Δημητρης Σιαλμας:
Να σημειωθεί ότι η συνέντευξη με τον Δημήτρη Σιαλμά έγινε πριν από το παιχνίδι με τον Αγροτικό Αστέρα στον Εύοσμο και πριν από την απαγόρευση των συνεντεύξεων από την ΠΑΕ.
-Δημήτρη πως είδες μέχρι τώρα το ξεκίνημα και την πορεία του ΠΑΣ στο πρωτάθλημα;
«Νομίζω ότι ήταν το ιδανικότερο ξεκίνημα που θα μπορούσαμε να κάνουμε με τρεις νίκες σε τρία παιχνίδια. Δεν ήταν εύκολα τα παιχνίδια που δώσαμε. Αλλά δουλέψαμε καλά στην προετοιμασία, όπως δουλεύουμε καλά και κάθε εβδομάδα, όταν ετοιμαζόμαστε για το κάθε παιχνίδι».
-Βάσει των όσων είδες στα φιλικά, περίμενες ένα τόσο καλό ξεκίνημα;
«Η αλήθεια είναι ότι και στα φιλικά παιχνίδια δεν τα πήγαμε άσχημα. Τα πήγαμε σε γενικές γραμμές καλά. Μπορεί να μη τα κερδίσαμε όλα, αλλά δεν τα χάναμε κιόλας. Από εκεί δείξαμε ότι έχουμε πολύ καλά στοιχεία και μάλιστα βάλαμε και αρκετά γκολ. Όταν ανακοινώθηκε το πρόγραμμα της Β’ Εθνικής είπαμε ότι έχουμε ένα δύσκολο πρόγραμμα με ντέρμπι στην πρεμιέρα με Πανθρακικό, μετά εκτός έδρας με Εθνικό. Αλλά όταν παίζεις σε μια ομάδα σαν τον ΠΑΣ Γιάννινα πρέπει να κερδίζεις όλα τα παιχνίδια. Έτσι μπήκαμε με αποφασιστικότητα στο πρωτάθλημα και κάναμε τις τρεις πρώτες νίκες. Μάλιστα και στα τρία παιχνίδια κάναμε και καλές εμφανίσεις πέρα από τις νίκες. Ναι εγώ περίμενα ότι θα ξεκινήσουμε καλά και περιμένω ακόμα καλύτερα πράγματα στην συνέχεια».
-Και απ’ ότι φαίνεται Δημήτρη, επειδή είμαστε στην αρχή, η ομάδα έχει ακόμα περιθώρια βελτίωσης για την συνέχεια, έτσι δεν είναι;
«Σίγουρα έχουμε περιθώρια να βελτιωθούμε περισσότερο. Κατά διαστήματα παίζουμε καλό ποδόσφαιρο, αλλά υπάρχουν και κάποια άλλα που δεν είμαστε τόσο καλοί. Μπορούμε να το διορθώσουμε αυτό…».
-Για να υπάρχει μια καλύτερη διάρκεια σε όλο τον αγώνα;
«Βέβαια να ξεκινάμε καλά και να τελειώνουμε καλά ένα παιχνίδι. Πιστεύω ότι με τον καιρό θα γινόμαστε και καλύτεροι. Κι αυτό θα είναι μια φυσική εξέλιξη των πραγμάτων».
-Σε ποιο παιχνίδι πιστεύεις ο ΠΑΣ πήγε καλύτερα απ’ αυτά που έδωσε μέχρι τώρα;
«Αν βγάλουμε ένα μέσο όρο και στα τρία παιχνίδια πήγαμε καλά και υπήρξαν μεγάλα διαστήματα που παίξαμε καλό ποδόσφαιρο. Στον Εθνικό δεν μας βοήθησε το γήπεδο που ήταν σε κακή κατάσταση. Νομίζω και στα τρία παιχνίδια πήγαμε εξίσου καλά, με ένα διάστημα 60 λεπτών να είμαστε πολύ καλοί και με κάποια διαστήματα χαλαρότητας».
-Δημήτρη είσαι από πέρσι στην ομάδα και μπορείς να εκτιμήσεις καλά κάποια πράγματα. Ποια είναι τα νέα στοιχεία που έχει ο φετινός ΠΑΣ Γιάννινα;
«Έγιναν καλές μεταγραφές, με καλούς παίκτες που είναι και καλά παιδιά. Από την αρχή της προετοιμασίας ήμασταν μια χαρά, όλοι μαζί σαν μια μεγάλη παρέα. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, γιατί τα καλά αποδυτήρια είναι υγεία για την κάθε ομάδα».
