ετσ, οπως το βιντεκι τ dk, ήταν το μαγαζακι τ Σερπα
αγγλικο ποδοσφαιρο …ο φιλος μ ο Σερπας [1] μ τ αραια τ δοντια κ το ισιο το μακρυ το μαλλι, απ εκοβε τα χαλονια σαν τα πεπονια,
ειχε ενα καφενε απ τον εκλεισε ομως απαν στο χρονο, απο χτικιο πιοτρο κι απο χαλονοσκασιλα.
πελατες τ, ητον το πλειστον φορτηγαδες σκατσδες κι εκδορεις μουστακαληδες τσιπραδες γαρδουμπομαστορ πρωτσ.
κι η δλεια, νιλα κι παρας, καφε τσιπρο σκατσ, σκατσ τσιπρο καφε κι αμαρτια
εκει τ απογιοματα κι αργα σκεδον απουχε καλμα, πααινε μια γιαγια χοντρη κι φωνακλου κι ειχε κι ενα σπιρτο μαζι τσ, ενα σπιρτο δοντως πειθαρχημενο κι ως φαιννταν ηταν συναισθηκατικα επαρκως καλμμενο.
αυτο το σπιρτακι ηταν μια οαση για το Σερπα, διοτι το κλεβε τν απογεματνη τ τν κουραση με κεινο τ αεικιντο τς παρουσιας τ κι μι τα χυμα τ, τα στρωτα κι τα κοφτα τ τα λογακια.
τον αφνε εκει μση ωρα σκεδον η γιαγια μ τν εμπιστσυν απουχε κι εφεγε, δηλαδη ταφνε οσο να πιει μια πορτοκλαδα κι να παει κατοπ μια πορτα παραπερα, απ φροντζε τν προγυμναση τ στν αγγλικη τ γλωσσα, που τελικα τ φανκε χρειαζουμενη στο φευγιο τ, αν τνε καταχτσε επαρκως βεβαια.
ε, σε μια φαση απ τσ πολλες, τ λεει ο Σερπας κατως τσιακλαταε τα παγακια στο φραπε τ: μη τνε ρφας ετς ωρε τν πορτοκαλαδα, φταν, τραβας τον αερα ετς, πως το λεν; περς αερα μκρεμ κι μετα κλανς το βραδ κι κατριεσαι απαν στα στρωματα.
εγω κυρ Σερπα πινω αεριουχο πορτοκαλαδα φαντα κι αυτη μ αρεσει, οχι αυτη του πρασσου που εχετε εσεις και μαθε οτι δε κατουριεμαι αλλο πια
καλα ωρε τσιουκανακι, απ αυριο θα φερω φαντα στο μαγαζι μ, αφου αυτηνη σ αρες εσενα … αλλα κι συ να μαθαινς τ αγγλικα σ κι τα μαθηματα τ σχολειου σ ολα
τα μαθαινω, πως δε τα μαθαινω;
για πεμ τωρα τι σας μαθαιν η κυρια Σασα, απουνε κι καλη κι ωραια δασκαλα;
αγγλικα μας μαθαινει κυρ Σερπα, σου πα, τι αλλο;
ωρε νταξ δεν ειπα, αλλα να ειπουμε τιποτα στ αγγλικα, λεω
ξερετε αγγλικα;
βεβαιως κι ξερω, αλλα οχι σαν τν κυρια Σασα … για πεμ ομως τωρα απ δε μας ακουει η γιαγια, περσσοτερο τι σ αρεει, η μπαλα ή τ αγγλικα σ αρεσνε;
η μπαλα μ αρεσει πιο πολυ, η μπαλα ...
εγω λεω να μαθς κι τ μπαλα, να μαθς κι τ αγγλικα, πως λεμε αγγλικο ποδοσφαιρο …αυτο εινι
χρειαζονται λεν, στο σπιτι, ολοι ετσι λεν κι η μαμα πιο πολυ
αμ η μαμα, ποιος …
κι γιαγια κι αυτη, το ιδιο λεει
για πεμ τωρα, τι εμαθες απ αγγλικα; εμαθες τιποτι ή τζιαμπα πληρωνει ο Δημτρος κι ξιποδαριαζετ η γιαγια σ
ρωτα, ρωτα, τ λεει το σπιρτο, σαμπως ξερετε καμια λεξη;
τ λεει ο Σερπας, ακ καλα πως θα το ειπω εγω:
γουατς γιορ νειμ;
μαι νειμ Γιουρκας [2], τουειπε το σπιρτο
απ αυριο Γιουρκα θα πινς τ φαντας παει κι τελος
αμα φερετε φαντα εγω θα παιξω και στ αγγλικο μπαλα
ωρε παιξε κι στο πασων των ρωσιων, αλλα για να παιξεις στ αγγλικο πρεπ να μαθς κι μπαλα κι αγγλικα, ρα Γιουρκα, πως ετσ;
κι σουρουσι τα φρυδια ο σπιρτος κι βαρεσαι κατοπ κι το μπουκάλ στο τραπεζ κι τ λεει τ Σερπα: η μπαλα κυρ Σερπα δε παιζεται με το στομα, με τα ποδια παιζεται η μπαλα.
κι πηρε τν τζιαντα κι εφκε σφεντονα για τ αγγλικα τ
απ τ τα μεθενε με τν ωραια τν Κυρια τ Σασα
...
1 επικρος καθηγητης γλωσσολογίας στο καποδιστριακο πανεπιστημιο (λατρς τσ ντοπιολαλιας κι τ ιδιολεκτου)
2 παλαιμαχος διεθνης ποδοσφαιρστης (λατρς)