H ιστορια της Παρμα με τον ΠΑΣ μοιαζουν σε πολλα...
Διαβαστε παρακατω και θα δειτε ποσα κοινα εχουμε... Α και μεσα σε αυτο κ ο υποψηφιος επενδυτης
Αρθρο του gazetta.gr.... Tα bold δικα μου
Fallimento...
Από τους πανηγυρισμούς για την Ευρώπη, στον κίνδυνο πτώχευσης. Το gazzetta.gr καταγράφει το μυστήριο δράμα της Πάρμα.
Το 2014 υποτίθεται ότι θα ήταν υπέροχο για την Πάρμα. Ο σύλλογος συμπλήρωνε 100 χρόνια ζωής και η ομάδα του Ρομπέρτο Ντοναντόνι ενθουσίαζε τους τιφόζι και κέρδιζε τον θαυμασμό όλης της Ιταλίας. Οι Παρμέντσι κατάφεραν να παραμείνουν αήττητοι επί 19 αγωνιστικές την περσινή σεζόν, έπαιξαν όμορφο ποδόσφαιρο και το τέλος του πρωταθλήματος, τον Μάιο, τους βρήκε να πανηγυρίζουν την έξοδο στην Ευρώπη. Ετσι νόμιζαν τουλάχιστον... Γιατί από εκείνη την στιγμή άρχισε ένα θρίλερ που απειλεί να εξαφανίσει μια ομάδα που την δεκαετία του '90 και ως τις αρχές του νέου αιώνα ήταν στο κλαμπ των «επτά αδελφών» του Calcio (Γιουβέντους, Μίλαν, Ιντερ, Ρόμα, Λάτσιο, Φιορεντίνα, Πάρμα).
Τα προβλήματα άρχισαν μόλις λίγες μέρες μετά το τέλος του περσινού πρωταθλήματος. Η Πάρμα έχει καταφέρει, στην τελευταία αγωνιστική, να πάρει από την Τορίνο το τελευταίο εισιτήριο για το Europa League αλλά με όσο κόπο το κέρδισε, τόσο εύκολα το έχασε... Η ποδοσφαιρική ομοσπονδία και η Lega ανακοινώνουν ότι οι Κροτσιάτι δεν μπορούν να παίξουν στην Ευρώπη για οικονομικούς λόγους και ο πρόεδρος Τομάζο Γκιράρντι ανακοινώνει με την σειρά του ότι θα προσφύγει σε όποιο δικαστήριο, εντός ή εκτός Ιταλίας, χρειαστεί. Προσέφυγε αλλά το αποτέλεσμα δεν άλλαξε... Η Πάρμα έχασε την θέση της από την Τορίνο και ο λόγος είχε να κάνει με την μη καταβολή φόρων για όλα τα συμβόλαια που είχε ο σύλλογος. Πόσα ήταν αυτά; Το γεγονός ότι το περασμένο καλοκαίρι η διοίκηση έπρεπε να βρει την λύση για... 93 συνιδιοκτησίες, τα λέει όλα.
Ο αποκλεισμός από την Ευρώπη είχε ως συνέπεια ο ενθουσιασμός να μετατραπεί αρχικά σε οργή, η οργή στη συνέχεια έγινε απογοήτευση και αυτό πέρασε πρώτα στην ομάδα και μετά σε όσους ήταν γύρω της. Το κακό, όμως, για τους οπαδούς της Πάρμα δεν ήταν το απαγορευτικό από τις Αρχές για την συμμετοχή στο Europa League. Το κακό ήταν ότι αυτό θα ήταν το λιγότερο που θα τους απασχολούσε στη συνέχεια. Μια συνέχεια που εξελίσσεται σε μυστήριο αφού κανείς δεν μπορεί να προβλέψει ποια θα είναι η κατάληξη.