-Το καλό κλίμα μπορώ να το βεβαιώσω και εγώ για την προετοιμασία, βάσει των όσων είδα μια εβδομάδα στο Ελατοχώρι, που κάλυπτα από κοντά το ρεπορτάζ.
«Όλοι το λένε αυτό και όχι μόνο εγώ. Είναι πολύ σημαντικό που έχουμε καλά αποδυτήρια και επιπλέον δουλέψαμε και δουλεύουμε σωστά. Και αυτό μας βγαίνει τώρα στο γήπεδο».
-Από πλευράς τακτικής έχει αλλάξει κάτι ο κ. Ντεμόλ, για να δώσει κάτι καινούργιο στην ομάδα;
«Ο κ. Ντεμόλ θέλει να παίζει 4-3-3 και σε κάθε παιχνίδι κάνει την ανάλογη τακτική για να κερδίσουμε. Μας έχει δώσει ελεύθερο ρόλο στην επίθεση και θέλει από μένα και τον Ντε Βισέντι να κλείνουμε προς τα μέσα να βοηθάμε και τον Μπακαγιόκο. Στον ΠΑΣ έχουμε καλούς παίκτες και υπάρχουν κι άλλοι παίκτες που θα βοηθήσουν όπως για παράδειγμα ο Σκούφαλης, ο Κυριάκος. Δεν έχει σημασία ποιος παίζει στην ομάδα, αλλά σημασία έχει το ότι έχουμε ομαδικό πνεύμα και προσπαθούμε όλοι μαζί για το καλό της ομάδας».
-Ποιες είναι οι εντυπώσεις σου από το πρωτάθλημα της Β’ Εθνικής σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα;
«Η Β’ Εθνική είναι ένα δυνατό πρωτάθλημα, αρκετά δύσκολο και δεν έχει τους αγωνιστικούς χώρους που υπάρχουν στη σούπερ λιγκ. Είμαστε αναγκασμένοι να προσαρμοστούμε στα δεδομένα αυτά για να πετύχουμε το στόχο μας. Πιστεύω ότι έχουμε την τύχη στα χέρια μας. Αν λειτουργήσουμε σωστά, θα πάμε καλά και δύσκολα θα μπορέσει άλλη ομάδα να μας αντιμετωπίσει. Δείξαμε ότι είμαστε καλή ομάδα, μας αρέσει να παίζουμε ποδόσφαιρο, ενώ έχουμε ποιοτικούς ποδοσφαιριστές. Αλλά το θέμα είναι να μη πάρουν τα μυαλά μας αέρα, γιατί ακόμα έχουμε πάρα πολλά παιχνίδια και θα πρέπει κάθε παιχνίδι θα το βλέπουμε χωριστά».
-Έχεις απόλυτο δίκαιο Δημήτρη, υπάρχουν ακόμα 31 παιχνίδια και ο δρόμος είναι μακρύς.
«Ακριβώς, υπάρχει δρόμος μπροστά μας. Ουσιαστικά τώρα ξεκινήσαμε. Θα παραμείνουμε προσγειωμένοι και σοβαροί μέχρι το τέλος. Βλέποντας πάντα κάθε παιχνίδι χωριστά, χωρίς να ξεχωρίζουμε εύκολα ή δύσκολα, γιατί στην ουσία όλα είναι δύσκολα».
-Για να γνωρίσουμε καλύτερα τον Δημήτρη Σιαλμά. Από πού ξεκίνησες το ποδόσφαιρο;
«Ξεκίνησα το ποδόσφαιρο σε μικρή ηλικία από τον Ατρόμητο Χαλανδρίου. Μετά πήγα με μεταγραφή στον Εθνικό Αστέρα, όπου έπαιξα ένα χρόνο στη Β’ Εθνική. Στη συνέχεια υπήρξαν προτάσεις από ομάδες της σούπερ λιγκ και κατέληξα στον Πανιώνιο. Εκεί κάθισα 2,5 χρόνια και μου άρεσε πάρα πολύ. Αλλά επειδή ήρθαν κάποιες μεταγραφές, όπως ο Ρεκόμπα και ο Εστογιάνοφ, εγώ ήμουν ακόμα πιτσιρικάς και προτίμησα να πάω κάπου αλλού για να παίξω ποδόσφαιρο και να πάρω ευκαιρίες. Όταν έφυγα από τον Πανιώνιο τον Ιανουάριο 2009 είχα πρόταση από τον ΠΑΣ, αλλά πήγα τελικά στον Εθνικό δανεικός για 6 μήνες. Μετά ήρθα στον ΠΑΣ, δεν ήταν πέρσι ότι καλύτερο για μένα και πήγα δανεικός στον Ολυμπιακό Βόλου πάλι για 6 μήνες».
