Θα αντέξει ο αθλητισμός;
Παρασκευή, 26 Οκτωβρίου 2012 | Βαρβάρα Αγγέλη
Μετά από δεκαετίες, οι αθλητικοί χώροι της πόλης χάνουν τον… εθνικό τους χαρακτήρα. Το κλειστό γυμναστήριο, το κολυμβητήριο, η πίστα κωπηλασίας, το στάδιο των Ζωσιμάδων, οι εγκαταστάσεις στο Πανηπειρωτικό, τα γήπεδα, όλα όσα βρίσκονται υπό τη σκέπη του Πανηπειρωτικού Εθνικού Αθλητικού Κέντρου Ιωαννίνων, περνούν στα διαχειριστικά χέρια της Περιφέρειας Ηπείρου. Καλύτερα ή χειρότερα; Απάντηση εύκολη δεν υπάρχει, όσο η οικονομική κρίση κάνει κουμάντο.
Καταρχήν, η μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων σχετικά με τον αθλητισμό στην τοπική αυτοδιοίκηση δεν έρχεται από το πουθενά: περιλαμβάνεται στον «Καλλικράτη», ενός «Καλλικράτη» που έχει κατηγορηθεί, και δικαίως, ότι μεταφέρει αρμοδιότητες, χωρίς όμως να μεταφέρει επαρκείς πόρους. Το ίδιο συμβαίνει και σε αυτή την περίπτωση, με την περιφερειακή αρχή να δέχεται αγόγγυστα τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων συνοδεία λίγων πόρων και να εγκρίνει στο Περιφερειακό Συμβούλιο, κατά την προχτεσινή του συνεδρίαση, μια γεμάτη με ασάφειες προγραμματική σύμβαση μεταξύ Περιφέρειας Ηπείρου και Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού. Σημειωτέον δε ότι η Περιφέρεια Ηπείρου επιτάχυνε τις διαδικασίες για τη «μετακόμιση» των αθλητικών κέντρων, πριν ενεργοποιηθεί η σχετική διάταξη του «Καλλικράτη».
Επί της προγραμματικής σύμβασης λοιπόν, η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, για τα επόμενα τρία χρόνια, θα πληρώνει τους μισθούς των πέντε-έξι υπαλλήλων, ετήσιου κόστους 120.000 ευρώ, που δουλεύουν σήμερα ενώ αναλαμβάνει και την υποχρέωση να καλύπτει μέρος των εξόδων λειτουργίας και συντήρησης των αθλητικών εγκαταστάσεων. Το ποσό που θα δίνει, θα είναι ετησίως 200.000 ευρώ ή μέχρι 200.000 ευρώ. Στη σύμβαση, υπάρχουν δύο διαφορετικές διατυπώσεις επί του ποσού χρηματοδότησης, αφήνοντας το περιθώριο για παρερμηνείες και ελιγμούς. Επιπλέον, ακόμα και αν το ποσό είναι 200.000 ευρώ (χωρίς το «μέχρι»), τίποτα δεν δεσμεύει το υπουργείο να τα δώσει. Επί του πρακτέου δηλαδή, η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού θα κάνει ό,τι κάνει και τώρα: Θα χρηματοδοτεί τις εγκαταστάσεις όποτε έχει χρήματα και αν θέλει, με τη διαφορά ότι πια δεν θα έχει μόνη της την ευθύνη.
Ακόμα και αν τηρήσει με ευλάβεια τη σύμβαση, τα χρήματα δεν φτάνουν. Ο πρόεδρος της διοίκησης του Πανηπειρωτικού Εθνικού Αθλητικού Κέντρου Ιωαννίνων Γιώργος Σουκουβέλος αναγνωρίζει αυτή την πραγματικότητα: «Δεν έχουμε κάνει ακόμα προϋπολογισμό, αλλά σίγουρα τα έξοδα υπερβαίνουν τα 400.000 ευρώ τον χρόνο. Πιστεύω ότι η Περιφέρεια δεν θα αφήσει τους χώρους αυτούς να καταρρεύσουν. Το ίδιο ισχύει και για τον δήμο Ιωαννιτών, με τον οποίο έχουμε ξεκινήσει διαδικασίες για την τοποθέτηση θερμοσυσσωρευτών στην πισίνα του ΕΑΝΚΙ για να μειώσουμε τα έξοδα». Πού θα βρεθούν, ωστόσο, τα υπόλοιπα χρήματα; Στην προγραμματική σύμβαση αναγράφεται αόριστα ότι το υπόλοιπο ποσό για τη λειτουργία και συντήρηση των αθλητικών κέντρων θα το διαθέσει η Περιφέρεια Ηπείρου, η οποία όμως δεν έχει πει από πού θα τα βρει, από τη στιγμή που οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι (ΚΑΠ) όλο και μειώνονται.