Η φετινή σεζόν άρχισε με άσχημα αποτελέσματα αλλά στο «Ενιο Ταρντίνι» δεν ανησύχησαν όσο θα έπρεπε. Στο κάτω-κάτω, το ίδιο είχε γίνει πάνω-κάτω και πέρυσι. Φέτος, όμως, δεν υπήρχε γυρισμός και αποδείχθηκε γρήγορα. Η ομάδα δεν είχε καμία σχέση με πέρυσι, ο κόσμος δεν πίστευε ότι μπορεί να επαναληφθεί κάτι ανάλογο με την περασμένη σεζόν και ο Ντοναντόνι με τους παίκτες του υποδείχθηκαν ως υπεύθυνοι, χωρίς όμως να είναι τέτοιοι. Ο πρόεδρος Τομάζο Γκιράρντι, οργισμένος ακόμη για όσα έγιναν και στέρησαν την ευρωπαϊκή συμμετοχή, είχε ανακοινώσει μέσα στο καλοκαίρι ότι πουλάει τις μετοχές του, δεν ασχολήθηκε καθόλου με την ομάδα και τελικά το έκανε προς το τέλος του Αυγούστου, όταν πλέον η αντίστροφη μέτρηση είχε αρχίσει.
Οι οπαδοί έπαψαν να στηρίζουν την διοίκηση αφού είχαν κάνει την εμφάνιση τους δημοσιεύματα για οικονομικά προβλήματα και αυτά επιβεβαιώθηκαν σύντομα. Τον Οκτώβριο ο Γκιράρντι ανακοινώνει ότι οι μετοχές είναι ξανά προς πώληση και εμφανίζεται αισιόδοξος για την επόμενη μέρα, λέγοντας ότι υπάρχει σοβαρό ενδιαφέρον από υποψήφιους επενδυτές. Δεν κατονόμασε κανέναν αλλά αυτό δεν ήταν και μεγάλο πρόβλημα. Αυτό εμφανίστηκε μετά, όταν η Πάρμα άρχισε να χάνει την μία προθεσμία μετά την άλλη για καταβολή οφειλών, με συνέπεια να γίνει ορατός ο κίνδυνος αφαίρεσης βαθμών. Ο κίνδυνος, τελικά, έγινε βεβαιότητα στις 18 Νοεμβρίου, όταν ο Γκιράρντι παραδέχθηκε ότι τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά.
«Είμαστε σε συζητήσεις για την πώληση των μετοχών και περιμέναμε ότι όλα θα είχαν τελειώσει τώρα. Η πώληση ήταν προγραμματισμένο να γίνει ως τις 10 Νοεμβρίου προκειμένου να προλάβει η Πάρμα την προθεσμία της 15ης Νοεμβρίου για την καταβολή οφειλών αλλά κάτι τέτοιο δεν έγινε και η ευθύνη δεν είναι δική μας. Δυστυχώς θα υπάρξει αφαίρεση βαθμών και θέλω να απολογηθώ σε όλους για αυτό. Αυτή την στιγμή έχουμε πρόβλημα ρευστότητας, το οποίο όμως θα λυθεί τους προσεχείς μήνες. Υπάρχει σοβαρό ενδιαφέρον εντός και εκτός Ιταλίας για τις μετοχές της Πάρμα».
Αυτό το «εκτός Ιταλίας» κίνησε το ενδιαφέρον του Τύπου και τον Δεκέμβριο τα πράγματα άρχισαν να γίνονται πιο ξεκάθαρα. Ή τουλάχιστον έτσι νόμιζαν όλοι γιατί τελικά έγιναν πιο μπερδεμένα και πολύ πιο δύσκολα για την Πάρμα. Στις 19 Δεκεμβρίου ο Πιέτρο Ντόκα ανακοίνωσε ότι είναι ο νέος ιδιοκτήτης και υποσχέθηκε ότι όλα θα στρώσουν άμεσα αλλά αυτό κράτησε μόλις 24 ώρες. Μία μέρα μετά, ο Ντόκα με νέα ανακοίνωση του υποστήριξε ότι δεν υπάρχει καμία συμφωνία με τον Γκιράρντι και οι μετοχές παραμένουν σε αυτόν. Οι Ιταλοί άρχισαν να ψάχνουν στοιχεία για τον άνθρωπο που βγήκε στο προσκήνιο και τα αποτελέσματα της έρευνας της Gazzetta dello Sport δεν ήταν και τα πιο ενθαρρυντικά για τους τιφόζι.
