ΠΩΣ ΕΦΤΑΣΕ ΣΤΗΝ ΕΞΥΓΕΙΑΝΣΗ Ο «ΑΓΙΑΞ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ»
ΠΑΣ Γιάννινα, o πρώτος απόφοιτος!
Ο Γιώργος Χριστοβασίλης -που έπιασε το νόημα της αδειοδότησης και πιστώνεται την πρόοδο του ΠΑΣ Γιάννινα- γύρισε το... χαρτί στηριζόμενος και στον νομικό Μηνά Λυσάνδρου
Ο Γιώργος Χριστοβασίλης -που έπιασε το νόημα της αδειοδότησης και πιστώνεται την πρόοδο του ΠΑΣ Γιάννινα- γύρισε το... χαρτί στηριζόμενος και στον νομικό Μηνά Λυσάνδρου
ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΒΕΛΟΝΑΚΗ
Σάββατο 2 Μαΐου 2015... Ο Γιώργος Χριστοβασίλης εμφανίζεται σε συνέντευξη Τύπου, προκειμένου να παραθέσει και να «αντικρούσει» τους λόγους για τους οποίους δεν εξασφάλισε άδεια ο ΠΑΣ Γιάννινα από την αρμόδια επιτροπή της ΕΠΟ, με τον συγκεντρωμένο κόσμο έξω από το Εθνικό Στάδιο «Οι Ζωσιμάδες» να φωνάζει «πούλα» και «άνοιξε τον φάκελο και φύγε από δω»... Εκείνος όμως δεν πτοείται και δηλώνει κάτι που έμοιαζε πομφόλυγα εκείνη τη μέρα: «Πρέπει να μαζέψουμε τα κομμάτια μας και όταν θα γιορτάσουμε τα 50 χρόνια της αγαπημένης μας ομάδας (σημειωτέον, τον Ιούλιο του 2016), πιστεύω να πετύχουμε το όνειρο της εξόδου στην Ευρώπη».
Πέμπτη 7 Απριλίου 2016... Μετά την εκδίκαση της αίτησης που κατέθεσε η ΠΑΕ προς την επιτροπή αδειοδότησης, ο πρόεδρος του ΠΑΣ «τρακάρει» στον χώρο με τον διευθυντή του αρμόδιου τμήματος, Γιώργο Δημητρίου, ο οποίος είχε προχωρήσει σε θετική εισήγηση για πρώτη φορά ύστερα από τέσσερα χρόνια. «Κύριε Δημητρίου, σας ευχαριστώ» είναι η πρόταση που αρθρώνει ο Χριστοβασίλης, απευθυνόμενος στον άνθρωπο τον οποίο είχε επικρίνει στο παρελθόν με δημόσιες τοποθετήσεις του. «Δεν χρειάζεται να με ευχαριστείτε. Οταν δεν έπρεπε να έχετε άδεια, δεν την πήρατε. Τώρα, δικαίως την εξασφαλίσατε. Συγχαρητήρια για την προσπάθειά σας». Τρεις μέρες μετά, ο ΠΑΣ κερδίζει 2-0 τον Πλατανιά και ονειρεύεται Ευρώπη...
Αφησε τα... SOS και διάβασε όλο το μάθημα
Πώς όμως ο επί τέσσερα χρόνια μετεξεταστέος ΠΑΣ έφτασε να γίνει ο πρώτος απόφοιτος μίας νέας... σχολής (προηγήθηκε βέβαια ο Παναθηναϊκός, αλλά κόπηκε μόνο μία φορά, το 2013). Κατ' αρχάς, άλλαξε τη μεθοδολογία του. Αφησε την τακτική «μαθαίνω τα... SOS» και διάβασε καλά όλο το μάθημα. Γιατί μπορεί η αδειοδότηση να έχει σε μεγάλο βαθμό οικονομική χροιά και να βασίζεται στη λογική του «break even» -δηλαδή «δεν ξοδεύω περισσότερα απ' όσα εισπράττω»-, αλλά είναι μία σύνθεση δεδομένων τα οποία «στριμώχνονται» σε δύο ντοσιέ. Ενας συνδυασμός λογιστικών, αθλητικών και νομικών στοιχείων. Οπότε, για να συντρέχουν οι προϋποθέσεις ώστε να εξασφαλίσει άδεια μία ΠΑΕ, χρειάζεται πληρότητα.
ΠΑΣ Γιάννινα, o πρώτος απόφοιτος!
Για να γυρίσει λοιπόν το... χαρτί μία ΠΑΕ, απαιτείται βελτίωση σε όλα τα επίπεδα. Και ο ΠΑΣ Γιάννινα είναι μέχρι τώρα η μοναδική ομάδα (αν εξαιρεθεί η διαφορετική περίπτωση του Παναθηναϊκού) που μέσα από τους περιορισμούς και το πλάνο επιτήρησης κατάφερε να βαδίσει σε μονοπάτια εξυγίανσης, να αξιοποιήσει, να πιάσει το νόημα της αδειοδότησης.