Το αντάλλαγμα
Η περιφερειακή αρχή δεν φαίνεται να ανησυχεί και προβάλλει την υπογραφή της προγραμματικής αυτής σύμβασης ως μια επιτυχία, μιας προγραμματικής σύμβασης που ήρθε… από τον ουρανό στο Περιφερειακό Συμβούλιο, ξαφνιάζοντας ακόμα και τους περιφερειακούς συμβούλους της πλειοψηφίας. Και δικαιολογημένα, αφού στην ατζέντα της ημερήσιας διάταξης το θέμα που αναγραφόταν ήταν: «Σχετικά με προγραμματικές συμβάσεις της Περιφέρειας Ηπείρου με τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού για την υλοποίηση αθλητικών έργων στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων». Τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου ήταν προετοιμασμένα να ακούσουν τι θα γίνει με το β’ κλειστό γυμναστήριο και με την ημιτελή αίθουσα βαρέων αθλημάτων. Γι’ αυτά τα έργα άκουσαν πολύ λίγα, και μάλιστα τα νέα ήταν δυσάρεστα. Όπως είπε ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης, ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιάννης Ιωαννίδης, με τον οποίο συναντήθηκε τις προηγούμενες μέρες, δεν υπάρχουν πόροι για κατασκευή έργων. «Μόλις μπουν χρήματα, θα κοιτάξω -μου είπε- να ανανεώσουμε τις προγραμματικές συμβάσεις για τα έργα του β’ κλειστού γυμναστηρίου και της αίθουσας βαρέων αθλημάτων» τόνισε. Ο κ. Καχριμάνης δεν έφυγε όμως… άπραγος από τη συνάντηση: Πήρε μαζί του την προγραμματική σύμβαση για τη διαχείριση και λειτουργία των αθλητικών κέντρων της πόλης (σ.σ. στην υπόλοιπη Ήπειρο τα αθλητικά κέντρα είναι δημοτικά). «Να γίνει η διαχείριση από την τοπική κοινωνία. Έχω μιλήσει με τον δήμαρχο, και αν θέλει, μπορεί να συμμετάσχει στην προγραμματική σύμβαση» πρόσθεσε. Ο δήμαρχος Ιωαννιτών Φίλιππας Φίλιος φέρεται να συμφωνεί με την ανάληψη της αρμοδιότητας από την Περιφέρεια κι όχι από τον Δήμο, λόγω και της μεγάλης οικονομικής δυσχέρειας που υπάρχει στους Δήμους με τη συσσώρευση αρμοδιοτήτων. Ωστόσο, δημοσίως, δεν έχει πάρει θέση. Υπενθυμίζεται πάντως ότι πέρσι την άνοιξη είχε καταθέσει το αίτημα στο υπουργείο για παραχώρηση της χρήσης στον Δήμο του εθνικού σταδίου, του πανηπειρωτικού αθλητικού κέντρου και του ΕΑΝΚΙ.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου, η πρώτη αντίδραση ήρθε από τον επικεφαλής της παράταξης «Ήπειρος, Τόπος να Ζεις» Βαγγέλη Αργύρη, ο οποίος ανέφερε ότι τα αθλητικά κέντρα είναι υπόθεση του Δήμου και όχι της Περιφέρειας. «Όλα τα κάνετε για να έχετε μια φίλα προσκείμενη διοίκηση, όταν είδατε ότι θα αλλάξει το διοικητικό συμβούλιο. Γι’ αυτό ζητήσατε τη διαχείριση» ανέφερε, κατηγορώντας τον περιφερειάρχη επί της ουσίας ότι κάνει πολιτικά παιχνίδια με τα αθλητικά κέντρα. Εκτενής ήταν η τοποθέτηση του περιφερειακού συμβούλου Μάκη Χατζηεφραιμίδη, ο οποίος εκτίμησε ότι ο «Καλλικράτης» μιλάει για τοπική αυτοδιοίκηση, κι όχι για περιφερειακή αυτοδιοίκηση όσον αφορά τις αθλητικές υποδομές. «Απορώ όμως πώς ο δήμαρχος Ιωαννίνων και το δημοτικό συμβούλιο δεν ασχολούνται με το θέμα. Πολίτες άλλου δήμου θα αθλούνται σ’ αυτές τις εγκαταστάσεις;» διερωτήθηκε. Στη συνέχεια ανέφερε ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο δεν νομιμοποιείται να ψηφίσει τη σύμβαση από τη στιγμή που δεν είναι καταγεγραμμένο το ύψος της χρηματοδότησης της Περιφέρειας. «Οφείλατε να κάνατε μια απλή μελέτη βιωσιμότητας, όπου θα φαίνεται το μέγιστο και το ελάχιστο ποσό λειτουργίας των αθλητικών εγκαταστάσεων» τόνισε και κατηγόρησε τον περιφερειάρχη ότι «επιδιώκει βραχυπρόθεσμα πολιτικά οφέλη, πελατειακή και ψηφοθηρική σκοπιμότητα».
