δε μπορείς να πεις ότι τελειώνω με δαπάνες συντήρησης φυσικού τάπητα και έχω και τις προπονήσεις μου εντός γηπέδου … γιατί το στάδιο είναι χώρος άθλησης - προπόνησης και των Σωματείων του κλασικού αθλητισμού.
Θα μου πεις πάλι ότι, οι προπονήσεις στην Ανατολή ή στο Π-Ηπειρωτικό … τότε τα πράματα γίνονται ακόμα πιο δύσκολα από το 1 στο άλλο, έστω και χωρίς παπαγάλο.
Υπάρχουν ωραίοι σπόροι για φυσικό χλοοτάπητα και για οποιεσδήποτε κλιματικές συνθήκες, αρκεί να πληρώσεις καλά.
Κάνεις την καλλιέργεια πάνω σε 1 κατάλληλο υπόστρωμα και με ότι αυτό συνεπάγεται τεχνικά και στη συνέχεια το συντηρήσεις και το προστατέυεις από πάγους, καθιζήσεις και καφροχημικά.
Για τον τεχνητό χλοοτάπητα,
περισσότερα γνωρίζει ο ειδικός, που τον δούλεψε καλά.