Τι άλλαξε ο Χριστοβασίλης
Ο ΠΑΣ Γιάννινα «σωφρονίστηκε» και βελτιώθηκε μέσα από την τιμωρία του. Και αυτό προφανώς πιστώνεται στη διοίκηση του Γιώργου Χριστοβασίλη, όπως αντιστοίχως της είχε χρεωθεί η πρότερη κατάσταση απόρριψης. Διδάχθηκε από τα λάθη, προχώρησε σε αλλαγές και επέλεξε τα κατάλληλα πρόσωπα στην κατάλληλη θέση.
Γιατί τα προηγούμενα χρόνια προσπαθούσε να διορθωθεί, αλλά το επιχειρούσε με λάθος τρόπο. Διευθετούσε θέματα, αλλά ήταν «ατάκτως ερριμμένα» και η ιστορία δεν οδηγούσε πουθενά. Για παράδειγμα, την περσινή σεζόν έφτασε σε σημείο να πληρώσει μαζεμένες επτά προσφυγές, αλλά εκπρόθεσμα. Μετά δηλαδή τη λήξη της προθεσμίας (31 Μαρτίου), πηγαίνοντας στη λογική «έλα μωρέ, αφού πληρώθηκαν», που δεν συνάδει όμως με τον κανονισμό. Αλλο παράδειγμα προχειρότητας; Πριν από δύο χρόνια -το 2014-, ένας από τους αρκετούς λόγους απόρριψης του φακέλου ήταν πως δεν δηλώθηκε η αντικατάσταση του Σάκη Τσιώλη από τον επίσης κάτοχο διπλώματος UEFA Pro προπονητή Γιάννη Πετράκη. Κατάσταση «χύμα», δηλαδή, παρότι ρυθμίζονταν θέματα οικονομικής φύσεως. Αυτήν τη φορά, ωστόσο, ο Χριστοβασίλης, για να δικαιωθεί, τα έβαλε όλα σε μία σειρά:
1.Καλύτερη οργάνωση του νομικού τμήματος, που αποτέλεσε το κλειδί για το πράσινο φως! Από τον Οκτώβριο του 2015 άρχισε η μόνιμη συνεργασία με τον Μηνά Λυσάνδρου, ο οποίος άρχισε να «τρέχει» όλα τα θέματα με κριτήριο την οργάνωση και την απόλυτη τεκμηρίωση, για να ικανοποιήσει και την ουσία και την τυπολατρία. Σημαίνων ο ρόλος του για την εξασφάλιση της αδειοδότησης, αφού χειρίστηκε και αρκετές από τις παρακάτω αλλαγές.
2.Τεχνικός εξορθολογισμός των συμβάσεων. Για παράδειγμα, τα χρήματα από τις πωλήσεις των Κοροβέση, Χαρίση ήταν μεν δηλωμένα, αλλά η τεχνική αποτύπωση (έχει σημασία ακόμη και η ημερομηνία των δόσεων) δεν επέτρεπε να παρουσιαστούν ως βεβαιωμένα έσοδα, σε αντίθεση για παράδειγμα με την προ μηνών μεταγραφή του Βελλίδη.
3.Απόλυτη ρύθμιση των χρεών προς το Δημόσιο και τήρηση με θρησκευτική ευλάβεια.
4.Αριστο πλάνο βιωσιμότητας, με την έννοια του προϋπολογισμού.
5.Πλάνο υποδομών.
6.Ευνοϊκή για όλους νέα σύμβαση (με παραχωρητήριο) για τις αθλητικές εγκαταστάσεις στο ΠΕΑΚΙ, που προβλέπει τα πάντα (ποιος πληρώνει, ποιος κάνει συντήρηση κ.τλ).
7.Εξόφληση της πλειονότητας των πρώην ποδοσφαιριστών και ρυθμισμένες οι δύο τρεις εκκρεμότητες.
8.Διατήρηση ποδοσφαιριστών, με την προσδοκία να συμμετάσχουν στο Euro και να αποφέρουν έσοδα στην ΠΑΕ (το κατάφερε ο Λίλα με την Αλβανία και το κυνήγησε ο Στρούνα με τη Σλοβενία).
9.Απόκτηση νεαρών, με την προοπτική να έχει συνέχεια η διαδικασία πωλήσεων.
10.Σωστή διαχείριση χρημάτων από τις κεντρικές και τις επιμέρους συμβάσεις, καθώς και από τις πωλήσεις.
Κάπως έτσι, στον ΠΑΣ Γιάννινα έφτασαν να σφίγγουν γροθιές για την εξασφάλιση της αδειοδότησης και να αισθάνονται σαν τον επιτυχημένο μαθητή που εκ των υστέρων ευχαριστεί τον δάσκαλο (Γιώργο Δημητρίου) για τις παρατηρήσεις και τις διδακτικές τιμωρίες...
[ "Goal" ]