Ο Πιέτρο Ντόκα ονομάζεται κανονικά Πετρίκ Ντόκα, είναι ιδιοκτήτης κοσμηματοπωλείου στο κέντρο της Πιατσέντζα και μέτοχος της εταιρίας Taci Oil Italia. Η Taci Oil Italia είναι η εταιρία του Αλβανού Ρεζάρτ Τάτσι, ο οποίος στο παρελθόν προσπάθησε ανεπιτυχώς να αγοράσει τις μετοχές της Μπολόνια και στη συνέχεια της Μίλαν... Φίλος του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, έχει καλές σχέσεις με τον Αντριάνο Γκαλιάνι και στην υπόθεση Πάρμα όρισε ως μεσάζοντα για να φέρει σε πέρας τις διαπραγματεύσεις τον δικηγόρο Φάμπιο Τζιορντάνο. Ποιος είναι αυτός; Πριν λίγα χρόνια εμφανίστηκε ως εκπρόσωπος ενός fund που ήθελε να πάρει τις μετοχές της Μπάρι αλλά τελικά δεν τα κατάφερε. Εκτός αυτού, στις 4 Απριλίου 2014, η εταιρία πετρελαίου Giordano Fabio Sas, της οποίας ήταν μεγαλομέτοχος με 79%, κήρυξε πτώχευση...
Οπως και να έχει, η Πάρμα ανακοίνωσε στα τέλη του 2014 ότι πέρασε τελικά στα χέρια Ρωσοκύπριων επιχειρηματιών, χωρίς όμως να αναφερθεί έστω ένα όνομα. Πρόεδρος, όμως, ορίστηκε ο Ερμίρ Κόντρα, ο οποίος είναι μέτοχος της εταιρίας Taci Oil, του Ρεζάρτ Τάτσι. Ο νέος επικεφαλής της διοίκησης δήλωσε ότι στη μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου θα ξοδευτούν και 20 εκατ. ευρώ αν χρειαστεί προκειμένου η ομάδα να ενισχυθεί και να αποφύγει τον υποβιβασμό αλλά αυτά τα λεφτά δεν δόθηκαν ποτέ, εκτός κι αν κόστισε 20 εκατ. ευρώ η απόκτηση του... Αντόν Λίλα από τον ΠΑΣ Γιάννινα. Ο Ντοναντόνι και οι παίκτες του ουσιαστικά το πήραν απόφαση ότι ο υποβιβασμός δεν θα αποφευχθεί και αυτό μάλλον οριστικοποιήθηκε στις 25 Ιανουαρίου, μετά το 1-2 από την Τσεζένα στο «Ενιο Ταρντίνι».
Μετά το τέλος του αγώνα, οι Boys απαιτούν από τους ποδοσφαιριστές να πάνε μπροστά από την Curva Nord για να τα ακούσουν και αυτοί που πήγαν ήταν ο προπονητής Ντοναντόνι και οι Κασάνο, Παλέτα, Λουκαρέλι και Γκαλόπα. Απαντες, εξήγησαν στους τιφόζι ότι η οικονομική κατάσταση είναι δραματική και ότι η τελευταία φορά που πληρώθηκαν ήταν τον... Ιούλιο. «Αν δεν πληρώνεστε, μείνετε σπίτια σας», ήταν η απάντηση των οπαδών και μία μέρα μετά ο Κασάνο κίνησε τις νομικές διαδικασίες για να λύσει το συμβόλαιο του -και το έλυσε- όπως και ο Ντε Τσέλιε διέκοψε τον δανεισμό του και επέστρεψε στη Γιουβέντους. Οσο για τον Παλέτα, πήρε μεταγραφή για την Μίλαν.
Την ημέρα που ο Κασάνο έβαλε τους δικηγόρους για να μείνει ελεύθερος, στις 26 Ιανουαρίου, η Πάρμα δέχθηκε ακόμη ένα χτύπημα αφού στα Τίρανα η αλβανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι η Taci Oil είναι μία από τις εταιρίες που θα πρέπει να πτωχεύσουν άμεσα για μη καταβολή φόρων επί χρόνια... Οσοι δέχονται ότι ο Ρεζάρτ Τάτσι είναι ο ιδιοκτήτης των Παρμέντσι, αντιλαμβάνονται πόσο δραματικά έγιναν τα πράγματα. Για ένα μέρος του ιταλικού Τύπου, πάντως, είναι ακόμη χειρότερα καθώς αμφισβητούν ότι ο Τάτσι είναι όντως ο ιδιοκτήτης της Πάρμα. Ποιος είναι ο πραγματικός; Δεν το ξέρουν...
