Ετσι μπραβο ξαδερφε...μπορει να εισαι μικρος ακομα αλλα τοπιακες το νοημα...
Ειμαστε μικρη ομαδα πια...δυστυχως, πολυ μικρη. Και, φυσικα, δεν εννοω μετα το σημερινο αναμενομενο στραπατσο...
Οι ευθυνες ειναι διαχρονικες, εχουν ονοματεπωνυμο και, στη συντριπτικη τους πλειοψηφια δεν εχουν αποδωθει ποτε.
Ο ευκολος και προφανης στοχος ειταν παντα οι εκαστοτε προεδροι.
Ατυχησε αυτη η ομαδα να εχει για "ηγετες" ανθρωπους που ειδαν την ενασχοληση τους με αυτη ως μια καλη επενδυτικη ευκαιρια για ευκολο και γρηγορο χρημα...
Κανενα οραμα, καθολου μερακι, καμια συναισθηση της ιστοριας...
Ακριβως οπως και οι "αρχοντες" της πολης.
Πορειες παραλληλες εχουν χαραξει τα τελευταια 20 χρονια.
Το φαινεσθαι εγινε πιο σημαντικο απο την ουσια και τον μακροχρονιο προγραμματισμο.
Νιωθω μια απεραντη θλιψη...
Δεν ειναι αυτος ο ΠΑΣ που ονειρευομαι...
Δεν ειναι αυτα τα Γιαννενα οπου επελεξα να ζησω και να μεγαλωσω τα παιδια μου...
Καποια παιδια εγραφαν οτι τους πιανει μια ανατριχιλα οταν πρωτοαντικρυζουν τα βουνα μας στο δρομο για την πατριδα.
Κι εγω ετσι ενιωθα οταν για 15 χρονια ειμουν επισκεπτης στον τοπο μου.
Τελευταια πιανω τον εαυτο μου να σκεφτεται και παλι το φευγιο...ανατριχιαστικη, οσο και επωδυνη η σκεψη...
Θα μου πει καποιος οτι ετουτο το θεμα γραφει ηρακλης-ΠΑΣ 2-0 κι εσυ μας αραδιαζεις ενα καρο μπουρδες.
Δικιο θαχει...
Απλα στο δικο μου το μυαλο, στη δικια μου κοσμοθεωρια, αυτη η ομαδα και αυτη η πολη ειναι εννοιες αλληλενδετες.
Και που, αν καποιος παρατηρησει με προσοχη την ιστορια τους και την πορεια τους μεσα στο χρονο, θα καταληξει στο ανατριχιαστικο συμπερασμα οτι μεγαλουργησαν και παρηκμασαν τις ιδιες ακριβως εποχες.
Αλλο αν η ακμη τους περιοριζεται μονο στη χρυση δεκαετια 75-85, ενω η καταντια τους καταλαμβανει απειρως περισσοτερα χρονια.
Και δεν θα μπορουσε να ειναι διαφορετικα, αλλωστε.
Γιατι τι ειναι τα Γιαννενα και τι ο ΠΑΣ?
Ειναι το αθροισμα των ιδιων ανθρωπων που αποφασιζουν για τις τυχες τους.
Και οταν αυτοι οι ανθρωποι εχουν τα χαρακτηριστικα των σημερινων Γιαννιωτων, που μπορουν καλλιστα να προσδιοριστουν με τον ορο "μπανταλογιαννιωτες", τοτε τα αποτελεσματα δεν θα μπορουσαν να ειναι διαφορετικα, ουτε να προκαλουν εκπληξη σε κανεναν μας.
C' est la verite...δυστυχως...
Ειναι, αραγε, δικαιο να καταλογιζονται ολες οι ευθυνες στους τοπικους "ηγετες¨?
Οπως ειπα, αυτοι ειναι οι ευκολοι δεκτες της οργης.
Η απαντηση, αν και πανευκολα υποννοειται απο ολους, δεν εχει δοθει ποτε καθαρα και ξαστερα.
Φημες αιωρουνται παντα, ονοματα πεταγονται αλλα με συγκεκριμενα στοιχεια δεν μιλαει κανεις.
Και οταν καμια φορα παει να ξεπεταχτει λιγο η αληθεια, μπας και γλιτωσουμε απο τα πιρανχας, σε λιγο μονο καιρο, με μια προσκαιρη επιτυχια ολα ξαφνικα ξεχνιουνται η συγκαλυπτονται, ως δια μαγειας.
Γιατι ενα αλλο κακο που εχουμε ειναι οτι εχουμε αποδωσει στον εαυτο μας και στον κυκλο μας τον τιτλο του μοναδικου φορεα της αληθειας και του μοναδικου που γνωριζει αριστα το τι ειναι "καλο" και τι "κακο" για την ομαδα και για τον τοπο.
Οσοι εχουν αντιθετη γνωμη ειναι εχθροι...
Οταν ξαναανεβηκαμε αμεσως μετα το μπαραζ της Λαρισας, τα παντα ξεχαστηκαν αμεσως "για το καλο της ομαδας"...
Οταν εφυγε ο Χρηστιδης, τα παντα διαγραφηκαν "για το καλο της ομαδας", αφου θα μας εκτοξευε σε αλλα επιπεδα ο "προυχοντας απο τη Σιβηρια"...
Οταν εκδιωχθηκε ο Κολεμπας, τα παντα σβηστηκαν "για το καλο της ομαδας", αφου παλι καλα που βρεθηκε εκεινος ο αγιος ανθρωπος να μας σωσει απο τα ερασιτεχνικα και να μας κανει πυραυλο...
Οταν εφυγε ο Κουγιας, ολα οσα εγιναν εκεινη την τετραετια ξεχαστηκαν "για το καλο της ομαδας"...
Ας μην γινει αυτο και τωρα...
Ας μην παμε σαν αλλοτε...
Οσοι ξερουν ας μιλησουν.
Και δεν μιλαω φυσικα για τον ανωνυμο οπαδο που γραφει σε οπαδικους καφενεδες.
Τερμα οι υπεκφυγες.
Τερμα τα μισολογα.
Τερμα τα ψεματα.
Τερμα η ομερτα και ο ωχαδερφισμος.
Απο ολους αυτους που ζουνε απο την ομαδα και υπαρχουν επειδη υπαρχει και αυτη.
Το ξερω οτι ζηταω πολλα...ειναι, ομως, ιστορικη η ευθυνη τους.
Ας την αναλογιστουν καλα και ας πραξουν αναλογα.
Γιατι, σε διαφορετικη περιπτωση, θα βουλιαξουν κι αυτοι μαζι με το καραβι που λεγεται ΠΑΣ.