pasgiannina1967, προσπερνάω τα επαναλαμβανόμενα και κουραστικά ενδιάμεσα κι απευθύνομαι σε σένα, αλήθεια για να με διαφωτίσεις.
Πως ένας τύπος που διαχειρίζεται έσοδα έξοδα και κάνει απόσβεση χρεών θα μπορούσε να αποχωρήσει, ή να ωθηθεί σε αποχώρηση;
Εννοώ έχει 4 μύρια χρέη.
Από μόνος να φύγει και να τα φορτωθεί, δεν το συζητάμε.
Με ποιο τρόπο βλέπεις ότι πρέπει να του ασκηθεί πίεση;
Και επίσης, αν ο όποιος υπψήφιος διάδοχος, δεχτεί, πες να αναλάβει τα χρέη, πως μπορεί να δεσμευτεί σ αυτό;
Γιατί αποχώρηση προέδρου, μαζί με τα χρέη της ομάδας, σύμφωνα με τα όσα (νομίζω ότι) ισχύουν δεν την βλέπω εφικτή.
Οι συνολικές υποχρεώσεις είναι περίπου 8.750.944 €.
Τα χρέη γενικώς, δεν ακολουθούν το φυσικό πρόσωπο όπως εσφαλμένα γράφεται εδώ μέσα από μερικούς. Μιλάμε μόνο για φορολογικά χρέη για τα οποία ευθύνεται αλληλέγγυα, και μάλιστα υπό προϋποθέσεις, για συγκεκριμένης προέλευσης χρέη, και σε συγκεκριμένες φάσεις της λειτουργίας του νομικού προσώπου. Αναλυτικά αυτά αναφέρονται στο αρθ. 50 "Αλληλέγγυα Ευθύνη" του Ν.4174/2013, όπως αυτός κωδικοποιήθηκε με τον Ν.4337/2015. Όποιος θέλει μπορεί να ανατρέξει και να ενημερωθεί, καθότι, και εύληπτα είναι αλλά και κατανοητά από τον μη ειδικό.
Στην περίπτωσή μας, λίγα είναι τα χρέη που θα τον "ακολουθήσουν" και σε καμία περίπτωση (με τα σημερινά δεδομένα) αποτρεπτικά ως προς την επιλογή της φυγής του.
Να σημειώσουμε εδώ επίσης κάτι παρά πολύ σημαντικό που έχει αξία σε σχέση με τα παραπάνω.
Ο κ. Χριστοβασίλης δημιουργεί φορολογικά χρέη (και όχι μόνο), τα οποία στην συνέχεια τα ρυθμίζει στο όνομα του νομικού προσώπου. Έτσι, αφενός υποθηκεύει μελλοντικά έσοδα εν ονόματι των ρυθμίσεων και ταυτόχρονα διασφαλίζει ότι τα χρέη αυτά ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΝ ΑΚΟΛΟΥΘΟΎΝ αφού θα είναι σε ρύθμιση που κάποιος επόμενος θα την εξυπηρετεί.
Αφού λοιπόν ξεκαθαρίσαμε ότι τα χρέη δεν είναι αποτρεπτικός παράγοντας ως προς την φυγή του, ας δούμε τι είναι αυτό που τον κρατάει στο τιμόνι της ΠΑΕ ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΕΝΑ.
Προφανώς, με το πρόσχημα της εξυγίανσης (που δεν υπάρχει πουθενά βέβαια), αφενός περιορίζει πάρα πολύ τα έξοδα (αλλά δυστυχώς και τις επενδύσεις) και αφετέρου καρπώνεται για λογαριασμό του τα έσοδα (κυρίως από τις πωλήσεις ποδοσφαιριστών). Έτσι, στην ερώτηση "γιατί δεν κάνεις μεταγραφές ή και επενδύσεις", η απάντηση είναι : "γιατί πρέπει να εξυγιάνουμε την εταιρεία". Αλλά και όταν του υπενθυμίζεις : μα έχουμε Χ έσοδα από την πώληση του "τάδε", σου απαντά ότι "αυτά πηγαίνουν στο νοικοκύρεμα των οικονομικών". Που όλο και πιο χρεωμένους μας βρίσκει αυτό το νοικοκύρεμα !!!!
Σαν πανάξιος επιχειρηματίας "ρουφάει" κέρδη για τον εαυτό του. Κι αυτό, δεν θα ήταν απαραίτητα κακό, αν ταυτόχρονα δεν υπονόμευε και δεν υπερχρέωνε την εταιρεία. Άλλωστε σκοπός της επιχειρηματικότητας είναι το κέρδος ή αλλιώς (σύμφωνα και με την άποψη της Χρηματοοικονομική επιστήμη) σκοπός είναι η αύξηση της περιουσίας των μετόχων. Όχι όμως σε βάρος της εταιρείας.