-Δεν μπορώ να κρατηθώ, θα πω και εγώ την άποψή μου, ότι δεν πήρες πέρσι τις ευκαιρίες που έπρεπε στον ΠΑΣ. Αυτή η αντίληψη υπάρχει και στις τάξεις των φιλάθλων νομίζω.
«Δεν μπορώ να πω τίποτα επ’ αυτού και δεν είμαι σε θέση να το κρίνω εγώ. Μπορώ να βεβαιώσω μόνο ότι προσπαθούσα πάντα να δίνω τον καλό εαυτό μου στις προπονήσεις για να βοηθήσω την ομάδα. Από εκεί και πέρα ήταν επιλογές των προπονητών αν έπρεπε να παίζω ή όχι. Και εγώ έχω μάθει ως επαγγελματίας προπονητής, πάντα να σέβομαι τις επιλογές των προπονητών μου, είτε μ’ αρέσουν είτε όχι».
-Ας αφήσουμε το παρελθόν και να κοιτάξουμε το μέλλον και τη συνέχεια του πρωταθλήματος. Τι πρέπει να προσέξει ο ΠΑΣ για να είναι πάντα εντός των στόχων του;
«Βασικά θα πρέπει να σταθούμε ψύχραιμοι και στις δύσκολες στιγμές. Ποδόσφαιρο είναι, αύριο μπορεί να κάνεις μια ήττα ή μια ισοπαλία. Αυτό σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να μας πάρει από κάτω. Να το ξεπεράσουμε και να δούμε το επόμενο παιχνίδι και τη συνέχεια. Με λίγα λόγια στα δύσκολα να σταθούμε όρθιοι. Επίσης θα πρέπει μέσα στην έδρα μας να μας φοβούνται όλες οι ομάδες. Αν λοιπόν είμαστε συγκεντρωμένοι, δουλεύουμε σωστά και διατηρηθεί το καλό κλίμα, δεν θα έχουμε πρόβλημα».
-Μίλησες προηγουμένως για την έδρα του ΠΑΣ και όλοι ξέρουν τι σημαίνει αυτό. Θα είναι αυτό ένα επιπλέον όπλο για την ομάδα;
«Η έδρα του ΠΑΣ είναι ξεχωριστή από τις άλλες γιατί έχει τη δύναμη του κόσμου. Ασφαλώς θα είναι όπλο στα χέρια μας. Ήταν και πέρσι στη σούπερ λίγκ, είναι και φέτος στη Β’ Εθνική. Εύχομαι να παίξουμε και καλό ποδόσφαιρο, πέρα από τους βαθμούς που πρέπει να πάρουμε, για να χαρούν περισσότερο οι φίλαθλοί μας».
-Έχεις παίξει αντίπαλος του ΠΑΣ Γιάννινα στους «Ζωσιμάδες»;
«Ναι έχω παίξει με τον Εθνικό».
-Και πως νιώθει ένας αντίπαλος παίκτης που πατά στο γήπεδο αυτό;
«Στην αρχή υπάρχει το άγχος, λόγω του κόσμου, αλλά μετά το ξεπερνάς και προσαρμόζεσαι στα δεδομένα του παιχνιδιού. Εξαρτάται από την εμπειρία και τον ψυχισμό του κάθε ποδοσφαιριστή. Είναι καλό όμως για τον κάθε ποδοσφαιριστή να παίζει σε γήπεδο με κόσμο, έστω κι αν ο κόσμος είναι της αντίπαλης ομάδας».
-Τι πρέπει να περιμένουν οι φίλαθλοι από τον Δημήτρη Σιαλμά;
«Κουβέντες μεγάλες να μη λέμε. Το μόνο που μπορώ να υποσχεθώ είναι ότι θα δίνω τον καλύτερο εαυτό μου και το 100% των δυνατοτήτων μου για να πάει καλά ο ΠΑΣ και να πετύχει το στόχο του».
gianninasports.gr