Θα προσπαθήσω να επαναφέρω τη συζήτηση εκεί που την είχαμε αφήσει.
Μπορεί να έχουμε διαφορετικές απόψεις (π.χ εγώ με τον Κρίμσον. Ο ένας υποστηρίζει ότι η φυγή του Χοντρού είναι για το καλό ο άλλος είναι σκεπτικός απέναντι σε κάτι τέτοιο) αλλά τουλάχιστον δεν έχουμε δόλο. Δηλαδή οι απόψεις μας διαμορφώνονται με βάση τι κρίνει ο καθένας μας καλό για την ομάδα και όχι για την τσέπη του ή την τσέπη της οικογένειας του κ.ο.κ..
Πάμε λίγο να δούμε τα εισιτήρια. Ο πίνακας που παρατέθηκε πιο πάνω με πηγή την Καθημερινή για εμένα είναι μόνο ενδεικτικός.
Γιατί;
1. Διότι η αφετηρία εκκίνησης, για τον αριθμό των εισιτηρίων, είναι το 2003, έτος ξεκάρφωτο και μάλλον κακό για το ελληνικό ποδόσφαιρο, δεδομένης της εμπέδωσης της τότε παράγκας οπότε και της συνεπαγόμενης φίλαθλης απογοήτευσης σε ΠΑΟ, ΑΕΚ, τον τότε παρηκμασμένο ΠΑΟΚ και ΑΡΗ, ομάδες που δίνουν περίπου το 70% των εισιτηρίων του ελληνικού ποδοσφαίρου.
2. Επίσης αν εξαιρεθεί η Ιταλία και η Ισπανία, όλα τα άλλα πρωταθλήματα που έχουν μείωση είναι της σειράς. Ίσως σηματοδοτείται μια στροφή του κόσμου προς το Τσουλου και τα καλά πρωταθλήματα μέσω των συνδρομητικών πλατφορμών.
3. Το σημαντικότερο από όλα: Εμάς μας νοιάζουν τα στοιχεία για τα εισιτήρια της ομάδας μας. Εγώ θα χρησιμοποιούσα ως έτος αναφοράς το 1997, χρονιά που σημαδοτεί την έναρξη της πορείας προς τα πάνω αν και ήμασταν στη Γ' Εθνική.
Είμαι σίγουρος ότι σε κάποιο κιτάπι του ο Φον, που είναι μανούλα σε αυτά, θα έχει τα στοιχεία.
Προσωπικά όπως έχω ζήσει εντός και εκτός τον Π.Α.Σ., θα έλεγα ότι η περίοδος 1997-2003 (7 έτη) ήταν η έκρηξη, ακολούθησε μια σχετική παρακμή λόγω της θέση της ομάδας 2003-05, μετά η διοίκηση Κούγια 2005-08, αν δεν κάνω λάθος, που είχε πάλι πολύ κόσμο και η περίοδος ΧΒ 2008-2013, με πάρα πολύ κόσμο επίσης.
Επομένως η σύγκριση για τον αριθμό των εισιτηρίων πρέπει να γίνει κύριως για την ομάδας μας είτε συνολικά για την περίοδο 1997-2019 (προ κόβιντ) είτε μόνο για τη διοίκηση ΧΒ 2008 -2019.
Είμαι σίγουρος ότι όποια και αν επιλεχθεί θα φανεί ότι το έτος ορόσημο είναι το 2013. Η κοροϊδία με την άδεια, οι εκθέσεις των ορκωτών, η συνδεδεμένη εταιρεία κ.ο.κ., τα έχουν πει άλλοι πιο ειδικοί από εμένα, ήταν τελικά βαρύνουσας σημασίας και έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην αποστροφή πολλών φιλάθλων προς τη διοίκηση οπότε και την ομάδα.
Μετά το 2013, δηλαδή για περίπου 9 χρόνια, βιώνουμε μια ανεπανάληπτη και ανευ ιστορικού προηγουμένου οπαδική και φίλαθλη παρακμή, που έχει μόνο μια αιτία: τη στάση του ΧΒ απέναντι στον κόσμο και την ομάδα. Αν εξαιρέσουμε τη χρονιά 2016-17, και αυτή μόνο μέχρι το Δεκέμβρη, όλες οι άλλες θυμίζουν ομάδες επιπέδου Πανιωνίου, Λεβαδειακού, Παναχαϊκής. Τα (οπαδικά) νεκροταφεία δηλαδή που ανέφερε ο άλλος σε μια αποστροφή του λόγου του.
Αυτά τα ολίγα.