Αν κι εφόσον βρεθεί ενδιαφερόμενος να αναλάβει την ΠΑΕ είναι σίγουρο (με την προϋπόθεση ότι θα πρόκειται για σοβαρό επενδυτή και όχι αεριτζή) ότι : Θα προσμετρηθεί το ύψος των βεβαιωμένων αλλά και των πιθανών μελλοντικών χρεών (αυτών που θα προέρχονται από ανέλεγκτες παρελθούσες χρήσης κυρίως αλλά όχι μόνο) που βαραίνουν το νομικό πρόσωπο, με ανάλογη προσαρμογή του τιμήματος της αγοραπωλησίας. Και φυσικά θα προσμετρηθούν και δεδομένα που θα έχουν να κάνουν με την αξιοπιστία, το αξιόχρεο, την φήμη και πελατεία , τις προσδοκώμενες μελλοντικές ταμειακές ροές κ.α. που θα είναι σε θέση να διασφαλίσει ή να οδηγηθεί το νομικό πρόσωπο ΠΑΕ ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΕΝΑ την δεδομένη χρονική στιγμή.
Άποψή μου είναι, και την έχω καταθέσει και στο παρελθόν, ότι ο κ. Χριστοβασίλης μόλις δει ότι δεν υπάρχει άλλο "αίμα", θα χαρίσει πανηγυρικά της μετοχές ή θα τις μεταβιβάσει με ένα πολύ χαμηλό τίμημα, δείχνοντας πόσο μεγάλος ΠΑΣΟΛΕΣ (προσοχή, όχι "πάσλας") είναι.
Τρεις πιθανοί επόμενοι "τύποι" προέδρων :
α) Ο έχων άφθονο (άφθονο όμως) χρήμα που δεν τον ενδιαφέρει κι αν τα χρέη είναι δις αρκεί να τον εξυπηρετεί η απόκτηση της ΠΑΕ.
β)Ο κύριος "λαμόγιος¨ που θα αρπάξει τις τσάμπα μετοχές με στόχο τσιμπήσει ανέξοδα ότι μπορέσει.
γ)Ο σοβαρός και με οικονομική επιφάνεια που θα δει την ΠΑΕ ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΕΝΑ ως επένδυση και θα τον αναδείξει με σκοπό το αμοιβαίο κέρδος (της τσέπης του και του οργανισμού).
(μπορείτε από μόνοι σας, με τα παραπάνω στοιχεία των α,β, γ, να συνθέσετε κι άλλες παραλλαγές προέδρων κατά το δοκούν).
Κι ερχόμαστε στο κρίσιμο ζήτημα για το μέσον πίεσης που θα πρέπει να του ασκηθεί προκειμένου να φύγει. Θα εκφράσω φυσικά προσωπική άποψη με την οποία σίγουρα αρκετοί θα διαφωνήσουν.
Προσωπικά πιστεύω ότι δεν πρόκειται να φύγει πριν χορτάσει. Αυτό το θεωρώ σχεδόν βέβαιο.
Υπάρχουν απόψεις που λένε : όλοι στο γήπεδο να του δείξουμε την δυσαρέσκειά μας μήπως και φιλοτιμηθεί (τι ?????) και φύγει. Το θεωρώ αναποτελεσματικό, κυρίως έχοντας ως δεδομένο, τον μικρό δυστυχώς πλήθος των φιλάθλων αλλά και το που έχει "γραμμένο" τον κόσμο ο κ. Χριστοβασίλης.
Υπάρχουν απόψεις που στοχεύουν στην υπονόμευση της ομάδας με σκοπό να ματώσει ο πρόεδρος και να φύγει (κατά το γνωστό "μας φταίει το γομάρι κι εμείς χτυπάμε το σαμάρι"). Διαφωνώ και σε αυτό.
Υπάρχει και η άποψη περί αποχής από το γήπεδο. Την παρούσα άποψη ασπάζομαι κι εφαρμόζω παρά το ότι κι αυτή εν μέρει εις βάρος της ομάδος μας καταλήγει (πάλι λιγάκι σαμάρι-γομάρι παίζει εδώ). Ωστόσο είναι το λιγότερο κακό για την ομάδα και το πιο ικανό (ίσως) να ταρακουνήσει την τσέπη και το θυμικό (ποιο ????) του κ. Χριστοβασίλη. Ταυτόχρονα ο φίλαθλος κόσμος του ΠΑΣ διατηρεί έτσι, σε μεγάλο βαθμό, την αξιοπρέπειά του και κερδίζει τον σεβασμό και την εκτίμηση της φίλαθλης Ελλάδας μη τρέχοντας και γλύφονται τα @@@@@ του κ. προέδρου. Εγώ προσωπικά λοιπόν έχω την τελευταία μου παρουσία στο γήπεδο όταν επί Χριστόπουλο κερδίσαμε την Κέρκυρα 1-0 και έκλαιγα μαζί με τον γιο μου αγκαλιά χαρούμενοι για την Ευρώπη. Στην οποία Ευρώπη δεν πήγαμε βέβαια. Και το δάκρυ του γιου μου γιατί ??? Η αγωνία του και το άγχος του να βγάλει γρήγορα την αστυνομική του ταυτότητα για να προλάβει το υποτιθέμενο ταξίδι γιατί ??? και η τελική του απογοήτευση γιατί ??? Από τότε ξεκινά και η λίγο πιο προσεγμένη ματιά στα οικονομικά της ΠΑΕ διερευνώντας το ερώτημα : γιατί δεν μας έδωσαν την άδεια ρε ?
Κι από τότε, κάθε χρόνο, όλο και χειρότερα τα οικονομικά !!!
Πάει η εξυγίανση "γόνα".
Ζητώ συγνώμη για το μακροσκελές. Αν κρίνουν οι διαχειριστές ότι κακώς, ας επιληφθούν.