Μέσα σε όλη αυτή την κατάσταση, η μοναδική ελπίδα της Πάρμα είναι οι οπαδοί της. Αυτοί που στις 27 Ιανουαρίου έστειλαν επιστολή στον δήμαρχο Φεντερίκο Πιτσαρότι και του ζήτησαν να επέμβει άμεσα ο δήμος για να ξεκαθαρίσουν τα πάντα. Βασικά, να ξεκαθαρίσουν δύο πράγματα... Πόσα είναι τα πραγματικά χρέη του συλλόγου και ποιος είναι ο πραγματικός ιδιοκτήτης του. Ο δήμαρχος απάντησε με ωραία λόγια του στυλ «η ομάδα είναι ο διαχρονικός πρέσβης της πόλης της όλο τον κόσμο» αλλά κατέληξε με την... διαπίστωση ότι δεν μπορεί να κάνει κάτι επειδή δεν είναι μέσα στα καθήκοντα του να ασχοληθεί με τα εσωτερικά μιας εταιρίας.
Η είδηση ότι δύο από τους πιστωτές της Πάρμα, χωρίς όμως να γίνουν γνωστά τα ονόματα τους, απέσυραν την αίτηση πτώχευσης του συλλόγου ήταν μια νότα αισιοδοξίας αλλά είναι σαφές ότι αυτό δεν αρκεί. Ο πρόεδρος Ερμίρ Κόντρα, άνθρωπος του Τάτσι, ισχυρίζεται ότι η οικονομική κατάσταση είναι χειρότερη από ό,τι υπολόγιζαν όταν αγόραζαν τις μετοχές και στα ιταλικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για χρέη τουλάχιστον 60-70 εκατ. ευρώ. Δεν είναι πολλά σε σχέση με όσα μπορεί να χρωστάνε μεγάλοι ευρωπαϊκοί σύλλογοι αλλά δεν είναι καθόλου λίγα για την Πάρμα που δεν ζει στην χρυσή εποχή της Parmalat της οικογένειας Τάντζι στη δεκαετία του '90.
Για την ακρίβεια, ζει στην εποχή που κινδυνεύει να χάσει τα πάντα αφού στις 2 Φεβρουαρίου, πριν τρεις μέρες, ο Φράνκο Καταμπιάνι, πρόεδρος της Civilta Parmigiana, οργάνωσης που εκπροσωπείται στο δημοτικό συμβούλιο, ζήτησε από τον δήμαρχο να πει την αλήθεια για το πόσα χρήματα χρωστάει η ομάδα στον δήμο για τη χρήση του «Ενιο Ταρντίνι» και ρώτησε αν αυτό μπορεί να συνεχιστεί και αν η δημοτική αρχή έχει κάνει κινήσεις για να εξασφαλίσει ότι δεν θα χάσει αυτά τα λεφτά... Την ίδια ώρα, οπαδοί της Πάρμα ανακοίνωσαν ότι θα ξεκινήσουν ενέργειες για να φτιάξουν μια οργάνωση που θα αγοράσει αρχικά ένα μικρό ποσοστό μετοχών, με απώτερο στόχο να περάσει η Πάρμα στα χέρια των οπαδών της. Αυτό που θέλουν είναι να αλλάξει το καταστατικό, να γίνεται ψηφοφορία από την οποία θα εκλέγεται εκπρόσωπος τους στο δ.σ. και στη συνέχεια όλη η διοίκηση. «Εμείς κινούμαστε με γνώμονα το πάθος και την αγάπη μας για την φανέλα. Δεν μας ενδιαφέρει σε ποια κατηγορία θα παίξουμε, μας ενδιαφέρει να υπάρχει σεβασμός και προοπτική για την φανέλα της Πάρμα».
Αυτή τη φανέλα, που ζει πλέον την απόλυτη ταπείνωση, όπως φάνηκε και από όσα είπε την Πέμπτη (4/2) ο Νταμιάνο Τομάζι, πρόεδρος της ένωσης Ιταλών ποδοσφαιριστών (AIC).
«Σέβομαι απεριόριστα τους ποδοσφαιριστές της Πάρμα, τον προπονητή και όσους δουλεύουν στο ποδοσφαιρικό τμήμα αλλά εδώ υπάρχει ένας μεγάλος κίνδυνος. Οταν ένας ποδοσφαιριστής είναι απλήρωτος για τόσους μήνες, είναι αρκετά ευάλωτος...», είπε και ουσιαστικά εννοεί ότι υπάρχει κίνδυνος χρηματισμού από αντίπαλο ή στοιχηματισμού. Οχι και ο καλύτερος τρόπος για να γιορτάζεις 100 (+1) χρόνια ιστορίας...