Οι επικεφαλής των υπόλοιπων παρατάξεων της αντιπολίτευσης εξέφρασαν την αμφιβολία τους για το αν η Περιφέρεια έχει τις οικονομικές δυνατότητες να αντέξει τη νέα αρμοδιότητα. Ο Γιάννης Παπαδημητρίου της παράταξης «ΑΥ.ΡΙ.Ο. για την Ήπειρο» εξέφρασε επιπλέον την έντονη ανησυχία του για το τι μέλλει γενέσθαι «μετά την αποχώρηση της κεντρικής διοίκησης από τις αυτονόητες υποχρεώσεις της, με την πλήρη συνενοχή της Περιφέρειας Ηπείρου». Για τον κ. Παπαδημητρίου, η συγκεκριμένη προγραμματική σύμβαση, με τις ασάφειές της, ανοίγει τον δρόμο για την ιδιωτικοποίηση των μεγάλων αθλητικών εγκαταστάσεων των Ιωαννίνων.
Τριγμοί και εντός της περιφερειακής αρχής
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Παντελής Κολόκας έκανε την παρατήρηση ότι για να αντέξουν τα αθλητικά κέντρα, θα πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις μείωσης των εξόδων, προτείνοντας χαρακτηριστικά την αντικατάσταση των λαμπτήρων με λιγότερο ενεργοβόρους.
Η παρέμβαση όμως που προκάλεσε αίσθηση ήταν αυτή του θεματικού αντιπεριφερειάρχη Γιάννη Καραμπίνα, ο οποίος κατέθεσε δική του πρόταση προς ψήφιση. Όπως είπε ο κ. Καραμπίνας στον «Η.Α.», η προγραμματική σύμβαση χρειάζεται πολλές βελτιώσεις, ενώ εκτίμησε ότι τα πολλά χρέη που υπάρχουν, δεν θα επιτρέψουν στα αθλητικά κέντρα να «αναπνεύσουν». «Πρέπει να δοθούν 400.000 ευρώ σε εφάπαξ στους 10 υπαλλήλους που έχουν συνταξιοδοτηθεί. Ποιος θα τα δώσει αυτά; Ποιος θα πληρώσει τα χρέη προς τη ΔΕΥΑΙ; Τι θα γίνει με τη σκεπή στο ΕΑΝΚΙ;» διερωτήθηκε. Εξέφρασε δε την απορία του για ποιο λόγο η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού κρατά και χρηματοδοτεί τα υπόλοιπα εθνικά στάδια, και όχι αυτό των Ιωαννίνων.
Αναμφίβολα, όλα προέρχονται και καταλήγουν στην οικονομική κρίση. Με την κίνησή της αυτή, η Περιφέρεια Ηπείρου δεσμεύεται ότι δεν θα διεκδικήσει άλλα χρήματα από την πολιτεία πέραν αυτών που προβλέπονται στη σύμβαση. Το δικαίωμα της διεκδίκησης χρημάτων για τον υπάρχοντα αθλητισμό της πόλης χάνεται για τρία χρόνια. Το καλό είναι όμως ότι η κοινωνική πίεση για ανοιχτούς και ασφαλείς αθλητικούς χώρους θα είναι άμεσα αντιληπτή από τους νέους διαχειριστές.
agon.gr